MATEMATIKA.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MATEMATIKA. www.ttik.hu/felvi"

Átírás

1 Matematika alapszak (BSc) Matematika-X tanárszak (osztatlan) Matematikus mesterszak (MSc) Alkalmazott matematikus mesterszak (MSc) Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola (PhD)

2 A 3 éves Matematika alapszak (BSc) elvégzésével megszerzett matematikai tudást nemcsak a matematikus pályán hasznosíthatod. Akkor is ajánlott, ha még nem tudod, milyen pályát válassz, de stabil matematikai alapokra van szükséged. A 3 éves Matematika alapszakot (BSc-t) elvégzők: mesterszakon (MSc-n) folytathatják tanulmányaikat: elméleti és alkalmazott matematikus, (pl. pénzügyi) valamint szakirányon; informatikai legkeresettebb és gazdasági szakemberré mesterszakokon; válhatnak speciális a a matematikai legkeresettebb ismereteik szakemberré révén válhatnak más területen speciális is matematikai ismereteik közgazdaságtanban, révén más területen zikában, is mér- (pl. informatikában, nöki (pl. informatikában, és orvosi területeken); közgazdaságtanban, fizikában, keresettek mér- nöki és a orvosi hazai területeken); és nemzetközi munkaerőpiacon keresettek (pl. autógyárakban); a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon (pl. szakmájukkal autógyárakban); kapcsolatos területen tudnak elhelyezkedni, jövedelmi kapcsolatos és szakmai területen szempontból tudnak elégedet- elhelyez- szakmájukkal tek kedni, munkájukkal. jövedelmi és szakmai szempontból elégedettek munkájukkal. A matematikus szakma a legjobb vagy a legjobbak egyike álláskereső portálok szerint. Képzéseinkről Alapképzés (6 félév) Matematika BSc BSc Alapozó ismeretek matematikából Egyes Normál tantárgyakból és kiemelt változatban kiemelt csoport megtartott is tantárgyak Lehetőség a középiskolából hozott hiányosságok pótlására; Érdeklődő, kiemelkedő hallgatókkal egyéni foglalkozás Lehetőség a a kutatómunkába való való bekapcsolódásra Öt Szakirányok: szakirány matematikus, alkalmazott matematikus Ösztöndíjas külföldi részképzés lehetősége biztosított Egyéb képzési információk:

3 Osztatlan matematika-x szakos tanárképzés Ezen 2013 képzés szeptemberében során év indult alatt középiskolai, képzés során év alatt általános középiskolai, kétszakos év alatt tanárokat általános képezünk. iskolai kétszakos Matematika tanárokat mellé a másik képezünk. szak a Matematika Szegedi Tudományegyetem szak kínálatából a Szegedi választható. Tudományegyetem kínálatából mellé a másik választható. A Szegeden végzett matematikatanárok jelenleg is a A közoktatás, Szegeden ezen végzett belül matematikatanárok a matematikatanítás jelenleg meghatározó és mértékadó ezen belül szereplői a matematikatanítás országos viszonylatban meghatá- is. is a közoktatás, rozó és mértékadó szereplői országos viszonylatban is. További információk: Mesterképzések (4 félév) Matematikus MSc A szak elvégzésével a hallgató mesterfokozatot és okleveles matematikus szakképzettséget szerez. A szak elsősorban azoknak ajánlott, akik az alapképzésben matematikus ill. alkalmazott matematikus szakirányon szereztek diplomát. A jelentkezéshez 65 kredit matematika teljesítése szükséges felsőoktatásból. A szakra azokat várjuk, akik magas szintű elméleti matematikai ismeretekre kivánnak szert tenni. A képzés célja olyan elméleti ismeretek nyújtása, amelyek szilárd alapot adnak a matematikai elméletek és modellek más területeken történő alkalmazásához, önálló kutatómunkához, illetve a tanulmányok doktori (PhD) képzés keretében történő folytatásához. E mesterképzésben részt vett hallgatók biztosítják majd a szakember-utánpótlást a hazai felsőoktatásban, illetve azokon a területeken, ahol a matematika alkalmazásainak magas szintű használata szükséges konkrét gyakorlati problémák megoldásához. Alkalmazott matematikus MSc Ezen a szakon okleveles alkalmazott matematikus diplomát lehet szerezni.

4 A képzés célja a felsőbb matematika magas szintű elsajátítása különös tekintettel azokra az ismeretekre, amelyeket a kutatás-fejlesztés-innováció, a termelés, a gazdaságirányítás, az üzleti és pénzügyi világ különböző területein felmerülő alkalmazások igényelnek. Azoknak ajánljuk ezt a szakot, akiket vonz a matematika magas szintű alkalmazása, akik azzal is törődnek, hogy tanulmányaik végén egy piacképes diplomához jussanak, aminek birtokában akár tudományos pályán, akár a versenyszférában képesek karriert csinálni. Ezt segíti két lehetséges szakirány (Általános szakirány, Pénzügyi matematika szakirány) választásának lehetősége is. Elsősorban azok jelentkezésére számítunk, akik matematika alapszakon szereztek diplomát. Matematikatanár MA (alapszakra 2013 előtt felvettek számára) A képzés célja matematikatanárok képzése, akik a közoktatás 5.-től 12. osztályáig matematikát taníthatnak, valamint közép és emelt szinten érettségiztethetnek. Képesek továbbá a tanulók speciális matematikai képességeit korán felismerni, a tehetséges tanulókat ösztönözni eredeti ötletek felvetésére a feladatok megoldása során. Ismerik és mindennapi munkájukba beépítik a matematikatanítással kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket. Doktori (PhD) képzés A végzett hallgatók legjobbjai az SZTE Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskolájában is folytathatják tanulmányaikat (képzési programok: Algebra; Analízis; Dinamikus rendszerek; Sztochasztika; Geometria, Kombinatorika és elméleti számítástudomány; Matematikadidaktika), ahol a három éves doktori képzés után megszerezhetik a doktori (PhD) fokozatot. Diplomásainkat szívesen fogadják a felsőoktatási-kutatási szférában, itthon és külföldön is.

5 Diploma után... Kiemelten szeretnénk hangsúlyozni a jó elhelyezkedési lehetőségeket. Nemrégiben felmérést végeztünk ( egykori hallgatóink körében, amely sokak számára meglepő eredménnyel zárult: mind a tudományos-oktatási, mind a versenyszférában nagyon jól el tudtak helyezkedni a nálunk végzettek, lényegében a következő területeken: Bank, biztosítás, pénzügy: A mai pénzügyi világ elképzelhetetlen anélkül, hogy bizonyos tagjai magas szinten ne értsenek a matematikához. Matematikai feladat a gazdasági összefüggések elemzése, banki és pénzügyi termékek kifejlesztése, a befektetések értékelése, a kockázatelemzés. Az ide tartozó válaszolók körülbelül fele és Ft közti jövedelemmel büszkélkedhet! Informatika Elsőre Informatika talán meglepőnek tűnhet, hogy matematikusoknak Elsőre helye talán van meglepőnek az informatikában. tűnhet, Az hogy informatikai matematikusoknak helye új algoritmusok van az informatikában. tervezésére keresik Az informatikai a mate- cégek például matikusokat. cégek például Mély új algoritmusok matematikai tervezésére ismereteik, keresik absztrakt a matematikusokat. való Mély képességük matematikai teszik ismereteik, őket alkalmassá absztrakt gondolkodásra gondolkodásra e munkára. (Az való algoritmusok képességük konkrét, teszik sorról-sorra őket alkalmassá történő munkára. megvalósítása Nem elhanyagolható aztán általában szempont, egy informatikus hogy az in- e formatika munkatárs területén feladata.) dolgozó Nem elhanyagolható matematikusok szempont, általában vezető hogy az szerepet informatika töltenek területén be kiemelt dolgozó jövedelemmel. matematikusok általában vezető szerepet töltenek be kiemelt jövedelemmel. Közoktatás A matematika tanítása alapvető minden iskolatípusban, nem ritkán csoportbontásban oktatják. A Szegeden végzett matematikatanárok kiemelkedő gyakori-

6 sággal vesznek részt az iskola irányításában, igazgatói, igazgatóhelyettesi pozícióban. Felsőoktatás Nemcsak a Szegedi Tudományegyetemen, hanem az ország többi felsőoktatási intézményében, sőt nívós külföldi egyetemeken is szép számban találhatók Szegeden végzett oktatók. Tudományos kutatások Egykori hallgatóink közül sokan világviszonylatban is jelentős eredményekkel gazdagították a matematikát. Ezen kívül szinte minden tudományterületen dolgozó kutatócsoportok alkalmaznak matematikusokat. A felmérés további részletei a weboldalon olvashatók.

7 Tanácsok felvételizőknek: Már a középiskolában alapozd meg a tudásodat a matematika területén, törekedj az emelt szintű tudásanyag elsajátítására! Érdemes még az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt megszerezned a diplomához szükséges nyelvvizsgát! A matematika területén dolgozóknak az angol nyelv ismerete a legfontosabb! Tanulj MATEMATIKÁT Szegeden! Szerezz stabil, a gazdasági életben alkalmazható matematikai ismereteket! Szeged a legjobb választás: 1921 óta az ország egyik matematikai centruma. Közép-Európa legjobb egyetemi matematikai könyvtára. Kiváló szakmai háttér, élvonalbeli kutatások, nemzetközi kapcsolatok. Kis csoportos képzés, tehetséggondozás. Ideális egyetemi város őszétől felújított, hallgatóbarát épületbe várjuk a rátermett atalokat. Végzett hallgatóink visszajelzése alapján a Szegeden szerzett matematika, matematikus, alkalmazott matematikus, matematikatanári diplomákkal nagyon jók az elhelyezkedési lehetőségek, többnyire az átlagot messze meghaladó jövedelemmel. További részletek: Törődünk hallgatóinkkal, tehetségük és felkészültségük alapján személyre szabottan irányítjuk őket. Milyen előnyökkel jár még Szegeden tanulni? Szeged egyetemi város, kulturális és szellemi központ. Szegeden meg zethető anyagi ráfordítással, emberi léptékű városban kaphatsz színvonalas diplomát. A Bolyai Intézet nagy hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkező, nemzetközileg jól ismert, kiemelkedő tudományos és oktatási eredményeket felmutató matematikai centrum. Tisztelt Tanárok, kedves Kollégáink! Miért ajánlják diákjaiknak a szegedi matematikaképzést? Az SZTE folyamatosan a világ 500 legjobb egyeteme között szerepel a különböző nemzetközi rangsorokban. Az SZTE Matematikai Tanszékcsoportja szakmai szempontból a nemzetközi élvonalat képviseli számos területen, például az algebra, analízis, sztochasztika, geometria, matematikai modellezés (például járványok terjedése), dinamikus rendszerek kutatásában. Önállóságra, kreativitásra nevelünk, a diákokat tehetségük függvényében bevonjuk a kutatásba és az oktatásba. A hallgatókkal kis csoportokban, illetve egyénileg is foglalkozunk.

8 Minden, ami emberi, akár jó, akár rossz, előbb-utóbb véget ér. Kivéve a matematikát. (Erdős Pál) A matematikus szakma a legjobb vagy a legjobbak egyike amerikai álláskereső portálok szerint. Végzett hallgatóink döntő többsége szakmájával kapcsolatos területen tud elhelyezkedni, jövedelmi és szakmai szempontból elégedett munkájával. Jelentkezz az SZTE TTIK Matematika alapszakjára, illetve az erre épülő mesterszakokra! Kutatóegyetemi cím 2010 Végzett hallgatóink elhelyezkedésével kapcsolatos felmérésünk a következő webcímen olvasható: A természet nagy könyvében csak az tud olvasni, aki ismeri azt a nyelvet, amelyen e könyv írva van, és ez a nyelv: a matematika. Végzett hallgatóink döntő többsége szakmájával kapcsolatos területen tud elhelyezkedni, jövedelmi és szakmai szempontból elégedett munkájával. Jelentkezz az SZTE TTIK Matematika A világ 500 legjobb egyetemének egyike alapszakjára, illetve (Shanghaji az erre lista) épülő mesterszakokra! Minden, ami emberi, akár jó, akár rossz, Galileo Galilei előbb-utóbb véget ér. Kivéve a matematikát. (Erdős Pál) A matematikus szakma a legjobb vagy a legjobbak egyike amerikai álláskereső portálok szerint. Végzett hallgatóink elhelyezkedésével kapcsolatos felmérésünk a következő webcímen olvasható: A természet nagy könyvében csak az tud olvasni, aki ismeri azt a nyelvet, amelyen e könyv írva van, és ez a nyelv: a matematika. Galileo Galilei SZTE Matematika Tanszékcsoport Web: Kutatóegyetemi cím 2010 A világ 500 legjobb egyetemének egyike (Shanghaji lista) Kapcsolattartó: Katonáné Dr. Horváth Eszter, egyetemi adjunktus SZTE Matematika Tanszékcsoport Kapcsolattartó: (horeszt@math.u-szeged.hu), Tel.: Katonáné Dr. Horváth Eszter egyetemi adjunktus (horeszt@math.u-szeged.hu) SZTE Matematika Tanszékcsoport 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1. Tel.: Fax: Fax: Web: Szegd, Aradi Vértanúk tere Kapcsolattartó: Katonáné Dr. Horváth Eszter egyetemi adjunktus (horeszt@math.u-szeged.hu) A kiadvány az Európai Unió támogatásával, 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1. Tel.: Európai Fax: Szociális az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült. Alap Projektazonosító: TÁMOP F-14/1/KONV Web: Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában

MATEMATIKA. www.ttik.hu/felvi

MATEMATIKA. www.ttik.hu/felvi Matematika alapszak (BSc) Matematika-X tanárszak (osztatlan) Matematikus mesterszak (MSc) Alkalmazott matematikus mesterszak (MSc) Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola (PhD) www.ttik.hu/felvi

Részletesebben

Képzéseinkről. Mesterképzések (4 félév) Alapképzés (6 félév)

Képzéseinkről. Mesterképzések (4 félév) Alapképzés (6 félév) alapszak (BSc) MATEMATIKUS mesterszak (MSc) ALKALMAZOTT MATEMATIKUS mesterszak (MSc) TANÁR mesterszak (MA) - ÉS SZÁMÍTÁSTUDOMÁNYOK Doktori Iskola (PhD) A BSc képzés célja: olyan elméleti és alkalmazott

Részletesebben

MATEMATIKA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

MATEMATIKA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR MATEMATIKA Matematika alapszak (BSc) Matematika szakos tanár Matematikus mesterszak (MSc) Alkalmazott matematikus mesterszak (MSc) Matematika-

Részletesebben

VEGYÉSZ MSc. mesterképzés

VEGYÉSZ MSc. mesterképzés VEGYÉSZ MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben kezdte meg működését,

Részletesebben

analitikát, kolloid kémiát és környezetvédelmi méréstechnikát oktat nappali és levelező tagozatos hallgatók számára magyar és angol nyelven.

analitikát, kolloid kémiát és környezetvédelmi méréstechnikát oktat nappali és levelező tagozatos hallgatók számára magyar és angol nyelven. 18 Dr. Kovács Béla egyetemi tanár, intézetvezető, az Élelmiszermérnöki BSc és az Élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnöki MSc szakok szakvezetője. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1987-ben szerezte meg

Részletesebben

ELTE, matematika alapszak. Zempléni András oktatási igazgatóhelyettes Matematikai Intézet

ELTE, matematika alapszak. Zempléni András oktatási igazgatóhelyettes Matematikai Intézet ELTE, matematika alapszak Zempléni András oktatási igazgatóhelyettes Matematikai Intézet Matematika alapszak szerkezete 1. év NORMÁL Kb 60 fő (HALADÓ) Kb 50 fő INTENZÍV Kb 30 fő matematikai elemző 2. és

Részletesebben

Cselekvési program az Informatikai Kar dékáni pályázatához

Cselekvési program az Informatikai Kar dékáni pályázatához Prof. Dr. Fésüs László rektor Debreceni Egyetem Pályázat Tisztelt Rektor Úr! Alulírott megpályázom a Debreceni Egyetem Informatikai Karára meghirdetett dékán beosztást. Jelenleg az Információ Technológia

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc. mesterképzés

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc. mesterképzés PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben

Részletesebben

Zsakó László Informatikai képzések a ELTE-n ELTE Informatikai Kar zsako@ludens.elte.hu

Zsakó László Informatikai képzések a ELTE-n ELTE Informatikai Kar zsako@ludens.elte.hu Zsakó László Informatikai képzések a -n Informatikai Kar zsako@ludens.elte.hu Informatikai képzések az Informatikai karán Felsőfokú szakképzések Informatikai alapszakok Informatikai mesterszakok Szakirányú

Részletesebben

CSILLAGÁSZ MSc. mesterképzés

CSILLAGÁSZ MSc. mesterképzés CSILLAGÁSZ MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben kezdte meg működését,

Részletesebben

GAZDASÁG- INFORMATIKUS MSc. mesterképzés

GAZDASÁG- INFORMATIKUS MSc. mesterképzés GAZDASÁG- INFORMATIKUS MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben kezdte

Részletesebben

PTE_DPR_Hallgatok_2015. Válaszadók száma = 4620. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

PTE_DPR_Hallgatok_2015. Válaszadók száma = 4620. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = 60 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % 0% 0% 0% % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt.

Részletesebben

Összefoglaló az Eötvös Loránd Fizikai Társulat vitaüléséről

Összefoglaló az Eötvös Loránd Fizikai Társulat vitaüléséről Összefoglaló az Eötvös Loránd Fizikai Társulat vitaüléséről AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY KONCEPCIÓJA A vitaülést az ELTE TTK-n 2010. december 17-én rendezte az ELFT. A vitát Patkós András szervezte, Kertész

Részletesebben

Rátz Tanár Úr Életműdíj 2014 Matematika. Békefi Zsuzsa Kubatov Antal

Rátz Tanár Úr Életműdíj 2014 Matematika. Békefi Zsuzsa Kubatov Antal Rátz Tanár Úr Életműdíj 2014 Matematika Békefi Zsuzsa Kubatov Antal BÉKEFI ZSUZSANNA 1967-ben kezdte középiskolai tanári pályáját matematika-fizika szakos tanári végzettséggel. Két évig a keszthelyi Vajda

Részletesebben

Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n

Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n A BME-n 2013 őszén induló szakirányú továbbképzési program Magyarország egyetlen operációkutatási posztgraduális képzése. A programot a BME TTK Operációkutatási

Részletesebben

MÉK_DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 19. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

MÉK_DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 19. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% MÉK_DPR 0_aktív hallgatók Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % Hisztogram % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR KÖRNYEZET- ÉS VEGYÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK A Környezetmérnöki MScszak bemutatkozása A környezetmérnök, a jövő biztosítéka! DE DEBRECENI EGYETEM 14 Kar MK MŰSZAKI KAR A RÉGIÓ MŰSZAKI

Részletesebben

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2008. évi elõfizetési árainkra TARTALOM

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2008. évi elõfizetési árainkra TARTALOM LI. ÉVFOLYAM, 28. SZÁM Ára: 693 Ft 2007. OKTÓBER 11. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2008. évi elõfizetési árainkra TARTALOM oldal

Részletesebben

Szegedet? Miért választottam

Szegedet? Miért választottam Miért választottam Szegedet? mert az ország egyik legjobb egyetemén akarok tanulni! mert olyan diplomát kapok, mellyel később boldogulok! mert itt garantáltan kiemelkedő a szakmai színvonal! mert egy emberi

Részletesebben

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Hallgató Karrier Iroda és Szolgáltató Központ 2011. 05. 04. Állásbörze a Debreceni Egyetemen együtt a régió diplomás munkaerőpiacáért A Debreceni

Részletesebben

PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS

PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS Képzések Magyar nyelvű képzéseket az alábbi MSc szakokon indítunk 1. Takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök 2. Agrármérnök 3. Növényorvos 4. Mezőgazdasági biotechnológus

Részletesebben

BIOLÓGIATANÁRI MSc. mesterképzés

BIOLÓGIATANÁRI MSc. mesterképzés BIOLÓGIATANÁRI MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben kezdte meg működését,

Részletesebben

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016 A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016 Batthyány Kázmér Gimnázium Szigetszentmiklós Készítette: Szerticsné Pinczés Mária ÉRETTSÉGI Egyik döntés: Érettségi 2 ÉRETTSÉGI Kötelező tárgyak: magyar

Részletesebben

Műszaki Informatikai Kar: Oktató-Kutató-Fejlesztő Központ a Pannon Egyetemen

Műszaki Informatikai Kar: Oktató-Kutató-Fejlesztő Központ a Pannon Egyetemen Műszaki Informatikai Kar: Oktató-Kutató-Fejlesztő Központ a Pannon Egyetemen Dr. Friedler Ferenc dékán Veszprém, 2006. május 31. Tartalom Pannon Egyetem története Kar mint szervezet Kar tevékenysége: K+O+F

Részletesebben

Energetikai oktatás és kutatás a Műegyetemen

Energetikai oktatás és kutatás a Műegyetemen Energetikai oktatás és kutatás a Műegyetemen Dr. Bihari Péter egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energiapolitikai hétfő este 2011. február 14. Oktatás és Kutatás mérnök, kutató

Részletesebben

AZ EGYETEM TÖRTÉNETE. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme.

AZ EGYETEM TÖRTÉNETE. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme. AZ EGYETEM TÖRTÉNETE Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme. Pázmány Péter esztergomi érsek 1635-ben Nagyszombat városában alapította

Részletesebben

Székesfehérvári felsőoktatási képzések

Székesfehérvári felsőoktatási képzések Székesfehérvári felsőoktatási képzések Corvinus Egyetem Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Két egyetemmel való együttműködés célja: a meglévő munkaerőhiányt csökkentsük, és a vállalatok által jelzett

Részletesebben

Alapképzési szakok - Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzési szak (BSc)

Alapképzési szakok - Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzési szak (BSc) Alapképzési szakok - Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzési szak (BSc) A képzés célja Az alapszak képzési célja olyan szakemberek képzése, akik képesek önálló laboratóriumi

Részletesebben

ELTE, matematika alapszak

ELTE, matematika alapszak ELTE, matematika alapszak Mire készít fel a matematika szak? Matematikai gondolkodásra Ez az élet szinte minden területén nagyon hasznos Tipikus elhelyezkedési lehetőségek: Matematikus: kutató, egyetemi

Részletesebben

289/2005. (XII. 22.) Korm. rendelet

289/2005. (XII. 22.) Korm. rendelet 289/2005. (XII. 22.) Korm. rendelet a felsőoktatási alap- és mesterképzésről, valamint a szakindítás eljárási rendjéről A Kormány a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ftv.)

Részletesebben

MTMI Képzések hogyan tehetjük vonzóvá? Kormányzati kezdeményezések a pályaorientáció és tehetséggondozás területén

MTMI Képzések hogyan tehetjük vonzóvá? Kormányzati kezdeményezések a pályaorientáció és tehetséggondozás területén MTMI Képzések hogyan tehetjük vonzóvá? Kormányzati kezdeményezések a pályaorientáció és tehetséggondozás területén DR. PALKOVICS LÁSZLÓ felsőoktatásért felelős államtitkár Motíváció A magyar gazdaság igényei

Részletesebben

Korszerű mérnöki tudással a környezetért. Záró konferencia kiadvány

Korszerű mérnöki tudással a környezetért. Záró konferencia kiadvány Korszerű mérnöki tudással a környezetért Záró konferencia kiadvány Debrecen 2008 Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 ZÁRÓKONFERENCIA KIADVÁNY Felelős kiadó: Prof. Dr. Fésüs László rektor

Részletesebben

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Közgazdaságtudományi Kar Melléklet 1,2,3,4,5,6,7 I. Közgazdasági-, közgazdasági szakos közgazdász tanár-, nemzetközi kapcsolatok-, pénzügyi és gazdaságmatematikai elemző

Részletesebben

2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: 1. A mesterképzési szak megnevezése: környezetmérnöki 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint: mesterfokozat (magister,

Részletesebben

2 Strukturális reformok a felsőoktatásban A ciklusos képzési rendszer bevezetése

2 Strukturális reformok a felsőoktatásban A ciklusos képzési rendszer bevezetése 2 Strukturális reformok a felsőoktatásban A ciklusos képzési rendszer bevezetése 2.1 A Bologna rendszerű képzés A Bologna-folyamat célja az európai felsőoktatás harmonizációja mely által a magyar felsőoktatás

Részletesebben

A Kari Tanács 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról

A Kari Tanács 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról A 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról A 10 igen szavazattal, egyhangú szavazással támogatta Biológia tanár 4+1 és Biológia BSc; Informatikatanár (4+1); Földrajz

Részletesebben

2014.??.??. Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014

2014.??.??. Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 2014.??.??. Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 A projekt célkitűzései Hallgatói érdeklődés felkeltése a tudományos pálya iránt, főleg az MTMI

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok január 22. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észbontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

Programtervező informatikus. Tanári. szakirányok mintatanterve. 2006. szeptemberétől

Programtervező informatikus. Tanári. szakirányok mintatanterve. 2006. szeptemberétől Programtervező informatikus alapszak - - Programtervező informatikus Tanári szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak oktató neve Diszkrét matematika PMB1101 2 2 K 5 MI Dr. Kurdics

Részletesebben

PÉLDA PÉLDA. Kedves új egyetemi POLGÁRUNK! Pécsi Tudományegyetem I

PÉLDA PÉLDA. Kedves új egyetemi POLGÁRUNK! Pécsi Tudományegyetem I PTE Marketing Osztály Új egyetemi polgárok kérdőíve Válasz megjelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális beolvasási eredmények

Részletesebben

Vélemény és javaslatok a Felsőoktatási törvénykoncepció PEDAGÓGUSKÉPZÉS c. fejezetében írottakhoz

Vélemény és javaslatok a Felsőoktatási törvénykoncepció PEDAGÓGUSKÉPZÉS c. fejezetében írottakhoz FARAGÓ MAGDOLNA Soósné dr. Faragó Magdolna Vélemény és javaslatok a Felsőoktatási törvénykoncepció PEDAGÓGUSKÉPZÉS c. fejezetében írottakhoz Egyetértek a pedagógusképzés tanárképzésen kívüli formáinak

Részletesebben

2 Műszaki Tudományi Kar. sze-győr képzések

2 Műszaki Tudományi Kar. sze-győr képzések 2 Műszaki Tudományi Kar sze-győr képzések Az egyetemről A Széchenyi István Egyetem az alkalmazható tudás egyeteme, amelyet a legdinamikusabban fejlődő hazai felsőoktatási intézmények között tartanak számon.

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak VSL Kft. 000 Szentendre Pitypang u. 6. VSL Kft. Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! Ez az email tartalmazza a

Részletesebben

NAPPALI ÉPÍTÉSZMÉRNÖK SZAK

NAPPALI ÉPÍTÉSZMÉRNÖK SZAK NAPPAI ÉPÍÉSZMÉRNÖK SZAK (BSc) AAPKÉPZÉS Az alapképzési szak megnevezése: nappali építészmérnök Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: építészmérnök alapdiploma (BSc) A szakirányok megnevezése:

Részletesebben

Csomagolástechnológus szakmérnök és szakember képzés. Dr. Koltai László Óbudai Egyetem

Csomagolástechnológus szakmérnök és szakember képzés. Dr. Koltai László Óbudai Egyetem Csomagolástechnológus szakmérnök és szakember képzés Dr. Koltai László Óbudai Egyetem Felsőfokú képzések Felsőfokú végzettségi szintek: FOSZK, BSc, BA, MSc, MA, Szakképzettség: pl. könnyűipari mérnök,

Részletesebben

Alapképzési szakok - Ápolás és betegellátás alapszak (BSc)

Alapképzési szakok - Ápolás és betegellátás alapszak (BSc) Alapképzési szakok - Ápolás és betegellátás alapszak (BSc) A képzés célja Olyan ápoló és betegellátó szakemberek képzése, akik az egyén, a család, a közösség és a társadalom egészségvédelmérõl és az egészség

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Az álmaid kavarodnak most a levegőben, itt suttognak, keringenek az oszlopok között és Rád várnak. Mert az álmok tartanak életben minket. Persze van úgy, hogy olyan messze járnak, hogy magunkban emlékké

Részletesebben

GEIK_es_GEK_Kimenő motivációs Hagy-BA. Válaszadók száma = 68. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

GEIK_es_GEK_Kimenő motivációs Hagy-BA. Válaszadók száma = 68. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% GEIK_es_GEK_Kimenő motivációs Hagy-BA Válaszadók száma = 68 Jelentéskészítő - ME - MBI, GEIK_es_GEK_Kimenő motivációs Hagy-BA Általános indikátorok Globális index - + átl.=3.4 EGYETEMI ADATSZOLGÁLTATÁS

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 15. szám 979

MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 15. szám 979 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 15. szám 979 Az emberi erõforrások minisztere 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelete a tanári felkészítés közös követelményeirõl és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeirõl

Részletesebben

Felhasználók hatása a Szolnoki Főiskola képzésfejlesztési tevékenységére

Felhasználók hatása a Szolnoki Főiskola képzésfejlesztési tevékenységére TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019. Munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó integrált hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szolnoki Főiskolán Munkaerő-piaci alkalmazkodás fejlesztése alprojekt

Részletesebben

MSc Iránytű. Szent István Egyetem. Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar. 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. Tel.: 06-28/522-059

MSc Iránytű. Szent István Egyetem. Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar. 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. Tel.: 06-28/522-059 Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. Tel.: 0628/522059 Email: tanulmanyi@mkk.szie.hu www.mkk.szie.hu 2015/ 2016 MSc Iránytű Jegyzetek Köszöntő A Szent

Részletesebben

TUDNIVALÓK A TANÁRI SZAKDOLGOZAT TANULMÁNY/SEGÉDLET ELEMÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Olasztanár MA szakos hallgatóknak

TUDNIVALÓK A TANÁRI SZAKDOLGOZAT TANULMÁNY/SEGÉDLET ELEMÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Olasztanár MA szakos hallgatóknak TUDNIVALÓK A TANÁRI SZAKDOLGOZAT TANULMÁNY/SEGÉDLET ELEMÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Olasztanár MA szakos hallgatóknak A tanulmány/segédlet tartalmával kapcsolatos tudnivalók A tanári szakdolgozat tanulmány/segédlet

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Az Állam- és Jogtudományi Kar 1980-as alapításának elsődleges célja a regionális jogászhiány megszüntetése és a jogászutánpótlás

Részletesebben

Továbbtanulás, pályakövetés

Továbbtanulás, pályakövetés Továbbtanulás, pályakövetés 2002-2003 Gimnázium, Idegenforgalmi szakközépiskola, Vendéglátóipari 199 fő % szakközépiskola 70 43 71 44 szakképzésre 49 30 2003-2004 Gimnázium 102 fő % 51 50 49 48 szakképzésre

Részletesebben

Impresszum. Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda. Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont.

Impresszum. Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda. Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont. Felvételi Kalauz Impresszum Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont Szerkesztették: Diákközpont Támpont Iroda Oktatási Igazgatóság,

Részletesebben

Mesterszakok és IKT vállalkozás

Mesterszakok és IKT vállalkozás Conference paper MAFIOK XXXVIII. 2014, Pollack Mihály Faculty of Engineering and Information Technology University of Pécs, Hungary Mesterszakok és IKT vállalkozás Dobay Péter Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc. KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc. mesterképzés

KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc. KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc. mesterképzés KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc mesterképzés KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc SZAK A környezettudománnyal, környezetvédelemmel kapcsolatos képzések a Szegedi Tudományegyetemen komoly múltra tekintenek vissza.

Részletesebben

A TANÁRKÉPZÉS ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI. 1. A mesterképzési szak megnevezése: a Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott szakmegnevezés

A TANÁRKÉPZÉS ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI. 1. A mesterképzési szak megnevezése: a Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott szakmegnevezés KÖNYVTÁROSTANÁR OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSI SZAK (8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) A TANÁRKÉPZÉS ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A munkaerő-piaci sikeresség vizsgálata

A munkaerő-piaci sikeresség vizsgálata A munkaerő-piaci sikeresség vizsgálata a Debreceni Egyetem végzettjeinek utókövetésén keresztül Fónai Mihály Kotsis Ágnes Szűcs Edit Tanulmányunkban a Debreceni Egyetemen a Diplomás Pályakövető Rendszer

Részletesebben

Dr. Holb Imre egyetemi tanár, intézetvezető,

Dr. Holb Imre egyetemi tanár, intézetvezető, 27 Kertészmérnöki alapszak (BSc) és mesterszak (MSc) A Kertészmérnöki alapképzésben kiemelkedő jelentőségűek a gyakorlati ismereteket megalapozó szakmai tárgyak. Ide tartoznak például a kertészeti növényekben

Részletesebben

Ahol a tudás és a szándék találkozik Bemutatkozik a Szegedi Tudományegyetem

Ahol a tudás és a szándék találkozik Bemutatkozik a Szegedi Tudományegyetem Ahol a tudás és a szándék találkozik Bemutatkozik a Szegedi Tudományegyetem A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara képviseletében Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes és Hajdú József

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR ----------------------------------------------------------------------------------

DEBRECENI EGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR ---------------------------------------------------------------------------------- INTÉZMÉNYI KKREDITÁCIÓS JELENTÉS (Második akkreditációs értékelés) 2006/9/XI/1. sz. MB határozat DEBRECENI EGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KR ----------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Magyarországi Református Felsőoktatási Tájékoztató

Magyarországi Református Felsőoktatási Tájékoztató 2016 2017 Magyarországi Református Felsőoktatási Tájékoztató Debreceni Református Hittudományi Egyetem Károli Gáspár Református Egyetem Pápai Református Teológiai Akadémia Sárospataki Református Teológiai

Részletesebben

10 éves az integrált Szegedi Tudományegyetem

10 éves az integrált Szegedi Tudományegyetem 1581 1921 2 21 1 éves az integrált Szegedi Tudományegyetem A Szegedi Tudományegyetem legújabb kori történetében mérföldkő a 2. esztendő. A szegedi felsőoktatás szereplői ekkor hozták létre azt a szövetséget,

Részletesebben

Eger, 2015. november 4.

Eger, 2015. november 4. Eger, 2015. november 4. 1774. Bölcselet Teológia Jog Orvostudomány 1828. Első magyar nyelvű tanítóképző (Pyrker János László) 1949. Tanárképző Főiskola 1989. Eszterházy Károly Főiskola 2013. Sárospataki

Részletesebben

Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karának. akkreditációs jelentése

Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karának. akkreditációs jelentése Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karának akkreditációs jelentése (2006/9/XI/1. sz. MB határozat) MB plénuma által felkért kari látogatóbizottsági tagok Bánhidi László DSc. Hübner Mátyás Ybl díjas Lenkei

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kari stratégiai terv

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kari stratégiai terv Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kari stratégiai terv 2008. május A SZTE JGYPK KÖZÉPTÁVÚ STARTÉGIAI TERVE 1. Vezetői összefoglaló Összegezze a kari stratégia legfontosabb elemeit,

Részletesebben

(Kooperatív-)Duális képzések a Dunaújvárosi Főiskolán 2015. március 30.

(Kooperatív-)Duális képzések a Dunaújvárosi Főiskolán 2015. március 30. (Kooperatív-)Duális képzések a Dunaújvárosi Főiskolán 2015. március 30. Lászlóné Kenyeres Krisztina oktatási igazgató, DF DF (Kooperatív-)Duális képzések kialakítása Célkitűzések: A DF felsőoktatási képzései

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS Teljes képzési skála Alap-/Mester-/ Doktori képzés A legnépszerűbb szakok egyike, széleskörű álláslehetőséggel

Részletesebben

PTE KTK MSC-TANTERV GAZDASÁGTUDOMÁNYI KÉPZÉSI TERÜLET KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ TELJES MUNKAIDŐS (NAPPALI) KÉPZÉS MSC 2014 MESTERSZAK. Pécs, 2016.

PTE KTK MSC-TANTERV GAZDASÁGTUDOMÁNYI KÉPZÉSI TERÜLET KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ TELJES MUNKAIDŐS (NAPPALI) KÉPZÉS MSC 2014 MESTERSZAK. Pécs, 2016. PTE KTK MSC-TANTERV GAZDASÁGTUDOMÁNYI KÉPZÉSI TERÜLET KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ MESTERSZAK TELJES MUNKAIDŐS (NAPPALI) KÉPZÉS MSC 2014 Pécs, 2016. Utolsó módosítás: 2016-04-20 Gáspár Tamás 1. Alapvető jellemzők

Részletesebben

fizikatanár MSc mesterképzés

fizikatanár MSc mesterképzés fizikatanár MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben kezdte meg működését,

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc. mesterképzés

KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc. mesterképzés KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben kezdte meg

Részletesebben

PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS. Képzések Magyar nyelvű képzéseket az alábbi MSc szakokon indítunk

PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS. Képzések Magyar nyelvű képzéseket az alábbi MSc szakokon indítunk PROGRAMLEÍRÁS ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS Képzések Magyar nyelvű képzéseket az alábbi MSc szakokon indítunk 1. Agrármérnöki Mester Szak 2. Növényorvosi Mester Szak Feltételek Összesen 100 hallgató vehet részt

Részletesebben

ÉPÍTÉSZ MESTERKÉPZÉSI SZAK

ÉPÍTÉSZ MESTERKÉPZÉSI SZAK ÉPÍTÉSZ MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A mesterképzési szak megnevezése: építész mesterképzési szak /Architecture (a képesítési jegyzékről szóló 139/2015 kormányrendelet 3. melléklet 147. szerint). 2. A mesterképzési

Részletesebben

által koordinált szakok

által koordinált szakok Dr. Sulyok Endre PhD, DSc egyetemi tanár, az MTA doktora, szakvezető, intézetigazgató által koordinált szakok Egészségfejlesztési és Családgondozási Intézet Pécsi Képzési Központ 1 egyetemi tanár 1 főiskolai

Részletesebben

Kari képzésfejlesztési stratégia 2010-2014.

Kari képzésfejlesztési stratégia 2010-2014. 1 SEMMELWEIS EGYETEM Egészségügyi Közszolgálati Kar Dékáni Hivatal 1125 Budapest, Kútvölgyi út 2. tel: 1-488-7600, fax: 1-488-7610 e-mail: dekani@ekk.sote.hu Stratégia képzésfejlesztés Kari képzésfejlesztési

Részletesebben

Varga Gábor: Földrajzoktatás és földrajzi műhelyek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Varga Gábor: Földrajzoktatás és földrajzi műhelyek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Varga Gábor: Földrajzoktatás és földrajzi műhelyek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen A felsőoktatás hazai történetiségét tárgyaló konferencia előadásai sorába illesztettem egy egyszerre tudományági s

Részletesebben

TOVÁBB- TANULÁS. megvalósítani. Hét tagiskolánk összehangolja a pedagógiai munkát a beiratkozástól a tehetséggondozásig,

TOVÁBB- TANULÁS. megvalósítani. Hét tagiskolánk összehangolja a pedagógiai munkát a beiratkozástól a tehetséggondozásig, tuti pálya 1 A korszerı oktatás, szakképzés a XXI. században azt jelenti, hogy a modern szakembereknek többféle terület ismereteit, fogásait is meg kell tanulniuk ahhoz, hogy piacképes tudással rendelkezzenek,

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK)

TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK) TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK) Gyöngyös 2014. január 6. 1. FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSBEN MEGHIRDETÉSRE KERÜLŐ SZAKOK A képzési

Részletesebben

Duális képzés(ek) indítása az SzTE MÉRNÖKI KARÁN

Duális képzés(ek) indítása az SzTE MÉRNÖKI KARÁN Duális képzés(ek) indítása az SzTE MÉRNÖKI KARÁN Dr. Bíró István egyetemi docens, intézetvezető, SZTE MK Műszaki Intézet Szeged, 2015. április 3. ALAPKÉPZÉSEK (BSc) Gépészmérnök (duális) Mechatronikai

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016 2017. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

ELTE, matematika alapszak

ELTE, matematika alapszak Matematika alapszak szerkezete 1. év ELTE, matematika alapszak NORMÁL Kb 60 fő (HALADÓ) Kb 40 fő INTENZÍV Kb 30 fő Zempléni András oktatási igazgatóhelyettes Matematikai Intézet matematikai elemző 2. és

Részletesebben

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET Piros beszúrás, lila törlendő, zöld magyarázat. PI INTÉZMÉNYI AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) 2007/10/XI/1. sz. MAB határozat KECSKEMÉTI

Részletesebben

PÉNZÜGY MESTER SZAK. 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

PÉNZÜGY MESTER SZAK. 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: 1. A mesterképzési szak megnevezése: pénzügy PÉNZÜGY MESTER SZAK 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint: mesterfokozat

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK A DEBRECENI EGYETEM Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar KÉRELME GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK BSc SZINTŰALAPKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA Agrár képzési terület Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV. Elfogadva: 2010. április 13., hatályba lépés: 2010. május 1.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV. Elfogadva: 2010. április 13., hatályba lépés: 2010. május 1. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Elfogadva: 13., hatályba lépés: 2010. május 1. TARTALOMJEGYZÉK 1 Preambulum 4 2 Az intézmény bemutatása 5 2.1 Alapadatok az intézményről 5 2.2 Az intézmény

Részletesebben

TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005

TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005 KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005

Részletesebben

DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM

DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM 01 INTÉZMÉNYI KKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS 2008/2009 Második akkreditációs értékelés DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM KKREDITÁCIÓS JELENTÉS 2009. december 4. I. KKREDITÁCIÓS DÖNTÉS DEBRECENI REFORMÁTUS

Részletesebben

IFT függelék Javasolt Fejlesztési Beavatkozások 2015-2020

IFT függelék Javasolt Fejlesztési Beavatkozások 2015-2020 IFT függelék Javasolt Fejlesztési Beavatkozások 2015-2020 A függelék az IFT-ben jelzett intézményi célok és intézkedések konkrét fejlesztési projektekre és tevékenységekre való lebontását szolgálja. A

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMJA

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMJA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMJA Szeged, 2013. május 15. 1 SZTE JGYPK TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAM Tartalom 1. A Program célja 2. A tehetséggondozás jelentősége

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR Közlekedésmérnöki alapképzési (BSc) szak Budapest 2008 Tartalomjegyzék Alapadatok... 1 Bevezetés... 2 1. A Közlekedésmérnöki Karon folyó

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014. január Készítette: Az Intézeti akkreditációt előkészítő bizottság: Dr. Nagy Sándor

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNY GAZDASÁGTUDOMÁNY HOVA KERÜLHETÜNK?

GAZDASÁGTUDOMÁNY GAZDASÁGTUDOMÁNY HOVA KERÜLHETÜNK? gazd.qxd 2005.12.12. 18:16 Page 64 GAZDASÁGTUDOMÁNY GAZDASÁGTUDOMÁNY HOVA KERÜLHETÜNK? 64 A gazdaságtudományi képzésben igen gazdag a magyarországi kínálat: összesen 34 gazdasági karból választhatnak a

Részletesebben

1L-0EM-2006 1L-0EM-2007 1L-0EM-2008 1L-0EM-2009 1L-0EM-2010 1N-0EM-2002 1N-0EM-2003 1N-0EM-2004 1N-0EM-2005 1N-0EM-2006 1N-0EM-2007 1N-0EM-2008

1L-0EM-2006 1L-0EM-2007 1L-0EM-2008 1L-0EM-2009 1L-0EM-2010 1N-0EM-2002 1N-0EM-2003 1N-0EM-2004 1N-0EM-2005 1N-0EM-2006 1N-0EM-2007 1N-0EM-2008 Építőmérnök 2000 kiegészítő képzés, Levelező tagozat 1L-0EM-2004 4 250,- Ft 1L-0EM-2005 4 750,- Ft 1L-0EM-2006 4 650,- Ft 1L-0EM-2007 4 750,- Ft 1L-0EM-2008 5 000,- Ft 1L-0EM-2009 5 500,- Ft 1L-0EM-2010

Részletesebben

E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003.

E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003. E L T E I K I N F O R M A T I K A T A N Á R I S Z A K N A P P A L I T A G O Z A T B U D A P E S T, 2003. I. A képzés általános leírása Az Informatika tanár szakképzettség megszerzése a 166/1997.(X.3.)

Részletesebben

Építőmérnök BSc-MSc-PhD képzés www.epito.bme.hu. Dr. Lovas Antal dékán, BME Építőmérnöki Kar

Építőmérnök BSc-MSc-PhD képzés www.epito.bme.hu. Dr. Lovas Antal dékán, BME Építőmérnöki Kar Építőmérnök BSc-MSc-PhD képzés www.epito.bme.hu Dr. Lovas Antal dékán, BME Építőmérnöki Kar Institutum Geometrico-Hydrotechnicum Alapítva 1782 1782. augusztus 30-án kelt, II. József által aláírt alapító

Részletesebben

SZTE EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR

SZTE EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR 1 SZTE EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR Miért minket válasszon? Mert nálunk 3,5 ill. 4 év alatt a hallgatók szakmát tanulnak, mellyel mesterképzés nélkül is el tudnak helyezkedni. Mert képzéseink

Részletesebben

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése BME HSZI HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a hallgatók szakmai és emberi támogatását a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) legtöbb munkatársat

Részletesebben

HALLGATÓI FELVÉTELI SZABÁLYZAT

HALLGATÓI FELVÉTELI SZABÁLYZAT A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 2. SZ. MELLÉKLETE Ikt. szám: 361/1300/31-2/2012. HALLGATÓI FELVÉTELI SZABÁLYZAT 1 2. számú módosítással egységes szerkezetbe

Részletesebben

Az Épületszerkezettan oktatás hatékonyságának fejlesztése a Széchenyi István Egyetemen

Az Épületszerkezettan oktatás hatékonyságának fejlesztése a Széchenyi István Egyetemen Az Épületszerkezettan oktatás hatékonyságának fejlesztése a Széchenyi István Egyetemen Kőrössi Éva Horváth Tamás Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Történeti áttekintés

Részletesebben