Borsó növényvédelme:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Borsó növényvédelme:"

Átírás

1 Borsó növényvédelme:

2 Borsó mozaik: Tünete: a levéllemezen az erek között világoszöld és sötétzöld mozaikosság figyelhető meg. A fertőzött növények visszamaradnak a növekedésben, a hüvelyek deformáltak lesznek. Elterjedés: étkezési, mag és takarmányborsó Életmód:- a levéltetvek terjesztik elsősorban, de mechanikailag is terjed - kismértékben maggal is Védekezés: - levéltetvek elleni védekezés - korai vetés, mivel kisebb a levéltetű invázió - a káros szomszédságot lehetőleg kerülni ( lucerna, hüvelyesek)

3 Borsó pseudomonasos zsírfoltossága: Tünete: - a növény valamennyi részén megtalálható - a pálhaleveleken a először apró, sötétzöld vizenyős foltok jelennek meg, később a foltok 2-3 mm-es, szögletes, elvékonyodó, fényben zsírosan áttetszek lesznek. A foltok összefolynak, barnáslilás színűvé válnak, és elszáradnak. - a fertőzött virágok elhalnak, termést nem kötnek. - a hüvelyen okozza a legjellegzetesebb tüneteket. a fiatal hüvelyeken vizenyős foltok jelennek, melyek később zsugorodva elhalnak. - a hüvelyről a magra is átterjed a betegség, ahol zsíros foltokat okoz - az edénynyalábokon keresztül a teljes növény hervadását, pusztulását okozhatja.

4 Életmódja: - vetőmaggal és fertőzött növénymaradványokkal terjed. - a magban és a mag felületén egyaránt megtalálható, és 10 hónapig megtartja fertőzőképességét. - a fertőzött magból fejlődött növényről a eső illetve a rovarok útján terjed. - légzőnyílásokon és sebzéseken keresztül fertőz. - tavaszi fagyok, jégesők és viharok után a fertőzöttség mértéke megnő. Védekezés: - egészséges vetőmag használata, valamint a vetőmag csávázása. - csávázással csak a fertőzés mértékét csökkenthetjük éves vetésforgó - tenyészidőszakban réz-szulfát, rézoxiklorid tartalmú szerekkel, Kasumin 2L.

5 Borsóperonoszpóra: Tünete: - két megjelenési formája van, elsődleges és másodlagos. - elsődleges a fertőzött magból fejlődött növények, melyek később torzak, gyengenövekedésűek, sárgászöldek lesznek. A levél fonákán és a hüvelyen lilásszürke gyombagyep jelenik meg - másodlagos tünetnél a betegség a fertőzött növénymaradványokról kerül a növényre ahol a levél színén szögletes sárgászöld, míg a fonákán lilásszürke lokális foltokat okoz. Életmód:- legfontosabb fertőzési forrás a vetőmag, de a táblán maradt növénymaradványokon is áttelel. - vegetációban a légmozgás terjeszti. Védekezés:- a fertőzött növénymaradványok leszántása - vetésforgó - vetőmagcsávázás: metalaxil+rézoxiklorid - hűvös csapadékos időjáráskor: cineb, mankoceb ( Merpan 50 WP, Buvicid F, Mikal C64WP,)

6

7

8 Borsó lisztharmat: Tünete:- növény valamennyi részét megtámadja - szürkésfehér, lisztes bevonat. - a fertőzött hüvelyek torzulnak, üregesek maradnak. Életmódja: - a növénymaradványokon a talajban telel ás és innen indul a fertőzés. Védekezés: - korai fajták termesztése - fertőzött növénymaradványok alászántása. - állományban: kén, dinokap, benomil tartalmú szerekkel. (Eurokén, Thiovit, Saprol stb.)

9

10

11 Borsóragya: Tünete:- a borsó valamennyi zöld részét megtámadja. - három korokózó okozhatja a betegséget, az Ascohyta pisi, Ascohyta pinodes és az Ascohyta pinodella. - a foltok a három korokozónál másfélék lásd a képeket. -a A. pinodes és a A. pinodella tüneteit a szártövön is megtalálhatjuk. Életmódja:- legfontosabb fertőzési forrás a vetőmag - a magban a korokozó akár 5-6 évig is elélhet. - a teljesen beteg magok ki sem kelnek, míg a kevésbé fertőzöttek igen. - a beteg magból a szél, eső és rovarok útján jut a növényre. - a fertőzött növénymaradványokban telel át. - jég és rovarkártétel útján is a növénybe juthat. - járványszerű fellépésre esőt követő meleg párás idő tán lehet számítani Védekezés:- vetőmagtermesztés - vetésforgó - növényi maradványok alászántása - vetőmagcsávázás: káptán, folpet, klórtalonil stb hatóanyagú szerekkel. - állományban kaptán, folpet, rézoxiklorid. ( Buvicid F)

12

13

14 Borsórozsda: Tünete:- kétgazdás rozsda, főnövénye a borsó, köztes gazdái a Euphorbiák ( kutyatejfélék). - kezdeti szakaszban a fertőzött részeken apró sárgászöld foltok jelennek meg, melyek közepé fejlődnek az uredotelepek, melyek néha körkörösek. - érés előtt közvetlenül jelennek meg feketeszínű teleutótelepek, majd a bazidiospórák. - a spermogóniumok és az ecídiumok a kutyatejen fejlődnek ki. Életmódjuk:- az évi fertőzés kiindulója a kutyatej melyen a rozsda több évig fennmarad. - a kutyatejről szél segítségével jut a borsóra, ahol a levél szövetébe hatol, a fertőzés után 3 hét múlva jelennek meg a tünetek. Védekezés:-Vad gazdanövények irtása a tábla közelében - növénymaradványok alászántása - állományban a betegség megjelenésekor cineb, mankoceb, kaptan.

15

16 Borsórozsda

17 Borsó fuzáriumos hervadása: Tünete:- a borsó virágzásakor jelenik meg - az alsó levelek lankadóak, világoszöldek, később sárgás lesznek. - a sárgulás lassan halad felfelé míg az egész növény el nem szárad. - a növény szárát elvágva a belsejében az edénynyalábak barnán elhaltak - a táblán foltokban jelenik meg. Életmódja:- talajban telel át, ahol éveken keresztül életképes marad. - a betegség a sérült gyökereken keresztül jut be a növénybe és onnan halad felfelé. -ritkán a mag is terjeszti a betegséget. Védekezés:- egészséges vetőmag. - vetésforgó. - ellenálló fajták használata - talajfertőtlenítés gazdasági okokból nem célszerű

18 Fuzáriumos tőhervadás

19 Borsó kártevői Akácmoly: Kárkép:- a hüvelyben a szemeket rágja, a hüvelyen csak a pontszerű bemeneti furatot látjuk. - a lárva károsít. - a hüvelyben szövedékes, rágcsálékos, ürüléket látunk. Fejlődése:- nálunk kétnemzedékes. - első nemzedék a borsó virágzása idején, a második nemzedéke julius-augusztus között a szóján és az akácon károsít. - talajban telel át Védekezés:- talajmunkákkal gyéríthetjük a populációt. - vegyszeres védekezés elegendő a levéltetvek és a bagolylepkék elleni védekezéssel.

20

21 Akácmoly /Borsóhüvelymoly/ 2/L/talaj

22 Borsóormányos: Kárképe:- a bogár a növény földfeletti részeinek megrágásával okozza a kárt - fő kártevője a lárva, mely a hüvelyben csak ürüléket találunk, szövedék nincs. Fejlődése:- egy nemzedékes - az imágó telel a talajban Védekezés: - vetésforgó - előző évi talajmunkák - vegyszeres védekezésnél főleg a felszívódó és mélyhatású készítmények

23

24 Borsóormányos 1/I/talaj

25 Borsómoly: Kápképe:- a lárva a hüvelybe rágva magát a szemeket fogyasztja - szemcsés, szövedékes ürülékkel a magokat öszeszövi. Fejlődése:- egy nemzedékes, néha lehetséges csonka második. - a lárva telel a talajban és itt tavasszal bábozódik - az első nemzedék rajzáscsúcsa május- junius elején van. Védekezés:- a lepkék rajzáscsúcsát követő peterakás illetve a lárvakelés ideje alatti, vegyszeres védekezés.

26

27 Fekete borsómoly 1(2)/L/talaj

28 Borsótripsz: Kárképe:- a kifejlett tripsz és a lárva a borsó bimbóit és hüvelyeit szivogatják. - leggyakrabban a hüvelyen látható ezüstös megbarnuló érdes bevonattal találkozunk. Fejlődése:- egy nemzedékes - a lárva telel a talajban. Védekezés: virágzás előtt és után vegyszeres védekezés.

29 Bagolylepkék -a levél érközöket, majd az egész levelet elfogyasztják, tarrágást okozhatnak. Védekezés: - előrejelzésre alapozott, fiatal hernyók elleni vegyszeres védekezés Fyfanon EW, Danadin, Chinmix, stb)

30 Fénykedvelő bagolylepkék 2/B/talaj

31 Borsózsizsik: Kártétele: a mag belsejében a lárva okozza, és ürülékével szennyezi. -ablakos borsó -évente egy nemzedéke van, imágó telel át. -Az imágó 4-6 mm nagyságú alapszíne fekete a lárva 1,5-6 m-ig fejlettségtől függően. Fejlődése: C-kon tavasszal keresik fel a virágzó borsótáblákat. -a tojásrakás a borsóhüvelyek sárgulásáig eltarthat (60-70 nap) -csak szabadban szaporodik -száraz meleg tavasz, hosszú száraz ősz ás párás idő kedvez az elszaporodásának.

32

33 Zöld borsólevéltetű: Kárképe:- a szivogatás eredményeként virág elrugás, levélbesodrodás, gyenge mag és hüvelyképződés alakul ki. Fejlődése:- több nemzedékes Védekezés:- a gyors felszaporodást megelőző rovarölőszeres kezelés. (Actara 25WG, Unifosz 50EC, Decis)

34 Borsó gyomirtása: Vetés előtt, talajbamunkálva Beneflex, Flubalex Vetés után kelés előtt:önmagában Stomp 330 (III), Dual Gold 960 EC (III) Kelés után egyszikűek ellen Pantera 40 EC (II) Agil 100 EC (I)

A DOHÁNY INTEGRÁLT TERMESZTÉSE

A DOHÁNY INTEGRÁLT TERMESZTÉSE A DOHÁNY INTEGRÁLT TERMESZTÉSE A DOHÁNYTERMESZTÉS HELYE ÉS SZEREPE A dohány a magyarországi növénytermesztési ágazatok között a klasszikus kiskultúra szerepét tölti be, tradicionális műveleti elemekkel.

Részletesebben

Tavaszi árpa. I. Morfológia (alaktan)

Tavaszi árpa. I. Morfológia (alaktan) Tavaszi árpa A tavaszi árpa gabonanövény, növénytanilag a Poaceae, azaz a pázsitfűfélék családjába tartozik. Világszerte 55 millió hektáron 141 millió tonna árpát termesztenek évente. A megtermelt mennyiség

Részletesebben

A csonthéjasok betegségei, károsítói valamint az ellenük való védekezés

A csonthéjasok betegségei, károsítói valamint az ellenük való védekezés A csonthéjasok betegségei, károsítói valamint az ellenük való védekezés Szilva Kajszibarack Őszibarack Cseresznye Meggy A szilva betegségei Szilvahimlő A szilvalevél vörösfoltossága (Polisztigma) Levéllyukacsosodás

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 25 Gyomirtás. 2 8 Gombabetegségek elleni védekezés. 3 4 Rovarkártevôk elleni védekezés. 37 Védekezési technológia

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 25 Gyomirtás. 2 8 Gombabetegségek elleni védekezés. 3 4 Rovarkártevôk elleni védekezés. 37 Védekezési technológia 24 25 Tartalomjegyzék Gyomirtás 25 Gyomirtás 25 A burgonya gyomnövényei 26 A burgonya gyomirtása 26 A Stomp 330 a burgonya alapgyomirtásában 27 Javasolt technológia 2 8 28 A burgonya betegségei és kártételük

Részletesebben

T E C H N O L Ó G I A

T E C H N O L Ó G I A NÖVÉNYVÉDELEM 44 (6), 2008 279 T E C H N O L Ó G I A CSILLAGFÜRTFAJOK NÖVÉNY VÉDELME Borbély Ferenc 1, Lenti István 2 és Kövics György János 3 1 Debreceni Egyetem ATC Kutató Központ, 4400 Nyíregyháza,

Részletesebben

Fenyıfélék, lomblevelő dísznövények védelme

Fenyıfélék, lomblevelő dísznövények védelme Fenyıfélék, lomblevelő dísznövények védelme Fenyıfélék...4 Abies...4 Chamaecyparis...5 Juniperus...7 Larix...9 Picea...11 Pinus...15 Pseudotsuga...19 Taxus...20 Thuja...21 Lomblevelőek...23 Acer...23 Aesculus...24

Részletesebben

Növényvédelem: a kórokozók, kártevők és gyomnövények elleni védekezés

Növényvédelem: a kórokozók, kártevők és gyomnövények elleni védekezés Kaló Szilvia Növényvédelem: a kórokozók, kártevők és gyomnövények elleni védekezés A követelménymodul megnevezése: Mezőgazdasági alapismeretek A követelménymodul száma: 3112-08 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

T E C H N O L Ó G I A

T E C H N O L Ó G I A NÖVÉNYVÉDELEM 44 (2), 2008 61 T E C H N O L Ó G I A MAGFÜVESEK VÉDELME I. Fischl Géza, Ivány Károly, Bürgés György, Varga Zsolt és Béres Imre Pannon Egyetem, Georgikon Mezôgazdaságtudományi Kar 8360 Keszthely

Részletesebben

V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k. Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com

V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k. Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com Területi képviselôink: Szerdahelyi Vilmos (Budapest, Dunántúl) Tel: 20/956-0042 Iványosi-Szabó

Részletesebben

GREENFOOD PROJECT 2010-1-ES1-LEO05-20948

GREENFOOD PROJECT 2010-1-ES1-LEO05-20948 Organic production of sunflower seed and processing of sunflower oil A napraforgó ökológiai termesztése és az olaj előállítása E-Learning GREENFOOD PROJECT 2010-1-ES1-LEO05-20948 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A sokoldaluan felhasználható csonthéjas gyümölcsűek. környezeti igényei, termesztéstechnológiájuk,

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A sokoldaluan felhasználható csonthéjas gyümölcsűek. környezeti igényei, termesztéstechnológiájuk, Petesné Horváth Anna A sokoldaluan felhasználható csonthéjas gyümölcsűek környezeti igényei, termesztéstechnológiájuk, betakarításuk és átmeneti tárolásuk A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés

Részletesebben

www.vetomagkereskedes.hu

www.vetomagkereskedes.hu CSEMEGEKUKORICA, ZÖLDBORSÓ ÉS ZÖLDBAB FAJTA ÉS TECHNOLÓGIAI AJÁNLAT 2013-2014 Feldolgozoipari prosi.indd 1 2013.07.31. 15:35:12 2 Feldolgozoipari prosi.indd 2 2013.07.31. 15:35:12 Csemegekukorica, zöldborsó

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gombabetegségek elleni védekezés. 97 Gombabetegségek elleni védekezés. 125 Rovarkártevők elleni védekezés.

Tartalomjegyzék. Gombabetegségek elleni védekezés. 97 Gombabetegségek elleni védekezés. 125 Rovarkártevők elleni védekezés. szőlő Szőlő 96 Tartalomjegyzék 97 97 97 A szőlő gombabetegségei 97 Szőlőlisztharmat 98 Az elmúlt két év teljesen eltérő járványhelyzete 12 Peronoszpóra 13 Szürkepenész 14 A szőlő egyéb rothadásai 15 A

Részletesebben

Bio szőlőtermesztés és borkészítés 1. Kovács Zoltán. Bio szőlőtermesztés

Bio szőlőtermesztés és borkészítés 1. Kovács Zoltán. Bio szőlőtermesztés Bio szőlőtermesztés és borkészítés 1 Kovács Zoltán Bio szőlőtermesztés A bio szőlőtermesztésnek évezredes hagyományai vannak az egész világon és így hazánkban is. A szőlőtermesztés gazdasági szempontjából

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.09.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.07.09. 12:00-kor. Érvényes: 2015.07.16-ig. Várható frissítés: 2015.07.16. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

SZÓJA termesztéstechnológia

SZÓJA termesztéstechnológia SZÓJA termesztéstechnológia Klimatikus- és talajviszonyok A szója az éghajlatra - a hőmérsékletre és a csapadékra - igényes növény. Nyáron szereti az egyenletes meleget, virágzáskor és magkötéskor pedig

Részletesebben

Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló. Avaunt Curzate F Curzate R Lannate Punch Talendo Tanos

Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló. Avaunt Curzate F Curzate R Lannate Punch Talendo Tanos Szôlô növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló Avaunt Curzate F Curzate R Lannate Punch Tanos Az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkanevei. Az E. I. du Pont de Nemours and Company

Részletesebben

Oktatási segédlet. A növényvédelmi alaptanfolyamhoz

Oktatási segédlet. A növényvédelmi alaptanfolyamhoz Oktatási segédlet A növényvédelmi alaptanfolyamhoz A tananyag, a könyv átdolgozás alatt van. Az anyag csak a tanfolyamon elhangzottakkal kiegészítve értelmezendő. Lásd: tanfolyamon elhangzottak NÖVÉNYVÉDELMI

Részletesebben

ÔSZI TEENDÔK A REPCÉBEN Hogyan tovább? A GYOMTENGEREK CSÚCSRAGADOZÓJA Kyleo innovatív tarlóápoló szer TAKARÉKOS CSÁVÁZÁSI MEGOLDÁSOK

ÔSZI TEENDÔK A REPCÉBEN Hogyan tovább? A GYOMTENGEREK CSÚCSRAGADOZÓJA Kyleo innovatív tarlóápoló szer TAKARÉKOS CSÁVÁZÁSI MEGOLDÁSOK 5. évfolyam 15. szám A GYOMTENGEREK CSÚCSRAGADOZÓJA Kyleo innovatív tarlóápoló szer TAKARÉKOS CSÁVÁZÁSI MEGOLDÁSOK Gizmo, Nuprid Max és Nuprid 600 SÁRGAROZSDA A Midas ellenállt neki NUFARMER MAJÁLIS 2014

Részletesebben

1. BEVEZETÉS...4. 1. 1. A téma aktualitása, jelentősége... 4 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...6

1. BEVEZETÉS...4. 1. 1. A téma aktualitása, jelentősége... 4 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...6 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...4 1. 1. A téma aktualitása, jelentősége... 4 1. 2. Célkitűzések... 5 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...6 2. 1. Az amerikai kukoricabogár jellemzése... 6 2. 1. 1. A kártevő elterjedése

Részletesebben

A GYAPJASLEPKE (LYMANTRIA DISPAR L.) ÉLETMÓDJA ÉS KÁRTÉTELE MAGYARORSZÁGON

A GYAPJASLEPKE (LYMANTRIA DISPAR L.) ÉLETMÓDJA ÉS KÁRTÉTELE MAGYARORSZÁGON A GYAPJASLEPKE (LYMANTRIA DISPAR L.) ÉLETMÓDJA ÉS KÁRTÉTELE MAGYARORSZÁGON Csóka György és Hirka Anikó Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztály Rendszertan, nevezéktan, elterjedés A gyapjaslepke

Részletesebben

Terjeszti Magyar Posta

Terjeszti Magyar Posta www.moraagro.hu VI. évfolyam 4. szám Terjeszti Magyar Posta 009. Április Szerkesztő: Horváth Péter Nyomdai munkák: Modok és Társai Kft. Kiskunhalas. Felelős vezető: Modok Balázs Regisztrációs szám:..4/1616/003.

Részletesebben

IV. TALAJTERMÉKENYSÉG ÉS TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS

IV. TALAJTERMÉKENYSÉG ÉS TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS IV. TALAJTERMÉKENYSÉG ÉS TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS 1. Talaj termékenység Az ökológiai gazdálkodás fő céljai közül kettő a talajhoz és annak termékenységéhez kapcsolódik: a természetes termékenység hosszútávú

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM

SZENT ISTVÁN EGYETEM SZENT ISTVÁN EGYETEM BÚZA GENOTÍPUSOK KALÁSZFUZÁRIUM-ELLENÁLLÓSÁGA ÉS A REZISZTENCIA GENETIKAI HÁTTERÉNEK VIZSGÁLATA Doktori (PhD) értekezés Puskás Katalin Martonvásár 2013. A doktori iskola megnevezése:

Részletesebben

FEBRUÁR. Bihar F1. Kulcshibrid a paradicsompaprika termesztésben! Teljes fajtasor szabadföldi paprika termesztéshez

FEBRUÁR. Bihar F1. Kulcshibrid a paradicsompaprika termesztésben! Teljes fajtasor szabadföldi paprika termesztéshez Bihar F1 Teljes fajtasor szabadföldi paprika termesztéshez Palotás F1 Magas hozam, kiváló őrlemény! Legkedveltebb almapaprika fajták Peronoszpóra ellenálló konzervuborka fajták hogy a költség biztosan

Részletesebben

CHEYENNE 1 G. új rovarölô talajfertôtlenítô granulátum kukoricában VISSZAUTASÍTHATLAN AJÁNLAT ARCVONÁSOK MERCEDES-BENZ M-OSZTÁLY

CHEYENNE 1 G. új rovarölô talajfertôtlenítô granulátum kukoricában VISSZAUTASÍTHATLAN AJÁNLAT ARCVONÁSOK MERCEDES-BENZ M-OSZTÁLY KÜLÖNKIADÁS 4. évfolyam. 10. szám VISSZAUTASÍTHATLAN AJÁNLAT Mezzo Forte Mystic gyûjtôcsomag kalászosokban ARCVONÁSOK Dr. Vörös Géza MERCEDES-BENZ M-OSZTÁLY barátságos, elegáns luxusóriás HAZAI ÉS KÜLFÖLDI

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS. Németh Tamás

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS. Németh Tamás DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS Németh Tamás Keszthely 2012 PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR Növényvédelmi Intézet Növényvédelmi Állattani Osztály ÁLLAT- ÉS AGRÁRKÖRNYEZET-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Iskolavezető: Dr.

Részletesebben

A gyapjaslepke életmódja és kártétele Magyarországon

A gyapjaslepke életmódja és kártétele Magyarországon A gyapjaslepke életmódja és kártétele Magyarországon Csóka György, Hirka Anikó és Szőcs Levente Erdészeti Tudományos Intézet, Erdővédelmi Osztály 3232 Mátrafüred, Hegyalja u. 18. Telefon: 37-320-129 E-mail:

Részletesebben

Világszínvonalú repcenemesítés a DuPont Pioneer-nál

Világszínvonalú repcenemesítés a DuPont Pioneer-nál REPCEKATALÓGUS 2013 Világszínvonalú repcenemesítés a DuPont Pioneer-nál Az elmúlt évtized egyik legszembetűnőbb trendje a repcetermesztés intenzív felfutása Kelet-Európában. Az aranymezők növekedése Európa-méretű

Részletesebben