Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, április 25.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25."

Átírás

1 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, április 25. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az MVM NET a DE-CIX internetforgalom-cserélő viszonteladója lett 2 Beszállítói nap az MVM OVIT-nál 3 Elkészült a tatabányai fűtőerőmű biomassza tüzelőrendszere 4 Dél-afrikai újságírók jártak az atomerőműben 5 Szponzorálás Az MVM Csoport társaságai a Szakma Sztár Fesztiválon 6-7 Kiszámíthatóság a támogatáspolitikában 7 A paksi bővítés hírei Magyarország az uniós energiapolitikával összhangban cselekszik 8-9 Ausztria szerint torzítaná a piacot a nukleáris energia állami támogatása 9-10 Alternatív energia Segíti az új támogatási rendszer a zöldenergia arányának növekedését A hazai energiaszektor hírei Zavartalan volt a földgázellátás télen VG: kelet felé tart a gáz forintot fizet az ELMŰ 14 Idén sem fizet osztalékot a Tigáz 15 Szénre alapozott iparfejlesztést terveznek a Mecsekben Külföldi energiaszektor A franciák elkötelezettek a brit atomerőmű-építésben A Roszatom bevételeinek felét külföldi megrendelések adják 18 NAÜ: az atomenergiának meghatározó szerepe lesz Japán szakértők a tengerfenék alá süllyesztenék a sugárzó atomhulladékot 20 Merkel: az Északi Áramlat 2 megépítése üzleti döntés volt 21 Viharos gázüzlet az Északi Áramlat 2 22 Érvénytelen az olasz népszavazás ország írta alá a párizsi klímaegyezményt éve történt a csernobili katasztrófa 25 Hírek röviden Bértárgyalások a villamosenergia-iparban - Több megyében fejleszt az E.ON - A FŐGÁZ is részt vett a Szakma Sztár Fesztiválon - Miniszteri elismerés az atomerőmű fotósának

2 2 Hírek az MVM Csoportról Az MVM NET a DE-CIX internetforgalom-cserélő viszonteladója lett április 18., 19. (fotó: mvm.hu) Az MVM NET Zrt. Európa legnagyobb internetforgalom-cserélőjének, a frankfurti DE-CIX-nek (Deutscher Commercial Internet Exchange) a hivatalos viszonteladójává vált. Az MVM NET azt közölte az MTI-vel, hogy az MVM Csoportba tartozó telekommunikációs társaság az első Magyarországon, amely ilyen jogosultságot szerzett. Ezt ismertetve írta a GazdPort, a Tőzsdefórum, a Magyar Idők, hogy a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat üzemeltetésével 2012 óta az MVM NET végzi a kormányzati távközlési tevékenységek biztosítását több mint 6200 km-es optikai gerinchálózatán keresztül. A társaság emellett országos infrastruktúráján piaci ügyfeleknek is nyújt szolgáltatást. Az MVM NET 2014 óta teljes jogú tagja a DE-CIX platformnak, mostantól arra is lehetősége lesz, hogy a szolgáltatásokat viszonteladóként értékesíthesse saját portján, az internetszolgáltatói összekapcsolódási ponton. A most megszerzett viszonteladói státus hozzájárul a társaság stratégiai céljainak megvalósításához, hogy növelje szolgáltatói szerepét a magyar és a regionális piacokon. Az MVM NET tagja a budapesti internetforgalom-cserélőnek, a BIX ViP-nek is. A cég viszonteladói szerződést kötött az Internet Szolgáltatók Tanácsával, így képes a BIX szolgáltatásait Budapesten kívül is nyújtani. A tesztelést már elindította Nyíregyházán, Miskolcon és Kisvárdán, de folyamatban van Zalaegerszegen, Ajkán, Gyöngyösön és további városokban is a BIX ViP szolgáltatások kialakítása. A szolgáltatások hamarosan mobil technológiával is kiegészülnek az LTE450 mobil adathálózat-fejlesztési projektben, amely nagymértékben hozzájárul a digitális közszolgáltatások fejlesztéséhez Magyarországon.

3 3 Beszállítói nap az MVM OVIT-nál április 22. (fotó: ovit.hu) Az MVM OVIT Zrt. április 21-én második alkalommal rendezte meg beszállítói napját, melynek célja a társaságnál kínálkozó üzleti lehetőségek bemutatása, a beszállítókkal és alvállalkozókkal közösen végzett munka kereteinek kijelölése, a megrendelői elvárások megfogalmazása. Az eseményen a társaság menedzsmentje értékelte a partnerek tavalyi tevékenységét, elismerő okleveleket osztott ki, átadta az Év Beszállítója 2015, valamint az Év Alvállalkozója 2015 díjakat - közölte honlapján a cég. Patay László vezérigazgató köszöntője után Osvay Péter vállalkozási igazgató, Benyó Tibor hálózati igazgató és László Ferenc termelési igazgató bemutatta az MVM OVIT-nál kínálkozó együttműködési lehetőségeket, valamint megfogalmazta a megrendelői elvárásokat. A tavalyi évben nyújtott kiemelkedő alvállalkozói és beszállítói teljesítményükért a Geotech Kft., a Konkoly és Kis Mérnöki Iroda Kft., a MaxiCont Kft., a Térerő Kft., a Siemens Zrt. és a Schneider Electric Zrt. képviselői vehettek át elismerő okleveleket. Ezt követően átadták az Év Beszállítója 2015 és az Év Alvállalkozója 2015 díjat. A díjazott társaságok tavaly az MVM OVIT Zrt. kiemelkedő projektjeiben vettek részt, az általuk nyújtott szolgáltatások és szállított termékeik kimagaslóan jó minőségűek voltak, az MVM OVIT Zrt.-vel való hatékony együttműködésük jelentős üzleti sikereket eredményezett. Mindezek alapján az Év Beszállítója 2015 díjat a ThyssenKrupp Ferroglobus Zrt. nyerte el. Az Év Alvállalkozója 2015 díjban négy társaság részesült. Három díjat az MVM OVIT kivitelező igazgatóságainak (hálózati, erőművi-karbantartási, termelési) alvállalkozói, az EKS-Service Kft., az ISO-SZER Kft., a NAGÉV CINK Kft. vehettek át, valamint díjat kapott a mérnökszolgáltatói tevékenységet folytató PÖYRY ERŐTERV ZRt. A díjak plakettjeit az MVM OVIT Zrt. által támogatott Derkovits-ösztöndíjas fiatal szobrászművész, Németh Marcell alkotta.

4 4 Elkészült a tatabányai fűtőerőmű biomassza tüzelőrendszere április 21. Befejeződött a tatabányai fűtőerőmű kazánjainak átalakítása faaprítékra, a 6,1 milliárd forintos beruházás az erőműnél 41, az erdőgazdaságnál 420 új munkahelyet jelent - mondta a polgármester a sajtótájékoztatón. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) hozzátette: építettek egy új, 18 megawatt teljesítményű forróvizes kazánt, és két 37 megawattos gőzkazánt alakítottak át faapríték elégetésére, együttesen 92 megawatt megújuló hőenergia teljesítménnyel. Az erőmű a fejlesztéshez 1,5 milliárd forint támogatást kapott uniós és magyar állami forrásokból. A polgármester emlékeztetett: számos elképzelés közül választották ki a leggazdaságosabb megoldást, mely a helyi erőforrásokra alapozva kedvező rezsiköltségeket biztosít az ott élőknek. A fűtőerőművet az MVM OVIT építette át biomasszás tüzelésűre. A társaság elkészítette a tüzelőanyag behordó berendezést, nyolc órára elég tüzelőanyagot tároló hombárok épültek, elkészült a kazánokhoz tartozó salakeltávolító és pernyeleválasztó berendezés. A létesítmény tüzelőanyag igénye évente átlagosan 100 ezer tonna faapríték. A társaság 2015 májusában kötött 2032-ig szóló szerződést a Vértesi Erdő Zrt.-vel a nyersanyag szállításáról. A szerződés aláírásakor elhangzott, hogy az üzletkötés értéke eléri az 1,5 milliárd forintot. Az erdőgazdaság 27 tagú biomassza-integrációt hozott létre és logisztikai központot létesített a biztonságos ellátás érdekében. A fejlesztéssel a faapríték tüzelőanyag részaránya csaknem 90 százalék lesz, a gázfelhasználás ennek megfelelően csökken. Az átalakítás előtt az erőművet gázzal fűtötték, évente 60 millió köbméter gázt használtak fel. A földgáz kiváltásával évente 64 ezer tonnával csökken az üvegház hatású gázok kibocsátása. A Tatabánya Erőmű Kft. jelenleg 23 ezer lakást és számos intézményt lát el fűtéssel és meleg vízzel, kapcsoltan pedig áramot is termel. A villamosenergia-termelés mintegy 50 megawatt, távfűtésre évente 1,1 millió Gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak, amely a hőenergiát kétszáz kilométernyi vezetékhálózaton juttatja el a fogyasztókhoz. A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Zrt.-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, a fennmaradó részt az ELMIB Energetikai Zrt. és más magánbefektetők birtokolják.

5 5 Dél-afrikai újságírók jártak az atomerőműben április 20. (fotó: paksihirnok.hu) Azt, hogy atomerőművi blokkokat épít, már elhatározta a Dél-Afrikai Köztársaság, de azt még nem, hogy ezzel kit bíz meg. Az egyik lehetséges szállító a Roszatom, amely komplex csomagot ajánl, beleértve a szakemberképzést és egy kísérleti reaktor építését is - olvasható VT monogrammal a paksihirnok.hu portálon. Az orosz atomenergetikai cég szervezésében tizenkét újságíró ismerkedett a magyar atomprogrammal, beleértve a meglévő paksi blokkokat és a kapacitás fenntartásáról szóló terveket. Egyikük, Warren Thompson azt mondta: meglepte az a nyitottság, amelyet Pakson és az atomerőműben tapasztalt. Az különösen nagy élmény volt számukra, hogy bemehettek a működő blokk épületébe, a karbantartó gyakorló központban pedig a berendezések másába is bebújhattak - erről Yolandi Groenewald, a City Press újságírója beszélt, aki azt mondta, leginkább a finanszírozással kapcsolatban vannak kétségek hazájában az atomerőmű-építés kapcsán. Az újságírók a paksi városházán a polgármestertől kaptak tájékoztatást. Süli János beszélt arról, hogy milyen hatással volt az atomerőmű építése a településre és mire számít az új blokkok építése kapcsán. Szép feladat, komoly kihívás - mondta a paksi projektről. Az újságírók a TEIT vezetőivel is találkoztak. A tizenkét újságíróból álló küldöttség Bátaapátiban a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolóját is megtekintette.

6 6 Szponzorálás Az MVM Csoport társaságai a Szakma Sztár Fesztiválon április 20. (logó: mvm.hu) Leendő munkatársait kereste a Szakma Sztár Fesztiválon a MAVIR ZRt. és az MVM OVIT Zrt., míg az MVM Partner ZRt. főszponzorként vett részt a rendezvényen. A fesztivál célkitűzése - a fizikai szakmák társadalmi megbecsülésének és vonzerejének növelése - egybecseng az MVM Csoport társaságai által megfogalmazott céllal: a jövőben is felkészült szakembereket szeretnének szerződtetni. Az NRGreport, a Gazdport beszámolt arról is, hogy jól képzett, fiatal szakmai tanulókat díjazott a MAVIR, az MVM OVIT és az MVM Partner. Utóbbiak második alkalommal vettek részt a fesztiválon, a MAVIR pedig idén csatlakozott az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyhez, amelynek döntőjét április között a Budapesten zajló pályaválasztó fesztiválon tartották. A hegesztő és szerkezetlakatos szekció döntőit az MVM OVIT szakemberei a helyszínen kísérték figyelemmel. Az országos döntők résztvevőinek köre az MVM OVIT jövőbeli szakemberigényének meghatározó utánpótlása lehet, így a cég a számára legfontosabb szakmákban - erősáramú elektrotechnikus, szerkezetlakatos és hegesztő - tanulóknak rendezett versenyek győzteseinek ajánlott fel díjakat. A paksi atomerőműben szigorú előírások és munkabiztonsági szabályok szerint folyik a munka, ami nagy precizitást, elsőrangú szakmai munkát kíván. Mindezek mellett megkezdtük a felkészülést a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásával kapcsolatban várható feladatainkra is. Természetes tehát, hogy figyelemmel kísértük a szakképzésnek ezt a fontos versenyét, hogy tapasztalatokat szerezzünk a szakemberképzés helyzetéről és az utánpótlási lehetőségekről" - mondta Ács Attila erőművi és karbantartási igazgató, aki a szerkezetlakatos-verseny első helyezettjének adta át a díjat. A MAVIR az ország ellátásbiztonságának kulcsfontosságú szereplője, így számára elengedhetetlen, hogy a következő évtizedekben is magasan képzett szakemberekkel láthassa el feladatait. A rendszerirányító díjakat ajánlott fel az erősáramú elektrotechnikus és villanyszerelő kategóriák legjobbjainak. "A

7 7 fesztiválon való részvétel célja az volt, hogy az elektrotechnika a választható szakmák sorában méltó helyet kapjon: fogékony és tehetséges tanulók számára perspektívát kínáljunk és elősegítsük a szakember-utánpótlást, főként a MAVIR üzemviteli szakterülete számára" - mondta Bencsik Tibor, a MAVIR ZRt. üzemviteli igazgatója. Az MVM Partner ZRt. az elektrotechnikai technikus kategória első helyezettjének, az erősáramú technikus kategória második helyezettjének, illetve a villanyszerelő kategóriában harmadik helyezést elért versenyzőnek ajánlott fel díjakat. Kiszámíthatóság a támogatáspolitikában április 18. (fotó: paksihirnok.hu) Kiszámítható, megnyugtató rendszert szeretne mindenki - fogalmazott Hirt Ferenc országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) a kerekasztal-beszélgetés után, amely a paksi atomerőmű környezetét érintő támogatási rendszerrel foglalkozott. A paksihirnok.hu tudósítása szerint Budapesten egyeztettek a Miniszterelnökséget vezető, valamint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel. A találkozón Heringes Anita (MSZP) parlamenti képviselő és Süli János, Paks polgármestere, a Paksi Társadalmi Tanács elnöke is részt vett. Hirt Ferenc azt mondta, sokféle pénztárcából sokféle igényt elégített ki korábban a paksi atomerőmű. Seszták Miklós miniszter kapta a feladatot, hogy összefésülje ezeket a szálakat - fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, nemcsak sporttámogatásról és nemcsak Paksról van szó, hiszen sokrétű, színes a paletta. Mint mondta, megvizsgálják, hogy mindezekből az MVM és a paksi atomerőmű mennyit tud vállalni. Paks I. esetében a tulajdonos a kiadásokat jobban nyomon kívánja követni, Paks II. esetében pedig a zöld lámpára várnak. Jelezte: a jogos igényeket mindenki szeretné kielégíteni és olyan megoldásra törekszenek, amely nemcsak időleges, hanem kiszámíthatóságot és megnyugvást is hoz.

8 8 A paksi bővítés hírei Magyarország az uniós energiapolitikával összhangban cselekszik április 18., 19. (fotó: paksihirnok.hu) A paksi atomerőmű bővítési projektje során Magyarország az uniós energiapolitikával összhangban cselekszik, mivel az Európai Bizottság is a nukleáris termelőkapacitás szinten tartásával számol a jövőben - mondta a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az MTI-nek. Ezt a Portfólió, a hirado.hu, a Magyar Hírlap is idézte. Aszódi Attila kiemelte: az EB közelmúltban kiadott stratégiai jelentése a nukleáris termelőkapacitás jelenlegi szintjének fenntartásával számol 2050-re Európában, amelyhez milliárd eurós beruházásra lehet szükség. A kapacitásfenntartáshoz tartozik az új erőművek építése és a meglévők élettartamának meghosszabbítása is. Hangsúlyozta: a jelentésben a bizottság is a legfejlettebb reaktorok közé sorolja a paksi projekthez tervezett VVER-1200-as reaktort. A kormánybiztos az Energiaklub paksi bővítésről szóló rendezvényén elhangzottakra reagálva leszögezte: fontos szuverén jog, hogy minden ország maga döntsön az energiamixéről. Míg Ausztria a magas hegyek miatt képes arra, hogy a felhasznált áram 60 százalékát vízenergiából állítsa elő, Magyarországon ez nem lehetséges - az osztrák álláspontra reagált így, amely a megújuló energiák felhasználását hangsúlyozza. Kitért arra, hogy jelenleg az európai áramtermelés 27 százalékát adják az atomerőművek, a 28 tagállamból 14-ben van reaktor. Óriási ellátásbiztonsági és klímavédelmi előnyei vannak annak, hogy ezek az erőművek a nap 24 órájában termelnek. Kitért arra is, hogy jelenleg 10 országban zajlik atomerőmű-építés vagy engedélyezési, előkészítési folyamat, példaként Szlovákiát, Franciaországot és Finnországot említette. A kormánybiztos szerint Ausztriával korrekt, partneri együttműködés zajlik a paksi bővítéssel kapcsolatban. A környezeti hatásvizsgálati eljárásba 30 országot hívtak meg, Ausztria kérésére közmeghallgatást és szakértői konzultációt is tartottak, amelyen minden kérdésre válaszoltak. Ausztria március végén jelezte, hogy az

9 9 eljárást lezártnak tekinti, a biztonsággal kapcsolatos fennmaradt műszaki kérdéseket pedig bilaterális úton kívánja rendezni. Aszódi Attila kitért arra, hogy a megújuló energiák, a nap- vagy a szélenergia, a biomassza óriási állami támogatásokat élvez. Paks II.-nél pedig nincs szükség ártámogatásra vagy fix átvételi árra, hogy a projekt megtérüljön - hívta fel a figyelmet. A 2020-as évek közepére várható piaci áramárnál a projekt az összes költségét ki tudja termelni - jelentette ki. Emlékeztetett: az Európai Bizottsággal régóta egyeztetnek az állami támogatás ügyében, minden kérdésükre válaszoltak. Hangsúlyozta, hogy nem tiltott állami támogatás miatt folyik a vizsgálat, egyben jelezte: remélik, hogy év közepéig kialakítja a bizottság az álláspontját. Aszódi Attila szerint a kormány vizsgálta a beruházás alternatív forgatókönyveit, beleértve a zéró alternatívát is. A parlament által 2011-ben elfogadott energiapolitikai forgatókönyv szerint az atomenergiát is tartalmazó változat hosszú távon a legjobb megoldás az ország energiaellátásának biztosítására - mondta. Mivel az orosz fővállalkozóval fix áras szerződést kötöttek, nincs szükség olyan többletberuházásokra, amelyek eddig nem lettek volna benne a számításokban - tette hozzá a kormánybiztos. Ausztria szerint torzítaná a piacot a nukleáris energia állami támogatása április 18., 19. Az osztrák nagykövetség agrárattaséja szerint minden országnak megvan a joga arra, hogy meghatározza saját energiamixét, azonban a nukleáris energia állami támogatása torzítaná a liberalizált európai energiapiacot és hátráltatná a megújuló energiák terjedését. Ernst Zimmerl erről az Energiaklub Paks II. - Egy bizonytalan beruházás elnevezésű rendezvényén beszélt. Hozzátette: az osztrák kormány aggályosnak tartja, hogy a paksi projektről nem volt közbeszerzési tender, amelyet előír az uniós jog. Az uniós versenyjogi szabályokat is be kell tartani, az osztrák kormány szigorúan elutasítja a nukleáris energia minden közvetlen vagy közvetett támogatását - szögezte le. Elmondta azt is, hogy bár a magyar és az osztrák kormánynak eltérő nézetei vannak a nukleáris energiáról, meg van győződve arról, hogy közös érdek a nukleáris biztonság folyamatos növelése. Jogilag kötelező érvényű biztonsági előírásokra van szükség - jelentette ki. Felidézte, hogy 2015-ben bilaterális egyeztetések voltak a környezeti hatásvizsgálat témájában, és úgy vélte, elérhető közelségbe került egy

10 10 megállapodás egyes nukleáris biztonsági kérdésekben, amint több információ elérhető lesz a két ország közötti nukleáris információs megállapodás alapján. A komoly nukleáris balesetek nem állnak meg az országhatároknál - jelezte és felhívta a figyelmet az átláthatóság szükségességére, amit az uniós jog is szabályoz. "Nagyon aggasztó, hogy a két új reaktor megépítéséről szóló, az orosz féllel kötött megállapodás részleteit 30 évre titkosították" - jegyezte meg. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője a beruházással kapcsolatos uniós vizsgálatokról elmondta: a legfontosabbak a tiltott állami támogatás miatti és a közbeszerzési eljárás kiírásának elmaradása miatti eljárások. (ProfitLine, Privátbankár, Portfólió, figyelo.hu, vg.hu/mti) (fotó: energiaklub.hu) Soha nem készültek el azok a kormányzati tanulmányok, amelyekkel az új atomerőmű építésének indokoltságát igazolnák - ezt írta a konferenciáról a Népszabadság. Koritár Zsuzsa, a szervezet szakértője kiemelte: csaknem 30 adatigénylési eljárást kezdeményeztek a titkosított alapdokumentumok megismeréséért. Az egyik esetben a bírósági ítélet rögzítette azt, hogy azok a megalapozó, a négyezer milliárd forintos beruházás indokoltságát igazoló tanulmányok, amelyekre a kormányzati kommunikáció visszatérően hivatkozik, soha nem készültek el. Az Energiaklub elemzése szerint a majdani építés alatt évente 450 milliárdos költségvetési mozgásteret kell - kiadáscsökkentéssel vagy adónöveléssel - megteremtenie a kormánynak a finanszírozáshoz, erre is kitért cikkében Hargitai Miklós április 23. Elképzelhető, hogy újabb kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítése ügyében. A kormányzat ugyanis a beruházás indításakor nem tartotta be az úgynevezett villamosenergia-piaci irányelvet, amely állami erőműépítések esetében előírja a különböző energiatípusok versenyeztetését az építkezések elkezdése előtt - írta a Magyar Nemzetben Illés József a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselőjére, Jávor Benedekre hivatkozva.

11 11 Alternatív energia Segíti az új támogatási rendszer a zöldenergia arányának növekedését április 20., 22. (fotó: kormany.hu) A megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termeléshez nyújtott új támogatási rendszer elősegíti, hogy a teljes hazai áramfelhasználás 14,65 százalékát megújuló energiaforrásokból állítsák elő - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Ez az arány most 9,5 százalék - idézte őt az MTI alapján az AltEnerg. Az Európai Unió 2020-ra 13 százalékos arányt jelölt meg, de Magyarország ennél többet vállalt. Az új támogatási rendszer szerint a megtermelt zöldáramot a szabadpiacon értékesítik, de pályázni lehet kiegészítő támogatásra, amelynek mértékét rendelet szabályozza. A kisebb erőműveknél ugyanakkor a fix támogatás megmarad, ezt a megújuló áramot termelők automatikusan megkapják. A megújuló energia előállításban sokféle forrás van, biomassza, geotermikus, nap-, szél- és vízenergia, és azok az energiák hasznosulnak majd a legjobban, amelyek a piac igényeit leginkább ki tudják elégíteni - fogalmazott Szabó Zsolt. Hangsúlyozta, az új támogatási rendszerrel azt kívánják elősegíteni, hogy minél több új termelő lépjen be a piacra - ezt európai uniós támogatások is segítik majd. A nyilatkozatot a kormany.hu is ismertette az MTI alapján. Közben ismertté váltak azok a műszaki paraméterek, amelyekkel egy megújuló energiát hasznosító berendezésnek rendelkeznie kell ahhoz, hogy támogatást kaphasson - írta a Világgazdaság. Az NFM rendeletének tervezete azért fontos, mert a zöldáram majdani támogatási rendszerének (Metár) koncepciójából még nem derült ki, mi értendő azon, hogy csak korszerű, hatékony megoldásokhoz igényelhető támogatás. A most közzétett elvárások kiterjednek a hőtermelő célú berendezésekre is. Az adatok technológiákra bontva olvashatók az NFM honlapján. Így például egy hőtermelő biomassza kazánnak legalább 85 százalékos hatásfokúnak kell lennie - és néhány tucat egyéb elvárásnak kell

12 12 megfelelnie -, hogy támogatást kaphasson. A hőszivattyúknál típustól függően adták meg, hogy a berendezéssel a felhasználó éves hőigényének hány százalékát kell majd kielégíteni. Szerepelnek hatásfok-követelmények a hőt adó napkollektoroknál és az áramot termelő napelemeknél is, míg a szélerőműveknél a csúcskihasználási óraszám lett a legfőbb elvárás. Ez a kisebb teljesítményű berendezésekre évi legalább 1700 óra, a nagyobbakra évi 200 óra (egy évben 8760 óra van - jegyezte meg a lap). A vízturbináktól legalább 85 százalékos hatásfokot várna el a szabályozás, a biogáz- és biomassza tüzelésű erőművektől pedig 42 százalékot. A hazai energiaszektor hírei Zavartalan volt a földgázellátás télen április 20., 21. (fotó: mekh.hu) A három téli hónapban 3,43 milliárd köbméter földgázt fogyasztott az ország, csaknem ugyanannyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleményét ismertetve írta a magyaridok.hu, a ProfitLine/MTI, hogy az idei tél hőmérsékleti adatai minimális eltérést mutattak az előző évihez képest, a 2015 decembere és 2016 februárja közötti három hónap átlaghőmérséklete 2,32 fok volt, míg egy évvel korábban 2,24 fok. Ezzel összhangban a teljes hazai földgázfogyasztás 3,46 milliárd köbméter volt az előző télen, kevéssel több, mint most. A teljes felhasználásból csaknem 1,65 milliárd köbmétert tett ki a lakosság fogyasztása ezen a télen, egy évvel korábban 1,62 milliárd köbmétert. A MEKH a téli időszakban több forgatókönyv szerint is előrejelzést készített az ellátásbiztonság érdekében. A gázszolgáltatás zavartalan, az ellátásbiztonság végig garantált volt, a hazai földgázrendszer hidegebb időben is biztosította volna a fogyasztók földgázszükségletét. A fogyasztást a hazai földgáztermelés, az import, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő készlet használatára nem volt szükség. A tájékoztatás szerint elkezdődött a

13 13 felkészülés a következő téli időszakra, megkezdték a földgáztárolók újratöltését. A biztonsági készlet mennyiségét miniszteri rendelet írja elő. A kereskedelmi tárolókban - a tárolás költségeit is figyelembe véve - az optimális tárolási mennyiségre törekszenek a földgázkereskedők. Az egyetemes szolgáltatók minimális betárolási mennyiségét jogszabály rögzíti, kalkulálva a lakossági fogyasztással - emlékeztetett a MEKH közleménye. VG: kelet felé tart a gáz április 22. (fotó: fgsz.hu) Új, nyugatról kelet felé tartó gázszállítási irány jelenik meg Európában, amit a gázigény erős csökkenése tett lehetővé, szükségessé pedig az új piaci lehetőségek jelentkezése. A Világgazdaság cikke emlékeztetett: Magyarországról már 2013 óta szállítható gáz Ukrajna felé, mert a hazai országos gázvezeték-hálózat üzemeltetője, az FGSZ Zrt. ekkortól teremtette meg a műszaki feltételeket és kínálja a hozzá szükséges szolgáltatást. A kivitel megszakítható módon, vagyis a mindenkori szállítási körülmények függvényében történhet. A gázkereskedők jelenleg napi mintegy 3 millió köbmétert szállítanak Ukrajnába, de a Szlovákia felőli tranzit ennél sokkal nagyobb, napi 30 millió köbméter. Ugyanakkor Magyarország felől is lehetne továbbítani akár napi 15 millió köbméter, nyugat felől érkező gázt is, ha a kapacitások garantált módon állnának rendelkezésre. Ehhez azonban meg kell oldani, hogy az Ausztria felől betáplált gáz szagosítás nélkül eljusson az ország keleti felébe. Az érintett fejlesztést az FGSZ már elindította, befejezése 2016 végére várható. Ám azt is meg kell oldani, hogy akárhonnan is érkezik az FGSZ rendszerébe a gáz, azt el lehessen szállítani az ukrán határra - érveltek a társaságnál. Ezen kívül tovább kell növelni az eredetileg kelet-nyugati tranzitra kialakított szállítórendszer rugalmasságát. E fejlesztések azonban csak akkor várhatók, ha a rendszerüzemeltető és a hatóság is tapasztalja a piaci igényt, enélkül ugyanis nem térülne meg a beruházás. Ha a projekt megvalósul, a piaci szereplők online

14 14 aukciókon juthatnak hozzá a szállítási kapacitásokhoz az uniós rendelet szerint. Miként B. Horváth Lilla jelezte: az FGSZ-nek már 2014 év vége óta megvan az ehhez szükséges platformja, amelyet a régió számos más szállítási rendszerüzemeltetője is használ. A Regional Booking Platformmal az interneten átlátható, mindenkire egyformán vonatkozó szabályok szerint, gyorsan és egyszerűen oszthatók el a jelentkezők között az összekapcsolódó szállítórendszeri kapacitások egy-egy határkeresztező ponton. A modell használatával erősödhet a szomszédos országok gázpiacainak egyesülése. Így idővel közeledhetnek egymáshoz az adott országok gázpiacainak árai is forintot fizet az ELMŰ április 20. (fotó: privatbankar.hu) Az ELMŰ 1200, az ÉMÁSZ pedig 1100 forint osztalékot fizet részvényenként - derült ki a társaságok Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési határozataiból. A Budapesti Elektromos Művek Nyrt. és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. április 19-én tartotta éves rendes közgyűlését. Az ELMŰ közgyűlése a társaság évi éves beszámolóját 275,649 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 2,301 milliárd forint adózott nyereséggel fogadta el. A társaság - a közgyűlés döntése szerint - az adózott eredményt kiegészítve a szabad eredménytartalékból felhasznált 4,989 milliárd forinttal, 7,290 milliárd forint osztalékot fizet a részvényeseknek, ez részvényenként 1200 forint. A közgyűlés a konszolidált éves beszámolót 226,296 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 9,574 milliárd forint adózott eredménnyel hagyta jóvá. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. közgyűlése 105,473 milliárd forint mérlegfőösszeggel, valamint 4,991 milliárd forint adózott nyereséggel hagyta jóvá a társaság évi éves beszámolóját. Az ÉMÁSZ 3,355 milliárd forint - részvényenként 1100 forint - osztalékot fizet, a fennmaradó 1,636 milliárd forint az eredménytartalékba kerül. Az Émász évi konszolidált éves beszámolóját 97,715 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 5,259 milliárd forint adózott eredménnyel fogadták el a részvényesek. (Privátbankár, ProfitLine/MTI)

15 15 Idén sem fizet osztalékot a Tigáz április 20. (fotó: napi.hu) A Tigáz Zrt. tavalyi működési eredménye 3,28 milliárd forint volt az előző évi 5 milliárd forintos működési veszteség után, nettó vesztesége 1,58 milliárd a 2014-es 14,8 milliárd forint veszteséget követően. A társaság a 2015-ös évre sem fizet osztalékot - közölte a Tigáz. Az április 19-én megtartott éves rendes közgyűlésen elfogadták a Tigáz Zrt. és a Tigáz Csoport éves beszámolóját. A Tigáz Csoport tavaly 5,43 milliárd forint működési eredményt ért el az előző évi 7,3 milliárd forintos veszteség után. Nettó eredménye 153 millió forint lett, míg 2014-ben 13,1 milliárd forintos veszteségről számolt be. A vállalat 1092 településen látott el földgázelosztói tevékenységet 2015-ben. A fogyasztók létszáma 1 millió 196 ezer volt, mintegy 5 ezerrel több az előző évinél. A Tigáz összesen 1,58 milliárd köbméter földgázt értékesített tavaly. A közgyűlés arról is határozott, hogy a 2015-ös évre nem fizetnek osztalékot, miként a 2014-es és a 2013-as év után sem. A Tigáz Zrt. tavaly júniusban jelentette be, hogy egyetemes gázszolgáltatói engedélyének visszavonását kérte a MEKH-től. A döntést a cég azzal indokolta, hogy a társaság üzleti tevékenységét összehangolja a szabályozási környezettel és csökkenti az üzleti tevékenységét érintő kedvezőtlen hatásokat. (Gazdport, hvg.hu, Napi, 24.hu, 24.hu, ProfitLine/MTI) A MEKH október 1-jei határidővel vonta vissza a gázszolgáltatási engedélyt, a Tigáz mintegy 1,2 millió lakossági fogyasztóját a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ veszi át. Szénre alapozott iparfejlesztést terveznek a Mecsekben április 22. (fotó: pecsiujsag.hu)

16 16 Szénbányászatra alapozott iparfejlesztést terveznek a Kelet-Mecsekben a térség önkormányzatai: az újraiparosítást legutóbbi ülésén támogatta a Tolna megyei önkormányzat közgyűlése. A hirado.hu, a Pécsi Napilap, a Pécsi Újság/MTI beszámolója szerint a cél az, hogy az ásványkincsek felhasználásával élhetőbb településeket alakítsanak ki, ennek érdekében előmozdítsák a politikai, gazdasági döntéseket. A kezdeményezéshez eddig harminc önkormányzat csatlakozott - közölte Karl Béla, Nagymányok (független) polgármestere az MTIvel. Polics József, Komló polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a koncepció az alapanyagok komplex vegyészeti hasznosítására épül; szén, kommunális hulladék, szennyvíziszap felhasználásával állítanának elő biogázt, polikarbonátot, műtrágyát, kerozint, de a szén akár gyógyszer alapanyaga is lehet. Először a technológia költség-haszon arányát kell egy mintaprojektben elemezni. A kutatásokhoz 1-2 évre, a program felfutásához 8-10 évre van szükség. A szénvegyészeten kívül nincs mire alapozni a jövőt a térségben - mondta. Kalmár István, a nagymányoki és a Váraljai-mázai szénmezőre kitermelési joggal rendelkező, pécsi Calamites Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Váralja-mázai medencében kitermelhető feketeszénvagyont mintegy 240 millió tonnára becsülik. A nyers szén fűtőértéke 16,5 gigajoule lehet tonnánként. A szén hagyományos kitermelése és felhasználása ma már nem gazdaságos és környezetvédelmi szempontoknak sem felel meg - emlékeztetett. A Mecsekben egy gigajoule energiatartalmú feketeszenet kb. 4 eurós költséggel lehet kitermelni, egy megawattóra áram előállításához - 40 százalék hatásfok esetén - 9 gigajoule energiatartalmú szén szükséges. Ugyanakkor jelenleg az áram megawattóránként 36 euró körüli összegért importálható. Ilyen feltételek mellett a szenet nem lehet gazdaságosan erőmű fűtésére használni. Ezzel szemben tisztaszén-technológiával nagy hozzáadott értékű termékeket lehet előállítani. Az eljárással a szénből szén-monoxidot, hidrogént és szén-dioxidot tartalmazó szintézisgázt állítanak elő úgy, hogy az izzó szén fölé vízgőzt vezetnek. A szintézisgázt használhatják fűtésre, gyárthatnak belőle metanolt, kerozint, műtrágyát. A mélyművelésű bányászatban keletkező 40 százaléknyi meddőanyagból pedig ki lehet nyerni ritkaföldfémeket, de építőanyagot is elő lehet belőle állítani. A technológia előnye az is, hogy a szintézisgáz cseppfolyósításakor a megújuló energiákkal és a paksi atomerőműben termelt éjszakai árammal előállított hidrogén tárolására is lehetőség nyílik. A keletkező szén-dioxidot át lehet alakítani metanollá, a

17 17 korszerű mélyművelésű bányák metángáz-kibocsátását is hasznosítani lehet. Kalmár István körülbelül egymilliárd euróra becsülte az iparág megteremtésének költségét, amihez még infrastrukturális költségek is járulnak. A Kelet-Mecsekben, a Máza-Váralja Dél 10,5 négyzetkilométeres területére koncesszióval rendelkező Calamites Kft ben Nagymányokon kezdett külszíni fejtéssel szenet termelni. Körülbelül 2000 tonna feketeszenet termeltek ki, de ennek az ajkai alumíniumgyártás leállása miatt nem volt piaca. A nagymányoki külfejtéses szénmező környezetvédelmi engedélyezési eljárása tíz éve húzódik, mert egy harkányi környezetvédelmi egyesület bíróságon támadta meg a zöldhatóság döntését; a mázai mélybánya környezetvédelmi eljárása folyamatban van. Külföldi energiaszektor A franciák elkötelezettek a brit atomerőmű-építésben április 18., 17. (fotó: bbc.com) Franciaország teljes mértékben kitart a Hinkley Point atomerőmű megépítése mellett, hangsúlyozta a francia gazdasági miniszter. Emmanuel Macron szerint a brit földön fejlesztett projekt az EDF energiaszolgáltató és az atomenergia szempontjából is fontos - idézte őt a Magyar Idők. Előzőleg a figyelo.hu portálon Csepi Lajos azt írta: a gondot leginkább az jelenti, hogy a többségi tulajdonos EDF-nek nincs elegendő pénze, hogy a 24 milliárd fontos projektet finanszírozza. Márpedig az energetikai óriáscég 85 százalékban francia állami tulajdonban van, s az elmúlt évtizedek tranzakciói miatt a briteknek nincs sok beleszólásuk abba, megépül-e az erőmű vagy sem. Nagy-Britannia 2008-ban adta el a British Energy céget és annak nyolc atomerőművét az EDF-nek. Csakhogy az EDF feladata a francia nukleáris iparág működtetése, az elöregedőben lévő francia atomerőművek karbantartása, amely mintegy 55 milliárd eurós költség a BBC szerint. Az EDF tavaly októberben megállapodott a China General Nuclear Power Corporation kínai céggel, hogy a részvények 33,5 százalékáért cserébe a költségek harmadát fedezi. A fennmaradó kétharmad azonban még mindig olyan

18 18 óriási költség, hogy az EDF-nek nem futja rá, sőt a szükséges összeg több, mint az EDF piaci értéke. Nagy-Britannia energiaügyi minisztere, Amber Rudd szintén a projekt mellett áll, mert hatmillió háztartást látna el energiával Hinkley Point és 25 ezer munkahelyet teremtene. Csakhogy az EDF által kialkudott összeg - 92,50 font megawattóránként - a jelenlegi brit ár háromszorosa. De nem tudni, hogy amikorra megépül az atomerőmű, milyen energiaárak lesznek, főleg azt feltételezve, hogy a 2020-as évek derekán súlyos büntetéseket fizetnek majd a nem környezetkímélő erőművek. De az is kérdés, végül az EDF képes lesz-e összeszedni a pénzt, s Párizs hajlandó-e segíteni a gigászivá duzzadt projekt sikere érdekében. A Roszatom bevételeinek felét külföldi megrendelések adják április 20. (fotó: eng.belta.by) A Roszatom folyamatosan növeli globális tevékenységét, bevételének mintegy fele külföldi megrendelésekből adódik - hangsúlyozta Alekszander Loksin, az orosz konszern első helyettese a Belarusz Atomexpóhoz kapcsolódó konferencia plenáris ülésén. Az NRGreport, a 24.hu, a figyelo.hu/mti beszámolója szerint elmondta: a következő 10 évre a Roszatom külföldi rendelésállománya atomerőmű építésére 110 milliárd dollár. Oroszországon kívül 34 atomerőművi blokkra - köztük a paksiakra - van megrendelése, Oroszországban 7 blokkot épít. Nyáron átadják a Novovoronyezsi Atomerőmű VVER 1200-as blokkját, amely a világon az első harmadik+ generációs blokk lesz. Ehhez hasonló épülne majd Pakson is. Alekszandr Loksin beszámolt arról, hogy az idén az oroszországi Belojarszkban 100 százalékos teljesítménnyel megkezdi az áramtermelést a BN 800-as gyorsneutronos reaktor is, amely az új technológiát jelentő negyedik generációs reaktorok fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú projekt lesz. Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója a nemzetközi sajtótájékoztatón elismerően szólt Magyarország és az NAÜ kapcsolatáról, kiemelte és megköszönte azt a segítségét, amelyet a szakmai világszervezet ellenőreinek képzéséhez, tréningjéhez nyújt az ország.

19 19 NAÜ: az atomenergiának meghatározó szerepe lesz április 20., 22. (fotó: atomenergiainfo.hu) Az atomenergia meghatározó szerepet fog játszani a jövőben is a világ országainak biztonságos, szén-dioxid kibocsátásától mentes energiaellátásában. Ezt az is bizonyítja, hogy a fukusimai baleset óta növekszik az érdeklődés: a világ 30 országa fontolgatja az atomenergia jövőbeni használatát - mondta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, aki ellátogatott a Belarusz Atomexpóra (április ) Az atomenergiainfo.hu beszámolója szerint felkereste az Asztravec városa mellett, a Fehéroroszország északi részén, a litván határ közelében épülő atomerőművet is. Jelezte: négy évvel ezelőtti látogatása óta nagy előrehaladást értek el az első atomerőmű építésében novemberében a tervek szerint itt készül el az első olyan 3+ plusz generációs, VVER 1200-as nyomottvizes reaktor, amely nem Oroszország területén épül. A reaktorok kivitelezése a terveknek megfelelően halad. Vlagyimir Szemasko belarusz miniszterelnök-helyettes is kitért rá, hogy az első blokk 2018-as indulása után 2020 végéig átadják a 2-es blokkot december 24-én érkezett meg Asztravecbe az 1-es blokk reaktortartálya, amelynek öntvényét az ukrajnai Kramatorszkban, a Roszatom leányvállalatánál gyártották, majd a Roszatom volgodonszki gyárában nyerte el végleges formáját az atomerőmű szíve, amely idén májusban kerül a helyére. Megérkeztek a gőzfejlesztők és egy sor más fontos berendezés is, köztük a magyar Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. által gyártott óriási hűtővízszivattyúk, amelyekből nyolc teljesít majd szolgálatot. Vlagyirmir Gorin, a belarusz atomerőmű főmérnökhelyettese azt mondta: a minőségbiztosításra kiemelt figyelmet fordítanak az erőműben. A szállított berendezések gyártóművi minőségellenőrzése mellett a beépítés előtt is alaposan ellenőriznek mindent, és a NAÜ is rendszeres ellenőrzést végez a helyszínen, legközelebb májusban érkeznek a nemzetközi ellenőrök. Asztravecben már megkezdődött a személyzet kiképzése az új oktató központban, ahol a blokkvezénylő tökéletes másán gyakorolnak a szakemberek, akik az indulás után is rendszeresen részt vesznek majd a tréningeken.

20 20 Úszó atomerőművekből látná el elektromos energiával a távoli tengeri területeken lévő létesítményeit Kína, így a dél-kínai-tengeri építkezéseket is - írta a Global Times című kínai lap. (hvg.hu, faktor.hu, lokal.hu/mti) Japán szakértők a tengerfenék alá süllyesztenék a sugárzó atomhulladékot április 19. A japán kormány szakértői műszakilag nem tartják kivitelezhetetlennek, hogy a tengerfenék alá temessék az erősen sugárzó atomhulladékot. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumnál működő szakértői csoport nyilvánosságra hozott jelentésében úgy fogalmaz: létezik olyan technológia, amellyel a tengerfenék alatti geológiai rétegekbe lehetne süllyeszteni az atomhulladékot, műszakilag ez lehetséges. A dokumentumból kiderül, hogy kiküszöbölték már azokat az építéstechnikai problémákat, amelyek a partvonaltól 15 kilométerre lévő tengerfenék alatti tárolók létesítésénél merülhetnek fel. A szakértői jelentés szerint a tengerfenék alatt háromszáz méter mélyen alakítanák ki az atomtemetőket, és a szárazföldön működő feldolgozóüzemektől földalatti alagutakon juttatnák el oda az atomhulladékot. A minisztériumban nem gondolják azt, hogy az összes építendő atomtemetőt a tengerfenék alatt kéne kialakítani, szárazföldön is épülnének, de ez az elképzelés prioritást fog élvezni a döntéshozatalkor. A japán kormánynak ez azért is vonzó megoldás, mert a partmenti övezetben a tengerfenék az adott állam tulajdonát képezi, ami megkönnyíti a beruházás jogi és tulajdonosi hátterének rendezését. A minisztérium egy éven belül határozza meg azokat a helyszíneket, ahol megépülnének az atomhulladék-tárolók. Az öt évvel ezelőtti földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai atombaleset után hatalmas mennyiségű sugárzó hulladék keletkezett, amelyet egyelőre ideiglenes tárolókban tartanak, mivel a helyi hatóságok kelletlenül fogadnak be saját területükre ilyen anyagokat. (hvg.hu, hirado.hu, faktor, origo.hu/mti)

21 21 Merkel: az Északi Áramlat 2 megépítése üzleti döntés volt április 20. (fotó: baltictimes.com) Az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat 2 földgázgázvezeték megépítése a politikától független, vállalkozói döntés - mondta a beruházásról Angela Merkel Berlinben. A német kancellár Dalia Grybauskaite litván elnökkel folytatott megbeszélése után kettejük sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy veszélybe sodorhatja-e a balti térség energiabiztonságát a fejlesztés, elmondta: a német kormány tudja, hogy a balti országoknak vannak fenntartásai és tárgyaltak is az ügyről a litván államfővel. A német kormány pusztán üzleti döntésnek tartja a beruházást, és "teljes mértékben elkötelezett az európai energiabiztonság iránt" - idézte a kancellárt a hirado.hu, a magyaridok.hu, a Napi, a portfolio.hu, az mno.hu, a Tőzsdefórum/MTI. Németország mindent megtesz az energiapolitika partnerségen alapuló továbbfejlesztéséért - hangsúlyozta Angela Merkel. Rámutatott, hogy miként Litvánia, Németország is törekszik a diverzifikációra. Utóbbi elsősorban a megújuló energiaforrások kiaknázására helyezi a hangsúlyt. A három balti ország mellett a visegrádi négyek is kifogásolják az Északi Áramlat 2 megépítésének tervét: szerintük meg kell vizsgálni, hogy az összhangban vane az uniós szabályokkal. Az Északi Áramlat 2 projekt részvényesi megállapodását tavaly szeptember elején írták alá a hat érintett cég vezetői. A Gazprom orosz gázipari vállalat, a holland-brit Shell, a német E.ON és a BASF/Wintershall, az osztrák OMV és a francia Engie (korábbi nevén a GDF Suez) azt tervezi, hogy két új - a már meglévő vezetékpárral azonos -, évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővíti a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja Viborg és a németországi Greifswaldig tart. Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktatná tranzitországként Ukrajnát és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát: Így domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

22 22 Viharos gázüzlet az Északi Áramlat április 19. Két táborra oszlottak az európai energiapolitikai szakértők, hogy az Északi Áramlat 2 javíthatja-e a földrész gázellátását, vagy orosz geopolitikai célokat fog szolgálni. Az Európai Bizottság aggódik a beruházásnak Európa gázbiztonságára, importforrásainak bővítésére és az Ukrajnán keresztüli tranzitra gyakorolt hatásai miatt - közölte az uniós szóvivő, miután Miguel Arias Canete energiabiztos a beruházásra létrejött társaság vezetőivel tárgyalt. Erről a Világgazdaságban írt B. Horváth Lilla. Mivel a vezeték a már működő Északi Áramlat nyomvonalát követné, új környezeti kockázatok nemigen merülhetnek fel. Nincsenek tranzitországok sem, amelyekkel a szállítás elakadásához vezető viták támadhatnak. A beruházás egyik fő haszonélvezője Németország lehet, mert az orosz gáz közvetlenül oda érkezne. Klaus Schefer, az E.ON-leány Uniper vezérigazgatója szerint az Északi Áramlat 2 újabb stabil európai gázforrást jelent, ami érdeke az orosz eladónak és az itteni vevőknek is. A vállalkozásban szintén 10 százalékig részt vevő OMV-vel a napokban fűzte szorosabbra kapcsolatait a Gazprom, amitől az ausztriai cég 2027-ig évi 6,9 milliárd köbméter gázt vásárol. A szintén 10 százalékig résztulajdonos, holland-brit Shell a szahalini cseppfolyósgáz-projektben vehet részt, a 9 százalékig részes franciaországi Engie pedig a napokban az olajárhoz kötöttről piaci árúra állíthatta át a hosszú távú orosz gázimport-szerződését. (Hasonló árképzés-váltásért egyébként a német E.ON/Uniper és a lengyelországi PGNiG választott bírósághoz fordult. Magyarország tárgyalással érte el, hogy a piacit közelítő áron vásárol - jegyezte meg a cikk.) Az Északi Áramlat melletti kiállás fő vezérelve a szűken vett önérdek a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szerint. A REKK nem bízik az ellátásbiztonság várható javulásában, mert a kezdeményezés ellentétes a formálódó energiaunió céljaival. Nem remél uniós szintű gazdasági előnyöket sem: a profit csak egyes vállalatoknál csapódik majd le a hasznok újraelosztására során. Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország és Olaszország vissza szeretné vonatni az Európai Bizottságnak azt a közelmúltban hozott döntését, miszerint gázellátási zavar esetén a bajba jutott országokat azok szomszédjainak kellene kisegíteniük. Mint a belgiumi gazdasági és energiaminisztérium illetékese a Natural Gas Europe-nek kifejtette: a kölcsönös kisegítő csoportok tagjait előzetes kockázatfelmérés után kellene kijelölni - erre is kitért a cikk.

23 23 Érvénytelen az olasz népszavazás április 18. (fotó: ilgiornale.it) A szavazásra jogosult mintegy ötvenegy millió olasz 31,2 százaléka járult az urnákhoz az olasz tengereken levő gáz- és kőolaj-kitermelési koncessziók korlátozásáról szóló népszavazáson. A referendum érvényességéhez a szavazásra jogosultak ötven százalék feletti részvételére lett volna szükség. A voksolók mintegy 86 százaléka a kitermelési koncessziók korlátozására szavazott. A népszavazást a tengereiken gáz- és kőolajmezőkkel bíró olasz tartományok kezdeményezték, a jelenleg majdnem automatikusan meghosszabbítható kitermelési koncessziók határidejének korlátozására. A voksolástól távolmaradt Matteo Renzi kormányfő jelentéktelennek és demagógnak nevezte a környezetvédők támogatta népszavazást. Utóbbiak szerint a római kormány a természetet kizsákmányoló energiaipart szolgálja ki. (hvg.hu, magyaridok.hu/mti) 175 ország írta alá a párizsi klímaegyezményt április 23., 22. (fotó: hirado.hu/epa) Százhetvenöt ország vezetője írta alá - a Föld napján - a párizsi klímaegyezményt New Yorkban, ami rekord a nemzetközi diplomáciában. Korábban soha nem írt alá ennyi ország egy nemzetközi megállapodást az aláírás első lehetséges napján - jelentette a hirado.hu, az inforadio.hu, a Magyar Nemzet Online, a faktor.hu/mti stb. Azon országoknak, amelyek nem írták alá az egyezményt, egy évük van erre. Sokan arra számítanak, hogy a megállapodás jóval az eredetileg megszabott 2020-as határidő előtt életbe lép, sőt egyesek szerint ez akár az idén megtörténhet. Azoknak az országoknak, amelyek már

24 24 aláírták a dokumentumot, a megfelelő hazai eljárással törvénybe kell iktatniuk. Kína - a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátója bejelentette: még a G-20-ak szeptemberi kínai csúcstalálkozója előtt befejezi a ratifikálás előkészítését. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az Egyesült Államok még az idén mindenképpen csatlakozni akar a megállapodáshoz. Elemzők szerint, ha az USA még azelőtt ratifikálja a megállapodást, hogy Obama elnök januárban leköszön hivataláról, utódjának nagyon bonyolult lesz visszavonatni azt, ha akarná, ugyanis az egyezmény szerint ezt csak négy év után teheti meg egy ország. Az egyezmény akkor lép életbe, ha legalább 55 olyan ország csatlakozik hozzá, amely együtt a világ károsanyag-kibocsátásából legalább 55 százalékban kiveszi részét. A washingtoni székhelyű World Resources Institute szerint legalább 25 olyan ország csatlakozott a megállapodáshoz vagy megteszi ezt hamarosan, amely a globális károsanyag-kibocsátáshoz 45 százalékban járul hozzá. Csak az Egyesült Államok és Kína együtt 38 százalékot képvisel. Azon országok között, amelyek idei ratifikációt ígértek, megtalálható Franciaország, Kanada, Mexikó és Ausztrália. Az ENSZ szerint 15 olyan ország van - főleg az emelkedő tengerszint által fenyegetett államok - amelyek az aláírással együtt már letétbe is helyezték a világszervezetnél a hazai ratifikációról szóló dokumentumaikat. (fotó: 24.hu) Három javaslatot tett Áder János a Párizsban megfogalmazott klímavédelmi célok mielőbbi eléréséért, miután az ENSZ New York-i székházában aláírta a tavaly megkötött egyezményt. Az államfő a célok megvalósítására javasolta, hogy az a tíz ország, amely a legtöbb káros gázt bocsátja ki, kezdjen mielőbbi konzultációt arról, hogyan csökkentheti a korábban tervezettnél nagyobb mértékben és gyorsabban a kibocsátást. Második javaslata a légiközlekedés és a tengeri hajózás kibocsátás-csökkentésére vonatkozott: erről ugyanis Párizsban még nem született megállapodás. Az államfő szerint haladéktalanul be kell fejezni az időközben megkezdett tárgyalásokat a légiközlekedés kibocsátásáról és minél előbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat a tengeri hajózásról. Végül Áder János az energiatárolás gondját vetette fel és kutatási program beindítását javasolta. (24.hu, mno.hu, gazdport.hu, faktor.hu, magyaronline.hu/mti)

25 25 30 éve történt a csernobili katasztrófa április 24., 23,. 22. (fotó: mfor.hu) Harminc éve, április 26-án történt a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége a volt Szovjetunió területén, az ukrajnai Csernobilban. Az évfordulóra számos lap és portál terjedelmes összeállítást közölt. A Magyar Nemzet Online portál a baleset kommunikációját is elemezve azt írta, az a legsötétebb pártállami időket idézte. A nol.hu felidézte: a robbanás miatt legalább 200 ezer embert evakuáltak a környékről. Aztán több százezer embert vezényeltek ki a mentéshez - a többségük már nem él, vagy súlyos beteg. Mégis, az első napokban a hatalmat a botrány elkerülése érdekelte igazán. Az AltEnerg a hasonlóságokat és különbségeket kereste a csernobili és a fukusimai tragédia között, miközben kb. 8 ezer km és 25 év választotta el egymástól a két helyszínt. A hvg.hu olvasóit kérte: írják meg, mire emlékeznek azokból a napokból, amikor értesültek a csernobili balesetről. A Magyar Narancs Nagy Gergely Miklós helyszíni riportját közölte az utóhatásokról. Hírek röviden április 19. A bértárgyalások folytatását kezdeményezték a villamosenergia-ipari munkáltatók a szakszervezeteknél - tájékoztatta az EDF DÉMÁSZ, az E.ON csoport, az ELMŰ-ÉMÁSZ és az MVM Csoport az MTI-t. Az ágazati szakszervezet szerint közel vannak a megállapodáshoz, azonban bejelentették a sztrájkhelyzetet is. Bár ágazati megállapodás még nem született, az E.ON csoportnál, az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál és a Mátrai Erőmű Zrt.-nél kötött megállapodások szerint 7600 munkavállaló bérét emelik. Az EDF Démász Zrt.-nél és az MVM Csoportnál még folynak a tárgyalások. (ProfitLine, nrgreport.com, munkajog.hu, Napi/MTI)

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK Tartalom Erős beszállítói háttért igényelnek az új blokkok Szaúdi magyar energetikai együttműködésről egyeztettek Európai Unió A stressz teszt eredményei Európai Parlamenti nukleáris hírek röviden FORATOM

Részletesebben

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Budapest, 2016. 02. 11. Tárgy: Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Stratégiát vált az MVM 2-3 Az MVM nyitott lakossági energiaszolgáltatók vásárlására 4 Déli Áramlat: veszteségrendezés

Részletesebben

Az AGNES-program. A program szükségessége

Az AGNES-program. A program szükségessége Az AGNES-program A program szükségessége A Paksi Atomerőmű VVER-440/V-213 blokkjai több mint húsz éve kezdték meg működésüket. A nukleáris biztonságtechnikával foglalkozó szakemberek érdeklődésének homlokterében

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az atomerőmű megkapta az engedélyt az új üzemeltetési ciklusra 2-3 Bővíti létesítményeit a radioaktív hulladékokat

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM felkészült az E.ON tranzakció zárására 2 Nyolcmilliárdot enged el az MVM a Vértesi Erőmű Zrt.-nek 3 Újabb kitüntetést

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Cél az MVM regionális szerepének növelése 2 A cégcsoport hírei MVM: garantált az atomerőmű biztonságos üzemeltetése 3-4 A

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Kiemelkedő társaságok között az MVM 2 Lázár: német menedzser kerül a paksi erőmű élére 3 Magyarország az oroszoktól

Részletesebben

A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010)

A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010) A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010) Szerencs a Nagyalföld és az Eperjes-Tokaji-hegylánc találkozásánál fekszik. A településtől északra-északnyugatra húzódó hegyeken évszázadok

Részletesebben

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21.

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Dr. Héjjas István, sz. Kecskemét, 1938 Szakképzettség 1961: gépészmérnök, Nehézipari Műszaki Egyetem, Miskolc (NME) 1970: irányítástechnikai

Részletesebben

A Paksra tervezett új blokkok fô jellemzôi

A Paksra tervezett új blokkok fô jellemzôi ÚJ BLOKKOK A PAKSI TELEPHELYEN RÉSZ Aszódi Attila A Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos, Miniszterelnökség BME Nukleáris Technikai Intézet Boros Ildikó BME Nukleáris Technikai

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Csiba Péter: az MVM készen áll portfóliójának bővítésére 2-3 Ütemterv szerint haladnak a biztonsági intézkedések az

Részletesebben

Felhasználói hőközpontok kialakítása

Felhasználói hőközpontok kialakítása Szolgáltatói hőközpontok szétválasztása a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben Felhasználói hőközpontok kialakítása Projektazonosító: KEOP-5.4.0/12-2013-0026 Új Széchenyi Terv Környezet és energia operatív program

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM fehéroroszországi szerepvállalása 2 A cégcsoport hírei A Roszatom maximálisra növelné a magyar beszállítói hányadot 2-3

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Újabb paksi blokkra kértek üzemidő-hosszabbítást 2 Új nagykereskedelmi gáztarifák 2-3 Február végére készen lesz a pécsi

Részletesebben

AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN

AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN 2015. október AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN készítette: Koritár Zsuzsanna AZ ENERGIAKLUB

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Orbán Viktor: ki kell tartanunk a Déli Áramlat mellett 2 Szijjártó Péter: a Déli Áramlat megépítése magyar és európai érdek

Részletesebben

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok Volent Gábor biztonsági igazgató Balatonalmádi, 2012. március 22-23. 1 Tények a paksi atomerőműről. Korszerűsítések eredményeképpen

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Épül a magyar-szlovák gázvezeték 2 Egy erőművel már megegyezett az MVM 3 A cégcsoport hírei Zöld együttműködés: MVM Partner, Toyota,

Részletesebben

V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február

V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február Pontot TETT-ek az alszerzõdések végére 3. oldal TETT HÍRLAP BÁTASZÉK BÁTAAPÁTI CIKÓ FEKED MÓRÁGY MÕCSÉNY VÉMÉND V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február EZÉRT TET(T)SZIK NEKEM A TELEPÜLÉSEM... Fogalmazásíró

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hírlevél 2012. június 18.

Tartalomjegyzék. Hírlevél 2012. június 18. Hírlevél 2012. június 18. Tartalomjegyzék MVM Óvatosan bánnak az osztalékkal 2 Jövőre bővül a mobilpiac 2 Cégcsoport Átfogó biztosítéki ellenőrzés a paksi atomerőműben 3 Miből épül Paks II? 3 2032 végéig

Részletesebben

Fenntarthatósági Jelentés

Fenntarthatósági Jelentés 2004 M V M T Á R S A S Á G C S O P O R T Fenntarthatósági Jelentés CSOPORT CSOPORT FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2 0 0 4 Az MVM Csoport Fenntarthatósági Jelentése 2004 Tartalom Köszöntõ A társaságcsoport A

Részletesebben

Mi újság. a PADOSZ - nál? Eredményes az üzemi tanács és munkavédelmi képviselő választás a Partner Kft-nél

Mi újság. a PADOSZ - nál? Eredményes az üzemi tanács és munkavédelmi képviselő választás a Partner Kft-nél Mi újság 2016. január P A K S I A T O M E R Ő M Ű D O L G O Z Ó I N A K S Z A K S Z E R V E Z E T E a PADOSZ - nál? X X. É V F O L Y A M 1. S Z Á M I N F O R M Á C I Ó S K I A D V Á N Y Legalább egymilliárd

Részletesebben

Működhet-e Paks-2 állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben

Működhet-e Paks-2 állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben Működhet-e Paks-2 állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem balazs.felsmann@uni-corvinus.hu Budapest, 2015. június 23. Miért

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Átcsoportosítások a költségvetésben 2 Zöld irodaházzal bővül az MVM központja 2-3 Befejezi az áramtermelést a Vértesi

Részletesebben

A hatékony távfűtés és távhűtés és megvalósíthatósági potenciálja az Energiahatékonysági Irányelv alapján

A hatékony távfűtés és távhűtés és megvalósíthatósági potenciálja az Energiahatékonysági Irányelv alapján A hatékony távfűtés és távhűtés és megvalósíthatósági potenciálja az Energiahatékonysági Irányelv alapján Sigmond György Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége Orbán Tibor és Metzing József vizsgálatainak

Részletesebben

4. sz. módosítás 2 0 0 7.

4. sz. módosítás 2 0 0 7. A MÁTRAI ERŐMŰ ZRt VILLAMOS ENERGIA TERMELŐI ENGEDÉLYES ÜZLETSZABÁLYZATA 4. sz. módosítás 2 0 0 7. Módosítva: 2007.október 20. 2 Tartalomjegyzék 1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA... 5 2. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem

Pécsi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Településgazdálkodás és üzemeltetés Vida János Ügyvezető, PÉTÁV Kft. ALAPFOGALMAK: Az energetika a gépészeti tudományoknak azon ága, amely

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására A felhívás címe: Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Együttműködik az MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetsége 2-3 Középpontban az innováció 3-4 Új termékekkel jöhet a gáztőzsde

Részletesebben

Adottságokból előnyt. A megújuló és alternatív energiaforrások hasznosítása és az energiahatékonyság az önkormányzatok mindennapjaiban

Adottságokból előnyt. A megújuló és alternatív energiaforrások hasznosítása és az energiahatékonyság az önkormányzatok mindennapjaiban Adottságokból előnyt. A megújuló és alternatív energiaforrások hasznosítása és az energiahatékonyság az önkormányzatok mindennapjaiban Gémesi Zsolt Zöldgazdaság-fejlesztésért és Klímapolitikáért felelős

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2012. Október 1-14. Tartalom

HÍRLEVÉL 2012. Október 1-14. Tartalom HÍRLEVÉL 2012. Október 1-14. Tartalom Ipar, kutatás, innováció Herczog Edit: Az európai atomerőművek átmentek a stressz teszten - Brüsszel, 2012. október 4. Herczog Edit: Az EU csak az innováció felgyorsításával

Részletesebben

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 1 2 TARTALOMJEGYZÉK Vezetői összefoglaló.5 Nemzeti energiapolitika....6 Jogszabályi környezet...8 Cégismertető...9 Távhő fejlesztési koncepció.10 Fogyasztói kör bővítése...11 Pályázatok.. 12 2016. évi

Részletesebben

Újabb rekorderedményekről számolt be az atomerőmű

Újabb rekorderedményekről számolt be az atomerőmű XXXIV. évfolyam, 2. szám 2011. február Újabb rekorderedményekről számolt be az atomerőmű A magyar villamosenergia-termelésben közel három évtizede nélkülözhetetlen szerepet betöltő PA Zrt. évindító országos

Részletesebben

MVM CSOPORT ÉVES JElEnTÉS 2010

MVM CSOPORT ÉVES JElEnTÉS 2010 MVM CSOPORT ÉVES Jelentés 2010 TARTALOMJEGYZÉK 1. Elnök-vezérigazgatói köszöntô 4 2. Az MVM Zrt. és a cégcsoport 6 2.1. A cégcsoport felépítése, a társaságok tevékenysége 6 2.2. Az elismert vállalatcsoport

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Levelező tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány ATOMENERGIA-BIZTONSÁG A BŐVÜLŐ EURÓPAI UNIÓBAN Készítette:

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság

Magyar Energetikai Társaság Magyar Energia Szimpózium MESZ 2012 A Kárpát-medence magyar energetikusainak 16. találkozója Összegzés A 2012. október 4.-én megrendezett Magyar Energia Szimpóziumon elhangzott információkat, véleményeket

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés)

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Gazdasági bizottságának 2014. október 13-án, hétfőn, 11 óra 5 perckor az Országház főemelet 37-38.

Részletesebben

1 MVM PÉNZÜGYI JELENTÉS 2009

1 MVM PÉNZÜGYI JELENTÉS 2009 1 CSOPORT PÉNZÜGYI TÁJÉKOZTATÓ 2 1 T A R T A L O M A. A társaságcsoport bemutatása 9 A.1. A társaságcsoport főbb jellemzői, tevékenysége 10 A.1.1. A társaságcsoport kialakulása, célja és főbb tevékenységei

Részletesebben

AZ ATOMENERGIA HAZAI ALKALMAZÁSÁNAK BIZTONSÁGÁT SZOLGÁLÓ ELJÁRÁSOK KUTATÁSA

AZ ATOMENERGIA HAZAI ALKALMAZÁSÁNAK BIZTONSÁGÁT SZOLGÁLÓ ELJÁRÁSOK KUTATÁSA Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar Katonai Műszaki Doktori Iskola AZ ATOMENERGIA HAZAI ALKALMAZÁSÁNAK BIZTONSÁGÁT SZOLGÁLÓ ELJÁRÁSOK KUTATÁSA Budapest, 2007. április ZRÍNYI

Részletesebben

Spanyolországi tanulmányút

Spanyolországi tanulmányút IV. évfolyam 2. szám 2007. július A Tájoló tartalmából NyMTIT közvélemény-kutatás 2007. Az atomerômûvek üzemeltetése következtében keletkezô radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezését továbbra is állami

Részletesebben

ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT.

ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. 2002 K Ö R N Y E Z E T I J E L E N T É S MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. TARTALOM Köszöntõ Az MVM Rt. küldetése A Magyar Villamos Mûvek

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.11.23 C(2015) 8227 final E határozat közétett változatában az EK-Szerződés 93. cikkének alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 1999. március

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Psz/59/24/2014.ny.

JEGYZŐKÖNYV. Psz/59/24/2014.ny. Psz/59/24/2014.ny. JEGYZŐKÖNYV a Pusztaszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 18-án megtartott rendes, nyilvános üléséről 99/2014. (XII.18.) sz. Képviselőtestületi Határozat

Részletesebben

J/6755. számú jelentés

J/6755. számú jelentés MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA J/6755. számú jelentés AZ ATOMENERGIA 2007. ÉVI HAZAI ALKALMAZÁSÁNAK BIZTONSÁGÁRÓL Előadó: Dr. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter Budapest, 2008. november

Részletesebben

Atomenergia: Egyesült Államok, Németország és Svájc

Atomenergia: Egyesült Államok, Németország és Svájc ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.8 1.6 Atomenergia: Egyesült Államok, Németország és Svájc Tárgyszavak: nukleáris üzem; működés; leállítás; urándúsítás; népszavazás; Svájc; Németország.

Részletesebben

M E G H Í V Ó és R É S Z L E T E S P RO G R A M

M E G H Í V Ó és R É S Z L E T E S P RO G R A M XIX. KAPCSOLT HŐ- ÉS VILLAMOSENERGIA-TERMELÉSI KONFERENCIA M E G H Í V Ó és R É S Z L E T E S P RO G R A M Hajdúszoboszló 2016. március 2 3. MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY A COGEN EUROPE

Részletesebben

KÉT ZACSKÓVAL KEZÉBEN MAGYARÁZOTT FODOR GÁBOR...19

KÉT ZACSKÓVAL KEZÉBEN MAGYARÁZOTT FODOR GÁBOR...19 1 A Magyar Országgyűlés Sajtószolgálata SAJTÓSZEMLE FODOR GÁBOR MINISZTERJELÖLT MEGHALLGATÁSA A KÖRNYEZETVÉDELMI BIZOTTSÁG ÜLÉSÉN (A hírügynökségek, napilapok, elektronikus média alapján) 2007. április

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve I. BEVEZETŐ A Magyar Energia Hivatalnak (MEH) szélesebb felhatalmazást kell kapnia, képessé kell válnia az Energiastratégia implementációját igénylő tervezési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 1.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 1. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 1. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról VG: rekordolcsón jön az orosz földgáz 2-3 Nemzetközi gyakorlatot tartana Magyarország 3 Valaska József: nem észszerű

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ( TERVEZET )

ELŐTERJESZTÉS ( TERVEZET ) GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM Iktatószám: GKM /22550/2/ 2007. ELŐTERJESZTÉS ( TERVEZET ) a magyarországi megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére vonatkozó 2007-2020 közötti stratégiáról

Részletesebben

Földhő Hírlevél. A Magyar Geotermális Egyesület tájékoztató tató kiadványa ISSN 2062-9117 / ISSN 2062-9125

Földhő Hírlevél. A Magyar Geotermális Egyesület tájékoztató tató kiadványa ISSN 2062-9117 / ISSN 2062-9125 Földhő Hírlevél A Magyar Geotermális Egyesület tájékoztató tató kiadványa ISSN 2062-9117 / ISSN 2062-9125 34. 2012. április IX./2. VII. Szakmai napját tartotta az MGtE Kettős szorításban Orosháza-Gyopárosfürdőn

Részletesebben

Európai energiaipari célok, trendek és ezek technológiai, innovációs kihatásai

Európai energiaipari célok, trendek és ezek technológiai, innovációs kihatásai Európai energiaipari célok, trendek és ezek technológiai, innovációs kihatásai 2014. február 13-án rendezte meg az Energetikai Szakkollégium, MEE Energetikai Informatika Szakosztálya és a MEE Mechwart

Részletesebben

A Magyar Mérnöki Kamara javaslata. a 2014-2020 közötti európai pénzügyi kerethez tartozó energetikai fejlesztésekre

A Magyar Mérnöki Kamara javaslata. a 2014-2020 közötti európai pénzügyi kerethez tartozó energetikai fejlesztésekre a 2014-2020 közötti európai pénzügyi kerethez tartozó energetikai fejlesztésekre 2012. november Zarándy Pál MMK alelnök Az MMK Energetikai Tagozat szakértőinek egyetértésével TARTALOMJEGYZÉK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 25.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 25. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 25. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Miniszterelnökség: fel sem merült a nukleáris alap pénzének elvonása 2-3 Világgazdaság: atommentes övezetté válhat az

Részletesebben

A paksi beruházás aktuális helyzete

A paksi beruházás aktuális helyzete A paksi beruházás aktuális helyzete Prof. Dr. Aszódi Attila Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos Fenntartható Fejlődés Bizottság 2015. május 13., Budapest A hazai villamosenergia-fogyasztás

Részletesebben

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 1. Bevezetés. 1. fejezet 2006.02.20.

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 1. Bevezetés. 1. fejezet 2006.02.20. 1. Bevezetés 1. fejezet 2006.02.20. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 1 1.1. Előzmények... 1 1.2. Az atomerőmű és legfontosabb tervezési jellemzői... 8 1.3. A tervezett tevékenység meghatározása, céljai,

Részletesebben

BRZÓZKA ÁGNES 1. A magyar villamosenergia-piac és a liberalizációs folyamat anomáliái

BRZÓZKA ÁGNES 1. A magyar villamosenergia-piac és a liberalizációs folyamat anomáliái BRZÓZKA ÁGNES 1 A magyar villamosenergia-piac és a liberalizációs folyamat anomáliái Az utóbbi években egyre többet hallunk a villamos energia liberalizációjáról. Mit is jelent ez? Az Európai Unió még

Részletesebben

Miért összeegyeztethetetlenek a magyar hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások a közösségi vívmányokkal?

Miért összeegyeztethetetlenek a magyar hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások a közösségi vívmányokkal? Közgazdasági Szemle, LVIII. évf., 2011. július augusztus (653 665. o.) Sztankó Éva Miért összeegyeztethetetlenek a magyar hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások a közösségi vívmányokkal?

Részletesebben

Fizikai Szemle MAGYAR FIZIKAI FOLYÓIRAT

Fizikai Szemle MAGYAR FIZIKAI FOLYÓIRAT Fizikai Szemle MAGYAR FIZIKAI FOLYÓIRAT A Mathematikai és Természettudományi Értesítõt az Akadémia 1882-ben indította A Mathematikai és Physikai Lapokat Eötvös Loránd 1891-ben alapította LXII. évfolyam

Részletesebben

Kvasz Mihály. A megújuló energiák hasznosításának komplex környezeti elemzése

Kvasz Mihály. A megújuló energiák hasznosításának komplex környezeti elemzése Kvasz Mihály A megújuló energiák hasznosításának komplex környezeti elemzése doktori értekezés témavezető: Dr. Bulla Miklós CSc. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Győr Infrastrukturális Rendszerek

Részletesebben

ÍGY VÁLASZTOTTUNK. keményen számon kérjük az adóelkerülést. A célunk az, hogy többen fizessünk, és kevesebbet.

ÍGY VÁLASZTOTTUNK. keményen számon kérjük az adóelkerülést. A célunk az, hogy többen fizessünk, és kevesebbet. ÍGY VÁLASZTOTTUNK Az igazi munka csak most kezdõdik! Tervek és lehetõségek az országgyûlési választás után A választókerületünkben élõk Sági Istvánt, városunk képviselõ-testülete pénzügyi és városfejlesztési

Részletesebben

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek Orbán repülőt ajándékozott a volt szlovák államfőnek Saját, 80. születésnapjára szervezett szimpóziumot Rudolf Schuster volt szlovák államfő. Orbán Viktor meglepő ajándékkal kedveskedett: az idős politikusnak

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FFB/8-2/2014. FFB-1/2014. sz. ülés (FFB-152/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FFB/8-2/2014. FFB-1/2014. sz. ülés (FFB-152/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: FFB/8-2/2014. FFB-1/2014. sz. ülés (FFB-152/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának 2014. február 3-án, hétfőn, 10 óra 35 perckor az Országgyűlés

Részletesebben

Magyarország időarányosan 2010 óta minden évben teljesítette az NCsT-ben foglalt teljes megújuló energia részarányra vonatkozó célkitűzéseket.

Magyarország időarányosan 2010 óta minden évben teljesítette az NCsT-ben foglalt teljes megújuló energia részarányra vonatkozó célkitűzéseket. 1 2 3 Magyarország Megújuló Hasznosítási Cselekvési Terve (NCST) Eurostat Részarány-kötelezettségünk van (nem energiamennyiség)!!! A statisztikai adatok igazolják, hogy hazánk a 2010-ben meghatározott

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz. KTB/2-7/2014. KTB/1/2014. sz. ülés (KTB/228/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz. KTB/2-7/2014. KTB/1/2014. sz. ülés (KTB/228/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz. KTB/2-7/2014. KTB/1/2014. sz. ülés (KTB/228/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának 2014. február 3-án, hétfőn 10 óra 37 perckor az Országház

Részletesebben

Mi újság. a PADOSZ -nál? 2015. május. Tüntetés Brüsszelben a paksi munkahelyekért

Mi újság. a PADOSZ -nál? 2015. május. Tüntetés Brüsszelben a paksi munkahelyekért Mi újság 2015. május P A K S I A T O M E R Ő M Ű D O L G O Z Ó I N A K S Z A K S Z E R V E Z E T E a PADOSZ -nál? X I X. É V F O L Y A M 5. S Z Á M I N F O R M Á C I Ó S K I A D V Á N Y Tüntetés Brüsszelben

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. év december 17.-i ülésére Tárgy: Az önkormányzati tulajdonú vízi-közműből szolgáltatott ivóvízért, valamint az önkormányzati

Részletesebben

A maghasadásra alapuló energiatermelés kilátásai Magyarországon

A maghasadásra alapuló energiatermelés kilátásai Magyarországon A maghasadásra alapuló energiatermelés kilátásai Magyarországon Készítette: Gadó János, MTA KFKI Atomenergia Kutató Intézet A kezdetek és a paksi blokkok Mihelyt az 1950-es évek közepén megnyílt az út

Részletesebben

MMT Magyar Megújuló Energia Technológia Szolgáltató Zrt. Medgyesegyházi projektterv bemutatása

MMT Magyar Megújuló Energia Technológia Szolgáltató Zrt. Medgyesegyházi projektterv bemutatása MMT Magyar Megújuló Energia Technológia Szolgáltató Zrt Medgyesegyházi projektterv bemutatása 2011 Az MMT Zrt bemutatása Megújuló energia projektekbe történő befektetések, fejlesztések és kivitelezések

Részletesebben

Jövőnk és a nukleáris energia

Jövőnk és a nukleáris energia Jövőnk és a nukleáris energia MEE 54. Vándorgyűlés Tihany, 2007. augusztus 22. Cserháti András műszaki főtanácsadó 1/31 2007.08.22. Tartalom A múlt, Paks története, biztonságnövelés Sérült üzemanyag tokozása,

Részletesebben

A Mátrai Erőmű nyersanyagbázisa a Mátra és a Bükk hegység déli előterében lévő jelentős lignitvagyon

A Mátrai Erőmű nyersanyagbázisa a Mátra és a Bükk hegység déli előterében lévő jelentős lignitvagyon A Mátrai Erőmű nyersanyagbázisa a Mátra és a Bükk hegység déli előterében lévő jelentős lignitvagyon A Mátra déli előterében a pliocén korú lignittelepek több helyen már 16 mélységben megtalálhatóak. A

Részletesebben

Az MVM Csoport. Konszolidált Pénzügyi Kimutatása. 2012. év

Az MVM Csoport. Konszolidált Pénzügyi Kimutatása. 2012. év MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság Az MVM Csoport EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített Konszolidált Pénzügyi Kimutatása 2012. év Budapest,

Részletesebben

KOZJAVAK.HU. Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT. Lovas Dóra

KOZJAVAK.HU. Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT. Lovas Dóra ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT Lovas Dóra Az energia területén túl sokáig nem érvényesültek az Unió alapvető szabadságai. A jelenlegi események rávilágítottak ennek magas tétjére: az európaiak

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 29.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 29. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 29. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Seszták Miklós: az atomerőmű az olcsó energia garanciája 2-3 Gázpiacra lépett az MVM Partner ZRt. 3-4 Megkezdte a kereskedelmi

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Tinyó Ottó polgármester. Csorba Tibor képviselõ. Mertusné Varga Katalin képviselõ. Suga László alpolgármester

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Tinyó Ottó polgármester. Csorba Tibor képviselõ. Mertusné Varga Katalin képviselõ. Suga László alpolgármester J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselõ-testületének 2008. június 19-én 14.00 órai kezdettel megtartott nyílt ülésérõl. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme

Részletesebben

TARTALOM. Versenyre készen. 6 Múlt és jelen. 8 A magyarországi földgázpiac szabályozói környezete. 9 Liberalizált gázpiac.

TARTALOM. Versenyre készen. 6 Múlt és jelen. 8 A magyarországi földgázpiac szabályozói környezete. 9 Liberalizált gázpiac. TARTALOM 5 Versenyre készen 6 Múlt és jelen 8 A magyarországi földgázpiac szabályozói környezete 9 Liberalizált gázpiac 10 A földgáz útja 12 FŐGÁZ az Ön földgázkereskedője 14 Kiegészítő szolgáltatások

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság JOGERŐS: év: hó: nap: KÜJ: KTJ: Iktatószám.: H-287-10/2008. Hiv. szám: Tárgy: Gönyű, Előadó: ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi,

Részletesebben

gascon 2016 június 14-15-16., Budapest, Gundel Étterem

gascon 2016 június 14-15-16., Budapest, Gundel Étterem gascon 2016 június 14-15-16., Budapest, Gundel Étterem A rendezvény főbb témái Az állami energiapolitika: a kormányzat energiastratégiája 2020-ig ENKSZ: Első Nemzeti Közműszolgáltató működése és jövőbeni

Részletesebben

A szabályozási energia piacáról. 2. rész

A szabályozási energia piacáról. 2. rész 168 elektrotechnika A szabályozási energia piacáról. 2. rész Dr. STRÓBL ALAJOS okl. gépészmérnök, erômû-energetikus szakmérnök Az 1. rész a 2004/5. számban jelent meg. A fejezet-, ábra-, táblázat- és irodalomszámozás

Részletesebben

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája.

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9.1. Földgáz kitermelés. Földgáz összetevői. 9.2. Földgázszállítás, tárolás. 9.3. Földgáz feldolgozás termékei, felhasználásuk. 9.4. Nagyfogyasztó: Elektromos

Részletesebben

AZ MVM RT. ÁLTAL RENDEZETT ELSÔ MAGYAR KAPACITÁSAUKCIÓRÓL

AZ MVM RT. ÁLTAL RENDEZETT ELSÔ MAGYAR KAPACITÁSAUKCIÓRÓL AZ MVM RT. ÁLTAL RENDEZETT ELSÔ MAGYAR KAPACITÁSAUKCIÓRÓL n A 2001. ÉVI CX. TÖRVÉNY A VILLAMOS ENERGIÁRÓL (TOVÁBBIAKBAN VET) ELSÔ MONDATA SZE- RINT AZ ORSZÁGGYÛLÉS A FOGYASZTÓK BIZTONSÁGOS, MEGFELELÔ MINÔSÉGÛ

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszék Regionális- és környezeti gazdaságtan mesterszak TANULMÁNY A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS ÉS

Részletesebben

Útiterv az építőipari képzések fejlesztése érdekében. 2013. május 6.

Útiterv az építőipari képzések fejlesztése érdekében. 2013. május 6. Útiterv az építőipari képzések fejlesztése érdekében 2013. május 6. Készült: BUILD UP SKILLS HUNGARY (BUSH Projekt) keretében Kidolgozó: ÉMI Nonprofit Kft. Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Építőanyagipari

Részletesebben

3. HÍRLEVÉL. (2012. március 18. 2012. március 31.)

3. HÍRLEVÉL. (2012. március 18. 2012. március 31.) 3. HÍRLEVÉL (2012. március 18. 2012. március 31.) ENERGIAIGÉNYEK, ENERGIAKÖLTSÉGEK Tisza II erőmű Sorra esnek ki a legkevésbé kihasznált erőműveink. A Tisza II. az amerikai AES konszern tulajdonában van.

Részletesebben

PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2014. évi gazdálkodásról. 2015. február 19.

PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2014. évi gazdálkodásról. 2015. február 19. PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2014. évi gazdálkodásról 2015. február 19. Vezetői összefoglaló 2014. utolsó negyedéve újabb mérföldkő a Társaság életében, hiszen a Miskolci Projekt szeptemberben

Részletesebben

Magyarország nemzeti programja a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésére Stratégiai Környezeti Vizsgálatának felépítése

Magyarország nemzeti programja a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésére Stratégiai Környezeti Vizsgálatának felépítése Magyarország nemzeti programja a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésére Stratégiai Környezeti Vizsgálatának felépítése Egyeztetési anyag Véglegesített változat a hatósági vélemények figyelembe

Részletesebben

A. Hírek B. Program C. A hírlevélről

A. Hírek B. Program C. A hírlevélről A. Hírek B. Program C. A hírlevélről **************************************** Csatlakozzon a Platformhoz! Lásd HÍVOGATÓ című cikkünket **************************************** A. Hírek 2013: A POLGÁROK

Részletesebben

Mi újság. a PADOSZ - nál? 2015. február

Mi újság. a PADOSZ - nál? 2015. február Mi újság 2015. február P A K S I A T O M E R Ő M Ű D O L G O Z Ó I N A K S Z A K S Z E R V E Z E T E a PADOSZ - nál? X I X. É V F O L Y A M 2. S Z Á M I N F O R M Á C I Ó S K I A D V Á N Y A Villamosenergia-ipari

Részletesebben

Megújuló energiafelhasználás Magyarországon különös tekintettel a Smart City programokra

Megújuló energiafelhasználás Magyarországon különös tekintettel a Smart City programokra Megújuló energiafelhasználás Magyarországon különös tekintettel a Smart City programokra MUT Győr-Moson-Sopron megyei csoportja 2016. Január 12. A megújulóenergia-felhasználás területei Villamos energia

Részletesebben

PRIMER. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE

PRIMER. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE PRIMER A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE 2 TARTALOMJEGYZÉK Pont oldal 1. Bevezető 3. 2. Városunk távhőszolgáltatása 4. 3. A távhőszolgáltató rendszer fejlesztésének feladatai

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok)

MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok) MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok) Vértes Edit 2 A Magyar Logisztikai Egyesület 2008. február 21-22-én rendezte meg XIV. Logisztikai Fórumát. Az

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzat Képviselőtestülete 8296 Monostorapáti Száma: 230-12/2008. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti község Önkormányzat Képviselőtestületének 2008. október 29- én /szerdán/ 18.00 órai kezdettel

Részletesebben

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.5 2.1 Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen Tárgyszavak: barnaszén; erőmű; emissziók; versenyképesség. 2001 februárjában

Részletesebben

liberalizált lt villamos energia piacon

liberalizált lt villamos energia piacon Önkormányzatok nyzatok lehetőségei a liberalizált lt villamos energia piacon BKIK 2008. július 2. Dombi Szabolcs Témáink Az új (2007. évi LXXXVI. törvény szerinti) villamos energia piaci modell Az önkormányzatok,

Részletesebben

Halmaj Község Képviselő-testülete J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Halmaj Község Képviselő-testülete J E G Y Z Ő K Ö N Y V Halmaj Község Képviselő-testülete NYÍLT Szám: 7-12/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ülés helye: 2012. június 6. napján, Halmaj, Kiskinizs községi önkormányzatok rendkívüli, együttes képviselő-testületi

Részletesebben