Méhészek tapasztalatai 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Méhészek tapasztalatai 1."

Átírás

1 Méhészek tapasztalatai 1. Feedbee-t én raktam be 30 méhcsaládhoz puhalepény formában, kísérleti jelleggel. Az állomány fennmaradó része család - tekinthető kontrollnak. A Feedbee-s lepényeket félkilós adagokban készítettem a gyártó leírása szerint. Ezek a kísérleti méhcsaládok semmilyen egyéb cukorszörpös etetést nem kaptak a tavasz folyamán, csak a 0.5 kg gyógylepényt és a 0.5kg Feedbee lepényt. A méhek kissé nehezen kezdték el hordani, de egy bő hónap alatt elfogyasztották. A Feedbee-vel táplált családok nagyon jól megerősödtek, és már március végén ezekre a kaptárakra mézteret kellett felhelyezni. Ekkorra a kísérleti családok jelentősebb részében a fiasítás kiterjedése rakodó kaptárakban (középboconádi, ½ méztérrel) elérte a 7-8, nagybaconádi kaptárakban a 9-10 keret fiasítást. Ezek a méhcsaládok április 10-e körül már rajzani készültek, ezért már repce virágzás előtt műlépet kellett behelyezni, gyengíteni a családokat, hogy ne rajzanak meg. A 30 méhcsaládból a repcevirágzás 2/3-áig 25 családot meg kellett osztani. Az új családok akácon már hordtak 10-15kg mézet. A megosztásra nem kerülő 5 család jóval gyengébben indult tavasszal, de akácra ezek is teljesen felfejlődtek. A méhcsaládok 1-2 nap alatt 3-4 műlépet építettek ki, ezeket az új lépeket az anyák azonnal bepetézték. Példának említeném, hogy amelyik rakodókaptárból elvettem 5 keret fedett fiasítást és helyére 5 műlépet tettem, az anya 3 nap múlva bepetézte az összeset. A kettéosztott családokon nem lehetett észrevenni a gyengítést, olyan ütemű volt a fejlődése és az új méhek kezelése. A Feedbee-vel etetett méhcsaládok átlaghozama: tavaszi méz (gyümölcs, fűz): 10kg, repce: 30 kg, akác: 35kg (egy akác, az új családok mézhozama nincs beleszámítva!), nyári méz (napraforgóig): 12kg. Ezek a mennyiségek a kipergetett méz súlyát jelentik. A Feedbee-vel nem táplált családoknál repce előtt és akác után nem volt elvehető mézmennység. Repcén 18 kg, akácon 30 kg volt az átlagos mézhozam. A méhekkel nem vándoroltam, egy telephelyen voltak. A Feedbee-vel etetett méhcsaládoknál a méhek sokkal nyugodtabbak, előbb indulnak hordani, több nektárt és több virágport hordanak, mint a kontroll családok. Több és zártabb a fedett és a nyitott fiasítás is. Az anyák sokkal több petét raknak naponta, mint a kontroll családok anyái. A fiatal anyák előbb kezdik el a petézést a pároztatókban is. A dolgozó méheken lehetett látni, hogy olyan kis gömbölyűek, teltebbek. Az akác után népesség csökkenést nem lehetett észrevenni. A Feedbee-vel etetett családok most is népesebbek az átlagnál. Mindezek mellett még van egy igen pozitív észrevételem. Atkát nem lehet látni a családoknál, akác előtt sem találtam a here fiasítás vizsgálatakor. Füstölésnél is csak kevés atka potyogott le.

2 Egy jó tanács azoknak, akik szeretnék használni a Feedbee-t. Minden kaptár mellett legyen még egy üres tele műlépekkel, mert csak így lehet megakadályozni a rajzás kialakulását. Minden méhésztársamnak csak ajánlani tudom! Ha bárkinek kérdése van, vagy tanácsot szeretne kérni, írjon vagy hívjon. Kámán Levente, méhész Alsópáhok Dózsa György út / Februárban alkalmam adódott beszerezni a Feedbee méhtakarmányból. Szkeptikusként csak próbaképpen. Hajtott a kíváncsiság, hogy mennyivel tud többet, vagy esetleg kevesebbet ez az anyag az általam eddig használt virágporpótlóktól. Be kell valljam, tud. Sokkal többet tud. Ezt az anyagot a kutatók nagyon jól kifejlesztették. Hogy mire alapozom megállapításomat? Mivel próbára akartam tenni ezt az anyagot, csak méhállományom egy részét jelöltem ki tesztcsaládnak, mindenféle válogatás nélkül (15 család). Ezek a méhcsaládok a lepények beadása idején, február 22-én átlagos fejlettséget mutattak, betegségtől mentesek, és megfelelő mézkészlettel ellátottak voltak. Méhállományom többi családja (70 család) volt a kontroll, hasonló adottságokkal, mindkét csapat azonos telephelyen. A tesztcsaládoknak Feedbee-vel három fajta lepényt készítettem: 1. Feedbee cukorsziruppal gyúrva tészta keménységűre (gyártó leírása szerint); 2. Feedbee porcukorral és cukorsziruppal gyúrva; 3. Feedbee porcukor cukorsziruppal és az általam eddig használt virágporpótlókkal elkészítve. Mindhárom esetben 1/1 cukorszirupot használtam. A kontroll családok az általam eddig éveken át megelégedettséggel használt virágpor pótlós cukorlepényeket kapták, melyek mézzel készültek. Az első ellenőrzések csak a lepények fogyására irányultak. A tiszta Feedbee lepényekhez csak lassan fogtak hozzá, vontatottan hordták, míg a többi szépen fogyott. Valószínűleg az állaga miatt, a többi egy kicsit puhábbra készült. Azt hittem nem szeretik a méhek, de egy idő után egyre több fogyott. Ahol kellett, pótoltam a fogyást. A külső virágporhordás csak serkentette a fogyasztást. Március végén adódott lehetőség a méhcsaládok alaposabb vizsgálatára. Már ekkorra megfigyelhető volt, hogy azok a méhcsaládok "aktívabb" életet élnek, amelyek Feedbee-t fogyasztottak. A tesztcsaládok fiasításának vizsgálatánál megállapítható volt, hogy azok a családok rendelkeznek a legnagyobb kiterjedésű fiasítással, amelyek a legtöbb Feedbee-t fogyasztották (tisztán Feedbee lepény).

3 A legnagyobb meglepetés az volt számomra, hogy a kontroll családok legerősebbnek megítélt családjai is elmaradtak minden Feedbee-t fogyasztó családtól. Volt ahol a különbség a fiasításos keretszámban könnyen megállapítható volt. Az azonos fiasításos keretszám esetén a kontroll családoknál a fedett fiasítás kiterjedése 15-20%-kal maradt el a tesztcsaládoktól. A Feedbee-t kapott családok az összehasonlítás időpontjában lényegesen előrehaladottabb állapotot mutattak a kontroll családokhoz képest. Ezt az előnyüket mindaddig megőrizték és növelték, míg az esetleges rajzásveszély kialakulása miatt egy család kivételével "megcsapolásra" kerültek. Tény, hogy ezek a családok jelentősen túlteljesítették a kontroll családokat, ez a repce pörgetésnél a mézmennyiségben is megmutatkozott. Ez a különbség számomra már meggyőző eredmény. Okulva a kísérletből, levonva a tanulságokat, a jövőben mindenképp szeretném használni ezt az anyagot méhcsaládjaim télvégi, tavaszi serkentésénél. Kiss János méhészmester Kalocsa A méheknek a Feedbee-t február végén cukorlepény formájában adtam be, keverve porcukorral, családonként 1 kg-ot. Annak ellenére, hogy nem hagytam lehetőséget az összehasonlításra, vagyis nem voltak kontroll családok, a véleményem a Feedbee-vel kapcsolatban nagyon pozitív. Méheim erősek és az előző évekhez viszonyítva gyorsabban felfejlődtek. A repcére fejlettek, erősek, talán túl erősek is voltak. Sok időt vett el a rajzás megelőzése is, ami csak részben sikerült. Mivel nem tartozom a vándor méhészek táborába, tisztában vagyok azzal, hogy a helyi természeti adottságok meghatározóak az évi méztermelésemben és természetesen az időjárásnak is nagy szerepe van. Ennek ellenére nem mindegy, hogy az adott lehetőséget hogyan használják ki a méheim. A repce jó méztermést adott, ami családonként 23 kg volt. Az akácméz már nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna, de ez a természeti tényezők rovására írandó. Az akác indulását követően még két napig virított a repce, ezt látogatták a méhek. Majd következett három szép nap, de ekkor már érződött a nagy meleg. A kánikula el is vitte az akácot, így csupán 18 kg - os pergetési eredmény született. Tudni kell, hogy olyan vidéken méhészkedem, ahol nincsenek összefüggő akácosok. Mivel méhanya nevelő vagyok, minden évben kötelező méhmintákat küldeni noséma és légcsőatka kivizsgálására. Az előző évekhez viszonyítva jobb volt az eredmény, de ami a lényeg, nem volt egy családnál sem kimutatva erős fertőzöttség.

4 A február végén elkészített Feedbee-s lepényekből megmaradt pár adag bezacskózva, melyeket nem hűtve tároltam. Ezeket hagyományosan készített cukorlepénnyel együtt, de nem összegyúrva, hanem egymás mellé betéve június végén tenyész kaptárakba (pároztató kaptár) tettem. Majd arra figyeltem fel, hogy a hagyományos volt a kelendőbb. A hibát én követtem el, mivel tisztában kellett volna lennem azzal a ténnyel, hogy a Feedbee táp magas fehérje értékű, amely idővel erjedésnek indulhat. Meglepő mégis, hogy mindez csak 4 hónap után következett be. Hallottam ugyanis, hogy jóval kevesebb mennyiségű, egyéb fehérje pótló (pl.: tejpor, szójaliszt) felhasználásával készült lepények esetében az erjedés 1-2 hónap után meg szokott indulni. Jelenleg is jó erőben vannak a méhcsaládok ( ). Beindult a nektár és virágporgyűjtés a napraforgóról, második napja nyugodtan lehet dolgozni a méhekkel. Nincs kutatás, szépen telítődnek a keretek. Az első éves tapasztalat azt sugallja, hogy a befektetett költség kamatostul visszatérül. Mindenesetre kipróbálom az őszi feletetésnél is. Kiss Sándor, méhészmester, Szlovákia Méhészek Szervezete, Ipolyszakállosi Alapszervezetének elnöke. Ipolyság (Szlovákia) 30/ Beszámoló Romániából Szia Laci! A Feedbee-vel kapcsolatosan igen jó tapasztalataim voltak. Az első lepényt Február 2o-án tettük be a méheknek, a tisztuló kirepülés után. Nem szándékosan választottam a kirepülés utáni időt, csak ekkor volt időm két kiállítás között elkészíteni és betenni a méheknek. A lepényt 5o kg porcukor + 2o kg Feedbee + 3kg méz + gyógyteák + víz összekeverésével készítettük. Családonként 0,5-0,7 kg-ot adagoltunk nylon tasakokba és úgy helyeztem a keretek tetejére. A 130 méhcsaládnak volt elegendő méz készletük, tehát lepény nélkül is kibírták volna áprilisig. Mostanáig soha nem is adtam lepényt a méheimnek. Tavasszal az első kaptárbontásnál egy-két lefedelezett mézeskeretet szoktam a válaszdeszka után elhelyezni, ami nagyon jó serkentő hatású.

5 A lepény beadása után nem volt időm még a méhekhez sem kimenni, mert Márciusban minden héten kiállításom volt valahol. Mivel a március is elég hűvös volt a méhek nem nagyon tudtak kirepülni. Ha volt is kirepülés csak nagyon rövid időre, tehát nem volt sem friss virágpor, sem mézhordási lehetőségük. Itt még megjegyezném, hogy Gyergyószentmiklóson méhészkedem, itt is teleltek a méhek. Az égész Kárpát-medence leghidegebb vidéke, Románia szibériájaként is emlegetik a medencét, télen itt mérik a legalacsonyabb hőmérsékleteket. Tehát nekem főleg tavasszal óriási lemaradásom van a déli méhészekhez képest, 3-4 héttel le van maradva az időjárás nálunk. Ezért a hideg időjárás végett úgy döntöttem, hogy Márciusban még egy adag lepényt adok a méheknek, ha az első elfogyott. Március közepén ellenőriztem a lepény fogyását és meglepődve tapasztaltam, hogy sok család teljesen elvitte az első adagot, a többinél is már csak a szélei voltak meg a lepénynek. Hamar elkészítettem a második adagot is, és két nap múlva be is tettem 0,5-0,7 kg feedbee-s lepényt. Április első napjaiban volt időm, hogy kaptárt bontsak, és láttam, hogy a második adag lepény is szépen fogy. A családok jól teleltek a hosszú tél ellenére, és meglepetésemre sokkal jobbak voltak, mint az előző években. Április elején fias keret is volt a családoknál, máskor csak a hónap közepe felé van ennyi fias keretem a hideg időjárás miatt. A családok jól fejlődtek április közepén két kerettel is kellett bővítenem őket. A méhek átlagosan 6-7 kereten teleltek, tehát április közepére 8-9 kereten voltak. Beszéltem déli méhészekkel és meglepetésemre kiderült, hogy az idei évben méheim nem voltak lemaradva a déli méhészetekhez képest. Összességében a Feedbee-ről elmondhatom, hogy megérte az anyagi áldozatot. A méhek jobban fejlődtek, mint a korábbi években, és el tudom mondani, hogy soha nem voltak ilyen jó családjaim, mint most. Átlagosan 1-2 fias kerettel volt több mint a korábbi években. Megérte mindenképpen a Feedbee-vel etetni a méheket és ősszel a téli felkészítésnél is fogom alkalmazni. Én ajánlani tudom mindenkinek, nekem jól bevált a termék. Elvitték a második adagot is, április végén csak az üres nylon tasakokat kellett kivegyem a kaptárakból. Üdvözlettel: Polgár László, Románia Tavaszi serkentés Feed Bee használatával évi tavasz a hosszúra nyúlt tél után igen rövid ideig tartott. Március 31-én még téli jellegű volt az időjárás, majd április 6-ára kora nyári idő köszöntött be, amely állandósult. Ennek következtében a tavaszi virágok 30 nap alatt kinyíltak és az akác

6 korábban, május 8-án virágba borult. A méhcsaládok saját erőből nem tudtak felfejlődni. Ez év tavaszán 4 csoportra osztva fejlesztettük állományunkat. Első csoport (kontroll csoport 100 család): nem kapott semmilyen serkentést. Az első tavaszi virágpor március 3. dekádjában jelent meg, áprilisban rendszeresen gyűjtöttek virágport. A méhcsaládok május 8-án fejlődésük 50%-ánál voltak. Akácvirágzás közepén, május kérték a mézkamrát. Második csoport (70 méhcsalád): március 1-én kapott 1 kg Feed Bee lepényt. A márciusi hideg éjszakák következtében az elhordása vontatott volt, szélei megkérgesedtek. A felhasznált lepény hatására a méhcsaládok május elsején 1 fiókosak voltak, 7-8 keret fiasítással. Akácvirágzáskor egységesen mézkamrával rendelkeztek. Harmadik csoport (100 méhcsalád): március elsején kaptak 0,5 kg lepényt, majd március 17- én újabb 0,5 kg-os lepényt. Az így beadott lepény nem kérgesedett meg, teljes egészében felhasználták. Akácvirágzás kezdetén a méhcsaládok 10 keret fiasítással és 14 léputca méhvel rendelkeztek. Negyedik csoport (50 méhcsalád): március 1-én, 6-án, 15-én, 21-én és ezt követően 3 naponként április 10-ig 20 dkg-os lepényt kaptak, frissen előállítva. Összesen 8 alkalommal kaptak a 20 dkg-os lepényből. Ezek a méhcsaládok akácvirágzás kezdetén keret fiasítással rendelkeztek és miután nem korlátoztuk őket, a fiasítás lendülete az akácvirágzás alatt is megmaradt. Akácvirágzás végére ezek a méhcsaládok 20 és 25 keretre bővültek, kiépítettek átlagosan műlépet, amelyet az anya bepetézett vagy nektárral töltöttek meg. Méhészetünkben 2009 tavaszán, az etetés kezdetén a méhcsaládok erőssége 5-7 léputca között változott. A különböző csoportokban is válogatás nélkül ilyen erősségben fordultak elő. Méhészetünkben kizárólag Hunor rakodó kaptárakat alkalmazunk. 1. csoport kontroll 2. csoport (1kg Feedbee lepény) 3. csoport (½ kg Feedbee lepény) 4. csoport (20 dkg Feedbee lepény) Induló átlagos népesség március 1-én (léputca) Átl. Népesség május 1-én (léputca) , Átl. Fiasítás május 1-én (keret)

7 A lepény gyártásánál a következő keverési arányokat alkalmaztuk: 1,5 kg Feed Bee + 1 kg porcukor + telített cukoroldat (forró vízzel feloldott cukor). A lepény állaga olyan sűrű massza, amely asztalra kiterítve megőrzi alakját nem folyik. Ha a gyártáskor a porcukor arányát emeltük, a lepény a kaptár párájától megfolyósodott. A fenti összetételű lepény a szabad levegővel érintkezve megszárad kérgesedik. Összefoglalás: a méhészetünk élőhelyén évről évre jelentkező tavaszi virágpor hiányt jól áthidalta, a méhcsaládok fejlődése jó volt. A lepény csomagolásánál gondoskodunk, hogy légmentesen záródjon a tasak és csak a méhek számára megnyitott résen kapjon levegőt. Tapasztalatunk alapján az így beadott lepény veszteség nélkül hasznosult. A lepényt a következő termelési évben is alkalmazni fogjuk. Nagyfüged, szeptember Készítette: Bánka István

Tapasztalataim a Feedbee-vel kapcsolatban

Tapasztalataim a Feedbee-vel kapcsolatban Tapasztalataim a Feedbee-vel kapcsolatban Méhészetem Bács-Kiskun megyében, Miske község külterületén fekszik. Jelenleg 80 méhcsaládból áll. Ebből 50 db rakodó kaptárban, ezek két fiókból állnak, fiókonként

Részletesebben

Magyarországi kísérleti eredmények a Feedbee virágpor helyettesítő méhtáplálékkal

Magyarországi kísérleti eredmények a Feedbee virágpor helyettesítő méhtáplálékkal Magyarországi kísérleti eredmények a virágpor helyettesítő méhtáplálékkal A Vernalis Bt. által forgalmazott, virágpor helyettesítő természetes méhtáplálékkal 2008 februárjától folytat kísérleteket gödöllői

Részletesebben

meheszet1.qxp 2009.12.16. 23:26 Page 14 14 M ÉHÉSZET MÉHEINK TAKARMÁNYOZÁSA 2010. JANUÁR A Feedbee tesztelésérõl III. Ahogy korábbi írásainkban is beszámoltunk róla, az ÁTK Méhtenyésztési és Méhbiológiai

Részletesebben

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről!

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről! Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről! Neumann György hódmezővásárhelyi méhész megkeresésemkor épp Erdélyben tartott előadást 120 magyar méhésznek arról az új technológiáról,

Részletesebben

A WLADIMÍR-FÉLE MÉHÉSZETI KÖZÉPÜZEM TECHNOLÓGIÁJA AZ ÉSZAK-ALFÖLDÖN

A WLADIMÍR-FÉLE MÉHÉSZETI KÖZÉPÜZEM TECHNOLÓGIÁJA AZ ÉSZAK-ALFÖLDÖN A WLADIMÍR-FÉLE MÉHÉSZETI KÖZÉPÜZEM TECHNOLÓGIÁJA AZ ÉSZAK-ALFÖLDÖN Ökológiai jellemzés A méhészet központi telephelyei Magyarországon, az Alföld északi részén, Debrecen és Hajdúböszörmény között vannak,

Részletesebben

Bee-Pro és Feedbee: fedett fiasítások összehasonlító elemzése

Bee-Pro és Feedbee: fedett fiasítások összehasonlító elemzése Bee-Pro és Feedbee: fedett fiasítások összehasonlító elemzése Jonathan Hofer Keystone Honeyhouse Vázlat A 2009-es virágporpótló vizsgálat olyan kaptárok fedett fiasításait vizsgálta, melyek FeedBee és

Részletesebben

A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG (ESETTANULMÁNY) Készítette: Magyar Tárek Zoltán Kaposvári Egyetem III. évfolyamos Kereskedelem és Marketing szakos hallgatója 1 Bevezetés Horváth Zoltán és neje 2008-ban

Részletesebben

VIRÁGPOR HELYETTESÍTÉSÉRE ALKALMAS KIEGÉSZÍTŐ TAKARMÁNY

VIRÁGPOR HELYETTESÍTÉSÉRE ALKALMAS KIEGÉSZÍTŐ TAKARMÁNY F O R T E V I T TAKARMÁNY KONCENTRÁTUM MÉHEK RÉSZÉRE VIRÁGPOR HELYETTESÍTÉSÉRE ALKALMAS KIEGÉSZÍTŐ TAKARMÁNY A FORTEVIT az első magyar fejlesztésű méhtáplálék, mely összetételénél fogva alkalmas a virágpor

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE Készítette: Dr. Farkas Ágnes Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Tanszék 2009 _ Kutatási előzmények

Részletesebben

Aljdeszka. Aljdeszka oldalpereme 20mm legyen, ha ennél kisebb akkor nincs elegendő hely alul a. Tamási 1/2 NB rakodó kaptár

Aljdeszka. Aljdeszka oldalpereme 20mm legyen, ha ennél kisebb akkor nincs elegendő hely alul a. Tamási 1/2 NB rakodó kaptár A kaptár gyártás a minőségi alapanyag kiválasztással kezdődik. Miután ezzel megvagyunk kezdődhet a kiszemelt kaptártípus tervének az alapos tanulmányozása- Határozzuk meg mennyi kaptárt tudunk készíteni

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

Az ApisPlus jelentősen növelte a méhanya peterakási ütemét, aminek következtében a család erősödött, valamint az áttelelés is sikeresebb volt.

Az ApisPlus jelentősen növelte a méhanya peterakási ütemét, aminek következtében a család erősödött, valamint az áttelelés is sikeresebb volt. 1 2 Az ApisPlus egy forradalmi áttörés a méhek egészségének megőrzésében. Serkenti a méhek tisztogatási ösztönét, amely egy természetes védekezési mód a kártevők és a betegségek ellen. Elősegíti a méhcsaládok

Részletesebben

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Saxion University, Hollandia, Deventer Molnár László Bemutatkozás Molnár László végzős gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató vagyok vállalkozásszervezés szakon.

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. december 4. Munkanapló sorszáma: XV. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. december 4. Munkanapló sorszáma: XV. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika [ HATÁRTLANÉPÍTÉSZET] Dátum: 2005. december 4. Munkanapló sorszáma: XV. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: Ez a hét gyorsan eltelt és csupán

Részletesebben

"Méhanyák teljesítményvizsgálatához szükséges telephelyek létesítése, fejlesztése" Összefoglalás

Méhanyák teljesítményvizsgálatához szükséges telephelyek létesítése, fejlesztése Összefoglalás "Méhanyák teljesítményvizsgálatához szükséges telephelyek létesítése, fejlesztése" Összefoglalás Az MMOE tevékenysége A Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének (röviden MMOE) célja elismert tenyésztőszervezetként

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

Királynőknek is teljesíteni kell?

Királynőknek is teljesíteni kell? Királynőknek is teljesíteni kell? Szőcs Boróka Készült a Természet Világa Természet - Tudomány Diákpályázatára Kategória: Önálló kutatások, elméleti összegzések Románia, Marosvásárhely, Pandurilor 11/5

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Mezőszemere Község Önkormányzat Képviselő-testület rendkívüli üléséről 2012. április 4-én (szerda) du. 18 órai kezdettel.

Jegyzőkönyv. Készült: Mezőszemere Község Önkormányzat Képviselő-testület rendkívüli üléséről 2012. április 4-én (szerda) du. 18 órai kezdettel. 138 Jegyzőkönyv Készült: Mezőszemere Község Önkormányzat Képviselő-testület rendkívüli üléséről 2012. április 4-én (szerda) du. 18 órai kezdettel. Az ülés helye: Mezőszemere Község Önkormányzat tanácskozó

Részletesebben

42/1994. (VI. 28.) FM rendelet

42/1994. (VI. 28.) FM rendelet 42/1994. (VI. 28.) FM rendelet a méhanyanevelő telep üzemeltetésének engedélyezéséről, valamint a méhanya és szaporítóanyag előállításáról, felhasználásáról 1 Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV.

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Méhészet. Eljáró hatóság: Tiszaföldvár Város Önkormányzat Jegyzője. Illetékességi terület: Tiszaföldvár város közigazgatási területe

Méhészet. Eljáró hatóság: Tiszaföldvár Város Önkormányzat Jegyzője. Illetékességi terület: Tiszaföldvár város közigazgatási területe Méhészet Eljáró hatóság: Tiszaföldvár Város Önkormányzat Jegyzője Illetékességi terület: Tiszaföldvár város közigazgatási területe Csatolandó mellékletek: méhek vándoroltatása esetén egy hétnél nem régebbi

Részletesebben

15 A kaptárak mérlegelése

15 A kaptárak mérlegelése 15 A kaptárak mérlegelése Akár szimpla kíváncsiság legyen az oka, vagy mert komolyan aggódunk méheink életben maradása, téli élelemkészleteik elegendő volta iránt, a méhcsaládok mérlegelése érdekes és

Részletesebben

3 6. 3 4. o.: 1 50. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat. Mérünk és számolunk 2011. Egységnyi térfogatú anyag tömege

3 6. 3 4. o.: 1 50. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat. Mérünk és számolunk 2011. Egységnyi térfogatú anyag tömege Jármezei Tamás Egységnyi térfogatú anyag tömege Mérünk és számolunk 211 FELADATGYŰJTEMÉNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 3 6. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Jedlik-verseny I. forduló 3 4. o.: 1 5. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat

Részletesebben

A varroózis elleni védekezés. Bogdán Éva Termék menedzser Bayer Hungária Kft.

A varroózis elleni védekezés. Bogdán Éva Termék menedzser Bayer Hungária Kft. A varroózis elleni védekezés Bogdán Éva Termék menedzser Bayer Hungária Kft. Napjaink méztermelésének sikere nagy mértékben függ a hatékony varroózis elleni védekezéstől. Témakörök A Varroa- atka biológiája

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

A 2009-es év országos átlaga megegyezik, a fenntartói 4% csökkenést mutat, az iskolai eredmény viszont 2%-kal jobb a tavalyinál.

A 2009-es év országos átlaga megegyezik, a fenntartói 4% csökkenést mutat, az iskolai eredmény viszont 2%-kal jobb a tavalyinál. Iskolánkban, a 2009-2010-es tanévben 5 osztály vett részt a központi mérésben, összesen.. tanuló. Két telephelyen folyt a mérés: 1. telephely- székhelyiskola - 4. a 2. telephely- Pais Tagiskola- 4. b,

Részletesebben

Munkaügyi Központ. A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 2011. I. negyedév

Munkaügyi Központ. A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 2011. I. negyedév Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében A felmérés lényege A PHARE TWINING svéd-dán modernizációs folyamat során került kialakításra a negyedéves munkaerő-gazdálkodási

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Központi Statisztikai Hivatal 2013. március Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 2 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6

Részletesebben

Gazdasági mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban

Gazdasági mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban HARGITA MEGYE TANÁCSA ELEMZŐ CSOPORT RO 530140, Csíkszereda, Szabadság Tér 5. szám Tel.: +4 0266 207700/1120, Fax.: +4 0266 207703 e-mail: elemzo@hargitamegye.ro web: elemzo.hargitamegye.ro Gazdasági mutatók

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12.

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. 4:30 Fire! - üvölti Hans-Peter Geerdes (ki az?), nincs mese, menni kell. Lassan megy az öltözés, kínlódás minden ruhadarabot felvenni mondjuk jó idő van,

Részletesebben

\, 10 '\. \ ilr:. , JIR A 11; .d., '",n <,::, - -- "Q I ,1, .d ') I;i, ppp Kollégium hallgatói elégedettség PROFIL. Ir.,

\, 10 '\. \ ilr:. , JIR A 11; .d., ',n <,::, - -- Q I ,1, .d ') I;i, ppp Kollégium hallgatói elégedettség PROFIL. Ir., ppp Kollégium hallgatói elégedettség 2014 osz 1.1 a méreteivel (alapterület, fo/szoba, légköbméter, stb.)? 1.2 a felszereltségével, berendezéseivel (bútorzat,. 1.3 a lakószobában való tanulás lehetoségévei

Részletesebben

Piotr Socha. Méhek. A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski

Piotr Socha. Méhek. A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski Piotr Socha Méhek A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski I. tábla MÉHEK ÉS DINOSZAURUSZOK 100millió év! Nagyjából ennyi ideje jelentek meg a méhek, vagyis akkoriban, amikor a Földet a dinoszauruszok

Részletesebben

Gyors fogyás, éhség nélkül. Ahogy én csináltam

Gyors fogyás, éhség nélkül. Ahogy én csináltam Gyors fogyás, éhség nélkül Ahogy én csináltam 2015 Copyright Radócz Ádám, 2015 Web: www.gyorsfogyasdieta.hu Minden jog fenntartva. A könyvet vagy annak bármely részét tilos másolni, sokszorosítani, bármely

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

BMSZKI Fehér-köz Nappali Melegedő 2015. évi Beszámoló

BMSZKI Fehér-köz Nappali Melegedő 2015. évi Beszámoló BMSZKI Fehér-köz Nappali Melegedő 2015. évi Beszámoló A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Fehér-köz Nappali Melegedője immáron 17 éve fogadja mindazon hajléktalan személyeket, akik

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

Méhek megfelelő etetése a gyakorlatban. Tanácsok a sikeres méhész részére

Méhek megfelelő etetése a gyakorlatban. Tanácsok a sikeres méhész részére Méhek megfelelő etetése a gyakorlatban Tanácsok a sikeres méhész részére Teljes értékű eledel az Ön legszorgosabb munkatársainak Az ambrosia termékekkel az Ön méhei a lehető legnagyobb tisztaságú és legkönnyebben

Részletesebben

A legszebb mesék Mátyás királyról

A legszebb mesék Mátyás királyról A legszebb mesék Mátyás királyról Roland Tartalomjegyzék Mátyás király és a kolozsvári bíró / 4 Egyszer volt Budán kutyavásár / 8 Mátyás király és a huszár / 12 Mátyás király és a százesztendős ember /

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Dr. SZŐKE LAJOS. főiskolai tanár. A helyi meteorológiai mérések szerepe és alkalmazása a szőlő növényvédelmében

Dr. SZŐKE LAJOS. főiskolai tanár. A helyi meteorológiai mérések szerepe és alkalmazása a szőlő növényvédelmében Dr. SZŐKE LAJOS főiskolai tanár A helyi meteorológiai mérések szerepe és alkalmazása a szőlő növényvédelmében 37.Meteorológiai Tudományos Napok Az agrometeorológia kihívásai és helyzete Magyarországon

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

Jegyzőkönyv lakossági fórumról

Jegyzőkönyv lakossági fórumról Budaörsi Városfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: 2040 Budaörs, Szabadság út 134. Telephely: 2040 Budaörs, Szabadság út 133. fszt. 6. Cégjegyzékszám: Cg. 13-09-109561; Adószám: 13799676-2-13

Részletesebben

Mordaunt építése. Hozzáadta: Szikora László 2008. június 24. kedd 22:46 Utolsó frissités 2016. március 17. csütörtök 10:03

Mordaunt építése. Hozzáadta: Szikora László 2008. június 24. kedd 22:46 Utolsó frissités 2016. március 17. csütörtök 10:03 Mordaunt építése Hozzáadta: Szikora László 2008. június 24. kedd 22:46 Utolsó frissités 2016. március 17. csütörtök 10:03 Sok idõ eltelt az elõzõ hajóm befejezése óta, amely után azonnal nekikezdtem az

Részletesebben

J e g y zőkönyv FFB-36/2011. (FFB-55/2010-2014.)

J e g y zőkönyv FFB-36/2011. (FFB-55/2010-2014.) FFB-36/2011. (FFB-55/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának 2011. november 15-én, kedden, 9 óra 13 perckor a Képviselői Irodaház V. emelet 515. számú tanácstermében

Részletesebben

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI A Gyakorló feladatsor I. megoldásai Számadó László (Budapest)

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI A Gyakorló feladatsor I. megoldásai Számadó László (Budapest) NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI A Gyakorló feladatsor I. megoldásai Számadó László (Budapest) A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok részekre bontása csak ott lehetséges,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban 2009. március Az őszibarack-termesztőket évek óta rettegésben tartja az eperfapajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona TARG.). A polifág faj, ami Budapest

Részletesebben

Az ökológiai méhészet előírásai

Az ökológiai méhészet előírásai Az ökológiai méhészet előírásai Tőkés Tamás Ádám Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. .: Tartalom :. Bio-méhészetek Magyarországon Általános előírások az ökológiai gazdálkodásra A méhek származása A méhészet

Részletesebben

Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka

Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka Mérlegen 1996: az Akadémia a nemzet tanácsadója Nemzeti stratégia, döntéshozók, társadalom 2001: a stratégiai kutatások haszna a kutatók, a társadalom

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁS: 1 22. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság. PE414.222v01-00 13.10.2008

EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁS: 1 22. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság. PE414.222v01-00 13.10.2008 EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság PE414.222v01-00 13.10.2008 MÓDOSÍTÁS: 1 22 Neil Parish (PE412.276v01-00) a méhészet helyzetéről AM\746991.doc PE414.222v01-00 AM_Com_NonLegRE

Részletesebben

GYAKORLATI MÉHÉSZKÖNYV

GYAKORLATI MÉHÉSZKÖNYV FALUBA ZOLTÁN GYAKORLATI MÉHÉSZKÖNYV MEZŐGAZDASÁGI KIADÓ BUDAPEST 1959 1 A kéziratot átnézte: KOLTAY PÁL Faluba Zoltán, 1959 Felelős kiadó Lányi Ottó Felelős szerkesztő Kattinger Gusztáv Műszaki szerkesztő

Részletesebben

ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz?

ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz? 1. ÓRA ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz? MI A VÉLEMÉNYED? MIT TANÁCSOLSZ? (Egyesével olvassuk fel a történetet, utána jelezzék, melyik állítással értenek egyet, illetve van-e valaki, aki

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Olvasd el:

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának 2015. november 24-én 13 00 órától megtartott üléséről

Részletesebben

Murony község Önkormányzat 5672 Murony, Földvári u. 1. JEGYZŐKÖNYV

Murony község Önkormányzat 5672 Murony, Földvári u. 1. JEGYZŐKÖNYV Ikt. sz.: 2-9/2011. JEGYZŐKÖNYV Murony község Önkormányzat Képviselő - testületének megtartott rendkívüli ülésén a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében. Jelen vannak: Buzgán Mihály képviselő Jeneiné

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló Szántó Gerda Tabajdi Gábor Beszámoló Az Erasmus oldal hosszas böngészése után végre sikerült eldönteni, hogy melyik országokat is jelöljük meg. Miután már minden kitöltendő papíron és egy angol szóbeli

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: a József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat 2009. május 5-én a Lencsési Közösségi Házban tartott üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült: a József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat 2009. május 5-én a Lencsési Közösségi Házban tartott üléséről. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzata 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: I. 500-4/2009 Jegyzőkönyv Készült: a József

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja

Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja Az Echo Televízió egyik, nemrég ismételt adósából két meglepı hírrıl értesültem. Mindkettıt azért találtam különösen meglepınek, mert az eseményeket

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

A felmérési egység adatai

A felmérési egység adatai A felmérési egység adatai A felmérési egység lajstromszáma: 030 Munkacsoport jele A szerző szakértő neve: Szép Virág A felmérési egység kódja: KerlrldÜgy//50/IsM/rok A kódrészletek jelentése: Az útmutatóban

Részletesebben

SZKB_102_07. A méhek

SZKB_102_07. A méhek SZKB_102_07 A méhek DIAK_2evfolyam.indd 55 2007.07.30. 10:37:38 DIAK_2evfolyam.indd 56 2007.07.30. 10:37:39 DIÁKMELLÉKLET A MÉHEK 2. ÉVFOLYAM 57 D1 Találd meg azt, aki... kérdőív D2 Szóháló MÉHEK DIAK_2evfolyam.indd

Részletesebben

OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET -

OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET - OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET - Tehenészet: MILKMEN Kft., Magyarország Összehasonlítás: deukalac UDP 41 és AminoPlus MILKMEN Kft. 800 nagy tejtermelésű

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 1-19/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 22-én megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata

Részletesebben

Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén?

Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? 1. Lakossági tájékoztatás Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? Vinyl Kft. Külső Védelmi Tervének LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0030 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: KerlrldÜgy//50/IsM/Rok Kereskedelem, irodai ügyintéző, idegenforgalom

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: /2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Petőfiszállás Község, Pálmonostora Község és Gátér Község Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 13-án a Körjegyzőségi Hivatal Pálmonostori Kirendeltsége

Részletesebben

A nemzetiségi oktatás irányításának szervezete és tevékenysége Magyarországon az 50-es évek első felében

A nemzetiségi oktatás irányításának szervezete és tevékenysége Magyarországon az 50-es évek első felében Iskolakultúra, 25. évfolyam, 2015/9. szám DOI: 10.17543/ISKKULT.2015.9.75 Tóth Ágnes tudományos főmunkatárs, MTA TK Kisebbségkutató Intézet egyetemi docens, PTE BTK Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában

Részletesebben

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában.

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában. Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett 2013. júniusában. Megrendezésre került az első 500-ak Klubja szántóföldi bemutató 2013. június 14-én 11 órától a Nógrád

Részletesebben

Magyarország éghajlata. Dr. Lakotár Katalin

Magyarország éghajlata. Dr. Lakotár Katalin Magyarország éghajlata Dr. Lakotár Katalin Magyarország három éghajlati terület határán: időjárását a keleti kontinentális, a nyugati óceáni, a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja - évi középhőmérséklet:

Részletesebben

Tárgy: Polyfelt PGM-G 100 aszfaltrács hőmérsékletviselkedés vizsgálata.

Tárgy: Polyfelt PGM-G 100 aszfaltrács hőmérsékletviselkedés vizsgálata. Tárgy: Polyfelt PGM-G 100 aszfaltrács hőmérsékletviselkedés vizsgálata. Minta beérkezése: 2005.09.09 Csomagolás: mintadarab, személyesen átadva Próbamennyiség: kb. 6 m 2 A termék ismertetőjegye: üvegszálakkal

Részletesebben

Jár-kel, mint zsidóban a fájdalom

Jár-kel, mint zsidóban a fájdalom X X. S Z Á Z A D Ember Mária író, műfordító újságíró 1931-ben született Abádszalókon és 2001. december 31-én hunyt el Budapesten. Folyóiratunk társalapítója volt 1994-ben, rá emlékezünk a Holokauszt 70.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Dobossy Bea tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a közgyűlésről hangfelvétel készül.

JEGYZŐKÖNYV. Dobossy Bea tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a közgyűlésről hangfelvétel készül. JEGYZŐKÖNYV A Magyar Biliárd Szövetség Pool Szakágának 2015. május 30. napján, 1145 Budapest, Szugló utca 65. szám alatt (Tájfun Biliárdszalon és Étterem ) 16.00 órai kezdettel megtartott közgyűléséről.

Részletesebben

A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között

A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között A gázárak változását hat európai ország -,,,,, Egyesült Királyság - és végfelhasználói gázárának módosulásán

Részletesebben

Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi

Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi üléséről. Ülés helye: Jászszentlászló

Részletesebben

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (2.rész)

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (2.rész) A cikk első részét itt olvashatja el. 1. kép Nem tudhatjuk pontosan, hogy mikor köszönt ránk a tavasz. Lehet, hogy már február végén, de az is lehetséges, hogy csak egy hónappal később. A korán induló

Részletesebben

JELENTÉS. a Mackós Óvoda 2013/2014. nevelési évi partneri igény -, elégedettség, elégedetlenség mérésének eredményeiről. 2014.

JELENTÉS. a Mackós Óvoda 2013/2014. nevelési évi partneri igény -, elégedettség, elégedetlenség mérésének eredményeiről. 2014. Mackós Óvoda 1126 Budapest Németvölgyi út 46. tel/fax:35-60-528 e-mail: postmaster@mackosovoda.axelero.net honlap: www.mackosovoda.hu OM azonosító: 034482 JELENTÉS a Mackós Óvoda 2013/2014. nevelési évi

Részletesebben

Aktív állampolgárság az iskolában és azon túl A kutatási eredmények összefoglalása munkaanyag

Aktív állampolgárság az iskolában és azon túl A kutatási eredmények összefoglalása munkaanyag Aktív állampolgárság az iskolában és azon túl A kutatási eredmények összefoglalása munkaanyag Kurt Lewin Alapítvány 2012. július Köszönetnyilvánítás: A kutatásban való részvételükért köszönettel tartozunk:

Részletesebben

Hírlevél 5. hét. A hétvége eseményei 2014. január 27. 09:57

Hírlevél 5. hét. A hétvége eseményei 2014. január 27. 09:57 Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 18. Tel: 06 (34)/512-070 www.komarom.katasztrofavedelem.hu e-mail: komarom.szovivo@katved.gov.hu A hétvége eseményei

Részletesebben

"Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni"

Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni "Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni" (Hírszerző, 2008 december 9.) Az Út a munkához program biztosan kielégíti majd a tömegigényt, hogy az ingyenélőket most jól megregulázzuk, az

Részletesebben

Jeremej Ajpin. Kihunyó tűzhely mellett. A Földet hallgatom

Jeremej Ajpin. Kihunyó tűzhely mellett. A Földet hallgatom Jeremej Ajpin Kihunyó tűzhely mellett A Földet hallgatom Este, amidőn a Nap ott függött a fenyőfák csúcsán, Anyám lehalkított hangon szólt rám: Ne zajongj. Miért nem szabad zajongani? Mindjárt elül a Nap.

Részletesebben

2014 hidrometeorológiai értékelése

2014 hidrometeorológiai értékelése 2014 hidrometeorológiai értékelése Csapadék 2014-ben több csapadék hullott le a közép-tiszán, mint 2013-ban. Az igazgatóság területén 2014. január 01. és december 31. között leesett csapadék területi átlaga

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: rendkívüli ülésén 2008. július 9-én. Ülés helye: Polgármesteri Hivatal Tanácsterme Jelen vannak: Hertlik Mihály, Kochnyák Sándor, Makovics Zoltán, Mészáros János, Nagy Péter,

Részletesebben