Ezt a könyvet arra szántuk, hogy programozói csapatoknak biztosítson kódolási szabályokat, mégpedig két okból:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ezt a könyvet arra szántuk, hogy programozói csapatoknak biztosítson kódolási szabályokat, mégpedig két okból:"

Átírás

1 Minél hamarabb alakítsuk ki a szokásainkat: ugyanazt a dolgot mindig ugyanúgy csináljuk. Alakítsuk ki egyéni kifejezésmódunkat. Szabványosítsunk. Shakespeare és köztünk az egyetlen (!) különbség, hogy õ többféleképpen volt képes kifejezni magát, nem pedig az, hogy több szót ismert. Alan Perlis (kiemelés tõlünk) A szabályokban az a legjobb, hogy olyan sok van belõlük. Ismeretlen szerzõ Ezt a könyvet arra szántuk, hogy programozói csapatoknak biztosítson kódolási szabályokat, mégpedig két okból: A kódolási szabályoknak tükrözniük kell a közösség tapasztalait: Egy kódolási szabálynak kipróbált és bizonyított, a nyelv alapos ismeretére épülõ kifejezésmóddal kell rendelkeznie, és különösképpen a szoftverfejlesztés gazdag és kiterjedt irodalmából kell merítenie, hogy a máskülönben szétszórt szabályokat, irányelveket és megoldásokat egybegyûjtse. A természet nem tûri a légüres teret: Ha nem állítunk fel tudatosan értelmes szabályokat, valaki más fogja megtenni azt helyettünk, hogy ránk erõltesse a sajátjait. Az így kialakított szabályok általában minden olyan jellemzõvel bírnak, ami nemkívánatos egy kódolási szabály esetében, például megpróbálnak minket a C++ minimalista, C stílusú használatára szorítani. A rossz kódolási szabályok közül sokat olyanok állítanak fel, akik nem értik igazán a nyelvet vagy a szoftverfejlesztés folyamatát, vagy túl sok mindent akarnak szabályozni. Egy rossz kódolási szabály hamar elveszíti hitelességét, így a csalódott programozók a legjobb esetben is figyelmen kívül hagyják annak egyébként érvényes irányelveit, ha a többivel nem értenek egyet. Ez a legjobb eset a legrosszabb, ha a rossz szabályt megpróbálják betartatni.

2 xii C++ kódolási szabályok Hogyan használjuk ezt a könyvet? Gondolkodjunk. A helyes irányelveket tudatosan, de ne vakon kövessük. Az egyes szabályoknál felsoroltuk a kivételeket, hogy tisztázzuk azokat a kevésbé nyilvánvaló helyzeteket, amikor az adott irányelv nem alkalmazható. Semmilyen szabály legyen bármilyen jó (és a kötetben felállított szabályok szerintünk azok) nem szabad, hogy helyettesítse a gondolkodást. Minden fejlesztõcsapat maga felel saját szabályainak kialakításáért, és azért, hogy ez megfontoltan történjen. Ebbe a mi csapatunk is beletartozik. Ha vezetõk vagyunk, vonjuk be a csapat tagjait a szabályok felállításába, ugyanis mindenki szívesebben követ olyan szabályokat, amelyeket a sajátjának érez, mint olyanokat, amelyeket kívülrõl kényszerítettek rájuk. A kötetet arra szántuk, hogy programozói csapatoknak alapot biztosítson a kódolási szabályok kialakításához. Nem a miénk az utolsó szó, hiszen egy csapat mindig kiegészíti majd a javaslatainkat olyan irányelvekkel, amelyek rájuk vagy az adott feladatra érvényesek. Mindazonáltal reméljük, hogy a kötet megtakarít némi fáradságot azzal, hogy dokumentálja a széles körben elfogadott és csaknem minden helyzetben alkalmazható megoldásokat (és a kivételeket), és segít az általunk használt kódolási szabályok minõségének és következetességének növelésében. Olvastassuk el csapatunkkal a könyvet és a hivatkozott egyéb anyagokat, és döntsük el, melyek azok az irányelvek, amelyek a mi esetünkben egyáltalán nem mûködnek (mondjuk mert az adott munka sajátos jellemzõkkel bír), a többi mellett pedig kötelezzük el magunkat. Az életbe léptetett szabályokat már nem szabad megszegni, kivéve ha elõtte az egész csapattal megbeszéltük. Végül, idõrõl idõre közösen vizsgáljuk felül az irányelveket, hogy a gyakorlati tapasztalatokból levont következtetéseket beépíthessük a szabályokba. A kódolási szabályok és a programozó A helyes kódolási szabályoknak számos haszna van, amelyek egymással is összefüggnek: Jobb minõségû kód: Ha a fejlesztõket arra biztatjuk, hogy következetesen helyes dolgokat csináljanak, közvetlenül javítjuk a szoftver minõségét és karbantarthatóságát. Gyorsabb fejlesztés: A fejlesztõknek döntéseik meghozatalánál nem kell mindig újraalkotniuk az irányelveket. Jobb csapatmunka: A szabályok csökkentik a szükségtelen viták mennyiségét, és egyszerûbbé teszik a csapat tagjainak, hogy elolvassák vagy módosítsák egymás kódjait. Egységesség a megfelelõ területen: A fejlesztõk a lényeges területeken bontakoztathatják ki kreativitásukat.

3 xiii Stressz hatása alatt és az idõ szorításában mindenki azt teszi, amit megtanult, a bevált módszerekhez folyamodik. A kórházak sürgõsségi osztályán ezért alkalmaznak tapasztalt, képzett személyzetet még a kellõ tudással felvértezett kezdõk is pánikba esnek. Szoftverfejlesztõként rendszeresen nehezedik ránk nagy nyomás, hogy a holnap programját tegnapra szállítsuk le. A határidõk szorításában azt tesszük, amire kiképeztek bennünket és amit megszoktunk. A hanyag programozók, akik normális esetben mit sem tudnak a helyes szoftvertervezési megoldásokról (vagy csak nem szokták alkalmazni azokat), nyomás alatt még hanyagabb és hibásabb kódot írnak, míg azok, akik megfelelõ szokásokat alakítottak ki, és rendszeresen gyakorolják azokat, nem esnek szét, és képesek gyorsan minõségi kódot készíteni. Az ebben a könyvben bemutatott kódolási szabályok olyan irányelvek, amelyek a magas minõségû C++ kódok írását szolgálják, és a C++ közösség gazdag tapasztalatára és az abból levont, alaposan megszûrt következtetésekre épülnek. Ez a tudásanyag eddig csak részletekben volt hozzáférhetõ, különbözõ könyvek és szájhagyomány útján. A kötet célja, hogy ezt a tudást kellõen megindokolt, összefogott szabálygyûjteménybe rendezze, amit könnyen megérthetünk és követhetünk. Természetesen lehetséges, hogy valaki a legjobb kódolási szabályokat követve is rossz kódot írjon. Ez minden nyelvre vagy programozási megközelítésre igaz. Egy jó szabálygyûjtemény túllép azon, hogy puszta szabályhalmaz legyen; inkább a megfelelõ szokásokat alakítja ki, és fegyelmezettségre tanít. Ezzel a szilárd alappal magasabb szintre léphetünk, de nincs rövidebb út: mielõtt versírásba foghatnánk, meg kell tanulnunk a nyelvtant és a szavakat. Reményeink szerint ehhez nyújtunk segítséget. A könyv egyaránt szól a kezdõ és a profi C++-programozókhoz: Ha még csak tanuljuk a programozást, a szabályok és a mögöttük levõ elvek segíthetnek megérteni, mely stílusokat és kifejezésformákat támogatja a C++ a legtermészetesebben. Minden szabályt tömör magyarázattal láttunk el, és irányelvünk, hogy a megértésére biztassunk, ne a szabály puszta bemagolására. A középhaladó és haladó programozóknak igyekeztünk részletes és pontos hivatkozásokat adni a szabályokhoz, hogy mélyebben utánanézhessenek, miként gyökerezik a szabály a C++ típusrendszerében, nyelvtanában és objektummodelljében. Valószínû, hogy csapat tagjaként, bonyolult rendszeren dolgozunk. A kódolási szabályok követése igazán itt kifizetõdõ, hiszen így a csapat azonos szinten dolgozhat és tekintheti át a kódot.

4 xiv C++ kódolási szabályok Néhány szó a kötetrõl A könyv megszerkesztésekor az alábbiakat tartottuk szem elõtt. Röviden mindig jobb: A hosszú szabályokat gyakran figyelmen kívül hagyják, míg a rövideket elolvassák és alkalmazzák. Minden szabálynak egyértelmûnek kell lennie: A kötetben nem új szabályokat alkottunk, hanem meglevõ, széles körben követett szabványokat írtunk le. Ha egy irányelv nem minden esetben követhetõ, ezt a szövegben megfelelõen jeleztük, és a közismert kivételekrõl sem feledkeztünk meg. Minden szabálynak hiteles szakmai forrásból kell származnia: Az irányelveket hozzáférhetõ szakmai anyagokra való hivatkozásokkal láttuk el, így a kötet C++-irodalomjegyzékként is hasznosítható. Minden szabályt okkal kell leírni: Olyasmire nem fogalmaztunk meg irányelveket, amit a programozó egyébként is megtenne, amit máshol már tárgyaltunk, vagy amit a fordítóprogram is észrevesz. Példa: A Ne adjunk vissza mutatót vagy hivatkozást automatikus változóra jó irányelv, de a könyvben nem szerepel, mert az általunk kipróbált valamennyi fordító figyelmeztet rá, így az 1. szabály hatálya alá tartozik, ami kimondja, hogy Fordítsunk tisztán és magas figyelmeztetési szinten. Példa: A Használjunk szerkesztõprogramot (fordítót, hibakeresõt) irányelvvel sincs baj, de az említett eszközöket amúgy is használjuk, külön nem kell biztatni rá. Ehelyett már az elején adunk két olyan szabályt, mint a Használjunk automatizált építõrendszert és a Használjunk változatkövetõ rendszert. Példa: Ne használjuk a goto-t, csak ha muszáj : ez egy megszívlelendõ szabály, de tapasztalatunk az, hogy minden programozó ismeri, ezért nem kívántuk mi is elismételni. Minden szabályt a következõképpen építettünk fel: A szabály neve : Ezt egyfajta emlékeztetõnek szántuk, és igyekeztünk a lehetõ legrövidebb formát megtalálni, amirõl a szabály az eszünkbe juthat. Összefoglalás: A legfontosabb irányelvek röviden. Kifejtés: A szabály bõvebb kifejtése, amely esetleg tartalmazhat rövidebb hivatkozásokat, de ezek többségét a Hivatkozások részre hagytuk. Példák (ha vannak): A szabályt illusztráló vagy az emlékezetbe vésést megkönnyítõ példák. Kivételek (ha vannak): Bármilyen olyan (általában ritka) eset, amikor a szabály nem alkalmazható. Ne essünk abba a gyakori hibába, hogy azt gondoljuk, a mi esetünk biztosan különleges, és így a szabály nem vonatkozik ránk ez általában hamis képzet. Hivatkozások: A C++ irodalmából az itt hivatkozott mûveket érdemes áttanulmányozni mélyebb elemzés céljából.

5 xv A könyv egyes részeiben kineveztünk egy-egy fõ szabályt, ami általában az adott rész elsõ szabálya (a szabályokat igyekeztünk fontossági sorrendben bemutatni,) de néha elõfordul, hogy a fõ szabályt nem legelöl találjuk, mert a logika, az olvashatóság, és az, hogy különösen felhívhassuk rá a figyelmet, ezt kívánta meg. Köszönetnyilvánítás Köszönet illeti a sorozat szerkesztõjét, Bjarne Stroustrupot, valamint Peter Gordon és Debbie Lafferty szerkesztõket, Tyrrell Albaugh-t, Kim Boedigheimert, John Fullert, Bernard Gaffney-t, Curt Johnsont, Chanda Leary-Coutut, Charles Leddy-t, Heather Mullane-t, Chuti Prasertsith-et, Lara Wysongot, illetve az Addison-Wesley kiadó többi munkatársát. Öröm volt velük dolgozni. A szabálynevekhez többen is inspirációt adtak, például [Cline99] játékos stílusa, [Peters99] klasszikus import this-e, valamint a legendás (és idézhetõ) Alan Perlis. Külön szeretnénk megköszönni mindazok segítségét, akiknek visszajelzései révén a könyv jobb lett, mint amilyen egyébként lett volna. Közöttük is jelentõs Bjarne Stroustrup hozzájárulása, aki a tervezéstõl a végsõ szövegváltozatig követte és értékelte a mûvünket. Külön köszönet jár Dava Abrahamsnek, Marshall Cline-nak, Kevlin Henney-nek, Howard Hinnantnek, Jim Hyslopnak, Nicolai Josuttisnak, Jon Kalbnek, Max Khesinnek, Stan Lippmannek, Scott Meyersnek és Daveed Vandevoordének, akik aktívan részt vettek az egyes vázlatok részletes értékelésében. Hasznos megjegyzések érkeztek még a következõktõl: Chuck Allison, Samir Bajaj, Marc Barbour, Damian Dechev, Steve Dewhurst, Peter Dimov, Alan Griffiths, Michi Henning, James Kanze, Matt Marcus, Petru Marginean, Robert C. Uncle Bob Martin, Jeff Peil, Peter Pirkelbauer, Vladimir Prus, Dan Saks, Luke Wagner, Matthew Wilson és Leor Zolman. Természetesen minden esetleges hibáért minket terhel a felelõsség, nem õket. Herb Sutter Andrei Alexandrescu Seattle, szeptember

Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka

Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka Mérlegen 1996: az Akadémia a nemzet tanácsadója Nemzeti stratégia, döntéshozók, társadalom 2001: a stratégiai kutatások haszna a kutatók, a társadalom

Részletesebben

Bevezetés. Ajánlom ezt a könyvet feleségemnek, Melissának.

Bevezetés. Ajánlom ezt a könyvet feleségemnek, Melissának. Ajánlom ezt a könyvet feleségemnek, Melissának. Bevezetés Üdvözöljük C# tanfolyamunkon! Amint a címbõl is kikövetkeztethetjük, itt egy 21 napos kurzusról van szó, melyben elsajátíthatjuk a C# programozásának

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz www.angoltanszek.hu Welcome online Szeretettel köszöntünk az Online Angol Tanszék oktatási rendszerében! Az alábbiakban egy általános tájékoztatót

Részletesebben

40 kérdés és válasz a transzferár dokumentációról

40 kérdés és válasz a transzferár dokumentációról 40 kérdés és válasz a transzferár dokumentációról Adótanácsadás Transzferár szolgáltatások Kedves Olvasóink! 2005-től a gazdasági társaságoknak kötelező transzferár (Transfer Pricing, röviden TP) dokumentációt

Részletesebben

DEMO. Éghajlatok, tájak, élõlények. A közepes szélességek öve és a sarkvidéki régiók. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ

DEMO. Éghajlatok, tájak, élõlények. A közepes szélességek öve és a sarkvidéki régiók. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs...7 Témák,

Részletesebben

Foglaljuk össze, mit tudunk eddig.

Foglaljuk össze, mit tudunk eddig. vezérelve döntöttek így Évezredes, ősi beidegződéseik, mélytudatuk tartalma súgta nekik, hogy a hegyes tű fegyver és nem létezik, hogy segítő szándékot, baráti érzést képvisel. Azt hiszem, az álláspontjuk

Részletesebben

DR. TÓTH AND RÁS. Hogyan adjuk el saját ingatlanunkat?

DR. TÓTH AND RÁS. Hogyan adjuk el saját ingatlanunkat? DR. TÓTH AND RÁS Hogyan adjuk el saját ingatlanunkat? DR. TÓTH AND RÁS Hogyan adjuk el saját ingatlanunkat? Vevõszerzés kisvállalkozásoknak Dr. Tóth András JÓMÓDÚAK KÖNYVTÁRA 5. Szerkesztõ: Balogh-Czoller

Részletesebben

A sötét középkor. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A sötét középkor. STUDY Guard

A sötét középkor. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A sötét középkor. STUDY Guard BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs, a megértés

Részletesebben

Használt autóra is van egy év szavatosság!

Használt autóra is van egy év szavatosság! Használt autóra is van egy év szavatosság! Bár a megkérdezett kereskedők többsége nem igazán szeretne tudni róla, a hazai jogszabályok egy év szavatosságot biztosítanak minden használt gépjárműre, igaz

Részletesebben

környezet megteremtésérõl, amelyben a hallgatag kisgyermeket megszólítják,

környezet megteremtésérõl, amelyben a hallgatag kisgyermeket megszólítják, Útmutató a szülõknek A kilencvenes évek elején a kisgyermekek, óvodások nevelésével foglalkozó hasznos és tanulságos angol könyv szerzõje külön fejezetet szánt az átlagostól eltérõen fejlõdõ gyermekeknek.

Részletesebben

Jelenleg Európában olyannyira összetett a korai nyelvtanulási helyzetkép (vö. Blondin

Jelenleg Európában olyannyira összetett a korai nyelvtanulási helyzetkép (vö. Blondin Iskolakultúra 2004/10 Council of Europe 2002 Richard Johnstone Stirling Egyetem, Skócia Az életkor szerepérõl: néhány nyelvpolitikai implikáció Útmutató az európai nyelvpolitikai fejlesztésekhez A nyelvi

Részletesebben

Kiüresedik a rendes felmondás jogintézménye

Kiüresedik a rendes felmondás jogintézménye 1 dr. Czeglédy Csaba Kiüresedik a rendes felmondás jogintézménye Fő jogterületem a munkajog; az ügyvédi praxisomban felmerülő jogesetekből a munkaviszony megszüntetésének gyakorlatát, a vonatkozó bírósági

Részletesebben

Obama elnök 2014. július 18-i nyilatkozata Ukrajnáról 2014.07.18.

Obama elnök 2014. július 18-i nyilatkozata Ukrajnáról 2014.07.18. Obama elnök 2014. július 18-i nyilatkozata Ukrajnáról 2014.07.18. Elnöki nyilatkozat Ukrajnáról Fehér Ház James S. Brady sajtószoba July 18, 2014 11:52 AZ ELNÖK: Jó napot kívánok. A tegnapi napon a maláj

Részletesebben

Miért van szükség közigazgatási minimumra?

Miért van szükség közigazgatási minimumra? Dr. Dudás Ferenc közigazgatási elemzõ, az MKKSZ szakmapolitikai vezetõje, a KözigPress fõszerkesztõje Miért van szükség közigazgatási minimumra? Iránymutató és példaadó Mesterek után mindig nehéz szólni.

Részletesebben

Interjú Gecsényi Lajossal, a Magyar Országos Levéltár fõigazgatójával

Interjú Gecsényi Lajossal, a Magyar Országos Levéltár fõigazgatójával JELENIDÕBEN Május vége és június eleje között felbolydult a magyar média, az írott sajtótól a tévécsatornákon keresztül az internetes portálokig. Bár az adatvédelem jogi témája látszólag unalmas és érdektelen,

Részletesebben

A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja

A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja A HELYI TANTERV ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI Érvényes 2014. március 31-től 1 Tartalom A választott kerettanterv:... 3 A négyosztályos és a nyolcosztályos gimnázium

Részletesebben

Értékesítési promóció

Értékesítési promóció 5. Fejezet 2. Modul Marketingtervezés Értékesítési promóció Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM 2. MODULE MARKETINGTERVEZÉS 5. Fejezet: Értékesítési promóció Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr.

Részletesebben

Sport szponzorszervezés. Kecse- Nagy Sándor Kommunikációs szakértő

Sport szponzorszervezés. Kecse- Nagy Sándor Kommunikációs szakértő Sport szponzorszervezés Kecse- Nagy Sándor Kommunikációs szakértő Merre van a siker? Te kivel kötsz üzletet? A kapcsolat titka BIZALOM Mit is szeretnénk igazán? Pénzt? Pénzt? Pénzt? Menjünk és kérjünk?

Részletesebben

SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió

SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió "Aki másokat ismer, az tanult, aki önmagát ismeri, bölcs." -Lao Ce MINTA Anna 2004.2.16 BEVEZETÉS A viselkedéstudomány szerint a legeredményesebb emberek azok, akik tisztában

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Dolgozni mentek, inkább maradnának

Dolgozni mentek, inkább maradnának SAJTÓKÖZLEMÉNY 2014.06.05. Dolgozni mentek, inkább maradnának Menjek? Maradjak? A Nagy-Britanniában, illetve főként Londonban élő magyarok többsége inkább maradna, támasztja alá a Magyar Tudományos Akadémia

Részletesebben

Könnyedén. és természetesen OPTEAMUS

Könnyedén. és természetesen OPTEAMUS Könnyedén és természetesen OPTEAMUS 01 Bevezetô Könnyedén és természetesen A számítógépes programok könnyen elboldogulnak a számokkal és ûrlapokkal, de legtöbbjük tehetetlenül áll a természet, az emberi

Részletesebben

Segítség segítõknek. Közös utak, személyes érlelõdés. Az önszupervízió lehetõsége

Segítség segítõknek. Közös utak, személyes érlelõdés. Az önszupervízió lehetõsége TÖRÖK GÁBOR MARLOK ZSUZSA Segítség segítõknek Az önszupervízió lehetõsége Írásunkban egyénileg vagy csoportban kliensekkel dolgozó segítõk számára kívánunk segítséget nyújtani, két önállóan végezhetõ szupervíziós

Részletesebben

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk 12 A NYERŐ ÉNKÉP Egy országnak, egy iparágnak, egy cégnek, egy szervezetnek, egy terméknek, vagy egy személynek, mind van hírneve és imázsa. Nagyon fontos az, hogy mint cég, vagy személy, milyennek látnak

Részletesebben

Törvényi engedmény és késedelmi kamat

Törvényi engedmény és késedelmi kamat Törvényi engedmény és késedelmi kamat LESZKOVEN LÁSZLÓ * 1. A dolgozat témája közelmúltban látott napvilágot a Győri Ítélőtábla Pf. IV.20.110/2009/10. számú ítélete. 1 A tényállás témánk szempontjából

Részletesebben

MATEMATIKA C 9. évfolyam

MATEMATIKA C 9. évfolyam MATEMATIKA C 9. évfolyam 6. modul GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK Készítette: Kovács Károlyné MATEMATIKA C 9. ÉVFOLYAM 6. MODUL: GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

SZABADALOM. Magyar Szabadalmi Hivatal Budapest

SZABADALOM. Magyar Szabadalmi Hivatal Budapest KÉRDÉS FELELET SZABADALOM Magyar Szabadalmi Hivatal Budapest Összeállította: dr. Jakabné Molnár Judit, Huszár Enikõ ISBN 963 5157 08 2 Felelõs kiadó: dr. Bendzsel Miklós BEVEZETÕ A szabadalmi feladatgyûjtemény

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál

Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál Szemle Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál A spanyol nyelv tanítása-tanulása során felmerülő, a magyar tanuló számára nehézségeket okozó, nehezen körülírható

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. Rendhagyó matek II.

DOMSZKY ZOLTÁN. Rendhagyó matek II. DOMSZKY ZOLTÁN Rendhagyó matek II. Ajánlom ezt a könyvet illetve sorozatot mind közül is legkedvesebb tanáraimnak, Molnár Györgynének, aki korrekt szigorúságával a középiskolában alapozta meg szeretetemet

Részletesebben

az új Munka Törvénykönyve rendelkezéseivel

az új Munka Törvénykönyve rendelkezéseivel az új Munka Törvénykönyve rendelkezéseivel Összeállította: Szabó Imre, HÖOK elnökségi tag, egyetemi hallgató, PPKE JÁK HÖOK KIOSZ Közreműködtek: Dr. Czuglerné Dr. Ivány Judit ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális

Részletesebben

Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése több pillérre kell,

Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése több pillérre kell, Kováts Ildikó INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM, EMBERI TÉNYEZÕ, CIVIL TÁRSADALOM, MÉDIA ADALÉKOK A MAGYARORSZÁGI DIGITÁLIS MÛSORSZÓRÁS ELÕREJELZÉSÉHEZ Bevezetõ Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS. Marton Béla polgármester, mint Megrendelő (továbbiakban: Megrendelő)

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS. Marton Béla polgármester, mint Megrendelő (továbbiakban: Megrendelő) VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a szerződéskötés és teljesítése során eljáró szervezet: Balatonfűzfő Város Önkormányzata levelezési címe: 8184 Balatonfűzfő, Nike körút 1. számlázási címe:

Részletesebben

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Oktatáspolitikai alapdokumentumok kívánják meg a ma iskolájától, hogy mielőbb jusson túl azon a tartalmi és módszertani váltáson, amit már maga

Részletesebben

PROMISE európai útmutató egészségügyi és szociális ellátási szakemberek képzéséhez a lelki egészségfejlesztés terén

PROMISE európai útmutató egészségügyi és szociális ellátási szakemberek képzéséhez a lelki egészségfejlesztés terén PROMISE Lelki egészségfejlesztés A lelki betegségek csökkentése Integráció az oktatáson keresztül Egészségügyi és fogyasztói főigazgatóság 2008-2013 egészségügyi program Együtt az egészségért PROMISE európai

Részletesebben

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg,

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg, Táplálkozás A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai A minõségileg megfelelõ táplálkozás változatos, idényszerû, íz, szín, konzisztencia tekintetében harmonikus, komplett (állati eredetû) fehérjéket tartalmaz,

Részletesebben

Varga András. Õsi magyar nyelvtan

Varga András. Õsi magyar nyelvtan Varga András Õsi magyar nyelvtan Õsi magyar nyelvtan Tartalomjegyzék Õsi magyar nyelvtan...1 Bevezetõ...1 Mi a probléma az indogermán nyelvelemzõ készlettel?...1 Alá és fölérendelt mondatok...1 Az egész

Részletesebben

Az Országos Közoktatási Intézet keretében szervezett obszervációs vizsgálatok

Az Országos Közoktatási Intézet keretében szervezett obszervációs vizsgálatok Iskolakultúra 005/10 Radnóti Katalin Általános Fizika Tanszék, TTK, ELTE Hogyan lehet eredményesen tanulni a fizika tantárgyat? Szinte közhelyszámba megy, hogy a fizika az egyik legkeésbé kedelt a tantárgyak

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE 6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE A kurzus anyagát felhasználva összeállíthatunk egy kitűnő feladatlapot, de még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Diákjaink teljesítményét még osztályzatokra kell átváltanunk,

Részletesebben

Alkotmánybíróság. a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság útján. Tárgy: alkotmányjogi panasz. Tisztelt Alkotmánybíróság!

Alkotmánybíróság. a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság útján. Tárgy: alkotmányjogi panasz. Tisztelt Alkotmánybíróság! Alkotmánybíróság a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság útján Tárgy: alkotmányjogi panasz Tisztelt Alkotmánybíróság! Alulírott Vincze Krisztián ( ) meghatalmazott jogi képviselőm (dr. Hüttl Tivadar

Részletesebben

A Langnese jéghideg márkamanővere

A Langnese jéghideg márkamanővere A MARKETING TERÜLETEI A Langnese jéghideg márkamanővere Az elvesztett piaci pozíciókat vissza lehet szerezni! Jó példázza ezt a Langnese-Iglo. Két évtizeden át próbálkozott a Möwenpick ellenében, hogy

Részletesebben

2. Kérdés: Eltérő lett volna a helyzet, ha a balesetre nem külföldön került volna sor? Ha igen, kérem magyarázza meg, miért.

2. Kérdés: Eltérő lett volna a helyzet, ha a balesetre nem külföldön került volna sor? Ha igen, kérem magyarázza meg, miért. A MAGYAR KORMÁNY VÁLASZAI A BIZOTTSÁGNAK A HATÁRON ÁTNYÚLÓ KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ÁLDOZATAI KÁRTÉRÍTÉSI IGÉNYEINEK ELÉVÜLÉSI IDEJÉRŐL SZÓLÓ NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓRA 1. Kérdés: Vesztett-e már el kártérítést

Részletesebben

Szociológiai Szemle 2002/4. 95 120. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE. A gyermekszegénység vizsgálati módszerei

Szociológiai Szemle 2002/4. 95 120. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE. A gyermekszegénység vizsgálati módszerei Szociológiai Szemle 00/4. 95 0. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE A gyermekszegénység vizsgálati módszerei A társadalmi kirekesztõdéssel foglalkozó egyre burjánzóbb és divatossá is lett

Részletesebben

Tiens Siker Akadémia

Tiens Siker Akadémia Mr. Li Jinyuan előadása a prágai régiókonferencián. Hölgyeim és uraim, szeretném megköszönni, hogy meghívtak. Engem ez nagyon megörvendeztetett! Ahogy mindannyian tudjuk, a tavaji évben volt egy szörnyű

Részletesebben

INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL. független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az

INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL. független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az or;;zái2,g'~tűl(~s elnökének a felsőoktatási törvényjavaslat vitája során. Pénzügyminisztertámogatta és sürgette a felsőoktatási

Részletesebben

Rugalmas időtervezés váratlan feladatok esetén

Rugalmas időtervezés váratlan feladatok esetén Rugalmas időtervezés váratlan feladatok esetén AOK - Rezidens képzés Király Gyula Időbeosztás segédeszközei Csomó a zsebkendőn. Cetlik, post it-ek Határidő naplók Menedzser kalkulátorok Filofax-ok Számítógép

Részletesebben

Ó, mondd, te mit választanál! A tanár felelôssége és lehetôségei a kötelezô olvasmányok kiválasztásában

Ó, mondd, te mit választanál! A tanár felelôssége és lehetôségei a kötelezô olvasmányok kiválasztásában Document4 09/7/31 11:42 AM Page 43 OLVASÁSPEDAGÓGIA GOMBOS PÉTER Ó, mondd, te mit választanál! A tanár felelôssége és lehetôségei a kötelezô olvasmányok kiválasztásában Aligha kell felmérésekkel alátámasztani,

Részletesebben

A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS HÁTTERE

A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS HÁTTERE Háttér 1. lap A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS HÁTTERE A jogi hátterét az Európai Unió adja ( szerencsére az anyagi hátterét is:)) 2000ben a lisszaboni határozatban felszólították a tagállamokat, hogy oktatási

Részletesebben

LI. ÉVFOLYAM, 19. SZÁM Ára: 798 Ft 2007. OKTÓBER 15.

LI. ÉVFOLYAM, 19. SZÁM Ára: 798 Ft 2007. OKTÓBER 15. LI. ÉVFOLYAM, 19. SZÁM Ára: 798 Ft 2007. OKTÓBER 15. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2008. évi elõfizetési árainkra TARTALOM oldal

Részletesebben

Rendszerelemzés. Konstantinusz Kft.

Rendszerelemzés. Konstantinusz Kft. Rendszerelemzés Konstantinusz Kft. 2009 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Témafelvetés...4 3. Gyakorlatban alkalmazandó módszerek...5 3.1. Hogyan kezdjünk hozzá?...5 3.2. Adatok elemzése...6 3.3. Folyamatok

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz Szilágyi N. Sándor Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 10. rész Hányféle lehetőségünk van

Részletesebben

A racionális és irracionális döntések mechanizmusai. Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész. Wigner MTA Fizikai Kutatóintézet. duplapluszjo.blogspot.

A racionális és irracionális döntések mechanizmusai. Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész. Wigner MTA Fizikai Kutatóintézet. duplapluszjo.blogspot. A racionális és irracionális döntések mechanizmusai Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész Wigner MTA Fizikai Kutatóintézet komputációs rendszerszintű idegtudomány csoport duplapluszjo.blogspot.hu érzékelés

Részletesebben

Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN

Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN FERRI-PISANI A szerelem Amerikában Regény 2011 fordította Dénes Zsófia Fapadoskonyv.hu Kft. Dénes Zsófia jogutódja I. A félig nyitott kapu Az átkelés utolsó napjaiban

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 41. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 41. szám MAGYAR KÖZLÖNY 41. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. március 26., csütörtök Tartalomjegyzék 2015. évi XV. törvény Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény módosításáról 3175 2015. évi XVI.

Részletesebben

Szakértõi szemmel a prevencióról 1 A fókuszcsoportos kutatás beszámolója

Szakértõi szemmel a prevencióról 1 A fókuszcsoportos kutatás beszámolója MÉSZÁROS ZOLTÁN Szakértõi szemmel a prevencióról 1 A fókuszcsoportos kutatás beszámolója A Nemzeti Stratégia egyik kiemelt területe a drogprevenció. Az egyre inkább a mindennapokban tapasztalható drogprobléma

Részletesebben

FIGYELEM! A SZOLGÁLTATÁS AKTIVÁLÁSA, A HIVATKOZOTT APPLIKÁCIÓ LETÖLTÉSE, ILLETVE ELŐBBIEK HASZNÁLATA ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ ALÁBBIAKAT!

FIGYELEM! A SZOLGÁLTATÁS AKTIVÁLÁSA, A HIVATKOZOTT APPLIKÁCIÓ LETÖLTÉSE, ILLETVE ELŐBBIEK HASZNÁLATA ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ ALÁBBIAKAT! FIGYELEM! A SZOLGÁLTATÁS AKTIVÁLÁSA, A HIVATKOZOTT APPLIKÁCIÓ LETÖLTÉSE, ILLETVE ELŐBBIEK HASZNÁLATA ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ ALÁBBIAKAT! ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A jelen általános szerződési

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről

A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről TÁMOP.1..B.-13/1-13-11 PEDAGÓGUSKÉPZÉS, PEDAGÓGUS- TOVÁBBKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA A KÖZÉP- DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről Kundra Anikó ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉSI

Részletesebben

Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat

Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat 2009 Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatot első alkalommal 2003-ban fogadták el, és ez 2004-ben lépett hatályba. Csatoltuk a

Részletesebben

Czike László könyvajánló kritikája Dr. Szabadi Béla: Kényszerpályák, tévutak (Dr. Szabadi BT, Budapest, 2010.) című könyvéről Teljesen újszerű, hiánypótló könyv ez! Dr. Szabadi Béla - aki 1998-2002. között

Részletesebben

1. A Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetéséről szóló 1995. évi CXXI. törvény végrehajtása

1. A Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetéséről szóló 1995. évi CXXI. törvény végrehajtása 393 Jelentés a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről 2. sz. füzet A zárszámadási dokumentum törvényességi és számszaki ellenőrzése TARTALOMJEGYZÉK 1. A Magyar Köztársaság

Részletesebben

jor ge bucay Caminò a könnyek útja

jor ge bucay Caminò a könnyek útja jor ge bucay Caminò a könnyek útja A Z ÚT RÉTEGEI Biztosan van egy út, mely bizonyára sok mindenben személyes és különleges. Bizonyára van egy út, mely biztosan sok mindenben közös mindenki számára. Van

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet:

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet: PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a magyar környezet- és természetvédelmi céllal létrejött társadalmi szervezetek támogatása, a Második Nemzeti Környezetvédelmi Program

Részletesebben

Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma

Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma Í R Á S 1. 0 További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma Blaskó Ágnes Hamp Gábor Í R Á S 1.

Részletesebben

3/23/2014. HEM labor. Szentes Erzsébet Sapientia - EMTE

3/23/2014. HEM labor. Szentes Erzsébet Sapientia - EMTE HEM labor Szentes Erzsébet Sapientia - EMTE 2014 a formális álláskeresés során inkább a hagyományosabb eszközrendszert (hirdetés, telefonálás, munkaügyi központ, esetleg munkaközvetítő iroda) használja

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] BEVEZETŐ

[Erdélyi Magyar Adatbank] BEVEZETŐ BEVEZETŐ Kötetünk tanulmányai a XVIII XIX. század fordulójának stílusait, műveit és mestereinek tevékenységét elemzik, a barokk és klasszicizmus közötti átmeneti korszak bonyolult kérdéseit kutatják, majd

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI 2013. július 2. 2013. 14. szám AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HIVATALOS LAPJA TARTALOM 16/2013. (VI. 20.) AB határozat a Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény 269/C.

Részletesebben

Somrak. Ethan Van Kirk b. 15 Oct 2004, Ashtabula, Ohio. Lilia Van Kirk b. 13 Jun 2007, Painesville, Ohio

Somrak. Ethan Van Kirk b. 15 Oct 2004, Ashtabula, Ohio. Lilia Van Kirk b. 13 Jun 2007, Painesville, Ohio Joseph Somrak & Josephine Mihalic Somrak Joseph J Somrak b. 28 Aug 1918 d. 24 Mar 2004 & Agnes Ruth Wilson b. 15 Apr 1920 d.? 1979 Joseph Somrak b. Jun 1942 d. 8 May 1989 & Janice Katherine Riddell b.

Részletesebben

KÉRDÉS FELELET SZABADALOM

KÉRDÉS FELELET SZABADALOM KÉRDÉS FELELET SZABADALOM Magyar Szabadalmi Hivatal Budapest 2004 Összeállította: Virág Tamara ISBN 963 9157 34 1 Felelõs kiadó: dr. Bendzsel Miklós BEVEZETÕ A szabadalmi feladatgyûjtemény tesztkérdések

Részletesebben

Megjegyzések Silo Üzenetéhez

Megjegyzések Silo Üzenetéhez Megjegyzések Silo Üzenetéhez Ezek a megjegyzések nem fedik le Silo Üzenetének összes témáját, csak azokat, melyeknél ez szükségesnek tűnt az írás jobb megértéséhez. Silo Üzenetét annak tartalmi sorrendjét

Részletesebben

Önzetlenség az élővilágban. Készítette: Torkos Hanga Gödöllői Református Líceum 12. osztály 2012

Önzetlenség az élővilágban. Készítette: Torkos Hanga Gödöllői Református Líceum 12. osztály 2012 Önzetlenség az élővilágban Készítette: Torkos Hanga Gödöllői Református Líceum 12. osztály 2012 2 Bevezetés Ha az önzetlenség szót halljuk, valószínűleg az jut eszünkbe, hogy önzetlenség a buszon átadni

Részletesebben

í t é l e t e t: A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja. I n d o k o l á s

í t é l e t e t: A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja. I n d o k o l á s A Fővárosi Ítélőtábla a dr. Nádasi-Szabó Tamás (felperesi jogtanácsos címe) jogtanácsos által képviselt KDB Bank Európa Zrt. (1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 42-46.) felperesnek a Dr. Rátky és Társa

Részletesebben

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK) HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSHOZ, BŐVÍTÉSHEZ TERMÉKPARAMÉTEREK

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK) HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSHOZ, BŐVÍTÉSHEZ TERMÉKPARAMÉTEREK CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK) HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSHOZ, BŐVÍTÉSHEZ Az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nél (a továbbiakban: Bank) 2016. február 11. napjától igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS KERETÉBEN SZOFTVEREK ÉS 2014.

DOKUMENTÁCIÓ PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS KERETÉBEN SZOFTVEREK ÉS 2014. DOKUMENTÁCIÓ PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS KERETÉBEN SZOFTVEREK ÉS HARDVEREK (OBU) SZÁLLÍTÁSA TÁRGYÁBAN INDÍTOTT KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSÁHOZ 2014. 2/64 BEVEZETÉS Ön a Pécs Megyei

Részletesebben

A házastárs törvényes öröklésének szabályai. a régi és az új Ptk. alapján

A házastárs törvényes öröklésének szabályai. a régi és az új Ptk. alapján A házastárs törvényes öröklésének szabályai a régi és az új Ptk. alapján Szerző: dr. Tóth Krisztina Nóra bírósági titkár 2013. július Bevezető A 2014. március 15. napján hatályba lépő, a polgári törvénykönyvről

Részletesebben

Munkába, de hány keréken?

Munkába, de hány keréken? Munkába, de hány keréken? A Zöld Gondolat Lovagrend közlekedéstudatossági kutatása Újabb zöld kutatás, újabb fejlemények. Az őszi energiatakarékossági kérdőív után Lovagrendünk egy másik témában is feltette

Részletesebben

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A P O L G Á R I K O L L É G I U M KOLLÉGIUMVEZETŐ: DR. KEMENES ISTVÁN 6721 Szeged, Sóhordó u. 5. Telefon: 62/568-512 6701 Szeged Pf. 1192 Fax: 62/568-513 Szegedi Ítélőtábla

Részletesebben

DEMO. A megértés ellenõrzése...16-17 Szókeresõ rejtvény...18 Megoldások...19-23

DEMO. A megértés ellenõrzése...16-17 Szókeresõ rejtvény...18 Megoldások...19-23 BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs, a megértés

Részletesebben

int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a rétegeknek az a feladatuk, hogy valamiféle feladatot végezzenek

int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a rétegeknek az a feladatuk, hogy valamiféle feladatot végezzenek Hálózatok (2. rész) Sorozatunk e részében szó lesz az entitásokról, a csatolófelületekrõl, a protokollokról, a hivatkozási modellekrõl és sok minden másról. int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a eknek

Részletesebben

I./E. A HIVATAL BELSŐ SZERVEZETI EGYSÉGEI KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS JAVÍTÁSA -BEVEZETŐ-

I./E. A HIVATAL BELSŐ SZERVEZETI EGYSÉGEI KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS JAVÍTÁSA -BEVEZETŐ- I./E. A HIVATAL BELSŐ SZERVEZETI EGYSÉGEI KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS JAVÍTÁSA -BEVEZETŐ- Rákóczifalva polgármesteri hivatalának dolgozói létszáma: 22 fő ebből köztisztviselői létszám 19 fő Felépítése: hierarchikus

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V

J E G Y Z Õ K Ö N Y V J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselõ-testületének 2008. december 11-én 14.00 órai kezdettel megtartott nyílt ülésérõl. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme

Részletesebben

Könyvszemle. Szakirodalom. Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST!

Könyvszemle. Szakirodalom. Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST! Könyvszemle Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST! Akadémiai Kiadó. 2012. Budapest. (End This Depression NOW!) W. W. Norton Company. 2012. New York, London. Ha létezik közgazdasági bestseller, a Nobel-díjas

Részletesebben

2009-11-05. Tanárképzés a Bologna-folyamatban

2009-11-05. Tanárképzés a Bologna-folyamatban 1 2009-11-05 Tanárképzés a Bologna-folyamatban Az EDUCATIO jelen száma nem a tanárképzéssel foglalkozik úgy általában, ahogyan már többször tette. Hanem a tanárképzéssel, ahogyan az a Bologna-folyamatban

Részletesebben

A PANNONPLAST Mûanyagipari Részvénytársaság ALAPSZABÁLYA

A PANNONPLAST Mûanyagipari Részvénytársaság ALAPSZABÁLYA A PANNONPLAST Mûanyagipari Részvénytársaság ALAPSZABÁLYA (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva) I. A TÁRSASÁG CÉGNEVE ÉS SZÉKHELYE 1. A társaság neve: PANNONPLAST Mûanyagipari Részvénytársaság

Részletesebben

Hírlevél. Könyvelés, adózás. Év végéig kitolják a TEÁORszámok

Hírlevél. Könyvelés, adózás. Év végéig kitolják a TEÁORszámok Könyvelés, adózás Hírlevél 5. évfolyam, 04. szám 2008. június Év végéig kitolják a TEÁORszámok átírását Draskovics Tibor elmondta, hogy már aláírta a társas vállalkozásokra vonatkozó határidő meghosszabbítását

Részletesebben

Számítógépes tanfolyamok a paksi városi könyvtárban

Számítógépes tanfolyamok a paksi városi könyvtárban mélyrétegérõl, a tudáshordozók egyik legfontosabbikáról. A cseh-zsidó lángelme, a prágai Franz Kafka németül írt, de ez kényszerzubbony volt a számára. Nem volt az anyanyelve, nem volt a Mameloschen. Amikor

Részletesebben

Ügyféltájékoztató...3. I. Szerzõdõ/Biztosított...5. II. Biztosítható állatok köre...5. III. A biztosítás kezdete...5

Ügyféltájékoztató...3. I. Szerzõdõ/Biztosított...5. II. Biztosítható állatok köre...5. III. A biztosítás kezdete...5 Tartalomjegyzék Ügyféltájékoztató...................................................................................3 I. Szerzõdõ/Biztosított...............................................................................5

Részletesebben

Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 1 A SINTTAV 2010 elején szemináriumot rendezett az EWC 1 -krõl, amely az elsõ ilyen témájú

Részletesebben

Negyedik lecke Önállóan élni

Negyedik lecke Önállóan élni Negyedik lecke Önállóan élni Tanári útmutató A siker titka az, hogy ne próbáljuk elkerülni a problémákat, szabadulni tőlük, vagy elhúzódni előlük; inkább fejlesszük magunkat olyan szintre, hogy nagyobbak

Részletesebben

JOHN PURKISS DAVID ROYSTON-LEE. Énmárka. Tedd magad eladhatóvá!

JOHN PURKISS DAVID ROYSTON-LEE. Énmárka. Tedd magad eladhatóvá! JOHN PURKISS DAVID ROYSTON-LEE Énmárka Tedd magad eladhatóvá! 3 A fordítás alapja: John Purkiss David Royston-Lee: Brand You: Turn Your Unique Talents into a Winning Formula, Artesian Publishing LLP, 2009

Részletesebben

Doppingellenes Szabályzat

Doppingellenes Szabályzat Doppingellenes Szabályzat 2015 NEM HIVATALOS FORDÍTÁS A NEMZETKÖZI DOPPINGELLENES SZABÁLYZAT HIVATALOS SZÖVEGE A DOKUMENTUM ANGOL ÉS FRANCIA NEYLVŰ VÁLTOZATA, AMELYET A DOPPINGELLENES VILÁGSZERVEZET TART

Részletesebben

A KÖVETELÉSVÁSÁRLÁSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

A KÖVETELÉSVÁSÁRLÁSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. BUDAPEST A KÖVETELÉSVÁSÁRLÁSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Érvényes: 2014. május 30-tól TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK...3

Részletesebben

Papp Z. Attila. életre, ha a döntéshozók valamilyen módon vagy szinten figyelembe vennék ezeket.

Papp Z. Attila. életre, ha a döntéshozók valamilyen módon vagy szinten figyelembe vennék ezeket. Papp Z. Attila A határon túli magyarok oktatási kérdései a kilencvenes évek során jobbára politikai, szimbolikus problémaként jelentkeztek, az oktatás egyfajta szenvedéstörténet részeként, mint a megmaradás

Részletesebben

POP tanulmányi verseny 2011. (POPTV)

POP tanulmányi verseny 2011. (POPTV) POP tanulmányi verseny 2011. (POPTV) Segédlet a POP programban részt vevő diákok és tanárok részére Tartalom Mi a POPTV? Szabályok Ki vehet részt a versenyben? Milyen tudásra van szükség a sikeres szerepléshez?

Részletesebben

Legénytoll a láthatáron II.

Legénytoll a láthatáron II. DIÓSI PÁL Legénytoll a láthatáron II. A fiatalok helyzetérõl, problémáiról Feladatunkat szûkösen értelmeznénk, ha megkerülnénk annak vizsgálatát, hogy a megkérdezettek milyennek látják generációjuk körülményeit.

Részletesebben