Mesterséges Intelligencia MI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mesterséges Intelligencia MI"

Átírás

1 Mesterséges Intelligencia MI Tudásbázis építése Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437,

2 A tudásbázis építése tudásbeszerzés (knowledge acquisition): tudásmérnök valódi szakértő tudásszervezés (knowledge engineering): a tudásbázis építése ontológia szervezése (ontological engineering) A jó és a rossz tudásbázis tulajdonságai - egy jó tudásreprezentációs nyelv: nagy kifejező erejű, tömör, egyértelmű, környezet-érzéketlen, hatékony - tudásbázis: letisztázott, korrekt, csak fontos relációk kompromisszum: tömörség korrektség Tudásbázis fogyasztója: az emberi olvasó és a következtető gép Gyakori hiba: - embernek értelmesnek tűnő predikátumnevek használata - értelmesek lesznek-e a következtető eljárásnak is?

3 A tudásbázis építése mire lehet szükség objektumok, relációk csoportosulások, szervezetek, halmazok, képviselők objektumok részei, struktúrái, objektumok méretei objektumok és relációk változása az időben... (valódi objektumok modellezése ágens agyában ) ágens agyában létező objektum(fogalmak) modellezése ágens agyában? (cogito ergo sum?) 3

4 Tudásszervezés (Knowledge Engineering) lépései 1. Döntsük el, miről fogunk beszélni: objektumok, tények, relációk (ontológia) házi állatok, kutyák 2. Döntsük el predikátumok, függvények és konstansok szótárát: logikai szintű nevek (amire szabad kezünk van) nagy(x), hangos(x), harapós(x), kölyke(x), 3. A tárgytartományra vonatkozó általános tudás kódolása: logikai állítások = axiómák, precíz módon, a következtetési eljárás automatizmusához 4. Specifikus problémaegyedek leírása: ha az ontológia jó, könnyű, mert a nyelv adott 5. Kérdések megfogalmazása a következtető eljárás számára, válaszok fogadása: jutalom: helyettünk már csak a gép dolgozik (formális hitelességgel) x. harapós(x) harapós(kölyke(x)) Bodri = kölyke(cézár) nagy(bodri), harapós(bodri)?

5 Általános ontológia általános ontológia többé-kevésbé minden speciális problémában jó Figyelem: Minden általánosítás alól létezik kivétel, vagy a részletesebb információ hiányában csupán az alapértelmezést tekinthetjük, vagy pedig minden általánosítás csak egy bizonyos mértékig érvényes. Bár a paradicsom piros egy hasznos szabály, van zöld, sárga és narancssárga paradicsom is. Kivételkezelés kérdése a logikában?

6 Kategóriák - több objektumnak is közös tulajdonságai vannak - kategóriák rendeződnek egy egységes taxonómikus hierarchiába Bár a világgal való kölcsönhatás az egyedi objektumok szintjén történik, a következtetések zöme a kategóriák szintjén valósul meg. Ágens: észlelések bizonyos objektum jelenlétét érzékeli érzékelt tulajdonságok objektum milyen kategóriához tartozik kategória az objektumra vonatkozó további előrejelzések elsőrendű logika: a kategóriák reprezentálása (két módja) - unáris predikátumok: paradicsom(x) - a kategória reifikálása: paradicsomok halmaza egy konstans x egy paradicsom, x Paradicsomok, eleme(x, Paradicsomok) öröklődés: jó elv a tudásbázis szervezésére és egyszerűsítésére. Ha az Élelem kategória minden egyes esete ehető és a Gyümölcs az Élelem, az Alma viszont a Gyümölcs egy alosztálya, akkor tudjuk, hogy minden alma ehető. Ezek után: x. x Paradicsomok Piros(x) Gömbölyű(x)?

7 Természetes fajták kategória: a. szigorú definíció (pl. háromszög) b. a többség un. természetes fajta nincs letisztult definíciója Paradicsomok vörös színűek, kb. gömbszerűek, kb. 5-8 cm átmérőjűek, vékony, de erős bőrrel, belül hússal, magvakkal és lével. Lehet egy kocka alakú paradicsom? Lehet sárga? Paradicsom még, ha 1 m átmérőjű? Egy ágens nem lehet biztos, hogy az általa érzékelt objektum valóban egy paradicsom (hátha kivétel).

8 Szét kell választani mindazt, ami egy kategória minden egyes egyedére igaz, attól, ami a kategória tipikus egyedeire igaz: Paradicsomok Tipikus(Paradicsomok) c. Tipikus(c) c A természetes fajtákra vonatkozó tudás többsége valóban a tipikus egyedekről szól: x. x Tipikus(Paradicsomok) Piros(x) Gömbölyű(x) Ily módon képesek vagyunk a kategóriákra vonatkozó fontos tényeket feljegyezni, anélkül, hogy pontos definíciókat kellene megadnunk.

9 VIMIA313 Mesterséges intelligencia, Dobrowiecki - Eredics, BME-MIT 9

10 Mértékek (arány, intervallum, ordinális, nominális) Egyszerű kvantitatív mértékek reprezentálása könnyű: ára(a) = 10, ára(b) = 15, nagyobb(ára(b), ára(a)) Más mérték is van a gyakorlat nehéz, a desszert finom és a vers szép. A mértékek legfontosabb tulajdonsága, hogy többségben rendezettek. Az A tanár adta feladatok nehezebbek, mint azok, amiket a B tanár adott. Egy nehezebb feladatnál kevesebb pontot lehet elérni : e, f. Feladat(e) Feladat(f) Ad(A, e) Ad(B, f) (Nehézség(e) Nehézség(f)) e, f. Feladat(e) Feladat(f) (Nehézség(e) Nehézség(f)) (VárhatóEredmény(e) VárhatóEredmény(f))

11 Összetett objektumok objektumok kategóriákba rendeződnek - alkotó struktúrájuk szerint A része reláció tranzitív és reflexív. Része(Budapest, Magyarország) Része(Magyarország, KözépEurópa) Része(KözépEuropa, Európa) E tényekből, és a Része tranzitivitásából kikövetkeztethetjük, hogy Része(Budapest, Európa). x, y, z. Része(x, y) Része(y, z) Része(x, z)

12 Az idő, a tér és a változás A szituáció kalkulusnak két problémája van: - a szituációk időben pillanatnyi jellegűek - időben egyetlen egy cselekvés történik egyszerre (nem mindig elég) Eseménykalkulus egy konkrét univerzum: térbeli + időbeli dimenzió egy esemény: univerzum (téridő) egy darabja, mind időbeli, mind térbeli kiterjedéssel. részesemény: RészEsemény(AngliaiCsata, WWII) intervallum, hely Benne(NewYork, USA) folyamat, folytonos esemény, állapot, fizikai objektum folyó esemény pl. Római Birodalom tér/idő alakulása temporális logikák: a modális logikák egy változata " p" - "p a jövőben, minden pillanatban igaz lesz" " p" - "p a jövőben, valamikor igaz lesz".

13 VIMIA313 Folyó események (ld. jegyzet)

14 Szubsztanciák A természetes nyelv: ellentmondásos intuíció. Létezik-e ParadicsomLé-nek nevezhető objektum? A valóság nagy része a példányosításnak az elkülönülő objektumokra való felbontásnak látszólag ellenáll. A valóság ez a része: az anyag, ill. a dolog. Malac, vaj objektumok: - megszámlálható - nem megszámlálható - akármilyen része a vaj-objektumnak szintén vaj-objektum - sajnos nem lesz két malacunk, ha a malacot ketté szeljük x, y x Vaj Része(y, x) y Vaj (az anyag a rész mentén öröklődik, a dolog nem: következtetésnél fontos!)

15 Szubsztanciák belső tulajdonságok: inkább magához az objektum szubsztanciájához tartoznak, mint az objektum egészéhez. Ha valamit ketté vágunk, részei a belső tulajdonságukat megtartják - legyen ez sűrűség, forráspont, íz, szín, a tulajdonos azonossága, stb. külső tulajdonságok éppen az ellenkezője: olyan tulajdonságokat, mint a súlyt, hosszat, alakot, funkciót, stb. melyeket a részekre bontásnál megtartani nem lehet. Az Anyag kategória a legáltalánosabb szubsztancia kategória, egyetlen belső tulajdonsága sincs. A Dolog a diszkrét objektumok legáltalánosabb kategóriája, egyetlen külső tulajdonsága sincs. egy valós objektum lehet Anyag, de lehet Dolog is (pl. egy tó) de csinálhatunk dolgot anyagból (pl. 1 kg vaj) (ontológiai elkötelezettség)

16 CYC Doug Lenat, 1984 nagyjából máig, Columbia Desk Encyclopedia (mint az emberi tudás) kódolása kb. 20 év: 700 év ember, 70 m$, fogalom, 2 millió axióma, 6000 mikro elmélet + esemény kalkulus kidolgozása

17 Mentális objektumok és hiedelmek - egy ágens - saját hiedelmei + mások hiedelmei miért kell? Mentális objektumok: Ágens hisz B-t. Ágens tud B-t. Hiszi(Ágens, x) - vajon milyen objektum az x? x logikai állítás nem lehet. (Superman = Clark) = (Hiszi(Lujza, Repül(Superman)) Hiszi(Lujza, Repül(Clark))) Referenciális átláthatóság: egy termet a vele ekvivalens termmel szabadon helyettesíthetünk. Elmosódott kontextus Megoldás: szintaktikai elmélet, metanyelvek modális logikák (szintaktika, szemantika, bizonyítás elmélet)

18 Hiszi_Lujza( Repül(Superman) ) Hiszi-Lujza Repül(Superman) meta-nyelv modális operátor p p p Hiszi-Lujza p Hiszi-Lujza p Hiszi-Lujza p Hiszi-Lujza p p = Szép-az-idő pesszimista jól informált mérges malac túlzott optimista Min múlik valóban a modális állítás igazságértéke? Mert ezt be kell építeni a logika szemantikájába!

Az ontológiaépítés módszertana. Tóth Máté és Kovács Zoltán Csaba

Az ontológiaépítés módszertana. Tóth Máté és Kovács Zoltán Csaba Az ontológiaépítés módszertana Tóth Máté és Kovács Zoltán Csaba Tartalom 1 Bevezetés... 4 2 A fogalmak osztályozásának alapkérdései... 6 3 Tudásszervezési rendszerek... 11 3.1 A metaadat fogalma... 11

Részletesebben

Vas Réka Franciska. Tudásfelmérést támogató oktatási ontológia szerepe és alkalmazási lehetőségei

Vas Réka Franciska. Tudásfelmérést támogató oktatási ontológia szerepe és alkalmazási lehetőségei Vas Réka Franciska Tudásfelmérést támogató oktatási ontológia szerepe és alkalmazási lehetőségei Információrendszerek Tanszék Témavezető: Dr. Gábor András Vas Réka Franciska Budapesti Corvinus Egyetem

Részletesebben

1. Bevezetés. Gépi intelligencia I. Fodor János NIMGI1MIEM BMF NIK IMRI

1. Bevezetés. Gépi intelligencia I. Fodor János NIMGI1MIEM BMF NIK IMRI 1. Bevezetés Gépi intelligencia I. Fodor János BMF NIK IMRI NIMGI1MIEM Tudnivalók Tartalomjegyzék I 1 Tudnivalók A tantárgy és előadója Rövid tematika Irodalom Követelmények Ütemezés 2 Bevezetés Intelligencia

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Reprezentációs nyelv. A természetes nyelv lexikai készlete felfogható olyan rendszerként, amelynek

1. Bevezetés. 2. Reprezentációs nyelv. A természetes nyelv lexikai készlete felfogható olyan rendszerként, amelynek 1. Bevezetés A természetes nyelv lexikai készlete felfogható olyan rendszerként, amelynek elemei jelentésükön keresztül kölcsönös megszorításokat rónak ki egymásra. Ezeket a megszorításokat az elemek logikai

Részletesebben

1. Tétel Racionális ágens Definíció: Komponensek: Feladatkörnyezet és fajtái: Ágenstípusok: 2. Tétel Informálatlan keresés definíciója: Fa keresés:

1. Tétel Racionális ágens Definíció: Komponensek: Feladatkörnyezet és fajtái: Ágenstípusok: 2. Tétel Informálatlan keresés definíciója: Fa keresés: 1. Tétel Racionális ágens Definíció: Az ideális racionális ágens minden egyes észlelési sorozathoz a benne található tények és a beépített tudása alapján minden elvárható dolgot megtesz a teljesítményérték

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Logikai Emberi ágens tudás és problémái gépi reprezentálása Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade

Részletesebben

Tudásszervezési rendszer

Tudásszervezési rendszer 1 Tudásszervezési rendszer A tudásszervezési rendszer funkcióját, szerepét az archívumok világában már korábban megadtuk. Akármilyen tudásszervezési rendszert is használjunk, a keresés teljes folyamatában

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia előadás jegyzet

Mesterséges Intelligencia előadás jegyzet Mesterséges Intelligencia előadás jegyzet MI alkalmazási területei 1. ÍRÁSFELISERÉS ORC optikai karakter felismerés 2. BESZÉDFELISMERÉS beszélt szövegből text file a betűk nem azonos módon ejtődnek ki

Részletesebben

fórum Lewis a világok sokaságáról

fórum Lewis a világok sokaságáról fórum N Bács GáBor kocsis lászló Lewis a világok sokaságáról David lewis, az analitikus filozófia egyik legnagyobb hatású gondolkodója, leginkább úgy ismert, mint a lehetséges világokkal kapcsolatos realizmus

Részletesebben

BABICS LÁSZLÓ A TÖMEGTÁRSADALMAK MECHANIKÁJA ÉS TERMODINAMIKÁJA. 2003. február 10.

BABICS LÁSZLÓ A TÖMEGTÁRSADALMAK MECHANIKÁJA ÉS TERMODINAMIKÁJA. 2003. február 10. BABICS LÁSZLÓ A TÖMEGTÁRSADALMAK MECHANIKÁJA ÉS TERMODINAMIKÁJA 2003. február 10. 2 Eszményeken, eszményi állapotokon csüggtem, anélkül, hogy a tömeg tekintetbe vételére gondoltam volna, amelynek állapota

Részletesebben

-------------------------------------------- MIEA 18.5, --------------- Magyarázza meg, hogy milyen alapgondolat vezetett el a VKH tanuláshoz?

-------------------------------------------- MIEA 18.5, --------------- Magyarázza meg, hogy milyen alapgondolat vezetett el a VKH tanuláshoz? 2015 ZH és vizsga kérdések és feladatok tankönyv (Almanach) és előadás referenciái tankönyv (Almanach - MIEA): alfejezetszámok előadás: 2014 ősz, tárgylapján --------------------------------------------

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

A fogalmi szerep szemantika és a jelentés naturalizálása *

A fogalmi szerep szemantika és a jelentés naturalizálása * Világosság 2005/12. Ismeretség és fogalom Forrai Gábor A fogalmi szerep szemantika és a jelentés naturalizálása * Tanulmányomban három célom van. Egy: elmagyarázni, hogy a fogalmi szerep szemantika miért

Részletesebben

Társadalmi rendszerek számítógépes szimulációja

Társadalmi rendszerek számítógépes szimulációja Társadalmi rendszerek számítógépes szimulációja Jegyzet kézirat V0.9 1. Tartalomjegyzék: 2. Jelen jegyzet az ELTÉn meghirdetett azonos nevű tárgy írásos előadásjegyzet tervezete. A jegyzet még képlékeny

Részletesebben

Szemantikus Web: egy rövid bevezetés

Szemantikus Web: egy rövid bevezetés Szemantikus Web: egy rövid bevezetés Herman Iván World Wide Web Consortium email: ivan@w3.org 1. Bevezetés A Weben lévő információk típusa igen nagy változatosságot mutat. A klasszikus szöveges információk

Részletesebben

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KÉRDÉSEI A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSBAN

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KÉRDÉSEI A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSBAN Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Informatikai Intézet A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KÉRDÉSEI A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSBAN DR. KOVÁSZNAI GERGELY ÉS DR. KUSPER GÁBOR JEGYZETE Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...4

Részletesebben

DÖNTÉST TÁMOGATÓ RENDSZEREK ALKALMAZÁSI

DÖNTÉST TÁMOGATÓ RENDSZEREK ALKALMAZÁSI Szent István Egyetem Gödöllő DÖNTÉST TÁMOGATÓ RENDSZEREK ALKALMAZÁSI KÉRDÉSEI A MEZŐGAZDASÁGBAN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZIMULÁCIÓRA ÉS A SZAKÉRTŐI RENDSZEREKRE DOKTORI ÉRTEKEZÉS Készítette: Gyenge Balázs

Részletesebben

Cselekvéselmélet. Syi. i@syi.hu

Cselekvéselmélet. Syi. i@syi.hu Cselekvéselmélet Syi i@syi.hu October 16, 2013 2 Contents Előszó.......................................... 1 1 Logikai, módszertani alapok 5 1.1 Metafogalmak.................................. 8 1.2 Halmazelmélet..................................

Részletesebben

MIT ÉR AZ ADAT, HA KÉP?

MIT ÉR AZ ADAT, HA KÉP? MultiMédia az Oktatásban 2007 konferencia Budapesti Műszaki Főiskola, 2007. augusztus 23-24. MIT ÉR AZ ADAT, HA KÉP? Forczek Erzsébet SZTE, ÁOK Orvosi Informatikai Intézet forczek@edu.szote.u-szeged.hu

Részletesebben

Döntéstámogatás a médiainformatikában

Döntéstámogatás a médiainformatikában Döntéstámogatás a médiainformatikában Nemhivatalos jegyzet v0.2 A jegyzet még nem teljes, folyamatosan bővül és javul, kb. a pótzh idejére ér el egyfajta kiforrott formát. Nem véletlenül van verziószámozva,

Részletesebben

Tudat, élmény, reprezentáció az érzékleti minőségek kognitív elemzése

Tudat, élmény, reprezentáció az érzékleti minőségek kognitív elemzése VILÁGOSSÁG 2008/11 12. Tanulmányok az elméről, a megismerésről Jakab Zoltán Tudat, élmény, reprezentáció az érzékleti minőségek kognitív elemzése BEVEZETÉS Jelen tanulmányban az érzékleti minőségek egy

Részletesebben

Quine: Arról, hogy mi van 1 Felkészülési segédlet Papp Gábor

Quine: Arról, hogy mi van 1 Felkészülési segédlet Papp Gábor Quine: Arról, hogy mi van 1 Felkészülési segédlet Papp Gábor A tárgyalt írás a filozófia egyik klasszikus problémájával foglalkozik. Mi az, ami létezik? Hogyan lehetséges bizonyos létezők mellett ontológiailag

Részletesebben

Döntéshozatal és döntéstámogatás 1.

Döntéshozatal és döntéstámogatás 1. Döntéshozatal és döntéstámogatás 1. dr. Raffai Mária http://rs1.sze.hu/~raffai raffai@sze.hu Miről lesz szó? a döntési tevékenység döntési szituáció döntési elemek irányzatok, modellek a döntés folyamata

Részletesebben

Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája I.

Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája I. Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája I. Bevezetés Bevezető A tiszta ész kritikájához Kant célkitűzése A tiszta ész kritikájának fő célkitűzése az, hogy bemutassa az emberi megismerőképesség működési elveit,

Részletesebben

Reichenbachi közös-ok zárt rendszerek. - tudományfilozófia TDK dolgozat -

Reichenbachi közös-ok zárt rendszerek. - tudományfilozófia TDK dolgozat - Reichenbachi közös-ok zárt rendszerek - - Bevezetés Az ok, okozat, okság háromság mindig is sokat foglalkoztatta a filozófiát; amilyen nagy tisztelettel magasztalták egyesek, olyan mély lenézéssel illették

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatikai Kar. Kétszemélyes logikai játékok

Debreceni Egyetem Informatikai Kar. Kétszemélyes logikai játékok Debreceni Egyetem Informatikai Kar Kétszemélyes logikai játékok Témavezető: Mecsei Zoltán Egyetemi tanársegéd Készítette: Szabó Dániel András Programtervező Informatikus Debrecen 21 Ezúton szeretnék köszönetet

Részletesebben

BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY.

BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY. GYARMATI PÉTER BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY. Készült a középfokú Tudományos Önképzőkörök előadássorozataihoz. Mottó:...Mondják e Földön nincs elégedés: De, ki

Részletesebben

Véletlenszerűség. Véletlenszerűség. Tartalom. Megjegyzés

Véletlenszerűség. Véletlenszerűség. Tartalom. Megjegyzés Tartalom A matematika és a valóság viszonya. A véletlenszerűség és a legfontosabb hozzá kapcsolódó fogalmak magyarázata, a véletlenszerűség néhány alapvető tulajdonsága és törvényszerűsége. A véletlen

Részletesebben

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízásából

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízásából Az információs társadalom tudástranszfer innovatív módjai Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízásából MTA Információtechnológiai Alapítvány 2003 A tanulmány készítéséért felelős vezető A tanulmány

Részletesebben

Az ERP rendszerek metamorfózisa Doktori értekezés

Az ERP rendszerek metamorfózisa Doktori értekezés Az ERP rendszerek metamorfózisa Doktori értekezés Készítette: dr. Ternai Katalin Budapest, 2008. 1 Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Ph.D. program Információrendszerek Tanszék Az ERP rendszerek

Részletesebben