ST. Síkkollektor. FKC-2 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás (2011/05) HU

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "6720640298-00.1ST. Síkkollektor. FKC-2 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 989 (2011/05) HU"

Átírás

1 ST Síkkollektor FKC- Tetőre szerelés Szerelési és karbantartási utasítás (0/05) HU

2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók Szimbólumok magyarázata Általános biztonsági tudnivalók Kollektorok szerelése Kollektor szerelés előkészítése a földön Kollektorok rögzítése Kollektor érzékelő szerelése A termékre vonatkozó adatok Tető felfogatás Kollektor felépítése Rendeltetésszerű használat Komponensek és műszaki dokumentáció Külön rendelhető tartozékok EU megfelelőségi nyilatkozat Adattábla Műszaki adatok Szállítási terjedelem Előírások Az előírások érvényessége Szabványok, előírások, irányelvek Hidraulikus csatlakozás Szolár tömlő csatlakoztatása a tetőn légtelenítő nélkül Szolár tömlő csatlakoztatása a tetőn légtelenítővel soros összekötő készlet felszerelése (külön tartozék) Befejező munkák A szerelés ellenőrzése Csatlakozók és csővezetékek szigetelése Kollektorok tisztítása Szállítás Környezetvédelem és megsemmisítés A felszerelés előtt Általános fontos tudnivalók Kollektorok elrendezése Helyszükséglet a tetőn Villámvédelem Szükséges szerszámok és anyagok A szerelés sorrendje Karbantartás/ellenőrzés A tetőbekötés szerelése Távolságok meghatározása Tetőhorgok szerelése tetőcserepeknél Tetőkampók szerelése hódfarkú tetőcserépnél Pala/zsindely lapoknál szereljen fel külön tetőkampót Tőcsavarok szerelése lemeztetőnél Tőcsavarok szerelése hullámlemezeknél Tartozék szerelése nagyobb terhelésekhez Kiegészítő tetőkampók szerelése Hóterher-profil szerelése Profilsínek felszerelése Profilsínek szerelése Profilsínek összekötése Profilsínek felszerelése Profilsínek beállítása Lecsúszás elleni biztosító szerelése (0/05)

3 HU Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók. Szimbólumok magyarázata Figyelmeztetések A figyelmeztető tudnivaló előtti jelzőszavak a következmények fajtáját és súlyosságát jelölik, ha a veszély elhárítására vonatkozó intézkedések nem történnek meg. TUDNIVALÓ azt jelenti, hogy anyagi károk keletkezhetnek. VIGYÁZAT azt jelenti, hogy könnyű vagy közepesen súlyos személyi sérülések történhetnek. FIGYELMEZTETÉS azt jelenti, hogy súlyos személyi sérülések történhetnek. VESZÉLY azt jelenti, hogy életveszélyes személyi sérülések történhetnek. Fontos információk További szimbólumok Szimbólum B A szövegben lévő figyelmeztetéseket szürke hátterű figyelmeztető háromszöggel jelöltük és bekereteztük. Áram miatti veszélyeknél a felkiáltójelet a villám jele helyettesíti a figyelmeztető háromszögben. Az emberre vagy dologi tárgyakra vonatkozó, nem veszélyt jelző információkat ez a szöveg melletti szimbólum jelöli. Ezeket a szöveg alatt és fölött lévő vonalak határolják. Jelentés Teendő.,. Sorszámozott teendők Kereszthivatkozás a dokumentum más helyeire vagy más dokumentumokra Felsorolás/listabejegyzés. tábl. Felsorolás/listabejegyzés (. Szint). Általános biztonsági tudnivalók Tárolás B A síkkolektorokat csak száraz helyen szabad tárolni (szabadban csak eső elleni védelemmel ellátva). Égésveszély a síkkolektorok miatt Ha a síkkolektorok és a szerelési anyagok hosszabb időn keresztül napsugárzásnak lettek kitéve, akkor ezen részek érintése égésveszélyt jelent. B Viseljen személyi védőfelszerelést. B A síkkolektorokat és a szerelési anyagot védje a napsugárzástól (pl. takaróponyvával). A tetőn végzett munkáknál lezuhanás veszélye áll fenn B Ha nincs személytől független lezuhanás elleni védelem, akkor viseljen védőruházatot vagy védőfelszelést. B A tetőn végzett különféle munkáknál tegye meg a megfelelő balesetvédelmi intézkedéseket. B Tartsa be a balesetvédelmi előírásokat. Szerelés A szerelést és a karbantartást csak az arra feljogosított szakvállalat végezheti. B Figyelmesen olvassa el az útmutatót. B Az alkatrészeken semmilyen változtatást ne hajtson végre. B A szerelőkészletet csak megfelelő teherbírású tetőre szerelje fel. Szükség esetén konzultáljon statikussal és/vagy tetőfedő szakemberrel. Működés ellenőrzés A biztonságos és környezetbarát működtetésért az üzemeltető felelős. B Javaslat az üzemeltetőnek: kössön karbantartási és felügyeleti szerződést az arra feljogosított szakszervizzel. B A hibás alkatrészeket azonnal cserélje ki. Csak eredetei alkatrészeket használjon. Az üzemeltető tájékoztatása B Tájékoztassa az üzemeltetőt a készülék működéséről és tanítsa meg a teljes rendszer kezelésre. B Hívja fel az üzemeltető figyelmét, hogy ő nem végezhet változtatásokat, és nem végezhet javításokat. B Ezt a szerelési és karbantartási utasítást adja tovább az üzemeltetőnek. Mutasson rá arra, hogy ezt az utasítást meg kell őrizni és tovább kell adni a következő tulajdonosnak/felhasználónak (0/05)

4 4 A termékre vonatkozó adatok HU A termékre vonatkozó adatok A síkkollektort FKC- ebben az utasításban röviden csak kollektornak nevezzük. A hullámcserepeket, tetőcserepeket, a tetőpalát stb. egységesen tetőcserépnek nevezzük.. Tető felfogatás Ezen utasítás ábrái példaként bemutatják a tetőcserepes tetőt és erre a tetőre történő felfogatás típusait. Ha a szerelés más tetőknél ettől eltér, arra felhívjuk a figyelmet. Tetőfedés Tetőcserép, hódfarkú tetőcserép Lemez, hullámlemez Pala/zsindely lapok Tető felfogatás. tábl.. Kollektor felépítése Ezen utasítás ábrái a függőleges kollektorokat [0] ábrázolják. Ha a vízszintes kollektorok [9] szerelése eltér a függőleges kollektorok szerelésétől, akkor arra utalni fogunk ST ábra Függőleges kollektortípus metszeti ábrázolása Merülőhüvely a kollektor-érzékelőhöz Kollektor csatlakoztatás az előremenőhöz Üvegburkolat 4 Abszorber (elnyelő felület) 5 Szigetelés 6 Csőhárfa 7 Rögzítőfészek a házban 8 Kollektor csatlakozás a visszatérőhöz 9 Vízszintes kollektor elvi ábrázolása 0 Függőleges kollektor elvi ábrázolása (0/05)

5 HU A termékre vonatkozó adatok 5. Rendeltetésszerű használat A kollektorok a termikus szolárrendszerben a hőtermelést végzik. A szerelőkészlet kizárólag a kollektorok biztonságos rögzítését szolgálja. B A kollektorokat csak megfelelő szolár-szabályozókkal és csak zárt rendszerű szolárrendszerben (ahol nincs érintkezés az oxigénnel) üzemeltesse. Megengedett hőhordozó B A kollektorokat a fagyvédelem és a befagyás elleni védelem céljából csak L-típusú szolárfolyadékkal üzemeltesse. Megengedett tetőfedések Ez az utasítás ismerteti a kollektor felszerelését a ferde tetőkre - tetőcserepek, hódfarkú tetőcserepek, pala/ zsindely lapok, lemezek és hullámlemezek esetén. B A szerelőkészletet csak ezekre a tetőkre szerelje fel. Maximális tetőcserép és tetőléc vastagság A tetőkampó maximális nyílásmérete 70 mm ( 7. ábra, 6. oldal). Ezért a tetőkampó beakasztásánál max. 70 mm lehet a tetőcserép vastagság és a tetőléc vastagság együttesen. B Ha a tetőkampó nyílásmérete túl kicsi, akkor a tetőhorgot szarufa horgonyként alkalmazza ( 0. ábra, 7. oldal). Megengedett tetőléc távolságok B A vízszintes kollektorokat max. 40 mm tetőléc távolsággal szerelje a tetőre. Megengedett hajlásszög tetőkhöz B A szerelőkészletet csak a 5 -től 65 -ig hajlásszögű tetőkre szerelje. A pala lapokat és a lemeztetőket csak 5 -től 65 -ig hajlásszögű tetőkre szerelje. B Ha nem megengedett hajlásszögű tetőre végzi a szerelést, akkor a tetőszigetelést a tetőfedő garantálja. Megengedett terhek B A kollektorokat csak olyan helyekre telepítse, ahol az értékek kisebbek a tábl. megadott értékeknél. Szükség esetén konzultáljon épületstatikussal. A szerelőkészlet a következő maximális terhekhez alkalmas (a DIN 055, 4. és 5. részt figyelembe véve): Maximális hóterhelés Maximális szélsebesség Függőleges kollektortípus,0 kn/m 5 km/h ). tábl. ) kollektoronként (Szerelés: 7. fejezet) ) megfelel, kn/m torlónyomásnak ) beleértve a kollektorlefogót Szükséges kiegészítő tartozék ), kn/m 5 km/h ) x tetőbekötő x hóteher-profil x profilsín ) Vízszintes kollektortípus:,0 kn/m 5 km/h ) -- B A maximális szélsebesség meghatározásához vegye figyelembe a következő tényezőket: Szolárrendszer telepítési helye Terep geográfiai magassága Terep topográfia (terep/beépítettség) Épületmagasság A maximális hóterhelés meghatározható a regionális zónából (hóterhelési zónák) és a terepmagasságból. B Szerezzen be információkat a helyi hóterhelésekről. A kollektorok fölött, illetve a kollektorokon a hó összegyűlését meg kell akadályozni. B A hófogó-rácsokat a kollektorok fölötti részre szerelje (tartsa be a kollektorok és a hófogó-rácsok közötti maximum m távolságot). -vagy- B A felgyülemlett havat rendszeresen takarítani kell (0/05)

6 6 A termékre vonatkozó adatok HU.4 Komponensek és műszaki dokumentáció A termikus szolárrendszer a melegvíz termelést és szükség esetén a fűtésrásegítést szolgálja. Különböző komponensekből áll. Szolár szabályozó Szabályozó szerelése és elektromos csatlakoztatása A szabályozó és a teljes rendszer kezelése Szabályozó karbantartása Tudnivalók a szabályozó üzemzavarairól További utasítások a külön rendelhető tartozékoknál találhatók Külön rendelhető tartozékok Alább található a külön rendelhető tartozékok jegyzéke, melyeket a kollektorhoz és a szerelőkészlethez rendelni lehet. Az aktuális teljes áttekintést az összesítő katalógusban találja. ábra Szolárrendszer komponensei Kollektor a kollektor-érzékelővel (fent) Csővezeték (visszatérő) Szolár szivattyús egység a tágulási tartállyal, hőmérők és biztonsági berendezések 4 Szolár tároló 5 Szolár szabályozó 6 Csővezeték (előremenő) A komponensek utasításaiban a következő témákat ismertetjük: Kollektor A tetőbekötés szerelése Kollektor rögzítése Kollektor hidraulikus csatlakoztatása Kollektor karbantartása ST Külön rendelhető tartozékok nagyobb terhelésekhez ( 7.. fejezet,. oldal) Légtelenítő készlet ( 0.. fejezet, 9. oldal) Összekötő készlet sorhoz ( 0.. fejezet,. oldal) Kollektor-érzékelők túlfeszültség elleni védelme Szolár dupla cső (csővezeték), szigeteléssel és beépített kollektor-érzékelő kábellel. Szolár dupla cső csatlakoztató készlet.6 EU megfelelőségi nyilatkozat Ez a termék felépítését, működési viszonyait tekintve megfelel a rá vonatkozó európai irányelveknek, valamint a kiegészítő, nemzeti követelményeknek. A megfelelőség tanúsítása a CE jelzéssel történt. A megfelelőségi nyilatkozat a gyártótól szerezhető be (címet lásd a hátoldalon). Szolár szivattyús egység A szolár szivattyús egység felszerelése Csővezetékek szerelése A teljes rendszer üzembe helyezése A szolár szivattyús egység és a teljes rendszer karbantartása A teljes berendezés üzemzavaraira vonatkozó tudnivalók Szolár tároló A tároló felállítása és szerelése A tároló üzembe helyezése A tároló karbantartása (0/05)

7 HU A termékre vonatkozó adatok 7.7 Adattábla.8 Műszaki adatok A kollektor adattáblája a kollektorházon található és szimbólum formájában tartalmazza az adatokat. FKC- Tanúsítványok DIN Hossz Szélesség 07 mm 75 mm Magasság 87 mm Kollektorok közötti távolság 5 mm Kollektor csatlakozás (csatlakozóvéggel kialakítva) mm Abszorber-térfogat, függőleges típus (V f ) 0,94 l ábra Adattábla helyzete Adattábla a kollektorházon Kollektor-érzékelő merülőhüvely, függőleges kollektortípushoz Kollektor-érzékelő merülőhüvely, vízszintes kollektortípushoz ST Szimbólum Jelentés Magyarázat t stg temperature stagnation Üresjárási hőmérséklet, max Abszorber-térfogat, vízszintes típus (V f ),5 l Külső felület (bruttó felület, A G ),7 m Abszorber-felület (nettó felület, A A ) Apertúra felület (fényáteresztő felület, A a ) Nettó tömeg, függőleges típus Nettó súly, vízszintes típus,8 m,5 m 40 kg 4 kg p max pressure maximum Üzemi nyomás, max. A kollektor megengedett üzemi nyomása (p max ) 6 bar m mass Súly A G area gross Külső felület A a area apertur Apertúra felület (fényáteresztő felület) A A area absorber Abszorber felület V f volume fluid A kollektor űrtartalma 4. tábl. A típustábla adatai Maximális üresjárási hőmérséklet 99 C 5. tábl. mbar l/h ST 4 ábra A kollektorok nyomásvesztesége Nyomásveszteség görbe a függőleges típushoz Nyomásveszteség görbe a vízszintes típushoz (0/05)

8 8 A termékre vonatkozó adatok HU.9 Szállítási terjedelem B Ellenőrizze a szállítmányok teljességét és sértetlenségét..9. Szerelőkészlet a kollektorokhoz ST 5 ábra Szerelőkészlet kollektorhoz: alap szerelőkészlet, bővítő szerelőkészlet és szerelőkészlet a tetőcserepekhez Alap szerelőkészlet kollektorsoronként és az első kollektorhoz:. poz. Profilsín x 4. poz. Egyoldalas kollektorlefogó 4 x Szerelőkészlet a tetőcserepekhez ), kollektoronként: 6. poz. Beállítható tetőkampó 4 x 8. tábl. 7. poz. Lecsúszás elleni biztosító x. poz. M 8 csavar 4 x 6. tábl. Bővítő szerelőkészlet minden további kollektorhoz. poz. Profilsín x. poz. Kétoldalas kollektorlefogó x 7. poz. Lecsúszás elleni biztosító x 5. poz. Dugós csatlakozó x. poz. M 8 csavar 4 x 7. tábl. ) másfajta tetőkhöz tartozó szerelőkészletek a 6. fejezetben kerültek ismertetésre (0/05)

9 HU A termékre vonatkozó adatok 9.9. Csatlakoztató készlet ST 6 ábra csatlakoztató készlet a tetőre és összekötő készlet Csatlakoztató készlet egy kollektor mezőhöz:.9. Kollektor összekötő készlettel. poz. Rugós bilincs ( x darab tartalék) 5 x. poz. 000 mm hosszúságú szolár tömlő x 4. poz. Vakdugó x 5. poz. 55 mm-es szolár tömlő dugóval x 6. poz. Szerelési és karbantartási utasítás x 7. poz. Hatszögletű csavarkulcs SW5 x 8. poz. Merülőhüvely dugó (kollektor-érzékelő) 9. poz. Tömlővég ؾ 8 mm-es szorítógyűrű menetes csatlakozóval 9. tábl. x x ST 7 ábra védősarok a szállításhoz, tartalmuk egyenként összekötő készlet ( összekötő készlet tartalmaz rugós bilincset és szolár tömlőt). poz. Rugós bilincs 4 x. poz. 45 mm-es szolár tömlő dugóval x 0. poz. Szállító védősarok összekötő készlettel x 0. tábl (0/05)

10 0 Előírások HU Előírások. Az előírások érvényessége B Vegye figyelembe a módosított előírásokat és a kiegészítéseket. Ezek az előírások szintén érvényesek a szerelés időpontjában.. Szabványok, előírások, irányelvek B A rendszer szerelésekor és üzemeltetésekor tartsa be az adott országban érvényes szabványokat és a helyi szabványokat és irányelveket. Németországban érvényes műszaki szabályok kollektorok szereléséhez: Szerelés tetőre: DIN 88, VOB, C rész ) : Tetőfedő és tetőszigetelési munkák DIN 89, VOB, C rész: Bádogosmunkák DIN 845, VOB, C rész: Állványozási munkák DIN 055: Tartószerkezetekre gyakorolt hatások Termikus szolár rendszerek csatlakoztatása: EN 976: Termikus szolár rendszerek és azok építőelemei (előgyártott rendszerek). ENV 977: Termikus szolárrendszerek és azok építőelemei (vevők igényei szerint gyártott rendszerek) DIN 988: Műszaki szabályok ivóvizes rendszerek szereléséhez (TRWI) Elektromos csatlakozás: DIN EN 605. rész / VDE : Villámvédelem, építmények és személyek védelme ) VOB: Építőipari szolgáltatásokra vonatkozó rendelet, C rész: Építőipari szolgáltatások általános műszaki szerződési feltételei (ADV) (0/05)

11 HU Szállítás 4 Szállítás VESZÉLY: Tetőről történő lezuhanás okozta életveszély! B Ne használjon létrákat a tetőre történő szállításra, mert a szerelési anyagok és a kollektorok nehezek és nehezen kezelhetők. B A tetőn végzett különféle munkáknál védekezni kell lezuhanás ellen. B Ha nincs személytől független lezuhanás elleni védelem, akkor viseljen személyes védőfelszerelést. FIGYELMEZTETÉS: Sérülésveszély leeső alkatrészek miatt! B Szállítás közben biztosítsa a kollektorokat leesés ellen. ÉRTESÍTÉS: Tömítetlenség a kollektorcsatlakozók tömítőfelületének a károsodása miatt! B A védőkupakot csak közvetlenül a szerelés előtt vegye le a tetőn. A kollektor négy szállító védősarka közül kettőben fontos alkatrészek vannak ( 7. ábra, 9. oldal). Minden általunk használt csomagoló anyag környezetbarát és újrahasznosítható. B A szállítási csomagolásokat a legkörnyezetbarátabb újrahasznosítási eljárással kell megsemmisíteni. ÉRTESÍTÉS: Károsodások a kollektorcsatlakozón a nem megfelelő alkalmazás miatt! B A kollektor-csatlakozót ne használja szállítási eszköznek. B A kollektor szállításához a kezeivel fogja meg a besüllyesztett fogantyút vagy fogja meg a kollektor szegélyét ST 8 ábra 4 A besüllyesztett fogantyúk környéke A védőkupakot először csak a tetőn távolítsa el Kollektor szállítás: a körbefutó kollektor szegélynél fogva 4 Kollektor szállítás: a besüllyesztett fogantyúval B A kollektorok és a szerelési anyagok szállításának megkönnyítésére szükség esetén használja a következő, megfelelő teherbírású segédeszközöket: Heveder -pontos szívókorongos emelő Tetőfedő-létra vagy kéményseprő munkákhoz használt eszközök Támaszkodó felvonó Építőállvány A szállítósarkokban a szolár tömlőket [] zsírzással ellátott dugókkal [] szállítjuk. Ezek a dugók kitágítják a szolár tömlőt és megkönnyítik a felszerelést a kollektorcsatlakozóra. B A dugókat [] először csak közvetlenül a szerelés előtt távolítsa el a szolár tömlőből. 45 mm ST 9 ábra (0/05)

12 A felszerelés előtt HU 5 A felszerelés előtt 5. Általános fontos tudnivalók B Kerülje a kollektormezőnek a szomszédos épületek, fák stb. általi leárnyékolását. FIGYELMEZTETÉS: Ha a kollektor és a szerelési anyagok hosszabb ideig napsugárzásnak vannak kitéve, akkor ezeknél az alkatrészeknél fennáll az égési sérülés veszélye! B Viseljen személyi védőfelszerelést. B Védje a kollektort és a szerelési anyagokat a napsugárzástól. Mivel a tetőfedő cégeknek nagy tapasztalatuk van a tetőn végzett munkákkal és a leesés veszélyével kapcsolatban, javasoljuk, hogy kooperáljon ilyen cégekkel. B Tájékozódjon a helyszíni feltételekről és a helyi előírásokról. B A kollektorokat optimálisan rendezze el a tetőn. Ennek során különösen ügyeljen a következőkre: A kollektormezőt lehetőleg déli irányba állítsa be ( 0. ábra). A kollektormezőt úgy állítsa be, hogy egyvonalba essen az ablakokkal és ajtókkal stb. ( 0. ábra). Az esetleges leárnyékolást kerülje el (. ábra). Ügyeljen a csővezetékek hidraulikus csatlakoztatására ( 5.. fejezet). Vegye figyelembe a tetőn a helyszükségletet ( 5.. fejezet). ábra ST A szolár szivattyús egység ne legyen a kollektormező alatt. Néhány esetben a szolár szivattyús egységet [] nem lehet a kollektormező alá szerelni (pl. tetőtéri hőközpontoknál). Hogy elkerülhető legyen ezeknél a rendszereknél a túlmelegedés, az előremenővel egy "vezetékzsákot" kell kialakítani. B Az előremenőt először a kollektor visszatérő csatlakozás [] magasságáig helyezze el. Majd ezután vezesse el a szolár szivattyús egységig. N W S O ST ábra ST 0 ábra (0/05)

13 HU A felszerelés elõtt 5. Kollektorok elrendezése Az előremenő felszerelhető a kollektormezőtől balra vagy jobbra. B A kollektormezőt kölcsönösen csatlakoztassa (. ábra). A rendszer-hidraulika és az alkotóelemek tervezésére vonatkozó részletes információkat megtalálja a Szolártechnika c. tervezési dokumentációban. Megengedett elrendezés és beállítás B A kollektor szerelésénél vegye figyelembe, hogy a kollektor-érzékelő merülőhüvelye felül helyezkedjen el (. ábra []). B A kollektor-érzékelő kábelének az elhelyezését úgy tervezze meg, hogy a kollektor-érzékelőt (. ábra []) a csatlakoztatott előremenő vezetékkel rendelkező kollektorba be lehessen szerelni [5]. Kollektorok maximális száma és többsoros kollektormezők B Egy sorba maximum 0 kollektort tervezzen. B A többsoros kollektorokat Tichelmann rendszerben csatlakoztassa. Itt az összes ellenállás összege (pl. az egyenlő keresztmetszetű csővezeték hosszaké) az első és az utolsó leágazás között egyforma ST ábra Függőleges (fent) és vízszintes (lent) kollektorok elrendezése Kollektor-érzékelő a merülőhüvelyben (a csatlakoztatott előremenővel rendelkező kollektoron mindig felül) 45 mm-es szolár tömlő 55 mm-es szolár tömlő és vakdugó 4 Visszatérő (a tárolótól) 5 Előremenő (a tárolóhoz) ST 4 ábra Egy sor csatlakoztatása Több mint 0 kollektor csatlakozatása: két sor párhuzamosan kapcsolva Tichelmann rendszerben (0/05)

14 4 A felszerelés előtt HU 5. Helyszükséglet a tetőn VESZÉLY: A szél és a szívás csúcsértékeinek ellenállni nem képes kollektorok életveszélyt jelentenek! B Tartsa be a tető szélétől előírt minimális távolságot (a méret). a = h 0 b a a = b Villámvédelem B A regionális előírások alapján érdeklődje meg, hogy van-e szükség villámvédelmi berendezésre. A pl. 0 m-nél magasabb épületekhez gyakran követelmény a villámvédelem. B A villámvédelem szerelését villamossági szakemberrel végeztesse. B Ha már van villámvédelmi berendezés, akkor meg kell vizsgálni a szolárrendszernek erre a berendezésre történő ráköthetőségét. 5 ábra a ST E a a méret: használja a képletet, mindkettő lehetséges. A kapott kisebb érték alkalmazható. A és B méret:. tábl. C méret: legalább két tetőcserépsor a tetőgerincig/ kéményig. D méret: legalább 0,5 m távolság a kollektormező mellet balra és jobbra az előremenő számára. E méret:,8 m-nek felel meg (vízszintes típus:,0 m) és a kollektor felső szélétől az alsó profilsínig mért minimális távolság, melyet először kell szerelni. F méret: ha a tetőre légtelenítőt kell elhelyezni, akkor az előremenő számára a minimális távolság 0,4 m. Kollektorok száma A méret B méret A méret B méret,8 m,0 m,0 m,8 m,8 m,0 m 4,06 m,8 m,58 m,0 m 6, m,8 m 4 4,78 m,0 m 8,5 m,8 m 5 5,98 m,0 m 0,9 m,8 m 6 7,8 m,0 m, m,8 m 7 8,8 m,0 m 4,7 m,8 m 8 9,58 m,0 m 6, m,8 m 9 0,78 m,0 m 8,6 m,8 m 0,98 m,0 m 0,40 m,8 m. tábl. Függőleges és vízszintes típus helyszükséglete a C F h 5.5 Szükséges szerszámok és anyagok A csővezetékek csatlakozatásához SW7 és SW0 (SW = kulcsnyílás) méretű kulcs szükséges. SW4 és SW7 kulcsok szükségesek az összekötő készlethez ( soros, külön tartozék) SW5 és SW9 méretű kulcs szükséges a tőcsavarhoz Ø 6 mm-es fafúró és Ø mm-es fémfúró szükséges a tőcsavarokhoz A hódfarkú tetőcserepes fedésekhez vágó-köszörű szükséges Vízmérték Kőműves zsinór Szellőzőcserép vagy antenna kivezető Csőszigetelő anyag A szerelőkészlet és a csatlakoztató készlet szereléséhez csupán a csatlakoztató készlet SW5 kulcsára van szükség. 5.6 A szerelés sorrendje. Határozza meg a tetőbekötések távolságát.. Szerelje fel a tetőbekötéseket.. Szerelje fel a profilsíneket és a lecsúszás elleni biztosítót 4. Szerelje fel a kollektorokat és a kollektor-érzékelőket. 5. Csatlakoztassa a csővezetékeket a kollektorokra (0/05)

15 HU A tetõbekötés szerelése 5 6 A tetőbekötés szerelése VESZÉLY: Tetőről történő lezuhanás okozta életveszély! B A tetőn végzett különféle munkáknál védekezni kell lezuhanás ellen. B Ha nincs személytől független lezuhanás elleni védelem, akkor viseljen személyes védőfelszerelést. A tetőfedés fajtájától függően különböző tetőhorgokkal vagy tőcsavarokkal készítse el a tetőbekötéseket. B A tető könnyebb bejárhatósága érdekében alkalmazzon tetőfedő létrát vagy toljon fel néhány tetőcserepet. B Távolítsa el és cserélje ki a törött tetőcserepeket, zsindelyeket, lemezeket stb. 6. Távolságok meghatározása A tetőcserepes tetőknél a hullámvölgyek, a hullámlemezes tetőknél a hullámhegyek adják meg a valódi távolságot a tetőhorgok/ tőcsavarok között. A vízszintes szerelés csak maximum 40 mm tetőléc távolságig lehetséges. Kollektor típus W méret függőleges B Határozza meg a tetőhorgok helyzetét és jelölje be a tetőn. vízszintes tábl. Méretek mm-ben W ~ 00 (~ 00) (50-950) ~ 00 (~ 00) ST 6 ábra Tetőkampó két kollektorhoz (a zárójeles értékek a vízszintes kollektorokra vonatkoznak; méretek mm-ben) (0/05)

16 6 A tetőbekötés szerelése HU 6. Tetőhorgok szerelése tetőcserepeknél FIGYELMEZTETÉS: Berendezés károsodások a tetőkampó hosszú anyájának utólagos oldása miatt! Az anya meghúzásakor ragasztóanyag kerül aktiválásra, mely egy óra elteltével biztosítja a kötést. B Helyezze a tetőhorgot a hullámvölgybe és akassza a tetőlécre. B A tetőkampó alsó részét [] tolja fel a tetőlécig. B Ha a fogazott alátétlemez [] belekap a tetőkampó alsórész fogazatába, akkor húzza meg az anyát []. B Ha a hosszú anyát egy óra eltelte után meglazítja, akkor végezzen helyszíni csavarbiztosítást (pl. megfelelő ragasztóanyaggal). B A tetőkampó alsó részének a [] forgatásához vagy áthelyezéséhez oldja az anyát az SW5 kulccsal. B Ha a tetőcserép és a tetőléc vastagsága együtt több mint 70 mm, akkor a tetőkampót szarufa horogként ( 0. ábra) alkalmazza. 9 ábra ST 7-70 ÉRTESÍTÉS: Tető-tömítetlenség a szálló hó miatt, ami behatolhat a tetőcserepek közé! B Ha a tetőcserép nem fekszik síkban a tetőkampóra, akkor óvatosan távolítsa el a tetőcserép felfekvési pontjait ST 7 ábra Tetőkampó alsó részének a forgatása, méretek mm-ben Tetőkampók ráakasztása a tetőlécre B A tetőkampó helyzetének tartományában tolja fel a tetőcserepeket. 8 ábra Beakasztott tetőkampó ST (0/05)

17 HU A tetõbekötés szerelése 7 Tetőkampó szerelése szarufa horogként FIGYELMEZTETÉS: Berendezés károsodások a tetőkampó törése miatt! B Dugaszolja át a tetőkampó alsó részét a felső lyukba. B Dugaszolja át a tetőkampó alsó részét [] a felső lyukba []. Még ne húzza meg az anyát ST ábra Szarufahorgony deszkára/pallóra rögzítve A tetőkampónál, a tetőcserép felső szélénél, legyen legalább mm-es távolság (. ábra []). B Szükség esetén a tetőcserepet felül illessze hozzá. A tetőkampó elől feküdjön fel a tetőcserépre (. ábra [4]). B Hogy a tetőkampó elől a tetőcserépre felfeküdjön szükség esetén tegyen a kampó alsó része alá deszkát/pallót. B Ha a fogazott alátétlemez [] belekap a tetőkampó alsórész fogazatába, akkor húzza meg az anyát. B Három megfelelő szerelőcsavarral rögzítse az alsó részt a szaruhoz (deszkához/pallóhoz) [] ST 0 ábra Tetőkampó alsó része A felső lyukat használja Vágja le, ha szükséges B Ha szükséges, rögzítsen a szarufákra megfelelő teherbírású deszkát/pallót (. ábra []) Szükség esetén távolítsa el ebből a tartományból az ellenlécezést. B A támasztékot elől (. ábra []) úgy helyezze a tetőcserépre, hogy terheléskor a támaszték a hullámvölgyben feküdjön fel. > mm 4 ábra ST ÉRTESÍTÉS: Tető-tömítetlenség a szálló hó miatt, ami behatolhat a tetőcserepek közé! B Ha a tetőcserép nem fekszik fel síkban a tetőkampóra, akkor óvatosan távolítsa a tetőcserép felfekvési pontjait (0/05)

18 8 A tetőbekötés szerelése HU 6. Tetőkampók szerelése hódfarkú tetőcserépnél ÉRTESÍTÉS: Tető-tömítetlenség a szakszerűtlen munka miatt B Konzultáljon egy tetőfedő szakemberrel és kérje a segítségét. FIGYELMEZTETÉS: Berendezés károsodások a tetőkampó hosszú anyájának utólagos oldása miatt! Az anya meghúzásakor ragasztóanyag kerül aktiválásra, mely egy óra elteltével biztosítja a kötést. B Ha egy óra eltelte után meglazítja a hosszú anyát, akkor készítsen helyszíni csavarbiztosítást (pl. megfelelő ragasztóanyaggal). B Ha szükséges, rögzítsen a szarufákra megfelelő teherbírású deszkát/pallót ( 4. ábra []) Szükség esetén távolítsa el ebből a tartományból az ellenlécezést. ÉRTESÍTÉS: Tető-tömítetlenség a helytelenül elhelyezett tetőkampók miatt! B A tetőcserépre középre helyezze a tetőkampót. Az alsó rész ekkor a szarura (deszkára/pallóra) fekszik fel. A tetőkampónál, a tetőcserép felső szélénél, legyen legalább mm-es távolság ( 4. ábra). B Szükség esetén a tetőcserepet felül illessze hozzá. B Ha a fogazott alátétlemez [] belekap a tetőkampó alsó részének a fogazatába, akkor húzza meg az anyát []. B Három megfelelő szerelőcsavarral rögzítse a tetőkampót. FIGYELMEZTETÉS: Berendezés károsodások a tetőkampó törése miatt! B Dugaszolja át a tetőkampó alsó részét a felső lyukba. > mm B Dugaszolja át a tetőkampó alsó részét [] a tetőkampó felső lyukába []. Még ne húzza meg az anyát ST 4 ábra B Vágja méretre a szomszédos hódfarkú tetőcserepet (szaggatott vonalak []). < ST ábra Tetőkampó alsó része A felső lyukat használja Vágja le, ha szükséges 5 ábra ST (0/05)

19 HU A tetõbekötés szerelése Pala/zsindely lapoknál szereljen fel külön tetőkampót ÉRTESÍTÉS: Tető-tömítetlenség a szakszerűtlen munka miatt B A pala/zsindely tetők szerelését bízza tetőfedőre. B A vízzáró szerelés érdekében a helyszínen biztosított lemezt [] szerelje a külön tetőkampó alá. B A külön tetőkampót elől a tömítésekkel [] és a csavarokkal szerelje fel []. B A külön tetőkampót elegendő erővel rögzítse a tető alapjához. 6.5 Tőcsavarok szerelése lemeztetőnél A profilsínek rögzítése céljából tetőkampók helyett tőcsavarok kerülnek alkalmazásra. ÉRTESÍTÉS: Tető-tömítetlenség a szakszerűtlen munka miatt B A lemeztetők szerelését bízza tetőfedőre. B A tőcsavarokhoz a helyszínen forrasszon a lemeztetőre hüvelyeket. Ez biztosítja a tető-tömítettségét. A tőcsavarok szerelése ugyanúgy történik, mint a hullámlemez tetőknél ( 6.6 fejezet, 0. oldal) ábra Példaszerű tömítés Csavar (a kivitelező által biztosítva) Tömítések (a kivitelező által biztosítva) Lemez (a kivitelező által biztosítva) 4 Felszerelt külön tetőkampó ST < 05 mm ST 7 ábra Tartóbak M anya Tömítőgyűrű 4 M tőcsavar 5 Hüvely (a kivitelező által biztosítva) 6 Alátét (0/05)

20 0 A tetőbekötés szerelése HU 6.6 Tőcsavarok szerelése hullámlemezeknél 9 VESZÉLY: Életveszély azbeszttartalmú rostok belélegzése miatt! B Vegye figyelembe az azbesztre vonatkozó nemzeti előírásokat. B Viseljen személyes védőfelszerelést (pl. légzésvédő készüléket). ÉRTESÍTÉS: Berendezés károsodások a nem megfelelő teherbírású alépítmény miatt! B A tőcsavarokhoz legalább mm-es élfa szükséges. Ez lehetővé teszi a pontos függőleges fúrást, ajánljuk készítsen fúrósablont ( 8. ábra []). Az Ø mm-es fémfúróval fúrja át a hullámlemezt a hullámhegynél. De ne fúrjon az alatta lévő fába!. Az Ø6 mm-es fafúróval pontosan függőlegesen fúrjon a fúrósablonon keresztül [] az alépítménybe.. mm. 6 mm Z Y 0 mm ST 9 ábra Felszerelt tőcsavar tartóbakkal Tartóbak M anya Alátét 4 Tömítőgyűrű 5 M tőcsavar Tengely magasság, Y méret Z méret 5 mm 70 mm 40 mm 65 mm 45 mm 60 mm 50 mm 55 mm 55 mm 50 mm 60 mm 45 mm. tábl. A profilsínek nem lóghatnak be. B Szükség esetén tegyen alátéteket (pakolást) a tartóbakhoz B A profilsíneket mindig két csavarral rögzítse ábra ST B Az előszerelt tőcsavart az SW9 csavarkulccsal addig forgassa befelé, míg el nem éri a Z (. tábl.) méretet ( 9. ábra). B Annyira húzza meg az anyát ( 9. ábra []), hogy a tömítőgyűrű teljesen ráfeküdjön a hullámlemezre. 0 ábra ST Tovább a "Profilsínek beállításával" (. oldal) (0/05)

21 HU Tartozék szerelése nagyobb terhelésekhez 7 Tartozék szerelése nagyobb terhelésekhez A kiegészítő tetőkampók és sínek felszerelése által a függőleges kollektorok szerelési rendszere nagyobb terhelések felvételére képes (.. fejezet, 5. oldal). Példaként a tetőcserepes tetőre szerelést mutatjuk be. Szállítási terjedelem kollektoronként: Tetőkampó x 7. Hóterher-profil szerelése B Helyezze a hóteher-profilt [] a tetőkampóra és kézzel meghúzva csavarozza össze az M8 csavarral. B A hóteher-profilokat vízszintesen állítsa be egymáshoz képest egyvonalba (használjon szintezőzsinórt). Ezt követően húzza meg a csavarokat. Hóteher-profil x Profilsín 4. tábl. x Ezen kívül a kiegészítő profilsínekhez mellékelve vannak kollektorlefogók (egyoldalas és kétoldalas). 7. Kiegészítő tetőkampók szerelése B A kiegészítő tetőkampókat [] szerelje a már felszerelt felső és alsó tetőkampók közé, lehetőleg középre elhelyezve ST ábra 7. Profilsínek felszerelése B Kösse össze a profilsíneket ( 8.. fejezet,. oldal). B Helyezze be a profilsíneket [] a hóteher-profil bemetszéseibe és az alumínium anyával [] csavarozza össze, csak kézzel meghúzva. ábra Kiegészítő tetőkampók egymás mellett két kollektorhoz ST ábra ST Tovább a "Profilsínek beállításával" (. oldal) (0/05)

22 Profilsínek szerelése HU 8 Profilsínek szerelése 8. Profilsínek összekötése B Tolja rá a profilsíneket a dugós csatlakozóra [], amíg azok a helyükre pattannak. B Állítsa be a profilsíneket vízszintesen és az egymástól megadott távolságra. Használjon vízmértéket. B A felső és az alsó profilsíneket oldalirányban állítsa egyvonalba. B Ellenőrizze a derékszög beállítást. Mérje meg az átlókat vagy pl. helyezzen a profilsínek két végére egy tetőlécet []. B Húzza meg az M8 csavarokat. 4 ábra ST (60-805) Profilsínek felszerelése B A profilsínt lehetőleg minél magasabban kösse össze a tetőkampó hosszú furatával az M8 csavarral. Ha beállította a profilsínt, akkor húzza meg a csavart. 6 ábra A zárójelben megadott értékek a vízszintes kollektortípusra vonatkoznak ST 8.4 Lecsúszás elleni biztosító szerelése A két belső hosszú furatot [] használja a két lecsúszás elleni biztosító szereléséhez. B Tolja rá a lecsúszás elleni biztosítót a profilsínre és pattintsa be a hosszú furatba []. 5 ábra ST 8. Profilsínek beállítása A kollektor ezt követő felszerelésénél fontos, hogy a profilsínek pontosan be legyenek állítva. 7 ábra ST (0/05)

23 HU Kollektorok szerelése 9 Kollektorok szerelése VESZÉLY: Tetőről történő lezuhanás okozta életveszély! B A tetőn végzett különféle munkáknál védekezni kell lezuhanás ellen. B Ha nincs személytől független lezuhanás elleni védelem, akkor viseljen személyes védőfelszerelést. B A tetőn mindig legalább személy végezze a munkát. ÉRTESÍTÉS: Kollektor károsodás a kollektor csatlakozás tömítetlensége miatt! B A műanyag kupakokat csak közvetlenül a hidraulikus csatlakoztatás megkezdése előtt távolítsa el a kollektorcsatlakozókról. ÉRTESÍTÉS: Kollektor károsodás a megsérült csatlakozók miatt! B A kollektor-csatlakozókat ne használja a szállításhoz. B A kollektor szállításához a kezeivel fogja meg a besüllyesztett fogantyút vagy fogja meg a kollektor szegélyét. ÉRTESÍTÉS: Tömítetlenségek a kollektor csatlakozásokon! A rugós bilincs utólagos lazítása hátrányosan befolyásolhatja a szorítóerőt. B Tolja el a rugós bilincset közvetlenül a kollektor-csatlakozó dudora elé. Csak ezután húzza le a biztosítógyűrűt. A dugó nélküli tömlőknél azt ajánljuk, hogy a szerelés előtt helyezze forró vízbe a szolár tömlőket. Különösen alacsony hőmérsékleten könnyíti meg ez a szerelést. A szolár tömlőkbe a kollektorok egymás közötti összekötéséhez dugók vannak behelyezve.. A dugókat először csak közvetlenül a szerelés előtt húzza ki a szolár tömlőből, egy SW5 kulcs segítségével.. A szolár tömlőt a rugós bilinccsel tolja rá a kollektorcsatlakozóra.. Ha a rugós bilincs közvetlenül a dudor előtt van, akkor húzza le a biztosítógyűrűt. B A kollektorok tetőre szállításához alkalmazza a következő segédeszközök közül legalább az egyiket: Támaszkodó felvonó Megfelelő teherbírású -pontos szívókorongos emelő Heveder ST FIGYELMEZTETÉS: Sérülésveszély leeső kollektorok miatt! B Szállítás és szerelés közben biztosítsa a kollektorokat leesés ellen. B A szerelés befejezése után ellenőrizze a szerelőkészletek és a kollektorok biztos helyzetét. Fontos tudnivalók arról, hogy hogyan bánjon a szolár tömlőkkel és a rugós bilincsekkel VIGYÁZAT: Sérülésveszély a biztosítógyűrű lehúzása miatt, amikor még nincs beszerelve! B Csak akkor szabad lehúzni a biztosítógyűrűt, ha a rugós bilincs a szolár tömlő felett található.. 8 ábra Szolár tömlő szerelése (0/05)

24 4 Kollektorok szerelése HU 9. Kollektor szerelés előkészítése a földön B Vegye figyelembe a 5.. fejezet,. oldal kollektorok elrendezésére vonatkozó tudnivalóit. A következőkben példaként bemutatjuk az előremenő szerelését a kollektormező-oldal jobb oldalára és az első kollektor jobbra szerelését. 9.. Összekötő készlet felszerelése B Vegye ki az összekötő készletet a szállító védősarkokból.. Csak egy dugót húzzon ki az SW5 kulccsal.. Dugja rá a szolár tömlőt [] a rugós bilinccsel a kollektor-csatlakozóra.. Ha a rugós bilincs [] közvetlenül a dudor előtt van, akkor húzza le a biztosítógyűrűt. A két kollektorsorhoz tartozó összekötő készletet is (külön tartozék) elő lehet szerelni a földön ( 0.. fejezet,. oldal). 9.. Vakdugók beszerelése B Dugja rá a szolár tömlőt [] az előszerelt vakdugóval a szabad kollektor-csatlakozóra. B Ha a rugós bilincs [] közvetlenül a dudor előtt van, akkor húzza le a biztosítógyűrűt. B A.. B ábra ST ST 40 ábra Összekötő készletek a második kollektornál és az összes további kollektoroknál (0/05)

25 HU Kollektorok szerelése 5 9. Kollektorok rögzítése FIGYELMEZTETÉS: Sérülésveszély leeső kollektorok miatt! B Biztosítsa, hogy a házban a rögzítőfészkek károsodásmentesek és könnyen hozzáférhetők legyenek. B Helyezze a kollektort a profilsínekre jobbra és a csúsztassa be a szerelőtáskákat [] a lecsúszás elleni biztosítókba []. A A kollektorlefogók műanyag alkatrészeinek nincs hordozó funkciójuk. Csupán a szerelés megkönnyítése a feladatuk. 9.. Egyoldalas kollektorlefogó jobbra szerelése Csak ha már az utolsó kollektort is felszerelte, akkor szerelje az egyoldalas kollektorlefogót balra. B Tolja a kollektorlefogót a profilsínbe és pattintsa be a hosszú furatba. 4 ábra ST B Óvatosan tolja rá a kollektort a kollektorlefogóra és állítsa be vízszintesen. A kollektorlefogó ( 4. ábra []) leszorítója nem csavarodhat el. Ha szükséges, akkor rögzítse a leszorítót ellentartással B Húzza meg a kollektorlefogó csavarját az SW5 kulccsal ST 4 ábra 9.. Az első kollektornak a profilsínekre helyezése B Úgy forgassa el a kollektort, hogy a kollektor-érzékelő merülőhüvelye a kollektoron felül legyen ST FIGYELMEZTETÉS: Sérülésveszély leeső kollektorok miatt! B Biztosítsa, hogy a lecsúszás elleni biztosítások belekapaszkodjanak a rögzítőfészkekbe. 4 ábra (0/05)

26 6 Kollektorok szerelése HU 9.. Kétoldalas kollektorlefogó behelyezése B Helyezze a kétoldalas kollektorlefogót a profilsínre és tolja rá a kollektorra. Ha a kétoldalas kollektorlefogó négy nyílása teljesen megtelt a zölddel, akkor a kollektorok megfelelően össze vannak nyomva []. B Húzza meg a kétoldalas kollektorlefogó csavarját az SW5 kulccsal. A ST 44 ábra 9..4 A második kollektor profilsínre szerelése B Helyezze a második kollektort [] az előszerelt szolár tömlőkkel a profilsínekre és a csúsztassa be a lecsúszás elleni biztosítókba. B Húzza ki a dugókat a szolár tömlőkből. B Tolja rá a második rugós bilincset [] a szolár tömlőkre. 46 ábra Kétoldalas kollektorlefogó felszerelve ST A kollektorok nincsenek megfelelően a kollektorlefogóra tolva A kollektor megfelelően van felszerelve, a csavart meg lehet húzni VIGYÁZAT: Sérülésveszély és tömítetlenségek a biztosítás nélküli szolár tömlők miatt, mert szolár folyadék léphet ki! B A kollektor-csatlakozás minden szolár tömlőjét biztosítsa egy rugós bilinccsel. B Ha a rugós bilincs közvetlenül a dudor előtt van, akkor húzza le a biztosítógyűrűt. 45 ábra B A kollektort úgy tolja rá az első kollektorra, hogy a szolár tömlők rátolódjanak a kollektor-csatlakozóra. 47 ábra ST B Szereljen fel minden további kollektort az itt ismertetett módon (0/05)

27 HU Kollektorok szerelése Bal oldali egyoldalas kollektorlefogó felszerelése B Tolja a kollektorlefogót [] a profilsínbe és pattintsa be a hosszú furatba. A kollektorlefogó leszorítója [] nem csavarodhat el. Ha szükséges, akkor rögzítse a leszorítót ellentartással. B Húzza meg a kollektorlefogó csavarját az SW5 kulccsal ST 49 ábra Kollektor-érzékelő helyzete Kollektor-érzékelő helyzete egysoros mezőknél Kollektor-érzékelő helyzete kétsoros mezőknél Visszatérő 4 Előremenő B Lyukassza ki, pl. egy csavarhúzóval, a merülőhüvely tömítőrétegét és tolja be az ütközésig a kollektorérzékelőt (ez 65 mm-nek felel meg). 48 ábra ST 9. Kollektor érzékelő szerelése A kollektor-érzékelő a szolárszabályozóhoz mellékelve van. ÉRTESÍTÉS: Rendszer leállása a hibás érzékelőkábel miatt! B Védje az érzékelőkábelt a lehetséges károsodásoktól, pl. a menyét-, ill. nyestrágástól. B Szerelje a kollektor-érzékelőt a csatlakoztatott előremenővel felszerelt kollektorba ( 49. ábra). 50 ábra 65 mm ST Merülőhüvely helyzete a kollektor-érzékelők esetében Ha a merülőhüvellyel tévedésből a nem megfelelő kollektort lyukasztotta ki, akkor dugaszolja le ezt a merülőhüvelyt a csatlakoztató készlet dugójával (0/05)

28 8 Hidraulikus csatlakozás HU 0 Hidraulikus csatlakozás A kollektor csővezetékeinek elhelyezésére vonatkozó információkat megtalálja a szolár szivattyús egység utasításában. ÉRTESÍTÉS: Kollektor károsodás tömítetlenségek miatt! Egy merev csővezetéket tilos közvetlenül a kollektorra csatlakoztatni. B A kollektor hidraulikus csatlakoztatását a csővezetékre a rugalmas szolár tömlőkkel végezze. ÉRTESÍTÉS: Tömítetlenségek a kollektor csatlakozásokon! A rugós bilincs utólagos lazítása hátrányosan befolyásolhatja a szorítóerőt. B Tolja el a rugós bilincset közvetlenül a kollektor-csatlakozó dudora elé. Csak ezután húzza le a biztosítógyűrűt. 0. Szolár tömlő csatlakoztatása a tetőn légtelenítő nélkül B A szolár tömlőt [] a rugós bilinccsel tolja rá a kollektor-csatlakozóra. B Ha a rugós bilincs közvetlenül a dudor előtt van, akkor húzza le a biztosítógyűrűt. B A szolár tömlő másik végén a tömlővéget [] a rugós bilinccsel [] dugja be ütközésig a szolár tömlőbe. B Ha a rugós bilincs közvetlenül a dudor előtt van, akkor húzza le a biztosítógyűrűt. B A szerelt szolár tömlőt az érzékelő kábellel együtt vezesse át a tetőn. B A [4] csővezetéket dugja be a 8 mm-es szorítógyűrű menetes csatlakozójába és húzza meg a menetes csatlakozót. B Ugyanúgy szerelje a visszatérő szolár tömlőt. 7 0 A szolár tömlők tető alatti elhelyezéséhez használjon szellőzőcserepet [] vagy antenna kivezetőt ST 5 ábra Szolár tömlő (előremenő) átvezetése a tetőn 5 ábra Szolár tömlő átvezetése a tetőn 4 Szolár tömlő (előremenő) Standard szellőzőcserép Érzékelő kábel 4 Szolár tömlő (visszatérő) ST Szolár tömlő (előremenő) Rugós bilincs Tömlővég R¾ (előremenő) 8 mm-es rögzítőgyűrűvel 4 Csővezeték (0/05)

29 HU Hidraulikus csatlakozás 9 0. Szolár tömlő csatlakoztatása a tetőn légtelenítővel Az automatikus légtelenítő [] kifogástalan működése érdekében vegye figyelembe a következőket: B Az előremenő vezetéket [] a berendezés legmagasabb pontján lévő légtelenítőhöz a légtelenítő felé emelkedve fektesse le. B A visszatérő vezetéket a kollektormező felé emelkedve fektesse le. B Minden irányváltásnál lefelé és minden újabb emelkedésnél szereljen fel még egy légtelenítőt. B Ha nincs a tető alatt hely, akkor szereljen fel egy megfelelően hőmérsékletálló kézi légtelenítőt. 0.. Légtelenítő felszerelése a tető alatt B A szolár tömlőt [] a rugós bilinccsel tolja rá a kollektor-csatlakozóra. B Vezesse át a szolár tömlőt és az érzékelőkábelt a tetőn. B Ugyanúgy szerelje a visszatérő szolár tömlőt. B A tömlővéget az O-gyűrűvel ؾ [] és a kettős közcsavarral [] csavarozza a légtartályra. B A tömlővéget ؾ [] tolja ütközésig a szolár tömlőbe és biztosítsa a rugós bilinccsel. B A [5] csővezetéket dugja be a 8 mm-es szorítógyűrű menetes csatlakozójába és húzza meg a menetes csatlakozót ábra ST ST 55 ábra Szolár tömlő Tömlővég Kettős közcsavar 4 Szorítógyűrű és hollandi anya (vegye ki a csatlakoztató készletből) 5 Csővezeték ST ábra Légtelenítő készlet szállítási terjedelme Automatikus légtelenítő zárócsavarral (x) Tömítés 9 x 5 mm (x) Golyóscsap (x) 4 Tömítés 7 x 4 mm (x) 5 Légtelenítő tartály (x) 6 Kettős közcsavar O-gyűrűvel¾ (x) 7 Tömlővég (x) 8 Rugós bilincs (x) 9 Szolár tömlő 55 mm-es (x) (0/05)

30 0 Hidraulikus csatlakozás HU 0.. Légtelenítő felszerelése a tető felett B A szolár tömlőt [] a rugós bilinccsel tolja rá a kollektor-csatlakozóra. B Csavarozza be a tömlővéget ؾ az O-gyűrűvel [, ] a légtartályba. B Rögzítse a hosszú szolár tömlőt a tömlővégre és az érzékelő kábellel együtt vezesse át a tetőn. B Dugja be a tömlővéget a rugósgyűrű menetes csatlakozójába [4] a szolár tömlőbe és rögzítse a rugós bilinccsel. B A [5] csővezetéket dugja be a 8 mm-es szorítógyűrű menetes csatlakozójába és húzza meg a menetes csatlakozót ábra 55 mm-es szolár tömlő Tömlővég Tömlővég 4 Tömlővég 8 mm-es rögzítőgyűrű-csavarzattal 5 Csővezeték ST (0/05)

31 HU Hidraulikus csatlakozás 0. soros összekötő készlet felszerelése (külön tartozék) Az összekötő készlet lehetővé teszi a felső kollektorsor hidraulikus összekapcsolását az alsó kollektorsorral. 0.. Összekötő készlet felszerelése B Tolja a hollandi anyát [6] a kollektor-csatlakozóra. B Helyezze a szorítólapot [5] a kollektor-csatlakozón lévő dudor mögé és nyomja össze. 0.. Szállítási terjedelem ábra ST 4 ÉRTESÍTÉS: Kollektor károsodások az elcsavarodott csövek miatt! B Amikor meghúzza a derékszögű vég [4] menetes csatlakozóját az SW4 kulccsal, a csavart ellentartással rögzíteni kell. 57 ábra Rugós bilincs (x) 55 mm-es szolár tömlő vakdugóval (x) 000 mm-es szolár tömlő (x) 4 Derékszögű vég (x) 5 Szorítólap (x) 6 Hollandi anya G (x) 7 Összekötő készlet ST B A derékszögű véget [4] az O-gyűrűvel együtt nyomja a kollektor-csatlakozóra, állítsa be és csavarozza össze a hollandi anyával [6]. B Mérje meg a derékszögű végek közötti távolságot (X méret) és erre a méretre szabja le a szolár tömlőt. B Dugja rá a szolár tömlőt [] a rugós bilincsekkel [] a derékszögű végekre. B Ha a rugós bilincs közvetlenül a dudor előtt van, akkor húzza le a biztosítógyűrűt. 0.. Kiegészítő vakdugók felszerelése B Dugja a szolár tömlőt [] az előszerelt vakdugóval a szabad kollektor-csatlakozóra. B Ha a rugós bilincs [] közvetlenül a dudor előtt van, akkor húzza le a biztosítógyűrűt. 4 7 X ST 60 ábra ST 58 ábra (0/05)

32 Befejező munkák HU Befejező munkák. A szerelés ellenőrzése ÉRTESÍTÉS: Berendezéskárok a korrózió miatt! Ha az átmosás és a nyomáspróba után a szolárrendszerben hosszabb időn keresztül vízmaradványok maradnak, akkor korrózió léphet fel. B A nyomáspróba után közvetlenül helyezze üzembe a szolárrendszert a szolárfolyadékkal ( lásd a szolár szivattyús egység utasítását).. Csatlakozók és csővezetékek szigetelése B Az egész szolárrendszer csővezetékeit hőszigeteléssel kell ellátni, a hőszigetelésre vonatkozó rendelet szerint. B A kültéri csővezetékeket UV-álló, időjárásálló és nagy hőmérsékletnek ellenálló (50 C) anyaggal kell szigetelni. B A beltéri csővezetékeket nagy hőmérsékletnek ellenálló (50 C) anyaggal kell szigetelni. B A szigetelést szükség esetén védeni kell a madaraktól. Ha elvégezte a felsorolt ellenőrzéseket, akkor végezze el a végleges szigetelést. Ellenőrzési feladatok:. Össze vannak kötve a profilsínek a tetőkampókkal és meghúzták-e a csavarokat?. Fel vannak szerelve a lecsúszás elleni biztosítók?. Fel vannak szerelve a kollektorlefogók és meghúzták-e a csavarokat? 4. Biztosítva vannak a szolár tömlők a rugós bilincsekkel (lehúzták a biztosítógyűrűt)? 5. Be van tolva ütközésig a kollektorérzékelő? 6. Elvégezték a nyomáspróbát és ellenőrizték a csatlakozások tömörségét (lásd a szolár szivattyús egység utasítását)? 5. tábl. Ha a szolárrendszer légtelenítését automatikus légtelenítővel (külön tartozék) végzi, akkor a légtelenítés után el kell zárni a golyóscsapot ( lásd a szolár szivattyús egység utasítását). A szolárrendszer üzembe helyezését végezze a szolár szivattyús egység szerelési és karbantartási utasításának megfelelően (0/05)

33 HU Kollektorok tisztítása Kollektorok tisztítása VESZÉLY: Életveszély lezuhanás miatt! B A tetőn végzett különféle munkáknál védekezni kell lezuhanás ellen. B Ha nincs személytől független lezuhanás elleni védelem, akkor személyi védőfelszerelést kell viselni. Üvegtáblák tisztítása Az üvegtáblák általában önmaguktól tisztulnak, ha a tető hajlásszög 5 és ennél nagyobb. B Erős szennyeződéskor tisztítsa az üvegtáblákat üveg tisztítószerrel. Ne alkalmazzon acetont. Szellőztető nyílások tisztítása A kollektor sarkain lévő szellőztető nyílásokon [] keresztül az éjszakai nedvesség (kondenzvíz) távozni tud a kollektorból. Környezeti befolyások miatt a nyílások eltömődhetnek. B Ha a kollektor az intenzív napsugárzás ellenére még 4 óra eltelte után is párás, akkor tisztítsa meg a szellőztető nyílásokat [] pl. egy vékony szöggel. Környezetvédelem és megsemmisítés A környezetvédelem vállalatunk alapelvét képezi. A termékek minősége, a gazdaságosság és a környezetvédelem számunkra egyenrangú célt képez. Szigorúan betartjuk a környezetvédelmi törvényeket és előírásokat. A környezet védelmére a gazdasági szempontokat figyelembe véve a lehető legjobb technikát és anyagokat alkalmazzuk. Kollektorok leszerelése VESZÉLY: Életveszély lezuhanás miatt! B A tetőn végzett különféle munkáknál védekezni kell lezuhanás ellen. B Ha nincs személytől független lezuhanás elleni védelem, akkor személyi védőfelszerelést kell viselni. B Ürítse le a csővezetékeket. B Oldalt és a kollektorok között oldja a kollektorlefogókat. B Távolítsa el a szolár tömlőket. B A kollektorok szállításához használjon segédeszközt ( 4. fejezet,. oldal). Kollektorok megsemmisítése B A kollektorok élettartamának eltelte után a kollektorokat le kell adni a leginkább környezetbarát újrahasznosító helyre ST 6 ábra (0/05)

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektor 6706098-00.ST Logasol SKN.0 Tetőre szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 68 98 (0/05) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

6720647804-0. Síkkollektor. FKC-2 Tetőben történő szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 991 (2011/05) HU

6720647804-0. Síkkollektor. FKC-2 Tetőben történő szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 991 (2011/05) HU 670647804-0 Síkkollektor FKC- Tetőben történő szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók...............................

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőben történő szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőben történő szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás 672080448.00-.ST Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez Solar 7000 TF Tetőben történő szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Lapos tetőre és homlokzatra szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás

Solar 7000 TF FT226-2 Lapos tetőre és homlokzatra szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás 670647803-00.T Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez Solar 7000 TF Lapos tetőre és homlokzatra szerelés Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 804 83(03/03) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok

Részletesebben

6 720 646 203-00.02TL. Vákuumcsöves kollektor. VK140-1, VK280-1 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 647 073 (2011/05) HU

6 720 646 203-00.02TL. Vákuumcsöves kollektor. VK140-1, VK280-1 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 647 073 (2011/05) HU 6 70 646 03-00.0TL Vákuumcsöves kollektor VK40-, VK80- Tetőre szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez 67080995-00.ST 6 70 8 696 (0/0) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Tetőre szerelés Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék

Részletesebben

6720616592.00-1.SD. Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF. Szerelési utasítás szakemberek számára 6 720 643 515 (2010/02) HU

6720616592.00-1.SD. Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF. Szerelési utasítás szakemberek számára 6 720 643 515 (2010/02) HU 6720616592.00-1.SD Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF HU Szerelési utasítás szakemberek számára 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók..............................

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektor 670647803-00.T Logasol SKN 4.0 Lapos tetős vagy homlokzati szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 648

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektorok 67068058-00.Av CKE.0-s / CKN.0-s Tető fölé szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 6 6 (0/00) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

T. Síkkollektor. FKC-2 Lapos tetős vagy homlokzati szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás (2011/05) HU

T. Síkkollektor. FKC-2 Lapos tetős vagy homlokzati szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás (2011/05) HU 670647803-00.T Síkkollektor FKC- Lapos tetős vagy homlokzati szerelés Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 648 990 (0/05) HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez 67080448.00-.ST 6 70 8 698 (04/03) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Tetőben történő szerelés Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa

Részletesebben

Szerelési utasítás. Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet /04 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet /04 HU Szakemberek számára 60 9 00/04 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési utasítás

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőre szerelés. Síkkollektor termikus szolár rendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás (2013/03) HU

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőre szerelés. Síkkollektor termikus szolár rendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás (2013/03) HU 67080995-00.ST Síkkollektor termikus szolár rendszerekhez Solar 7000 TF Tetőre szerelés Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 804 8 (0/0) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektor 670647804-00.T Logasol SKN 4.0 Tetőben történő szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 648 988 (0/05)

Részletesebben

Szerelési és kezelési útmutató. Asztali állvány DS (2018/10) hu

Szerelési és kezelési útmutató. Asztali állvány DS (2018/10) hu Szerelési és kezelési útmutató Asztali állvány DS-1 6720889403 (2018/10) hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók....... 2 1 Szimbólum-magyarázatok........................

Részletesebben

6301 6897 02/2001 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

6301 6897 02/2001 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni 01 897 02/2001 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék 1 Szállítási terjedelem..........................................

Részletesebben

Szerelési utasítás. FKB-1/FKC-1 síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés. 6 720 614 179 (2006/04 hu) RS 63043965.01-1.SD

Szerelési utasítás. FKB-1/FKC-1 síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés. 6 720 614 179 (2006/04 hu) RS 63043965.01-1.SD Szerelési utasítás FK-/FKC- síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés 60965.0-.SD 6 70 6 79 (006/0 hu) RS Tartalomjegyzék Általános tudnivalók......................................... Mûszaki adatok.............................................

Részletesebben

NE1.1. Semlegesítő berendezés. Kondenzációs gázkazánokkal való használathoz. Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára

NE1.1. Semlegesítő berendezés. Kondenzációs gázkazánokkal való használathoz. Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára Semlegesítő berendezés NE1.1 Kondenzációs gázkazánokkal való használathoz 6 720 801 640 (2010/01) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék.........................

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Vákuumcsöveskollektor 6 720 647 042-00.1ITL SKR6.1R, SKR12.1R Tetőre szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 720 647

Részletesebben

Netcom100. hu Szerelési utasítás 11. da Installationsvejledning for telefonmodul (2009/09)

Netcom100. hu Szerelési utasítás 11. da Installationsvejledning for telefonmodul (2009/09) Netcom100 da Installationsvejledning for telefonmodul 2 hu Szerelési utasítás 11 Tartalomjegyzék 11 Tartalomjegyzék 1 iztonsági tudnivalók és a szimbólumok magyarázata...................... 12 1.1 Szimbólumok

Részletesebben

/2006 HU

/2006 HU 7 77 006 9 08/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano plus GB kaszkád füstgázgyűjtő (kettős kazán) A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Felállítás...................................................

Részletesebben

6304 3966 2006/04 DE/CH/AT

6304 3966 2006/04 DE/CH/AT 60 966 006/0 DE/CH/AT Szakemberek számára Szerelési utasítás Síkkollektorok Logasol SKS.0 tető síkja fölötti szerelés 60966.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános tudnivalók.........................................

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás BEFOLYÓ NE 0.1 semlegesítő berendezés Szakemberek számára A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni 7 747 018 487-02/2005 HU 1 Általános 1 Általános

Részletesebben

Szerelési utasítás. Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz

Szerelési utasítás. Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz 601 6896 11/000 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logamax plus. Kaszkád-egység GB162-65/80/100. Szakemberek számára. Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU

Szerelési utasítás. Logamax plus. Kaszkád-egység GB162-65/80/100. Szakemberek számára. Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU Szerelési utasítás Kaszkád-egység 7214 6000-000.1TD Logamax plus GB162-65/80/100 Szakemberek számára Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU Termékáttekintés Termékáttekintés 9 1

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol Szolár szivattyús egység termikus szolár rendszerekhez 77700689.00-.SD 6 70 80 596 (0/0) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol KS005, KS005E, KS00, KS00E, KS00, KS050 Szerelés és karbantartás

Részletesebben

INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION

INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION MONTAŻ SOLARNYCH KOLEKTORÓW PŁASKICH NA DACHU KRYTYM DACHÓWKĄ HOLENDERSKĄ MONTÁŽ PLOCHÝCH SOLÁRNÍCH KOLEKTORŮ NA STŘEŠE S VLNOVKOVOU KRYTINOU SZOLÁR

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol Szolár szivattyús egység termikus szolár rendszerekhez 6 70 80 596 (05/0) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol KS00/, KS00E/, KS00/, KS050/ Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa

Részletesebben

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN 3024056 3024057 3024059 SZOLÁR HIDROBLOKK 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN SZOLÁR HIDROBLOKK KASZKÁD 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS

Részletesebben

GAZ 7000 WT ZWSE 24-6 MFA ZWSE 28-6 MFA ZWSE 35-6 MFA. Beépitett rétegtárolóval rendelkező fali gázkazánok. Tudnivalók a füstgázelvezetésről

GAZ 7000 WT ZWSE 24-6 MFA ZWSE 28-6 MFA ZWSE 35-6 MFA. Beépitett rétegtárolóval rendelkező fali gázkazánok. Tudnivalók a füstgázelvezetésről 6 720 66 275 087-00.2O Beépitett rétegtárolóval rendelkező fali gázkazánok GAZ 7000 WT ZWSE 24-6 MFA ZWSE 28-6 MFA ZWSE 35-6 MFA Tudnivalók a füstgázelvezetésről HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

Síkkollektorok FKB-1/FKC-1

Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 60965.0-.SD Tető síkja fölötti szerelés Síkkollektorok FK-/FKC- Szerelési utasítás 6 70 60 5 (009/0) HU Tartalomjegyzék HU Általános tudnivalók........................................ Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Szakemberek számára. Szerelési útmutató. aurotherm. Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H

Szakemberek számára. Szerelési útmutató. aurotherm. Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H Szakemberek számára Szerelési útmutató aurotherm Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések a dokumentációhoz... 3 1.1 Kapcsolódó

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Tároló-vízmelegítő Logalux S120 Szakemberek számára Szerelés előtt kérjük figyelmesen átolvasni 6 720 617 534-11/2001 HU Impresszum HASZNÁLATI TUDNIVALÓ A fűtési rendszer

Részletesebben

Telepítési és karbantartási utasítás

Telepítési és karbantartási utasítás Telepítési és karbantartási utasítás a TopSon F3-1 / F3-1Q / F3-Q típusú napkollektorokhoz Tetõ feletti szereléshez alu-plus rendszerrel Egysoros tetőbe építéshez P 9 Wolf GmbH, Postfach 1380, D-84048

Részletesebben

7 747 004 225 06/2004 HU

7 747 004 225 06/2004 HU 7 747 004 5 06/004 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano S635 és Logano S735 speciális olaj-/gáztüzelésű kazán kazánajtó csere A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszerek

Füstgáz elvezető rendszerek Füstgáz elvezető rendszerek 6 720 606 36-00.1O ZW / ZS 23 AE gázkazánhoz JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági utasítások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1Alkalmazás 3 1.1 Általánosságban 3 1.2 Összekapcsolás

Részletesebben

Szerelési utasítás. Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz

Szerelési utasítás. Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz 6301 6890 07/2000 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum

Részletesebben

GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára 630 7365 200/09 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára 630 7365 200/09 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EK2CB07CAV3. Szerelési kézikönyv

Szerelési kézikönyv. Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EK2CB07CAV3. Szerelési kézikönyv Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EKCB07CAV Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza Magyar Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A dokumentum bemutatása.

Részletesebben

CSERÉP ALATTI RÖGZÍTŐ KÉSZLET SZOLÁR. TelepítŐi kézikönyv

CSERÉP ALATTI RÖGZÍTŐ KÉSZLET SZOLÁR. TelepítŐi kézikönyv CSERÉP LTTI RÖGZÍTŐ KÉSZLET SZOLÁR TelepítŐi kézikönyv CSERÉP LTTI RÖGZÍTŐ KÉSZLET Ez a használati utasítás is szerves része a napkollektor telepítési és karbantartási kézikönyvének. Olvassa el a kézikönyvben

Részletesebben

GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz

GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok

Részletesebben

GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz. Füstgáz elvezető rendszer. Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára

GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz. Füstgáz elvezető rendszer. Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok magyarázata

Részletesebben

Szerelési utasítás. Síkkollektorok FKB-1/FKC-1. Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 720 640 545 (2009/10) HU

Szerelési utasítás. Síkkollektorok FKB-1/FKC-1. Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 720 640 545 (2009/10) HU 63043970.0-.SD Szerelési utasítás Síkkollektorok FK-/FKC- Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 70 640 545 (009/0) HU HU Általános tudnivalók........................................ 3 Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 szerelése lapostetõn és homlokzaton

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 szerelése lapostetõn és homlokzaton Szerelési utasítás Síkkollektorok FK-/FKC- szerelése lapostetõn és homlokzaton 63043970.0-.SD 6 70 64 86 (006/04 hu) RS Tartalomjegyzék Általános tudnivalók......................................... 3 Mûszaki

Részletesebben

Vaillant aurostep szolárrendszer

Vaillant aurostep szolárrendszer Az aurostep szolárrendszer áttekintése Termék Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel

Részletesebben

Szerelési utasítás. Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton. 6304 4517 2006/04 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton. 6304 4517 2006/04 HU Szakemberek számára 6304 457 006/04 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános

Részletesebben

/03 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. SR 3 csatlakozó dugós szabályozó. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

/03 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. SR 3 csatlakozó dugós szabályozó. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni 6302 1259 2001/03 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás SR 3 csatlakozó dugós szabályozó egység Szolár hőmérséklet különbség szabályozó A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum A készülék

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz 6 720 608 482 HU (07.01) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3 1.1 Általános

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz 6 720 608 417 HU (07.02) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3

Részletesebben

6 720 641 597-001.1TD. Kaszkád-egység. Bosch Condens 5000 W ZBR -65 ZBR -98. Szerelési utasítás szakemberek számára. 6 720 641 601 (2010/05) hu

6 720 641 597-001.1TD. Kaszkád-egység. Bosch Condens 5000 W ZBR -65 ZBR -98. Szerelési utasítás szakemberek számára. 6 720 641 601 (2010/05) hu 6 720 641 597-001.1TD Kaszkád-egység Bosch Condens 5000 W ZBR -65 ZBR -98 Szerelési utasítás szakemberek számára hu 2 Tartalomjegyzék hu Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és a biztonsági utasítások

Részletesebben

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése TARTALOM 1. Kollektor összeállítása 2 2. Rendszer összeállítása 5 3. Víztartály feltöltése 5 4. Kollektorkör feltöltése 6 Figyelem! A telepítés

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 80 3-00.ITL Fomatervezett szolár szivattyús egység Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! KS005 T KS005 T SM00 6 70 803 530 (0/08) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

/2004 HU A

/2004 HU A 6303 5760 10/2004 HU A kezelő részére Kezelési utasítás SM10 funkciómodul Szolármodul EMS-hez A kezelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék 1 Az Ön biztonsága érdekében.......................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logamatic 2112. Szabályozókészülék. Szabályozókészülék kazánszivattyúval rendelkező szilárd tüzelőanyagú kazánhoz

Szerelési utasítás. Logamatic 2112. Szabályozókészülék. Szabályozókészülék kazánszivattyúval rendelkező szilárd tüzelőanyagú kazánhoz Szerelési utasítás Szabályozókészülék 6 720 648 117-00.1T Logamatic 2112 Szabályozókészülék kazánszivattyúval rendelkező szilárd tüzelőanyagú kazánhoz Szakemberek számára Üzembe helyezés és szervizmunkák

Részletesebben

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató 1 C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató Figyelem! A motorról a működtetés után a hálózati 230V-os feszültséget le kell kapcsolni. A motort vagy visszabillenős kapcsolóról vagy beállítható munkaidejű

Részletesebben

MonoControl CS. HU Beszerelési utasítás 2. oldal

MonoControl CS. HU Beszerelési utasítás 2. oldal MonoControl CS HU Beszerelési utasítás 2. oldal MonoControl CS Tartalomjegyzék Alkalmazott szimbólumok... 1 Beszerelési utasítás Szállítási terjedelem... 2 Biztonsági utasítások... 2 Szennyeződés / olajszennyeződés

Részletesebben

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára Szerelés útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára 604975.00-.SD 6 70649 HU (006/04) SD Tartalomjegyzék Általános..................................................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Modulok a Logamatic 41xx szabályozóhoz / 00 HU Szakcég részére. A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni!

Szerelési utasítás. Modulok a Logamatic 41xx szabályozóhoz / 00 HU Szakcég részére. A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni! 60 0047 0 / 00 HU Szakcég részére Szerelési utasítás Modulok a Logamatic 4xx szabályozóhoz FM 44 FM 44 FM 45 FM 454 4 FM 445 ZM 44 A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni! Elõszó Fontos általános alkalmazási

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz HU (06.10) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3 1.1 Általános leírás

Részletesebben

CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA

CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA 1 1. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK Utasítások és ajánlások A szerelést és üzembe helyezést csak képesítéssel rendelkező kivitelező szakember, vagy szakkereskedés

Részletesebben

Függőlámpa. Szerelési útmutató 91060AB4X4VII

Függőlámpa. Szerelési útmutató 91060AB4X4VII Függőlámpa hu Szerelési útmutató 91060AB4X4VII 2017-04 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat és az esetleges

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás. Semlegesítő berendezés NE 2.0 6 720 801 566-00.1T 6 720 802 068 (2011/12) HU

Szerelési és karbantartási utasítás. Semlegesítő berendezés NE 2.0 6 720 801 566-00.1T 6 720 802 068 (2011/12) HU Szerelési és karbantartási utasítás Semlegesítő berendezés NE.0 6 70 80 566-00.T 6 70 80 068 (0/) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton /2006 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton /2006 HU Szakemberek számára 6304 453 04/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 3.0 / SKE.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék

Részletesebben

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők HU EVOS EVOS DOCCIA SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők Ø24 250 213 415 5 99 263 148 Ø50 MAX. 40 498 Ø33,5 360 G 3/8" Ø24 253 415 99 216 5 238 148 Ø50 MAX. 40 Ø33,5 L=2000 498 360 G 3/8"

Részletesebben

Szerelés lapostetőn és homlokzaton. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás 6 720 640 546 (2009/10) HU

Szerelés lapostetőn és homlokzaton. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás 6 720 640 546 (2009/10) HU 63043970.0-.SD Szerelés lapostetőn és homlokzaton Síkkollektorok FKT- Szerelési utasítás 6 70 640 546 (009/0) HU Sadržaj HU Általános tudnivalók........................................ 3 Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Tető síkja fölötti szerelés. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás (2009/10) HU

Tető síkja fölötti szerelés. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás (2009/10) HU 604966.0-.SD Tető síkja fölötti szerelés Síkkollektorok FKT- Szerelési utasítás 6 70 640 547 (009/0) HU Tartalomjegyzék HU Általános tudnivalók........................................ Műszaki adatok............................................

Részletesebben

1,702 x 1,182 x 0,062 m. 2,162 x 1,182 x 0,062 m

1,702 x 1,182 x 0,062 m. 2,162 x 1,182 x 0,062 m TERMÉKLEÍRÁS Plug & Flow modulkollektor (PFM) A szerelés végezhető vízszintesen és függőlegesen egyaránt. Megfelelő rögzítőrendszerek állnak rendelkezésre a különböző burkolattípusok számára vagy időjárásálló

Részletesebben

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT-1 szerelése lapostetőn és homlokzaton

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT-1 szerelése lapostetőn és homlokzaton Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT- szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD 6 70 64 35 (006/04 hu) Sadržaj Általános tudnivalók......................................... 3 Műszaki adatok.............................................

Részletesebben

Használati útmutató. Visign for Style 10 működtetőlap

Használati útmutató. Visign for Style 10 működtetőlap Visign for Style 10 működtetőlap Használati útmutató 2H vakolat alatti öblítőtartályokhoz, 2L vakolat alatti öblítőtartályokhoz, 2C vakolat alatti öblítőtartályokhoz és Standard 2S vakolat alatti öblítőtartályokhoz

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Kondenzációs gázkazán Fontos tudnivaló: Ezt a fűtőkazánt csak földgázzal/cseppfolyós gázzal szabad üzemeltetni! Logano plus SB735 gázüzemű kondenzációs kazán Szakemberek

Részletesebben

HURÉ 101 napkollektor

HURÉ 101 napkollektor HURÉ 101 napkollektor Épületfűtés, használati melegvíz, medencefűtés Kiváló ár-érték arány Egy kollektor, sokféle felszerelési lehetőség: ferde tetőre, ferde tetősíkba, lapos tetőre. Letisztult, elegáns

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690 Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 mágneses vízszűrők MC22001 MC22002 FL1-03-01274 - WE FL1-03-01689 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01688 FL1-03-01690 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI

Részletesebben

VR30 DE;AT;CH;BE;FR;IT;NL;ES;PT;HU

VR30 DE;AT;CH;BE;FR;IT;NL;ES;PT;HU VR30 DE;AT;CH;BE;FR;IT;NL;ES;PT;HU Szakemberek számára Szerelési útmutató Buszcsatoló, moduláló HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések a dokumentációhoz.......... 3 1.1 A dokumentumok megőrzése..

Részletesebben

ACK4 Láncos ablakmozgató motor

ACK4 Láncos ablakmozgató motor 1 ACK4 Láncos ablakmozgató motor Telepítési telepítési útmutató Kérjük figyelmesen olvassa el a dokumentumot, mert helytelen beüzemelés okozta meghibásodásért a forgalmazó nem vállalja a garanciát! Amennyiben

Részletesebben

Műanyag cső hegesztő WD W

Műanyag cső hegesztő WD W Műanyag cső hegesztő WD050411500 1500W WD050411500 Köszönjük, hogy WIDO termék vásárlása mellett döntött. Biztosak vagyunk abban, hogy értékelni fogja a termék minőségét, és teljes mértékben elégedett

Részletesebben

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Csavar Anya Alátét Összekötő rúd Merevítőlemez Szalag Gumi Fül Oldallemez Multi/Clamp szimpla (1), dupla és tripla (2), karimás (3) M12: 65 Nm M14: 85 Nm

Részletesebben

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA 1. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK Utasítások és ajánlások A szerelést és üzembe helyezést csak képesítéssel rendelkező kivitelező szakember

Részletesebben

HERZ-TS-90. HERZ Armatúra Hungária Kft. Normblatt 7723/7724 1999. szept. kiadás. Termosztátszelep alsórészek, R=1" Beépítési méretek, mm.

HERZ-TS-90. HERZ Armatúra Hungária Kft. Normblatt 7723/7724 1999. szept. kiadás. Termosztátszelep alsórészek, R=1 Beépítési méretek, mm. Termosztátszelep alsórészek, R=1" Normblatt 7723/7724 1999. szept. kiadás Beépítési méretek, mm Standard modellek nikkelezett kivitelben, menetes karmantyúval és menetes kupakkal. 1 7723 93 Egyenes 1 7724

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez A VEC egy olyan elszívó központi ventilátor család, amelyet kifejezetten a különböző lakó- és kereskedelmi

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01126 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Szűrő berendezések. Használati útmutató. Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01126 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01123 CP1-03-01124 CP1-03-01125 CP1-03-01126 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI útmutatások 1.1.

Részletesebben

Lumination LED világítótestek

Lumination LED világítótestek GE Lighting Solutions Felszerelési útmutató Lumination LED világítótestek Függesztett LED-es armatúra (EP14 sorozat) Jellemzők Hosszú élettartam (50 000 óra névleges élettartam) 5 év jótállás IP30 Száraz

Részletesebben

Telepítési útmutató HCM100 központi vezérlő egység

Telepítési útmutató HCM100 központi vezérlő egység eco Kommen gehen urlaub party Telepítési útmutató HCM100 központi vezérlő egység TARTALOMJEGYZÉK Honeywell Tartalomjegyzék...1 Áttekintés...2 A Hometronic rendszer...2 Telepítési lépések...2 A központi

Részletesebben

DuoControl CS. HU Beszerelési utasítás 2. oldal

DuoControl CS. HU Beszerelési utasítás 2. oldal DuoControl CS HU Beszerelési utasítás 2. oldal DuoControl CS Tartalomjegyzék Alkalmazott szimbólumok... 2 Beszerelési utasítás Szállítási terjedelem... 3 Biztonsági utasítások... 3 Szennyeződés / olajszennyeződés

Részletesebben

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 91712HB54XVII

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 91712HB54XVII Mennyezeti lámpa hu Szerelési útmutató 91712HB54XVII 2017-06 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági műszaki megol - dásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logamax plus GB162-65/80/100. Csatlakozó szerelvénycsoport. Csatlakozó szerelvénycsoport váltószeleppel. Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logamax plus GB162-65/80/100. Csatlakozó szerelvénycsoport. Csatlakozó szerelvénycsoport váltószeleppel. Szakemberek számára Szerelési utasítás Csatlakozó szerelvénycsoport 6 720 65 676-02.2TD Logamax plus GB62-65/80/00 Csatlakozó szerelvénycsoport Csatlakozó szerelvénycsoport váltószeleppel Szakemberek számára Szerelés előtt

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött és

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Összecsukható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110013 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110014 Állványmagasság:

Részletesebben

LED-es függőlámpa. Szerelési útmutató 88346HB54XVII

LED-es függőlámpa. Szerelési útmutató 88346HB54XVII LED-es függőlámpa hu Szerelési útmutató 88346HB54XVII 2017-07 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat,

Részletesebben

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez)

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez) Felszerelési útmutató Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt és készlethez) MIELŐTT HOZZÁKEZDENE A MUNKÁHOZ, olvassa el figyelmesen az összes tudnivalót! ÁRAMÜTÉS

Részletesebben

Kiadás: MOVIMOT MM..C utánszerelő készlet Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz / HU

Kiadás: MOVIMOT MM..C utánszerelő készlet Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz / HU MOVIMOT MM..C utánszerelő készlet Kiadás: 2002.07. Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz 1054 9560 / HU 1 Fontos tudnivalók 1 Fontos tudnivalók Ez a kiegészítés nem helyettesíti a részletes üzemeltetési

Részletesebben

Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó

Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó Teljesen mozgatható LED, LCD TV fali tartó MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést! FIGYELEM! Ne kezdje el a termék üzembe helyezését, mielőtt

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE315

Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE315 Speciális fűtőkazán ventilátoros olaj-/ gázüzemű égővel 6 70 88 48 (05/08) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE5 Cserekazán Logano G05, G5, SE45, SK45 típusokhoz Szerelés és karbantartás előtt

Részletesebben

EXLED-001 (HT-F62413A-10)

EXLED-001 (HT-F62413A-10) LED VILÁGÍTÁS Biztonsági előírások és használati utasítás EXLED-001 (HT-F62413A-10) Köszönjük, hogy ezt a terméket választotta. Kérjük, üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa át ezt a használati utasítást

Részletesebben

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 88169HB1XVII

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 88169HB1XVII Mennyezeti lámpa hu Szerelési útmutató 88169HB1XVII 2016-08 334 063 A termék biztonsági műszaki megoldásokkal rendelke - zik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat, és az esetleges

Részletesebben

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 96228HB43XVIII

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 96228HB43XVIII Mennyezeti lámpa hu Szerelési útmutató 96228HB43XVIII 2018-01 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére figyelme - sen olvassa el a biztonsági előírásokat,

Részletesebben

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK AJÁNDÉK EXTRÁK: - Triac szabályzó kimenet: fordulatszám szabályzottá tehető a szivattyú a szolárkörben, az optimális működés feltétele - Tacco-setter: a szivattyús blokkban pontosan

Részletesebben

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 91585AB4X5VII

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 91585AB4X5VII Mennyezeti lámpa hu Szerelési útmutató 91585AB4X5VII 2017-06 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági műszaki megol - dásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat

Részletesebben

Rosemount irányított hullámú radar

Rosemount irányított hullámú radar 00825-0318-4530, AB változat Rosemount irányított hullámú radar Útmutató a szegmentált szonda felszereléséhez FIGYELMEZTETÉS A biztonságos telepítés irányelveinek figyelmen kívül hagyása súlyos sérüléshez

Részletesebben