Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme"

Átírás

1 1. kép A mogyoró lisztharmata a faj közismert betegsége, de súlyos károkat csak esetenként okoz. A betegség következtében a leveleken szürkésfehér penészgyep képződik (1. kép). Augusztus közepére, végére erős lombhullás, levéllemez-barnulás alakul ki. A fertőzési források a talajra hullott levelek, ahol a gomba ivaros szaporítóképletekkel, az ún. kleisztotéciumokkal telel át (2. kép). Tavasszal a leveleket a kleisztotéciumokban képződő aszkospórák fertőzik meg. A betegség gyengíti a mogyoróbokrokat. 1. oldal (összes: 10)

2 2. kép Védekezésként gyűjtsük össze és égessük el a fertőzött lombot. A gombaölő szerek használata (pl. Topas 100 EC) jó védelmet nyújt a betegség ellen. A mogyoró moníliás betegsége termésrothadást és terméshullást okoz. Idén is sok helyen előfordult, és veszélyeztette a termés mennyiségét és jó minőségét. Gazdanövényei a mogyoró, az almatermésűek és a csonthéjasok. A gomba a fiatal, növekvő makk héjszövetébe elsősorban a mogyoróormányos okozta sérüléseken keresztül hatol be. A makk növekedése leáll, később a makk és a magbél aszalódik. A kopács alapi részétől kiinduló és a csúcsa felé fokozatosan terjedő barnulás figyelhető meg. A kocsány is fokozatosan elbarnul, elvékonyodik és elhal. Gyakran az egész terméscsoport megbetegszik (3. kép). A fertőzött termés a nyár folyamán többnyire júliusban a talajra hullik. 2. oldal (összes: 10)

3 3. kép A fertőzési források a talajra hullott, mumifikálódott mogyorótermések, valamint a mogyoróbokrok közelében lévő almatermésűek és csonthéjasok fán maradt vagy talajon lévő gyümölcsmúmiái. A betegség elleni hatékony védekezés alapja a fertőzésnek kaput nyitó sérülések, sebzések keletkezésének megakadályozása. A sebzést kiváltó mogyoróormányos elleni védekezéssel a monília fertőzése is visszaszorítható. A betegség rendszeres előfordulása esetén terméskötődés után a mogyoróbokrokat legalább két alkalommal permetezni kell az engedélyezett gombaölő szerrel (pl. Topas 100 EC-vel). A mogyoróormányos a mogyoró legveszélyesebb házikerti kártevője, ami elsősorban a későn érő fajtákon károsít. A kártevő nyomán gyakran a szüret idején csak üres, magnélküli termést találunk. Május közepétől a leveleken hámozgatás nyomai és lyukak jelennek meg. A legnagyobb kárt azonban a fiatal termések hámozgatásával és a mag szétrágásával okozza. A mogyoróormányos a kötődött, még zsenge terméskezdeményeket május végén keresi fel (4. kép). Ezekbe helyezi egyenként tojásait, a lárva a termésben fejlődik ki. Kártételéről korai terméshullás árulkodik. 3. oldal (összes: 10)

4 4. kép A termésen kis lyuk látható, ami idővel összeforr. A mogyoró belsejében lábatlan, sárgásfehér színű vörösesbarna fejű lárva található (5. kép). A bokrokon maradt terméseken augusztusban egy újabb, kb. 2 mm-es lyuk jelenik meg, amelyen keresztül a lárva elhagyja a termést. 4. oldal (összes: 10)

5 5. kép Május közepétől 1 2 alkalommal, naponként védekezzünk kártételünk ellen. Engedélyezett növényvédő szer a Karate Zeon 5 CS. A mogyoró-gubacsatka a rügyek rendellenes duzzadását, torzulását idézi elő, ezáltal azok életképtelenekké vagy csökkent értékűekké válnak. Súlyos fertőzés esetén a következő évi termést is veszélyezteti. Kártétele kora tavasszal válik szembetűnővé. A károsított vesszőkön a rügyek 2 3-szor nagyobbak, bimbószerűen kinyílottak (6. kép). Ezek a rügyek később beszáradnak és elhalnak, sem termés, sem hajtás nem fejlődik belőlük. A kártevőnek évente 5 6 nemzedéke van. 5. oldal (összes: 10)

6 6. kép A kifejlett atkák a rügyekben telelnek át, és még enyhe téli napokon is károsítanak. Kártételük jelentősen csökkenthető a fertőzött vesszők tavaszi eltávolításával és elégetésével. A kártevő elleni védekezések során a vándorlások időszakában kijuttatott készítményekkel érhetünk el kielégítő eredményt. 6. oldal (összes: 10)

7 7. kép A mogyoró-takácsatka kártétele főként a fiatal levelek szívogatásában nyilvánul meg. Erős fertőzés esetén a levelek barnulnak, és lényegesen csökken az asszimilációs felület. A kártevőnek az időjárási viszonyoktól függően évente 4 6 nemzedéke fejlődhet ki. A megtermékenyített nőstények telelnek át a kéregrepedésekben és a száraz növényi maradványok 7. oldal (összes: 10)

8 között. Tavasszal elhagyják a telelőhelyüket és a fiatal leveleket szívogatják, majd megkezdik a tojásrakást. A lárvák kelése idején kijuttatott atkaölő szerrel a kártevő eredményesen pusztítható. Mogyorószüret közepén-végén a Pantilius tunicatus poloskafaj okozhat még károkat (7. kép). A poloskák a barkákat szívogatják, amitől azok megbarnulnak. Részleges pusztulásuk a következő évi termést veszélyezteti. 8. kép 8. oldal (összes: 10)

9 9. kép Az említett károsítókon kívül a gesztenyeormányos (8. kép) és a levéltetvek (9. kép) is károsíthatnak a mogyorón. Megjelenésükkor védekezzünk ellenük is. Mire figyeljünk még? A gyümölcstermesztők a növényvédelmi munkákat többnyire a tenyészidőszak alatt, vagyis a gyümölcsök szedését megelőző időszakban végzik el. Az időjárási feltételek azonban egészen lombhullásig kedvező életfeltételeket nyújtanak a károsítók számára, ezért ősszel, szüret után se hagyjuk magukra gyümölcsfáinkat. A gyümölcsök betakarítása utáni védekezések jelentősége egyre jobban felértékelődik, mert nemcsak a fák egészségi állapotának megőrzését szolgálják, hanem a rügydifferenciálódás és a hajtásbeérés elősegítése révén kihatással vannak a következő évek termésére is. A gyümölcsfákat károsító kártevők és kórokozók nagy része a növény különböző részein, pl. törzsön, vázágakon, gallyakon, kéregrepedésekben, rügyek környékén, rügypikkelyek között vagy lehullott levelekben telel át. Amennyiben az áttelelő alakok ellen már most védekezünk, azzal jelentősen csökkenteni tudjuk áttelelés lehetőségét, illetve a következő évi elsődleges fertőzések mértékét is. Ősszel, még a lombhullás előtt is végezhetünk lemosó permetezést, hogy a kórokozók áttelelő képleteinek számát csökkentsünk. A levelekben telelő kórokozókat, kártevőket a lehullott lomb talajba forgatásával gyéríthetjük. 9. oldal (összes: 10)

10 Ebben az időszakban ismét hatásosan védekezhetünk a levéltetvek vírusterjesztő kártétele ellen. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a nyáron a fűre váltó levéltetű fajok (pl. hamvas és sárga szilvalevéltetű, zöld őszibarack-levéltetű, szürke alma-levéltetű) szárnyas egyedei ősszel visszarepüljenek a gyümölcsfákra, és a rövid ideig tartó táplálkozás, majd párosodás után a gyümölcsfák vesszőin, a rügyek tövében elhelyezzék téli tojásaikat. Jó tudni Idén sok helyen megfigyelték szemölcsös diógubacsatka kártételét. Hazánkban nem általánosan elterjedt kártevő, azonban esetenként tömegesen jelentkezik, ilyenkor a szemölcsökkel ellepett levelek idő előtt lehullanak, ami a termés és a fa erőnlétét rontja. A megtámadott levél lemezén, néha a zöld terméshéjon 1 2 mm-es nagyságú szemölcsszerű, vöröslő gubacsok jelennek meg. Tömeges előfordulása esetén a levélkék szélei begörbülnek, a károsított levelek leszáradnak és korán lehullanak. A károsítás a gyümölcsre is átterjedhet, de a gubacsok a zöld diókopáncson nem színeződnek el. Ha a termésre is ráterjed, csökkenti a hozamot. A kifejlett atkák a rügypikkelyek között telelnek, tavasszal vándorolnak a fiatal levelekre, ahol szívogatásukkal okozzák a jellegzetes tüneteket. Egy nemzedék 3 4 hét alatt fejlődik ki. Évente 3 4 nemzedéke van. Szerző: Dr. Koleva Roszica Közzététel ideje: , vasárnap, 08:30 A forrás webcíme: oldal (összes: 10)

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló nyári növényvédelme Elengedhetetlen, hogy évi rendszerességgel elvégezzük az ágritkítást, a gyümölcsmúmiák eltávolítását, a törzs és a vezérágak kérgének kaparását, valamint a hullott leveleken telelő károsítók esetében a

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

A málna kórokozói. vírusos betegségek közül a málnamozaik a legjelentősebb. A betegséget

A málna kórokozói. vírusos betegségek közül a málnamozaik a legjelentősebb. A betegséget A kórokozói A TÖBBNYIRE KISÜZEMBEN, HÁZIKERTBEN TERMESZTETT MÁLNÁT SOK KÁRO- SÍTÓ VESZÉLYEZTETI. A KIEGÉSZÍTŐ AGROTECHNIKAI, MECHANIKAI ELJÁRÁ- SOKNAK IS IGEN NAGY SZEREPÜK VAN A KÁROSÍTÓK LEKÜZDÉSÉBEN.

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Észak-Amerikából származó egynemzedékes, kisméretű kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat.

Részletesebben

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info.

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

Szilva növényvédelme

Szilva növényvédelme Szilva növényvédelme Himlőbetegségek Gazdanövény: kajszibarack, őszibarack, szilva Tünet: a levélen világos színű 2-10 mm nagyságú gyűrű alakú foltok jelennek meg. A foltosodás megjelenik a csonthéjon

Részletesebben

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info.

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen, teljes

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben 1. oldal (összes: 8) 2. oldal (összes: 8) A lisztharmat akár 100 százalékos termésveszteséget is okozhat. Hazánkban a szőlő egyik leggyakoribb, járványos betegsége a lisztharmat, amely 2018-ban is általánosan

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.27. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.04-ig. Várható frissítés: 2017.05.04. 12:00-kor.

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék)

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Uralkodó időjárási körülmények 2013 Szélsőséges (tavaszi) időjárás 2014

Részletesebben

Az almáskertekben júniusban is folytassuk. Az alma kora nyári növényvédelme

Az almáskertekben júniusban is folytassuk. Az alma kora nyári növényvédelme Az alma kora nyári növényvédelme A NÖVÉNYVÉDELMI MUNKÁK SZEMPONTJÁBÓL JÚNIUS AZ EGYIK LEGFONTO- SABB HÓNAP, MERT A KÖRNYEZETI FELTÉTELEK, ÍGY A LEVEGŐ HŐMÉRSÉKLETE ÉS PÁRATARTALMA MEGKÖZELÍTI A KÁROSÍTÓK

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.04. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.11-ig. Várható frissítés: 2017.05.11. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.02. 12:00-kor. Érvényes: 2013.05.09-ig. Várható frissítés: 2013.05.09. 12:00-kor.

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.14.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.14. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.21-ig. Várható frissítés: 2015.05.21. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.06.01. 12:00-kor. Érvényes: 2017.06.08-ig. Várható frissítés: 2017.06.08. 12:00-kor.

Részletesebben

Aktualitások a növényvédelemben

Aktualitások a növényvédelemben Aktualitások a növényvédelemben Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Agromulti Kereskedőház Kft. Bugyi, 2019. 01.14. Aktuális teendők Fás részeken is áttelelnek: Lisztharmatok

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben

Mit kell tudni az aranyszínű sárgaság szőlő betegségről?

Mit kell tudni az aranyszínű sárgaság szőlő betegségről? Mit kell tudni az aranyszínű sárgaság szőlő betegségről?,hazánkban a NÉBIH a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, rövidítve: FD) betegséget 2013 augusztusában azonosította Zala megyében a szlovén

Részletesebben

Takácsatkák (Tetranychidae)

Takácsatkák (Tetranychidae) A kultúrnövényeinket károsító atkák közül a takácsatkák és a gubacsatkák a legjelentısebbek. Az atkák (Acari) apró maximum 1 mm nagyságú váltivarú állatok. A fitofág atkák táplálkozásuk során a növény

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.07.27-ig. A száraz időjárás ellenére a varasodás továbbra is újabb fertőzésekkel jelentkezik.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 20.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 20.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.20. 12:00-kor. Érvényes: 2017.04.27-ig. Várható frissítés: 2017.04.27. 12:00-kor.

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. 08.24.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.08.31-ig. Sok helyen jelentősen hullik az alma. Egy része a hullásnak a melegtől van, más része

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.12.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.05.12. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.19-ig. Várható frissítés: 2016.05.19. 12:00-kor. A tavaszi fagy és

Részletesebben

A fás részek betegségei

A fás részek betegségei Az M9-es alanyon levő gyümölcsfák törzskerülete jóval kisebb, mint az erős alanyokon álló fáké, ezért a kórokozók már fiatal korukban könnyen meggyűrűzhetik ezeket. Vajon lehetséges-e az alma termesztése

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. május 12.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. május 12.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. május 12.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.05.12. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.19-ig. Várható frissítés: 2016.05.19. 12:00-kor.

Részletesebben

Így védjük meg a karalábénkat

Így védjük meg a karalábénkat A vírusos betegségek közül a karalábémozaik a fiatal leveleken elsősorban az erek mentén világos- és sötétzöld mozaikos foltokat idéz elő. A karalábé gyűrűsfoltossága jeleként a leveleken sötétbarna gyűrűk

Részletesebben

Bogyós gyümölcsűek növényvédelme

Bogyós gyümölcsűek növényvédelme Bogyós gyümölcsűek növényvédelme Szamóca növényvédelme Málna növényvédelme Köszméte, Ribiszke növényvédelme Szamóca növényvédelme: Mikoszferellás levélfoltosság Fabreás levélfoltosság Zythiás levélfoltosság

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Kiadva: 2014.05.15. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.22-ig. Várható frissítés: 2014.05.22. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha).

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 09. 15. - 2014. 09.30. között Időjárás 2014. szeptember második felének időjárása változást hozott térségünkbe. A csapadékos periódus után

Részletesebben

Növénykórtani problémák kajszin és őszibarackon 2016-ban. Nagy Géza NÉBIH NTAI

Növénykórtani problémák kajszin és őszibarackon 2016-ban. Nagy Géza NÉBIH NTAI Növénykórtani problémák kajszin és őszibarackon 2016-ban Nagy Géza NÉBIH NTAI Uralkodó időjárási körülmények 2013 Szélsőséges (tavaszi) időjárás 2014 Mint 2010, de esetenként problémásabb 2015 Változékony

Részletesebben

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A biológiai növényvédelem a kártevők természetes ellenségeit használja fel védekezéshez. Szőlőskertünkben hasznos állatok egész sora él, amelyek a levéltetvek, a pajzstetvek, a takácsatkák és más kártevők

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 8.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 8.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 8.) Kiadva: 2014.05.08. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.15-ig. Várható frissítés: 2014.05.15. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

Közlemény: Megjelent Magyarországon a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée (FD)

Közlemény: Megjelent Magyarországon a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée (FD) Közlemény: Megjelent Magyarországon a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée (FD) Az aranyszínű sárgaság betegség első, azonosított előfordulása Magyarországon

Részletesebben

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel Az Európai Unió 2018-ra a növényvédőszer-hatóanyagok kétharmadát már felülvizsgálta az új, veszélyességi besorolás szerint. Soknak nem volt meg minden adata, amit a felülvizsgálat során megköveteltek,

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

A borszőlő nyár végi növényvédelme

A borszőlő nyár végi növényvédelme A borszőlő nyár végi növényvédelme A VÁLTOZÉKONY NYÁRI IDŐJÁRÁS IDÉN IS KOMOLY GONDOKAT OKOZOTT A SZŐLŐSGAZDÁKNAK, EZÉRT SZÜRET ELŐTT FOKOZOTTAN ODA KELL FIGYELNI A FONTOSABB BETEGSÉGEK ELLENI MEGFELELŐ

Részletesebben

A csemegekukorica kártevői

A csemegekukorica kártevői A talajlakó kártevők a pattanóbogarak lárvái, a drótférgek, a cserebogarak lárvái a pajorok (csimaszok) a gyökerek elrágásával súlyos károkat okoznak. Ezért vetés előtt mindig ajánlatos talajfelvételezést

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.07.04. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.11-ig. Várható frissítés: 2013.07.11. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

A csonthéjasok betegségei. gei

A csonthéjasok betegségei. gei A csonthéjasok betegségei gei 1 Prunus (cseresznye, meggy) nekrotikus gyűrűsfoltossága (Kertész) Kórokozó: Prunus necrotic ring spot virus, PNRSV Gazdanövények: cseresznye meggy szilva őszibarack kajszibarack

Részletesebben

A dohány növényvédelme

A dohány növényvédelme A dohány növényvédelme Kórokozók I. Vírusbetegségek : 1./ Dohánymozaik (Tobacco mosaic tobamovirus,tmv) 2./ Dohány érbarnulás (Potato Y potyvirus, PVY) 3./ Uborkamozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV)

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.) Kiadva: 2013.08.01. 12:00-kor. Érvényes: 2013.08.08-ig. Várható frissítés: 2013.08.08. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.16. 12:00-kor. Érvényes: 2013.05.23-ig. Várható frissítés: 2013.05.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.13. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.20-ig. Várható frissítés: 2013.06.20. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 20.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 20.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.20. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.27-ig. Várható frissítés: 2013.06.27. 12:00-kor.

Részletesebben

Hagyma növényvédelme:

Hagyma növényvédelme: Hagyma növényvédelme: Hagyma sárgalevél csíkossága: Tünet:- függ, hogy étkezés-, maghozó-, vagy dughagymán károsít. -a levelek általában csavarodottak, rövidebbek -étkezési hagymán a levélen sárgászöld

Részletesebben

Vízinövények károsítói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Vízinövények károsítói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A vízinövények károsítói ellen nem könnyű védekezni. Mivel a víz jóval érzékenyebb élőhely, nem permetezhetünk bármivel, különösen akkor, ha halakat is nevelünk a tóban. A védekezés itt még inkább a megelőzésen

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. május 10.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. május 10.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2018. május 10.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2018.05.10. 12:00-kor. Érvényes: 2018.05.17-ig. Várható frissítés: 2018.05.17. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.17.) Az elmúlt 2 hétben 60-80 mm csapadék esett a körzetben, de még nincs vége. A talajok eddig be tudták fogadni, hiszen hiány volt bőven, de mostanra telítődött.

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között JászNagykunSzolnok megye növényegészségügyi helyzetkép 2014. 09. 01. 2014. 09.15. között Időjárás 2014. szeptember első fele sok csapadékot hozott térségünkbe. Egy északról leszakadó magassági légörvény

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.18. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.25-ig. Várható frissítés: 2017.05.25. 12:00-kor.

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.06.11.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.06.11. 12:00-kor. Érvényes: 2015.06.18-ig. Várható frissítés: 2015.06.18. 12:00-kor. Alapvetően az időjárás

Részletesebben

A SZELÍDGESZTENYE NÖVÉNYVÉDELME

A SZELÍDGESZTENYE NÖVÉNYVÉDELME A SZELÍDGESZTENYE NÖVÉNYVÉDELME A gesztenye kórokozóinak és kártevőinek egy része a Castanea nemzetségre specializálódott, jelentősebb részük azonban a közelrokon tölgyfajokkal közös. A termesztés félvad

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. július 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. július 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. július 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.07.07. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.14-ig. Várható frissítés: 2011.07.14. 12:00-kor.

Részletesebben

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül Spárgalégy A spárgalégy (Platyparea poeciloptera) spárgaültetvényeink egyik legveszedelmesebb kártevője. A fertőzött növények alig fejlesztenek lombot (szárat) és a nyár közepére az is elszárad, csökken

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) NYÁR-UPDATE...ÉGNEK A SAVAK!

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) NYÁR-UPDATE...ÉGNEK A SAVAK! Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.07.29.) NYÁR-UPDATE...ÉGNEK A SAVAK! Az elmúlt időszakban a Borvidéken 5-10 mm csapadék esett. Folyamatosan melegedett az idő, eltűnőben a reggeli harmatok. A szél

Részletesebben

Gyökérzöldségek növényvédelme:

Gyökérzöldségek növényvédelme: Gyökérzöldségek növényvédelme: Gyökérzöldségek növényvédelme: I.Sárgarépa Kórokozói: 1.S. tarkalevelűsége 2.S. vöröslevelűsége 3.S. lisztharmat 4.S. alternáriás levélfoltossága 5.S. sztemfíliumos betegsége

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.07.09. 12:00-kor. Érvényes: 2015.07.16-ig. Várható frissítés: 2015.07.16. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

Borsó növényvédelme:

Borsó növényvédelme: Borsó növényvédelme: Borsó mozaik: Tünete: a levéllemezen az erek között világoszöld és sötétzöld mozaikosság figyelhető meg. A fertőzött növények visszamaradnak a növekedésben, a hüvelyek deformáltak

Részletesebben

A rózsa tartós szépségéért

A rózsa tartós szépségéért A rózsa tartós szépségéért HAMAROSAN VÉGET ÉR A NYÁR, DE DÍSZNÖVÉNYEINK ZÖME MÉG TELJES POM- PÁBAN VIRÍT A KERTEKBEN. SOK EGYÉB TEENDŐNK MELLETT NE FELEDKEZZÜNK EL EKKOR SEM A VÉDELMÜKRŐL, HISZEN SOK KÓROKOZÓ

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.22.) A melegebb napok hatására most felgyorsult a szőlő fejlődése. Azonban az elmúlt héten lassú, vontatott növekedés volt a jellemző. A szőlő jelenleg 10 nappal

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.27. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.04-ig. Várható frissítés: 2013.07.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.09.07. 12:00-kor. Érvényes: 2017.09.14-ig. Várható frissítés: 2017.09.14. 12:00-kor.

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 2: Növekedés és fejlődés Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény)

Részletesebben

Intelligens megoldás az atkák ellen. flumite 200 SC. Speciális atkaölőszer a célzott növényvédelem számára

Intelligens megoldás az atkák ellen. flumite 200 SC. Speciális atkaölőszer a célzott növényvédelem számára Intelligens megoldás az atkák ellen flumite 200 SC Speciális atkaölőszer a célzott növényvédelem számára A Flumite az Agro-Chemie Kft. saját fejlesztésű atkaölő szere, amelyet világszerte számos növénykultúrában

Részletesebben

Megérkezett a márványos poloska is

Megérkezett a márványos poloska is A zöld vándorpoloska és a levéllábú poloska néhány év alatt az egész országban elterjedt. Az újabban felbukkant márványos poloska hasonlóan jó repülőképessége miatt szintén gyorsan teret hódított. Nem

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre,

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2019.07.18. Fülledt, párás időjárás, erős fertőzési nyomás. Ezek most a legfontosabb jellemzői a szőlő növényvédelmének. Aki kicsit elbámészkodott

Részletesebben

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe Hajdú-Bihar megye növény-egészségügyi helyzetének alakulásáról

Részletesebben

Topas 100 EC. Topas 100 EC. Gombaölő szer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta ( Fõoldal > Topas 100 EC

Topas 100 EC. Topas 100 EC. Gombaölő szer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta (  Fõoldal > Topas 100 EC Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Topas 100 EC Topas 100 EC Topas 100 EC módosítás: 2019.08.02. Gombaölő szer Növényvédő szer Munkaegészségügyi : 0 nap Kiszerelés:

Részletesebben

A borsó betegségei. fuzárium, alternária, aszkohita, rizoktónia fajok a talajból fertőznek, és

A borsó betegségei. fuzárium, alternária, aszkohita, rizoktónia fajok a talajból fertőznek, és NÖVÉNYORVOS A ZÖLDSÉGESKERTBEN A borsó betegségei A BORSÓ KÁRTEVŐI UTÁN A LEGFONTOSABB KÓROKOZÓKAT, BETEGSÉGEKET ISMERTETJÜK. EZEK KÖZÜL CSÁVÁZOTT VETŐMAG HASZNÁLATÁVAL, A TERMESZTÉSTECHNOLÓGIAI AJÁNLÁSOK

Részletesebben

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása A málna védelme I. A málna betegségei II. A málna kártevői III. A málna gyomírtása I. A málna betegségei I/1. Málnamozaik: Tünetek: szögletes, sárgászöld foltok a leveleken, levéltorzulás. Életmód: 4 vírus

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 05. 15. - 2014. 05.31. között Időjárás 2014. május második felének időjárása változékony volt, alapvetően átlagos csapadékkal és átlag alatti

Részletesebben

Növényvédelmi Tanácsok május

Növényvédelmi Tanácsok május Növényvédelmi Tanácsok május Májusi eső aranyat ér. Nagyon hiányzott a talajnak, de feladatokat ad növényvédelemben. Robbanni fog a szőlőlisztharmat, az alma és a körte varasodása, de fertőzni fog a peronoszpóra

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.25. 12:00-kor. Érvényes: 2017.06.01-ig. Várható frissítés: 2017.06.01. 12:00-kor.

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. szeptember 8.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. szeptember 8.) József Keresztes FW: Szekszárd Borvidék Kft. 2016. szeptember 8. 2:43 Címzett: József Keresztes , dora.benczik@syngenta.com

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 7.) Nagykőrös Cegléd Monor Kecel Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 7.) Nagykőrös Cegléd Monor Kecel Lőrinci térségére Kiadva: 2016.07.07. 12:00 kor. Érvényes: 2016.07.14 ig. Várható frissítés: 2016.07.14. 12:00 kor. Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. július 7.) Nagykőrös Cegléd Monor Kecel Lőrinci térségére

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 06. 01. - 2014. 06.15. között Fenológiai adatok: őszi búza: viaszérés őszi árpa: érés aratás kezdete triticale: viaszérés őszi káposztarepce:

Részletesebben

A cékla betegségei Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

A cékla betegségei Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Hazánkban a 17. században Lippai János már a cékla (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. conditiva) három típusáról vörös, fehér, sárga ír (Lásd fönt). Nálunk csak a vörös változata terjedt el. Ázsiában, Orosz-

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.05.22. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.29-ig. Várható frissítés: 2014.05.29. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szőlőtermesztői számára 2018.08.21-től 08. 30 ig Fenológia: érés szüret körül 1 Merlo Időjárás(08.12 08. 21.) Folyamatosan kánikula volt, csapadék nélkül. A napi átlagos

Részletesebben