Product termék. Termékkel kapcsolatos vállalati döntések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Product termék. Termékkel kapcsolatos vállalati döntések"

Átírás

1 Product termék Termék: minden olyan dolog, ami szükségletet elégít ki. a vállalat kínálatát határozza meg A marketing kiterjeszti a termék fogalmát (pl.: szolgáltatásokra, stb.) A lényeg a piacra vihetőség (fizikai tárgy, szolgáltatás, szervezet, ötlet, stb.). A termékkép három szintje: absztrakt termék milyen fogyasztói problémának a megoldása (alaptulajdonság, lényegi előny, konkrét fogyasztói szükséglet) tárgyiasult termék tárgyiasult kellékekkel felruházott termék (csomagolás, minőség, márkanév, ár, termékjellemzők, stb.) kiegészült termék pótló szolgáltatásokkal kiegészült termék (kiszállítás, üzembe helyezés, garancia, tanácsadás, stb.) Termékpolitika: Arról szól, hogy a vállalatok kínálatukat a mindenkori piaci igényekhez igazítják. Alapvető kérdései: Milyen terméket és szolgáltatást fejlesszek, mit vár a piac? Feladatai: terméktervezés, termékválaszték kialakítása, termékek piaci bevezetése és kivonása, szolgáltatások menedzselése. I. Termékmix döntések Termékkel kapcsolatos vállalati döntések Termékvonal: szorosan összetartozó termékek csoportja (hasonló funkció, azonos célcsoport, stb., pl.: személyautók). Termékmix (termékválaszték): az eladó által a fogyasztónak vásárlásra felkínált termékvonalak és termékegységek összessége. hosszítás a termékkínálat növelése újabb elemekkel (Octavia mellé Superb, stb.) Termékválaszték hossza: a termékkínálatban található elemek száma. mélyítés új termékegység beillesztése (Octavia mellé Octavia kombi, stb.) Termékválaszték mélysége: a termékkínálat egyes elemeit hány változatban kínálják. szélesítés új termékvonal indítása (pl.: személyautók mellé kamionok) Termékválaszték szélessége: termékvonalak összessége.

2 II. Egyedi termékdöntések II.a) Termékminőség Minőség: egy termék használat szempontjából fontos tulajdonságainak színvonala (fogyasztás, élettartam, szín, forma, stb.). A fogyasztói követelményeknek való megfelelést jelenti. II.b) Formatervezés (design) Kettős szerepet tölt be. használhatóság eredeti funkcióhoz illő forma, termék hasznosságának fokozása marketingfunkciók figyelem felkeltése, tetszés kiváltása, pozitív érzések felkeltése II.c) Címke Termékhez csatolva vagy a csomagolás részeként. termék azonosítása szavatosság származási hely forgalmazó cég (neve, elérhetősége) promóciós eszköz összetétel tömeg vonalkód márka azonosítása II.d) Kapcsolódó szolgáltatás A jobb minőségű kapcsolódó szolgáltatás fontos versenyelőny lehet (szerviz, tanácsadás, betanítás, stb.). vásárlás előtti tájékoztatás, tanácsadás, próba, egyszerű kapcsolatfelvétel, stb. vásárlás melletti tanácsadás, próba, finanszírozási lehetőségek, stb. vásárlás utáni garancia, szerviz, házhozszállítás, üzembe helyezés, karbantartás, stb. vevői elégedettséget erősíti, visszatérés esélyét növeli II.e) Márka, védjegy Védjegy: egy áru vagy árucsoport megkülönböztetése, amely jogi oltalmat élvez, és kizárólag a birtokosa használhatja (pl.: ipod, iphone, ipad). Márka: név, jel, rajz, forma, szimbólum, vagy ezek kombinációja, amelynek célja, hogy a gyártók vagy forgalmazók termékeit és szolgáltatásait megjelölje, megkülönböztesse a versenytársaktól (pl.: Apple).

3 II.f) Termékjellemzők Termékjellemzők: a termék változtatható paraméterei. folyamatosan vizsgálni kell a fogyasztók által igényelt termékjellemzőket, és ennek figyelembevételével kell elvégezni a termékfejlesztést II.g) Csomagolás (Packaging) Újabban ötödik P-ként is tekintenek rá. Csomagolás: olyan tevékenység, melynek során megtervezik és előállítják a termék külső burkolóanyagát, tartóedényzetét. Hagyományos funkciói: áru biztonságos tárolása áruk szállíthatósága áruk védelme csomagolóanyag újbóli felhasználása Marketingfunkciók: vásárlási döntéshez, használathoz szükséges információk figyelem felkeltése áru jellegének kifejezése bizalom megnyerése, áru önmagát adja el kényelem, megbízhatóság A termékéletgörbe Termékéletgörbe: A termék értékesítését az idő függvényében leíró görbe. A termékek által, életük során bejárt jellegzetes út, ezt nevezzük termékéletciklusnak.

4 A görbe nem kötelező érvényű A fázisok nem különíthetőek el éles határvonalakkal A termék életciklusa inkább eredménye semmint oka a marketingtevékenységnek A különböző fázisok eltérő marketingstratégiát igényelnek 1.Bevezetés A forgalom lassan nő, időben elhúzódik, az elején még nincs profit. Stratégiák a bevezetés szakaszában: Gyors lefölözés magas ár, erős promóció, a nem árérzékeny fogyasztók esetén célszerű Lassú lefölözés magas ár, gyenge promóció, a nem árérzékeny és versenytárs nélküli piacon célszerű Gyors behatolás alacsony ár, erős promóció, a termék még ismeretlen, árérzékeny fogyasztók és versenytársak a piacon Lassú behatolás alacsony ár, gyenge promóció, nagy piac, ismert termék, árérzékeny fogyasztók, erős verseny a piacon 2.Növekedés A forgalom gyorsan nő, a piac elfogadja a terméket, bővül a fogyasztók köre, promóció és termelés fajlagos költsége csökken, nyereség is realizálódhat. Stratégiák a növekedés szakaszában: Termék tökéletesítése Új értékesítési csatornák Új piaci szegmens Ár csökkentése a megfelelő időben Promóció a vásárlási kedv fenntartására 3.Érettség Forgalom a maximumon van, a profit stabilizálódik. még növekvő érettség késői elfogadók stabil érettség telítődött piac késői érettség hanyatlás kezdete Stratégiák az érettség szakaszában: Termék módosítása, fejlesztése Akciók és gyakoribb használat ösztönzése Versenytárs fogyasztóinak meghódítása Új felhasználási módok terjesztése Belépés új piaci szegmentumba

5 4.Hanyatlás Csökken a kereslet, csökken a profit, veszteség is képződhet. technológiai fejlődés (erkölcsi avulás) éles verseny szezonalitás, divat változása fogyasztói igények megváltozása versenytárs megjelenése Stratégiák a hanyatlás szakaszában: Termék kivonása egyes értékesítési csatornákból Árcsökkentés Promóciós költségek csökkentése Termék kivonása a piacról Az alábbi termékéletgörbék szoktak még gyakran előfordulni. Place értékesítési csatornák A forgalmazással kapcsolatos kérdések tartoznak ide. A forgalmazás lényege, hogy a megtermelt javaka és a fogyasztói szükségleteket, igényeket térben és időben összehangolja. Értékesítési csatorna: az az út, amelyet egy termék megtesz a termeléstől a végső fogyasztásig. Alapvető kérdései: hogyan juttassuk el a terméket a gyártási helytől a fogyasztóhoz? Feladatai: értékesítési út tervezése, logisztika, hálózatépítés és elhelyezés, készletezés, üzletbelső kialakítása. Közvetlen értékesítés: a termelő közvetítő nélkül értékesíti a terméket a fogyasztónak. Közvetett értékesítés: a termelő és a fogyasztó közé különféle szinteken közvetítők épülnek be. készletezés, szállítás, promóció, rendelések, stb.

6 A közvetett értékesítés három fő fajtája: Promotion marketingkommunikáció A marketingkommunikáció célja a termék vagy szolgáltatás, a márka, a vállalat megismertetése és népszerűsítése, a fogyasztók figyelmének felkeltése, vásárlásra ösztönzése, az érdeklődés fenntartása a kommunikáció segítségével. Területei: Reklám, hirdetés PR (Public Relations közönségkapcsolatok) Eladásösztönzés Személyes eladás 1. Reklám (hirdetés): az eladótól a fogyasztó felé irányuló, tömegszerű, személytelen, egyirányú kommunikáció, annak érdekében, hogy a vásárló magatartását, attitűdjét befolyásolja, fogyasztásra ösztönözze. fizetett reklámeszközökön jutnak el a fogyasztókhoz Célja, funkciója: figyelemfelkeltés, tájékoztatás, meggyőzés, emlékeztetés, megerősítés.

7 2. Értékesítésösztönzés: olyan rövid távon ható eszközök összessége, melyek célja a kereslet és a forgalom gyors növelése. Célja, hogy valódi vásárlást eredményezzen. Eszközei: árleszállítás, engedmények árukapcsolás külön ajándék kupon, utalvány egyéb akciók 3. PR közönségkapcsolatok: elsősorban nem eladási célokat szolgáló vállalati üzenetek, melyek célja a bizalom megszerzése és a kedvező vélemény kialakítása a vállalatról, termékről, dolgozókról. Hosszú távú hatása van közvetetten hat a forgalomra Irányulhat: befelé alkalmazottak kifelé vevők, szállítók, sajtó, társadalom, különböző szervezetek Eszközei: szponzorálás adományozás társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartás kapcsolat fenntartása a sajtóval lobbizás (érdekérvényesítés a törvényhozóknál) stb. 4. Személyes eladás Ez a kommunikációs forma képes a leginkább alkalmazkodni a fogyasztó igényeihez. kétirányú kommunikáció Az eladó az eladás során közvetlen kapcsolatba kerül a fogyasztóval, így közvetlenül képes befolyásolni is. Személyes eladás feltételei: magas szakmai képzettség tárgyalóképesség kereskedelmi ismeretek

8 Price árpolitika Az árképzéssel kapcsolatos kérdések tartoznak az árpolitika témakörébe. A marketingmixben az ár az egyetlen elem, mely jövedelmet eredményez, a többi elem mind költséget jelent. Az árpolitika Alapvető kérdései: Hogyan árazzam a termékeimet, szolgáltatásaimat? Eltérhetek-e az áraktól, mikor és hogyan? Hogyan reagáljak a versenytársak árpolitikájára? Feladatai: költségvizsgálatok, listaárak kialakítása, rugalmasságmérés, csomagár-képzés, stb. Az ár: a termék ellenértéke pénzben kifejezve. Az a pénzmennyiség amennyiért az áru eladható/megvehető. Az ár alku során alakul ki, és alakulására több tényező is hatással lehet: az áru mennyisége minőség szállítási feltételek fizetési feltételek kiegyenlítés módja, stb. Az árképzés főbb szempontjai: Ha túl alacsony az ár, nincs profit. Alsó határ fedezze a költségeket (néha alámennek). Ha túl magas az ár, nincs kereslet. Rezervációs ár: az a legmagasabb ár, amit a fogyasztó még hajlandó kifizetni a termékért. Az ár nem különálló eszköz, hanem a marketingmix része. Az árképzés kiindulópontjai: Értékelvű árképzés az árképzés még a termék megtervezése előtt történik (Ford Mustang) a fogyasztóból indul ki (igények, elvárt értékek, belső referencia ár, rezervációs ár) Költségelvű árképzés az árképzés már a gyártást követően történik a termékből, termelésből indul ki (fix és változó költségek, elvárt haszonkulcs)

9 Árképzési stratégiák: 1. Kereslettől függő árképzés a keresletet veszi alapul, a kereslet megadja az ár felső határát. A fogyasztók általában a kereslet-kínálat piaci törvényei szerint reagálnak az árváltozásra. DE néha paradox árhatások érvényesülnek. p* egyensúlyban van a piac p1 túlkereslet állapota p2 túlkínálat állapota 2.Költségalapú árképzés a termék költségeit veszik alapul (fix és változó) és erre rakják az elvárt nyereséget biztosító haszonkulcsot. Fix költség (FC): a termelés azon költségei, melyek függetlenek a termel mennyiségtől (mindig állandóak) Változó költség (VC): a termelés azon költségei melyek nagysága a termelt mennyiségtől függ. Teljes költség (TC): fix ktg. + változó ktg. Árbevétel: eladási ár (P) x eladott mennyiség (Q) Fedezeti pont: az a termelési szint, ahol az árbevétel megegyezik az összköltséggel, azaz a bevételek fedezik a kiadásokat.

10 Eladási ár felépítése: termelés kereskedelem

11 Feladatok: 1.feladat fedezeti pont a) Add meg, hogy hol található a Gumikacsa és a Fakanál termékek fedezeti pontja! Ábrázold is a fedezeti pontot! b) Add meg a Mamusz és a Faék termékek változó költségét, fix költségét és, hogy hol található a termékek fedezeti pontja! Ábrázold is a fedezeti pontot! Gumikacsa Fakanál Mamusz Faék VC FC P Gumikacsa VC FC TC P*Q Eredmény Fakanál VC FC TC P*Q Eredmény Mamusz VC 880 FC TC 570 P*Q Eredmény 210 Faék VC 30 FC TC 400 P*Q Eredmény -260

12 Megoldás: Gumikacsa Fakanál Mamusz Faék VC FC P Gumikacsa VC FC TC P*Q Eredmény Fakanál VC FC TC P*Q Eredmény Mamusz VC FC TC P*Q Eredmény Faék VC FC TC P*Q Eredmény

1. Az ár jelentősége. Az ár az áru pénzben kifejezett ellenértéke. Az a pénzmennyiség, amennyiért az áru eladható, megvehető.

1. Az ár jelentősége. Az ár az áru pénzben kifejezett ellenértéke. Az a pénzmennyiség, amennyiért az áru eladható, megvehető. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1495-06 Marketing és PR ismeret Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1495-06/2 Marketing- és PR alapfogalmainak ismertetése,

Részletesebben

Árpolitika. Jogi és menedzsment ismeretek 6.

Árpolitika. Jogi és menedzsment ismeretek 6. Árpolitika Jogi és menedzsment ismeretek 6. Árpolitika A vállalat által kínálta termékek árainak meghatározás és a piaci áreseményekre való reagálás elvei és módszerei A vállalatoknak el kell dönteni,

Részletesebben

Árképzési sablon A Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából Készítette: Laki Ferenc Szombathely 2011

Árképzési sablon A Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából Készítette: Laki Ferenc Szombathely 2011 Árképzési sablon A Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából Készítette: Laki Ferenc Szombathely 2011 BEVEZETÉS Miért is fontos nekünk az árképzés? Amennyiben a célunk, hogy intézményünk képes

Részletesebben

Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu

Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu nő csökken (L) cs. nő L gyorsulva nő lassulva nő csökken AP L MP L A kibocsátás, a határtermék, az átlagtermék és a költségfüggvények kapcsolata

Részletesebben

MARKETINGTERVEZÉS. Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011.

MARKETINGTERVEZÉS. Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011. MARKETINGTERVEZÉS Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011. BEVEZETŐ Mielőtt a marketing terv készítés egyes lépéseit számba

Részletesebben

2. Piaci modellek. 2.1. Oligopóliumok

2. Piaci modellek. 2.1. Oligopóliumok 2. Piaci modellek 5 2. Piaci modellek A piac tanulmányozásának legalább két fontos megközelítése létezik, melyek a szerkezet-magatartás-teljesítmény paradigma és az árelmélet. Az első szerint egy iparág

Részletesebben

A TERMÉK. A termék marketing szempontból:

A TERMÉK. A termék marketing szempontból: A TERMÉK A termék marketing szempontból: Termék mindaz, ami a piacon figyelemfelkeltés, megszerzés, felhasználás, vagy fogyasztás céljából felkínálható, és amely valamilyen szükségletet vagy igényt elégíthet

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.02. 10:16:00 KÉZIKÖNYV ECONO-MIX EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way,

Részletesebben

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.16. 13:56:00 KÉZIKÖNYV EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way, without preceding

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kovács Anikó. Marketing- és reklámkommunikáció. A követelménymodul megnevezése: Vállalkozási alapismeretek

MUNKAANYAG. Kovács Anikó. Marketing- és reklámkommunikáció. A követelménymodul megnevezése: Vállalkozási alapismeretek Kovács Anikó Marketing- és reklámkommunikáció A követelménymodul megnevezése: Vállalkozási alapismeretek A követelménymodul száma: 0222-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-50 A MARKETING

Részletesebben

marketing intézményen belül szakmai személyiség marketing

marketing intézményen belül szakmai személyiség marketing marketing intézményen belül szakmai személyiség marketing 2 Saródy Vera Képesítés nélküli óvónő» tanár» nyomdamérnök» grafikus-tervezés» reklám-marketing» marketingtanácsadás» tanítás (marketing )» tréning»

Részletesebben

Tk.8.fejezet Dr. Petruska Ildikó

Tk.8.fejezet Dr. Petruska Ildikó Árpolitika Tk.8.fejezet Az ár Pénzben kifejezett érték, amit a termékért vagy szolgáltatásért az eladó kér, ill. a vevő megfizet tulajdonjog Az ár megjelenési formái Termelői ár használat Nagykereskedelmi

Részletesebben

Új termék fejlesztése és piaci bevezetése

Új termék fejlesztése és piaci bevezetése Új termék fejlesztése és piaci bevezetése DR. BÍRÓ-SZIGETI SZILVIA MENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Termék- és márkamenedzsment 1 2016. április

Részletesebben

Játékszabály DMB 2016

Játékszabály DMB 2016 DMB 2016 KEDVES JÁTÉKOSUNK! Az FMCG szektorba tartozik minden nem tartós és különleges jellegzetességgel nem bíró termék: pl. italok, cigaretták, higiéniai és kozmetikai termékek, nem alapvető élelmiszerek,

Részletesebben

Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban

Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban Bauer András Berács József A marketing szerepe az üzleti életben és társadalomban Kereskedelem és marketing A marketing fogalma

Részletesebben

III. rész: A VÁLLALATI MAGATARTÁS

III. rész: A VÁLLALATI MAGATARTÁS III. rész: A VÁAATI MAGATARTÁS Az árupiacon a kínálati oldalon a termelőegységek, a vállalatok állnak. A vállalatok különböznek tevékenységük, méretük, tulajdonformájuk szerint. Különböző vállalatok közös

Részletesebben

2-1/2016. ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Szabó József

2-1/2016. ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Szabó József NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 5. sz. napirendi pont 2-1/2016. ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Szabó József JAVASLAT a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzattal és a Nógrád

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

IV. Alkalmazott regionális gazdaságtan

IV. Alkalmazott regionális gazdaságtan IV. Alkalmazott regionális gazdaságtan gtan FÖLD- ÉS TERÜLETHASZNÁLAT Földfelszín hasznosítása: mezőgazdaság, ill. egyéb (ipar, közlekedés, üdülés, sport) a földfelszín, mint szűkös erőforrás Az erőforrások

Részletesebben

Közgazdasági alapok ZH mintasor

Közgazdasági alapok ZH mintasor Közgazdasági alapok ZH mintasor Csorba László A1: A közgazdaságtan legfőbb kérdései: A) Termelés B) Elosztás C) Szállítás D) Termelés és elosztás E) Termelés és szállítás F) Elosztás és szállítás B1: A

Részletesebben

Vállalkozóvá válást támogató szakértői közreműködés (tanulmány)

Vállalkozóvá válást támogató szakértői közreműködés (tanulmány) KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005

Részletesebben

Kontrolling szemléletű tervezés

Kontrolling szemléletű tervezés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Kontrolling szemléletű ezés A ezés fogalma A ezés jövőalakítást jelent, azaz célokat

Részletesebben

7. Feladatsor. Bérlık száma Maximális bérleti díj (Ft/hó) 100 bérlı 50000 Ft 150 bérlı 40000 Ft 250 bérlı 30000 Ft 400 bérlı 20000 Ft

7. Feladatsor. Bérlık száma Maximális bérleti díj (Ft/hó) 100 bérlı 50000 Ft 150 bérlı 40000 Ft 250 bérlı 30000 Ft 400 bérlı 20000 Ft 7. Feladatsor 1. Hogyan és miért változik a málna egyensúlyi ára az alábbi változások hatására? (Egyszerre csak egyetlen tényezı változik.) a) Az eper ára emelkedik. b) A málnafagylalt ára emelkedik. c)

Részletesebben

Dr. Piskóti István intézetigazgató MARKETING

Dr. Piskóti István intézetigazgató MARKETING Ellenség, partner, kartell? a harc avagy versenyelemzés, a saját vállalkozás auditja Te kit választanál? Az udvarlás szabályai - avagy piacszegmentálás,célpiac, pozícionálás Dr. Piskóti István intézetigazgató

Részletesebben

Vállalat küldetése A vállalat célja Vállalatok érintettjei Marketing:

Vállalat küldetése A vállalat célja Vállalatok érintettjei Marketing: Vállalat küldetése: meghatározza: működési kört, a belső működés és az érintettekkel való kapcsolat elveit; megkülönbözteti más vállalatoktól, megvalósításhoz elengedhetetlen feltétele: marketing és innováció.

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2016. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2016. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 206. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium. Optimális (maximális profitot biztosító) termelési mennyiség

Részletesebben

VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN. A vállalat

VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN. A vállalat VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN A vállalat Vállalakozás - vállalat Az üzleti vállalkozás a bukás kockázatával végzett gazdasági tevékenység. A vállalat a jogi személyiséggel rendelkező vállalkozás szervezeti kerete.

Részletesebben

VEZETŐI SZÁMVITEL PÉLDATÁR

VEZETŐI SZÁMVITEL PÉLDATÁR VEZETŐI SZÁMVITEL PÉLDATÁR GAZDASÁGI KALKULÁCIÓK A vállalkozás a tárgyév során az alábbi termelési és értékesítési adatokkal rendelkezik Termelt mennyiség 20 000 Eladási ár 5 000 Költségek Reagálási fok

Részletesebben

a Belvárosi Kaszinó Szerencsejáték Szervező Korlátolt Felelősségű Társaság

a Belvárosi Kaszinó Szerencsejáték Szervező Korlátolt Felelősségű Társaság KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Belvárosi Kaszinó Szerencsejáték Szervező Korlátolt Felelősségű Társaság 2013. évi beszámolójához BELVÁROSI KASZINÓ SZERENCSEJÁTÉK SZERVEZŐ KFT. 2 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

IPARI INGATLAN ÉRTÉKELÉSI SZAKVÉLEMÉNYÉNEK KÉSZÍTÉSE

IPARI INGATLAN ÉRTÉKELÉSI SZAKVÉLEMÉNYÉNEK KÉSZÍTÉSE 2009 SZÉKESFEHÉRVÁR INGATLANFEJLESZTŐ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS TURSITS KATA IPARI INGATLAN ÉRTÉKELÉSI SZAKVÉLEMÉNYÉNEK KÉSZÍTÉSE IPARI INGATLAN ÉRTÉKELÉSI SZAKVÉLEMÉNYÉNEK KÉSZÍTÉSE I. ÉRTÉKELÉSI SZAKVÉLEMÉNY

Részletesebben

Megoldás a) Fedezeti pont (Fp)= 560+85= 645.000 eft b) Üzemszüneti pont (Üp)= 560.000 eft

Megoldás a) Fedezeti pont (Fp)= 560+85= 645.000 eft b) Üzemszüneti pont (Üp)= 560.000 eft 1) Számítsa ki egy vállalkozás fedezeti pontját, és az ún. üzemszüneti pontot az alábbi adatokból! - vállalkozás éves árbevétele 680.000 eft - vállalkozás éves összes közvetlen (változó) költsége 560.000

Részletesebben

1. A termékértékelés gazdaságpszichológiai megközelítései. 2. Értékelési eljárások. 3. A fogyasztók innovációs magatartása

1. A termékértékelés gazdaságpszichológiai megközelítései. 2. Értékelési eljárások. 3. A fogyasztók innovációs magatartása Amiről ma szó lesz Marketing II. Ipari termék- és formatervező mérnök szak A termék fogyasztói elfogadása és az életciklus menedzsment. 7. előadás Tankönyv: 6. fejezet és 4.5 fejezet Témakörök: 1. A termékértékelés

Részletesebben

Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde 1 A kereskedelmi vállalkozások létérdeke a forgalom folyamatosságának fenntartása, növelése. Ehhez nem elegendő csupán alkalmazkodniuk a vevők igényeihez, hanem

Részletesebben

2. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_102_14. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin

2. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_102_14. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin JÁTSZNI JÓ, SZKC_102_14 NEM CSK GYÕZNI! a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: ndóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM

Részletesebben

Tárgyszavak: internet; digitális termék; digitális tartalom; marketing-mix.

Tárgyszavak: internet; digitális termék; digitális tartalom; marketing-mix. A MARKETING TERÜLETEI Digitális termékek marketingje Melyek a digitális termékek legfőbb jellegzetességei? Miben különböznek a hagyományos termékektől és szolgáltatásoktól? Hogyan alkalmazható a marketingmix

Részletesebben

Miért van szükség üzleti tervre?

Miért van szükség üzleti tervre? Pólya Árpád Kulcs az üzleti terv összeállításához ÖTLETHÍD Gazdaságfejlesztő, Mérnöki és Oktatási Tanácsadó, Szolgáltató Kft. Miért van szükség üzleti tervre? A jövő formálása mindig izgalmas és egyben

Részletesebben

Bevezetés 2. Aggregált terv készítése (esettanulmány) 3. Megoldás 3. Aggregált termelési terv összeállítása 8. Érzékenységvizsgálat 12

Bevezetés 2. Aggregált terv készítése (esettanulmány) 3. Megoldás 3. Aggregált termelési terv összeállítása 8. Érzékenységvizsgálat 12 Bevezetés 2 Aggregált terv készítése (esettanulmány) 3 Megoldás 3 Zéró raktárkészlet stratégia 4 Állandó munkaerőszint stratégia 5 Az optimális megoldás lineáris programozással 6 Aggregált termelési terv

Részletesebben

Gazdasági és menedzsment ismeretek

Gazdasági és menedzsment ismeretek Gazdasági és menedzsment ismeretek TÁMOP-2.2.4-08/1.-2009-0008 A foglalkozási rehabilitációs koordinátor képzés adaptációja Szlovéniába A projekt az EU társfinanszírozásával az Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

Adó: kényszer útján beszedett pénzösszeg, amellyel szemben közvetlen ellenszolgáltatás nem követelhető Adósságcsapda: kezelése hitelfelvétellel

Adó: kényszer útján beszedett pénzösszeg, amellyel szemben közvetlen ellenszolgáltatás nem követelhető Adósságcsapda: kezelése hitelfelvétellel Adó: kényszer útján beszedett pénzösszeg, amellyel szemben közvetlen ellenszolgáltatás nem követelhető Adósságcsapda: kezelése hitelfelvétellel történik Alacsony (inferior) javak: azok melynek jöv.rugja.

Részletesebben

6. Eladásösztönzés. Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

6. Eladásösztönzés. Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde 6. Eladásösztönzés Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az eladásösztönzés (Sales Promotion - SP) olyan piacbefolyásoló módszerek összessége,

Részletesebben

2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek. A zsírok romlása, avasodás.

2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek. A zsírok romlása, avasodás. 2 1. A fehérjék táplálkozástani megítélése, jellemzése, szükséglete. Az élelmiszerek, mint fehérjeforrások. 2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek.

Részletesebben

Az NHP harmadik szakasza deviza pillérének háttere

Az NHP harmadik szakasza deviza pillérének háttere Az NHP harmadik szakasza deviza pillérének háttere AZ EXPORTŐR KKV-K GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE ÉS A DEVIZAHITELEZÉS SZEREPE 2 AZ NHP HARMADIK SZAKASZA DEVIZA PILLÉRÉNEK HÁTTERE Az exporttevékenység a növekedés

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

A. MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

A. MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.12.20. COM(2010) 774 végleges A. melléklet/3. fejezet A. MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az Európai Unióban alkalmazandó

Részletesebben

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 5. hét A VÁLLALAT ÉS A VERSENYZŽ PIAC EGYENSÚLYA

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 5. hét A VÁLLALAT ÉS A VERSENYZŽ PIAC EGYENSÚLYA KÖZGAZDASÁGTAN I. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Közgazdaságtan 1. A VÁLLALAT ÉS A VERSENYZŽ PIAC EGYENSÚLYA Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely 2010. június

Részletesebben

vállalatok esetén Technológia és költségek, Árdiszkrimináció és monopólium: A vállalati árbevétel megoszlása Számviteli költségek + számviteli profit

vállalatok esetén Technológia és költségek, Árdiszkrimináció és monopólium: A vállalati árbevétel megoszlása Számviteli költségek + számviteli profit 3. Elõadás Technológa és költségek, Árdszkrmnácó és monopólum: lneárs árképzés Kovács Norbert SZE KGYK, GT vállalat árbevétel megoszlása Gazdaság költség + gazdaság proft Számvtel költségek + számvtel

Részletesebben

Marketing II. A piaci bevezetés tervezése. A termék fogyasztói elfogadása és az életciklus menedzsment. Ipari termék- és formatervező mérnök szak

Marketing II. A piaci bevezetés tervezése. A termék fogyasztói elfogadása és az életciklus menedzsment. Ipari termék- és formatervező mérnök szak Marketing II. Ipari termék- és formatervező mérnök szak A piaci bevezetés tervezése. A termék fogyasztói elfogadása és az életciklus menedzsment. 4. előadás 1 Amiről ma szó lesz Tankönyv: 6. fejezet, 4.5

Részletesebben

A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai

A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai Dr. Tánczos Lászlóné - Dr. Bokor Zoltán A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai Az EU több kutatási programja foglalkozik a közlekedés társadalmi

Részletesebben

ROSSMANN MAGYARORSZÁG KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT

ROSSMANN MAGYARORSZÁG KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT ROSSMANN MAGYARORSZÁG KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT ROSSMANN MAGYARORSZÁG KFT. SZÉKHELY: 2225 ÜLLŐ, ZSARÓKA ÚT 8. CÉGJEGYZÉKSZÁMA: 13-09-088090 ADÓSZÁMA: 11149769-2-44 1. Általános rendelkezések 1.1 A Rossmann

Részletesebben

TEMPO Önkéntes Nyugdíjpénztár

TEMPO Önkéntes Nyugdíjpénztár TEMPO Önkéntes Nyugdíjpénztár TEMPO ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS KIEGÉSZÍTŐ NYUGDÍJPÉNZTÁR ÜZLETI JELENTÉS 2015. ÉV T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS... 3 2. A TEMPO NYUGDÍJPÉNZTÁR BEVÉTELEINEK

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

A zöldség-gyümölcs ágazat vidékfejlesztési politika keretében történő fejlesztési eszközei várható hatásainak vizsgálata

A zöldség-gyümölcs ágazat vidékfejlesztési politika keretében történő fejlesztési eszközei várható hatásainak vizsgálata A zöldség-gyümölcs ágazat vidékfejlesztési politika keretében történő fejlesztési eszközei várható hatásainak vizsgálata Bittsánszky Márton Főosztályvezető helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium 1 A 2014

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. m á j u s 1 8. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. MEGOLDÓKULCS STUDIUM GENERALE KÖZGAZDASÁGTAN

Részletesebben

2014.03.18. Marketing II. A marketingprogram részelemeinek tesztelése I. Amiről ma szó lesz. A termékfejlesztés folyamata Terméktesztek

2014.03.18. Marketing II. A marketingprogram részelemeinek tesztelése I. Amiről ma szó lesz. A termékfejlesztés folyamata Terméktesztek Amiről ma szó lesz II. Ipari termék- és formatervező mérnök szak Új termék tesztelésének marketing módszerei. A piaci bevezetés tervezése. 6. előadás Tankönyv: 12. és 13. fejezet. Témakörök: 1. Terméktesztek

Részletesebben

Termelésorientált (társadalomközpontú) korszak (kb. 1850-1920)

Termelésorientált (társadalomközpontú) korszak (kb. 1850-1920) Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1495-06 Marketing és PR ismeret Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1495-06/2 Marketing- és PR alapfogalmainak ismertetése,

Részletesebben

Az élelmiszerlánc szereplői közötti kapcsolatok hazánkban

Az élelmiszerlánc szereplői közötti kapcsolatok hazánkban 8 gazdálkodás 55. ÉVFOLYAM 1. SZÁM, 2011 TA NULMÁNY Az élelmiszerlánc szereplői közötti kapcsolatok hazánkban POPP JÓZSEF JUHÁSZ ANIKÓ Kulcsszavak: élelmiszerlánc, beszállítók, vevői erő, koncentráció,

Részletesebben

A termékkísérő szolgáltatások szervezeti helye az iparvállalatokon belül

A termékkísérő szolgáltatások szervezeti helye az iparvállalatokon belül A VÁLLALATOK IRÁNYÍTÁSA ÉS SZERVEZÉSE A termékkísérő szolgáltatások szervezeti helye az iparvállalatokon belül Az utóbbi időben az iparvállalatok egyre több olyan szolgáltatást kínálnak ügyfeleiknek, amelyek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Nagyné Bauman Anita. Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Nagyné Bauman Anita. Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek. A követelménymodul megnevezése: Nagyné Bauman Anita Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek A követelménymodul megnevezése: Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek A követelménymodul száma: 2219-06 A tartalomelem

Részletesebben

NÜFLE 2 Esszék. 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege. 2. Ellátási lánc, ostorcsapás hatás

NÜFLE 2 Esszék. 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege. 2. Ellátási lánc, ostorcsapás hatás NÜFLE 2 Esszék 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege A logisztika a vállalatok stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme, mivel az összköltségek 10-40%-át teszik ki

Részletesebben

Az intermodális csomópontok létesítésének, fenntartásának, településfejlesztési, gazdasági és gazdaságossági kapcsolódásai

Az intermodális csomópontok létesítésének, fenntartásának, településfejlesztési, gazdasági és gazdaságossági kapcsolódásai Az intermodális csomópontok létesítésének, fenntartásának, településfejlesztési, gazdasági és gazdaságossági kapcsolódásai Az intermodális csomópontok létesítésének, fenntartásának, településfejlesztési,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN ALAPJAI

KÖZGAZDASÁGTAN ALAPJAI KÖZGAZDASÁGTAN ALAPJAI Tartalom 1. A makroökonómia alapkérdései, a makroszintű jövedelem mérése 2. Gazdasági körforgás 3. Az árupiac és az IS görbe 4. A pénzpiac és az LM görbe 5. Az IS-LM rendszer 6.

Részletesebben

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 A Budapestre érkező külföldi turisták kulturális szokásait vizsgáló kutatás

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) Neved:... E-mail címed:... SG-s tanáraid*:... P R Ó B A É R E T T S É G I 2 0 1 1. j a n u á r 2 2. A KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama:

Részletesebben

AZ OTP INGATLANALAP 2007. ÉVES JELENTÉS

AZ OTP INGATLANALAP 2007. ÉVES JELENTÉS AZ OTP INGATLANALAP 2007. ÉVES JELENTÉS 2008. április 28. OTP Ingatlan Alapkezelő Zrt OTP INGATLANALAP Éves jelentés 1/25 I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása A tavalyi

Részletesebben

Az Önök web oldalán meghirdetett REHAB-XVI kft. ügyvezetői tisztségére küldöm pályázatom.

Az Önök web oldalán meghirdetett REHAB-XVI kft. ügyvezetői tisztségére küldöm pályázatom. Budapest Főváros XVI. kerületi Képviselő-testület 1163 Budapest Havashálom u. 43. Tisztelt XVI. Kerületi Képviselő-testület! Az Önök web oldalán meghirdetett REHAB-XVI kft. ügyvezetői tisztségére küldöm

Részletesebben

hőfogyasztással rendelkező tizedének átlagos éves fajlagos

hőfogyasztással rendelkező tizedének átlagos éves fajlagos Gazdálkodásra vonatkozó gazdasági és műszaki információk I. táblázat Az előző két üzleti ben távhőszolgáltatással kapcsolatban elért, az eredménykimutatásban szereplő árbevételre és egyéb bevételekre vonatkozó

Részletesebben

A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN

A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN XXXVII. HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS, 2013. május 22-23. A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN Dr. Szűcs István alelnök Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) Dr. Németh István elnök

Részletesebben

Az Igazgatóság jelentése

Az Igazgatóság jelentése Az Igazgatóság jelentése Áttekintés 2004 fordulópontot jelentett a NABI Autóbuszipari Részvénytársaság ( NABI, Társaság ) részére. Az amerikai-magyar külkereskedelmi cserearány romlásával, illetve az USA

Részletesebben

Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés

Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés DÉL-PEST MEGYEI VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÓ ZRT Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés 2012. 07. 06-2012. 12. 31. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1. Bevezetés...4 2. A Társaság bemutatása...4 A vállalkozás

Részletesebben

AZ EU A NEMZETKÖZI EGYÜTTMÛKÖDÉS TEREPE

AZ EU A NEMZETKÖZI EGYÜTTMÛKÖDÉS TEREPE POLGÁR DEMOKRÁCIÁBN Z EU NEMZETKÖZI EGYÜTTMÛKÖDÉS TEREPE Készítette: Baracs Nóra Magasi ndrás SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCI 8. ÉVFOLYM SZK208_11 128 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP 2012.06.30 FÉLÉVES JELENTÉS

OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP 2012.06.30 FÉLÉVES JELENTÉS OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP 2012.06.30 FÉLÉVES JELENTÉS 2012. augusztus 28. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása 2012 tavaszára némileg javultak a konjunkturális kilátások

Részletesebben

Volksbank Ingatlan Alapok Alapja Éves jelentés 2007.

Volksbank Ingatlan Alapok Alapja Éves jelentés 2007. Volksbank Ingatlan Alapok Alapja Éves jelentés 2007. VOLKSBANK INGATLAN ALAPOK ALAPJA ÉVES JELENTÉS 2007. I. A Volksbank Ingatlan Alapok Alapja (VIALA) bemutatása 1. Alapadatok Alap neve: Volksbank Ingatlan

Részletesebben

A környezet alapvető A tervezés változása és az összetevői az egyes periódusokban. A környezet alapvető összetevői

A környezet alapvető A tervezés változása és az összetevői az egyes periódusokban. A környezet alapvető összetevői Hogyan tanulmányozhatók a stratégiaalkotás eddigi eredményei? 1. előadás vázlata Mottók - Mi várható el és mi nem a stratégiától? Stratégiai gondolkodás felülnézetből A tervezés evolúciója Stratégiai paradigmák

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Főbb piacgazdasági fogalmak és összefüggések 2. lecke A közgazdaságtan szintjei:

Részletesebben

A Magyar Posta Biztosító Zrt. PostaAutóŐr kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának 2016. január 1-jétől alkalmazandó tarifája

A Magyar Posta Biztosító Zrt. PostaAutóŐr kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának 2016. január 1-jétől alkalmazandó tarifája A Magyar Posta Biztosító Zrt. PostaAutóŐr kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának 2016. január 1-jétől alkalmazandó tarifája Ügyfélszolgálat: 06 40 200 480 (H 8:00-20:00, K-P 8:00-18:00) Fax: 06 1 423

Részletesebben

A főbb témakörök listája

A főbb témakörök listája A főbb témakörök listája Nem jelenti azt, hogy kizárólag ezek közül lehetnek vizsgakérdések (nem mind részletezettek, a teljes számonkérhető anyag a tankönyv és az előadás fóliák), de a hangsúly ezeken

Részletesebben

SZKC_102_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõje: Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKC_102_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõje: Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. LÁZÁR ERVIN: SZEGÉNY SZKC_102_08 DZSONI ÉS ÁRNIK a z é n d i m e n z i ó i miben vagyunk ügyesek modul szerzõje: Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári lázár

Részletesebben

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak ALAPKÉRDÉSEK TISZTÁZÁSA I. A gazdasági törvények lényege:

Részletesebben

Lakossági felhasználók számára kiszámlázott használati melegvíz alapdíj ezer Ft 0 0

Lakossági felhasználók számára kiszámlázott használati melegvíz alapdíj ezer Ft 0 0 I. 1. A fűtési időszak átlaghőmérséklete C 7,8 6,8 2. Lakossági felhasználók számára értékesített fűtési célú hő GJ 4 565 6 716 3. Lakossági felhasználók számára értékesített használati melegvíz felmelegítésére

Részletesebben

OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP 2011. ÉVES JELENTÉS

OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP 2011. ÉVES JELENTÉS OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP 2011. ÉVES JELENTÉS 2012. április 27. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása Az Alap hozamának összetevői: az ingatlanok bérleti bevételei, az

Részletesebben

Helyi termékek és szolgáltatások a turizmusban - Helyi termék mintaprogram a Dél-Dunántúlon

Helyi termékek és szolgáltatások a turizmusban - Helyi termék mintaprogram a Dél-Dunántúlon Helyi termékek és szolgáltatások a turizmusban - Helyi termék mintaprogram a Dél-Dunántúlon Nemes Nikoletta regionális marketing menedzser Magyar Turizmus Zrt. Orfű, 2015. november 15. Helyi termék mintaprogram

Részletesebben

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben!

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Információtartalom vázlata: A vállalkozás fogalma o Az üzleti vállalkozás célja, érdekeltjei,

Részletesebben

LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK: A TALAJ

LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK: A TALAJ POLGÁR DEMOKRÁCIÁBN LEGFONTOSBB TERMÉSZETI KINCSÜNK: TLJ Készítette: Vásárhelyi Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCI 8. ÉVFOLYM SZK208_26 362 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

2011.01.24. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlődése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része

2011.01.24. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlődése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része Definiciók Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Fel! Lendülés? Miért éppen a hitelbiztosítás? Miért éppen a követelésbehajtás? Vanek Balázs Fióktelep Vezető ő Atradius Hitelbiztosító

Fel! Lendülés? Miért éppen a hitelbiztosítás? Miért éppen a követelésbehajtás? Vanek Balázs Fióktelep Vezető ő Atradius Hitelbiztosító Napi Gazdaság Faktoringreggeli Fel! Lendülés? Miért éppen a hitelbiztosítás? Miért éppen a követelésbehajtás? Fióktelep Vezető ő Atradius Hitelbiztosító Budapest, 2011. november 24. 1 Budapest, Napi Gazdaság

Részletesebben

OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP. 2014 június 30. FÉLÉVES JELENTÉS

OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP. 2014 június 30. FÉLÉVES JELENTÉS OTP INGATLANBEFEKTETÉSI ALAP 2014 június 30. FÉLÉVES JELENTÉS 2014. augusztus 25. I. Általános adatok Az OTP Ingatlanbefektetési Alap nyilvános forgalomba hozatallal létrehozott, nyíltvégű ingatlanforgalmazó

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

A RÁBA Nyrt. 2013. I-IV. negyedéves jelentése ÖSSZEFOGLALÁS

A RÁBA Nyrt. 2013. I-IV. negyedéves jelentése ÖSSZEFOGLALÁS A RÁBA Nyrt. 2013. I-IV. negyedéves jelentése Nem auditált, konszolidált negyedéves jelentés a Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskészítési Szabványok (IFRS) szerint A társaság neve: RÁBA Járműipari Holding Nyilvánosan

Részletesebben

a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait!

a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait! 1. a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait! b) Milyen szerepet játszanak a koncentrált piacok a külkereskedelemben? Milyen nemzetközi szabályok, egyezmények

Részletesebben

Az amerikai bankrendszer sajátosságai. Az RMKT szövetkezeti kutatócsoport vállalkozása MEMENTO

Az amerikai bankrendszer sajátosságai. Az RMKT szövetkezeti kutatócsoport vállalkozása MEMENTO MEMENTO Az RMKT szövetkezeti kutatócsoport vállalkozása A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) szövetkezeti kutatócsoportot hozott létre. Ez a csoport interdiszciplináris megközelítésben szándékszik

Részletesebben

1. A fűtési időszak átlaghőmérséklete C 5,72 7,82 2. Lakossági felhasználók számára értékesített fűtési célú hő GJ 8962 7342

1. A fűtési időszak átlaghőmérséklete C 5,72 7,82 2. Lakossági felhasználók számára értékesített fűtési célú hő GJ 8962 7342 Az előző két üzleti évben távhőszolgáltatással kapcsolatban elért, az eredmény-kimutatásban szereplő árbevételre és egyéb bevételekre vonatkozó információk (a felhasználóhoz legközelebb eső felhasználási

Részletesebben

A marketing, a tervezés és a technológia a vevőigények szolgálatában

A marketing, a tervezés és a technológia a vevőigények szolgálatában A MARKETING ESZKÖZEI A marketing, a tervezés és a technológia a vevőigények szolgálatában A vásárlói igényeik határozzák meg a fejlődés irányát a vegyiparban is. A projektekben meghonosodott az ágazatok

Részletesebben

WIMMER Ágnes. A vállalati hatékonyság külső befolyásoló tényezői

WIMMER Ágnes. A vállalati hatékonyság külső befolyásoló tényezői WIMMER Ágnes A PIACI NORMÁK SÉRÜLÉSE, üzleti döntések és a vállalati hatékonyság Az üzleti vállalkozások környezetére vonatkozó előfeltevések és ezek érvényesülése keretet szab az üzleti döntésekhez és

Részletesebben

A Polgári Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója a vállalkozói hitelek esetén alkalmazott kondíciókról

A Polgári Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója a vállalkozói hitelek esetén alkalmazott kondíciókról HIRDETMÉNY A Polgári Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója a vállalkozói hitelek esetén alkalmazott kondíciókról Érvényes: 2011. július 1. A Hirdetmény közzététele: 2011. július 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

Részletesebben

Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 10. hét. 2018/2019/I. Kupcsik Réka

Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 10. hét. 2018/2019/I. Kupcsik Réka Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 10. hét 2018/2019/I. Témakörök I. Tökéletesen versenyző vállalat II. Tökéletesen versenyző iparág III. Monopólium konstans határköltséggel

Részletesebben

Számjel. Fejezet. Mérlegjelentés - IV. negyedéves gyorsjelentés. 2012 Gyorsjelentés ... a beszámoló elkészítéséért kijelölt felelős személy

Számjel. Fejezet. Mérlegjelentés - IV. negyedéves gyorsjelentés. 2012 Gyorsjelentés ... a beszámoló elkészítéséért kijelölt felelős személy A fejezet megnevezése, székhelye: Irányító szerv: Számjel 722601 1051 14 02/00 050984 PIR-törzsszám Szektor Fejezet Címrend ÁHT A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 1101 Mérlegjelentés - IV. negyedéves

Részletesebben