VECTOR CAD/CAM (2. fokozat) 3D CAD 2,5D NC PROGRAMOZÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VECTOR CAD/CAM (2. fokozat) 3D CAD 2,5D NC PROGRAMOZÁS"

Átírás

1 VECTOR CAD/CAM (2. fokozat) 3D CAD 2,5D NC PROGRAMOZÁS A VECTOR egy zseniálisan egyszerű, gyors és sokoldalú eszköz, tervezésre és megmunkálásra egyaránt. A VECTOR birtokában Önnek könnyű dolga van, ha rajzot kell készítenie. Teljesen mindegy, hogy egy skiccből, egy professzionális 2,5D-s műszaki rajzból, vagy egy 3D-s modellből kell kiindulnia, a VECTOR minden esetben a legegyszerűbb, legtermészetesebb és leghatékonyabb eszköztárat kínálja a rajzoláshoz. Ez a szoftver megoldja minden rajzolási feladatát a legegyszerűbb esetektől a bonyolult térbeli testek megalkotásáig. A valósághű modell a képernyőn tetszőlegesen forgatható és minden irányból szemügyre vehető. A VECTOR CAD/CAM egyesíti az egyszerűséget és a nagy teljesítményt. Még a CAD/CAM programozás területén teljesen járatlanok is néhány óra ismerkedés után hatékonyan használják. A program rendkívüli rugalmasságának köszönhetően, igényeinknek megfelelően, egyszerűen és gyorsan magunkhoz igazíthatjuk a kezelőfelületet. Bátran kimondhatjuk, hogy egy olyan ritka szoftverrel van dolgunk, amely az üzemi programozást teszi játszi könnyűvé, így nem csak a CAD/CAM programozók, hanem a szerszámgép kezelők és programozók számára is nélkülözhetetlen, hatékony munkaeszköz. Több mint felhasználó világszerte a legkülönbözőbb alkalmazási területeken választotta a VECTOR-t.

2 Alkalmazási területek Gépgyártás Szerszámkészítés Fémmegmunkálás Forgácsoló ipar Készülékgyártás Bútoripar VECTOR CAD/CAM szinte mindenhova, ahol rajzolni kell! Miért éppen VECTOR? A VECTOR könnyen és gyorsan elsajátítható. A könnyen érthető menürendszer és a rendelkezésre álló leírások, illetve tanító programok segítségével oktatás nélkül, akár egyedül is, egyetlen napi gyakorlás után már eredményesen használhatjuk. Különösen megfogja a kezdő felhasználókat az, hogy a geometria villámgyors megrajzolása után, néhány egérkattintással előállítják az NC programot. A leggyakrabban előforduló posztprocesszorok (NCT, DIN/ISO, HEIDENHAIN) díjmentesen állnak a felhasználók rendelkezésére. Az NCT KFT, a VECTOR szoftver kizárólagos magyarországi forgalmazója, vállalja a posztprocesszorok illesztését, illetve új posztprocesszorok készítését. VECTOR CAD Vonalas CAD A legegyszerűbben rajzolhatunk pontokat, egyeneseket, köröket, illetve splájnokat Lekerekítéseket, letöréseket helyezhetünk el könnyedén a kiválasztott kontúrelemek közé egyenként vagy egy kijelölt kontúrszakasz elemei közé egyszerre 3D-s vonalas megjelenítés (3D-s vetített nézet) Számtalan módszer splájnok előállítására Könnyűszerrel megváltoztathatjuk a vonalak jellegét, színét, vastagságát egyenként, vagy csoportosan Egyetlen egérkattintás után módosíthatjuk az egyenesek, körök paramétereit Villámgyorsan összefűzhetjük a kontúrelemeket Geometriai transzformációk sokasága áll rendelkezésünkre Geometriai elemek átalakíthatók NURBS-elemekre Alapbeállításként 20, de akár több (beállíthatjuk) lépésben is visszaléphetünk a rajzolási folyamatban

3 Méretezés Automatikus méretezés Alkalmazhatunk vízszintes-, függőleges-, párhuzamos-, lánc-, szög-, átmérő-, sugár-, koordináta-, pontméretezést. A méretvonalakon szabadon helyezhetünk el szöveget is. Könnyedén változtathatjuk a méretvonalak tulajdonságait, helyezhetünk el nyilakat és mozgathatjuk a vonalakat és a szövegeket. Gazdag vonal és sraffozás könyvtár áll a rendelkezésünkre. Kijelölési módszerek Az alapfunkciókat az egér jobbgombjával is elérhetjük Az intelligens láncolási technikával kijelölhetünk elemeket egyenként vagy csoportosan előre és hátra léptetéssel is Lekorlátozhatjuk az elemek választékát tulajdonságuk alapján (szín, jelleg, vastagság, fólia stb. szerint) Kijelölhetünk elemeket bekeretezéssel (kívül, belül, érintő) Kiválaszthatunk elemeket, mint pl. az azonos átmérőjű furatokat, de lehet szín, fólia stb. alapján is választani Választhatunk tetszőleges felbontású, rajzolást segítő, raszterlapot Geometriaelemzés Tetszőleges geometriai elemnek megkaphatjuk a hosszát, típusát, helyzetét, és más tulajdonságait Meghatározhatjuk az egymáson elhelyezkedő elemek számát Megkaphatjuk egy zárt kontúr területét is akár szigetekkel, akár azok nélkül Megjeleníthetjük az elemek alapadatait egy kettőskattintással és azonnal módunkban áll módosítani is azokat Távolság- és szögméréseket végezhetünk a geometriai elemek között 2, illetve akár 3D-ben.

4 Hatékony 3D-s felületmodellezés Forgási felület, szabadfelület, felületháló, felület előállítása kihúzással Komplex felületek közötti átmenetek létrehozása Zárt kontúr által határolt síkfelület létrehozása szigetekkel, vagy szigetek nélkül Önálló felületelem levágása (trimmelés) vonalakkal, vagy felületekkel Felület határoló vonalának előállítása Felületek meghosszabbítása és hasítása Hasábok, gömbök, hengerek és más testek létrehozása, könnyen, gyorsan 3D-s felület XY síkkal párhuzamos metszeteinek létrehozása megadott Z mélységekben Valósághű térbeli modell létrehozása és manipulálása (OpenGL) Adatfogadás DXF, HPGL, IGES, STL, ASC, XYZ, PLC, Rhino3D, BMP, JPEG 2,5D-s NC programozás Miközben a megmunkálási feladatok többségéhez elegendő a 2D illetve a 2,5D, a tervezőrendszerek egyre növekvő mértékben 3D-ben dolgoznak. Így egy 2,5D-s CAM szoftvernek is alkalmasnak kell lennie 3D-s adatok feldolgozására. Töltsük be egy másik CAD rendszerből, vagy rajzoljuk meg a VECTOR 3D-s CAD-jéban a munkadarabot. Válasszuk ki a megfelelő technológiai ciklusokat (zsebmarás, kontúrmegmunkálás, fúrás, stb.), adjuk meg a megmunkáló szerszám paramétereit, a simítási ráhagyás nagyságát és a vektor máris előállítja a szerszámpályát. Ezután már csak a megfelelő NC vezérlőt kell kiválasztanunk és az NC program generálása paranccsal előállíthatjuk a technológiai programot. Az elkészült NC programot a VECTOR-ba integrált programátviteli szolgáltatással, vagy bármely más adatátviteli technikával betölthetjük a szerszámgépünk vezérlőjébe. 3D-s CAD, 2,5D-s NC megmunkálás: A VECTOR birtokában nem kell megijednie, ha egy testmodellt kapunk, mondjuk IGES adatformátumban. Amennyiben a test valamely részén egy zsebet kell megmunkálni, egyszerűen előállíthatjuk a felület határgörbéjét és a kijelölt görbén belüli területet megmunkáljuk.

5 Hatékony megmunkálási stratégiák Síkmarás Kontúrmegmunkálás Zsebmarás szigetekkel Zsebmarás a szigetek mélységének automatikus felismerésével Megmunkálásnál a nyersmunkadarab figyelembevétele Tetszőleges geometriájú zseb megmunkálása 3D-s kontúr megmunkálása Többoldalas megmunkálás Fúrás az NC vezérlők saját fúróciklusaival Megmunkálás bekezdése (bemerülés) rámpa, spirál, változó sugarú spirál és függőleges mentén Kontúrráállás és kontúrelhagyás érintő mentén WINDOWS fontok gravírozása Kontúrnagyolás és simítás, esztergálásnál Az esztergakés geometriájának figyelembevétele F és E típusú beszúrások esztergálásnál Geometriai transzformációk (másolás, eltolás, elforgatás, tükrözés, méretezés, stb.) Munkafázis kezelés (JOB-tábla) Minden megmunkálási fázist egy un. JOB táblázatban tárolunk. Ez a táblázat ütemezi a megmunkálás szimulációját és a posztprocesszor is ebből kiindulva generálja az NC programot. Itt jelenik meg az egyes munkafázisok végrehajtásának ideje, illetve a teljes megmunkáláshoz szüksége darabidő.

6 A JOB-táblában tárolt teljes megmunkálás független attól, hogy milyen szerszámgépen történik majd a tényleges végrehajtás. Ezen a szinten tetszőlegesen átrendezhetjük, törölhetjük, ki- és bekapcsolhatjuk, leszimulálhatjuk az egyes fázisokat. Amennyiben a szimuláció megtekintése után megfelelőnek találjuk a megmunkálást, egyetlen kattintással generálhatjuk a kiválasztott CNC gépre a technológiai programot. Integrált szerszámkezelés A megmunkálási fázisok, ciklusok kiválasztásakor megjelenik, illetve elérhető a szerszámkönyvtár. A könyvtárból kiválaszthatjuk a megfelelő szerszámot és megadjuk a szerszámok természetes paramétereit. A szerszámkönyvtárat tetszőlegesen bővíthetjük, illetve a saját igényünk szerint átalakíthatjuk. Itt nem csak a szerszámok alapadatai kerülnek tárolásra, mint a szerszám hossza és átmérője, hanem technológiai paraméterek, mint a fordulatszám és az előtolás is. A megmunkálási fázisok a szerszám geometriai és technológiai adatai alapján kerülnek generálásra.

7 A nem VECTOR-ban készült CNC programok újrahasznosítása VISSZARAJZOLÁS funkció lehetővé teszi számunkra, hogy a meglévő NC programunkat, betöltve a VECTOR CAM-be átemeljük a CAD-be, előállítva a munkadarab geometriáját. A rajzot ezután átalakíthatjuk, méretezéssel láthatjuk el, vagy akár egy másik CNC vezérlő számára is generálhatunk megmunkáló programot. NC programszerkesztés (NC-editor) A VECTOR CAD/CAM-ben a hagyományos programkészítéshez is hatékony eszközt találunk. A programszerkesztőben módunk van NC technológiai programot írni, átírni, abból részeket kivágni, másolni, beszúrni, a teljes programot mondatszámokkal ellátni, átszámozni stb. Posztprocesszor A VECTOR már az alapárban, felár nélkül kínál néhányféle kódgenerátort (NCT, FANUC, HEIDENHAIN). A posztprocesszor módosításához, vagy új posztprocesszor készítéséhez az NCT minden segítséget és eszközt biztosít a Megrendelői részére. Számítógépigény Minden olyan számítógépen kényelmesen futtathatjuk a VECTOR-t amelyeken a WINDOWS 2000 vagy XP operációs rendszerek valamelyike hatékonyan működik. Kedves jövendőbeli VECTOR felhasználó! Köszönjük, hogy elolvasta rövid ismertetőnket! Amennyiben felkeltettük érdeklődését és további információra van szüksége, az NCT KFT, a VECTOR CAD/CAM kizárólagos magyarországi forgalmazója, szívesen áll rendelkezésére: NCT KFT 1148 BUDAPEST, Fogarasi út 7. T: F: nct@nct.hu

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OSZTV 2014/2015 DÖNTŐ Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 54 481 01 CAD-CAM informatikus Vizsgafeladat megnevezése: CNC gépkezelés

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

PEPS CAD/CAM Verzió 7.0 Újdonságok és változások

PEPS CAD/CAM Verzió 7.0 Újdonságok és változások PEPS CAD/CAM Verzió 7.0 Újdonságok és változások Bevezetés Jelen dokumentum áttekintést ad a PEPS CAD/CAM rendszer 7.0 verziójával kapcsolatos újdonságokról és változásokról. Operációs rendszerek A 7.0

Részletesebben

CAD-ART Kft Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Marás PEPS 5 marási példa A feladatban

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs

Dr. Mikó Balázs Gyártórendszerek mechatronikája Termelési folyamatok II. 03 CAM rendszerek Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

Alphacam Router. Faipari megoldások

Alphacam Router. Faipari megoldások Alphacam Alphacam Router Az Alphacam Router egy teljes funkcionalitású, könnyen kezelhető CAM megoldás faipari cégek számára, akiknek gyors, hatékony szerszámpályákra és megbízható, hibátlan CNC programokra

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: B07 NC program készítése A példa száma: ÓE-B07 A példa szintje: alap közepes haladó CAx rendszer: MTS TOPCAM Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: CAM A feladat rövid

Részletesebben

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján.

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. PowerMill 1. Bevezetés 1. BEVEZETÉS A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. Bementeti fájlformátumok DELCAM

Részletesebben

Alphacam Router. Faipari megoldások

Alphacam Router. Faipari megoldások Alphacam Alphacam Router Az Alphacam Router egy teljes funkcionalitású, könnyen kezelhető CAM megoldás faipari cégek számára, akiknek gyors, hatékony szerszámpályákra és megbízható, hibátlan CNC programokra

Részletesebben

Csésze nevű alkatrész megmunkálása

Csésze nevű alkatrész megmunkálása Csésze nevű alkatrész megmunkálása 1. Alkatrész megnyitása: Nyissa meg a Csésze.par alkatrész-fájlt a Fájl menü Megnyitás pontjával. 2. Alkatrész elmozgatása a megmunkálási pozícióba Amennyiben a megmunkálás

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs BGRKG14NNM / NEC. miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Dr. Mikó Balázs BGRKG14NNM / NEC. miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet BGRKG14NNM / NEC Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu A gyártástervezés feladata

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép 5. gyakorlat Egyéb 2D eszközök Kitöltés, Szöveg, Kép Kitöltés A kitöltés önálló 2D-s elemtípus, amely egy meghatározott felület sraffozására, vagy egyéb jellegű kitöltésére használható. Felület típusú

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A4 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

FrontDesigner 3.0. Tervezze meg saját előlapját

FrontDesigner 3.0. Tervezze meg saját előlapját FrontDesigner 3.0 Tervezze meg saját előlapját Rendszerkövetelmény Windows 95,98,ME,NT,2000,XP CD-ROM meghajtó Változnak az idők és nincs többé szükség arra, hogy saját fejlesztésű elektronikai szerkezetét

Részletesebben

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható munkahenger összeállítási modelljét adaptív technikával! 1. Indítson egy új feladatot! New Default Standard.ipt 2. A

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre CNC gépkezelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 521 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

9. SZERSZÁMOK POZÍCIONÁLÁSA

9. SZERSZÁMOK POZÍCIONÁLÁSA 9. SZERSZÁMOK POZÍCIONÁLÁSA Meghatározás A szerszámok pozícionálásakor, nagy gondot kell fordítani a potenciálisan fennálló ütközések elkerülésére, valamint biztosítanunk kell, hogy a szerszámgép forgatási

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

2011.03.11. Computer Aided Manufacturing Feladatai: CAM rendszerek elemei: NX Alkalmazott technológia. Dimenzió szám. 1D egy tengely menti elmozdulás

2011.03.11. Computer Aided Manufacturing Feladatai: CAM rendszerek elemei: NX Alkalmazott technológia. Dimenzió szám. 1D egy tengely menti elmozdulás 011.03.11. Óbudai Egyetem Bánki onát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Forgácsolás technológia számítógépes tervezése II. CAM rendszerek alapjai r.

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAD rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Szíjtárcsa mőhelyrajzának elkészítése ÓE-A14 alap közepes haladó

Részletesebben

Lépcsős tengely Technológiai tervezés

Lépcsős tengely Technológiai tervezés Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) NGB_AJ012_1 Lépcsős tengely Technológiai tervezés Készítette: Minta Andrea Neptun kód: ABAB1A Dátum: Győr, 2016.11. 14. Feladat Készítse el egy Ön által

Részletesebben

A CAM PROGRAMOZÁS ALAPJAI SURFCAM

A CAM PROGRAMOZÁS ALAPJAI SURFCAM TERVEZÉS-INFORMATIKAI FÜZETEK TAKÁCS GYÖRGY A CAM PROGRAMOZÁS ALAPJAI SURFCAM MISKOLCI EGYETEM 2003 1/1 Készült az Oktatási Minisztérium megbízásából. Szerzõdéskötõ Hatóság: VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság

Részletesebben

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608)

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) Tanfolyam kezdés (befejezés) várható időpontja: 2013. november 30. 09:00-2014. június 2014. május - 2015. január Tanfolyami díj: A képzőnél

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

CNC-forgácsoló tanfolyam

CNC-forgácsoló tanfolyam CNC-forgácsoló tanfolyam I. Óra felosztási terv Azonosító Megnevezése Elmélet 0110-06 0225-06 0227-06 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok

Részletesebben

12. PÉLDÁK Példa komplex megmunkálásra

12. PÉLDÁK Példa komplex megmunkálásra PowerMill 12. Példák 12. PÉLDÁK 12.1 Példa komplex megmunkálásra Töltsük be a Modell-A.dgk modellt. A munkadarabot két részletben bontjuk ki. A hullámos felület feletti részt raszter nagyolással, míg magát

Részletesebben

3. 5 TENGELYES SWARF SIMITAS

3. 5 TENGELYES SWARF SIMITAS 3. 5 TENGELYES SWARF SIMITAS Meghatározás Ennél az eljárásnál a kiválasztott felületet a szerszám palástfelületével munkáljuk meg, amelyhez a szerszámtengely orientációt automatikusra kell állítanunk.

Részletesebben

cam-strategien Automatizált programozás és hatékony megmunkálás

cam-strategien Automatizált programozás és hatékony megmunkálás cam-strategien Automatizált programozás és hatékony megmunkálás hypermill lerövidíti a programozási és a megmunkálási időt Egyetlen CAM szoftver mindenre: a megmunkálási stratégiák széles spektruma és

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Tengely jellegű alkatrész CAD modellezése ÓE-A06a alap közepes

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. CNC és szimulációs program kezelése. A követelménymodul megnevezése: A próbagyártás technológiája

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. CNC és szimulációs program kezelése. A követelménymodul megnevezése: A próbagyártás technológiája Dabi Ágnes CNC és szimulációs program kezelése A követelménymodul megnevezése: A próbagyártás technológiája A követelménymodul száma: 0203-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-005-30

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Forgácsolási folyamatok számítógépes tervezése I.

Forgácsolási folyamatok számítógépes tervezése I. Forgácsolási folyamatok számítógépes tervezése I. Az alkatrészprogram szintaktikája Program szám Mindig 4 karakter Program név Maximum 16 karakter NCT 2000T Dr. Mikó Balázs %O1234(programnév) N0005 (megjegyzés)

Részletesebben

AutoCAD 2000H rajzszerkesztés

AutoCAD 2000H rajzszerkesztés Jakubek Lajos AutoCAD 2000H rajzszerkesztés Gyakorlati útmutató, mintapéldák 1. Előszó A számítógéppel segített rajzolás és tervezés egyik leghatékonyabb rendszere az AutoCAD. A CAD felhasználók kb. 70

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM Megnevezése OKJ azonosító 54 481 01 A képzési program CAD-CAM informatikus A képzés során megszerezhető kompetenciák

Részletesebben

Az egyszeri modellalkotáson alapuló tervezés előnyei a gyártás szempontjából. (CAD-CAM kapcsolat alapfogalmai)

Az egyszeri modellalkotáson alapuló tervezés előnyei a gyártás szempontjából. (CAD-CAM kapcsolat alapfogalmai) Az egyszeri modellalkotáson alapuló tervezés előnyei a gyártás szempontjából (CAD-CAM kapcsolat alapfogalmai) NC/CNC megmunkálási lehetőségek 2D: esztergálás, (lemez)kivágás 2,5D: háromirányú relatív elmozdulás,

Részletesebben

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Feladat: Készítse el az ábrán látható szenzorház geometriai modelljét a megadott lépések segítségével! (1. ábra) 1. ábra 1. Feladat 1. Vázlat készítés Készítsen

Részletesebben

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg.

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 894 11.4. Kör és körív 11.4. Kör és körív A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 11.4.1. Kör/Körív tulajdonságai A kör vagy körív létrehozása előtt állítsa

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

a.) b.) a.) b.) a.) b.)

a.) b.) a.) b.) a.) b.) 1. Ismertesse az alkatrészprogram részeit, a mondatfelépítés szabályait, valamint az alprogram és szubrutin technika lényegét, alkalmazásának lehetőségeit, valamint programozásának szabályait! Mutasson

Részletesebben

Gyártandó alkatrész műhelyrajza és 3D test modellje

Gyártandó alkatrész műhelyrajza és 3D test modellje Gyártandó alkatrész műhelyrajza és 3D test modellje 7.3. ábra. Példa egy tengelyvég külső és belső felületének megmunkálására Az egyes műveletek részletezése MŰVELETI UTASÍTÁS (1) Rajzszám: FA-06-352-40

Részletesebben

CNC gépek szerszámellátása

CNC gépek szerszámellátása CNC gépek szerszámellátása Magyarkúti József BGK-AGI 2009 Figyelem! Az előadásvázlat nem helyettesíti a tankönyvet Dr. Nagy P. Sándor: Gyártóberendezések és rendszerek I.-II., BMF Czéh Mihály Hervay Péter

Részletesebben

Gépgyártástechnológiai technikus Gépgyártástechnológiai technikus

Gépgyártástechnológiai technikus Gépgyártástechnológiai technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Forgácsolás technológia számítógépes tervezése I. BAGFS15NNC/NLC

Forgácsolás technológia számítógépes tervezése I. BAGFS15NNC/NLC 2012. szeptember 9. Forgácsolás technológia számítógépes tervezése I. BAGFS15NNC/NLC NC programozás Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

7. Koordináta méréstechnika

7. Koordináta méréstechnika 7. Koordináta méréstechnika Coordinate Measuring Machine: CMM, 3D-s mérőgép Egyiptomi piramis kövek mérése i.e. 1440 Egyiptomi mérővonalzó, Amenphotep fáraó (i.e. 1550) alkarjának hossza: 524mm A koordináta

Részletesebben

B) Ismertesse a CNC szerszámgépnél a dolgozó által végzendő rendszeres (napi, heti, havi stb.) karbantartással kapcsolatos teendőket!

B) Ismertesse a CNC szerszámgépnél a dolgozó által végzendő rendszeres (napi, heti, havi stb.) karbantartással kapcsolatos teendőket! 1. A) Ismertesse az Ön által tanult vezérlés billentyűzet kiosztását és az egyes üzemmódokban a képernyőn látható információkat illetve azok beállítási lehetőségeit! B) Ismertesse az NC-CNC szerszámgépen

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

TENGELYES NAGYOLÁS

TENGELYES NAGYOLÁS PowerMill Öttengelyes megmunkálás 2. 3+2 Tengelyes nagyolás 2. 3+2 TENGELYES NAGYOLÁS Meghatározás Többtengelyes licensz nélkül: Valamely ferde síkban történő megmunkálás megkezdése előtt a fejet és/vagy

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl.

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl. Általános fogómód használata Az általános fogómód egy olyan objektum érzékeny kurzor, amely az alább felsorolt szerkesztı mőveleteknél felismeri azt, hogy milyen grafilus elem felett áll, és annak megfelelıen

Részletesebben

NC programozás 2.5D-ben Egyszerû zsebmarási feladat

NC programozás 2.5D-ben Egyszerû zsebmarási feladat NC programozás 2.5D-ben Egyszerû zsebmarási feladat Oktatási segédanyag: Budapesti Mûszaki Egyetem Gépgyártástechnológia Tanszék Az EdgeCAM szoftver magyarországi forgalmazója: Intergraph Magyarország

Részletesebben

Intelligens megmunkálás

Intelligens megmunkálás Néhány egyszerű klikk Nagy teljesítményű alkatrész modellezés A műszaki adatlapon az alábbi speciális jelölések láthatók: = On line videó részletesebb információkkal Kék szöveg = részletesebb információ

Részletesebben

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 1. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Vetületek képzése, alkatrészrajz készítése (formátum: A4) Készítse el a gyakorlatvezető által kiadott,

Részletesebben

11.5. Ellipszis és ellipszisív

11.5. Ellipszis és ellipszisív 11. Geometriai elemek 907 11.5. Ellipszis és ellipszisív Egy ellipszist geometriailag a fókuszpontjaival, valamint a nagy- és kistengelyei hosszának és irányának megadásával, egy ellipszisívet pedig ugyanezekkel

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

hypermill CNC alkatrészprogramozó rendszer

hypermill CNC alkatrészprogramozó rendszer CNC alkatrészprogramozó rendszer Professzionális módszer marási programok előállítására A OPEN MIND Technologies AG által fejlesztett egy nagyteljesítményű, geometria alapú CAM szoftver. 2.5 D, 3 D, HSC

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 03 Gépi

Részletesebben

KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5

KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5 KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5 2. Rajzold le a CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjait:

Részletesebben

3D-s szkennelés és CNC marás a fafaragás szolgálatában

3D-s szkennelés és CNC marás a fafaragás szolgálatában 3D-s szkennelés és CNC marás a fafaragás szolgálatában A faipari tevékenységek során egyre gyakrabban jelentkezik speciális igény arra, hogy pl. egyes bútorok, belsőépítészeti létesítmények felújításánál

Részletesebben

CAD/CAM, CNC TECHNIKA A HAD- ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI-, VALAMINT A GÉPÉSZMÉRNÖK KÉPZÉSBEN II.

CAD/CAM, CNC TECHNIKA A HAD- ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI-, VALAMINT A GÉPÉSZMÉRNÖK KÉPZÉSBEN II. IV. Évfolyam 2. szám - 2009. június Sipos Jenő Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem sipos.jeno@zmne.hu Apostol Attila Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem apostol.attila@gmail.com CAD/CAM, CNC TECHNIKA A

Részletesebben

Mechatronika segédlet 2. gyakorlat

Mechatronika segédlet 2. gyakorlat Mechatronika segédlet 2. gyakorlat 2017. február 13. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 3 Y-forma kialakítása... 3 Nagyítás... 3 Y forma kialakítása abszolút koordinátákkal... 4 Dinamikus

Részletesebben

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program Regresszió számítás GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék: Egyenes x változik Egyenes y változik Egyenes y és x változik Kör Sík z változik Sík y, x és z

Részletesebben

Nagy teljesítményű alkatrész modellezés. Intelligens megmunkálás. Építse be a megmunkálási tapasztalatait

Nagy teljesítményű alkatrész modellezés. Intelligens megmunkálás. Építse be a megmunkálási tapasztalatait Marás Néhány egyszerű klikk Nagy teljesítményű alkatrész modellezés A Mastercam feladat orientált CAD motorja könnyebbé teszi a tervezési munkát, mint bármikor korábban. A fejlesztő által létrehozott geometriai

Részletesebben

TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT

TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT CNC PROGRAMOZÓ TECHNOLÓGUS TANFOLYAM TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT MEZŐKÖVESD, 2014. február 23. Összeállította: Daragó Gábor 1 CNC PROGRAMOZÓ TECHNOLÓGUS TANFOLYAM TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT

Részletesebben

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás. Dr. Pintér József 2015.

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás. Dr. Pintér József 2015. NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás Dr. Pintér József 2015. Felhasznált irodalom: Pápai Gábor.ppt prezentációja 2013. Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter Járműszerkezeti

Részletesebben

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Szakasz mert van két végpontja Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Tört vonal Szög mert van két szára és csúcsa Félegyenes mert van egy kezdőpontja 5 1 1 Két egyenes egymásra merőleges ha egymással

Részletesebben

Imagine Logo Tanmenet évfolyam

Imagine Logo Tanmenet évfolyam Imagine Logo Tanmenet 5. 6. 7. évfolyam 5. évfolyam 18. óra: Algoritmus fogalma, hétköznapi algoritmusok. Tkv. 72-73. oldal feladatai + Imagine Logo Demóválasztás (Játékok) 19. óra: Térbeli tájékozódást

Részletesebben

CNC programozás. Alap ismeretek. Készített: Hatos István

CNC programozás. Alap ismeretek. Készített: Hatos István CNC programozás Alap ismeretek Készített: Hatos István Mit jelent a CNC? A számjegyvezérlés (Numerical Control), a vezérlés a parancsokat az alkatrészprogramból ismeri. Az alkatrészprogram alfanumerikus

Részletesebben

06a Furatok megmunkálása

06a Furatok megmunkálása Y Forgácsolástechnológia alapjai 06a Furatok megmunkálása r. ikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu r. ikó B. 1 épipari alkatrészek geometriája Y r. ikó B. 2 1 Y Belső hengeres felületek Követelmények:

Részletesebben

CAD/CAM, CNC-programozó technológus

CAD/CAM, CNC-programozó technológus CAD/CAM, CNC-programozó technológus Tanfolyam kezdés várható időpontja: 009. november Tanfolyami díj: A képzőnél* történő jelentkezésnél 130.000,-Ft Részletfizetés lehetséges Tanfolyam díj tartalmazza:

Részletesebben

MAKRÓ PROGRAMOK FEJLESZTÉSE A CNC SZERSZÁMGÉPEK PROGRAMOZÁSÁBAN

MAKRÓ PROGRAMOK FEJLESZTÉSE A CNC SZERSZÁMGÉPEK PROGRAMOZÁSÁBAN V. Évfolyam 1. szám - 2010. március Sipos Jenő sipos.jeno@zmne.hu Apostol Attila apostol.attila@gmail.com Nagy Balázs nblevelei@gmail.com MAKRÓ PROGRAMOK FEJLESZTÉSE A CNC SZERSZÁMGÉPEK PROGRAMOZÁSÁBAN

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártás-technológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Foglalkozási napló. CAD-CAM informatikus 14. évfolyam

Foglalkozási napló. CAD-CAM informatikus 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre CAD-CAM informatikus 14. évfolyam (OKJ száma: 54 41 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr.

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr. A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás 2012/13 2. félév Dr. Kulcsár Gyula Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás Forgácsolás Forgácsoláskor

Részletesebben

New Default Standard.ipt

New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható fejes szeg parametrikus modelljét! A kidolgozáshoz használja az MSZ EN 22341-es szabványban megadott értékeket! 1 1.

Részletesebben

NC gyakorlat. 1. CNC gépek jellegzetes pozícionálási módjai

NC gyakorlat. 1. CNC gépek jellegzetes pozícionálási módjai NC gyakorlat 1. CNC gépek jellegzetes pozícionálási módjai A CNC gépek talán legfontosabb funkciója a pozícionálás. A hagyományos szerszámgépek előtoló rendszereinek a feladata az előírt illetve beállított

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép (Mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!)

Használható segédeszköz: számológép (Mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!) A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 03 Gépi forgácsoló Tájékoztató

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

NC programozás 3D-ben Pecsétnyomó készítése

NC programozás 3D-ben Pecsétnyomó készítése NC programozás 3D-ben Pecsétnyomó készítése Oktatási segédanyag: Budapesti Mûszaki Egyetem Gépgyártástechnológia Tanszék Az EdgeCAM szoftver magyarországi forgalmazója: Intergraph Magyarország 1022 Budapest,

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

AutoCAD testmodellezés

AutoCAD testmodellezés Jakubek Lajos AutoCAD testmodellezés Mintapéldák Az AutoCAD ACIS alapú Szilárdtest Modellező Modulja egy lemez és egy szilárdtest modellező rendszert foglal magába. A modellező rendszer integrált része

Részletesebben

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800 Építész Informatika Batyu Előveszünk egy Új lapot 1. Szintek beállítása Lenullázzuk!!!!! A táblázat kitöltését az Alap szinten kezdjük az alap alsó síkjának megadásával. (-0,800) Beírni csak a táblázatba

Részletesebben

NCT. Marógép és megmunkáló központ vezérlők. Példatár

NCT. Marógép és megmunkáló központ vezérlők. Példatár NCT Marógép és megmunkáló központ vezérlők Példatár Gyártó és fejlesztő: NCT Ipari Elektronikai kft. H1148 Budapest Fogarasi út 7 : Levélcím: H1631 Bp. pf.: 26 F Telefon: (+36 1) 467 63 00 F Telefax:(+36

Részletesebben

8. SZERSZÁMGÉP ANIMÁCIÓ

8. SZERSZÁMGÉP ANIMÁCIÓ 8. SZERSZÁMGÉP ANIMÁCIÓ Meghatározás Az öttengelyes megmunkálások elengedhetetlen kelléke a szerszámgép különböző egységeinek megmunkálás közbeni ütközés ellenőrzése. A PowerMill, ütközés észlelés esetén

Részletesebben

4. SZERSZÁMTENGELY IRÁNYULTSÁGOK

4. SZERSZÁMTENGELY IRÁNYULTSÁGOK PowerMill Öttengelyes megmunkálás 4. Szerszámtengely irányultságok 4. SZERSZÁMTENGELY IRÁNYULTSÁGOK Meghatározás Folyamatos 5 tengelyes megmunkálás esetén, ahol a fej vagy/és asztal egyidejűleg forog a

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben