A varroózis elleni védekezés. Bogdán Éva Termék menedzser Bayer Hungária Kft.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A varroózis elleni védekezés. Bogdán Éva Termék menedzser Bayer Hungária Kft."

Átírás

1 A varroózis elleni védekezés Bogdán Éva Termék menedzser Bayer Hungária Kft.

2 Napjaink méztermelésének sikere nagy mértékben függ a hatékony varroózis elleni védekezéstől.

3 Témakörök A Varroa- atka biológiája A Varroa-atka populáció egyedszámának alakulása A varroózis hatása a fiasításra a kifejlett méhre és a családra A varroózis diagnosztizálása Védekezés a varroózis ellen Rezisztencia Hasznos tudnivalók

4 A Varroa- atka biológiája A felnőtt nőstény Varroa- atka egyedek 1,1 x 1,6 mm-ek, A hímivarú Varroa- atka egyedek kisebbek a nőivarúaknál. (ritkán láthatók, akkor is csak a lépsejtekben) Tapintásuk kemény, színűk a vöröstől a sötétbarnáig terjed. A kifejletlen alakok majdnem átlátszóak. Testük lapos, ovális alakú. 4 pár lábuk van. (A méhtetű (Braula caeca) szárnyatlan, 3 pár lába van)

5 A Varroa- atka biológiája Kifejletlen (fehér) és kifejlett (barna) Varroa- atka

6 A Varroa- atka biológiája A lépsejteken kívül igen gyorsan mozognak. Leggyakrabban a kifejlett méhek potroh szelvényei között tapadnak meg, ahol haemolympha-val táplálkoznak (méhvér).

7 A Varroa- atka életciklusa és fejlődésmenete 10 A Varroa- atka átjutása másik méhre. 9 A kifejlett atka a fiatal méhvel együtt kibújik lépsejtből. A hím és a kifejletlen alakok a lépsejtben maradnak. 1 Kifejlett méh haemolympha-jával táplálkozó Varroa- atka 2 A Varroa- atka bemászik az 5-5,5 napos lárva lépsejtjébe 3 Varroa-atka a fiasításban. 8 Párzás a sejten belül nap kifejlett hím 7-8 nap kifejlett nőstény tojásból lárva, a lárvából protonimfa, majd deutonimfa fejlődik. 4 Varroa-atka táplálkozik az előbábon. 5 A nőstény atka 60 órával a fiasítás lefedése után kezd tojásokat rakni és 30 órás intervallumokban helyez el újabb tojásokat.

8 A Varroa-atka populáció egyedszámának alakulása

9 A Varroa-atka populáció egyedszámának alakulása Reprodukciós ráta Az atkák reprodukciós rátájának kis mértékű változása nagy hatással van az atkapopuláció növekedésére. 1 nőstény atka több szaporodási cikluson keresztül is szaporodhat 1 nőstény atka fiasításonként 6 nőstény ivadékot hozhat létre 1,2-es reprodukciós ráta mellett. reprodukciós ráta (= az új nőstény egyedek száma/ anya atka) 1,3 dolgozó fiasításába és 2,6 a herefiasításokban.

10 A Varroa-atka populáció egyedszámának alakulása Szaporodás és populáció növekedés

11 A Varroa-atka populáció egyedszámának alakulása Szaporodás és populáció növekedés Az atkapopuláció az alábbiak miatt növekedhet a méh családon belül: Az Varroa-atka populáció szaporodása következtében Fertőződés révén, atkainvázió más családokból A Varroa-atka csak akkor szaporodik, ha van fedett fiasítás. Ha nincs fiasítás az atkák napig élnek túl, tovább marad a felnőtt méhen, hosszabb ideig is elél és a zord téli viszonyokat is kibírja. A Varroa- atka méh/fiasítás nélkül kb. 5,5 napig marad életben. A Varroa-atka populáció exponenciálisan nő, ha nem limitálja szaporodását a fiasítások száma (pl. azokon a területeken, ahol a klímaviszonyok egész évben lehetővé teszik a fiasítást).

12 A Varroa-atka populáció egyedszámának alakulása Szaporodás és populáció növekedés

13 A Varroa-atka populáció egyedszámának alakulása Szaporodás és populáció növekedés Hogyan fertőződhet meg egy méhcsalád Varroaatkákkal? A méhész más kaptárnál is használt eszközei révén. Egyik kaptárból a másikba szálló varroózissal fertőzött méhek révén. A varroózis miatt legyengült családokat kirabló méhek révén. Nemzetközi méh-kereskedelem révén (import méhanya) Stb.

14 A varroózis hatása a fiasításra a kifejlett méhre és a családra

15 A varroózis hatása a fiasításra Kifejlett nőstény Varro- atka a méhlárván

16 A varroózis hatása a fiasításra A Varroa-atka a kifejlett méhen kb. 7 napig tartózkodik, mielőtt egy fedetlen (méhlárvát tartalmazó) lépsejtbe települ. A Varroa-atkák elhagyják a kifejlett méhet és megtámadják a dolgozó lárvák lépsejtjeit 20 órával a lefedése előtt vagy a here lárvák lépsejtjeit 40 órával lefedése előtt Az Varroa- atkák 8-10-szer jobban kedvelik a herefiasítások lépsejtjeinek a megtámadását A sejt alján az atka a lárva táplálékába telepszik Az atka 4 órán belül elhagyja a lárva táplálékát és a báb haemolyphájával kezd táplálkozni. Fehér pontok = atka ürülék látható a sejt alján és falain.

17 A varroózis hatása a fiasításra Kifejlett nőstény Varroa-atka a here bábon.

18 A varroózis hatása kifejlett méhekre Már lárva korában fertőzött kifejlett méh Deformált szárnyak és potroh Csökevényes állkapocs alatti mirigyek

19 A varroózis hatása kifejlett méhekre A haemolympha fogyasztása az egyes Varroa-atka élete során kb. 0,2 microliter méh haemolymphát fogyaszt Az állatok legyengülnek a méh immunitását negatívan befolyásolja (Csökken a haemolympha fehérjetartalma) Vírusfertőzések terjesztése Heveny méhbénulás vírus(apv) Idült méhbénulás vírus (CPV) (számos más vírusos megbetegedésnél is összefüggést találtak a Varroa atka fertőzöttséggel pl.: lassú méhbénulás vírus, szárnytorzulás vírus, homályos szárny vírus). Megnő a herék fejlődésének aránya

20 A varroózis hatása kifejlett méhekre A dolgozók később kezdenek el hordani. Csökkenés figyelhető meg a hordás intenzitásában. Megváltozik az orientációs repülést követő kaptárhoz való visszatérés. Csökken a dolgozók és a herék élettartama. Csökken a herék repülési és a párosodási képessége. Csökkenés jelentkezik a méhviasz kiválasztásában. Csökken a növényvédő szerekkel szemben tolerancia.

21 A varroózis hatása a családra A méztermelés csökkenését a méhészek általában nem értelmezik az atkafertőzöttség korai jeleként mert: az atkapopuláció egyedszámának számottevő megjelenéséhez időre van szükség és ez eleinte nem hat ki jelentősen a méhcsaládok méztermelésére különösen tavasszal és nyáron a méhek túlszaporodhatják az atkákat a fertőzött családok normális mézmennyiséget tudnak termelni hirtelen aztán lecsökken a kifejlett méhek száma a kaptárban, abnormális fiasítás (megnő a herék fejlődésének aránya) a legyengült család kirablása és/vagy a méhek elszökése. A végső következmény a család kipusztulása.

22 A varroózis hatása a családra Azok a méhészek, akik nem kezelték méh családjaikat varroózis ellen 30%-al több családot vesztettek el mind azok, akik kezeltek. 11% -os téli veszteség az atkamentes. méhészetekben, 31%-os veszteség varroa fertőzött méhészetekben. Az évente 2x atka ellen kezelt családok túlélési arány jobb volt a mint az 1x kezelteké. Azok a méhészek, akik kezeltek varroózis ellen 30-50%-al kevesebb téli veszteséget regisztráltak, mint akik nem kezeltek.

23 A varroózis diagnosztizálása

24 A varroózis diagnosztizálása Számos módszer áll rendelkezésre a Varroa fertőzöttség megállapítására (fiasítások megfigyelése, fehér papírbehelyezése, kémiai anyagok). Minden esetre a kifejlett méhek vizuális megfigyelése nem egy biztonságos módszer a Varroa-atka fertőzöttség megállapítására.

25 A varroózis diagnosztizálása

26 A varroa diagnóztizálása

27 Védekezés a varroózis ellen Három periódus áll rendelkezésre a varroózis elleni harcban: 1. Hordás idején: biológiai védekezés 2. Hordás után, fiasítással rendelkező méhcsaládokban: kémiai védekezés 3. Fiasítás nélküli családokban, télen: kémiai védekezés

28 Biológiai védekezés Herefiasítások eltávolítása Gyógyszernek nem minősülő legális készítmények alkalmazása Forgókaptár használata Stb.

29 Kémiai védekezés A piacon számtalan, különböző hatóanyagcsoportba tartozó vényköteles és vény nélkül kapható termék kapható!

30 Rezisztencia

31 Kémiai védekezés - Rezisztencia Mit nevezünk rezisztenciának? A kémiai védekezéssel szembeni rezisztenciáról akkor beszélhetünk, ha a Varroa- atka ellenállóképes lesz az alkalmazott kémiai szerekkel szemben. Miért alakul ki a rezisztencia? A rovarirtó szerek helytelen használata következtében kiszelektálódnak a rezisztens Varroa- atkák.

32 Kémiai védekezés - Rezisztencia Hogyan akadályozhatjuk meg a rezisztencia kialakulását? Csak regisztrált/engedélyezett szert használjon. Pontosan kövesse a használati útmutató utasításait: előírt adag előírt használati idő Ne használja fel többször a csíkokat. Ne csak egy terméket használjon. Variálja a különböző hatóanyagú termékeket.

33 Hasznos tudnivalók Mit tegyünk: Rendszeresen ellenőrizze a Varroa- atka jelenlétét méhészetében. Ellenőrizze a kaptárakat legalább egyszer a nyár során, hogy elkerülje a Varroa- atka populáció meglepetésszerű felszaporodását. Pontosan kövesse a varroózis elleni szer használati utasítását. Használjon olyan Varroa- atka elleni védekezési módszert, amely hosszú távon nyújt védelmet a Varroa- atka ellen. Különböző hatóanyagú atka elleni szert használjon tavasszal és ősszel.

34 Hasznos tudnivalók Mit nem tegyen: Kifejlet méheknél kizárólag vizuális megfigyelésekre hagyatkozni Varroafertőzöttség mértékének felmérésére. Elbizakodottá válni, ha a méztermés megfelelő és nincs csökkenés. A mézet a szezon legvégén gyűjteni be és csak akkor dönteni, hogy kezel vagy sem. Regisztrálatlan/engedély nélküli szereket használni varroózis ellen. Ellenőrzés nélkül elfogadni, hogy a kezelés hatott. Az előírtnál hosszabb ideig alkalmazni a Varroa- atka elleni szert. A kezelést csak akkor alkalmazni, ha az atkafertőzöttség nagyon látványos.

35 A varroózis hatása a családra Egy mexikói méhész varroózis nélkül

36 A varroózis hatása a családra és Varroa- atka fertőzéssel

37 Köszönöm a figyelmet!

A varroózis elleni védekezés. Dr. Szakáll István Tudmányos munkatárs Bayer Hungária Kft.

A varroózis elleni védekezés. Dr. Szakáll István Tudmányos munkatárs Bayer Hungária Kft. A varroózis elleni védekezés Dr. Szakáll István Tudmányos munkatárs Bayer Hungária Kft. Méhészet jelentőssége» Ha a méhek eltűnnének a Földről, az embernek csak 4 éve maradna az életből. Ha nincs méh,

Részletesebben

Piotr Socha. Méhek. A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski

Piotr Socha. Méhek. A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski Piotr Socha Méhek A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski I. tábla MÉHEK ÉS DINOSZAURUSZOK 100millió év! Nagyjából ennyi ideje jelentek meg a méhek, vagyis akkoriban, amikor a Földet a dinoszauruszok

Részletesebben

Takács Marianna 1 Oláh János 2

Takács Marianna 1 Oláh János 2 Takács Marianna 1 Oláh János 2 A Varroa destructor elleni védekezés jelentősége amitráz hatóanyagú tartós hordozóval The Varroa destructor mite control of significance with amitraz active ingredient preparations

Részletesebben

Elõször is, szemben a többi háziasított állatfajjal, a méheknél az egyedi megfigyelés és a kórok megállapítása az esetek többségében

Elõször is, szemben a többi háziasított állatfajjal, a méheknél az egyedi megfigyelés és a kórok megállapítása az esetek többségében MÉHÉSZET 2. Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár SZIE ÁOTK, Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszék, Budapest A mézelő méh vírusfertőzései és az atka-vírus kapcsolat A mézelõ méhnek (Apis mellifera

Részletesebben

A kis kaptárbogár, mint új méhészeti kártevő európai megjelenése és a hazai méhészetekre jelentett fenyegetése!

A kis kaptárbogár, mint új méhészeti kártevő európai megjelenése és a hazai méhészetekre jelentett fenyegetése! A kis kaptárbogár, mint új méhészeti kártevő európai megjelenése és a hazai méhészetekre jelentett fenyegetése! 2014. szeptember 18-án egy Gioia Tauro és 2014. szeptember 19-én egy San Fernando településen

Részletesebben

Intelligens megoldás az atkák ellen. flumite 200 SC. Speciális atkaölőszer a célzott növényvédelem számára

Intelligens megoldás az atkák ellen. flumite 200 SC. Speciális atkaölőszer a célzott növényvédelem számára Intelligens megoldás az atkák ellen flumite 200 SC Speciális atkaölőszer a célzott növényvédelem számára A Flumite az Agro-Chemie Kft. saját fejlesztésű atkaölő szere, amelyet világszerte számos növénykultúrában

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

Fejtetű? Serkék? Megijedt?

Fejtetű? Serkék? Megijedt? Fejtetű? Serkék? Megijedt? A NYDA mindet eltünteti. Kedves Szülők! Ha az orvos fejtetűt talált a gyermekükön, az első és legfontosabb cél a tetű és a fejlődés különböző stádiumában levő serkéinek hatékony

Részletesebben

INTEGRÁLT TERMESZTÉS A KERTÉSZETI ÉS SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁKBAN (XXXIII.)

INTEGRÁLT TERMESZTÉS A KERTÉSZETI ÉS SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁKBAN (XXXIII.) INTEGRÁLT TERMESZTÉS A KERTÉSZETI ÉS SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁKBAN (XXXIII.) Budapest, 2016. november 24. A rendezvény szervezői: Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály Növény- és

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2014D0909 HU 29.05.2015 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2014. december

Részletesebben

REZISZTENCIA ÉS IMMUNITÁS A MÉHEKNÉL Betegségekre ellenálló méhek?

REZISZTENCIA ÉS IMMUNITÁS A MÉHEKNÉL Betegségekre ellenálló méhek? REZISZTENCIA ÉS IMMUNITÁS A MÉHEKNÉL Betegségekre ellenálló méhek? Dr. Békési László tudományos főmunkatárs KÁTKI, Gödöllő Debrecen-Gödöllő, 2013. április 2-3. Világméretű bizonytalanság Kaptárelhagyás

Részletesebben

Az ApisPlus jelentősen növelte a méhanya peterakási ütemét, aminek következtében a család erősödött, valamint az áttelelés is sikeresebb volt.

Az ApisPlus jelentősen növelte a méhanya peterakási ütemét, aminek következtében a család erősödött, valamint az áttelelés is sikeresebb volt. 1 2 Az ApisPlus egy forradalmi áttörés a méhek egészségének megőrzésében. Serkenti a méhek tisztogatási ösztönét, amely egy természetes védekezési mód a kártevők és a betegségek ellen. Elősegíti a méhcsaládok

Részletesebben

Ökológiai elvek és gyakorlat a méhészetben

Ökológiai elvek és gyakorlat a méhészetben Ökológiai elvek és gyakorlat a méhészetben Tőkés Tamás Ádám - Szalai Tamás - Szalainé M. Enikő Biokontroll Hungária Nonprofit Kft Budapest Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Gödöllő

Részletesebben

A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA. 3. Gyógyszerforma Oldat méhek gyógykezelésére. Halványbarna oldat.

A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA. 3. Gyógyszerforma Oldat méhek gyógykezelésére. Halványbarna oldat. A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1. Az állatgyógyászati készítmény megnevezése Varidol 125mg/ml oldat méhek gyógykezelésére 2. Minőségi és mennyiségi összetétel Hatóanyag: Amitráz 125mg/ml A segédanyagok

Részletesebben

ORSZÁGOS MÉHÉSZETI PROGRAM

ORSZÁGOS MÉHÉSZETI PROGRAM ORSZÁGOS MÉHÉSZETI PROGRAM 2011 2013 MŰSZAKI JELENTÉS Méhcsaládok (2010) 1.178178 ezer család Méhcsaládok (2011) 1.206 ezer család Előállított méz mennyiség (2010) 22.224 tonna Előállított méz mennyiség(2011)

Részletesebben

BETEGSÉGGEL SZEMBEN ELLENÁLLÓ MÉHEK TENYÉSZTÉSE

BETEGSÉGGEL SZEMBEN ELLENÁLLÓ MÉHEK TENYÉSZTÉSE BETEGSÉGGEL SZEMBEN ELLENÁLLÓ MÉHEK TENYÉSZTÉSE Ingemar Fries & Anders Lindström Swedish University of Agricultural Sciences Box 7044 SE-75007 Uppsala, Svédország 2011 Fordította: Dr. Békési László Nagy

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

Méhbetegségek kezelése, megelőzése

Méhbetegségek kezelése, megelőzése Méhbetegségek kezelése, megelőzése Dr. Szalainé Mátray Enikő ellenőr Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Dr. Szalay László emléknap Debrecen-Gödöllő 2013.04.02.-03. 35 év és a Varroosis Varroa atka Mindig

Részletesebben

MÉHEGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK A VARROA ATKA ELLENI VÉDEKEZÉS NÉMETORSZÁGBAN

MÉHEGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK A VARROA ATKA ELLENI VÉDEKEZÉS NÉMETORSZÁGBAN MÉHEGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK A VARROA ATKA ELLENI VÉDEKEZÉS NÉMETORSZÁGBAN Különszám OMME 2008 Tartalom Elõszó 3 Bevezetés 4 A varroa atka kártétele a fertõzöttségi szinttõl függ...................... 5 Ne

Részletesebben

A madártetűatkával és a baromfi más ektoparazitáival kapcsolatos tapasztalatok

A madártetűatkával és a baromfi más ektoparazitáival kapcsolatos tapasztalatok A madártetűatkával és a baromfi más ektoparazitáival kapcsolatos tapasztalatok Farkas Róbert Parazitológiai és Állattani Tanszék Állatorvos-tudományi Kar, Szent István Egyetem 1 MADÁRTETŰATKA Dermanyssus

Részletesebben

Szociális szerveződés

Szociális szerveződés Szociális szerveződés Csoporttípusok (szociális kötődés erőssége alapján) Nincs szociális vonzódás gyülekezet - Alpesi szalamandra téli időszakban sziklák alatt gyűlnek össze a védett hely miatt; szociális

Részletesebben

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata Frissített útmutató Page 2 Ebben a betegtájékoztatóban a méhnyakszűrés eredményét magyarázzuk el, amely vizsgálat célja a méhnyak (a méh alsó része) sejtjeiben

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

"Méhanyák teljesítményvizsgálatához szükséges telephelyek létesítése, fejlesztése" Összefoglalás

Méhanyák teljesítményvizsgálatához szükséges telephelyek létesítése, fejlesztése Összefoglalás "Méhanyák teljesítményvizsgálatához szükséges telephelyek létesítése, fejlesztése" Összefoglalás Az MMOE tevékenysége A Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének (röviden MMOE) célja elismert tenyésztőszervezetként

Részletesebben

ApisPlus egy forradalmi áttörés a méh-egészségügy megőrzésében. Elősegíti

ApisPlus egy forradalmi áttörés a méh-egészségügy megőrzésében. Elősegíti HUNGARIAN 1 2 ApisPlus egy forradalmi áttörés a méh-egészségügy megőrzésében. Elősegíti és erősíti a méhek természetes tisztálkodási ösztönét amely természetes módon védi a méheket kártevők és betegségek

Részletesebben

A magyar méz minőségének védelme

A magyar méz minőségének védelme A magyar méz minőségének védelme Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Bak, 2011. február 11. ...ha a méhek eltűnnek, az emberi

Részletesebben

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről!

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről! Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről! Neumann György hódmezővásárhelyi méhész megkeresésemkor épp Erdélyben tartott előadást 120 magyar méhésznek arról az új technológiáról,

Részletesebben

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Csalogatóanyag: WW csalogató keverék. A pattanóbogarak lárvái, a drótférgek, 35 mm-es testhossznál nem nagyobbak, erœsen kitinesek, ezért keményebb vázú

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEXGARD SPECTRA

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEXGARD SPECTRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS 9 mg / 2 mg rágótabletta kutyáknak 2 3,5 kg 19 mg / 4 mg rágótabletta kutyáknak >3,5 7,5 kg 38 mg / 8 mg rágótabletta kutyáknak >7,5 15 kg 75 mg / 15 mg rágótabletta kutyáknak >15 30

Részletesebben

Varroa jacobsoni (Oudemans, 1904), a mézelő méh (Apis mellifera) atkája és a varroosis*

Varroa jacobsoni (Oudemans, 1904), a mézelő méh (Apis mellifera) atkája és a varroosis* Parasit, hung. 16. 1983. Varroa jacobsoni (Oudemans, 1904), a mézelő méh (Apis mellifera) atkája és a varroosis* Dr. CSABA György Országos Állategészségügyi Intézet, Budapest 'Varroa jacobsoni (Oudemans,

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence Dorée) Kiemelt fontosságú feladat a területek folyamatos monitorozása

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence Dorée) Kiemelt fontosságú feladat a területek folyamatos monitorozása A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence Dorée) Kiemelt fontosságú feladat a területek folyamatos monitorozása Útmutató a jó gyakorlatok felhasználásához A projekt az Európai Unió Horizon 2020

Részletesebben

Magyarországi kísérleti eredmények a Feedbee virágpor helyettesítő méhtáplálékkal

Magyarországi kísérleti eredmények a Feedbee virágpor helyettesítő méhtáplálékkal Magyarországi kísérleti eredmények a virágpor helyettesítő méhtáplálékkal A Vernalis Bt. által forgalmazott, virágpor helyettesítő természetes méhtáplálékkal 2008 februárjától folytat kísérleteket gödöllői

Részletesebben

A háziméhekre és a vadméhekre is regionálisan eltérő hatása lehet a neonikotinoid peszticideknek

A háziméhekre és a vadméhekre is regionálisan eltérő hatása lehet a neonikotinoid peszticideknek A háziméhekre és a vadméhekre is regionálisan eltérő hatása lehet a neonikotinoid peszticideknek Sárospataki, M. 2, Woodcock, B. A. 1, Bullock, J. M. 1, Shore, R. F. 1, Heard, M. S. 1, Pereira, M. G. 1,

Részletesebben

A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG (ESETTANULMÁNY) Készítette: Magyar Tárek Zoltán Kaposvári Egyetem III. évfolyamos Kereskedelem és Marketing szakos hallgatója 1 Bevezetés Horváth Zoltán és neje 2008-ban

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2003. június 27., péntek 75. szám Ára: 840, Ft TARTALOMJEGYZÉK 36/2003. (VI. 27.) ESZCSM KvVM e. r. Oldal Az egyes veszélyes anyagokkal,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

A gyomorvész (nosemosis apium) gyógykezelésének lehetőségei

A gyomorvész (nosemosis apium) gyógykezelésének lehetőségei A gyomorvész (nosemosis apium) gyógykezelésének lehetőségei Bár régebb óta rendelkezünk hatékony gyógyszerrel kezelése, a gyomorvész, vagy nosema-kór az egyik legfontosabb méhegészségügyi probléma ma is,

Részletesebben

MAGYAR MÉHÉSZETI NEMZETI PROGRAM MÉHÉSZETI ÉVÉNEK VÉGREHAJTÁSI JELENTÉSE

MAGYAR MÉHÉSZETI NEMZETI PROGRAM MÉHÉSZETI ÉVÉNEK VÉGREHAJTÁSI JELENTÉSE MAGYAR MÉHÉSZETI NEMZETI PROGRAM 2018. MÉHÉSZETI ÉVÉNEK VÉGREHAJTÁSI JELENTÉSE Jóváhagyta: dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest, 2019. március A 2018. méhészeti évben,

Részletesebben

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai 4.4 BIOPESZTICIDEK A mezőgazdasági termelésnél a kártevők irtásával, távoltartásával növelik a hozamokat. Erre kémiai szereket alkalmaztak, a környezeti hatásokkal nem törődve. pl. DDT (diklór-difenil-triklór-etán)

Részletesebben

Demográfia. Def.: A születés, mortalitás, ki- és bevándorlás kvantifikálása. N jelenleg. = N korábban. + Sz M + Be Ki. A szervezetek típusai: UNITER

Demográfia. Def.: A születés, mortalitás, ki- és bevándorlás kvantifikálása. N jelenleg. = N korábban. + Sz M + Be Ki. A szervezetek típusai: UNITER Demográfia Def.: A születés, mortalitás, ki- és bevándorlás kvantifikálása N jelenleg = N korábban + Sz M + Be Ki A szervezetek típusai: UNITER MODULÁRIS Ramet Genet 1 Élőlények egyedszámának meghatározása:

Részletesebben

Magyar joganyagok - 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet - a méhállományok védelméről 2. oldal 2. A méhészkedést (méhtartást) minden év február végéig, az

Magyar joganyagok - 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet - a méhállományok védelméről 2. oldal 2. A méhészkedést (méhtartást) minden év február végéig, az Magyar joganyagok - 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet - a méhállományok védelméről 1. oldal 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről

Részletesebben

méhek állandó tartási helye nem a méhész lakóhelyével összefüggő területen (udvarban, kertben stb.) van, a méhész köteles a méhek tartási helyén a nev

méhek állandó tartási helye nem a méhész lakóhelyével összefüggő területen (udvarban, kertben stb.) van, a méhész köteles a méhek tartási helyén a nev 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Törvény)

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Homeopátia a méhészetben. Dr Tiringer Csaba Homeopata állatorvos előadása

Homeopátia a méhészetben. Dr Tiringer Csaba Homeopata állatorvos előadása Homeopátia a méhészetben Dr Tiringer Csaba Homeopata állatorvos előadása A HOMEOPÁTIA TÖRTÉNETE Védák /India i. e. 4000-60000/ könyvében már leírtak olyan gyógymódot, amely a hasonló a hasonlót gyógyítja

Részletesebben

Magyar Méhészeti Nemzeti Program Környezetterhelési Monitoring vizsgálat 2011 2012.

Magyar Méhészeti Nemzeti Program Környezetterhelési Monitoring vizsgálat 2011 2012. Magyar Méhészeti Nemzeti Program Környezetterhelési Monitoring vizsgálat 2011 2012. OMME 2012 A tanulmány a 47/2010. (XII. 31.) VM-rendelet 24. -a, a Méhegészségügyi és környezet-terhelési monitoring vizsgálat"

Részletesebben

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok Dr. Peter Franken Budapest 2013 BVD elleni védekezés a szarvasmarhaállományokban 1. Bevezetés és holland szarvasmarha-adatok

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Varroa atka elleni ökológiai védekezési módszerek összehasonlító vizsgálata

Varroa atka elleni ökológiai védekezési módszerek összehasonlító vizsgálata MÉHÉSZETI KUTATÁSOK Varroa atka elleni ökológiai védekezési módszerek összehasonlító vizsgálata Csáki Tamás Drexler Dóra 1. Bevezetés 1.1. Problémafelvetés Ma világszerte a mézelő méheken élősködő varroa

Részletesebben

ASP a Cseh Köztársaságban

ASP a Cseh Köztársaságban ASP a Cseh Köztársaságban Topigs Norsvin Danubia Workshop 2017 Simon Amstutz Sertéshús termelés Csehországban Egy főre jutó sertéshús fogyasztás 40 kg évente Önellátottság ~40% 1998-2011 kocaállomány csökkenés

Részletesebben

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Bemutatkozás Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési

Részletesebben

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK Bácsi Attila, PhD, DSc etele@med.unideb.hu Debreceni Egyetem, ÁOK Immunológiai Intézet INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ Példák intracelluláris baktériumokra Intracelluláris

Részletesebben

Méhészek tapasztalatai 1.

Méhészek tapasztalatai 1. Méhészek tapasztalatai 1. Feedbee-t 2008. 02. 17-én raktam be 30 méhcsaládhoz puhalepény formában, kísérleti jelleggel. Az állomány fennmaradó része - 120 család - tekinthető kontrollnak. A Feedbee-s lepényeket

Részletesebben

A szalmonella gyérítési programokkal kapcsolatos útmutatók

A szalmonella gyérítési programokkal kapcsolatos útmutatók A szalmonella gyérítési programokkal kapcsolatos útmutatók dr. Pállai Gerda Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság, Járványügyi Osztály 2013. október 18.

Részletesebben

70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről

70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről OptiJUS Opten Kft. I 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről 2014.3.15. óta hatályos

Részletesebben

A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők. Dr. Albert Mihály

A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők. Dr. Albert Mihály A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők Dr. Albert Mihály Vakcinázás Fogalma: Aktív immunizáláskor ismert, csökkent virulenciájú, vagy elölt kórokozót, illetve annak antigénjeit, gyakran

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

Kellemetlen kirándulótársaink, a kullancsok. Az ember külső élősködői I.

Kellemetlen kirándulótársaink, a kullancsok. Az ember külső élősködői I. Kellemetlen kirándulótársaink, a kullancsok Az ember külső élősködői I. A tanösvényhez kapcsolódó bevezető külön letölthető: http://www.nhmus.hu/hu/nateu Készítők: Mike Éva (animátor, Magyar Természettudományi

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

42/1994. (VI. 28.) FM rendelet

42/1994. (VI. 28.) FM rendelet 42/1994. (VI. 28.) FM rendelet a méhanyanevelő telep üzemeltetésének engedélyezéséről, valamint a méhanya és szaporítóanyag előállításáról, felhasználásáról 1 Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV.

Részletesebben

VICTORY Csótányirtó gél

VICTORY Csótányirtó gél VICTORY Csótányirtó gél Új generációs gél forma. Hatékonyabb védelem. Tulajdonságok A VICTORY Csótányirtó gél hasznosítja a Késleltetett hatású csalétek technológia előnyét. Ez az új tulajdonság biztosítja

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

Mennyibe kerül a BVD?

Mennyibe kerül a BVD? Mennyibe kerül a BVD? (Budapest, 2013. február 21.) Dr. Ózsvári László PhD, MBA SZIE-ÁOTK, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék BEVEZETÉS A téma aktualitása, jelentősége BVD előfordulása:

Részletesebben

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Áttekintés Miért éppen a nyuszik? Védekezés módja Vakcina jellemzői Vakcina működése Ráfertőzési

Részletesebben

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás Az atkaprobléma Az atka, mint kártevô részben a mezôgazdasági kemizáció szülte probléma. Mintegy 50-60 évvel ezelôtt, a klórozott szénhidrogén típusú rovarölô szerek térhódítása indította el az atkák kártevôvé

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 25/2012. (II. 7.) MVH KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 25/2012. (II. 7.) MVH KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 25/2012. (II. 7.) MVH KÖZLEMÉNYE a 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet alapján nyújtható egyes méhészeti támogatások igénybevételének feltételeiről I. A támogatások

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet. a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről. I.

70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet. a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről. I. Page 1 A jogszabály mai napon hatályos állapota 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről Az állategészségügyrőlszóló

Részletesebben

Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27.

Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27. Fertőző betegségek, kockázati magatartások az intravénás kábítószer-fogyasztók körében Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. november 27. Tartalom Intravénás szerfogyasztás Európában és Magyarországon

Részletesebben

Rovartani Lapok. A rovarok átalakulásairól. »Omne vivum ex ovo.«ez az általános érvény törvény uralkodik

Rovartani Lapok. A rovarok átalakulásairól. »Omne vivum ex ovo.«ez az általános érvény törvény uralkodik Rovartani Lapok I. kötet. 1884. február. 2. füzet. A rovarok átalakulásairól. Rövid ismertetés.»omne vivum ex ovo.«ez az általános érvény törvény uralkodik a rovaroknál is. A rovarok szintén rendesen akként

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Magyar Méhészeti Nemzeti Program KÖRNYEZETTERHELÉSI MONITORINGVIZSGÁLAT

Magyar Méhészeti Nemzeti Program KÖRNYEZETTERHELÉSI MONITORINGVIZSGÁLAT Magyar Méhészeti Nemzeti Program KÖRNYEZETTERHELÉSI MONITORINGVIZSGÁLAT 2017 2018 OMME 2018 Országos Magyar Méhészeti Egyesület 1094 Budapest, Viola u. 50. Telefon: 06 1 216 0015, 06 1 456 0377 Fax: 06

Részletesebben

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme 1. kép A mogyoró lisztharmata a faj közismert betegsége, de súlyos károkat csak esetenként okoz. A betegség következtében a leveleken szürkésfehér penészgyep képződik (1. kép). Augusztus közepére, végére

Részletesebben

70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet. a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről. I.

70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet. a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről. I. 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (a továbbiakban: törvény)

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat március

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat március Emberi Erőforrás Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Rauh Edit minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ Ismét kaptunk egy olvasói levelet. Nem névtelenül, névvel és címmel. A levelet elolvasva nem biztos, hogy bárki is szeretne ilyen helyen lakni. Kicsit jobban körbejárva a problémát, rögtön közelebb jutottunk

Részletesebben

SZKB_102_07. A méhek

SZKB_102_07. A méhek SZKB_102_07 A méhek DIAK_2evfolyam.indd 55 2007.07.30. 10:37:38 DIAK_2evfolyam.indd 56 2007.07.30. 10:37:39 DIÁKMELLÉKLET A MÉHEK 2. ÉVFOLYAM 57 D1 Találd meg azt, aki... kérdőív D2 Szóháló MÉHEK DIAK_2evfolyam.indd

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉSEK, GYÓGYSZERFORMÁK, HATÁSERŐSSÉGEK, ÁLLATFAJOK, AZ ALKALMAZÁS MÓDJAI ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJAI 1/7

I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉSEK, GYÓGYSZERFORMÁK, HATÁSERŐSSÉGEK, ÁLLATFAJOK, AZ ALKALMAZÁS MÓDJAI ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJAI 1/7 I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉSEK, GYÓGYSZERFORMÁK, HATÁSERŐSSÉGEK, ÁLLATFAJOK, AZ ALKALMAZÁS MÓDJAI ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJAI 1/7 Tagállam Kérelmező vagy a forgalomba hozatali engedély jogosultja

Részletesebben

meheszet1.qxp 2009.12.16. 23:26 Page 14 14 M ÉHÉSZET MÉHEINK TAKARMÁNYOZÁSA 2010. JANUÁR A Feedbee tesztelésérõl III. Ahogy korábbi írásainkban is beszámoltunk róla, az ÁTK Méhtenyésztési és Méhbiológiai

Részletesebben

A vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatos aktuális információk

A vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatos aktuális információk A vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatos aktuális információk Koleszár Gábor főosztályvezető B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály Nemzeti Méhészeti Program A

Részletesebben

A HIV-fertőzés alapmodellje. Vírusdinamika = a szervezeten belüli folyamatok modellezése

A HIV-fertőzés alapmodellje. Vírusdinamika = a szervezeten belüli folyamatok modellezése A HIV-fertőzés alapmodellje Vírusdinamika = a szervezeten belüli folyamatok modellezése Alapmodell T I V T: célsejt I: fertőzött sejt V: vírus T = σ δ T T βtv I = βvt δi V = pi cv Lotka-Volterra, tömeghatás,

Részletesebben

a fertőző vírusos macskabetegségekről

a fertőző vírusos macskabetegségekről a fertőző vírusos macskabetegségekről 1.FeLV (macska leukémia) Az FeLV, azaz a macska leukémia egy széles körben elterjedt, Retrovírus által okozott megbetegedés, mely iránt csak a macskák fogékonyak.

Részletesebben

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) kezelése az ültetvényekben

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) kezelése az ültetvényekben A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) kezelése az ültetvényekben A betegséggel fertőzött területeken elkerülve annak további terjedését Hogyan kezeljük célzottabban a szőlő aranyszínű

Részletesebben

17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására

17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására 11. 2016. nov 30. 17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására 17.3. ábra A sejtközötti térben és a sejten belül élő és szaporodó kórokozók ellen kialakuló védekezési mechanizmusok

Részletesebben