Szerelési utasítás. FKB-1/FKC-1 síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés (2006/04 hu) RS SD

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerelési utasítás. FKB-1/FKC-1 síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés. 6 720 614 179 (2006/04 hu) RS 63043965.01-1.SD"

Átírás

1 Szerelési utasítás FK-/FKC- síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés SD (006/0 hu) RS

2 Tartalomjegyzék Általános tudnivalók Mûszaki adatok iztonsági elõírások Rendeltetésszerû használat Az utasítások felépítése Tartsa be ezeket a biztonsági utasításokat A szerelés elõtt Általános tudnivalók Az építõelemek leírása Kiegészítésként szükséges segédanyagok Szállítás és raktározás Mûszaki dokumentáció A helyszükséglet meghatározása a tetõn Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése A távolságok meghatározása Cserép burkolat Hódfarkú cserép burkolat Hullámpala burkolat Pala/zsindely burkolat Lemeztetõ burkolat A kiegészítõ sínek szerelése (kiegészítõ tartozék) A profilsínek szerelése A kollektorok szerelése A kollektorok szerelésének elõkészítése A kollektorok rögzítése A kollektor érzékelõ csatlakoztatása A gyûjtõ vezetékek csatlakoztatása Légtelenítés nyomott feltöltéssel Légtelenítés a tetõn lévõ légtelenítõn keresztül (kiegészítõ tartozék) A két sor összekötõ készletének szerelése (kiegészítõ tartozék) efejezõ munkálatok A rendszer ellenõrzése A csatlakozó- és gyûjtõ vezetékek szigetelése Rövid utasítás a cseréptetõhöz és a feltöltõ szivattyúhoz (006/0)

3 Általános tudnivalók Általános tudnivalók Ez a fejezet leírja, hogy Önnek a szereléskor milyen műszaki szabályokat kell figyelembe vennie. A rendszer szerelésekor és üzemeltetésekor az adott országban érvényes szabványok és irányelvek betartandók! Németország Tetőn végzett szerelési munkák DIN 88, VO, C rész : Tetőfedési és tető tömítési munkák. DIN 89, VO, C rész: ádogos munkák. DIN 85, VO, C rész: Állványozó munkák. Termikus szolár rendszerek csatlakoztatása EN 976: Termikus szolár rendszerek és építőelemei (előregyártott rendszerek). ENV 977: Termikus szolár rendszerek és építőelemei (vevőspecifikusan gyártott rendszerek). DIN 988: Műszaki szabályok az ivóvíz szereléshez (TRWI). Melegvíz termelők szerelése és szerelvényei DIN 75,. rész: Vízmelegítők, melegvíz termelő rendszerek ivó- és ipari vízre, követelmények, jelölések, szerelvények és ellenőrzés. DIN 880, VO: Fűtő- és használati melegvíz termelő berendezések. DIN 88, VO: Gáz-, víz és szennyvíz szerelési munkák. DIN 8, VO: Hőszigetelő munkák hőtechnikai rendszereken. AV WasV: Általános feltételeken kívüli rendelkezések a vízellátásban.. tábl. Műszaki szabályok a termikus szolár rendszerek szerelésére Németországban (kiválasztás) VO: Építőipari szolgáltatási rendszer, C rész: Általános építőipari szerződés rendszer (ATV). Építőipari szolgáltatások kiírási feltételei a magasépítésben, a lakásépítés különleges figyelembe vételével. DVGW W 55: Vízmelegítő- és vezeték rendszerek, műszaki intézkedések a baktériumok elszaporodásának megakadályozására. Villámvédelem Ha az épület magassága (szerelési magasság) meghaladja a 0 m-t és nincs kiépített villámvédelem, akkor egy elektromos szakvállalatnak a tetőn lévő elektromosan vezető részeket egy lagalább 6 mm -es földelő vezetékkel össze kell kötnie és a feszültség kiegyenlítőhöz kell csatlakoztatnia. ÚJRAFELHASZNÁLÁS Az élettartam lejárta után a kollektorok a gyártónak visszaadhatók. Az alapanyagok a legkörnyezetkímélőbb eljárással kerülnek újrafelhasználásra. Ha az épület magassága (szerelési magasság) kevesebb, mint 0 méter, nem szükséges külön villámvédelem. Ha van villámvédelmi rendszer, a szolár készülék és a villámvédelmi rendszer közötti csatlakozásokat ellenőriztesse egy elektrotechnikus szakemberrel (006/0)

4 Mûszaki adatok Műszaki adatok FK- / FKC- Engedély 006 DIN Hosszúság,070 mm Szélesség,5 mm Magasság 90 mm Kollektorok közötti távolság 5 mm Abszorber térfogat, függőleges típus V f 0,86 l Abszorber térfogat, vízszintes típus V f,5 l Külső felület (bruttó felület) A G,7 m² Abszorber felület (nettó felület), m² Nettó tömeg, függőleges típus m kg Nettó tömeg, vízszintes típus m kg A kollektor engedélyezett üzemi nyomása. tábl. Műszaki adatok p max 6 bar (006/0)

5 iztonsági elõírások iztonsági előírások Ez a fejezet a szerelési utasítás tudnivalóinak felépítését mutatja be és általános biztonsági tudnivalókat ad meg egy biztonságos és zavarmentes üzem biztosítása érdekében. A szereléssel kapcsolatos biztonsági és használati tudnivalók a szerelési utasításban a megfelelő szerelési lépésnél találhatók. Gondosan olvassa át a biztonsági tudnivalókat, mielőtt a munkálatokat megkezdi. A biztonsági utasítások figyelmen kívül hagyása súlyos személyi sérülésekhez halálesethez is vezethet, továbbá anyagi és környezeti károkat okozhat. Ehhez az utasításhoz Ez a szerelési utasítás fontos információkat tartalmaz a tető fölötti szerelő készlet és a hidraulikus csatlakozás biztonságos és szakszerű szerelésével kapcsolatban. Ebben a szerelési utasításban a kollektorok függőleges szerelését mutatjuk be. Ha a vízszintes szerelés eltér a függőlegestől, akkor arra megfelelő utalás történik. A teljes műszaki dokumentációra megőrzési kötelezettség érvényes. Ön ezeket a gyártónál megtekintheti.. Rendeltetésszerű használat Ez a szerelő készlet olyan (vízszintes és függőleges kivitelű) termikus napkollektorok felvételére szolgál, amelyek egy meglévő, 5-65 dőlésszőgű ferdetetőre kerülnek felszerelésre. Hullámpala és lemeztetőre történő szerelés 5-65 dőlésszögű tetők esetén végezhetők el. Alkalmazási feltételek A szerelő készletet csak kielégítő teherbírású tetőkre szerelje fel. Adott esetben vonjon be egy statikust vagy tetőfedőt. A szerelő készlet maximálisan,0 kn/m² hóterhelésre és maximum 0 m szerelési magasságra alkalmas. A megfelelő kiegészítőkkel történő bővítéssel a szerelő készlet maximum, kn/m² hóterhelésig és maximum 00 m szerelési magasságig alkalmazható. Az erre vonatkozó tudnivalókat lásd az 5.7 "A kiegészítő sínek szerelése (kiegészítő tartozék)" fejezetben. A tető fölötti szerelő készlet egyéb, a tetőn lévő építmények rögzítésére nem alkalmazható. Annak szerkezete kizárólag a napkollektorok biztonságos rögzítésére alkalmas. Az ebben a szerelési utasításban leírt tevékenységek a gáz-/vízszerelő szakmában megszerzett képesítést feltételeznek. Csak akkor végezze önállóan ezeket a szerelési lépéseket, ha ezeknek az ismereteknek a birtokában van. Adja át ügyfelének ezt a szerelési utasítást. Magyarázza el a tulajdonosnak a készülék működését és kezelését (006/0) 5

6 iztonsági elõírások. Az utasítások felépítése Az utasítások két fokozata különböztethető meg és figyelemfelhívó szavakkal jelöltek:. Tartsa be ezeket a biztonsági utasításokat ÉLETVESZÉLY UPOZORENJE! OPREZ! ÉLETVESZÉLY Ez egy a termékből kiinduló lehetséges veszélyt jelöl, amely megfelelő elővigyázatosság nélkül súlyos testi sérüléshez vagy akár halálhoz is vezethet. SÉRÜLÉSVESZÉLY/ RENDSZERKÁROK/ ÉPÜLETKÁROK Egy potenciális veszélyhelyzetre utal, amely közepes vagy könnyű testi sérüléshez vagy anyagi károkhoz vezethet. További szimbólumok a használati tudnivalók jelölésére: A készülék optimális használatával és beállításával kapcsolatos ötletek, továbbá egyéb hasznos információk. UPOZORENJE! OPREZ! OPREZ! a lezuhanás és a leeső elemek miatt. Tegye meg a megfelelő balesetvédelmi intézkedéseket valamennyi tetőn végzett munkánál. Minden tetőn végzett munkánál biztosítsa magát leesés ellen. Mindig a saját védőruháját ill. felszerelését viselje. A szerelés befejezése után ellenőrizze a szerelő készlet és a kollektorok biztonságos rögzítését. SÉRÜLÉSVESZÉLY Ha a szerkezeten változtatásokat hajt végre, akkor az sérüléshez és működési zavarhoz vezethet. Ne hajtson végre változtatásokat a szerkezeten. SÉRÜLÉSVESZÉLY Ha a kollektorok és a szerelési anyagok hosszabb ideig napsugárzásnak vannak kitéve, akkor ezeken az elemeken égési sérülés veszélye áll fenn. Mindig a saját védőruháját ill. felszerelését viselje. A szerelés ideje alatt takarja le a kollektort (pl. egy kiegészítő tartozékként kapható fedőpaplannal) és a szerelési anyagokat a napsugárzás miatti magas hőmérséklettől történő védelem érdekében (006/0)

7 A szerelés elõtt A szerelés előtt. Általános tudnivalók Mivel a tetőn végzett munkákkal és azok veszélyeivel kapcsolatban a tetőfedők rendelkeznek tapasztalatokkal, javasoljuk a velük történő együttműködést. A szerelés előtt informálódjon a kivitelezés feltételeiről és a helyi előírásokról. SÉRÜLÉSVESZÉLY VIGYÁZAT! Ha a kollektor és a szerelési anyagok hosszabb ideig napsugárzásnak vannak kitéve, akkor ezeken az elemeken égési sérülés veszélye áll fenn. Viseljen védőruházatot. A szerelés ideje alatt takarja le a kollektort (pl. egy kiegészítő tartozékként kapható fedőpaplannal) és a szerelési anyagokat a napsugárzás miatti magas hőmérséklettől történő védelem érdekében SD. ábra Kollektorpár teljes nézete, tető fölötti szerelés Ellenőrizze a szállítmány teljességét és sértetlenségét. a napkollektorok optimális elrendezését. Vegye figyelembe a benapozást (dőlésszög, déli fekvés). Kerülje a magas fák vagy ehhez hasonló elemek által okozott árnyékolást és illessze hozzá a kollektor felületet az épület alakjához (pl. a homlokzat az ajtókkal, ablakokkal, stb.). Csak a gyártó által alkalmazott eredeti alkatrészeket használjon és a hibás részeket haladéktalanul cserélje ki. Távolítsa el a törékeny cserepeket, zsindelyeket vagy palalemezeket a kollektorok közeléből és cserélje ki azokat (006/0) 7

8 A szerelés elõtt. Az építőelemek leírása.. Szerelő készletek a kollektorokhoz A szerelő készletek a kollektorok felvételére és rögzítésére szolgálnak SD. ábra Szerelő készlet kollektorhoz - alap szerelő készlet, bővítő készlet és szerelő készlet a tetőhöz rögzítéshez Alap szerelő készlet, kollektor felületenként és az első kollektorhoz (. ábra): ővítő készlet, a további kollektoronként (. ábra):. poz.: Profilsín. poz.: Profilsín. poz.: Egyoldalas kollektor feszítő. poz.: Kétoldalas kollektor feszítő 7. poz.: Lecsúszás elleni biztosítás 7. poz.: Lecsúszás elleni biztosítás 8. poz.: M8 csavar 6. poz.: Összekötő menetes betéttel 8. poz.: M8 csavar Tetőhöz rögzítés cserép burkolat esetén, kollektoronként (. ábra):. poz.: Tető akasztó, beállítható 5. poz.: etolható anya (006/0)

9 A szerelés elõtt.. Hidraulikus összekötés Minden kollektor felülethez szükség van egy csatlakozó készletre. A kollektorok egymással történő összekötése szolár tömlőkkel történik (összekötő készlet) SD. ábra Csatlakozó készlet és összekötő készlet (az ábrázolás függőleges kollektorral történik) Csatlakozó készlet, kollektor felületenként (. ábra). poz.: Rugós szorító bilincs ( tartalékként) 5 6. poz.: Szorító csavarzat a kollektor érzékelőhöz. poz.: Szolár tömlő, 000 mm hosszú 7. poz.: 5-ös kulcs. poz.: Vakdugó 8. poz.: Tömlővég, R¾ 8 mm-es szorító gyűrűvel 5. poz.: Szolár tömlő, 55 mm hosszú 9. poz.: A kábelátvezetés tömszelencéje, nem szerepel az ábrán Kollektorok közötti összekötő készlet, kollektoronként (két szállítósarokban,. ábra). poz.: Rugós szorító bilincs. poz.: Szolár tömlő, 95 mm hosszú SD. ábra Két szállítósarok egy összekötő készlettel (006/0) 9

10 A szerelés elõtt. Kiegészítésként szükséges segédanyagok Vízmérték Kőműves zsinór Szívóemelő Mellény biztonsági övvel Anyagok a csőszigeteléshez Állványzat Tetőfedő létra vagy kéményseprő munkákhoz használt berendezések Daru vagy felvonó A tető fölötti szerelő készlet és a hidraulikus csatlakozás szereléséhez csupán a csatlakozó készletben lévő 5-ös kulcsra van szükség.. Szállítás és raktározás Valamennyi elem szállítási csomagolással védett. A szállítási csomagolást a legkörnyezetkímélőbb újrafelhasználó rendszerrel semmisítse meg. A kollektor csatlakozások szállítás alatti védelme A kollektorok csatlakozói a sérülések ellen müanyag sapkával védettek. RENDSZERKÁROK VIGYÁZAT! Raktározás a sérült tömítő felületek miatt. A müanyag sapkákat (5. ábra,. poz.) csak közvetlenül a szerelés előtt távolítsa el. A kollektorok kizárólag száraz raktárban tárolhatók. A kollektorok a szabadban eső elleni védelem nélkül nem tárolhatók SD 5. ábra Müanyag sapkák a kollektor csatlakozókon (006/0)

11 A szerelés elõtt.5 Műszaki dokumentáció A szolár rendszer olyan különböző elemekből áll (6. ábra), amelyek a szereléshez, kezeléshez és karbantartáshoz szükséges dokumentációkat tartalmazzák. A kiegészítő elemek szükség esetén külön dokumentációval rendelkeznek.. poz.: Kollektor: a tető fölötti szerelési utasítás a csatlakozó készletben található. poz.: Komplett egység: a szerelési utasítás a komplett egységben található. poz.: Tároló: a szerelési utasítás a tárolóban található SD 6. ábra Szolár rendszerelemek és műszaki dokumentációk (006/0)

12 A szerelés elõtt.6 A helyszükséglet meghatározása a tetőn Vegye figyelembe a következő méreteket, amelyeknek az Ön részére mindenképpen rendelkezésre kell állnia. A és méretek A kollektor felület helyigénye. C méret H Legalább két cserépsor a gerincig vagy a kéményig. Különösen nedvesen felhelyezett cserepek esetén áll fenn a tetőburkolat sérülésének kockázata. D méret A tető túlnyúlása beleértve az oromzat vastagságát. G E méret Legalább 0 cm a csatlakozó vezetékek szerelésére a tetőszint alján. F méret Legalább 0 cm a csatlakozó vezetékek szerelésére a tetőszint felső részén (egy légtelenítő szerelésénél elegendő kiegészítő helyet kell tervezni az előremenő kilépésének környékén). G méret Legalább 50 cm a kollektor felület bal és jobb oldalán a tető alatti csatlakozó vezetékek részére. H méret A H méretnek.900 mm felel meg (vízszintes kollektorok esetén:.000 mm) és ez a kollektor felső élétől az először felszerelésre kerülő alsó profilsínig tartó minimális távolság. 7. ábra etartandó távolsági méretek SD Helyigény függőleges kollektorok esetén: Helyigény vízszintes kollektorok esetén: Kollektorok száma A méret méret Kollektorok száma A méret méret, m,07 m,7 m,5 m,9 m,07 m 6,6 m,5 m,66 m,07 m 8,6 m,5 m 5 5,8 m,07 m 5 0,5 m,5 m 6 7,06 m,07 m 6,55 m,5 m 7 8,7 m,07 m 7,6 m,5 m 8 9, m,07 m 8 6,7 m,5 m 9 0,5 m,07 m 9 8,6 m,5 m 0,68 m,07 m 0 0,9 m,5 m. tábl. Függőlegesen szerelt kollektorok helyigénye. tábl. Vízszintesen szerelt kollektorok helyigénye (006/0)

13 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5 Rögzítés a tetőhöz és a profilsínek szerelése ÉLETVESZÉLY UPOZORENJE! Minden tetőn végzett munkánál biztosítsa magát leesés ellen. SÉRÜLÉSVESZÉLY UPOZORENJE! a lezuhanás és a leeső elemek miatt. Tegye meg a megfelelő balesetvédelmi intézkedéseket valamennyi tetőn végzett munkánál. Mindig a saját védőruháját ill. felszerelését viselje SD A tetőn történő kedvezőbb közlekedés érdekében használjon egy tetőfedő létrát vagy tolja fel a kollektor felület pereménél lévő cserepeket. 8. ábra Készre szerelt profilsínek két kollektorhoz (006/0)

14 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5. A távolságok meghatározása A táblázatokban megadott méretek irányértékek, amelyeket közelítőleg kell betartani. Cseréptetők esetén elvileg a hullámvölgyek meghatározzák a tető akasztók közötti tényleges távolságot. A tető akasztók távolsága Minden profilsín rögzítése két tető akasztóval történik (9. ábra). A tető akasztók közötti hozzávetőleges távolságok a táblázatban olvashatók. z x Szerelési mód w távolság x távolság z távolság függőleges kb. 70 mm mm mm vízszintes kb. 090 mm mm mm 5. tábl. A tető akasztók egymás közötti távolsága 9. ábra A tető akasztók egymás közötti távolsága SD Az x és z távolságok összegének mindig közelítőleg a w távolságot kell eredményeznie. A profilsínek távolsága Rögzítse a felső és az alsó profilsínek közötti távolságot (0. ábra). Irányértéknek a táblázat adatait használja. Szerelési mód y távolság min max. függőleges 0 mm 70 mm vízszintes 600 mm 80 mm 6. tábl. Az alsó és felső profilsínek közötti távolság (középközép) y A vízszintes szerelés csak egy max. 0 mm-es tetőléc távolság esetén lehetséges. 0. ábra A profilsínek egymás közötti távolsága SD (006/0)

15 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5. Cserép burkolat Először szereljen fel minden tető akasztót az 5. és 6. tábl, valamint a. oldalon megadott irányértékek szerint. Ne változtassa meg a tetőszerkezetet és akadályozza meg a burkolat károsodását. A cserepeket csak a gerinc alatti. sortól kezdje el leemelni. Mivel a cserép a tető akasztó fölött jobban felfekszik, a cserép felfekvési pontját óvatosan kell levágni SD. ábra Két kollektor részére felszerelt tető akasztók nézeti képe VIGYÁZAT! RENDSZERKÁROK a tető akasztón lévő hatlapú anya utólagos meglazítása miatt. A csavar meghúzásakor ragasztóanyag aktiválódik, amely az összekötést néhány óra után biztosítja. Ha az anyát Ön egy óra múlva meglazítja, akkor meg kell oldani a csavar biztosítását (pl. fogazott tárcsával). 5.. A tető akasztó tetőlécre függesztése A tető akasztó alsó része szállítási állapotban össze van csukva. Lazítsa meg a tetőakasztóban lévő hosszú hatlapú anyát (. ábra,. poz.) és a tető akasztó alsó részét (. ábra,. poz.) állítsa a megfelelő helyzetbe. A tető akasztó helyzetének megfelelően (5. tábl. és 6. tábl., a. oldalon) tolja fel a cserepeket. A tető akasztókat úgy függessze fel, hogy az első alátámasztás egy hullámvölgybe feküdjön (. ábra,. poz.). A tető akasztó alsó részét (. ábra,. poz.) addig tolja fel, amíg az a tetőlécre (. ábra,. poz.) felfekszik. Húzza meg a hosszú hatlapú anyát (. ábra, poz.). Ehhez dugja be az 5-ös kulcsot a hatlapú anya egyik nyílásába és forgassa. A fogazott alátétnek (. ábra, 5. poz.) a tető akasztó alsó részének fogazott részében kell lennie.. ábra A tető akasztó alsó részének forgatása SD SD. ábra eakasztott tető akasztó (a jobb láthatóság érdekében néhány cserép nincs feltüntetve) (006/0) 5

16 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5.. A tető akasztó rögzítése a szarufán A tető akasztó alternatívaként szaruankerként is alkalmazható a szarufán történő rögzítéshez. A tető akasztó helyzetének megfelelően (5. tábl. és 6. tábl., a. oldalon) szükség esetén a szarufára (ellenoldali lécborítást kihagyva) megfelelő teherbíró képességű deszkát/pallót kell feltenni a tető akasztó szarufák közé szereléséhez. Néhány tető akasztó esetén szükséges lehet az alsó résznél (. ábra,. poz.) deszkával/pallóval alábélelni, így a tető akasztó felül a cserépre fekszik. Lazítsa meg a hosszú hatlapú anyát (. ábra,. poz.). Dugja be a csavart a felső nyílásba (. ábra,. poz.). Lazán rögzítse a tető akasztó alsó részét (. ábra,. poz.). Az összekötést még ne húzza meg. RENDSZERKÁROK. ábra A tető akasztó rögzítése a szarufán. poz.: Tető akasztó alsó rész. poz.: Hosszú hatlapú anya. poz.: Felső lyuk az alsó rész rögzítéséhez. poz.: Alsó bélés, ha szükséges 5. poz.: Leválasztás, ha szükséges SD OPREZ! a tető akasztó törése miatt, ha a csavar nem a felső lyukban helyezkedik el és így kedvezőtlen erőbevezetések jöhetnek létre. Az első alátámasztást úgy fektesse a cserépre, hogy azok terhelés esetén egy hullámvölgyben legyenek (5. ábra,. poz.). A tető akasztónak ekkor a cserép felső szélénél legyen egy kis játéka (5. ábra,. poz.). Szükség esetén a cserepet felül illessze össze. 6 5 A tető akasztót addig tolja le, amíg az a szarufára ill. a deszkára/pallóra (5. ábra, 6. poz.) felfekszik. A fogazott alátétnek (5. ábra, 5. poz.) a tető akasztó alsó részének fogazásában kell lennie. Húzza meg a hosszú hatlapú anyát (5. ábra,. poz.). Ehhez dugja be az 5-ös kulcsot a hatlapú anya nyílásába és forgassa. Rögzítse a tető akasztó alsó részét legalább az első (5. ábra,. poz.) és második lyukban az arra alkalmas csavarral a szarufához SD 5. ábra Felszerelt tető akasztó (a jobb láthatóság érdekében néhány cserép nincs az ábrán). poz.: Hosszú hatlapú anya. poz.: Csavarok a tető akasztó rögzítéséhez. poz.: Első alátámasztás. poz.: A cserép illesztése a tető akasztóhoz szükség esetén 5. poz.: Fogazott alátét 6. poz.: Deszka/palló (006/0)

17 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5. Hódfarkú cserép burkolat Hódfarkú cserépre történő szerelés esetén kérje ki egy tetőfedő tanácsát. A szereléskor vegye figyelembe a tető akasztókra vonatkozó betartandó távolságokat (w, x és y) (5. tábl. és 6. tábl., a. oldalon). A tetőakasztók helyzetének megfelelően (5. tábl. és 6. tábl., a. oldalon) a szarufákra (az ellenoldali lécezést kihagyva) elegendő teherbírású deszkákat/pallókat (6. ábra,. poz.) kell feltenni a tető akasztók szarufák közé történő felszereléséhez SD 6. ábra A deszka/palló szerelése, ha szükséges Ha a tető ellenoldali lécezéssel készült, a tető akasztók a cserép burkolatnak megfelelően is alkalmazhatók (5. oldalon). A tető akasztó előkészítése A szerelés előtt az alsó részt a megfelelő helyzetbe kell hozni. Lazítsa meg a hosszú hatlapú anyát (7. ábra,. poz.). Dugja a csavart a felső lyukba (7. ábra,. poz.). Lazán rögzítse a tető akasztó alsó részét (7. ábra,. poz.). Még ne húzza meg az összekötést. RENDSZERKÁROK OPREZ! a tető akasztó törése miatt, ha a csavar nem a felső lyukban helyezkedik el és ezáltal kedvezőtlen erőbevezetések jöhetnek létre SD 7. ábra A tető akasztó alsó részének új elhelyezése. poz.: Tető akasztó alsó rész. poz.: Hosszú hatlapú anya. poz.: Felső lyuk az alsó rész rögzítéséhez. poz.: Leválasztás, ha szükséges (006/0) 7

18 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése A tető akasztó szerelése ÉPÜLETKÁROK VIGYÁZAT! a tömítetlenség miatt. Szereljen fel minden tető akasztót központosan egy hódfarkú cserépre. Ha a tetőlécek között túl kicsi a távolság, a tető akasztó alsó része a második és a harmadik lyuk között leválasztható. Tolja a tető akasztót lefelé addig, amíg az a szarufán ill. a deszkán/pallón felfekszik (8. ábra,. poz.). 8. ábra Felszerelt tető akasztó SD A fogazott alátétnek (9. ábra,. poz.) a tető akasztó alsó részének fogazásában kell lennie. Húzza meg a hatlapú anyát (9. ábra,. poz.). Ehhez dugja be az 5-ös kulcsot a hatlapú anya résébe és forgassa. Rögzítse a tető akasztó alsó részét legalább az első (9. ábra,. poz.) és a második lyukban arra alkalmas csavarral a szarufán vagy a deszkán/pallón. Vágja méretre a felfekvő hódfarkú cserepeket (0. ábra,. poz.) (szaggatott vonal, 0. ábra,. poz.) SD 9. ábra Felszerelt tető akasztó metszeti ábrázolás lerövidített tető akasztó alsó résszel. poz.: Hosszú hatlapú anya. poz.: Fogazott alátét. poz.: Csavarok a tető akasztó rögzítéséhez 0. ábra Tető akasztó befedett tetővel SD (006/0)

19 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5. Hullámpala burkolat ÉLETVESZÉLY UPOZORENJE! az azbeszttartalmú porok belégzése miatt. Azbesztartalmú anyagok esetén a munkát csak szakképzett vagy a munkafolyamatra kioktatott személy végezheti el. A TRGS 59 (veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok) által tartalmaztott szükséges intézkedéseket szigorúan be kell tartani. 5 6 A tető akasztók helyett a profilsínek rögzítésére tőcsavarokat kell szerelni. Szállítási terjedelem (. ábra):. poz.: M8 csavar. poz.: Tartóbak. poz.: M anya. poz.: Alátét 5. poz.: Tömítés 6. poz.: M tőcsavar Hullámpala tető esetén elvileg a hullámhegyek közötti távolság határozza meg a tőcsavarok közötti valódi távolságot. A szerelésnél vegye figyelembe a tőcsavarokra vonatkozó betartandó távolságokat (w, x és y) (5. tábl. és 6. tábl., a. oldalon).. ábra Hullámpala tetőhöz rögzítése Szükséges kiegészítő szerszámok Telepes csavarozó Mérőszalag Fafúró, Ø 6 mm (a fúróhosszt lásd "A tőcsavarok szerelése" fejezetben, a 0. oldalon) Fémfúró, Ø mm Csavarkulcs, 5-ös és 9-es SD RENDSZERKÁROK egy nem teherbíró szerkezet miatt. VIGYÁZAT! Ellenőrizze, hogy egy teherhordó szerkezet rendelkezésre áll-e. A tőcsavarok rögzítésére legalább 0 0 mm vastag fagerendára van szükség. Szükség esetén szereljen fel kiegészítő fagerendákat, így az 5. tábl. és 6. tábl. méretei betarthatók (006/0) 9

20 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése A tőcsavarok szerelése A fafúróval a tetőszerkezetet pontosan 90 -os szögben kell átfúrni, hogy később a profilsín és a tartóbak között egy sík felfekvő felület biztosítható legyen. Ilyenkor célszerű egy fúróvezető ill. egy fúrósablon elkészítése. Vegyen egy kb. 0,50,00 m hosszú fagerendát. Fúrjon egy függőleges átmenő furatot (Ø 6 mm) a fagerendába (. ábra). A fafúró szükséges fúróhosszát a következő számítással határozza meg: 90 mm. ábra Fúrósablon készítése SD A hullám magassága + A fúrósablon magassága + A fafúró szükséges fúróhossza a tokmányon kívül (Ø 6mm) ÉPÜLETKÁROK = 5 VIGYÁZAT! a tömítetlenség miatt. Soha ne fúrjon hullámvölgybe. Egy fémfúróval (Ø mm) a tőcsavarok helyzete szerint (lásd 5. tábl. és 6. tábl.) fúrja át a hullámpala tetőt. Ne fúrjon az alatta lévő fába! Vezesse a fafúrót (Ø 6 mm) a fúrósablonon keresztül és függőlegesen fúrjon a tetőszerkezetbe (fagerendába).. ábra A tőcsavar szerelés sorrendje. poz.: Tartóbak. poz.: M anya SD A tőcsavarok szerelésénél vegye figyelembe az egyes részek sorrendjét (. ábra).. poz.: Alátét. poz.: Tömítés Csavarozza a tartóbakot (. ábra,. poz.) ütközésig a tőcsavarra (. ábra, 5. poz.). 5. poz.: M tőcsavar Csavarozza az előszerelt tőcsavarokat a méret eléréséig egy 5-ös csavarkulcs segítségével a tetőbe (7. tábl.). A tőcsavarok becsavarásakor ügyeljen arra, hogy a távolság (7. tábl. és. ábra) minden tőcsavar esetén azonos legyen (006/0)

21 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése Húzza szorosra az anyát (. ábra,. poz.) addig, amíg a tömítés (. ábra,. poz.) teljes mértékben a tetőre fekszik. A tartóbakot ütközésig kell a tőcsavarra felcsavarni. A profilsínek felcsavarozása Vegye figyelembe az 5.8. "A profilsínek összekötése" fejezetben leírtakat is. A hullám magassága "A" méret "" méret 5 mm 70 mm 0 mm 65 mm 5 mm 60 mm 50 mm 55 mm 55 mm 50 mm 60 mm 5 mm 7. tábl. Hullámpala tető szerelési méretei. A méretek a mindenkori hullám magasságának függvényében. Rögzítse a profilsíneket (5. ábra,. poz.) két-két csavarral (5. ábra,. poz.). A profilsínek a tető szarufák szintkülönbsége miatt nem lóghatnak át. Az ellenőrzéshez használjon kőműves zsinórt. Ha szükséges, a tartóbakoknál bélelje ki a profilsínek alatti részt.. ábra Felszerelt tőcsavar a hullámpala tetőn. poz.: Tartóbak. poz.: M anya. poz.: Tömítés SD SD 5. ábra A profilsínek rögzítése a tartóbakon. poz.: Csavar. poz.: Profilsín. poz.: Tartóbak (006/0)

22 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5.5 Pala/zsindely burkolat Példaként egy külön tető akasztó és a kivitelező által állítandó lemezekkel vízálló burkolat szerelését (6. ábra, és. poz.) egy pala-/zsindely burkolat alapján mutatjuk be. A szereléskor vegye figyelembe a külön tető akasztókra vonatkozó egymás között betartandó távolságokat (w, x és y) (5. tábl. és 6. tábl., a. oldalon). Szerelje fel a külön tető akasztókat (6. ábra, 5. poz.) és a tömítéseket (6. ábra,. poz.) a csavarral (6. ábra, 6. poz.) a pala-/zsindely burkolatra. A pala-/zsindely lemezekre történő szerelést egy tetőfedőnek kell elvégeznie. Egy vízálló szerelés biztosítása érdekében a kivitelezőnek a külön tető akasztók fölé és alá lemezeket (6. ábra,,. poz.) kell szerelnie. A külön tető akasztónak elöl egy többszörös átfedésre (6. ábra,. poz.) kell felfeküdnie ábra Szerelés a pala-/zsindelytetőn. poz.: Lemez (kivitelező adja). poz.: Lemez (kivitelező adja). poz.: Többszörös átfedés ábrázolása. poz.: Tömítés (kivitelező adja) 5. poz.: Külön tető akasztó 6. poz.: Csavar SD 5.6 Lemeztető burkolat A lemeztetőn történő szerelést egy tetőfedőnek kell elvégeznie. A profilsínek rögzítésére a tető akasztók helyett tőcsavarokat (7. ábra, 5. poz.) kell felszerelni. A szereléskor vegye figyelembe a tőcsavarokra vonatkozó betartandó távolságokat (w, x és y) (5. tábl. és 6. tábl., a. oldalon) A tető tömörségének biztosítása érdekében a tőcsavarok (7. ábra, 5. poz.) részére a kivitelezőnek hüvelyeket (7. ábra, 6. poz.) kell a lemeztetőre forrasztania. A tőcsavarok és a profilsínek szerelésének menete továbbá a megfelelő tudnivalók az 5. "Hullámpala burkolat" fejezetben olvashatók. 7. ábra Szerelés a lemeztetőn. poz.: Tartóbak. poz.: Anya M. poz.: Alátét. poz.: Tömítés SD 5. poz.: M tőcsavar 6. poz.: Hüvely (kivitelező adja) (006/0)

23 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5.7 A kiegészítő sínek szerelése (kiegészítő tartozék) 0-00 m szerelési magasság és/vagy,0 -, kn/m hóterhelés esetén kiegészítő intézkedések szükségesek. Példaként egy cserép burkolattal történő szerelést mutatunk be. A kiegészítő sínek más, ebben az utasításban leírt burkolatra is felszerelhetők. Kiegészítő tető akasztók felszerelése A hóterhelés profil felvételére további tető akasztókat kell felszerelni. A kiegészítő tető akasztókat (8. ábra,. poz.) lehetőleg a már felszerelt felső és alsó tető akasztó között középen kell rögzíteni. A felső, középső és alsó tető akasztók között legalább egy szabad cserépsornak kell lennie. 8. ábra Kiegészítő tető akasztók a hóterhelés profilhoz (itt: két kollektor részére) SD A hóterhelés profil rögzítése a tető akasztón Tolja a betolható anyát (9. ábra,. poz.) a nyíl irányába a tető akasztóra. Fektesse a hóterhelés profilt (9. ábra,. poz.) a tető akasztóra és az M8 csavarral (9. ábra,. poz.) rögzítse. Állítsa be a hóterhelés profilokat egymással egy vonalba vízszintesen (használjon kőműves zsinórt). A profilsínek szerelése A profilsínek szerelése előtt azokat össze kell kötni. Ehhez vegye figyelembe az 5.8. "A profilsínek összekötése" fejezetben leírtakat. Fektesse a profilsíneket (0. ábra,. poz.) a hóterhelés profilok bemetszésébe (0. ábra,. poz.) és az alumínium anyákkal (0. ábra,. poz.) csak lazán rögzítse, így a profilsínek még állíthatók. 9. ábra A hóterhelés profil rögzítése SD A többi profilsínnel ugyanígy kell eljárni. Folytassa a szerelést az 5.8. "A profilsínek beállítása" fejezetben leírtakat megfelelően. 0. ábra A vízszintes profilsínek szerelése SD (006/0)

24 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5.8 A profilsínek szerelése A profilsíneket egymással dugós összekötővel kell összekötni. Minden kollektorhoz tartozik egy felső és egy alsó profilsín A profilsínek összekötése Tolja a dugós összekötőt (. ábra,. poz.) ütközésig mindkét profilsínbe (. ábra,. poz.). Mindkét előszerelt M0 menetes betétet (. ábra,. poz.) a dugós összekötőben történő rögzítéshez egy 5-ös kulccsal húzza meg SD 5.8. A profilsínek szerelése Tolja a betolható anyát (. ábra,. poz.) a nyíl irányába a tető akasztóra. Fektesse az alsó profilsíneket (. ábra,. poz.) a tető akasztóra és az M8 csavart (. ábra,. poz.) csak enyhén húzza meg, így a profilsínek még állíthatók. A felső profilsínekkel ugyanígy kell eljárni.. ábra A profilsínek összekötése. poz.: Dugós összekötő. poz.: Profilsín. poz.: M0 menetes betét Javasoljuk a profilsínek távolságának beállításához egy tetőlécből készült segédeszköz elkészítését.. ábra A profilsínek rögzítése a tető akasztón. poz.: etolható anya. poz.: Profilsín. poz.: Csavar SD (006/0)

25 Rögzítés a tetõhöz és a profilsínek szerelése 5.8. A profilsínek beállítása A felső és az alsó profilsíneket oldalt egymással egyvonalba és mindig vízszintesen kell beállítani (. ábra, ehhez használjon vízmértéket). Mérje meg a párhuzamos távolságokat vagy fektessen pl. egy tetőlécet (. ábra,. poz.) a profilsínek végeihez. A tetőléc és a profilsínek közötti szögnek 90 -osnak kell lennie. Állítsa be a profilsíneket az ovális furatokkal Húzza meg a csavarokat.. ábra A profilsínek beállítása SD A profilsínek a tető szarufák szintkülönbsége miatt nem lóghatnak át. Az ellenőrzéshez használjon kőműves zsinórt. Ha szükséges, a tető aksztóknál bélelje ki a profilsíneket A lecsúszás elleni védelem szerelése A kollektorok lecsúszás elleni védelme érdekében kollektoronként két lecsúszás elleni védelmet kell az alsó profilsíneken rögzíteni. Tolja a lecsúszás elleni védelmet (. ábra,. poz.) a belül lévő ovális furatokban (. ábra,. poz.) kívülről a profilsínek fölé addig, amíg az beakad (. ábra,. poz.).. ábra A lecsúszás elleni védelem beakasztása. poz.: Rögzítő furatok a lecsúszás elleni védelemhez. poz.: A lecsúszás elleni védelem beakasztása. poz.: Lecsúszás elleni védelem (006/0) 5

26 A kollektorok szerelése 6 A kollektorok szerelése Amikor Ön megkezdi a kollektorok szerelését, a következő biztonsági és használati tudnivalókat kell figyelembe vennie. ÉLETVESZÉLY UPOZORENJE! a lezuhanás és a leeső elemek miatt. Tegye meg a megfelelő balesetvédelmi intézkedéseket valamennyi tetőn végzett munkánál. Minden tetőn végzett munkánál biztosítsa magát leesés ellen. Mindig a saját védőruháját ill. felszerelését viselje. A szerelés befejezése után ellenőrizze a szerelő készlet és a kollektorok biztonságos rögzítését SD 5. ábra A tető fölötti szerelés nézeti képe a kollektorokkal OPREZ! RENDSZERKÁROK a sérült tömítőfelületek miatt. A kollektor csatlakozókon lévő müanyag sapkákat csak közvetlenül a szerelés előtt távolítsa el. A szereléshez használjon a tetőfedő szakmában alkalmazott emelőkészüléket, kielégítő teherbírású -pontos szívóemelőt vagy kiegészítő tartozékként rendelhető tartóeszközt (megkönnyíti az emelést). A szállítás vagy a szerelés alatt a nem biztosított kollektorok leeshetnek (006/0)

27 A kollektorok szerelése 6. A kollektorok szerelésének előkészítése A tetőn végzett tényleges szerelés megkezdése előtt a rövid szolár tömlő és a zárósapkák a földön előszerelhetők, a tetőn végzett munka megkönnyítése érdekében. A szolár tömlők biztosításához a rugós szalag bilincseket a biztosító gyűrűvel kell szerelni. OPREZ! RENDSZERKÁROK a szolár tömlőkön lévő tömítetlenségek miatt. A rugós szalag bilincs megfelelő helyzetét mindenképpen a biztosító gyűrű (6. ábra,. poz.) lehúzása előtt kell biztosítani (6. ábra,. poz.). Egy fogóval történő utólagos lazítás befolyásolhatja a feszítő erőt SD 6. ábra Rugós szalag bilincs biztosító gyűrűvel és szerelt állapotban az előszerelt vakdugón SÉRÜLÉSVESZÉLY OPREZ! A biztosító gyűrű csak akkor húzható meg, ha a rugós szalag bilincs a szolár tömlőn van. 6.. A "Tichelmann-elv" szerinti hidraulikus csatlakoztatás A kollektor felületet a Tichelmann-elv szerint kell csövezni. Ezáltal érhető el, hogy minden kollektoron azonos térfogatáram áramlik keresztül (7. ábra). Az előremenő vezeték a jobb (7. ábra) vagy a bal oldalon felül (8. ábra) csatlakoztatható. Ebben az utasításban a jobb oldali előremenő vezetéket ábrázoljuk SD 9-7. ábra Hidraulikus csatlakozás jobb oldali előremenő. poz.: Szolár tömlő, 95 mm. poz.: Szolár tömlő, 55 mm és a vakdugó. poz.: Előremenő vezeték. poz.: Visszatérő vezeték A kollektorokat úgy kell szerelni, hogy a kollektor érzékelő felvételére szolgáló érzékelő átvezetések (8. ábra,. poz.) felül legyenek. Ha Ön a szolár rendszert a rendszer legmagasabb pontján egy automatikus légtelenítővel szeretné légteleníteni, akkor az előremenő vezetéket a légtelenítő felé emelkedve, a visszatérő vezetéket pedig a kollektor felület felé emelkedve kell elhelyezni SD 8. ábra Hidraulikus csatlakozás bal oldali előremenő (006/0) 7

28 A kollektorok szerelése 6.. Az összekötő készlet előszerelése Két kollektor közötti összekötés az összekötő készlettel valósítható meg (95 mm-es szolár tömlő és rugós szalag bilincs). Különösen alacsony környezeti hőmérséklet esetén célszerű a szolár tömlő forró vízbe helyezése a szerelés megkönnyítése érdekében. Az ábrákon az összekötő készlet úgy látható, hogy az első kollektor a jobb oldalon kerül felszerelésre. 9. ábra Az összekötő készlet előszerelése a második kollektorra SD Az érintett kollektor csatlakozókról szerelje le a müanyag sapkát (szállítási védelem). Tolja a 95 mm-es szolár tömlőt (9. ábra,. poz.) a második és minden további kollektor jobb oldali csatlakozására. Tolja a rugós szalag bilincseket (9. ábra,. poz.) a szolár tömlőre (a második bilincs biztosítja később a többi kollektor csatlakozását). Ha a rugós szalag bilincs megfelelően helyezkedik el, húzza meg a biztosító gyűrűt az összekötés biztosításához (9. ábra,. poz.). 6.. A vakdugó szerelése Egy kollektor felület csatlakoztatásához nem minden csatlakozóra van szükség, ezért a nem használtakat le kell zárni. Az érintett kollektor csatlakozókról szerelje le a müanyag sapkát (szállítási védelem). Tolja az 55 mm-es szolár tömlőt (0. ábra,. poz.) az előszerelt vakdugókkal a kollektor felület mindkét szabad csatlakozására. Ha a rugós szalag bilincsek megfelelően helyezkednek el, húzza meg a biztosító gyűrűket az összekötés biztosításához SD 0. ábra A vakdugók és a rugós szalag bilincs szerelése. poz.: Rugós szalag bilincs. poz.: Szolár tömlő, 55 mm. poz.: Vakdugó (006/0)

29 A kollektorok szerelése 6. A kollektorok rögzítése A kollektorok profilsíneken történő rögzítése az egyoldalas kollektor feszítőkkel történik (. ábra,. poz.) egy kollektor sor elején és a végén, valamint kétoldalas kollektor feszítőkkel (. ábra,. poz.) a kollektorok között. A lecsúszás elleni kiegészítő biztosítás megakadályozza a kollektor lecsúszását. A kollektor feszítő müanyag elemeinek nincs teherhordó funkciója. Ezek csupán a szerelést könnyítik meg SD. ábra Rögzítő elemek a kollektorokhoz Az egyoldalas kollektor feszítő betolása a jobb oldalon Tolja be az egyoldalas kollektor feszítőt (. ábra,. poz.) a kollektor felület jobb oldalán a profilsínekbe, amíg az a profilsín első ovális furatába beakad. Az egyoldalas kollektor feszítőt a kollektor felület bal oldalán csak az utolsó kollektor szerelése után tegye fel.. ábra Az egyoldalas kollektor feszítő betolása SD Az első kollektor felhelyezése Helyezze a kollektort a profilsínre úgy, hogy a kollektor érzékelő felvételére szolgáló érzékelő átvezetés felül legyen. A profilsínekre történő felhelyezést a kollektorok jobb oldalán kezdje. SÉRÜLÉSVESZÉLY OPREZ! A kollektorok szerelését mindig ketten végezzék. Helyezze a kollektort a profilsínekre és csúsztassa a lecsúszás elleni biztosítóba (. ábra). A kollektor alsó éle a lecsúszás elleni biztosító nyílásában feküdjön (. ábra,. poz.).. ábra Az első kollektor felhelyezése a profilsínekre SD (006/0) 9

30 A kollektorok szerelése Óvatosan tolja a kollektort (. ábra,. poz.) az egyoldalas kollektor feszítőre és állítsa vízszintes helyzetbe. Az egyoldalas kollektor feszítőt egy 5-ös kulccsal csavarozza fel (. ábra,. poz.). A csavar meghúzásával a kényszertörési helyen a müanyag vezető elem eltörik. A kollektor feszítő leszorítója (. ábra,. poz.) most az alsó kollektor élbe kapaszkodik SD. ábra Felcsavarozott egyoldalas kollektor feszítő A kétoldalas kollektor feszítő behelyezése Helyezze a kétoldalas kollektor feszítőt az anyával elöl a profilsínek és a dugós összekötő nyílásába úgy, hogy a müanyag távtartó bak (5. ábra,. poz.) átfogja a profilsínt. Tolja a kétoldalas kollektor feszítőt a kollektor keretig. A csavart csak akkor húzza meg, ha a második kollektort a kétoldalas kollektor feszítőig tolta. 5. ábra A kétoldalas kollektor feszítő szerelése SD A második kollektor felhelyezése Helyezze a második kollektort az előszerelt szolár tömlőkkel (6. ábra,. poz.) a profilsínekre és csúsztassa a lecsúszás elleni biztosítóba. Tolja a második rugós szalag bilincset (6. ábra,. poz.) a szolár tömlőre. A kollektort úgy tolja az első kollektorra (6. ábra,. poz.), hogy az előszerelt szolár tömlő az első kollektor bal oldali csatlakozására tolódjon. 6. ábra A második kollektor rátolása az elsőre SD (006/0)

31 A kollektorok szerelése Tolja a rugós szalag bilincset a kollektor csatlakozás kidudorodó részére és húzza meg a biztosító gyűrűt. RENDSZERKÁROK OPREZ! a nem biztosított szolár tömlők és vakdugók miatt. iztosítson minden kollektor csatlakozáson lévő szolár tömlőt egy rugós szalag bilinccsel (7. ábra) SD 7. ábra Szolár tömlő a biztosított rugós szalag bilinccsel Húzza meg a kétoldalas kollektor feszítő csavarját egy 5-ös kulccsal. A csavar meghúzásával a kényszertörési helyen a müanyag vezető elem eltörik. A kollektor feszítő leszorítója (8. ábra,. poz.) most az alsó kollektor élbe kapaszkodik. Minden további kollektorral így járjon el. Egyoldalas kollektor feszítő szerelése a bal oldalon Ha minden kollektor felszerelésre került, mindkét további egyoldalas kollektor feszítő rögzíthető. Tolja az egyoldalas kollektor feszítőt (9. ábra,. poz.) a felső és az alsó profilsínekbe. Tolja a kollektor feszítőt a kollektor keretig és egy 5-ös kulccsal csavarozza fel (9. ábra,. poz.). A csavar meghúzásával a kényszertörési helyen a müanyag vezető elem eltörik SD 8. ábra Kétoldalas kollektor feszítő két kollektor között 9. ábra Egyoldalas kollektor feszítő a bal oldalon SD (006/0)

32 A kollektor érzékelõ csatlakoztatása 7 A kollektor érzékelő csatlakoztatása A kollektor érzékelő a komplett egység ill. a szabályozó szállítási terjedelmének része. A Ügyeljen a beépítési helyre egy- ill. kétsoros kollektor rendszerek esetén (50. ábra). RENDSZERKÁROK OPREZ! eépítési hely a hibás érzékelő kábel miatt. Szükség esetén védje meg a kábelt a lehetséges (pl. rágcsálók által okozott) sérülésektől. A kollektorban lévő érzékelőt a csatlakoztatott előremenő vezetékkel (50. ábra,. poz.) kell szerelni. eépítési hely (50. ábra, A. poz.) egysoros kollektor rendszereknél jobb oldali előremenő vezetékkel SD 50. ábra A kollektor érzékelő beépítési helye (sematikus ábrázolás). poz.: Visszatérő vezeték. poz.: Előremenő vezeték eépítési hely (50. ábra,. poz.) kétsoros kollektor rendszereknél bal oldali előremenő vezetékkel. A kollektor érzékelő szerelése A szolár rendszer kifogástalan működése érdekében szükséges, hogy a kollektor érzékelőt (5. ábra,. poz.) ütközésig (kb. 50 mm-nek felel meg) tolja be az érzékelő vezető csőbe. A kollektor érzékelővel vagy egy csavarhúzóval szúrja át az érzékelő átvezetés tömítő rétegét (5. ábra,. poz.). Csavarja a szorító csavarzatot (5. ábra,. poz.) az érzékelő átvezetésbe. Tolja a kollektor érzékelőt kb. 50 mm-ig az érzékelő vezető csőbe (ütközésig). Húzza meg a szorító csavarzatot (5. ábra,. poz.), szükség esetén tartson ellent. Ha a nem megfelelő kollektor érzékelő átvezetését szúrta át (5. ábra,. poz.), akkor azt a csatlakozó készletben lévő tömítéssel tömíteni kell. Előzőleg a kábelcsavarzat (5. ábra,. poz.) segítségével az érzékelő átvezetésben lévő anyát el kell távolítani. 50 mm Kollektor 5. ábra A kollektor érzékelő betolása a kollektorba. poz.: Kollektor érzékelő. poz.: Szorító csavarzat. poz.: Érzékelő átvezetés SD (006/0)

33 A gyûjtõ vezetékek csatlakoztatása 8 A gyűjtő vezetékek csatlakoztatása A gyűjtő vezetékek elhelyezésével kapcsolatos információk a komplett egység szerelési utasításában találhatók. A gyűjtő vezetékekre a csatlakozás a hosszú flexibilis szolár tömlőkkel történik. A kollektorhoz egy merev gyűjtő vezeték közvetlen csatlakoztatása nem megengedett. A csatlakozó csövek (szolár tömlők) tető alá vezetéséhez használjon standard szellőző cserepeket vagy antenna átvezetést. A gyűjtő vezetékek tető alá vezetéséhez szükség esetén kérje szakcég tanácsát. Az érzékelő kábelét az előremenő vezetékkel együtt vezesse a szellőző cserépen keresztül a tető alá. 5. ábra A csatlakozó vezetékek tető alá vezetése. poz.: Előremenő vezeték. poz.: Visszatérő vezeték. poz.: Érzékelő kábel SD 8. Légtelenítés nyomott feltöltéssel Ha a szolár rendszer légtelenítése egy nyomó töltőszivattyúval történik, a tetőn nem szükséges légtelenítő elhelyezése. Tolja a szolár tömlőt (000 mm, 5. ábra,. poz.) a kollektor felület előremenő csatlakozójára és a rugós szalag bilinccsel (5. ábra,. poz.) rögzítse. Ütközési tolja be a tömlővéget a roppantógyűrűs csavarzattal (5. ábra,. poz.) a szolár tömlőbe és a rugós szalag bilinccsel rögzítse. A szolár tömlőt az érzékelő kábellel együtt vezesse át a szellőző cserépen (5. ábra,. poz.) és a tetőszigetelésen. Csatlakoztassa a gyűjtő vezetéket a R¾ tömlővéghez a roppantógyűrűs csavarzattal (8 mm) (5. ábra,. poz.). A visszatérő csatlakozással is így járjon el SD 5. ábra Az előremenő vezeték szerelése (légtelenítő nélkül a tetőn). poz.: Szellőző cserép. poz.: R¾ tömlővég roppantógyűrűs csavarzattal. poz.: Szolár tömlő, 000 mm. poz.: Rugós szalag bilincs biztosító gyűrűvel (006/0)

34 A gyûjtõ vezetékek csatlakoztatása 8. Légtelenítés a tetőn lévő légtelenítőn keresztül (kiegészítő tartozék) Ha Ön a szolár rendszert a magasponton egy automatikus légtelenítővel (kiegészítő tartozék) szeretné légteleníteni, akkor az előremenő vezetéket a légtelenítő felé emelkedve (5. ábra,. poz.) és a visszatérő vezetéket a kollektor felület felé emelkedve kell elhelyezni (5. ábra). Kerülje a gyakori irányváltást. Minden lefelé történő irányváltásnál és ismételt emelkedésnél egy légtelenítővel felszerelt légedényt kell beszerelni. Ha a helyi adottságok miatt automatikus légtelenítő nem helyezhető el, kézi légtelenítőt kell beszerelni SD 5. ábra A légedény nézeti képe légtelenítővel az előremenő csatlakozáshoz. poz.: Kollektor érzékelő. poz.: Automatikus légtelenítő a tetőn A szolár rendszerek esetén mindig tisztafém légtelenítő használatát javasoljuk, mivel ezek a kialakuló magas hőmérsékleteknek ellenállnak. Az automatkus légtelenítőn lévő esővédő sapka és a hernyócsavar funkciója A szolár rendszer nyitott hernyócsavaron keresztül légtelenedik. Mivel a nyitott hernyócsavaron keresztül a szolár rendszerbe nem juthat nedvesség, az esővédő sapkának (55. ábra,. poz.) üzem közben mindig a hernyócsavaron kell lennie. Nyissa ki a légtelenítőt, miközben a hernyócsavaron egy fordulatot nyit ábra Univerzális légtelenítő készlet SD Az univerzális légtelenítő készlet szállítási terjedelme (55. ábra):. poz.: Esővédő sapka. poz.: Automatikus légtelenítő. poz.: Golyóscsap. poz.: Tömítés 5. poz.: Légtelenítő 6. poz.: Kettős közcsavar 7. poz.: Tömlővég O-gyűrűvel 8. poz.: Rugós szalag bilincs 9. poz.: Szolár tömlő, 55 mm (006/0)

35 A gyûjtõ vezetékek csatlakoztatása 8.. A légtelenítő szerelése a tető alatt Tolja a szolár tömlőt (000 mm, 56. ábra,. poz.) a kollektor felület előremenő csatlakozására és a szorítóval rögzítse. Vezesse át a szolár tömlőt az érzékelő kábellel együtt a szellőző cserépen (56. ábra,. poz.) és a tetőszigetelésen. A visszatérő csatlakozással szintén így járjon el. Csavarozással rögzítse a R¾ O-gyűrűs tömlővéget (56. ábra, 5. poz.) és az O-gyűrűs kettős közcsavart (56. ábra,. poz.) a légtelenítőben (56. ábra,. poz.). Dugja rá a tömlővéget ütközésig a szolár tömlőre és rögzítse a rugós szalag bilinccsel (56. ábra, 6. poz.) SD A visszatérő csatlakozásnál a tömlővéget a csatlakozó készletben lévő roppantógyűrűs csavarzat segítségével kell a hosszú szolár tömlőre szerelni. Csatlakoztassa a gyűjtő vezetéket a roppantógyűrűs csavarzathoz (56. ábra,. poz.). 8.. A légtelenítő szerelése a tető fölött 56. ábra A szolár tömlő szerelése az előremenő vezetékre. poz.: Szellőző cserép. poz.: Szolár tömlő, 000 mm. poz.: Kettős közcsavar O-gyűrűvel. poz.: Légedény 5. poz.: Tömlővég, R¾ O-gyűrűvel 6. poz.: Rugós szalag bilincs Tolja a rövid szolár tömlőt (55 mm, 57. ábra,. poz.) a kollektor felület előremenő csatlakozására és rögzítse a rugós szalag bilinccsel. Csavarozással rögzítse a R¾ O-gyűrűs tömlővéget (57. ábra,. poz.) a légtelenítőben (57. ábra,. poz.). Dugja a tömlővéget (57. ábra,. poz.) ütközésig a szolár tömlőbe (57. ábra, és 5. poz.) és rögzítse a rugós szalag bilinccsel (57. ábra,. poz.). Dugja a tömlővéget a roppantógyűrűs csavarzattal (57. ábra, 6. poz.) ütközésig a szolár tömlőbe és rögzítse a rugós szalag bilinccsel. Vezesse át a szolár tömlőt az érzékelő kábellel együtt a szellőző cserépen (57. ábra, 7. poz.) és a tetőszigetelésen. Csatlakoztassa a gyűjtő vezetéket a roppantógyűrűs csavarzattal (8 mm) (57. ábra, 6. poz.). A visszatérő csatlakozásnál a tömlővéget a csatlakozó készletben lévő roppantógyűrűs csavarzat segítségével kell a hosszú szolár tömlőre szerelni ábra A légtelenítő csatlakoztatása a tető fölött. poz.: Szolár tömlő, 55 mm. poz.: Rugós szalag bilincs. poz.: Tömlővég, R¾ O-gyűrűvel. poz.: Légedény 5. poz.: Szolár tömlő, 000 mm 6. poz.: Szolár tömlő roppantógyűrűs csavarzat, 8 mm 7. poz.: Szellőző cserép (006/0) 5

36 A két sor összekötõ készletének szerelése (kiegészítõ tartozék) 9 A két sor összekötő készletének szerelése (kiegészítő tartozék) Az összekötő készlet (58. ábra, 8. poz.) kiegészítő tartozékként rendelhető, amely két kollektor sor összekötését hozza létre. A kollektorokra csatlakozó valamennyi elemet lehetőleg a földön szereljen fel Szállítási terjedelem (58. ábra). poz.: Sarok tömlővég. poz.: Rugós szalag bilincs. poz.: Vakdugó. poz.: Szolár tömlő, 55 mm 5. poz.: Szolár tömlő, 000 mm 6. poz.: G hollandi anya 7. poz.: Szorítótárcsa SD 58. ábra Sematikus ábrázolás és szállítási terjedelem 8 A kiegészítő vakdugók szerelése A nem használt kollektor csatlakozókat a vakdugókkal zárja le (59. ábra,. poz.). Tegye fel az 55 mm-es szolár tömlőt (59. ábra,. poz.) az előszerelt vakdugókkal a két szabad csatlakozásra. Ha a rugós szalag bilincsek megfelelően helyezkednek el, az összekötés biztosítása érdekében húzza meg a biztosító gyűrűket. Az összekötő készlet szerelése Az érintett csatlakozókról szerelje le a müanyag sapkákat (szállítási védelem). Tolja a hollandi anyát (60. ábra,. poz.) a kollektor csatlakozásra. Helyezze a szorító tárcsát (60. ábra,. poz.) a kollektor csatlakozáson lévő dudor mögé és nyomja össze. Nyomja a csatlakozásra a sarok tömlővéget az O- gyűrűvel (60. ábra,. poz.), állítsa be és a hollandi anyával rögzítse. Mérje meg a sarok tömlővégek közötti távolságot (X méret) felszerelt kollektorok mellett és ennek megfelelően vágja méretre a szolár tömlőt (60. ábra, 5. poz.). Tegye fel a szolár tömlőt a sarok tömlővégre és biztosítsa a rugós szalag bilinccsel (60. ábra,. poz.). 59. ábra Az előszerelt vakdugók szerelése 60. ábra Összekötő készlet két kollektor sor között SD 5 X SD (006/0)

Szerelési utasítás. Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet /04 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet /04 HU Szakemberek számára 60 9 00/04 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési utasítás

Részletesebben

6304 3966 2006/04 DE/CH/AT

6304 3966 2006/04 DE/CH/AT 60 966 006/0 DE/CH/AT Szakemberek számára Szerelési utasítás Síkkollektorok Logasol SKS.0 tető síkja fölötti szerelés 60966.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános tudnivalók.........................................

Részletesebben

Síkkollektorok FKB-1/FKC-1

Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 60965.0-.SD Tető síkja fölötti szerelés Síkkollektorok FK-/FKC- Szerelési utasítás 6 70 60 5 (009/0) HU Tartalomjegyzék HU Általános tudnivalók........................................ Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Tető síkja fölötti szerelés. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás (2009/10) HU

Tető síkja fölötti szerelés. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás (2009/10) HU 604966.0-.SD Tető síkja fölötti szerelés Síkkollektorok FKT- Szerelési utasítás 6 70 640 547 (009/0) HU Tartalomjegyzék HU Általános tudnivalók........................................ Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 szerelése lapostetõn és homlokzaton

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 szerelése lapostetõn és homlokzaton Szerelési utasítás Síkkollektorok FK-/FKC- szerelése lapostetõn és homlokzaton 63043970.0-.SD 6 70 64 86 (006/04 hu) RS Tartalomjegyzék Általános tudnivalók......................................... 3 Mûszaki

Részletesebben

Szerelési utasítás. Síkkollektorok FKB-1/FKC-1. Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 720 640 545 (2009/10) HU

Szerelési utasítás. Síkkollektorok FKB-1/FKC-1. Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 720 640 545 (2009/10) HU 63043970.0-.SD Szerelési utasítás Síkkollektorok FK-/FKC- Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 70 640 545 (009/0) HU HU Általános tudnivalók........................................ 3 Műszaki adatok............................................

Részletesebben

6301 6897 02/2001 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

6301 6897 02/2001 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni 01 897 02/2001 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék 1 Szállítási terjedelem..........................................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára 630 7365 200/09 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára 630 7365 200/09 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési

Részletesebben

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT-1 szerelése lapostetőn és homlokzaton

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT-1 szerelése lapostetőn és homlokzaton Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT- szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD 6 70 64 35 (006/04 hu) Sadržaj Általános tudnivalók......................................... 3 Műszaki adatok.............................................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton. 6304 4517 2006/04 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton. 6304 4517 2006/04 HU Szakemberek számára 6304 457 006/04 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektorok 67068058-00.Av CKE.0-s / CKN.0-s Tető fölé szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 6 6 (0/00) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szerelés lapostetőn és homlokzaton. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás 6 720 640 546 (2009/10) HU

Szerelés lapostetőn és homlokzaton. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás 6 720 640 546 (2009/10) HU 63043970.0-.SD Szerelés lapostetőn és homlokzaton Síkkollektorok FKT- Szerelési utasítás 6 70 640 546 (009/0) HU Sadržaj HU Általános tudnivalók........................................ 3 Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton /2006 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton /2006 HU Szakemberek számára 6304 453 04/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 3.0 / SKE.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szerelési utasítás. Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz

Szerelési utasítás. Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz 6301 6890 07/2000 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektor 6706098-00.ST Logasol SKN.0 Tetőre szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 68 98 (0/05) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

6720616592.00-1.SD. Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF. Szerelési utasítás szakemberek számára 6 720 643 515 (2010/02) HU

6720616592.00-1.SD. Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF. Szerelési utasítás szakemberek számára 6 720 643 515 (2010/02) HU 6720616592.00-1.SD Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF HU Szerelési utasítás szakemberek számára 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók..............................

Részletesebben

/2006 HU

/2006 HU 7 77 006 9 08/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano plus GB kaszkád füstgázgyűjtő (kettős kazán) A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Felállítás...................................................

Részletesebben

6 720 646 203-00.02TL. Vákuumcsöves kollektor. VK140-1, VK280-1 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 647 073 (2011/05) HU

6 720 646 203-00.02TL. Vákuumcsöves kollektor. VK140-1, VK280-1 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 647 073 (2011/05) HU 6 70 646 03-00.0TL Vákuumcsöves kollektor VK40-, VK80- Tetőre szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

6720647804-0. Síkkollektor. FKC-2 Tetőben történő szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 991 (2011/05) HU

6720647804-0. Síkkollektor. FKC-2 Tetőben történő szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 991 (2011/05) HU 670647804-0 Síkkollektor FKC- Tetőben történő szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók...............................

Részletesebben

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára Szerelés útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára 604975.00-.SD 6 70649 HU (006/04) SD Tartalomjegyzék Általános..................................................

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás BEFOLYÓ NE 0.1 semlegesítő berendezés Szakemberek számára A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni 7 747 018 487-02/2005 HU 1 Általános 1 Általános

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőben történő szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőben történő szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás 672080448.00-.ST Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez Solar 7000 TF Tetőben történő szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági

Részletesebben

7 747 004 225 06/2004 HU

7 747 004 225 06/2004 HU 7 747 004 5 06/004 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano S635 és Logano S735 speciális olaj-/gáztüzelésű kazán kazánajtó csere A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános

Részletesebben

Szerelési utasítás. Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz

Szerelési utasítás. Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz 601 6896 11/000 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logamax plus. Kaszkád-egység GB162-65/80/100. Szakemberek számára. Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU

Szerelési utasítás. Logamax plus. Kaszkád-egység GB162-65/80/100. Szakemberek számára. Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU Szerelési utasítás Kaszkád-egység 7214 6000-000.1TD Logamax plus GB162-65/80/100 Szakemberek számára Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU Termékáttekintés Termékáttekintés 9 1

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton. 6302 4398 10/2002 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton. 6302 4398 10/2002 HU Szakemberek számára 6302 4398 0/2002 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési

Részletesebben

6720640298-00.1ST. Síkkollektor. FKC-2 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 989 (2011/05) HU

6720640298-00.1ST. Síkkollektor. FKC-2 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 989 (2011/05) HU 67064098-00.ST Síkkollektor FKC- Tetőre szerelés Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 648 989 (0/05) HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók...............................

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Lapos tetőre és homlokzatra szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás

Solar 7000 TF FT226-2 Lapos tetőre és homlokzatra szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás 670647803-00.T Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez Solar 7000 TF Lapos tetőre és homlokzatra szerelés Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 804 83(03/03) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok

Részletesebben

Szerelési utasítás. Modulok a Logamatic 41xx szabályozóhoz / 00 HU Szakcég részére. A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni!

Szerelési utasítás. Modulok a Logamatic 41xx szabályozóhoz / 00 HU Szakcég részére. A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni! 60 0047 0 / 00 HU Szakcég részére Szerelési utasítás Modulok a Logamatic 4xx szabályozóhoz FM 44 FM 44 FM 45 FM 454 4 FM 445 ZM 44 A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni! Elõszó Fontos általános alkalmazási

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKS 3.0 napkollektorok tetőbe építhető keretekkel. 6301 6894 03/2001 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKS 3.0 napkollektorok tetőbe építhető keretekkel. 6301 6894 03/2001 HU Szakemberek számára 6301 6894 03/2001 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKS 3.0 napkollektorok tetőbe építhető keretekkel A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum A műszaki változtatások jogát

Részletesebben

Szerelési utasítás. SKS-légtelenítő készlet 2.1 vagy nagyobb verziószámú síkkollektorokhoz. 6302 1255 2001/07 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. SKS-légtelenítő készlet 2.1 vagy nagyobb verziószámú síkkollektorokhoz. 6302 1255 2001/07 HU Szakemberek számára 0 00/07 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás SKS-légtelenítő készlet. vagy nagyobb verziószámú síkkollektorokhoz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Szállítási terjedelem Szállítási terjedelem!

Részletesebben

INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION

INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION MONTAŻ SOLARNYCH KOLEKTORÓW PŁASKICH NA DACHU KRYTYM DACHÓWKĄ HOLENDERSKĄ MONTÁŽ PLOCHÝCH SOLÁRNÍCH KOLEKTORŮ NA STŘEŠE S VLNOVKOVOU KRYTINOU SZOLÁR

Részletesebben

Szerelési utasítás. Twin Tube 15 csatlakozó készlet DIN 3021, 1. rész szerinti tömlővéges csatlakozással rendelkező kollektorokhoz

Szerelési utasítás. Twin Tube 15 csatlakozó készlet DIN 3021, 1. rész szerinti tömlővéges csatlakozással rendelkező kollektorokhoz 60 6885 /000 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Twin Tube 5 csatlakozó készlet DIN 0,. rész szerinti tömlővéges csatlakozással rendelkező kollektorokhoz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

Részletesebben

/03 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. SR 3 csatlakozó dugós szabályozó. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

/03 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. SR 3 csatlakozó dugós szabályozó. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni 6302 1259 2001/03 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás SR 3 csatlakozó dugós szabályozó egység Szolár hőmérséklet különbség szabályozó A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum A készülék

Részletesebben

FKT-1 sík kollektor tetőre történő felszerelése

FKT-1 sík kollektor tetőre történő felszerelése 604975.00-.SD Szerelési útmutató FKT- sík kollektor tetőre történő felszerelése OSCH szolár rendszerek számára 6 70 640 548 (009/0) HU Tartalomjegyzék HU Általános.................................................

Részletesebben

Szakemberek számára. Szerelési útmutató. aurotherm. Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H

Szakemberek számára. Szerelési útmutató. aurotherm. Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H Szakemberek számára Szerelési útmutató aurotherm Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések a dokumentációhoz... 3 1.1 Kapcsolódó

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszerek

Füstgáz elvezető rendszerek Füstgáz elvezető rendszerek 6 720 606 36-00.1O ZW / ZS 23 AE gázkazánhoz JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági utasítások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1Alkalmazás 3 1.1 Általánosságban 3 1.2 Összekapcsolás

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során!

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! ELLENŐRIZZE: Az ajtó tokja és a falnyílás közötti hézag 10-15 mm között kell 1. ÖSSZESZERELÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK 1.... vízmérték 2.... állítható kitámasztó

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 80 3-00.ITL Fomatervezett szolár szivattyús egység Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! KS005 T KS005 T SM00 6 70 803 530 (0/08) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

Rosemount irányított hullámú radar

Rosemount irányított hullámú radar 00825-0318-4530, AB változat Rosemount irányított hullámú radar Útmutató a szegmentált szonda felszereléséhez FIGYELMEZTETÉS A biztonságos telepítés irányelveinek figyelmen kívül hagyása súlyos sérüléshez

Részletesebben

Netcom100. hu Szerelési utasítás 11. da Installationsvejledning for telefonmodul (2009/09)

Netcom100. hu Szerelési utasítás 11. da Installationsvejledning for telefonmodul (2009/09) Netcom100 da Installationsvejledning for telefonmodul 2 hu Szerelési utasítás 11 Tartalomjegyzék 11 Tartalomjegyzék 1 iztonsági tudnivalók és a szimbólumok magyarázata...................... 12 1.1 Szimbólumok

Részletesebben

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN 3024056 3024057 3024059 SZOLÁR HIDROBLOKK 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN SZOLÁR HIDROBLOKK KASZKÁD 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez 67080995-00.ST 6 70 8 696 (0/0) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Tetőre szerelés Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol Szolár szivattyús egység termikus szolár rendszerekhez 77700689.00-.SD 6 70 80 596 (0/0) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol KS005, KS005E, KS00, KS00E, KS00, KS050 Szerelés és karbantartás

Részletesebben

GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok

Részletesebben

CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA

CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA 1 1. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK Utasítások és ajánlások A szerelést és üzembe helyezést csak képesítéssel rendelkező kivitelező szakember, vagy szakkereskedés

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Tároló-vízmelegítő Logalux S120 Szakemberek számára Szerelés előtt kérjük figyelmesen átolvasni 6 720 617 534-11/2001 HU Impresszum HASZNÁLATI TUDNIVALÓ A fűtési rendszer

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz 6 720 608 417 HU (07.02) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3

Részletesebben

GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz. Füstgáz elvezető rendszer. Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára

GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz. Füstgáz elvezető rendszer. Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok magyarázata

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol Szolár szivattyús egység termikus szolár rendszerekhez 6 70 80 596 (05/0) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol KS00/, KS00E/, KS00/, KS050/ Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa

Részletesebben

GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz

GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690 Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 mágneses vízszűrők MC22001 MC22002 FL1-03-01274 - WE FL1-03-01689 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01688 FL1-03-01690 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz 6 720 608 482 HU (07.01) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3 1.1 Általános

Részletesebben

Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó

Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó MINŐSÍTVE MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést! FIGYELEM! Ne kezdje el a termék üzembe helyezését,

Részletesebben

Telepítési és karbantartási utasítás

Telepítési és karbantartási utasítás Telepítési és karbantartási utasítás a TopSon F3-1 / F3-1Q / F3-Q típusú napkollektorokhoz Tetõ feletti szereléshez alu-plus rendszerrel Egysoros tetőbe építéshez P 9 Wolf GmbH, Postfach 1380, D-84048

Részletesebben

Kezelési útmutató. Helyiséghőmérsékletszabályozó. 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393..

Kezelési útmutató. Helyiséghőmérsékletszabályozó. 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393.. Kezelési útmutató Helyiséghőmérsékletszabályozó 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393.. Tartalom Kezelési útmutató Helyiséghőmérséklet-szabályozó 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 2 A

Részletesebben

Telepítési útmutató HCM100 központi vezérlő egység

Telepítési útmutató HCM100 központi vezérlő egység eco Kommen gehen urlaub party Telepítési útmutató HCM100 központi vezérlő egység TARTALOMJEGYZÉK Honeywell Tartalomjegyzék...1 Áttekintés...2 A Hometronic rendszer...2 Telepítési lépések...2 A központi

Részletesebben

HERZ Armatúra Hungária Kft. G 3/4" belső kónusszal. Réz- és acélcső. Csőcsatlakozások. Műanyagcső. Normblatt. HERZ 7688 7788 2004. okt.

HERZ Armatúra Hungária Kft. G 3/4 belső kónusszal. Réz- és acélcső. Csőcsatlakozások. Műanyagcső. Normblatt. HERZ 7688 7788 2004. okt. Normblatt Konvektorcsatlakozó készletek termosztát- és kézi szabályozó üzemhez HERZ 7688 7788 2004. okt. kiadás 1 7788 21 1 7688 21 Egycsöves Kétcsöves G 3/4" belső kónusszal Csőcsatlakozások Műanyagcső

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Kondenzációs gázkazán Fontos tudnivaló: Ezt a fűtőkazánt csak földgázzal/cseppfolyós gázzal szabad üzemeltetni! Logano plus SB735 gázüzemű kondenzációs kazán Szakemberek

Részletesebben

Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó

Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést! FIGYELEM! Ne kezdje el a termék üzembe helyezését, mielőtt

Részletesebben

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése (2009/10) HU. Szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése (2009/10) HU. Szolár rendszerek számára 604975.00-.SD Szerelési útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése 6 70 640 54 (009/0) HU Szolár rendszerek számára HU Általános................................................. Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Vaillant aurostep szolárrendszer

Vaillant aurostep szolárrendszer Az aurostep szolárrendszer áttekintése Termék Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel

Részletesebben

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7.

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. GÉPKÖNYV a RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. Tel:(361) 46 76 300 Telefax:(361) 46 76 309 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 ADATLAP...3 1. EMELÉSI ÁBRA...4

Részletesebben

Hercules tolókapu motor szerelési leírás

Hercules tolókapu motor szerelési leírás Hercules tolókapu motor szerelési leírás 1 2 Figyelem! Ezen kézikönyvben lévő telepítést csak szakképzett műszaki személy végezheti és nem a végfelhasználó. A telepítést végző szerepe, hogy tájékoztassa

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez 67080448.00-.ST 6 70 8 698 (04/03) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Tetőben történő szerelés Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz HU (06.10) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3 1.1 Általános leírás

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

Kábeldob hordozható lámpával - 24 V. Használati útmutató GD024

Kábeldob hordozható lámpával - 24 V. Használati útmutató GD024 Kábeldob hordozható lámpával - 24 V Használati útmutató GD024 GD024 használati útmutató Az alábbi használati útmutatót figyelmesen olvassa el. A használati útmutató előírásainak a be nem tartása súlyos

Részletesebben

HERZ-TS-90. HERZ Armatúra Hungária Kft. Normblatt 7723/7724 1999. szept. kiadás. Termosztátszelep alsórészek, R=1" Beépítési méretek, mm.

HERZ-TS-90. HERZ Armatúra Hungária Kft. Normblatt 7723/7724 1999. szept. kiadás. Termosztátszelep alsórészek, R=1 Beépítési méretek, mm. Termosztátszelep alsórészek, R=1" Normblatt 7723/7724 1999. szept. kiadás Beépítési méretek, mm Standard modellek nikkelezett kivitelben, menetes karmantyúval és menetes kupakkal. 1 7723 93 Egyenes 1 7724

Részletesebben

Tetőcsomagtartó létraszállítóval

Tetőcsomagtartó létraszállítóval Renault Kangoo 200 utáni típushoz FIGYELEM: A LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍNEK (1 ÉS 2) AZONOSAK ÉS MINDKÉT OLDALON HASZNÁLHATÓK. 1 - JOBB LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍN - 2 M - x1 CIKKSZÁM: 02-01-M 6 - HÁTSÓ KÖTÉNYLEMEZ - x1 CIKKSZÁM:

Részletesebben

ÉME-A-110/2008 011-7S1753 F

ÉME-A-110/2008 011-7S1753 F Bramac Pro Tetôsík Napkollektor Beépítési Útmutató ÉME-A-110/2008 011-7S1753 F Tartalom A Bramac Pro Tetõsík Napkollektor tartozékai 02 Beépítés elôtt 03-08 Darus beépítés 09-13 Szerelés 14-15 A Bramac

Részletesebben

szállítmánynak ) - a védőcsövekbe húzza be az elektromos vezetékeket, hagyjon kb. 1,5 m hosszú szabad véget

szállítmánynak ) - a védőcsövekbe húzza be az elektromos vezetékeket, hagyjon kb. 1,5 m hosszú szabad véget típus - 000, 3000, 4000, 6000, 00 - - BC 000, 3000, 4000, 6000, 00 - - BCT - CH 000 - mérje ki a tetőn átvezető nyílások helyzetét a légkezelő konfigurációja szerint (lásd 1. ábra,. ábra, 1. tábl.), vagy

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logamax plus GB162-65/80/100. Csatlakozó szerelvénycsoport. Csatlakozó szerelvénycsoport váltószeleppel. Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logamax plus GB162-65/80/100. Csatlakozó szerelvénycsoport. Csatlakozó szerelvénycsoport váltószeleppel. Szakemberek számára Szerelési utasítás Csatlakozó szerelvénycsoport 6 720 65 676-02.2TD Logamax plus GB62-65/80/00 Csatlakozó szerelvénycsoport Csatlakozó szerelvénycsoport váltószeleppel Szakemberek számára Szerelés előtt

Részletesebben

UCH0041. Teljesen mozgatható fali tartó. Felhasználói útmutató

UCH0041. Teljesen mozgatható fali tartó. Felhasználói útmutató UCH0041 Teljesen mozgatható fali tartó MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést! FIGYELEM! Ne kezdje el a termék üzembe helyezését, mielőtt

Részletesebben

Csô külsô átmérô [mm] menet

Csô külsô átmérô [mm] menet katalógus Általános tájékoztató Bevizsgálások: Műanyag idomaink DIN 8076 T3, PE csőre DIN 8074, valamint EN 12201 szabványok alapján kerültek bevizsgálásra. Minden elem, amely ivóvízzel érintkezik, megfelel

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektor 670647803-00.T Logasol SKN 4.0 Lapos tetős vagy homlokzati szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 648

Részletesebben

DIDO. Elosztó szekrények. Az erő felügyeletet igényel. Elosztó szekrények. Mérő táblák. Univerzális táblaburkolatok. Tartozékok. Műszaki adatok DIDO

DIDO. Elosztó szekrények. Az erő felügyeletet igényel. Elosztó szekrények. Mérő táblák. Univerzális táblaburkolatok. Tartozékok. Műszaki adatok DIDO Elosztó szekrények Mérő táblák Univerzális táblaburkolatok Tartozékok Műszaki adatok 118 122 122 123 240 Elosztó szekrények Az erő felügyeletet igényel 117 Elosztó szekrények Elosztó szekrények -S lakossági

Részletesebben

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez)

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez) Felszerelési útmutató Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt és készlethez) MIELŐTT HOZZÁKEZDENE A MUNKÁHOZ, olvassa el figyelmesen az összes tudnivalót! ÁRAMÜTÉS

Részletesebben

Dönthető fali tartó Felhasználói útmutató

Dönthető fali tartó Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést! FIGYELEM! Ne kezdje el a termék üzembe helyezését, mielőtt elolvasta és megértette

Részletesebben

Beszerelési és kezelési útmutató

Beszerelési és kezelési útmutató Beszerelési és kezelési útmutató A101 DGPS-vevő Állapot: V3.20150602 3030246900-02-HU Figyelmesen olvassa el és őrizze meg a kezelési útmutatót. A kezelési útmutatót őrizze meg. Impresszum Dokumentum Copyright

Részletesebben

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye,

Részletesebben

JRG Armatúrák. JRGUTHERM Termosztatikus Cirkuláció szabályzó Szakaszoló csavarzattal

JRG Armatúrák. JRGUTHERM Termosztatikus Cirkuláció szabályzó Szakaszoló csavarzattal JRG Armatúrák JRGUTHERM Termosztatikus Cirkuláció szabályzó Szakaszoló csavarzattal Felépítés Tervezési segédlet 1 2 3 4 5 6 7 8 - még az olyan önszabályozó cirkulációs szabályozók mint a JRGUTHERM esetében

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési rajz szigorúan követendő

Részletesebben

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK Vízvezeték szerelés Csap javítása Régi csap leszerelése Új csap felszerelése Tömítés cseréje a mosdókagyló és a csap között

Részletesebben

H2O kád beépítési és karbantartási útmutató

H2O kád beépítési és karbantartási útmutató H2O kád beépítési és karbantartási útmutató Köszönjük vásárlását és bizalmát termékünk iránt. Reméljük, sok éven át nagy megelégedettséggel tudja majd használni termékünket. Általános tudnivalók: - Beépítés

Részletesebben

BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ

BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ KOMPATIBILIS JÁRMŰVEK Modell Modell verzió Modell év FIAT Ducato III 250/251 2006-2011 FIAT Ducato III 250/251 2011-2014 FIAT Ducato III 250/251 2014-től Citroen Jumper II 250/250D/250L

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: HD-2253 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta! Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A SMART BIDET COLD

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A SMART BIDET COLD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A SMART BIDET COLD készülékhez FIGYELEM! 1. Amennyiben gyermekek, idősek, mozgáskorlátozottak vagy fizikailag sérült személyek használják a készüléket, különös tekintettel figyeljen

Részletesebben

Dönthető fali tartó Felhasználói útmutató

Dönthető fali tartó Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést! FIGYELEM! Ne kezdje el a termék üzembe helyezését, mielőtt elolvasta és megértette

Részletesebben

VR30 DE;AT;CH;BE;FR;IT;NL;ES;PT;HU

VR30 DE;AT;CH;BE;FR;IT;NL;ES;PT;HU VR30 DE;AT;CH;BE;FR;IT;NL;ES;PT;HU Szakemberek számára Szerelési útmutató Buszcsatoló, moduláló HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések a dokumentációhoz.......... 3 1.1 A dokumentumok megőrzése..

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Puffertároló Logalux PL750/1000/1500 Szakemberek számára Szerelés és karbantartás előtt kérjük figyelmesen átolvasni! 6 720 646 522 (05/2004) HU Tartalomjegyzék 1 Általános

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Vákuumcsöveskollektor 6 720 647 042-00.1ITL SKR6.1R, SKR12.1R Tetőre szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 720 647

Részletesebben

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA 1. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK Utasítások és ajánlások A szerelést és üzembe helyezést csak képesítéssel rendelkező kivitelező szakember

Részletesebben

Előszerelt energiatakarékos csatlakoztató rendszerek napkollektor berendezésekhez.

Előszerelt energiatakarékos csatlakoztató rendszerek napkollektor berendezésekhez. A Kaiflex Solar EPDMplus 2in2 előszigetelt csatlakoztató rendszer szállítható rozsdamentes bordás acélcsövekkel (VA) vagy lágy rézcsövekkel (CU). A váltakozó hosszal gyártott Kaiflex Solar EPDMplus 2in2

Részletesebben

Lumination LED világítótestek

Lumination LED világítótestek GE Lighting Solutions Felszerelési útmutató Lumination LED világítótestek Függesztett LED-es armatúra (EP14 sorozat) Jellemzők Hosszú élettartam (50 000 óra névleges élettartam) 5 év jótállás IP30 Száraz

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Tároló-vízmelegítő Logalux SU400 SU1000 Szakemberek számára Szerelés előtt kérjük figyelmesen átolvasni 6 70 617 531-1/001 HU Tartalom 1 Általános tudnivalók.........................................

Részletesebben

HURÉ 101 napkollektor

HURÉ 101 napkollektor HURÉ 101 napkollektor Épületfűtés, használati melegvíz, medencefűtés Kiváló ár-érték arány Egy kollektor, sokféle felszerelési lehetőség: ferde tetőre, ferde tetősíkba, lapos tetőre. Letisztult, elegáns

Részletesebben

alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től

alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től A MOno-cover tetőrendszer Kétségtelenül az épület egyik legfontosabb része a tető. A modern építészetben már gyakran az 5. homlokzatként

Részletesebben