Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok."

Átírás

1 Mit tapasztaltam? Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Hasznos holmik órán voltam, ami elősegíti az itt tanuló diákok beilleszkedését és eligazodását a mai társadalomban. A téma a választások voltak. Pozitív tapasztalataim voltak. Olyan órára ültem be, ami nagyon sajátosan közelítette meg a középkori lovagi művet. Demokratikus légkör. Izgalmas órák. (társ.ism.) Interaktivitás, gondolkodtatás. Személyközpontú oktatás. Heterogén életkor. Diákközpontú oktatás, jókedv, kitűnő pedagógiai és szervező munka. Partneri viszony van a tanár és diákok között. Szabad légkört, frissességet. Azt, hogy a diákok releváns dolgokról tanulnak, összefüggésekre hívják fel a figyelmüket. Mindezt úgy, hogy a tananyag nem életidegen (szuperhősök, képregények). A diákok szabadon kifejezhetik véleményüket, érzéseiket, és a tanár is szabadon reflektálhat. Szabad légkör jellemzi az intézményt. Egyedi rendszer jellemzi. Felszabadult diákság. Segítőkészség, közvetlenség, új attitűdök, eltérő pedagógiai módszerek, új munkamódszerek, rugalmasság. Teljesen nyitottan, őszintén, oldott légkörben beszélgetés az iskoláról. Nagyon alapos felkészültségűek a pedagógusok. Az egyéni bánásmód hatása felbecsülhetetlen. A Tanoda nagy segítséget jelent a magyar iskolarendszerben. Vizsgahelyzetben mindenki, minden iskolában ugyanolyan feszültséggel jár. Nyitottságot, figyelmet. Rendkívül szabad és önálló az iskola. Nem viselkedtek a tanulók másként a jelenlétünkben, úgy éreztem (ugyanúgy leültek közénk és olvastak, kávéztak). Otthonosnak éreztem a légkört. Kellemes környezetet, vendégszeretetet, őszinteséget, meglátásom szerint szeretnek ide járni a diákok. A tanárok és diákok is közvetlenek, segítőkészek és közeli kapcsolatban állnak egymással. A tanárok tanórák elosztása és az ahhoz való hozzáállás pozitív.

2 Nagy a nyüzsgés, fokozott a figyelem a diákokra. Együttműködő, családias légkör, értő figyelő egymásra. Segítőkészség a tanárok részéről a diákok irányába. A diákok hozzáállása a tanuláshoz változó. Jó tanár-diák kapcsolat segítőtárs kapcsolat. Nagyon kellemes, kedves fogadtatás és közvetlen fiatalok. Milyen érzéseim voltak? Reál tárgyak esetében nehezebb a motiváció kiépítése, az érdeklődés felkeltése. Ez volt az első olyan érintkezési terület az itt tanulókkal, ahol tanóra keretében volt alkalmam megismerni őket. Nagyon szimpatikusnak találtam, hogy minden diák őszintén kinyilváníthatja a véleményét. Jól éreztem magam. Nosztalgikus (saját gimnáziumi éveim) Előadás-színvonalú órák. Jó hangulatú órák, kellemes légkör. Jó lenne ilyen körülményeket, ilyen hangulatot teremteni más iskolákban is. Nyugodt a légkör, a diákok bátran kérdeznek. Szabadság, interakció, kreativitás: ez az alaphármas, amit éreztem. Pozitív érzéseim voltak, tetszett a diákok önállósága. Csak jó tapasztalataim voltak. Baráti légkör, közvetlen kapcsolat. Kellemesen éreztem magam. Kellemes meglepetés volt számomra, hogy nem a szigorú iskolával találkoztam. Megdöbbentő, megható a tanárok elkötelezettsége, diákok felé fordulása. A tanulók mindenben segítése. Átéreztem a diákok feszültségét, illetve megtudtam, hogy milyen fura kint ülni, míg a többiek dolgoznak. Jók. Először nagyon furcsa, de semmiképpen nem rossz. Szokatlan, hogy iskolában viszonylag szabadon mozoghatnak a diákok.

3 Ezen a helyen jó kezekben vannak a diákok. Nagyon rugalmasnak láttam, bizonyos kereteken belül. Nem éreztem magam kívülállónak. Jó, barátságos a környezet, kedvesek az emberek. Nagyon jó az iskola tevékenysége, rengeteg lehetőséget biztosítanak a diákoknak. Nagyon pozitív benyomásaim vannak. Kellemesen jól éreztem magam. Éreztem, hogy őszinte, bizalom teli a légkör. Ideérkezésem előtt és távozásom után sem változtak. Pozitív képet láttam. Kellemes, családias hangulat. Problémás fiatalokra számítottam, nehéz emberekre, ehelyett okos, bájos emberekkel találkoztam. Köszönöm! Mit viszek magammal? A kiscsoportban történő oktatás segítségével mindenkivel lehet egyénileg foglalkozni (egyéni feladatok, megértés). Nyitottságot, empátiát, őszinteséget. Kivitelezhető, hogy a diákok a későbbi terveihez igazodjon egy-egy óra. A tanár lelkesedése a diák lelkesedése. Tanár-diák hierarchia minimalizálása. Pozitív életszemlélet. Nagyon tetszik ez a személyközpontú szemlélet, lesz miről mesélnem. Egy másfajta tanítási módot, emlékekben, képekben és végre gyakorlatban látva. Laza hozzáállást, empátiát. Egyéni elbírálás elvét, diákközpontú látásmód. Sok új információt, új szemléletet hallottam, láttam. Fontos elfogadni és nem elítélni a másik embert, fontos az ő igényeit, szükségleteit figyelembe venni. Pozitív látásmód. A segítés egyedi értelmezése. Mindenképp szeretném az iskola működését közelebbről tanulmányozni.

4 Vizsgadrukk érzetét. Azt a rugalmasságot és törődést szívesen magammal vinném. Jó tapasztalatokat, pozitívan csalódtam. Az egyedi ötleteket, megvalósításukat, az új szemszög tapasztalatait. Rengeteg tanulságot, toleranciát és bátorságosságot. Nyíltság, őszinteség, megértés. Ami elgondolkodtatott: Az órák látogatása nélkül teljesíthető-e a tárgy, akár fizika, akár matematika. Egyszerűbb kísérleteket szoktak végezni? Az a fajta őszinte nyitottság, amit itt tapasztaltam, miért nem lelhető fel az összes többi középiskolában? Mi miatt esett erre a műre a választás. Hogyan lehet motiválni a tanulókat? Mi valósítható meg mindebből a többségi gimnáziumokban. Miért nem támogatnak központilag ilyen intézményeket. Lehet érdemi tanítást csinálni frontális oktatás nélkül is akkor miért tartunk még mindig ott, ahol A szabadság a kurzusfelvétel lehetősége, a szabad választás és aztán a tárgy iránt elvárt elköteleződés. Emellett az, hogy mennyiben segíti a tanár-diák kapcsolatot a szabad véleménynyilvánítás és érzéskifejezés. Mennyire lehet eredményes az oktatás, de biztos vagyok benne, hogy itt aki akar, az haladhat. A rugalmasság és a közös cél megfogalmazása. Hogyan lehetne ezt a szemléletet az oktatásba bevinni a saját iskolánkban? Vajon mi mindent csinálunk rosszul mi tanárok az iskolákban? Mennyire vagyunk okai, hogy egy-egy gyerek elkallódik? A tehetség meghatározása. Tanulók motivációjának kulcsa. Vajon mindenki képes lesz megfelelő jegyeket szerezni?

5 Hogy így is lehetne oktatni. Mennyire fontos a rugalmasság. Miér kopnak el minden pozitívum ellenére az ilyen iskolák. Az iskolarendszer, a tolerancia, a tanárok segítőkészsége. Az, hogy miért nem ilyen odaadóan és fokozott figyelemmel tanítanak minden iskolában. Hogyan vérteződnek fel a KINTI életre? A fiatalok problémáinak súlya. Identitáskereséseinek indokai. Miért nem így működik az összes gimi. Amit hiányoltam: A tanórai keret meghatározását. A diákok létszáma. Talán határozottabb struktúrát, vagy átmenetet a korábbi iskolarendszer és e között az iskola rendszere között. Az aktív munka elvárása - hozzászoktam, hogy elvárják, hogy pontosan érkezzenek a diákok, jegyzeteljenek, dolgozzanak ezen az órán ez nem volt elvárt, de értékelte a tanár a diákok ilyen viselkedését. Szálláslehetőség a vidékről érkező diákoknak, de tudomásomra jutott, hogy segítséget kaphatnak. Az óralátogatást. A vizsgák miatt nem voltunk órán együtt a diákokkal. Javaslataim, ötleteim: (Tanodának, a látogatáshoz, a gyakorlathoz, stb.) Egyéni korrepetálási javaslat hospitálás keretében. Hospitálási lehetőség, különböző órák tartása, ha lehetőség nyílik rá. Egy-egy diákkal leülés, külön szakkör tartása. Szívesen részt vennék az iskola munkájában a gyakorlatomon, egy-egy diákot tudnék segíteni matematikából. Angol nyelvtanárként (gyakorlathoz) szívesen felajánlom bárminemű segítségemet. Órai látogatási lehetőség. Diákokkal való kapcsolatteremtés.

6 Egyéb, bármi megjegyzés/ hosszú gyakorlat esetén összegző reflexió: Bővíteni kellene az iskolát minden tekintetben (tanterem, tanárok létszáma) Ez az iskola lehetőség, örültem, hogy itt lehettem. Ha kell, szívesen segítek (pszichológusként, pszichodráma csoportvezetéssel stb) Jól éreztem magam, jó, hogy van ilyen intézmény.