Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2"

Átírás

1 Biológia 6. osztály 1 Biológia 6. osztály Tartalom 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének vizsgálata A talaj vízfelszívó képessége, a talaj mésztartalma Porszennyezés, vízszennyezés Lombosmoha morfológiai vizsgálata Levéltetvek, pajzstetvek és taplógombák vizsgálata Erdei pajzsika morfológiai vizsgálata Lucfenyő morfológiai vizsgálata Gyermekláncfű morfológiai vizsgálata Bagolyköpet vizsgálata Halak - a ponty morfológiai megfigyelése Emlősök szaruképződményei Szerzők: Benke László, Dávidné Varga Gabriella, Pétervári Katalin Lektorálta: Dr. Farkas Sándor egyetemi docens A kísérleteket elvégezték: Laczóné Tóth Anett és Máté-Márton Gergely laboránsok Készült a TÁMOP / A természettudományos oktatás módszertanának és eszközparkjának megújítása Kaposváron című pályázat keretében Felelős kiadó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tananyagot a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztette Szakmai vezető: Vámosi László laborvezető, Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár A fényképeket készítette: Szellő Gábor és Tamás István, Régió Média Bt. Tördelőszerkesztő: Parrag Zsolt, Ráta 2000 Kft. Kiadás éve: 2012, példányszám: 90 db VUPE 2008 Kft Kaposvár, Kanizsai u. 19. Felelős vezető: Vuncs Rita Második javított kiadás, 2013.

2 Biológia 6. osztály 2 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Pétervári Katalin A talaj a földkéreg legfelső, termékeny, laza rétege. Legfontosabb alkotórészei: különböző méretű kőzettörmelék, elpusztult élőlények maradványai és bomlástermékei, víz a benne oldott ásványi sókkal, levegő, valamint talajlakó élőlények (egysejtűek, gombák, növények és állatok). Számos talajtípus létezik, melyek eltérő tulajdonságokkal és élővilággal rendelkeznek. Magyarország egyik leggyakoribb talajtípusa a barna erdőtalaj. Hozzávalók (eszközök, anyagok) nagyító sztereomikroszkóp tanári mikroszkóp digitális kamera-feltéttel vizsgálótégelyek Petri-csészék csipesz talajszita sorozat Állatismeret c. könyv friss talajminta szárított talajminta Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A talajmintából önts egy kupacot egy nagyobb Petri-csészébe! Figyeld meg, majd jellemezd színét, illatát, állományát! Csipesszel válogasd ki és helyezd kisebb Petri-csészékbe a szabad szemmel is látható növényeket és állatokat! Sztereomikroszkóppal vizsgálva, az Állatismeret c. könyv segítségével, próbáld meg azonosítani a talált állatokat és növényi részeket! 2. Az élőlényeket már nem tartalmazó, szárítószekrényben már kiszárított talajmintát szitáld át különböző lyukméretű szitákon! Kezdd a legsűrűbb szövésű szitával! Vizsgáld meg a méretük szerint szétválogatott alkotórészeket szabad szemmel, majd sztereomikroszkóp segítségével!

3 Feladatlap 3 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály 1. Egészítsd ki az alábbi mondatokat! A vizsgált talaj. színű,..... illatú,... tapintású,.. állományú. 2. Azonosított állatcsoportok: Felismert növényi szervek, maradványok: Az átszitált talaj megfigyelése A sűrű szövésű szitán áthullott részek jellemzői:..... A közepes szövésű szitán áthullott részek jellemzői:.... A durva szövésű szitán áthullott részek jellemzői:.... A durva szitán fennakadt részek jellemzése:..... érdes pinceászka parti ászka Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján. Felhasznált irodalom

4 Biológia 6. osztály 4 Készítette: Pétervári Katalin 2. A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő A talaj vízháztartását a vízmegkötő- és vízáteresztő képességgel jellemezhetjük. Ez a képesség függ a talaj részecskéinek méretétől és a humusztartalomtól. Minél kisebbek a részecskék, annál könynyebben megkötik a vizet. A nagyobb részecskék között nagyobbak a rések, így könnyebben áteresztik a vizet. A talaj víztartalmát befolyásolhatja a csapadék mennyisége, eloszlása, valamint a környező vízfolyások. Hozzávalók (eszközök, anyagok) talajnedvesség-mérő kémcsőállvány kémcsövek szűrőpapír üvegkád főzőpohár táramérleg súlysorozattal vegyszerkanál stopperóra mérőhenger három különféle helyről gyűjtött talajminta Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A talaj víztartalma Tegyél az üvegkádba annyi talajt, hogy majdnem tele legyen, majd a talajnedvesség-mérőt a használati utasításnak megfelelően állítsd a talajba! Olvasd le a kijelzőn a mért értéket! 2. A talaj vízáteresztő képessége Állíts annyi kémcsövet a kémcsőállványra, amennyi talajt sikerült gyűjteni! Helyezz a kémcsövekbe tölcsért, erre megnedvesített szűrőpapírt, majd azonos mennyiségű nedves talajt tegyél a szűrőpapírra! A főzőpoharakba mérj ki 10 cm 3 vizet, gyorsan, egyenként töltsd a talajmintákra! Stopperórával mérd meg, mennyi idő alatt szivárgott át a víz a talajokon! 3. A talaj vízvisszatartó képessége A talajmintákat ki kell szárítani (mikrohullámú sütőben)! Annyi kémcsövet tegyél a kémcsőállványra, amennyi talajmintád van! Tegyél a tölcsérekre száraz szűrőpapírt, majd erre tegyél annyi száraz talajt, hogy kb. félig megtöltsék! Mérd le a szűrőpapírokat a talajmintákkal együtt! Az adatokat rögzítsd! Ismét mérj ki a főzőpoharakba 10 cm 3 vizet, majd töltsd a talajokra! Várj addig, míg vizet látsz csepegni, majd a szűrőpapírból a táramérleg tányérjára borítsd ki a talajt, s ismét mérd le! Mérd meg az átcsepegett víz mennyiségét mérőhenger segítségével! Eredményeidet rögzítsd a feladatlapon!

5 Feladatlap 5 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály 1. A talaj víztartalmának mért értéke: A talaj vízáteresztő képessége Egészítsd ki a táblázatot! Talajminta gyűjtési helye,vagy a talajfajta neve A víz átszivárgásának ideje (min, s) Sorrend 3. Vízvisszatartó képesség Talajminta gyűjtési helye, vagy a talajfajta neve Szárazon mért tömege Nedvesen mért tömege Az átcsepegett víz mennyisége (cm 3 ) Melyik talajmintának a legnagyobb a vízvisszatartó képessége?... Felhasznált irodalom KONTRA Klára (1987) Biológia 7-8. Budapest, Tankönyvkiadó. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

6 Biológia 6. osztály 6 3. A talaj vízfelszívó képessége, a talaj mésztartalma Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Pétervári Katalin A talaj vízfelszívó képességét befolyásolja a talaj szerkezete. A részecskék között vékony rések találhatók, melyek úgy működnek, mint a hajszálcsövek. Minél vékonyabb a csövecske, annál magasabbra emelkedik benne a víz. A felfelé haladó víz a felszínre jutva elpárolog. A talajban található mész a csonthéjas termésű gyümölcsfák számára különösen fontos. Hozzávalók (eszközök, anyagok) 1 cm átmérőjű üvegcsövek gézlap gumigyűrű főzőpoharak vonalzó vegyszerkanál üvegbot mérőhenger táramérleg szárított talajminták sósav-oldat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) A talaj vízfelszívó képességének vizsgálata Az üvegcső egyik végére tegyél gézlapot, majd gumigyűrűvel rögzítsd! Annyi üvegcsövet készíts ezzel a módszerrel, amennyi talajmintád van! Az üvegcsöveket a gézlappal lefelé fordítva helyezd az asztalodra! Töltsd fel 15 cm magasságig a talajmintákkal a csöveket, közben az üvegbot segítségével óvatosan tömörítsd a talajt! Amikor egyet megtöltöttél, írd a táblázatba a talajtípus nevét, vagy a gyűjtés helyét! Annyi főzőpoharat tölts meg 10 cm 3 vízzel, ahány üvegcsövet készítettél, majd minden főzőpohárba tegyél egy üvegcsövet a talajmintával! Mérd meg vonalzóval, hogy bizonyos időszakonként milyen magasságig nedvesedett át a talajminta! A talaj mésztartalmának kimutatása A talajmintákból mérj ki g-ot a főzőpoharakba! A kémcsőállványba helyezz annyi kémcsövet, amennyi talajmintát kimértél, majd óvatosan tölts a kémcsövekbe cm 3 10 %-os sósavoldatot! A kémcsöveket különkülön helyezd bele a főzőpoharakba, majd mindegyiket mérd le! A kapott adatokat jegyezd le! A sósavoldatot nagyon óvatosan töltsd a főzőpohárban lévő talajmintára, figyeld meg a változást! Néhány perc eltelte után helyezd vissza a kémcsövet a főzőpohárba, s ismét mérd le együttes tömegüket! A kapott adatokat jegyezd le! Oldd meg a munkafüzet feladatait!

7 Feladatlap 7 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály A talaj vízfelszívó képességének vizsgálata Írd a táblázat megfelelő oszlopába, hogy milyen magasságig nedvesítette át a víz a talajmintákat! talajfajta 5. perc 10. perc 15. perc Milyen irányban haladt a víz a kapillárisokban? Melyik üvegcsőben haladt a legegyenletesebben a víz? A talaj mésztartalmának kimutatása Mi történt a főzőpohárban, amikor a sósavat a talajmintára töltötted? Miért kell a sósavat óvatosan töltened a pohárba? Milyen anyag szabadul fel a talajra való öntés alatt? Hogyan hatna a felszabaduló anyag az égő hurkapálcára? Hogyan változott a talaj és a kémcső együttes tömege a kísérlet során? Töltsd ki a táblázatot! talajfajta tömeg tömeg Tömegváltozás a kísérlet előtt (g) a kísérlet után (g) (g) Mi történt a hiányzó anyagmennyiséggel? Felhasznált irodalom KONTRA Klára (1987) Biológia 7-8. Budapest, Tankönyvkiadó. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

8 Biológia 6. osztály 8 4. Porszennyezés, vízszennyezés Készítette: Pétervári Katalin Emlékeztető, gondolatébresztő A városokban, nagyobb településeken veszélyes mennyiségű lehet a szállópor. A por apró részecskéi származhatnak ipari szennyezésekből és más emberi tevékenységből. A vízszennyezés során szintén veszélyes anyagok jutnak a környezetbe. A szennyezés történhet mezőgazdasági vegyszerek és műtrágyák helytelen használatával, gyárak károsanyag kibocsátásával. A környezetszennyezés számos betegség előidézője lehet. Hozzávalók (eszközök, anyagok) sztereomikroszkóp tárgylemezek cellux olló alkoholos filctoll vonalzó kémcsövek kémcsőállvány cseppentő főzőpoharak üvegtölcsér szűrőpapír Petri-csésze mérőhenger különféle vízminták (csapvíz, árokvíz, tó vize stb ) metilénkék oldat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Porszennyezés vizsgálata 1. A szabadban, vagy a tanteremben található növények levélszínére helyezz egy cellux-darabot, majd óvatosan húzd le a növény leveléről. Ragaszd fel a tárgylemezre! Rajzolj a celluxos tárgylemezre egy 1 x 1 cm-es négyzetet! Az előző módszerrel vegyél pormintát ugyanannak a levélnek a fonákoldaláról is, ezen is készítsd el az 1 x 1 cm-es négyzetet! Jelöld meg, melyik mintát vetted a levél színéről! Helyezd a mikroszkóp tárgyasztalára a tárgylemezeket, s számold meg a négyzetekben található porszemeket! Adataidat jegyezd le a feladatlapon! Vízben lévő szennyezőanyagok vizsgálata 2. Mérj ki a vízmintákból cm 3 -t főzőpoharakba! Helyezz a főzőpoharak mögé fehér lapot, figyeld meg a víz színét! Tegyél egy másik főzőpohárba tölcsért szűrőpapírral! A vízmintákat öntsd át a szűrőpapíron, minden vízmintát más-más pohárba! Figyeld meg, maradt-e szennyeződés a szűrőpapíron! Helyezd a szűrőpapírt a Petri-csészébe, tedd a sztereomikroszkóp tárgyasztalára és vizsgáld meg a szennyeződést! 3. Annyi kémcsövet tegyél a kémcsőállványra, amennyi vízmintád van! Tölts mindegyikbe más-más vízmintát! A kémcsöveket félig töltsd meg! Cseppents mindegyik kémcsőbe metilénkék oldatot és figyeld meg a változást!

9 Feladatlap 9 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály Porszennyezés vizsgálata 1. A megszámolt porszemek: - A levél színén..db - A levél fonákán db - Ilyennek láttam a mikroszkóp alatt a porszemeket: Vízszennyeződés vizsgálata 2. A vízminta gyűjtési helyét írd a mérőhengerek fölé! Egészítsd ki a feladatlapot megfigyeléseidnek megfelelően! A vizsgált víz színe..... Maradt a szűrőpapíron szennyeződés? Igen-nem..... Ezt figyeltem meg a mikroszkóp alatt: 3. A szerves anyagot tartalmazó vízben a metilénkék oldata elhalványul. Színezd ki az ábrákat a tapasztaltak alapján: Felhasznált irodalom MESTER Miklósné dr. (1997) A mi világunk környezetismereti munkafüzet 3. osztály. Budapest Apáczai Kiadó. ÁBRA: saját ötlet alapján.

10 Biológia 6. osztály Lombosmoha morfológiai vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Benke László A mohák az egész földön elterjedt növények, mintegy fajuk ismert. Párnanövényként borítják a talajt, a háztetőket, a fák oldalait. A mohák telepes testfelépítésűek, spórával szaporodnak és szárazföldön élnek. A spórával és az ivarsejtekkel történő szaporodásuk váltakozva ismétlődik, ezt kétszakaszos egyedfejlődésnek, nemzedékváltakozásnak nevezzük. A mohák hímivarsejtjei vízben úszva jutnak el a petesejthez. Hazánkban mintegy 600 fajuk él, közöttük több védett növény is található. Hozzávalók (eszközök, anyagok) kéznagyító tárgylemez csipesz színes ceruza lombosmoha (szőrmoha) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg kéznagyítóval a mohapárnát! Csipesszel vegyél ki egy mohanövénykét és tedd tárgylemezre! Milyen növényi részeket tudsz elkülöníteni a mohanövénykén? Készíts színes rajzot a látottakról! Milyen színűek az egyes növényi részek? Nevezd meg a rajzon a részeket! A részek mellé sorold fel működéseiket is!

11 Feladatlap 11 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály Készíts rajzot a mohanövénykéről! Nevezd meg a növény részeit és sorold fel a részek működéseit! A mohák soksejtű növények, de.. szöveteik nincsenek,. testelépítésűek. A mohák vízfelvételre az egész. képesek. A kiszáradást tűrik, hónapokon, éveken keresztül is megőrzik. száraz állapotban. A mohák vízfelvételükkel megvédik a talajt a víz... A mohapárna a felszívott vizet folyamatosan..., környezetét,... ezáltal kedvező mikroklímát biztosít az élőhelyén. Felhasznált irodalom MÜLLNER Erzsébet (2003) Biológiai gyakorlatok és vizsgálatok. Budapest, Műszaki Könyvkiadó. pp ISBN Dr. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

12 Biológia 6. osztály Levéltetvek, pajzstetvek és taplógombák vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Pétervári Katalin A pajzstetvek és a levéltetvek apró, nedvszívó rovarok, szúró-szívó szájszervüket a növényi szövetekbe fúrják és növényi nedveket szívnak. Ezzel legyengíthetik és betegséggel fertőzhetik meg a növényt. A taplógombák egy része élősködő. Ezek gyakran pusztítják a fákat, cserjéket. Gombafonalaik a növénybe jutva, annak fatestét károsítják. Hozzávalók (eszközök, anyagok) Petri-csészék tárgylemezek vájt tárgylemez sztereomikroszkóp kés levéltetvek pajzstetvek taplógombák Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A begyűjtött levéltetveket tedd Petricsészébe, tedd rá a fedelét, nehogy kiszökjenek a vizsgálat ideje alatt! Először figyeld meg a tetveket kézi nagyítóval, majd helyezd a sztereomikroszkóp tárgyasztalára és felső megvilágítással vedd őket szemügyre! Oldd meg a munkafüzet feladatát! 2. Tegyél vájt tárgylemezre pajzstetveket, fedd le egy sima tárgylemezzel! Vizsgáld meg őket nagyítóval, majd sztereomikroszkóppal! Fordítsd meg a tárgylemezt! Figyeld meg a pajzstetvek hasoldalát is! 3. Vizsgáld meg a taplógombát! Megfigyeléseidet rögzítsd a feladatlapon! A taplógomba alsó feléről óvatosan vágj le a késsel kb. 1 cm hosszú darabot! Helyezd a levágott részt tárgylemezre, majd vizsgáld meg!

13 Feladatlap 13 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály 1. Jellemezd a levéltetveket! Mit figyeltél meg a nagyítóval való vizsgálat során? Mit tapasztaltál a rovar sztereomikroszkópos vizsgálata során? Rajzold le! 2. Miben különbözik a pajzstetvek és a levéltetvek testfelépítése? A sztereomikroszkóp alatt milyennek láttad az élőlényt? Rajzold le! a pajzstetű felülről nézve a pajzstetű alulról nézve 3. Taplógombák vizsgálata Ezt tapasztaltam tapintással: Ilyennek láttam mikroszkóp alatt: Készíts rajzot! levéltetű pajzstetvek egy fiatal ágon Felhasznált irodalom KONTRA Klára (1987) Biológia 7-8. Budapest, Tankönyvkiadó. 169.p. ÁBRA: saját ötlet alapján.

14 Biológia 6. osztály Erdei pajzsika morfológiai vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Benke László A harasztok szövetes testfelépítésű, gyökeres, száras, leveles, spórával szaporodó növények. A harasztok törzsének népes osztályát alkotják a páfrányok, mintegy fajjal. A trópusi páfrányok közül számos a fánlakó, epifita. A hazai képviselőik talajlakók. A páfrányok többsége árnyéktűrő, erdei aljnövény, de fénykedvelő, sziklákon élő fajok is előfordulnak. A páfrányok között megtalálhatók dísznövények, gyógynövények és védett fajok egyaránt. Az egyik leggyakoribb hazai páfrányunk az erdei pajzsika, mely a tápanyagban gazdag, üde, árnyas erdők termetes évelő aljnövénye. Az állatgyógyászat az erdei pajzsika hatóanyagából féregűző készítményeket állít elő. Hozzávalók (eszközök, anyagok) csipesz kézinagyító erdei pajzsika Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg szabad szemmel a páfrányt! Milyen részekre tagolódik a növény? Milyen típusú a gyökérzete? Milyen szártípusokat tudsz a növényen elkülöníteni? Milyen a levelek tagoltsága? Milyen a levelek színe? Hol találsz a növényen spóratartókat? Milyen színűek a spórák?

15 Feladatlap 15 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály A gyökérzet típusa:... A földbeni szár neve:. színe:... funkciója:.,... A föld feletti szár típusa:... A leveles szárat együtt...nevezzük. A levelek tagoltsága:... A levelek kapcsolódása a szárhoz:... A levelek színe felül:., a levelek színe fonákon:... A fiatal levelek jellegzetes alakúak,..... behajlók, dúsan szőrözöttek. A levelek fonákán található spóratartókban fejlődnek a... A spóra., színe... A spórából fejlődik ki az....., rajta jönnek létre az ivarszervek, melyekben.... termelődnek. A... eljutását a petesejthez a.... segíti. A zigótából fejlődik ki maga a , melynek levelei...-n jönnek létre a.... Ezt a szaporodási módot... nevezzük. Felhasznált irodalom MÜLLNER Erzsébet (2003) Biológiai gyakorlatok és vizsgálatok. Budapest, Műszaki Könyvkiadó. pp ISBN Dr. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

16 Biológia 6. osztály Lucfenyő morfológiai vizsgálata Készítette: Benke László Emlékeztető, gondolatébresztő A nyitvatermők törzsének jellegzetes képviselői a tűlevelű fenyők. Az ismert fenyőfajok száma viszonylag kevés, egyedszámuk mégis a nagy kiterjedésű erdők miatt óriási. A fenyők hajtásos, fásszárú, tűlevelű, virágos, magvas szárazföldi növények. A lucfenyő Észak-, és Közép-Európa jellegzetes hegyvidéki faja a fenyőöv régióban. Hazánkban az Alpokalján találhatók őshonos lucfenyvesek, másutt telepített állományaik fordulnak elő. Egyes lucfenyők akár 500 éves kort, 50 méter magasságot és 2 méter törzsátmérőt is elérhetnek. A lucfenyő fáját sokoldalúan felhasználják: pl. papírt, bútort, hangszereket készítenek belőle, de dísznövényként, karácsonyfaként is ismerjük. Hozzávalók (eszközök, anyagok) kézinagyító vonalzó lucfenyő fakorong lucfenyő ág lucfenyő toboz Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg szabad szemmel a fakorong külső kérgét! Figyeld meg a lucfenyő fájának felépítését! Vizsgáld meg leveleinek állását, alakját, hosszát! Milyen alakú a toboz? Milyen nagyságú a toboz?

17 Feladatlap 17 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály A szár típusa:...6 A kéreg színe:... A lucfenyő fája:... Az évgyűrűk számából következtetni lehet... Az évgyűrűk vastagságából következtetni lehet... A levelek... állnak. A levelek elhelyezkedése a száron.... A levelek alakja A levelek hossza:... A lombozat típusa......, ami azt jelenti, hogy... A leveleket borító anyag a...., amely véd a...., kórokozóktól. A toboz... A toboz alakja.... A toboz hossza... A nyitvatermő elnevezés arra utal, hogy a fenyők magjai a termőlevelek hónaaljában... fejlődnek, nem..., ezért a nyitvatermőknek nincs... A lucfenyő hajtásvégi helyzetű virágzatából a... közvetítésével jut a virágpor a termős virágzatra, amelyben szabadon fejlődnek ki a szárnyas... A faiskolákban a lucfenyőt nagy tömegben..... állítják elő, de a különleges tulajdonságú változatok esetében a.... hajtásdugvánnyal végzik. Felhasznált irodalom MÜLLNER Erzsébet (2003) Biológiai gyakorlatok és vizsgálatok. Budapest, Műszaki Könyvkiadó. pp ISBN DR. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

18 Biológia 6. osztály 9. Gyermekláncfű morfológiai vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő A zárvatermők törzsének egyik fajokban leggazdagabb családja a fészkesvirágzatúaké. A fészkesvirágzatúak nevüket a jellegzetesen lapos, vagy kúpos virágzatukról kapták. A fészekben csoportosan elhelyezkedő virágaik lehetnek csöves vagy nyelves típusúak. A nyelvesvirágúak közismert, helyenként tömeges előfordulású képviselője a gyermekláncfű. A növénynek számos népi elnevezése is ismert: pongyola pitypang, kácsavirág, buborékfű, barátfej. Az évelő gyermekláncfű kora tavasztól virágzó gyomnövény, réteken, kaszálókon, árokpartokon. Tavaszi friss hajtásait magas B 2 - és C-vitamintartalmuk miatt salátaként is fogyasztják. Szárított gyökeréből, leveléből emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító teát is készítenek. 18 Készítette: Benke László Hozzávalók (eszközök, anyagok) kézi nagyító csipesz tárgylemez vonalzó gyermekláncfű - virágzó gyermekláncfű - terméses Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg szabad szemmel a növény részeit! Mérd meg a gyökerének hosszát! Vizsgáld meg a növény földalatti szárrészét! Figyeld meg szárának felépítését! Vizsgáld meg a levelek alakját, formáját, tagoltságát! Nagyítóval vizsgáld meg a virágzatot! Csipesszel emelj ki egy nyelves virágot és tedd tárgylemezre! Rajzold le! Egy termést emelj ki csipesszel a bóbitából, tedd tárgylemezre és rajzold le!

19 Feladatlap 19 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály A gyökérzet típusa:... A gyökér hossza:... A föld alatti szárrész neve:...., színe... A szár típusa:..... A szár belül:.... Tejnedv színe:... A szár a tetején. végződik. Levelek állása:... A levelek alakja:... A levelek tagoltsága:.. A levelek csúcsa:... A fészekvirágzat alakja:.... A virágok típusa:... A termés típusa:.... A termés terjedése:... nyelves virág rajza repítőszőrös kaszattermés rajza Felhasznált irodalom DR. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

20 Biológia 6. osztály Bagolyköpet vizsgálata Készítette: Pétervári Katalin Emlékeztető, gondolatébresztő A baglyok éjszaka aktív, ragadozó madarak. Táplálékukat egészben nyelik le. Begyük nincs. Táplálékuk emészthetetlen maradványai (toll, szőr, csont, stb.) kis gombóccá állnak össze gyomrukban, melyet felöklendeznek és kiköpnek (bagolyköpet). Fő táplálékaik: kisemlősök, énekesmadarak, néha kétéltűek és ízeltlábúak lehetnek. A köpetben található maradványok alapján megtudhatjuk, mivel táplálkozott a bagoly. Hozzávalók (eszközök, anyagok) gumikesztyű Petri-csésze bonctűk csipeszek erős sertéjű, kis kefe ecset kézi nagyító vonalzó sztereomikroszkóp bagolyköpetek tolómérő Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Gumikesztyűben dolgozz, ügyelj a fertőzésveszélyre! Figyeld meg a köpet alakját! Mérd le vonalzóval, vagy tolómérővel hosszát és szélességét! Vizsgáld meg a köpetet kézi nagyítóval! Csipesszel, bonctűvel óvatosan bontsd szét a köpetet, a talált nagyobb méretű maradványokat tedd külön Petri-csészébe! Helyezd a maradványokat a csészével együtt a mikroszkóp alá! Keress kisebb méretű állati maradványokat!

21 Feladatlap 21 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály 1. Rajzolj le egy ép bagolyköpetet! 2. Milyen színű?.. Hossza: mm. Szélessége:. mm. 3. Kézi nagyító alatt az alábbi maradványokat ismertem fel: Rajzolj le néhány maradványt (koponyát, csontot, stb.) 5. Mikroszkóppal az alábbi részeket figyeltem meg: Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján. Felhasznált irodalom

22 Biológia 6. osztály Halak - a ponty morfológiai megfigyelése Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella A természetes vizekben nagyon sokféle élőlény él. Közülük a legismertebbek a gerincesekhez tartozó halak. Világszerte számtalan fajuk előfordul. Az egyik legelterjedtebb tenyésztett halfaj a Földön a ponty. Hazánk álló- és folyóvizeiben is közismert. Mivel húsa igen kedvelt, jóízű, kissé szálkás, halastavakban is tenyésztik. Szervezete tökéletesen alkalmazkodott a vízi életmódhoz. A tenyésztett változatai alakjukban, színükben és a pikkelyeik elhelyezkedésében is különbözhetnek. Hozzávalók (eszközök, anyagok) bonctál kézi nagyító színes ceruza elölt ponty (a vizsgálat más fajjal is elvégezhető) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Az elölt pontyot helyezd bonctálba és vizsgáld meg! 1. Figyeld meg a ponty testalakját, színét! Az ábra segítségével azonosítsd be a testtájait és az úszóit! 2. A hal bőrét vizsgálva figyeld meg a pikkelyek elhelyezkedésének irányát! Egy kézi nagyító segítségével nézd meg egy pikkelyen az évgyűrűszerű növekedési vonalakat! Keresd meg az állat két oldalának közepén húzódó oldalvonalakat! 3. A fej két oldalán a kopoltyúfedőket kissé felemelve nézd meg a kopoltyúkat! 4. Nézz bele az állat szájába! 5. Keresd meg a ponty tápcsatornájának kivezető nyílását a törzs és a farok határánál a hasi oldalon! 6. A hal fején figyeld meg az érzékszerveit: a szemeket, egy kézi nagyító segítségével a páros orrüregben a szaglógödör nyálkahártyaredőit, a szája körül a 2 pár bajuszszálat az egyiket a felső ajakon, a másikat a szájszegletben!

23 Feladatlap 23 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály 1.1 Milyen összefüggést látsz a hal oldalt lapított, orsó alakú teste és az állat élőhelye között? A megfigyeléseid alapján színezd ki az ábrán szereplő pontyot! 1.3 Az úszók melyik testtájhoz kapcsolódnak? Húzd alá egy vonallal a páratlan, és két vonallal a páros úszók neveit! 2.1 A halat fogva milyennek érzed a bőrét? Rajzolj be néhány pikkelyt az ábrán szereplő ponty törzsére! Figyelj az elhelyezkedésüknek az irányára! 2.3 Mire tudunk következtetni a pikkelyek körkörös vonalaiból, akárcsak a fák évgyűrűiből? A vízben élő halak jellegzetes érzékszerve az oldalvonal. Mit érzékelhetnek vele a halak? Melyik életműködés szerve a kopoltyú? Mitől élénkpiros színűek a kopoltyút felépítő kopoltyúlemezek? A kopoltyúkon átáramló vízből melyik gáz jut ezeken keresztül az állat testébe? Látsz a szájüregben fogakat? Milyen a nyelve? A garat két oldalán sorakozó réseken hová áramlik a víz? Rajzold be a végbélnyílás helyét az ábrába! 6.1 Rajzold be a bajuszszálakat a ponty ábrájába! A ponty mindenevőként rovarlárvákat, férgeket, növényi részeket eszik iszapos aljzatú, álló és lassan folyó vizekben. 6.2 Melyik érzékszervek segíthetik leginkább a halakat a vízben való táplálékszerzésben?..... Melyik lehet kevésbé fontos?... Felhasznált irodalom ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ZBORAY Géza (1989) Összehasonlító anatómiai praktikum I. kötet, Budapest Tankönyvkiadó pp. 244 ÁBRA: saját ötlet alapján.

24 Biológia 6. osztály Emlősök szaruképződményei Készítette: Dávidné Varga Gabriella Emlékeztető, gondolatébresztő Az állatok testének belsejét a kültakaró határolja el a külső környezettől. A gerinces állatok kültakarója a bőr. A szárazföldi hüllőknél, madaraknál, emlősöknél ennek külső rétege az elszarusodó hám. Ez a védőréteg úgy jön létre, hogy a külső sejtjeik szaruval telnek meg, ellaposodnak és elhalnak, elszarusodnak. A szaruréteg biztos védelmet nyújt a kiszáradással szemben és jól véd a mechanikai hatások ellen is. Az emlősök jellegzetes szaruképződményei a szőrök. Színük, hosszuk, vastagságuk fajra jellemző. Sok állatnál találunk még ezen kívül is szaruképződményeket, ilyenek a szarupikkelyek, köröm, karom, pata, tülök. Nézzük meg néhány előfordulásukat, jellegzetességüket! Hozzávalók (eszközök, anyagok) kézi nagyító borszeszégő, gyufa, csipesz sertés, juh, nyúl, szarvasmarha, ló szőrös bőréből kb cm-es darabkák (tartósított), sorszámozva óraüvegen körömdarabka, gyapjúfonal (saját hajszál) sertés és ló patás lába (kikészített modell) szarvasmarha koponya tülkös szarvval és őz koponya aganccsal Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Ismerd fel az állatok bőrét a sorszámozott minták alapján! 2. Keress szőrszálakat egy kézi nagyítóval a karodon és a tenyereden is! Figyeld meg a színét, vastagságát! Számold meg kb. hány szálat találsz egy cm 2 -en? 3. Miután meggyújtottál egy borszeszégőt, fogj csipeszbe egy kihullott (esetleg kihúzott) hajszáladat és tartsd a lángjába! Ismételd meg egy körömdarabkával, majd egy kis darabka gyapjúfonallal! Mit tapasztalsz? 4. Figyeld meg és hasonlítsd össze egy sertés lábát és egy ló lábát! Hány ujjukon van pata? 5. Figyeld meg a szarvasmarha tülkös szarvát és az őz agancsát! Hasonlítsd össze! Válaszolj a feladatlap kérdéseire!

25 Feladatlap 25 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 6. osztály 1. Írd a felismert emlős bőrének sorszámát a neve mellé! sertés.. juh... nyúl.. szarvasmarha... ló. 2. A karodon nagyítóval megfigyelt szőrszálak színe, vastagsága :... körülbelüli száma 6 a tenyereden megfigyelt szőrszálak száma:... Hasonlítsd össze a válaszaidat a társaidéval! Milyen következtetést tudsz levonni az emberi szőrszálak színéről, vastagságáról, elhelyezkedéséről? Miután borszeszégő lángjába tartottad a hajszálat, a körömdarabkát és a gyapjúfonalat, mit tapasztaltál mindháromnál?... Milyen anyagból van mindegyik? A sertés és a ló lábának tanulmányozása után egészítsd ki a mondatok hiányzó kifejezéseit! Az ábra is segíti a megoldást! A sertés és a ló lábujjainak végét....borítja. A sertés lábán.ujj van és csak.ujja érinti a talajt. A ló lábán....ujj van. Ezért a sertés , a ló... állat. 5. Hasonlítsd össze a szarvasmarha tülkös szarvát az őz agancsával! Nyilazd az összekeveredett állításokat annak az állatnak a nevéhez, amelyikre jellemző! SZARVASMARHA SZARVA ŐZ AGANCSA a, a bak viseli b, tülök c, fejlődésekor vérerekkel dúsan behálózott bőr fedi d, belül üreges e, belül tömör f, csont az anyaga g, a homlokcsont nyúlványa h, a bőr vastagon elszarusodik i, az állat halála után a tülök lehúzható j, minden év őszén lehullik Felhasznált irodalom HARDÉGENNÉ R. É. - KÖVES J. (2001) Természetismeret tankönyv az általános iskolák 6. évfolyama számára. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó JÁMBOR GY. - VÍZVÁRI A. (1997) Természetismeret 6. Szeged, Mozaik JUHÁSZ - KROPOG - MÁNDICS - MOLNÁR - ÜTŐNÉ (2001) Természetismeret 5. munkafüzet. Budapest, Műszaki ÁBRA: saját ötlet alapján.

26 Biológia 6. osztály 26 Jegyzetek

27 Jegyzetek 27 Biológia 6. osztály

28 A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető tanár, a laboráns, illetve a gyakorlaton résztvevő tanulók tartózkodhatnak. 2. A teremben tartózkodó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. A gyakorlat végeztével a tanulók rendbe teszik a munkaterületüket, majd a gyakorlatvezető tanár átadja a laboránsnak a helyiséget. A csoport ezek után hagyhatja el a termet. 4. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 5. A gyakorlaton részt vevők az általuk okozott kárért anyagi felelősséget viselnek. 6. Táskák, kabátok tárolása a laboratórium előterének tanulószekrényeiben megengedett. A terembe legfeljebb a laborgyakorlathoz szükséges taneszköz hozható be. 7. A laboratóriumi foglalkozás során felmerülő problémákat (meghibásodás, baleset, rongálás, stb.) a gyakorlatvezető tanár a laborvezetőnek jelenti és szükség szerint közreműködik annak elhárításában és a jegyzőkönyv felvételében. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli a felelősség. 1. Valamennyi tanulónak kötelező ismerni a következő eszközök helyét és működését: - Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók - Porraloltó készülék, vészzuhany - Elsősegélynyújtó felszerelés - Elszívó berendezések - Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy begombolható laborköpeny viselése, melyeket a tanulók helyben vehetnek igénybe. Köpeny nélkül a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. A laboratóriumban étkezni tilos. 5. A tanárnak jelenteni kell, ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelezni kell a tanárnak. 6. A nagyobb értékű műszerek ki/be kapcsolásához kérjük a laboráns segítségét. Ezek felsorolása a mellékletben található. 7. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal törüljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 8. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 9. A kísérleti hulladékokat csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyűjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 10. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. Működési szabályzat - A gázégő begyújtásának a menete: 1; tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2; a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3; a fő gázcsap kinyitása, 4; az égő levegőszelepének szűkítése, 5; a gyufa meggyújtása, 6; a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása. - A kémcsöveket szakaszosan melegítjük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. - Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. - Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. - Az elektromos, 230 V-ról működő berendezéseket csak a tanár előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, a felület, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. - Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni, burkolatát megbontani - A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezető tanárnak, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. - Esetleges tűzkeletkezés esetén a laboratóriumot a tanulók a tanár vezetésével a kijelölt menekülési útvonalon hagyhatják el. 11. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatot vezető tanárnak. Rövid emlékeztető az elsősegély-nyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegély-nyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető tanár végzi. Tűz vagy égési sérülés esetén - Az égő tárgyat azonnal eloltjuk alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. - Vízzel nem elegyedő szerves oldószerek tüzét tilos vízzel oltani! - Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén - Ha bőrre került: száraz ruhával felitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. - A bőrre, illetve testbe kerülő koncentrált kénsavat nem szabad vízzel lemosni, vagy hígítani, mert felforrósodik és égési sérüléseket okoz - Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk (szemzuhany), majd 2%- os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. - Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. - Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük, és bő vízzel öblögetünk. Sebesülés esetén - A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. - A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk. Áramütés esetén - Feszültség mentesítünk, a balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet is leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Értesítjük az iskolaorvost.

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata...

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata... Biológia 5. osztály 1 Biológia 5. osztály Tartalom 1. Lágyszárú növények vizsgálata................................................. 2 2. A sztereomikroszkóp használata, működése......................................

Részletesebben

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6 Fizika 8. osztály 1 Fizika 8. osztály Tartalom 1. Elektrosztatika I.............................................................. 2 2. Elektrosztatika II.............................................................

Részletesebben

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn...

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn... Fizika 9. osztály 1 Fizika 9. osztály Tartalom 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás............................................. 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat...

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat... Földrajz 9. osztály 1 Földrajz 9. osztály Tartalom 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése........................................ 2 2. A Hold Föld körüli mozgása....................................................

Részletesebben

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4 Földrajz 6. osztály 1 Földrajz 6. osztály Tartalom 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai..................................... 2 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai.......................................

Részletesebben

Földrajz 12. osztály

Földrajz 12. osztály Földrajz 12. osztály 1 Földrajz 12. osztály Tartalom 1. Foucoult-inga, a Föld forgásának bizonyítása...................................... 2 2. Föld kerületének meghatározása GPS-el.........................................

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Elektrosztatika

Részletesebben

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok A vizek élővilága Ez a téma a 6. osztályos természetismeret része. A Magyar Természettudományi Múzeumban a Sokszínű élet című kiállítás egyik fejezete éppen ezzel a témával foglalkozik. Több tankönyvkiadó

Részletesebben

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4 Biológia 8. osztály 1 Biológia 8. osztály Tartalom 1. A binokuláris mikroszkóp használata............................................ 2 2. Ozmózis és adszorpció........................................................

Részletesebben

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2 Fizika 7. osztály 1 Fizika 7. osztály Tartalom 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel...................... 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés...

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés... Földrajz 5. osztály 1 Földrajz 5. osztály Tartalom 1. Mutassuk ki a levegőt!........................................................ 2 2. Nyomjuk össze a levegőt!......................................................

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7.

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7. BIOLÓGIA 7-8. évfolyam Heti és éves óraterv: A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra 7. évfolyam A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai

Részletesebben

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA!

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! KAÁN KÁROLY 24. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! 1. feladat.. AZ ERDŐ FÁI 12 p Írd

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 /

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / Feladatok, ismeretek, készségek ÉRVÉNYES: 2008. szeptember 1 tõl 2 / Feladatok,

Részletesebben

Módszertani szaktanterem a természetismeretkörnyezettan

Módszertani szaktanterem a természetismeretkörnyezettan Módszertani szaktanterem a természetismeretkörnyezettan tanár szakos hallgatóknak Módszertani szaktanterem kialakításának tervezete Összeállította: dr. Angyal Zsuzsanna (ELTE TTK KTC), dr. Böddiné dr.

Részletesebben

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára 11. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Ekvatoriális

Részletesebben

B I ZTONS Á GI ADATLAP

B I ZTONS Á GI ADATLAP B I ZTONS Á GI ADATLAP 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

A nyolc óra után, késve érkezett tanulók /orvosi, vagy szülői igazolás hiányában/ az első óra igazolatlan mulasztásnak számít.

A nyolc óra után, késve érkezett tanulók /orvosi, vagy szülői igazolás hiányában/ az első óra igazolatlan mulasztásnak számít. HÁZIREND mely a Malomvölgy Ált. Isk. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok alapján. A házirend célja és feladata: 1).Megállapítja a tanulói jogok és kötelességek

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. 5 6. Tantárgyi célok, feladatok:

TERMÉSZETISMERET. 5 6. Tantárgyi célok, feladatok: EÖTVÖS LORÁND ÁLTALÁNOS ISKOLA TERMÉSZETISMERET 5-6. HELYI TANTERV - 2013. TERMÉSZETISMERET 5 6. Tantárgyi célok, feladatok: A természetismeret tantárgy olyan műveltségképet közvetít, amely egységben jeleníti

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Vízvizsgálatok, vízszennyezés hatásai A víz (H 2 O - dihidrogén-oxid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/v%c3%adz) az élőlények számára

Részletesebben

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára 12. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Időjárási

Részletesebben

ISO 9001 BIZTONSÁGI ADATLAP. 5100 Jászberény Jákóhalmi u. 11 Telefon: (57) 413-413 Telefax: (57) 413-300 GÉPJÁRMŐ AKKUMULÁTOR

ISO 9001 BIZTONSÁGI ADATLAP. 5100 Jászberény Jákóhalmi u. 11 Telefon: (57) 413-413 Telefax: (57) 413-300 GÉPJÁRMŐ AKKUMULÁTOR BIZTONSÁGI ADATLAP GÉPJÁRMŐ AKKUMULÁTOR KIÁLLÍTÁS KELTE: 2008.01.01. 1. AZ ANYAG ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1. AZ ANYAG AZONOSÍTÁSA: gépjármő akkumulátor 1.2. AZ ANYAG FELHASZNÁLÁSA: gépjármővek indító

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 1108 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 1108 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2010. 05. 12. Oldalszám: 1/7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PRELVENT hőtıtömítı 1.2.A keverék megfelelı azonosított

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Biztonsági adatlap Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. okoz.

BIZTONSÁGI ADATLAP. okoz. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító - Márkanév - CAS szám 104376-75-2 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 10. évfolyam 2015.

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 10. évfolyam 2015. Tanulói munkafüzet FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János Szakképző Iskola és ban 1 Tartalom Munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi szabályok... 2 1-2.

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.24. COM(2014) 180 final ANNEXES 1 to 5 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek

Részletesebben

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései 3/3.5. A műanyag termékek alkalmazása, felhasználása az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött. Kedvező tulajdonságaik alapján az élet szinte minden területén alkalmazhatók, az iparban pl. maró anyagok

Részletesebben

Elkészítés idıpontja: 2013. június 5. Felülvizsgálat idıpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés idıpontja: 2013. június 5. Felülvizsgálat idıpontja: - Verziószám: 1 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Cikkszám: 74089_0603 1.2. A keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja és hatálya

220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja és hatálya A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszíni vizek minısége védelmének szabályairól A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló

Részletesebben

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Tartalomjegyzék Általános leírás...3 Használat...6 Hogyan kapcsoljuk be a f z zónákat?... 6 Kiegészít zóna (az üvegkerámiás f zési zónánál)... 6 Hogyan

Részletesebben

A 453/2010/EC számú rendelettel módosított 1907/2006. számú rendelet szerint

A 453/2010/EC számú rendelettel módosított 1907/2006. számú rendelet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EC számú rendelettel módosított 1907/2006. számú rendelet szerint Készült: 2013 április 1. Utolsó ellenőrzés kelte: Termék neve: B-Clean Classic gumiabroncs- és műanyag-fényesítő

Részletesebben

Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestületének

Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestületének Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestületének 11/2003. /VIII.27./ önkormányzati rendelete A köztisztaságról, és a szervezett köztisztasági szolgáltatásokról a módosításokkal egységes szerkezetben Szendrő

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános iskola Környezetismeret Évfolyam: 1 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: a szóbeli

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Környezetvédelem vízgazdálkodás..szakmacsoport Környezetvédelmi technikus..szakma OKJ SZÁMA: 54 850 01 0010 54 06 ÉRVÉNYES: től

xkir Tesztintézmény Környezetvédelem vízgazdálkodás..szakmacsoport Környezetvédelmi technikus..szakma OKJ SZÁMA: 54 850 01 0010 54 06 ÉRVÉNYES: től xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Környezetvédelem vízgazdálkodás..szakmacsoport Környezetvédelmi technikus..szakma OKJ SZÁMA: 54 850 01 0010 54 06 ÉRVÉNYES: től CÉLOK ÉS FELADATOK, FEJLESZTÉSI

Részletesebben

Helyi tanterv KÉMIA az általános iskolák 7 8. évfolyama számára

Helyi tanterv KÉMIA az általános iskolák 7 8. évfolyama számára Helyi tanterv KÉMIA az általános iskolák 7 8. évfolyama számára az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. melléklet 2.2.10.2 (B) változatához alapján készült A kémia tanításának célja és

Részletesebben

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás:

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás: Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 91.480-2-74/2013. Ea: Hargitai Attila dr. Ruzsáli Pál Berényi Anita Balatonyi Zsolt Lovászi Péter Tárgy: Országos

Részletesebben

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK VESZÉLY: FIGYELEM:

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK VESZÉLY: FIGYELEM: FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK AZ ÖN ÉS MÁSOK BIZTONSÁGA RENDKÍVÜL FONTOS. A jelen útmutatóban és magán a készüléken is fontos biztonsági üzenetek szerepelnek, amiket mindig el kell olvasni és be kell tartani.

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 200069 V1/0615 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 210 1.1 Biztonsági előírások... 210 1.2 A szimbólumok magyarázata... 212 1.3 Veszélyforrások... 213 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének (Hatályos: 2012. április 15-től) Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2003.(XII.1.)Kt. rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, és a településtisztaság

Részletesebben

Arló Nagyközség Önkormányzat képvisel -testületének 10/2004. (III.29.) rendelete

Arló Nagyközség Önkormányzat képvisel -testületének 10/2004. (III.29.) rendelete Arló Nagyközség Önkormányzat képvisel -testületének 10/2004. (III.29.) rendelete a köztisztaságról, a települési környezet fenntartásáról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelez igénybevételér

Részletesebben

Kémia. A kémia tanításának célja és feladatai

Kémia. A kémia tanításának célja és feladatai Kémia Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.10.2 (B) változatához KÉMIA az általános iskolák 7 8. évfolyama számára

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 Hírlevél 2011/7. Tartalomjegyzék I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 II./ A munkaügyi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 36 III./ A Munkavédelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016

BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016 BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016 Jellege: Budapest, XI. kerület Műegyetem rakpart területén kerül megrendezésre, a Dunai Regatta elnevezésű egyetemi sport- és kulturális rendezvény, színpadi aktivitásokkal

Részletesebben

Ez a biztonsági adatlap a szabad akaratból készült: nem szükséges a 1907/2006 rendelet (EK), 31-ik cikke szerint.

Ez a biztonsági adatlap a szabad akaratból készült: nem szükséges a 1907/2006 rendelet (EK), 31-ik cikke szerint. Ez a biztonsági adatlap a szabad akaratból készült nem szükséges a 1907/2006 rendelet (EK), 31-ik cikke szerint. BIZTONSÁGI ADATLAP CETOL WF 945 BASE TC/003 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok Újszájú állatok Szerk.: Vizkievicz András A földtörténeti óidő kezdetén a kambrium időszakban több mint 500 millió évvel ezelőtt éltek azok az ősi férgek, melyeknél szétvált az ősszájú és az újszájú állatok

Részletesebben

Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete

Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról, a településtisztaság biztosításáról Ordacsehi Községi Önkormányzat

Részletesebben

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Gratulálunk a levegıtisztító megvásárlásához. Kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy megismerje a készülék megfelelı

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 A keverék neve: LEFOLYÓCSŐ-TISZTÍTÓ GRANULÁTUM 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szerda, 2005. június 1. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szerda, 2005. június 1. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P051A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Szerda, 2005. június 1. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Kábítás 1. Cél 1.1.Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 6. -a kimondja, hogy az állatoknak tilos indokolatlan

Részletesebben

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást!

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! Professor Kisméretű sütő PT250B Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! A készüléket kizárólag otthonában, háztartásbeli célokra alkalmazza!

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT RENDELKEZŐ RÉSZ

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT RENDELKEZŐ RÉSZ RENDELKEZŐ RÉSZ A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló módosított 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésének kötelezése, valamint a Tűzvédelmi Szabályzat készítéséről

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2015. 02. 02. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 05. 12. Verziószám: 2

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2015. 02. 02. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 05. 12. Verziószám: 2 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1./ Általános tápoldat (N-P2O5-K2O+Fe 4-5-6+0,02 m/m%) 2./ Bonsai doktor tápoldat (N-P2O5-K2O+B 5-5-5+0,01

Részletesebben

W2000. Original-Gebrauchsanleitung V2/0516

W2000. Original-Gebrauchsanleitung V2/0516 W2000 825215 Original-Gebrauchsanleitung V2/0516 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 210 1.1 Biztonsági előírások... 210 1.2 A szimbólumok magyarázata... 213 1.3 Rendeltetésszerű használat... 214 2. Általános

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Adatlap száma: KEM 1A-02 Oldalszám: 1/10 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet

17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet 17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet a légszennyezettség és a helyhez kötött légszennyező források kibocsátásának vizsgálatával, ellenőrzésével, értékelésével kapcsolatos szabályokról A környezet védelmének

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc rinci út 24. Tel: 253-7285 www.bonair.hu

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. A veszélyek meghatározása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. A veszélyek meghatározása BIZTONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s a 4 5 3 / 2 0 1 0 / E K r e n d e l e t s z e r i n t 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Temékazonosító: Trend

Részletesebben

Tegyünk többet környezetünkért!

Tegyünk többet környezetünkért! Munkácsy Mihály Általános Iskola (Aradi úti és Fiumei utcai telephelyek) Tegyünk többet környezetünkért! 3 hetes projekt tervezete Cél: Az iskola tanulói (kiemelten a 2.n és 6. n osztályok) Megvalósítók:

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. módosított változat Készült: 2009-05-25. Morgan Hungary Kft. Munkavédelmi szabályzat 2/60 Az eljárás célja Jelen Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat)célja, hogy

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 0315 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 0315 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2010. 01. 20. Oldalszám: 1/9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PREVENT rovar- és szilikon eltávolító aeroszol 1.2.

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 2078 az 1907/2006/EK rendelet szerint. Kiadás: 2012. 03. 30. Oldalszám: 1/8

Biztonsági adatlap Azonosító: 2078 az 1907/2006/EK rendelet szerint. Kiadás: 2012. 03. 30. Oldalszám: 1/8 Kiadás: 2012. 03. 30. Oldalszám: 1/8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PREVENT bőrápoló emulzió 1.2. Az anyag/keverék megfelelő azonosított felhasználása:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 453/2010/EU rendelete szerint. Felülvizsgálat: 2015.06.01. Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 453/2010/EU rendelete szerint. Felülvizsgálat: 2015.06.01. Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10 Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10 SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: EXPRESSZ VÍZKİOLDÓ 1.2. Az anyag vagy

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam

HELYI TANTERV BIOLÓGIA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam HELYI TANTERV BIOLÓGIA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam Készült az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján. Érvényesség kezdete: 2013.09.01. Utoljára indítható:.. Dunaújváros,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 31. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 31. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Helyi tanterv a Mozaik kiadó ajánlása alapján. az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1

Helyi tanterv a Mozaik kiadó ajánlása alapján. az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 BIOLÓGIA 7-8. Helyi tanterv a Mozaik kiadó ajánlása alapján az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 Biológia az általános iskolák 7 8. évfolyama számára A biológia

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 (A) változatához. Biológia az általános iskolák 7-8.

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 (A) változatához. Biológia az általános iskolák 7-8. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 (A) változatához Biológia az általános iskolák 7-8. évfolyama számára A változat A biológia tantárgy tanításának céljai és

Részletesebben

Tárgy: Melléklet: HATÁROZAT

Tárgy: Melléklet: HATÁROZAT Ügyszám: Ügyintéző: FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246, : (42) 598-930, Fax: (42) 598-941, E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Felülvizsgálat kelte: 2014.04.01. Változat szám: 3/Hu Oldal: 1 / 7

BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Felülvizsgálat kelte: 2014.04.01. Változat szám: 3/Hu Oldal: 1 / 7 BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Felülvizsgálat kelte: 2014.04.01. Változat szám: 3/Hu Oldal: 1 / 7 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1 Termékazonosító: Kereskedelmi

Részletesebben

Biztonsági adatlap ACTARA 25 WG. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás:

Biztonsági adatlap ACTARA 25 WG. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás: 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Terméknév Formulációs kód 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Felhasználás:

Részletesebben

Növényvédelem otthonunkban

Növényvédelem otthonunkban Növényvédelem otthonunkban Bevezető A növényvédelem, egy olyan téma, ami kikerülhetetlen, akár lakásunkban, akár kertünkben foglalkozunk növényekkel. Mindannyian találkoztunk már kártevővel, vagy gombás

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 0707 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 0707 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2006. 08. 18. Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PREVENT zárjégoldó aeroszol 1.2.A keverék megfelelı

Részletesebben

A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév

A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév Tartalomjegyzék Fejezet Cím Oldalszám 1. A Kerek Világ Általános Iskola pedagógusainak száma, iskolai

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 1291-11/2011. Tárgy: Pilisszentkereszt szennyvizeinek szentendrei

Részletesebben

A TÖRÖK FLÓRIS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A TÖRÖK FLÓRIS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A TÖRÖK FLÓRIS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013 Az SZMSZ alapjául szolgáló jogszabályok 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról 1992.

Részletesebben

Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EK rendeletet módosító 453/2010/EU rendelet szerint

Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EK rendeletet módosító 453/2010/EU rendelet szerint Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EK rendeletet módosító 453/2010/EU rendelet szerint Készítés időpontja: 2013.07.18. A felülvizsgálat és átdolgozás kelte: 2014.04.30. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

Elektromos gőz sterilizáló

Elektromos gőz sterilizáló Tartalom Bevezetés.... 2 Biztonsági utasítások és figyelmeztetések.... 3 Leírás.... 6 Előkészítés sterilizáláshoz.... 7 Használat.... 7 A készülék tisztítása és a vízkő eltávolítása.... 8 Műszaki specifikáció....

Részletesebben

Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam

Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában a természet és az

Részletesebben

Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (VIII.27.) rendelete a helyi környezet védelméről. A rendelet hatálya

Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (VIII.27.) rendelete a helyi környezet védelméről. A rendelet hatálya Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (VIII.27.) rendelete a helyi környezet védelméről Mikebuda Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Ceresit Stop Penész oldal 1 / 6 Biztonsági adatlap (SDB) száma: : 217641 Felülvizsgálat ideje: 07.07.2010 Nyomtatás ideje: 07.07.2010 Kereskedelmi

Részletesebben

A120465 / 1KA10 A120466 / 2KA20. Original-Gebrauchsanleitung V2-2/0516

A120465 / 1KA10 A120466 / 2KA20. Original-Gebrauchsanleitung V2-2/0516 A120465 / 1KA10 A120466 / 2KA20 Original-Gebrauchsanleitung V2-2/0516 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 82 1.1 Biztonsági előírások... 82 1.2 A szimbólumok magyarázata... 85 1.3 Rendeltetésszerű használat...

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 0513 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 0513 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2004. 05. 12. Oldalszám: 1/9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PREVENT akrilát tartalmú autóápoló 1.2.A keverék megfelelő

Részletesebben

Helyi tanterv. az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet. Biológia az általános iskolák 7 8.

Helyi tanterv. az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet. Biológia az általános iskolák 7 8. Helyi tanterv az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet Biológia az általános iskolák 7 8. évfolyama számára A változat (1,5+1,5) alapján A biológia tantárgy tanításának céljai

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1/7. oldal BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2007. 02. 12. Aktualizálás kelte: 2010. 04. 26. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: ORANGE SOLVENT

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Házirend 2013

TARTALOMJEGYZÉK. Házirend 2013 HÁZIREND 2013 TARTALOMJEGYZÉK 1. A Kőkúti Általános Iskola házirendjének célja, feladatai:... 3 2. A házirend hatálya, elfogadása, nyilvánossága:... 3 2.1. Hatálya:... 3 2.2. Elfogadása... 3 2.3. Nyilvánossága:...

Részletesebben

8.3. Mosogatás. Az üzemi és fogyasztói edények azonos helyen mosogatása

8.3. Mosogatás. Az üzemi és fogyasztói edények azonos helyen mosogatása 8.3. Mosogatás JOGHÁTTÉR AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 852/2004/EK RENDELETE (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról II. Melléklet II. fejezet (2) pont Szükség szerint, a munkaeszközök és berendezések

Részletesebben

HÁZIREND. Székhelye: 9072 Nagyszentjános, József Attila út 6. Telefonszáma: 96/544-041 Fax: 96/544-030

HÁZIREND. Székhelye: 9072 Nagyszentjános, József Attila út 6. Telefonszáma: 96/544-041 Fax: 96/544-030 HÁZIREND Kedves Szülők! Kérjük, szíveskedjenek az alábbiakban megfogalmazott házirendet figyelmesen végigolvasni, és a gyermekek érdekében törekedjenek a benne foglaltak betartására. Ezen házirend: a Közoktatásról

Részletesebben

2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret

2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 2. évfolyam: Tematikai egység rövid címe Kerettantervi óraszám Helyi többletóraszám (±) Témakör összidőkerete

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 1687 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 1687 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2008. 10. 20. Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PRELIX motor- és fémtisztító folyadék, vizes bázisú

Részletesebben

11-38-48/20-63- 65-67 23/24/25-34- 48/20/21/22 Etilbenzol 100-41-4 202-849-4-1-3 F, Xn 11-20. 1 / 7. oldal

11-38-48/20-63- 65-67 23/24/25-34- 48/20/21/22 Etilbenzol 100-41-4 202-849-4-1-3 F, Xn 11-20. 1 / 7. oldal B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 1871 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe: epoxid edző 1.2. Gyártó

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TSR-50 A készülék üvegházhatású gázt tartalmaz: R-600a/12g, GWP: 3, 0,036kg CO2 kifejezve. Hermetikusan zárt. Kedves Vásárló! Kérjük olvassa el figyelmesen a használati

Részletesebben

BIZTONSÁGI TERV. Vértes Center Születésnap rendezvény. Vértes Center Bevásárlóközpont 2800 Tatabánya, Győri út 7-9.

BIZTONSÁGI TERV. Vértes Center Születésnap rendezvény. Vértes Center Bevásárlóközpont 2800 Tatabánya, Győri út 7-9. BIZTONSÁGI TERV Vértes Center Születésnap rendezvény Vértes Center Bevásárlóközpont 2800 Tatabánya, Győri út 7-9. őrzés-védelmi- és rendezvénybiztosítási tevékenységének ellátására TARTALOMJEGYZÉK Vértes

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata A legfejlettebb állatok a gerincesek törzsébe tartoznak. Ezek

Részletesebben

A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2 Tartalomjegyzék I.ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 I.1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja, jogi

Részletesebben

POW462 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW462 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (Az 1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (Az 1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Honosítás kelte: 2011. 06. 20. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító X-935 Polipropilén és Polietilén ragasztó Primer 1.2 A keverék megfelelı azonosított

Részletesebben