TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős tanszék kódja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős tanszék kódja"

Átírás

1 EU alapismeretek AIB1005 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Rozgonyi Ibolya Tantárgyfelelős tanszék kódja NP A tantárgy tartalma Az egységes Európa gondolat politikai, gazdasági gyökerei, az egységesülés kezdeti lépései. Az Európai Közösségek kialakulása, a továbbfejlődés útjai. A Párizsi és Római Szerződések. Az Egyesülési Szerződés és az Egységes Európai Okmány. Nemzetközi gazdasági szervezetből nemzetközi politikai szervezettté válás folyamata Maastricht, az Európai Uniós Szerződés elfogadása, majd ratifikálása, az Európai Unió létrejötte. A három pillérre épülő Európai Unió modellje. Az Amszterdami Szerződés. Az Európai Unió intézményrendszere. Az Európai Tanács a tagállamok legmagasabb szintű találkozójából a közösség legfőbb döntéshozó szervévé válásának folyamata, az Európai Tanács politikai szerepe. Az Európai Unió Tanácsának funkcionálisan rétegződő modellje. Eljárási módok, szavazási módok a Tanácsban. A szupranacionális bürokráciára épülő kormányközi együttműködést biztosító Európai Bizottság felépítése és összetétele. Az európai biztosok és az európai bizottsági apparátus működési modellje, funkciók és hatáskörök a Bizottságban. Az Európai Parlament vitafórumból felelős döntéshozó szervvé válásának útja, a hatáskörök bővítésének folyamata. A Parlament hatáskörei. A parlamenti képviselők jogállása. Európai politikai pártok parlamenti csoportjai, csoportközi csoportok. Az európai érdekcsoportok rendszere. Az autonóm jogrendszerként létező közösségi jog, mint a jogszabályok szervezett és strukturált rendje, amelynek saját forrásai, intézményei és eljárási módjai vannak. A luxemburgi Európai Bíróság, az Elsőfokú Bíróság és a Főügyészi Hivatal szerepe, felépítése, módszerei, eljárási módjai. A közösségi jog közvetlen hatálya, elsőbbsége, az előfoglalás és a jogharmonizáció kérdései. Egyéb Uniós szervezetek. Az Európai Közösségek Számvevőszéke. Az Uniós Szerződés által fő szervvé vált Számvevőszék feladat-és hatásköre. Az Európai Központi Bank és az Európai Beruházási Bank A Gazdasági és Szociális Bizottság tanácsadó, véleményező, konzultatív szerepe. A Régiók Bizottságának feladatköre, az Európai Unió regionális politikája. Gazdasági és Monetáris Unió. A monetáris integráció kialakulása, a közös pénz előnyei. Az Európai Unió költségvetése. Az Uniós intézmények szerepe a költségvetés előkészítésében, elfogadásában és ellenőrzésében. Közös politikák és közösségi tevékenységek az Európai Unióban. Kereskedelem és versenypolitika. Mezőgazdasági és halászati politika. Közös közlekedési politika és transzeurópai hálózatok. Foglalkoztatás-és szociálpolitika. Ipar-, energia-, és kutatásfejlesztési politikák. Környezetvédelem, fogyasztóvédelem és egészségügyi politikák. Oktatási és kulturális politikák.

2 Kötelező ill. ajánlott irodalom Horváth Zoltán: Kézikönyv az Európai Unióról. Magyar Országgyűlés. Bp Navracsics Tibor : Európai belpolitika. Korona, Kende Tamás : Európai közjog és politika. Osiris-Századvég Az Európai Bizottság éves jelentése Magyarország előrehaladásáról a tagság felé. 1997,1998,1999, Európa A-tól Z-ig. Az Európai Integráció Kézikönyve. Európai Bizottság Az Európai Unió intézményi szemmel. EU csatlakozásunk stratégiai kérdései. ISM EU csatlakozásunk stratégiai kérdései. Az Integrációs Stratégiai Munkacsoport koordinátorainak szektor-elemzései. ISM Glatz Ferenc : Globalizáció és nemzeti érdek. MTA Magyarország a 90-es években. A magyar kormány válasza az Európai Unió kérdőívére.szerk. Forgács Imre. Magyarország politikai évkönyve A gazdasági jog harmonizálása az Európai Unióban. Magyar és európai aspektusok. Szerk. Vida Sándor Európai politikai évkönyv MTA. Párbeszéd a jövő Európájáért. Európa Ház Martonyi János : Európa, nemzet, jogállam. Magyar Szemle-Európai Utas

3 Minőségirányítás alapjai AIB1008 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Borda Jenő József, egyetemi docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT : A hallgatók ismerjék meg a minőségbiztosítás, minőségirányítás alapelveit, fogalomtárát az ISO 9000:2000 alapján. Ismerkedjenek meg a minőségirányítási rendszerek követelményivel, felülvizsgálatuk folyamatával, továbbfejlesztési lehetőségeivel. Sajátítsák el az általánosan használt minőségfejlesztési és javítási módszereket és technikákat. : A minőségügy alapfogalmai az ISO 9000:2000 alapján. A minőségirányítási rendszerek fejlődése, a szabványos minőségbiztosítási rendszerek. A minőségirányítási rendszer felépítése, kialakításának alapvető lépései. A minőségirányítási rendszer auditjai. A minőségirányítási rendszer dokumentációs háttere és azok felhasználása. Termékek minősítése, az EU tanúsítási rendszer. A minőségfejlesztés, minőségszabályozás, minőségbiztosítás, minőségtanúsítás általános jogi és technikai vonatkozásai. A fogyasztóvédelem és termékfelelősség tartalma. 3. Évközi tanulmányi követelmények: 2 db zárthelyi dolgozat. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): Félévközi pontszám: 2 db zárthelyi dolgozat 50 pont Vizsgajegy: 50 pont : Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. segédanyagok: Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db.): - Dr. Koczor Zoltán: Bevezetés a minőségügybe. Műszaki könyvkiadó, Budapest, Dr. Veress Gábor: A minőségügy alapjai. Műszaki könyvkiadó, Budapest, Bálint Julianna: Minőség - Tanuljuk és tanítsuk. Műszaki könyvkiadó, Budapest, Minőség és megbízhatóság c. folyóirat - Minőségirányítás műszaki ellenőrzés c. OMIKK kiadvány - Dr. Szigeti F.- Dr. Végső K.:A minőségirányítás alapjai. Nyíregyházi Főiskola, 2004.

4 Környezettani alapismeretek Tantárgyi kód AIB1004 (KV1001) (Ekvivalencia) Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Kiss Ferenc, tanszékvezető, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KT A környezettudomány főbb területeinek bemutatása, ismereti és szemléleti alapozás a későbbi tantárgyakhoz. Az ember és környezete kapcsolatának, valamint az ember környezet-átalakító tevékenységének és a tevékenység környezeti hatásainak ismertetése. Földünk és kozmikus környezetünk. A környezet a környezetvédelem; a környezettudomány és az ökológia fogalma. Ember és a természet közötti kapcsolat a kezdetektől napjainkig. Az emberi tevékenység káros hatásai. A talaj, a víz és a levegő szennyeződése. Globális környezeti problémák: üvegházhatás, ózonréteg vékonyodása, savas esők, füstköd. A megváltozott környezeti feltételek hatása az emberi egészségre. Biológiai sokféleség megtartásának szükségessége, az emberiség felelőssége és feladatai. Hulladékgazdálkodási értékrend. Környezet és társadalom. Fenntartható fejlődés. 3. Évközi tanulmányi követelmények - 4. Megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Annak ellenőrzése és értékelése, hogy a félév során előadott környezettani alapismereteknek (mint például fogalmak, jelenségek, folyamatok, adatok stb.) a hallgató birtokában van-e. A hallgató tudásának értékelése írásban történik, az elért százalékos eredmények alapján. segédanyagok Multimédiás környezettudományi segédanyagok: Globális irányzatok a környezetvédelemben és a fejlődésben: Kozmikus hulladék - kozmikus környezetvédelem: Környezet-tudomány-történet: 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Kötelező:

5 Kiss Ferenc-Vallner Judit: Környezettudományi alapismeretek, Ajánlott: Kerényi Attila: Környezettan, Rachel Carson: Néma tavasz, 1994 (1962). Daniel Quinn: Izmael, 1993.

6 Informatika AIB1001 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Ionescu Klára, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja MI A hallgató az alapszintről elindulva sajátítsa el a minimális informatikai és számítógép kezelési alapismereteket, szerezzen jártasságot néhány gyakran használt felhasználói program alkalmazásában. Információtechnológiai alapismeretek. Operációs rendszerek, a Windows és a Linux. Számítógép hálózatok. Az Internet. Elektronikus levelezés. Szövegszerkesztési alapismeretek és prezentációkészítés. Táblázatkezelés. Adatbázis-kezelés alapjai. 3. Évközi tanulmányi követelmények A gyakorlati foglalkozásokon feladatlapok feldolgozása történik, illetve egy vázlatosan megfogalmazott feladat (pl. adott témában prezentációkészítés) önálló, kreatív megvalósítása. Az órák látogatása kötelező. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy). Három számonkérő feladat várható és ezek átlaga adja a félévi jegyet. Egy-egy feladat a felhasználói programok foglalkozásokon begyakorolt alapismereteit összegzi, vagy önállóan kell elkészíteni egy dokumentumot adott elvárások szerint. segédanyagok 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Bártfai Barnabás: Hogyan használjam? (8. kiadás) BBS-Info Kft., Budapest, Iszáj-Kató-Nagy: Számítástechnika: Az alapoktól az Internetig. Bessenyei György Könyvkiadó, Nyíregyháza, Kovácsné-Nagy-Ozsváth: Office XP. Computerbooks Kft., Budapest, Lengyel Veronika: Az Internet világa. Computerbooks Kft., Budapest, 1995.

7 Alkalmazott matematika és módszerei II. MTB1902 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Nagy Károly, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja MI A tárgy keretében a hallgatók a lineáris algebra valamint a valószínűségszámítás és matematikai statisztika alapvető témaköreivel ismerkednek meg. A szerzett ismereteket feladatmegoldásokban alkalmazzák. Komplex számok definíciója, műveletek komplex számok körében, összeadás, kivonás, szorzás, osztás, n-edik gyök. Komplex számok kanonikus és trigonometrikus alakja, műveletek elvégzése (hatványozás, szorzás, osztás) a trigonometrikus alak segítségével, komplex szám abszolút értéke, konjugáltja, n-edik egység gyökök. Algebrai egyenletek, az algebra alaptétele, n-ed fokú algebrai egyenlet megoldásainak a száma. Mátrixok, nevezetes mátrixok (négyzetes mátrix, zérusmátrix, egységmátrix, diagonál mátrix, szimmetrikus és antiszimmetrikus mátrix, felső és alsó háromszög mátrixok). Műveletek mátrixokkal, mátrixok összeadása, transzponáltja, szorzása skalárral illetve mátrixszal, mátrixok inverze, a műveletek tulajdonságai. Determinánsok, a determináns tulajdonságai, a lineáris egyenletrendszer általános alakja, determinánsok és lineáris egyenletrendszer megoldhatóságának kapcsolata: Cramerszabály, lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss eliminációval. Lineáris terek. Lineáris függetlenség, függőség, bázis. Lineáris operátorok. Belső szorzat, norma, ortogonalitás (a szám n-esek terében). A kombinatorika elemei: permutáció, ismétléses permutáció, variáció, ismétléses variáció, kombináció és ismétléses kombináció (mintavétel és visszatevéses mintavétel). Valószínűségszámítás és matematikai statisztika. Eseménygyűrű és eseményalgebra, a Kolmogorov-féle valószínűségi mező (példa: klasszikus valószínűségi mező, geometriai valószínűségi mező), a valószínűség tulajdonságai, feltételes valószínűség, a teljes valószínűség tétele, a Bayes-tétel, események függetlensége, biztos és lehetetlen esemény. A valószínűségi változó, eloszlásfüggvény, diszkrét és folytonos valószínűségi változó, sűrűségfüggvény. Az eloszlásfüggvény és a sűrűségfüggvény jellemzése. Várható érték és tulajdonságai, szórás és tulajdonságai, kovariancia és korrelációs együttható, a függetlenség, függőség és a korrelációs együttható kapcsolata. Nevezetes diszkrét eloszlások ismertetése és jellemzése: diszkrét egyenletes eloszlás, binomiális eloszlás, Poisson-eloszlás. Nevezetes folytonos eloszlások ismertetése és jellemzése: egyenletes eloszlás, exponenciális eloszlás, normális eloszlás (és standard normális, standardizálás). A nagy számok törvényei. Markov- és Csebisev-egyenlőtlenség. Statisztikai függvények: átlag, tapasztalati szórás, korrigált tapasztalati szórás, tapasztalati eloszlásfüggvény és tapasztalati sűrűségfüggvény (hisztogram ).

8 Néhány statisztikai próba. 3. Évközi tanulmányi követelmények Aktív részvétel a gyakorlatokon. A gyakorlat sikeres teljesítése feltételezi az előadás anyagának alapos ismeretét. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) A gyakorlati jegy két zárthelyi dolgozat alapján kerül megállapításra. Az írásbeli dolgozatokban egyaránt szerepelnek az előadáshoz kapcsolódó elméleti kérdések és gyakorlati feladatok. segédanyagok Gát György: Valószínűségszámítás. ~ gatgy 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Solt György: Valószínűségszámítás. Műszaki Könyvkiadó, Scharnitzky Viktor: Mátrixszámítás. Műszakai Könyvkiadó, Nagy Márta, Sztrik János, Tar László: Valószínűségszámítás és matematikai statisztika feladatgyűjtemény, Kossuth Egyetemi Kiadó, Kovács Zoltán : Feladatgyűjtemény lineáris algebra gyakorlatokhoz. KEK, 2001.

9 Biológiai alapismeretek BIB1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Cserné dr. Szappanos Henrietta, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT A hallgatók ismerjék meg tanulmányaik eredményes elsajátításához szükséges alapvető biológiai alapfogalmakat, összefüggéseket és vizsgálatokat. Az élő rendszerek felépítése és életfolyamatai. Az élővilág rendszerezése. A humánbiológia alapjai. A klasszikus és a modern genetika elméleti és gyakorlati lehetőségei. A mikrobiológia, a molekuláris biológia és biotechnológia múltja, jelene és várható jövője. Az élővilág egyed feletti szerveződési szintjei. Az ökológiai világkép alapjai. Az élővilág evolúciója. Az ember evolúciója. Az állati magatartásformák. 3. Évközi tanulmányi követelmények Egy zárthelyi dolgozat 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) szóbeli kollokvium segédanyagok Írásvetítő fóliák, Power Point bemutatók, DVD és CD demonstrációk. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) - G. dr. Szabó T. dr. Nyilas K. (1995): Biológia. ART-EAST Kft. Nyíregyháza. - Fazekas Gy. Szerényi G. (2002): Biológia I., II. Scolar Kiadó, Budapest. - Szerényi G. Albacker V. Berend M. Fazekas Gy. (2003): Biológia I-II. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

10 A biológia kémiai alapjai BIB1102 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB1103E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Béni Áron, főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja KT Az élőlényeket felépítő elemek illetve molekulák szerkezete és biológiai funkciói közötti összefüggések megismerése. A biokémia illetve molekuláris biológia eredményes tanulásához szükséges elméleti ismeretanyag elsajátítása. Az élő anyag kémiai összetétele és szerveződési szintjei. A biogén elemek és szervetlen ionok szerepe. A víz szerkezete, fizikai, kémiai tulajdonságai és ebből adódó biológiai funkciói. Ionegyensúlyok, pufferek. A diffúzió és az ozmózis folyamata. A szerves kémia biológiai szempontból fontos alapjai. Az izomériák típusai. A szerves vegyületek csoportosítása és reakciókészségük. Alapvető reakciómechanizmusok. Természetes vegyületek: a szénhidrátok, aminosavak, peptidek, fehérjék, nukleotidok, nukleinsavak és a lipidek. Nitrogén tartalmú heterociklusos vegyületek. 3. Évközi tanulmányi követelmények Az elméleti anyagban való folyamatos haladásra két zárthelyi dolgozat megírásával ösztönözzük a hallgatókat. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) A zárthelyi dolgozatok eredménye alapján vizsgajegy megajánlás történhet. Írásbeli kollokvium, melynek érdemjegyét a hallgató szóban javíthatja. segédanyagok Az Intézet honlapján elérhető anyagok (az elméleti ismeretek PowerPoint-os prezentációja, gyakorló és ellenőrző feladatok, tematikák, az internetről letölthető anyagokra való hivatkozások). A felkészülést segítő CD-k, tankönyvek, stb. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) - Litkei, Gy. (2002): Szerves kémia I-II. Nemzeti Tankönyvkiadó. Budapest. - Boross, L.,Sajgó, M. (2003): A biokémia alapjai, Mezőgazda Kiadó. Budapest. - Berg, J.M., Tymoczko, J.L., Stryer L. (2002): Biochemistry. W.H. Freeman and Company. New York. - Voet, D., Voet and J.G., Pratt, C. W. (1999): Fundamentals of Biochemistry. John Wiley and Sons. Inc. New York. - Ádám, V. (2002): Orvosi biokémia. Szerk. Ádám. V. Medicina Könyvkiadó RT. Budapest.

11 A biológia kémiai alapjai BIB1103 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Béni Áron, főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja KT A tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a laboratóriumi kísérletek tervezését, a laboratóriumi munkához szükséges eszközöket, műszereket, és jártasságot szerezzenek azok használatában. Legyenek tisztában az elméleti és gyakorlati ismeretek szoros kapcsolatával Az ozmózis kísérleti igazolása. Néhány biogén elem kimutatása. Aminosavak, fehérjék színreakciói. Aminosavak kromatográfiája. Fehérjék reverzibilis és irreverzibilis kicsapása. Globulinok és albuminok elválasztása. Dialízis, gélszűrés. Szénhidrátok: Redukáló és nem redukáló sajátság vizsgálata. Pentózok és hexózok, aldózok és ketózok megkülönböztetése. Mono- és diszacharidok kromatográfiás vizsgálata. Növényi minta redukáló cukortartalmának meghatározása fotometriásan. Kísérletek lipidekkel. Koleszterin kimutatása. Kísérletek epével. Kísérletek nukleinsavakkal. 3. Évközi tanulmányi követelmények A gyakorlatokon való részvétel és a laboratóriumi jegyzőkönyv folyamatos vezetése kötelező. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) A félévi munka értékelése folyamatos szóbeli beszámolókkal és zárthelyi dolgozatokkal. Az értékelés az elvégzett kísérletek bemutatása és írásbeli feladatok alapján történik. Különös figyelmet fordítunk a megszerzett ismeretek készség szintű alkalmazására, melynek segítségével képessé válhatnak önálló kísérletek tervezésére. segédanyagok A laboratóriumi munkához szükséges anyagok eszközök, műszerek, vegyszerek biztosítása. A laboratóriumi gyakorlati munkafüzet, a műszerek használati útmutatója, elméleti kiegészítő anyagok az Intézet honlapján, CD-n, illetve nyomtatott változatban is a hallgatók rendelkezésére állnak.

12 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) - Balogh, Á., Kalucza, L-né (2004): Biokémiai laboratóriumi gyakorlatok. Kézirat. Nyíregyháza. - Kandra, L., (2002): Biokémiai gyakorlatok. Kézirat. Debrecen. - Boross L.-Sajgó M. (2003): A biokémia alapjai, Mezőgazda Kiadó. Budapest. - Berg, J.M., Tymoczko, J.L., Stryer L. (2002): Biochemistry. W.H. Freeman and Company. New York. - Ádám, V. (2002): Orvosi biokémia. Medicina Könyvkiadó RT. Budapest.

13 Kémiai alapismeretek I. KEB1001 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium (írásbeli) Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Balogh József, tanszékvezető egyetemi tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KT Az általános természetszemlélet kialakítása érdekében a gyakorlati (mindennapi) élet számára fontos kémiai ismeretek továbbítása a hallgatók számára, valamint az adott szakterületen való továbbhaladáshoz szükséges ismeretek elsajátíttatása. A kémia és más természettudományi tárgyak kapcsolata. A kémia tárgya. A kémiai elem fogalma, relatív atom és móltömeg. Az atomok elektronszerkezete. Kvantumszámok. A hidrogénatom. A periódusos rendszer. A kémiai kötés fogalma. Vezetők és félvezetők. Az anyag halmazállapotának jellemzői. Oldatok. Kristályos és amorf anyagok. A kémiai reakciók. A kémiai egyenlet jelentése. A kémiai reakciók sebessége, típusai. Az oldat kémhatása, ph fogalom. Hidrolízis és elektrolízis. Szervetlen kémia. Nemfémes elemek és vegyületeik tulajdonsága. Fémek, az ötvözetek fogalma. Korrózió. Szénvegyületek általános jellemzése. A szénhidrogének. Metán, etilén, acetilén. Alkoholok, fenolok, éterek, aldehidek, ketonok. Szénhidrátok. Karbonsavak. Műanyagok. 3. Évközi tanulmányi követelmények A lehetőség szerint részvétel az előadásokon. 4. A megszerzett ismeretek értékelése A zárthelyi dolgozatokra félévközi jegy szerezhető. A félév végén kollokvium. A kollokviumra az előzetesen kiadott tételsor alapján kell felkészülni. segédanyagok Az intézményi és a tanszéki könyvtár szakirodalmi bázisa, CD és videoállománya, valamint audiovizuális eszközökkel felszerelt előadóterem. 7. Kötelező, ajánlott irodalom Hargitainé dr. Tóth Ágnes: Kémia, Bessenyei György Könyvkiadó, Ménes-Kónya-Kónyáné: Természetismeret I. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, SH atlasz KÉMIA Springer Hungarica Kft. Budapest, Nyilasi János: Általános kémia, Gondolat Kiadó, Budapest, Nyilasi János: Szervetlen kémia, Gondolat Kiadó, Budapest, Verő József: Fémtan, Tankönyvkiadó Nagy P.-Szabolcsi L.: Általános és fizikai kémia I., Tankönyvkiadó, Budapest, Kovács Kálmán - Halmos Miklós: A szerves kémia alapjai. Tankönyvkiadó, Budapest, 1976.

14 Kémiai alapismeretek II. KEB1002 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Balogh József, tanszékvezető egyetemi tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KT A hallgatók ismerjék meg az alapvető laboratóriumi eszközöket és sajátítsák el azok használatát. Legyenek képesek az egyszerű anyagvizsgálatok leírás alapján törjténő önálló elvégzésére, a tapasztalatok rögzítésére és elemzésére. Előkészítő műveletek (aprítás, bemérés, oldatkészítés, készülékek szerelése). Egyszerű fizikai műveletek (melegítés, hűtés, szűrés, kirázás, desztillálás). Egyszerű kémiai műveletek (gázfejlesztés, oldhatósági kísérletek). Kísérletek kolloidokkal, adszorpció. Kémiai reakciók egyensúlya, sebessége. Redoxreakciók, sav-bázis reakciók, sók hidrolízise. Műszeres mérések, műszerhasználat (refraktométer, spektrofotométer, stb) 3. Évközi tanulmányi követelmények A gyakorlaton zárthelyi dolgozatok íratása, a laboratóriumi jegyzőkönyv, illetve a témával kapcsolatos számítások ellenőrzése. A mérési eredmények pontosságának értékelése. 4. A megszerzett ismeretek értékelése A zárthelyi dolgozatokra félévközi jegy szerezhető. A félév végén gyakorlati jegy. A gyakorlati munka folyamatos értékelése a félév közben a mérési eredmények alapján szóban és jegyekkel. A zárthelyi dolgozatok értékelése. segédanyagok A kísérletek elvégzéséhez szükséges laboreszközök és vegyszerek. 7. Kötelező, ajánlott irodalom Kollár Gy. - Kiss J.: Általános és preparatív kémiai gyakorlatok. Tankönyvkiadó. Lengyel B.: Általános és szervetlen kémiai praktikum. Tankönyvkiadó, Budapest, Torkos K. Meszticzky A.: Általános kémiai praktikum. Eötvös Kiadó, Farsang Gy., Szakács O.: Műszeres analitikai gyakorlatok méréseinek rövid leírása. Kézirat. Nemzeti Tankönyvkiadó. Budapest Rózsahegyi Márta - Wajand Judit: 575 kísérlet a kémia tanításához. Tankönyvkiadó, Budapest, 1991.

15 Földtudományi alapismeretek FDB1401 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Tar Károly, egyetemi docens Tantárgyfelelős tanszék kódja FD 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései: A tantárgy átfogó ismereteket kíván nyújtani a földrajzi burok legfontosabb folyamatairól és azok környezetre és a társadalmi-gazdasági életre kifejtett hatásairól 2. A tantárgy tartalma: Alapismeretek a Naprendszerről, a Föld helyzetéről, mozgásairól, azok következményeiről. A Föld belső szerkezete. A fölkéreg felépítése, mozgásai, a legfontosabb kőzetképző folyamatok. A lemeztektonika alapjai. A hegységképződések folyamatai. A földtörténet alapjai. A földtörténet korbeosztása, az egyes idők, időszakok, korok és korszakok legfontosabb eseményeinek a bemutatása. A legfontosabb geomorfológiai folyamatok alapismeretei. A hidroszféra általános jellemzése. A talajföldrajz alapjai. A legfontosabb talajképző folyamatok és magyarországi talajtípusok bemutatása. A légkör felépítése, összetétele, időjárási jelenségek alapelemei. Ciklonok, anticiklonok, a nagy földi légkörzés alapjai. A földrajzi övezetesség általános ismeretei. A szoláris és a valódi éghajlati övezetek rendszere. Az egyes földrajzi övezetek felszínformálódása és fő természetföldrajzi jellemzői. 3. Az évközi ellenőrzés módja: - 4. A tárgy előírt szakmai gyakorlatai: - 5. A kötelező ill. ajánlott irodalom: Gábris Gy. - Marik M. - Szabó J.: Csillagászati földrajz. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., Péczely Gy.: Éghajlattan. Tankönyvkiadó, Bp Borsy Z. (szerk.): Általános természetföldrajz. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., Molnár B.: A Föld és az élet fejlődése. Tankönyvkiadó, Bp A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása: projektor, térképek

16 Általános gazdasági és menedzsment ismeretek AIB1011 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Egri Imre, tanszékvezető főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja ÜT : A hallgatók megismerik a gazdasági élet alapvető jelenségeit. Felismerik a társadalmi, gazdasági összefüggéseket, amelyek szükségesek a mindennapi munkaügyi, közgazdasági, vállalkozási döntésekhez. : Megismertetni a hallgatókat a gazdasági élet alapfogalmaival, a gazdaság és társadalom kapcsolatrendszerével. Ismerjék meg az árutermelés és piacgazdaság, a pénzügyi rendszer működését. Szerezzenek ismeretet a gazdasági élet szervezetrendszeréről, kapcsolódásáról az állam gazdálkodási rendszeréhez, a szervezeti rendszer, a vállalkozások irányítási és menedzselési mechanizmusaihoz. Kapjanak betekintést hazánk és az Európai Unió, a világgazdaság gazdasági kapcsolódási rendszeréről. 3. Évközi tanulmányi követelmények: 2 db zárthelyi dolgozat és 1 db házi dolgozat írása, aktuális közgazdasági témából. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): Kollokviumi jegy A kollokválás előfeltétele az évközi követelmények legalább 60%-os teljesítése. segédanyagok: Folyóiratok, a tanszék honlapján előadási anyagok és esettanulmányok. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db.) Egri Imre: Menedzsment ismeretek. Stúdium Kiadó, Nyíregyháza, 2004 Hale, Robert E. Taylor John B.: Makroökonómia. KJK Budapest, 1997 Hale, R. Varian: Mikroökonómia középfokon. KJK Budapest, 2001 Mayer, Dietmar-Solt Katalin: Makroökonómia. Aula Kiadó, Budapest, 1999 Samuelson- Nordhaus: Közgazdaságtan I-II-III. KJK, 1998

17 Fizikai alapismeretek FIB1001 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Klára, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja FI A természettudományos orientációjú hallgatók részére tartandó bevezető előadás, amely elhelyezi a fizikát a társtudományok rendszerében. A természettudományok interdiszciplinaritásának a hangsúlyozása révén olyan fizikai elvek és módszerek kerülnek bemutatásra, amit a hallgatók könnyen használhatnak egyéb területeken. A fizika helye a természettudományok körében. A fizikai megismerési folyamat és módszerei. Alapvető fizikai kölcsönhatások, jellemzésük, megjelenésük a természetben. Mozgások kinematikai- és dinamikai leírása. A termodinamika főtételei. Halmazállapotváltozások. Elektrosztatikai alapfogalmak és alapjelenségek. Az elektromos tér, térerősség fogalma értelmezése. Egyenáramú áramforrások és jellemzésük. Ohm-törvénye, Kirchofftörvények. Áramvezetési mechanizmusok. Elektromos vezetés félvezetőkben. Váltakozó áram és szerepe a mindennapokban. A teljes elektromágneses színkép és tartomány. Természetesés poláros fény. A radioaktivitás és szerepe a mindennapi életben. Méret és energiatartományok. Anyagvizsgálati módszerek. Az energiatermelés alapelvei és lehetséges formái. 3. Évközi tanulmányi követelmények - 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Ötfokozatú vizsgajegy. Szóbeli. segédanyagok Az adott tantárgy elsajátításához szükséges tanári demonstrációs, illetve laboratóriumi gyakorlati eszközök. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) - Természettudományi alapismeretek (Társszerzők), Bessenyei Könyvkiadó, Nyíregyháza, Holics László: Fizika I.-II. Műszaki Könyvkiadó, Bp LIFE-A TUDOMÁNY CSODÁI sorozat: Az anyag, Az energia, Az idő. Műszaki Könyvkiadó, Bp Öveges könyvek Gondolat Kiadó 1979.

18 Növényszervezettan BIB1201 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB1202E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dobróné dr. Tóth Márta, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT : A növények alapvető sejttani, szövettani és morfológiai tulajdonságainak megismertetése. : A növénytan tárgya, diszciplínái. A növényi sejt felépítése és a sejtalkotók funkciói. A növényi szövet fogalma, típusai (osztódó-,bőr-, szállító- és alapszövet-rendszer). A gyökér- és a gyökérrendszerek (felépítés, funkció, típusok, módosult és járulékos gyökerek). A hajtás és a szár típusai, módosult hajtások. A szár szövettana. A levél és levéltípusok. Levelek szöveti felépítése. A levelek alakja, és a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás kapcsolata és ennek szövettana. Levélerezet. Levélmódosulások. A virág fogalma, részei (takarótáj, porzótáj, termőtáj szerveződése, virágképlet, virágdiagram). Virágzatok, virágtípusok. Pollen szerkezeti felépítése, pollenmorfológia. A pollen morfológiai jellemzői és a környezetszennyezés kapcsolata. A mag és a termés morfológiája, anatómiája. Terméstípusok. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Egy szabadon választott növény morfológiai és anatómiai leírása 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): Kollokvium : Beadott dolgozat értékelése, mely a félévi előadás aláírásának feltétele segédanyagok: Herbáriumi növények Bemutató gyűjtemények CD-ROM Tuzson János Botanikus Kert gyűjteménye 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): Haraszty, Á.(ed.)(1979): Növényszervezettan és növényélettan. Tankönyvkiadó, Budapest. Mihalik,E. (et al)(1999): Növényszervezettan, Szeged. Simon,T. Seregélyes,T. (2000): Növényismeret. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Papp,M. Hamvas,M. (2001): A magvas növények életmenete és alaktana. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen. Gracza, P.(2004): Növényszervezettan. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

19 Növényszervezettan BIB1202 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dobróné dr. Tóth Márta, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT : A mikroszkópos vizsgálat és a morfológiai megfigyelés képességének, a gondolkodó, problémamegoldó és megfigyelő készség fejlesztése. : A fénymikroszkóp felépítése, működése. Növényi sejtek fénymikroszkópos vizsgálata. Osztódó szövetek. Bőrszövetrendszer: epidermisz általános szerkezete, sztómák típusai. Trichomák. Periderma és lenticella vizsgálata. Edénynyalábok típusai. Alapszövetrendszer. Az elsődleges és a másodlagos gyökerek szöveti sajátosságai. Az elsődleges szár szövetei, lágy és fás szárak. Szárvastagodások. Levél típusok morfológiája és szöveti felépítése. Pollenmorfológiai vizsgálatok. Virágmorfológia. Virágtakarók. Termőtáj, magház, magkezdemények. Termések morfológiája és szöveti felépítése. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Gyakorlatokon való részvétel Munkafüzet pontos vezetése Zárthelyi dolgozatok teljesítése Virágzatok, termések, hajtás és szártípusok, levéltípusok, gyökérrendszerek felismerése Szövettani metszetfelismerés 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): : Virágzatok, termések, hajtás és szártípusok, levéltípusok, gyökérrendszerek felismerésének értékelése Szövettani metszetfelismerés értékelése segédanyagok: Szövettani tartósított preparátumok Herbáriumi növények CD-ROM 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): Haraszty,Á., Fridvalszky,L., Gracza,P. (1982): Mikroszkópos növényanatómia. Tankönyvkiadó, Budapest. Sárkány S Szalai I.(1966): Növényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest. Bíró M.(2002): Növényszervezettan gyakorlatok I. Főiskolai jegyzet. Hok és trs. Nyomda,

20 Növényrendszertan BIB1203 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB1201, BIB1204E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Sándor, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KT A tárgy fő célja hogy a hallgatók eligazítást és támpontot kapjanak a biológiai sokféleség növényekkel kapcsolatos megjelenési formái között. A tárgy keretében a hallgatók megismerkednek a fejlődéstörténeti növényrendszertannal a különböző rendszertani irányzatokkal, a rendszerezés alapelveivel a növényvilág legfontosabb taxonjaival és a legfőbb fejlődési trendekkel. A tárgy keretében a hallgatók megismerkednek a fejlődéstörténeti növényrendszerrel, a különböző rendszertani irányzatokkal, a rendszerezés alapelveivel. A cianobaktériumok (prokarióta) és az eukarióta moszattörzsek rendszere és fontosabb fajai. A gombák általános jellemzése és törzsinek ismertetése. A bazídiumos gombák rendszere, a zuzmók formatörzse és fontosabb fajaik ismertetése. A mohák és harasztok törzseinek rendszere és legfontosabb fajaik. A magvas növények törzse és rendszerezése és a fontosabb taxonok ismertetése. 3. Évközi tanulmányi követelmények 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Vizsgajegy. Írásbeli kollokvium (esszé- és tesztfeladatok). segédanyagok Oktatástechnikai esközökkel ellátott előadóterem. A hallgatók által rendelkezésre álló digitális képanyag növényekről. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Borhidi A.: A zárvatermők fejlődéstörténeti rendszere. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Juhász M.: Növényrendszertani gyakorlatok I. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Simon T.: Magyarország edényes Flóra határozója, Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest Simon T., Seregélyes T.: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest

21 Növényrendszertan BIB1204 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Sándor, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KT A tantárgy célja a hazai magvas növények legfontosabb családjának és fajainak megismerése, a növényhatározás elsajátítása, a botanikai terepmunka előkészítése. A zárvatermők: az egyszikűek és a kétszikűek; ezek legfontosabb rendjei, családjai és fajai: Magnoliales, Aristolochiales, Nymphaeales, Ranunculales, Papaverales, Carophyllales, Fagales, Urticales, Rosales, Fabales, Sapindales, Geraniales, Euphorbiales, Araliales, Violales, - Capparales, Salicales, Cucurbitales, Malvales,, Dipsacales, Oleales, Rubiales, Solanales, Boraginales, Scrophulariales, Lamiales, Asterales, Asparagales, Liliales, Orchidales, Typhales, Poales, Juncales, Cyperales. 3. Évközi tanulmányi követelmények Gyakorlatokon való részvétel, továbbá a gyakorlatokon kiadott feladatok legalább 60%- os szintű teljesítése. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Zárthelyi dolgozatok növényfelismerésből. A hallgatók heti rendszerességgel zárthelyi dolgozatot írnak az előző hét anyagából melyekre érdemjegyet kapnak. Ezen túlmenően érdemjegyet kapnak növényhatározásból. segédanyagok Növényi bemutatóanyag, herbárium. A hallgatók által rendelkezésre álló és letölthető digitális képanyag növényekről. Megfelelően ellátott laboratórium, számítógépes háttér. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Juhász M.: Növényrendszertani gyakorlatok I. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Simon T.: Magyarország edényes Flóra határozója, Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest Simon T., Seregélyes T.: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest

22 Állatanatómia BIB1205 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB1206E Tantárgyfelelős neve és beosztása Cserné dr. Szappanos Henrietta, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT : Az állatszervezettani oktatás az állattan klasszikus morfológiai területén belül az organológiai és histológia ágazatát dolgozza fel funkcionális, összehasonlító és kísérleti módszerrel. Egyrészt alapozó jellegű más állattani tárgyaknak (élettan, emberanatómia..), másrészt alap-és középfokú oktatás legszélesebb területének anyagát dolgozza fel : I. Bevezető ismeretek. II. Promorphológia. III. Fejlődéstan. IV. Histológia. V. Az állati test szervrendszereinek, szerveinek makro- és mikroanatómiája. 1. Kültakaró. 2. Mozgás (váz- és izomrendszer). 3. A táplálkozás szervei. Gerinctelen állatok táplálkozása. A gerinces állatok emésztőkészüléke. 4. A légzőkészülék.. Ektodermális eredetű légzőszervek. Gerinces állatok légzőszerveinek részletes anatómiája. 5. A kiválasztás. Egysejtűek és a gerinctelen állatok kiválasztó szervei. A gerincesek kiválasztószervei. 6. A keringési rendszer. A gerinctelen állatok keringése. A gerinces állatok keringési rendszereinek evolúciója. 7. Az állatok szaporodása. Az ivarszervek felépítése. 8. Az idegrendszer. A diffúz rendszer. A központosult idegrendszer felépítése: dúcidegrendszer és csőidegrendszer evolúciós áttekintése és jellemzői. 9. Az endokrin rendszer fejlődéstörténete. A gerinctelen állatok és gerincesek hormontermelő szervei. 10. Az érzékszervek típusai. Az egyes állati törzsek jellemző érzékszerveinek felépítése. 3. Évközi tanulmányi követelmények Zárthelyi dolgozatok 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) félévközi jegyek (zárthelyi dolgozatok eredményei alapján) vizsgajegy : írásbeli formában (negyedévente és vizsgajegy részeként) projectértékelés: (időszakos jelleggel) szóbeli formában (vizsgajegy részeként) segédanyagok G. dr. Szabó Terézia: Állatszervezettan: Általános szövettan CD és html formában 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Hollósi G: Funkcionális állatanatómia I-III Tankönyvkiadó, Bp Odorfer M: Összehasonlító állatszervezettan I-III. Tankönyvkiadó, Bp Vígh.B.- Kondics L: Összehasonlító szövettan Tankönyvkiadó, Bp Kiss O: Állatszervezettan I-III Liceum Kiadó, Eger Sass M: Fejlődéstan Eötvös Kiadó, Bp Zboray G: Idegrendszer Eötvös Kiadó, Bp

23 Állatanatómia BIB1206 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Cserné dr. Szappanos Henrietta, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT : A tárgy az állati szervezet makroanatómiai és szövettani bemutatását végzi bonctani és mikroszkópos gyakorlati foglalkozások keretében : A mikroszkóp használata. II. Alapszövettan (hámszövetek, kötő- és támasztószövetek, izomszövetek, idegszövet). A szövetek sajátosságai különböző szervekben és szervezetekben. III. Az egysejtűek és a gerinctelen állatok főbb típusállatainak makroszkópos és mikroszkópos vizsgálata: egysejtűek, szivacsok csalánozók megfigyelése. Lapos-hengeres és gyűrűsférgek boncolása és szerveik mikroszkópi vizsgálata. Puhatestűek, ízeltlábúak osztályai, főbb típusállatainak vizsgálata. IV. A gerinces állatok főbb típusállatai: csontos halak, kétéltűek szervezetének részletes anatómiája. Hüllők testfelépítése. Madarak és emlősök bonctana és szövettana 3. Évközi tanulmányi követelmények Elméleti és gyakorlati demonstráció Metszetfelismerés és jellemzés 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) gyakorlatonkénti beszámoló és demonstráció negyedévenkénti beszámoló: 1. negyedév Szövettan 2. negyedév: Bonctan zárógyakorlat írásbeli (zárthelyi dolgozatok) szóbeli gyakorlati demonstráció (mikroszkópi technika és bonctani jártasságok) segédanyagok Állattani laboratórium multimédiás, szövettani (mikroszkóp, metszetek) és bonctani(sztereomikroszkóp, boncfelszerelések, biológiai modellek) eszközei 1. G. Szabó Terézia: Állatszervezettani gyakorlatok I.Szövettan. Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza 2. G. Szabó Terézia: Állatszervezettani gyakorlatok II. Boncolási gyakorlatok. Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza 3. G. Szabó Terézia. Állatszervezettan: Általános szövettan. CD és html formában 4. A Biológiai Intézet honlapján html forma az Állatanatómia oktatásához 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Zboray G. és mtársai.: Összehasonlító anatómia I-II. (boncolási gyakorlatok) Tankönyv- kiadó, Bp Vajon I.: Az állatszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Bp Sass M.: Összehasonlító állatszervezettan I-III. Tankönyvkiadó, Bp Krutsay E.: Szövettani technika, Medicina, Bp Guzsal E:: Háziállatok szövettana, Mezőgazdasági Kiadó, Bp, 1963.

24 Állatrendszertan BIB 1207 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB 1205, BIB1208E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr Hörcsik Tibor Zsolt, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT 1.A tantárgy elsajátításának célja : Az összehasonlító állatszervezettanra alapozva olyan zootaxonómiai alapokat biztosítani, amelyek a további ökológiai, állatföldrajzi ismereteket megalapozzák. : Az állatvilág rendszerének alapelvei és módszerei. Rendszertani kategóriák, állattani nómenklatúra. A rendszerezés logikai műveletei. A faj alatti és faj feletti kategóriák. Zoológiai nevezéktan. Regnum Pritista Sarcomastigophora, Apicomplexa, Ciliophora. Porifera, Cnidaria, Ctenophora, Platyhelminthes, Mesosoa, Nemertinea, Entoprocta, Aschelminthes- Nemathelminthes, Priapulida, Mollusca, Sipunculida, Echiurida, Annelida, Onichophora, Tardigrada, Pentasomida, Artropoda, Tentaculata, Brachiata, Homalopterigia, Hemichordata, Echinodermata, Prochordata, Cephalochordata, Vertebrata törzsek. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Nincsenek. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) : Félévvégi kollokvium. : Szóbeli vizsgáztatás. segéd anyagok: Praparátumok, gyűjtemények, diorámák. 7. Kötelező, ill. ajánlott irodalom: Dr Papp László : Zootaxonómia Budapest Dudich _ Loksa: Állatrendszertan Tankönyvkiadó, Budapest, Móczár László : Állathatározó 1-2. Tankönyvkiadó, Budapest, Dr Varga lászló : Állatrendszertani gyakorlatok I.-II. Eger 1995.

25 Állatrendszertan BIB1208 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr Hörcsik Tibor Zsolt, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT 1.A tantárgy elsajátításának célja : Olyan fajismeretet biztosítani a hallgatók számára - elsősorban a hazai fauna képviselőiből - amely a természetben való tájékozódásukat elősegíti és megalapozza a további zoológiai tanulmányaikat. : Az előadások során megismert törzsek taxonok - képviselőinek bemutatása. Protista, Porifera, Cnidaria, Platyhelminthes, Nemertinea, Entoprocta, AYcchelminthes- Nemathelminthes, Mollusca, Annelida, Tardigrada, Artropoda, Vertebrata törzsekbe tartozó fajok. Határozási és állathang ismeretek. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Írásbeli illetve szóbeli beszámolók a tanult fajokról, taxonokról, fajfelismeréssel. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) : A félévközi beszámolók alapján adott gyakorlati jegy. : Beszámolók írásban és szóban, fajfelismerés. segéda nyagok: Dr Legány András : Segédanyag az állatrendszertani ismeretek elsajátításához kiadvány, valamint : preparátumok, gyűjtemények, diorámák. 7. Kötelező, illetve ajánlott irodalom : Dr Varga János : Állatrendszertani gyakorlatok I. II. Eger, Móczár László : Állathatározó, Tankönyvkiadó, Budapest, Dr Legány András : Segédanyag az állatrendszertani ismeretek elsajátításához.

26 Biokémia I. BIB1209 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB1102, BIB1210E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Molnár Mónika, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT Az élőlényeket felépítő biomolekulák kémiai szerkezete és biológiai funkciói közötti összefüggések megismertetésén keresztül és az élő szervezetekben lejátszódó folyamatok és azok szabályozásának tükrében a tárgy komplex képet ad az élő szervezetek működésének molekuláris alapjairól. Ugyanakkor megteremti a lehetőséget az élettani, genetikai, molekuláris biológiai, stb. ismeretek eredményes elsajátításához is. Bevezetés a biokémiába. A biokémia tárgya, kialakulása, fejlődése, módszertana. A molekuláris organizáció. Termodinamikai alapok. A víz szerkezete és tulajdonságai. Molekuláris kölcsönhatások vizes oldatban. Biomolekulák. Nukleotidok és nukleinsavak. Aminosavak, peptidek, fehérjék. A fehérjék izolálása, vizsgálati módszerei. Szénhidrátok. Lipidek és membránok. Az enzimműködés alapjai, enzimkinetika. Az enzimműködés szabályozása. Anyagcserefolyamatok: Glikolízis, fermentáció, pentóz-foszfát ciklus. A glikogén metabolizmusa és a glükoneogenezis. Citromsav-ciklus. Elektron transzport és oxidatív foszforiláció. A fotoszintézis. Lipidek anyagcseréje. Aminosav anyagcsere. Nukleotid metabolizmus. A genetika információ tárolása, átadása és kifejeződése: replikáció, transzkripció, transzláció. A génexpresszió szabályozása. A szervek biokémiája (táplálkozás biokémia, izomműködés biokémiája, véralvadás, immunitás.) 3. Évközi tanulmányi követelmények Az elméleti anyagban való folyamatos haladásra két zárthelyi dolgozat megírásával ösztönözzük a hallgatókat. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) A zárthelyi dolgozatok eredménye alapján vizsgajegy megajánlás történhet. Írásbeli kollokvium, melynek érdemjegyét a hallgató szóban javíthatja. segédanyagok

27 Az Intézet honlapján elérhető anyagok (az elméleti ismeretek PowerPoint-os prezentációja, gyakorló és ellenőrző feladatok, tematikák, az internetről letölthető anyagokra való hivatkozások). A felkészülést segítő CD-k, tankönyvek, stb. 7. Kötelező, ajánlott irodalom: - Boross, L., Sajgó, M. (2003): A biokémia alapjai. Mezőgazda Kiadó. Budapest. - Berg, J. M., Tymoczko, J.L., Stryer, L. and Clarke, N. D. (2002): Biochemistry. WH. Freeman and Company. New York. - Voet, D., Voet J. G. and Pratt C. W. (1999): Fundamentals of Biochemistry. John Wiley and Sons. Inc. New York. - Ádám, V. (2002): Orvosi biokémia. Medicina Könyvkiadó RT. Budapest. - Fésüs, L. (2002): Biokémia és molekuláris biológia. Debreceni Egyetem. - Balogh, Á. (1997): Környezet-biokémia. Stúdium Kiadó. Nyíregyháza.

28 Biokémia II. BIB1210 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Molnár Mónika, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT A tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a korszerű laboratóriumi vizsgálati módszereket és jártasságot szerezzenek az eszközök, műszerek használatában, valamint képessé váljanak önálló kísérletek tervezésére, az elméleti és gyakorlati tudás ötvözésére. Általános laboratóriumi, munkavédelmi, tűzrendészeti szabályok. Laboratóriumi munkarend. A biokémiában alkalmazott vizsgálati módszerek. Az eszközök, műszerek használata. Pufferoldatok ph-jának beállítása, Vízfürdők, centrifugák használata, poliakrilamid gél elektroforézis készülék, HPLC készülék, spektrofotométer működési elve és használatuk. Biomolekulák spektrofotometriája. Fehérje koncentráció meghatározása Biuret-, Lowry-, Bradford módszerrel, illetve UV elnyelés alapján.. Durva frakcionálási módszerek. Kromatográfiás eljárások (oszlopkromatrográfia, gélszűrés, ioncserés kromatográfia, nagy nyomású folyadékkromatográfia) alkalmazása. Aminosavak vékonyréteg kromatográfiás elválasztása. Enzimek preparálása, aktivitásuk mérése. Kinetikai paraméterek meghatározása, enzimgátlások vizsgálata. Molekulatömeg és izoelektromos pont meghatározása poliamid gél elektroforézissel. 3. Évközi tanulmányi követelmények A gyakorlatokon való részvétel és a laboratóriumi jegyzőkönyv folyamatos vezetése kötelező. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) A félévi munka értékelése folyamatos szóbeli beszámolókkal és zárthelyi dolgozatokkal. Az értékelés az elvégzett kísérletek bemutatása és írásbeli feladatok alapján történik. Különös figyelmet fordítunk a megszerzett ismeretek készség szintű alkalmazására, melynek segítségével képessé válhatnak önálló kísérletek tervezésére. segédanyagok A laboratóriumi munkához szükséges anyagok eszközök, műszerek, vegyszerek biztosítása. A laboratóriumi gyakorlati munkafüzet, a műszerek használati útmutatója, elméleti kiegészítő anyagok az Intézet honlapján, CD-n, illetve nyomtatott változatban is a hallgatók rendelkezésére állnak. 7. Kötelező, ajánlott irodalom: - Balogh Á., Kalucza, L-né (2004): Biokémiai laboratóriumi gyakorlatok. Kézirat.

29 Nyíregyházi Főiskola. - Kandra, L. (2002): Biokémiai gyakorlatok. Kézirat. Debrecen. - Boross L., Sajgó, M.. (2003): A biokémia alapjai, Mezőgazda Kiadó. Budapest. - Berg, J. M., Tymoczko, J. L., Stryer, L. and N.D. Claske (2002): Biochemistry. W.H. Freeman and Company. New York. - Fehér, Zs. (2003): Biológiai gyakorlatok. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum.

30 Sejtbiológia BIB1211 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Molnár Mónika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja KT A sejtbiológia célja a korszerű sejtfogalom kialakítása. Alapozó tárgy, mely az elemi szerkezet- és működésformák sejtszintű integrációját teszi lehetővé. A tárgy magába foglalja nemcsak az ún. klasszikus sejttant, hanem a molekuláris sejtbiológia alapjait is. Az elmúlt évtizedekben a segédtudományok és a korszerű vizsgálati módszerek fejlődése szükségessé tette a sejttel kapcsolatos ismeretek bővítését, a hallgatók által megszerzendő tudás mélyítését. Ily módon a tárgy nemcsak a növény- és állatszervezettan tanulásához ad segítséget, hanem az élettani, genetikai és molekuláris biológia megalapozója is a biokémiával együtt, s kiváló lehetőséget biztosít a biológiai ismeretek szintéziséhez. A sejttani vizsgálatok módszerei. A pro- és eukarióta sejt organizációja. Az eukarióta sejt eredete. A sejtmag szerkezete és funkciói. A sejtciklus. A sejtosztódás típusai. A kromatin állomány és a kromoszómák. A plazmamembrán szerkezete és funkciói. Membrántranszport, a membránműködés elektromos kísérő jelenségei. Sejtfelszíni markerek és antigén receptorok. Sejtfal. A citoszol és a citoszkeleton. Intracelluláris kompartmentek. Az endoplazmatikus retikulum típusai és funkciója. Golgi-apparátus, a peroxiszómák, és a lizoszómák szerkezete és működése. Az energiaátalakító organellumok: a mitokondriumok és a kloroplasztiszok. A sejtek differenciálódása, öregedése és halála. 3. Évközi tanulmányi követelmények Zárthelyi dolgozatok a félév folyamán 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Írásbeli vagy szóbeli kollokvium

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I. Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 Meghirdetés féléve 1. 4 k Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 G Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Blahota István, főiskolai tanár Tantárgyfelelős intézet

Részletesebben

Földrajz BSc alapszak tantárgyleírásai

Földrajz BSc alapszak tantárgyleírásai Földrajz BSc alapszak tantárgyleírásai I. Alapozó modulok Tantárgy neve Informatika I. AIB1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlat Tantárgyfelelős neve Dr. Nagy Mihály

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Biológiai alapismeretek I. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Biológiai alapismeretek I. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Biológiai alapismeretek I. TO1003 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Cserné dr. Szappanos

Részletesebben

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1.

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1. Alkalmazott kémia A tárgy a kémia alapszak (BSC) szakmai törzsanyagának része, melynek teljesítésével két szemeszter alatt 8 kreditet lehet összegyűjteni. Az előadások száma 8. Tantárgy neve Alkalmazott

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

- biológia tanári. ökológus operátor. 2006. szeptemberétől. intézet

- biológia tanári. ökológus operátor. 2006. szeptemberétől. intézet - biológia tanári Biológia BSc alapszak - bioanalitikus szakirányok mintatanterve - ökológus operátor 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Tantágy neve EU alapismeretek AIB1005 1 0 K 1 PO Dr. Rozgonyi

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.) NAPPALI TAGOZAT érvényes a 2013/2014.

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT IV. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1401L Meghirdetés féléve: 6 Kreditpont: 2 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben

Környezettani alapismeretek Tantárgy kódja

Környezettani alapismeretek Tantárgy kódja Tantárgy neve Környezettani alapismeretek AIB1004 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium - Dr. Kiss Ferenc, főisk. tanár KT A környezettudomány főbb területeinek

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Előfeltétel (tantárgyi kód)

Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgy neve Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Tantárgyfelelős beosztása Fizikai alapismeretek Dr.

Részletesebben

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 Vállalatgazdasági Tanszék AGRÁRMARKETING MM1606 Meghirdetés féléve: 6. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Félév száma heti óraszám 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 MM2501, MM1502 Palotainé

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató 2014/2015. tanév I. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Informatika alapok OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 GA1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet. MATEMATIKA I. AMB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Blahota István főiskolai tanár

Részletesebben

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is).

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is). Tantárgy neve Antropogén tájformálás Tantárgy kódja FDM 1821 L Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0 Ellenőrzés módja Kollokvium: beszámoló szóban (1) és az antropogén formaképzés tipizálása írásban

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve. Közgazdaságtan Tantárgy kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve. Közgazdaságtan Tantárgy kódja Közgazdaságtan MR0101 Meghirdetés féléve 1. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Filep Gyula főiskolai tanár Tantárgyfelelős egység kódja KO A tantárgy alapvető célja, hogy

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel:

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel: A magyar nyelv és irodalom tantárgy-pedagógiája I. TAB 2304 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB 1304 A hallgató a TVSZ. figyelembevételével

Részletesebben

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA Korszerű gyorsírási és jegyzőkönyvvezetési gyakorlatok az ügyviteli szakképzésben UV8101 Összóraszám (elm+gyak) 0+5 Gyj Tantárgyfelelős neve Veress Gabriella Tantárgyfelelős beosztása docens 1. A tantárgy

Részletesebben

Osztály: 9 L. Tantárgy: Biológia Tanár: Filipszki Zsuzsa Időszak: III. negyedév Tananyag:

Osztály: 9 L. Tantárgy: Biológia Tanár: Filipszki Zsuzsa Időszak: III. negyedév Tananyag: Osztály: 9 L. Tantárgy: Biológia Tanár: Filipszki Zsuzsa Időszak: III. A harasztok, a nyitvatermők, a zárvatermők jellemzői (rendszer, felépítés, szaporodás) A növényi sejtek és szövetek, a gyökér : felépítése,

Részletesebben

Helyi tanterv Német nyelvű matematika érettségi előkészítő. 11. évfolyam

Helyi tanterv Német nyelvű matematika érettségi előkészítő. 11. évfolyam Helyi tanterv Német nyelvű matematika érettségi előkészítő 11. évfolyam Tematikai egység címe órakeret 1. Gondolkodási és megismerési módszerek 10 óra 2. Geometria 30 óra 3. Számtan, algebra 32 óra Az

Részletesebben

Ipari környezeti szakmérnök szakirányú továbbképzési szak

Ipari környezeti szakmérnök szakirányú továbbképzési szak Ipari környezeti szakmérnök szakirányú továbbképzési szak Szakindítás Képzési program Dunaújváros 2008 1 Tartalomjegyzék Képzési és Kimeneti Követelmény... 3 A képzési program... 6 Az ipari környezeti

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Matematika Tantárgy kódja ÜS1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 Félévi követelmény kollokvium

Részletesebben

Műszaki menedzser alapképzési szak

Műszaki menedzser alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Műszaki menedzser alapképzési szak Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 Műszaki menedzser alapszak tantárgyainak rövid leírása...12 Mérnöki fizika...12

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KI

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KI Informatika alapok OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 GA1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár

Részletesebben

BIOLÓGIATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT "A" típusú tantárgyak

BIOLÓGIATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT A típusú tantárgyak Állatszervezettan I. BI 4101L Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 4 Összóraszám (elm) 12 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Göncziné dr. Szabó Terézia Az állatszervezettani oktatás

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapképzési szak

Műszaki szakoktató alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Műszaki szakoktató alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv:... 8 tantárgyainak rövid ismertetése... 12 Matematika I.... 13 Közgazdaságtan I....

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Informatika alapok OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 MC1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár Számítógépet

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK A DEBRECENI EGYETEM Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar KÉRELME GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK BSc SZINTŰALAPKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA Agrár képzési terület Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus

Részletesebben

- tanári szeptemberétől. kódja

- tanári szeptemberétől. kódja - tanári KÉMIA alapszak - vegyész szakirányok mintatanterve - 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantágy neve Tantárgy kódja Heti Tantárgyfelelős Meghirdetés kontakt Félévi

Részletesebben

SZERVES KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG MAKKEM229B

SZERVES KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG MAKKEM229B SZERVES KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG MAKKEM229B TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET 2013/14. II. félév 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Anyagmérnöki alapképzési szak

Anyagmérnöki alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Anyagmérnöki alapképzési szak Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 tantárgyainak rövid ismertetése...10 Vállalatgazdaságtan II....10 Informatika...11

Részletesebben

- Fizika - X tanári. Alkalmazott környezetfizika

- Fizika - X tanári. Alkalmazott környezetfizika Fizika alapszak - - Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 2 2 G 4 MI Dr. Blahota

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM 1.2 Kar TESTNEVELÉS ÉS SPORT 1.3 Intézet ELMÉLETI TANTÁRGYAK ÉS KINETOTERÁPIA 1.4 Szakterület TESTNEVELÉS

Részletesebben

KÉMIA HELYI TANTERV A 10. ÉVFOLYAM

KÉMIA HELYI TANTERV A 10. ÉVFOLYAM KÉMIA HELYI TANTERV A 10. ÉVFOLYAM KÉTTANNYELVŰ ÉS NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY SZÁMÁRA Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1 KÉMIA A nevelőtestület határozata alapján

Részletesebben

Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára

Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára Alapelvek, célok és feladatok Napjaink környezeti problémái és a fogyasztói társadalom által kínált, gyakran egészségkárosító életmódra csábító megoldások

Részletesebben

A típusú tárgyak tantárgyleírásai

A típusú tárgyak tantárgyleírásai A típusú tárgyak tantárgyleírásai 1 2 TANTÁRGYLEÍRÁS Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+4 G - Dr. Dráviczki Sándor főiskolai

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyi programok, tantárgy-leírások Az egyes tantárgyak keretében elsajátítandó ismeretanyag rövid, leírása, valamint minden tantárgyhoz a tantárgyfelelős, az előtanulmányi feltételek, a kredit feltüntetése,

Részletesebben

Anyagmérnöki alapképzési szak

Anyagmérnöki alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Anyagmérnöki alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 tantárgyainak rövid ismertetése...10 Közgazdaságtan I....10 Mechanika I....11 Matematika

Részletesebben

BIOLÓGIATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT "A" típusú tantárgyak

BIOLÓGIATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT A típusú tantárgyak "A" típusú tantárgyak Állatszervezettan I. Tantárgy kódja BI 1101 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Összóraszám (elm) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Göncziné dr. Szabó

Részletesebben

Témakörök az osztályozó vizsgához. Matematika

Témakörök az osztályozó vizsgához. Matematika Témakörök az osztályozó vizsgához Idegenforgalmi és Informatikus osztályok (9.A/9.B) 1. A halmazok, számhalmazok, ponthalmazok 2. Függvények 3. A számelmélet elemei. Hatványozás. 0 és negatív kitevőjű

Részletesebben

Helyi tanterv. Batthyány Kázmér Gimnázium Matematika emelt (5+6+6+6 óra/hét) 9-12 évfolyam Készült: 2013 február

Helyi tanterv. Batthyány Kázmér Gimnázium Matematika emelt (5+6+6+6 óra/hét) 9-12 évfolyam Készült: 2013 február Helyi tanterv Batthyány Kázmér Gimnázium Matematika emelt (5+6+6+6 óra/hét) 9-12 évfolyam Készült: 2013 február 1 A TANTERV SZERKEZETE Bevezető Célok és feladatok Fejlesztési célok és kompetenciák Helyes

Részletesebben

Tantárgy kódja BIB 1403 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 3+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB 1401

Tantárgy kódja BIB 1403 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 3+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB 1401 Tantárgy neve Növényrendszertan Tantárgy kódja BIB 1403 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 3+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB 1401 Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

Matematika emelt szint a 11-12.évfolyam számára

Matematika emelt szint a 11-12.évfolyam számára Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium Budapest Helyi tanterv Matematika emelt szint a 11-12.évfolyam számára 1 Emelt szintű matematika 11 12. évfolyam Ez a szakasz az érettségire felkészítés időszaka

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli. Emelt szinten: írásbeli és szóbeli. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A matematika érettségi vizsga célja A matematika érettségi vizsga célja

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet. MATEMATIKA I. GMB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Hadházy Tiborné főiskolai tanár,

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 1. A tantárgy elsajátításának célja, a kialakítandó kompetenciák leírása:

TANTÁRGYLEÍRÁS. 1. A tantárgy elsajátításának célja, a kialakítandó kompetenciák leírása: Kommunikációs ismeretek FKF1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus, PhD Tantárgyfelelős

Részletesebben

Térkép és vetülettan I-II.

Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy neve Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy kódja FDB1303; FDB1304 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm+gyak) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK IRODALOM

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK IRODALOM ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK IRODALOM 1. Szerzők és művek 1.1 Életművek Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila 1.2 Egy mű beható ismerete Katona József: Bánk bán

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős intézet kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős intézet kódja EU alapismeretek AIB1005 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Rozgonyi Ibolya főiskolai

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I. Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm+gyak) 2+0 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Nagy Andrea főiskolai docens TKI Cél, az

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam

TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam Tantárgyi célok, feladatok A természetismeret tantárgy olyan műveltségképet közvetít, amely egységben jeleníti meg az élő és élettelen természet jelenségeit, folyamatait,

Részletesebben

Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika

Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika Fizika alapszak - - Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 2 2 G 4 MI Dr. Blahota

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34-524-02 VEGYIPARI RENDSZERKEZELŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34-524-02 VEGYIPARI RENDSZERKEZELŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34-524-02 VEGYIPARI RENDSZERKEZELŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CC. törvény, a szakképzésről

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A BIOLÓGIA ALAPSZAKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A BIOLÓGIA ALAPSZAKRÓL Biológiai és Ökológiai Intézet Természettudományi Kar Debreceni Egyetem 4032 Debrecen, Egyetem tér 1 Telefon: 52-316-666 Fax: 52-454-400 Kedves Biológus Hallgató! Köszöntünk a Debreceni Egyetem Természettudományi

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI Anatómia I. TNB1111 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Matematika Évfolyam: 10 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Gondolkodási

Részletesebben

BIOLÓGIA EGÉSZSÉGTAN HELYI TANTERVE

BIOLÓGIA EGÉSZSÉGTAN HELYI TANTERVE Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola BIOLÓGIA EGÉSZSÉGTAN HELYI TANTERVE a 10-12. évfolyamok számára közgazdaság

Részletesebben

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző megnevezésű elágazás szakképesítés

Részletesebben

Biológia BSc alapképzési szak - bioanalitikus

Biológia BSc alapképzési szak - bioanalitikus Biológia BSc alapképzési szak - bioanalitikus - ökológus operátor specializációk mintatanterve 2013. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Tantágy neve EU alapismeretek AIB1005 1 0 K 1 TKI Dr. Rozgonyi

Részletesebben

Matematika. Specializáció. 11 12. évfolyam

Matematika. Specializáció. 11 12. évfolyam Matematika Specializáció 11 12. évfolyam Ez a szakasz az eddigi matematikatanulás 12 évének szintézisét adja. Egyben kiteljesíti a kapcsolatokat a többi tantárggyal, a mindennapi élet matematikaigényes

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. Tantárgy előadójának neve: Dr. Csillag András egyetemi tanár. Tanév: 2012/2013.

KÖVETELMÉNYRENDSZER. Tantárgy előadójának neve: Dr. Csillag András egyetemi tanár. Tanév: 2012/2013. KÖVETELMÉNYRENDSZER Semmelweis Egyetem Oktatási szervezeti egység megnevezése: Általános Orvostudományi Kar Anatómiai-, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Tantárgy neve: anatómia, sejt-, szövet- és fejlődéstan

Részletesebben

Tantárgyi útmutató. Gazdasági matematika II.

Tantárgyi útmutató. Gazdasági matematika II. Módszertani Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató Gazdasági matematika II. Nappali Tagozat 2015/16 tanév II. félév 1/5 Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Gazdasági matematika

Részletesebben

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Szakindítás Képzési program Dunaújváros 2008 Tartalom 1. Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Képzési és Kimeneti Követelmény...

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában

TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában PSU1117 Félévi kontakt óraszám 9 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens A kurzus célja, felkészíteni

Részletesebben

Tantárgy neve Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I. Tantárgy kódja FDB1601 és L Kreditpont 3 Összóraszám VIZSGAKURZUS

Tantárgy neve Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I. Tantárgy kódja FDB1601 és L Kreditpont 3 Összóraszám VIZSGAKURZUS Tantárgy neve Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I. Tantárgy kódja FDB1601 és L Kreditpont 3 Összóraszám VIZSGAKURZUS (elm.+gyak.) Ellenőrzés módja Kollokvium: 3 szintű (topográfia,

Részletesebben

KÉMIA. 10. évfolyamos vizsga

KÉMIA. 10. évfolyamos vizsga 10. évfolyamos vizsga A vizsga leírása: A vizsga csak szóbeli részből áll. A vizsgán két tételt kell húzni. Az A tétel a 9. évfolyam ismeretanyagára, a B tétel a 10. évfolyam ismeretanyagának a vizsga

Részletesebben

Halmazok Halmazok, részhalmaz, halmazműveletek, halmazok elemszáma

Halmazok Halmazok, részhalmaz, halmazműveletek, halmazok elemszáma Az osztályozóvizsgák követelményrendszere 9.Ny osztály Halmazok Halmazok, részhalmaz, halmazműveletek, halmazok elemszáma Algebra és számelmélet Alapműveletek az egész és törtszámok körében Műveleti sorrend,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Mentálhigiéné CSM 1015L Meghirdetés féléve 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján. Elégtelen

Részletesebben

SALGÓTARJÁNI MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM 3100 Salgótarján, Arany János út 12. Pedagógiai program. Kémia tantárgy kerettanterve

SALGÓTARJÁNI MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM 3100 Salgótarján, Arany János út 12. Pedagógiai program. Kémia tantárgy kerettanterve SALGÓTARJÁNI MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM 3100 Salgótarján, Arany János út 12. Pedagógiai program Kémia tantárgy kerettanterve KÉMIA HELYI TANTERV A kémia tantárgy teljes óraterve 9. osztály 10. osztály Heti

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Nevelés és oktatáslélektan PDM 1004 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az előadáson való részvétel ajánlott.

Részletesebben

HELYI TANTERV TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM

HELYI TANTERV TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM HELYI TANTERV TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM CÉLOK ÉS FELADATOK Felfrissíteni és rendszerbe foglalni az alsóbb évfolyamokban megismert élőlényekkel, jelenségekkel, folyamatokkal kapcsolatos alapismereteket.

Részletesebben

KÉMIA MOZAIK. 9-12. évfolyam KERETTANTERVRENDSZER A GIMNÁZIUMOK SZÁMÁRA NAT 2003. Készítette: Dr. Siposné dr. Kedves Éva

KÉMIA MOZAIK. 9-12. évfolyam KERETTANTERVRENDSZER A GIMNÁZIUMOK SZÁMÁRA NAT 2003. Készítette: Dr. Siposné dr. Kedves Éva MOZAIK KERETTANTERVRENDSZER A GIMNÁZIUMOK SZÁMÁRA NAT 2003 KÉMIA 9-12. évfolyam Készítette: Dr. Siposné dr. Kedves Éva A kerettantervrendszert szerkesztette és megjelentette: MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2004

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár Fejezetek a geometriából MT2401 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős

Részletesebben

Nemzeti alaptanterv 2012 EMBER ÉS TERMÉSZET

Nemzeti alaptanterv 2012 EMBER ÉS TERMÉSZET ALAPELVEK, CÉLOK A műveltségterület középpontjában a természet és az azt megismerni igyekvő ember áll. A természettudományi műveltség a természettel való közvetlen, megértő és szeretetteljes kapcsolaton

Részletesebben

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam 9-10. évfolyam A szakközépiskolában a kémia tantárgy keretében folyó személyiségfejlesztés a természettudományos nevelés egyik színtereként a hétköznapi életben hasznosulni képes tudás épülését szolgálja.

Részletesebben

Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak

Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Tanterv. július 28. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 tantárgyainak rövid ismertetése...12 Matematika I....12 Projektmenedzsment...13

Részletesebben

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM II. KÖTET HELYI TANTERV 2015. április 5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu Tartalom H E L Y I T A N T E R V... 3 1. A választott

Részletesebben

Az osztályozó, javító és különbözeti vizsgák (tanulmányok alatti vizsgák) témakörei matematika tantárgyból

Az osztályozó, javító és különbözeti vizsgák (tanulmányok alatti vizsgák) témakörei matematika tantárgyból Az osztályozó, javító és különbözeti vizsgák (tanulmányok alatti vizsgák) témakörei matematika tantárgyból A vizsga formája: Feladatlap az adott évfolyam anyagából, a megoldásra fordítható idő 60 perc.

Részletesebben

Biológia - Egészségtan helyi tanterv

Biológia - Egészségtan helyi tanterv Biológia - Egészségtan helyi tanterv I. Célok és feladatok A középiskolai biológiatanítás célja, hogy a tanulók ismereteikre, tapasztalataikra, valamint készségeikre és képességeikre építve elmélyüljenek

Részletesebben

A továbbhaladás feltételei fizikából és matematikából

A továbbhaladás feltételei fizikából és matematikából A továbbhaladás feltételei fizikából és matematikából A továbbhaladás feltételei a 9. szakközépiskolai osztályban fizikából 2 Minimum követelmények 2 A továbbhaladás feltételei a 10. szakközépiskolai osztályban

Részletesebben

Kívánjuk, hogy reményeid váljanak valóra, és azok megvalósulásáért tégy meg minden tőled telhetőt! és a monitorozó szakirány felelőse

Kívánjuk, hogy reményeid váljanak valóra, és azok megvalósulásáért tégy meg minden tőled telhetőt! és a monitorozó szakirány felelőse Kedves Környész Hallgató! Köszöntünk a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán, ahol az Európai Felsőoktatási Térség elvárásával összhangban 2006/2007 tanévtől bevezetésre kerül a lineáris képzési rendszer:

Részletesebben

Tantárgyi követelmény szakiskola 9/B/Sz ás 9/C/Sz évfolyam

Tantárgyi követelmény szakiskola 9/B/Sz ás 9/C/Sz évfolyam Tantárgyi követelmény szakiskola 9/B/Sz ás 9/C/Sz évfolyam 2015/2016 TARTALOMJEGYZÉK 1. Magyar Kommunikáció... 3 2. Társadalomismeret... 4 3. Angol... 5 4. Matematika... 6 5. Földrajz... 7 6. Biológia,

Részletesebben

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is).

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is). Tantárgy neve Antropogén tájformálás Tantárgy kódja FDM 1821 és L Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0 Ellenőrzés módja Kollokvium: ppt beszámoló szóban és az antropogén formaképzés tipizálása írásban

Részletesebben

Padányi Katolikus Gyakorlóiskola 1

Padányi Katolikus Gyakorlóiskola 1 BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN A középiskolai biológiatanítás célja, hogy a tanulók ismereteikre, tapasztalataikra, valamint készségeikre és képességeikre építve elmélyüljenek az élő természet belső rendjének, a

Részletesebben

Általános Iskola 1 Helyi tanterv 2013. 2030 Érd, Fácán köz 1. Módisítva: 2014. 7.-8. évfolyam

Általános Iskola 1 Helyi tanterv 2013. 2030 Érd, Fácán köz 1. Módisítva: 2014. 7.-8. évfolyam Sportiskolai Általános Iskola 1 Helyi tanterv 2013. 2030 Érd, Fácán köz 1. Módisítva: 2014. H E L Y I T A N T E R V KÉMIA 7.-8. évfolyam ÁLTALÁNOS TANTERVŰ ÉS KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat (2x20 pont) és 1 db beadandó feladat (10 pont) határidőre történő leadása.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat (2x20 pont) és 1 db beadandó feladat (10 pont) határidőre történő leadása. Gazdasági matematika GZB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+2 kollokvium - Dr. Blahota István főiskolai tanár MI A tárgy keretében a hallgatók a matematikai

Részletesebben

Programtervező informatikus. Tanári. szakirányok mintatanterve. 2006. szeptemberétől

Programtervező informatikus. Tanári. szakirányok mintatanterve. 2006. szeptemberétől Programtervező informatikus alapszak - - Programtervező informatikus Tanári szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak oktató neve Diszkrét matematika PMB1101 2 2 K 5 MI Dr. Kurdics

Részletesebben

Reál osztály. Kémia a gimnáziumok 9 11. évfolyama számára. B változat

Reál osztály. Kémia a gimnáziumok 9 11. évfolyama számára. B változat Reál osztály Kémia a gimnáziumok 9 11. évfolyama számára B változat A kémia tanításának célja és feladatai Az iskolai tanulmányok célja a gyakorlatban hasznosítható ismeretek megszerzése, valamint az általános

Részletesebben

Kémia a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára. B változat

Kémia a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára. B változat Kémia a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára B változat A kémia tanításának célja és feladatai Az iskolai tanulmányok célja a gyakorlatban hasznosítható ismeretek megszerzése, valamint az általános képességek

Részletesebben

Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára

Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára Ez a tanmenet az OM által jóváhagyott tanterv alapján készült. A tanterv az Országos Közoktatási

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

Tárgykód Szemeszter Órabeosztás Számonkérés Kredit

Tárgykód Szemeszter Órabeosztás Számonkérés Kredit Tantárgyi program (tantárgyleírás) 1. A tantárgy név Magyar társadalom XX-XXI. században 2.A tantárgyfelelős neve, beosztása: Prof. Dr. Fülöp Mihály, egyetemi tanár 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Részletesebben

Mérnök informatikus alapképzési szak

Mérnök informatikus alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Mérnök informatikus alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás:... 7 Óraterv:... 10 Mérnök informatikus alapképzési szak tantárgyainak rövid ismertetése...

Részletesebben