Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése (2009/10) HU. Szolár rendszerek számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése (2009/10) HU. Szolár rendszerek számára"

Átírás

1 SD Szerelési útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése (009/0) HU Szolár rendszerek számára

2 HU Általános Műszaki adatok iztonság Rendeltetésszerű használat Az útmutató felépítése Tartsa be ezeket az utasításokat A felszerelés előtt Általános utasítások Alkatrészek felsorolása További szükséges segédanyagok Szállítás és tárolás Műszaki dokumentáció A helyigény meghatározása a tetőn Tetőn végzett előkészítő munkák A szerelés kiinduló helyzetének a meghatározása Kiegészítő tetőléc felszerelése Kollektorok szerelése Kollektor szerelés előkészítése Kollektorok rögzítése Kollektor érzékelő csatlakoztatása Gyűjtővezetékek csatlakoztatása Nyomás alatti légtelenítés Tetőn lévő légtelenítővel (tartozék) történő légtelenítés Összekötő készlet a kétsoros szereléshez (tartozék) Takarólemezek felszerelése Alsó takarólemez Oldalsó takarólemez Két kollektor között lévő középső takaróléc Középső takarólemez többsoros szerelésnél Oldalsó takarólemez többsoros szerelés felső soránál Felső takarólemez A tető befedése efejező munkák Szerelés ellenőrzése A csatlakozások és gyüjtő vezetékek tömítése Rövid útmutató két kollektoros változathoz (0/009)

3 HU Általános Általános Ebben a fejezetben leírtuk, hogy a berendezés szerelése során milyen szabályokat kell betartani. A berendezés beszerelésre és az üzemeltetésre vonatkozó helyi előírásokat, irányelveket és szabványokat kérjük vegye figyelembe! Tetőn végzett szerelési munkák DIN 88, VO, C rész: tető-fedésiés tetőszigetelési munkák. DIN 89, VO, C rész: bádogos-munkák. DIN 845, VO, C rész: állvány-munkák. Németország Termikus szolár rendszerek csatlakozása EN 976: termikus szolár rendszerek és alkatrészei (előszerelet berendezések). ENV 977: termikus szolár rendszerek és alkatrészeik (vevő igény szerint kialakított rendszerek). DIN 988: Az ivóvíz szereléssel kapcsolatos műszaki szabályok. Vízmelegítők be- és felszerelése DIN 475,. rész: ivóvíz és üzemi víz hálózatra csatlakoztatott vízmelegítők, és vízmelegítő rendszerek követelményei, megjelölésük és kialakításuk, valamint ellenőrzésük. DIN 880, VO: fűtő és használati melegvíz készítő berendezések. DIN 88, VO: gáz, víz és szennyvíz szerelési munkák. DIN 84, VO: hőszigetelés a hőtechnikai berendezéseken. AV WasV: a víz ellátás általános feltételeire vonatkozó rendelet. DVGW W 55: ivóvíz melegítésére szolágló berendezés és vezetékeire vonatkozó műszaki rendszabályok a baktériumos fertőzés kialakulásának elkerüléséhez.. tábl. A termikus szolár rendszerek Németországban érvényes szerelési műszaki szabályai VO: Építőipari szolgáltatásokra vonatkozó rendelet, C rész: építőipari szolgáltatások általános műszaki szerződési feltételei. magasépítési munkák, különös tekintettel a lakás építésre, kiírási feltételei. Villámvédelem A maximum 0 m építési magasságú (szerelési magasság) épületeknél a villámvédelem szabályait is be kell tartani. Ha van villámvédelmi berendezés, a szolár rendszert egy villanyszerelő csatlakoztassa rá a villámvédelmi rendszerre. ÚJRA HASZNOSÍTÁS Az élettartam végén a kollektorokat vissza lehet adni a gyártónak. Ebben az esetben a veszélyes anyagok környezetkímélő újra hasznosítása lehetővé válik (0/009)

4 4 Műszaki adatok HU Műszaki adatok FKC- Tanusítvány 006 DIN Hosszúság Szélesség Magasság A kollektorok közötti távolság Abszorber űrtartalom, függőleges típusú. tábl. Műszaki adatok V f 070 mm 45 mm 90 mm 5 mm 0,86 l Abszorber űrtartalom, vízszintes típusú V f,5 l Külső felület (bruttó felület) A G,7 m Abszorber felület (nettó felület), m Nettó súly, függőleges típusú m 4 kg Nettó súly, vízszintes típusú m 4 kg Kollektor megengedett üzemi nyomása p max 6 bar (0/009)

5 HU iztonság 5 iztonság Ebben a fejezetben megtalálja a szerelési útmutató felépítését és azokat az általános biztonsági rendszabályokat amik a biztonságos és hiba nélküli üzemeltetéshez szükségesek. A szerelési biztonsági szabályokat és az alkalmazói útmutatót a szerelési utasításban, közvetlenül az adott munka szakasznál találja meg. A munkavégzés megkezdése előtt figyelmesen olvassa el a biztonsági rendszabályokat. A biztonsági rendszabályok figyelmen kívül hagyása személyi sérüléshez - akár halálesethez is -, valamint anyagi és környezeti károkhoz vezethet.. Rendeltetésszerű használat Ez a szerelőkészlet a termikus szolár kollektorok 5 és 65 dőlésszögű tetőkre történő felhelyezésére (függőleges és vízszintes) szolgál. Alkalmazási feltételek A szerelőkészletet csak megfelelő teherbírású tetőre szerelje fel. Ehhez szükség esetén konzultáljon statikussal és tetőfedő-áccsal is. A szerelőkészlet,8 kn/m maximális hó-terhelésre és maximum 0 m szerelési magasságra készült. Ehhez az utasításhoz Ez a szerelési útmutató fontos információkat tartalmaz a tetőbe történő szakszerű szerelés és a hidraulikus csatlakozók szerelésével kapcsolatban. A szerelési útmutatóban a kollektorok függőleges szerelését ábrázoltuk. Amennyiben a vízszintes szerelés eltér a függőlegestől akkor arra utalást teszünk. A teljes dokumentációt meg kell őrizni. Ezt a gyártónál is meg lehet tekinteni. A szerelési utasításban leírt tevékenységek feltételezik a szerelést végző megfelelő víz, gázszerelési szaktudását. Csak akkor végezze el saját maga a szerelési munkákat, ha megfelelő szakképzettséggel rendelkezik. A szerelési útmutatót adja át a vevőnek. Magyarázza el a kezelőnek a készülék működését és kezelését (0/009)

6 6 iztonság HU. Az útmutató felépítése. Tartsa be ezeket az utasításokat A figyelmeztető jelzésekkel két veszély szintet különböztetünk meg: FIGYELEM! VIGYÁZAT! ÉLETVESZÉLY A terméktől kiinduló veszély azt jelzi, hogy kielégítő megelőző intézkedések nélkül súlyos baleset, esetleg halálos sérülés történhet. SÉRÜLÉSVESZÉLY/ ERENDEZÉS KÁROSODÁS/ ÉPÜLET KÁROSODÁS Egy potenciális veszélyhelyzetre utal, amely közepes vagy könnyű testi sérüléshez vagy anyagi károkhoz vezethet. A kezelőre vonatkozó további veszély felhívó jelzések: A készülék optimális használatával és beállításával kapcsolatos ötletek, továbbá egyéb hasznos információk. FIGYELEM! VIGYÁZAT! VIGYÁZAT! ÉLETVESZÉLY lezuhanó, lecsúszó alkatrészek miatt. A tetőn végzett minden munka során tegye meg a szükséges védő intézkedéseket. A tetőn végzett munka során biztosítsa magát a lezuhanás ellen. Mindig viselje a védőruházatot és a felszerelést. A szerelés befejezése után ellenőrizze a szerelő készlet és a kollektorok szilárd rögzítettségét. ALESETVESZÉLY Ha változtat a szerkezeten, akkor az sérülést és üzemzavart okozhat. Éppen ezért ne változtassa meg a szerkezetet. ALESETVESZÉLY Ha a kollektor és a szerelési anyag hosszab ideig napon áll, fennál az égési sérülés lehetősége. Mindig viselje a védőruházatot és a - felszerelést. Takarja le a kollektort (pl egy tartozékként kapható takarólappal) és a szerelési anyagot a munkavégzés idejére, hogy elkerülje a napsugárzás miatt fellépő felmelegedést (0/009)

7 HU A felszerelés előtt 7 4 A felszerelés előtt 4. Általános utasítások Mivel a tetőn végzett munkáknál nagy a leesés veszélye és nagy tapasztalatot igényel a munkavégzés, azt javasoljuk, hogy a kollektorok szereléséhez és a tető szigeteléséhez forduljon szakszerelőhöz. A szerelés megkezdése előtt tájékozódjon a helyszíni feltételekről és a helyi előírásokról. ALESETVESZÉLY VIGYÁZAT! Ha a kollektor és a szerelési anyag hosszab ideig napon áll, az ilyen alkatrészeknél fennál az égési sérülés veszélye. Viseljen védőruházatot. Takarja le a kollektort (például egy tartozékként kapható takarólappal) és a szerelési anyagot a munkavégzés idejére, hogy elkerülje a napsugárzás miatt fellépő felmelegedést. Ellenőrizze a következőket, SD. ábra Kollektorpár teljes áttekintése, szerelés a tetőbe a szállítmány teljességét és sértetlenségét, a kollektorok optimális elrendezését. Vegye figyelembe a napsugárzást (elhajlási szög, déli irány). Kerülje el, hogy magas fák, vagy más tárgyak árnyékot vessenek a kollektorokra, a kollektor mezőt igazítsa az épület formájához (például menekülő nyílások ablakkal, ajtóval stb.). Csak a gyártó eredeti alkatrészeit használja és a hibás alkatrészeket a lehető legrövidebb időn belül cserélje ki. Távolítsa el a törött cserepeket, zsindelyt vagy lapokat a kollektorok környékéről és tegyen helyettük újat (0/009)

8 8 A felszerelés előtt HU 4. Alkatrészek felsorolása 4.. Kollektorok szerelő készlete A szerelőkészletek a kollektorok rögzítésére és a tető szigetelésére szolgálnak. Az alsó takarólemezek (. ábra, [6], [9] és [0] jelûek) lemezszoknya nélkül, pala és zsindelyhez készültek. A többsoros szereléshez külön alap és bővítő szerelő készletet szállítunk ábra alap készlet a külső kollektorokhoz és bővítő készlet a középső kollektorokhoz (függőleges, egysoros) SD Alap szerelő készlet egy kollektor sor mindkét külső kollektorjához (. ábra): ővítő szerelő készlet minden további kollektorhoz (. ábra): Felső takaró lemez balra Felső takaró lemez középen Felső takaró lemez jobbra 4 Tartók (4 darab tartalék) 6 4 Tartók 7 Lecsúszás elleni biztosító léc 5 Oldalsó takaró lemez jobbra 8 Lecsúszás biztosítás ( vízszintes helyzetben) 6 Alsó takaró lemez jobbra 9 Alsó takaró lemez középen 7 Lecsúszás biztosító léc Tömítőszalag tekercs 8 Lecsúszás biztosítás (6 vízszintes helyzetben) 4 4 Kétoldalú leszorító 0 Alsó takaró lemez balra 5 Takaróléc Tömítőszalag tekercs Oldalsó takaró lemez balra 9 Cserép rátét aloldali alátét lap 4 Kétoldalú leszorító 5 Takaróléc méretű csavar és alátét 6 7 Egyoldalú leszorító 6 8 Jobboldali alátét lap 9 Cserép rátét (0/009)

9 HU A felszerelés előtt Hidraulikus csatlakozó A kollektorok közötti hidraulikus csatlakozáshoz egy csatlakozó és összekötő készletre lesz szüksége ábra Csatlakozó és összekötő készlet ( függőleges kollektor ábrázolása) SD Csatlakozó készlet, kollektor mezőnként (. ábra) Rugós bilincs ( darab tartalék) 5 7 R tömlővég 8 mm szorító gyűrűvel G hollandi anya 8 Vakdugó 4 Szorítólap 9 55 mm szolártömlő 5 Derékszögű vég 0 Kollektor érzékelők szorító csavarozása mm szolár tömlő SW 5 kulcs Kollektorok összekötő készlete (két szállítódarab, 4. ábra) 95 mm szolár tömlő Rugós leszorító 4 4. ábra Két szállítódarab egy összekötő készlettel SD (0/009)

10 0 A felszerelés előtt HU 4. További szükséges segédanyagok Vízmérték Kőműves zsinór Vákumos üvegfogó iztonsági zsinóros mellény Csőtömítő anyag Építő állvány Tető létra, vagy kéményseprő járat Daru, vagy felvonó Akkumulátoros csavarhúzó és fúró (Ø 4 mm) SW 0 dugóskulcs (80 mm-es hosszabbítóval együtt) SW 8 kulcs 4.4 Szállítás és tárolás Valamennyi alkatrészt szállítási csomagolással védünk. A csomagolást környezetkímélő módon semmisítse meg. Kollektor csatlakozók szállítási védelme A kollektorok csatlakozóit műanyag kupakokkal védjük a sérülés ellen. A ERENDEZÉS KÁROSODÁSAI VIGYÁZAT! Tárolás a sérült tömítő felületek miatt. A (5. ábra, []) jelű műanyag sapkát közvetlenül a szerelés előtt távolítsa el. A kollektorokat kizárólag száraz helyen lehet tárolni. A kollektorokat esővédelem nélkül nem szabad nyílt helyen tárolni. 5. ábra Kollektor csatlakozók műanyag sapkája SD (0/009)

11 HU A felszerelés előtt 4.5 Műszaki dokumentáció A szolár berendezés különböző (6. ábra) alkatrészekből tevődik össze, amelyeknek rájuk vonatkozó szerelési és kezelési útmutatója van. Adott esetben az alaktrésznek önálló dokumnetációja is lehet. A tetőre történő kollektor szerelési útmutató a csatlakozó készletben található A komplett állomás szerelési útmutatója az állomásban található A tároló szerelési útmutatója a tárolónál található SD 6. ábra Szolár berendezés alkatrészek és a műszaki dokumnetáció (0/009)

12 A felszerelés előtt HU 4.6 A helyigény meghatározása a tetőn Vegye figyelembe, hogy a tetőn a következő nagyságú területre lesz szüksége. A és méret Kollektormező helyigénye a takarólemezekkel együtt. C méret Legalább két cserépsor a gerincig, illetve a kéményig. Különösen a nedves felrakott cserép esetén fennáll annak kockázata, hogy megsérül a tető borítás D méret Tető kiugrás, beleértve az oromfal vastagságát is. E méret Legalább 0 cm a csatlakozó vezetékek szereléséhez a tetőtér alsó részében. F méret Legalább 40 cm a tetőrész felső részében a csatlakozó vezetékek szereléséhez. 7. ábra etratandó távközök SD Függőleges kollektorok helyigénye: Vízszintes kollektorok helyigénye: Kollektorok A Méret méret Kollektorok A Méret méret darabszáma darabszáma,67 m,80 m 4,5 m,87 m,84 m,80 m 6,6 m,87 m 4 5,0 m,80 m 4 8,7 m,87 m 5 6,8 m,80 m 5 0,80 m,87 m 6 7,4 m,80 m 6,90 m,87 m 7 8,5 m,80 m 7 4,99 m,87 m 8 9,69 m,80 m 8 7,09 m,87 m 9 0,86 m,80 m 9 8,96 m,87 m 0,0 m,80 m 0,8 m,87 m. tábl. Függőlegesen szerelt kollektorok helyigénye (a körbenfutó takarólemezekkel együtt) 4. tábl. Vízszintesen szerelt kollektorok helyigénye (a körbenfutó takaró lemezekkel együtt) (0/009)

13 HU Tetőn végzett előkészítő munkák 5 Tetőn végzett előkészítő munkák ÉLETVESZÉLY FIGYELEM! A tetőn végzett munka során biztosítsa magát a lezuhanás ellen. ALESETVESZÉLY FIGYELEM! lezuhanó, lecsúszó alkatrészek miatt. A tetőn végzett minden munka során tegye meg a szükséges védő intézkedéseket. Mindig viselje a védőruházatot és a felszerelést. A tetőcserepeket a helyigénynek megfelelően (. tábl. és 4. tábl.) a kollektormező és a kiegészítő cserépsorok felett a kielégítő lépés lehetőség számára fedje le (0/009)

14 4 Tetőn végzett előkészítő munkák HU 5. A szerelés kiinduló helyzetének a meghatározása A szerelés kiinduló helyzetet gondosan meg kell határozni. Vízszintes kiinduló helyzet X méret (az oldalsó takarólemeznél 8. ábra, [], fekvő cserepek közötti távolság) meghatározása és ennek megjelölése a tetőn. Úgy tervezze, hogy a cserepeket lehetőleg csak a kollektor mező jobb oldalán és mindig a cserép hullám völgyében kelljen vágni. A vágás után legalább a cserép felének sértetlenül kell maradni. Kollektorok A Méret X Méret darabszámlegeleges Függő- Vízszint. Függő- Vízszint.,50 m,4 m, m,4 m,67 m 4,5 m,49 m 4,4 m,84 m 6,6 m,66 m 6,4 m 4 5,0 m 8,7 m 4,8 m 8,5 m 5 6,8 m 0,80 m 6,00 m 0,6 m 6 7,4 m,90 m 7, m,7 m 7 8,5 m 4,99 m 8,4 m 4,8 m 8 9,69 m 7,09 m 9,5 m 6,9 m 9 0,86 m 8,96 m 0,68 m 8,78 m 0,0 m,8 m,85 m,0 m 5. tábl. Kollektormező szélesség a takarólemezekkel együtt (A méret) és a cserepek közötti távköz (X méret) Függőleges kiinduló helyzet A méret (8. ábra) figyelembe vételével a legalsó cserépsor meghatározása (8. ábra, []). Sorok száma méret Függőleges Vízszintes,80 m,87 m 5,0 m,7 m 7,5 m 4,47 m 4 9,47 m 5,77 m 6. tábl. Kollektormező magassága a takarólemezzel együtt ( méret) (0/009)

15 HU Tetőn végzett előkészítő munkák 5 Amennyiben a cserepet meg kell rövidíteni akkor csak a felsőt szabad vágni (a cserepet csak akkor vágja le, ha már felszerelte a takarólemezeket). > 80 mm > 80 mm X A 8. ábra A kollektormező pontos helyzetének a meghatározása SD 5. Kiegészítő tetőléc felszerelése A takarólemezek és a kollektormező felhelyezésére a helyszínen a már meglévőkkel azonos méretű kiegészítő tetőléceket kell felszereleni. Alternatív megoldásként a már meglévő tetőléceket a kollektormezőnél a kiegészítő lécekkel is le lehet cserélni. A szerelési útmutatóban megtalálja a kiegészítő tetőlécek szerelését. A kiegészítő tetőlécek hosszúsága A kiegészítő tetőlécek minimális hosszúsága (9. ábra, []) megegyezik a kollektormező szélességével (5. tábl., 4. oldal, A méret) plusz kb. 0 cm a oldalsó leszorítók számára (9. ábra, []) (0/009)

16 6 Tetőn végzett előkészítő munkák HU ÉPÜLETKÁROK VIGYÁZAT! a tető szigetelés hibái miatt. A tetőlécek érintkezését a szarufán, vagy más megfelelő módon rögzítse őket pl. a meglévő tetőléc duplázásával (9. ábra, [] és. ábra, []). > 80 mm X A SD 9. ábra A kiegészítő tetőlécek hosszúsága (itt az első tetőléc, alul lecsúszás elleni biztosítással) Tartók Kiegészítő tetőléc A kiegészítő tetőlécek összekötése 5.. A lecsúszás elleni biztosítás szerelése az első tetőlécre Amennyiben a tetőn helyhiány miatt nem lehet rákötni a lecsúszás elleni biztosítást, akkor ezt a földön előzetesen fel kell szerelni az első kiegészítő tetőlécre. A vízszintes szereléshez lecsúszás biztosítást (0. ábra, []) kell egy falécen rögzíteni ( külső, középső). Kettő lecsúszás biztosítást (0. ábra, []) a faléc végén a 4 0 (0. ábra, []) csavarral kell rögzíteni. 0. ábra A falécek lecsúszás biztosíításának előzetes felszerelése SD (0/009)

17 HU Tetőn végzett előkészítő munkák 7 Előreszerelt lecsúszás biztosítás az első kiegészítő tetőlécre (. ábra, []) helyezése és kettő darab 4 40 (. ábra, []) méretű csavarral történő rögzítése (figyeljen a méretekre) (70) 70. ábra A lecsúszás biztosítás rögzítése a tetőlécen (méretek mm-ben, zárójelben = vízszintes kialakítás) 5.. Kiegészítő tetőlécek felszerelése ÉPÜLETKÁROK VIGYÁZAT! a tető szigetelés hibája miatt, ha a takarólemez nem megfelelően szigetel. A meglévő szintkülönbségek miatt a szarufákat a helyszínen kell kiegyenlíteni (. ábra). A tetőléceket vízszintesen kell felszerelni (használjon vízmértéket).. ábra A szarufa szintkülönbségek kiegyenlítése SD Ha egy kiegészítő lécet (. ábra, []) egy már meglévő mellett kell alkalmazni, akkor a meglévőt a kollektrormező (. ábra, []) alatt pótolni és megfelelően rögzíteni kell (. ábra, []). A cserepek borítását az oldalsó takarólemezeknél biztosítani kell. 4. ábra A tetőlécek elhelyezése a kollektormező alatti részen ehelyezett tetőlécek A tetőlécek rögzítése (ellen lécezés) Kollektromező (külső) 4 Szarufa SD (0/009)

18 8 Tetőn végzett előkészítő munkák HU Egysoros felszerelés Helyezze el az első tetőlécet a lecsúszás biztosítással (4. ábra, []). A második tetőlécet alul helyezze el a leszorítók számára (4. ábra, []). A harmadik tetőlécet az oldalsó leszorítókhoz szerelje fel fent (4. ábra, []). A negyedik tetőléc a felső takarólemez támasztó sztiropor ék számára szolgál (4. ábra, [4]). Az ötödik tetőléc a felső takarólemez támasztására szolgál (4. ábra, [5]). A hatodik tetőléc a felső takarólemez támasztására és rögzítésére szolgál (4. ábra, [6]) ( ) 0 (00) (0-50) ( ) SD 4. ábra A kiegészítő tetőlécek távolsága egysoros szerelésnél (méretek mm-ben a zárójeles értékek = vízszintes kivitelezés) (0/009)

19 HU Tetőn végzett előkészítő munkák 9 Többsoros szerelés A többsoros szerelésnél az első tetőléc sor elhelyezése ugyanúgy történik mint az egysoros szerelésnél (4. ábra). Az 5. és 6. lécek azonban elmaradnak. A negyedik kiegészítő tetőléc az egysoros szerelénél egyidejűleg a felette lévő sor (5. ábra, []) első tetőléce is, és ezért a felső kollektor sor lecsúszás elleni biztosítására is szolgál. A második tetőlécet alul helyezze el a leszorítók (5. ábra, []) számára. A harmadik tetőlécet az oldalsó leszorítókhoz szerelje fel fent (5. ábra, []). A negyedik tetőléc a felső takarólemez támasztó sztiropor ék számára szolgál (5. ábra, [4]). Az ötödik tetőléc a felső takarólemez támasztására szolgál (5. ábra, [5]). A hatodik tetőléc a felső takarólemez támasztására és rögzítésére szolgál (5. ábra, [6]) (990-00) 0 (90) (40-440) (60-660) SD 5. ábra A kiegészítő tetőlécek távolsága többsoros szerelésnél (méretek mm-ben a zárójeles értékek = vízszintes kivitelezés) (0/009)

20 0 Kollektorok szerelése HU 6 Kollektorok szerelése Ha elkezdi a kollektorok szerelését, akkor végig tartsa be a következő biztonsági és alkalmazói utasításokat. ÉLETVESZÉLY lezuhanó, lecsúszó alkatrészek miatt. FIGYELEM! A tetőn végzett minden munka során tegye meg a szükséges védő intézkedéseket. A tetőn végzett munka során biztosítsa magát a lezuhanás ellen. Mindig viselje a védőruházatot és a felszerelést. A szerelés befejezése után ellenőrizze a szerelő készlet és a kollektorok szilárd rögzítettségét. 6. ábra Két beszerelt kollektor SD A ERENDEZÉS KÁROSODÁSAI a sérült tömítő felületek miatt. VIGYÁZAT! A kollektor csatlakozáson lévő műanyag sapkát közvetlenül a szerelés előtt távolítsa el. A szereléshez használjon a tetőrészből elnyúló pontos fogóval rendelkező emelőt, vagy a tartozékként megvásárolható különleges emelőfogót (megkönnyíti az emelést). A szállítás, vagy a szerelés során a kibiztosítás nélküli kollektorok leeshetnek (0/009)

21 HU Kollektorok szerelése 6. Kollektor szerelés előkészítése A tetőn történő tényleges szerelés megkezdése előtt már a földön előszerelheti az egyes alkatrészeket, és ezzel megkönnyíti a későbbi munkát a tetőn. A szolár tömlők biztosítása érdekében biztosítógyűrűs rugós bilincset fel kell szerelni. VIGYÁZAT! A ERENDEZÉS KÁROSODÁSAI a szolár tömlők tömítetlensége miatt. A (7. ábra, []) rugós bilincs helyes pozícióját feltétlenül a (7. ábra, []) biztosítógyűrű lehúzása előtt kell be állítani. A fogóval történő utólagos meglazítás a feszítő erőt berfolyásolhatja. 7. ábra iztosítógyűrűs rugós rögzítő bilincs és szerelt állapotban az előszerelt vakdugón SD VIGYÁZAT! ALESETVESZÉLY A biztosítógyűrűt csak akkor szabad lehúzni, ha a rugós bilincs már a szolár tömlő felett van. "Tichelmann" hidraulikus csatlakozás A kollektro mezőt a Tichelmann elv szerint kell becsövezni. Ezáltal érhető el hogy minden egyes kollektor azonos térfogat áramot kap (8. ábra). 4 Az előremenő vezetéket jobbra (8. ábra) vagy balra (9. ábra) lehet kivezetni. Az útmutatóban az előremenő vezeték kivezetését a jobb oldalon ábrázoltuk. A kollektorokat úgy kell felszerelni, hogy a kollektor érzékelő (9. ábra, []) befogadásához érzékelő átvezetés fent legyen. 8. ábra Hidraulikus csatlakozás - előremenő vezeték jobbra 95 mm szolár tömlő 55 mm szolár tömlő és vakdugó Előremenő vezeték 4 Visszatérő vezeték SD Ha a szolár rendszert a legfelső ponton automata légtelenítővel szeretné légteleníteni, akkor az előremenő vezetéket emelkedéssel kell a légtelenítőhöz vezetni, míg a visszatérő vezetéket a kollektor mező felé mutató emelkedéssel kell kialakítani SD 9. ábra Hidraulikus csatlakozás - előremenő vezeték balra (0/009)

22 Kollektorok szerelése HU 6.. Összekötő készlet szerelése A két kollektor hidraulikus összekötése az összekötő készlettel történik (95 mm szolár tömlő és rugós bilincs a szállítólapból). Alacsony külső hőmérséklet esetén azt javasoljuk, hogy a szolár tömlőket tegye forró vízbe, mert így megkönnyíti a szerelést. Az ábrákon úgy rajzoltuk be az összekötő készletet, hogy az első kollektor szerelése jobbra történik. 0. ábra Összekötő készlet előszerelése SD A műanyag sapkát (szállításhoz) szerelje le a kijelölt kollektor csatlakozásokról. A 95 mm (0. ábra, []) szolár tömlőt tolja rá a második és minden további jobb oldali csatlakozásra. A rugós bilincset (0. ábra, []) tolja át a szolár tömlő felett (a második bilincs a későbbiekben biztosítja a másik kollektorok csatlakozását). Ha a rugós bilincs helyesen ül, húzza le a biztosító gyűrűt és ezzel biztosítja a csatolást (0. ábra, []). 6.. Vakdugók szerlése Egy kollektor mező csatlakozásához nincs minden csatlakozásra szükség, ezért azokat le kell zárni. A műanyag sapkát (szállításhoz) szerelje le a kijelölt kollektor csatlakozásokról. 55 mm-es szolár tömlőt (. ábra, []) az előszerelt vakdugóval a kollektor mező mindkét szabad csatlakozásra tolja rá. Ha a rugós bilincsek helyesen ülnek, húzza le a biztosító gyűrűket, és ezzel biztosítja a kötést.. ábra Vakdugók és rugós bilincsek szerlése Rugós bilincs 55 mm szolár tömlő Vakdugók SD (0/009)

23 HU Kollektorok szerelése 6.. Gyűjtő vezetékek sarokcsövének szerelése A gyűjtő vezetéken lévő csatlakozás előkészítéséhez a sarokcsöveket előszerelni kell. A műanyag sapkát (szállításhoz) szerelje le a kijelölt kollektor csatlakozásokról. A hollandi anyát (. ábra, []) tolja a kollektor csatlakozás fölé. A kapocslemezek (. ábra, []) a kollektor csatlakozás pereme mögött fekszenek, ezeket nyomja össze. Az O gyűrűs sarok csövet (. ábra, []) igazítsa be és csavarozza össze a hollandi anyával.. ábra Sarokcsövek szerelése SD 6..4 a tömítőszalag behelyezése a kollektor keretbe A csatlakozásokat a kollektorok oldalsó és alsó takaró lemezén (. ábra, []) tömítőszalaggal szigetelni kell. A kollektorok fogó mélyedéseit tisztítsa meg. A tömítőszalagon lévő védő fólia lehúzása. A tömítőszalagot (. ábra, []) a ragasztós felületével helyezze a külső kollektor külső oldalának fogó mélyedésébe és ugyanígy járjon el minden alul lévő kollektor (. ábra, []) és sarok csatolás (. ábra, []) esetén is. A tömítőszalag a szerelés után lassan megduzzad.. ábra A kollektor hátoldala SD (0/009)

24 4 Kollektorok szerelése HU 6. Kollektorok rögzítése A kollektorok felhelyezését a jobb oldalon kezdje. 6.. Az első kollektor felhelyezése 80 mm Az első kollektort (4. ábra, []) hagyja becsúszni a lecsúszás elleni biztosítóba és úgy állítsa be, hogy 80 mm-re legyen a külső (adott esetben vágott) cseréptől (4. ábra, []). A kollektort enyhén emelje meg és a jobb oldali alátét lapot (5. ábra, []) a. és. kiegészítő lécen, valamint a kollektor közepén, egy már meglévő lécen addig tolja be, amíg a kiemelkedés alul a kollektor peremének ütközik. A csavarokhoz (5. ábra, []) 4 mm-es előfuratot kell készíteni SD 4. ábra Az első kollektor felhelyezése és lecsavarozása Az egyoldalú leszorítót (5. ábra, []) 6 40-es csavarral (5. ábra, []) és alátéttel rögzítse (SW 0 kulcsot használjon). A leszorító most beakad az alsó kollektor perembe. A kollektort enyhén emelje meg és az alátét lapot (6. ábra, []) a kétoldalú leszorítóval a. és. kiegészítő lécen, valamint a kollektor közepén, egy már meglévő lécen addig tolja be, amíg a kiemelkedés alul a kollektor peremének ütközik. A csavarokhoz (6. ábra, []) 4 mm-es előfuratot kell készíteni SD 5. ábra Az első kollektor felhelyezése és lecsavarozása Csak akkor húzza meg a csavart, ha a második kollektort a kétoldalú leszorítóig betolta. 6. ábra Kétoldalú leszorító az első kollektoron SD (0/009)

25 HU Kollektorok szerelése Amásodik kollektor felhelyezése A második kollektort az előszerelt szolártömlővel (7. ábra, []) hagyja a lecsúszás elleni biztosítóba becsúszni. A második rugós bilincset (7. ábra, []) tolja a szolár tömlőre. A második kollektort úgy tolja az első kollektorra, hogy az előszerelt szolár tömlő rá tolódjon az első kollektor (7. ábra, []) baloldali csatlakozására. A rugós bilincset tolja keresztül a kollektor peremen és húzza meg a biztosító gyűrűt. 7. ábra A második kollektor összekötése az elsővel SD A ERENDEZÉS KÁROSODÁSAI VIGYÁZAT! nem biztosított szolár tömlők miatt. A kollektor csatlakozáson lévő minden szolár tömlőt rugós bilinccsel biztosítson (8. ábra) SD Húzza meg a kétoldalú leszorító (9. ábra, []) csavarjait. Ehhez használjon 80 mm-es hosszabbító száras SW 0 dugós kulcsot. 8. ábra Szolár tömlő biztosított rugós bilinccsel A leszorító most beakad az alsó kollektor perembe. Minden további kollektornál hasonlóképpen cselekedjen. 80 mm 9. ábra Kétoldalú leszorító becsavarozása SD (0/009)

26 6 Kollektorok szerelése HU 6.. Az utolsó kollektor biztosítása. A baloldali kollektort enyhén emelje meg és a baloldali alátét lapot (0. ábra, []) a. és. kiegészítő lécen, valamint a kollektor közepén, egy már meglévő lécen addig tolja be, amíg a kiemelkedés alul a kollektor peremének ütközik. A csavarokhoz (0. ábra, []) 4 mm-es előfuratot kell készíteni. Az egyoldalú leszorítót (0. ábra, []) 6 40-es csavarral (0. ábra, []) és alátéttel rögzítse (SW 0 kulcsot használjon). 0. ábra aloldali leszorító szerelése SD 6..4 Többsoros szerelés Ha több kollektor sor szerelését tervezi akkor a felső kollektoroknál is kell lecsúszás elleni biztosítást szerelni. A vízszintes kivitelezésénél ugyancsak a kollektor közepén lévő 700 mm távolságú lecsúszás elleni biztosítást kell felszerelni. 700 mm 700 mm Kollektoronként helyezzen el középen két lecsúszás elleni biztosítást (. ábra, []) (egymástól 700 mm-re) az alsó kollektor fölött az alsó sor negyedik kiegészítő lécére és darabonként két 4 x 40 mm-es csavarral rögzítse azt. A felső sor kollektorát (. ábra, []) hagyja becsúszni a lecsúszás elleni biztosításba és igazítsa azt az alsó sorhoz. A kollektorokat ugyanúgy rögzítse, mint az alsó sornál SD. ábra A második kollektor sor lecsúszás elleni biztosítása (0/009)

27 HU Kollektor érzékelő csatlakoztatása 7 7 Kollektor érzékelő csatlakoztatása A kollektor érzékelőt a komplett állomáshoz, illetve a szabályozóhoz mellékeltük. A Ügyeljen a beépítési helyre az egy illetve a kétsoros kollektor rendszereknél (. ábra). eépítési hely A kollektor érzékelőt a kollektorba a csatlakoztatott előremenő vezetékkel (. ábra, []) kell felszerelni. Az (. ábra, [A]) beépítési hely egysoros előremenő vezetékkel ellátott kollektor rendszereknél jobbra található. A (. ábra, []) beépítési hely kétsoros előremenő vezetékkel felszerelt kollektor rendszereknél balra található.. ábra A kollektor érzékelő beépítési helye (elvi vázlat) Visszatérő vezeték Előremenő vezeték SD Kollektor érzékelő szerelése A szolár rendszer szabályos és zavarmentes működése érdekében fontos, hogy a (. ábra, []) kollektor érzékelőt (körülbelül 50 mm-nek felel meg) teljesen betolja az érzékelő vezetőcsőbe. A kollektor érzékelővel, vagy a csavarhúzóval az érzékelő átvezetés tömítő rétegét (. ábra, []) szakítsa át. A kapcsos csavarozást (. ábra, []) forgassa be az érzékelő átvezetésbe. A kollektor érzékelőt körülbelül 50 mm mélységben tolja be az érzékelő vezetőcsőbe (ütközésig). A kapcsos csavarozást (. ábra, []) szorítsa meg, szükség esetén tartson ellen.. ábra A kollektor érzékelő betolása a kollektorba Kollektor érzékelő Kapcsos csavarozás Érzékelő átvezetés 50 mm Kollektor SD Amennyiben az érzékelőt rossz kollektor átvezetésnél (. ábra, []) vezette át, az átszakított részt a csatlakozó készletben lévő szigetelővel újra kell szigetelni. Előzőleg a kábel csavarozás segítségével (. ábra, []) az érzékelő átvezetésnél érintett anyát el kell távolítani (0/009)

28 8 Gyűjtővezetékek csatlakoztatása HU 8 Gyűjtővezetékek csatlakoztatása A gyüjtővezetékek lefektetéséhez vegye elő a komplett állomás szerelési útmutatóját. A gyűjtövezetékekre történő hidraulikus csatlakozás flexibilis szolár tömlőkkel történik. A gyűjtővezeték közvetlenül a kollektorra csatlakozása tilos. 4. ábra A csatlakozó vezetékek tető alatti vezetése Előremenő vezeték Visszatérő vezeték SD 8. Nyomás alatti légtelenítés Ha a szolár rendszer légtelenítése légtelenítő kompresszorral történik, akkor nincs szükség légtelelnítőre a tetőn. A műanyag sapkát (szállításhoz) szerelje le a kijelölt kollekttor csatlakozásokról. A hollandi anyát (5. ábra, []) tolja a kollektor csatlakozás fölé. A szorítólemezek (5. ábra, []) a kollektor csatlakozás pereme mögött fekszenek, ezeket nyomja össze. Az O gyűrűs sarok csatlakozóvéget (5. ábra, []) nyomja rá a csatlakozóra, igazítsa be és csavarozza össze a hollandi anyával. Az 000 mm hosszú szolártömlőt, 5. ábra, [5]) tolja rá a sarok csatlakozóvégre és rögzítse a rugós bilinccsel (5. ábra, [4]). A szorítógyűrűs tömlővéget (5. ábra, [6]) ütközésig dugja be a szolár tömlőbe és rögzítse a rugós bilinccsel. A szolártömlőt az érzékelő kábellel együtt vezesse ki a tetőre. A gyüjtővezetéket csatlakoztassa az R szorítógyűrűs (8 mm) tömlővégre (5. ábra, [6]). A visszatérő vezetéknél hasonlóképpen járjon el. 5. ábra Előremenő vezeték szerelése Hollandi anya Szorítólap O gyűrűs sarok csatlakozóvég 4 Rugós bilincs biztosító gyűrűvel mm szolár tömlő 6 R tömlővég szorítógyűrűvel SD (0/009)

29 HU Gyűjtővezetékek csatlakoztatása 9 8. Tetőn lévő légtelenítővel (tartozék) történő légtelenítés Ha a szolár rendszert a legfelső ponton automata légtelenítővel szeretné légteleníteni, akkor az előremenő vezetéket emelkedéssel kell a légtelenítőhöz (6. ábra, []) vezetni, míg a visszatérő vezetéket a kollektor mező felé mutató emelkedéssel kell kialakítani (6. ábra). Kerülje a gyakori irány változtatásokat. Minden lefelé történő irány változtatásnál és az ismételt emelkedéseknél egy kiegészítő légtartályt és légtelenítőt kell beiktatni. Ha nincs elegendő hely az automata légtelenítő számára, akkor egy kézi légtelenítőt kell beépíteni. 6. ábra Előremenő csatlakozás légtelenítője Kollektor érzékelő Automatikus légtelenítő a tetőn SD Azt javasoljuk, hogy a szolár rendszerben teljesen fémből készült légtelenítőt alkalmazzon, mert csak ezek képesek a fellépő hőmérsékletnek ellenálni. Az automata légtelenítőn lévő mandencsavar és az időjárásvédő sapka funkciója A szolár rendszer légtelenítése a nyitott mandencsavaron (7. ábra, []) keresztül történik. Ahhoz, hogy a nyitott mandencsavaron keresztül ne juthasson nedvesség a szolár rendszerbe az időjárásvédő sapkát (7. ábra, []) üzem közben mindig rá kell tenni a mandencsavarra. Nyissa meg a légtelenítőt, ahol a mandencsavart egy fordulattal kicsavarta ábra A szállítási terjedelembe tartozó légtelenítő készlet Időjárásvédő sapka (mandencsavar) Automatikus légtelenítő SD Golyós csap 4 Tömítés A légtelenítő készlet a kollektorra történő közvetlen, vagy tetőn kívüli szerelésre készült. A tetőben történő szerelés helyhiány miatt nem lehetséges. Ezért csak megemlítjük a tető alatti légtelenítő beszerelést. 5 Légtelenítő edény 6 Hollandi anyás és szorító gyűrűs kettős csőkapcsoló 7 O gyűrűs tömlővég (itt nincs rá szükség) 8 Rugós bilincs 9 55 mm szolár tömlő (itt nincs rá szükség) (0/009)

30 0 Gyűjtővezetékek csatlakoztatása HU A légtelenítő tető alatti csatlakoztatása A műanyag sapkát (szállításhoz) szerelje le a kijelölt kollektor csatlakozásokról. A hollandi anyát (8. ábra, []) tolja a kollektor csatlakozás fölé. A szorítólemezek (8. ábra, []) a kollektor csatlakozás pereme mögött fekszenek, és ezeket nyomja össze. Az O gyűrűs sarok csatlakozóvéget (8. ábra, []) igazítsa be és csavarozza össze a hollandi anyával. Az 000 mm hosszú szolártömlőt, (8. ábra, [5]) tolja rá a sarok csatlakozóra és rögzítse a rugós bilinccsel (8. ábra, [4]). A szolártömlőt az érzékelő kábellel együtt vezesse ki a tetőre. A visszatérő vezetéknél hasonlóképpen járjon el. Az O gyűrűs R tömlővéget (8. ábra, [6]) és az O gyűrűs kettős csőkapcsolót (8. ábra, [8]) csavarozza be a légtartályba (8. ábra, [7]). A szorító gyűrűs tömlővéget (8. ábra, [6]) ütközésig dugja rá szolár tömlőre és rögzítse a rugós bilinccsel ábra Az előremenő csatlakozás szerelése a szolártömlőn G hollandi anya Szorítólap O gyűrűs sarok csatlakozó 4 Rugós bilincs biztosító gyűrűvel mm szolár tömlő 6 O gyűrűs R tömlővég 7 Légtartály 8 O gyűrűs szorító gyűrűs kettős csőkapcsoló SD A visszatérő vezetéknél a csatlakozó készletben lévő szorító gyűrűs tömlővéget a hosszú szolártömlőbe kell beszerelni. A gyüjtővezetéket csatlakoztassa a szorítógyűrűre (8. ábra, [8]) (0/009)

31 HU Összekötő készlet a kétsoros szereléshez (tartozék) 9 Összekötő készlet a kétsoros szereléshez (tartozék) Az összekötő készlet (9. ábra, [8]) tartozékként kapható, és ezzel lehet létrehozni a két kollektor sor közötti csatlakozást. A további, nem használt kimenetekre vakdugókat (9. ábra, [9]) kell szerelni A kollektorok valamennyi csatlakozó részét még a földön szerelje össze. 5 Szállítási terjedelem (9. ábra) 4 Sarok csatlakozóvég Rugós bilincs 4 Vakdugók 4 55 mm szolár tömlő mm szolár tömlő 6 G hollandi anya 7 Szorítólap 9. ábra Elvi vázlat és a szállítási terjedelem SD Kiegészítő vakdugók szerlése A nem szükséges kollektor csatlakozókat (40. ábra, []) zárja le vakdugókkal. Az 55 mm-es szolár tömlőt (40. ábra, []) az előszerelt vakdugóval a kollektor mező mindkét szabad csatlakozására tolja rá. Ha a rugós bilincsek helyesen ülnek, húzza le a biztosító gyűrűket, és ezzel biztosítja a kötést. Összekötő készlet szerelése A műanyag sapkát (szállításhoz) szerelje le a kijelölt kollektor csatlakozásokról. A hollandi anyát (4. ábra, []) tolja a kollektor csatlakozás fölé. A szorítólemezek (4. ábra, []) a kollektor csatlakozás pereme mögött fekszenek, ezeket nyomja össze. Az O gyűrűs sarok csatlakozóvéget (4. ábra, []) nyomja rá a csatlakozóra, igazítsa be és csavarozza össze a hollandi anyával. Mérje meg a sarok csatlakozóvégek közötti távolságot (X méret) a felszerelt kollektoron és a szolártömlőt (4. ábra, [5]) ennek megfelelően vágja le. A szolártömlőt dugja rá a sarok csatlakozóvégre és biztosítsa a rugós bilinccsel (4. ábra, [4]). 40. ábra Előszerelt vakdugók szerlése SD X 4. ábra Két kollektor sor közötti összekötő készlet SD (0/009)

32 Takarólemezek felszerelése HU 0 Takarólemezek felszerelése Mielőtt a takaró lemezek felszerelésével lezárná a kollektorhoz a hozzáférést, végezze el a következő ellenőrző munkákat: iztosította a szolártömlőket a rugós bilincsekkel (meghúzta a biztosító gyűrűket)? iztosította a kollektorokat a leszorítóval a jobb és bal oldalon? Az érzékelőket ütközésig betolta és a szorító csavarral biztosította? Elvégezte a nyomás próbát, és minden csatlakozó tömített (lásd a komplett állomás útmutatóját)? A kollektormezők körkörös és kollektorok/kollektor sorok közötti szigeteléséhez takaró lemezet kell felszerelni. ÉPÜLETKÁROK VIGYÁZAT! a tető szigetelés hibái miatt. Gondosan szerelje fel a takaró lemezeket, hogy a kollektor mezők miatt ne keletkezzen szigetelési probléma. ALESETVESZÉLY VIGYÁZAT! Ugyanúgy, mint a másik tetőbe épített alkatrészek esetén a kollektorok közötti takaró lemezt és a peremet vékony lemezből készítettük. Ezek sérülést okozhatnak. A sérülések elkerülése érdekében húzzon kesztyűt. Vízszintes szerelés esetén két kollektormező (4. ábra, []) közötti alsó, középső és a felső takarólemeznél ne hagyjon átfedést, hanem kollektor centrikusan helyezze el őket. 4. ábra Körkörösen felszerelt takarólemez SD (0/009)

33 HU Takarólemezek felszerelése 0. Alsó takarólemez Minden takarólemez lemezkötényét hajlítsa előre (4. ábra, []). A fent lévő takarólemez végeit (4. ábra, []) ugyancsak hajlítsa előre. 4. ábra Lemezkötény ráhelyezése SD VIGYÁZAT! ÉPÜLETKÁROK tetőszigetelési hibák miatt, ha a kollektor felső perem mérete nem éri el az első kiegészítő tetőléc felső pereméig terjedő 90-9 mm méretet. > 0 mm 90-9 mm Szükség esetén a tetőlécet ki kell tömíteni. A jobb oldali takarólemezt a fent lévő peremmel a kollekttor fogómélyedésbe kell tolni (44. ábra, []). A takarólemezt úgy tolja a kollektorba, hogy a jobboldali rövid perem is (44. ábra, []) elérje fent a kollektor fogómélyedését SD 44. ábra Jobboldali alsó takarólemez A takarólemeznek 0 mm-t kell felülnie a cserépre (44. ábra, []). Több mint kettő függőleges kollektor esetén a középső és alsó takarólemezre (45. ábra, []) van szükség. Ezeket a kollektorhoz baloldali kötéssel kell szerelni (nyíl). 45. ábra A középső takarólemez beállítása függőleges kollektoroknál SD (0/009)

34 4 Takarólemezek felszerelése HU Vízszintes kollektoroknál már két kollektornál is középső és alsó takarólemezre (46. ábra, []) van szükség. Ezeknél mm átfedés legyen mm mm 46. ábra A középső takarólemez beállítása vízszintes kollektoroknál SD A baloldali takarólemezt (47. ábra, []) helyezze az előzőre és ugyanúgy szerelje fel, mint a jobboldalit (44. ábra). A takarólemezen (47. ábra, []) lévő ragasztószalag védőfóliáját csak akkor távolítsa el, ha már valamennyi lemezt lecsavarozta. 47. ábra A baloldali alsó takarólemez szerelése SD A takarólemezeket a pontozásoknál ( mm hosszú) csavarokkal (48. ábra, []) és tömítő lemezekkel rögzítse. Húzza le a takarólemezen lévő ragasztószalag védőfóliáját. A fent lévő takarólemezt nyomja rá az alsóra (48. ábra, []). Húzza le a lemezkötény hátoldalán lévő védőfóliát. Az elől lévő lemezkötényt óvatosan illessze rá a cserépvonalra (48. ábra, []). 48. ábra Az alsó lemez rögzítése SD (0/009)

35 HU Takarólemezek felszerelése 5 0. Oldalsó takarólemez ÉPÜLETKÁROK a tető szigetelés hibái miatt. VIGYÁZAT! A tartólemezt (49. ábra, []) állítsa az alsó kollektor perembe.. A jobb és baloldali takarólemezt (49. ábra, []) a peremekkel felül dugja a kollektor fogómélyedésbe és az alsó takarólemez felett tolja be. A két lemez rögzítésére szolgáló falcátfedését nyomja össze (49. ábra, []). 49. ábra A jobboldali oldalsó takarólemez szerelése SD Az oldalsó takarólemezt jobb és bal oldalon háromhárom leszorítóval (vízszintes szerelésnél kettő) kell rögzíteni a tetőléchez. A leszorítót (50. ábra, []) helyezze be a jobbolali takarólemez peremébe. A takarólemezt és a leszorítót úgy tolja rá a kollektorra, hogy a takarólemez rányomódjon a kollektorra. A leszorítót rögzítse a mellékelt szögekkel SD 50. ábra Oldalsó takarólemez biztosítása 0. Két kollektor között lévő középső takaróléc A középső takaróléc a két kollektor közötti hézagot fedi le. A takarólécet (5. ábra, []) peremezéssel lefelé nyomja be a két kollektor között középre. A csavarokat (5. ábra, []) alulról felfelé haladva SW 8 kulccsal kézzel húzza meg. A profil rászorul a kollektor peremére. 5. ábra Középső takaróléc SD (0/009)

36 6 Takarólemezek felszerelése HU 0.4 Középső takarólemez többsoros szerelésnél. A két kollektor közötti tömítést a középső takarólemez biztosítja. A takarólemez peremét (5. ábra, []) helyezze a kollektor fogómélyedésébe. 4 A kollektoron lévő takarólemezt (5. ábra, []) és a jobboldali oldalsó takarólemezt vezesse be. A takarólemezre fent rányomva a lemez alul beakad a kollektor keret fogómélyedésébe (5. ábra, []). A gumiélt (5. ábra, [4]) fent helyezze a kollektorra és húzza előre. Húzza le a takarólemezen lévő ragasztószalag védőfóliáját. 5. ábra Az első középső takarólemez felhelyezése Jobboldali középső takarólemez Takarólemez élére áll ítása 4 Lemez 5 Gumiél SD Több mint kettő kollektor esetén középső és alsó takarólemezre (5. ábra, []) van szükség a kollektorok között. Ezeket a kollektorhoz baloldali kötéssel kell szerelni (nyíl). Vízszintes szerelésnél a középső lemeznél mm átfedésnek kell lenni. 5. ábra A középső takarólemez beállítása SD A baloldali takarólemez peremét (54. ábra, []) a jobboldalihoz hasonlóan helyezze a fogómélyedésbe. A kollektoron lévő takarólemezt vezesse be a baloldali oldalsó takarólemezbe. A takarólemezre fent rányomva a lemez alul beakad a kollektor keret fogómélyedésébe (5. ábra, []). A gumiélt úgy rövidítse le (54. ábra, []), hogy az ráfeküdjön a jobboldali takarólemez gumiélére.. A baloldali takarólemez gumiélét dugja a jobboldali takarólemez falcára (54. ábra, []). A fent lévő takarólemezt nyomja rá az alsóra SD 54. ábra aloldai középső takarólemez felhelyezése (0/009)

37 HU Takarólemezek felszerelése Oldalsó takarólemez többsoros szerelés felső soránál A felső oldalsó takarólemez (55. ábra, []) szerelése az alsóhoz hasonlóan történik (fejezet 0. "Oldalsó takarólemez"). ÉPÜLETKÁROK a tető szigetelés hibái miatt. VIGYÁZAT! Az oldalsó takarólemezt tolja át a középső takarólemez lemezfalcolásán (55. ábra, []). 55. ábra Jobboldali felső takarólemez SD 0.6 Felső takarólemez A felső takarólemez jobb oldalán kezdje a szerelést. A jobboldali felső takarólemezt (56. ábra, []) vezesse be a jobboldali oldalsó takarólemezbe. A takarólemezre fent rányomva a lemez alul beakad a kollektor keret fogómélyedésébe (56. ábra, []). A gumiélt (56. ábra, []) fent helyezze a kollektorra és húzza előre. 56. ábra Jobboldali felső takarólemez SD A további lemezfalcos felső takarólemezeket (57. ábra, []) fűzze be a már felszerelt takarólemezbe és azután tolja rá a kollektorokra. A baloldali felső takarólemezt (57. ábra, []) vezesse be a baloldali oldalsó takarólemezbe. A takarólemezre fent rányomva a lemez alul beakad a kollektor keret fogómélyedésébe (56. ábra, []) SD 57. ábra aloldali felső takarólemez (0/009)

38 8 Takarólemezek felszerelése HU A gumiélt úgy rövidítse le (58. ábra, []), hogy az ráfeküdjön a jobboldali takarólemez gumiélére. A baloldali takarólemez gumiélét dugja a jobboldali takarólemez falcára (58. ábra, []). 58. ábra aloldali felső takarólemez SD A lemezek átlapolását három 5 mm hosszú, mellékelt bádogos csavarral (59. ábra, []) kell rögzíteni. 59. ábra A felső takarólemezek csavaros kötése SD A felső takarólemezt kettő leszorítóval kell a tetőléchez fogatni. Ezen kívül a külső takarólemezt még egy leszorítóval is rögzíteni kell. A leszorítót (60. ábra, []) helyezze be a takarólemez peremébe. A takarólemezt és a leszorítót úgy tolja rá a kollektorra, hogy a takarólemez rányomódjon a kollektorra. A leszorítót rögzítse a mellékelt szögekkel. 60. ábra A felső takarólemez rögzítése leszorítókkal SD (0/009)

39 HU Takarólemezek felszerelése A tető befedése A vágott cserepeket a kereskedelemben kapható megfelelő kapcsokkal rögzítse. ÉPÜLETKÁROK VIGYÁZAT! A tető szigetelés hibája miatt, ami abból keletkezett, hogy a cserepek nem eléggé fekszenek fel a takarólemezre Felső cserepek Egy egész cserepet helyezzen a felső takarólemezre. A cserepet úgy vágja le, hogy: a lehető legmélyebben fedje le a takarólemezt (6. ábra, []), de ne érintkezzen vele és a vágott cserép a vágatlannal azonos szögben feküdjön föl (csak így biztosítható, hogy a cserép tökéletesen illeszkedjen a cserepek közé). A szög a cseréprátéttel állítható. A cseréprátétet (6. ábra, []) a meghatározott helyzet szerint helyezze el és így rögzítse a tetőlécen. Vágott cserép (6. ábra, []) felhelyezése Oldalsó cserép A cserepeket az X méret (5. tábl.,. oldal) szerint vágja és helyezze fel SD 6. ábra Cseréprátét felhelyezése és rögzítése Cseréprátét Vágott cserép Felső takaró lemez (0/009)

40 40 efejező munkák HR efejező munkák Ha a szolár rendszer légtelenítését az automata légtelenítővel elvégezte, a légtelenítés után zárja el a golyós csapot (lásd a komplett állomás szerelési útmutatóját).. Szerelés ellenőrzése A. oldal felsorolt ellenőrzés kiegészítéseként a következő ellenőrzéseket is végezze el: A kollektorhoz vezető átmenetek a tető borításnál mind hó és eső állók?. A csatlakozások és gyüjtő vezetékek tömítése A gyüjtő vezetékek belső és külső szerelésnél történő helyszíni tömítése A vezetékek tömítéséhez a belső részekben hőálló anyagot használjon (0/009)

41 HU Rövid útmutató két kollektoros változathoz 4 Rövid útmutató két kollektoros változathoz Ez az útmutató csak az elvégezendő munkák áttekintésére szolgál. Figyeljen a megadott oldalon lévő munkák részletes leírására és az összes biztonsági és alkalmazói útmutatóra. Tetőn elvégzendő előkészítő munkák. Az X méretet jelölje be a tetőn. 4. oldal. Lecsúszás biztosítás szerelése 6. oldal. Kiegészítő tetőléc felszerelése a tetőre. 7. oldal Kollektor szerelés előkészítése 4. A 95 mm-es szolár tömlőt szerelje rá a második és minden további jobb oldali csatlakozásra.. oldal 5. Az előszerelt vakdugókat tolja rá a használaton kívüli csatlakozásokra és rugós bilinccsel rögzítse azokat. 6. A sarok csatlakozóvégeket szerelje fel a hosszú szolártömlőre. 7. A tömítőszalagot helyezze be a kollektorkeret fogómélyedésébe (alul és a kollektormező külsején). Kollektorok rögzítése 8. Az első kollektort 80 mm-re a cseréptől vezesse be a lecsúszás biztosításba.. oldal. oldal. oldal 4. oldal 9. Az alátétlapot tolja be a kollektor alá és fúrja elő a csavarozás helyét. 4. oldal 0. A leszorítót csavarral és U lemezzel rögzítse. 4. oldal. A kéoldalú leszorító számára készítsen előfuratot a 4. oldal bal kollektor oldalon (két kollektor között).. Az alátétlapot tolja a kollektor alá és a kétoldalú 4. oldal leszorítót egy kicsit csavarozza le.. A második kollektort az előszerelt szolártömlőkkel 5. oldal tolja rá az első kollektorra és rögzítse a rugós bilinccsel. 4. A kétoldalú leszorító csavarjait húzza meg. 5. oldal 5. Szerelje fel a baloldali egyoldalú leszorítót. 6. oldal Gyűjtővezetékek csatlakoztatása 6. A kollektor érzékelőt a csatlakozásra váró előremenő vezetékkel ütközésig tolja be a kollektorba majd csavarja be. 7. A sarok csatlakozóvégen lévő hosszú szolártömlőt tolja be és rögzítse rugós bilinccsel. 8. A szorítógyűrűket dugja rá a szolár tömlőkre és rögzítse rugós bilinccsel. 9. A szolártömlőt az érzékelő kábellel együtt vezesse át a tetőn. 7. oldal 8. oldal 8. oldal 8. oldal 0. Ellenőrizze a szerelést.. oldal Takarólemezek felszerelése. Az alsó takarólemezeket jobbról balra haladva helyezze el és bádogos csavarral rögzítse őket.. Helyezze be az oldalsó lemezeket és rögzítse őket leszorítóval.. Nyomja le a kollektorok közötti takarólécet és kézzel csavarozza le. 4. A felső takarólemezeket jobbról balra haladva helyezze el, a gumiélet méretben igazítsa hozzájuk és tolja be a jobboldali takarólemez alá. 5. A felső takarólemezt rögzítse a leszorítóval és az átlapolásoknál bádogos csavarral rögzítse. 6. Szerelje fel a cseréprátéteket és igazítsa hozzá a cserepekhez.. oldal 5. oldal 5. oldal 7. oldal 8. oldal. oldal 6. ábra Tetőn elvégezendő előkészítő munkák 6 6. ábra Hidraulikus csatlakozás X ábra A második kollektor rögzítése és befedése SD SD SD (0/009)

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára Szerelés útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára 604975.00-.SD 6 70649 HU (006/04) SD Tartalomjegyzék Általános..................................................

Részletesebben

FKT-1 sík kollektor tetőre történő felszerelése

FKT-1 sík kollektor tetőre történő felszerelése 604975.00-.SD Szerelési útmutató FKT- sík kollektor tetőre történő felszerelése OSCH szolár rendszerek számára 6 70 640 548 (009/0) HU Tartalomjegyzék HU Általános.................................................

Részletesebben

Szerelési útmutató FKT-1 sík kollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKT-1 sík kollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára Szerelés útmutató FKT- sík kollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára 604975.00-.SD 6 70 64 7 HU (006/04) SD Tartalomjegyzék Általános..................................................

Részletesebben

6301 6897 02/2001 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

6301 6897 02/2001 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni 01 897 02/2001 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Twin Tube DN 20 csatlakozó készlet A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék 1 Szállítási terjedelem..........................................

Részletesebben

6720647804-0. Síkkollektor. FKC-2 Tetőben történő szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 991 (2011/05) HU

6720647804-0. Síkkollektor. FKC-2 Tetőben történő szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 991 (2011/05) HU 670647804-0 Síkkollektor FKC- Tetőben történő szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók...............................

Részletesebben

Szerelési utasítás. FKB-1/FKC-1 síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés. 6 720 614 179 (2006/04 hu) RS 63043965.01-1.SD

Szerelési utasítás. FKB-1/FKC-1 síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés. 6 720 614 179 (2006/04 hu) RS 63043965.01-1.SD Szerelési utasítás FK-/FKC- síkkollektorok tetõ síkja fölötti szerelés 60965.0-.SD 6 70 6 79 (006/0 hu) RS Tartalomjegyzék Általános tudnivalók......................................... Mûszaki adatok.............................................

Részletesebben

6720616592.00-1.SD. Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF. Szerelési utasítás szakemberek számára 6 720 643 515 (2010/02) HU

6720616592.00-1.SD. Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF. Szerelési utasítás szakemberek számára 6 720 643 515 (2010/02) HU 6720616592.00-1.SD Síkkollektorok tartóállványra szerelése WMF HU Szerelési utasítás szakemberek számára 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók..............................

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektorok 67068058-00.Av CKE.0-s / CKN.0-s Tető fölé szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 6 6 (0/00) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szerelési utasítás. Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet /04 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet /04 HU Szakemberek számára 60 9 00/04 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Tető síkja fölötti szerelés hullámlemez burkolat szerelőkészlet A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési utasítás

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás BEFOLYÓ NE 0.1 semlegesítő berendezés Szakemberek számára A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni 7 747 018 487-02/2005 HU 1 Általános 1 Általános

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőben történő szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás

Solar 7000 TF FT226-2 Tetőben történő szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás 672080448.00-.ST Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez Solar 7000 TF Tetőben történő szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági

Részletesebben

6 720 646 203-00.02TL. Vákuumcsöves kollektor. VK140-1, VK280-1 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 647 073 (2011/05) HU

6 720 646 203-00.02TL. Vákuumcsöves kollektor. VK140-1, VK280-1 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 647 073 (2011/05) HU 6 70 646 03-00.0TL Vákuumcsöves kollektor VK40-, VK80- Tetőre szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektor 6706098-00.ST Logasol SKN.0 Tetőre szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 68 98 (0/05) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szerelési utasítás. Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz

Szerelési utasítás. Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz 601 6896 11/000 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Különleges csavarzat készlet rozsdamentes acél tömlővéges csatlakozással rendelkező SKSsíkkollektorokhoz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

Részletesebben

Szerelési utasítás. Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz

Szerelési utasítás. Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz 6301 6890 07/2000 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Tetőbe építhető Logasol SKS 3.0 napkollektorhoz (káddal) lécezett, 25-60 dőlésszögű ferdetetőhöz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum

Részletesebben

/2006 HU

/2006 HU 7 77 006 9 08/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano plus GB kaszkád füstgázgyűjtő (kettős kazán) A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Felállítás...................................................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Síkkollektorok FKB-1/FKC-1. Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 720 640 545 (2009/10) HU

Szerelési utasítás. Síkkollektorok FKB-1/FKC-1. Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 720 640 545 (2009/10) HU 63043970.0-.SD Szerelési utasítás Síkkollektorok FK-/FKC- Szerelése lapostetőn és homlokzaton 6 70 640 545 (009/0) HU HU Általános tudnivalók........................................ 3 Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Síkkollektorok FKB-1/FKC-1

Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 60965.0-.SD Tető síkja fölötti szerelés Síkkollektorok FK-/FKC- Szerelési utasítás 6 70 60 5 (009/0) HU Tartalomjegyzék HU Általános tudnivalók........................................ Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára 630 7365 200/09 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési

Részletesebben

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 szerelése lapostetõn és homlokzaton

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKB-1/FKC-1 szerelése lapostetõn és homlokzaton Szerelési utasítás Síkkollektorok FK-/FKC- szerelése lapostetõn és homlokzaton 63043970.0-.SD 6 70 64 86 (006/04 hu) RS Tartalomjegyzék Általános tudnivalók......................................... 3 Mûszaki

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logamax plus. Kaszkád-egység GB162-65/80/100. Szakemberek számára. Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU

Szerelési utasítás. Logamax plus. Kaszkád-egység GB162-65/80/100. Szakemberek számára. Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU Szerelési utasítás Kaszkád-egység 7214 6000-000.1TD Logamax plus GB162-65/80/100 Szakemberek számára Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU Termékáttekintés Termékáttekintés 9 1

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése. 6301 7365 2001/09 HU Szakemberek számára 630 7365 200/09 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 2.0 síkkollektorok tető síkja fölötti szerelése A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez a leíráshoz Ez a szerelési

Részletesebben

INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION

INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION INSTALACJA INSTALACE TELEPÍTÉS INSTALACIÓN INSTALLATION MONTAŻ SOLARNYCH KOLEKTORÓW PŁASKICH NA DACHU KRYTYM DACHÓWKĄ HOLENDERSKĄ MONTÁŽ PLOCHÝCH SOLÁRNÍCH KOLEKTORŮ NA STŘEŠE S VLNOVKOVOU KRYTINOU SZOLÁR

Részletesebben

Szerelési utasítás. Modulok a Logamatic 41xx szabályozóhoz / 00 HU Szakcég részére. A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni!

Szerelési utasítás. Modulok a Logamatic 41xx szabályozóhoz / 00 HU Szakcég részére. A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni! 60 0047 0 / 00 HU Szakcég részére Szerelési utasítás Modulok a Logamatic 4xx szabályozóhoz FM 44 FM 44 FM 45 FM 454 4 FM 445 ZM 44 A szerelés elõtt gondosan át kell olvasni! Elõszó Fontos általános alkalmazási

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Lapos tetőre és homlokzatra szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás

Solar 7000 TF FT226-2 Lapos tetőre és homlokzatra szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás 670647803-00.T Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez Solar 7000 TF Lapos tetőre és homlokzatra szerelés Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 804 83(03/03) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok

Részletesebben

Netcom100. hu Szerelési utasítás 11. da Installationsvejledning for telefonmodul (2009/09)

Netcom100. hu Szerelési utasítás 11. da Installationsvejledning for telefonmodul (2009/09) Netcom100 da Installationsvejledning for telefonmodul 2 hu Szerelési utasítás 11 Tartalomjegyzék 11 Tartalomjegyzék 1 iztonsági tudnivalók és a szimbólumok magyarázata...................... 12 1.1 Szimbólumok

Részletesebben

7 747 004 225 06/2004 HU

7 747 004 225 06/2004 HU 7 747 004 5 06/004 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano S635 és Logano S735 speciális olaj-/gáztüzelésű kazán kazánajtó csere A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszerek

Füstgáz elvezető rendszerek Füstgáz elvezető rendszerek 6 720 606 36-00.1O ZW / ZS 23 AE gázkazánhoz JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági utasítások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1Alkalmazás 3 1.1 Általánosságban 3 1.2 Összekapcsolás

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során!

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! ELLENŐRIZZE: Az ajtó tokja és a falnyílás közötti hézag 10-15 mm között kell 1. ÖSSZESZERELÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK 1.... vízmérték 2.... állítható kitámasztó

Részletesebben

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI Mixer Tisztelt Ügyfelünk, először is köszönjük Önnek vásárlást. Kérjük, olvassa el figyelmesen a mellékelt bekötési és használati útmutatót és kövesse a leírtakat

Részletesebben

6304 3966 2006/04 DE/CH/AT

6304 3966 2006/04 DE/CH/AT 60 966 006/0 DE/CH/AT Szakemberek számára Szerelési utasítás Síkkollektorok Logasol SKS.0 tető síkja fölötti szerelés 60966.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános tudnivalók.........................................

Részletesebben

/03 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. SR 3 csatlakozó dugós szabályozó. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

/03 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. SR 3 csatlakozó dugós szabályozó. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni 6302 1259 2001/03 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás SR 3 csatlakozó dugós szabályozó egység Szolár hőmérséklet különbség szabályozó A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum A készülék

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Digitális nyomásmérő készlet BHGP26A1

Szerelési kézikönyv. Digitális nyomásmérő készlet BHGP26A1 Szerelési kézikönyv Digitális nyomásmérő készlet BHGP6A BHGP6A Digitális nyomásmérő készlet Szerelési kézikönyv Tartalomjegyzék Oldal Felszerelés Tartozékok... Felszerelés... Munkaeljárás... Működési ellenőrzés...

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

Szerelési utasítás. Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton. 6304 4517 2006/04 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton. 6304 4517 2006/04 HU Szakemberek számára 6304 457 006/04 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Síkkollektorok Logasol SKS 4.0 szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Általános

Részletesebben

Szerelés lapostetőn és homlokzaton. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás 6 720 640 546 (2009/10) HU

Szerelés lapostetőn és homlokzaton. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás 6 720 640 546 (2009/10) HU 63043970.0-.SD Szerelés lapostetőn és homlokzaton Síkkollektorok FKT- Szerelési utasítás 6 70 640 546 (009/0) HU Sadržaj HU Általános tudnivalók........................................ 3 Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton /2006 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton /2006 HU Szakemberek számára 6304 453 04/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKN 3.0 / SKE.0 síkkollektorok szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék

Részletesebben

CSERÉP ALATTI RÖGZÍTŐ KÉSZLET SZOLÁR. TelepítŐi kézikönyv

CSERÉP ALATTI RÖGZÍTŐ KÉSZLET SZOLÁR. TelepítŐi kézikönyv CSERÉP LTTI RÖGZÍTŐ KÉSZLET SZOLÁR TelepítŐi kézikönyv CSERÉP LTTI RÖGZÍTŐ KÉSZLET Ez a használati utasítás is szerves része a napkollektor telepítési és karbantartási kézikönyvének. Olvassa el a kézikönyvben

Részletesebben

GARÁZS. Felhasználói kézikönyv

GARÁZS. Felhasználói kézikönyv GARÁZS Felhasználói kézikönyv AZ ÖSSZESZERELÉS MEGKEZDÉSE ELŐTT Felhasználói kézikönyv. Az összeszerelés megkezdése előtt kérjük értesítse a helyi önkormányzatot, hogy szükséges e építési engedély. Kérjük

Részletesebben

Biztonság. Üzemeltetési utasítás Csillapítás nélküli mágnesszelep. cseréje VG , VR , VAS 6 8 és MB 7 esetén VESZÉLY.

Biztonság. Üzemeltetési utasítás Csillapítás nélküli mágnesszelep. cseréje VG , VR , VAS 6 8 és MB 7 esetén VESZÉLY. 0 Elster Gmb Edition 0. D GB F NL I E DK S N P GR TR CZ PL RUS www.docuthek.com Üzemeltetési utasítás Csillapítás nélküli mágnesszelep átalakítása csillapítással rendelkező mágnesszeleppé vagy a csillapítás

Részletesebben

6720640298-00.1ST. Síkkollektor. FKC-2 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 989 (2011/05) HU

6720640298-00.1ST. Síkkollektor. FKC-2 Tetőre szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 989 (2011/05) HU 67064098-00.ST Síkkollektor FKC- Tetőre szerelés Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 648 989 (0/05) HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók...............................

Részletesebben

GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a ZW/ZS 18/24-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok

Részletesebben

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN

SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN 3024056 3024057 3024059 SZOLÁR HIDROBLOKK 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS VISSZATÉRŐ ÁG EGYBEN SZOLÁR HIDROBLOKK KASZKÁD 25-65-ÖS SZIVATTYÚVAL SZOLÁR HIDROBLOKK 25-120-AS SZIVATTYÚVAL, ELŐREMENŐ ÉS

Részletesebben

GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz. Füstgáz elvezető rendszer. Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára

GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz. Füstgáz elvezető rendszer. Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a ZS 12-2 DH AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok magyarázata

Részletesebben

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT-1 szerelése lapostetőn és homlokzaton

Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT-1 szerelése lapostetőn és homlokzaton Szerelési utasítás Síkkollektorok FKT- szerelése lapostetőn és homlokzaton 63043970.0-.SD 6 70 64 35 (006/04 hu) Sadržaj Általános tudnivalók......................................... 3 Műszaki adatok.............................................

Részletesebben

CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA

CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA CW+ COMPACT HIGIÉNIAI RÉTEGTÁROLÓK SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA 1 1. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK Utasítások és ajánlások A szerelést és üzembe helyezést csak képesítéssel rendelkező kivitelező szakember, vagy szakkereskedés

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a ZW/ZS 18/24-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz 6 720 608 417 HU (07.02) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3

Részletesebben

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése TARTALOM 1. Kollektor összeállítása 2 2. Rendszer összeállítása 5 3. Víztartály feltöltése 5 4. Kollektorkör feltöltése 6 Figyelem! A telepítés

Részletesebben

Tető síkja fölötti szerelés. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás (2009/10) HU

Tető síkja fölötti szerelés. Síkkollektorok FKT-1. Szerelési utasítás (2009/10) HU 604966.0-.SD Tető síkja fölötti szerelés Síkkollektorok FKT- Szerelési utasítás 6 70 640 547 (009/0) HU Tartalomjegyzék HU Általános tudnivalók........................................ Műszaki adatok............................................

Részletesebben

Biztonság. Üzemeltetési utasítás Csillapítás nélküli mágnesszelep. cseréje VG , VR , VAS 6 8 és MB 7 esetén VESZÉLY.

Biztonság. Üzemeltetési utasítás Csillapítás nélküli mágnesszelep. cseréje VG , VR , VAS 6 8 és MB 7 esetén VESZÉLY. 0 Elster Gmb Edition 0. D GB F NL I E DK S N P GR TR CZ PL RUS www.docuthek.com Üzemeltetési utasítás Csillapítás nélküli mágnesszelep átalakítása csillapítással rendelkező mágnesszeleppé vagy a csillapítás

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a OW/OS 23-1 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz HU (06.10) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3 1.1 Általános leírás

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EK2CB07CAV3. Szerelési kézikönyv

Szerelési kézikönyv. Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EK2CB07CAV3. Szerelési kézikönyv Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EKCB07CAV Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza Magyar Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A dokumentum bemutatása.

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött és

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz

Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz Füstgáz elvezető rendszer a ZS 12-2 AE típusú gázüzemű fűtőkazánhoz 6 720 608 482 HU (07.01) JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1 Használat 3 1.1 Általános

Részletesebben

GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz

GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz Füstgáz elvezető rendszer GAZ 3000 W a OW/OS 18/23-1 LH AE típusú gázüzemű falikazánhoz hu Szerelési- és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok

Részletesebben

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Ez a a hűtő-fagyasztószekrények bútorzatba való beépítésére vonatkozik és a szakemberek számára készült. A készülék beépítését az itt leírtak és a szerelési munkákra

Részletesebben

Szerelési és kezelési útmutató. Asztali állvány DS (2018/10) hu

Szerelési és kezelési útmutató. Asztali állvány DS (2018/10) hu Szerelési és kezelési útmutató Asztali állvány DS-1 6720889403 (2018/10) hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók....... 2 1 Szimbólum-magyarázatok........................

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol Szolár szivattyús egység termikus szolár rendszerekhez 77700689.00-.SD 6 70 80 596 (0/0) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol KS005, KS005E, KS00, KS00E, KS00, KS050 Szerelés és karbantartás

Részletesebben

Vaillant aurostep szolárrendszer

Vaillant aurostep szolárrendszer Az aurostep szolárrendszer áttekintése Termék Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol Szolár szivattyús egység termikus szolár rendszerekhez 6 70 80 596 (05/0) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol KS00/, KS00E/, KS00/, KS050/ Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa

Részletesebben

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 (Hungarian) DM-SL0003-00 Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos kerékpárszerelők számára készült. Kerékpárszerelői képzettséggel nem rendelkező

Részletesebben

Beszerelési és kezelési útmutató

Beszerelési és kezelési útmutató Beszerelési és kezelési útmutató A101 DGPS-vevő Állapot: V3.20150602 3030246900-02-HU Figyelmesen olvassa el és őrizze meg a kezelési útmutatót. A kezelési útmutatót őrizze meg. Impresszum Dokumentum Copyright

Részletesebben

Telepítési és karbantartási utasítás

Telepítési és karbantartási utasítás Telepítési és karbantartási utasítás a TopSon F3-1 / F3-1Q / F3-Q típusú napkollektorokhoz Tetõ feletti szereléshez alu-plus rendszerrel Egysoros tetőbe építéshez P 9 Wolf GmbH, Postfach 1380, D-84048

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 80 3-00.ITL Fomatervezett szolár szivattyús egység Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! KS005 T KS005 T SM00 6 70 803 530 (0/08) HU Tartalomjegyzék

Részletesebben

BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ

BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ KOMPATIBILIS JÁRMŰVEK Modell Modell verzió Modell év FIAT Ducato III 250/251 2006-2011 FIAT Ducato III 250/251 2011-2014 FIAT Ducato III 250/251 2014-től Citroen Jumper II 250/250D/250L

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Tároló-vízmelegítő Logalux S120 Szakemberek számára Szerelés előtt kérjük figyelmesen átolvasni 6 720 617 534-11/2001 HU Impresszum HASZNÁLATI TUDNIVALÓ A fűtési rendszer

Részletesebben

Sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozók

Sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozók Komplett termékprogram Külsőmenetes, sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozó vörösréz csövekhez: A sárgaréz 15-54 mm külső csőátmérőhöz kaphatók és ivóvíz, fűtővíz, ill. sűrített levegő közegekhez

Részletesebben

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm)

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Termék száma: 1112 Biztonsági utasítások A teljes biztonság érdekében mindig ellenőrizze a trambulin részeit, hogy nem e sérültek vagy töröttek az alkatrészek.

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logasol SKS 3.0 napkollektorok tetőbe építhető keretekkel. 6301 6894 03/2001 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Logasol SKS 3.0 napkollektorok tetőbe építhető keretekkel. 6301 6894 03/2001 HU Szakemberek számára 6301 6894 03/2001 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logasol SKS 3.0 napkollektorok tetőbe építhető keretekkel A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum A műszaki változtatások jogát

Részletesebben

LED-es függőlámpa. Szerelési útmutató 88346HB54XVII

LED-es függőlámpa. Szerelési útmutató 88346HB54XVII LED-es függőlámpa hu Szerelési útmutató 88346HB54XVII 2017-07 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat,

Részletesebben

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez)

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez) Felszerelési útmutató Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt és készlethez) MIELŐTT HOZZÁKEZDENE A MUNKÁHOZ, olvassa el figyelmesen az összes tudnivalót! ÁRAMÜTÉS

Részletesebben

Fitnesz állomás

Fitnesz állomás Fitnesz állomás 10006741 10029365 Tisztelt Vásárló, Gratulálunk a megvásárolt termékhez. Olvassa el figyelmesen az útmutatót, és kövesse az alábbi utasításokat, hogy elkerülje a készülék károsodását. Az

Részletesebben

FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS

FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS FINN SZAUNA HASZNÁLATI UTASÍTÁS Kedves Vásárló, Gratulálunk az új szaunájához. Biztosak vagyunk abban, hogy évekig élvezni fogja a szauna összes előnyét. Kérjük, hogy mindenek előtt gondosan olvassa át

Részletesebben

ZE-NC4612. Beszerelési útmutató MERCEDES SPRINTER II

ZE-NC4612. Beszerelési útmutató MERCEDES SPRINTER II ZE-NC4612 Beszerelési útmutató MERCEDES SPRINTER II Csatlakoztatás előkészítése Kösse össze a fő csatlakozó kábel megfelelő csatlakozóját a CAN/Stalk interfésszel. A parkolást segítő szenzor csatlakozó

Részletesebben

Hercules tolókapu motor szerelési leírás

Hercules tolókapu motor szerelési leírás Hercules tolókapu motor szerelési leírás 1 2 Figyelem! Ezen kézikönyvben lévő telepítést csak szakképzett műszaki személy végezheti és nem a végfelhasználó. A telepítést végző szerepe, hogy tájékoztassa

Részletesebben

BRAMAC INDACH PREMIUM NAPELEM. Beépítési útmutató

BRAMAC INDACH PREMIUM NAPELEM. Beépítési útmutató BRAMAC INDACH PREMIUM NAPELEM Beépítési útmutató 1 Műszaki adatok Típus PV InDach Modul Mono 90 Névleges teljesítmény (Pnom) 90W (+/-3%) Modul hatásfok (Pnom) 15,00% MPP feszültség (Umpp) * 11,77 V MPP

Részletesebben

EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG

EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG EL-***** Címkeadagoló HASZNÁLATI UTASÍTÁS USER MANUAL BETRIEBSANLEITUNG HU EN DE BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK A berendezés használata előtt figyelmesen olvassa el a használai útmutatóban található utasításokat!

Részletesebben

LED-es tükörre szerelhető lámpa

LED-es tükörre szerelhető lámpa LED-es tükörre szerelhető lámpa hu Termékismertető 16262FV05X02IX 2019-02 Biztonsági előírások A termék biztonsági műszaki megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelme - sen a biztonsági

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC 7/45 HWTM fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0

Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez 67080448.00-.ST 6 70 8 698 (04/03) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logasol SKS5.0 Tetőben történő szerelés Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa

Részletesebben

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 91585AB4X5VII

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 91585AB4X5VII Mennyezeti lámpa hu Szerelési útmutató 91585AB4X5VII 2017-06 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági műszaki megol - dásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat

Részletesebben

Csô külsô átmérô [mm] menet

Csô külsô átmérô [mm] menet katalógus Általános tájékoztató Bevizsgálások: Műanyag idomaink DIN 8076 T3, PE csőre DIN 8074, valamint EN 12201 szabványok alapján kerültek bevizsgálásra. Minden elem, amely ivóvízzel érintkezik, megfelel

Részletesebben

Üzemeltetési útmutató

Üzemeltetési útmutató Cikkszám 184200 080580 Tartalom 1. Előszó... 1 2. Szállítási terjedelem... 2 3.... 2 3.1 Az oldalütés-vizsgáló készülék felszerelése... 3 3.2 A kuplungtárcsa felszerelése... 4 3.3 A mérőóra felszerelése

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A SMART BIDET COLD

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A SMART BIDET COLD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A SMART BIDET COLD készülékhez FIGYELEM! 1. Amennyiben gyermekek, idősek, mozgáskorlátozottak vagy fizikailag sérült személyek használják a készüléket, különös tekintettel figyeljen

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési rajz szigorúan követendő

Részletesebben

Függőlámpa. Szerelési útmutató 91060AB4X4VII

Függőlámpa. Szerelési útmutató 91060AB4X4VII Függőlámpa hu Szerelési útmutató 91060AB4X4VII 2017-04 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat és az esetleges

Részletesebben

Szerelési utasítás. SKS-légtelenítő készlet 2.1 vagy nagyobb verziószámú síkkollektorokhoz. 6302 1255 2001/07 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. SKS-légtelenítő készlet 2.1 vagy nagyobb verziószámú síkkollektorokhoz. 6302 1255 2001/07 HU Szakemberek számára 0 00/07 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás SKS-légtelenítő készlet. vagy nagyobb verziószámú síkkollektorokhoz A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Szállítási terjedelem Szállítási terjedelem!

Részletesebben

DL 26 NDT. Manual /32

DL 26 NDT. Manual /32 DL 26 NDT Manual HU 9000-608-32/32 2 9000-608-32/32 2008/12/10 Tartalomjegyzék Fontos információk 1. Általános tudnivalók...4 1.1 Irányelvek...4 1.2 Általános tudnivalók...4 1.3 A készülék ártalmatlanítása...4

Részletesebben

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató 1 C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató Figyelem! A motorról a működtetés után a hálózati 230V-os feszültséget le kell kapcsolni. A motort vagy visszabillenős kapcsolóról vagy beállítható munkaidejű

Részletesebben

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 88169HB1XVII

Mennyezeti lámpa. Szerelési útmutató 88169HB1XVII Mennyezeti lámpa hu Szerelési útmutató 88169HB1XVII 2016-08 334 063 A termék biztonsági műszaki megoldásokkal rendelke - zik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat, és az esetleges

Részletesebben

Szakemberek számára. Szerelési útmutató. aurotherm. Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H

Szakemberek számára. Szerelési útmutató. aurotherm. Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H Szakemberek számára Szerelési útmutató aurotherm Homlokzatra szerelés kiemelő kerettel VFK 145/2 V/H VFK 155 V/H HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések a dokumentációhoz... 3 1.1 Kapcsolódó

Részletesebben

Üzemeltetési útmutató Kuplung - Személygépkocsik Oldalütés-vizsgáló készülék Központosító tüske

Üzemeltetési útmutató Kuplung - Személygépkocsik Oldalütés-vizsgáló készülék Központosító tüske Cikkszám 4200 080 560 Tartalom 1. Előszó... 1 2. Szállítási terjedelem... 2 3.... 2 3.1 Az oldalütés-vizsgáló készülék felszerelése... 3 3.2 A kuplungtárcsa felszerelése... 4 3.3 A mérőóra felszerelése

Részletesebben

Tetőcsomagtartó létraszállítóval

Tetőcsomagtartó létraszállítóval Renault Kangoo 200 utáni típushoz FIGYELEM: A LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍNEK (1 ÉS 2) AZONOSAK ÉS MINDKÉT OLDALON HASZNÁLHATÓK. 1 - JOBB LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍN - 2 M - x1 CIKKSZÁM: 02-01-M 6 - HÁTSÓ KÖTÉNYLEMEZ - x1 CIKKSZÁM:

Részletesebben

Retro fali lámpa. Szerelési útmutató 92326HB22XVIII

Retro fali lámpa. Szerelési útmutató 92326HB22XVIII Retro fali lámpa hu Szerelési útmutató 92326HB22XVIII 2017-12 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági műszaki megoldásokkal rendelke - zik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat,

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Síkkollektor 670647804-00.T Logasol SKN 4.0 Tetőben történő szerelés Szakemberek számára Figyelmesen olvassa el a szerelés és karbantartás előtt! 6 70 648 988 (0/05)

Részletesebben

ÉME-A-110/2008 011-7S1753 F

ÉME-A-110/2008 011-7S1753 F Bramac Pro Tetôsík Napkollektor Beépítési Útmutató ÉME-A-110/2008 011-7S1753 F Tartalom A Bramac Pro Tetõsík Napkollektor tartozékai 02 Beépítés elôtt 03-08 Darus beépítés 09-13 Szerelés 14-15 A Bramac

Részletesebben

Kiadás: MOVIMOT MM..C utánszerelő készlet Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz / HU

Kiadás: MOVIMOT MM..C utánszerelő készlet Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz / HU MOVIMOT MM..C utánszerelő készlet Kiadás: 2002.07. Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz 1054 9560 / HU 1 Fontos tudnivalók 1 Fontos tudnivalók Ez a kiegészítés nem helyettesíti a részletes üzemeltetési

Részletesebben

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója Fontos biztonsági üzenetek Olvassa el alaposan az utasításokat, hogy megismerje a berendezést, mielőtt üzembe helyezi,

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: HD-2253 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta! Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben