Adatok 2 dimenzio s megjelení te se STATISTICA 10 programcsomagban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adatok 2 dimenzio s megjelení te se STATISTICA 10 programcsomagban"

Átírás

1 Adatok 2 dimenzio s megjelení te se STATISTICA 10 programcsomagban

2 2D kezdő ablak Graph Galery gomb: - Lehetővé teszi a különböző gráfok közti váltást a lehető legegyszerűbb módon. Case Weight gomb: - Az adatok súlyozására szolgáló ablakok jeleníti meg. Az itt beállított súlyokat el lehet menteni, ha későbbiekben szükség lenne rá. - Use Spreadsheet weights: a táblázatban szereplő értékek szerint fog súlyozni. - Use weights for this Analysis/Graph only: ezt akkor válasszuk, ha a táblázatban szereplő súlyoktól eltérőeket szeretnénk használni. A táblázatban levő adatok nem módosulnak. - Weight variables: beírható a súlyozásra használandó változó neve, illetve az F2 gomb lenyomásával, kiválasztható a listából. - Satus: figyelembe vegye-e a beállított súlyozást vagy sem (ON/OFF). Options gomb: - Analysis/Graph output Manager: A dialógus ablak első 2 rádiógombjával beállíthatjuk, hogy a módosítások globálisak legyenek, vagy csak erre a grafikára legyenek érvényesek. Place all results: Az eredményeket külön ablakban (hossza megadható), illetve munkakönyvben lehet elmenteni. Workbook containing the data file: Az összes eredmény ugyan ott fog elhelyezkedni ahol az adatok is. Place results in Workbook automatically: Ha a checkbox ki van pipálva, akkor az eredmény hozzáadódik az eddigi workbookhoz, ha üresen van hagyva, akkor új ablakot nyit neki. Amennyiben a Multiple workbook van kiválasztva, akkor mindegyik gráfot külön munkafüzetbe, de lehet egy közösbe is, ha úgy akarja a felhasználó, illetve egy, már meglévő workbookhoz is hozzá lehet adni. Ha word objektumként mentjük el, akkor annak megvan az az előnye, hogy a STATISTICA bizonyos opciói is elérhetőek lesznek megnyitáskor. - Display: ablakok nyitásának és zárásának animálását, a nem előtérben levők, minimalizálását, az összetartozó ablakok minimalizálása, ha egyik sincs kiválasztva,, előtérbe hozása az összetartozó ablakoknak, valamint az összegző ablak elmentését lehet itt beállítani. Macrot is létre lehet hozni, visual basicben, statistica parancsaival kiegészített VB-ben, illetve VB.NET-ben Group by gomb: - Csoportokba lehet szedni az eredményeket, így könnyebb és szemléletesebb az összehasonlítás. 1, de akár több változó szerint is lehet csoportosítani. Enabled: ezzel engedélyezzük, hogy a változók minden kombinációja külön jelenjen meg. Output to single folder: ha ki van jelölve, akkor az eredmények 1 helyre kerülnek, ha üres, akkor pedig minden változónak új mappát nyit a workbookban.

3 Histogram Quick tab: - Graph type: regular: ahány változó ki van választva, annyi gráfot hoz létre. mutiple: a kiválasztott változókat egy gráfon jeleníti meg. - Intervals: Integer mode: a skálázást állítja be és egész számokat jeleníti meg a gráfon. Unique values: ha ezt választjuk, akkor a program minden egyes értéknek külön kategóriát készít, Az értékek lehetnek egészek, v lebegőpontosak is. unsorted: a sorrend az lesz, ahogy fel lettek véve az adatmezőn. desc asc, növekvő csökkenő sorrend. Categories: az intervallumot felosztja a megadott részre. Advanced tab: - Graph type: Regular: ha ezt választjuk ki, akkor a kiválasztott változó adatait számegyenesen való elhelyezkedésük gyakoriságának függvényében ábrázolja. Multiple: több változó egy histogrammon való ábrázolását teszi lehetővé. Double Y: két Y tengelyt lehet megadni, az egyik skálázása a bal, a másiké a jobb oldalt fog megjelenni így két adathalmazt lehet egy ábrán megjeleníteni. - Showing type standard: 2D-s ábrát készít. Hanging bars: A ráillesztett fit type-hoz illeszti a téglalapokat. Comulative: eloszlásfüggvényt rajzolja ki. Stacked: a változók szekvenciáját rajzolja ki, összesítve azokat. Break between columns: az oszlopokat elválasztja egymástól. Folyamatosan ábrázolandó adatoknál nem ajánlott a használata. Show percentage: Az oszlopok felé kiírja a százalékot, a relatív értéket. - Y axis: reuglar es multiplicative módoknak érhető el csak. N: a változók értékeit írja rá az Y tengelyre. %: százalékos értéket ír rá az Y tengelyre %N N%: bal illetve jobb tengelyre írja rá az értékeket valamint a %-ot - Intervals Bondaries: kötöttségeket lehet megadni és az alapján fogja kirajzolni a gráfot. Multiple subsets: különböző kategóriákat, részhalmazokat lehet meghatározni akár több változó használatával is. - Statistic rész: a gráf lábjegyzéke ként különböző statisztikákat lehet kiíratni Shapiro-Wilk teszt. Total Count: számosság. Descriptive Statistics: számosság, átlag, minimum, maximum valamint eltérést tartalmaz. Kolmogorov-Smironov teszt: A teszt két minta eloszlásának összehasonlítására alkalmas. Appearance tab: - Graph type: volt már róla szó. - Graph Style: Box and Whysker graph (v6): ugyan az, mint a normál gráf, azzal a különbséggel, hogy a bárok színtelenek, csak a körvonaluk van megrajzolva. Matrix, Ternary, ugyan az, mint a normál, nincs különbség. Sclatterplots with error graphs, Bag plot: a bárok nem átmenetesek, egyszínűek.

4 Categorized tab: - Az adatok kategorizálására szolgál, a lehetőségek megegyeznek az Advanced fül Interval opcióival. Megjegyzendő, hogy Y szerinti kategorizálás csak akkor érhető el, ha az X szerinti is ki van választva. Layout: Sperarate: külön választva kis diagramokat képez. Overlaid: egymásra helyezi a gráfokat. Options1 tab: - Display default title: amennyiben ez a jelölő négyzet be van pipálva, a cím tartalmazni fogja a gráf típusát, és az adatfájl nevét, amit felhasznált. - Footnote: lábjegyzetet lehet a grafikonhoz írni. - Auto update: Update from spreadsheet: amennyiben Auto-ra van állítva, akkor minden változásra frissül a grafikon, ha Manual van kiválasztva, akkor a frissítést manuálisan lehet előidézni, valamint ha a Locked lehetőség aktív, akkor a grafikon fix. Update from Analysis Dialog: Amennyiben ez van kiválasztva, az adatok akkor fognak frissülni, ha megnyitjuk ezt az ablakot, hogy módosítsunk valamit. Ha az Update when input Changes be van pipálva, akkor azonnal frissül a grafikon, ha az adatok módosulnak. - Scaling: 3 tengely szerint lehet skálázni a képet. Lineáris, Logaritmikus, Valószínűség, Weibull (ln[ln(1/(1-x))] szerint lesz transzformálva), Logit lehetőségek vannak. Options2 tab: - Graph Layout: Coordinate system: Standard illetve Polár koordináták közt lehet választani. X-Y axis position: fel lehet cserélni az X és Y. - Fitted function: kiíratja a gráfra illesztett függvény részleteit. Display fit expression: off kikapcsolva, in title a címsorba írva, as custom text a szövegdoboz a jobb felső sarokban fog megjelenni. Logarithm base: 10 vagy Euler féle logaritmikus alap közül lehet választani.

5 Graph Options Graph: Plot - Window: Outside/Inside background color: a kép háttérszínét lehet beállítani. Borders around the graph: szegély stílusát lehet beállítani. Width/Height: magasságát és szélességét lehet megadni a grafikonnak. Graph margins: margókat lehet beállítani Units: mértékegység lehet inch, illetve centiméter. Scaling of fonts/markers: a betűk nagyságát lehet %-ban megadni. Style: a gráf méretére több előre elkészített szabvány áll rendelkezésre. - Layout: Axis proportion: a gráf arányai állítható be. Axis position: felcserélhető az X és Y tengely. Coordinate system: koordináta rendszer lehet polár és standard. Zoom area: a grafikon egy részre lehet ráközelíteni. Data update: automatic, manual, illetve locked közül lehet választani, erről már szó volt előbb Market/Plot tarnsparency: átlátszóság állítható be. - Titles/Text: Cím, Cím 2, Alcím, Alcím 2, lábjegyzet, jobboldali illetve baloldali szövegek írhatók, alapvető szövegszerkesztési lehetőségeket kínálva. Add new title: ezzel a gombbal új címet lehet betenni, a Delete gombbal pedig törölni lehet, a Move up/down-al pedig fel-le mozgatni. Status: ezzel lehet meghatározni, hogy milyen legyen a hozzáadott szöveg: cím, alcím, lábjegyzet, jobb, bal, illetve lebegő (egérrel lehet húzgálni a képen) - General: Markers: a Barok tetejének közepét lehet vele megjelölni, több féle ikonnal. Line: A barok tetejének közepét köti össze a kiválasztott vonal típussal. Area: a vonallal határolt terület kitöltése az adott színnel. - Bars: Display Bars: ha ezt kikapcsoljuk (és az előzőekben a General ablakban kiválasztottuk a Markers, Line v Area lehetőségeket akkor azok meg fognak jelenni), akkor a bar-ok eltűnnek. Area: a Bar-ok kitöltésének színét lehet meghatározni, mely minta is lehet. Type: Alapértelmezetten column van kiválasztva, ezt lehet Whiskars-ra módosítani (függőleges vonal, tetején egy vízszintessel), Lines (egyszerű függőleges vonal), Rectangles (téglalap vonalait jeleníti meg). - Histogram: Histogram show: standard, Cumulative (eloszlásfüggvényt rajzolja ki), Hanging Bars (a ráillesztett függvényhez igazítja a bárokat), és Stacked közül választhatunk. Pie Chart: kördiagrammá is alakítható a histogram. Intervals: a fent már említett lehetőségek közül lehet választani, nem részletezném őket: Integer Mode, Unique values, Categories, Boundaries, Codes, Mutiple Subset. Bar Width: a téglalapok szélességét lehet %-ban meghatározni. - Pies: Amennyiben a Histogram oldalon benyomtuk a Pie Chart radio buttont-t akkor itt elérhetővé válnak a különböző beállítási lehetőségek. Type: 2D és 3D közül lehet választani Shape: Circle és Ellipse a két lehetőség

6 Slices Display: kiválaszthatunk színeket, melyik terület milyen legyen, illetve ki is emelhetünk, kirobbanthatunk a diagrammból egyes körcikkeket Explode distance-al állítható be a távolsága a kirobbantott résznek. Slice borders: pedig a vonal stílusát adhatjuk meg. Placement: X és Y (csak ha ellipszist használunk) sugarát, a diagram vastagságát (csak 3Dben), valamint 12órától való elforgatását -ban. - Point labels: az együvé tartozó adatokhoz lehet hozzárendelni, a számosságukat, a %-at, esetleg még az intervallumot is amibe bele esnek. - Fitting: Egyidejűleg akár több függvényt is ráilleszthetünk a grafikonunkra, Pattern-el a függvény stílusát állíthatjuk be, valamint bizonyos esetekben módosíthatjuk az illesztendő vonalat (pl polinomiálisnál, vagy logaritmikusnál) - Custom Function: több beállítási lehetőség lelhető fel itt, mint a Fitting-nél kiválasztható custom function-nél. Range of X: Minimum/Maximum megadható, hogy honnan induljon, alapértelmezetten a tengelyektől, de megadható szabadon választott érték is. Line: Vonal stílusa és színe, valamint a kidolgozottsága állítható. Axis - General: Axis: új tengelyt az Add new Axis gombbal hozhatunk létre, a legördülő menüből pedig kiválaszthatjuk a már meglévőek közül, amelyiket módosítani szeretnénk. Display option: lehetőség nyílik a tengelyek kirajzolásának megváltoztatására, például a Shift axis by beviteli mező a tengely eltolására szolgál, valamint a stílusát és színét is meg lehet változtatni. A Summary of settings gombbal megjelenő ablakban lehetőség van a tengely és a tengely nevének elrejtésére, kis osztás jelek és vonalak ki/bekapcsolására - Title: A tengelyeket lehet elnevezni, Y tengely esetében külön tehetjük meg ezt a bal és a jobb oldalon, illetve X tengelynél alsó és fölső tengelynél külön-külön. - Scaling: Tengelyek skálázása adható meg mind 4 esetében külön. két mód közül választhatunk: auto (ilyenkor a gép magától választ egy jónak ítélt skálázást) manuális esetben pedig magunk adhatjuk meg az intervallumokat. Select Type: 5 lehetőség adott: lineáris, logaritmikus, valószínűségi, Logit, valamint Weibull. A skálázást pedig a revers scaling-el fordíthatjuk meg. - Major Units: a nagy beosztásokra vonatkozó beállítások itt módosíthatók. Ismételten a 4 tengely közül választhatunk, a beosztás lehet auto, manuális, Matrix, Matrix 9 illetve Matrix 3. Amennyiben nem manuálison van a mód, szükség lehet arra, hogy a beosztások csak egész számok lehessenek, ennek érdekében elhelyeztek a fejlesztők egy Integer Step nevű checkboxot, mely bepipálásával csak egész számok lehetnek a beosztások. A beosztásokat valamint a segédvonalakat ki és be lehet kapcsolni a Display Units rész alatt. Valamint lehetőség van a Tick Marks-ok stílusának módosítására. - Minor Units: A kis beosztások megjelenését változtathatjuk meg ebben az ablakban. A mód itt lehet auto, illetve manuális (ebben az esetben mi adhatjuk meg, hány beosztás legyen a nagyok közt). Itt is lehetőség van a megjelenítés ki és bekapcsolására, valamint ugyanezt tehetjük meg a segédvonalakkal is. Ahogy a Major Units-nál úgy itt is a Tock Format alatt tudjuk módosítani a kinézetét. - Scale values: Minden tengelynek külön skála értéket adhatunk meg egymástól függetlenül, kivéve, ha a Copy axis specs to gombot használjuk. Mivel előfordulhat, hogy az értékek túlságosan sűrűn követnék egymást olvashatatlanná téve a grafikonunkat, lehetőség van rá, hogy kihagyjunk egyes értékeket. Ezt a Skip value alatt tehetjük meg, 3 opció közül választva: off, auto, show every A value format alatt pedig a kiírás formázását adhatjuk meg. A Layoutnál megadhatjuk, hogy hogy jelenjenek meg a skálaértékek: auto (a rendszer választ) vízszintesen, függőlegesen, vagy váltakozva egyik fent másik lent.

7 - Custom units: Ebben az ablakban a fent már beállított értékeken kívül a tengelyekhez adhatunk egyedi értékeket. Segédvonal, valamint jel is ki/bekapcsolható. - Reference lines: ahogy egyedi beosztást létre lehetett hozni, ugyanúgy lehet segédvonalakat is hozzáadni a grafikonunkhoz. A 4 tengely bármelyikéhez hozzáadhatjuk, az értékét, valamint szöveget is megadhatunk neki. A vonal és a jelölő stílusát is külön beállíthatjuk.

8 Scatterplots Quick tab: - Regression Bands: lehetőség van konfidencia intervallumot, valamint becslést meghatározni %-ban Advanced tab: - Graph type: több féle megjelenítési mód közül választhatunk. regular: a két változó közötti kapcsolatot jeleníti meg. amennyiben van összefüggés a változók között, akkor valamilyen formát kapunk, ha nincs, vagy csak kis mértékű a kapcsolódás, akkor gyakran egy felhő szerű ponthalmazt kapunk. bubble: hasonló a regular megjelenítési módhoz, annyi különbséggel, hogy amennyiben két vagy többszörös átfedés van az adatok között, a kirajzolt pont nagyobb lesz. multiple: egy x adathalmazhoz több y változó is választható így különböző színekkel lesznek megjelenítve a pontok. quantile: kvantilis double y: bal és jobb oldali tengelynek külön változót lehet megadni frequency: amennyiben egyes pontok egybe esnek (min 2, max 16), a képen megjelent pont nagysága ennek függvényében növekszik. Voronoi diagram. - Fit: ahogy a histogrammoknál, úgy itt is lehet függvényeket illeszteni a grafikonra: Linear, Ploynomial, Logarithmic, Exponential stb. - Statistics: különböző statisztikákat jeleníthetünk meg a kép alján - Ellipse, kört illetve ellipszist lehet a képre illeszteni - Regerssion bands: quick tab-on már találkoztunk vele Az ablakban található többi fül megegyezik a histrogram-nál leírtakkal.

9 Graph Option Graph A window Layout és a Title/Text beállítás megegyezik a Histrogramossal. PLOT AXIS - General: A pontok megjelölésének módját lehet meghatározni a Markers gombbal. A pontokat össze is lehet kötni a Line gombbal (szín és stílus itt is beállítható), valamint az Area gombra kattintva a pontokat ugyan úgy összeköti, mint a Line gombbal, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a bezárt terület meghatározott színű lesz és az átfedéseket kivágja a területből. Amennyiben a Line Type-ot stepre változtatjuk, úgy a vonalak csak derékszöget zárhatnak be egymással. Továbbá a tengelyek is elnevezhetőek, valamint ki és bekapcsolni lehet a jelmagyarázatot. Valamint előre elkészített stílusminták közül választhatunk. - Scatterplot: A Statistics gomb megnyomásának hatására egy olyan ablak jelenik meg, amin 3 különböző statisztika megjelenítését kapcsolhatjuk be illetve ki. Type-nál az alábbiak közül lehet választani: Regular, Bubble Plot, Selected points, Quantile scatterplots és frequency plots. Az érdekesség a Selected points, itt ugyanis a grafikont fel lehet osztani részekre, és minden részben a pontok másféleképpen jelennek meg. - Point Labels: A diplay point labels checkbox kipipálásával a pontok adatait tudjuk megjeleníteni. Ilyen a sorszáma, a koordinátái (x y külön) valamint a súlya. - Fitting: Egyszerre több függvényt is ráilleszthetünk a grafikonunkra, ezt az Add new fit gombbal tehetjük meg. Az ablak megegyezik a histogrammoknál már kifejtettel. A ráillesztett függvény típusa, stílusa (szín és kinézet), felbontása és az intervallum. - Ellipse: Az Add new ellipse gombbal adhatunk hozzá új ellipszist a grafikonunkhoz melyet, ha normál módban használjuk, akkor a két változó közötti korreláció határozza majd meg. Range esetében pedig a pontok eloszlásának intervallumának függvényében adhatjuk meg, mekkora ellipszist rajzoljon ki. a Range-et külön be lehet állítani mégpedig a következőképpen: Full range esetében az adatok elhelyezkedésének tejes területét figyelembe véve alakítja ki az ellipszist, Axis range-nél amennyiben a tengelyeken nagyobb intervallum van felvéve mint amennyin az adatok eloszlanak akkor az alapján fog kirajzolódni az ellipszis, valamint Custom Range-nél mi adhatjuk meg a min és max értéket. - Regression Bands: Az Add new pair of bands-el lehet hozzáadni új regressziós sávokat. A Levels-nél a valószínűség értékét lehet megadni. Az itt fellelhető beállítási lehetőségek megegyeznek a Histogramnál már bemutatottakkal.

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26 3. gyakorlat Kótázás, kitöltés (sraffozás), helyiségek használata, szintek kezelése: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. Készítsük el az alaprajz kótáit. Ezt az alsó vízszintes kótasorral

Részletesebben

3. gyakorlat Saját adatok használata

3. gyakorlat Saját adatok használata 3. gyakorlat Saját adatok használata Ebben a gyakorlatban megismerkedünk az ESRI coverage adattípussal hazai adatok példáján. Újabb megjelenítési módok alkalmazásával létrehozunk egy térképet saját térségünkrıl.

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelDRAW 9 testre szabás

Dr. Pétery Kristóf: CorelDRAW 9 testre szabás 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

NT-SERIES SUPPORT TOOL (NT-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON

NT-SERIES SUPPORT TOOL (NT-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON NT-SERIES SUPPORT TOOL (NT-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON Az NT-terminál egy érintőképernyős megjelenítő és adatbeviteli eszköz, amely a memóriájába letöltött program szerint

Részletesebben

Esetelemzések az SPSS használatával

Esetelemzések az SPSS használatával Esetelemzések az SPSS használatával 1. Tekintsük az spearman.sav állományt, amely egy harminc tehenet számláló állomány etetés- és fejéskori nyugtalansági sorrendjét tartalmazza. Vizsgáljuk meg, hogy van-e

Részletesebben

Access 2010 Űrlapok és adatelérés

Access 2010 Űrlapok és adatelérés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése ERDŐGAZDÁLKODÁSI HATÓSÁGI BEJELENTÉSEK/ TERVEZETT ERDŐGAZDÁLKODÁSI TEV. BEJELENTÉSE A Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése a fakitermelési

Részletesebben

A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk.

A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk. A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk. 1. ábra Ha a programot csak egy hónapig kívánja használni, akkor az 123456789123 telepít

Részletesebben

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Adatfeldolgozás közben gyakran előfordul, hogy Önnek ugyanazt, az elemi lépésekből álló, összetett műveletsort kell sokszor, esetleg nagyon sokszor és ami

Részletesebben

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés Felhasználói kézikönyv a Magyar Posta Befektetési Zrt. e-befektetéséhez Verziószám: 1.1 Hatályos: 2016.02.16. Magyar Posta Befektetési Zrt. Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás Számlázás-házipénztár (SZAMLA) 2015.21 verzió Kezelési leírás FORINT-Soft Kft. Számlázás-házipénztár 2 Tartalomjegyzék 1. Általános információk... 5 1.1. A program típusai... 5 1.2. Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Simple Entry Tool Egyszerű beviteli eszköz

Simple Entry Tool Egyszerű beviteli eszköz Az eszköz aktivizálását követően megjelenik a kottázást lehetővé tevő két paletta: Simple Entry Palette Egyszerű beviteli eszközpaletta Simple Entry Rests Palette Egyszerű szünetbeviteli eszközpaletta

Részletesebben

Szoftveres jelfeldolgozás: izzók ellenállásának hımérsékletfüggése

Szoftveres jelfeldolgozás: izzók ellenállásának hımérsékletfüggése Tanulókísérlet Tehetséggondozás Ajánlott évfolyam 10., 11., Idıtartam 60 perc Szoftveres jelfeldolgozás: izzók ellenállásának hımérsékletfüggése F.103 B.P. Kötelezı védıeszközök Balesetvédelmi figyelmeztetések

Részletesebben

VISUAL BASIC ALAPISMERETEK

VISUAL BASIC ALAPISMERETEK 11. Grafika VISUAL BASIC ALAPISMERETEK 11. Gyakorlat témaköre: Kiválasztógomb (Option Button) és a jelölőnégyzet (CheckBox) használata Kör, ellipszis (Circle) rajzolása. Circle (X, Y), Sugár, QBColor(Szín),

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

Tuplet Tool Hangjegycsoport eszköz

Tuplet Tool Hangjegycsoport eszköz Ezzel az eszközzel meghatározott időegységre meghatározott számú hangjegycsoportot hozhatunk létre. A hangjegycsoportokat pl. a Speedy Entry Tool-lal oktoláig az eszközön belül a számbillentyűkkel határozhatjuk

Részletesebben

Grafika. Egyváltozós függvény grafikonja

Grafika. Egyváltozós függvény grafikonja Grafika Egyváltozós függvény grafikonja Egyváltozós függvény grafikonját a plot paranccsal tudjuk kirajzolni. Elsı paraméter egy függvény képlete, a második paraméter változónév=intervallum alakú: plot(x^3-16*x+2,x=-6..6);

Részletesebben

4. LECKE: DÖNTÉSI FÁK - OSZTÁLYOZÁS II. -- Előadás. 4.1. Döntési fák [Concepts Chapter 11]

4. LECKE: DÖNTÉSI FÁK - OSZTÁLYOZÁS II. -- Előadás. 4.1. Döntési fák [Concepts Chapter 11] 1 4. LECKE: DÖNTÉSI FÁK - OSZTÁLYOZÁS II. -- Előadás 4.1. Döntési fák [Concepts Chapter 11] A döntési fákon alapuló klasszifikációs eljárás nagy előnye, hogy az alkalmazása révén nemcsak egyedenkénti előrejelzést

Részletesebben

Napfotók (webkamerás felvételek) képfeldolgozása

Napfotók (webkamerás felvételek) képfeldolgozása Napfotók (webkamerás felvételek) képfeldolgozása Jelen írásban a webkamerával készült felvételek alapvető feldolgozását mutatom be próba videók segítségével. Útmutatóm kezdők számára készült, a mellékelt

Részletesebben

Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv

Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv Chrome Kft. 2015 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 1 2. Rendszer áttekintése... 1 3. Outdoor... 3 3.1. Útszakaszok... 4 3.1.1. Útszakaszok létrehozása és szerkesztése...

Részletesebben

Mi az a Scribus? SCRIBUS. Mi az a Scribus? Milyen platformon érhet el? Hasonló feladatra használható programok. Mire használhatjuk a Scribust?

Mi az a Scribus? SCRIBUS. Mi az a Scribus? Milyen platformon érhet el? Hasonló feladatra használható programok. Mire használhatjuk a Scribust? Mi az a Scribus? SCRIBUS Kiadványszerkesztés A Scribus egy nyílt forráskódú kiadványszerkeszt program (DTP). Könny a használata, de a profi funkciók sem hiányoznak bel le. Néhány oldalas újságtól kezdve,

Részletesebben

Statisztikai hipotézisvizsgálatok. Paraméteres statisztikai próbák

Statisztikai hipotézisvizsgálatok. Paraméteres statisztikai próbák Statisztikai hipotézisvizsgálatok Paraméteres statisztikai próbák 1. Magyarországon a lakosság élelmiszerre fordított kiadásainak 2000-ben átlagosan 140 ezer Ft/fő volt. Egy kérdőíves felmérés során Veszprém

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapjai I.

Szövegszerkesztés alapjai I. Szövegszerkesztés alapjai I. 1. A szövegszerkesztés általános lépései Ha a szövegszerkesztés folyamatát a dokumentumok elkészítésének egymásra épülő lépéseinek sorozataként vizsgáljuk, akkor a főbb lépések

Részletesebben

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal Vényírás Amennyiben sikeresen kitöltöttük és elmentettük a megvizsgált személy ápolási esetét, lehetőségünk van vény felírására, az alábbi módon; 1. ábra A gomb megnyomásával egy legördülő menü tárul elénk,

Részletesebben

Oracle BI Administration Tool. Repository felépítése

Oracle BI Administration Tool. Repository felépítése Repository felépítése 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 1.1.1 Ábrajegyzék... 2 2 Bevezetés... 4 3 Leírás... 5 3.1 Fizikai réteg... 5 3.1.1 Fizikai réteg elemei... 6 3.1.2 Importálás... 8 3.1.3 Fizikai

Részletesebben

Egy kattintás ikonok, fájlok megjelölése, menü megnyitása, linkek megnyitása, a tálcán programok megnyitása.

Egy kattintás ikonok, fájlok megjelölése, menü megnyitása, linkek megnyitása, a tálcán programok megnyitása. Desktop asztal-1 Számítógépes ismeretek A számítógép használata és a fájlkezelés alapjai Desktop asztal- 2 Ikon fájlokat, mappákat, programokat és egyéb elemeket jelölő kisméretű képek. Start menü tartalmazza

Részletesebben

Újdonságok. Release 2

Újdonságok. Release 2 ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Release 2 A dokumentációban levı anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, ami tartalmazza az ebben

Részletesebben

1) Válasszuk ki az Beállítások/Rendszer beállítások menüpontot:

1) Válasszuk ki az Beállítások/Rendszer beállítások menüpontot: Intrastat beállítás Program beállítások 1) Válasszuk ki az Beállítások/Rendszer beállítások menüpontot: 2) A megjelent Kompakt ZOLL beállítások ablak Intrastat fülét a következő képpen kell beállítani:

Részletesebben

2. GYAKORLAT THONET-ASZTAL

2. GYAKORLAT THONET-ASZTAL 2. GYAKORLAT THONET-ASZTAL Asztallap Create Shapes Splines - Circle Modify Rendering: Sides=20 Interpolation: Steps=10 Parameters: Radius=40 Világkoordináta-rendszer középpontjába való mozgatásra nézzünk

Részletesebben

Új bemutató diasor létrehozása

Új bemutató diasor létrehozása w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 Számítógépes prezentáció Prezentáció: bemutató. A prezentáció vizuális eszközökkel segített információ átadás. A számítógépes prezentáció a hagyományos eszközöket (dia,

Részletesebben

MPLAB leírás V1.1. Projektek kezelése. MPLAB leírás - dr. Kónya László 1

MPLAB leírás V1.1. Projektek kezelése. MPLAB leírás - dr. Kónya László 1 MPLAB leírás - dr. Kónya László 1 MPLAB leírás V1.1 számára. Nem helyettesíti a kézikönyvet, és nem törekszik a teljességre. A menükkel való ismerkedésnek a legjobb módja, azok kipróbálása. Feltételezzük

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatok ábrázolási módjai Szimbólumok 1. Az alábbi ablakban lehet részletesen beállítani az adatok ábrázolásánál használt szimbólumokat azok színét

Részletesebben

KELE3. Felhasználói kézikönyv

KELE3. Felhasználói kézikönyv KELE3 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés 9 Üdvözlet 9 Kezdetek 10 Rendszerkövetelmények 10 Kérdések, észrevételek 10 Telepítés 10 Frissítések 10 A program használata 11 Bejelentkezés 11 Automatikus

Részletesebben

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet.

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet. Részlet a mintából A forrást megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük a vizsgamappába. Ennek

Részletesebben

Adattípusok. Max. 2GByte

Adattípusok. Max. 2GByte Adattípusok Típus Méret Megjegyzés Konstans BIT 1 bit TRUE/FALSE SMALLINT 2 byte -123 INTEGER 4 byte -123 COUNTER 4 byte Automatikus 123 REAL 4 byte -12.34E-2 FLOAT 8 byte -12.34E-2 CURRENCY / MONEY 8

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Az animáció elve. Animáció. Képkockára ugrás. Képkockák és kockaszám. Megtekintés. Id szalag

Az animáció elve. Animáció. Képkockára ugrás. Képkockák és kockaszám. Megtekintés. Id szalag Az animáció elve Animáció Különálló képekb l tev dik össze Rögzített képekb l álló sorozat A látás folytonossága miatt nem vesszük észre a filmkockák közötti váltásokat, ha azok elég gyorsan történnek.

Részletesebben

Adattípusok. Max. 2GByte

Adattípusok. Max. 2GByte Adattípusok Típus Méret Megjegyzés Konstans BIT 1 bit TRUE/FALSE TINIINT 1 byte 12 SMALLINT 2 byte -123 INTEGER 4 byte -123 COUNTER 4 byte Automatikus 123 REAL 4 byte -12.34E-2 FLOAT 8 byte -12.34E-2 CURRENCY

Részletesebben

Műszerkönyv. Elektronikus számolómérleg. CS Típus

Műszerkönyv. Elektronikus számolómérleg. CS Típus Prominens Kft. Műszerkönyv Elektronikus számolómérleg CS Típus Dátum: 29. május Kód: MŰH DocNr.: CS / 29 / 1. változat Érvényesítve:... Dátum: 29.5.28... MŰH Doc.Nr.: CS / 29 / 1. változat 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel 1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel Az ArcGIS térinformatikai programcsomag felépítésével és elemeivel megismerkedtünk már az elsı elméleti résznél. Most lássuk a gyakorlatot. Ebben az elsı gyakorlatban

Részletesebben

NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE. Országos közfoglalkoztatási program

NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE. Országos közfoglalkoztatási program NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE Országos közfoglalkoztatási program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2016. február 16. 2016.02.16. 1 Dokumentum adatlap Projekt/modul

Részletesebben

A100F DIGITÁLIS HÚSKEMÉNYSÉGMÉRŐ KÉSZÜLÉK

A100F DIGITÁLIS HÚSKEMÉNYSÉGMÉRŐ KÉSZÜLÉK Az A100F alkalmas gyümölcsök, zöldségek és egyéb puha élelmiszerek roncsolásmentes vizsgálatára Szabadalmaztatott készülék az AGROSTA tervezése és gyártása A csomag tartalmazza: Magát az eszközt, ami egy

Részletesebben

3. Gyakorlat ellenőrzés nélküli osztályozás

3. Gyakorlat ellenőrzés nélküli osztályozás 3. Gyakorlat ellenőrzés nélküli osztályozás Hozzávalók: MultiSpec program (d: meghajtó, MultiSpecWin32 könyvtár, MultiSpecWin32.exe); ag020522_dpac_cd.lan állomány Ebben a gyakorlatban az ellenőrzés nélküli

Részletesebben

Adatközpont-központ: Storage Made Easy Regisztráció

Adatközpont-központ: Storage Made Easy Regisztráció Adatközpont-központ: Storage Made Easy Korábbi írásunkban bemutattuk hogyan lehet különböző felfő-fiókjainkat úgy összeszervezni, hogy a használatuk hatékonyságát jelentősen megnöveljük. Akkor már szóltunk

Részletesebben

Forgattyús hajtás modellezése ProEngineer Wildfire 5 szoftverrel (rövid áttekintő jegyzet a Gépszerkezetek számítógépes tervezése tantárgyhoz)

Forgattyús hajtás modellezése ProEngineer Wildfire 5 szoftverrel (rövid áttekintő jegyzet a Gépszerkezetek számítógépes tervezése tantárgyhoz) Széchenyi István Egyetem Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Forgattyús hajtás modellezése ProEngineer Wildfire 5 szoftverrel (rövid áttekintő jegyzet a Gépszerkezetek számítógépes tervezése tantárgyhoz)

Részletesebben

Az ÉMI Nonprofit Kft. FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS PÁLYÁZATI PORTÁL kezelése

Az ÉMI Nonprofit Kft. FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS PÁLYÁZATI PORTÁL kezelése Az ÉMI Nonprofit Kft. FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS PÁLYÁZATI PORTÁL kezelése http://uszt-futeskorszerusites.hu A pályázati portál címlapja és nyitóoldala 1 Tartalomjegyzék 1. Regisztráció a pályázati portálra...

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem www.sze.hu/~herno

Széchenyi István Egyetem www.sze.hu/~herno Oldal: 1/6 A feladat során megismerkedünk a C# és a LabVIEW összekapcsolásának egy lehetőségével, pontosabban nagyon egyszerű C#- ban írt kódból fordítunk DLL-t, amit meghívunk LabVIEW-ból. Az eljárás

Részletesebben

KISTERV2_ANOVA_

KISTERV2_ANOVA_ Két faktor szerinti ANOVA Az A faktor minden szintjét kombináljuk a B faktor minden szintjével, minden cellában azonos számú ismétlés (kiegyensúlyozott terv). A terv szerkezete miatt a faktorok hatását

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a számviteli politika programhoz

Felhasználói dokumentáció. a számviteli politika programhoz Felhasználói dokumentáció a számviteli politika programhoz Forgalmazó: FORINT-SOFT KFT 6500 Baja, Roosevelt tér1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 420-857 e-mail: forintsoft@forintsoft.hu www.forintsoft.hu

Részletesebben

Selection Tool Kijelölő eszköz

Selection Tool Kijelölő eszköz Ezzel az eszközzel többek között a kotta egy általunk kijelölt (az ütem egyetlen időegységétől a teljes kottáig terjedő) tartományát, és annak meghatározott elemeit (külön-külön is) másolhatjuk, mozgathatjuk,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához - 1 - www.dimenzio-kft.hu Tartalomjegyzék A. BEVEZETÉS... 4 I. BEÁLLÍTÁSOK, PARAMÉTEREK, NAPLÓFORMÁTUMOK... 4

Részletesebben

Útbaigazítás a könnyű működtetéshez

Útbaigazítás a könnyű működtetéshez Útbaigazítás a könnyű működtetéshez TARTALOM Előszó A kézikönyvek felosztása... A készülék i...3 Kezelőpanel...5 Másolási Másolat készítése...7 Alapvető másolási k...9 Kiegészítő másolási k...3 Nyomtatási

Részletesebben

PocketTopo felhasználói kézikönyv

PocketTopo felhasználói kézikönyv PocketTopo felhasználói kézikönyv PocketTopo 1.372 verzió Vázlat 2016/02/03 Fordítás és kiegészítés: Holl Balázs Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...2 2 Általános kezelőfelület...2 2.1 Főmenü...2 2.2 Eszközsor...6

Részletesebben

Adobe. indesign. Kezdő. lépések. + hasznos tippek és trükkök. www.kriszdesign.com. Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00

Adobe. indesign. Kezdő. lépések. + hasznos tippek és trükkök. www.kriszdesign.com. Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00 Adobe indesign Kezdő lépések + hasznos tippek és trükkök t www.kriszdesign.com Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00 2. Új dokumentum létrehozása Új dokumentumot létrehozhatunk a File > New > Document... segítségével.

Részletesebben

Használati útmutató. Felhasználói felület

Használati útmutató. Felhasználói felület Használati útmutató Felhasználói felület A DigiShield telepítése után parancsikon jön létre az Asztalon és a START menüben. A program indítása a parancsikonra való dupla kattintással történik. Az első

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Számítástechnikai Fejlesztı Kft. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ E-SZIGNÓ KÁRTYAKEZELİ ALKALMAZÁS ver. 1.0 2010. november 9. MICROSEC SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTİ KFT. 1022 BUDAPEST, MARCZIBÁNYI TÉR 9. Felhasználói

Részletesebben

Esetelemzés az SPSS használatával

Esetelemzés az SPSS használatával Esetelemzés az SPSS használatával A gepj.sav fileban négy különböző típusú, összesen 80 db gépkocsi üzemanyag fogyasztási adatai találhatók. Vizsgálja meg, hogy befolyásolja-e az üzemanyag fogyasztás mértékét

Részletesebben

THS710A, THS720A, THS730A & THS720P TekScope Reference

THS710A, THS720A, THS730A & THS720P TekScope Reference THS710A, THS720A, THS730A & THS720P TekScope Reference 070-9741-01 Getting Started 1 Connect probes or leads. 2 Choose SCOPE 3 or METER mode. Press AUTORANGE. Copyright Tektronix, Inc. Printed in U.S.A.

Részletesebben

El zetes Beállítások SL AUTOMATIKA KEZELÉSI ÚTMUTATÓ SL AUTOMATIKA KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

El zetes Beállítások SL AUTOMATIKA KEZELÉSI ÚTMUTATÓ SL AUTOMATIKA KEZELÉSI ÚTMUTATÓ El zetes Beállítások programozási körülmények között, egyszer megnyomva az aktuális zóna m ködése állítható le. Gyors egymásutánban kétszer megnyomva az aktuálisan futó program állítható le. 7. Az ENTER/YES

Részletesebben

BIOMETRIA_ANOVA_2 1 1

BIOMETRIA_ANOVA_2 1 1 Két faktor szerinti ANOVA Az A faktor minden szintjét kombináljuk a B faktor minden szintjével, minden cellában azonos számú ismétlés (kiegyensúlyozott terv). A terv szerkezete miatt a faktorok hatását

Részletesebben

Mérnöki létesítmények 3D-s modellje

Mérnöki létesítmények 3D-s modellje Mérnöki létesítmények 3D-s modellje MicroStation V8 XM Edition Összeállította: Deák Ottó, Zaletnyik Piroska 2008. április Feladat: Egy épület 3D-s modelljének megszerkesztése, majd az épület térhatású

Részletesebben

ALAPISMERETEK...6 A MICROSOFT ACCESS INDÍTÁSA...14 AZ ABLAK...14 MEGNYITÁS...16 TÁBLÁK...17 LEKÉRDEZÉSEK...18

ALAPISMERETEK...6 A MICROSOFT ACCESS INDÍTÁSA...14 AZ ABLAK...14 MEGNYITÁS...16 TÁBLÁK...17 LEKÉRDEZÉSEK...18 Adatbázis-kezelés TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETİ...6 ALAPISMERETEK...6 ADATBÁZIS...6 AZ ADATBÁZISHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK...6 ADATMODELL...8 ADATBÁZISOK TERVEZÉSE...9 1. LÉPÉS: KÖVETELMÉNYELEMZÉS...9 2. LÉPÉS:

Részletesebben

Chord Tool Akkord eszköz

Chord Tool Akkord eszköz Harmonizáljuk dallamunkat A Chord Tool (akkord eszköz) segítségével létrehozhatunk, szerkeszthetünk, mozgathatunk és törölhetünk akkordszimbólumokat. Ezeket a jeleket a Finale automatikusan helyezi el

Részletesebben

CIB Elektronikus Terminál

CIB Elektronikus Terminál CIB Elektronikus Terminál Felhasználói kézikönyv 1.7.5. 2 Tartalom 1 Az Elektronikus Terminál szolgáltatás... 7 2 Általános tudnivalók... 8 2.1 Ablakváltás, elrendezés... 8 2.2 Egérrel végezhető műveletek...

Részletesebben

Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület

Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület Java programozási nyelv 8. rész Grafikus felhasználói felület Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/17

Részletesebben

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I.

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Konferencia Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Szöghézag és a beépítésből adódó szöghiba vizsgálata

Részletesebben

Felhasználói leírás v1.0

Felhasználói leírás v1.0 1 Felhasználói leírás v1.0 A Lakás Expressz Szolgáltatás Elemző rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: v1.0 Készült: 2013.március 27. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 3 2 Tarifálás... 4 2.1 Navigáció

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŽ FELADATOK. Készlet Bud. Kap. Pápa Sopr. Veszp. Kecsk. 310 4 6 8 10 5 Pécs 260 6 4 5 6 3 Szomb. 280 9 5 4 3 5 Igény 220 200 80 180 160

KIEGÉSZÍTŽ FELADATOK. Készlet Bud. Kap. Pápa Sopr. Veszp. Kecsk. 310 4 6 8 10 5 Pécs 260 6 4 5 6 3 Szomb. 280 9 5 4 3 5 Igény 220 200 80 180 160 KIEGÉSZÍTŽ FELADATOK (Szállítási probléma) Árut kell elszállítani három telephelyr l (Kecskemét, Pécs, Szombathely) öt területi raktárba, melyek Budapesten, Kaposváron, Pápán, Sopronban és Veszprémben

Részletesebben

Készítette: niethammer@freemail.hu

Készítette: niethammer@freemail.hu VLogo VRML generáló program Készítette: Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu 2008 Bevezetés A VLogo az általános iskolákban használt Comenius Logo logikájára épülő programozási nyelv. A végeredmény

Részletesebben

Komputeralgebra rendszerek

Komputeralgebra rendszerek XVII. A Maple grafikus képeségei Czirbusz Sándor czirbusz@gmail.com Komputeralgebra Tanszék ELTE Informatika Kar 2010-2011 ősz Index I 1 Az alapok A plot és plot3d Implicit függvény ábrázolása Késleltetett

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

Grafikonok, diagramok.

Grafikonok, diagramok. 3. Előadás Grafikonok, diagramok. Salamon Júlia Előadás I. éves mérnök hallgatók számára Diagramok készítése A táblázat számai sokat kifejeznek a hozzáértők számára, de az ember alapvetően vizuális lény,

Részletesebben

Számlakészítés a SPRINT programmal

Számlakészítés a SPRINT programmal Számlakészítés a SPRINT programmal A jelen dokumentáció leírás a 2016. január 1 után kiadott SPRINT programmal végezhető számlakészítéshez. A dokumentáció nem tartalmazza a SPRINT program telepítési módjait

Részletesebben

1. Legfontosabb tulajdonságok. 2. A lejátszó leírása

1. Legfontosabb tulajdonságok. 2. A lejátszó leírása 1. Legfontosabb tulajdonságok 1,5 colos TFT képernyő MP3, WMA, FLAC, APE audio formátumok támogatása MPEG-4 (AVI) video formátum támogatása Beépített FM rádió A zeneszámok szövegének egyidejű kijelzése

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1422 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

1. Felhasználó telepítése

1. Felhasználó telepítése 3. RÉSZ 1.Felhasználó telepítése 2.Vezérlőegység nevének változtatása 3.Felhasználói képernyők készítése - egy vezérlőegységhez - több vezérlőegységhez 4. Mintavételi kód táblázatok létrehozása grafikonokhoz

Részletesebben

A word első megnyitása

A word első megnyitása A word első megnyitása A Word megnyitásakor az oldalon két fő területet láthat: A menüszalag a dokumentum fölött látható. Gombokat és parancsokat tartalmaz, melyekkel különböző műveleteket (mint például

Részletesebben

U8 Bluetooth okosóra

U8 Bluetooth okosóra U8 Bluetooth okosóra Köszönjük, hogy az U8 intelligens Bluetooth órát választotta! A használati útmutatóból megismerheti az óra alapvető funkcióit és használatát. Az óra a legtöbb okos telefonnal összekapcsolható

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ebroker Classic Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék

ebroker Classic Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. ebroker Classic szolgáltatás... 2 1.1. Szolgáltatás igénybevétele... 2 2. Technikai feltételek és biztonság... 3 3. Általános tudnivalók a rendszer használata során... 6 4. Kommunikációs

Részletesebben

ICN 2005 ConferControl

ICN 2005 ConferControl ICN 2005 ConferControl Számítógépes vezérlı program az ICN 2005 típusú konferencia rendszerhez Felhasználói kézikönyv DIGITON Kft. IСN 2005 ConferControl Számítógépes vezérlı program az ICN 2005 típusú

Részletesebben

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás Kari Adminisztrátor Funkcionális leírás Budapest, 2006 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 7 2. Saját adatok... 7 2.1. Személyes adatok megtekintésde és karbantartása... 8 2.1.1. Jelszóváltoztatás... 8 2.1.2.

Részletesebben

KASZPER dokumentáció Támogatott számla RITEK ZRt. 2010 (12111) TÁMOGATOTT BEJÖVŐ SZÁMLA ÉRKEZTETÉSE, MÓDOSÍTÁSA, NYOMTATÁSA

KASZPER dokumentáció Támogatott számla RITEK ZRt. 2010 (12111) TÁMOGATOTT BEJÖVŐ SZÁMLA ÉRKEZTETÉSE, MÓDOSÍTÁSA, NYOMTATÁSA (12) BEJÖVŐ SZÁMLÁK (12111) TÁMOGATOTT BEJÖVŐ SZÁMLA ÉRKEZTETÉSE, MÓDOSÍTÁSA, NYOMTATÁSA A menüpont a támogatási szerződéssel rendelkező projektek szállítói finanszírozás keretében kiegyenlítésre kerülő

Részletesebben

A CATI-Space Pro programja, és felhasználói vizsgálata a minta öntözıtelepek tervezésénél

A CATI-Space Pro programja, és felhasználói vizsgálata a minta öntözıtelepek tervezésénél Szent István Egyetem Mezıgazdaság- és Környezettudományi Kar A CATI-Space Pro programja, és felhasználói vizsgálata a minta Belsı konzulens: Dr. Thyll Szilárd, egyetemi tanár Külsı konzulens: Dr. Lelkes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A HATÓSÁGI NYILVÁNTARTÁSRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A HATÓSÁGI NYILVÁNTARTÁSRÓL TÁJÉKOZTATÓ A HATÓSÁGI NYILVÁNTARTÁSRÓL 1) A nyilvántartás célja és tartalma Az OMMF által vezetett hatósági nyilvántartás meghatározott adatai honlapon történő nyilvánosságra hozatalának célja, hogy a

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése IV. Adatbázis-kezelés ActiveX vezérlıkkel - 1

Elemi alkalmazások fejlesztése IV. Adatbázis-kezelés ActiveX vezérlıkkel - 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS ACTIVEX VEZÉRLİK ALKALMAZÁSÁVAL I.... 1 ACTIVEX... 1 ACTIVEX CONTROL... 1 SAJÁT ACTIVEX VEZÉRLİ LÉTREHOZÁSA... 1 circctrl.cpp... 2 Háttérszín tulajdonság hozzárendelése a vezérlıhöz...

Részletesebben

GFR WebVision Épületfelügyeleti program. Használati útmutató

GFR WebVision Épületfelügyeleti program. Használati útmutató GFR WebVision Épületfelügyeleti program Használati útmutató 1. WEBVISION Rövid leírás WEBVISION egy WEB alapú operátori és felhasználói felület a GFR automatika rendszereihez, amely az alábbi csoportokra

Részletesebben

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 NeoSzámla Használati Útmutató Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15 neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 Tartalom Szolgáltatói adatok... 3 Kiállítható számlák... 3 Regisztráció... 3 A vállalkozás

Részletesebben

W276-EU. Használati utasítás. Köszönjük, hogy Timex órát vásárolt! Tartalom

W276-EU. Használati utasítás. Köszönjük, hogy Timex órát vásárolt! Tartalom W276-EU Használati utasítás Köszönjük, hogy Timex órát vásárolt! Tartalom BEVEZETŐ... 2 FŐBB JELLEMZŐK... 2 NYOMÓGOMBOK... 2 AZ ÁLLAPOTJELZŐ IKONOK ÉRTELMEZÉSE... 3 A RUN TRAINER TM KARÓRA FELTÖLTÉSE...

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP SCANJET 7490C SCANNER http://hu.yourpdfguides.com/dref/922720

Az Ön kézikönyve HP SCANJET 7490C SCANNER http://hu.yourpdfguides.com/dref/922720 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HP SCANJET 7490C SCANNER. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

V074-HU2-01 NS-DESIGNER (NS-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON

V074-HU2-01 NS-DESIGNER (NS-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON V074-HU2-01 NS-DESIGNER (NS-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON Az NS-terminál egy érintőképernyős megjelenítő és adatbeviteli eszköz, amely a memóriájába letöltött program

Részletesebben

MINTAPROJEKT. Fejlesztési különbözet módszer alapján

MINTAPROJEKT. Fejlesztési különbözet módszer alapján MINTAPROJEKT ERDEI ISKOLA HÁLÓZAT INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSÉVEL KAPCSOLATOS PROJEKTEK MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYA PÉNZÜGYI FEJEZETÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Fejlesztési különbözet módszer alapján TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Készletnyilvántartó program. (KESZLET) 2015.21 verzió. Kezelési leírás

Készletnyilvántartó program. (KESZLET) 2015.21 verzió. Kezelési leírás Készletnyilvántartó program (KESZLET) 2015.21 verzió Kezelési leírás FORINT-Soft Kft. Készletnyilvántartó program 2 Tartalomjegyzék 1. Általános információk... 6 1.1. A program típusa... 6 1.2. Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

: ikon lehelyezése a területre (használata lentebb részletezve) : peron lehelyezése a területre (csak dekorációs célokat használ)

: ikon lehelyezése a területre (használata lentebb részletezve) : peron lehelyezése a területre (csak dekorációs célokat használ) A SZERKESZTİ A szerkesztı felépítése A Train Director szerkesztıje még sajnos meglehetısen kényes területe a programnak. Területet szerkeszteni vele még mindig sziszifuszi munka tud lenni. A szerkesztıbe

Részletesebben

Welcome3 Bele pteto rendszer

Welcome3 Bele pteto rendszer Welcome3 Bele pteto rendszer Programozói kézikönyv beks Kommunikációs Technika Kft 4024, Debrecen, Rákóczi utca 21 www.beks.hu 2013. március 7. Tartalomjegyzék Rendszer telepítési folyamatábra... 6 Welcome3

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

UNITIS Rt. Windchill PDMLink oktatóanyag PDMLink ügyességek Pro/ENGINEER Wildfire környezetben

UNITIS Rt. Windchill PDMLink oktatóanyag PDMLink ügyességek Pro/ENGINEER Wildfire környezetben UNITIS Rt. Windchill PDMLink oktatóanyag PDMLink ügyességek Pro/ENGINEER Wildfire környezetben I N T E L L I G E N T S O L U T I O N S UNITIS Rendszerház Rt. 2040 Budaörs, Kinizsi u. 2/B Kereskedelmi HOT-LINE:

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben