LÉPÉSRŐL ALAPÍTVÁNY. Az élet nem azon áll, hogy milyen kártyákat kapunk a sorstól, hanem azon, hogy egy rossz osztást jól játsszunk meg.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LÉPÉSRŐL ALAPÍTVÁNY. Az élet nem azon áll, hogy milyen kártyákat kapunk a sorstól, hanem azon, hogy egy rossz osztást jól játsszunk meg."

Átírás

1 LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE Készítette: Barta V. Péterné gyógypedagógus ALAPÍTVÁNY Az élet nem azon áll, hogy milyen kártyákat kapunk a sorstól, hanem azon, hogy egy rossz osztást t jól játsszunk meg. (Stevenson)

2 EGY TÁRSADALOM MINŐSÉGE LEGINKÁBB AZON MÉRHETŐ, MIKÉNT BÁNIK LEGGYENGÉBB TAGJAIVAL.

3 DEFINÍCIÓ A korai fejlesztés gyűjtőfogalom, mely tartalmilag az orvosi, gyógypedagógiai gyp g g felismerést, diagnosztizálást, ellátást, gondozást, tanácsadást és a sokirányú komplex fejlesztést jelenti az akadályozott fejlődésű, 0-5 éves életkorú kisgyermekek esetében. Multidiszciplinális szolgáltatások, melyek célja: a gyermek egészségének és jólétének biztosítása, a kompetenciák erősítése, a fejlődési késések minimalizálása, a meglévő fogyatékosságok kezelése, a szülők és a család működésének elősegítése.

4 TÖRTÉNELEM Az 1970-es évekig a korai fejlesztés ritkán hallható kifejezés volt a gyógypedagógia különböző színterein. Az orvosi kezeléseken kívül speciális segítség leginkább csak a mozgásukban akadályozott gyermekek számára volt elérhető. Magyarországon a korai fejlesztés a 80-as években indult el, amikor a BGGYTF Pszichológiai Intézetének munkatársai lehetőséget teremtettek a bevezetésére. Diagnosztikai módszereket dolgoztak ki a kisgyermekek vizsgálatához. A 90-es évek folyamán a korai fejlesztés szélesebb körben vált elérhetővé a rászoruló családok számára, mivel egyre több fejlesztő intézmény alakult, elsősorban a civil szférában. Pl.: BKFK. Mindemellett a 93-as új oktatási törvény is deklarálta, hogy a sérült gyermeknek a felismerés pillanatától joga van az ellátásra, és az oktatáshoz normatív hozzájárulást á biztosított t tt az ellátó intézmények ny számára.

5 JELENLEGI HELYZET MAGYARORSZÁGON Nem tisztázott tá tt fogalomhasználat (kik vehetik igénybe, milyen szolgáltatásokat takar, stb.) Hovatartozás kérdésének tisztázatlansága (egészség-, oktatás-, szociális ügy-e?) Oktatási törvény nehézkes alkalmazása (a legkorábban felismert esetek az egészségügyből -> oktatásba adaptálása) Képzett korai fejlesztő szakemberek hiánya (Az oktatási törvény nevesíti ezt a feladatot, korai fejlesztőszakember képzés még sincs az országban.)

6 AZ ELLÁTÁS HELYZETE é k f l é ló h é l l k k f l é é k f l k k A védőnők szerint fejlesztésre szoruló hat éven aluliak, a korai fejlesztő intézményekben fejlesztett gyermekek és a 0-4 éves népesség aránya megyénként, 2007 (%) Forrás: A TÁRKI kutatási adatai (in: korai intervenció)

7 A NORMÁLIS NORMÁLIS FEJLŐDÉS ÁLLOMÁSAI (egyéni adottságok figyelembevételével) hétig: vizuális figyelem megjelenése (fény felé fordul, követi az arcot.) hó: visszamosolyog hó: hangforrás felé fordul hó: fejét emeli, gagyog hó: forog, ismerős arcokat felismeri, beszélget hó: kúszik, állni próbál, mászni kezd, csippentő fogás, hallgat a nevére, hanglejtésmintákat gyakorol hó: álló helyzetből kapaszkodva leül, térben lévő tárgyakat szemével megkeres, odaaraszol érte, ki-be pakol, első szavak megjelennek hó: egyszerű utasításokat megért, könyvben felismer tárgyakat, gyakorolja a lépegetést, önállóan iszik, jól rág, segít öltözni - 14 hó fölött: biztonsággal elindul, házimunkát utánoz, ismeri a tárgyak helyét, szókincse havonta 1-3 szóval bővül.

8 PREDIKTÍV (ELŐREJELZŐ, KÖVETKEZTETŐ) JELEK Veszélyeztetett vagy gondozatlan terhesség Anyai életmód (dohányzás, á alkohol, titkolt terhesség, alultápláltság) Intrauterális fertőzés, ~ tartási zavarok, téraránytalanság, magzati tónuszavar. Koraszülés az egészséges g koraszülött is éretlen, a hosszas kórházi kezelés miatt a spontán mozgás nem indul be, késik Rohamos (túl gyorsan lezajló) szülés újszülöttnél idegrendszeri tünetekre kell figyelni Elhúzódó szülés, komplikációk Oxigénhiány, agyvérzés (bármilyen kismértékű) Alacsony Apgar érték

9 FIGYELMEZTETŐ TÜNETEK: Bizonyos korán jelentkező tünetekre érdemes figyelni az időre született babáknál is: nehezen alkalmazkodó, sírós, napszakokat forgató baba. Az alvásprobléma sokáig megmarad (SZIT) nehezen kialakítható rendszer, változó éberségi szint, gyakori bukás státuszvizsgálatok eltérései (fejkörfogat) ha 2 hónaposan nem mutat érzelmet az anya láttán tónuszavarok (petyhüdt vagy fokozott végtagi tónus) kóros fejtartás (spasztikus izomzat, akadályozott forgatás) szegényes mozgásindíték, lanyhult spontán mozgás, (ha 5 hónaposan még nem forog) megkésett, vontatott pszichomotoros fejlődés (Pavlik-kengyel után is!)

10 KISGYERMEKKORBAN vizuális kontaktust nem tud tartósan megtartani, sírása íá sikítás, egyhangú (színes, s dallamos helyett) nevére nem figyel, hiányoznak a közös figyelmi viselkedések beszédfejlődésbeli elmaradás (elmaradt mentális fejlődés jele) ha nem gagyog 9-10 hónapos korában ha 16 hónapos koráig még nem mond szavakat, csak mutogatással érteti meg magát Ha két éves korára nincs szóból álló szókincse tartási rendellenesség, egyensúlyi bizonytalanság mozgáskoordináció fejletlensége, finommotoros tevékenység ügyetlensége (ezért nem hívható asztali fejlesztésre, leesik-leejt), bizonytalan figyelem téri tájékozódás és emlékezet fejletlensége, ha 4 éves korra nincs meg a lateralitás!

11 KORAI FEJLESZTÉSBEN KELL RÉSZESÍTENI Szűrést követően: Azokat a gyermekeket, akik megfelelő diagnosztikai vizsgálómódszerrel jelentős elmaradást mutatnak az alább felsoroltak közül egy vagy több fejlődési területen: mozgásfejlődés értelmi fejlődés hallás-, látásfejlődés kommunikáció-, beszédfejlődés szociális, érzelmi fejlődés, valamint viselkedésbeli eltérést mutatnak Olyan diagnosztizált állapotokban, amelyek nagy valószínűséggel ű l fejlődési elmaradást eredményeznek.

12 A KORAI FEJLESZTÉS CÉLJA,FELADATA,ALAPELVEI: Megelőzni bizonyos tünetek manifesztálódását (prevenció), újabbak kialakulását. Elősegíteni a gyermek fejlődését. Támogatást és segítséget nyújtani a családnak. Egy jobb életminőség megteremtése. A felismerést követő ő lehető ő leggyorsabb segítségnyújtás Komplex és egyénre szabott tevékenység Középpontban a szülő-gyermek, anya-gyermek kapcsolat áll Nem funkciótréning, hanem szociális tanulás Megfelelő kimenet biztosítása a gyermek számára az optimális intézményes ellátás g gy p y felé.

13 A KORAI FEJLESZTÉSBEN EN RÉSZTVEVŐ SZAKEMBEREK E EK INTERDISZCIPLINÁRIS TEAM-MUNKA házi gyermekorvos védőnő fejlődéspediátriában jártas gyermekorvos, gyermekneurológus, gyermekpszichiáter, gyermek ortopéd szakorvos, gyermekszemész, genetikus különböző képzettségű gyógypedagógus, pedagógus mozgásterapeuta, mozgásfejlesztő ő szakember, konduktor pszichológus szociális munkás, családgondozó

14 A LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ALAPÍTVÁNY Célunk, szolgáltatásaink: A valamely (vagy több) részképesség é é gyengeséget, zavart, hiányt mutató 0-6 éves korú - kisgyerekek célzott gyógypedagógiai, pedagógiai, pszichológiai megsegítése egyéni, vagy kiscsoportos formában. Vállaljuk már meglévő szakvéleménnyel rendelkező kisgyermek fejlesztését, vagy kérésre felmérjük fejlettségi szintjét, és megbeszéljük a családdal a tennivalókat. Kiemelt feladatnak tekintjük a szülők mentálhigiénés megsegítését, az elfogadáshoz vezető út mediálását, nevelési, gondozási tanácsadást. Sokrétű terápiás képzettségünk mellett is előfordulhatnak speciális igények, hippoterápia, kondukció, Ayres, stb. ilyen esetekben a megfelelő képzettségű szakemberhez irányítjuk a családot. Az enyhébb de a szülő számára mégis gondot jelentő nehézségekkel küzdő gyerekek vizsgálatát, szakvélemény készítését, fejlesztését is vállaljuk. Tekintve, hogy az integráció korszerű szemléletének megfelelni óvodai, bölcsődei közegben komoly kihívás, szeretnénk konzultációkkal, tanácsadással segíteni a pedagógusok, gondozók és aszülők munkáját. Célunk, hogy az eltérő fejlődésű vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett gyermekek időben szakszerű kivizsgálásra kerüljenek és fejlődésük optimalizálása érdekében a számukra megfelelő terápiás és fejlesztési ellátásban részesülhessenek.

15 KOMPETENCIÁINK Gyógypedagógiai fejlesztés Minden gyermek fejlesztését egyénileg g tervezzük, a vizsgálata során feltérképezett állapotához és a család igényeihez igazítjuk. A gyermek erősségeire támaszkodva ösztönözzük a sérült, gyenge területek fejlődését. Komplex módon, játékba ágyazottan - a gyermek szükségleteinek figyelembevételével - a szociális tanulást segítjük elő oly módon, hogy ezen keresztül fejlődjenek megismerő funkciói, kommunikációs képességei, szociális érettségük és játéktevékenységük. Az értelmi lemaradásokat sok eszköz kipróbálásával, regressziós szemlélettel, egyéni haladási tempóban pótoljuk. Elemei: Sindelar-tréning, Frostig, Játékterápia, GMP. Logopédia mely több, mint a hanghibákhibák korrekciója.

16 MOZGÁSFEJLESZTÉS Dr. Katona Ferenc: Milyen korán van már későn? A korai fejlesztés pótolhatatlan, hiszen minél fejletlenebb az agy, annál eredményesebben lehet külső ingerekkel beavatkozni a kóros fejlődésbe. Jelentősen javulhat például a mozgásfejlődés, ha a gyerek három hónapos kora előtt nyílik lehetőség a gyakorlásra. A mozgásnak kiemelt jelentősége van a gyermek fejlődésében, képességeinek kibontakoztatásában. Nagymértékben segíti az észlelést, a tapasztalatszerzést, alapját képezi a magasabb gondolkodási funkcióknak, a beszéd egyik feltétele. Delacato-féle torna, INPP tréning, SZIT, Hippoterápia bővebben az erről szóló előadásban

17 EGYÉNI GYERMEK PSZICHOTERÁPIA A gyermek fejlődése során kialakult magatartási és érzelmi nehézségek pontosabb feltárása és kezelése különféle pszichoterápiás eszközökkel. Gyermekpszichológus vezetésével zajlik. A gyermek pszichoterápia - akár egyéni, akár csoportos formában történik, bármely technikát illetve módszert alkalmazza - a fejlődést akadályozó tényezőket kívánja a gyermek útjából elhárítani. A terápia eszköze a gyermek legfőbb kifejezési módja: a játék, rajz. A gyermek pszichoterápia során a pszichológus aszülővel is rendszeresen konzultál.

18 MUNKASTÍLUSUNK Mindig a szülő dönti el, hogy igényli-e a segítség-nyújtást (kitől, milyen mértékben) és ennek megfelelően széleskörűen tájékoztatjuk. Meg kell ismerni a szülő igényét, és ha segítséget kér, mielőbb kezdeményezzük az első konzultációt (a korai életszakasz különösen jelentős az esélyteremtésben). A gyermek fejlettségéről, állapotáról, státusáról korrekt módon tájékoztatjuk a szülőket. ( megmondás ) Partnernek kell tekinteni a szülőt, így tudunk együttműködni. A terápia egyénre szabott, tervezett, sérülésspecifikus programra épül, nem funkciótréning, hanem mindig szociális tanulás a LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE elv alapján. A terápia során biztosítani próbáljuk az állandóságot, folyamatosságot, rendszerességet (terapeuta, hely, idő). E kritériumok megvalósulásának hoznia kell az elvárt eredményeket.

19 PROGNÓZIS Figyelembe véve, hogy az elmúlt években a korszerűbb diagnosztikus módszerek mellett egyre több tapasztalat halmozódott fel a korai fejlesztés terén is, Hogy a szélesebb értelemben vett szakmai közegben is szemléletváltás tanúi lehetünk, egyre többen ismerik fel a korai beavatkozás szerepét a gyermek és családja harmonikus fejlődésében, Hogy a korai ellátás a társadalom szélesebb rétegeiben is ismertebbé vált, az éittt érintett családok egyre határozottabban tt igyekeznek k érdekeiket érvényesíteni, Hogy elfogadásra került a 1062/2007. (VIII. 7.) Korm. Határozat IV. A rehabilitációval kapcsolatos célok 2. Meg kell alkotni a kora-gyermekkori diagnosztika és fejlesztés működtetésének a meglévő ellátórendszerek összehangolására alapozott szabályait és a rendszer felállításához szükséges ütemtervet. már csak meg kell találnunk az egymáshoz vezető utat

20 Bízom benne, hogy sikerül megnyerni Önöket a céljainknak, és tartós, hosszú távú, a kicsik és családjaik számára gyümölcsöző kapcsolatot tudunk kialakítani.

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS 2014 BEVEZETÉS... 2 AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSE... 2 AZ INTÉZMÉNY TÖRTÉNETE... 2 MUNKÁNKAT BEMUTATÓ, SZEMLÉLETÜNKET TÜKRÖZŐ PUBLIKÁCIÓINK,

Részletesebben

A Csodavár Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai programja

A Csodavár Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai programja A Csodavár Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai programja 2012 Csodavár Korai Fejlesztő Centrum 4400 Nyíregyháza Szent István út 21. Minden gyermek ajándékkal jön a világra, csak néhányuknak segíteni kell

Részletesebben

Pedagógiai Program. 1. számú melléklet (Korai fejlesztés, gondozás)

Pedagógiai Program. 1. számú melléklet (Korai fejlesztés, gondozás) BÁLICSI INTEGRÁCIÓS NEVELÉSI ÉS OKTATÁSI KÖZPONT Általános Iskola, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Korai Fejlesztő 7635 Pécs, Bálicsi út 29. Telefon: 06 72 310 299; fax: 06 72 310

Részletesebben

Tájékoztató füzet a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók integrált neveléséhez

Tájékoztató füzet a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók integrált neveléséhez borító - hátsó borító - fedőlap Mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola, Óvoda, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, EGYMI Tájékoztató füzet a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók

Részletesebben

A fixesítési eljárás alá vonási kötelezettség alól mentes eszközcsoportok köre:

A fixesítési eljárás alá vonási kötelezettség alól mentes eszközcsoportok köre: 22436 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 132. szám 5. melléklet a 31/2012. (X. 8.) EMMI rendelethez 21. számú melléklet a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelethez A fixesítési eljárás alá vonási kötelezettség

Részletesebben

Kiemelt figyelmet, kiemelt bánásmódot igénylő gyermekek, pedagógiai programja

Kiemelt figyelmet, kiemelt bánásmódot igénylő gyermekek, pedagógiai programja Kiemelt figyelmet, kiemelt bánásmódot igénylő gyermekek, pedagógiai programja Sajátos nevelési igényű gyermek Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek Kiemelten tehetséges gyermek

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában 2. sz. Módszertani levél A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában Dr. Büki György Dr. Gallai Mária Dr. Paksy László Készült az Országos Gyermekegészségügyi

Részletesebben

III. KORAGYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI

III. KORAGYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program III. KORAGYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Bölcsődei road-show Kecskeméten a korai felismerés és fejlesztés jegyében prevenciós program a

Részletesebben

MUNKAANYAG. Schmehl Júlia. Az értelmi fogyatékosok nevelésében, oktatásában, fejlesztésében alkalmazott eljárások. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Schmehl Júlia. Az értelmi fogyatékosok nevelésében, oktatásában, fejlesztésében alkalmazott eljárások. A követelménymodul megnevezése: Schmehl Júlia Az értelmi fogyatékosok nevelésében, oktatásában, fejlesztésében alkalmazott eljárások A követelménymodul megnevezése: Munkavállalással és a vállalkozással kapcsolatos gazdasági és jogi ismeretek

Részletesebben

III. KORAGYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI

III. KORAGYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI III. KORAGYERMEKKORI FEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Szakmák közötti együttműködés Helyi együttműködés az eltérő fejlődésű és a fejlődés szempontjából veszélyeztetett csecsemők és kisgyermekek folyamatos ellátása

Részletesebben

2/2005. (III. 1.) OM rendelet

2/2005. (III. 1.) OM rendelet 2/2005. (III. 1.) OM rendelet a Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve és a Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve kiadásáról A közoktatásról szóló 1993.

Részletesebben

Legyen jobb a gyermekeknek Közös gondolkodás és szakmák közötti együttműködés a gyermekekért

Legyen jobb a gyermekeknek Közös gondolkodás és szakmák közötti együttműködés a gyermekekért Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Nyíregyháza, 2009. május 6. Szerkesztők: dr. Kósa Zsigmond Nagy Józsefné Szoboszlai Katalin Technikai szerkesztő: Kósa Szilvia DARVAS ÁGNES: A GYEREKSZEGÉNYSÉG NÉHÁNY

Részletesebben

Dr. Vass Miklós Alapítvány a Megváltozott Fejlődésmenetű. Gyermekek Fejlesztéséért. Kiemelten Közhasznú Alapítvány. 2051 Biatorbágy Arany János u.

Dr. Vass Miklós Alapítvány a Megváltozott Fejlődésmenetű. Gyermekek Fejlesztéséért. Kiemelten Közhasznú Alapítvány. 2051 Biatorbágy Arany János u. Dr. Vass Miklós Alapítvány a Megváltozott Fejlődésmenetű Gyermekek Fejlesztéséért Kiemelten Közhasznú Alapítvány 205 Biatorbágy Arany János u. Számlaszám: AXA bank-700009-57986 Képviselő: Surányi Kornél

Részletesebben

ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA. A Bartos Sándor Óvoda, Általános. Szabó Borbála Wagner Pálné

ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA. A Bartos Sándor Óvoda, Általános. Szabó Borbála Wagner Pálné BARTOS SÁNDOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ESZKI ÉS EGYMI - VÁRPALOTA MINŐSÍTETT GYÓGYPEDAGÓGIAI PROGRAM ok Országos Közoktatási Intézet ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA

Részletesebben

Fejlődés-fejlődési zavartól a komplex gyógypedagógiai fejlesztés és tanácsadásig. Tóth Anikó gyógypedagógus

Fejlődés-fejlődési zavartól a komplex gyógypedagógiai fejlesztés és tanácsadásig. Tóth Anikó gyógypedagógus Fejlődés-fejlődési zavartól a komplex gyógypedagógiai fejlesztés és tanácsadásig Tóth Anikó gyógypedagógus A korai fejlesztés definíciója A korai fejlesztés a 0-5 (6) éves korú eltérő fejlődésű gyermekek

Részletesebben

A sajátos nevelési igényről

A sajátos nevelési igényről A sajátos nevelési igényről Minden gyermeket elfogadunk olyannak, amilyen azzá neveljük, amivé válni képes annak érdekében, hogy életesélyei a lehetőségeihez képest a legjobbak legyenek. Készítette: Iván

Részletesebben

AZ AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAROK SZŰRÉSI -

AZ AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAROK SZŰRÉSI - AZ AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAROK SZŰRÉSI - DIAGNOSZTIKAI MODELLJE Készítette: Csepregi András, Horvát Krisztina, Simó Judit Készült a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány megbízásából 2011.

Részletesebben

Szeged, 2013. március 31.

Szeged, 2013. március 31. AZ ODÚ FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Szeged, 2013. március 31. Az Odú Fejlesztő Központ alapfeladatai Pedagógiai szakszolgálati feladatok Gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás

Részletesebben

A szakszolgálat három tevékenységi kört vállalt fel, úgymint:

A szakszolgálat három tevékenységi kört vállalt fel, úgymint: Ember vigyázz, figyeld meg jól a világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen, hordozd szívedben, éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen. (Radnóti Miklós) A Szatmári

Részletesebben

Mentális retardáció, és tanulási zavarok diagnosztikája. Mentális retardáció. DSM IV. Mentális retardáció. Epidemiológia, gyakoriság

Mentális retardáció, és tanulási zavarok diagnosztikája. Mentális retardáció. DSM IV. Mentális retardáció. Epidemiológia, gyakoriság Mentális retardáció, és tanulási zavarok diagnosztikája Mentális retardáció Mentális retardációnak nevezzük az értelmi fejlődés megrekedését, vagy az életkor átlagától való jelentős elmaradását, mely már

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatatok:

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatatok: SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatatok: Név: Székesiné Huszka Katalin Születési hely: Kistelek Születési dátum: 1961. 01. 09. Lakcím: 6760, Kistelek, József Attila u. 25. Telefonszám: 06-70-6196701 E-mail

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tasnádi Ágnes. A pszichés fejlődés zavaraival küzdők. nevelésében, oktatásában, fejlesztésében. alkalmazott eljárások

MUNKAANYAG. Tasnádi Ágnes. A pszichés fejlődés zavaraival küzdők. nevelésében, oktatásában, fejlesztésében. alkalmazott eljárások Tasnádi Ágnes A pszichés fejlődés zavaraival küzdők nevelésében, oktatásában, fejlesztésében alkalmazott eljárások A követelménymodul megnevezése: Általános gyógypedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul

Részletesebben

Kiegészítés a Marcali Város Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolája PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁHOZ

Kiegészítés a Marcali Város Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolája PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁHOZ Kiegészítés a Marcali Város Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolája PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁHOZ 2012 1 A hétvégi házi feladat szabályai, iskolai dolgozatok szabályai: Házi feladat A

Részletesebben

Kiegészítés a Marcali Város Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolája PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁHOZ

Kiegészítés a Marcali Város Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolája PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁHOZ Kiegészítés a Marcali Város Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolája PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁHOZ 2012 1 A hétvégi házi feladat szabályai, iskolai dolgozatok szabályai: Házi feladat A

Részletesebben

Családtájékoztatási modell

Családtájékoztatási modell Családtájékoztatási modell Az autizmussal élők családjának / gondozóinak tájékoztatása, támogatása és bevonása a teljes ellátási spektrumban és a teljes életút során Szerzők: Giflo H. Péter, gyógypedagógus,

Részletesebben

Kissné Haffner Éva - Alkonyi Mária. Ők és mi

Kissné Haffner Éva - Alkonyi Mária. Ők és mi Kissné Haffner Éva - Alkonyi Mária Ők és mi Kissné Haffner Éva - Alkonyi Mária: Ők és mi DOWN szindrómás csecsemők és kisgyermekek korai fejlesztése Budapest, 1994. A címlap rajzot Gy. Panka 5 éves Down

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Nevelési Tanácsadó PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2007 A PEDAGÓGIAI PROGRAM

Részletesebben

Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja

Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja Jóváhagyta: Barcza Béláné óvodavezető 1 Tartalom Bevezetés... 4 Törvényi háttér... 5 Az intézmény jellemző adatai... 5 Helyzetelemzés: Óvodánk sajátos arculata...

Részletesebben

A TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Jóváhagyta: Horváth Zoltánné Óvodavezető

A TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Jóváhagyta: Horváth Zoltánné Óvodavezető A TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Jóváhagyta: Horváth Zoltánné Óvodavezető T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. BEVEZETÉS...3 2. ÓVODAI NEVELÉSÜNK CÉLJA, ALAPELVEI...4 3. AZ ÓVODAI NEVELÉS FELADATAI...

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ VALAMINT, A BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜZDŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ VALAMINT, A BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜZDŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ VALAMINT, A BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜZDŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA Mindannyian képességek és fogyatékosságok keverékei vagyunk:

Részletesebben