A tanulási zavarok korai felismerése, se, a korai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A tanulási zavarok korai felismerése, se, a korai"

Átírás

1 A tanulási zavarok korai felismerése, se, a korai fejlesztés s lehetőségei Készítette: Barta Vámos Péterné gyógypedag gypedagógusgus

2 Definíció: A 0-6 év közötti eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen felépített programja, amely komplex diagnosztikai vizsgálatot, gyógypedagógiai nevelést-oktatást, és különböző terápiást szolgáltatásokat foglal magában Célcsoport: akik kisebb vagy jelentősebb lemaradást mutatnak egy vagy több területen - mozgás, értelem, látás, hallás, beszéd, kommunikáció, érzelmi, szociális és viselkedésbeli eltérések -, valamint olyan diagnosztizált állapot, amely fejlődési lemaradást mutat. A korai fejlesztés célja: elősegíti a gyermek fejlődését megelőzi bizonyos tünetek manifesztálódását, újabbak kialakulását A korai fejlesztés feladatai: orvosi diagnózis, megfigyelés alapján fejlődési diagnózis felállítása különböző gyógypedagógiai, ill. mozgásos fejlesztés, tanácsadás családok segítése főleg terápiás útmutató, tanácsok információk szolgáltatása

3 A korai fejlesztés TÁGABB ÉRTELEMBEN: Minden olyan tevékenység, amely az ebbe a korosztályba tartozó gyermekek mozgás-értelmi-érzelmi-szociálisfigyelmi-aktivitás és magatartásfejlődését szolgálja. Kezdete: A születéstől!!!

4 A felelőss sség: Elsősorban a szülőé Másodsorban a háziorvosé, védőnőé, pedagógusé, családgondozóé, stb.

5 Magyarországon egyre kevesebb gyerek születik, ezért is fontos, hogy jobban odafigyeljünk gyermekeinkre, különösen, ha a normálistól eltérő a fejlődésük. A korán elvégzett diagnosztikai eljárások segítségével már nagyon fiatal (néhány napos, hetes) korban meg lehet határozni az eltérő fejlődésű területeket. Minél korábban kezdődik meg a fejlesztés, annál nagyobb esély van a probléma kiküszöbölésére és a másodlagos tünetek megelőzésére, csökkentésére. Ezt felismerve egyre több szülő igényli a szakszerű vizsgálatot, a korrekt felvilágosítást, tanácsadást és a gyermek fejlesztését.

6 A normális fejlődés állomásai (egyéni adottságok figyelembevételével) hétig: vizuális figyelem megjelenése (forduljon a fény felé, kövesse is az arcot.) hó: visszamosolyog hó: hangforrás felé fordul hó: fejét emeli, gagyog hó: forog, ismerős arcokat felismeri, beszélget hó: kúszik, állni próbál, mászni kezd, csippentő fogás, hallgat a nevére, hanglejtésmintákat gyakorol

7 A normális fejlődés állomásai II hó: álló helyzetből kapaszkodva leül, térben lévő tárgyakat szemével megkeres, odaaraszol érte, ki-be pakol, első szavak megjelennek hó: egyszerű utasításokat megért, könyvben felismer tárgyakat, gyakorolja a lépegetést, önállóan iszik, jól rág segít öltözni - 14 hó fölött: biztonsággal elindul, házimunkát utánoz, ismeri a tárgyak helyét, szókincse havonta 1-3 szóval bővül.

8 Kóros fejlődés: - éberségi szint változó, - furcsa szemmozgás és pislogás, kontaktusvesztés, - motorikus test- ill. végtagi rángások, oktalan megfeszülés, - erőteljes tónusvesztés - vegetatív: elpirulás sápadás, - vizuális: kontaktust tud- e tartani, - auditív: színes, dallamos helyett sikítás, egyhangú - fejkörfogat: nagyobb, vagy kisebb a korának megfelelő átlagtól

9 Kóros fejlődés s II: Motoros sérülés gyanúja: - intrauterális tartási zavarok, magzati tónuszavar, csont izületi fejlődési zavar. - egészséges koraszülött: éretlen, hosszas kórházi kezelés miatt mozgás nem indul be. Pavlik-kengyel után! - kóros fejtartás (akadályozott forgatás, spasztikus (görcsös) izomzat, hipotónia utáni korrekció) Tónuszavar: - petyhüdt v. fokozott végtagi tónus, - szegényes spontán mozgás, - vontatott fejlődés Mozgásindíték: - Indítékszegény passzív a gyermek, - agresszív, önagresszív, - sztereotip mozgások, - önállóságra szoktatás nem sikerül.

10 Elmaradt mentális fejlődés s jelei: - nem keresi a szemkontaktust, - hangképzés szegényes, - bizonytalan figyelem, - nem gügyög 9 hónapos korában (24 hónapos koráig szót kell tudnia) - 36 hónapos korára nincsenek 3 szavas mondatok - beszéde érthetetlen, nyelvi készsége visszamaradt.

11 A szülők k részr széről érkező leggyakoribb panaszok: - alvási, etetési problémák, - mozgásos ügyetlenség, - megkésett beszédfejlődés, - viselkedési zavarok - túlérzékenység (irritábilis baba)

12 Mikor gyanakodjunk? Ha 2 hónaposan nem mutat érzelmet az anya láttán, vagy hangjára, Ha 5 hónaposan még nem forog, Ha túl irritábilis, vagy túl nyugodt, - Nem jelenik meg gagyogás és gesztushasználat 12 hónapos koráig, - Nem mond szavakat 16 hónapos koráig

13 Mikor gyanakodjunk? Autisztikus jel lehet: - Hiányoznak vagy ritkák a közös figyelmi viselkedések hónapos koráig hiányzik a másik arcának figyelése, - nevére nem figyel, hó: szokatlan az érintésre adott válasz, - 18 hónaposan hiányzik: - tekintet megfelelő használata, - szemkontaktussal kiváltható meleg örömteli arckifejezések, - érdeklődés v. öröm megosztása, - névre adott válasz, - tárgyak megmutatása, - mintha játék - szokatlan sztereotip, ismétlődő mozdulatok, vagy tevékenység tárgyakkal

14 TIPPEK az első játékokra

15 Mit adjunk a kezébe?

16 Mozgásfejleszt sfejlesztés

17 Mozgásfejleszt sfejlesztéss II.

18 !!!! A mentális képességeket több gén interakciója hozza létre. (Plaszticitás!) - Két éves korig lényegesen több az emberi idegsejtek száma, valamint a szinapszisokból is sok van. A nem használt szinapszisok elsorvadnak, eltűnnek. Mozgás gyakorlása, rögzítése!

19 Beszédfejlesztés

20 Megelőzés Sok-sok foglalkozás, együttlét a gyermekkel. Száműzni a pici életéből a TV-t, mint villanypásztort. Egyszerű, kreatív ötletek, mondókák, dalok, beszélgetés, séta, mozgás, = EGYÜTTLÉT!

21 A legkorábban felfedezhető tünetek Számos kutató számol be arról, hogy az igen kis súllyal született újszülötteknél gyakoriak a korai érzőmozgásos beilleszkedés (szenzomotoros integráció), a figyelem, a viselkedés problémái, amelyek iskolás korra ép intellektus mellett is tanulási zavart okoznak. Bizonyos nagyon korán jelentkező tünetekre érdemes figyelni : Nehezen alkalmazkodó, sírós, napszakokat forgató baba. Az alvásprobléma általában sokáig megmarad (2 és fél, 3 éves koráig), nehezen alszik el, nyugtalanul, felszínesen alszik, huzamosan nem tudja átaludni az éjszakát. Ezeket a babákat korai érző mozgásos tréningben kell részesíteni. Beszédfejlődésbeli elmaradás: ha 1 éves kora körül még nem mond szavakat, csak mutogatással érteti meg magát, ha 2 évesen is csak néhány szót mond, gyanakodni lehet beszédfejlődési elmaradásra. Idejében megkezdett tréning jó előkészítője lehet a későbbi beszédterápiának.

22 Óvodás korban A korai gyanújelek megerősödnek, a másság egyre nyilvánvalóbbá válik. Ha a gyermek mozgását figyelve azt vesszük észre, hogy darabos, csetlő-botló, vagy éppen túl óvatos, érdemes a Lakatos Katalin nevével fémjelzett állapot és mozgásvizsgáló tesztet elvégezni. Ezzel 5 évesnél idősebb gyermekek esetében a mozgásfejlettségről teljes képet kaphatunk. A beszédet illetően normál esetben egy óvodás korú gyereknek mondatokban, idegen számára is érthetően kell kifejeznie magát. Ha a gyermek 3 éves korára nem beszél, kivizsgálásra szorul. Elsősorban a hallását kell megvizsgálni. Ha audiológiai zavar nem áll fenn, még mindig előfordulhat, hogy beszédészlelési- beszédmegértési problémái vannak. A megkésett beszédfejlődésű gyerekek kivétel nélkül mutatnak a beszédészlelés és/vagy a beszédmegértés folyamataiban kisebb-nagyobb zavarokat. Minden ilyen gyerek esetében elengedhetetlen az észlelési, megértési folyamatok fejlesztése is. (Gósy)

23 Óvodás korban A finommozgások terén 3-4 éves korban hatalmas a fejlődés. Gyanús az a gyermek, aki nem szívesen rajzol, fest, az apró tárgyakkal nem manipulál, minden kiesik a kezéből, marokra fogja a tárgyakat. Fontos megfigyelni mennyire képes szemmel követni a kéz manipulációját (szem-kéz koordináció). A látott információk feldolgozásának minőségéről a Frostig-teszt ad pontos képet (4. évtől használható). Diagnosztizálásra és fejlesztésre alkalmas a SindelarZsoldos teszt és terápia óvodásokra alkalmazható része.

24 A játék Fontos információkat jelent a játék színvonalának leírása: Mit játszik egyedül, mit a társaival? Elmélyül-e a játszásban? Használ-e hangot adó, zajkeltő tárgyakat? Kerüli-e azokat a foglalkozásokat és játékokat, amelyek számokhoz kapcsolódnak? Hogy áll a színekkel? Figyel-e a mesére, s ha nem, vajon tényleg így van-e, vagy csak folyton izeg-mozog? Hogyan bábozik, hogyan jelenít meg?

25 Az iskolaérettség feltételei Testi fejlettség kis súlyú, törékeny gyerekek fáradékonyabbak. A fogváltás is az idegrendszer érettségének jele. A cipőfűző megkötésének tudása csak részben gyakorlás függvénye (finommotorika, téri tájékozódás, vizuális megfigyelőképesség). Ép érzékszervek Jó ceruzafogás, könnyed eszközkezelés Az elemi mozgások összerendezettsége (kúszás, mászás, lábujjhegyen- sarkon, külső talpélen járás, szökdelés páros lábon és fél lábon, fej emelés háton és hasonfekvésben.) Jó egyensúlyérzék Pontos finommozgások (a beszédmozgás is finommozgás) Testséma (a világot saját magunkhoz tudjuk bemérni) Kéz-, láb-, szem-, füldominancia Jó térérzékelés (ha bizonytalan, az egész személyiség is b.talan) Térirányok felismerése térben és síkban. Reprodukálóképesség térben és síkban. Soralkotás, sorritmus folytatása Szem-kéz koordináció. Az iránykövetés képessége (balról jobbra!) Biztos alak- és háttér-megkülönböztetés.

26 Az iskolaérettség feltételei II. Alak-, forma-, szín-, és nagyságállandóság (betűfelismerés minden hang 4 betűalak) Gestalt-látás (betűsor szóként való értelmezése múlik rajta: összeolv.) Azonosság, különbözőség felismerése Auditív megkülönböztetés (hiányossága tagolási nehézséget, gyenge helyesírást eredményez) Analizáló-szintetizáló képesség (hangokra bontás, összeolvasás) Átfordítási képesség (elmondjuk, mit látunk, vagy pl. tollbamondás, stb.) Általános tájékozottság (saját szűkebb és tágabb környezetében) Beszédkészség, gondolkodás (összefüggések, következtetések, stb.) Problémamegoldó gondolkodás Emlékezet. Vizuális, auditív (mechanikus, késleltetett, hosszútávú) Figyelem (jól rögzíthető, tartós) Emberrajz (10-12 éves korig összefüggést mutat az IQ fejlődésével. Szocializáció (barátkozó, peremhelyzetű, magányos, bohóckodó, stb.) Feladattudat (6 éves kor körül felgyorsul a fejlődése) Jó kudarctűrő képesség Felnőttekhez való viszony (bizalommal forduljon hozzájuk, ha segítségre van szüksége a felnőtt legyen méltó rá!)

27 Figyelmeztető tünetek: (tanulási nehézség kialakulásának veszélye) - tartási rendellenesség, - tónuseloszlási zavar, - egyensúlyi bizonytalanság - lassú, nehezített pszichomotoros fejlődés, - mozgáskoordináció fejletlensége, - finommotoros tevékenység ügyetlensége - téri tájékozódás és emlékezet fejlentlensége, - ha 4 éves korra nincs meg a lateralitás! BAJ!

28 A segítségnyújtás lehetőségei Diagnózis Egyénre szabott fejlesztési terv Rendszeres a hiányzó alapkészségeket fejlesztő foglalkozások Logopédia Pszichoterápia Nevelési tanácsadás Szaktanácsadás pedagógusoknak Továbbküldés szakorvoshoz, szakértőhöz

29 A beszélgetés Amellett, hogy meleg, bensőséges kapcsolat alakul ki szülő és gyermek között, olyan apró eltéréseket is észrevehet, amit a nem beszélgető szülők talán sosem: félelem, tic, rövid figyelemzavarok, időkiesések, beszédmegértési zavarok, koncentrálási, fókuszálási nehézségek Ép intellektusú gyermek nagyon sokáig kompenzál! (Pl. hallási figyelemmel az olvasási nehézséget, stb.) Egyre több a problémás gyermek, nő a társadalom (és az oktatási rendszer) elvárása, ezért egyre nagyobb felelősség hárul a szülőkre.

30 Szakirodalom Balázsné Szűcs Judit: Az ember, aki óvodás Palkonyi Mária - Gerebenné Dr. Várbíró Katalin: Taníts meg engem! Thomas Gordon: PET A szülői eredményesség tanulása Peter Kline: Zseninek születtünk Porkolábné Dr. Balogh Katalin: Készségfejlesztő eljárások tanulási zavarral küzdő kisiskolásoknak (Iskolapszichológia 4. füzet) Porkolábné Dr. Balogh Katalin: Módszerek a tanulási zavarok csoportos szűrésére és korrekciójára (Iskolapszichológia 17. füzet) Kulcsár Mihályné: A tanulás öröm is lehet (Magánkiadás, Bicske, 2002.) Lakatos Katalin: A mozgás és a pszichoszociális fejlődés kapcsolata (Anonymus Alapítvány 2000) Rosta Katalin: Az Ayres terápia elméletétől a gyakorlatig (Taníts meg engem! Logopédiai kiadó, Budapest, 1996.) Kucseráné Gráf Rózsa-Dr. G. Tóth Viktória: Felismerési lehetőségek és teendők az iskoláskor előtt- korai fejlesztés (Anonymus Alapítvány, 2000.) Pinczésné dr. Palásthy Ildikó: Tanulási zavarok, fejlesztő gyakorlatok (Pedellus Tankönyvkiadó 2003.)

31 Fontos! Inkább kétszer aggódjon fölöslegesen a szülő, mintsem valami elkerülje a figyelmét, és emiatt ne kapjon meg a gyermek egy számára szükséges ellátást.

32 Végszó

33 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

LÉPÉSRŐL ALAPÍTVÁNY. Az élet nem azon áll, hogy milyen kártyákat kapunk a sorstól, hanem azon, hogy egy rossz osztást jól játsszunk meg.

LÉPÉSRŐL ALAPÍTVÁNY. Az élet nem azon áll, hogy milyen kártyákat kapunk a sorstól, hanem azon, hogy egy rossz osztást jól játsszunk meg. LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE Készítette: Barta V. Péterné gyógypedagógus ALAPÍTVÁNY Az élet nem azon áll, hogy milyen kártyákat kapunk a sorstól, hanem azon, hogy egy rossz osztást t jól játsszunk meg. (Stevenson)

Részletesebben

28. Petrács Zsuzsanna: Az iskolaérettségi vizsgálat jelző szerepe a tanulási zavar veszélyeztetettség szempontjából

28. Petrács Zsuzsanna: Az iskolaérettségi vizsgálat jelző szerepe a tanulási zavar veszélyeztetettség szempontjából 28. Petrács Zsuzsanna: Az iskolaérettségi vizsgálat jelző szerepe a tanulási zavar veszélyeztetettség szempontjából Az iskolaérettségi vizsgálat lehet az utolsó olyan szűrő, ahol még a tanulmányok megkezdése

Részletesebben

Tájékoztató füzet a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók integrált neveléséhez

Tájékoztató füzet a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók integrált neveléséhez borító - hátsó borító - fedőlap Mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola, Óvoda, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, EGYMI Tájékoztató füzet a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában 2. sz. Módszertani levél A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában Dr. Büki György Dr. Gallai Mária Dr. Paksy László Készült az Országos Gyermekegészségügyi

Részletesebben

A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK

A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK SZÜLŐKNEK A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK A XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa TARTALOM A gyermek beszédfejlődése (Dr. Szentkeresztyné Bánhidi Judit)...2 Mikor beszélünk megkésett vagy akadályozott beszédfejlődésről?

Részletesebben

Képességzavarok diagnosztikája. Barna Csilla SE Általános Orvostudományi Kar Klinikai Pszichológiai Tanszék

Képességzavarok diagnosztikája. Barna Csilla SE Általános Orvostudományi Kar Klinikai Pszichológiai Tanszék Képességzavarok diagnosztikája Barna Csilla SE Általános Orvostudományi Kar Klinikai Pszichológiai Tanszék Képességzavarok - határterület Gyógypedagógia Képességstruktúrát néz Teljesítmény-eltérést vizsgál

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ VALAMINT, A BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜZDŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ VALAMINT, A BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜZDŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ VALAMINT, A BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜZDŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA Mindannyian képességek és fogyatékosságok keverékei vagyunk:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Az iskola rehabilitációs és habilitációs tevékenysége

PEDAGÓGIAI PROGRAM Az iskola rehabilitációs és habilitációs tevékenysége TATABÁNYA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÉLTES MÁTYÁS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI TÉZMÉNY, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT PEDAGÓGIAI PROGRAM Az iskola

Részletesebben

Mentális retardáció, és tanulási zavarok diagnosztikája. Mentális retardáció. DSM IV. Mentális retardáció. Epidemiológia, gyakoriság

Mentális retardáció, és tanulási zavarok diagnosztikája. Mentális retardáció. DSM IV. Mentális retardáció. Epidemiológia, gyakoriság Mentális retardáció, és tanulási zavarok diagnosztikája Mentális retardáció Mentális retardációnak nevezzük az értelmi fejlődés megrekedését, vagy az életkor átlagától való jelentős elmaradását, mely már

Részletesebben

Esetfeltárás és fejlesztési terv a Frostig koncepció alapján

Esetfeltárás és fejlesztési terv a Frostig koncepció alapján Esetfeltárás és fejlesztési terv a Frostig koncepció alapján Készítette: Balogh-Bartus Anikó Szakvizsgázott gyógypedagógus, logopédus EPSZ nevelési tanácsadás Marianne Frostig (1906-1984) által kidolgozott

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek

Gyógypedagógiai alapismeretek Babeş-Bolyai Tudományegyetem Távoktatási Központ Pszichológia és Neveléstudományok Kar Tanító és Óvodapedagógus Szak Gyógypedagógiai alapismeretek Tanulmányi útmutató I. félév dr. Barabási Tünde egyetemi

Részletesebben

A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA

A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA Rehabilitációs, habilitációs program 2009. Király Ida igazgató 1 Sajátos nevelési igényű tanulók ellátása Az 1993. évi LXXIX-es törvény 30.. (1), (2) alapján intézményünk

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tasnádi Ágnes. A pszichés fejlődés zavarai típusainak felismerése, sajátosságai és életviteli jellemzői. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Tasnádi Ágnes. A pszichés fejlődés zavarai típusainak felismerése, sajátosságai és életviteli jellemzői. A követelménymodul megnevezése: Tasnádi Ágnes A pszichés fejlődés zavarai típusainak felismerése, sajátosságai és életviteli jellemzői A követelménymodul megnevezése: Általános gyógypedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Nevelési Tanácsadó PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2007 A PEDAGÓGIAI PROGRAM

Részletesebben

probléma, bár önerőből nehezen hozható be. segíti őket. iskolában tanulnak, a szakértői vélemény pedagógus kompetenciájába tartozik

probléma, bár önerőből nehezen hozható be. segíti őket. iskolában tanulnak, a szakértői vélemény pedagógus kompetenciájába tartozik - 1 - A Szent Márton Általános Iskola (9228 Halászi Kossuth u.25-27.) a TÁMOP 3.1.4. pályázat részeként, Jó gyakorlatok átvételében is részt vesz, erre építve intézményi szintű innovációkat vezet be. Az

Részletesebben

Kissné Haffner Éva - Alkonyi Mária. Ők és mi

Kissné Haffner Éva - Alkonyi Mária. Ők és mi Kissné Haffner Éva - Alkonyi Mária Ők és mi Kissné Haffner Éva - Alkonyi Mária: Ők és mi DOWN szindrómás csecsemők és kisgyermekek korai fejlesztése Budapest, 1994. A címlap rajzot Gy. Panka 5 éves Down

Részletesebben

Fejlesztı klubok az óvodai fejlesztés szolgálatában. Celldömölk Területi Klub

Fejlesztı klubok az óvodai fejlesztés szolgálatában. Celldömölk Területi Klub Fejlesztı klubok az óvodai fejlesztés szolgálatában. Celldömölk Területi Klub Ha az embert olyannak vesszük, mint amilyen, tulajdonképpen rosszabbá tesszük. De ha olyannak vesszük, amilyennek lennie kell,

Részletesebben

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS 2014 BEVEZETÉS... 2 AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSE... 2 AZ INTÉZMÉNY TÖRTÉNETE... 2 MUNKÁNKAT BEMUTATÓ, SZEMLÉLETÜNKET TÜKRÖZŐ PUBLIKÁCIÓINK,

Részletesebben

ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA. A Bartos Sándor Óvoda, Általános. Szabó Borbála Wagner Pálné

ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA. A Bartos Sándor Óvoda, Általános. Szabó Borbála Wagner Pálné BARTOS SÁNDOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ESZKI ÉS EGYMI - VÁRPALOTA MINŐSÍTETT GYÓGYPEDAGÓGIAI PROGRAM ok Országos Közoktatási Intézet ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA

Részletesebben

Pedagógiai program. Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat

Pedagógiai program. Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat Pedagógiai program Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat Címe: 1064. Budapest, Rózsa utca 46. fsz. 1. Telefon: 06-30-70-949-3314 Email: tunyogi.jatszohaz@gmail.com Weblap: www.tunyogi.hu Adószám: 18187434-1-42

Részletesebben

Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei

Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei Napjainkban egyre kedveltebb szó a terápia, mintha minden gondunkra, bajunkra egy-egy terápiás megoldás azonnali gyógyírt hozna. Ha citromolajat

Részletesebben

A sajátos nevelési igényről

A sajátos nevelési igényről A sajátos nevelési igényről Minden gyermeket elfogadunk olyannak, amilyen azzá neveljük, amivé válni képes annak érdekében, hogy életesélyei a lehetőségeihez képest a legjobbak legyenek. Készítette: Iván

Részletesebben

II.5..7. Csoportos foglalkozások szervezése II.5..8. A csoportalakítás szempontjai 6. Eszközök és eljárások a tanulók fejlesztésében II.6..1.

II.5..7. Csoportos foglalkozások szervezése II.5..8. A csoportalakítás szempontjai 6. Eszközök és eljárások a tanulók fejlesztésében II.6..1. Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Veszprém, Tüzér u. 44. Fejlesztőiskolai rehabilitációs pedagógiai

Részletesebben

A hallás. I. Veszélyeztető tényezők a hallássérülés szempontjából

A hallás. I. Veszélyeztető tényezők a hallássérülés szempontjából Az Egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium Heves és Borsod Megyében végzi a hallás-, látás-, és beszédfogyatékos gyermekek széleskörű pedagógiai

Részletesebben

Fejlődés-fejlődési zavartól a komplex gyógypedagógiai fejlesztés és tanácsadásig. Tóth Anikó gyógypedagógus

Fejlődés-fejlődési zavartól a komplex gyógypedagógiai fejlesztés és tanácsadásig. Tóth Anikó gyógypedagógus Fejlődés-fejlődési zavartól a komplex gyógypedagógiai fejlesztés és tanácsadásig Tóth Anikó gyógypedagógus A korai fejlesztés definíciója A korai fejlesztés a 0-5 (6) éves korú eltérő fejlődésű gyermekek

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek matematikaoktatása. Egyenlőtlenségek a gimnázium 9. osztályában

SZAKDOLGOZAT. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek matematikaoktatása. Egyenlőtlenségek a gimnázium 9. osztályában Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi kar Matematikatanár szak SZAKDOLGOZAT A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek matematikaoktatása Egyenlőtlenségek a gimnázium 9. osztályában Témavezetők:

Részletesebben

Hátrányos helyzetű 3 7 éves korú gyerekek integrált óvodai nevelése. A Biztos Kezdet Óvodai Program háttértanulmányai 5. kötet

Hátrányos helyzetű 3 7 éves korú gyerekek integrált óvodai nevelése. A Biztos Kezdet Óvodai Program háttértanulmányai 5. kötet Hátrányos helyzetű 3 7 éves korú gyerekek integrált óvodai nevelése A Biztos Kezdet Óvodai Program háttértanulmányai 5. kötet Hátrányos helyzetű 3 7 éves korú gyerekek integrált óvodai nevelése A Biztos

Részletesebben

III. KORA GYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Játékban az egyenlőség a módszer, ami játékkal segít integrálni a sérült kisgyermekeket

III. KORA GYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Játékban az egyenlőség a módszer, ami játékkal segít integrálni a sérült kisgyermekeket TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program III. KORA GYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Játékban az egyenlőség a módszer, ami játékkal segít integrálni a sérült kisgyermekeket OTH,

Részletesebben

Az Autizmus tünetei A korai felismerés jelentősége. Forrás: Theo Peeters Autizmus c. könyve

Az Autizmus tünetei A korai felismerés jelentősége. Forrás: Theo Peeters Autizmus c. könyve Az Autizmus tünetei A korai felismerés jelentősége Forrás: Theo Peeters Autizmus c. könyve A DSM-IV és a BNO-10 szerint is az autizmus a pervazív fejlődési zavarok kategóriájában helyezkedik el az értelmi

Részletesebben

Sérült gyerekek iskolába lépésének lehetőségei az integráció szellemében

Sérült gyerekek iskolába lépésének lehetőségei az integráció szellemében Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar Sérült gyerekek iskolába lépésének lehetőségei az integráció szellemében Készítette: Pál Enikő Témavezető: Kiss Ferenc Főiskolai docens Tartalomjegyzék I. Bevezetés...3

Részletesebben