1. Felhasználó telepítése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Felhasználó telepítése"

Átírás

1 3. RÉSZ 1.Felhasználó telepítése 2.Vezérlőegység nevének változtatása 3.Felhasználói képernyők készítése - egy vezérlőegységhez - több vezérlőegységhez 4. Mintavételi kód táblázatok létrehozása grafikonokhoz 5. Mérési táblázatok létrehozása 6. Vezérlőegység backup létrehozása 7. Archívum létrehozása / megnyitása 8. Felhasználói jelszó beállítása Az 2. rész a felhasználók részére készült. Ez a rész leírást ad arról, hogy hogyan készíthetők felhasználói képernyők és mintavételi táblázatok, hogyan lehet adatokat menteni egy vezérlő számítógépről, és hogy hogyan lehet felhasználói jelszót beállítani.

2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Felhasználó telepítése 1.1. Általános 1.2. A képernyő felépítése 2. Vezérlőegységek nevének változtatása 3. Felhasználói képernyők létrehozása 3.1. Egy vezérlőegységre 3.2. Több vezérlőegységre 4. Mintavételi kód táblázatok 4.1. Mintavételi kód táblázatok létrehozása grafikonokhoz 4.2. Mintavételi idő változtatása, és grafikonok törlése 5. Mérési táblázatok létrehozása 6. Vezérlőegység backup létrehozása 7. Archívum létrehozása / megnyitása 8. Felhasználói jelszó beállítása

3 1. Felhasználó telepítése 1.1. Általános A III. rész azokat a szükséges útmutatásokat és előírásokat tartalmazza, amelykre felhasználóként szüksége van, hogy az F-Central programot optimálisan használni tudja. Ebben az utolsó részben a következőket tanulhatják meg: - Egyes felhasználói képernyők létrehozása - Kódok rögzítése, amelyekkel a vezérlőegység értékeket kell, hogy gyűjtsön a grafikonok létrehozásához - A vezérlőegységekről származó adatok rögzítése a PC merevlemezén vagy külső adathordozón. Felhasználó telepítése Kattintson a zöld szerszámos-dobozos gombra. A következő jelenik meg a képernyőn: 1. Képernyő

4 1.2. A képernyő felépítése A képernyő felső részében egy sor gombot láthat. Ha az egér mutatóját kattintás nélkül a gombokra irányítja, a képernyő jobb alsó részén megjelenik egy rövid leírás az adott gombhoz. A bal oldali mezőben látható az adott napi dátum és a középső mezőben látható az idő (PC rendszeridő). A következő fejezetekben a következő gombok áttekintéséről lesz szó: Név megváltoztatása (2. fejezet) Vezérőegység backup létrehozása (6. fejezet) Egy vezérlőegységhez felhasználói képernyő készítése (3. fejezet) Tárolt archívum megnyitása és új archívum létrehozása (7. fejezet) Több vezérlőegységhez felhasználói képernyő készítése (3. fejezet) Jelszó beállítása felhasználó számára (8. fejezet) Mérési táblázatok készítése (5. fejezet) Súgó (F1) (II. rész 2. fejezet) Mintavételi kód táblázatok készítése (4. fejezet) Visszatérés a nyitóoldalra (II. rész 7. fejezet) Mintavételi idők megváltoztatása és grafikonok törlése (4. fejezet) Gomb kiválasztása A gombokat úgy választhatja ki, ha az egér mutatójával (nyíl) rámutat, és kattint.

5 2. Vezérlőegységek nevének változtatása Vezérlőegység nevének megváltoztatása A telepítéskor a telepítő szakember minden egyes telepített vezérlőegységet névvel látott el. Ezeket a neveket utólag meg lehet változtatni. Munkafolyamat 1. Az 1-es képernyőn kattintson a Vezérlőegység nevének megváltoztatása gombra. A képernyőn megjelenik egy táblázat a telepített vezérlőegységekkel. 2. Képernyő 2. Válassza ki a vezérlőegységet, amelynek meg kívánja változtatni a nevét.

6 3. Kattintson a Változtatás (Verändern) gombra. A következő képernyő jelenik meg: 3. Képernyő 4. Adja meg a kiválasztott vezérlőegység új nevét. 5. Kattintson az OK gombra. 6. Kattintson a Bezárás (Schließen) gombra.

7 3. Felhasználói képernyők létrehozása 3.1.Egy vezérlőegységre Felhasználói képernyők létrehozása egy vezérlőegységre Ezzel a gombbal hozhatnak létre saját áttekintő képernyőket. Ezek lehetnek táblázatok, helyzetrajzok, vagy fotók, az egyes vezérlőegységek legfontosabb adataival. Munkafolyamat 1. Kattintson az 1-es képernyőn a Felhasználói képernyő létrehozása egy vezérlőegységre (Anmachen Anwenderschirme für eine Regeleinheit) gombra. A következő jelenik meg a képernyőn: 4. Képernyő Bal oldalon láthatja a telepített vezérlő számítógép típusokat. Jobb oldalon láthatják, hogy a kiválasztott vezérlő számítógéphez léteznek-e már felhasználói képernyők. 2. Válassza ki bal oldalon a vezérlő-számítógép típusát, amelyre a felhasználói képernyőt létre kívánja hozni. 3. Kattintson az Új (Neu) gombra. A következő jelenik meg a képernyőn:

8 5. Képernyő 4. Adjon nevet az új felhasználói képernyőnek, amelyet létre kíván hozni, pl. Übersicht Stall A (A istálló áttekintése) 5. Kattintson az OK gombra. A következő, még üres képernyő jelenik meg a monitoron: 6. Képernyő

9 A felhasználói képernyő létrehozásához az alábbi gombokat használhatja: Új kód hozzáadása Kijelölt objektum törlése Ábra hozzáadása Adatok mentése Szöveg hozzáadása Visszatérés a kezdő oldalra Mielőtt új kódot adna hozzá a listához, először válassza ki a megfelelő hátteret és fejlécet a felhasználói képernyőhöz. 6. Kattintson a fényképes gombra. (Ábra hozzáadása Hinzufügen Abbildung). A következő jelenik meg a képernyőn: 7. Képernyő

10 A kép bal oldalán egy listát találhatnak a háttérképekkel és fotókkal. Ha egy ilyen háttérképre kattintanak, az megjelenik a képernyő jobb oldalán. Ezen a módon végig tudja nézni az egyes háttérképeket, mielőtt kiválasztaná őket. 7. Válasszon ki egy háttérábrát, pl. House.bmp, és aztán kattintson az OK gombra. 8. Kattintson bele valahová a háttérképbe, és vigye a megfelelő helyzetbe, pl. még lejjebb, vagy középre, úgy, hogy felül még maradjon hely szövegsorok beillesztéséhez. 9. Miután ezen a módon egy pár ábrát kiválasztottak, egy háttér például a következőképpen néz ki: 8. Képernyő 10.Kattintson az A+ gombra (Szöveg beillesztése Hinzufügen Text), hogy szövegsort tudjon beilleszteni. A következő képernyő jelenik meg:

11 9. Képernyő 11.Adja meg a szövegsort (pl. Übersicht Stall A) 12.Kattintson a Font gombra, hogy a megfelelő betűtípust, betűméretet és betűszínt kiválassza. 10. Képernyő (ez a képernyő a használt Windows program nyelvén jelenik meg)

12 13.Kattintson az OK gombra. A fejléc bal oldalon jelenik meg felül a felhasználói képernyőn. 14.Kattintson bele a szövegbe, és vigye a kívánt pozícióba. A felhasználói képernyő ezek után a következőképpen néz ki: 11. Képernyő A közbenső mentésre a gomb megnyomására van lehetőség. A hátterek és a cím készen van. Illesszen be még néhány kódot a vezérlőegységhez. 15.Kattintson a Kód beillesztése (Hinzufügen Code) gombra. A megfelelő vezérlő számítógép szimulációja (a mi esetünkben FSUP.2e) jelenik meg a képernyőn. 16.Kattintson a felhasználói képernyőre beillesztendő kódra (a mi példánkban Külső hőmérséklet Außentemp.)

13 A kód neve egy üres szövegdobozban jelenik meg a felhasználói képernyő bal felső részében. A szövegdobozban a külső hőmérséklet aktuális értéke szerepel. 12. Képernyő 17. Kattintson az üres szövegdobozra, és vigye a külső hőmérő alá. 18.Kattintson duplán a kódszövegre (a mi példánkban) Megjelenik egy infokocka, amibe beillesztheti a nevet.

14 13. Képernyő 19. Beillesztheti a kódnevet. A mi példánkban a hőmérő ábrája elég kifejező. Emiatt kitöröljük a Külső hőmérséklet Außentemp. nevet a backspace lenyomásával, miután duplán kattintottunk a szövegre. 20.Kattintson az OK gombra. 21.A pontok feladatait ismételje meg, hogy több kódot illesszen be ehhez a vezérlő számítógéphez. 22.Ha a felhasználói képernyő elkészült, kattintson az ajtós gombra. A PC ekkor a következő kérdést teszi fel: 14. Képernyő 23.Kattintson az Igen (Ja) gombra. A PC visszatér az előző képernyőre (4. képernyő) Ahogy látja, az elkészített felhasználói képernyő beillesztésre került.

15 3.2. Több vezérlőegységre Felhasználói képernyő létrehozása több vezérlőegységre Ezzel a gombbal egyéni áttekintő képernyőket hozhat létre. Ezek lehetnek táblázatok, vagy helyzetábrák, vagy fényképek a vezérlőegységek legfontosabb adataival. Munkafolyamat 1. Kattintson az 1-es képernyőn a Felhasználói képernyő létrehozása több vezérlőegységre (Anmachen Anwenderschirm für mehrere Regeleinheiten) gombra. A következő jelenik meg a képernyőn: 15. Képernyő Ez a képernyő majdnem megfelel a 4-es képernyőnek. A vezérlő számítógép típusa most nem meghatározó, mivel itt egy több vezérlőegységre vonatkozó felhasználói képernyőről van szó. Ahogy látható, még nincs egy felhasználói képernyő sem létrehozva több vezérlőegységre vonatkozóan. 2. Kattintson az Új (Neu) gombra. Az 5-ös képernyőhöz hasonló képernyő jelenik meg.

16 3. Adja meg a létrehozandó felhasználói képernyő nevét (pl. A Istálló helyzet Situation Stall A). 4. Kattintson az OK gombra. Egy (még) üres felhasználói képernyő jelenik meg a képernyőn (6. képernyő). Mielőtt kódokat illesztene be, válassza ki először a megfelelő hátteret és fejlécet a felhasználói képernyőhöz. Ez ugyanúgy történik, mint az egy vezérlőegységre vonatkozó felhasználói képernyők esetében. 5. Ezért a 3.1-es fejezet pontjaiig kövesse a folyamatot. Ezután illessze be a kódokat. Itt kiválaszthat kódokat több vezérlőegységre vonatkozóan. 6. Kattintson a Kód beszúrása (Hinzufügen Code) gombra. A táblázat első vezérlőegységének szimulációja megjelenik a képernyőn. 7. A plusz és mínusz gombok segítségével válassza ki azt a vezérlőegységet, amelyről kódot kíván kiválasztani. 8. Kövesse a 3.1-es fejezet pontjait. 9. Ismételje meg a 7-8-as pontokat az újabb kódok kiválasztására. 10.Amikor elkészültek a felhasználói képernyővel, kattintsanak az ajtós gombra. A PC megkérdezi, hogy az adatok változását menteni kívánja-e. Kattintson az Igen (Ja) gombra. A PC visszatér az előző képernyőre (15ös képernyő). Láthatja, hogy a létrehozott képernyő hozzáadásra került. Egy több vezérlőegységre vonatkozó felhasználói képernyő például így nézhet ki:

17 16. Képernyő Ahogy látható, ez a felhasználói képernyő több vezérlőegység adatait tartalmazza: 1. Súly (747) 2. Egyedek száma és kora (FWBU.e) 3. Istállóhőmérséklet (FSUP.2e)

18 4. Mintavételi kód táblázatok 4.1. Mintavételi kód táblázatok létrehozása grafikonokhoz Mintavételi kód táblázatok készítése Egy mintavételi kód táblázatban olyan kódok szerepelnek egy vezérlőegységre vonatkozóan, amelyek alapján a PC-nek be kell gyűjtenie a tényadatokat (mintavétel). Vezérlőegységenként maximum két mintavételi kód táblázatot hozhat létre. Munkafolyamat 1. Kattintson az 1-es képernyőn a Mintavételi kód táblázat készítése grafikonok számára (Erstellen Sample-Code-Tabelle für Grafiken) gombra. A következő jelenik meg a képernyőn: 17. Képernyő 2. Válassza ki annak a vezérlő számítógépnek a típusát, amelyhez mintavételi kód táblázatot kíván létrehozni. 3. Kattintson a Megnyitás (Öffnen) gombra. Két, még üres mintavételi kód táblázat jelenik meg a képernyőn.

19 18. Képernyő Vezérlőegységenként maximum két mintavételi kód táblázatot hozhat létre, például egy táblázatot rövidebb, és egyet hosszabb mintavételi idővel. Így például az első táblázatban gyorsan változó értékeket, pl. a hőmérséklet értékeket tudnak mintába gyűjteni. A második táblázatban pedig a lassan változó értékek mintavételére használhatják, mint az egyedek súlya. Az utolsó esetben 1 mintavétel elég naponta. 4. Válassza ki a táblázatot (1 vagy 2), amelybe mintavételi kódokat kíván beilleszteni, vagy amelyből el kívánja azokat távolítani. 5. Adjon nevet az elkészítendő táblázatnak, pl. Klímatáblázat 1 (Klimatabelle 1). A 18-as képernyőn láthatják, hogy a gombot hogyan használhatják. Ennek a gombnak a segítségével választhatják ki most az aktuális vezérlő számítógépről összegyűjtendő mintakódokat.

20 6. Kattintson erre a gombra, hogy kódokat tudjon beilleszteni. A vezérlőegység szimulációja jelenik meg a képernyőn. 7. Az érték rubrikájára kattintva válasszon ki egy kódot. A mintavételi kód táblázat automatikusan újra megjelenik a képernyőn, és láthatja a hozzáadott értéket. 8. Kattintson duplán az éppen beillesztett kódra, hogy egy megfelelő nevet adhasson neki. A megadott nevet fogadja el. 9. Ismételje meg a 6-8 pontokat, hogy újabb mintavételi kódokat illesszen be az első táblázatba. A táblázat a következőképpen néz ki: 19. Képernyő Az első kód beillesztése után használhatja a nem kívánt adatot eltávolíthasson. gombot, hogy hibás, vagy

21 A közbülső időben a mintavételi kód táblázatot a mentheti a PC merevlemezére. gomb segítségével 10.A mintavételi kód táblázat elkészülése után kattintson az ajtós gombra. A PC kérdezi, hogy menteni kívánja-e az elkészített táblázatokat. 11.Kattintson az Igen (Ja) gombra Mintavételi idő változtatása, és grafikonok törlése Mintavételi idők megváltoztatása és grafikonok törlése Itt adhatja meg, hogy a PC milyen gyakran kell, hogy lehívja az aktuális értékeket a megfelelő vezérlőegységről, vagy máshogy fogalmazva, milyen időközönként kell a számítógépnek mintát vennie. Munkafolyamat 1. Kattintson a Mintavételi idők megváltoztatása és grafikonok törlése (Verändern Sample Zeiten und Löschen Grafiken) gombra. A képernyőn megjelenik egy áttekintés a mintavételi időkről, és a vezérlőegységenkénti minták maximális számáról.

22 20. Képernyő 2. Válassza ki a vezérlőegységet, amellyel kapcsolatosan a mintavételi időket, és/vagy a minták maximális számát meg kívánja változtatni. 3. Kattintson a Változtatás (Verändern) gombra. A következő jelenik meg a képernyőn: 21. Képernyő

23 Látható, hogy a mintavétel még nem aktív. Maximum két mintavételi táblázathoz adhatják meg, hogy hány alkalommal, és milyen időben kell a PCnek mintát vennie. Emellett megadhatják a minták maximális számát is. Ahogy ezt a maximumot eléri a mintavétel, a PC az első mintákat felülírja (ebben a példában 1000) 1. példa: Azt szeretnék, hogy a PC minden tizedik percben mintát vegyen. Ebben az esetben jelöljék be az Aktiv gombot, és állítsák az időt 0:10-re. 2. példa: A PC-nek most minden nap 12:30-kor kell mintát vennie. Jelöljék be a Naponta 1 x (1x täglich) gombot, és adják meg a 12:30-as időpontot. Miután ezeket a beállításokat elvégezték, kattintsanak az OK gombra. Ettől a pillanattól kezdve indul meg a mintavétel, és kérdezhetők le a grafikonok.

24 5. Mérési táblázatok létrehozása Mérési táblázatok készítése Egy mérési táblázat, ahogy egy felhasználói képernyő is, egy táblázat, helyzetrajz vagy fotó, egy vagy több vezérlőegység legfontosabb adataival. A következő esetekben hoz létre mérési táblázatot: 1. Amennyiben egyidejűleg nagyszámú index adatait kívánja mérési áttekintésre megjeleníteni, pl. 500 szelep adatait. 2. A hurok vagy hálózat nagy számú vezérlőegységének adatait érinti a mérés, pl. a 30 FSUP.2e vezérlőegységen mért hőmérséklet. Gördítősávok segítségével tudják az egyes indexek vagy vezérlőegységek adatait gördíteni. Munkafolyamat 1. Kattintson az 1-es képernyőn a Mérési táblázatok készítése (Erstellen Messtabellen) gombra. A következő jelenik meg a képernyőn: 22. Képernyő

25 Bal oldalon láthatják a telepített vezérlő számítógép típusokat. Jobb oldalon láthatják, hogy a vezérlő számítógéphez állnak-e már rendelkezésre mérési táblázatok. 2. Bal oldalon válassza ki a vezérlő számítógép típusát, amelyhez mérési táblázatot kíván létrehozni, pl. 778 folyékony takarmány etetőrendszer. 3. Kattintson az Új (Neu) gombra. A következő jelenik meg a képernyőn: 23. Képernyő 4. Adjon nevet az új mérési táblának, pl. Szelepáttekintés. 5. Függően attól, hogy egy sor index, vagy vezérlőegység adatait kívánják-e lekérdezni, a következőt választhatják: 1. Sorok vezérlőegységenként 2. Hasábok vezérlőegységenként 3. Sorok indexenként 4. Hasábok indexenként. A mi példánkban válasszuk ki a Sorok indexenként pontot. 6. Kattintson az OK gombra. A következő, még üres képernyő jelenik meg:

26 24. Képernyő A mérési táblázat létrehozásához az alábbi gombokat használhatja: Új kód hozzáadása Kijelölt objektum törlése Ábra hozzáadása Adatok mentése Szöveg hozzáadása Visszatérés a kezdő oldalra Mielőtt beillesztené a kódokat, készítse el a fejlécet, és válasszon ki egy megfelelő hátteret a mérési táblához.

27 7. A megfelelő háttér kiválasztása, és a fejléc létrehozása ugyanúgy történik, mint a felhasználói képernyők létrehozása esetében. Kövesse a 3.1-es fejezet 6-14 pontjait. A mérési táblázat a következőképpen néz ki: 25. Képernyő A háttér (Fancom logó, és a sertés etető piktogramja), és a mérési táblázat címe elkészült. Most már hozzáadhat kódokat. 8. Kattintson a Kód hozzáadása (Hinzufügen Code) gombra. A megfelelő vezérlő számítógép szimulációja jelenik meg (a mi példánkban a 778 Folyékony takarmány etetőrendszer) a képernyőn.

28 9. Válassza ki a beillesztendő kódot, pl. következő jelenik meg a képernyőn: Szelep beállítási dátum. A 26. Képernyő 10.Adja meg, hogy melyik indexig (melyik szelepig) akarják megjeleníteni az adatokat a mérési táblában. 11.Vigye a kódot a megfelelő helyre, pl. balra. 12. Kattintson a Kód hozzáadása (Hinzufügen Code) gombra. 13.Válassza ki a következő hozzáadandó kódot, pl. terülési idő. Megjelenik a 26-os képernyő. 14.Adja meg, hogy melyik indexig (melyik szelepig) kívánja megjeleníteni az adatokat a mérési táblában. 15.Vigye a kódot a megfelelő helyre, pl. középre. 16. Kattintson a Kód hozzáadása (Hinzufügen Code) gombra. 17. Válassza ki a következő hozzáadandó kódot, pl. mostani súly. Megjelenik a 26-os képernyő. 18.Adja meg, hogy melyik indexig (melyik szelepig) kívánja megjeleníteni az adatokat a mérési táblában. 19.Vigye a kódot a megfelelő helyre, pl. jobbra. A mérési táblázat ekkor a következőképpen néz ki:

29 27. Képernyő 20.Amikor készen van a mérési táblázat, kattintson a gombra. 21.Válaszolja meg a Megváltozott adatok mentése? (Veränderungen in dieser Datei speichern?) az Igen (ja) gombbal. A PC visszatér az előző képernyőhöz (22. képernyő). 22.Ellenőrizze, hogy a létrehozott mérési tábla megvan-e. 28. Képernyő

30 23.Kattintson a gombra, hogy visszatérjen a nyitóoldalra. Ha ekkor a Felhasználói képernyők gomb alatt ezeket a mérési táblákat kiválasztják, a következők jelennek meg a képernyőn: 29. Képernyő Nagy számú vezérlőegységek adatainak (pl. 30 FSUP.2e vezérlőegység) mérésére szolgáló mérési táblázatok létrehozása ugyanezen a módon történik. A 23-as képernyőnél ekkor a Sorok vezérlőegységenként (Zeile pro Regeleinheit) pontot kell kiválasztani. Ha a mérési táblázatokat el kívánja fordítani, válassza ki a hasábos megjelenítést.

31 6. Vezérlőegység backup létrehozása Vezérőegység backup létrehozása Ennek a lehetőségnek a segítségével adatokat és beállításokat tudnak a PC merevlemezén vagy külső adathordozón menteni (backup-ot létrehozni) egy vezérlőegységgel kapcsolatban. Abban az esetben, ha a vezérlőegységen beállítás- vagy adatvesztés lép fel, a telepítő szakembert informálnia kell erről. Csak az ő számára van lehetőség, hogy a PC merevlemezén vagy külső adathordozón mentett adatokat visszaállítsa a vezérlőegységre. Munkafolyamat 1. Az 1-es képernyőn kattintson a Vezérlőegység backup létrehozása (Erstellen Backup Regeleinheit) gombra. A telepített vezérlőegységek listája megjelenik a képernyőn: 30. Képernyő

32 2. Válassza ki a vezérlőegységet, amelyekről az adatokat a merevlemezre, vagy külső adathordozóra kívánja menteni. 3. Jelölje be az A lemezmeghajtót (Diskettenlaufwerk A) vagy a merevlemezt, attól függően, hogy hová kívánja menteni az adatokat. 4. Kattintson az Indítás (Beginnen) gombra. 5. A PC jelzést ad, ahogy a backup létrehozásra került.

33 7. Archívum létrehozása / megnyitása Tárolt archívum megnyitása és új archívum létrehozása Egy vagy több vezérlőegység adatainak tárolására is lehetőség van, hogy később is átnézhesse őket, például amikor az aktuális termelési ciklus tényértékeit és beállításait az előző turnus adataival kívánja összehasonlítani. Új archívum létrehozásának folyamata 1. Kattintson a szekrényes gombra. A rendelkezésre álló archívumok listája jelenik meg a képernyőn: 31. Képernyő 2. Kattintson az Új Archívum (Neues Archiv) gombra, hogy új archívumot tudjon létrehozni. A telepített vezérlőegységek áttekintése jelenik meg a képernyőn:

34 32. Képernyő 3. Válasszon ki egy, vagy a Ctrl vagy a Shift gombok segítségével több vezérlőegységet. 4. Adjon meg egy megfelelő nevet (max. 8 karakter). 5. Nyomja meg az OK gombot. 6. A PC megadja, hogy az archívum létrehozásában meddig jutott. 33. Képernyő 7. Ahogy a PC létrehozta az archívumot, a 31-es képernyőre jeleníti meg az archívum nevét (pl. a-istálló). 8. A Tartalom (Inhalt) gombra kattintással lekérdezheti, hogy mely vezérlőegységek vannak az adott archívumban. 9. Az a-istálló archívumban a következő vezérlőegységek találhatók:

35 34. Képernyő 10.Kattintson az OK gombra, ha átnézte a vezérlőegységek listáját. Archívum megnyitásának folyamata 1. Válassza ki a 29-es képernyőn azt az archívumot, amelyet meg akar nyitni. 2. Kattintson az Archívum megnyitása (Öffnen Archiv) gombra. Ahogy a PC megnyitja az archívumot, a következő jelzés jelenik meg a képernyőn: 35. Képernyő 3. Menjen a Vezérlőegységek kezelése (Bedienen Regeleinheiten) ponthoz (lásd: II. rész 3. fejezet)

36 4. Kattintson a Kívánt vezérlőegység kiválasztása (Selektieren beliebige Regeleinheit) gombra. A telepített, és archivált vezérlőegységek listája jelenik meg a képernyőn: 36. Képernyő Az archivált vezérlőegységek {A}-val kezdődnek. Ha egy ilyen vezérlőegységet választ ki, ennek a vezérlőegységnek a szimulációja jelenik meg a képernyőn. Ekkor minden érték piros. Ezek archivált értékek, ezért nem változtathatók. A piros értékeket például a megfelelő vezérlőegység aktuális értékeivel hasonlíthatja össze. Az archívumban egy vezérlőegységet csak akkor tud vizsgálni, ha nyitva van az archívum. Ahogy a nyitott archívumot bezárja, ez a vezérlőegység eltűnik a táblázatról. Egy létrehozott archívumot egyszerűen tud törölni. A 31-es képernyőn válassza ki a törlendő archívumot, és kattintson az Archívum törlése (Löschen Archiv) gombra. Egyszerre csak egy archívumot tud megnyitni. 5. Menjen vissza a kezdőlapra.

37 8. Felhasználói jelszó beállítása Jelszó beállítása felhasználó számára A felhasználó az F-Central programot védeni tudja illetéktelen használattól egy jelszó megadásával. 1. Kattintson a kulcsos ikonra. A PC kéri az új jelszót: 37. Képernyő 2. Adja meg az új jelszót (max. 5 karakter) 3. Kattintson az OK gombra. A PC megerősítést kér: 38. Képernyő 4. Adja meg újra az új jelszót. 5. Kattintson az OK gombra.

38 Ha kétszer ugyanazt a jelszót adták meg, a program elfogadja. Ekkor ez az új jelszó, amivel a programot az illetéktelen felhasználóktól védeni tudja. Úgy zárolhatja a programot, ha a kezdő oldalon a kulcsos ikonra kattint. A program megtagadja minden gomb aktiválását akkor, ha ön nem ismeri a felhasználói jelszót.

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

AUTOMATIKUS GÉPJÁRMŰ BELÉPTETŐ RENDSZER

AUTOMATIKUS GÉPJÁRMŰ BELÉPTETŐ RENDSZER Pocket-GATE AUTOMATIKUS GÉPJÁRMŰ BELÉPTETŐ RENDSZER KEZELŐI KÉZIKÖNYV Saturnus Informatika TARTALOMJEGYZÉK 1. TUDNIVALÓK A PROGRAM HASZNÁLATÁHOZ... 3 2. A PROGRAM INDÍTÁSA, KILÉPÉS... 3 2.1. A PROGRAM

Részletesebben

Incotex Group. Használati útmutató PLU manager

Incotex Group. Használati útmutató PLU manager Incotex Group Használati útmutató PLU manager INCOTEX PLU MANAGER 2 PLU MANAGER alkalmazásnak 2 változata van: - Articles_HU_32.exe 32-bit Windows alatt fut. - Articles_HU_64.exe 64-bit Windows alatt fut.

Részletesebben

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 NeoSzámla Használati Útmutató Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15 neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 Tartalom Szolgáltatói adatok... 3 Kiállítható számlák... 3 Regisztráció... 3 A vállalkozás

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Megoldások 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek menü Hozzáadás a Kedvencekhez parancsának segítségével megjeleníthető panelen

Részletesebben

Mi az a Scribus? SCRIBUS. Mi az a Scribus? Milyen platformon érhet el? Hasonló feladatra használható programok. Mire használhatjuk a Scribust?

Mi az a Scribus? SCRIBUS. Mi az a Scribus? Milyen platformon érhet el? Hasonló feladatra használható programok. Mire használhatjuk a Scribust? Mi az a Scribus? SCRIBUS Kiadványszerkesztés A Scribus egy nyílt forráskódú kiadványszerkeszt program (DTP). Könny a használata, de a profi funkciók sem hiányoznak bel le. Néhány oldalas újságtól kezdve,

Részletesebben

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26 3. gyakorlat Kótázás, kitöltés (sraffozás), helyiségek használata, szintek kezelése: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. Készítsük el az alaprajz kótáit. Ezt az alsó vízszintes kótasorral

Részletesebben

A word első megnyitása

A word első megnyitása A word első megnyitása A Word megnyitásakor az oldalon két fő területet láthat: A menüszalag a dokumentum fölött látható. Gombokat és parancsokat tartalmaz, melyekkel különböző műveleteket (mint például

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés Felhasználói kézikönyv a Magyar Posta Befektetési Zrt. e-befektetéséhez Verziószám: 1.1 Hatályos: 2016.02.16. Magyar Posta Befektetési Zrt. Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

EM1089 - Webkamera mikrofonnal

EM1089 - Webkamera mikrofonnal EM1089 - Webkamera mikrofonnal 2 MAGYAR EM1089 - Webkamera mikrofonnal Figyelmeztetések és felhívások A termék(ek) felnyitása súlyos személyi sérülést eredményezhet! A termék javítását csak az Eminent

Részletesebben

NUUO Mainconsole Felhasználói útmutató

NUUO Mainconsole Felhasználói útmutató NUUO Mainconsole Felhasználói útmutató Rövidített felhasználói útmutató a Nuuo Mainconsole használatához Az útmutatóban leírt információk a megírás időpontjában meglévő 5.0 verziójú Mainconsole-ra vonatkoznak.

Részletesebben

EM7055 USB 3.0 3,5 SATA merevlemezház

EM7055 USB 3.0 3,5 SATA merevlemezház EM7055 USB 3.0 3,5 SATA merevlemezház 2 MAGYAR EM7055 USB 3.0 3,5 SATA merevlemezház Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 Funkciók és jellemzők... 2 1.2 A csomag tartalma... 2 2.0 Merevlemez beszerelése...

Részletesebben

H4R, S4D és S4R DVR kártyák és vezérlő szoftver Használati útmutató 1. Bevezető Az S4D és S4R videó és hang digitalizáló kártyák, valamint a H4R videó és hang digitalizáló/rögzítő kártya PC kompatibilis

Részletesebben

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C Tartalom 1. Regisztráció... 2 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás, elfelejtett jelszó... 5 3. EPTK felület bemutatása... 7 3.1. Fő menüpontok... 8 1.1.1.

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapjai I.

Szövegszerkesztés alapjai I. Szövegszerkesztés alapjai I. 1. A szövegszerkesztés általános lépései Ha a szövegszerkesztés folyamatát a dokumentumok elkészítésének egymásra épülő lépéseinek sorozataként vizsgáljuk, akkor a főbb lépések

Részletesebben

Message Broadcasting. Rendszerkörnyezet. A Message Broadcasting telepítése. Üzenetek létrehozása

Message Broadcasting. Rendszerkörnyezet. A Message Broadcasting telepítése. Üzenetek létrehozása Message Broadcasting A Message Broadcasting az EasyMP Monitor beépülő modulja. A rendszergazdák a beépülő modul segítségével üzeneteket vagy közleményeket küldhetnek egy vagy több kivetítőre, vagy akár

Részletesebben

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe Fájlok és mappák A fájl információt, például szöveget, képet vagy zenét tartalmazó elem. Megnyitása után a fájl épp úgy nézhet ki, mint egy íróasztalon vagy iratszekrényben található szöveges dokumentum

Részletesebben

Kéretlen levelek (spam) elleni védekezés a Caesaron

Kéretlen levelek (spam) elleni védekezés a Caesaron Kéretlen levelek (spam) elleni védekezés a Caesaron A kéretlen reklámlevelek (spamek) elleni védekezés leghatékonyabb formája egy leveleket elemző spamszűrő program használata, mivel a feladóra, tárgyra

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése támogatás (Növényi génmegőrzés -VP) támogatási kérelem elektronikus kitöltés

Részletesebben

Bosch Recording Station. Telepítési kézikönyv

Bosch Recording Station. Telepítési kézikönyv Bosch Recording Station hu Telepítési kézikönyv Bosch Recording Station Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 Biztonsági tudnivalók 6 1.1 Alkalmazott biztonsági jelölések 6 1.2 Telepítés/konfigurálás

Részletesebben

Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program

Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program CIN Számítástechnika és Szoftverház 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program

Részletesebben

KELE3. Felhasználói kézikönyv

KELE3. Felhasználói kézikönyv KELE3 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés 9 Üdvözlet 9 Kezdetek 10 Rendszerkövetelmények 10 Kérdések, észrevételek 10 Telepítés 10 Frissítések 10 A program használata 11 Bejelentkezés 11 Automatikus

Részletesebben

Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. Segédlet. a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal elektronikus pályázatkezelő

Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. Segédlet. a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal elektronikus pályázatkezelő Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Segédlet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal elektronikus pályázatkezelő (munkahely-teremtési támogatás keretében új munkahelyek létrehozása/átalakítása

Részletesebben

COOSPACE. Kurzusszínterek 15 perc alatt

COOSPACE. Kurzusszínterek 15 perc alatt COOSPACE Kurzusszínterek 15 perc alatt Mi az a CooSpace? A CooSpace egy oktatás- és kutatástámogató rendszer, mely a felsőoktatás különböző képzési formái által meghatározott keretek között zajló oktatási

Részletesebben

Webstore internetes B2B nagykereskedelmi rendszer

Webstore internetes B2B nagykereskedelmi rendszer Moltech AH. Kft. Webstore internetes B2B nagykereskedelmi rendszer Felhasználói útmutató Molnár Csaba 2010.10.14. FELHASZNALOIUTMUTATO A rendszer elérhetősége: http://webstore5.moltech.hu Internetes Ékszíj

Részletesebben

A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői

A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői FIGYELEM! A nyitási műveleteket 4.94, vagy annál magasabb számú programverzióval kell végrehajtani! Amennyiben a 4.94 verziónál alacsonyabb verziószámú

Részletesebben

Útmutató a TestvérTérhez

Útmutató a TestvérTérhez Üdvözöljük! Útmutató a TestvérTérhez Ezt az útmutatót azon tanár adminisztrátorok számára állítottuk össze, akiknek még újdonságot jelent a TestvérTér használata. Az alábbi tevékenységekhez nyújt segítséget:

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv P2P WP2P WiFi alapú Biztonsági kamera

Felhasználói Kézikönyv P2P WP2P WiFi alapú Biztonsági kamera Felhasználói Kézikönyv P2P WP2P WiFi alapú Biztonsági kamera Ez a felhasználói kézikönyv tömören megmutatja Önnek, hogyan sajátíthatja el a termék helyes használatát és részletes tájékoztatást ad az egyes

Részletesebben

CIB Elektronikus Terminál

CIB Elektronikus Terminál CIB Elektronikus Terminál Felhasználói kézikönyv 1.7.5. 2 Tartalom 1 Az Elektronikus Terminál szolgáltatás... 7 2 Általános tudnivalók... 8 2.1 Ablakváltás, elrendezés... 8 2.2 Egérrel végezhető műveletek...

Részletesebben

Pénzkezelési szabályzat szerkesztő

Pénzkezelési szabályzat szerkesztő Felhasználói dokumentáció a Pénzkezelési szabályzat szerkesztő programhoz Készítette: Bartha Katalin Forgalmazza: Forint-Soft Kft. Baja, Roosevelt tér 1. Tel: (79) 424-772 I. Bevezetés A házipénztáradóról

Részletesebben

VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez

VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez Tartalomjegyzék: 1. Bevezető... 2 2. Belépés... 3 Microsoft Internet Explorer 7 esetében... 3 Mozilla Firefox 2

Részletesebben

HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ

HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ Köszönjük, hogy cégük szélsebesség mérő készülékét választotta. A kézikönyv a szélsebesség mérő készülék használatára vonatkozó utasításokat, és biztonsági figyelmeztetéseket

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV CIB INTERNET BANK SZOLGÁLTATÁS 4 Szolgáltatás igénybevétele 4 A BIZTONSÁGRÓL 6 A CIB INTERNET BANK RENDSZER ELINDÍTÁSA 9 Ajánlott minimális technikai feltételek 9 Internet banki

Részletesebben

NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE. Országos közfoglalkoztatási program

NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE. Országos közfoglalkoztatási program NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE Országos közfoglalkoztatási program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2016. február 16. 2016.02.16. 1 Dokumentum adatlap Projekt/modul

Részletesebben

2500 Series multifunkciós készülék

2500 Series multifunkciós készülék 2500 Series multifunkciós készülék Bevezetés 2006. december www.lexmark.com A Lexmark és a rombusz alakú emblémával ellátott Lexmark név a Lexmark International, Inc. bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban

Részletesebben

PROGRAMOZÓI KÉZIKÖNYV

PROGRAMOZÓI KÉZIKÖNYV Behatolásjelző Központok Firmware Verzió 1.00 PROGRAMOZÓI KÉZIKÖNYV GDAŃSK versa_p_en 04/09 A SATEL célja a termékek minőségének és tudásának folyamatos fejlesztése. Ennek érdekében a termékek műszaki

Részletesebben

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival A Kisvállalkozások könyvelése Könyvelés a gyakorlatban (Perfekt, 2014) című könyv esettanulmányának megoldása az Infotéka Kft. programjaival Készítette: Hauserné Dénes Éva A programok letölthetők: http://infoteka.hu/ugyviteli-szoftverek/

Részletesebben

Kézikönyv Likviditás tervezés infosystem

Kézikönyv Likviditás tervezés infosystem Kézikönyv Likviditás tervezés infosystem Tartalomjegyzék 1 AMD:CCC-AEMCAPTURINGWINDOW... 5 2 AMD:CCC-AEMCAPTURINGWINDOW... 7 3 LIKVIDITÁS TERVEZÉS... 8 4 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - LIKVIDITÁS TERVEZÉS BEÁLLÍTÁSA

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Számítástechnikai Fejlesztı Kft. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ E-SZIGNÓ KÁRTYAKEZELİ ALKALMAZÁS ver. 1.0 2010. november 9. MICROSEC SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTİ KFT. 1022 BUDAPEST, MARCZIBÁNYI TÉR 9. Felhasználói

Részletesebben

Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére

Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére Tisztelt Felhasználó! Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CXXVII. törvény megteremtette

Részletesebben

Digitális kódzár ajtócsengő-funkcióval

Digitális kódzár ajtócsengő-funkcióval Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 Digitális zár ajtócsengő-funkcióval Rend. sz.: 75 17 80 Rendeltetés A zár ajtócsengőként használható, feladatai ezen kívül: házajtó, garázsajtó

Részletesebben

IP sorozat NVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

IP sorozat NVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV IP sorozat NVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV H.264 hagyományos hálózati digitális videorögzítőkhöz FIGYELMEZTETÉSEK Olvassa el figyelmesen ezt a kézikönyvet és rendeltetésének megfelelően, biztonságosan használja

Részletesebben

ETR Hallgatói webes alkalmazás

ETR Hallgatói webes alkalmazás ETR Hallgatói webes alkalmazás Azonosító: ETR-HWA Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2002. április 24. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation,

Részletesebben

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás Kari Adminisztrátor Funkcionális leírás Budapest, 2006 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 7 2. Saját adatok... 7 2.1. Személyes adatok megtekintésde és karbantartása... 8 2.1.1. Jelszóváltoztatás... 8 2.1.2.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETÉS, ELSŐ LÉPÉSEK térinformatikai rendszer kezelőfelülete SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A Chrome rendszer használathoz Microsoft Internet Autodesk Explorer MapGuide 7.0+, Mozilla Enterprise

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a számviteli politika programhoz

Felhasználói dokumentáció. a számviteli politika programhoz Felhasználói dokumentáció a számviteli politika programhoz Forgalmazó: FORINT-SOFT KFT 6500 Baja, Roosevelt tér1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 420-857 e-mail: forintsoft@forintsoft.hu www.forintsoft.hu

Részletesebben

ipod nano Felhasználói útmutató

ipod nano Felhasználói útmutató ipod nano Felhasználói útmutató Tartalom 4 Fejezet 1: Az első pillantás az ipod nanóra 4 Az ipod nano áttekintése 5 Tartozékok 5 Főképernyő 6 Állapotikonok 7 Fejezet 2: Első lépések 7 Az ipod nano beállítása

Részletesebben

Útmutató az Oktatási Hivatal Képzéstámogató Rendszer használatához a résztvevők számára. Készítette: Virányi Anita

Útmutató az Oktatási Hivatal Képzéstámogató Rendszer használatához a résztvevők számára. Készítette: Virányi Anita Útmutató az Oktatási Hivatal Képzéstámogató Rendszer használatához a résztvevők számára Készítette: Virányi Anita Az Oktatási Hivatal Tanfelügyelő és pedagógusminősítő képzésének segédanyaga Készítette:

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

EW3750 PCI 5.1 Hangkártya

EW3750 PCI 5.1 Hangkártya EW3750 PCI 5.1 Hangkártya 2 MAGYAR EW3750 PCI 5.1 Hangkártya Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 Funkciók és jellemzők... 2 1.2 A csomag tartalma... 2 2.0 Hangkártya csatlakozók... 3 3.0 Telepítési

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Dokumentumtár Felhasználói kézikönyv Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Tartalomjegyzék "Dokumentumtár" főablak... 4 A dokumentumtár egészére vonatkozó műveletek... 4 Új dokumentum felvétele... 4

Részletesebben

ETR Pénzügyi közönségszolgálat

ETR Pénzügyi közönségszolgálat ETR Pénzügyi közönségszolgálat modul Azonosító: ETR-PKSZOLG Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2001. május 1. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT

Részletesebben

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-A, GUL-15-B

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-A, GUL-15-B Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-A, GUL-15-B Tartalom 1. Regisztráció... 3 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás, elfelejtett jelszó... 11 3. EPTK felület bemutatása... 13 3.1. Fő menüpontok...

Részletesebben

S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS

S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS 1 S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Ez egy speciális SZERZŐDÉS Ön, mint Felhasználó (akár magánszemély, gazdálkodó-, vagy egyéb szerv) és az RLB-60 Betéti Társaság között, (a továbbiakban:

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 2 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 7 Az eszköztárak

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Újdonságok. Release 2

Újdonságok. Release 2 ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Release 2 A dokumentációban levı anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, ami tartalmazza az ebben

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Alkalmazáslap

Felhasználói kézikönyv. Alkalmazáslap Felhasználói kézikönyv Alkalmazáslap TARTALOMJEGYZÉK A kézikönyv használatáról...2 A kézikönyvben használt szimbólumok...2 Jogi nyilatkozat... 3 Megjegyzések... 3 Mire használható az Alkalmazáslap?...4

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ ÉS E-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése felhíváshoz Felhívás kódszáma: VP2-6.3.1-16 Verziószám: 0.1 2016. március 30. Tartalom

Részletesebben

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV Tartalom E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV... 1 1. E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALAPISMERETEK... 3 1.1. Mi szükséges az e-építési napló alkalmazás használatához?... 3 1.2. Mi az a NÜJ?... 3 1.3. Mi

Részletesebben

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom Tartalom 1. Regisztráció menete... 2 2. Első teendők... 5 Profilom ellenőrzése és kiegészítése, jelszó módosítása:... 5 3. Beállítások:... 10 3.1 Oktató jármű adatai, járműfotó feltöltés... 10 3.2 Az oktatási

Részletesebben

Tájékoztató. szolgáltató székhelye: 7696 Hidas, Dózsa György u. 12. a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatok: info@yuva.hu

Tájékoztató. szolgáltató székhelye: 7696 Hidas, Dózsa György u. 12. a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatok: info@yuva.hu Tájékoztató Szolgáltató adatai szolgáltató neve: Yuva Kft. szolgáltató székhelye: 7696 Hidas, Dózsa György u. 12. a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatok: info@yuva.hu cégjegyzékszám: Cg.02-09-069382

Részletesebben

Tudáspróba Informatika felmérő feladatok

Tudáspróba Informatika felmérő feladatok Tudáspróba Informatika felmérő feladatok 1. Vezesd a mágneslemezt a számítógépbe! 2. Párosítsd a nyilakat a gombokkal! BASCKSPACE T A B SHIFT ENTER 1 3. a) Írd az egyes eszközök alá a nevüket!....... 3.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ ÉS E-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai

Részletesebben

Felhaszna ló i ú tmútató

Felhaszna ló i ú tmútató Felhaszna ló i ú tmútató Tartalom Tartalom... 1 Az háttere, célja... 2 Az használata... 2 Elérési web-cím... 2 Jogosultság... 2 Bejelentkezés... 3 Elsődleges intézmény... 4 Másodlagos intézmény... 4 Páciens

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

ICN 2005 ConferControl

ICN 2005 ConferControl ICN 2005 ConferControl Számítógépes vezérlı program az ICN 2005 típusú konferencia rendszerhez Felhasználói kézikönyv DIGITON Kft. IСN 2005 ConferControl Számítógépes vezérlı program az ICN 2005 típusú

Részletesebben

Alkotórészek. Hogyan mőködik a rendszer?

Alkotórészek. Hogyan mőködik a rendszer? Tartalomjegyzék Alkotórészek...3 Hogyan mőködik a rendszer?...3 Kulcs definíciók...4 A Távirányító elıkészítése...5 A Nyakörv elıkészítése... 6 A Nyakörv felpróbálása... 8 Találja meg a legkedvezıbb Impulzusszintet

Részletesebben

WIFI ajtócsengő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

WIFI ajtócsengő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ WIFI ajtócsengő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Támogatott mobil telefon rendszerek: Android 4.2 & ios 6.0 vagy a felett. Műszaki adatok Kamera paraméterek Infravörös megvilágítók Videó képsebesség Operációs rendszer

Részletesebben

ebroker Classic Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék

ebroker Classic Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. ebroker Classic szolgáltatás... 2 1.1. Szolgáltatás igénybevétele... 2 2. Technikai feltételek és biztonság... 3 3. Általános tudnivalók a rendszer használata során... 6 4. Kommunikációs

Részletesebben

Omnia 4 Omnia 8 VERZIÓ: 3.04 BEHATOLÁSJELZŐ KÖZPONT, KOMMUNIKÁTORRAL PROGRAMOZÁS KEZELŐBILLENTYŰZETRŐL

Omnia 4 Omnia 8 VERZIÓ: 3.04 BEHATOLÁSJELZŐ KÖZPONT, KOMMUNIKÁTORRAL PROGRAMOZÁS KEZELŐBILLENTYŰZETRŐL BEHATOLÁSJELZŐ KÖZPONT, KOMMUNIKÁTORRAL Omnia 4 Omnia 8 VERZIÓ: 3.04 PROGRAMOZÁS KEZELŐBILLENTYŰZETRŐL K3.0 HUNG010824 a V4.2 BUU 2.0 300300 kiadás alapján A BENTEL SECURITY srl fenntartja a jogot a leírás

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz GYORS ÜZEMBE HELYEZÉSI ÚTMUTATÓ v1.0.0.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.21 2015.08.05 1 Első lépések, ha még

Részletesebben

L7000 típusú Ujjlenyomatos ajtózár. Használati útmutató

L7000 típusú Ujjlenyomatos ajtózár. Használati útmutató L7000 típusú Ujjlenyomatos ajtózár Használati útmutató 1. Útmutató a használathoz Megjegyzés: A * jelölt funkciók csak a speciális zárakon érhetők el. 1.1 Funkciók bemutatása - A készülék az ujjlenyomat

Részletesebben

Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról. (Tájékoztató letöltése ITT)

Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról. (Tájékoztató letöltése ITT) Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról (Tájékoztató letöltése ITT) Tájékoztatjuk, hogy az Agro360 VTH Kft. által üzemeltetett webhely a www.agro360.hu szolgáltatásai színvonalának emelése, a

Részletesebben

PC-DVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk!

PC-DVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk! PC-DVR Számítógép alapú digitális videojel rögzítő FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk! 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK...1 2.

Részletesebben

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. XIII. kötet

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. XIII. kötet SAP Business One 8.82 VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER Váradi László Szervizhívások kezelése, bizonylatok és beszámolók OKTATÁSI SEGÉDANYAG XIII. kötet Budapest, 2012 Váradi László: Szervizhívások

Részletesebben

A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév

A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév Tartalomjegyzék Fejezet Cím Oldalszám 1. A Kerek Világ Általános Iskola pedagógusainak száma, iskolai

Részletesebben

Moodle tanulói kézikönyv

Moodle tanulói kézikönyv Moodle tanulói kézikönyv A Könyvtári Intézet által működtetett Moodle távoktatási felület eléréséhez internet hozzáférés szükséges! A közzétett tananyagokat nem ajánlott nyomtatni, nem csak az anyag mennyisége

Részletesebben

Global Gym kézikönyv

Global Gym kézikönyv Global Gym kézikönyv Összeszerelési instrukciók: Távolítsa el a doboz tartalmát és győződjön meg arról, hogy minden elem kifogástalan állapotban a rendelkezésre áll! Az összeszereléshez két személy munkája

Részletesebben

edia 2.2 Kézikönyv feladatfelvitelhez Diagnosztikus mérések fejlesztése Készítette: Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor

edia 2.2 Kézikönyv feladatfelvitelhez Diagnosztikus mérések fejlesztése Készítette: Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor edia 2.2 Kézikönyv feladatfelvitelhez Diagnosztikus mérések fejlesztése Készítette: Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor Tartalom Tartalom... 1 1. Belépés... 3 2. Feladatok létrehozása,

Részletesebben

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Adatfeldolgozás közben gyakran előfordul, hogy Önnek ugyanazt, az elemi lépésekből álló, összetett műveletsort kell sokszor, esetleg nagyon sokszor és ami

Részletesebben

X10 mini pro. Kibővített használati útmutató

X10 mini pro. Kibővített használati útmutató X10 mini pro Kibővített használati útmutató Tartalomjegyzék Felhasználótámogatás...6 A telefonon elérhető használati útmutató...6 Felhasználótámogatási alkalmazás...6 Nagyszerű, új élmények. Fedezze fel!...6

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

A termék(ek) felnyitása súlyos személyi sérülést eredményezhet! A termék javítását csak az Eminent képzett szakemberei végezhetik!

A termék(ek) felnyitása súlyos személyi sérülést eredményezhet! A termék javítását csak az Eminent képzett szakemberei végezhetik! 2 MAGYAR EM7041 2,5 SATA merevlemezház Figyelmeztetések és felhívások A termék(ek) felnyitása súlyos személyi sérülést eredményezhet! A termék javítását csak az Eminent képzett szakemberei végezhetik!

Részletesebben

3. RÉSZ - PÁLYÁZÁS ÉS ÉRTÉKELÉS MEGVALÓSÍTÁSI KÉZIKÖNYV KEDVEZMÉNYEZETTEK SZÁMÁRA

3. RÉSZ - PÁLYÁZÁS ÉS ÉRTÉKELÉS MEGVALÓSÍTÁSI KÉZIKÖNYV KEDVEZMÉNYEZETTEK SZÁMÁRA Priročnik o izvajanju projektov za upravičence 2. DEL: RAZVOJ PROJEKTA MEGVALÓSÍTÁSI KÉZIKÖNYV KEDVEZMÉNYEZETTEK SZÁMÁRA 3. RÉSZ - PÁLYÁZÁS ÉS ÉRTÉKELÉS Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

MANUALE DI ISTRUZIONI PER IL FUNZIONAMENTO DI IDROCABINE INSTRUCTIONS FOR USE OF HYDROCABINS GEBRAUCHSANWEISUNG FÜR DEN BETRIEB VON HYDROKABINEN

MANUALE DI ISTRUZIONI PER IL FUNZIONAMENTO DI IDROCABINE INSTRUCTIONS FOR USE OF HYDROCABINS GEBRAUCHSANWEISUNG FÜR DEN BETRIEB VON HYDROKABINEN MANUALE DI ISTRUZIONI PER IL FUNZIONAMENTO DI IDROCABINE INSTRUCTIONS FOR USE OF YDROCABINS GEBRAUCSANWEISUNG FÜR DEN BETRIEB VON YDROKABINEN MANUAL DE INSTRUCCIONES DE LAS IDROCABINAS MANUEL D EMPLOI

Részletesebben

IBM Business Process Manager változat 8 alváltozat 5. Munkaerő-felvételi oktatóanyag

IBM Business Process Manager változat 8 alváltozat 5. Munkaerő-felvételi oktatóanyag IBM Business Process Manager változat 8 alváltozat 5 Munkaerő-felvételi oktatóanyag Megjegyzés Ezen információk és az általuk támogatott termék használata előtt olvassa el a Nyilatkozatok részben leírtakat.

Részletesebben

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 2013.10.07. Netex-Magyarország Kft. Bevezető Ez a leírás a www.webkiallitas.hu oldal használatát írja le. A webkiallitas.hu egy interaktív web oldal,

Részletesebben

A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása

A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása A 2010-es AutoCAD Architecture HunPLUS kiegészítése néhány olyan új képességet adott a program objektumaihoz, amelyek a gyakorlatban a program

Részletesebben

Kezelési kézikönyv. A következő fülekre kattintva a kézikönyv megfelelő szakaszához ugorhat. ImageBrowser EX. CameraWindow

Kezelési kézikönyv. A következő fülekre kattintva a kézikönyv megfelelő szakaszához ugorhat. ImageBrowser EX. CameraWindow Kezelési kézikönyv A következő fülekre kattintva a kézikönyv megfelelő szakaszához ugorhat. ImageBrowser EX CameraWindow EOS fényképezőgép-felhasználók: Ezekhez a műveletekhez a CameraWindow program helyett

Részletesebben

........ EDP2074PDW HU SZÁRÍTÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

........ EDP2074PDW HU SZÁRÍTÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDP2074PDW...... HU SZÁRÍTÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 2 www.electrolux.com TARTALOMJEGYZÉK 1. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK.............................................................. 3 2. TERMÉKLEÍRÁS......................................................................

Részletesebben

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL!

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL! Új év nyitás Szoftverünk megvásárlásával Ön a szerződésben meghatározott időn keresztül használhatja a programot, de általában örökös felhasználói jogot kap. Egy adott gazdasági időszak végén célszerű

Részletesebben

W276-EU. Használati utasítás. Köszönjük, hogy Timex órát vásárolt! Tartalom

W276-EU. Használati utasítás. Köszönjük, hogy Timex órát vásárolt! Tartalom W276-EU Használati utasítás Köszönjük, hogy Timex órát vásárolt! Tartalom BEVEZETŐ... 2 FŐBB JELLEMZŐK... 2 NYOMÓGOMBOK... 2 AZ ÁLLAPOTJELZŐ IKONOK ÉRTELMEZÉSE... 3 A RUN TRAINER TM KARÓRA FELTÖLTÉSE...

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Mire használhatja ezt a készüléket? Kezdeti lépések Másolás Nyomtatás Szkennelés Dokumentumszerver Web Image Monitor Papír és festékkazetta behelyezése Hibaelhárítás A készülékkel

Részletesebben

ERserver. iseries. Szolgáltatási minőség

ERserver. iseries. Szolgáltatási minőség ERserver iseries Szolgáltatási minőség ERserver iseries Szolgáltatási minőség Szerzői jog IBM Corporation 2002. Minden jog fenntartva Tartalom Szolgáltatási minőség (QoS)............................ 1

Részletesebben

FELHASZ ÁLÓI KÉZIKÖ YV. Számlázó programhoz

FELHASZ ÁLÓI KÉZIKÖ YV. Számlázó programhoz LafiSoft program FELHASZ ÁLÓI KÉZIKÖ YV Számlázó programhoz Kiss Zoltán Számítógép programozó Telepítése: Helyezze be a CD-t a CD ROM-ba, majd kattintson a SAJÁTGÉP => CD ROM mappára ahol látni fog egy

Részletesebben