Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ"

Átírás

1 Áfakulcs Szakmai folyóirat Bemutatószám június I. évfolyam 8. szám szeptember BEKÖSZÖNTŐ Tisztelt Olvasó! Havonta megjelenő szaklapunkban megtalálja az általános forgalmi adó gyakorlati alkalmazásához szükséges jogszabályok közérthető magyarázatát, az adónem változására vonatkozó aktualitások feldolgozását, a határokon átnyúló ügyletek elszámolásának specialitásait, valamint számos esettanulmányt illetve a jogorvoslatokhoz kapcsolódó határozatokat. Extra tartalomként minden lapszámhoz szerkeszthető iratmintákat és egyéb segédleteket adunk például ellenőrzőlista a fiktív számla befogadásának elkerülése érdekében, adóelőleg-nyilatkozat, kiküldetési rendelvény. Előfizetőként Ön jogosult az ingyenes szakmai tanácsadó szolgáltatásunk igénybevételére is. Üdvözlettel: Varga Szabolcs Vezető szerkesztő Tartalom A HÓNAP TÉMÁJA - Árengedmény kezelése az adóalapnál ÁFA A MINDENNAPOKBAN - Bérelt ingatlanon végzett beruházás kezelése a bérleti jogviszony megszűnésekor HATÁROKON ÁTÍVELŐ ÜGYLETEK - A Közösségen belüli adómentes termékértékesítés egyes feltételeinek vizsgálata egy konkrét példán keresztül ADATSZOLGÁLTATÁS - A háromszögügyletek, mint különleges láncügyletek szerepeltetése az áfabevallásban OLVASÓI KÉRDÉSEK SZAKÉRTŐ VÁLASZOK - Önellenőrzés megkezdésének határideje az ellenőrzés előtt Az aktuális lapszám szerzői: Bonácz Zsolt adószakértő Lőrincz Zsuzsanna NAV, Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály dr. Váradi Adrienn NAV, Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Honlapunkról hu a JOGSZABÁLYFIGYELÉSEN és az ADÓNAPTÁRATON túl további, szerkeszthető segédleteket tölthet le. 1.

2 A HÓNAP TÉMÁJA Árengedmény kezelése az adóalapnál Írta: Bonácz Zsolt adószakértő Az árengedményeken belül az azonnali és utólag adott engedményt különböztetjük meg. Azonnali engedmény Az azonnali engedményt az Áfa tv. 71. (1) bekezdése szerint akkor van szó, ha az engedmény nyújtása a teljesítésig megtörténik. A teljesítés alatt az Áfa tv. szerinti teljesítési időpontot kell érteni. Az Áfa tv. 71. (1) bekezdése az azonnali engedmény alábbi három formáját különbözteti meg, amely az adóalapba nem tartozik bele: eredeti esedékességhez képest az ellenérték előrehozott megtérítése miatt biztosított (skontó); korábban beszerzett termék, igénybe vett szolgáltatás mennyisége miatt adott (továbbiakban: mennyiségi engedmény); üzletpolitikai céllal biztosított. Az adóalap csökkentése akkor lehetséges, ha az azonnali engedmény jogcímében, feltételeiben és mértékében a felek előzetesen megállapodtak. Azonnali skontónál az eladó feltételezheti, hogy a vevő az eredeti esedékességhez képest a megállapodás szerinti (korábbi) időpontban fog fizetni, s az engedményt a számlában az adóalap meghatározásánál már érvényesítheti. Amennyiben ez a vélelem nem realizálódik (a vevő nem fizetett korábban), akkor a számlát módosítani kell, azaz az engedményt vissza kell venni, amely által a fizetendő adó utólag nő. A különbözetet visszamenőleg kell elszámolni, azon bevallási időszakban, amelyben az adófizetési kötelezettség keletkezett, szükség esetén önellenőrzés útján. Azonnali mennyiségi engedménynél a korábban törvényi kitétel magában foglalja azt az esetet is, amikor az eladó az engedményt a teljesítéssel egyidejűleg biztosítja (például, ha a vevő 2 terméket vásárol, akkor az olcsóbbat feláron kapja meg). Mennyiségi engedménynél figyelembe kell venni azt a szabályt is, hogy az értékesített termék (szolgáltatás) értékét nem haladhatja meg az arra való tekintettel adott engedmény értéke. Lényeges az is, hogy mennyiségi engedményt nem kell minden üzleti partnernek azonos feltételek mellett biztosítani, mivel ez a feltétel üzletpolitikai engedménynél lép be (lásd később). Azonnali engedmény elvileg az ügyletről kiállított számlában már érvényesíthető, hiszen az Áfa tv. szerinti teljesítés időpontjáig a vevő részére biztosított engedmény összege ismert. Ezáltal nincs annak akadálya, hogy az eladó a számlában adóalapként már az engedménnyel csökkentett ellenértéket tüntesse fel. Előállhat az az eset, hogy az ügylet teljesítője határidőn túl tesz eleget számlázási kötelezettségének, a számlán ekkor is adóalapként az engedménnyel csökkentett ellenérték tüntethető fel. 2.

3 Az Áfa tv i) pontja alapján akkor kell a számlában az engedményt feltüntetni, ha annak összegét az egységár nem tartalmazza. Azonnali engedménynél az egységár már engedménnyel csökkentett, de nem tilos az engedmény külön feltüntetése (ekkor a számlán az engedménnyel nem csökkentett egységárat pozitív előjellel, az egységárból adott engedményt negatív előjellel kell feltüntetni). Előfordulhat az is, hogy az ügylet teljesítője a vevő részére adni kívánt azonnali engedményt a számla kiállításánál nem vette figyelembe. Ebben az esetben az eladó a vevő részére az azonnali engedményt a számla módosítása útján utólag biztosíthatja. Utólagos engedmény Az Áfa tv. 71. (3) bekezdéséből az következik, hogy utólag (az Áfa tv. szerinti teljesítést követően) adott engedménynek az a három fajtája különböztethető meg, amelyeket az azonnali engedménynél már említettem. Az Áfa tv. ekkor is előírja, hogy az adóalap utólagos csökkentése akkor lehetséges, ha az engedmény jogcímében, feltételeiben és mértékében a felek előzetesen megállapodtak. Utólagos engedménynél az Áfa tv. szerinti teljesítés időpontját követően válik ismertté a vevőt megillető engedmény összege. Utólagos skontónál az eladó a teljes ellenértéket és az azt terhelő áfát számlázza le. Ha a vevő az eredeti esedékességhez képest a megállapodás szerinti, korábbi időpontban fizetett, akkor erre tekintettel utólag engedményt kap. Mennyiségi engedmény utólagos biztosítása azt jelenti, hogy a vevő a vásárlások mennyisége alapján azok ellenértékéből utólag engedménybe részesül (például, ha a vevő vásárlásai elérik az db-ot, akkor ezeknél az egységárból utólag 1% engedményt kap). Az Áfa tv. 77. (3) bekezdése alapján az adó alapja utólag csökkenthető, ha a teljesítést követően adnak a szerződés módosulása vagy megszűnése nélkül a 71. (1) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti árengedményt. Az Áfa tv. 78. (1) bekezdése értelmében a 77. (3) bekezdése alkalmazásának feltétele, hogy a kötelezett az ügylet teljesítését tanúsító számlát módosítsa. A szabályozás elvéből következően a vevő részére az utólag adott engedmény a számla módosítása útján biztosítható. Ha több számla módosítása szükséges, akkor kiállítható ún. csoportos módosító számla is. Az Áfa tv i) pontja alapján akkor kell a módosító számlában az engedményt feltüntetni, ha annak összegét az egységár nem tartalmazza. Ha a módosító számlában feltüntetett egységár már engedménnyel csökkentett, akkor az engedményt nem kell a számlán szerepeltetni, de nem tilos az engedmény feltüntetése az azonnali engedménynél leírtak szerint. Az Áfa tv. az engedményt nyújtójának hatáskörébe utalja, hogy az utólag adott engedménnyel csökkenti-e az adóalapot, vagy sem, tehát a korábban kiállított számla módosítása nem kötelezettség, hanem csak lehetőség (terjedelmi korlátok miatt a számlával dokumentált ügyletre vonatkozó szabályra térek ki). 3.

4 Az Áfa tv. 153/B. (1) bekezdése értelmében a módosító számlát nem kell (nem is lehet!) önellenőrzéssel elszámolni. Ugyanis e jogszabályi rendelkezés értelmében, ha a módosító számla alapján a korábban fizetendő adóként megállapított és bevallott adó csökken, akkor a különbözet fizetendő adót csökkentő tételként legkorábban abban az adómegállapítási időszakban vehető figyelembe, amelyben módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll. Amennyiben a módosító számla azon bevallás benyújtásáig kiállításra került, amelyben az eredeti számla alapján keletkező fizetendő adót el kell számolni, akkor az Áfa tv. 153/B. (1) bekezdésének alkalmazása nem jöhet szóba, hiszen korábban bevallott (bevallandó) adó csökkentéséről nincs szó. Ekkor a módosító számla kiállítása már megteremti a fizetendő adó csökkentésének lehetőségét. Felvetődik az a kérdés, miként kell eljárni abban az esetben, ha az utólagos engedmény összegének ismertté válásáig a számla kiállítására nem került sor. Álláspontom szerint ebben az esetben az eredeti (engedménnyel nem csökkentett) ellenértékről kell kiállítani a számlát, majd ezt követően az utólag adott engedmény adóalap-csökkentő tételként történő elszámolása érdekében pedig a módosító számlát. Ennek az az oka, hogy az eredeti adóalap után fizetendő áfát a teljesítés időpontját magában foglaló bevallási időszakban kell elszámolni (feltéve, hogy az eladónak nincs lehetősége az adófizetési kötelezettség halasztására, valamint a pénzforgalmi adózás alkalmazására), akár önellenőrzés útján is. Az utólagos engedmény miatt a fizetendő adó csökkentésére a módosító számla kiállítása teremti meg a jogalapot, amelynek elszámolására az előzőek irányadóak. Üzletpolitikai engedmény fogalma Az üzletpolitikai engedmény tartalmát az Áfa tv. 71. (2) bekezdése szabályozza. E rendelkezés szerint akkor van szó üzletpolitikai engedményről, ha: minden érintettnek azonos feltételek mellett biztosítják; és azon értékesített termék, szolgáltatást adó nélküli ellenértékét nem érheti el az engedmény adó nélküli értéke, amelyre tekintettel az engedményt nyújtják (ha az engedményt a vevő akkor kapja, ha vesz egy 400 egység áfa nélküli vételárú terméket, akkor az adó nélküli engedmény legfeljebb 399 egység lehet); és engedmény feltételeiben és mértékében a felek írásban előzetesen megállapodtak. Az első kritérium nem azt jelenti, hogy minden vevőnek ugyanolyan mértékű engedményt kell adni. Az eladó a vevőit csoportokra oszthatja, s az egyes csoportba tartozó vevői részére adhat eltérő mértékű engedményt, de ugyanazon csoportba tartozó vevőknek azonos mértékű engedményt kell biztosítani. Nem független fél [Áfa tv pont] részére is olyan mértékű engedmény érvényesíthető az adóalapnál, mint amelyet független fél kap. Az utolsó kritériumnál az írásbeliség bármilyen formában megvalósulhat (kétoldalú megállapodás, hirdetés, honlapon történő közzététel, stb.). 4.

5 100 %-os engedmény kezelése 100 %-os engedményről van szó, ha bármilyen típusú engedmény nyújtása folytán az adóalap nullára csökkent. Ekkor az Áfa tv. alkalmazásában ingyenes termékátadás valósul meg. Az áruminta [Áfa tv pont] és kis értékű termék [Áfa tv pont], továbbá a természetbeni engedmény esetében fizetendő adó nem keletkezik. Természetbeni engedmény kezelése A kialakult gyakorlat szerint természetbeni engedményről van szó, ha a termék, szolgáltatás ingyenes átadása közvetlenül kapcsolódik ellenérték fejében átadott termék(ek)hez, szolgáltatás(ok)hoz, de úgy, hogy az ingyenes átadás időben nem előzheti meg az ellenértékes ügyletet. Tehát a vevő bizonyos ellenérték fejében megvásárol egy terméket (szolgáltatást), s erre való tekintettel azonnal, vagy később ingyen kap terméket (szolgáltatást). Az adóhatóság általam ismert álláspontja szerint természetbeni engedménynél az üzletpolitikai engedményre vonatkozó követelményeknek teljesülniük kell. A természetbeni engedmény is nyújtható azonnal, vagy utólag. Azonnali nyújtás esetén a számlában az ellenértékes ügyletet pozitív előjellel, az ingyen adott terméket (szolgáltatást) negatív előjellel javasolt feltüntetni. Utólagos nyújtásnál módosító számlát kell kiállítani, amelyre kizárólag az utólag ingyen adott termék (szolgáltatás) megnevezését és mennyiségét szükséges felvezetni. Az Áfa tv. 71. (3) bekezdése speciális esetet szabályoz, amely szerint az ügylet teljesítője a partnerével előzetesen megállapodik abban, hogy az általa nyújtott pénzbeni engedmény az adóalapba beletartozik, azzal az adóalap utólagos sem csökken, viszont a pénzbeni engedmény öszszegével megegyező értékű terméket (szolgáltatást) kap az ügylet teljesítőjétől, vagy a teljesítővel kötött szerződés alapján más személytől. Ebben az esetben az adóhatóság álláspontja szerint az ellenérték fejében teljesített ügylet teljesítőjének a teljes (engedménnyel nem csökkentett) értéket kell adóalapnak tekinteni és ennek megfelelően kell a vevő részére a számlát kiállítani, továbbá a vevőnek a pénzbeni engedmény értékének megfelelő ingyen biztosított terméket (szolgáltatást) is le kell számláznia, a számlában adóalapként a pénzbeni engedményt kell feltüntetni, amely után áfát kell felszámítani. 5.

6 HATÁROKON ÁTÍVELŐ ÜGYLETEK A Közösségen belüli adómentes termékértékesítés egyes feltételeinek vizsgálata egy konkrét példán keresztül Írta: Lőrinc Zsuzsanna NAV - Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály A Közösségen belüli adómentes termékértékesítés szabályai eltérőek lehetnek attól függően, hogy a teljesítésre kötelezett adóalany vagy sem, illetve, hogy a termék beszerzője milyen áfa-státusszal rendelkezik. A cikkben a Közösségen belüli adómentes termékértékesítés alapesetéről lesz szó, amelyben tehát mind az értékesítői, mind a beszerzői oldalon egy normál áfaalany áll. A Közösségen belüli adómentes termékértékesítés alaptényállását az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 89. (1) bekezdése határozza meg. Ezek szerint mentes az adó alól a (2) és (3) bekezdésben meghatározott eltéréssel a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése igazoltan belföldön kívülre, de a Közösség területére, függetlenül attól, hogy a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy bármelyikük javára más végzi, egy olyan másik adóalanynak, aki (amely) ilyen minőségében nem belföldön, hanem a Közösség más tagállamában jár el, vagy szintén a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adófizetésre kötelezett, nem adóalany jogi személynek. Az Áfa tv. a 89. (1) bekezdésében rendezi tehát a normál olyan adóalanyok közötti termékértékesítés adómentességét, amely termékértékesítés során az értékesített termék egyik tagállamból igazoltan átkerül a másik tagállamba. Közösségen belüli adómentes termékértékesítés esetén a vevői oldalon szükség szerint teljesül egy Közösségen belüli termékbeszerzés, amely már nem mentes az adó alól. A Közösségi termékügyletek sajátja ugyanis, hogy ún. páros ügylettípusok, és esetükben a célország szerinti adóztatás elve érvényesül. Így tehát amennyiben a közösségi áfaalanyok egymással termékforgalmat bonyolítanak, akkor a Közösség másik tagállamába irányuló termékértékesítés az irányadó közösségi és ezen keresztül az érintett tagállamok nemzeti jogszabályaiban foglalt kritériumok teljesülése mellett mentes az adó alól, a termék beszerzéséhez azonban a vevő tagállamában adófizetési kötelezettség kapcsolódik. Egy közösségi termékügylet esetén tehát adóztatható tényállás keletkezik az értékesítői oldalon (amely adómentes), majd a beszerzői oldalon is Közösségen belüli beszerzés jogcímén, amely viszont jellemzően tényleges adófizetési kötelezettséget von maga után. Az Áfa tv ában szabályozott adómentesség nem azonos az adólevonásra egyébként nem jogosító adómentességgel. Az ehhez kapcsolódóan belföldön esetlegesen felmerült beszerzésekben foglalt adó ugyanis az adólevonás egyéb feltételeinek fennállása esetén levonható. 6.

7 Az adómentesség feltétele: egyrészt, hogy a vevő más tagállamban közösségi adószámmal rendelkező adóalany legyen, másrészt, hogy a termék az értékesítés következményeként igazoltan más tagállamba jusson el. A vevő közösségi adószámát kötelező a számlán is szerepeltetni. Amennyiben a vevő nem rendelkezik más tagállami közösségi adószámmal, illetve ha ugyan rendelkezik, de a termék nem kerül ki belföldről, úgy az értékesítőnek a megfelelő belföldi áfa-mértéket (5%, 18%, 27%) kell felszámítania Kérdésként merül fel, hogy teljesülnek-e az adómentesség feltételei abban az esetben, ha az értékesítés tárgya egy tehergépjármű, amelyet egy magyarországi letelepedettségi helyű A társaság ad el egy Szlovákiában letelepedett B társaság számára úgy, hogy az értékesítéssel egyidejűleg B társaság üzembentartói jogot biztosít A számára. A tehergépjármű ezt követően továbbra is magyar rendszám alatt fut az Európai Unió területén, szállítási feladataiból adódóan a magyar-szlovák határt az értékesítés kapcsán nem lépi át, és belátható időn belül egyáltalán nem kerül át a másik tagállamba. A bemutatott tényállással kapcsolatban tekintve hogy két közösségi adószámmal rendelkező adóalanyról van szó, így az adómentesség elő feltétele teljesül a kérdés eldöntésekor arra kell figyelemmel lenni, hogy az adómentes Közösségen belüli értékesítés tényállásnak megvalósulásához a terméknek igazoltan át kell kerülnie a másik tagállamba, mégpedig az értékesítés közvetlen következményeként. A kérdéses esetben azonban a tehergépjármű az értékesítést követően nem indul egyenesen útnak Szlovákia felé, hanem szállítási feladatait tovább folytatja az Európai Unió területén. Behatárolható időn belül tehát egyáltalán nem érkezik meg új tulajdonosához, így nem mondható el, hogy a termék az értékesítés közvetlen következményeként eljut a vevő tagállamába. Megjegyzendő, hogy egy ilyen konstrukcióban az ügylet célja nem is az, hogy a tehergépkocsi A tagállamból B -be átkerüljön még ha ez egy idő után meg is történik, és azt a B társaság belátása szerint használja/hasznosítja. Ezt alapozza meg ugyanis az is, hogy az eladó a tehergépjárművet az üzembentartói jog fenntartásával adja el, és azt magyar rendszámmal továbbra is ő használja. A fent említett esetben tehát a Közösségen belüli adómentes termékértékesítés feltételei nem teljesülnek, az értékesítést tehát normál, belföldi teljesítési helyű termékértékesítésként kell kezelni, és arról az általános szabályok szerint 27 százalékos adómértéket alkalmazva állítandó ki a számla. Nem mérvadó az ügylet megítélése szempontjából az, hogy a vevő a jogszabályi előírásoknak megfelelően könyveiben nyilvántartásba veszi a terméket, így támasztva alá, hogy annak ő az új tulajdonosa. Ahogy az már a fentiekben is kiemelésre került, nem az tehát a döntő szempont, hogy a termék gazdát cserélt, hanem hogy az az értékesítés okán az egyik tagállamból egy másikba, a beszerző tagállamába átkerült. Az adómentesség alkalmazására vonatkozó igazolási kötelezettség tehát ahhoz a tényhez kapcsolódik, hogy a termék az egyik tagállamból a másikba fizi- 7.

8 kálisan megérkezett, és azt a vevő átvette. Az adóalany bármely hitelt érdemlő módon bizonyíthatja, hogy az áru a rendeltetési helyre megérkezett, azonban ha a kiszállítás nem megfelelően igazolt, az adómentesség nem érvényesíthető. Nagyon fontos, hogy az igazolás olyan legyen, amelyből kiderül, hogy a termék a rendeltetési helyre meg is érkezett. A fuvarozások során gyakran használt CMR fuvarokmány önmagában nem feltétlenül elegendő bizonyíték, tekintve, hogy az elsősorban azt igazolja, hogy a feladó és a fuvarozó a fuvarozási szerződést megkötötte és a fuvarozó az árut átvette. Ahhoz, hogy az értékesítés az általános forgalmi adó rendszerében adómentességet élvezzen, szükséges a címzett átvételt igazoló nyilatkozata is, hiszen így igazolható hitelt érdemlő módon, hogy a termék a rendeltetési helyre megérkezett, és ezáltal teljesült a törvényi előírás azon feltétele, hogy a terméknek igazoltan egy másik tagállamba kell átkerülnie. A vevő átvételt igazoló nyilatkozata szerepelhet a CMR-e felvezetve, de nincsen akadálya annak sem, hogy külön nyilatkozzon arról, hogy a termék a rendeltetési helyre megérkezett. Hangsúlyozandó azonban, hogy a termék kiszállításának igazolása számos egyéb módon is történhet, az igazolás hitelt érdemlőségét pedig mindig az adott eset összes körülményeit vizsgálva lehet megítélni. eladó használja, magyar rendszámmal, és az nem az értékesítés közvetlen következményeként kerül át másik tagállamba. Ebben az esetben sem alkalmazható tehát az adómentesség, az ügyletet a fentiekhez hasonlóan az általános szabályok szerint kell kezelni és arról 27 százalékos áfa mértéket feltüntetve kell kiállítani a számlát. Természetesen itt is hangsúlyozandó, hogy egy kérdéses ügyletet mindig az összes körülmény mérlegelésével kell megítélni. Érdemes még kitérni arra is, hogy az adott ügyletben szereplő B társaságra a fentiek szerint áthárított adót a társaság a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetési eljárásának keretében igényelheti vissza. Az irányadó jogszabályok szerint ebben az eljárásban az adó visszatéríttetését a kérelmezőnek a letelepedés helye szerinti tagállam (azaz jelen esetben Szlovákia) adóhatóságához benyújtott kérelmével kell kezdeményeznie, amely adóhatóság továbbítja azt a megfelelő tagállami (magyar) adóhatósághoz. Adott esetben felmerült, hogy a tehergépkocsi fizikális, jegyzőkönyvvel történő átadására egy harmadik tagállamban, például Ausztriában kerül sor, mert az a szállítási feladataiból kifolyólag éppen itt tartózkodik. Ebben az esetben is arról van szó azonban, hogy a tehergépkocsit továbbra is az 8.

9 ADATSZOLGÁLTATÁS A háromszögügyletek, mint különleges láncügyletek szerepeltetése az általános forgalmi adó bevallásában Írta: dr. Váradi Adrienn NAV - Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Az ún. háromszögügylet mivel az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) ilyen kifejezést nem tartalmaz kizárólag egy, a köznapi életben elterjedt elnevezés, mely alatt olyan ügylettípusokat értünk, melyek gyakorlatilag az előző cikkünkben már bemutatott láncügyletek egy speciális, adózásbeli egyszerűsítést célzó válfaját alkotják; ennek megfelelően a háromszögben szereplő egyes ügyletek áfakötelezettségének megítélése mint a hagyományos láncügyleteknél is alapvetően az ügyletek teljesítési helyének meghatározása alapján lehetséges. I. A háromszögügylet lényege és az arra vonatkozó szabályok alkalmazhatóságának feltételrendszere Az. ún. háromszögügyletek alatt olyan háromszereplős konstrukciók értendőek, melyek keretében az egyik Közösségen belüli tagországban regisztrált adóalany mint beszerző részére egy másik Közösségen belüli tagországban regisztrált adóalany mint közbenső szereplő termékértékesítést végez úgy, hogy a terméket egy harmadik (az előző két szereplő letelepedettsége szerinti tagországtól eltérő) Közösségen belüli tagország adóalanyától szerzi be, annak megjegyezésével, hogy mivel a terméket az indulás helyével megegyező Közösségen belüli tagországból közvetlenül a végső beszerzőhöz fuvarozzák a közbenső szereplő által beszerzett termék fizikailag nem kerül be a közbenső vevő tagországába (a háromszögügylet esetében is igaz tehát az, hogy a termék feletti tulajdonváltozás és a termék tényleges mozgása elválik egymástól). Az előzőekből következik, hogy háromszögügylet esetében az általános forgalmi adó rendszerét tekintve a rendeltetés tagállamának adóalanya egy Közösségen belüli termékbeszerzést valósít meg a közbenső vevőtől, az indulás tagországának adóalanya egy Közösségen belüli termékértékesítést valósít meg a közbenső vevő részére, míg a közbenső szereplő egyrészt egy Közösségen belüli termékbeszerzést valósít meg az indulás tagországának adóalanyától, másrészt egy Közösségen belüli termékértékesítést hajt végre a rendeltetés tagországának adóalanya felé, azzal, hogy adófizetési kötelezettségét a rendeltetési tagország beszerzője teljesíti a rendeltetés szerinti tagországban. A háromszögügyletre vonatkozó szabályok alkalmazása tehát a gyakorlatban a közbenső szereplő (első vevő, egyúttal második eladó) számára jelent egyfajta könnyítést, azaz admi- 9.

10 nisztrációs egyszerűsítést, melynek segítségével ezen adóalanynak a termék rendeltetése szerinti Közösségen belüli tagállamban nem kell adóalanyként bejelentkeznie, és az őt az adott ügyletek (termék Közösségen belüli beszerzése, valamint a termék végső vevő felé történő továbbértékesítése) alapján terhelő adókötelezettséget helyette a végső vevő a rendeltetés tagállama szerinti szabályok szerint teljesítheti. Mint fentebb már utaltunk rá, a háromszögügylet a láncügylet különleges típusa, azonban ennek egyik kiemelkedő jelentőséggel bíró kritériuma, hogy abban eltérően a hagyományos láncügyletektől kizárólag három, a Közösség három különböző tagországában letelepedett adóalany vehet részt; ebből következően tehát háromszögügylet nem valósulhat meg akkor, ha valamelyik résztvevő nem adóalany/vagy nem adóalany minőségében jár el az adott ügylet során, illetve akkor sem, ha azok bármelyike harmadik államban regisztrált adóalany). Lényeges ugyanakkor kiemelni, hogy amennyiben az ügyletben szereplő felek a háromszögügylet által biztosított egyszerűsítés lehetőségét alkalmazzák, nem csak az előbb említett személyi feltételeket kell maradéktalanul teljesíteniük, hanem az adott esetben további követelményeknek is szükséges teljes körűen eleget tenniük. Ilyen további feltételeknek tekinthetőek a következőek: - az első eladónak a termék indulásának tagállamában nyilvántartásba vett adóalanynak kell lennie, egyúttal teljesítenie kell a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésre vonatkozó követelményeket, - a közbenső szereplő nem lehet adóalanyként nyilvántartásba véve az indulás vagy az érkezés tagállamában, és vevői minőségében eljárva a termék rendeltetése szerinti tagországba való továbbértékesítés céljából kell beszereznie a terméket, - a végső beszerzőnek a termék érkezésének tagállamában nyilvántartásba vett adóalanynak kell lennie, - a termék fuvarozásának az első eladó vagy a közbenső szereplő mint vevő megrendelése alapján kell megtörténnie (tehát a fuvarozásra e két szereplő közötti ügylet következményeként kell, hogy sor kerüljön) és a fuvarozás/feladás a végső beszerző nevére szóló rendeltetéssel kell, hogy történjen, - a közbenső szereplő mint eladó által a végső beszerző felé kiállított számla adattartalmát tekintve teljesítse a közbenső szereplőt adóalanyként nyilvántartásba vevő tagállam által előírt szabályokat, - a közbenső szereplő mint eladó és a végső beszerző tegyen eleget az összesítő nyilatkozat tételi benyújtási kötelezettségének. 10.

11 II. A háromszögügylet keretében teljesülő ügyletek bevallási kötelezettsége a magyar adóalany szempontjából áttekintve 1. Amennyiben az első értékesítő a magyar adóalany: - a magyar adóalany mint első értékesítő Közösségen belüli adómentes termékértékesítésről állít ki bizonylatot a közbenső szereplő részére, mely ügylet adó nélkül számított ellenértéke a 65 jelű bevallás 1565A lapjának 02. sorában szerepeltetendő, továbbá - az A60 jelű összesítő nyilatkozat 01. lapján a közbenső szereplőt kell feltüntetnie vevőként a (b) oszlopban, és a közbenső szereplő részére bonyolított értékesítés adó nélkül számított ellenértékét kell szerepeltetnie a (c) oszlopban. A magyar adóalany aki a háromszögügylet első értékesítője az Egyedi jelölés (d) oszlopba e tényt nem kell, hogy jelölje, tehát ezt az oszlopot üresen kell hagynia. 2. Amennyiben a közbenső szereplő a magyar adóalany: - a magyar adóalany mint közbenső szereplő beszerzése és továbbértékesítése a rendeltetés szerinti tagállamban lesz teljesített (tehát az ügyletek az Áfa tv. hatályán kívül teljesülnek), azonban a közbenső vevőként továbbértékesítési célból beszerzett termékek adó nélkül számított értékét, továbbá az ilyen minőségben továbbértékesített termékek adó nélkül számított értékét a 65 jelű bevallásban (ezen belül a 1565A lap 88. illetve 89. sorában) részletező adatként fel kell tüntetni, - az A60 jelű összesítő nyilatkozat 01. lapján vevőként a végső beszerzőt kell megjelölnie, és a végső beszerző felé történő termékértékesítés ellenértékét kell szerepeltetnie a (c) oszlopban, hiszen a közbenső szereplő ilyenkor a végső vevő felé értékesít. Emellett a (d) oszlopban B -vel kell jelölnie, hogy az ügyletben közbenső vevőként volt jelen. - az A60 jelű összesítő nyilatkozat 02. lapján eladóként az első értékesítőt kell megjelölnie, hiszen tőle szerzi be a végső beszerzőnek értékesítésre kerülő terméket és a (c) oszlopban a termékbeszerzés ellenértékeként az első értékesítővel bonyolított ügylet ellenértékét kell feltüntetnie. Emellett a (d) oszlopban B -vel kell jelölnie, hogy az ügyletben közbenső vevőként volt jelen. 3. Amennyiben a végső beszerző a magyar adóalany: - a magyar adóalany mint végső vevő beszerzésével egy Közösségen belüli adómentes termékbeszerzés valósul meg, mellyel összefüggésben az adómentesen beszerzett termék adóalapját (a közbenső vevő és a végső beszerző közötti termékbeszerzés adó nélkül számított ellenértékét) a 65 jelű bevallás 11. sorában kell szerepeltetni, - az adómentesen beszerzett termék után a közbenső vevő (tehát akinek nem kell magát belföldön adólanyként regisztrálnia) helyett, termékértékesítésként fizetendő adó összegét és annak adóalapját a termék adó mértékének megfelelő sorban ( 65 A sorok) kell megjelölni, - a 65 jelű bevallás 1565A lapjának 69. sorában kell feltüntetni a közbenső szereplő helyett termék- 11.

12 értékesítésként fizetendő adó összegéből azon összeget, melyre vonatkozóan az adóalanyt adólevonási jog illeti meg, - az A60 jelű összesítő nyilatkozat 02. lapján eladóként a közbenső szereplőt kell megjelölnie, hiszen ő tőle szerzi be az értékesítésre kerülő terméket és a (c) oszlopban a termékbeszerzés ellenértékeként az közbenső szereplővel bonyolított ügylet ellenértékét kell feltüntetnie. Emellett a (d) oszlopban C -vel kell jelölnie, hogy az ügyletben végső vevőként volt jelen. OLVASÓI KÉRDÉSEK Szakmai folyóiratunk előfizetéséhez INGYENES TANÁCSADÓI SZOLGÁLTATÁS is jár! Az általános forgalmi adóval kapcsolatos kérdését olvasoikerdesek@forum-media.hu címen várjuk. Önellenőrzés megkezdésének határideje az ellenőrzés előtt Kérdés ÁFA kiutalás előtti ellenőrzésre időpontot egyeztettem telefonon az ellenőrrel szeptember 1-re. A bekért anyag összeállításakor vettük észre, hogy vannak mínuszos bejövő helyesbítő számlák, amelyek részletezése az M-es lapon nem történt meg és ezzel együtt az ÁFA bevallás 31. sorában, mint fizetendő ÁFA-t növelő tétel sem szerepel. A viszszaigényelt összeg rendben van, ez lényegében egy kitöltési pontatlanság. A kérdés az, hogy beadhatok-e egy önellenőrzést szept 1-előtt. Tehát a telefonos egyeztetés ellenőrzés időpontjára, jelenti-e az ellenőrzés megkezdését, mert akkor már nem adható be önellenőrzés. Válasz Kiutalás előtti áfa ellenőrzés az Áfa tv. 93. (1) bekezdése alapján az erről szóló megbízólevél kézbesítésével (ezt történhet elektronikus úton is), ennek hiányában a megbízólevél egy példányának átadásával kezdődik. Az ellenőrzés elrendelésére vonatkozó telefoni értesítés és/vagy időpont egyeztetés nem tekinthető a megbízólevél kézbesítésének, illetve átadásának. Ennek következtében a kérdésben leírt esetben az ellenőrzés nem kezdődött meg, így a vállalkozásnak joga van önellenőrzés benyújtására a megbízólevél átvételét megelőző napig (a kérdésben leírtakból arra következtettem, hogy az adóhatóság megbízólevelet előzetesen nem küldött, így annak kézbesítésére sem került sor, annak átadása majd a hivatali helyiségben történő megjelenéskor történik meg). Áfakulcs-Kulcs az áfa összetett rendszeréhez A kézirat lezárásának dátuma: augusztus 25. Kiadja a Fórum Média Kiadó Kft Bp., Váci út 91. Tel.: Fax: Felelős kiadó: Győrfi Nóra, ügyvezető igazgató Szerkesztő: Varga Szabolcs Előfizethető a kiadónál. forum-media@forum-media.hu Internet: Grafikai kivitelezés: Prime Rate Kft. 12.

Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban

Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban Készítette: Vira Sándor Igazgatóhelyettes, okl. adószakértő 2017. szeptember Vincze Péter Gazd. tanácsadó, okl. adószakértő Milyen adat módosítható a számlán?

Részletesebben

A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása

A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása dr. Farkas Alexandra A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása IMPRESSZUM Kiadja a Wolters Kluwer Kft. Budapest, 2016 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 21-35. Telefon; (40) 464-565, +36

Részletesebben

1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től

1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től 1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től

1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től 1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től ÁFA bevallási szabályok 2017. július 01-től változnak az áfa bevallás, összesítő jelentésére vonatkozó szabályai. Addig is, a következő feladatokat célszerű elvégezni, a felkészülés jegyében. 1. A számlázó

Részletesebben

Fordított adózású ügyletre adott előleg és az áfa

Fordított adózású ügyletre adott előleg és az áfa Fordított adózású ügyletre adott előleg vonatkozásában (mezőgazdasági termékeknél) NAV-tól kért állásfoglalás alább megtekinthető: (Természetesen nem tekinthető jogszabálynak!) 1.) Előleg kezelése a mezőgazdasági

Részletesebben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 2. modul: Pénzforgalmi elszámolás Összeállítást készítette: Sike Olga NAV főosztályvezető-helyettes Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI.

Részletesebben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 1. modul: Tételes áfabevallás Összeállítást készítette: Sike Olga NAV főosztályvezető-helyettes 2013. Január 16. Az ún. tételes áfabevallás bevezetése

Részletesebben

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015.

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015. AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai Közösség

Részletesebben

Tájékoztató az egyes gabonák, olajos magvak értékesítése esetén 2012. július elsejétől alkalmazandó fordított adózásról

Tájékoztató az egyes gabonák, olajos magvak értékesítése esetén 2012. július elsejétől alkalmazandó fordított adózásról 2012.06.28. Tájékoztató az egyes gabonák, olajos magvak értékesítése esetén 2012. július elsejétől alkalmazandó fordított adózásról (Áfa tv. 142. (1) bekezdés i) pont, 142. (8) bekezdés, Art. 31/A. ) A

Részletesebben

Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019.

Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019. Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai Közösség

Részletesebben

Nyomtatható verzió Kedves Partnereink!

Nyomtatható verzió Kedves Partnereink! ÁFA II. Nyomtatható verzió Kedves Partnereink! Az általános forgalmi adó törvény elsősorban gazdasági társaságokat változásait a törvényszöveg, illetve a HVG különszám magyarázatai alapján ismertetjük

Részletesebben

1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től

1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től 1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! Szakmai folyóirat. I. évfolyam 7. szám 2015. augusztus. Bemutatószám 2014. június A HÓNAP TÉMÁJA

Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! Szakmai folyóirat. I. évfolyam 7. szám 2015. augusztus. Bemutatószám 2014. június A HÓNAP TÉMÁJA Áfakulcs Szakmai folyóirat Bemutatószám 2014. június I. évfolyam 7. szám 2015. augusztus BEKÖSZÖNTŐ Tisztelt Olvasó! Havonta megjelenő szaklapunkban megtalálja az általános forgalmi adó gyakorlati alkalmazásához

Részletesebben

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ]

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2016. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FŐSZABÁLY:

Részletesebben

ÁFA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI

ÁFA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI ÁFA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI 2012. december 13. 1 Titre de la présentation TELJESÍTÉSI HELY KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖK BÉRBEADÁSAKOR Adóalany részére történő bérbeadás Nem adóalany részére történő bérbeadás Hosszú

Részletesebben

Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége [Art. 31/B. (2) bek.]

Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége [Art. 31/B. (2) bek.] Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése 2013. január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a 2011. évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B. -sal egészült ki] Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége

Részletesebben

A fordított adózás alá tartozó mezőgazdasági termékek köre

A fordított adózás alá tartozó mezőgazdasági termékek köre Fordított ÁFA, fordított adózás 2012. július 1től gabona és olajos magvak értékesítése esetén ADÓBEVA 2012 június 25. (hétfő) 11:08 Utoljára frissítve 2012 június 25. (hétfő) 11:14 Fordított ÁFA, fordított

Részletesebben

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre 2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások 2013 1. Az általános forgalmi adóról szóló2007. évi CXXVII. törvény módosítása Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től 2018. július 1.-től 2018. január 1. és 2018. június 30. között: ÁFA változások 2018. nincs változás, Áfa bevallásban változatlan adattartalommal a kibocsátott, befogadott számlák esetén : Adatszolgáltatás

Részletesebben

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai Az általános forgalmi adó 2018. január 1-jétől hatályos változásai Áfa törvény : Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Módosító tv.: 2017. évi 159. törvény (193.MK 2017. 11. 23.) 1

Részletesebben

A változásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések

A változásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések Tájékoztató a 2015. január 1-jétől a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatokra (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testekre vonatkozó 5%-os adómérték alkalmazásáról Az egyes adótörvények és

Részletesebben

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6954. számú törvényjavaslat a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A termékbeszerző, szolgáltatás igénybevevő adószámának feltüntetése az áthárított adót tartalmazó számlán 2017.

Tájékoztató. 1. A termékbeszerző, szolgáltatás igénybevevő adószámának feltüntetése az áthárított adót tartalmazó számlán 2017. Tájékoztató 1. A termékbeszerző, szolgáltatás igénybevevő adószámának feltüntetése az áthárított adót tartalmazó számlán 2017. január 1-jétől Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény

Részletesebben

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november ÁFA változások 2018. Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó 2017. november Online számla adatszolgáltatási kötelezettség 2018. 2018. január 1. és 2018.

Részletesebben

Általános forgalmi adó törvény 2013. évközi és 2014. évi változásai. Csehné Telek Klára

Általános forgalmi adó törvény 2013. évközi és 2014. évi változásai. Csehné Telek Klára Általános forgalmi adó törvény 2013. évközi és 2014. évi változásai Csehné Telek Klára Az Áfa tv. 2013. évközi változásai 2013.04.21-től hatályos Ingatlanok használatbavételi engedélyének változása. Engedély

Részletesebben

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai Az általános forgalmi adó 2018. január 1-jétől hatályos változásai Áfa törvény : Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Módosító tv.: 2017. évi 159. törvény (193.MK 2017. 11. 23.) 1

Részletesebben

Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

Kik tartoznak a különleges adózói körbe? A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített - közösségi kereskedelemmel kapcsolatos - ügyleteire vonatkozó alapvető áfa-szabályok 2019. Kik

Részletesebben

Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3.

Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3. Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3. mellékletei] A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus

Részletesebben

ÁFA ellenőrzési tapasztalatok határon átnyúló ügyletek esetén MIRE FIGYELJÜNK? VGD Hungary -- Kuntner Andrea adó partner

ÁFA ellenőrzési tapasztalatok határon átnyúló ügyletek esetén MIRE FIGYELJÜNK? VGD Hungary -- Kuntner Andrea adó partner ÁFA ellenőrzési tapasztalatok határon átnyúló ügyletek esetén MIRE FIGYELJÜNK? VGD Hungary -- Kuntner Andrea adó partner AMIRŐL SZÓ LESZ ADÓMENTES ÉRTÉKESÍTÉS KÜLÖNLEGES TRANZAKCIÓK FIKTÍV SZÁMLA ADÓMENTES

Részletesebben

Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés

Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés Direktíva változásához kapcsolódó, kihirdetett Áfa tv. módosítás 2014. évi XXXIII. tv. Magyar Közlöny 94. szám, kihirdetve 2014. 07. 14. Hatályba lép 2015. január 1. Az

Részletesebben

- az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) - az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.

- az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) - az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az Európai Közösség területén belül történő közösségi termékértékesítéseket, szolgáltatásnyújtásokat, az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzéseket, szolgáltatás igénybevételeket

Részletesebben

ÁFA tv. változások 2014

ÁFA tv. változások 2014 ÁFA tv. változások 2014 Áfa tv. 58.. Főszabály [58. (1)]: Ha a felek időszakonként, vagy az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg, teljesítési időpont az érintett időszak utolsó napja. Kivétel

Részletesebben

Dr. Gróf Gabriella Igazságügyi adó- és könyvszakértő Jogász, bejegyzett könyvvizsgáló ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK

Dr. Gróf Gabriella Igazságügyi adó- és könyvszakértő Jogász, bejegyzett könyvvizsgáló ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK Dr. Gróf Gabriella Igazságügyi adó- és könyvszakértő Jogász, bejegyzett könyvvizsgáló ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2013/2014 2013. ÉVKÖZI VÁLTOZÁSOK A használatbavétel hatásági tudomásulvételének

Részletesebben

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Áfa 2010-2011. 1 Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Ingyenes átadás: a) Az adó levonható és nincs áfa-fizetés: Vállalkozási célú kisértékű termék Áruminta Adomány (feltéve, ha a beszerzéskor

Részletesebben

Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

Kik tartoznak a különleges adózói körbe? A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletek áfa adózásának alapvető szabályai 2016. Kik tartoznak

Részletesebben

Várható változások 2012

Várható változások 2012 Áfa 2012. Közhatalmi tevékenység fogalma 2011. 12. 31-ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben okozott kár szabályai alkalmazandók legyenek 2012-től ez a kitétel megszűnik

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Általános tudnivalók

Jogszabályi háttér. Általános tudnivalók KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Az Európai Közösség területén belül történő Közösségi termékértékesítéseket és az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzéseket tartalmazó 08A60. számú összesítő nyilatkozathoz

Részletesebben

Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! Szakmai folyóirat. I. évfolyam 1. szám 2015. február. Bemutatószám 2014. június A HÓNAP TÉMÁJA

Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! Szakmai folyóirat. I. évfolyam 1. szám 2015. február. Bemutatószám 2014. június A HÓNAP TÉMÁJA Áfakulcs Szakmai folyóirat Bemutatószám 2014. június I. évfolyam 1. szám 2015. február BEKÖSZÖNTŐ Tisztelt Olvasó! Havonta megjelenő szaklapunkban megtalálja az általános forgalmi adó gyakorlati alkalmazásához

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZÁMLÁZÁS A-TÓL Z-IG

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZÁMLÁZÁS A-TÓL Z-IG ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZÁMLÁZÁS A-TÓL Z-IG Budapest, 2018 Szerző: Bonácz Zsolt ISBN 978-963-638-539-2 ISSN 2416-2310 (Tanácsadói könyvek) ISSN 1788-0165 (Adózási kézikönyvek) Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó

Részletesebben

ÁFA 2013 ÁFA 2013 ÁFA 2013 ÁFA 2013 2013.10.02.

ÁFA 2013 ÁFA 2013 ÁFA 2013 ÁFA 2013 2013.10.02. Az üzletág átruházás nem jár áfa fizetési kötelezettséggel. Üzletág: a vállalkozásnak olyan működő egysége, amely szervezeti szempontból függetlenül, a hozzá tartozó vagyonnal alkalmas az önálló gazdasági

Részletesebben

bekezdés. 2 Áfa tv. 6. (4) bekezdés a) pont. 3 Áfa tv. 259. 25. pont.

bekezdés. 2 Áfa tv. 6. (4) bekezdés a) pont. 3 Áfa tv. 259. 25. pont. 16. AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNİ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvetı szabályai 2013. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai

Részletesebben

Az ÁFA törvény változásai

Az ÁFA törvény változásai Törvény módosítás okai: Az ÁFA törvény változásai Hatályba lépése 2010. január l. Az Európai Közösségi irányelvek módosulása, a helyi jogalkalmazásba történı adaptálás Módosulnak: - Szolgáltatásnyújtások

Részletesebben

EKAER kérdések és válaszok

EKAER kérdések és válaszok EKAER kérdések és válaszok Cseppgolyós gáz értékesítésénél a mennyiséget utólag egyeztetik 2015. március 11. Kérdés: Cégünk cseppfolyós argon gázt értékesít belföldi adóalanyok részére. A szállítást minden

Részletesebben

Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás

Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás Előadó: Vadász Iván Budapest, 2013. január 24. Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás választhatja - kisvállalkozás - belföldön letelepedett - nem áll csőd és felszámolás

Részletesebben

EKAER rendszer 2015. március 1-től. Pétfürdő, 2015. március 4.

EKAER rendszer 2015. március 1-től. Pétfürdő, 2015. március 4. EKAER rendszer 2015. március 1-től Pétfürdő, 2015. március 4. Előadó: Vadász Iván alelnök Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer 2015.

Részletesebben

12849/18 KMG/ar ECOMP.2B. Brüsszel, november 22. (OR. en) 12849/18. Intézményközi referenciaszám: 2017/0249 (NLE) FISC 398 ECOFIN 882

12849/18 KMG/ar ECOMP.2B. Brüsszel, november 22. (OR. en) 12849/18. Intézményközi referenciaszám: 2017/0249 (NLE) FISC 398 ECOFIN 882 Brüsszel, 2018. november 22. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0249 (NLE) 12849/18 FISC 398 ECOFIN 882 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE a 282/2011/EU

Részletesebben

KÖVETELÉS FEJÉBEN ÁTVETT ESZKÖZÖK ÁFA JOGI MEGÍTÉLÉSE

KÖVETELÉS FEJÉBEN ÁTVETT ESZKÖZÖK ÁFA JOGI MEGÍTÉLÉSE APEH Közép-dunántúli Regionális Fıigazgatósága Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Fıosztály Tájékoztatási és Koordinációs Osztály Név: KNOW-HOW AUDIT Kft Cím: 2800 Tatabánya Ifjúmunkás út 23. fsz/2.

Részletesebben

Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó december

Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó december Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó Beiktatta a 2012. évi CXLVI. törvény, hatályos, bejelentkezni már lehet alá A pénzforgalmi elszámolást azonban első alkalommal a 2013. január 1. napjától

Részletesebben

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA II. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA II. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG Áfa szakmai nap Változások 2015. E-számlázás Közösségi áfa Bírósági ítéletek - Gyakorlat 2015. március 24. Előadó: 10 00-11 00 Sike Olga főosztályvezető helyettes, NAV FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK

Részletesebben

Az egyes cikkekhez tartozó alapértelmezett áfa kulcsokat nem kell egyesével átállítania. Válassza az Egyéb menü / Áfa kulcs cserélő pontját!

Az egyes cikkekhez tartozó alapértelmezett áfa kulcsokat nem kell egyesével átállítania. Válassza az Egyéb menü / Áfa kulcs cserélő pontját! Hogyan kezelje az áfa-változásokat? Az elmúlt években egyre gyakrabban változik az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa, aktuálisan a 20%-os kulcs emelkedik 25%-ra. Az adó mértékének meghatározása az átmeneti

Részletesebben

Belföldi áfa összesítő jelentés

Belföldi áfa összesítő jelentés Belföldi áfa összesítő jelentés Készítette: Balogh Szabolcs NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatása Kiutalás Előtti Ellenőrzési osztály 2. A belföldi áfa összesítő jelentésre vonatkozó jogszabályi háttér: Az

Részletesebben

17. Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

17. Kik tartoznak a különleges adózói körbe? 17. A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletek áfa adózásának alapvető szabályai 2011. Kik tartoznak

Részletesebben

Palotai Kinga. Általános forgalmi adó változások 2013

Palotai Kinga. Általános forgalmi adó változások 2013 Palotai Kinga Általános forgalmi adó változások 2013 ÁFA VÁLTOZÁSOK OKOK, CÉLOK Jogharmonizáció különös tekintettel: számlázás Adópolitikai célok: Adócsalás elleni küzdelem összesítő jelentés, fordított

Részletesebben

VI. Az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény módosítása (a évi CC. törvény alapján)

VI. Az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény módosítása (a évi CC. törvény alapján) VI. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosítása (a 2013. évi CC. törvény alapján) Az Áfa-tv. módosítása részben a jogalkalmazást segítő, adminisztrációt egyszerűsítő módosításokat

Részletesebben

A számla tartalmi elemei

A számla tartalmi elemei A számla tartalmi elemei Kedves Partnereink! Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 169. tartalmazza a számla kötelező adattartalmát. Az alábbiakban 2 csoportba

Részletesebben

bekezdés. 2 Áfa tv. 6. (4) bekezdés a) pont. 3 Áfa tv pont.

bekezdés. 2 Áfa tv. 6. (4) bekezdés a) pont. 3 Áfa tv pont. 16. AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNİ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvetı szabályai 2012. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai

Részletesebben

Kikre vonatkozik e tájékoztatás?

Kikre vonatkozik e tájékoztatás? Az általános szabályok szerint adózó áfa-alanyoknak a Közösségen belüli termékbeszerzéseik, szolgáltatás-igénybevételük, termékértékesítéseik, szolgáltatásnyújtásaik után teljesítendő áfa-kötelezettségének

Részletesebben

Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó december

Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó december Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó Art. 31/B. szabályozza az áfabevallás részeként nyújtandó be (evaalany esetében az evabevallásban), mindig a tárgyidőszaki adómegállapítás keretében

Részletesebben

2011-es ÁFA változások

2011-es ÁFA változások 2011-es ÁFA változások Kulturális, sportszolgáltatások teljesítési helye Idén nincs különbség az adóalanyoknak és a nem adóalanyoknak nyújtott kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási

Részletesebben

Nemzetközi számlázás. Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó

Nemzetközi számlázás. Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Nemzetközi számlázás Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Közösségen belüli (adómentes) termékértékesítés HU GB HUadóalany1 DEadóalany2 Közösségen belüli termékértékesítés Közösségen belüli termékbeszerzés

Részletesebben

Általános forgalmi adó. Előadó: Bonácz Zsolt, adószakértő, adótanácsadó

Általános forgalmi adó. Előadó: Bonácz Zsolt, adószakértő, adótanácsadó Általános forgalmi adó Előadó: Bonácz Zsolt, adószakértő, adótanácsadó 1 1 TERMÉKÉRTÉKESÍTÉS TELJESÍTÉSI HELYÉNEK MEGHATÁROZÁSA 2 2 ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 3 3 Területi és tárgyi hatály Adót kell fizetni:

Részletesebben

Az Áfa tv. évközi változásai

Az Áfa tv. évközi változásai Az Áfa tv. évközi változásai Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes, tana@saldo.hu Vincze Péter Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó, tana@saldo.hu www.saldo.hu www.adozasitanacsadas.hu 2018.

Részletesebben

JOGALKALMAZÁSOK AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY EGYSÉGES SZERKEZETBEN, MAGYARÁZATOKKAL 2015

JOGALKALMAZÁSOK AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY EGYSÉGES SZERKEZETBEN, MAGYARÁZATOKKAL 2015 JOGALKALMAZÁSOK AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY EGYSÉGES SZERKEZETBEN, MAGYARÁZATOKKAL 2015 Budapest, 2015 Szerzők: Csikász Éva dr. Boda Péter dr. Fejes Eszter dr. Kovács-Kozma Zsuzsanna dr.

Részletesebben

Új hangsúlyok, új prioritások fórum

Új hangsúlyok, új prioritások fórum Új hangsúlyok, új prioritások fórum Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Előadó: Farkas Gábor 2019. 05. 13. Brexit timeline Hol tartunk jelenleg? 2018. június 2016 Népszavazás az EU elhagyásáról Parlament

Részletesebben

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL. Elfogadó nyugta. M CLEAN FUTURE HUNGARY Korlátolt Felelősségű Társaság. KR érkeztetési szám

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL. Elfogadó nyugta. M CLEAN FUTURE HUNGARY Korlátolt Felelősségű Társaság. KR érkeztetési szám NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL Elfogadó nyugta azonosító 23906419 VPID zó neve M CLEAN FUTURE HUNGARY Korlátolt Felelősségű Társaság NAV iktatószám 3093045957 KR érkeztetési szám 518124715201610201021347245

Részletesebben

Adóalanyiság. Az új Áfa törvény. Ingatlanok sorozat jellegű értékesítése. Ingatlanok sorozat jellegű értékesítése

Adóalanyiság. Az új Áfa törvény. Ingatlanok sorozat jellegű értékesítése. Ingatlanok sorozat jellegű értékesítése Adóalanyiság Az új Áfa törvény Az áfa alanyiság akkor jön létre, ha valaki gazdasági tevékenységet végez. Gazdasági tevékenység: Előadó: dr. Teszéri-Rácz Ildikó adójogi szakjogász üzletszerű a tevékenység

Részletesebben

12848/1/18 REV 1 KMG/gk ECOMP.2.B. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 26. (OR. en) 12848/1/18 REV 1

12848/1/18 REV 1 KMG/gk ECOMP.2.B. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 26. (OR. en) 12848/1/18 REV 1 Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2018. november 26. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0251 (CNS) 12848/1/18 REV 1 FISC 397 ECOFIN 881 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS IRÁNYELVE

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Általános tudnivalók. Általános tudnivalók a 1386-os nyomtatvány bevallási lapjainak kitöltéséről

Kitöltési útmutató. Általános tudnivalók. Általános tudnivalók a 1386-os nyomtatvány bevallási lapjainak kitöltéséről Kitöltési útmutató a speciális adózói körbe tartozó adózók egyes, határon átnyúló ügyleteivel összefüggő általános forgalmi adó kötelezettségekről benyújtandó 1386. számú bevalláshoz az Art. 1. számú mellékletének

Részletesebben

ÁFA. A fizetett előleg az "ellenérték megtérítésének" minősül? Mikor és milyen összeg után keletkezik az Áfa fizetési kötelezettsége társaságunknak?

ÁFA. A fizetett előleg az ellenérték megtérítésének minősül? Mikor és milyen összeg után keletkezik az Áfa fizetési kötelezettsége társaságunknak? ÁFA 1. Egy külföldi (Szerbia) vállalkozásnak van magyar fióktelepe, áfás adószámmal. Ugyanennek a társaságnak a tulajdonában van egy építési telek Magyarországon, amit értékesíteni kíván. A telek az osztrák

Részletesebben

Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! Szakmai folyóirat. I. évfolyam 10. szám november. Bemutatószám június A HÓNAP TÉMÁJA

Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! Szakmai folyóirat. I. évfolyam 10. szám november. Bemutatószám június A HÓNAP TÉMÁJA Áfakulcs Szakmai folyóirat Bemutatószám 2014. június I. évfolyam 10. szám 2015. november BEKÖSZÖNTŐ Tisztelt Olvasó! Havonta megjelenő szaklapunkban megtalálja az általános forgalmi adó gyakorlati alkalmazásához

Részletesebben

ÁFA (Horányi Márton)

ÁFA (Horányi Márton) ÁFA - 2012 (Horányi Márton) 2011 évközi változások Törvényi szöveg változása (186 ). EU Bírósági döntés miatt a pénzügyileg nem rendezett tételek visszaigényelhet ségének TÖRLÉSE Értelmezés egyértelm sítése

Részletesebben

- az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) - az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.

- az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) - az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az Európai Közösség területén belül történő közösségi termékértékesítéseket, szolgáltatásnyújtásokat, az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzéseket, szolgáltatás igénybevételeket

Részletesebben

Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! Szakmai folyóirat. II. évfolyam 3. szám március

Áfakulcs. Tartalom BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! Szakmai folyóirat. II. évfolyam 3. szám március Áfakulcs Szakmai folyóirat Bemutatószám 2014. június II. évfolyam 3. szám 2016. március BEKÖSZÖNTŐ Tisztelt Olvasó! Havonta megjelenő szaklapunkban megtalálja az általános forgalmi adó gyakorlati alkalmazásához

Részletesebben

Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás

Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás Előadó: Vadász Iván Budapest, 2013. január 24. Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás választhatja - kisvállalkozás - belföldön letelepedett - nem áll csőd és felszámolás

Részletesebben

Kikre vonatkozik e tájékoztatás?

Kikre vonatkozik e tájékoztatás? Az általános szabályok szerint adózó áfa-alanyok Közösségen belüli termékbeszerzései, szolgáltatás-igénybevételei, termékértékesítései, szolgáltatásnyújtásai után teljesítendő áfa-kötelezettség legfontosabb

Részletesebben

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó Általános forgalmi adó 1. Kérdés: Miben különbözik a Romániába irányuló termékértékesítés, illetve a Romániából induló termékbeszerzés a termékexporttól és a termékimporttól? 1. Válasz: A vámteher alóli

Részletesebben

Héa-rendelet. Végrehajtási rendelet: 282/2011/EU Közvetlenül alkalmazandó Fogalmak Pontosítások

Héa-rendelet. Végrehajtási rendelet: 282/2011/EU Közvetlenül alkalmazandó Fogalmak Pontosítások Áfa 2011. Héa-rendelet Végrehajtási rendelet: 282/2011/EU Közvetlenül alkalmazandó Fogalmak Pontosítások Héa-rendelet - bevezetés Teljesítés helye: Adóalanyok közötti szolgáltatás: 1. Főszabály: megrendelő

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ 2014. évi változásai Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal ÁFA tv. 58. VÁLTOZÁSA I. [Mód. tv. 91. ] Új főszabály Ha a felek időszakonként számolnak el, vagy

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

2014.07.06. A szolgáltatások teljesítési helye 2010.01.01-től. A szolgáltatások teljesítési helye 2010.01.01-től

2014.07.06. A szolgáltatások teljesítési helye 2010.01.01-től. A szolgáltatások teljesítési helye 2010.01.01-től A szolgáltatásnyújtások teljesítési helye Általános szabály (tv.37. ) Adóalany részére nyújtott szolgáltatások estén: a teljesítési hely ahol A szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett

Részletesebben

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó Bejelentkezéskor eldöntve, de minden adóév végén megváltoztatható Mindenki áfa alany, aki saját nevében gazdasági tevékenységet folytat Tevékenység üzletszerűen, rendszeresen folytatva, bevétel elérése

Részletesebben

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Áfa 2010-2011. 1 Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Ingyenes átadás: a) Az adó levonható és nincs áfa-fizetés: Vállalkozási célú kisértékű termék Áruminta Adomány (feltéve, ha a beszerzéskor

Részletesebben

Általános forgalmi adó változások

Általános forgalmi adó változások Általános forgalmi adó változások 2019. Nagy Attila NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Vonatkozó jogszabályok 2018. évi XLI. törvény (Mód1.tv.) 2018. évi LXXXII. törvény (Mód2.tv.) 2 Utalványok

Részletesebben

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER gyakorlati kérdések

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER gyakorlati kérdések Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER gyakorlati kérdések Siklós Márta 2015. március 31. Budapest http://systemmedia.hu A rendezvény szakmai anyagát le tudja tölteni INGYENESEN honlapunkon!

Részletesebben

A NAV látókörébe EU-s értékesítés során leggyakrabban három esetben kerülhetnek a cégek

A NAV látókörébe EU-s értékesítés során leggyakrabban három esetben kerülhetnek a cégek Az áfatörvény szerint a hazai cégeknek az Európai Unió más tagállamába történő termékértékesítése, mentes az általános forgalmi adó alól, amennyiben az eladó igazolja, hogy az árut a közösség más tagállamába

Részletesebben

LÁNCÜGYLETEK VIZSGÁLATA I. Készítette: Tóth Zsuzsanna

LÁNCÜGYLETEK VIZSGÁLATA I. Készítette: Tóth Zsuzsanna LÁNCÜGYLETEK VIZSGÁLATA I. Készítette: Tóth Zsuzsanna UTÓLAGOS VIZSGÁLAT (HU1) GABONA, CUKOR, RIZS 2007. ÉV 2. FÉLÉV MEGÁLLAPÍTÁS: 1. Közösségen belülre történő értékesítés 2. Közösségen belülre történő

Részletesebben

Áfa változások dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző

Áfa változások dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző Áfa változások 2015. dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző 2015 Időszakos elszámolású ügyletek Általános forgalmi adó 58. (1) bekezdés Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében,

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai dr. Horváth Gábor 2015. január 2015. évi Art. módosítások I. A módosításokat a 2014. évi LXXIV. törvény tartalmazza! Alapelvek Az

Részletesebben

Különleges áfaelszámolási

Különleges áfaelszámolási Különleges áfaelszámolási módok KÖLTSÉGVETÉSI KAPCSOLATOK Dr. Zsombori Zsolt adjunktus Mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó különös szabályok KÜLÖNLEGES ÁFA-ELSZÁMOLÁSI MÓDOK Választási

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. Általános tudnivalók. Az összesítő nyilatkozatot 2010-től kezdődően csak elektronikus úton nyújthatják be az adózók.

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. Általános tudnivalók. Az összesítő nyilatkozatot 2010-től kezdődően csak elektronikus úton nyújthatják be az adózók. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az Európai Közösség területén belül történő közösségi termékértékesítéseket, szolgáltatásnyújtásokat, az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzéseket, szolgáltatás igénybevételeket

Részletesebben

Számlakorrekciók célja. Számviteli aktualitások a gyakorlatban I. rész Számlakorrekciók számviteli elszámolása. előadó: Vadász Iván

Számlakorrekciók célja. Számviteli aktualitások a gyakorlatban I. rész Számlakorrekciók számviteli elszámolása. előadó: Vadász Iván Számviteli aktualitások a gyakorlatban I. rész Számlakorrekciók számviteli elszámolása előadó: Vadász Iván Budapest, 2017. október 5. Számlakorrekciók célja Eredeti számla Korrekció Terhek csökkentése

Részletesebben

Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek. Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek. Határozott időszaki elszámolás

Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek. Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek. Határozott időszaki elszámolás Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek Adólevonási jog Vira Sándor Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó Igazgatóság 1 2 Ingatlan definíciója 282/2011/EU

Részletesebben

14257/16 hs/agh 1 DG G 2B

14257/16 hs/agh 1 DG G 2B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 9. (OR. en) 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2016. november 9. Címzett: a delegációk Előző dok. sz.:

Részletesebben

Különbözet szerinti adózás

Különbözet szerinti adózás Különbözet szerinti adózás Időállapot: 2014-01-01-2014-12-31 Szerző: Veresné Drótos Katalin, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2014-04-02 18:25:09 Tartalomjegyzék: 1. A különbözet szerinti adózás gyakorlata

Részletesebben

A fordított adózás 2015. január elsejétől egyes acélipari termékekre is kiterjed (Áfa tv. 142. (1) bekezdés j) pontja és 6/B.

A fordított adózás 2015. január elsejétől egyes acélipari termékekre is kiterjed (Áfa tv. 142. (1) bekezdés j) pontja és 6/B. A fordított adózás 2015. január elsejétől egyes acélipari termékekre is kiterjed (Áfa tv. 142. (1) bekezdés j) pontja és 6/B. számú melléklete) Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014.

Részletesebben

EKAER Kockázati biztosíték

EKAER Kockázati biztosíték EKAER _ A kockázati biztosíték EKAER Kockázati biztosíték Vörös Attila Szakmai Főigazgató-helyettes NAV KMRAFI Jogszabályi háttér Art 22/E. (5) Amennyiben az adózó az (1) bekezdés a) és c) alpontja szerinti

Részletesebben

Grant Thornton Hungary News

Grant Thornton Hungary News Grant Thornton Hungary News 2012 Szeptember Tartalom 2013. január 1-én hatályba lépı törvényi változások A. Általános forgalmi adó B. Az adózás rendje C:\Documents and Settings\zba\Local Settings\Temporary

Részletesebben

Termék más tagállamba történő kiszállítása igazolásának módja Közösségen belüli adómentes értékesítés esetén

Termék más tagállamba történő kiszállítása igazolásának módja Közösségen belüli adómentes értékesítés esetén Termék más tagállamba történő kiszállítása igazolásának módja Közösségen belüli adómentes értékesítés esetén 1. A kiviteli igazolásról általában Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. (a

Részletesebben

Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek. Határozott időszaki elszámolás. Adólevonási jog

Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek. Határozott időszaki elszámolás. Adólevonási jog Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek Határozott időszaki elszámolás Adólevonási jog Vira Sándor Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó Igazgatóság 1 Ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági műveletek 2

Részletesebben