Biológia 12. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biológia 12. osztály"

Átírás

1 Biológia 12. osztály 1 Biológia 12. osztály Tartalom 1. Baktériumok vizsgálata Baktériumok szaporodásának vizsgálata Kalcium kimutatása Nedvességtartalom kimutatása Lipidek vizsgálata Fehérjék vizsgálata Fehérjék izoelektromos pontjának meghatározása Enzimműködés vizsgálata - szaharóz bontása Plazmolízis Mitótikus sejtosztódás vizsgálata Lebontó folyamatok vizsgálata Klorofillok vizsgálata Illóolajok vizsgálata Szerzők: Dávidné Varga Gabriella, Tóth Anita Lektorálta: Dr. Farkas Sándor egyetemi docens A kísérleteket elvégezték: Laczóné Tóth Anett és Máté-Márton Gergely laboránsok Készült a TÁMOP / A természettudományos oktatás módszertanának és eszközparkjának megújítása Kaposváron című pályázat keretében Felelős kiadó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tananyagot a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztette Szakmai vezető: Vámosi László laborvezető, Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár A fényképeket készítette: Szellő Gábor és Tamás István, Régió Média Bt. Tördelőszerkesztő: Parrag Zsolt, Ráta 2000 Kft. Kiadás éve: 2012, példányszám: 90 db VUPE 2008 Kft Kaposvár, Kanizsai u. 19. Felelős vezető: Vuncs Rita Második javított kiadás, 2013.

2 Biológia 12. osztály 2 1. Baktériumok vizsgálata Készítette: Dávidné Varga Gabriella Emlékeztető, gondolatébresztő A prokarióták a legegyszerűbb felépítésű, már sejtes szerveződést mutató élőlények. Fajaik nagyobb hányadát a valódi baktériumok teszik ki. Közös jellemzőjük, hogy testfelépítésük jelentősen eltér az eukarióta sejtekétől. Állandó sejtalkotóik a sejtfal, a sejthártya, a sejtplazma, valamint az örökítőanyag. Jelentős hányaduk rendelkezik ezeken kívül bakteriális csillókkal, illetve a sejtfalon kívüli nyálkás tokkal. Mivel a sejtfal szilárd anyag, ezért alakja egyben a baktérium alakját, méretét is megadja. Bár a baktériumok szabad szemmel nem láthatóak, jellemzően néhány mikrométeres nagyságúak. Életünk nagyon sok területén találkozunk velük. Keressünk baktériumokat megecetesedett borban, megsavanyodott tejben, és akvárium vizében! Hozzávalók (eszközök, anyagok) főzőpohárban 50 cm 3 bor, főzőpohárban 50 cm 3 nem pasztörizált friss tej, termosztát (vagy megecetesedett bor előkészítve és másik főzőpohárban frissen kimért bor; illetve megsavanyodott tej előkészítve és másik főzőpohárban friss tej), ph-papír szénabacilus tenyészet, vagy olyan akvárium vize, melynek felszínén szénabacilusok vannak, szemcseppentő, tárgylemez, fedőlemez, Bunsenégő, gyufa, csipesz, fukszin-oldat, szűrőpapírcsík, mikroszkóp Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Ecetsav baktérium megfigyelése: Tegyél főzőpohárba 50 cm 3 bort! Néhány napig tartsd C-on termosztátban! Figyeld meg a felszínét, szagát, kémhatását! Milyen változást tapasztalsz? Adj magyarázatot! (A kísérlet előkészített és frissen kimért bor összehasonlításával is elvégezhető.) 2. Tejsavbaktérium megfigyelése: Nem pasztörizált tejet hagyj állni 30 C-on termosztátban órát! Milyen változást tapasztalsz? Adj magyarázatot! (A kísérlet előkészített és frissen kimért tej összehasonlításával is elvégezhető.) 3. Szénabacilus megfigyelése: Akvárium vizének tetején lévő szivárványos rétegből (vagy szénabacilus-tenyészetből) cseppents tárgylemezre! Miután egy fedőlemezzel szétkented a mintát, a tárgylemezt az alsó oldalával Bunsen-égő lángja felett néhányszor húzd át! Ezután cseppents fuxin-oldatot a preparátumra! Néhány perc múlva a felesleges festékoldatot egy szűrőpapírcsíkkal szívasd le! Fedőlemezzel fedd le és mikroszkóppal nagy nagyítással vizsgáld a szénabacilusokat!

3 Feladatlap 3 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály 1. Hasonlítsd össze a néhány napig 30 C-on tartott, levegővel érintkező bort a friss borral! a. Adj magyarázatot! Egészítsd ki a szöveget! Az eredetileg kellemes illatú bor..... változott. A ph papírral kimutatott kémhatása... vált. Felszínén.. jelent meg, benne az elszaporodó. Ezek a mikroorganizmusok oxidálták a borban lévő.., képlete:... Az átalakulás végterméke az...., képlete... b. Véleményed szerint végbement volna-e a változás, ha a bort egy lombikot teletöltve és bedugaszolva tettük volna a termosztátba? Miért? c. Milyen szerepe van a folyamatban a termosztátnak?.... d. Végbement volna a változás a hűtőszekrényben? Hasonlítsd össze a 30 C-on tartott tejet a frissel! a. A tejbaktériumok a tej melyik összetevőjét alakítják át?... b. Milyen vegyület keletkezése okozza a jellegzetes szagot?.... c. Mi történik a tej fehérjéivel ennek hatására?.... d. A tejbaktériumok anyagcseréjét jellemezd a C forrásuk és az energiaforrásuk alapján!...6 e. Véleményed szerint végbement volna-e a változás, ha a tejet egy lombikot teletöltve és bedugva tettük volna a termosztátba? Miért?... f. Hogy nevezzük az ilyen lebontó folyamatot, amihez nem kell oxigén?..... g. Írj példát ilyen folyamatra az emberi szervezetből!..... h. Otthon milyen módon előzheted meg a tej megsavanyodását? A szénabacilus megfigyelése Az egyszerű festéssel a nehezen látható baktériumokat is láthatóvá tetted! Egyúttal a sejt alakját is megállapíthatod! A mikroszkóp látómezejében sok pálcika alakú baktériumot figyelhetsz meg, amelynek többsége szénabacilus. Rögzített és festett formában nem csak az ostor nélküli, hanem a többi (ostoros, spórás) fejlődési alak is tanulmányozható. a. Hasonlítsd össze az általad látottakat a társaidéval, majd készíts a megfigyelt szénabacilusokról egyszerű rajzot! Felhasznált irodalom ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp HORVÁTH Sándor (1980) Mikrobiológiai praktikum, Budapest, Tankönyvkiadó pp LÉNÁRD Gábor (2007) Biológia 10., Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

4 Biológia 12. osztály 4 2. Baktériumok szaporodásának vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella A baktériumok széles körű elterjedését többek között gyors szaporodásuk tette lehetővé. Kedvező körülmények között igen gyorsan képesek ivartalanul is szaporodni. Egyszerű szerveződésük lehetővé teszi, hogy örökítő anyaguk megkettőződése után minden más sejtalkotójukon megosztozva kettéhasadjanak. Vizsgáljuk meg hogyan hatnak a baktériumok szaporodására különböző környezeti tényezők: a hőmérséklet változása, az ultraibolya-sugárzás és az antibiotikumok! Hozzávalók (eszközök, anyagok) 1. kémcsőállvány, 5 kémcsőben 45 C-ra lehűtött steril baktérium táptalaj, steril oltópálca, szénabacilus-tenyészet, 5 steril Petri-csésze fedővel, sorszámozva, hűtőszekrény mélyhűtővel, termosztát (vagy inkubátorszekrény), szárítószekrény. 2. kémcsőállvány, 3 kémcsőben 45 C-ra lehűtött steril baktérium táptalaj, steril oltópálca, szénabacilus- tenyészet, 3 steril Petri-csésze fedővel, sorszámozva, fekete foto karton, UV-lámpa, antibiotikum tabletta, termosztát (vagy inkubátorszekrény) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Vigyél oltópálcával egy-egy cseppet szénabacilus tenyészetből 5 kémcsőben lévő baktérium táptalajra! Keverd össze a táptalajt az oltókaccsal, majd öntsd ki 1-1 Petri csészébe! Miután lefedted, tedd az elsőt mélyhűtőbe, a másodikat a hűtőszekrény legmagasabb hőmérsékletű helyére, a harmadikat szobahőmérsékletre, a negyediket 37 C-os termosztátba, az ötödiket pedig először 2 órán keresztül 105 C-os szárítószekrénybe, majd szobahőmérsékletre! Vizsgáld meg a Petri csészék tartalmát 3-4 nap múlva! (A vizsgálatot előkészített baktérium-tenyészeteken is végezheted!) a. Számold meg a képződött baktériumtelepek számát! b. Ábrázold a kapott értékeket diagramon! c. Keress összefüggéseket a baktériumok szaporodása és a környezeti hatások között! 2. Vigyél oltópálcával egy-egy cseppet szénabacilus tenyészetből 3 kémcsőben lévő baktérium táptalajra! Keverd össze a táptalajt az oltókaccsal, majd öntsd ki 1-1 Petri csészébe! Az elsőt félig fedd le fekete foto kartonnal és helyezd egy órára kvarclámpa alá! A második Petri csésze közepére tegyél egy félbetört antibiotikum tablettát! A harmadik tartalmát hagyd meg eredeti állapotában kontrollnak! Mindhárom Petri csészét tedd két napra 37 C-os termosztátba, és ezután vizsgáld! (Amennyiben erre nincs lehetőség, a vizsgálatot előkészített baktérium-tenyészeteken is végezheted!) a. Hasonlítsd össze a baktérium telepeket! b. Rajzold le, és magyarázd a tapasztaltakat!

5 Feladatlap 5 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály 1. a. Írd be a táblázatba a különböző hőmérsékleten tartott baktérium-tenyészeteken megszámolt telepek számát! hőmérséklet 1. mélyhűtő 2. hűtő 3. szoba C C telepek száma hőmérséklet b. Ábrázold a telepek számát oszlopdiagramon a hőmérséklet függvényében! +szobah. c. Vonj le következtetést a kísérlet eredményéből! Hogyan hatnak a különböző hőmérsékletek a baktériumok szaporodására? a. Figyeld meg és hasonlítsd össze az UV sugárzásnak kitett és az antibiotikumot tartalmazó Petri-csészékben megjelenő baktérium-telepek számát és elhelyezkedését a kontrollal! b. Vonj le következtetést a kísérlet eredményéből! Hogyan hat az UV sugárzás, illetve az antibiotikum a baktériumok szaporodására? Írj rá példát, hol hasznosíthatjuk a tapasztaltakat! c. Rajzold le a megfigyeléseid eredményét az alábbi Petri-csészéket jelképező körökbe! Felhasznált irodalom BÁN Sándor (2010) Biológia 10, Szeged, Maxim Könyvkiadó pp LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok Budapest, Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

6 Biológia 12. osztály 6 3. Kalcium kimutatása Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita A kalcium-ion minden élőlényben előfordul. A sejtplazma fehérjéinek negatív töltésű csoportjaihoz kapcsolódva csökkenti a plazmakolloidok hidratáltságát. A kalcium-ion a fehérjemolekulákra vízelvonó, zsugorító hatású. A növényekben, kötötten a sejtfal középső rétegének egyik anyagában, a pektinben található. A növényi sejtekre mérgező savak sók formájában közömbösítődnek. A keletkező kristályok anyaga főként kalcium-oxalát és kalcium-karbonát. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp kémcsövek, kémcsőfogó, kémcsőállvány főzőpohár égő, gyufa tárgylemezek, fedőlemezek cseppentő szűrőpapír, tölcsér növényi, vagy állati eredetű hamu vöröshagyma Begónia levélnyele desztillált víz híg (10 %-os) sósav, 1:1 hígítású sósav 20 %-os kénsav vizes glicerin Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Egy kémcsőbe tegyél egy kevés hamut, önts rá kb. harmadáig sósavat, és 1-2 percig melegítsd óvatosan (feltárás)! Utána szűrd át egy másik kémcsőbe! A szűrletből tegyél egy cseppet tárgylemezre, és láng fölé tartva párold be! A maradékra cseppents desztillált vizet és híg kénsavat! Enyhén melegítsd, amíg a csepp szélén nem látsz kristályosodást. Fedd le és vizsgáld meg mikroszkóp alatt! Hisztokémiai kimutatás: Mikroszkópos vizsgálatnál először az objektív lencséjét a lehető legközelebb állítsd a mintához, utána nézz az okulárba, és az objektívet távolítva keress éles képet! Így elkerülhető, hogy a legnagyobb nagyítás esetén az objektív lencséje belenyomódjon a vizsgált mintába. 2. Csípj le egy pici darabot a vöröshagyma száraz, külső pikkelyleveléből, tárgylemezen fedd le egy csepp vízzel! Mikroszkóp alatt keress a sejtekben hosszúkás, oszlopszerű kalciumoxalát (Ca(COO) 2 ) kristályokat, amilyeneket az ábrán látsz! Figyeld meg pontosabban az alakjukat! Emeld fel a fedőlemezt, cseppents híg kénsavat a metszetre, és újra fedd le, vizsgáld meg mikroszkóppal! 3. Készíts vékony metszetet a begónia levélnyeléből, fedd le egy csepp vízzel! Mikroszkóp alatt keress kristályokat! A fedőlemez egyik szélére tegyél egy csepp 1:1 hígítású sósavat, és a másik széléhez tartott szűrőpapírcsíkkal szívasd át a fedőlemez alatt! Vizsgáld meg újra!

7 Feladatlap 7 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály 1.1. Az első kísérletben keletkező szilárd anyag a kalcium-ion jelenlétét mutatja. Milyen vegyület alkotja a kivált kristályokat? 1.2. Milyen színűek és milyen alakúak a kristályok? Rajzold le! Hogy nevezzük a növényi sejtek kristályait? Mi a szerepük? 2.2. Hisztokémiai kimutatásnak nevezzük azt az eljárást, amikor szövettani-sejttani preparátumokon biokémiai eljárásokat alkalmaznak biogén elemek és vegyületek azonosítására, lokalizálására, egymástól való elkülönítésére. Milyen növényi szövetet vizsgáltál? 2.3. Hogyan változott meg a vöröshagyma fellevelében előforduló kristályok alakja a 2. kísérlet során? 2.4. Írd le a kalcium-oxalát kénsavval történő reakcióját! 3.1. Milyen alakú kristályokat láttál a begónia levélnyelének metszetében? 3.2. Mit figyeltél meg a sav hozzáadása után? 3.3. Melyik kalcium-vegyület a kristályok anyaga? Indokold meg a választ! 3.4. Írd le a kristály és a sósav reakcióját! Felhasznált irodalom LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok. (ötödik kiad.) Budapest, Tankönyvkiadó. pp PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve. Budapest, Gondolat Könyvkiadó. 36. p. ÁBRA: saját ötlet alapján.

8 Biológia 12. osztály 8 4. Nedvességtartalom kimutatása Készítette: Tóth Anita Emlékeztető, gondolatébresztő Az élőlényekben előforduló szervetlen biogén vegyületek legnagyobb része víz. Az átlagos víztartalom tömeg %. A víz egy része kötötten van jelen, másik része ún. szabad víz, ami egyszerű fizikai módszerekkel eltávolítható. Az élőlényekből származó biológiai anyagok nedvességtartalma tömegállandóságig történő szárítással határozható meg. A szárítás hőmérsékletén (általában 105 C-on) a víz eltávozik, a tömegveszteség adja a nedvességtartalmat, a visszamaradó rész a szárazanyag. Az exszikkátor egy laboratóriumi edény. Az alján szárítószer van, pl. kalcium-klorid. Fedele jól zár. A kiszárított anyagokat megóvja a nedvességtől. Kis nedvességtartalmú mintákat szárítani is lehet benne. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mixer dörzsmozsár analitikai mérleg szárítóedények (vagy Petricsészék) kés szárítószekrény gyors nedvesség-meghatározó műszer gomba különböző növényi részek: pl. húsos termések, friss levelek, magvak, faág különböző állati anyagok: pl. friss hús, máj, tojás, túró Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Válassz egy vizsgálati anyagot! Késsel vágd apróra, utána mixerben aprítsd tovább, hogy a darabok ne legyenek 3 mm-nél nagyobbak! Magvakból és termésekből még a 3 mm-nél kisebbeket is zúzd össze mozsárban! 2. Mérd meg analitikai mérlegen az előzőleg kiszárított szárítóedény tömegét, a fedelével együtt, és jegyezd le! Utána tegyél bele az aprított mintából annyit, hogy vékony rétegben szétteríthető legyen benne, és a tömege 2-5 g között legyen! Tedd a szárítóedényedet a szárítószekrénybe egy megjelölt helyre a fedelét tedd mellé és tartsd ott 105 C-on legalább egy órán át! Szárítás után tedd rá a fedelét és úgy helyezd az exszikkátorba, hagyd kihűlni! Végül mérd le újra a fedelével együtt! 3. A nedvességtartalom meghatározásához addig kell ismételni az egy órás 105 C-on való szárítást, míg két mérés között a különbség legfeljebb 0,25 %. 4. Nézd meg a gyors nedvesség-meghatározó műszeren, milyen magok víztartalmát lehet vele mérni! Utána válassz a mintákból, és a műszer leírási útmutatója alapján végezd el a mérést! Jegyezd fel a leolvasott %-os értéket!

9 Feladatlap 9 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály Jegyezd le a mért tömegeket! A szárítóedény tömege: M = A bemért minta és a szárítóedény együttes tömege: A = A kiszárított minta és a szárítóedény együttes tömege: B = A %-os nedvességtartalmat a következőképpen számold ki! A B N % = 100 N % = A M A többiek más mintákkal dolgoztak. Írd össze a kapott eredményeket és hasonlítsd össze a különböző növényi részek %-os nedvességtartalmát! Melyikben volt meglepően sok vagy kevés víz? Miért kell maximum 105 C-on szárítani a mintákat? Ha tömegállandóságig szárítjuk az anyagokat, vízmentesek lesznek? Írd össze a gyors nedvességmérővel mért eredményeket! Melyik a legszárazabb mag? Mi az élő sejtekben található víz biológiai jelentősége? Felhasznált irodalom LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok. (ötödik kiad.) Budapest, Tankönyvkiadó. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

10 Biológia 12. osztály Lipidek vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita A Szudán-III a Szudán-vörös festékcsalád egyik színezéke. Vöröses-narancssárga, szagtalan por, vízben egyáltalán nem oldódik. 70 %-os etanolban oldott, telített oldata mikroszkópszínezék. Jellegzetes színűre festi a hidrolizálható lipideket. A kémiailag tiszta lecitin szobahőmérsékleten szilárd, viaszszerű, sárga színű anyag. A tojássárgájában találták meg először, de minden élő sejtben előfordul. Az emlősök sejtmembránjának kb. 18 %-a lecitin. Hozzávalók (eszközök, anyagok) 8 db kémcső, kémcsőállvány, kémcsőfogó cseppentő dörzsmozsár v. mixer vegyszeres kanál Bunsen-égő mikrotóm, beágyazó kazetta kerettel mikroszkóp tárgylemezek, fedőlemezek 3 db óraüveg (v. Petri-csésze) 2 db főzőpohár üvegbot tölcsér, szűrőpapír napraforgómag, dióbél (kukorica, lencse) zsíros darált hús, tej Szudán-III festék oldata desztillált víz 50 %-os etanol tojássárgája aceton 96 %- os etanol Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Zsírok, olajok kimutatása Mixerben aprítsd fel a vizsgált növényi részeket és a darált húst! Tegyél mindegyikből 1 cm-es magasságig négy számozott kémcsőbe, önts hozzájuk vizet kb. a kémcső harmadáig, és pár percig melegítsd! Az ötödik kémcsövet töltsd harmadáig tejjel! Mindegyik mintához tegyél 3-3 csepp Szudán-III oldatot, utána rázd össze a kémcsövek tartalmát! Néhány perc után vizsgáld meg! 2. Olajok hisztokémiai kimutatása Készíts mikrotómmal 2-2 vékony metszetet a magok és a dióbél belsejéből! A metszeteket egy óraüvegen tedd vízbe, ill. áztasd 5 percig Szudán-III oldatában! A festés nélküli, natúr metszeteket fedd le egy csepp vízzel és vizsgáld meg mikroszkóppal! Önts alkoholt egy óraüvegre, és gyors mozdulatokkal mosd ki benne a festett metszeteket, aztán fedd le egy csepp vízzel! Ismét nézd meg mikroszkóppal! 3. Lecitin vizsgálata Egy tojás sárgájának kb. ötödét tedd a főzőpohárba! Elszívó fülke alatt melegíts etanolt! Állandó keverés közben önts a sárgájához 15 cm 3 (3/4 kémcsőnyi) forró etanolt! Miután lehűlt, szűrd át egy kémcsőbe! Ha nem elég tiszta a szűrlet, ismételd meg a szűrést! Egy száraz kémcsőbe önts 2 cm 3 acetont, adj hozzá néhány csepp tiszta szűrletet! Az alkoholos kivonatból csepegtess desztillált vízbe is! A maradék szűrlethez csepegtess desztillált vizet! Figyeld meg a változásokat!

11 Feladatlap 11 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály 1. Melyik vizsgált minta tartalmaz zsírt vagy olajat? Hasonlítsd össze a kémcsövek tartalmát aszerint, hogy hol helyezkedik el a festék! 2.1. Miért kellett gyorsan kimosni a festéket? 2.2. Miben különbözik a natúr és festett metszetek mikroszkópos képe? 3.1. A lipidek melyik csoportjába tartozik a lecitin? 3.2. Miért etanolt használtál kivonószerként? 3.3. Mit tapasztaltál, miután az alkoholos oldatot acetonba csepegtetted? Mi lehet a magyarázata? 3.4. A desztillált vízbe csepegtetéskor mit észleltél? Magyarázd a változást! 3.5. Mi történt, amikor az alkoholos kivonatba csepegtetted a vizet? 3.6. Magyarázd meg a lecitin oldódási sajátságait a molekulaszerkezete alapján! Felhasznált irodalom LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok. (ötödik kiad.) Budapest, Tankönyvkiadó. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

12 Biológia 12. osztály Fehérjék vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita Tömény salétromsavval, hevítés hatására az aromás vegyületek sárga színű nitrovegyületekké alakulnak át. A xanthos szó görögül sárgát jelent. A fehérjék aminosavainak lebontásakor keletkező karbamid hevítésekor - ammóniafejlődés mellett - biuret keletkezik. A biuret nevű vegyület és a háromnál több aminosavból álló peptidek lúgos közegben a réz-ionnal lila színű koordinációs komplexet képeznek. Hozzávalók (eszközök, anyagok) főzőpoharak, tölcsér kémcsövek, kémcsőállvány, kémcsőfogó cseppentő mixer vattacsomó, redős szűrőpapír Bunsen-égő kisméretű Erlenmeyer-lombik mérőhenger szike óraüveg tej tojásfehérje bab v. borsó, vízben duzzasztott bab tömény salétromsav desztillált víz % -os nátrium-hidroxidoldat 1 %-os, 5 %-os réz-szulfátoldat telített konyhasó-oldat etanol kristályos réz-szulfát szalicilsav 5 %-os ólomacetát-oldat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Készíts fehérjeoldatot: a tojásfehérjéhez adj kb. ötszörös mennyiségű vizet, rázd jól össze, utána szűrd át tölcsérbe helyezett vattacsomón! A magokat őröld finomra a mixerben! Az őrleményt forrald néhány percig vízben, majd szűrd át redős szűrőpapíron! 1. Kimutatás xantoprotein-reakcióval Három kémcsőbe önts 2-2 cm 3 fehérjeoldatot, babőrlemény oldatát és tejet! Csepegtess mindháromba 1 cm 3 salétromsavat, majd óvatosan melegítsd színváltozásig! 2. Kimutatás biuret-reakcióval A duzzasztott magból készíts egy vastag metszetet és egy óraüvegen áztasd fél órán át 5%- os rézszulfát-oldatban! Tölts kémcsövekbe 2-2 cm 3 fehérjeoldatot, babőrlemény oldatát és tejet! Önts mindegyikhez 1 cm 3 nátrium-hidroxid-oldatot, utána színváltozásig csepegtess hozzájuk 1%-os rézszulfát-oldatot! Később öblítsd le a beáztatott magszeletet és csepegtess rá nátrium-hidroxid-oldatot! 3. Fehérjék kicsapása Tölts fel harmadáig fehérje-oldattal négy kémcsövet! Az elsőhöz önts egy kevés sóoldatot, utána adagold tovább kicsapásig! A második kémcsőbe dobj apró réz-szulfát kristályt! A harmadikhoz önts először kevés, majd kicsit több etanolt! A negyedikhez adj szalicilsavat! Mind a négy kémcső tartalmához önts vizet, és figyeld meg a változásokat! 4. Kéntartalmú aminosavak kimutatása Önts a lombikba 2 cm 3 tojásfehérje-oldatot, 5 cm 3 NaOH-oldatot, adj hozzá 2 csepp ólomacetát-oldatot! Rázd jól össze és enyhén melegítsd a lombik tartalmát! Figyeld meg a változást!

13 Feladatlap 13 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály 1.1. Milyen színváltozást tapasztaltál a salétromsav hatására? Mi történt a kémcsövekben? 1.2. Tartalmaznak-e a vizsgált minták fehérjét? Van-e bennük aromás gyűrű? 1.3. Létezhet olyan fehérje, amit nem mutathatunk ki a xantoprotein-reakcióval? 2.1. Mit tapasztaltál a vizsgált anyagokban a rézszulfát-oldat hozzáadása után? 2.2. A fehérjemolekula melyik részletét mutatja ki a biuret-reakció? 2.3. Minden fehérje adja ezt a reakciót? 3.1. Mit tapasztaltál a 3. kísérlet során? 3.2. Melyik kémcsőben volt fokozatos a változás? 3.3. Hogyan változott a kémcsövek tartalma víz hozzáadása után? Magyarázd meg a jelenség okát! 3.4. Melyik esetben történt reverzibilis, ill. irreverzibilis koaguláció? A kísérletben használt anyagokon kívül milyen hatásra történne hasonló kicsapódás? 4.1. A fehérjék kéntartalma lúggal forralva kén-hidrogénné alakítható, ami ólomsókkal fekete ólomszulfid csapadékot ad. Mi történt a lombikban a melegítés hatására? Mire utal a változás? 4.2. Az aminosavak közül melyik tartalmaz ként? Felhasznált irodalom LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok. (ötödik kiad.) Budapest, Tankönyvkiadó. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

14 Biológia 12. osztály Fehérjék izoelektromos pontjának meghatározása Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita Az aminosavak savas karboxil- és bázikus amino-csoportot is tartalmaznak. A két csoport kölcsönhatása következtében negatív töltésű karboxilát- és pozitív töltésű ammónium-csoport jön létre, ionizált forma alakul ki. A kétpólusú részecskét ikerionnak nevezzük. Akárcsak az aminosavak, a peptidek és fehérjeláncok is ikerionos szerkezetűek. Vizes oldatokban, az aminosavak oldalláncától és a közeg kémhatásától függően, különböző mértékben van jelen a kation, az ikerionos forma, és az anionos forma. Egy meghatározott ph-értéken egyenlő mértékben ionizált az aminosav mindkét csoportja. Kifelé semleges, elektromos erőtérben ionvándorlás történik. Azt a ph-értéket, amelynél főként semleges formában van jelen a molekula, izoelektromos pontnak nevezzük. A fehérjék oldhatósága az izoelektromos ponton a legkisebb. Hozzávalók (eszközök, anyagok) kémcsövek kémcsőállvány biopipetta ph-mérő 1 %-os zselatin oldat 0,1 mól/dm 3 nátrium-acetát-oldat 0,1 mól/dm 3 ecetsav-oldat 1 mól/dm 3 ecetsav-oldat etanol desztillált víz Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Hat számozott kémcsőbe mérd be pipettával a táblázatban felsorolt anyagokat! A mennyiségek cm 3 -ben vannak megadva. 2. Rázd jól össze a kémcsövek tartalmát! 3. A 4. kémcsőbe, rázogatás közben annyi alkoholt adagolj pipettával, hogy rövid ideig tartó állás után kevés csapadék keletkezzen (kb. 8 cm 3 )! Olvasd le a pipettáról, pontosan mennyit adtál hozzá az alkoholból, és a többi kémcsőbe is ugyanannyit tegyél! Figyeld a zavarosodás mértékét 30 percen keresztül! 4. Amelyik kémcsőben a legnagyobb mértékű a zavarosodás, annak az elegynek a ph-ján van a zselatin izoelektromos pontja. 5. Mérd meg a ph-értékét ph-mérő műszerrel!

15 Feladatlap 15 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály A zselatin tisztított fehérje, amelyet állati kollagénből részleges, savas hidrolízissel (A-típus) vagy részleges, lúgos hidrolízissel (B-típus) vagy enzimatikus hidrolízissel nyernek; az anyag a különböző típusok keveréke is lehet. Izoelektromos pontjuk különböző. Az A-típusú zselatinra a ph 6,0-9,5, a B- típusú zselatinra pedig a ph 4,7-5,6 jellemző. A zselatin fehérje-molekula α-hélixe aminosavból áll. Nagy mennyiségben tartalmaz glicint. Milyen oldatot képez a zselatin? Hogyan változott a zselatin fehérje harmadlagos szerkezete a vizsgálat során? Írd be a táblázatba a mért ph-értéket! Kémcső ,1 mól/dm 3 nátrium-acetát-oldat ,1 mól/dm 3 ecetsav-oldat 0,25 0, mól/dm 3 ecetsav-oldat 0,8 desztillált víz 3,75 3, ,2 1 %-os zselatin oldat ph Mekkora a vizsgált fehérje izoelektromos pontja? Milyen típusú a zselatin? Felhasznált irodalom ÁBRA: saját ötlet alapján.

16 Biológia 12. osztály Enzimműködés vizsgálata - szaharóz bontása Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita Az élesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae) iparilag hasznosított, mint sütőélesztő, bor-, sörélesztő. A Fehling-reagens Cu 2+ -ionokat tartalmaz tartarát-komplex formájában. A gyenge oxidáló tulajdonságú Cu 2+ -ionok hatására lúgos közegben az aldehid-csoportot tartalmazó vegyületek karbonsavvá oxidálódnak. A redukált Cu + -ionok a tartaráttal nem képesek komplex vegyületet képezni, így narancsvörös Cu 2 O csapadék formájában kiválnak az oldatból. A fruktóz lúgos körülmények között glükózzá alakulhat, ez az ún. enoltautomer átrendeződés teszi lehetővé, hogy a ketózok is redukáljanak. A metilénkék bázikus festék, a sejtek savas természetű komponenseihez kötődik. A sejtfalat sötétkékre festi. A metilénkék redox indikátor is, redukált alakja színtelen. Hozzávalók (eszközök, anyagok) kémcsövek, kémcsőfogó pipetták 100 C-os vízfürdő tárgylemez, fedőlemez mikroszkóp 1 %-os glükóz-oldat 1 %-os fruktóz-oldat 10 %-os szacharóz-oldat előre elkészített élesztőkivonat Fehling-reagens (Fehling I. és Fehling II. oldat 1:1 arányú elegye, frissen készítve) metilénkék-oldat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Élesztőkivonat készítése: 25 g élesztőt kevés kvarchomokkal és toluollal mozsárban eldörzsölünk, majd 5 órán át hűtőszekrényben állni hagyjuk. Ezután 1 %-os NaH 2 PO 4 -oldattal centrifugacsövekbe mossuk. 15 perces centrifugálás (5000 ford/perc) után a felülúszót NaH 2 PO 4 -oldattal 80 cm 3 -re egészítjük ki. 2. Mérj egy kémcsőbe 4 cm 3 szaharóz-oldatot és 2 cm 3 élesztőkivonatot, hagyd állni 20 percig! Egy másik kémcsőben 2 cm 3 élesztőkivonathoz önts metilénkék-oldatot, utána 5-10 percre tedd vízfürdőbe! További három kémcsőbe tölts 4-4 cm 3 glükóz-, fruktóz- és szaharózoldatot, majd adj hozzá 2-2 cm 3 Fehling-reagenst! Az utóbbi három kémcsövet 5 percre tedd 100 C-os vízfürdőbe! Figyeld meg a változásokat! A 20 perces várakozási idő után az első kémcső tartalmát is vizsgáld meg Fehling-reagenssel! A várakozási idő alatt a második kémcsőből, a metilénkékkel festett élesztőkivonatból cseppents tárgylemezre, fedd le, majd vizsgáld meg mikroszkóp alatt!

17 Feladatlap 17 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály A szénhidrátok melyik csoportjába tartoznak a vizsgált vegyületek? Miből épül fel a szaharóz molekulája? Milyen színváltozásokat tapasztaltál a glükóz oldatban a Fehling-próba során? Melyik kémcsőben lett pozitív a Fehling-próba? Mivel magyarázod a tapasztalatokat? Milyen típusú anyagcserét folytat az élesztőgomba? Milyen sejtalkotókat lehet metilénkékkel festeni? Mit tapasztaltál, miután az élesztőkivonathoz metilénkéket adtál? Mivel magyarázod? Mit láttál a mikroszkópos vizsgálat során? Milyen alakúak az élesztő sejtjei? Hogyan helyezkednek el? mhk.sapientia.ro/www/hu/docman/.../view.html ÁBRA: saját ötlet alapján. Felhasznált irodalom

18 Biológia 12. osztály Plazmolízis Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita Az azonos ozmózisnyomású oldatokat izotóniás oldatoknak nevezzük. Ha a sejtek környezete töményebb, mint a sejtplazma, akkor hipertóniás, ha kisebb, akkor hipotóniás. Hipertóniás közegben a növényi sejtekből víz áramlik ki, a sejtplazma zsugorodik. A merev sejtfal ezt nem követi, így a sejthártya elválik a sejtfaltól. Ez először csak a sejt sarkaiban figyelhető meg. A jelenséget plazmolízisnek nevezzük. Ez általában nem teljes elszakadás, a sejtfalat és a sejthártyát vékony fonalak köthetik öszsze. Határplazmolízisről akkor beszélünk, ha a sejtfaltól való elválás éppen megkezdődik. Ilyenkor a plazmolizáló oldat koncentrációja megegyezik a sejtplazmáéval. A plazmolizálhatóság a sejt élő állapotának bizonyítéka, mert csak az élő sejthártya szemipermeábilis. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp tárgylemezek fedőlemezek csipesz szike cseppentő óraüvegek szűrőpapír (esetleg papír zsebkendő) lilahagyma %-os kálium-klorid-oldat 10 %-kalcium-klorid-oldat desztillált víz forró víz Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Készíts 7 db nyúzatot a hagyma húsos allevelek homorú oldalának bőrszövetéből: vágj ki 2-3 mm-es darabkákat, és hegyes csipesszel húzd le róluk a hártyaszerű bőrszöveti réteget! 1. Az elsőt ez lesz a próba-nyúzat fedd le egy csepp desztillált vízzel és vizsgáld meg mikroszkóp alatt 100 x-os nagyítással! Rajzold le, amit láttál! 2. Két óraüvegre önts egy kevés 10 %-os os kálium-klorid- ill. kalcium-klorid-oldatot, 5 percig áztass bennük egy-egy nyúzatot, utána vizsgáld meg mikroszkóppal! Mindkét nyúzatot tedd vízbe 1-2 percre, és vizsgáld meg újra! 3. További 3 nyúzatot vizsgálj meg, egyenként! Úgy fedd le őket, hogy egy pici víz kilógjon a fedőlemez alól! A látómezőben válassz ki azonos számú sejtet (10-15 darabot) mindhárom esetben! Cseppents a fedőlemez mellé %-os kálium-klorid-oldatokat, utána szűrőpapírral szívasd át a fedőlemez alatt! Egy perc múlva számold meg, hány sejtben történt változás! (Ha szükséges, növeld az időt!) 4. Tegyél egy nyúzatot egy percre forró vízbe, aztán 5 percre 20 %-os KCl-oldatba! Vizsgáld meg mikroszkóppal!

19 Feladatlap 19 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály 1. Rajzol le, amit a próba-nyúzat vizsgálata során láttál! 2.1. Milyen jelenség a plazmolízis alapja? 2.2. Mi a jelenség szerepe a növények életében? 2.3. Milyen a használt oldatok koncentrációja? 2.4. A plazmolízis lehet konvex, vagy konkáv, attól függően, hogy a plazmolizáló oldat alkálifém- vagy alkáliföldfém-ionokat tartalmaz. Milyen változást tapasztaltál a kálium-klorid- és a kalcium-klorid-oldatban áztatott nyúzatok mikroszkópos vizsgálata során? 2.5. Mit figyeltél meg, miután a plazmolizált sejteket vízbe tetted? 3. Jegyezd fel a 3. kísérletrész megfigyelései során kapott eredményeket a táblázatban! kálium-klorid oldat töménysége 5 % 10 % 15 % 20 % plazmolizált sejtek száma 4. Mit láttál a mikroszkóp alatt, amikor a forró vizes áztatás után tetted KCl-oldatba a mintát? Mi a magyarázata? Felhasznált irodalom PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve. Budapest, Gondolat Könyvkiadó. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

20 Biológia 12. osztály Mitótikus sejtosztódás vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita A mitózis a leggyakoribb sejtosztódási forma. Megfigyelésére a növények gyökércsúcsait, ritkábban a hajtás-tenyészőcsúcsot használják. Az osztódás közben látható kromoszómák festésére többféle festéket használnak. A kármin egy természetes eredetű, vörös vagy bíborszínű festék. Kárminvörös pl. a málna termése. A kármint egy közép-amerikai kaktuszon élősködő pajzstetű (bíbortetű) szárított, megtermékenyített nőstényéből vonják ki, de előállítható szintetikusan is. Kárminnal színeznek textíliákat, kozmetikumokat, előfordul festékekben és élelmiszerekben is (E120). Ez a festékanyag sötétvörösre színezi a kromoszómákat, a sejtplazma rózsaszínű lesz tőle. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp tárgylemezek, fedőlemezek óraüveg cseppentő kémcsövek, kémcsőállvány, kémcsőfogó bontótű szike csipesz vízfürdő Bunsen-égő desztillált víz 8-10 napig csíráztatott vöröshagyma ecetsavas kármin-oldat 45 %-os ecetsav-oldat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Mikroszkópos vizsgálatnál először az objektív lencséjét a lehető legközelebb állítsd a mintához, utána nézz a szemlencsébe és az objektívet távolítva keress éles képet! Így elkerülhető, hogy a legnagyobb nagyítás esetén az objektív lencséje belenyomódjon a vizsgált mintába. 2. Csípj le néhány gyökérdarabkát a hagymáról! Önts egy kémcsőbe 2 cm 3 kármin-ecetsavat, tedd bele a gyökereket, és a kémcsövet 15 percre helyezd C-os vízfürdőbe! Utána vedd ki a gyökérdarabkákat, és egy óraüvegre öntött ecetsav-oldatban mosd át őket! Ha túl sötét a metszet, inkább feketés-, nem barnásvörös, akkor mosd tovább, hogy eltávolítsd a felesleges festéket! Tedd a gyökereket egy tárgylemezre, és éles szikével vágj le a gyökércsúcsokból 3-4 mm-es darabkákat (legalább kettőt)! Fedd le a mintákat egy csepp ecetsavoldattal! Függőleges irányból, enyhén nyomd meg a fedőlemezt a bontótű nyelével! Vigyázz, hogy a fedőlemez ne mozduljon el! 3. Vizsgáld meg a metszetet mikroszkóppal, előbb kicsi, aztán fokozatosan egyre nagyobb nagyítással (400x)!

21 Feladatlap 21 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály Mi jellemző az osztódószöveti sejtekre? Mit figyeltél meg a mikroszkópos vizsgálat során? Hol található osztódószövet a növényekben? Milyen sejtek osztódhatnak mitózissal? Milyen sejtek keletkeznek mitózissal? A mitózis melyik szakaszát figyelted meg? Láttál-e nyugalmi állapotú sejteket? Miből lehet megállapítani? Azonos nagyítás mellett, 6-8 különböző látómezőben számold meg az összes sejtet, valamint az osztódó sejteket! Jegyezd le a számokat! sejtek száma osztódó sejtek száma Számold ki az un. mitótikus index értékét! mitótikus sejtszám M i = 100 = összes sejtszám Felhasznált irodalom PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve. Budapest, Gondolat Könyvkiadó. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

22 Biológia 12. osztály Lebontó folyamatok vizsgálata Készítette: Tóth Anita Emlékeztető, gondolatébresztő A lebontó sejtanyagcsere-folyamatok lényege az energiatermelés, valamint kisebb molekulák keletkezése. A lebontó folyamatok során felszabaduló energia egy része kémiai energia formájában megkötődik, másik része átadódik a környezet felé hőenergia formájában. A keletkező kisebb szerves vegyületek a felépítő folyamatokhoz szükségesek. Teljes lebontás csak oxigéndús (aerob) környezetben történhet, a biológiai oxidáció során. Oxigénhiányos (anaerob) körülmények között erjedés (redukció) játszódik le. Energianyerés szempontjából a sejtlégzés kedvezőbb folyamat. A magvak csírázáshoz szükséges tartalék tápanyaga lehet keményítő, fehérje és olaj is. Hozzávalók (eszközök, anyagok) kémcsövek, kémcsőállvány cseppentő v. fecskendő egyfuratú gumidugók üvegcsövek alufólia hőmérő filctoll 4-5 napja csíráztatott magvak (borsó, búza vagy kukorica) friss meszes víz fenolftalein híg (2 %-os) nátriumhidroxid-oldat desztillált víz olaj Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) A következő kísérletek időigényesek. A laborban töltött időt ezzel kezdd, és ezzel fejezd be! 1. Tölts meg egy kémcsövet a csírázó magokkal úgy, hogy a hőmérő belehelyezhető legyen! Csomagold be két réteg alufóliába! Jegyezd fel a hőmérsékletet a munka elején és végén is! 2. Egy kémcsőbe tegyél csírázó magokat, egy másikba önts kb. 1/3-ad részéig meszes vizet! Zárd le mindkét kémcsövet átfúrt dugóval, és üvegcsővel kösd össze őket úgy, hogy a magvas legyen felül! Figyeld a változásokat! 3. Két kémcsövet tölts félig csírázó magokkal, zárd le egyfuratú dugóval! A dugóban olyan hosszú üvegcső legyen, hogy a kémcső fekvő helyzetében a magok fölé érjen és a másik vége 1-2 cm-re kiálljon (15-20 cm-es cső)! A kémcsöveket úgy kell lefektetni, hogy az üvegcsövek vízszintben legyenek. Úgy helyezd el őket, hogy ne mozoghassanak! Az egyik kémcső üvegcsövébe fecskendez néhány cseppnyi (a cső vastagságától függ) fenolftaleinnel megfestett nátrium-hidroxid-oldatot, a másikba olajat! Jelöld meg az üvegcsövön filctollal a cseppek helyét! Figyeld a csőben a folyadékok mozgását!

23 Feladatlap 23 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály 1. Milyen hőmérsékleteket mértél az alufóliába csomagolt kémcsőben? Mi az estleges eltérés magyarázata? kiindulási hőmérséklet: hőmérséklet a munka végén: 2.1. Milyen változást tapasztaltál a meszes vízben? Mit mutattál ki? Írd le a meszes vízben lejátszódó kémiai reakció egyenletét! 2.2. Miért épp a leírt módon kellett összeállítani a kémcsöveket, miért nem fektethetted le? 2.3. Milyen folyamat termeli a meszes vízzel reakcióba lépő anyagot? Magyarázd a keletkezés okát! 3.1. Mi a szerepe az üvegcsőben lévő nátrium-hidroxidnak? 3.2. Mit és hogyan jelez a fenolftalein? 3.3. Merre mozdult el az üvegcsőben a NaOH-oldat cseppje és miért? 3.4. Merre mozdult az olajcsepp az üvegcsőben? Mi az oka? Felhasznált irodalom GÁL Béla (2008) Biológia 11. (ötödik kiad.) Szeged, Mozaik kiadó. ISBN PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve. Budapest, Gondolat Könyvkiadó. 293.p. ÁBRA: saját ötlet alapján.

24 Biológia 12. osztály Klorofillok vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita A kromatográfia görög eredetű szó (kromosz=szín; grafein=írni). A vékonyréteg-kromatográfia (VRK) vegyületkeverékek szétválasztására alkalmas fizikai-kémiai elválasztás-technikai módszer. A szétválasztás alapja az, hogy az egyes vegyületek különböző megoszlást mutatnak a nagy felületű álló, és egy azon átáramló mozgó fázis között. Megoszlásuk a különböző fázisokhoz való eltérő kötődésük és eltérő diffúziós tulajdonságaiktól függ. Hozzávalók (eszközök, anyagok) dörzsmozsár (vagy mixer) kvarc homok Erlenmeyer-lombikok főzőpoharak tölcsér redős szűrőpapír pipetta szeparáló-tölcsér VRK futtatókád szilikagéllel bevont VRK-lap cseppentő/kapilláris szárító olló spektrofotométer zöld levelek, fűszálak aceton futtatóelegy: aceton-petroléter 1 : 9 arányú elegye etanol Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Illékony oldószereket használsz, nyitott ablak közelében vagy fülke alatt dolgozz! 1. Klorofill-oldat készítése: tépj apróra kb. 2 g frissen szedett füvet vagy levelet! Alaposan dörzsöld szét a mozsárban kevés homokkal, közben fokozatosan adj hozzá 25 cm 3 acetont a színanyagok kivonása céljából! A keveréket szűrd át redős szűrőpapíron Erlenmeyer-lombikba! 2. Kromatogram készítése: a szűrletből pipettával tégyél 5 cm 3 -t Erlenmeyer-lombikba, hígítsd fel 2 cm 3 desztillált vízzel, majd adj hozzá 3 cm 3 petrolétert! Rázd össze a lombik tartalmát! Utána öntsd át szeparáló-tölcsérbe, és engedd le az alsó vizes fázist egy főzőpohárba (kevés zöld oldat is átmehet)! Ceruzával jelöld meg a startpontot a VRK-lap aljától 3 cm-re, a lap közepén! A petroléteres oldatból cseppet tegyél rá úgy, hogy minden egyes cseppentés után szárítsd meg! A lapot tedd a futtatókádba és hagyd ott, amíg a frontvonal magassága kb. 15 cm lesz! Szárítsd meg kromatogramot! 3. Klorofillok azonosítása spektrofotométeres méréssel: vágd ki ollóval a két zöld foltot a szilikagél lapból! Két kémcsőbe önts 4-4 cm 3 etanolt, és old le a foltokról a színanyagokat! Kérj segítséget a laboránstól a spektrofotométer használatához! Mérd meg a kapott oldatok abszorbanciáját spektrofotométerrel 600 és 700 nm között, 10 nm-enként (minden hullámhosszon nullázni kell etanolra)!

25 Feladatlap 25 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály Milyen fizikai erők mozgatják a futtatószert és a minta vegyületeit? Mi a kromatográfia fizikai-kémiai alapja? Mitől függ, hogy az egyes vegyületek milyen mértékben kötődnek az álló és mozgó fázishoz? Diffúziós tulajdonságaik mitől függően térnek el? Milyen színekkel íródott a kapott kromatogram? Milyen színanyagokat tartalmaznak a foltok? színanyag jellemző szín klorofill-a kékeszöld klorofill-b sárgászöld karotin élénk sárga xantofill fakó sárga Jegyezd le a mért abszorbancia értékeket! (nm) felső folt alsó folt A klorofill-a molekula egyik metil-csoportja helyett a klorofill-b polárosabb aldehid-csoportot tartalmaz. A két vegyületnek eltérő a fényelnyelési maximuma. A klorofill-a etanolos oldatának abszorpciós maximuma nm. A klorofill-b molekuláé nm. Azonosítsd a két zöld foltot a mért elnyelési maximumok alapján! Felhasznált irodalom ÁBRA: saját ötlet alapján.

26 Biológia 12. osztály Illóolajok vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Tóth Anita Az illóolajok a lipidek csoportjába tartozó terpének. A mentol a borsmentaolajban fordul elő, részben szabadon, részben kötötten, észterek formájában. A vékonyréteg-kromatográfia (VRK) gyors és egyszerű elválasztás-technikai módszer. Alkalmazzák szerves anyagok kimutatására, tisztaságvizsgálatára és mennyiségi meghatározására is. Az eljáráshoz egy üveg-, fém- vagy műanyag-hordozón, vékony rétegben szétterített állófázist (pl. szilikagél) alkalmaznak, amire felviszik a vizsgálandó anyagok oldatait. A réteglapot futtatóelegybe helyezik (mozgófázis), amin a kapillaritás elve alapján halad előre a mozgófázis. Az egyes komponensek különböző mértékben kötődnek a réteglaphoz, eltérő sebességgel haladnak, ezáltal adott futtatási idő alatt eltérő utat tesznek meg. Hozzávalók (eszközök, anyagok) kémcső, kémcsőállvány pipetta, automata pipetta VRK futtatókád, VRK-lapok cseppentő/kapilláris szárító kézi reagensszóró UV-lámpa borsmentaolaj mentol metanol kloroform összehasonlító oldat: 1 mg/cm 3 -es metanolos mentol-oldat tömény kénsav Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Illékony oldószereket használsz, nyitott ablak közelében vagy fülke alatt dolgozz! 1. Tegyél egy kémcsőbe pipettával 5 cm 3 metanolt, adj hozzá automata pipettával 0,1 cm 3 borsmentaolajat! 2. Ceruzával húzz vonalat két VRK-lapon, az aljától 2 cm távolságban! Ez lesz a startvonal. 3. Csepegtess a vonalakra, a szélétől min. 2 cmrel beljebb - egymástól is kb. 2 cm távol - az egyikre a borsmentaolaj-, a másikra a mentol metanolos oldatából! Használj kapillárist, a cseppek ne legyenek nagyobbak 5 mm-nél (1µl)! 4. Szárítsd meg a lemezeket! 5. A futtatókádban kloroform és metanol 1 : 1 arányú elegye van. Állítsd bele a VRK-lapokat úgy, hogy a futtatóelegy ne érje el a foltokat, aztán gyorsan tedd rá a tetejét! Addig hagyd a kádban, amíg az elegy a lemez felső szélétől 1-2 cm-es távolságig felfut! Utána szárítsd meg, és UV-lámpa alatt jelöld be ceruzával a foltokat! 6 Permetezd be tömény kénsavval a lapokat, ez az előhívószer. Melegítsd fülke alatt! a foltok megjelenéséig! Mérd le a távolságot a startvonal és a mentol foltjai, ill. a startvonal és a borsmentaolaj kromatogramján lévő foltok között!

27 Feladatlap 27 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 12. osztály Mi a kromatográfia fizikai-kémiai alapja? Mitől függ, hogy a különböző molekulák milyen magasra futnak? Miért volt szükség előhívószerre? Mi történt a vizsgált anyagokkal a tömény kénsav hatására? A kapott kromatogram minőségi értékelése az un. retenciós faktor (R f ) alapján történik. A retenciós faktor az adott anyagra (és a futtatószerre) jellemző állandó. Két különböző minta sávja csak akkor takar azonos anyagot, ha az R f -érték (és a szín is) megegyezik. D M R f = D F D M : a minta foltjának távolsága a felcseppentés helyétől D F : az oldószerfront távolsága a felcseppentés helyétől A borsmentaolaj több mint 40 különféle vegyületből áll, %-a mentol. Számold ki a mentol R f -értékét! Azonosítsd be a borsmentaolajos mintán a mentol foltját! Felhasznált irodalom ÁBRA: saját ötlet alapján.

28 A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető tanár, a laboráns, illetve a gyakorlaton résztvevő tanulók tartózkodhatnak. 2. A teremben tartózkodó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. A gyakorlat végeztével a tanulók rendbe teszik a munkaterületüket, majd a gyakorlatvezető tanár átadja a laboránsnak a helyiséget. A csoport ezek után hagyhatja el a termet. 4. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 5. A gyakorlaton részt vevők az általuk okozott kárért anyagi felelősséget viselnek. 6. Táskák, kabátok tárolása a laboratórium előterének tanulószekrényeiben megengedett. A terembe legfeljebb a laborgyakorlathoz szükséges taneszköz hozható be. 7. A laboratóriumi foglalkozás során felmerülő problémákat (meghibásodás, baleset, rongálás, stb.) a gyakorlatvezető tanár a laborvezetőnek jelenti és szükség szerint közreműködik annak elhárításában és a jegyzőkönyv felvételében. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli a felelősség. 1. Valamennyi tanulónak kötelező ismerni a következő eszközök helyét és működését: - Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók - Porraloltó készülék, vészzuhany - Elsősegélynyújtó felszerelés - Elszívó berendezések - Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy begombolható laborköpeny viselése, melyeket a tanulók helyben vehetnek igénybe. Köpeny nélkül a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. A laboratóriumban étkezni tilos. 5. A tanárnak jelenteni kell, ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelezni kell a tanárnak. 6. A nagyobb értékű műszerek ki/be kapcsolásához kérjük a laboráns segítségét. Ezek felsorolása a mellékletben található. 7. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal törüljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 8. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 9. A kísérleti hulladékokat csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyűjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 10. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. Működési szabályzat - A gázégő begyújtásának a menete: 1; tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2; a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3; a fő gázcsap kinyitása, 4; az égő levegőszelepének szűkítése, 5; a gyufa meggyújtása, 6; a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása. - A kémcsöveket szakaszosan melegítjük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. - Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. - Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. - Az elektromos, 230 V-ról működő berendezéseket csak a tanár előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, a felület, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. - Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni, burkolatát megbontani - A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezető tanárnak, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. - Esetleges tűzkeletkezés esetén a laboratóriumot a tanulók a tanár vezetésével a kijelölt menekülési útvonalon hagyhatják el. 11. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatot vezető tanárnak. Rövid emlékeztető az elsősegély-nyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegély-nyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető tanár végzi. Tűz vagy égési sérülés esetén - Az égő tárgyat azonnal eloltjuk alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. - Vízzel nem elegyedő szerves oldószerek tüzét tilos vízzel oltani! - Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén - Ha bőrre került: száraz ruhával felitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. - A bőrre, illetve testbe kerülő koncentrált kénsavat nem szabad vízzel lemosni, vagy hígítani, mert felforrósodik és égési sérüléseket okoz - Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk (szemzuhany), majd 2%- os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. - Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. - Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük, és bő vízzel öblögetünk. Sebesülés esetén - A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. - A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk. Áramütés esetén - Feszültség mentesítünk, a balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet is leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Értesítjük az iskolaorvost.

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai 1. Cink reakciói Három kémcsőbe öntsön rendre 2cm 3-2cm 3 vizet, 2 mol/dm 3 koncentrációjú sósavat, rézszulfát-oldatot, és mindegyik

Részletesebben

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra...

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra... Kémia 11. osztály 1 Kémia 11. osztály Tartalom 1. Kolloid rendszerek vizsgálata: Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése................................. 2 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 7. évfolyam Patonainé Tóth Gyöngyi SZÍNTESTEK VIZSGÁLATA 01 1/2! T BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során használt eszközökkel rendeltetésszerűen dolgozz!

Részletesebben

Kémia 12. osztály. 1. Kísérletek hidrogéngázzal... 2. 2. Klór reakciója nátriummal... 4. 3. Ammónium-klorid termikus bomlása... 6

Kémia 12. osztály. 1. Kísérletek hidrogéngázzal... 2. 2. Klór reakciója nátriummal... 4. 3. Ammónium-klorid termikus bomlása... 6 Kémia 12. osztály 1 Kémia 12. osztály Tartalom 1. Kísérletek hidrogéngázzal..................................................... 2 2. Klór reakciója nátriummal.....................................................

Részletesebben

Kémia 9. osztály. 1. Lángfestés.. 2. 2. Gázok áramlási sebessége... 4. 3. Túltelített oldatok... 6

Kémia 9. osztály. 1. Lángfestés.. 2. 2. Gázok áramlási sebessége... 4. 3. Túltelített oldatok... 6 Kémia 9. osztály 1 Kémia 9. osztály Tartalom 1. Lángfestés.. 2 2. Gázok áramlási sebessége..................................................... 4 3. Túltelített oldatok............................................................

Részletesebben

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA Az állati szervezetek testük felépítéséhez szükséges anyagokat és energiát táplálék formájában veszik fel. Táplálékuk minısége szerint lehetnek húsevık, növényevık és mindenevık. A

Részletesebben

- 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír

- 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír 1. A talaj vízmegkötő képességének vizsgálata Kötelező védőeszközök Szükséges eszközök - 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír Szükséges anyagok - talajminták

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal : Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló Budapest, 2015. március 21. A verseny döntője három feladatból áll. Mindhárom feladat szövege, valamint

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal A versenyző kódszáma: 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló KÉMIA I. kategória FELADATLAP Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT. Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK

Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT. Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: A természettudományos

Részletesebben

1. Telítetlen szénhidrogének (szerkezet, fizikai és kémiai tulajdonságok, előállítása, jelentőség).

1. Telítetlen szénhidrogének (szerkezet, fizikai és kémiai tulajdonságok, előállítása, jelentőség). I. tétel 1. A periódusos rendszer 2. Vízkőmentesítés Oldjon fel kevés citromsavat vízben. Cseppentsen külön-külön ebből, illetve 2 mol/dm 3 -es sósavból mészkőporra. (Mindkét esetben gázfejlődést tapasztalunk.)

Részletesebben

A. feladat témakörei

A. feladat témakörei KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI Általános kémia 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések 4. Molekulák, összetett ionok 5. Anyagi halmazok

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete KÉMIA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET 2 TARTALOM 1. Elemi

Részletesebben

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben?

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben? 1. Az atommag. a./ Az atommag és az atom méretének, tömegének és töltésének összehasonlítása, a nukleonok jellemzése, rendszám, tömegszám, izotópok, nuklidok, jelölések. b./ Jelöld a Ca atom 20 neutront

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat!

B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat! 2015/2016. B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat! cink réz híg sósav Jód melegítése Egy száraz

Részletesebben

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2 Biológia 6. osztály 1 Biológia 6. osztály Tartalom 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata................................. 2 2. A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének

Részletesebben

Példa tételek a középszintű kémia szóbeli vizsgához

Példa tételek a középszintű kémia szóbeli vizsgához Példa tételek a középszintű kémia szóbeli vizsgához I. tétel 1. A periódusos rendszer felépítése és kapcsolata az atomok elektronszerkezetével. 2. A tálcán szőlőcukor, illetve répacukor van a sorszámozott

Részletesebben

Fejlesztendő területek, kompetenciák:

Fejlesztendő területek, kompetenciák: KÉMIA A tanterv célja annak elérése, hogy középiskolai tanulmányainak befejezésekor minden tanuló birtokában legyen a kémiai alapműveltségnek, ami a természettudományos alapműveltség része. Ezért szükséges,

Részletesebben

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

KÉMIA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete KÉMIA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 7. osztálya számára 7. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Keverék

Részletesebben

V. A MIKROSZKÓP. FÉNYMIKROSZKÓPOS VIZSGÁLATOK A MIKROSZKÓP FELÉPÍTÉSE ÉS MŐKÖDÉSE

V. A MIKROSZKÓP. FÉNYMIKROSZKÓPOS VIZSGÁLATOK A MIKROSZKÓP FELÉPÍTÉSE ÉS MŐKÖDÉSE V. A MIKROSZKÓP. FÉNYMIKROSZKÓPOS VIZSGÁLATOK A MIKROSZKÓP FELÉPÍTÉSE ÉS MŐKÖDÉSE Minden olyan optikai eszközt, amely arra szolgál, hogy a tiszta látás távolságán belül megnövelje a látószöget abból a

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: tojás, NaCl, ammónium-szulfát, réz-szulfát, ólom-acetát, ecetsav, sósav, nátrium-hidroxid, desztillált víz

Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: tojás, NaCl, ammónium-szulfát, réz-szulfát, ólom-acetát, ecetsav, sósav, nátrium-hidroxid, desztillált víz A kísérlet, megnevezés, célkitűzései: Fehérjék tulajdonságainak, szerkezetének vizsgálata. Környezeti változások hatásának megfigyelése a fehérjék felépítésében. Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: tojás,

Részletesebben

Kémia OKTV 2005/2006. II. forduló. Az I. kategória feladatlapja

Kémia OKTV 2005/2006. II. forduló. Az I. kategória feladatlapja Kémia OKTV 2005/2006 II. forduló Az I. kategória feladatlapja Kémia OKTV 2005/2006. II. forduló 2 T/15/A I. FELADATSOR Az I. feladatsorban húsz kérdés szerepel. Minden kérdés után 5 választ tüntettünk

Részletesebben

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam 9-10. évfolyam A szakközépiskolában a kémia tantárgy keretében folyó személyiségfejlesztés a természettudományos nevelés egyik színtereként a hétköznapi életben hasznosulni képes tudás épülését szolgálja.

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Vízvizsgálatok, vízszennyezés hatásai A víz (H 2 O - dihidrogén-oxid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/v%c3%adz) az élőlények számára

Részletesebben

Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából

Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából ELTE TTK Szerves Kémiai Tanszék 2015 1 I. Elméleti bevezető 1.1. Gyógyszerkönyv A Magyar gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Hungarica) első

Részletesebben

KÉMIAI KÍSÉRLETEK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN

KÉMIAI KÍSÉRLETEK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN KÉMIAI KÍSÉRLETEK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN Riedel Miklós Rózsahegyi Márta Szalay Luca Wajand Judit Alkotó szerkesztő Szalay Luca ELTE, Budapest 2016 Készült az ELTE Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 10. évfolyam 2015.

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 10. évfolyam 2015. Tanulói munkafüzet FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János Szakképző Iskola és ban 1 Tartalom Munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi szabályok... 2 1-2.

Részletesebben

KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI. A feladat témakörei

KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI. A feladat témakörei KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI A feladat témakörei 1.Atomszerkezet 2.A periódusos rendszer 3.Kémiai kötések 4.Molekulák, összetett ionok 5.Anyagi halmazok 6.Egykomponensű

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

Aminosavak, peptidek, fehérjék

Aminosavak, peptidek, fehérjék Aminosavak, peptidek, fehérjék Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A fehérjék felépítésében mindössze 20- féle aminosav vesz részt. Ezek általános képlete: Az aminosavakban, mint arra nevük is utal van

Részletesebben

B TÉTEL Az étolaj vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL Az étolaj vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2013/2014. B TÉTEL Az étolaj vizsgálata Két kémcsőbe töltsön kb. 6 cm 3 -t a következő oldószerekből: víz, benzin. Mindegyikbe tegyen étolajat, rázza össze. Mit tapasztal? Indokolja a látottakat! víz benzin

Részletesebben

Kémia 10. osztály. 1. Metán előállítása és kísérletei... 2. 2. Etilén előállítása etil-alkoholból és kísérletei... 4

Kémia 10. osztály. 1. Metán előállítása és kísérletei... 2. 2. Etilén előállítása etil-alkoholból és kísérletei... 4 Kémia 10. osztály 1 Kémia 10. osztály Tartalom 1. Metán előállítása és kísérletei.................................................. 2 2. Etilén előállítása etil-alkoholból és kísérletei.....................................

Részletesebben

Klasszikus analitikai módszerek:

Klasszikus analitikai módszerek: Klasszikus analitikai módszerek: Azok a módszerek, melyek kémiai reakciókon alapszanak, de az elemzéshez csupán a tömeg és térfogat pontos mérésére van szükség. A legfontosabb klasszikus analitikai módszerek

Részletesebben

Fizika 12. osztály. 1. Az egyenletesen változó körmozgás kinematikai vizsgálata... 2. 2. Helmholtz-féle tekercspár... 4. 3. Franck-Hertz-kísérlet...

Fizika 12. osztály. 1. Az egyenletesen változó körmozgás kinematikai vizsgálata... 2. 2. Helmholtz-féle tekercspár... 4. 3. Franck-Hertz-kísérlet... Fizika 12. osztály 1 Fizika 12. osztály Tartalom 1. Az egyenletesen változó körmozgás kinematikai vizsgálata.......................... 2 2. Helmholtz-féle tekercspár.....................................................

Részletesebben

1. Kolorimetriás mérések A sav-bázis indikátorok olyan "festékek", melyek színüket a ph függvényében

1. Kolorimetriás mérések A sav-bázis indikátorok olyan festékek, melyek színüket a ph függvényében ph-mérés Egy savat vagy lúgot tartalmazó vizes oldat savasságának vagy lúgosságának erősségét a H + vagy a OH - ion aktivitással lehet jellemezni. A víz ionszorzatának következtében a két ion aktivitása

Részletesebben

A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos

A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos SÜTİIPAROSOK, PÉKEK 50. évf. 2003. 6. sz. 55-56.o A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos A gyakorló élelmiszerkémikusok az élelmiszerek savtartalmának, savasságának kifejezésére

Részletesebben

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin Témakör 1. Általános kémia Atomok és a belőlük származtatható ionok Molekulák és összetett ionok Halmazok A kémiai reakciók A kémiai reakciók jelölése Termokémia Reakciókinetika Kémiai egyensúly Reakciótípusok

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA 1 FELADATLAPOK BIOLÓGIA 11. évfolyam fakultáció Tanári segédanyag Jankyné Jurecska Mária 2 TARTALOMJEGYZÉK Balesetvédelmi és laboratóriumi szabályok...3. oldal 1. Biogén elemek vizsgálata...4. oldal 2.

Részletesebben

Kémia 7. osztály. 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása... 2

Kémia 7. osztály. 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása... 2 Kémia 7. osztály 1 Kémia 7. osztály Tartalom 1. Keverék és vegyület tulajdonságainak tanulmányozása............................. 2 2. Szétválasztási eljárások I. Ülepítés, szűrés, kristályosítás, szublimáció,

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal 1. feladat (15 pont) NÖVÉNYHATÁROZÁS Határozza meg a kapott növényt! Írja le a határozás menetét! Például: 1. oldal 1b, 2b, 3a... 1. feladat (15 pont) NÖVÉNYHATÁROZÁS Határozza meg a kapott növényt! Írja

Részletesebben

Immunhisztokémiai módszerek

Immunhisztokémiai módszerek Immunhisztokémiai módszerek Fixálás I. Fixálás I. A szövet eredeti szerkezetének megőrzéséhez, az enzimatikus lebontó folyamatok gátlásához: fixálószerek! kompromisszumkeresés - alkoholok: vízelvonók!!!

Részletesebben

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.6-6.0-1 4.2.2. MÉRŐOLDATOK 01/2008:40202 A mérőoldatokat a szokásos kémiai analitikai eljárások szabályai szerint készítjük. A mérőoldatok előállításához használt eszközök megfelelő

Részletesebben

1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? 2. Melyik vegyület molekulájában van az összes atom egy síkban?

1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? 2. Melyik vegyület molekulájában van az összes atom egy síkban? A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja KÉMIA (II. kategória) I. FELADATSOR 1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? A) Na

Részletesebben

1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1

1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1 1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 1265/69/EGK RENDELETE (1969. július 1.)

Részletesebben

Módszertani szaktanterem a természetismeretkörnyezettan

Módszertani szaktanterem a természetismeretkörnyezettan Módszertani szaktanterem a természetismeretkörnyezettan tanár szakos hallgatóknak Módszertani szaktanterem kialakításának tervezete Összeállította: dr. Angyal Zsuzsanna (ELTE TTK KTC), dr. Böddiné dr.

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozás. Magyar Csabáné

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozás. Magyar Csabáné FELADATLAPOK KÉMIA emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozás Magyar Csabáné 00 1/2 Kedves Diákok! BEVEZETÉS A tanfolyam az emelt szintű kémia érettségi kísérleti feladataira készít fel, de az írásbelire

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Kémia Helyi Tanterv. A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Kémia Helyi Tanterv. A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola KÉMIA HELYI TANTERVE a 9. évfolyam számára két tanítási nyelvű osztály közgazdaság ágazaton Készítette: Kaposi Anna, kémia szaktanár Készült:

Részletesebben

Szaktanári segédlet. FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia

Szaktanári segédlet. FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Szaktanári segédlet FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia 1 Tartalom Munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi szabályok... 2 1-2. Elektrosztatika... 4 3. Egyszerű áramkörök... 9 4. Ohm

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. 10. osztály, tehetséggondozó szakkör. Kisfaludy Béla

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. 10. osztály, tehetséggondozó szakkör. Kisfaludy Béla FELADATLAPOK KÉMIA 10. osztály, tehetséggondozó szakkör Kisfaludy Béla ajánlott korosztály: 10. osztály, tehetséggondozó szakkör kémia-10 1/2 A GYERTYA ÉGÉSE! BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK

Részletesebben

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK 2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK A biológiai ipar jellemzően mikroorganizmusokat, vagy állati és növényi szervezetek elkülönített sejtjeit szaporítja el, és ezek anyagcseréjét használja fel a kívánt folyamatok

Részletesebben

MIT TUDOK A TERMÉSZETRŐL? INTERNETES VETÉLKEDŐ KÉMIA FELADATMEGOLDÓ VERSENY

MIT TUDOK A TERMÉSZETRŐL? INTERNETES VETÉLKEDŐ KÉMIA FELADATMEGOLDÓ VERSENY JAVÍTÓKULCS Elérhető összes pontszám: 115 pont 1.) Nyelvészkedjünk! (10 pont) Az alábbiakban kémiai elemek magyar névváltozatai vannak felsorolva a nyelvújítás korából. Írd a megfelelő kifejezések mellé

Részletesebben

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak Néhány gondolat a mellékletekhez: A tanterv nem tankönyvhöz készült, hanem témakörökre bontva mutatja be a minimumot és az optimumot. A felsőbb osztályba lépés alapja

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2013.március. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

Szártípusok,szármódosulatok megfigyelése

Szártípusok,szármódosulatok megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Szártípusok megfigyelése. A szár módosulatok felismerése, vizsgálata. Funkciójuk és változataik megismertetése. Föld alatti és föld feletti szár típusok bemutatása.

Részletesebben

Feladatok haladóknak

Feladatok haladóknak Feladatok haladóknak Szerkesztő: Magyarfalvi Gábor és Varga Szilárd (gmagyarf@chem.elte.hu, szilard.varga@bolyai.elte.hu) A formai követelményeknek megfelelő dolgozatokat a következő címen várjuk 2009.

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998 1998 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998 I. Az alábbiakban megadott vázlatpontok alapján írjon 1-1,5 oldalas dolgozatot! A hibátlan dolgozattal 15 pont szerezhető. Címe: KARBONÁTOK,

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal KÓDSZÁM: Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2013. április 6. Réz(II)-ionok vizsgálata komplexometriával A komplexometria reagenseként használt EDTA (az etilén-diamin-tetraecetsav

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2014. október 21. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn...

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn... Fizika 9. osztály 1 Fizika 9. osztály Tartalom 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás............................................. 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV Budapest, 2009. április 18. I. kategória 1. feladat

Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV Budapest, 2009. április 18. I. kategória 1. feladat Oktatási Hivatal Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV Budapest, 2009. április 18. I. kategória 1. feladat A feladathoz kérdések társulnak, amelyek külön lapon vannak, a válaszokat erre a lapra kérjük megadni.

Részletesebben

Szennyezőanyag-tartalom mélységbeli függése erőművi salakhányókon

Szennyezőanyag-tartalom mélységbeli függése erőművi salakhányókon Szennyezőanyag-tartalom mélységbeli függése erőművi salakhányókon Angyal Zsuzsanna 1. Bevezetés Magyarország régi nehézipari vidékeit még ma is sok helyen csúfítják erőművekből vagy ipari üzemekből származó

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. Kémia. 7. évfolyam 2015.

Tanulói munkafüzet. Kémia. 7. évfolyam 2015. Tanulói munkafüzet Kémia 7. évfolyam 2015. Összeállította: Tóthné Tamás Ildikó Lektorálta: Dávid Ágnes Szakképző Iskola és ban 1 KÉMIA 7. OSZTÁLY Tanulói munkafüzet Szakképző Iskola és ban 2 Tartalom MUNKA-ÉS

Részletesebben

Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9.

Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. Oktatási Hivatal Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. A feladat elolvasására 15 perc áll rendelkezésre. A feladathoz csak a 15 perc letelte után szabad hozzákezdeni.

Részletesebben

Fizika 10. osztály. 1. Gay-Lussac I. törvénye... 2. 2. Szilárd test fajhőjének meghatározása... 4. 3. Folyadék fajhőjének meghatározása...

Fizika 10. osztály. 1. Gay-Lussac I. törvénye... 2. 2. Szilárd test fajhőjének meghatározása... 4. 3. Folyadék fajhőjének meghatározása... Fizika 10. osztály 1 Fizika 10. osztály Tartalom 1. Gay-Lussac I. törvénye........................................................ 2 2. Szilárd test fajhőjének meghatározása...........................................

Részletesebben

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4 Biológia 8. osztály 1 Biológia 8. osztály Tartalom 1. A binokuláris mikroszkóp használata............................................ 2 2. Ozmózis és adszorpció........................................................

Részletesebben

NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL

NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL Ph.D. értekezés Készítette: Témavezetõ: Csordásné Rónyai Erika Dr. Simándi Béla egyetemi docens Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Méret meghatározás Alaki jellemzők Felületmérés Tömeg, térfogat, sűrűség meghatározása

Részletesebben

Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései!

Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései! Tartalomjegyzék Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései! Egyszerű kvalitatív kísérletek 1. Forog vagy nem? 2. Szívószál-rakéta 3. Itt a golyó

Részletesebben

9. Osztály. Kód. Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő

9. Osztály. Kód. Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő 9. Osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe írd fel a verseny lebonyolításáért felelős személytől kapott kódot a feladatlap minden oldalára. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai É 049-06/1/3 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Elektrosztatika

Részletesebben

BÁNYAREM GVOP - 3.1.1-2004 - 05-0261 / 3.0 TANULMÁNY. (Rövidített verzió)

BÁNYAREM GVOP - 3.1.1-2004 - 05-0261 / 3.0 TANULMÁNY. (Rövidített verzió) BÁNYAREM Bányászati tevékenységbıl származó diffúz szennyezıforrások kockázatának csökkentése immobilizáción alapuló integrált remediációs technológiákkal GVOP - 3.1.1-2004 - 05-0261 / 3.0 TANULMÁNY (Rövidített

Részletesebben

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében Ékszerzománc rézre, tombakra, ezüstre és aranyra 1. A tűzzománcokról általában A tűzzománc nem teljesen kiolvasztott, szervetlen, főleg oxidos összetételű lényegében üvegesen megszilárdult anyag. A recept

Részletesebben

Általános 5-8. évf. Természettudományos gyakorlat

Általános 5-8. évf. Természettudományos gyakorlat 5. évfolyam A természettudományi gyakorlatok tantárgy fókuszában az 5 6. évfolyamon a megfigyelés áll, amelyhez a tapasztalatok, élmények rögzítése, valamint a megfigyelt jelenségek magyarázatának keresése

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7.

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7. BIOLÓGIA 7-8. évfolyam Heti és éves óraterv: A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra 7. évfolyam A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai

Részletesebben

Helyi tanterv KÉMIA az általános iskolák 7 8. évfolyama számára

Helyi tanterv KÉMIA az általános iskolák 7 8. évfolyama számára Helyi tanterv KÉMIA az általános iskolák 7 8. évfolyama számára az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. melléklet 2.2.10.2 (B) változatához alapján készült A kémia tanításának célja és

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

ph mérés indikátorokkal

ph mérés indikátorokkal ph mérés indikátorokkal Általános tudnivalók a ph értékéről és méréséről Egy savat vagy lúgot tartalmazó vizes oldat savasságának vagy lúgosságának erősségét a H + vagy a OH - ion koncentrációval lehet

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

Kémia 10. - tanulói munkafüzet

Kémia 10. - tanulói munkafüzet Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Kémia 10. - tanulói munkafüzet Műveletségi terület Ember és természet: KÉMIA Évfolyam:

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 22. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Kémia OKTV döntő forduló I. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9.

Kémia OKTV döntő forduló I. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. Oktatási Hivatal Kémia OKTV döntő forduló I. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. A feladathoz egy külön lapon kérdések társulnak, a válaszokat arra a lapra kérjük megadni. A feladat megkezdése

Részletesebben

7.4. Tömény szuszpenziók vizsgálata

7.4. Tömény szuszpenziók vizsgálata ahol t a szuszpenzió, t o a diszperzióközeg kifolyási ideje, k a szuszpenzió, k o pedig a diszperzióközeg sárásége. Kis szuszpenziókoncentrációnál a sáráségek hányadosa elhanyagolható. A mérési eredményeket

Részletesebben

Kémia 6. osztály. 1. Halmazállapot-változások... 2. 2. Hűtsünk!... 4. 3. Reggeli italok készítése... 6. 5. Kémhatás vizsgálata lilakáposztával...

Kémia 6. osztály. 1. Halmazállapot-változások... 2. 2. Hűtsünk!... 4. 3. Reggeli italok készítése... 6. 5. Kémhatás vizsgálata lilakáposztával... Kémia 6. osztály 1 Kémia 6. osztály Tartalom 1. Halmazállapot-változások..................................................... 2 2. Hűtsünk!... 4 3. Reggeli italok készítése.......................................................

Részletesebben

Archenius egyenlet. fehérje denat. optimum

Archenius egyenlet. fehérje denat. optimum Bírság A bírság nem mentesít semmi alól. A környezetvédelmi minisztérium vagy a jegyző szabhatja ki (utóbbi esetben a bírság 30%-a az önkormányzatot illeti). ( ) Alap 9-18.000 Ft Környezetveszélyeztetés

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÉLELMISZERIPAR SZAKMACSOPORTRA

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÉLELMISZERIPAR SZAKMACSOPORTRA 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 343 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÉLELMISZERIPAR SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Élelmiszer-ipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Élelmiszer-ipari szakmacsoportos

Részletesebben

Természetes vizek vizsgálata

Természetes vizek vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Természetes vizeink összetételének vizsgálata, összehasonlítása Vízben oldott szennyezőanyagok kimutatása Vízben oldott ionok kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

6. Zárványtestek feldolgozása

6. Zárványtestek feldolgozása 6. Zárványtestek feldolgozása... 1 6.1. A zárványtestek... 1 6.1.1. A zárványtestek kialakulása... 2 6.1.2. A feldolgozási technológia... 3 6.1.2.1. Sejtfeltárás... 3 6.1.2.2. Centrifugálás, tisztítás...

Részletesebben

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX.1. Az emberi szem felépítése A szem az emberi szervezet legfontosabb érzékelő szerve, mivel a szem és a központi idegrendszer közreműködésével az elektromágneses

Részletesebben

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Tartalomjegyzék Általános leírás...3 Használat...6 Hogyan kapcsoljuk be a f z zónákat?... 6 Kiegészít zóna (az üvegkerámiás f zési zónánál)... 6 Hogyan

Részletesebben

Fehérjék színreakciói

Fehérjék színreakciói A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Fehérjéket felépítő aminosavak és a köztük lévő peptid kötés kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: tej, burgonya, víz, nátrium-hidroxid-oldat, réz(ii)-szulfát,

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben