Vezetői összefoglaló Az ötletelésről bővebben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vezetői összefoglaló Az ötletelésről bővebben"

Átírás

1 Vezetői összefoglaló Az ötletelésről bővebben 1. A mi ötletünk 2. A kreatív légkör megteremtése: ideomotive 3. ideonod - a közösségi weboldal 4. Ötletek fejlesztése: ideoform 5. Rólunk

2 Vezetői összefoglaló Ön hányszor hallotta már a kifejezést: van egy ötletem? Mi megszámoltuk: hetente átlagosan 2-szer halljuk ezt a kifejezést és az utána elhangzó ötletet. Ha mások is ilyen gyakran találkoznak vele, 50 ember már havonta átlagosan 400 ötletet ismerhet meg. Az ideonod egy módszertan, amelynek célja a vállalaton belül az információ és az ötletek szabad áramlásának elősegítése. Játékosüzleties keretek között, a hétköznapi munkaszagú teendők fölé emelkedve vonjuk be az embereket egy közös ötletgyűjtésbe a vállalat számára fontos, aktuális problémák megoldására. Ennek érdekében kreatív eszközökkel egy méltányos folyamatot építünk fel, amellyel az alkalmazottakban erős belső motivációt váltunk ki. Az ideonod módszertan mellett eszköz is: központi eleme egy közösségi weboldal, ahol mindenki publikálhatja saját ötletét, véleményezheti mások ötleteit, és mindenki csatlakozhat a számára szimpatikus ötlet kidolgozásához, fejlesztéséhez. Az ideonod online eszközei egyedi módon, hatékonyan segítik egy kis létszámú munkacsoport közös problémamegoldását is. Speciális motivációs rendszer, amely előfeltétele az alkalmazottak kreatív gondolkodásának, hogy szívesen adják ötleteiket a vállalatnak (rendszerünk elemeit ötvözzük a vállalat elképzelésével). Az ötletek rögzítésére, gyűjtésére dedikált játékos, közösségi weboldal. Az ötleteknek vállalaton belül egy belső piacot teremt, ahol az alkalmazottak anyagi motivációtól vezérelve értékelik az üzleti ötleteket. Az ötletek fejlesztésének eszköze, módja. A legnagyobb potenciális haszonra esélyes ötletek fejlesztésére anyagi kockázatot kerülő, a résztvevők motivációját egyre erősítő üzleti modell szerint szerveződik a fejlesztő csapat. Az üzleti ötletek megfelelő alkalmazása a vállalat számára profitot, költségcsökkentést, a folyamatok egyszerűsítését eredményezheti. A kreatív, közösségi ötletgenerálás velejárója az alkalmazottak intellektuális és emocionális megbecsülése, ezzel a munkavállalói elkötelezettség növekszik. Az új megoldásokat, új üzleti ötleteket alkalmazó vállalatokat a vásárlók, a sajtó és a befektetési elemzők is jobbnak tartják (Berry Staw, Berkeley Egyetem). Olyan együttműködést ajánlunk, amelyben Önök bevált vállalatirányítási elveiket és stílusukat ötvözik a mi innovatív, kreatív és profitorientált gondolkodásunkkal a cégük javára. Célunk az egész vállalatot kreatív üzemmódba állítani. Az ötletek segítségével a véges mennyiségű, fizikai tárgyakra épülő, csökkenő profit világából átlépünk a növekvő profit világába. A lehetséges ötletek száma végtelen; ezeket az elképzeléseket új termékek és ügyletek létrehozására tudjuk használni.

3 Az ideonod célja hosszútávon a teljes vállalat minden alkalmazottját átállítani a hétköznapi munkavégzés összes apró problémájának kreatív megoldására. Ugyanakkor a kreatív költségcsökkentő, vagy termék- és szolgáltatásfejlesztési ötletekkel akár bombasiker is elérhető. A vállalaton belül elterjesztett kreatív szemlélet idővel váljon a vállalat vásárlói, illetve megrendelői számára is érzékelhetővé, ezzel érzelmileg elkötelezetté válnak. Egy vállalat profitjának legnagyobb hányadát jelenlegi ügyfeleik adják; az ő megtartásuk már rövidtávon a profit stabil, nagymértékű növekedésének alapját jelenti. 1. A mi ötletünk Mind a tapasztalatok, mind a mérések azt mutatják, hogy egy adott vállalatot érintő információk 80%-a a munkavállalók kezében van, csupán 20%-a a menedzsmentnél (Forrás: The Gallup Organization). Egy, az emberi kreativitás pszichológiájához kapcsolódó mérés szerint pedig az ötletek 90%-a korábbi megoldások, ismeretek, tapasztalatok szintetizálásával történik: az emberek korábbi megoldásokat kombinálnak újra és újra. Használjuk a vállalatban már most benne rejlő szellemi tőkét. Legyünk kreatívak! A mi ötletünk: legyen mindenkinek ötlete! Mi a hogyanra segítünk választ adni. Javasoljuk: hagyjuk az információt az embereknél, bíztassuk őket, hogy a problémákat vegyék észre és kreatív válaszokat adjanak rájuk ötleteljenek. A menedzsment feladata pedig legyen csupán az ötletek kimazsolázása. 2. A kreatív légkör megteremtése: ideomotive Speciálisan a kreatív gondolkodásra, ötletelésre, ötletek gyűjtésére alakítottunk ki egy motivációs rendszert, mellyel megalapozzuk a közös ötletelésben résztvevők magas számát és az értékes ötletek kidolgozását. A kreativitás más, mint amit az iskolában a gyerekektől, az egyetemen a hallgatóktól, a munkahelyeken a dolgozóktól elvárnak. Segítünk a megfelelő szemléletet és gondolkodásmódot kialakítani. Szolgáltatásunk legfontosabb eleme a vállalati kreativitás ösztönzése: ideomotive szolgáltatásunk komplex pszichológiai-szociológiai alapra épített rendszer erre a feladatra. Az ideonod kis lépésekben építkezik: mindig az előző lépések eredményeihez igazítjuk a következő lépéseket. A részvételi aktivitásra, a résztvevők viselkedésére reagálunk, ennek ismeretében fejlesztjük tovább az ötletelést, ezeket a tapasztalatokat egyre tágabb körben alkalmazzuk már az ideonodon jelenlévő teljes vállalatra is. Sok cég a munkavállalók internethasználatának korlátozására kényszerül, hogy a munkavállalókat a magáncélú elfoglaltságok helyett a munkára ösztönözze. A mi javaslatunk az, hogy a cég ne korlátozza a munkavállalók nyitottságát, hanem használja azt saját céljaira. Erre nyújt eszközt az általunk tervezett weboldal.

4 Motivációs stratégiánk alkalmas kis csoportban való alkalmazásra is. Filozófiánk sok közvetett előnye a teljes alkalmazotti kör bevonásából származik, ennek megvalósítására első feladatunk a weboldal virtuális közösségének felépítése. Játékos, kreatív, belső vállalati kommunikációs kampány segítségével (plakátkampány, meglepetések, közösségi helyeken elhelyezett monitorok az ötletverseny követésére) vonjuk be az összes alkalmazottat a közös ötletelésbe. A működő virtuális közösség, mely a valós emberi kapcsolatokra pozitív érzelmi reakciókat kiváltva hat vissza, akár rövidtávon képes egy-egy feladatot nagy hatékonysággal, minden résztvevő ötletét, véleményét a megoldásba integrálva megoldani, miközben önmaga kellemes, felszabadult munkahelyi légkört teremt maga köré. Az alkalmazottak és az egész szemlélet számára a legerősebb motiváció a hasznos ötletek kivitelezése és integrálása az üzletvitelbe. Ha a vállalat emberek, nem pedig helyek közössége, akkor túlnyúlik fizikai határain. A dolgozók úgy viselkednek mint egy család vagy törzs tagjai. Összemossák a határokat otthon és munka között, magántelefonokat bonyolítanak le munkahelyükön, és rászoknak, hogy otthon dolgozzanak. (Victoria Ward, Spark Team) Az ideomotive minden alkalmazottnak megteremti a lehetőséget az ötletekben rejlő értékek kiaknázására; a tehetséget kiemelten értékeli és motiválja. 3. ideonod - a közösségi weboldal Az ideonod egy részben hagyományos, részben egyedi tulajdonságokkal rendelkező közösségi weboldal, melyet a kreatív légkör megteremtésére optimalizáltunk. Az infrastruktúra lehetőséget biztosít a véleménycserére, és a megrendelői igényekhez könnyen igazítható. A vállalaton belüli vagy akár külső partnerek bevonásával zajló - közös ötletelést, az ötletek gyűjtését játékos eszközökkel támogatja. Miért van szükség a játékosságra? Az ember játék közben képes a legjobb, legösszeszedettebb eredmények elérésére. A játékot a munkával szemben az önkéntesség, a rugalmasság, az önmotiváltság jellemzi. Carl Jung szerint Az újdonságot nem az értelem hozza létre, hanem a játékösztön, amely belső szükségszerűséget követ. A kreatív elme játszik a tárggyal, amit szeret. Az ötletelés nem teljesen spontán történik, azt a vállalat céljainak megfelelően irányítjuk. A weboldal működésébe beépített online motivációs eszközökkel serkentjük a felhasználói aktivitást: - rendszeres, különböző emberi attitűdökre építő, ösztönző értesítések ben a felhasználóknak, - slágerlisták a legaktívabb ötletgazdákról, legösztönzőbb ötletekről, legaktívabb osztályokról és foglalkozásokról, stb., - játékos árverés a beérkezett ötletekről virtuális zsetonok segítségével. A weboldalon böngészhetők a felhasználók adatlapjai, melyeken (személyes adataik mellett) megtalálhatók saját ötleteik, hozzászólásaik. Az összes beérkező adatból korra, foglalkozásra, osztályokra, stb. vonatkozó statisztikákat tudunk előállítani.

5 4. Ötletek fejlesztése: ideoform A kreativitásnak önmagában véve nincs gazdasági értéke, nem hoz létre gazdaságilag értékelhető terméket. Általánosan elmondható egy ötletről, hogy akkor lesz kereskedelmi értéke, ha a piacon, azaz vevők és eladók, valamint szerződési előírások és jogszabályok környezetében jelenik meg. A tartalomra gyakorolt hatás mennyiségi: több embernek egyenként, vagy közösen több ötlete támad; és azt hiszem, az utóbbi módon még több. (John Hawkins, British Screen Advisory Council, London Film School) Bíztatjuk az alkalmazottakat az ötletek fejlesztésére. Az egyszerűbb ötletek is csak részletesen kidolgozva kivitelezhetők. A komoly, üzleti ötletek fejlesztésére a tervezés fázisában igényelt költségek és azok kockázatának csökkentésére egy speciális üzleti modell segítségével az ötlet iránt elkötelezettek magas kockázattűrő képességét használjuk ki. Segítünk az ötletfejlesztő csapat felépítésében, modern online eszközöket kínálunk, és játékos versenyhelyzetet teremtünk, hogy az ötletek fejlesztését minél hatékonyabban segítsük. Ismerjük a rendelkezésre álló ötletek üzletvitelbe való integrációjának nehézségeit. Feladatunknak tekintjük a menedzsment motiválását és segítését abban, hogy a kiválasztott legjobb ötletek megvalósuljanak, hiszen ez feltétele a kreatív gondolkodás valódi hasznosításának, a profit megteremtésének. 5. Rólunk Az ideonod kft. alapítói a kreatív gazdaságban (televíziózás, filmgyártás, reklámipar, public relations, internetes szociológia) szerzett sokéves tapasztalatot a kreativitás pszichológiájának kutatásával egészítették ki. Emellett a szellemi tulajdonjog területén szerzett tapasztalatunkat kínáljuk önöknek, hogy segítséget nyújtsunk az ötletek szerzői és versenyjogi kezelésének módjában. Személyes beszélgetésen készséggel ismertetjük teljes rendszerünket, megoldásainkat, ötleteinket, a webes infrastruktúra és a kiegészítő szolgáltatások részletes működését, valamint a teljes rendszer összehangolásának lépéseit. Elérhetőségeink: ideonod kft Budapest, Angyal u Berecz Zoltán tel.: berecz.zoltan@ideonod.eu Tóth Péter tel.: toth.peter@ideonod.eu

INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER

INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER Itsz.:III-476/2015 INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER A Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola Pedagógus Elvárás Rendszere Felsőpakony, 2015. október Készítette: Önértékelési Csoport 1. Pedagógiai módszertani

Részletesebben

Önértékelési program (2015-2020)

Önértékelési program (2015-2020) Önértékelési program (2015-2020) I. Az önértékelés célja és elvárt eredményei 1. Az önértékelés célja A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere részeként működő intézményi önértékelésünk alapvető

Részletesebben

Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős Kamill Szakiskolája

Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős Kamill Szakiskolája Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős 1 Tartalom 1. A pedagógus önértékelése... 3 1.1. Bevezetés... 3 2. A pedagógus

Részletesebben

1. Általános elvárások. 2. Tanítás-tanulás. A dokumentálás lehetséges módja

1. Általános elvárások. 2. Tanítás-tanulás. A dokumentálás lehetséges módja 1. Általános elvárások 1. Az iskola tevékenységeiről és ezek környezetre való hatásáról legalább évente felmérés készül, mely tartalmazza az alábbiakat: a, az iskola minőségbiztosítási programjához illeszkedően

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM KERTVÁROSI ÓVODA 2015. Intézmény OM azonosítója:027000. Készítette: Kertvárosi Óvoda Nevelőtestülete

PEDAGÓGIAI PROGRAM KERTVÁROSI ÓVODA 2015. Intézmény OM azonosítója:027000. Készítette: Kertvárosi Óvoda Nevelőtestülete Intézmény OM azonosítója:027000 2015. Készítette: Kertvárosi Óvoda Nevelőtestülete TARTALOM A PEDAGÓGIAI PROGRAM JOGSZABÁLYI HÁTTERE... 3 1. AZ INTÉZMÉNY ADATAI... 4 2. AZ INTÉZMÉNYÜNK KÖRNYEZETI SAJÁTOSSÁGAI

Részletesebben

Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet. Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus

Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet. Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus Tartalomjegyzék 1 1. Pedagógiai módszertani felkészültség... 2 1.1. Önértékelési szempontok: Milyen a módszertani

Részletesebben

Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok.

Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Mit tapasztaltam? Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Hasznos holmik órán voltam, ami elősegíti az itt tanuló diákok beilleszkedését

Részletesebben

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására. 2010. október 14.MÓRAHALOM MŰHELY Nyitó Konferencia

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására. 2010. október 14.MÓRAHALOM MŰHELY Nyitó Konferencia TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására 2010. október 14.MÓRAHALOM MŰHELY Nyitó Konferencia V Á Z L A T Alapelvek A projekt célja A projekt és a MEREK

Részletesebben

Dr. Piskóti István intézetigazgató, tanszékvezető, egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Turizmus Tanszék

Dr. Piskóti István intézetigazgató, tanszékvezető, egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Turizmus Tanszék A FELSŐOKTATÁS PIACA ÉS MARKETINGJE Dr. Piskóti István intézetigazgató, tanszékvezető, egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Turizmus Tanszék Jelen tanulmányban nemzetközi és hazai szakmai

Részletesebben

SZECSKAY Ügyvédi Iroda

SZECSKAY Ügyvédi Iroda SZECSKAY Ügyvédi Iroda T ARTALOM I. IRODÁNK II. GLOBÁLIS HÁLÓZAT, MAGYAR IRODA III. ÜGYVÉDEINK IV. FILOZÓFIÁNK V. SZAKTERÜLETEINK VI. KAPCSOLAT / MEGKÖZELÍTÉS IRODÁNK A Szecskay Ügyvédi Irodát 1992-ben

Részletesebben

BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Kérdőívszerkesztés. Kovács István

BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Kérdőívszerkesztés. Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Kérdőívszerkesztés Kovács István Miről is lesz ma szó? A kérdőívszerkesztés folyamata A kérdések struktúrái A kérdőív felépítése A próbakérdőív Kérdőívszerkesztő

Részletesebben

PEDAGÓGUSKOMPETENCIÁK FEJLŐDÉSI SZINTJEI, PEDAGÓGIAI SZTENDERDEK

PEDAGÓGUSKOMPETENCIÁK FEJLŐDÉSI SZINTJEI, PEDAGÓGIAI SZTENDERDEK PEDAGÓGUSKOMPETENCIÁK FEJLŐDÉSI SZINTJEI, PEDAGÓGIAI SZTENDERDEK A pedagógus az általa tanított műveltségi területek, tantárgyak alapvető fogalmainak, ezek fejlődésének, összefüggéseinek, megismerési,

Részletesebben

FELHÍVÁS. a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására. A Felhívás címe:

FELHÍVÁS. a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására. A Felhívás címe: FELHÍVÁS a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására A Felhívás címe: A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Felhívás kódszáma: KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010. Budapest, 2009. október 28.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010. Budapest, 2009. október 28. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 Budapest, 2009. október 28. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló. 4 1 Bevezető 14 2 Helyzetelemzés 16 2.1 Nemzetközi trendek... 16 2.2 Magyarország turizmusának

Részletesebben

MEGVALÓSÍTHATÓSÁG ELEMZÉSE A NÉGY KÖZSZOLGÁLTATÁS ÁTVILÁGÍTÁSA PROJEKTHEZ KAPCSOLÓDÓAN

MEGVALÓSÍTHATÓSÁG ELEMZÉSE A NÉGY KÖZSZOLGÁLTATÁS ÁTVILÁGÍTÁSA PROJEKTHEZ KAPCSOLÓDÓAN MEGVALÓSÍTHATÓSÁG ELEMZÉSE A NÉGY KÖZSZOLGÁLTATÁS ÁTVILÁGÍTÁSA PROJEKTHEZ KAPCSOLÓDÓAN SZOCIÁLIS ELLÁTÁSHOZ ÉS KÖZÖSSÉGSZERVEZÉSHEZ TARTOZÓ EGYES KÖZSZOLGÁLTATÁST VÉGZŐ INTÉZMÉNYEK VERSENYKÉPESSÉGI SZEMPONTÚ

Részletesebben

Tartalomjegyzék: Mellékletek

Tartalomjegyzék: Mellékletek Tartalomjegyzék: 1. A minőségirányítási program kidolgozásának célja 2. Az intézmény működésével kapcsolatban, a fenntartó által megfogalmazott alapvető elvárások 3. A Pedagógiai Szakszolgálat minőségpolitikája

Részletesebben

FELHÍVÁS. a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására A felhívás címe: A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A felhívás kódszáma: KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15

Részletesebben

A Virág Óvoda (1041 Budapest, Virág u. 30.) Gyakornoki Szabályzata

A Virág Óvoda (1041 Budapest, Virág u. 30.) Gyakornoki Szabályzata A Virág Óvoda (1041 Budapest, Virág u. 30.) Gyakornoki Szabályzata készítette Palatinus Antalné óvodavezető 1. Jogszabályi háttér 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 326/2013. (VIII.30) Kormányrendelet

Részletesebben

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15.

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. Kutatási jelentés ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. A kutatást a ELTE-ÁJK Politikatudományi intézet megbízásából a Poli-Med Bt végezte.

Részletesebben

Poízció Helyszín Hirdető oldal Hirdető cég Honlap elérhetőség. Feladatkör. Feltételek. Munkaidő. Előny

Poízció Helyszín Hirdető oldal Hirdető cég Honlap elérhetőség. Feladatkör. Feltételek. Munkaidő. Előny Poízció Előny Poízció Honlap eléhetőség 2016.05.20 legal counsel energiajog JOBRAPIDO/MONSTER E.ON Hungária Zrt. https://www.eon-hungaria.com/ A villamosenergia,- földgázkereskedelmi és hálózati terület

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Negyedik, javított kiadás Oktatási Hivatal Kiegészítés

Részletesebben

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: "Képes segíteni a tanulók iskolai tanulmányi munkáját, a tanulók tudományos fogalmainak, fogalomrendszereinek

Részletesebben

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása, második felmérés, 2014. november. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása, második felmérés, 2014. november. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása, második felmérés, 2014. november Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.5-2013-2013-0102 Államreform Operatív Program

Részletesebben

A KÖZMŰVELŐDÉSI MINŐSÉG DÍJ SZERKEZETE

A KÖZMŰVELŐDÉSI MINŐSÉG DÍJ SZERKEZETE A KÖZMŰVELŐDÉSI MINŐSÉG DÍJ SZERKEZETE ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK EMBERI ERŐFORRÁSOK (3. KRITÉRIUM) 110 PONT A SZOLGÁLTATÓKKAL KAPCSOLATBAN ELÉRT EREDMÉNYEK (7. KRITÉRIUM) 90 PONT VEZETÉS (1. KRITÉRIUM) 80

Részletesebben

1. Pedagógiai módszertani felkészültség

1. Pedagógiai módszertani felkészültség 1. Pedagógus önértékelés Milyen a módszertani felkészültsége? Milyen módszereket alkalmaz a tanítási órákon és egyéb foglalkozásokon? Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE 1 AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE Az intézmény hivatalos elnevezése: BÁTAI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az intézmény székhelyének címe: 7149 Báta, Fő u. 174. Az intézmény alapításának

Részletesebben

KEZDÉSI IDŐPONT. PIU szervezet, ill. tagjainak kiválasztása. Lehetséges kockázatok felmérése. Válságkommunikációs terv készítése

KEZDÉSI IDŐPONT. PIU szervezet, ill. tagjainak kiválasztása. Lehetséges kockázatok felmérése. Válságkommunikációs terv készítése Kedvezményezett neve: Kelet Nyírség Víziközmű Beruházási Társulás Projekt címe: Kelet Nyírség szennyvízelvezetési és tisztítási projekt Azonosító adat: KEOP-1.2.0./1F-2008-0015 Jelenlegi helyzet áttekintése:

Részletesebben

Gyermekkert Óvoda 1204 Budapest, Köztársaság tér 1. Telefon: 283-0819 Telefax: 421-5627 E-mail: gyermekkert@t.online.hu MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

Gyermekkert Óvoda 1204 Budapest, Köztársaság tér 1. Telefon: 283-0819 Telefax: 421-5627 E-mail: gyermekkert@t.online.hu MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Gyermekkert Óvoda 1204 Budapest, Köztársaság tér 1. Telefon: 283-0819 Telefax: 421-5627 E-mail: gyermekkert@t.online.hu MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Dr. Schiller Istvánné óvodavezető a Minőségirányítási

Részletesebben

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANÁRI KÉRDŐÍV

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANÁRI KÉRDŐÍV TÁMOP 3.1.1-08/1-2008-0002 elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER az IKT 1 -eszközök és digitális pedagógiai módszerek iskolafejlesztő szemléletű használatához TANÁRI KÉRDŐÍV Ez a kérdőív az elemér 2 önértékelő

Részletesebben

Pedagógiai Program 2013

Pedagógiai Program 2013 Pedagógiai Program 2013 Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hatályos: 2013. szeptember 1-től, 2018. augusztus 31-ig 1 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

Vállalat küldetése A vállalat célja Vállalatok érintettjei Marketing:

Vállalat küldetése A vállalat célja Vállalatok érintettjei Marketing: Vállalat küldetése: meghatározza: működési kört, a belső működés és az érintettekkel való kapcsolat elveit; megkülönbözteti más vállalatoktól, megvalósításhoz elengedhetetlen feltétele: marketing és innováció.

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA A VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA 1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény és a módosításáról szóló 2013. évi CXXXVII. törvény 2. 6. 7. 8. 10. 11. 12. 13. 36., valamint a

Részletesebben

INTERNETES JOGI / ADATVÉDELMI FIGYELMEZTETÉS

INTERNETES JOGI / ADATVÉDELMI FIGYELMEZTETÉS INTERNETES JOGI / ADATVÉDELMI FIGYELMEZTETÉS MEGKÉRJÜK, HOGY ALAPOSAN OLVASSA EL AZ ALÁBBI ÚTMUTATÓT, AMELY A JELEN HONLAP ÉS AZ ABBAN TALÁLHATÓ VALAMENNYI ANYAG HASZNÁLATÁRA VONATKOZIK. 1. Általános szabály

Részletesebben

ZA4981. Flash Eurobarometer 250 (Confidence in Information society) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4981. Flash Eurobarometer 250 (Confidence in Information society) Country Specific Questionnaire Hungary ZA4981 Flash Eurobarometer 250 (Confidence in Information society) Country Specific Questionnaire Hungary Citizens' confidence in the Information Society Flash Eurobarometer Q1. Átlagosan milyen gyakran

Részletesebben

Adversum Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Adversum Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Adversum Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Hatékonyságnövelés mérnöki precizitással KAPCSOLAT 5000 Szolnok, Muskátli utca 2/A Honlap: www.adversum.hu SZOLGÁLTATÁSOK Logisztikai tanácsadás Készletgazdálkodás

Részletesebben

W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor

W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor Kelt: Budapest, 2015. Telefon: 577-0502, fax: 577-0503 Vezetői nyilatkozat A Wesley János Lelkészképző

Részletesebben

ÁSZF Általános Szerződési Feltételek

ÁSZF Általános Szerződési Feltételek ÁSZF Általános Szerződési Feltételek 1. Bevezető és általános rendelkezések: 1.1. A jelen Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) tartalmazzák a MSE Magyar Sport- és Éltemódfejlesztő Klaszter Szolgáltató

Részletesebben

ELSŐ MAGYAR BÉRLAKÁSPÍTŐ KLASZTER

ELSŐ MAGYAR BÉRLAKÁSPÍTŐ KLASZTER MAGYAR INGATLANTANÁCS MAGYAR INGATLANTANÁCS AZ ÖSSZEFOGÁS EREJÉVEL ELSŐ MAGYAR BÉRLAKÁSPÍTŐ KLASZTER ALAPÍTÓI OKIRAT 01 2011.02.21. 2011. február 21. Egy fenntartható, kezelhető bérlakás rendszert építéssel

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN 2015. Jogszabályok: 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

1.Intézményi alapadatok

1.Intézményi alapadatok INTÉZMÉNYI KÉRDŐÍV A PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS IGÉNYEK FELMÉRÉSÉRE Tisztelt Igazgató Úr (Asszony)! Célunk, hogy referencia intézménnyé váljunk és szakmai szolgáltatásaink körét partnereink

Részletesebben

Önkéntes kézikönyv. a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület Önkéntes Programjában résztvevők számára

Önkéntes kézikönyv. a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület Önkéntes Programjában résztvevők számára Önkéntes kézikönyv a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület Önkéntes Programjában résztvevők számára 2015 Önkéntes kézikönyv a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület Önkéntes Programjában résztvevők számára 2015

Részletesebben

A "Ne tedd - védd magad" bűnmegelőzési projekt bemutatása

A Ne tedd - védd magad bűnmegelőzési projekt bemutatása A "Ne tedd - védd magad" bűnmegelőzési projekt bemutatása BM-15-MA-0045 A projekt bemutatása Ma Magyarországon az összes ismertté vált bűnelkövető 12 százaléka fiatalkorú. A kiskorúak bűnözését bár egyre

Részletesebben

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Minőségirányítási Program

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Minőségirányítási Program Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Minőségirányítási Program Orosháza 2011 Tartalomjegyzék 1. Az intézmény rövid bemutatása...4 2. Orosházi Református Kéttanítási Nyelvű Általános

Részletesebben

MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 LEHETŐSÉG AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE

MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 LEHETŐSÉG AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0008 www.jgypk.hu/mentorhalo MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 LEHETŐSÉG AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0008 Mentor(h)áló 2.0 Program Az SZTE JGYPK TÓKI

Részletesebben

KÖSZÖNTELEK KEDVES ÉRDEKLŐDŐ!

KÖSZÖNTELEK KEDVES ÉRDEKLŐDŐ! Újszász Városi Óvoda és Bölcsőde Városi Óvoda 5052 Újszász, Bajcsy út 16. Tel.: 56/366-636, Mobil: 30/823-7837 Intézményvezető: Szabóné Balogh Etelka KÖSZÖNTELEK KEDVES ÉRDEKLŐDŐ! A hely, ahol élünk, ahová

Részletesebben

A Progress eredményeinek biztosítása

A Progress eredményeinek biztosítása A Progress eredményeinek biztosítása A Progress közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007 2013) végrehajtására vonatkozó keretstratégia Európai Bizottság A Progress eredményeinek

Részletesebben

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott feladataink... 5 II. MINŐSÉGPOLITIKA... 5 II.1. Minőségpolitikai

Részletesebben

A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Szakterületi/szakspecifikus példák

A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Szakterületi/szakspecifikus példák 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: -Ismeri a történelem tantárgy, valamint az ember és társadalom műveltségterület tanításának céljait, feladatait,

Részletesebben

1. A TANODASZTENDERD CÉLJA... 3 2. A TANODA MEGHATÁROZÁSA... 3 3. A TANODA CÉLCSOPORTJA... 3 4. A TANODA FELADATAI... 4

1. A TANODASZTENDERD CÉLJA... 3 2. A TANODA MEGHATÁROZÁSA... 3 3. A TANODA CÉLCSOPORTJA... 3 4. A TANODA FELADATAI... 4 Tanodasztenderd 1 TARTALOM 1. A TANODASZTENDERD CÉLJA... 3 2. A TANODA MEGHATÁROZÁSA... 3 3. A TANODA CÉLCSOPORTJA... 3 4. A TANODA FELADATAI... 4 4.1. Tudatos életpálya-építés támogatása... 4 4.2. Egyéni

Részletesebben

általános beállítások

általános beállítások Szerkesztés gyorsan Honlapja minden elemét szerkesztheti a honlapépítô admin-felületen keresztül, kivéve magát az alapdizájnt. 1. A szerkesztôfelületet három részre osztottuk. Elsô az általános Beállítások

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 1083/2012/EU RENDELETE

A BIZOTTSÁG 1083/2012/EU RENDELETE 2012.11.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 321/33 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 1083/2012/EU RENDELETE (2012. november 19.) az információs társadalomra vonatkozó közösségi statisztikákról szóló 808/2004/EK

Részletesebben

Szakmai beszámoló. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Europe Direct Információs Központ tevékenységéről

Szakmai beszámoló. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Europe Direct Információs Központ tevékenységéről melléklet Szakmai beszámoló a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Europe Direct Információs Központ tevékenységéről 1. Bevezető, célkitűzéseink a 2014-as évre: A Europe Direct Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Információs

Részletesebben

Digital Connected Consumer. 2011. március 30.

Digital Connected Consumer. 2011. március 30. Digital Connected Consumer 2011. március 30. Ki a Digital Connected Consumer? A Digital Connected Consumer Alapvető fogyasztói szokások változnak meg akkor, amikor valaki aktívan kezdi el használni az

Részletesebben

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ OKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA Hatályos: 2013. május 29. napjától a visszavonásig Nyilvánosságra hozatal módja: www.spar.hu honlapon Felügyeleti

Részletesebben

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája WEKERLE TERV A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája Tartalom 1. A Wekerle Terv háttere... 2 2. Célrendszer... 6 2.1. Infrastruktúra összehangolása a Kárpát-medencében... 9 2.2.

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYVEZETŐJÉNEK GONDOLATAI A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMHOZ. BEVEZETŐ 5. oldal INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA

AZ INTÉZMÉNYVEZETŐJÉNEK GONDOLATAI A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMHOZ. BEVEZETŐ 5. oldal INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA AZ INTÉZMÉNYVEZETŐJÉNEK GONDOLATAI A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMHOZ 3. oldal BEVEZETŐ 5. oldal INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA 6. oldal Intézmény adatai 6. oldal Intézmény szervezeti felépítése 9. oldal Az óvoda jellemzői

Részletesebben

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016.

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016. 2 Tartalomjegyzék Bevezető 1. Óvodánk sajátossága, pedagógusképünk, kapcsolatrendszerünk 1.1 Küldetésünk 1.2

Részletesebben

Mert én Magyarországon itt és

Mert én Magyarországon itt és Mert én Magyarországon itt és most vagyok fontos www.multi-pay.hu multi-pay@multi-pay.hu T.: +36 1 210 9774 F.: +36 1 210 9778 1. oldal Multi-Pay Cafeteria kártya zsebre vágható juttatások Multi-Pay rendszer:

Részletesebben

ÖSSZESÍTŐ ADATLAP. Közhasznú alapítvány. A kérelmező szervezet székhelye: 5 6 0 0 Békéscsaba (irányítószám, helység)

ÖSSZESÍTŐ ADATLAP. Közhasznú alapítvány. A kérelmező szervezet székhelye: 5 6 0 0 Békéscsaba (irányítószám, helység) Ügyiratszám 1 : Érkezett 1 : ÖSSZESÍTŐ ADATLAP 1. A KÉRELMEZŐ ADATAI A kérelmező szervezet teljes neve: A kérelmező szervezet rövidített neve: Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület Békéscsabai

Részletesebben

Útmutató a Magyar nyelv és kommunikáció 10. taneszközök használatához

Útmutató a Magyar nyelv és kommunikáció 10. taneszközök használatához Útmutató a Magyar nyelv és kommunikáció 10. taneszközök használatához Kedves Pedagógus Kolléga! Köszönjük, hogy megtisztelt minket bizalmával, és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kísérleti tankönyvét

Részletesebben

II. TANTÁRGYI TANTERVEK

II. TANTÁRGYI TANTERVEK II. TANTÁRGYI TANTERVEK AZ ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS ALAPOZÓ ÉS FEJLESZTŐ SZAKASZÁRA (5-8. évfolyam) A 11/2008, (II.8.)OKM rendelettel módosított 17/2004. (V.20.) OM rendelet 1. számú mellékletével kiadott

Részletesebben

5. ATL A HAGYOMÁNYOS REKLÁM

5. ATL A HAGYOMÁNYOS REKLÁM 5. ATL A HAGYOMÁNYOS REKLÁM Ebben a fejezetben a következő kérdéseket tárgyaljuk: Milyen alapvető osztályozása ismeretes a marketingkommunikációs eszközöknek, és ebben hol helyezkedik el a hagyományos

Részletesebben

Tarbáné Kerekes Ágnes közreműködésével az intézmény nevelőtestülete. OM azonosító: 034 388

Tarbáné Kerekes Ágnes közreműködésével az intézmény nevelőtestülete. OM azonosító: 034 388 Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Napraforgó Egyesített Óvoda OM azonosító: 034 388 1084 Bp. Tolnai Lajos u. 7-9. : 210-0086; fax.: 210-0086 E-mail: egyesitett.jvovoda@gmail.com

Részletesebben

A régió gazdaságfejlesztését alakító főbb szereplők és együttműködésük

A régió gazdaságfejlesztését alakító főbb szereplők és együttműködésük SZÜGYI GYÖRGY A régió gazdaságfejlesztését alakító főbb szereplők, együttműködésük és a szerb-magyar határon átnyúló gazdaságfejlesztési projekt egy lehetséges humánfejlesztési modellje Az Európai Unió

Részletesebben

Gazdasági és menedzsment ismeretek

Gazdasági és menedzsment ismeretek Gazdasági és menedzsment ismeretek TÁMOP-2.2.4-08/1.-2009-0008 A foglalkozási rehabilitációs koordinátor képzés adaptációja Szlovéniába A projekt az EU társfinanszírozásával az Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

A vezetést szolgáló személyügyi controlling

A vezetést szolgáló személyügyi controlling LINDNER SÁNDOR DIHEN LAJOSNÉ A vezetést szolgáló személyügyi controlling A piacgazdaság teljesítményre, rugalmasságra készteti a nemzetgazdaság szereplőit, köztük is elsődlegesen a vállalkozásokat. Az

Részletesebben

A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja

A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja Nevelési terv Miskolc, 2013. 1 1. Küldetésnyilatkozat Iskolánk, a Zrínyi Ilona Gimnázium, Miskolc város és környékének elismert, népszerű és eredményesen működő

Részletesebben

Sarkadi Általános Iskola

Sarkadi Általános Iskola Sarkadi Általános Iskola Pedagógiai Programja 2015. 0 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei... 3 1.1.1. Az nevelő-oktató munkánk sajátos pedagógiai

Részletesebben

Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat. 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382. OM azonosító: 203086.

Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat. 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382. OM azonosító: 203086. Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382 OM azonosító: 203086 Munkaterv 2015-2016-os tanévre KISVÁRDA, 2015. 1 I. KISVÁRDAI KORAI FEJLESZTŐ

Részletesebben

a segítségnyújtás az elhelyezkedést, a diszkrimináció elleni küzdelmet és a beilleszkedés stabilitását szolgálja.

a segítségnyújtás az elhelyezkedést, a diszkrimináció elleni küzdelmet és a beilleszkedés stabilitását szolgálja. Bevezető A kilencvenes években komoly szemléletváltás történt Európában a társadalmi hátrányok megítélésében, a segítés céljaiban és formáiban. Az alkalmazkodás helyett egyre inkább a megmaradt képességek

Részletesebben

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2012/2013 TARTALOM I. A TANÉVI FELADATOKAT MEGHATÁROZÓ DOKUMENTUMOK II. A 2012/2013-OS TANÉV FELADATTERVE III. RENDEZVÉNYTERV IV. KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK 1. ÓRAKERETSZÁMÍTÁS

Részletesebben

Ismerje meg a Nemzeti Egységes Kártyarendszert!

Ismerje meg a Nemzeti Egységes Kártyarendszert! 2015 03 2015. II. évfolyam 3. szám INGYENES Ismerje meg a Nemzeti Egységes Kártyarendszert! Hogyan kell igényelni a NEK kártyát? KÖZIGAZGATÁSI ÉS ELEKTRONIKUS KÖZSZOLGÁLTATÁSOK KÖZPONTI HIVATALA Európai

Részletesebben

BECS - tag, intézményvezető(vagy kijelölt kolléga) óravázlat tematikus terv/tanmenet= tervezett anyag végleges jegyzőkönyv interjúk dokumnetációja

BECS - tag, intézményvezető(vagy kijelölt kolléga) óravázlat tematikus terv/tanmenet= tervezett anyag végleges jegyzőkönyv interjúk dokumnetációja 1 2 3 idő feladat ki végzi dokumentum oktatas.hu intézményvezető tanfelügyeleti eljárás előtt rendszer megnyitása a feladathoz vagy delegált BECStag e-mial levél az érintett kollégának tényéről - irattár

Részletesebben

Mindennapi metodika. 2016. április 25.

Mindennapi metodika. 2016. április 25. Mindennapi metodika Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Házi segítségnyújtás tematikus tájékozató 2016. április 25. A házi segítségnyújtás 2016. január 1-jén életbe lépő változásaival kapcsolatosan

Részletesebben

II.AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI RENDSZERE, IRÁNYÍTÁSA

II.AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI RENDSZERE, IRÁNYÍTÁSA II.AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI RENDSZERE, IRÁNYÍTÁSA II. 1. Az intézmény igazgatósága. Az intézmény igazgatóságát az igazgató, valamint közvetlen munkatársai alkotják. Az igazgató közvetlen munkatársai az

Részletesebben

PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM

PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM PAJKOS ÓVODA 1119 BUDAPEST, PAJKOS U. 35. Az intézmény OM azonosítója: 034459 Intézményvezető: Csályiné Schön Mária Ph Legitimációs eljárás Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma:

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 07-7/82-7/2008 TÁRGY: PÉCSI KISTÉRSÉG FOGLALKOZ- TATÁSI PAKTUMA MELLÉKLET: 4 DB E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE ELŐTERJESZTŐ: NÉPJÓLÉTI

Részletesebben

52 345 02 0000 00 00 Közművelődési szakember II. Közművelődési szakember II.

52 345 02 0000 00 00 Közművelődési szakember II. Közművelődési szakember II. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2. Esettanulmány Coca-Cola Magyarország Duna Ismerettár

2. Esettanulmány Coca-Cola Magyarország Duna Ismerettár 2. Esettanulmány Coca-Cola Magyarország Duna Ismerettár Tartalom I. A Coca-Cola Magyarország CSR stratégiája... 2 1. CSR stratégiai fókuszok, akciók... 2 2. Érintettek csoportjai... 3 3. Az etikus működés

Részletesebben

Marketing a szolgáltatások és a helyi termékek piacán

Marketing a szolgáltatások és a helyi termékek piacán Marketing a szolgáltatások és a helyi termékek piacán Workshop, 2014. október 28. Four towers - virtual route of history, culture and tradition linking the area between Nagykanizsa, Kaposvár, Koprivnica

Részletesebben

KAIROS PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁS

KAIROS PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁS KAIROS PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁS 1 Feltételek és meghatározások 1.1 Vállalat Kairos Technologies Kft. a társaság a következő címen van bejegyezve: London W1T 5AH, Egyesült Királyság, Midford tér, Tottenham

Részletesebben

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 A Budapestre érkező külföldi turisták kulturális szokásait vizsgáló kutatás

Részletesebben

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA Ikt. / H /2015 ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ MUNKATERV 2015. év 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés II. Az intézmény célja, küldetése 3. oldal III. Általános ismertetés 3. oldal III/1. A működés

Részletesebben

Az átvétel dátuma: 2011. október 31. Uwe CORSEPIUS, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az átvétel dátuma: 2011. október 31. Uwe CORSEPIUS, az Európai Unió Tanácsának főtitkára AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. november 3. (03.11) (OR. en) 16291/11 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató AUDIO 63 CULT 91 TELECOM 165 PI 144 Az

Részletesebben

TELESZKÓPOS RAKODÓK A MASSEY FERGUSONTÓL. MF 9305 Xtra, MF 9306 Xtra, MF 9407 Xtra, MF 9407S Xtra 100-122 LEMF

TELESZKÓPOS RAKODÓK A MASSEY FERGUSONTÓL. MF 9305 Xtra, MF 9306 Xtra, MF 9407 Xtra, MF 9407S Xtra 100-122 LEMF TELESZKÓPOS RAKODÓK 100-122 LEMF MF 9305 Xtra, MF 9306 Xtra, MF 9407 Xtra, MF 9407S Xtra A MASSEY FERGUSONTÓL 02 www.masseyferguson.com 01 02 Minden igényt kielégítő funkciók 01 A rendelkezésre álló munkaeszközök

Részletesebben

Igazgatói Kérdőív. Fő összesen. Összesen

Igazgatói Kérdőív. Fő összesen. Összesen Igazgatói Kérdőív Tisztelt Igazgató Asszony, Igazgató Úr! Kérjük, hogy az alábbi kérdőív kitöltésével nyújtson segítséget a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kutatásához, amelyet a teljes körű iskolai

Részletesebben

Internet penetráció és internet használat - NRC letölthető elemzés -

Internet penetráció és internet használat - NRC letölthető elemzés - Internet penetráció és internet használat - NRC letölthető elemzés - 2007. július www.nrc.hu tel.: (06-1) 413-05-69 fax (06-1) 413-05-70 1139 Budapest, Petneházy u. 52. - Az NRC-TNS 2007 I. féléves gyorsjelentése

Részletesebben

Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Az iskola adatai Az iskola hivatalos elnevezése: Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskola Rövid neve: Szegedi Szolgáltatási

Részletesebben

LEGYEN A VÁLTOZÁS- KEZELÉS HŐSE!

LEGYEN A VÁLTOZÁS- KEZELÉS HŐSE! 2011 15. KIADÁS AZ ÜZLETET ELŐMOZDÍTÓ MEGOLDÁSOK A ONE LÉNYEGE BARÁTKOZZON MEG A VÁLTOZÁSOKKAL! Tegyen szert versenyelőnyre! LEGYEN URA A HELYZETNEK! Reagáljon növekvő vállalata igényeire KÉSZÜLJÖN FEL!

Részletesebben

Baba és gyermek felszerelések óriási választékban!

Baba és gyermek felszerelések óriási választékban! Baba és gyermek felszerelések óriási választékban! Ruházati cikkek Játékok Pelenkák, törlőkendők Bútorok Higiéniás termékek Ingyenes házhozszállítás 40.000 Ft felett 1 Szeretnénk egy üzletet nyitni Győrött

Részletesebben

HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL

HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET A szabályozásnak megfelelően az iskolánk 9. évfolyamán kötelezően választható tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret,

Részletesebben

Intézményi Önértékelés

Intézményi Önértékelés Intézményi Önértékelés Pedagógus, vezető, Intézmény elvárások Belső Ellenőrzési Csoport 2015. szeptember 30. Készítette: BECS és Erdei Gyula igazgató Kompetencia A pedagógusra vonatkozó intézményi elvárásrendszer

Részletesebben

PROMISE európai útmutató egészségügyi és szociális ellátási szakemberek képzéséhez a lelki egészségfejlesztés terén

PROMISE európai útmutató egészségügyi és szociális ellátási szakemberek képzéséhez a lelki egészségfejlesztés terén PROMISE Lelki egészségfejlesztés A lelki betegségek csökkentése Integráció az oktatáson keresztül Egészségügyi és fogyasztói főigazgatóság 2008-2013 egészségügyi program Együtt az egészségért PROMISE európai

Részletesebben

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM A LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM TÁJÉKOZTATÓJA A 2005. ÉVI FELVÉTELIKRŐL Leövey Klára Gimnázium OM azonosító: 035235 Budapest, IX. Vendel u. 1. Tel: 215-9590, Fax: 215-6258 E-mail: naptitkar@leovey.hu Honlap:

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS szakirányú továbbképzési szak A humán erőforrás képzés a szervezetek működtetésének emberi erőforrás menedzseléséhez kapcsolódó szakmai kérdéseivel

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

3 18 éves vagy idősebb I.a. Van 18 éven aluli tagja a háztartásnak? X 1 van 2 nincs X

3 18 éves vagy idősebb I.a. Van 18 éven aluli tagja a háztartásnak? X 1 van 2 nincs X sorszám I-IV. KÉRDÉSEKET A WIP KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL VÁLASZOLD MEG! I. A kérdezett 1 16 évnél fiatalabb (Wip 19. kérd.) 2 18 évnél fiatalabb 3 18 éves vagy idősebb I.a. Van 18 éven aluli tagja a háztartásnak?

Részletesebben

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Alternatív kerettantervek szerint működő iskolák Alternatív

Részletesebben