HÍRLEVÉL Október Tartalom

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL 2012. Október 1-14. Tartalom"

Átírás

1 HÍRLEVÉL Október Tartalom Ipar, kutatás, innováció Herczog Edit: Az európai atomerőművek átmentek a stressz teszten - Brüsszel, október 4. Herczog Edit: Az EU csak az innováció felgyorsításával maradhat globális gazdasági szereplő - Brüsszel, október 10. Herczog Edit: A vállalkozásbarát programok javítják a fiatalok foglalkoztatását - Brüsszel, október 12. Kisebbségi és emberi jogok Tabajdi Csaba: A kisebbségi jogokat az uniós jog részévé kell tennünk; Dél-Tirol példaértékű az európai kisebbségvédelemben - Brüsszel, október 10. Külpolitika Herczog Edit: Tiszta választások és hatalmas várakozások Grúziában - Brüsszel, október 3. Mezőgazdaság Tabajdi Csaba: Az alkotmány rendelkezéseivel szemben Magyarországon forgalmaznak génmódosított növényeket; Az Európai Bíróság döntése új alkotmányos helyzetet teremt-e? - Brüsszel, október 1. Tabajdi Csaba: Eurót lehet nyomtatni, élelmiszert nem! Az Európai Unió élelmiszerellátása stratégiai kérdés! - Brüsszel, 2012.október 11.

2 Nők jogai, esélyegyenlőség Gurmai Zita: A gyerekek 40%-át kizárnák családi kötelékekből? A válást is betiltanák majd? - Budapest, október 4. Gurmai Zita: Nyelvi bűvészkedés helyett valódi megoldást! - Budapest, október 4. Gurmai Zita: Nőkkel az új Tiszavasváriért, város a polgárokért - Tiszavasvári, október 14.

3 Ipar, kutatás, innováció Az európai atomerőművek átmentek a stressz teszten Brüsszel, október 4. Herczog Edit üdvözli, hogy ugyan kilenc hónap késéssel, de elkészült a Bizottság vizsgálata az európai atomerőművek szélsőséges környezeti helyzetek esetén várható biztonsági kockázatairól, ugyanakkor hozzátette, a jelentés számos kérdést vet fel. A képviselő szerint kedvező, hogy az összes vizsgált európai erőmű kiállta a tesztet. A fukusimai atomerőmű katasztrófáját követően kérte fel az EP az Európai Bizottságot, hogy végeztesse el az úgynevezett stressz tesztet, azaz vizsgálja meg, milyen biztonsági kockázatok rejlenek az egyes erőművekben szélsőséges események esetén. A 45 ország köztük a keleti partnerség országai 55 erőművének 147 reaktorára vonatkozó háromszintű vizsgálat eredményeit csütörtökön ismertette Günther Oettinger energiaügyi biztos az EP Ipari-, kutatási és energiaügyi bizottsága előtt. Herczog Edit szerint a vizsgálat legfontosabb eredménye, hogy az összes európai atomerőmű, köztük a paksi is, átugrotta a lécet, így a katasztrófahelyzetek esetén Európa ebből a szempontból biztonságban van. A képviselő szerint az is fontos, hogy minden országban minden reaktortípusból legalább egyet megvizsgáltak. Továbbá az eredmények hitelességét növeli, hogy, a nemzeti hatóságok vizsgálatait az ENSREG, az európai nukleáris hatóságokat tömörítő szervezet is minden esetben ellenőrizte. A kedvező eredmények ellenére azonban a vizsgálat további kérdéseket vet fel. A meghallgatáson Herczog többekkel együtt szóvá tette, hogy a Bizottság több esetben is átlépi a hatáskörét, amikor a Lisszaboni Szerződésben megengedettnél túlmenő, a tagállami szuverenitást sértő javaslatokat fogalmaz meg az egyébként független ENSREG anyagai alapján például nemzetbiztonsági kérdésekben. Ugyanígy aggályosnak tekinti az energiaügyi szakpolitikus, hogy a bizottsági anyag nem választja el kellő körültekintéssel a nukleáris biztonság általános kérdéseit a szélsőséges katasztrófahelyzetek esetére vonatkozó feladatoktól, ezzel téves következtetések levonására késztetheti a nyilvánosságot. Herczog szerint most az a legfontosabb, hogy Európa megőrizze vezető szerepét a nukleáris biztonság terén a világban, ezért az erőművek biztonságának kérdését továbbra is napirenden kell tartani az európai politikában.

4 Herczog Edit: Az EU csak az innováció felgyorsításával maradhat globális gazdasági szereplő Brüsszel, október 10. Az uniós innovációs és K+F programok célja, hogy a kutatás utáni első gyártás is Európában legyen, ezzel vehetjük elejét a fiatalok körében jelenleg 50%-os munkanélküliségnek - érvelt Herczog Edit a 4. Európai Innovációs Csúcstalálkozón szerdán Brüsszelben. A szocialista EP-képviselő szerint intő jel a jövőre nézve, hogy bár jelenleg a világ kutatásának harmada zajlik nálunk, és a vásárlópiac közel háromnegyede is Európában van, az új termékek 82%-át gyártják máshol, döntően Ázsiában. Herczog visszautalt a korábban elhangzottakra, mely szerint az európai műhelyek alapkutatásban kiválóak, míg innovációban kevésbé jelentékenyek. A politikus szerint ezért fontos, hogy minimum az előirányzott 80 milliárd euró jusson a Horizon 2020 programra a következő hét évben. A képviselő végül elmondta, hogy ahhoz, hogy az innovációra alapozott belső ugrás megvalósuljon, változtatni kell azon a megszorító szemléleten, hogy a kutatás kizárólag kiadást jelent a büdzsének, hiszen a kutatás befektetés. Herczog szerint előrelépést jelent, hogy a Lisszaboni Szerződés szerint a tudás az EU ötödik alapszabadsága, de ehhez jogharmonizáció is szükséges. A képviselő utalt arra, hogy míg a belső piac 20 éves, addig a tudás belső piaca még csak most formálódik, a pénzügyi források előteremtésén túl ezen is dolgozni kell a jövőben. A vállalkozásbarát programok javítják a fiatalok foglalkoztatását Brüsszel, október 12. Csütörtökön adták át az Erasmusvállalkozóknak díjakat, amelyek a vállalkozói cserediákprogram legsikeresebb együttműködéseiért járnak. Az Európai Bizottság részéről Antti Peltomäki, az EP-részéről pedig a program ötletgazdája, Herczog Edit adta át a vállalkozói Erasmusprogram díjait többek között a legjobb üzleti koncepciónak, a legjobb gazdavállalkozásnak, vagy a legjobb ösztöndíj utáni együttműködésnek. A program lényege, hogy európai vállalkozások

5 dolgozói vendégeskednek egymásnál a három hónapos ösztöndíjprogram keretében, hogy tapasztalatokat szerezzenek, és jó gyakorlatokat osszanak meg egymásnál. Herczog Edit a díjátadón elmondta, hogy a program az eddigi tapasztalatok alapján jól működik, ezért ki kell terjeszteni, illetve további forrásokat kell erre biztosítani. Ugyanígy növelni kell a következő hétéves költségvetési keretprogramban a vállalkozásfejlesztésre, foglalkoztatásra szánt összegeket, mert a vállalkozási kultúra fejlesztése, a kockázatvállalás erősítése javíthatja csak a jelenleg katasztrofális fiatalkori munkanélküliségi adatokat. A képviselő úgy fogalmazott, hogy ki kell használni a jelenleg tapintható vállalkozói pezsgést, amely elsősorban a hatalmas lehetőségekkel bíró digitális piacokon tapintható. Herczog szerint korunk technológiai csúcsvállalatai nem az egyetemi kurzusokon, hanem a kollégiumi szobákban alakultak, ezért ösztönözni kell ezeknek a kevéssé formális közösségeknek a kialakulását is a jövőben. Kisebbségi és emberi jogok Tabajdi Csaba: A kisebbségi jogokat az uniós jog részévé kell tennünk Dél-Tirol példaértékű az európai kisebbségvédelemben október 10. "Dél-Tirolban nemcsak kiharcolták a regionális autonómiát, de azt sikerült tartalommal is megtölteniük a helyieknek. A régió az autonóm státusz elnyerése óta gyorsabban fejlődött, mint az olasz országos átlag, a munkanélküliség pedig még a válság idején is alacsony maradt. Pezsgő szellemi élet alakult ki, amely a kisebbségi jogvédelem terén Európa élvonalába emelte a dél-tiroli egyetemeket és kutatóhelyeket. A régióban széles körben biztosított az egyéni és kollektív kisebbségi jogok gyakorlása, aminek köszönhetően a térségben megszűnt az etnikumközi feszültség, sőt Dél-Tirol közvetítő szerepet játszik Ausztria és Olaszország között. A dél-tiroli példa ezért számos tekintetben minta az európai kisebbségek, így a külhoni magyar közösségek számára is" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupjának (Frakcióközi Munkacsoport) elnöke. A szocialista EP képviselő a "Kisebbségi jogi ABC" című, a déltiroli tartomány gondozásában megjelent kötet bemutatóján szólalt fel. Az ülésen Tabajdi Csaba mellett felszólalt Karl-Heinz Lambertz, a belgiumi német közösség vezetője, Herbert Dorfmann, dél-tiroli EP képviselő, valamint a kötet szerzői Gabriel N. Toggenburg és Günther Rautz neves kisebbségi jogi szakértők.

6 Tabajdi Csaba emlékeztetett, hogy a vezetésével működő EP munkacsoport három eszközzel kíván új lendületet adni az európai kisebbségvédelmi törekvéseknek. Az Intergroup kezdeményezni fogja, hogy az Európai Parlament fogadjon el állásfoglalást az európai hagyományos nemzeti kisebbségek helyzetéről és a számukra biztosítandó jogokról. A munkacsoport ezen felül támogatja Winkler Gyula RMDSZ-es képviselő és az Európai Népcsoportok Föderális Uniója kisebbségi ernyőszervezet javaslatát, amely Európai Polgári Kezdeményezést indítana a kisebbségi jogok európai uniós szabályozása érdekében. A kisebbségi jogok előmozdítását szolgáló harmadik eszköz a Roma Stratégia mintájára elfogadott, a hagyományos nemzeti kisebbségek jogait rögzítő európai keretstratégia lehetne. Tabajdi Csaba előadásában arra is kitért, hogy az Európai Bizottság a közelmúltban, épp a magyar kormány intézkedéseinek elemzésekor fordult első ízben jogi szakvéleményért az Európa Tanács keretében működő Velencei Bizottsághoz. A Velencei Bizottság véleményei az európai kisebbségi jogvédelem pótolhatatlan forrásainak számítanak. Fontos lenne, hogy az Európai Bizottság egy leendő uniós kisebbségvédelmi rendszer felállításakor minél nagyobb mértékben támaszkodjon a Velencei Bizottság és az Európa Tanács keretében kialakult gyakorlatra. Külpolitika Tiszta választások és hatalmas várakozások Grúziában Még egy kétharmaddal rendelkező erős politikai kormányt is le lehet váltani demokratikus eszközökkel." összegezte a grúziai választás tanulságát Herczog Edit, aki az EP választási megfigyelőjeként volt jelen a kaukázusi országban. A képviselő szerint a földindulásszerű ellenzéki sikerrel járó választást követő időszak tétje, hogy sikerül-e a békés kormányváltás, vagy a 2002-es magyar helyzethez hasonló hídfoglalásra lehet számítani? Brüsszel, október 3. A választáson a kaukázusi állam dél-oszét területein megfigyelőként résztvevő Herczog hozzátette, a voksolást példaértékűen, békésen, a nemzetközi szervezetek ajánlásainak figyelembevételével készítette elő a kormány és bonyolították le a választókörök. Az előzetes várakozásokkal ellentétben a liberális ellenzék elsöprő győzelme azt mutatja, hogy a kétharmados többséggel rendelkező kormányzó Szaakasvili elnök még egy a magyarhoz hasonló, a győztes mindent visz típusú alkotmányos rendszerben is leváltható volt.

7 A jelenlegi helyzet különlegessége Herczog szerint, hogy Szaakasvilinek, akinek kampányában egyébként Orbán Viktor is részt vett, most a saját maga által kialakított, az ellenzék jogait számos ponton korlátozó alkotmányos rendben kell majd ellenzékiként politizálnia. A képviselő bízik abban, hogy az átmenet zökkenőmentes lesz, Szaakasvili átadja a kormányzást a Grúziai Álomnak. Az elmúlt évek eredményeit megtartó, a lakosság bizalmán alapuló békés gazdasági és társadalmi fejlődés a régió és világ minden országának fontos. Mezőgazdaság Tabajdi: Az alkotmány rendelkezéseivel szemben Magyarországon forgalmaznak génmódosított növényeket Az Európai Bíróság döntése új alkotmányos helyzetet teremt-e? Brüsszel, október 1. "Hazánk jelenleg nem mentes génmódosított növényektől. A magyar gazdák nem termelnek - alkotmány szerint - nem is termelhetnek génmódosított növényeket. Az állattenyésztésben azonban a behozott takarmánykeverékek döntő többsége latin-amerikai eredetű szóját tartalmaz, melynek döntő többsége génmódosított. Így a génkezelt növények veszélyeinek továbbra is kitesszük magunkat. Fontos lenne, hogy megtiltsunk minden olyan élelmiszer forgalmazását Magyarországon, amely bizonyíthatóan káros az egészségre, illetve környezetünkre. Nincs-e ellentmondás az Alaptörvény rendelkezéseivel?" - tette fel a kérdést Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja. "A helyzetet tovább bonyolítja az Európai Bíróság szeptemberi ítélete, amely szerint a tagállamok nem tilthatják meg, hogy területükön a gazdák génmódosított növényeket termesszenek. Ez a döntés ellentétben áll a magyar Alaptörvény XX. cikkével, amely tiltja a genetikailag módosított növények hazai termesztését." Az Európai Bíróság szeptember 6-án megerősítette, hogy az európai gazdák termeszthetnek olyan génmódosított növényeket, amelyeket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal engedélyezett. A tagállamok nem tilthatják meg általános jelleggel területükön az ilyen növények termesztését. Az sem képezheti a termesztés akadályát, ha az érintett tagállam

8 késlekedik a génmódosított és hagyományos növények együtt-termesztését szabályozó előírások meghozatalával, ahogy azt az ítéletben érintett olasz hatóságok tették. "Amikor élelmiszerbiztonsági szempontok alapján joggal ellenezzük a génmódosított növényeket, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy azok az európai- és magyar élelmiszerláncban évek óta jelen vannak. A Magyarországra behozott kukorica és szója esetében egyáltalán nem biztosítható azok GMO mentessége. Ezért a génmódosított növények kérdését mihamarabb tisztáznunk kell. Nem elég az alkotmány rendelkezése, ha a mindennapok világa más!" - fogalmazott Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja. Tabajdi: Eurót lehet nyomtatni, élelmiszert nem! Az Európai Unió élelmiszerellátása stratégiai kérdés! Brüsszel, 2012.október 11. "A globális élelmezés biztonsága a következő évtizedek legégetőbb problémája lesz. Európa biztonságos élelmiszerellátásához már most 35 millió hektárral több termőföldre lenne szükségünk. Ezért elengedhetetlen az európai élelmiszertermelés forradalmi megújítása, figyelembe véve a környezeti kihívásokat és a szigorú élelmiszerbiztonsági szempontokat. Európa nem engedheti meg, hogy kiszolgáltatottá váljon a külföldi import termékeknek. Ugyanis eurót lehet nyomtatni, élelmiszert azonban nem! Nem szabad visszariadnunk a merésznek tűnő biotechnológiai újításoktól, azonban csak a fogyasztók egészsége és az élelmiszerbiztonság szavatolása mellett!" - mondta Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja az Európai Növényvédelmi Szövetség éves ülésének házigazdájaként. "Csak olyan termékeket bocsáthatunk piaci forgalomba, amelyeket független európai- és nemzeti hatóságok vizsgáltak meg, kiszűrve ezzel az ipari érdekek és a szélsőséges nézőpontok érvényesülését." - hangsúlyozta a szocialista képviselő. Előadásában kiemelte, hogy az európai élelmezésbiztonság fenntartása érdekében lényegesen több uniós forrást kellene szentelnünk az agrár-innovációra. "Jelenleg a KAP költségvetése 400 milliárd euró, amelynek csupán töredékét, 0,5%-át fordítjuk fejlesztésekre a mezőgazdaságban. Bizonyos, hogy a magántőke bevonása nélkül nem lehetséges 9 milliárd ember élelmezése 2050-ben."

9 "A politikusoknak közvetítő szerepet kell játszaniuk a tudomány és a gazdatársadalom között, hogy a termelők alkalmazzák a legújabb tudományos vívmányokat. Ehhez nyújt segítséget az Európai Bizottság által elindított Európai Innovációs Partnerség és a KAP keretében indított gazdálkodási tanácsadási rendszer. Nem szabad megijednünk a biotechnológia újításaitól, ha ezek esetében garantálható az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók egészsége. Összeurópai feladat az új termékek hiteles tesztelése, ipari érdekektől mentes értékelése. Nagy felelőssége van a tudományos világnak, amely gyakran közöl tudományosan vitatható felfedezéseket, következtetéseket, félrevezetve a társadalmat. Legutóbbi példa a franciaországi kutatási eredmény, amely patkányok esetében mutatott ki génkezelt kukorica miatt daganatos megbetegedéseket, amelynek tudományos hitelességét egyre több kutató központ kétségbe vonja. A "szenzációs" kutatási eredmény rendkívül nagy nyilvánosságot kapott, s ezáltal a közvéleményben a félelemérzéseket indokolatlanul tovább erősítette." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba. Nők jogai, esélyegyenlőség A gyerekek 40%-át kizárnák családi kötelékekből? A válást is betiltanák majd? Budapest, október 4. Úgy tűnik a kormánypártnak csak a papír, egy jogi forma a fontos, nem az emberek közötti összetartozás, alsóbbrendűnek nyilvánítva ezzel évtizedek óta együtt élő, érzelmileg összetartozó emberek kapcsolatát mondta dr. Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke az új polgári törvénykönyv parlamenti vitájában elhangzottakra reagálva. Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett rá: ma Magyarországon a gyermekek már több mint 40 százaléka nem házasságban születik. Őket ezzel a jobboldali kormány gyakorlatilag kizárná a családi kötelékből. Az új polgári törvénykönyv vitáján több kormánypárti képviselő életidegen, kirekesztő kijelentéseket tett. A KDNP-s Varga László szerint az élettársi kapcsolat csak felelősséget nem vállaló emberek közössége és nem lehet család. A KDNP pedig azt javasolja, hogy az élettársi kapcsolatot vegyék ki a családjogból és a tegyék a szerződéses jogba, mert szerintük az élettársi kapcsolat két ember közti szerződést jelent és nem családot. Mátrai Márta a Fidesz képviselője is hasonlókat mondott a vitában. Mátrai még a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pároknál is kizárná, hogy más élettársakhoz hasonlóan örökölhessenek.

10 Voltak történelmi korok, amelyek ennél is merevebben szabályozták az emberek életét. De miért akar a Fidesz ebbe az irányba visszafordulni? Volt, amikor végletesen elromlott kapcsolatokat sem engedték válással rendezni. Talán a válást is betiltja majd a Fideszt, mert egyesek erkölcstelennek tartják? Nagyon rossz, ha konokul, merev formákhoz akarják igazítani az emberek életét. Az érzelmeken, összetartozáson alapuló kapcsolatokat pedig ne akarják a kormánypártok leminősíteni hangsúlyozta Gurmai Zita. Nyelvi bűvészkedés helyett valódi megoldást! Budapest, október 4. Mit jelent a családon belüli erőszak? Hol kezdődik a segítség és a beavatkozás? Ezeket a kérdéseket vitatták meg Táncsics Alapítvány családon belüli erőszakkal foglalkozó pódiumbeszélgetésén csütörtökön délelőtt Budapesten. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hozzászólásában elmondta: Európában nem tapasztalható a jobb- és a baloldal között nézetkülönbség abban, hogy a családon belüli erőszak létezik, és hogy tenni kell ellene. Példaként említette az áldozatok védelmét uniós szintre kiterjesztő európai védelmi határozatot, amelyre a jobboldali többségű Európai Bizottság tett javaslatot, majd az EU Tanácsának konzervatív többsége is támogatta azt. Az MSZP-s politikus szerint a Varga István-ügy nem véletlen baleset volt: a Fidesz valójában így gondolkodik a nőkről. Számukra nincsen családpolitika, csak népesedéspolitika, a nő pedig nem más, mint egy szülőgép. A jóérzésű nők viszont úgy gondolják, hogy gyermeket szülni, családot alapítani akkor érdemes, ha a ember biztonságban tudhatja magát a családban és a munkaerőpiacon. Ha nem rúghatják ki rögtön a szülés után, ahogy ezt a Fidesz nemrég lehetővé tette, vagy ha biztos lehet abban, hogy a közösség megvédi őt és a gyerekeit, ha őt vagy gyermekeit erőszak fenyegetné - tette hozzá Gurmai Zita. Őszintén szólva a cél szempontjából nem számít, hogy hogy hívjuk, csak legyen. Lehet akár egy tényállás, lehet kettő, csak védje a nőket, védje az időseket, védje a gyerekeket - hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy miközben a Fidesz a nyelvi bűvészkedéssel van elfoglalva, Mesterházy Attila az MSZP elnöke és három további képviselő már országgyűlési határozati javaslatot is benyújtott a probléma hatékony kezelése érdekében.

11 Nőkkel az új Tiszavasváriért, város a polgárokért Tiszavasvári, október október 14-én a tiszavasvári időközi választásra a piacon kampányoltak az MSZP jelöltjei. A városi szervezet az időközi választásra a nyolc körzetből ötben női jelöltet választott. A település élére egy köztiszteletben álló, a gazdasághoz és a szociálpolitikához egyaránt értő szakembert, Timári Istvánné Margót jelölték. A piaci kitelepülés is jó alkalom arra, hogy közvetlenül megszólíthassuk polgártársainkat és ismertessük a programunkat. Egy megfontolt gyakorlott csapat állt erre össze, amelyik Tiszavasvári polgárait bevonva megkeresi a legjobb válaszokat a feszítő kihívásokra, amelyek szinte ellehetetlenítették a Jobbikos városvezetéssel a hétköznapokat. Meg kell erősíteni a mindennapi rendet és a szociális fegyelmet, olcsóbb önkormányzatot, működőképes városi költségvetést és minőségi oktatást tűztek ki célul. dr. Gurmai Zita az MSZP országos Nőtagozatának elnöke részt vett a piaci kitelepülésen, ahol meggyőződött arról, hogy a kiváló, női többségű csapat kész a változásra. Elengedhetetlen, hogy bővüljenek az álláslehetőségek és stabillá váljon a város gazdálkodása. Az MSZP jelöltjei érezve a hangulatváltást, az itt élők egyre növekvő bizalmával a következő napokban is készen állnak a párbeszédre, szlogenjükhöz hűen: Város a polgárokért.

HÍRLEVÉL 2012. Szeptember 3-16. Tartalom

HÍRLEVÉL 2012. Szeptember 3-16. Tartalom HÍRLEVÉL 2012. Szeptember 3-16. Tartalom Kiemelt hírek Tabajdi Csaba: Európai demokrácia-ellenőrző rendszerre van szükség! Az Európai Bizottság jogosan bírálta a román kormányt - Strasbourg, 2012. szeptember

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.04.04. szerda A civil társadalmat erősítené az EU a keleti partnerországokban Komoly előrelépések az EU keletei partnersége terén Túllőhet a célon az EU szigorú termékcímkézése Nemzeti Eszközkezelő

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2013. Március 18.-Április 7. Tartalom

HÍRLEVÉL 2013. Március 18.-Április 7. Tartalom HÍRLEVÉL 2013. Március 18.-Április 7. Tartalom Kiemelt hírek MSZP EP delegáció: a lakosságot védő válságkezelést! Ciprus és az európai intézmények közös kudarca és felelőssége a válságkezelés - Brüsszel,

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.21. csütörtök Továbbra is folytatható a szakszerű libatömés Magyarországon Javíthatatlan költségvetés Négymillióan a létminimum alatt Enni vagy nem lenni: az itt a kérdés! Megyeházákból szellemházak?

Részletesebben

KÉT ZACSKÓVAL KEZÉBEN MAGYARÁZOTT FODOR GÁBOR...19

KÉT ZACSKÓVAL KEZÉBEN MAGYARÁZOTT FODOR GÁBOR...19 1 A Magyar Országgyűlés Sajtószolgálata SAJTÓSZEMLE FODOR GÁBOR MINISZTERJELÖLT MEGHALLGATÁSA A KÖRNYEZETVÉDELMI BIZOTTSÁG ÜLÉSÉN (A hírügynökségek, napilapok, elektronikus média alapján) 2007. április

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.22. péntek A miskolci rendőrség előtt demonstráltak helyi szocialisták Emberközelibb politikát Európában! A költség el van vétve Fenyegető igazságtalanság Széll-el szemben Kaposváron Nagykátán

Részletesebben

2013. július 5. Kiegyensúlyozott tájékoztatás az EP plenáris üléséről.

2013. július 5. Kiegyensúlyozott tájékoztatás az EP plenáris üléséről. 2013. július 5. Kiegyensúlyozott tájékoztatás az EP plenáris üléséről. Kedves Olvasó! Tavares konyec! - Ezt mondta volna legszívesebben a magyar kormánytöbbség. E helyett azonban ennél sokkal keményebbeket

Részletesebben

2012.03.14. csütörtök. Elhibázott és méltánytalan, hogy ezzel a magyar népet is büntetik

2012.03.14. csütörtök. Elhibázott és méltánytalan, hogy ezzel a magyar népet is büntetik 2012.03.14. csütörtök Szabad Sajtó Díj 2012 Határozott fellépést várunk a holland kormánytól Tegyük a kkv-kat a növekedés motorjává Elhibázott és méltánytalan, hogy ezzel a magyar népet is büntetik A nők

Részletesebben

2012.03.13. kedd. Elfogadhatatlan a magyar kohéziós támogatás felfüggesztési javaslata

2012.03.13. kedd. Elfogadhatatlan a magyar kohéziós támogatás felfüggesztési javaslata 2012.03.13. kedd Elfogadhatatlan a magyar kohéziós támogatás felfüggesztési javaslata Az orbáni politika lépéskényszerbe hozta az Európai Bizottságot Csak a független bíróságok élvezik a bizalmat Az EU

Részletesebben

A. Hírek B. Program C. A hírlevélről

A. Hírek B. Program C. A hírlevélről A. Hírek B. Program C. A hírlevélről **************************************** Csatlakozzon a Platformhoz! Lásd HÍVOGATÓ című cikkünket **************************************** A. Hírek 2013: A POLGÁROK

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.05.08. kedd Mesterházy Attila az Egyesült Államokban tárgyal Képzetlenül a munka világában Tíz ok a telefonadó ellen Nem igaz, hogy a családi vállalkozásokat segítik a földbérletpályázatokon Ingyenes

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2013. Május 13.-Május 29. Tartalom

HÍRLEVÉL 2013. Május 13.-Május 29. Tartalom HÍRLEVÉL 2013. Május 13.-Május 29. Tartalom Kiemelt hírek MSZP EP-delegáció: A magyar nép áldozatvállalása eredményes volt; Az Európai Bizottság pozitív döntése cáfolja az Orbán kormány hazug rágalmait

Részletesebben

Hírlevél. 2008. április 25 - május 9. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Hírlevél. 2008. április 25 - május 9. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja Hírlevél 2008. április 25 - május 9. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja Tartalom Brüsszeli események: Nem működik "titkos multinacionális iroda" az Európai Parlamentben - Herczog Edit

Részletesebben

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK Tartalom Erős beszállítói háttért igényelnek az új blokkok Szaúdi magyar energetikai együttműködésről egyeztettek Európai Unió A stressz teszt eredményei Európai Parlamenti nukleáris hírek röviden FORATOM

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2012. Május 6.-Május 27. Tartalom

HÍRLEVÉL 2012. Május 6.-Május 27. Tartalom HÍRLEVÉL 2012. Május 6.-Május 27. Tartalom Kiemelt hírek Tabajdi Csaba: Orbán csekkadója sanyargatás; Semmi köze az uniós tranzakciós adóhoz - Strasbourg, 2012. május 23. Az EU jövője, EU-intézmények MSZP

Részletesebben

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14.

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Ikt.szám: Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Helyszín: 1055 Budapest, Kossuth tér 2-4., IV. emelet, 439/A. tárgyaló Időpont: 2013. november 14.

Részletesebben

Kérdések és feleletek az alkotmányozással kapcsolatban. Általános kérdések

Kérdések és feleletek az alkotmányozással kapcsolatban. Általános kérdések Kérdések és feleletek az alkotmányozással kapcsolatban Általános kérdések Miért fogad el új alkotmányt Magyarország? Az új alkotmány elfogadásának szimbolikus és gyakorlati jelentősége van. Szimbolikus,

Részletesebben

Bauer Tamás Cukor a sebbe

Bauer Tamás Cukor a sebbe Bauer Tamás Cukor a sebbe Amennyire én emlékszem, a szomszéd országokban kisebbségben élő magyarok követelései között a rendszerváltás éveiben, amikor a kommunista rendszerek összeomlását követően, az

Részletesebben

Kroes is beállt a lejáratók sorába. Neelie Kroes európai biztos súlyos és alaptalan vádakat hangoztatott Magyarországgal összefüggésben.

Kroes is beállt a lejáratók sorába. Neelie Kroes európai biztos súlyos és alaptalan vádakat hangoztatott Magyarországgal összefüggésben. eu hírlevél A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának hírlevele 2012. február Térjünk vissza a józan észhez! Az Európai Parlament egyik új alelnökévé választották Surján

Részletesebben

2012.02.15. szerda. Utólagos normakontrollt szeretne az MSZP a rokkantnyugdíjak ügyében

2012.02.15. szerda. Utólagos normakontrollt szeretne az MSZP a rokkantnyugdíjak ügyében 2012.02.15. szerda A Fidesz kudarcairól tereli el a figyelmet Budai Gyula Orbánon bukott 2300 munkahely? Szabad sajtót, demokratikus jogállamot! Utólagos normakontrollt szeretne az MSZP a rokkantnyugdíjak

Részletesebben

Magyarország: Szeretlek választási kampány!

Magyarország: Szeretlek választási kampány! Magyarország: Szeretlek választási kampány! Megkönnyíti a helyi kampányzárót a kormány: az Itthon Vagy Magyarország Szeretlek! programsorozat idén épp szeptember 27-én lesz, a választások előtt két héttel,

Részletesebben

Hogyan viselkedik ebben a helyzetben az európai balliberális pártcsalád?

Hogyan viselkedik ebben a helyzetben az európai balliberális pártcsalád? eu hírlevél A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának hírlevele 2012. július Nehéz lesz együttműködni a román kormánnyal Növekedő feszültségek nehezítik az európai integrációt:

Részletesebben

J e g y zőkönyv AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014.

J e g y zőkönyv AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014. AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014. J e g y zőkönyv az Országgyűlés az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot

Részletesebben

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja 1. Bevezetés Az Európai Unió a nyolcvanas évek óta minden évben kiválaszt egy európai szemszögből fontos témát,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés)

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Gazdasági bizottságának 2014. október 13-án, hétfőn, 11 óra 5 perckor az Országház főemelet 37-38.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: 2012. április 27-én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: 2012. április 27-én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Jegyzőkönyv Készült: 2012. április 27-én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Az ülés helye: Megyeháza II. emeleti Barkóczy terme Eger, Kossuth Lajos utca 9. Jelen voltak: Bolyki András, Bossányi László,

Részletesebben

MSZP: a baloldal megbélyegzését és a szocialista párt vagyonának elkobzását célozza az átmeneti törvény

MSZP: a baloldal megbélyegzését és a szocialista párt vagyonának elkobzását célozza az átmeneti törvény 2011.12.01. csütörtök OGY - Krónika (rendvédelmi törvény) OGY - Krónika (megváltozott munkaképességűek, Esztergom) Az MSZP Matolcsy távozását követeli MSZP: a baloldal megbélyegzését és a szocialista párt

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Hiller István: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Korózs Lajos: totális káosz a kormányhatározat, ötletelés zajlik;

Részletesebben

Hírek Strasbourgból 2010. szeptember 20-23.

Hírek Strasbourgból 2010. szeptember 20-23. Hírek Strasbourgból Kedves Barátom! Az Európai Parlamentben, csakúgy, mint a legtöbb nemzeti törvényhozásban, a munka oroszlánrésze a bizottságokban zajlik. Elképzelhetetlen lenne egy az Unióhoz hasonló

Részletesebben

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept.

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. ÉRTESÍTŐ Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. Tartalom Dr. Bajnok István: Az elmúlt 25 év 1 Dr. Bajnok István: Nemzeti dal 3 Szeptember azt iskolai

Részletesebben

Tapasztalatok és kilátások a földgáz versenypiacon

Tapasztalatok és kilátások a földgáz versenypiacon Tapasztalatok és kilátások a földgáz versenypiacon Dr. Szilágyi Zsombor Kereskedelmi ügyvezető helyettes EMFESZ Kft. 1. A liberalizált földgáz piac eredményei A piac szabályozása Ma a gáztörvény (GET)

Részletesebben

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek Orbán repülőt ajándékozott a volt szlovák államfőnek Saját, 80. születésnapjára szervezett szimpóziumot Rudolf Schuster volt szlovák államfő. Orbán Viktor meglepő ajándékkal kedveskedett: az idős politikusnak

Részletesebben

Kicsengettek PARLAMENT. Mennyi az annyi? 70 milliárdos önkormányzati elvonás a költségvetésben

Kicsengettek PARLAMENT. Mennyi az annyi? 70 milliárdos önkormányzati elvonás a költségvetésben 70 milliárdos önkormányzati elvonás a költségvetésben Kicsengettek November utolsó napján biztos többséggel fogadták el a kormánypárti, egyes szabad demokrata és független képviselők a 2010. évi költségvetést.

Részletesebben

A T Á R K I A D A T F E L V É T E L E I N E K D O K U M E N T U M A I. Választáskutatás. A kutatás dokumentációja

A T Á R K I A D A T F E L V É T E L E I N E K D O K U M E N T U M A I. Választáskutatás. A kutatás dokumentációja A T Á R K I A D A T F E L V É T E L E I N E K D O K U M E N T U M A I Választáskutatás A kutatás dokumentációja 2010 2 Az adatfelvétel leírása A kutatás célja a 2010-es országgyőlési képviselıválasztáson

Részletesebben

Hírlevél. 2008. április 7-11. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Hírlevél. 2008. április 7-11. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja Hírlevél 2008. április 7-11. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja Tartalom Kiemelt téma: Lesz-e célzott uniós politika a hátrányos helyzetűek támogatására? Ki törődik a szegényekkel -

Részletesebben

2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor

2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor 2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor 1.Mióta foglalkozik közügyekkel? Mit jelent az Ön számára a választókerülete? - Tősgyökeres püspökladányi

Részletesebben

Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.)

Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.) Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.) J e g y z ő k ö n y v az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2014. június 18-án, szerdán, 10 óra 10 perckor az Országház főemelet 55. számú tanácstermében

Részletesebben

Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika

Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika Rendkívüli volt a magyar európai uniós elnökség fél éve abban az értelemben legalábbis mindenképpen, hogy Magyarország először töltötte be az Európai

Részletesebben

Hasonló sors várhat az esemény utáni tablettákra és a lombikbébi programok keretében megtermékenyített petesejtekre is.

Hasonló sors várhat az esemény utáni tablettákra és a lombikbébi programok keretében megtermékenyített petesejtekre is. EGYPÁRTI ALKOTMÁNYOZÁS Jogfosztás húsvétra Í Az álamfő húsvét hétfőn írja alá a köztársasági alkotmányt felváltó egypárti alaptörvényt, amely fájdalmas visszalépéseket hoz a nők számára. A hatályos köztársasági

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ. MEGHÍVOTTAK: Környezet- és természetvédelmi társadalmi szervezetek képviselői

EMLÉKEZTETŐ. MEGHÍVOTTAK: Környezet- és természetvédelmi társadalmi szervezetek képviselői EMLÉKEZTETŐ TÉMA: KONZULTÁCIÓ A Magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága konzultációt tartott a környezet- és természetvédelmi feladatok 2005-ös finanszírozásáról az alábbi törvényjavaslatok tükrében:

Részletesebben

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok Volent Gábor biztonsági igazgató Balatonalmádi, 2012. március 22-23. 1 Tények a paksi atomerőműről. Korszerűsítések eredményeképpen

Részletesebben

A Fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének nemzeti Stratégia, 2015 2019

A Fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének nemzeti Stratégia, 2015 2019 389/2015. május 27. számú Kormányrendelet A fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének nemzeti stratégiájának jóváhagyásáról (2015-2019) Kibocsátó: ROMÁNIA KORMÁNYA Megjelent a Hivatalos Közlönyben,

Részletesebben

SAJTÓANYAG. Helyszíne: CEU Konferencia Központ 1106 Budapest, Kerepesi út 87. Időpontja: 2008. március 27. 10.30 15.30

SAJTÓANYAG. Helyszíne: CEU Konferencia Központ 1106 Budapest, Kerepesi út 87. Időpontja: 2008. március 27. 10.30 15.30 SAJTÓANYAG MÁRCIUS A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ NŐKÉ III. KONFERENCIA Helyszíne: CEU Konferencia Központ 1106 Budapest, Kerepesi út 87. Időpontja: 2008. március 27. 10.30 15.30 FŐVÉDNÖKÖK Dr. Gurmai Zita, európai

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2007. március 15. (20.03) (OR. en) 7456/07

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2007. március 15. (20.03) (OR. en) 7456/07 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2007. március 15. (20.03) (OR. en) 7456/07 ECOFIN 118 UEM 80 SOC 102 AG 17 COMPET 75 RECH 77 ENER 96 MI 66 IND 27 EDUC 48 ENV 149 TRANS 91 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy:

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről. Jelen vannak: Bede-Tóth Attila Cserés Csaba Dr. Krámor Katalin

Részletesebben

Mi újság. a PADOSZ - nál? Eredményes az üzemi tanács és munkavédelmi képviselő választás a Partner Kft-nél

Mi újság. a PADOSZ - nál? Eredményes az üzemi tanács és munkavédelmi képviselő választás a Partner Kft-nél Mi újság 2016. január P A K S I A T O M E R Ő M Ű D O L G O Z Ó I N A K S Z A K S Z E R V E Z E T E a PADOSZ - nál? X X. É V F O L Y A M 1. S Z Á M I N F O R M Á C I Ó S K I A D V Á N Y Legalább egymilliárd

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-537/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-537/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-537/2013. számú ügyben Előadó: dr. Tóth Lívia Az eljárás megindítása Egy idősotthont és fogyatékosok otthonait fenntartó nonprofit kft. ügyvezetője fordult

Részletesebben

Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról 2011. március 31. - 10. évfolyam 6. szám

Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról 2011. március 31. - 10. évfolyam 6. szám Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról 2011. március 31. - 10. évfolyam 6. szám A. Meghívó B. Jelentkezési lap C. Hírek D. EU2011 magyar civil esemény E. Állás

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

1. Szakmai tevékenység támogatása. A munkacsoport feladata

1. Szakmai tevékenység támogatása. A munkacsoport feladata A Módszertani Gyermekjóléti Szakemberek Országos Egyesületének javaslata a család- és gyermekjóléti szolgálatok/központok feladatellátásának megszervezéséhez, létszámnormáinak megállapításához A munkacsoport

Részletesebben

V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február

V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február Pontot TETT-ek az alszerzõdések végére 3. oldal TETT HÍRLAP BÁTASZÉK BÁTAAPÁTI CIKÓ FEKED MÓRÁGY MÕCSÉNY VÉMÉND V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február EZÉRT TET(T)SZIK NEKEM A TELEPÜLÉSEM... Fogalmazásíró

Részletesebben

J e g y zőkönyv AIÜB-V-5/2011. (AIÜB-V-8/2010-2014.)

J e g y zőkönyv AIÜB-V-5/2011. (AIÜB-V-8/2010-2014.) AIÜB-V-5/2011. (AIÜB-V-8/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság Az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot

Részletesebben

Alacsony részvétel mellett, döntetlen közeli eredmény Csepelen és Soroksáron

Alacsony részvétel mellett, döntetlen közeli eredmény Csepelen és Soroksáron Oldal 1 EP választások 2014 Alacsony részvétel mellett, döntetlen közeli eredmény Csepelen és Soroksáron Sok szempontból is kiegyensúlyozott eredmény született az Európai Parlamenti választásokon. Egyrészt

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Felnőttképzési Szemle V. évfolyam, 1 2. szám 2011. november

Felnőttképzési Szemle V. évfolyam, 1 2. szám 2011. november Pordány Sarolta ANDRAGÓGIA FELSŐFOKON ÖSSZEFOGLALÓ ÉS JAVASLATOK EGYSÉGBE SZERKESZTVE A HOZZÁSZÓLÓK KIEGÉSZÍTÉSEIVEL Hozzászólók: Cserné Adermann Gizella, Farkas Éva, Juhász Erika, Kovács Ilma, Maróti

Részletesebben

Az EP plenáris ülése: 2009. május 4 7., Strasbourg

Az EP plenáris ülése: 2009. május 4 7., Strasbourg Az EP plenáris ülése: 2009. május 4 7., Strasbourg A 2004 2009-es ciklus utolsó plenáris ülését tartotta az Európai Parlament Strasbourgban. A plenárison vitáztak a munkaidőről szóló irányelv részleteiről,

Részletesebben

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2013. 39. hét

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2013. 39. hét Nemzetpolitikai összefoglaló 2013. 39. hét Erdély Magyarország Megtartották a Kárpát-medencei magyar felsőoktatási tanévnyitót Az Óbudai Egyetem és hat külhoni felsőoktatási intézmény, egymással videókonferenciával

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX COM(2012) 148 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK a mezőgazdasági

Részletesebben

Paritásos munkavédelmi testületek tanácskozásai.

Paritásos munkavédelmi testületek tanácskozásai. Paritásos munkavédelmi testületek tanácskozásai. A munkahelyi munkavédelmi érdekegyeztetésben fontos szerepet töltenek be a paritásos munkavédelmi testületek. Alapítványunk rendszeresen figyelemmel kíséri

Részletesebben

Tudod mennyi az IQ-d?

Tudod mennyi az IQ-d? Tudod mennyi az IQ-d? iq-teszt-2013.hu Csináld végig a tanúsított IQ tesztet és meglátod ki vagy! http://www.iq-teszt-2013.hu/huhu/? xca=adwords_hu_iq_test&gclid=cnohouz8lbwcfq1c3godeiuanakészül a Békemenet

Részletesebben

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2013. 29. hét

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2013. 29. hét Nemzetpolitikai összefoglaló 2013. 29. hét Magyarország Év végére meglesz az ötszázezredik magyar állampolgár a határon túlról Év végére meglesz az ötszázezredik magyar állampolgár a határon túlról - jelentette

Részletesebben

Fertőd Város Képviselő-testülete

Fertőd Város Képviselő-testülete Fertőd Város Képviselő-testülete 26/2012. számú J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2012. augusztus 10. napján megtartott R E N D K Í V Ü L I K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T I Ü L É S É R Ő L Készült: 3 példányban

Részletesebben

A Párbeszéd Magyarországért kiadványa

A Párbeszéd Magyarországért kiadványa A Párbeszéd Magyarországért kiadványa A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése, hogy nincsenek másodrangú állampolgárok. Mindenkinek joga van a létbiztonsághoz. Ezért a PM teljes vállszélességgel kiáll

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 20.11.2007 COM(2007) 726 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Szervezet előkészítő javaslat. I. Bevezetés helyzetértékeléssel. 2010-ben még sokan bíztak, elhitték, az új kormány a zemberekért lesz.

Szervezet előkészítő javaslat. I. Bevezetés helyzetértékeléssel. 2010-ben még sokan bíztak, elhitték, az új kormány a zemberekért lesz. 1 Szervezet előkészítő javaslat I. Bevezetés helyzetértékeléssel A rendszerváltás viharos gyorsaságú gazdasági átalakulást eredményezett, de a kialakulóban lévő új politikai rétegben nem jött létre közmegegyezés

Részletesebben

nappal min: 5 C max: 8 C

nappal min: 5 C max: 8 C nappal min: 5 C max: 8 C éjszaka min: -3 C max: 1 C Belépés Regisztráció Előfizetés Keresés 2016.01.13. Veronika, Csongor, Yvett Belépés Regisztráció Előfizetés Rovatok Főoldal Belföld Külföld Gazdaság

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 1.) Tájékoztató Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa munkájáról tárgyú közgyűlési előterjesztés véleményezése

JEGYZŐKÖNYV. 1.) Tájékoztató Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa munkájáról tárgyú közgyűlési előterjesztés véleményezése JEGYZŐKÖNYV Készült: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának a Polgármesteri Hivatal Kossuth L. u. 17-19. szám alatti épületében, 2013. június 11-én 13.00 órakor kezdődő soros üléséről. Jelen

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISZB/40-1/2013. ISZB-17/2013. sz. ülés (ISZB-105/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISZB/40-1/2013. ISZB-17/2013. sz. ülés (ISZB-105/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: ISZB/40-1/2013. ISZB-17/2013. sz. ülés (ISZB-105/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának 2013. szeptember 9-én, hétfőn,

Részletesebben

J e g y zőkönyv KSB-18/2011. (KSB-40/2010-2014.)

J e g y zőkönyv KSB-18/2011. (KSB-40/2010-2014.) KSB-18/2011. (KSB-40/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának 2011. október 18-án, kedden, 10 óra 09 perckor a Képviselői Irodaház V. emelet 569. számú tanácstermében

Részletesebben

Behatolással vádolják Oroszországot http://nol.hu/kulfold/az-orosz-ellentamadas-mar-kijevnel-tartana-1482801 Putyin üzen

Behatolással vádolják Oroszországot http://nol.hu/kulfold/az-orosz-ellentamadas-mar-kijevnel-tartana-1482801 Putyin üzen Behatolással vádolják Oroszországot Az ukrán elnök állítását az oroszok tagadják. Petro Porosenko kezdeményezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának az összehívását is. Orosz katonai egységek léptek be

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. december 20-ai rendkívüli üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. december 20-ai rendkívüli üléséről. 40.145-22/2007. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. december 20-ai rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Képviselők, jegyző, aljegyző és a meghívott vendégek Köszöntöm

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Foglalkoztatási és Szociális Bizottság JELENTÉSTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Foglalkoztatási és Szociális Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Foglalkoztatási és Szociális Bizottság 22.5.2015 2015/2042(INI) JELENTÉSTERVEZET az európai Progress mikrofinanszírozási eszköz végrehajtásáról (2015/2042(INI)) Foglalkoztatási

Részletesebben

Megy-e? Ma az ellenzék kezében van a legnagyobb hatalom önkormányzatireform-ügyekben. Tartalomjegyzék. Jegyzet. Localinfo Önkormányzati Havilap

Megy-e? Ma az ellenzék kezében van a legnagyobb hatalom önkormányzatireform-ügyekben. Tartalomjegyzék. Jegyzet. Localinfo Önkormányzati Havilap Localinfo Önkormányzati Havilap Tartalomjegyzék! Reflektorban a közigazgatási reform! Önkormányzati választás 2006! Brüsszelbõl jelentjük! Közbeszerzési tanácsok! Testvérvárosi kapcsolatok! Liberalizált

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: 2011. december 20-án, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: 2011. december 20-án, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Jegyzőkönyv Készült: 2011. december 20-án, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Az ülés helye: Megyeháza II. emeleti Barkóczy terme Eger, Kossuth Lajos utca 9. Jelen voltak: Bossányi László,, Dr. Gondos István,

Részletesebben

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2015. 31. hét

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2015. 31. hét Nemzetpolitikai összefoglaló 2015. 31. hét Erdély Ponta: Orbán bántó és provokáló alak Victor Ponta sértőnek nevezte a magyar miniszterelnök Romániával szemben tanúsított magatartását. A román kormányfő

Részletesebben

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.)

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának 2011. november 9-én, szerdán 9 órakor a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében megtartott üléséről

Részletesebben

1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021

1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021 1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021 1. A Kormány a) elfogadja a jelen határozat mellékletét képező a Nők

Részletesebben

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet (Népszava 2009. február 27.) Dobjuk félre a meglévő fogalmakat és határokat, mert nem működnek - mondja Kállai Ernő. A nemzeti és etnikai kisebbségi

Részletesebben

Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő

Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő a Nézőpont Intézet Médiaműhelyének elemzése Készült: 2014. január 13. 1 2014. január 13. HÍRADÓELEMZÉS 2013. IV. NEGYEDÉV ÉS ÉVES ÖSSZESÍTŐ Összefoglaló

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

Közmunka csak a megfelel voksért: nyílt szavazás volt Borsodban

Közmunka csak a megfelel voksért: nyílt szavazás volt Borsodban Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban Különös szavazat-ellenőrzési módszer nyomaira bukkantunk a Borsod megyei Forró községben az önkormányzati választásokon. A legendás láncszavazás

Részletesebben

Viták a magyar alkotmány IV. módosítása körül

Viták a magyar alkotmány IV. módosítása körül Viták a magyar alkotmány IV. módosítása körül Formális jogi aspektus: 1. Az alkotmányozás kizárólag a nemzeti szuverenitás kompetenciájába tartozik. Magyarországnak csak a magyar nemzetgyűlés 2/3-os többsége

Részletesebben

MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS. Költözés

MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS. Költözés 2006. november 21. Békés Megyei Hírlap MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS Költözés November 20-tól új helyen, a Vajda Péter Művelődési Központban várja tagjait a Mozgáskorlátozottak

Részletesebben

A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010)

A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010) A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010) Szerencs a Nagyalföld és az Eperjes-Tokaji-hegylánc találkozásánál fekszik. A településtől északra-északnyugatra húzódó hegyeken évszázadok

Részletesebben

Bíró Nagy András EURÓPAI PARLAMENT: POLITIKAI ELFEKVŐ VAGY UGRÓDESZKA?

Bíró Nagy András EURÓPAI PARLAMENT: POLITIKAI ELFEKVŐ VAGY UGRÓDESZKA? Bíró Nagy András EURÓPAI PARLAMENT: POLITIKAI ELFEKVŐ VAGY UGRÓDESZKA? Az Európai Parlamentet itthon övező egyik leggyakrabban hallott mítosz, hogy jellemzően azok mennek ki képviselőnek, akik már nem

Részletesebben

ÍGY VÁLASZTOTTUNK. keményen számon kérjük az adóelkerülést. A célunk az, hogy többen fizessünk, és kevesebbet.

ÍGY VÁLASZTOTTUNK. keményen számon kérjük az adóelkerülést. A célunk az, hogy többen fizessünk, és kevesebbet. ÍGY VÁLASZTOTTUNK Az igazi munka csak most kezdõdik! Tervek és lehetõségek az országgyûlési választás után A választókerületünkben élõk Sági Istvánt, városunk képviselõ-testülete pénzügyi és városfejlesztési

Részletesebben

2011. szeptember 20., kedd

2011. szeptember 20., kedd 2011. szeptember 20., kedd Költségvetés 2012 - MSZP: brutális megszorítások lesznek Országvédelmi akcióterv - Mesterházy: Lázár bizonyíthatja, hogy nem fél ellentmondani Orbánnak Költségvetés 2012 - MSZP:

Részletesebben

Hírlevele. Egyenlő Bánásmód Hatóság 2009/3

Hírlevele. Egyenlő Bánásmód Hatóság 2009/3 Egyenlő Bánásmód Hatóság Az Egyenlő Bánásmód Hatóság április elsején megkezdte A diszkrimináció elleni küzdelem a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése című 51 hónapig tartó országos

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Gyurcsány Ferenc új lendületet adott az MSZP-nek,

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Miért alaptalan a magyar demokrácia

Miért alaptalan a magyar demokrácia KÖNYVBEMUTATÓ Csizmadia Ervin legújabb kötetének (Miért alaptalan a magyar demokrácia) könyvbemutatójára az Alexandra pódiumon, március 20-án került sor. A bemutató keretében tartott kerekasztal-beszélgetés

Részletesebben

először is vitatkoznék a rákényszerít szó használatával

először is vitatkoznék a rákényszerít szó használatával az alapjogok, a jogállamiság És a demokrácia ÉrtÉkeire ÉpÜló igazi unió van születó be n. rui tavares európai parlamenti képviseló v e l halmai gábor beszélget A Journal de Negócios című portugál lap 2013.

Részletesebben

Tóbiás a Szanyi-botrányról: ez nem az MSZP véleménye http://nol.hu/velemeny/rezacs-vendegloje-1470015 Pletyka

Tóbiás a Szanyi-botrányról: ez nem az MSZP véleménye http://nol.hu/velemeny/rezacs-vendegloje-1470015 Pletyka Tóbiás a Szanyi-botrányról: ez nem az MSZP véleménye MSZPSzanyi Tibor Szanyi Tibor szavai nem tükrözik az MSZP véleményét, a szocialista párt teljes mértékben tiszteletben tartja a sajtószabadságot" mondta

Részletesebben

Szerdán és csütörtökön plenáris ülés Brüsszelben Fogyasztói jogok, eurózóna, uniós költségvetés 2012

Szerdán és csütörtökön plenáris ülés Brüsszelben Fogyasztói jogok, eurózóna, uniós költségvetés 2012 Plenáris ülés Brüsszelben Focus Szerdán és csütörtökön plenáris ülés Brüsszelben Fogyasztói jogok, eurózóna, uniós költségvetés 2012 A fogyasztók jogainak megerősítése nemzetközi vásárlások esetén, és

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának 2013. május 21-én, kedden, 10 óra 37 perckor a Képviselői Irodaház

Részletesebben