Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása"

Átírás

1 Mit tehetünk?

2 Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti hideg - Helyiségek tájolása - Általunk fenntartani kívánt hőmérséklet - Házunk szerkezete - Fűtési rendszerünk típusa és állapota - Fal és nyílászáró szigetelések Tájolás: télen kevés fűtés, nyáron kevés hűtés Napközben használt helyiségek a déli oldalon Nagy jól szigetelt ablakok Fák - déli oldalon, uralkodó szélirány ellen

3 Energiafelhasználás Fűtés Hőmérséklet komfortzónának megfeleljen Egyszerű, költség nélküli megoldások: - Bútorok ne legyenek közel a fűtőtesthez - Őszi-téli napsugarak ha bejutnak a lakásba 5-7% fűtési energia is megspórolható - Lehúzott redőny, vagy sötétítő éjszakára bent tartja a meleget - Rövid, intenzív szellőztetéssel csak a szoba levegőjét hűtsük le, a bútorokat ne - Fűtőtestek mögé hőtükör helyezése - Ritkán használt helyiségeket is fűtsük, de alacsonyabb hőfokon tartva

4 - Vibrálás mentes - kellemes meleg fehér fényű - akár 80%-al energiatakarékosabb a hagyományos izzóknál - akár 15-ször hosszabb élettartamú kompatibilis formájú és méretű - egyes típusok már fényerőszabályzóval is működnek - környezetbarát

5 Vízfelhasználás Az Elő bolygó jelentésben újonnan bevezetett vízlábnyom megmutatja, hogy az egyes nemzetek lakói mennyi édesvizet használnak fel. A vízfelhasználásba beleszámítják azt a vízmennyiséget is, amely az életszínvonal biztosításához szükséges termékek előállításához szükségeltetik. Átlagosan egy ember (nem tévedés) 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente: ezzel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan fejenként 2,48 millió liter vizet fogyasztanak évente. Az Elő bolygó jelentés listáján szereplő 150 országból Magyarország a 126. helyen található évi 750 ezer literrel. Egy alma előállításához 70 liter víz kell, egy pohár sörhöz 75, egy kilogramm csirkehúshoz 3900, egy pohár borhoz 120.

6 1 hamburger előállításához: l víz, 1 szelet kenyérhez: 40 l víz, 1 tojáshoz, 1 kávéhoz: 135 ill. 140 l víz. USA: l virtuális vízfogyasztás/fő

7 Vízfelhasználás A vízigény csökkentésének lehetőségeit két módon közelítették meg: - a vízigény csökkentésének céljára kifejlesztett, különböző ún. víztakarékos szerelvények, berendezések, - az ivóvíz minőségű víz felhasználásának csökkentése és a vízigény pótlása a felhasználási célnak megfelelő, sekély mélységben található ún. talajvízzel, és csapadékvízzel. Mire használunk a háztartásban vizet? Egy átlagos háztartásban a fejenként és naponta felhasznált liter víznek 2%- át fordítjuk ivásra és főzésre, 7%-át mosogatásra, 38%-át tisztálkodásra, 33%-at WC öblítésre, 5%-át takarításra, autómosásra, 13%-át mosásra, 2%-át kerti öntözésre.

8 Vízfelhasználás Másik nagy vízfelhasználó a fürdőszoba Fejenként naponta L víz Kevésbé hatékony megoldások: Stop and Go Automatikus vízelzáró Csapokra célszerű aerátoros (levegőztető berendezés) csapvégeket tenni. 6-7 liter/perces vízáteresztő képesség A vízhez levegőt kevernek, csökkenti az átfolyó víz mennyiségét, és a vízsugarat apró vízcseppekké alakítja. Nagyobbnak tűnik a kifolyó víz mennyisége, vízsugár puhább és kellemesebb érzetet ad. Egykaros keverőcsap gazdaságosabb Fürdés - Zuhanyzás 1/3 vízszükséglet Kb L víz spórolható évente

9 Szürke szennyvíz nem tartalmazza a fekáliás szennyvizet, hanem a fürdőkád, zuhanyzó,(mosdó, mosogatás) és mosás vizét foglalja magába. Aqua-cycle Egy szűrőfilter (1) eltávolítja a szilárd szemcséket pl. papírmaradványokat, textilt, hajat, stb Kétlépcsős biológiai tisztító folyamat (2). A vizet oxigénnel kezelik, majd mikroorganizmusok tisztítják meg. A folyamat alatt biológiailag aktív iszap is keletkezik, melynek eltávolítása automatikus. (3) A harmadik lépés az UV lámpás sterilizáció. (4) Ezzel az eljárással megtisztított víz használható WC öblítésre, mosásra, öntözésre, takarításra is.

10 Vízfelhasználás Öntözésre, mosásra, takarításra, WCöblítésre összegyűjtött esővíz és ún. szürke szennyvíz is alkalmas egyszerű tisztítást, csírátlanítást követően. Hatékony megoldás: Jelentős vízmegtakarítás érhető el korszerű mosó- ill. mosogatógépek alkalmazásával. Kulcs: teljes töltés 20 L víz Tető 1m 2 / L víz Országh József / Teleső rendszer Beton víztározóból a savas ph esővíz bázikus elemeket old ki

11 Vízfelhasználás Csökkentése a kiskertekben: -Gyűjtsünk esővizet és lehetőség szerint ne használjunk csapvizet az öntözéshez - Mulcsozzuk a talajunkat: elősegíti a növények növekedését, fejlődését javítja a talaj szerkezetét (fokozódik a porozitás), termőképességét (humuszban gazdagítja), vízháztartását, és csökkenti a párolgását csökkenti a tápanyagok kimosódását pótolja a földművelést, gyomszabályozó védi a talajfelszínt a forró, közvetlen napsugárzástól, nem kérgesedik és repedezik fel a talaj elősegíti a vízgazdálkodást, szabályozza a víz beszivárgását, védi a talajt az erőteljes csapadék okozta vízcseppek becsapódásától, meggátolja a talaj felcsapódását a növényekre

12

13 Hulladék = Amire az embernek már nincs szüksége Csökkentésének módjai: - Tudatos vásárlás - Újrahasználat - Újrahasznosítás A természet nem termel hulladékot!

14 Tudatos vásárlás Tudatos vásárló fogyasztóvédelem oldaláról az, akit nem vernek át. Ennél többről van szó! Mi, tudatos vásárlók megpróbálunk túltekinteni a reklámok ködfüggönyén, és elgondolkodni azon, hogy mit is teszünk akkor, ha ezt vagy azt a terméket megvásároljuk. Mi a valódi értelme és értéke annak a terméknek? Talán éppen a gyerekmunkát vagy más emberi szenvedést támogatunk egy távoli országban? Esetleg egy olyan céget, amely a génmanipulációban érdekelt; amely kozmetikai célokra is állatkísérletek folytat? A megvásárlása több hulladékot és szemetet termel, mint amennyi csekély élvezetet az elfogyasztása jelent?

15 Tudatos vásárlás Vagy ellenkezőleg: olyan termékről van szó, amely nemcsak egészséges, de az előállítása is környezetkímélő módon történt; és olyan vállalat gyártotta, amely felelős magatartásával tűnik ki?

16 Tudatos fogyasztás A tudatos vásárló 12 pontja 1. A pénzeddel szavazol! 2. A szemét a legdrágább! 3. Cetli 4. Helyben 5. Mennyi műanyagot viszel haza? 6. Keresd az eredetit! 7. Olvasd el a címkéket! 8. Erőszakmentes szépség 9. Tartós használat! 10. Frisset 11. Helyi termékeket vegyél 12. Nem mindegy! Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.

17 Hulladékkezelés

18 Érdekes? Hulladékkezelés - Évente kb. 130 millió számítógép fut le a gyártósorról - 1gép legyártásához 10x annyi ásványi és kémiai anyag szükséges: - PC és monitor 24 kg-240 kg ásványi anyag, 22 kg vegyszer - Magyarországon évente 2,5 millió mobiltelefon, ezer PC és ezer monitor kerül ki a forgalomból Hová kerül az elektronikus hulladék?

19 Komposztálás: A komposztálás tulajdonképpen természetes folyamat, melynek során a szerves anyagok különböző mikroorganizmusok (elsősorban gombák és baktériumok) segítségével tápanyagokban gazdag talajutánpótlássá, azaz humusszá alakulnak.

20 Komposztálás:

21 Komposztálás: A mikrobiális bontás első szakaszában a folyamat 30 o C körüli hőmérsékleten folyik, majd 1-2 nap alatt o C-ra melegszik fel az anyag. A kórokozó baktériumok nagy része elpusztul ezen a hőmérsékleten és elszaporodnak a gombák, majd 1-2 hónap elteltével egynemű, földszerű anyag jön létre. Gondozás: - Körültekintő nyersanyag-válogatás - Aprítás(Homogenitás) - Zöld-barna keverési arány betartása ¼ barna, ¾ zöld (C:N : 1) - Megfelelő nedvesség tartása - Átforgatás (minél többször, annál jobb) - Rendszeres ellenőrzés (melegedés, szag, állati nyomok) - Kémhatás

22 Harmóniában az egészséggel Az Európai Unióban (és hazánkban is) több mint 100 ezer különböző, ember által előállított vegyi anyag van forgalomban. Szervezetünk nap mint nap több tízezer ilyen vegyülettel érintkezik. Vegyi anyagok vannak az élelmiszereinkben, a kozmetikumainkban, a tisztítószereinkben, a számítógépeinkben, a tévéinkben, vegyszerekkel kezelik az ivóvizet, de még a friss zöldségeket is vegyi anyagról sincs elegendő egészségügyi és környezeti adat, amelyet tömeges mennyiségben állítanak elő a vegyianyag-gyárak.

23 Harmóniában az egészséggel A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Bőrünkkel érintkezve, belélegezve allergiás reakciókat válthat ki (gumikesztyű és szellőztetés munka közben)! Hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénzt takaríthatunk meg és nemcsak lakásunk, hanem a környezetünk is tisztább lesz. Nézz utána, mi a természetes alternatívája az otthon tárolt vegyszereknek; vásárolj kevesebbet, csak azt, ami valóban szükséges; olvasd el a termékek címkéjét, tudd meg, mit tartalmaznak! Hozd meg önállóan vásárlási döntéseidet, ne hagyd, hogy a reklámok döntsenek helyetted!

24 Harmóniában az egészséggel Csak kezemet figyeljék! A házimunka legnagyobb áldozata a kézfej és az alkar bőre, ahol ráadásul kevesebb faggyúmirigy található. Mosószóda Citromlé Szódabikarbóna Ecet Használjunk: minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben.

25 Harmóniában az egészséggel Mosószóda Nátrium karbonát, sziksónak is nevezik. Szintén egy természetes vegyület, amely zsíroldó, vízlágyító és tisztító tulajdonságokkal bír. Szódabikarbóna (natrium-hydrogencarbonicum) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Kiválóan alkalmas erősen szennyezett felületek és ruhák tisztítására, továbbá eldugult lefolyók és csatornák feloldására.

26 Harmóniában az egészséggel Teafa olaj Természetesen antibakteriális és antiszeptikus, így alkalmazható antibakteriális készítmények helyett. Adjunk néhány cseppet meleg vízhez, és használjuk a konyhai munkalap, vágódeszka, asztal, gyerekszoba, wc léce fertőtlenítésére. Citromlé Gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztító szerként használható.

27 Ecet Desztillált, fehér ecet meleg vízzel elkeverve ablakok, üvegek, poharak, tükrök tisztítására alkalmazható. Keverjünk össze 1 bögre szódabikarbónát, egy bögre vizet és két evőkanál ecetet használjuk fürdőkád, wc, mosdótál tisztítására. Az ecet eltünteti a kávé és tea foltokat is. Borax Más néven nátrium tetraborát, amely színtelen természetes ásványi só. Felhasználható klór helyett, fertőtlenítőként és fehérítőként. Oldja a zsírt, így a lefolyócsövek és csatornahálózat tisztítására is kiváló. Nagyon hasznos a fürdőszoba és konyha tisztán tartásában. Szagtalanító hatása is van.

28 Az olívaolaj, a lenolaj, a méhviasz és a citrom a bútorok tisztítására és ápolására tökéletes segítség. A citrom, a fehér ecet, a glicerin, a tiszta alkohol, a bórax mind alkalmasak a kárpit vagy a szőnyeg foltjainak eltávolítására. Alapszabály, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni az eltávolításhoz. Természetes szer vízkő ellen 150 ml ecet 150 ml víz 1/4 teáskanál só Az ecetet és a vizet forrald fel, majd oldd fel benne a sót.

29 Harmóniában az egészséggel

30 Harmóniában az egészséggel Mosás-öblítés A textilöblítőkből kipárolgó illatanyagok jelentősen hozzájárulhatnak az asztma és egyéb légúti problémák előfordulásához. Az öblítő szerek gyakran luxuscikként kerülnek forgalomba, jobbára az egészséges életmód kellékeihez és a szépészeti termékekhez hasonlóan, arra ösztönözve a vevőket, hogy vegyék meg a különböző illatok egész skáláját, és mindig a hangulatuknak megfelelőt használják.

31

32

33

34 Köszönöm a figyelmet!

Partnerséget építünk. Fenntartható vízhasználat

Partnerséget építünk. Fenntartható vízhasználat Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN Fenntartható vízhasználat Ez a

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc rinci út 24. Tel: 253-7285 info@bonair-bg.hu

Részletesebben

5. VALAMENNYI ÉLELMISZER-IPARI VÁLLALKOZÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS HIGIÉNIAI KÖVETELMÉNYEK AZ

5. VALAMENNYI ÉLELMISZER-IPARI VÁLLALKOZÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS HIGIÉNIAI KÖVETELMÉNYEK AZ 5. VALAMENNYI ÉLELMISZER-IPARI VÁLLALKOZÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS HIGIÉNIAI KÖVETELMÉNYEK AZ ÉLELMISZER-HIGIÉNIÁRÓL SZÓLÓ 852/2004/EK RENDELET ALAPJÁN 5.1. Élelmiszer-előállító és forgalmazó helyre vonatkozó

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Gratulálunk a levegıtisztító megvásárlásához. Kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy megismerje a készülék megfelelı

Részletesebben

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2.

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: Fehér és színes textíliák elıáztatásához,

Részletesebben

Nézzen körül a konyhában, és idén takarítson Ön is környezettudatosan!

Nézzen körül a konyhában, és idén takarítson Ön is környezettudatosan! Takarítás Évente sok milliárd forintot költünk háztartási tisztító- és mosószereket. A gyártók folyamatosan ontják a takarítást újra és újra forradalmasítani hivatott termékeket, így az utóbbi években

Részletesebben

ELEKRTONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER Lakossági hírlevél 2010. április

ELEKRTONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER Lakossági hírlevél 2010. április ELEKRTONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER Lakossági hírlevél 2010. április Ma már nemzetközileg elfogadott célkitűzésként szerepel a környezet állapotának megőrzése, javítása. Miért van

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal A versenyző kódszáma: 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló KÉMIA I. kategória FELADATLAP Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés 1 Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés A találmány tárgya váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés, különösen lakásszellőzés

Részletesebben

Kezelési utasítás Celsius Faelgázosító kazánokhoz

Kezelési utasítás Celsius Faelgázosító kazánokhoz Kezelési utasítás Celsius Faelgázosító kazánokhoz 1 Kedves Vásárló! Ön egy Celsius Faelgázosító kazán fa tüzelésére alkalmas, melegvíz üzemő kazán tulajdonosa lett. Meggyızıdésünk, hogy jól választott,

Részletesebben

Öko és/vagy fenntartható turizmus

Öko és/vagy fenntartható turizmus Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Öko és/vagy fenntartható turizmus Kaposvár, 2014. április 9. Tartalom Miért kell a változás? Turizmus és fenntarthatóság A mi eszközeink a fenntarthatóságért Miért

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV Split rendszerű légkondicionáló FFQ5CVE FFQ5CVE FFQ50CVE FFQ60CVE 6 7 9 4 5 A 8 4 A5 RR7-00-5 RQ7-00-5 RXS5-5-50-60 8-5 -8 8-5 -8-4- 80% 80% 80% 5~46 5~46 0~46 MXS40-50 0~46 MXS40-5-68-80%

Részletesebben

Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének. 4/2006. (III. 14.) számú rendelete

Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének. 4/2006. (III. 14.) számú rendelete Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének 4/2006. (III. 14.) számú rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztán tartásáról

Részletesebben

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai 1. Cink reakciói Három kémcsőbe öntsön rendre 2cm 3-2cm 3 vizet, 2 mol/dm 3 koncentrációjú sósavat, rézszulfát-oldatot, és mindegyik

Részletesebben

1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP

1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK-ISO 11014-1 szerint 1.Társaság azonosítása: 1.1Anyag készítmény azonosítása: HÁZTARTÁSI HYPO 1.2 Felhasználás: Fertőtlenítés, Fehérítés Élelmiszeripar fertőtlenítés

Részletesebben

G-OLD Infrapanel. az Ön otthonának melegéért!

G-OLD Infrapanel. az Ön otthonának melegéért! Egészség Melegség Minőség 10 év garancia G-OLD G-OLD Infrapanel Infrapanel az Ön otthonának melegéért! Mivel fűtsük otthonunkat Az Infrafűtés működése Az alkalmazás lehetőségei Mitől takarékos ez a rendszer

Részletesebben

Használati utasítás. Hűtővitrin

Használati utasítás. Hűtővitrin Használati utasítás Hűtővitrin 142382hu.indd 1 4.11.2005, 8:54 Köszönjük készülékünk megvásárlásával irántunk tanúsított megtisztelő bizalmát és reméljük, hogy sokáig örömét fogja lelni benne. A hűtővitrin

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Dee Fly szellőzés. Ragaszkodjon a komforthoz

Dee Fly szellőzés. Ragaszkodjon a komforthoz Dee Fly szellőzés Ragaszkodjon a komforthoz Dee Fly és Minigaine Könnyű telepítés és használat! A hővisszanyerős rendszer a nappaliba és a hálószobákba juttatja a friss levegőt, és a WC-ből, a fürdőszobákból

Részletesebben

Üzleti lehetőségek a fenntartható építés terén

Üzleti lehetőségek a fenntartható építés terén (HUSK/1001/1.1.2/0046) Üzleti lehetőségek a fenntartható építés terén Ez a dokumentum az EUROPÉER Európai Fejlődésért és Együttműködésért Közhasznú Alapítvány (www.europeer.eu) és a Regionálna rozvojová

Részletesebben

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Kedves Vásárlónk, kedves Háziasszonyok! A Befőző géppel új értelmet nyer a lekvárkészítés, egyszerűbb és egészségesebb lesz, mint hinnék! A Weck befőző géppel való

Részletesebben

B I ZTONS ÁG I ADATLAP

B I ZTONS ÁG I ADATLAP B I ZTONS ÁG I ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Termékazonosító: 4 literes kiszerelés: 7290000288024 Termékazonosító: 1 literes kiszerelés: 7290005425592

Részletesebben

Korlátolt Felelősségű Társaság. A 9697-7/2015. sz. végzésben foglalt hiányosságokra az alábbiakat válaszoljuk.

Korlátolt Felelősségű Társaság. A 9697-7/2015. sz. végzésben foglalt hiányosságokra az alábbiakat válaszoljuk. East-Limit Kft. East-Limit Korlátolt Felelősségű Társaság H-4342 Terem 0152,/ Hrsz. Tel.: 06 30 475-8311 E-mail: maczko.robert@eastlimit.hu Web: www.eastlimit.hu Dátum: 2015. november Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések Somoskıújfalu Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2/2007. (I. 12.) SKt. sz. rendelete a helyi környezet védelmérıl, a közterületek és ingatlanok rendjérıl, a település tisztaságáról Somoskıújfalu

Részletesebben

HÁZTARTÁSI LÚGOSVÍZ ELİÁLLÍTÓ VÍZKEZELİ BERENDEZÉS

HÁZTARTÁSI LÚGOSVÍZ ELİÁLLÍTÓ VÍZKEZELİ BERENDEZÉS HÁZTARTÁSI LÚGOSVÍZ ELİÁLLÍTÓ VÍZKEZELİ BERENDEZÉS TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTOZÉKOK 3 2. FIGYELMEZTETİ JELZÉSEK 3 3. BEÉPÍTÉSI VÁZLAT 8 4. FİBB MŐSZAKI ADATOK 9 5. HIBAÜZENETEK 10 6. HÁZTELEPÍTÉS 11 7. AZ

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Clovin II TR. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. Veszélyesség szerinti besorolás

Biztonsági adatlap. Clovin II TR. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. Veszélyesség szerinti besorolás 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: fehér textíłiák és fehér munkaruhák

Részletesebben

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása Földgáz: CH4-97% Szerves hulladék TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása 2007. 07. 01: 50%-ra 2014. 07. 01: 35%-ra Nedvességtartalom 50% alatt: Aerob lebontás - korhadás komposzt + CO 2 50%

Részletesebben

WST SK 300/400/500-1 solar

WST SK 300/400/500-1 solar 6 720 610 242-00.3O Indirekt fűtésű melegvíztároló WST SK 300/400/500-1 solar Telepítési és karbantartási útmutató szakember számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Biztonsági útmutató és a szimbólumok

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.1 3.5 A szennyvíz felhasználása öntözésre Tárgyszavak: talaj; öntözés; szennyvíz; szennyvízkezelés; fertőtlenítés. A szennyvíz öntözésre történő felhasználásával a száraz

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 0890 023 600 - SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 0890 023 600 - SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL 1. Az anyag/ keverék és a vállalat/ vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL Termék kódja : 0890 023 600 MSDS-Identcode : 10034497 1.2 Az

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc rinci út 24. Tel: 253-7285 www.bonair.hu

Részletesebben

2014/32. SZÁM TARTALOM

2014/32. SZÁM TARTALOM 2014/32. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 62/2014. (VII. 07. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás az Étkezőkocsi Üzemeltetés munkavállalói munkavégzésének szabályozásáról... 2 Egyéb közlemények

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések 1.

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2001. (II. 20.) sz. rendelete a helyi környezet védelmének szabályairól az 5/2005.(VIII.30.), 7/2008.(V.30.), 11/2009.(IX.25.), 13/2011.(XI.29.),

Részletesebben

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó Tisztelt Lakosok! A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban. Fontos, hogy ezekre, az új kihívásokra, veszélyekre

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült EK 1272/2008 és 453/2010 szerint Kiállítás dátuma: 2010.11.30. Felülvizsgálva: 2010.12.19 Verzió:2.0.

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült EK 1272/2008 és 453/2010 szerint Kiállítás dátuma: 2010.11.30. Felülvizsgálva: 2010.12.19 Verzió:2.0. 1. AZONOSÍTÁS MAGNISAL 1.1 Termék azonosító: Termék neve: Magnézium nitrát Kémiai név (IUPAC név): Magnézium-nitrát, hexahidrát Kereskedelmi név: Magnisal Szinonimák: Salétromsav, magnézium (II)-só, magnézium

Részletesebben

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Tartalomjegyzék Általános leírás...3 Használat...6 Hogyan kapcsoljuk be a f z zónákat?... 6 Kiegészít zóna (az üvegkerámiás f zési zónánál)... 6 Hogyan

Részletesebben

2015/10/10 03:40 1/7 Minőség

2015/10/10 03:40 1/7 Minőség 2015/10/10 03:40 1/7 Minőség < Áruismeret Minőség A minőség kvalitás - a latin qualitas kifejezésből ered (ennek megfelelően jelölésére a Q -t alkalmazzák) és a különböző tudományok különbözőképpen határozzák

Részletesebben

Az infra sugárzás felhasználása G-OLD típusú fűtőelemekkel

Az infra sugárzás felhasználása G-OLD típusú fűtőelemekkel Az infra sugárzás felhasználása G-OLD típusú fűtőelemekkel A modern, egészségesés és takarékos fűtés Kedves felhasználó! Az infravörös sugárzásról általában (Kivonat a Wikipédi szócikkéből) Az infravörös

Részletesebben

Háztartásunk hulladékai

Háztartásunk hulladékai Háztartásunk hulladékai Tanulói feladatlap Csoport:. Elérhetı szám:.. Elért szám:. Ssz. Feladat Pont Szám Idı Perc 1. A hulladék egyidıs az élettel. Minden élılény termel valamiféle hulladékot élete során,

Részletesebben

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE A vegyszeres vízkezelésnek az alábbi feladatai vannak: ph-beállítás, fertıtlenítés, algaképzıdés megelızése, szőrést segítı pelyhesítés vízkıkiválás meggátolása téliesítés

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK EPT r., a 2000. évi XXV. tv., a 44/2000. (XII.20.) EüM r., a 907/2006/EK bizottsági r. és módosításaik szerint

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK EPT r., a 2000. évi XXV. tv., a 44/2000. (XII.20.) EüM r., a 907/2006/EK bizottsági r. és módosításaik szerint Kiállítva: 2009.07.23. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása Készítmény neve: POMO felni tisztító Felhasználási terület: gépjármű-felni tisztítása; lakossági és foglalkozásszerű

Részletesebben

GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN!

GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN! GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN! EDF_Usz_Gazdalkodjon_Leaflet.indd 1 EDF_Usz_Gazdalkodjon_Leaflet.indd 2 Fûtés 1. Használjon függönyt, sötétítôt, reluxát, illetve redônyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti

Részletesebben

Entkalkungskozentrat 1/6

Entkalkungskozentrat 1/6 Entkalkungskozentrat 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP Az előző magyar változat kiállításának kelte: 2009.07.10. Aktualizálás kelte: 2013.08.06. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító

Részletesebben

Mikroöntözés A mikroöntözés gyűjtőfogalom, az ide tartozó öntözési megoldások közös jellemzője, hogy a vízadagoló elemek kis nyomáson (< 2,5 bar), időegység alatt kevés (< 500 l/h) öntözővizet juttatnak

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Kiállítás kelte 2010-11.29. 1. Termék neve ÖKO-FLEX EP KLEBEMASSE Polisztirol ragasztótapasz

BIZTONSÁGI ADATLAP. Kiállítás kelte 2010-11.29. 1. Termék neve ÖKO-FLEX EP KLEBEMASSE Polisztirol ragasztótapasz BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte 2010-11.29. 1. Termék neve ÖKO-FLEX EP KLEBEMASSE Polisztirol ragasztótapasz 1.1. Felhasználása: Polisztirol hőszigetelő rendszerek ragasztó és ágyazó habarcsa 1.2. Gyártó/forgalmazó

Részletesebben

2. Veszélyesség szerinti besorolás: 2.1. Az anyag vagy keverék osztályozása: Nem veszélyes besorolású termék. R mondatok: -

2. Veszélyesség szerinti besorolás: 2.1. Az anyag vagy keverék osztályozása: Nem veszélyes besorolású termék. R mondatok: - oldalszám:1/6 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosítot, iletve ellenjavallt felhasználása: Fehér textíliák kézi és

Részletesebben

MEDIUS Első Győri Közvélemény- és Piackutató Iroda Győr, Damjanich u. 15. (Alapítva 1991)

MEDIUS Első Győri Közvélemény- és Piackutató Iroda Győr, Damjanich u. 15. (Alapítva 1991) MEDIUS Első Győri Közvélemény- és Piackutató Iroda Győr, Damjanich u. 5. (Alapítva 99) Közvélemény kutatásunk az écsi szennyvíztisztító telep átalakításáról és korszerűsítéséről 202. április havá történt.

Részletesebben

Új módszer a lakásszellőzésben

Új módszer a lakásszellőzésben 1 Csiha András okl. gépészmérnök, főiskolai docens Debreceni Egyetem AMTC Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszék etud.debrecen@chello.hu Új módszer a lakásszellőzésben FluctuVent váltakozó áramlási irányú,

Részletesebben

DEPÓNIA KFT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE. 2013. Székesfehérvár. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54.

DEPÓNIA KFT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE. 2013. Székesfehérvár. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54. Iroda: 8000 Székesfehérvár, Távírda u. 2/A. Tel: 06-22-503-214, Fax: 06-22-503-215 Mérnöki Iroda Kft. E-mail: iroda@progressio.hu www.progressio.hu

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Martina Staňková Martina.Stankova@bochemie.cz

BIZTONSÁGI ADATLAP. Martina Staňková Martina.Stankova@bochemie.cz BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2012. július 23. Felülvizsgálva: -- 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: A termék kereskedelmi neve:

Részletesebben

Fordított áfa alá eső építőipari tevékenységek

Fordított áfa alá eső építőipari tevékenységek Fordított áfa alá eső építőipari tevékenységek Nyomtatható verzió Kedves Partnereink! Mivel az általános forgalmi adóról szóló 2008. január 1-én bevezetett, az építési munkákra vonatkozó un. fordított

Részletesebben

Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének (Hatályos: 2012. április 15-től) Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2003.(XII.1.)Kt. rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, és a településtisztaság

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Oldalszám:1/12 1. S Z AK AS Z : Az a n y a g / k e v e r é k é s a v á l l a l a t / v á l l a l k o z á s a z o n o s í t á s a 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Hivatkozási szám: Anyag/Keverék:

Részletesebben

103/2011. (XI. 8.) VM rendelet. 1. Értelmező rendelkezések. 2. A támogatás jellege és célterületei

103/2011. (XI. 8.) VM rendelet. 1. Értelmező rendelkezések. 2. A támogatás jellege és célterületei 103/2011. (XI. 8.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint

Részletesebben

Mi a HORIZONT Rendszer?

Mi a HORIZONT Rendszer? Mi a HORIZONT Rendszer? A HORIZONT technológia - Megoldás a gyors és költséghatékony építkezésre! Az idők folyamán új technológiák kerülnek kifejlesztésre, és egyre nagyobb figyelmet kap életünkben a biztonságos

Részletesebben

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék neve Air Wick Légfrissítő és Textil illatosító Biztonsági adatlap száma D0374337 Formula #0350881 Terméktípus légfrissítő,

Részletesebben

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás APY-09CS és APY-12CS Hordozható klímaberendezés Használati utasítás Köszönjük, hogy kiváló minőségű klímaberendezésünket választotta. A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást.

Részletesebben

- 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír

- 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír 1. A talaj vízmegkötő képességének vizsgálata Kötelező védőeszközök Szükséges eszközök - 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír Szükséges anyagok - talajminták

Részletesebben

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV. KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV. KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN KEZELÉSI KÉZIKÖNYV KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN Őrizze meg ezt a kézikönyvet, hogy később is elolvashassa FUJITSU GENERAL LIMITED FJ_OM_AUYA_36-45LATN_9378015012_hu TARTALOM BIZTONSÁGTECHNIKAI

Részletesebben

hu Használati utmutató

hu Használati utmutató hu Használati utmutató Robert Bosch Hausgeräte GmbH Carl-Wery-Straße 34 81739 München Cod. 9000419785 H www.bosch-home.com Tartalomjegyzék Biztonsági el írások................. 5 A készülék.........................

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Biztonságtechnikai adatlap

Biztonságtechnikai adatlap Biztonságtechnikai adatlap 1. A termék és a gyártó megnevezése Termék neve: Rear Window Defogger Repair Kit, Part B Fűtésszál javító kitt, B komponens Ez a termék a következő raktári számon szerepel: 90130

Részletesebben

7. Energiatermelés rendszere

7. Energiatermelés rendszere Energetika 73 7. Energiatermelés rendszere Az energiatermelés az emberrel összefüggő fogalom. Az ember energetikai szükségleteinek kielégítésére irányuló tevékenység. Az energiatermelés során az ember

Részletesebben

Remeha P 320. Olaj/gáz tüzelésű kazánok GÉPKÖNYV. Magyar 19/10/05

Remeha P 320. Olaj/gáz tüzelésű kazánok GÉPKÖNYV. Magyar 19/10/05 Remeha P 320 Olaj/gáz tüzelésű kazánok Magyar 19/10/05 GÉPKÖNYV - Tartalom Bevezetés...................................................................................3 Leírás......................................................................................4

Részletesebben

JÖVŐKÉP CÉLJAINK VÁLLALAT UNK

JÖVŐKÉP CÉLJAINK VÁLLALAT UNK A távfűtési rendszer biztonságos és a sok-lakásos épületek ellátására leginkább alkalmas módszer. Kényelmes, hiszen nem igényli a helyi hőtermeléshez szükséges berendezések kiépítését és üzemeltetését.

Részletesebben

Ha a kiválasztott illóolaj részletes tájékoztatója más alkalmazási mennyiséget tartalmaz, akkor az abban szereplő mennyiséget vegye figyelembe!

Ha a kiválasztott illóolaj részletes tájékoztatója más alkalmazási mennyiséget tartalmaz, akkor az abban szereplő mennyiséget vegye figyelembe! A NATURLAND illóolajok 100 %-os tisztaságú, természetes eredetű, koncentrált hatóanyagok, ezért alkalmazásuk során pontosan tartsa be a felhasználási módokhoz javasolt cseppmennyiségeket! Általános felhasználási

Részletesebben

14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről

14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (3) bekezdésének

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével- Magyarország

BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével- Magyarország BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével- Magyarország 1 SZAKASZ: Az anyag/keverék és vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Terméknév :

Részletesebben

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében Ékszerzománc rézre, tombakra, ezüstre és aranyra 1. A tűzzománcokról általában A tűzzománc nem teljesen kiolvasztott, szervetlen, főleg oxidos összetételű lényegében üvegesen megszilárdult anyag. A recept

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 59983-2-44/2015. Ügyintéző: dr. Valastyán Réka Berényi Anita Balatonyi Zsolt Király Dániel Kovács Viktor Tel.: +36 (62) 553-060 / 44147 Tárgy: Loósz István e.v.,

Részletesebben

Mosószerek KT-66. Érvényes: 2016. december 31-ig. Követelményrendszer a magyar nemzeti Környezetbarát Termék minősítő védjegy elnyeréséhez RVEZET

Mosószerek KT-66. Érvényes: 2016. december 31-ig. Követelményrendszer a magyar nemzeti Környezetbarát Termék minősítő védjegy elnyeréséhez RVEZET RVEZET Környezetbarát Környezetbarát Termék Nonprofit Termék Kft. Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 1027 336-1156, Budapest, fax: Lipthay (+36-1) utca 336-1157 5. E-mail: info@okocimke.hu

Részletesebben

73791/2015/START. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Budapest JBI Székesfehérvár Telephelyén lévő szennyvíztisztító berendezés korszerűsítése tárgyú beszerzéshez

73791/2015/START. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Budapest JBI Székesfehérvár Telephelyén lévő szennyvíztisztító berendezés korszerűsítése tárgyú beszerzéshez 73791/2015/START PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Budapest JBI Székesfehérvár Telephelyén lévő szennyvíztisztító berendezés korszerűsítése tárgyú beszerzéshez Budapest, 2016. február - 1- Tartalomjegyzék P Á L Y Á

Részletesebben

Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék leírás Egyéb azonosítási lehetőségek BIZTONSÁGI ADATLAP Termék

Részletesebben

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2.

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: vízkezelı vegyszer 1.3. A biztonsági

Részletesebben

TAVASZI AKCIÓ. Az akció időtartama: 2016.03.10. 2016.06.15.

TAVASZI AKCIÓ. Az akció időtartama: 2016.03.10. 2016.06.15. TAVASZI AKCIÓ Az akció időtartama: 2016.03.10. 2016.06.15. Ismerje meg az új Full Control magasnyomású mosónkat, melynek minden beállítása bármikor ellenőrizhető az innovatív szórópisztolyon. USE MAGASNYOMÁSÚ

Részletesebben

Környezetbarát otthonunk

Környezetbarát otthonunk Versenyzı száma: XII. Országos Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny Fıvárosi forduló Környezetbarát otthonunk 25 20 22 13 10 10 100 1. Húzd alá a megújuló energiaforrásokat! 9 pont 1. szén 2. víz

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

VIESMANN. VITOVENT Központi hővisszanyerő lakásszellőztető rendszerek. Tervezési segédlet VITOVENT 200-C VITOVENT 300-C VITOVENT 300 VITOVENT 300-F

VIESMANN. VITOVENT Központi hővisszanyerő lakásszellőztető rendszerek. Tervezési segédlet VITOVENT 200-C VITOVENT 300-C VITOVENT 300 VITOVENT 300-F VIESMANN VITOVENT Központi hővisszanyerő lakásszellőztető rendszerek Tervezési segédlet VITOVENT 200-C Falra vagy födémbe történő szerelés Kezelés fokozatkapcsolóval (a szállítási terjedelem része) vagy

Részletesebben

Tisztítási - és Karbantartási útmutató

Tisztítási - és Karbantartási útmutató Tisztítási - és Karbantartási útmutató A GREEN DECK wpc teraszburkolat, a könnyebb élhetőség céljából lett tervezve, éppen ezen okból kifolyólag különbözik a fától, vagyis a GREEN DECK egy koextrudált

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMSZÁMÍTÁSA. KOVÁCS Enikő

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMSZÁMÍTÁSA. KOVÁCS Enikő DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMSZÁMÍTÁSA KOVÁCS Enikő III. éves környezetmérnök szakos hallgató Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék encsencs@88mail.com Kivonat:

Részletesebben

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos.

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos. BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS Az anyagot összeállította: Budai Lajos. Felhasznált irodalom: Márkus Pál: Borászati és üdítőital-ipari technológia II. Borkezelés. A borkezelés célja a borok harmóniájának kialakítása.

Részletesebben

26/1995. (XI.28.) Kt. rendelete a A KÖZTISZTASÁGRÓL

26/1995. (XI.28.) Kt. rendelete a A KÖZTISZTASÁGRÓL 1 SZIGETHALOM 1 VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 26/1995. (XI.28.) Kt. rendelete a A KÖZTISZTASÁGRÓL (egységes szerkezetben a 13/1996. (V.14.), a 36/2008.(XII.30.), a 6/2010.(III.26.) és a 16/2012.(V.29.) önkormányzati

Részletesebben

22 HÁZ és KERT Építőanyagok

22 HÁZ és KERT Építőanyagok Építőanyagok márkanevű falszerkezeti habarcs és építési ragasztó termékeinknél felhasznált kvarchomok alapanyagunk garantálja a habarcsok állékonyságát, szilárdságát, tartósságát és könnyű felhasználhatóságát.

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

1.) A keverék és a vállalat azonosítása:

1.) A keverék és a vállalat azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/13 Sanity Brite 40 BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével és a 453/2010/EU rendelettel A kiállítás kelte: 2010.07.27. 1.) A keverék

Részletesebben

Arló Nagyközség Önkormányzat képvisel -testületének 10/2004. (III.29.) rendelete

Arló Nagyközség Önkormányzat képvisel -testületének 10/2004. (III.29.) rendelete Arló Nagyközség Önkormányzat képvisel -testületének 10/2004. (III.29.) rendelete a köztisztaságról, a települési környezet fenntartásáról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelez igénybevételér

Részletesebben

Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés

Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés Készült: 2011. augusztus 08. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Összefoglalás... 3 Az épített környezet

Részletesebben

Beépíthet elektromos f z lap... 3

Beépíthet elektromos f z lap... 3 Beépíthet elektromos f z lap HU Tisztelt Vev! A beépíthet elektromos f z lap a háztartásban való felhasználasra készült. A csomagoláshoz környezetbarát anyagokat használunk, melyek a környezet veszélyeztetése

Részletesebben

KOMBI KÁVÉFŐZŐ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MODEL: OCCM-4611. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót és

KOMBI KÁVÉFŐZŐ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MODEL: OCCM-4611. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót és KOMBI KÁVÉFŐZŐ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MODEL: OCCM-4611 Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót és őrizze meg jövőbeni hivatkozásokra. FONTOS ÓVINTÉZKEDÉSEK Ezen elektromos készülék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint PÁRKÁNYRAGASZTÓ FEHÉR 12 KG

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint PÁRKÁNYRAGASZTÓ FEHÉR 12 KG 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 0892100061 MSDS-Identcode : 10014826 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 78.004-2-8/2013. Ea.: Dr. Kiss Renáta Lovrityné Kiss Beáta (leveg védelem + összefogó) Hargitai Attila (víz- és talajvéd.)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Jelen biztonsági adatlap az Európai Bizottság 2015/830/EU rendelete szerinti tartalommal és formátumban készült.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Jelen biztonsági adatlap az Európai Bizottság 2015/830/EU rendelete szerinti tartalommal és formátumban készült. BIZTONSÁGI ADATLAP Jelen biztonsági adatlap az Európai Bizottság 2015/830/EU rendelete szerinti tartalommal és formátumban készült. 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A

Részletesebben

IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS

IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ WREN 07IBT, 1IBT, 3IBT, 5IBT, 8IBT, 10IBT, 20IBT, 25IBT, 35IBT ÉS 50IBT NÉGYSZÖGKIHAJTÁSÚ HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCSOKHOZ Olvassa el ezt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71 BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. november 25. Felülvizsgálva: -- 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: A készítmény felhasználása: Az egészségügyben

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 453/2010/EU rendelete szerint. Felülvizsgálat: 2015.06.01. Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 453/2010/EU rendelete szerint. Felülvizsgálat: 2015.06.01. Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10 Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10 SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: EXPRESSZ VÍZKİOLDÓ 1.2. Az anyag vagy

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS-szám EU-szám EU-jel R mondat Izopropil-alkohol 70 % 67-63-0 200-661-7 F, tűzveszélyes 11-36-67

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS-szám EU-szám EU-jel R mondat Izopropil-alkohol 70 % 67-63-0 200-661-7 F, tűzveszélyes 11-36-67 BIZTONSÁGI ADATLAP 1./ Készítmény neve: INNO-DEZ alkoholos oldat felületfertőtlenítő A gyártó, forgalmazó cég neve : INNOVENG 1 Kft. www.innoveng1.hu 1114 Budapest, Szabolcska utca 5. Tel/fax: (1) 365-26-71,

Részletesebben

Hűtővitrin. Üzembe helyezés előtti tudnivalók

Hűtővitrin. Üzembe helyezés előtti tudnivalók Hűtővitrin HU Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A hűtővitrin háztartási alkalmazásra, italok 0

Részletesebben