2. ÖSZVÉRGERENDÁK VISELKEDÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. ÖSZVÉRGERENDÁK VISELKEDÉSE"

Átírás

1 2. ÖSZVÉRGERENDÁK VISELKEDÉSE 2.1. BEVEZETÉS Öszvérgerendák tipikusan épület födém esetében acélszelvényből, betonlemezből és a kapcsolatokból áll. A kétféle szerkezeti anyag viselkedése különböző, az acélszelvény alapvetően karcsú, a beton pedig anizotropikus. Tipikus öszvérgerenda feszültségei, alakváltozásai tönkremenetelig három állapotot mutatnak: először, alacsony tehernél teljes interakció, lineáris rugalmas viselkedés, másodszor a teher növekedésével megcsúszás következik be, majd végezetül az anyagok elérik a tönkremeneteli feszültségeket. Támaszközönként alátámasztott és nem-alátámasztott szerkezetek különböző viselkedést mutatnak. A részleges együttdolgozás vizsgálata fontos. Az öszvérszerkezetek legáltalánosabb típusával az öszvérgerendákkal foglalkozunk, így a továbbiakban áttekinthetők más szerkezet tipusnak a méretezése, tervezése, mint pl. az oszlop, lemez. Egy öszvérgerenda ellemzésével bemutathatóak a különböző szerkezeti viselkedések. A szerkezeti hatásokat az alakváltozások és feszültségek írják le, valamint az öszvérgerenda lehajlásainak alakulása a tönkremenetelig. Az öszvérgerenda kivitelezési módja megváltoztathatja az ellenállás mértékét. Következésként fontos az öszvérgerendát mind a kivitelezési fázisra, mind a használati állapotra tervezni, lehet részleges együttdolgozást figyelembe venni ezekben az állapotokban. Kéttámaszú öszvérgerenda az általános, de többtámaszú is használható KOMPONENSEK VISELKEDÉSE A 2.1 ábrán egy öszvérgerenda három része szerepel, először a komponensek viselkedését, majd a teljes szerkezet viselkedését tekintjük át. A 2.1 ábrában: Span - Fesztáv; Composite beam - Öszvérgerenda; Slab breadth - Lemez szélesség; Slab thickness - Lemezvastagság; Steel sections - Acélszelvények; Concrete slab - Betonlemez; Welded stud connector - Hegesztett fejescsap;

2 2.1 ábra Tipikus öszvérfödém az idealizált és szétválasztott komponensekkel Az acélanyag húzásra és nyomásra egyaránt rugalmas, lineáris viselkedést mutat az első folyási állapotig, ezekután ideális képlékeny viselkedést mutat a felkeményedésig. Ezt a viselkedést mutatja a 2.2a ábra az idealizált acél viselkedéssel együtt, melyet a tervezés során feltételeznek. Általában kéttámaszú tartónál a pozitív nyomatékok környezetében a húzás és a

3 karcsú szelvény horpadása nem okoz problémát, azonban a többtámaszú esetben a nyomás és a horpadás problémát okozhat. 2.2a ábra Az acélanyag mechanikai tulajdonségai A betonanyag viselkedése összetettebb. Két helyzetet kell számításba venni. A betonban nyomás hatására lineáris feszültség-alakváltozási állapot alakul ki, ezt a viselkedést a 2.2b ábra mutatja a két idealizált állapottal, melyet a tervezésben használnak. A parabolikus feszültség eloszlást gyakran használják a vasbeton tervezésénél, a négyszög eloszlást az öszvértartóknál. Húzás hatására a betonban nagyon alacsony teherszinten repedések jönnek létre, így feltételezik, hogy a betonnak nincs húzási szilárdsága. A 2.2b ábrában: Stress - Fesültség; Strain - Alakváltozás; Idealised rectangular - Ideális négyszög; Idelised parabolic - Ideális parabola.

4 2.2b ábra Betonanyag mechanikai tulajdonságai A kapcsolatok viselkedését a 2.2c ábra mutatja, amely szintén nem-lineáris. Ez a komplex viselkedés megjelenik a tervezésben is. 2.2c ábra Nyíró kapcsolat mechanikai tulajdonságai A 2.2c ábrában: Load on connector - Kapcsolatban keletkező teher; Slip - Csúszás;Stiffness - Merevség; Strength - Szilárdság; Deformation capacity - Elmozdulás képesség.

5 2.3. KÉTTÁMASZÚ ÖSZVÉRGERENDA VISELKEDÉSE Általában Öszvérgerendákat helyszínen betonozott, vagy előregyártott betonlemez és acélszelvény összekapcsolásával alakítják ki. A 2.1 ábra egy tipikus kialakítást mutat. A betonlemez fesztávolsága a párhuzamos acélszelvények távolságával egyezik, és általában a síkjára merőleges hatásokat kap. Következésként a fesztávolságot, a magasságot és a beton minőségét előzetesen tudni kell a tervezéshez. Nem-öszvér szerkezet esetén az acélszelvény egyedül viseli a födémre jutó terheket, a betonlemez önsúlyát. (2.3 ábra) Az acélszelvény kétszeresen szimmetrikus, az alakváltozások eloszlása lineáris, a húzó és nyomó feszültségek abszolutértékre egyformák. Az acélszelvényben a feszültségek (σ) húzás esetén (t)-vel, nyomás esetén (c)-vel jelölve, meghatározhatók egyszerű hajlítás elméletet használva: 2.3 ábra Nem-öszvér gerenda σ t és σ c = M használati teher / W acélszelvény A 2.3 ábrában: Load - Teher; Shear force - Nyíró erő; Bending moment - Hajlító nyomaték; Slip - Csúszás; Deflected shape - Deformált alak; Section - Keresztmetszet; Strain - Alakváltozás; Stress - Feszültség.

6 A betonlemez nem kapcsolódik az acélszelvényhez, és ezért függetlenül működik, vagyis a betonlemez szabadon elcsúszik az acélszelvényen. A betonlemez ellenállása gyakran olyan kicsi, hogy elhanyagolható. Alternatívaként, ha a betonlemez kapcsolódik az acélszelvényhez, együtt hordják a működő terheket. (2.4 ábra) Az elcsúszást ilyenkor a betonlemez és az acélszelvény között kialakított kapcsolatok akadályozzák meg vízszintes nyíróerőket ébresztve a függöleges nyíróerővel együtt. 2.4 ábra Öszvérgerenda - 1. fázis Az öszvér keresztmetszet nem-szimmetrikus, a semleges tengely általában közel van a felső övhöz. A szélsőszálak húzó és nyomó feszültségei az öszvér keresztmetszet nyomatéki inerciájától (I) és a semleges tengelytől való távolságától függ. Feltételezve, hogy a terhek rugalmas deformációkat eredményeznek, a feszültségek az egyszerű hajlítás elmélettel meghatározhatók, a 2.4 ábrából: σ t = M használati teher * y 1 / I öszvérkeresztmetszet σ c = M használati teher * y 2 / I öszvérkeresztmetszet ahol y 1 a szélső szál távolság y 2 a szélső szál távolság Az öszvértartó (I) inerciája többszöröse az acélszelvény inerciájának, így hasonló nagyságú teher esetén az öszvértartó feszültségei alacsonyabbak az acélszelvény feszültségeinél.

7 A különbség a gerendák merevségeinek vonatkozásában megtalálhatók. A lemezben kialakúló feszültségek keresztirányban, a gerendák közötti távolság irányában, feltételezhető, hogy nem befolyásolják a hosszirányú viselkedést. Általában elhanyagolják az öszvértartó méretezésénél, azonban a gerendák távolsága meghatározhatja, hogyan segíti a lemez hosszirányú hajlítási hatását. Így a keresztirányú támaszköz felében az acélszelvény mindkét oldala hatékony a hosszirányú nyomás hordására. A lemez és az acélszelvény közötti kapcsolat számos formában kjalakítható. Általában diszkrét mechanikus kapcsolatot alkalmaznak, a leggyakrabban használt kapcsolat a fejescsap. Látható, hogy az öszvérgerenda egy része egy összetett födém-rendszernek, és esetenként nehézségekbe ütközik szétválasztani a lemezben ébredő kereszt- és hosszirányú hatásokat Szerkezeti viselkedés Az öszvértartó viselkedését különböző fázisokkal írhatjuk alacsony, közepes és törést előidéző terhek eseteire. A teher, a hajlító nyomaték és nyíróerő ábrái, a deformációk, alakváltozások és feszültségek ábrázolhatók három fázisra. (2.4-2,6 ábrák) 1. fázis ábra Alacsony terheknél az acél és a beton közelitőleg lineárisan viselkedik. A két szerkezeti anyag közötti kapcsolatban alacsony teher esetén kis nyíró feszültségek ébrednek, és nem következik be észrevehető csúszás. A gerenda deformációja hatására a középső keresztmetszetben az alakváltozás és a feszültség eloszlása lineáris. (2.4 ábra) Észrevehető, hogy - ebben az esetben - a semleges tengely a betonban helyezkedik el, ennek az a következménye, hogy a beton egy része húzott. Feltételezhető, hogy a beton bereped, és nincs húzó feszültség. Ha a betonlemez vékony elképzelhető, hogy a semleges tengely az acél szakaszra esik, és az acél rész kap most nyomást. A gyakorlati öszvértartók jelentős részére, a használati teherre, a pozitív nyomatékok tartományában ez a jellemző fázis. 2. fázis ábra Ahogyan növekszik a teher a beton és az acél között emelkedik a nyíró feszültség és emelkednek a deformációk a kapcsolatban. Ez a deformáció csúszásként jelentkezik, és befolyásolja a gerenda deformációit. A 2.5 ábra mutatja ennek a csúszásnak a hatását az alakváltozási és feszültség eloszlásra. Számos öszvérgerenda esetében ez a csúszás kicsi, elhanyagolható. Ez az állapot megfelel a részlegesen együttdolgozó kapcsolatú öszvérgerendák használati terhek osztályának. Természetesen a teher hatására a megfelelő folyási alakváltozás kialakúlhat az egyik, vagy mindkét szerkezeti anyagban.

8 2.5 ábra Öszvérgerenda - 2. fázis 2.6 ábra Öszvérgerenda - 3. fázis

9 3. fázis és 2.7 ábrák 3.a fázis A folyás kialakulása után az acélban képlékeny állapotot eredményez és a feszültség test alakját a 2.6 ábra mutatja.feltételezhető, hogy teherbirási határállapotban a szaggatott vonal szerinti állapot jön létre. (2.6 ábra) 3.b fázis A beton nem képlékeny anyag. Ha túl-terheslés miatt alakváltozások jönnek létre, potencionálisan hirtelen bekövetkező rideg törés jöhet létre a betonlemezben. Ez hasonló jelenség, mint a túlvasalt lemez rideg törése. A legtöbb lemezben ez a jelenség nem fordul elő. A feszültség növekedése a betonban alakváltozás növekedést is jelent, így a feszültség test háromszög (2.5 ábra) helyett a 2.6 ábra szerint alakul. A tervezés során ezt az állapotot nehéz figyelembe venni, így közelítéseket használnak. Öszvérgerendák esetén a legelterjedtebb megoldás a négyszög alakú feszültség test. (2.2b és 2.6 ábrák) A 2.7 ábrában: Beam load - Gerenda terhe; Longitudinal shear connector - Hosszirányú nyíró kapcsolati elem; Deformation - Deformáció; Load on stud - Teher a fejescsapon; Slip - Csúszás. 3.c fázis Az öszvérgerendák tönkremenetelét a nyíró kapcsolatok is eredményezhetik, amelyek tönkremenetele az acél folyása előtt, a beton morzsolódása előtt kialakulhatnak. A terhelés növekedésével a nyírófeszültségek növekednek, így a vízszintes nyíró erő is a beton és az acél találkozási felületén. Megoszló teherrel terhelt, kéttámaszú gerenda esetében, feltételezve,hogy a deformációk rugalmasak, a vízszintes fajlagos nyíró erő (T) a beton és az acél között meghatározható: T = V S/I ahol S a keresztmetszet területének elsőrendű (statikai) nyomatéka. Mivel a vízszintes nyíró erő arányos az alkalmazott nyíró erővel, a legnagyobb igénybevételek a nyíró kapcsolatokban a megtámaszásoknál keletkezik. Alacsony terhek esetén a nyíró kapcsolatokban rugalmas deformációk keletkeznek. A csúszás a betonlemez és az acélszelvény között a legnagyobb a tartó végeinél lesz.. Az öszvértartóban a vízszites nyírás és deformációk közötti kapcsolatot, ilyen terhelési állapot esetén a 2.7a ábra mutatja.

10 2.7 ábra Hosszirányú nyíró kapcsoló elemek

11 A terhelés növekedésével növekszik tartó végein a vízszintes nyíró erő is, így képlékeny alakváltozások alakulnak ki. Tipikus teher-csúszás összefüggést mutat a 2.7 ábra. A nyíró kapcsolat duktilis viselkedése azt jelenti, hogy a kapcsolat képlékeny deformációk segítségével képes fenntartani a vízszintes nyírási ellenállást. A 2.7b ábra mutatja azt a szituációt, amikor a tartó végeken lévő kapcsoló elemek képlékenyen deformálódnak. A teher további növelésével a gerenda közepén lévő kapcsoló elemek is képlékenyen deformálódnak. Tönkremenetel akkor következik be, ha minden kapcsoló elem eléri a maximális ellenállását. (2.7c ábra) Azt lehet megállapítani, hogy az öszvérgerenda ellenállását a három fő komponens határozza meg. Ezeknek a komponenseknek a rugalmas interakciója bonyolult, így a tervezési folyamatban a 2.2b ábra szerinti feszültség eloszlás használatos. Öszvérgerenda ideális tönkremenetelénél fetételezve az acél megfolyását, a beton törését, és a kapcsoló elemek képlékeny deformációitez az állapot azonban számos ok miatt ritkán következik be Gyakorlati terhelési esetek A vizsgálatok során feltételestük, hogy megoszló terhelés működött a tartón, a hajlító nyomatéki ábra parabola alakú, így a nyomaték szempontjából a középső keresztmetszet a mértékadó, a vízszintes nyíró erő a tartó végein a legnagyobb. A középső keresztmetszet feszültség eloszlására a 2.6 ábra a jellemző, a nyíró kapcsolati elemekre pedig a 2.7c ábra. Esetenként koncentrált erők terhelik a tartót, ilyenkor a nyomatékra mértékadó keresztmetszet az erő alatt van, és ha ez az erő közel van a tartó végéhez, akkor a nyíró kapcsoló elemek számát növelni kell ezen két keresztmetszet között. Gyakorlatban a több koncentrált teherrel terhelt gerendák esetében az erők közötti zónában is meg kell vizsgálni a nyíró kapcsolati elemek távolságát. A koncentrált erő hatására nagy függöleges nyíró erő ébred, bár egyrészét a függöleges nyíró erőnek a betonlemet és az övek veszik fel, a gyakorlatban feltételezik, hogy a függöleges nyíró erőt az acélszelvény gerinclemeze veszi fel. A többtámaszú tartó esetében, a közbenső alátámasztások környezetében nagy nyíró erő és nagy hajlítónyomaték együtt fordul elő, ebben az esetben a keresztmetszet nyomatéki teherbirását redukáljuk Kúszás és zsugorodás A betonban léterjön két jelenség, melyek az alakváltozástól függenek, így befolyásolják az öszvértaró elmozdulásait. A bedolgozás után a beton hydratációs folyamat során fokozatosan szilárdul. Ez a kémiai folyamat kapcsolatban van a kötési hővel, mely nedvesséd kigözölgést okoz és abeton anyag zsugorodását idézi elő. Mivel a nyíró kapcsoló elemeken keresztül a betonlemez kötődik az acélszelvényhez a beton zsugorodása hat az egész szelvényre. Ezek az erők az öszvértartó további deformációját okozzák. Kis támaszköz esetén ez a hatás elhanyagolható, nagy támaszköz esetén azonban jelentős lehet, és figyelembe kell venni.

12 Feszültség alatt a beton elernyed, képlékeny deformációk jönnek létre, bár a teher még távol van a teherbirás elvesztését előidéző tehertől. Ez a jelenség a kúszás, és nagyon fontos az öszvértartók vonatkozásában. A beton kúszási deformációja időtől függő jelenség, és a használati teher szitjén számításba kell venni Támaszközönként alátámasztott és alátámasztás nélküli öszvérgerendák A legtöbb öszvérgerenda geometriája előre meghatározott a betonlemez mérete miatt, és az acélszelvény hordja nedves beton súlyát a szerelés alatt. Ez a konstrukciós korlát két féle öszvérgerenda típust eredményez: alátámasztott és alátámasztás nélküli gerendák. A 2.8 ábra a támaszközönként alátámasztott gerenda esetét mutatja, A szerelés alatt az acélszelvény ideiglenesen alá van támasztva, így az terheletlen. A beton szilárdulása után a támaszközönkénti alátámasztásokat eltávolítják, ezért az öszvértartó minden komponense megkapja az összes terhet, így az önsúly terheket. Ebben az állapotban az öszvértartó sokkal merevebb, nagyobb teherbirású, mint az acélszelvény egyedül. Az önsúlyból keletkező lehajlások kicsinyek. A teljes feszültségállapotot az önsúly- és hasznos teher együttese okozza. A 2.8 ábrában: Casting stage - Szerelési állapot; Props removed - Alátámasztás eltávolítása; Live load applied - Hasznos terhet alkalmazva. A 2.9 ábra a támaszközönként alátámasztás nélküli öszvérgerenda esetét mutatja. A szerelés során a nedves betonlemez súlyát az acélszelvény hordja, így az lehajlik. A beton és a kapcsoló elemek nagyrészt terheletlenek, eltekintve a zsugorodási feszültségtől, amely a beton szilárdulása során bekövetkezik. A 2.9 ábrán látható, hogy az acélszelvény lehajlik, a nedves beton feszínét vízszintesre készítik, tehát többlet önsúly keletkezik, ez az un. "tócsásodás". A nedves beton súlya jelentős része a teljes tehernek, a feszültségek tehát jelentősek. A 2.9 ábrában: Concrete pondind - Betonozásból keletkező "tócsásodási" hatás; Casting stage - Kötési fázis; Live load applied - Hasznos terhet alkalmazva.

13 2.8 ábra Támaszközönként alátámasztott öszvérgerenda A 2.9 ábra atamaszközönként alátámasztás nélküli öszvérgerenda esetét mutatja. A szerelés során a nedves betonlemez súlyát az acélszelvény hordja, így az lehajlik. A beton és a kapcsoló elemek nagyrészt terheletlenek, eltekintve a zsugorodási feszültségtől, amely a beton szilárdulása során bekövetkezik. A 2.9 ábrán látható, hogy az acélszelvény lehajlik, a nedves beton feszínét vízszintesre készítik, tehát többlet önsúly keletkezik, ez az un. "tócsásodás". A nedves beton súlya jelentős része a teljes tehernek, a feszültségek tehát jelentősek.

14 2.9 ábra Támaszközönként alátámasztás nélküli öszvérgerenda A további hasznos terhekre a támaszközönként alátámasztás nélküli öszvértartó hasonló merevséggel rendelkezik, mint az alátámasztott. A feszültségek tehát a nem-alátámasztott öszvértartó esetében megkaphatók a nedves beton és az öszvér feszültségek összegeként. Ez a számítás az alátámasztott öszvértartó esetétől eltérő feszültség eloszlást eredményez a keresztmetszetben. A folyási feszültségek, amikor az acélban és betonban kialakulnak hasonló teherbirási terhet adnak mind az alátámasztott, mind a nem-alátámasztott esetekben. A támaszközönként alátámasztás nélküli esetben az acélszelvény hordja a nedves beton súlyát, így az acél kereszmetszet jelentősen nagyobb mint alátámasztott esetben. A 2.10 ábra mutatja egyrészt az acélszelvény viselkedését, valamint az támaszközönként alátámasztott és nem-alátámasztott öszvérgerendák viselkedését. Jelentős különbség található a használati határállapotban, azonban a végső teherbirás már hasonló nagyságú. A 2.10 ábrában: Moment - Nyomaték; Deflection - Lehajlás; Propped - Alátámasztott; Unpropped - Nem-alátámasztott.

15 2.10 ábra Teher - elmozdulás görbék Összességében megállapítható, hogy a támaszközönként alátámasztás nélküli szerkezetek kedveltebbek, mivel: alátámasztó szerkezetek nem sükségesek. nincs korlátozott munka-terület az állványozás miatt. a kivitelezési idő jelentősen lecsökken Részleges kapcsolat Közbenső alátámasztás nélküli szerkezet esetében az acélszelvény méreteit a nedves beton súlya határozza meg függetlenül a keresztirányú távolságtól. Ha megfelelő kapcsoló elemet használnak a maximális hosszirányú erők felvételére, az alátámasztás nélküli öszvérgerenda ellenállása nagy lehet. Ellensúlyozni az ellenállás növekedését alkalmazhatnak részleges kapcsolatokat. Feltételezhető, hogy a nyíró erő felvételére vonatkozó kapcsolatok addig működjenek, míg az acélszelvény nem éri el a teljes képlékeny állapotot. Mivel a támaszközönként alátámasztás nélküli gerenda magas, elképzelhető a kapcsolatok számának a csökkentése. Ez a redukció lehetővé teheti, hogy kapcsolat-tönkremenetel következzen be az acél folyása, a beton törése elött.

16 Ilyen gerendában kevesebb kapcsolat kerűl, mely csökkenti a kivitelezési költséget, viszont a gerenda merevsége kisebb lesz, az acélszelvény és betonlemez között nagyobb csűszások következnek be TÖBBTÁMASZÚ ÖSZVÉRGERENDÁK A kéttámaszú öszvérgerendák a legelterjedtebbek, esetenként többtámaszú gerenda használatára is sor kerül. A többtámaszú öszvérgerenda viselkedése a támaszközepe környékén hasonló a kéttámaszú öszvérgerendáéhoz. A közbenső megtámasztásoknál azonban jelentős különbség van, a 2.11 ábra mutatja ezeket a különbségeket. A közbenső támaszköznál a beton nyomott, az acél húzott, a belső támaszoknál az előjelek megfordulnak, a beton nem képes húzást elviselni, megreped, így a vasalás vehet fel húzást. Az acél a belső támaszoknál nyomott, és lemezhorpadások következhetnek be, így gerinc merevítöket kell alkalmazni. A lemezhorpadás mellett gerenda kifordulás is bekövetkezhet. A 2.11 ábrában: Cracked concrete - Megrepedt beton; Reinforcement - Vasalás; Sagging - Pozitív-; Hogging - Negatív nyomaték; Bending moment diagram - Hajlító nyomatéki ábra; Section - Keresztmetszet ÖSSZEFOGLALÁS Pozitív nyomatékkal terhelt öszvérgerenda tönkremenetele az acélszelvény folyásával, a betonlemez morzsolódásával, vagy a nyíró kapcsoló elemeknél következik be. Támaszközönkénti alátámasztás nélküli öszvérgerenda esetében nagyobb és merevebb acélszelvény szükséges a nedves beton súlyának a hordására. Részlegesen kapcsolt öszvérgerendák tervezhetők a nyíró kapcsoló elemek gazdaságos kialakításával. Többtámaszú öszvérgerendákat pozitív és negatív nyomatékokra kell tervezni. A negatív nyomatékok tartományában a betonlemez vasalása hordja a húzó erőt, az acélszelvényt pedig horpadásra, kifordulásra ellenörizni kell

17 2.11 ábra Többtámaszú öszvérgerenda

18 2.6. IRODALOM 1. Book, H., "Verbundbau", Werner Verlag, Dusseldorf, Johnson, R.P., "Composite Construction 1 and 2". 3. Hart, F., Henn, W., Sontag H., "Multi-storey Buildings in Steel", Second Edition, Collins, London Lawson, R.M., "Design of Composite Slabs and Beams with Steel Decking". SCI Publication 055, Bucheli, P., Crisinel M., "Verbundtrager im Hochbau", Schweizerische Zentralstelle fur Stahlbau (S25), Zürich Huess, H. "Verbundtrager im Stahlhockbau", Verlag Wilhelm Ernst & John Berlin, Muenchen, Düsseldorf, Eurocode 4: "Design of Composite Steel and Concrete Structures": EN : Part 1.1: General rules and rules for building, CEN.

EC4 számítási alapok,

EC4 számítási alapok, Öszvérszerkezetek 2. előadás EC4 számítási alapok, beton berepedésének hatása, együttdolgozó szélesség, rövid idejű és tartós terhek, km. osztályozás, képlékeny km. ellenállás készítette: 2016.10.07. EC4

Részletesebben

5. TÖBBTÁMASZÚ ÖSZVÉRGERENDÁK RUGALMAS ANALÍZISE

5. TÖBBTÁMASZÚ ÖSZVÉRGERENDÁK RUGALMAS ANALÍZISE 5. TÖBBTÁMASZÚ ÖSZVÉRGERENDÁK RUGALMAS ANALÍZISE 5.1. BEVEZETÉS Öszvérgerendák rugalmas analízise általánosabban alkalmazható, mint a képlékeny analízis. Nyomaték átrendeződés bekövetkezhet, a közbenső

Részletesebben

Dr. Szabó Bertalan. Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban

Dr. Szabó Bertalan. Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban Dr. Szabó Bertalan Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban Dr. Szabó Bertalan, 2017 Hungarian edition TERC Kft., 2017 ISBN 978 615 5445 49 1 Kiadja a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató

Részletesebben

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III.

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. 1. Feladat Hajlítás és nyírás Végezzük el az alábbi gerenda keresztmetszeti vizsgálatait (tiszta esetek és lehetséges kölcsönhatások) kétféle anyaggal: S235; S355! (1)

Részletesebben

Öszvér gerendák kifordulása. Használhatósági határállapotok; nyírt kapcsolatok méretezése 1. mintapélda gerenda HHÁ

Öszvér gerendák kifordulása. Használhatósági határállapotok; nyírt kapcsolatok méretezése 1. mintapélda gerenda HHÁ Öszvérszerkezetek 3. előadás Öszvér gerendák kifordulása. Használhatósági határállapotok; nyírt kapcsolatok méretezése 1. mintapélda gerenda HHÁ készítette: 2016.10.28. Tartalom Öszvér gerendák kifordulása

Részletesebben

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II.

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. 1. Feladat Keresztmetszetek osztályzása Végezzük el a keresztmetszet osztályzását tiszta nyomás és hajlítás esetére! Monoszimmetrikus, hegesztett I szelvény (GY02 1. példája)

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2016.11.11. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

1. ÖSZVÉRSZERKEZETEK 1.1. BEVEZETÉS

1. ÖSZVÉRSZERKEZETEK 1.1. BEVEZETÉS 1. ÖSZVÉRSZERKEZETEK 1.1. BEVEZETÉS A külön-külön is teherviselő acél és vasbeton-szerkezeti elemek együttdolgozásából kialakuló szerkezeteket öszvérszerkezeteknek nevezzük. Az így kialakuló szerkezetek

Részletesebben

3. KÉTTÁMASZÚ ÖSZVÉRGERENDÁK

3. KÉTTÁMASZÚ ÖSZVÉRGERENDÁK 3. KÉTTÁMASZÚ ÖSZVÉRGERENDÁK 3.1. BEVEZETÉS Kéttámaszú öszvérgerendák pozitív nyomaték hatására kialakuló ellenállását vizsgálva, meghatározható a hajlító nyomaték, függőleges nyíró erő és kombinációjuk

Részletesebben

Öszvér gerendák kifordulása. Használhatósági határállapotok; nyírt kapcsolatok méretezése 1. mintapélda gerenda HHÁ

Öszvér gerendák kifordulása. Használhatósági határállapotok; nyírt kapcsolatok méretezése 1. mintapélda gerenda HHÁ Öszvérszerkezetek 3. előadás Öszvér gerendák kifordulása. Használhatósági határállapotok; nyírt kapcsolatok méretezése 1. mintapélda gerenda HHÁ készítette: 2018.11.08. Tartalom Öszvér gerendák kifordulása

Részletesebben

Magasépítési öszvérfödémek numerikus szimuláció alapú méretezése

Magasépítési öszvérfödémek numerikus szimuláció alapú méretezése BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Magasépítési öszvérfödémek numerikus szimuláció alapú méretezése Seres Noémi DEVSOG Témavezetı: Dr. Dunai László Bevezetés Az elıadás témája öszvérfödémek együttdolgoztató

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2012.10.27. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet 2. előadás A rugalmas lemezelmélet alapfeltevései A lemez anyaga homogén, izotróp, lineárisan rugalmas (Hooke törvény); A terheletlen állapotban

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Okt. Hét 1. Téma Bevezetés acélszerkezetek méretezésébe, elhelyezés a tananyagban Acélszerkezetek használati területei

Részletesebben

FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR

FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR MAGASÉPÍTÉSI ACÉLSZERKEZETEK 1. AZ ACÉLÉPÍTÉS FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR A vas felhasználásának felfedezése kultúrtörténeti korszakváltást jelentett. - - Kőkorszak - Bronzkorszak - Vaskorszak - A

Részletesebben

1. Határozzuk meg az alábbi tartó vasalását, majd ellenőrizzük a tartót használhatósági határállapotokra!

1. Határozzuk meg az alábbi tartó vasalását, majd ellenőrizzük a tartót használhatósági határállapotokra! 1. Határozzuk meg az alábbi tartó vasalását majd ellenőrizzük a tartót használhatósági határállapotokra! Beton: beton minőség: beton nyomószilárdságnak tervezési értéke: beton húzószilárdságának várható

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan)

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János 2012.10.11. Vasbeton külpontos nyomása Az eső ágú σ-ε diagram miatt elvileg minden egyes esethez külön kell meghatározni a szélső szál összenyomódását.

Részletesebben

Építészeti tartószerkezetek II.

Építészeti tartószerkezetek II. Építészeti tartószerkezetek II. Vasbeton szerkezetek Dr. Szép János Egyetemi docens 2019. 05. 03. Vasbeton szerkezetek I. rész o Előadás: Vasbeton lemezek o Gyakorlat: Súlyelemzés, modellfelvétel (AxisVM)

Részletesebben

A.2. Acélszerkezetek határállapotai

A.2. Acélszerkezetek határállapotai A.. Acélszerkezetek határállapotai A... A teherbírási határállapotok első osztálya: a szilárdsági határállapotok A szilárdsági határállapotok (melyek között a fáradt és rideg törést e helyütt nem tárgyaljuk)

Részletesebben

Miért kell megerősítést végezni?

Miért kell megerősítést végezni? Megerősítések okai Megerősítések okai Szerkezetek megerősítése szálerősítésű polimerekkel SZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSÉNEK OKAI Prof. Balázs L. György Miért kell megerősítést végezni? 1/75 4/75 3/75 Megerősítések

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Egyszerű tervezési eljárás

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Egyszerű tervezési eljárás tűz alatti eljárás A módszer célja 2 3 Az előadás tartalma Öszvérfödém szerkezetek tűz esetén egyszerű módszere 20 C Födém modell Tönkremeneteli módok Öszvérfödémek egyszerű eljárása magas Kiterjesztés

Részletesebben

Öszvérszerkezetek új tervezési irányai, Slim-floor födémek, Profillemezes öszvérfödémek, Tartóbetétes öszvérszerkezetek

Öszvérszerkezetek új tervezési irányai, Slim-floor födémek, Profillemezes öszvérfödémek, Tartóbetétes öszvérszerkezetek Öszvérszerkezetek 5. előadás Öszvérszerkezetek új tervezési irányai, Slim-floor födémek, Profillemezes öszvérfödémek, Tartóbetétes öszvérszerkezetek készítette: 2018.12.14. Tartalom Öszvérszerkezetek új

Részletesebben

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A FÖDÉMSZERKEZET: helyszíni vasbeton gerendákkal alátámasztott PK pallók. STATIKAI VÁZ:

Részletesebben

Dr. MOGA Petru, Dr. KÖLL7 Gábor, GU9IU :tefan, MOGA C;t;lin. Kolozsvári M=szaki Egyetem

Dr. MOGA Petru, Dr. KÖLL7 Gábor, GU9IU :tefan, MOGA C;t;lin. Kolozsvári M=szaki Egyetem Többtámaszú öszvértartók elemzése képlékeny tartományban az EUROCODE 4 szerint Plastic Analysis of the Composite Continuous Girders According to EUROCODE 4 Dr. MOGA Petru, Dr. KÖLL7 Gábor, GU9IU :tefan,

Részletesebben

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Hajlított elemek kifordulása. Stabilitásvesztési módok

Hajlított elemek kifordulása. Stabilitásvesztési módok Hajlított elemek kifordulása Stabilitásvesztési módok Stabilitásvesztés (3.3.fejezet) Globális: Nyomott rudak kihajlása Hajlított tartók kifordulása Lemezhorpadás (lokális stabilitásvesztés): Nyomott és/vagy

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

Hegesztett gerinclemezes tartók

Hegesztett gerinclemezes tartók Hegesztett gerinclemezes tartók Lemezhorpadások kezelése EC szerint dr. Horváth László BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Bevezetés Gerinclemezes tartók vékony lemezekből: Bevezetés Összetett szelvények,

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II.

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II. TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Szerkezetek teherbírásának

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ METAL-SHEET TRAPÉZLEMEZEKHEZ

TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ METAL-SHEET TRAPÉZLEMEZEKHEZ TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ METAL-SHEET METAL-SHEET KFT. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés...4 Az alkalmazott szabványok... 4 Metal-sheet trapézlemezek jellemzői... 4 Metal-sheet trapézlemezek jellemzői... 4 Keresztmetszeti

Részletesebben

Építőmérnöki alapismeretek

Építőmérnöki alapismeretek Építőmérnöki alapismeretek Szerkezetépítés 3.ea. Dr. Vértes Katalin Dr. Koris Kálmán BME Hidak és Szerkezetek Tanszék Építmények méretezésének alapjai Az építmények megvalósításának folyamata igény megjelenése

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ C ÉS Z SZELVÉNYEKHEZ

TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ C ÉS Z SZELVÉNYEKHEZ TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ C ÉS Z SZELVÉNYEKHEZ SZÉP ÉS TÁRSA KFT. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 3 1.2. Az alkalmazott szabványok 3 2. C ész szelvények jellemzői 3 2.1. Szelvények geometriai jellemzői 3 2.2. Keresztmetszeti

Részletesebben

Minden jog fenntartv TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ TRAPÉZLEMEZEKHEZ. Metál-Sheet Kft. Minden jog fenntartva!

Minden jog fenntartv TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ TRAPÉZLEMEZEKHEZ. Metál-Sheet Kft. Minden jog fenntartva! Minden jog fenntartv TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ TRAPÉZLEMEZEKHEZ Metál-Sheet Kft. Minden jog fenntartva! Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 2 1.2 AZ ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK... 2 2.METAL-SHEET TRAPÉZLEMEZEK JELLEMZŐI...

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

Metál-Sheet Kft Debrecen, Csereerdő u. 10.

Metál-Sheet Kft Debrecen, Csereerdő u. 10. Metál-Sheet Kft. 4002 Debrecen, Csereerdő u. 10. TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ TRAPÉZLEMEZEKHEZ Minden jog fenntartva! Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 2 1.2 AZ ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK... 2 2.METAL-SHEET TRAPÉZLEMEZEK

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK Verzió 8.0 2013.11.20 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új szelvénykatalógusok... 2 1.2 Diafragma elem... 2 1.3 Merev test... 2 1.4 Rúdelemek

Részletesebben

Magasépítési acélszerkezetek

Magasépítési acélszerkezetek Magasépítési acélszerkezetek Egyhajós acélszerkezetű csarnok tervezése Szabó Imre Gábor Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék 1. ábra. Acél csarnoképület tipikus hierarchikus

Részletesebben

Tervezési útmutató C és Z szelvényekhez

Tervezési útmutató C és Z szelvényekhez Tervezési útmutató C és Z szelvényekhez Metál-Sheet Kft. Minden jog fenntartva! Tartalomjegyzék. BEVEZETÉS..... AZ ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK.... METAL-SHEET C ÉS Z SZELVÉNYEK JELLEMZŐI..... METAL-SHEET SZELVÉNYEK

Részletesebben

UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI

UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI DR. FARKAS GYÖRGY Professor emeritus BME Hidak és Szerkezetek Tanszék MMK Tartószerkezeti Tagozat Szakmai továbbképzés 2017 október 2. KÁBELVEZETÉS EGYENES

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Acélszerkezetek kapcsolatai Csavarozott kapcsolatok kialakítása Csavarozott kapcsolatok

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

K - K. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása.

K - K. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata 6.1. Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása. pd=15 kn/m K - K 6φ5 K Anyagok : φ V [kn] VSd.red VSd 6φ16 Beton:

Részletesebben

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok A végeselem módszer alapjai Előadás jegyzet Dr. Goda Tibor 2. Alapvető elemtípusok - A 3D-s szerkezeteket vagy szerkezeti elemeket gyakran egyszerűsített formában modellezzük rúd, gerenda, 2D-s elemek,

Részletesebben

Navier-formula. Frissítve: Egyenes hajlítás

Navier-formula. Frissítve: Egyenes hajlítás Navier-formula Akkor beszélünk egyenes hajlításról, ha a nyomatékvektor egybeesik valamelyik fő-másodrendű nyomatéki tengellyel. A hajlítást mindig súlyponti koordinátarendszerben értelmezzük. Ez még a

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK 2010.04.09. VASBETON ÉPÜLETEK MEREVÍTÉSE Az épületeink vízszintes terhekkel szembeni ellenállását merevítéssel biztosítjuk. A merevítés lehetséges módjai: vasbeton

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Tartószerkezet rekonstrukciós szakmérnök képzés Feszített és előregyártott vasbeton szerkezetek 1. előadás Előregyártott vasbeton szerkezetek kapcsolatai Dr. Sipos András Árpád 2012. november 17. Vázlat

Részletesebben

Megerősítés dübelezett acélszalagokkal

Megerősítés dübelezett acélszalagokkal Megerősítés dübelezett acélszalagokkal Vasbetonszerkezetek megerősítése történhet dübelekkel rögzített acélszalagok felerősítésével a szerkezet húzott zónájában. A húzóerőt ekkor az acélszalag a szerkezetben

Részletesebben

LINDAB LTP150 TRAPÉZLEMEZ STATIKAI MÉRETEZÉSE TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ

LINDAB LTP150 TRAPÉZLEMEZ STATIKAI MÉRETEZÉSE TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ LINDAB LTP150 TRAPÉZLEEZ STATIKAI ÉRETEZÉSE TERVEZÉSI ÚTUTATÓ 840 153 119 280 161 41 Készítették: Dr. Ádány Sándor Dr. Dunai László Kotormán István LINDAB KFT., 2007 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. A tervezési

Részletesebben

Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok május 07.

Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok május 07. Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok 2010. május 07. Használhatósági határállapotok Használhatósági (használati) határállapotok: a normálfeszültségek korlátozása a repedezettség ellenırzése

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

FA-BETON ÖSZVÉR HÍDSZERKEZET BEVEZETÉSRE VÁRÓ ÚJ HAZAI HÍDTÍPUS

FA-BETON ÖSZVÉR HÍDSZERKEZET BEVEZETÉSRE VÁRÓ ÚJ HAZAI HÍDTÍPUS FA-BETON ÖSZVÉR HÍDSZERKEZET BEVEZETÉSRE VÁRÓ ÚJ HAZAI HÍDTÍPUS Előzmények Első alkalmazások: fafödémek megerősítése Alapötlet: Az új betonöv nyomott-, A régi fatartó húzott szerkezetként dolgozik. Később

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai.

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK Acélszerkezetek II VI. Előadás Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. - Tönkremeneteli módok - Méretezési kérdések - Csomóponti kialakítások Összeállította:

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Vasalt falak: 4. Vasalt falazott szerkezetek méretezési mószerei Vasalt falak 1. Vasalás fekvőhézagban vagy falazott üregben horonyban, falazóelem lyukban. 1 2 1 Vasalt falak: Vasalás fekvőhézagban vagy

Részletesebben

TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ TRAPÉZLEMEZEKHEZ

TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ TRAPÉZLEMEZEKHEZ TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ TRAPÉZLEMEZEKHEZ BORSOD-TRAPÉZ TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 3 1.2. Az alkalmazott szabványok 3 2. Trapézlemezek jellemzői 3 2.1. Trapézlemezek jellemzői 3 2.2. Keresztmetszeti jellemzők

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Méretezés az Eurocode szabványrendszer szerint áttekintés Teherbírási határállapotok Húzás Nyomás

Részletesebben

Acélszerkezetek II. 1. előadás Keresztmetszetek osztályozása, 4. osztályú keresztmetszet, oldalirányban megtámasztott gerendák.

Acélszerkezetek II. 1. előadás Keresztmetszetek osztályozása, 4. osztályú keresztmetszet, oldalirányban megtámasztott gerendák. Acélszerkezetek II. 1. előadás Keresztmetszetek osztályozása, 4. osztályú keresztmetszet, oldalirányban megtámasztott gerendák Szabó Imre Gábor Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai

Részletesebben

Tipikus fa kapcsolatok

Tipikus fa kapcsolatok Tipikus fa kapcsolatok Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék 1 Gerenda fal kapcsolatok Gerenda feltámaszkodás 1 Vízszintes és (lefelé vagy fölfelé irányuló) függőleges terhek

Részletesebben

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája Egészségügyi mérnökképzés MECHNIK I. rész: Szilárd testek mechanikája készítette: Németh Róbert Igénybevételek térben I. z alapelv ugyanaz, mint síkban: a keresztmetszet egyik oldalán levő szerkezetrészre

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. IV. Előadás

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. IV. Előadás DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK Acélszerkezetek II IV. Előadás Rácsos tartók szerkezeti formái, kialakítása, tönkremeneteli módjai. - Rácsos tartók jellemzói - Méretezési kérdések

Részletesebben

Magasépítési acélszerkezetek

Magasépítési acélszerkezetek BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Magasépítési acélszerkezetek Trapézlemez és szelemen méretezése Gyakorlati vázlat 2007.03.05. Készitette: Dr. Dunai László Seres Noémi Tartalom 1. Bevezetés 1.1. Vékonyfalú

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK 2012.03.11. KERETSZERKEZETEK A keretvázak kialakulása Kezdetben pillér-gerenda rendszerű tartószerkezeti váz XIX XX. Század új anyagok öntöttvas, vas, acél, vasbeton

Részletesebben

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése. Valós tüzek megfigyelése

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése. Valós tüzek megfigyelése Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Valós tüzek megfigyelése Az előadás tartalma valós épületekben bekövetkezett Véletlen ek Gerendán végzett tesztek hevítéssel Acélszerkezet tesztje hevítéssel Sarokmező

Részletesebben

Tervezési útmutató Kidolgozott példa. Ir. Riccardo Zanon 2011. május 26.

Tervezési útmutató Kidolgozott példa. Ir. Riccardo Zanon 2011. május 26. Tervezési útmutató Kidolgozott példa Ir. Riccardo Zanon 2011. május 26. Az előadás tartalma Normál (hideg) állapotban Tűz esetén (meleg állapotban) A ellenálló képessége Azóna Bzóna 2 1 2 3 9000 9000 A

Részletesebben

KOMÁRNO ÉS KOMÁROM KÖZÖTTI ÚJ KÖZÚTI DUNAHÍD. Mátyássy László és Gilyén Elemér

KOMÁRNO ÉS KOMÁROM KÖZÖTTI ÚJ KÖZÚTI DUNAHÍD. Mátyássy László és Gilyén Elemér Dopravoprojekt a.s. Pont-TERV Zrt. KOMÁRNO ÉS KOMÁROM KÖZÖTTI ÚJ KÖZÚTI DUNAHÍD Mátyássy László és Gilyén Elemér I. TANULMÁNYTERV Kiindulási adatok Tanulmányterv Kiindulási adatok Tanulmányterv Kiindulási

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 20. Elıadás A kapcsolatok funkciója: - Bekötés: 1 2 - Illesztés: 1 1 A kapcsolás módja: - mechanikus (csavar, szegecs) - hegesztési varrat 1 A kapcsolatok részei: - Elemvég

Részletesebben

Határfeszültségek alapanyag: σ H = 200 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2 ; szegecs: τ H = 160 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2. Egy szegecs teherbírása:

Határfeszültségek alapanyag: σ H = 200 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2 ; szegecs: τ H = 160 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2. Egy szegecs teherbírása: ervezze meg az L10.10.1-es szögacélpár eltolt illesztését L100.100.1-es hevederekkel és Ø1 mm-es szegecsekkel. nyagminőség: 8, szegecs: SZ. atárfeszültségek alapanyag: 00 /mm, p 50 /mm szegecs: τ 160 /mm,

Részletesebben

MAGASÉPÍTÉSI ÖSZVÉRSZERKEZETEK PÉLDATÁR

MAGASÉPÍTÉSI ÖSZVÉRSZERKEZETEK PÉLDATÁR 1 MAGASÉPÍTÉSI ÖSZVÉRSZERKEZETEK PÉLDATÁR 1. MINTAPÉLDÁK 1.1. PÉLDA: HÁROMTÁMASZÚ ÖSZVÉRTARTÓ FESZÜLTSÉGEINEK MEGHATÁROZÁSA RUGALMAS ELV ALAPJÁN l 0 = 0.8 * 10.0 = 8.0 m b e1 = b e2 = 8.0 / 8 = 1.0 m b

Részletesebben

Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok

Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok Szép János A tartószerkezeti méretezés alapjai Tartószerkezetekkel szemben támasztott követelmények: A hatásokkal (terhekkel) szembeni ellenállóképesség

Részletesebben

Gyakorlati útmutató a Tartók statikája I. tárgyhoz. Fekete Ferenc. 5. gyakorlat. Széchenyi István Egyetem, 2015.

Gyakorlati útmutató a Tartók statikája I. tárgyhoz. Fekete Ferenc. 5. gyakorlat. Széchenyi István Egyetem, 2015. Gyakorlati útmutató a tárgyhoz Fekete Ferenc 5. gyakorlat Széchenyi István Egyetem, 015. 1. ásodrendű hatások közelítő számítása A következőkben egy, a statikai vizsgálatoknál másodrendű hatások közelítő

Részletesebben

LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok

LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok Budapest, 2004. 1 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A tervezési útmutató tárgya... 4 1.2. Az alkalmazott szabványok...

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. Bevezetés Falazott szerkezetek Tartalom Megnevezések, fal típusok Anyagok Mechanikai jellemzők 1 Falazott szerkezetek alkalmazási területei: 20. század: alacsony és középmagas épületek kb. 100 évvel

Részletesebben

Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén.

Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén. Alkalmazott előjelszabályok Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén. A kényszererők számításánál a következő a szabály: Az erők iránya a pozitív

Részletesebben

Schöck Isokorb T D típus

Schöck Isokorb T D típus Folyamatos födémmezőkhöz. Pozitív és negatív nyomaték és nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/hu/2019.1/augusztus 79 Elemek elhelyezése Beépítési részletek DL típus DL típus

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK 2010.03.26. KERETSZERKEZETEK A keretvázak kialakulása Kezdetben pillér-gerenda rendszerő tartószerkezeti váz XIX XX. Század új anyagok öntöttvas, vas, acél, vasbeton

Részletesebben

II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban)

II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban) II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban) Készítették: Dr. Kiss Rita és Klinka Katalin -1- A

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETEK I. LEHÓCZKI Bettina. Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építőmérnöki Tanszék. [1]

ACÉLSZERKEZETEK I. LEHÓCZKI Bettina. Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építőmérnöki Tanszék.   [1] ACÉLSZERKEZETEK I. LEHÓCZKI Bettina Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: lehoczki.betti@gmail.com [1] ACÉLSZERKEZETEK I. Gyakorlati órák időpontjai: szeptember 25. október 16. november

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése:

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott oszlopok ellenőrzése: A beton által felvehető nyomóerő: N cd = A ctot f cd Az acélbetétek által felvehető nyomóerő: N sd = A s f yd -

Részletesebben

Acél trapézlemez gerincű öszvér és hibrid tartók vizsgálata, méretezési háttér fejlesztése

Acél trapézlemez gerincű öszvér és hibrid tartók vizsgálata, méretezési háttér fejlesztése Acél trapézlemez gerincű öszvér és hibrid tartók vizsgálata, méretezési háttér fejlesztése ÚNKP-17-3-IV Jáger Bence doktorjelölt Témavezető: Dr. Dunai László Kutatási programok 1) Merevített gerincű I-tartók

Részletesebben

Tartószerkezetek előadás

Tartószerkezetek előadás Tartószerkezetek 1. 11. előadás Acélszerkezeti kapcsolatok kialakítása és méretezése Csavarozott kapcsolatok Építőmérnöki BSc hallgatók számára Bukovics Ádám egy. adjunktus Szerkezetépítési és Geotechnikai

Részletesebben

Acélszerkezetek I. Gyakorlati óravázlat. BMEEOHSSI03 és BMEEOHSAT17. Jakab Gábor

Acélszerkezetek I. Gyakorlati óravázlat. BMEEOHSSI03 és BMEEOHSAT17. Jakab Gábor Acélszerkezetek I. BMEEOHSSI0 és BMEEOHSAT17 Gakorlati óravázlat Készítette: Dr. Kovács Nauzika Jakab Gábor A gakorlatok témája: 1. A félév gakorlati oktatásának felépítése. A szerkezeti acélanagok fajtái,

Részletesebben

VASBETON SZERKEZETEK Tervezés az Eurocode alapján

VASBETON SZERKEZETEK Tervezés az Eurocode alapján VASBETON SZERKEZETEK Tervezés az Eurocode alapján A rácsostartó modell az Eurocode-ban. Szerkezeti részletek kialakítása, méretezése: Keretsarkok, erőbevezetések, belső csomópontok, rövidkonzol. Visnovitz

Részletesebben

TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ METAL-SHEET KFT. TRAPÉZLEMEZEKHEZ

TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ METAL-SHEET KFT. TRAPÉZLEMEZEKHEZ TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ METAL-SHEET KFT. METAL-SHEET KFT. TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ METAL-SHEET KFT. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 3 1.2. Az alkalmazott szabványok 3 2. Metal-sheet trapézlemezek jellemzői 3 2.1. Metal-sheet

Részletesebben

Egy háromlábú állvány feladata. 1. ábra forrása:

Egy háromlábú állvány feladata. 1. ábra forrása: 1 Egy háromlábú állvány feladata Az interneten találtuk az alábbi versenyfeladatot 1. ábra Az egyforma hosszúságú CA, CB és CD rudak a C pontban gömbcsuklóval kapcsolódnak, az A, B, D végükön sima vízszintes

Részletesebben

Útmutató az. AxisVM rapido 2. használatához

Útmutató az. AxisVM rapido 2. használatához 2011-2013 Inter-CAD Kft. Minden jog fenntartva Útmutató az AxisVM rapido 2 használatához A program célja a tervezési munka megkönnyítése. Használata nem csökkenti felhasználójának felelősségét, hogy a

Részletesebben

A vasbetonszerkezet tervezésének jelene és jövője

A vasbetonszerkezet tervezésének jelene és jövője MMK Szakmai továbbképzés A Tartószerkezeti Tagozat részére A vasbetonszerkezet tervezésének jelene és jövője Hajlítás, külpontos nyomás, nyírásvizsgálatok Dr. Bódi István, egyetemi docens Dr. Koris Kálmán,

Részletesebben

FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK

FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK Dr. Czeglédi Ottó FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK SZAKMÉRNÖKI ÉPSZ 1. EA/CO FÖDÉMEK II. 1 Födémek fejlődése, története (sík födémek) Hagyományos födémek:

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV

Schöck Isokorb Q, Q-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív és negatív nyíróerők felvételére.

Részletesebben