E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK JÚNIUS 15-I ÜLÉSÉRE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. JÚNIUS 15-I ÜLÉSÉRE"

Átírás

1 E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK JÚNIUS 15-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: /2006. MELLÉKLETEK: 4 DB TÁRGY: A fogyatékkal élőket ellátó megyei fenntartású intézmények beszámolója (Bóly, Helesfa, Mozsgó, Turbékpuszta) ELŐTERJESZTŐ: Tasnádi Péter, a közgyűlés alelnöke Varga Lászlóné, a Fogyatékos Személyek Otthona (Bóly) igazgatója Villantné Kuhn Anna, a Boróka Otthon (Helesfa) igazgatója Gábor Ferenc, a Fogyatékos Személyek Otthona (Mozsgó) igazgatója Dr. Benkő Kónya Józsefné, a Horizont Otthon (Turbékpuszta) igazgatója AZ ELŐTERJESZTÉST KÉSZÍTETTE: Löffler Tamás, a Humánszolgáltatási Iroda vezető tanácsosa MEGTÁRGYALTA: Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYEZÉSRE MEGKAPTA: Igazgatási és Ügyrendi Bizottság KÖZGAZDASÁGI IRODÁVAL TÖRTÉNT EGYEZTETÉS: május 25. TÖRVÉNYESSÉGI VÉLEMÉNYEZÉSRE BEMUTATVA: május 25. FELELŐS TISZTSÉGVISELŐ: Tasnádi Péter, a közgyűlés alelnöke Az SZMSZ-ben meghatározott terjedelemtől való eltérést a közgyűlés elnöke engedélyezte.

2 2 II. A Baranya Megyei Önkormányzat fenntartásában 7 szociális intézmény működik férőhellyel 9 telephelyen. A megyei önkormányzat - ellátási szerződés alapján 4, nem megyei fenntartású intézményben további 207 férőhellyel rendelkezik a megyei igénylők fogadására. A megyei fenntartású intézményrendszer az ellátotti kör szempontjából - az alábbiak szerint tagozódik: - idősek ellátását 3 intézmény (4 telephely) biztosítja 299 férőhelyen, - fogyatékos személyek ellátását 4 intézmény biztosítja 658 férőhelyen, - pszichiátriai betegek ellátását 1 intézmény biztosítja 100 férőhelyen, - szenvedélybetegek ellátását 1 intézmény biztosítja 80 férőhelyen. Jelen előterjesztés a fogyatékkal élők (Helesfa esetében továbbá pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek) ellátását végző négy intézmény: Bóly, Helesfa, Mozsgó és Turbékpuszta beszámolóját tartalmazza. 1. Fogyatékos Személyek Otthona, Bóly Az intézmény alaptevékenysége: Fogyatékosok ápoló-gondozó otthonaiban történő ellátás - 1 éves kortól a súlyos értelmi fogyatékos, illetve halmozottan sérült gyermekek ápolása, gondozása, akiknek nevelése, oktatása a koruknak megfelelő óvodában, iskolában nem oldható meg, - 1 éves kortól a súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos, illetve halmozottan sérült, gyermekvédelmi szakellátásban részesülő, különleges ellátást igénylő gyermekek ápolása, gondozása, akik máshol nem helyezhetőek el, - súlyos és középsúlyos értelmi vagy halmozottan fogyatékos, 18 éven felüli, nem tanköteles korú személyek ápolása, gondozása, akiknek képzésére, foglalkoztatására és gondozására csak intézményi keretek között van lehetőség, - fogyatékos személyek lakóotthoni ellátása. Oktatási célok és egyéb feladatok (OM azonosító: ) - a tanköteles ellátottak fogyatékosságuktól függő, egyéni és csoportos habilitációs, fejlesztő célú felkészítése, képzése és foglalkoztatása. Pedagógiai szakszolgálat (OM azonosító: ) - korai fejlesztés és gondozás. Általános jellemzés, szakmai munka: Az 1956-ban alapított egykori egészségügyi gyermekotthon 270 férőhelyen fogadja a jellemzően súlyos értelmi- és halmozottan fogyatékos gyermekeket és fiatalokat. Az idei évben 50 éves intézmény Bóly város központjában, az egykori Montenuovo- Batthyány kastélyban, és a hozzá kapcsolódó, a 70-es és 80-as években épült gondozási egységekben működik, - a lakóotthonok kivételével - ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik, mely a tárgyi feltételek tekintetében jelölt meg hiányosságokat.

3 3 Az ellátottak 1-10 ágyas szobákban nyertek elhelyezést. Az intézményben jól felszerelt, barátságos hálószobák és nappali helyiségek állnak a lakók rendelkezésére. Az otthonban folyó magas szintű ápolás mellett ugyanakkor egyre hangsúlyosabban jelenik meg a fejlesztés, képzés és foglalkoztatás. Fontosnak tartják a meglévő ismeretek, készségek szinten tartása mellett az újak elsajátítását, a rehabilitációt segítő tevékenységeket. A tanköteles korú, képzési kötelezett ellátottak részére az intézmény egyéni és csoportos, órarendszerű képzéseket szervez. Az intézményben végzett korai fejlesztést 5 fő, családi környezetben élő fogyatékos gyermek is igényben veszi. Az intézmény mellett működő az ellátottak hozzátartozói által létrehozott alapítvány tulajdonában van az intézmény által használt foglalkoztató ház. Itt a kerámia- és szőnyegszövő műhelyek mellet tankonyha áll az ellátottak rendelkezésére. Az intézmény Bóly lakóövezeti részén, - a normál közösségbe integráltan, családi házakban - két (11 és 12 férőhelyes) lakóotthont működtet, s az intézmény mellett működő alapítvány tulajdonában van az intézményhez kapcsolódó harmadik, 12 férőhelyes lakóotthon (a foglalkoztató ház tetőterében). Az ellátottak igényeihez igazodó lakóotthonos kitagolás tapasztalatairól már 1999-ben országos konferenciát szerveztek, több belföldi- és külföldi partnerintézménnyel tartanak fenn kapcsolatot, melynek keretében rendszeres a munkatársak cseréjének, munkavégzéssel egybekötött tapasztalatszerzésének a megszervezése. A fogyatékkal élők lakóotthoni ellátásában az intézménynek jelentős eredményei vannak, az ellátási forma működtetésének a tapasztalatai kedvezőek, a lakosság és a helyi döntéshozók hozzáállása elfogadó. Az ellátás szakmaiságára folyamatosan jelentős hatással volt az intézmény kiterjedt nemzetközi együttműködés- és kapcsolatrendszere. Az Európai Unió Leonardo Program Mobilitási Pályázatán nyert összegből 3 fő szakdolgozó több országban tanulmányozhatta a felnőtt fogyatékosok önálló életre, munkára nevelésének módszereit. 6 fő (dolgozó, ellátott és szülő) egyhetes finnországi szakmai kongresszuson és work-shop-on, továbbá kilenc szakdolgozó egyhetes ausztriai tanulmányúton vett részt. A partnerintézmények munkájának megismerése, a tanulmányutak tapasztalatai és a dolgozók szakképzettségének folyamatos, nagyarányú növekedése a szakmai munka színvonalának további növekedését segítette elő. A jövő szempontjából a legfontosabb feladat a kastélyépület mentesítése az ellátottak elhelyezésének funkciója alól, majd más célra történő teljes felújítása indokolt. A kastélyépület már rövidtávon sem alkalmas ellátottak elhelyezésére s az intézmény szakmai megfeleltetésének legnagyobb akadálya. A kiváltás újabb lakóotthonok létesítésével valósítható meg, melyek kialakításához pályázati önrész tervezése szükséges.

4 4 2. Boróka Otthon, Helesfa Az intézmény alaptevékenysége: Ápoló-gondozó otthoni és rehabilitációs intézményi ellátás Helesfa: - azoknak a 18 éven felüli, nem tanköteles korú krónikus pszichiátriai betegeknek az ápolása, gondozása, akik az ellátás igénybevételének időpontjában nem veszélyeztető állapotúak, akut gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, és egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt önmaguk ellátására segítséggel sem képesek, - pszichiátriai betegek rehabilitációs célú lakóotthoni ellátása, - az ellátottak fogyatékosságának, betegségének megfelelő képességfejlesztés, terápiás, vagy munka jellegű foglalkoztatás, Rigópuszta: - azon 18 éven felüli, nem tanköteles korú szenvedélybetegek ápolása, gondozása, akik szomatikus és mentális állapotukat stabilizáló, illetve javító kezelést igényelnek, önálló életvitelre időlegesen nem képesek, de kötelező intézeti gyógykezelésre nem szorulnak. Fogyatékosok ápoló-gondozó otthonaiban történő ellátás Helesfa: - súlyos és középsúlyos értelmi, vagy halmozottan fogyatékos, 18 éven felüli, nem tanköteles korú személyek ápolása, gondozása, akiknek képzésére, foglalkoztatására és gondozására csak intézményi keretek között van lehetőség. Általános jellemzés, szakmai munka: A Baranya Megyei Önkormányzat Boróka Otthona székhelye Helesfa község mellett, Nádassy-telepen található, jelenleg 290 férőhellyel működik. Működési engedélye ideiglenes, mely a személyi és a tárgyi feltételekben egyaránt hiányosságokat jelölt meg. Nádassy-telep Helesfától 4 kilométerre található, egy 18 hektáros területen, melyből 9 hektár őspark. Az otthon 1969-től működik, jelenleg 110 fő értelmi fogyatékos személy és 100 fő pszichiátriai beteg él Helesfán től az integráció során hozzácsatolt részlegben, Rigópusztán 80 fő szenvedélybeteg ellátása történik ben 12 személyes lakóotthon építésére nyert pályázatot a fenntartó, mely a pszichiátriai beteg ellátottak részére nyúlt önálló életvezetési lehetőséget az intézmény területén belül. Mindkét telephelyen tovább folytatódott az állagmegóvás (ajtók, ablakok mázolása, tisztasági meszelés), akadálymentesítés és a vizesblokkok felújítása. Helesfán elkészült a nővérszobák felújítása, ahol fogadópultos rendszert alakítottak ki. Rigópusztán az orvosi rendelő került kialakításra, valamint a park rendbetétele, a szökőkút körüli betonozás is elkészült. Az intézmény vezetése a rendelkezésre álló infrastrukturális

5 5 keretek között mindent elkövet az ellátottaknak nyújtott szolgáltatások színvonalának emeléséért. Az intézmény azonban elhelyezkedésénél fogva nem tud kellő bekapcsolódást biztosítani az ellátottak számára a társadalmi folyamatokba, kapcsolatokba, ezzel nem valósul meg a társadalmi integráció elősegítésének szakmai kívánalma. Gondot jelent továbbá a szennyvízkezelés, nincs megfelelő minőségű internet-kapcsolat, összességében az intézmény infrastrukturálisan elszigetelt. A jövő tervezése szempontjából e megoldatlan problémák az ellátás más keretek között történő megszervezését igénylik. 3. Fogyatékos Személyek Otthona, Mozsgó Az intézmény alaptevékenysége: Fogyatékosok ápoló-gondozó otthonaiban történő ellátás - súlyos és középsúlyos értelmi vagy halmozottan fogyatékos, 18 éven felüli, nem tanköteles korú személyek ápolása, gondozása, akiknek képzésére, foglalkoztatására és gondozására csak intézményi keretek között van lehetőség, - az ellátottak fogyatékosságának megfelelő képességfejlesztés, terápiás vagy munka jellegű foglalkoztatás, - az átlagot jóval meghaladó minőségű elhelyezési körülményeket és szolgáltatásokat biztosító ellátás nyújtása. Általános jellemzés, szakmai munka: Az 1960-ban alapított intézmény Mozsgó központjában, az egykori Biedermann kastélyban, és a hozzá kapcsolódó korábbi szolgálati lakásokban, 134 férőhelyen fogadja az ellátást igénylőket. Működési engedélye ideiglenes, mely a személyi és tárgyi feltételekben egyaránt hiányosságokat jelölt meg. Az intézmény lakóinak döntő része a kastélyépületben, 1-6 ágyas szobákban nyert elhelyezést. A rendelkezésre álló 134-ből az intézmény 9 férőhelyen az egykori szolgálati lakásokban emelt szintű ellátást biztosít. Itt a térítési díj pótlékot megfizetni tudó, önállóbb életvezetésre képes ellátottak lakhatására van mód. Az intézmény az ellátottak képzését, fejlesztését órarendszerű, csoportos és egyéni foglalkozások keretében biztosítja. A foglalkozásokon az önkiszolgálás fejlesztése, a kommunikációs készségfejlesztés, illetve a lakókörnyezetbe való integrációhoz szükséges készségek, ismeretek kialakítása és fejlesztése szerepel. A közelmúltban a folyamatos működés feltételeinek megteremtése érdekében a kazánház és hőközpont rekonstrukciójára, továbbá napkollektorok telepítése került sor. Folyamatos volt a gondozási részlegek karbantartása, felújítása, új tankonyha létesült, továbbá a meglévő víztorony felújításával és beüzemelésével megkezdődött a saját vízkészlet takarékosabb felhasználása. A beruházások eredményeként biztosított az intézmény által nyújtott szolgáltatások folyamatossága. Az intézményben folyó színvonalas szakmai munka, és a településközponti fekvés ellenére a kastélyépületben való jelenlegi elhelyezés - az épület alkalmatlansága miatt - hosszú távon szakmailag nem elfogadható, az intézmény végleges működési

6 6 engedélyének megszerzése nem várható. Az állapotuk miatt lakóotthonos kitagolásra nem alkalmas ellátottak elhelyezése szakmailag megfelelő, más ingatlanban indokolt. Források rendelkezésre állása esetén ezért hosszútávon a telephely egészének kiváltása indokolt, s funkciójában más, a szociális ellátásoktól különböző hasznosítása javasolt. 4. Horizont Otthon, Turbékpuszta Az intézmény alaptevékenysége: Ápoló gondozó otthoni és rehabilitációs intézményi ellátás 18 éven felüli, nem tanköteles korú enyhe, vagy középsúlyos értelmi fogyatékosok, valamint mozgás- illetőleg látássérült személyek elhelyezése, akiknek képzése, átképzése és rehabilitációs célú foglalkoztatása csak intézményi keretek között valósítható meg, fejlesztő központ működtetése, az ellátottak családi és lakóhelyi környezetbe történő visszatérésének előkészítése, valamint az intézményi ellátás megszűnését követő utógondozás megszervezése. Fogyatékosok ápoló-gondozó otthonaiban történő ellátás középsúlyos értelmi, vagy halmozottan fogyatékos, 18 éven felüli, nem tanköteles korú személyek ápolása, gondozása, akiknek képzésére, foglalkoztatására és gondozására csak intézményi keretek között van lehetőség. Általános jellemzés, szakmai munka: A Horizont Otthon Szigetvár mellett, Turbékpusztán található, 144 férőhellyel működik, végleges működési engedéllyel rendelkezik. Az 1970-ben alapított, korábban szociális foglalkoztató intézmény óta teljesen megújult, családi házas, modern épített környezetben biztosít teljes körű ellátást. Az átalakítására során 6 korszerű lakóház, központi- és kiszolgáló épület, továbbá konyha és étkező helyiség került kialakításra. Valamennyi lakó az intézményben a képességeinek megfelelő munkát végez. Az ellátottak 6 lakóházban, ágyas szobákban nyertek elhelyezést, amely biztosítja pihenésüket, testi és lelki regenerálódásukat, intim kapcsolataik normalizálódását, szabadidős tevékenységük kultúrált körülmények között való eltöltését. Az ellátottak utógondozása érdekében Szigetvár lakótelepi részén 4 fős tréninglakást működtetnek, továbbá segítik a volt ellátottak tulajdonában lévő lakásban lakók életvezetését. Az intézmény ellátottai Szigetvár város életébe programok szervezésével, városi rendezvényeken, valamint megyei és regionális sport- és kulturális rendezvényeken való részvétellel kapcsolódnak be. A szabadidős tevékenységek tekintetében kiemelt szerepet kap a sport. Az otthon lakói regionális, országos és nemzetközi sportversenyeken jellemzően dobogós helyezéseket érnek el. A 2000-ben teljesen újjáépült intézmény állagmegóvása folyamatos. Jelentős fejlesztésnek értékelhető, hogy az intézmény a régi épületben fejlesztő központot

7 7 alakított ki, amely lehetőséget teremt az ellátottak egyéni és csoportos képzésére, képességfejlesztésére. A FŐKEFE Ipari Kft az intézmény területén lévő műhelyt felújította, így az ott dolgozó ellátottak is megfelelő körülmények között végezhetik a munkájukat. Ugyanezen beruházás keretében új kazánt helyeztek el az intézmény 10 számú épületében, amellyel lehetőség nyílik az egész épületegyüttes korszerű fűtésének megoldására. A tárgyi és infrastrukturális feltételek folyamatos javulása, és az újszerű intézményi környezet ellenére az intézmény a rehabilitációs funkcióját csak kevéssé tudja teljesíteni, az ellátottak döntő hányada nem képes az ellátórendszert elhagyva a társadalomba integrálódni. A jövőre vonatkozó fejlődés szakmai iránya ezért a rehabilitációs szakmai felkészítés és az utógondozói ellátás megszervezése kell, hogy legyen. Határozati javaslat: III. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése a Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona (Bóly), a Baranya Megyei Önkormányzat Boróka Otthona (Helesfa), a Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona (Mozsgó), valamint a Baranya Megyei Önkormányzat Horizont Otthona (Turbékpuszta) intézmények szakmai munkájáról szóló beszámolót elfogadja. Pécs, május 24. Tasnádi Péter

8 1. számú melléklet A Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona Bóly beszámolója Intézményünk május 1. óta működik, tehát az idén 50 éves. Félszázados történelme során az utóbbi évtizedben fejlődött a legdinamikusabban, változott a legtöbbet. Alapvető oka ennek természetesen a rendszerváltás, továbbá az új szakmai irányvonalak, a partnerintézmény segítsége és úgy gondolom, hogy az itt dolgozók és a vezetőség elkötelezettsége is. Ennek a dinamikus évtizednek az utóbbi négy évéről készült beszámolóm. A Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona (Bóly) középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékos, halmozottan sérült gyermekeket és felnőtteket gondoz egy éves életkoruktól életük végéig. Ideiglenes működési engedélyünk: 100 fő kiskorú 135 fő nagykorú és 35 fő lakóotthoni férőhelyre szól. A lakóotthoni ellátást 3 lakóotthonban, a már működő ápoló-gondozó otthonhoz kapcsolódóan végezzük. Az elsők között indítottunk lakóotthont és máig is kevés olyan intézmény található az országban, ahol három vagy annál több lakóotthon működik. Mivel az intézmény a lakószobák tekintetében nem felel meg a törvényi előírásoknak az előírt 1 főre jutó lakóterület nagyságot nem tudjuk biztosítani az utóbbi években többször szerettünk volna újabb lakóotthonra pályázni. Ez 2003-ban önrész hiánya, 2004-ben pályázati kiírás hiánya miatt, 2005-ben a működési költség a fenntartó által vállalhatatlan nagysága miatt meghiúsult. A férőhelyek kihasználtsága az évek során végig 100%-os volt, sőt általában az engedélyezett férőhelynél 2-3 fővel több gondozottunk van. A várakozók száma nem magas, de állandó. Igyekszünk a felnőtt korú jelentkezőket átirányítani, mert ők más intézménybe is jelentkezhetnek, de kiskorúak számára csak a mi intézményünk nyújt elhelyezési lehetőséget. A korai fejlesztésben és fejlesztő felkészítésben saját kiskorú lakóinkon kívül 5 fő bejáró gyermekkel is foglalkozunk, mert e szakfeladatunk ellátási területe Bóly és környéke. Szakmai munkánkat a közelmúltban lezajlott szakmai ellenőrzés mint az utóbbi években mindig kiemelkedően magas szintűnek értékelte, kiemelve a dolgozók magas szintű képesítési arányát is. A dolgozók 97,7%-a rendelkezik a törvény által előírt képesítéssel. A lakók nagy részének súlyos állapota miatt nagyon fontos az otthonban az egészségügyi ellátás színvonala. Gondozottaink közül 82 fő járásképtelen s közülük mindössze 25 fő ültethető kerekesszékbe, a többi állandó fekvő. Náluk különlegesen fontos az ápolás, mozgatás stb., hisz ők könnyebben megbetegedhetnek, speciális ellátást igényelnek, könnyen kaphatnak decubitust.

9 2 A háziorvos naponta jár az intézetbe, ideggyógyászati és pszichiátriai ellátást heti 6 órában biztosítunk. A fogorvosi és ortopédiai ellátás is megoldott. Az ellenőrzés az ápolási-gondozási dokumentációt precíznek, pontosnak találta. Ezt különösen a 2005-ben bevezetett számítógépes háziorvosi rendszer teszi lehetővé. Mind a 4 gondozási osztályunkon a lakók egészségügyi dokumentációját számítógépen vezetik. Gondoskodunk a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök beszerzéséről, előírás szerinti nyilvántartásáról, beadásáról. Magas szintű ápolásuk mellett egyre inkább előtérbe kerül a gondozottak fogyatékosságtól függő egyéni és csoportos fejlesztése, képzése, foglalkoztatása. A vizsgált években is több új terápiát vezettünk be, így jelenleg az alábbi terápiákat alkalmazzuk: értelmi fejlesztés mozgásfejlesztés hidroterápia fényterápia zeneterápia lovasterápia gyógymasszázs tudati technológia hitoktatás. Munkaterápia keretében az alábbi tevékenységeket végezzük: szőnyegszövés varrás kerámiakészítés gyertyaöntés tankonyha háztartási tevékenységek kertészkedés állattartás (baromfi, nyúl) üvegfestés papírmártás nemezelés szárazvirág készítés famunkák. Ezen terápiákat és tevékenységeket úgy az anyaintézmény, mint a lakóotthonok lakóinak biztosítjuk. A mindennapi foglalkozások mellett ezekben az években is sok programot szerveztünk és sok mások által szervezett programon vettek részt gondozottaink. Néhány közülük: ban a Neu-Ulm-i partnerintézményünk által szervezett workshop-on vettünk részt óta minden évben fellépünk a székesegyházban a Pécsi Advent keretében. - Évente több sportrendezvényt szerveztünk. Legnevezetesebb a súlyos mozgássérültek részére szervezett mozgásélmény sportnap. A Magyar Speciális Olimpia Mozgásélmény. Szakágának vezetője intézményünk dolgozója.

10 3 - Tagjai vagyunk az Országos Színkottás Zenekarnak. - Tevőleges résztvevői vagyunk egy erdélyi kézműves tábornak. - Minden évben részt vettünk a Nemzetközi Kulturális Fesztiválon ben kreatív kézműves tábort szerveztünk, melyen gondozottaink mellett az általános iskola tanulói vettek részt. - Költészet napi műsort szervezünk, a nemzeti és egyházi ünnepeket megtartjuk. - Rendszeres vendégei vagyunk a Pannon Filharmonikusok 1 forintos hangversenyeinek. - Farsangi és szüreti mulatságot, disznóvágást rendezünk. - Lakóinkat rendszeresen nyaraltatjuk évben alakult meg intézményünkben az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat. A korai fejlesztést és a fejlesztő felkészítés tevékenységeket ugyan már korábban is végeztük, de 2004-ben kerültünk az Oktatási Minisztérium nyilvántartásába és óta regisztrálják adatainkat a KIR (Közoktatási Információs Rendszer)-ben. Ez azt jelenti, hogy intézményünk nem csak szociális intézmény, hanem az Oktatási törvény alá tartozó tevékenységeket is folytat. Külföldi szakmai kapcsolatainkból sokat profitálunk. Legfőbb partnerünk a Diakonie Stetten, mellyel óta tartunk fenn kapcsolatot, az évek folyamán állandó szakmai segítséget és támogatást kaptunk tőlük. A Diakonie Stettennel való kapcsolatunk fontos állomása volt a ban kidolgozásra kerülő A Baranya Megyei Önkormányzat fogyatékkal élőket ellátó intézményei fejlesztési keretkoncepciója megalkotása, melyben a német intézmény szakemberei mellett a megyei intézmények vezetői vettek részt. E témában évben Bólyban szakmai napot tartottunk és részt vettünk egy Stuttgartban megtartott konferencián is. A téma apropójából látogatta meg novemberében az akkori Baden-Württemberg-i szociális miniszter asszony Tanja Gönner Baranya megyét, az intézményünket és a magyar szociális miniszter asszonnyal Göncz Kingával is tárgyalt. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a nem kevés munkával és költséggel kidolgozott koncepció nem kerül még kis lépésekben sem megvalósításra. Megértjük, hogy a jelenlegi helyzet nem alkalmas erre, de legalább ne dolgozzunk ellene. Évente 9 fő szakdolgozónk 1 hétre Ausztriába, Feldbachba és a környékén található fogyatékos intézményekbe utazhat szakmai tapasztalatot szerezni. Mindez barátaink jóvoltából teljesen ingyen. Intézményünk az utóbbi négy évben is sokat pályázott. A Leonardo pályázatok mellett a legjelentősebb a jelenleg is folyó, a Fogyatékos Gyermekek, Tanulók Felzárkóztatásáért Országos Közalapítványnál elnyert 6,5 millió forint a Súlyosanhalmozottan fogyatékos gyermekek rendszeres közoktatási ellátásának támogatására kiírt pályázat. Emellett számos kisebb összeget nyertünk nyaralásra, sportra, EU-s pályázatkészítő tréningre stb. Mint már említettem dolgozóink képesítési aránya magas. Jelenleg is többen járnak főiskolára illetve felsőfokú szakmai képesítést szerezni. Kompetenciájukat növeli a

11 4 külföldi intézményekben szerzett tapasztalat is. Ezen kívül 20 fő szakdolgozónk részt vett a Baranya Megyei Önkormányzat és a Módszertani Otthon által elnyert HEFOP/2004/2.2. pályázat keretében szervezett továbbképzéseken ben a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitási Program keretében pályázatot nyertünk A fogyatékos emberekkel foglalkozó szakemberek szakmai kompetenciájának növelése témában, s ezáltal három szakdolgozónak lehetősége nyílt Spanyolországban, Németországban és Franciaországban tapasztalatokat szerezni. A pályázat folytatásában is részt veszünk, de a második pályázatot a francia partner nyújtotta be és nyerte meg. Ebben 7 ország 10 intézménye vesz részt. Fentiekből is látszik, hogy nagy súlyt fektetünk a szakdolgozók felkészítésére azért, hogy a szakmai munka színvonala továbbra is töretlenül emelkedjen. Sajnos az év eleji leépítések sokat ártanak ennek a törekvésnek. Az áprilisban tartott szakmai ellenőrzés 10 fő szakmai létszámhiányt talált, ezt még további 6 követi az év folyamán. Próbáljuk a kiesett munkaidőt átszervezésekkel pótolni, de ennyit nem lehet. Minden osztályunkon áttértek a gondozónők a 12 órás munkarendre, mert különben nem jutna minden szobába gondozó táppénz esetén így sem jut -, és ilyen súlyos fogyatékosoknál ez végzetes lehet. Nagyon nehéz 12 órát egyhuzamban végigdolgozni ezen a munkahelyen, de nem látunk egyelőre jobb megoldást. Tárgyi feltételeinken a 4 évben sokat javítottunk. Folyamatos felújítások történtek a gondozási épületekben: fürdőszoba felújítások, festés stb. Ennek ellenére a szobák nem elegendő alapterülete, a nagyon kismértékű akadálymentesítés nem tartozik a közeljövőben megoldható problémák közé. Az intézmény minden részlege rendelkezik számítógéppel, a gazdasági hivatalban minden munkafolyamat számítógéppel történik. A gépek hálózatban működnek. Internettel és összeköttetéssel 6 éve rendelkezünk. A folyamatos fűtés-és melegvíz szolgáltatás biztosított, saját mosodával és a HACCP előírásainak teljes körűen megfelelő konyhával rendelkezünk. A szobák, a foglalkoztatók és különösen a lakóotthonok jól felszereltek, kellemesen díszítettek, esztétikusak. A lakók saját bútorral rendelkeznek. Terápiás eszközökkel, sporteszközökkel, zeneszerszámokkal stb. a pályázatok és adományok révén jól felszerelt az intézmény. Adományokat sok helyről kapunk, kiemelném a németországi Heroldsberg települést, mely Bóly város partnervárosa, ahonnan rendszeresen komoly segítséget kapunk, pl. ebben az évben egy 5 kerekesszék szállítására alkalmas koros, de jó állapotban lévő mikrobuszt küldött az ottani önkormányzat. A szükséges textíliák, ruhák, bútorok, mosópor stb. nagy részét adományba kapjuk, mert dologi költségkeretünkből nem tudnánk megvásárolni ezeket az eszközöket. A dologi kiadások előirányzata évente épphogy az élelmezés, az energiák, a gyógyszer és a karbantartás költségeire elég.

12 5 Minden évben a személyi juttatások előirányzatból csoportosítottunk át a dologi kiadásokra. Ezért nem jutott a bérmaradványból anyagi ösztönzésre, bármilyen kiváló munkát is végeztek dolgozóink. De a jelenlegi e Ft dologi előirányzat nem lehet elég gázra, vízre, villanyra az intézményben tartózkodó 270 súlyos fogyatékos négyszeri ételére, tisztálkodására, öltözékére, ágyneműjére stb. és akkor még a dolgozókról nem is beszéltem, akik a vizsgált az időszakban minimális munkaruhát (cipőt) kaptak. A tárgyi feltételeknél még szólni kell az intézmény munkáját segítő A Bólyi Egészségügyi Gyermekotthon Lakóiért Alapítványról, mely a foglalkoztató házat és egy lakóotthont az intézmény rendelkezésére bocsátott és annak minden költségét átvállalja. Ez kb. évi 4 millió Ft segítség. Tehát a pályázatokkal, az adományokkal, a lakók saját eszközeinek használatával,, az alapítvány segítségével, és persze nagy odafigyeléssel és takarékossággal értük el azt, hogy a ciklus egyetlen évében sem kértünk évvégén plusztámogatást a fenntartótól. De fenti segítségek esetlegesek, elmaradásuk esetén bajba kerülünk. Beruházások és felújítások területén sokat léptünk előre: Mindenütt kiváltottuk a gőzfűtést, a lapos tetejű épületek tetejét szigeteltük. Elkészült a műemléki kapubejáró felújítása és a kastélyépület fűtési rendszerének felújítása. Több kerti, konyhai és irodai gépet vásároltunk ben egy Ford Transit gépkocsit kaptunk, melyre már nagy szükségünk volt. Jelen pillanatban nagy eseményre készülünk június között nemzetközi szakmai kongresszust rendezünk Bólyban Hidakat építeni határokat átívelni címmel a fogyatékos és nem fogyatékos emberek együttéléséről. Ezzel ünnepeljük az intézmény fennállásának 50. évfordulóját. Varga Lászlóné igazgató

13 6 A Baranya Megyei Önkormányzat Boróka Otthona Helesfa beszámolója 2. számú melléklet Intézetünk megyei felügyelettel működik, két telephelyen. Helesfa központban 110 fő értelmi fogyatékost, 100 fő pszichiátriai beteget, melyből 12 fő rehabilitációs célú lakóotthonban, valamint Rigópusztán 80 fő szenvedély beteget gondozunk. Alapító okiratunk szerinti alaptevékenységünk: Ápoló-gondozó otthoni és rahabilitációs intézményi ellátás: HELESFA: Azoknak a 18 éven felüli, nem tanköteles korú krónikus pszichiátriai betegeknek az ápolása, gondozása, akik az ellátás igénybevételének időpontjában nem veszélyeztető állapotúak, akut gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, és egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt önmaguk ellátására segítséggel sem képesek. - pszichiátriai betegek rehabilitációs célú lakóotthoni ellátása, - az ellátottak fogyatékosságának, betegségének megfelelő készségfejlesztés, terápiás, vagy munka jellegű foglalkoztatás. RIGÓPUSZTA: Azon 18 éven felüli, nem tanköteles korú szenvedély betegek ápolása, akik szomatikus és mentális állapotukat stabilizáló illetve javító kezelést igényelnek, önálló életvitelre nem képesek, de kötelezőintézeti gyógykezelésre szorulnak. Fogyatékosok ápoló-gondozó otthonaiban történő ellátás: Helesfa: súlyos és középsúlyos értelmi, vagy halmozottan fogyatékos, 18 éven felüli, nem tanköteles korú személyek ápolása, gondozása, akiknek képzésére, foglalkoztatására és gondozására csak intézményi keretek között van lehetőség. Helesfa Nádassy-telep Pécstől 30 km-re, a Mecseket a Zseliccel összekötő régi kaposi út mellett terül el, 17 hektáron, melyből 9 hektár park, 2 hektár konyhakert től működik önállóan intézetünk. Az első években megyei feladatokat ellátva 65 fő pszichiátriai beteget gondoztunk ben 110 főre növekedett az ellátottak száma ban új pavilon épült, egy 34 ágyas nővérszálló, melybe 70 ellátott költözött, már induláskor nagy zsúfoltsággal. A Vidákpusztai Elmeotthon felszámolásával 1974-ben 60 lakó került át intézetünkbe, így 170-re bővült a létszám január 1.-től a Megyei Tanács az akkor önállóan működő, 20 km-re lévő Királyegyháza-Rigópusztai időseket gondozó otthont intézetünkhöz csatolta 80 férőhellyel. Ahol kezdetben értelmi fogyatékosokat gondoztunk, majd 1993-tól alkoholbetegek ellátását végezzük. Az ellátottak elhelyezésére 3 épület szolgál ben az Időseket gondozó Szociális Otthon 64 fővel indult ben épült az igazgatási épület, 1970-ben egy ellátotti pavilon, így lehetővé vált a férőhelyek 80 főre való feltöltése. A helesfai központhoz való integrálást követően, az évi központi ellátotti épület rekostrukciójával az összevont intézet létszáma 320 főre változott.

14 7 Jelenleg 290 fő ellátott gondozását végezzük, mert a zsúfoltság csökkentésére 30 férőhely (Rigópusztán 20 fő, Helesfán 10 fő) nem került újra feltöltésre. Működési engedélyünk ideiglenes, mert ellátási formánként nem tudjuk biztosítani az előírt személyi és tárgyi feltételeket. Helesfán jelenleg 20 fő, Rigópusztán 17 fő van várólistán, tehát nagy az igény a férőhelyek iránt. Különösen igaz ez rigópusztai részlegünkben, a téli hónapokban. Otthonunk kihasználtsága évek óta 100 % -os. Helesfán az ellátottak 4 épületben és 1 lakóotthonban vannak elhelyezve. 5 osztály van kialakítva, ahol 2 8 ágyas szobák állnak az ellátottak rendelkezésére. A kétágyas szobákban 11 pár élettársi kapcsolatban él. Rigópusztán 3 épületben, 2 osztályon, 2 6 ágyas szobákban vannak elhelyezve. Élettársi kapcsolatban élő ellátottjaink száma itt 7 pár. Mindkét helyen a saját maguk által berendezett szobákban. Helesfán 2 osztályon vannak a fokozott felügyeletet igénylők és ágyban fekvő betegek, Rigópusztán 1 osztályon. Ezen az osztályokon mindig ugyanazok az ápolónők végzik az ápolási gondozási feladatokat. Emberi kötődés szempontjából igen nagy jelentőségű az a tény, de nem elhanyagolható a leltárfelelősség szempontjából sem. (vagyonvédelem) A fekvőbetegek szobáinak berendezése korszerű kórházi ágyak, éjjeli szekrények (melyeket a BMÖ közreműködésével adományként kaptunk) beépített ruhás szekrények székek és étkezőasztalok. A múlt évben a fekvőbeteg osztályt korszerűsítettük. Kialakítottunk egy 2 személyes elkülönítő szobát a súlyos betegeknek, mely megfelel a hospice szemléletű ápolásnak is. Felújítottuk a fekvőbeteg részleg fürdőszobáját, WC helyiségét is. Fent járó ellátottjaink heverőkkel ellátott, hangulatosan berendezett szobákban vannak elhelyezve. Nagyon sok ellátott rendelkezik saját bútorral, textíliával, különböző dísztárgyakkal. Lakóotthonunk 12 fő pszichiátriai ellátottnak nyújt otthont. A rehabilitációs célú lakóotthon pályázati támogatással és a BMÖ anyagi segítségével épült. A beköltözők életminősége nagymértékben változott. Önállóságuk, készségeik fejlesztése terén nagy előrelépést jelent a rehabilitáció útján. Egészségügyi ellátás: Az ápolási gondozási feladatokat a főnővér szervezi és irányítja. Az ápolók egy és három műszakban, folytonos munkarendben dolgoznak. Intézetünk a szükséges mértékben rendelkezik kényelmi eszközökkel és gyógyászati segédeszközökkel (betegtoló szék, járókeret, étkező asztal, fürdető ágy, betegemelő). Az inkontinens betegek részére, decubitus megelőzésére rendelkezünk kényelmi eszközökkel. Orvosi rendelőnk mindkét részlegben a betegosztály közelében van, felszereltsége a legszükségesebb eszközöket tartalmazza. Rigópusztán a múlt évben alakítottuk át a rendelőt, új bútorral rendeztük be, valamint számítógéppel szereltük fel és receptíró programmal. Mindkét részlegben rendelkezésre áll a sürgősségi táska. A háziorvosok Bükkösdről Helesfán, Királyegyházáról Rigópusztán szerződés alapján heti 8 8 órában rendelnek. Akkut esethez bármikor hívhatók és a telefonos konzultáció folyamatos. Ugyanezen orvosok látják el a foglalkozás-egészségügyi feladatokat is szerződéssel. Mindkét részlegben az ellátottak alapbetegségének megfelelően pszichiáter addiktológus szakorvos látja el a teendőket havi órában. A konzultáció folyamatos az intézet és a szakorvos között. Helyben

15 8 tüdőszűrés évente rendszeresen van, fogászati szakrendelés pedig Szentlőrincen. A rendszeres laborvizsgálat az otthonban illetve a háziorvosi rendelőben történik. Kórházi-rendelőintézeti háttér Pécsett és Szigetváron található. Intézeti gépkocsival, mentővel, sok esetben vonattal jutnak el a vizsgálatokra az ellátottaink. Pécsről szerezzük be a gyógyszert és gyógyászati segédeszközöket. Az intézetvezető főnővérnek főiskolai, az osztályvezetőknek felsőfokú végzettségük van (táblázat mellékelve a szakképesítésről). Az ápoló-gondozók képzése, továbbképzése folyamatos. 25 fő vett részt (HEFOP) pályázaton nyert A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével című továbbképzésen, a Megyei Módszertani Otthon szervezésében. Nehézséget jelent a szakdolgozók felvétele, megtartása Pécs és Szigetvár közelsége miatt. Sok esetben az általunk képzettek is elmennek a közeli városokba, de ez a tendencia az utóbbi két évben lelassult a bérek rendezése okán is, de biztosan befolyásolja a képzések során kialakult szemléletváltozás is a munkatársak megtarthatóságát. A jó szakmai munkát nagymértékben befolyásolja a szakképzett, tudásukat kamatoztató szakdolgozói csoport. Saját dolgozóink képzésével próbáltuk ezt elérni, a szakmai vizsgálatok szerint láthatóan sikerrel. Az utóbbi 3 év szakdolgozói létszámleépítése nehézséget okoz a feladatellátásban, ezt csak átszervezésekkel, többletmunkával, nagy odafigyeléssel igyekszünk megoldani. Foglalkoztatás, szabadidős tevékenység: A mentálhigiénés csoport végzi az intézetben az ipari jellegű foglalkoztatás és a szabadidős hasznos eltöltésének szervezését. Mindkét részlegben, erre a célra külön kialakított foglalkoztatóban folyik a munka, napi 4 6 órában. Gyógyító terápiás hatásán túl nagy bevételi forrást jelent a térítési díjaknál, valamint a munkabérrel rendelkező ellátottak saját ruházatukat, bútorzatot, intézeti textíliát, műszaki cikkeket, kulturális igényeiket kielégíthetik keresményükből. Akik a munka jellegű foglalkoztatásban nem tudnak részt venni, azok részére a terápiás foglalkoztatás keretében nyújtunk lehetőséget a napi elfoglaltságra és meglévő képességeik, készségeik szinten tartására és fejlesztésére. A szakköri foglalkozások (irodalmi, zenei, fazekas, tánc, számítógépes, természetjáró) sok ellátottnak jelentenek hasznos szabadidős elfoglaltságot. Biztosítjuk a szabad vallásgyakorlást, de szervezett formában heti egy alkalommal a kialakított imateremben csoportosan is összejönnek ebből a célból. Mindezekhez hozzájárult az elmúlt években pályázatokon nyert pénzösszegekből kialakított 3 foglalkoztató helyiség és tréning konyha. Az értelmi fogyatékosok részére kialakított foglalkoztatócskában a nehezen kezelhető ellátottjaink részére biztosítunk elfoglaltságot. A és évben elnyert összegekből a pszichiátriai ellátottak részére alakítottunk ki Helesfán egy foglalkoztatót tréning konyhával és Rigópusztán a szenvedélybetegek részére szintén egy foglalkoztatót és konditermet. A fogyatékos ellátottak hasznos időtöltésére, megnyugtatására, a krízishelyzetek feloldására szintén pályázaton nyertünk egy snoezolen (zeneszoba) létrehozásához pénzt. A mentálhigiénés munkát felsőfokú végzettségű szakembereink végzik. Nagy hangsúlyt fektetünk a kulturális programokra, a hasznos időtöltésre, sporttevékenységre, a versenyeken, ünnepségeken, rendezvényeken való részvételre intézményen beül és kívül is. Tizenegy éve legnagyobb rendezvényünk, intézeten belül az Anyáknapja, melyen a meghívott vendégek száma fő között mozog. Ezen a napon a vendégeknek általános tájékoztatást adunk az elmúlt

16 9 év történéseiről és az elkövetkező év terveiről. Minden évben elégedettségi mutatót készítünk a hozzátartozók által kitöltött kérdőívek alapján. A tájékoztatás után megvendégeljük őket, az ellátottjaink pedig műsorral és virággal kedveskednek szeretteiknek. Kirándulásokat, üdüléseket szervezünk ellátottjaink részére bel- és külföldre. Megalakult a Boróka Sportegyesület, melynek tagjai a sportolni vágyó ellátottak, pártoló tagjai az intézmény dolgozói. A sportegyesület finanszírozza a rendezvények, versenyek költségeit, a sportruházatot, melyben a versenyeken részt vesznek ellátottjaink. A szakdolgozói létszám mellett nagyon fontos szólni az ügyviteli és a kisegítő munkaköröket ellátókról is, hiszen nélkülük nem működik az intézet. Meg kell említeni a vidéki, külterületen működő intézet nehézségeit is, mellyel nap mint nap szembe kell néznünk. Lakott területtől távol vagyunk, nagyon rossz útviszonyok között közlekedünk, 139 fő dolgozót szállítva munkába. Saját kisbuszokkal történik a szállítás, 11 faluból városból járnak dolgozóink naponta munkába a két telephelyre, 3 műszakba, folytonos munkarendbe. IVECO buszunk 1999 évben lett vásárolva, km futásteljesítménnyel, 0-ra leírtan van forgalomban. A javítási költségek tetemesek, ez évben már ,- Ft-ot fizettünk ki, cserére szorulna. Múlt évben átadásra került az új ivóvízrendszerünk, csatlakozva a dinnyeberki viziközmű hálózathoz. A régi rendszerünket is működtetjük, ez biztosítja a kerti locsolóvizet és a sertésekhez szükséges vízmennyiséget. A két részleg és a szentlőrinci szántóterületünk közel 41 hektáron fekszik, a kisegítő dolgozók végzik a parkok kaszálását, művelik a konyhakerteket, dolgoznak a szántóterületeken, melyre támogatást kapunk a FVM-től. Mezőgazdasági gépeinket folyamatosan cseréljük. Télen a havat kell eltakarítani az intézeten belül és az intézeten kívüli bekötőutakról is. Az elmúlt években valamennyi épületünkben mindkét részlegben teljesen felújításra kerültek a fürdő és WC helyiségek. Rigópusztán a rendelő, a teakonyha, a konditerem felújítását végeztük el, valamint a BMÖ segítségével folytattuk az akadálymentesítést. Helesfán a betegosztály korszerűsítését a fogadópultos nővérügyeleti helyiség, minden lépcsőfeljárónál kapaszkodók, korlátok kialakítását, küszöbök kiváltását, épületek külső átfestését, esőkidobók építését, a tisztasági meszelést végeztük el. Szakmai kapcsolataink széleskörűek, az ellátottak, a dolgozók és a vezetők is tagok a szakmai munkát segítő szervezetekben. Ellátottjaink tagjai a Művészeti Műhelynek, a Speciális Olimpiai Szövetségnek, a Boróka Sportegyesületeknek. A szakdolgozók a Magyar Ápolási Egyesületnek. Az igazgató a MAGYE, a Szociális Munkás, a SZIME tagja és a SZIOSZ Pszichiátriai szekció vezetője. Részt veszünk a Megyei Módszertani Otthon által szervezett rendezvényeken, valamint az Országos Fogyatékos, Pszichiátriai- és Alkoholbetegeket gondozó Otthonok rendezvényein. A Boróka Alapítvány az intézmény működését segíti anyagi támogatásával, valamint az ellátottak kulturális programjain és kirándulásain, üdülésein a szállítási díj és részvételi díj egy részének átvállalásával. A Holland Magyar Szeretetszolgálat szintén segít az ellátottak üdülésében, évente fő ingyenes szállítását és ellátását biztosítja az alföldi Máris tanyán. A feladatellátás pénzügyi, gazdasági feltételeit az elfogadott költségvetés, a pályázatokon nyert pénzösszegek, a többletbevételek, az átvett pénzeszközök és az igen takarékos gazdálkodás, a nagy odafigyeléssel történő beszerzések biztosítják. Költségvetésünk 74,8 %-át teszik ki a bérek és járulékaik, ( ,-Ft). A működési költségek (dologi kiadás)

17 ,- Ft nem fedezi az egész évi működést. Az elmúlt években dologi kiadásunk teljesítése ,000,- Ft volt. A hiányzó összeget az előző évi pénzmaradványból, valamint többletbevételek teljesítéséből, átvett pénzeszközökből tudtuk ez ideig előteremteni. Beruházásra, felújításra ez évben ,- Ft került tervezésre nyílászáró cserékre, akadálymentesítésre, padozatcserére. Bevételeink fenntartói támogatásból ( ,- Ft = 70 %) és saját bevételből ( ,- Ft = 30 %) tevődik össze. Igyekszünk saját költségvetésünkből megoldani a működéssel kapcsolatos feladatokat. Ez ideig likviditási gondunk nem volt, a szoros költségvetés ellenére biztosítottuk az intézet működését, a kötelező feladatellátáshoz szükséges pénzeszközöket. Összefoglalva: Célunk az ellátottak számára a teljes emberi életet biztosítani. Mindkét telephelyen a végleges működési engedélyt megszerezni, melyet jelenleg csak a lakóotthonunk kapott meg. A szakképzett ápolók képzése és továbbképzése anyagi lehetőségünk függvényében, hogy még jobb szakmai munkával segítsék az ellátást. A munkát úgy megszervezni, hogy az ellátottak ne érezzék az ellátás színvonalán a létszámcsökkentésből eredő nehézségeket. Fontos a biztonságos működéshez a már jelzett 20 személyes busz beszerzése, a folyamatosan elhasználódó gépeink és berendezéseink cseréje. A jelenleg jó színvonalon karbantartott épületeink további állagmegóvása. Fejlesztésre anyagi lehetőségeink figyelembevételével (pályázattal, plusz bevételekkel, többlettámogatással) kerülhet csak sor a jövőben. Otthonunk életét igyekeztünk a mindennapok oldaláról bemutatni. Szerettük volna, ha sikerül érzékeltetni a fejlődést, a változást, megoldott és megoldásra váró feladatokat, gondjainkat, melyeket jó szándékkal vetettünk fel. Villantné Kuhn Anna igazgató

18 11 3. számú melléklet A Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona Mozsgó beszámolója A Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Mozsgói Otthonának alaptevékenysége, fogyatékosok ápoló gondozó otthonában történő ellátás. Az intézményben 1960-tól folyik szociális tevékenység tól 1989-ig időskori ellátás, majd a jelenlegi ellátási forma. - súlyos és középsúlyos értelmi vagy halmozottan fogyatékkal élők, 18 év felüli nem tanköteles korú személyek ápolása, gondozása. - az intézményben fogyatékkal élők megfelelő képességfejlesztése, terápiás vagy munkajellegű foglalkoztatása. Az intézményben 134 fő elhelyezésére van lehetőség zömében több ágyas szobákban, 9 fő számára nyújt emeltszintű elhelyezést. Az intézményben élők adatai: Életkor 0-18 év év 61-től összesen átlag életkor Ellátottak száma Összes ellátottból: 1. Súlyos értelmi fogyatékos Középsúlyos értelmi fogyatékos Enyhén értelmi fogyatékos Mozgássérült Halmozottan sérült Lakóotthoni ellátásra alkalmas, illetve alkalmassá tehető Szociális alapellátás keretében (támogató szolgálat) is ellátható lenne (Szt. 65/C. ) Az intézmény tömegközlekedési eszközzel jól megközelíthető helyen, lakókörnyezetben található, s az itt élők integrációjára jó lehetőséget biztosít. Az otthonnak helyet adó épületek a fenntartó tulajdonát képezik. Az ápolási gondozási tevékenység túlnyomórészt a többszintes kastélyépületben történik. Az intézmény ápolt külső és belső környezete tiszta, rendezett ingergazdag. Az udvari részben gazdasági épületből, önerőből kialakított közös helyiség biztosít meghitt körülményt a lakók szabadidős összejöveteleinek. Lehetőségük van az itt lakóknak közös programok keretében név és születésnapjaik, s egyéb rendezvények megünneplésére, illetve megtartására, közös sütésre, főzésre. Lakóink

19 12 elégedettségének mérése kapcsán különleges pozitív szerepet kapott ezen tevékenységükben. Az intézmény külső állapota felújításra szorul. Itt jegyzem meg, hogy a 2004-ben elfogadott Baranya Megye Szociális Szolgáltatástervezési koncepciójában tervbe vett külső lakóotthon építése, valamint a kastély részleges rekonstrukciója nem valósult meg. Az elmúlt ciklusban azonban elkészült az intézmény fűtésrekonstrukciója két ütemben 2003-ban, és 2004-ben, valamint a TEKIS pályázat eredményeként 2004 óta napkollektoros rendszer segíti a melegvíz ellátást. Jelentős előrelépés történt az akadálymentes közlekedés megoldásában a fenntartó megyei önkormányzat anyagi ráfordításával. Így a kastélyépület alsó és középső szintje, valamint az emeltszintű gondozóháznál a megépült rámpák, kapaszkodók, valamint az elektromos lépcsőjáró segítségével akadálymentesen megközelíthető. Az intézmény működési költségének csökkentése érdekében saját erőből megoldásra került a kommunális víz kiváltása, ami m³ havi vezetékes víz megtakarítását eredményezi az idei évtől. Az elmúlt három év során megújult a lakók elhelyezésére szolgáló lakószobák padozata, bútorzata. Az itt élők valamint más egyéb külső források bevonásával valamennyi lakószobában kicserélésre került a műanyag burkolat, esztétikusabb könnyebben tisztítható járólapra, illetve néhány lakószobában parkettára. Sor került az épület más egyéb kiszolgáló helyiségeinek felújítására is. Így foglalkoztatók, nővérszobák, rendelő, fodrászműhely, vizes blokkok (részben). Az intézmény az I/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet tárgyi feltételekre vonatkozó feltételeknek nem felel meg, mert a lakószobákban a fejlesztések ellenére sem jut lakónként 6 négyzetméter, s 5-6 fős lakószobák is vannak, valamint a kiszolgáló helyiségek száma sem éri el a jogszabályi előírásokat. Személyi feltételek terén a ciklus időszakában minőségi változás történt. A jelenlegi 46 szakdolgozó csak 71%-a jogszabályi előírásoknak. A szakdolgozók közül az elmúlt időszakban 3 fő szerzett szakmai felsőfokú végzettséget, 5 fő fejezte be eredményesen főiskolai tanulmányait, illetve 1 fő az idei évben szerez egyetemi diplomát, s további egy fő tanul egyetemen. Újabb diplomát szerez további 1 fő (gyógypedagógus), 2 fő szakvizsgázott eredményesen, 1 fő fizioterápiás képesítést szerzett, a meglévő szakképesítése mellé. Az intézménybe jelenleg foglalkoztatott szakdolgozók 100%-ban megfelelnek, rendelkeznek a számukra előírt képesítéssel. Az intézmény az 1/2000. (I. 7.) SZCSM, illetve annak ez évi 2/2006. (IV.14.) ICSSZEM módosítása után sem felel meg a szakdolgozói létszám előírásainak, így a tárgyi feltételek hiánya mellett ez is gátolja a végleges működési engedély megszerzését. Az ápolási gondozási tevékenység: Az intézményben összességében öt gondozási egység került kialakításra, melyekben az egyéni gondozás módszerei összetettek, egyénre szabottak.

20 13 A lakók szobái ízlésesen saját tulajdonú bútorokkal és egyéb kiegészítőkkel vannak berendezve, ami minőségben is megfelelő lakhelyet biztosít a benne élőknek. Az egészségügyi ellátást az intézmény orvosa végzi, aki egyben a lakók háziorvosa heti 6 órában (hétfő, szerda, péntek) vizitszerűen rendel. A pszichiáter neurológus szakorvos kéthetenként 3 órában rendel szintén az intézményben. Feladata a betegek gondozása, gyógyszereik beállítása, epilepsziás betegek rendszeres felülvizsgálatra (EEG, labor, stb.) utalása. Mindkét szakorvos rendelési időn túl is segít, telefonon elérhetők. Szakrendelésekre döntően a Szigetvári Kórházban kerülnek ellátásra az intézmény lakói, akiket állapotuk miatt az intézmény gépkocsija szállít, s szakképzett ápoló kísér. Szűrővizsgálatokat részben a helyszínen is végeznek. Az intézmény gyógyászati segédeszközöket, valamint a lakók állapotának szinten tartásához, javításához szükséges eszközöket beszerzi és megtanítja a lakókat azok helyes használatára. A szakdolgozók rehabilitációs tevékenységet is végeznek. A kialakított fizioterápiás szoba felszerelésével, a szakmai hozzáértéssel segíti a lakók fizikai sérülésekből való felépülését, illetve a finommozgások, és mozgáskoordinációs fejlesztés is folyik az itt található eszközökkel. Az idei évben került kialakításra, szintén saját erőből - a kastélyépület földszintjén lakó nehezen mozgó és teljesen ágyhoz kötött lakók ellátásának javítására egy terápiás szoba. E terápiás szoba több terápia alkalmazására ad lehetőséget, s természetesen az intézményben erre igényt tartó többi lakó számára is nyitva áll. A különböző terápiás technikák közül választhatnak az arra rászorulók. A snoezelen terápia a szabadság, a nyugalom, a védettség és szeretet elveit egyesíti. A terápia oldja a feszültséget, segíti a felfedezést és a fejlődést, ezáltal javítja az életminőséget. Ingerei nyugtató hatással is bírnak, enyhítik a szorongást és a feszültséget. Tapasztalatok szerint pozitív hatásai vannak a lakókra. A terápiás szoba másik feladata a bazális stimuláció amely a mozgásfejlesztés és a zene terén bizonyul fejlesztő hatásúnak, s egyik legfontosabb célja a külvilággal megromlott viszony rehabilitációja, újraépítése. Az intézmény a fekvőbetegek ápolására-gondozására kiemelt figyelmet fordít. Ezen lakók részére antidecubitus matracok kerültek beszerzésre. (Sajnos az OEP e matracok beszerzését nem támogatja.) Legelesettebb lakók folyamatos segítése a mentális gondozásban is kiemelt szerepet kap. Az ugyancsak itt alkalmazott aroma és fényterápia idegrendszeri, vérnyomás, szívműködést segíti többek között. E terápiás lehetőségek igen kedveltek az intézmény lakói körében. Az ápolási-gondozási munka alapja az intézményben a normalizáció kifejezés köré csoportosítható. Normalizáció: úgy bánni az emberekkel, ahogy te szeretnéd, hogy bánjanak veled, ha az ő helyükbe lennél. Meg kell, hogy kérdezd magadtól: cserélnék-e velük, ha én is fogyatékos lennék?... Amit nem szeretnék, hogy megtörténjen velem, azt én sem teszem meg másokkal. Próbáljunk meg ezeknek az embereknek egy olyan életet biztosítani, ami a legjobban hasonlít a mienkére: egyszerűen lakni, dolgozni, kikapcsolódni. (Bosch, 2000) A fenti alapterv kiinduló pontja a személyre szabott bánásmód. Az ápolási, gondozási tervek és az egyéni fejlesztési tervek személyre szabottak, azok minden intézményben lakóra megtalálhatók. Az ápolásban gondozásban résztvevők

REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE

REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN DDOP-3.1.3/C-11-2011-0001 BEVEZETŐ PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a rehabilitáció mindazon tevékenységek

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. JÚNIUS 15-I ÜLÉSÉRE. Tasnádi Péter, a közgyűlés alelnöke

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. JÚNIUS 15-I ÜLÉSÉRE. Tasnádi Péter, a közgyűlés alelnöke E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. JÚNIUS 15-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 198/2006. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: Baranya Megye Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának felülvizsgálata

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. JÚNIUS 26-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. JÚNIUS 26-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. JÚNIUS 26-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 125-45/2008. MELLÉKLETEK: 3 DB TÁRGY: Beszámoló a Baranya Megyei Kórház intézkedési tervének végrehajtásáról

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. ÁPRILIS 19-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. ÁPRILIS 19-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. ÁPRILIS 19-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 725-2/2007. MELLÉKLETEK: DB TÁRGY: A megyei gyermekvédelmi feladatok ellátásának értékelése ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA Ikt. / H /2015 ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ MUNKATERV 2015. év 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés II. Az intézmény célja, küldetése 3. oldal III. Általános ismertetés 3. oldal III/1. A működés

Részletesebben

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. Ikt. sz.: 2022/2011. Javaslat a Baglyaskő Idősek Átmeneti Otthona, valamint az Ezüstfenyő Idősek Otthona Idősek Klubja éves

Részletesebben

BARANYA MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

BARANYA MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA BARANYA MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Készítették (2004.) Kovács Antalné, Léderer Kinga, Löffler Tamás A 2006. évi felülvizsgálatban közreműködtek: Dr. Bácsai Márta, Benyes Rita, Löffler

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT TOLNA MEGYEI INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY 7100 Szekszárd Szentmiklósi u. 9. Telefon/Fax: 74/ 512-660 e-mail: igazgatoiszi@tmiszi.hu honlap:www.tmiszi.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Szekszárd,

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS TERVEZET A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 251-11/2010. MELLÉKLETEK: 5 DB TÁRGY: Baranya megye gyógypedagógiai intézményrendszerének komplex

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 2011. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL

BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 2011. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 5052 Újszász, Akácfa út 90. Tel.: 56/366-533, 56/ 368-033 E-mail: szocigazgato@pr.hu, idosek@pr.hu BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 2011. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL Beszámolási időszak:

Részletesebben

Szakmai Program. Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona

Szakmai Program. Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Szakmai Program Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Székhely: 2483 Gárdony, Móricz Zs. u 33. Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Telephely: 2483 Gárdony, Móricz

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. ÁPRILIS 14-I ÜLÉSÉRE. Kulturális Bizottság. Jogi és Ügyrendi Bizottság

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. ÁPRILIS 14-I ÜLÉSÉRE. Kulturális Bizottság. Jogi és Ügyrendi Bizottság E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. ÁPRILIS 14-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 175-5/2011. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A megyei gyermekvédelmi feladatok ellátásának értékelése ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT TOLNA MEGYEI INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY 7100 Szekszárd, Szentmiklósi út. 9. Telefon/Fax: 74/ 512-660 e-mail: igazgatoiszi@tmiszi.hu honlap:www.tmiszi.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta:

Részletesebben

DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2015. 07. 30.

DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2015. 07. 30. DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2015. 07. 30. 1 Tartalomjegyzék 1. A szolgáltatás célja, feladata a. A megvalósítani kívánt szakmai program bemutatása, a létrejövő kapacitások, a nyújtott

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. JÚNIUS 16-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. JÚNIUS 16-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. JÚNIUS 16-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 980-2/2005. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: Felterjesztési jog gyakorlása az időskorúak otthonaiban ellátott

Részletesebben

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2635 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. SZAKMAI PROGRAM

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2635 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. SZAKMAI PROGRAM Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2635 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. SZAKMAI PROGRAM 2015 Tartalomjegyzék 1. A szolgáltatás célja... 4 2. Az intézmény feladata... 5 3. A megvalósítani kívánt program

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés A képviselő-testület 2013. december 12-i ülésére Tisztelt Képviselő-testület! Az ÉMOP-4.2.1/A-11-2012-0002 számú, Idősek nappali ellátásának fejlesztése Alsózsolca településen című pályázat

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. november 27-i nyilvános ülésére. Szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. november 27-i nyilvános ülésére. Szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata 12. NAPIREND Ügyiratszám: 4/1497/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. november 27-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívott: Szociális szolgáltatástervezési

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 2015 PEDAGÓGIAI PROGRAM Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 1 I. I. Helyzetelemzés... 5 1. Az iskola rövid története..5 2. Középiskolánk hivatalos adatai...6 3. Az iskola és környezete...7

Részletesebben

Az épület funkcióváltásával csupán a legszükségesebb átalakításokat végezték el. a nagy ipari csarnokokat részben lefalazták és néhány vizes

Az épület funkcióváltásával csupán a legszükségesebb átalakításokat végezték el. a nagy ipari csarnokokat részben lefalazták és néhány vizes Tisztelt Vendégeink! Szeretettel köszöntöm mai rendezvényünk valamennyi résztvevőjét. Bánfi Gáborné vagyok az intézmény gazdasági vezetője, 1984 óta dolgozom az intézményben. Szentgotthárd az Őrség észak-nyugati

Részletesebben

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM. 2015. év

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM. 2015. év Ikt. sz.: /Sz/205. ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM 205. év 999 CSÁKÁNYDOROSZLÓ, Fő u.. 94/542-200 94/542-203 Intézményvezető: 94/542-20 csakdor@kx.hu www.csakdor.kx.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2009. április 24-i nyilvános ülésére. Gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység átfogó értékelése.

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2009. április 24-i nyilvános ülésére. Gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység átfogó értékelése. 9. NAPIREND Ügyiratszám: 4/ 1637/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2009. április 24-i nyilvános ülésére. Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 27-i ülésére Tárgy: A Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programja módosításának jóváhagyása

Részletesebben

A VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009-2010. ÉVEKRE VONATKOZÓ OPERATÍV PROGRAMJA

A VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009-2010. ÉVEKRE VONATKOZÓ OPERATÍV PROGRAMJA A 195/2008. (XII. 4.) MÖK határozat melléklete A VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009-2010. ÉVEKRE VONATKOZÓ OPERATÍV PROGRAMJA 2008. Készítették: Forsthoffer Erzsébet

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. május 30-i ülésére. Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ 2007.

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. május 30-i ülésére. Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ 2007. EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG E L N Ö K E E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. május 30-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ 2007. évi munkájáról Tisztelt

Részletesebben

JÓT, S JÓL EBBEN ÁLL A NAGY TITOK (Kazinczy Ferenc) BESZÁMOLÓ AZ EGYESÍTETT ÓVODAI INTÉZMÉNY MUNKÁJÁRÓL

JÓT, S JÓL EBBEN ÁLL A NAGY TITOK (Kazinczy Ferenc) BESZÁMOLÓ AZ EGYESÍTETT ÓVODAI INTÉZMÉNY MUNKÁJÁRÓL JÓT, S JÓL EBBEN ÁLL A NAGY TITOK (Kazinczy Ferenc) BESZÁMOLÓ AZ EGYESÍTETT ÓVODAI INTÉZMÉNY MUNKÁJÁRÓL 2007-2009 2009 Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő Testület! Tisztelt Bizottság! Az Egyesített

Részletesebben

Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon 2687 Bercel, Petőfi S. út 2. Tel: 35/384-011. Tel/fax: 35/384-219 bercelrehab@nograd.

Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon 2687 Bercel, Petőfi S. út 2. Tel: 35/384-011. Tel/fax: 35/384-219 bercelrehab@nograd. A Szakmai Program 3. számú melléklete Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon 2687 Bercel, Petőfi S. út 2. Tel: 35/384-011. Tel/fax: 35/384-219 bercelrehab@nograd.hu www.bercelrehab.hu

Részletesebben

JAVASLAT. Pásztó Város Önkormányzat Óvodájának BESZÁMOLÓJÁNAK. elfogadására

JAVASLAT. Pásztó Város Önkormányzat Óvodájának BESZÁMOLÓJÁNAK. elfogadására . Tel./fax.: 32/460-365 Iktatószám: 1-101/2011 A döntés egyszerű szavazattöbbséget igényel. JAVASLAT Pásztó Város Önkormányzat Óvodájának BESZÁMOLÓJÁNAK elfogadására Készült: a képviselő-testület 2011.

Részletesebben

ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT 5451 ÖCSÖD, HUNYADI U.57. SZAKMAI PROGRAM 2014. MÁJUS 19.

ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT 5451 ÖCSÖD, HUNYADI U.57. SZAKMAI PROGRAM 2014. MÁJUS 19. ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT 5451 ÖCSÖD, HUNYADI U.57. SZAKMAI PROGRAM 2014. MÁJUS 19. TARTALOM I. A SZOLGÁLTATÁSOK CÉLJA, FELADATA...1. I/1.Az intézmény küldetése, céljai...2. I/2. A megvalósítani kívánt

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tolna Megyei Önkormányzat Csilla von Boeselager Otthona Alsótengelic 7054 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ZÁRADÉK: A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 10/2000 (V.2.) önkormányzati rendeletének 19

Részletesebben

P e d a g ó g i a i P r o g r a m

P e d a g ó g i a i P r o g r a m P e d a g ó g i a i P r o g r a m 2013 Bevezető 1. Az intézmény alapadatai Az intézmény neve: Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium telephelyei: 2750 Nagykőrös, Ceglédi út 24. 2750

Részletesebben

INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK

INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER 18. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és

Részletesebben

Beszámoló Kelebia Községi Önkormányzat Szent Erzsébet Otthonházának 2009. évi munkájáról

Beszámoló Kelebia Községi Önkormányzat Szent Erzsébet Otthonházának 2009. évi munkájáról Beszámoló Kelebia Községi Önkormányzat Szent Erzsébet Otthonházának 2009. évi munkájáról Tisztelt Képviselő-testület! Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Gondozási Központ Idősek Otthona Nagymaros SZAKMAI PROGRAM

Gondozási Központ Idősek Otthona Nagymaros SZAKMAI PROGRAM Gondozási Központ Idősek Otthona Nagymaros SZAKMAI PROGRAM Gondozási Központ Idősek Otthona szakmai programja Nagymaros Város Önkormányzat Képviselő-testülete az alapellátások szakmai programját - figyelembe

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda Ikt. szám: 18.577/2013. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda Tájékoztató Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ A Szolgáltatástervezési koncepciót a Képviselőtestület 500/2004./XI.ÖK/XII.15./ sz. határozatával elfogadta. Budapest, 2004. december

Részletesebben

Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi ellátásáról. 1 db határozati javaslat

Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi ellátásáról. 1 db határozati javaslat Előterjesztő: Dr. Solymos László alpolgármester Iktatószám: 01/25576-4/2013. Tárgy: Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi ellátásáról Melléklet: 1 db határozati

Részletesebben

Békés Város Képviselő-testülete 2016. május 26-i ülésére

Békés Város Képviselő-testülete 2016. május 26-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi ellátásának átfogó értékelése Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási Osztály Kádasné Öreg Julianna igazgató,

Részletesebben

IREGSZEMCSE ÉS KÖRNYÉKE SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI ELLÁTÁSI INTÉZMÉNY 2015. Készítette: Fábián Cecília Anna Kelt: 2015. október 6.

IREGSZEMCSE ÉS KÖRNYÉKE SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI ELLÁTÁSI INTÉZMÉNY 2015. Készítette: Fábián Cecília Anna Kelt: 2015. október 6. IREGSZEMCSE ÉS KÖRNYÉKE SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI ELLÁTÁSI INTÉZMÉNY S Z A K M A I P R O G R A M J A 2015. Hatályos: 2015. október 13. Készítette: Fábián Cecília Anna Kelt: 2015. október 6. intézményvezető

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város

Sopron Megyei Jogú Város A /2015.( ) Kgy. határozat melléklete (Az I. határozati javaslat melléklete) Sopron Megyei Jogú Város Szociális Szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2015. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A város általános

Részletesebben

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról 9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. Társadalmi-gazdasági

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. SZEPTEMBER 20-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. SZEPTEMBER 20-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. SZEPTEMBER 20-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 131-15/2007. MELLÉKLETEK: 3 DB TÁRGY: Beszámoló a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról,

Részletesebben

Tolna Megyei Balassa János Kórház 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530

Tolna Megyei Balassa János Kórház 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7. Telefon: 74/501-500 Fax: 74/501-530 Szervezeti és Működési Szabályzat I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK, ADATOK II. SZERVEZETI FELÉPÍTÉS III. FELADAT- ÉS HATÁSKÖRÖK IV.

Részletesebben

Szám: 2267/2005. Előterjesztés az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság 2005. november 9-i ülésére

Szám: 2267/2005. Előterjesztés az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság 2005. november 9-i ülésére Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottságának Elnöke Szám: 2267/2005. Előterjesztés az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság 2005. november 9-i

Részletesebben

Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát

Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát H a j d ú s á g i S z o c i á l i s S z o l g á l t a t ó N o n p r o f i t K o r l á t o l t F e l e lősségű Társaság. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát 1 A házirend célja,

Részletesebben

Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2366 Kakucs, Fő utca 20. sz. J E G Y Z Ő K Ö N Y

Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2366 Kakucs, Fő utca 20. sz. J E G Y Z Ő K Ö N Y 1 Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2366 Kakucs, Fő utca 20. sz. J E G Y Z Ő K Ö N Y amely készült Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. május 8-án (kedden) du. 14 órai

Részletesebben

- 1 - Kapuvár város szociális szolgáltatás-tervezési koncepció aktualizálása 2010.

- 1 - Kapuvár város szociális szolgáltatás-tervezési koncepció aktualizálása 2010. - 1 -.. napirendi pont Tárgyalja: Egészségügyi és Oktatási Bizottság Kapuvár város szociális szolgáltatás-tervezési koncepció aktualizálása 2010. Tisztelt Képviselő-testület! Kapuvár Város Önkormányzatának

Részletesebben

2012. április 26-án (csütörtök) 16 órakor

2012. április 26-án (csütörtök) 16 órakor Albertirsa Város Polgármesterétől 2730 Albertirsa, Irsay K. u. 2. M E G H Í V Ó Albertirsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. április 26-án (csütörtök) 16 órakor tartja ülését, melyre ezúton

Részletesebben

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Békés Város Képviselő-testülete 2013. május 30-i ülésére

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Békés Város Képviselő-testülete 2013. május 30-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2012. évi ellátásának átfogó értékelése Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási Osztály Kádasné Öreg Julianna igazgató,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a Képviselő-testület 2016. április 21- i ülésére

BESZÁMOLÓ a Képviselő-testület 2016. április 21- i ülésére BESZÁMOLÓ a Képviselő-testület 2016. április 21- i ülésére Beszámoló az egészségügy 2015. évi munkájáról Az egészségügy 2015. évi beszámolója elkészítésre került, mely a mellékletben megtalálható. A Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Poroszló Község Önkormányzata 3388 Poroszló, Fő út 6 Tanácskozóterem

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Poroszló Község Önkormányzata 3388 Poroszló, Fő út 6 Tanácskozóterem 182 JEGYZŐKÖNYV Készült: Poroszló Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 30-án megtartott nyílt üléséről. Az ülés helye: Poroszló Község Önkormányzata 3388 Poroszló, Fő út 6 Tanácskozóterem

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-23618-2/2008. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-23618-2/2008. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes. Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-23618-2/2008. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.hu Tárgy: Szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata Mell.:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Székesfehérvár, Munkácsy Mihály utca 10. 1 MOTTÓNK: Félig sem olyan fontos az, mit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb

Részletesebben

Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2010. évi működéséről.

Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2010. évi működéséről. Nyírmada Város Önkormányzata Szociális Ápolási-Gondozási Központ Intézményvezetőjétől 4564. Nyírmada, Petőfi út 1. Telefon/fax: 45-492-042 Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2010. évi működéséről.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hajdúbagos Község Önkormányzat 2013. november 07-én megtartott rendkívüli nyílt Képviselő-testületi ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hajdúbagos Község Önkormányzat 2013. november 07-én megtartott rendkívüli nyílt Képviselő-testületi ülésén. Ikt. szám: 6-23/2013. POLGÁRMESTERI HIVATAL HAJDÚBAGOS, Nagy u. 101. JEGYZŐKÖNYV Készült: Hajdúbagos Község Önkormányzat 2013. november 07-én megtartott rendkívüli nyílt Képviselő-testületi ülésén. TARTALOMBÓL

Részletesebben

Parád Nagyközség Önkormányzata

Parád Nagyközség Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLATA Parád Nagyközség Önkormányzata tervezet 2015. Türr István Képző

Részletesebben

Lengyeltóti Város Gazdasági programja 2010 2014.

Lengyeltóti Város Gazdasági programja 2010 2014. Lengyeltóti Város Gazdasági programja 2010 2014. Jóváhagyta: Lengyeltóti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a /2011. (..) számú határozatával. Tartalom 1.) Bevezetés... 2 2.) Alapelvek és pénzügyi

Részletesebben

Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft. SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2015. Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft. 9700 Szombathely, 11-es Huszár út 116. Preambulum A Forrásközpont

Részletesebben

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA.

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. BEVEZETŐ A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 99. évi III. törvény /Szoc.tv./

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázat benyújtása a DDOP-2009-3.1.3/C számú, Rehabilitációs szolgáltatások

Részletesebben

0015 Jelentés a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti szolgáltatásai helyzetéről

0015 Jelentés a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti szolgáltatásai helyzetéről 0015 Jelentés a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti szolgáltatásai helyzetéről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. A

Részletesebben

A Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium

A Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium A Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015-2017 Elfogadás időpontja: 2015. 09.. Bevezetés időpontja: 2015. 10.01. Felülvizsgálat időpontja: 2017.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 108/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Tárgy: Értékelés Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Parádi Idősek Otthona 3240. Parád Toldi u. 14. sz. Tel 36/ 544-300 fax: 36/544-127 web: www.idosekotthonaparad.hu e-mail: titkarsag@idosekotthonaparad.hu Szervezeti és Működési Szabályzat 2013. Tartalom

Részletesebben

AZ ALSÓZSOLCAI GONDOZÁSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ALSÓZSOLCAI GONDOZÁSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ ALSÓZSOLCAI GONDOZÁSI KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2016 1 TARTALOM I. Általános és bevezető szabályok II. Az intézmény szervezeti felépítése és működése III. Az intézmény feladata IV.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Takácsné Rompos Bernadett képviselő

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Takácsné Rompos Bernadett képviselő UZSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8321 Uzsa, Lázhegy u.21. Szám: 1/200-15/2015. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Uzsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 10-én 17.00 órai

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE 1 AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE Az intézmény hivatalos elnevezése: BÁTAI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az intézmény székhelyének címe: 7149 Báta, Fő u. 174. Az intézmény alapításának

Részletesebben

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Igazgatói pályázat Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Tóvárosi Általános Iskola Székesfehérvár 2011. május 6. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ 2 1. SZEMÉLYES ADATOK Név: Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Születési név: Sajtos

Részletesebben

2.1 A kollégium felelős vezetője a tagintézmény vezető. Pedagógiai és egyéb feladatait a kollégiumvezetővel együttműködve látja el.

2.1 A kollégium felelős vezetője a tagintézmény vezető. Pedagógiai és egyéb feladatait a kollégiumvezetővel együttműködve látja el. SZERENCSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA 3910 TOKAJ, BODROGKERESZTÚRI ÚT.5. OM:203055 ÉS IDEGENFORGALMI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KOLLÉGIUM 2015

Részletesebben

FÉLÚTON ALAPÍTVÁNY. 2013. évi SZAKMAI BESZÁMOLÓJA

FÉLÚTON ALAPÍTVÁNY. 2013. évi SZAKMAI BESZÁMOLÓJA Adószám: 18057966-1-42 FÉLÚTON ALAPÍTVÁNY 2013. évi SZAKMAI BESZÁMOLÓJA 1 Félúton Alapítvány 2013. évi Közhasznúsági jelentése, szakmai és pénzügyi beszámolója Félúton Alapítvány a 2013. évi közhasznú

Részletesebben

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodása módosításának elfogadására

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodása módosításának elfogadására J a v a s l a t Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodása módosításának elfogadására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály Ózd, 2012. március 22. Tisztelt

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA 2. melléklet az előterjesztéshez AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG 2015. április Tartalom BEVEZETÉS...4 A stratégiai dokumentum célja és előzménye...4

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2015. június 18. napjára (csütörtök) 8.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom.

M E G H Í V Ó. 2015. június 18. napjára (csütörtök) 8.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom. BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE M E G H Í V Ó Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján

Részletesebben

PÁLYÁZAT AZ ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁSZÁR INTÉZMÉNYVEZETŐI MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉRE 2014.

PÁLYÁZAT AZ ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁSZÁR INTÉZMÉNYVEZETŐI MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉRE 2014. PÁLYÁZAT AZ ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁSZÁR INTÉZMÉNYVEZETŐI MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉRE 2014. Pályázat kiírója: Emberi Erőforrások Minisztere KLIK Kisbéri Tankerület 2870 Kisbér, Széchenyi utca 2.

Részletesebben

Pedagógiai Program (Nevelési Program)

Pedagógiai Program (Nevelési Program) Mecsekaljai Iskola Testnevelési Általános és Középiskolája Pedagógiai Program (Nevelési Program) BEVEZETŐ AZ ISKOLA MOTTÓJA: A sport megtanít arra, hogyan lehet győzni és emelt fővel veszíteni. A sport

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Jánoshalma Város Képviselő-testülete. 2008. június 26-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Jánoshalma Város Képviselő-testülete. 2008. június 26-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Jánoshalma Város Képviselő-testülete 2008. június 26-i ülésére Az előterjesztés címe: BESZÁMOLÓ a Polgármesteri Hivatal 2007. évi munkájáról Az előterjesztést készítették: Jegyző, aljegyző.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Ágoston Művészeti Óvoda / Váradi Telephely/Kastély Tagintézmény Szervezeti és Működési Szabályzat Szalontai Edit óvodavezető 1 SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT OM azonosító: 34263 Intézmény neve: Ágoston

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzata

Szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 033665 A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Szervezeti és működési szabályzata Tartalom 1. Általános rendelkezések... 10 1.1.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. 03.04-én megtartott testületi üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. 03.04-én megtartott testületi üléséről. Szám:600/3/2015. 3. JEGYZŐKÖNYV Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. 03.04-én megtartott testületi üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Nagyterme Az ülés kezdési

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ I. INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉS

TÁJÉKOZTATÓ I. INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉS TÁJÉKOZTATÓ Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 2011.szeptember 13-án 14 órakor tartandó ülésére, a Napközi otthonos Óvodában folyó nevelőmunkáról, gazdálkodásáról Tisztelt Képviselő-

Részletesebben

ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016

ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016 Biztonságban ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN Székesfehérvár 2016 Közbiztonság fejlesztése Székesfehérváron a településbiztonság és az ifjúságvédelem előtérbe helyezésével oktatási segédlet Előszó Biztonságban

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre Tárgy: A zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programjának módosítása Előadó: Wohlfart

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! ELŐTERJESZTÉS Dévaványa Város Képviselő-testületének 2014. május 29. napján tartandó Képviselő-testületi ülésre. Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...4 3. Az önkormányzat által

Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...4 3. Az önkormányzat által Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...4 3. Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások bemutatása.

Részletesebben

FEGYVERNEK NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 5231. Fegyvernek, Felszabadulás út 171.

FEGYVERNEK NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 5231. Fegyvernek, Felszabadulás út 171. FEGYVERNEK NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 5231. Fegyvernek, Felszabadulás út 171. M E G H Í V Ó Fegyvernek Önkormányzat Képviselőtestülete 2008. június 26-án csütörtök 15 órakor ülést tart, melyre tisztelettel

Részletesebben

KATICABOGÁR EVANGÉLIKUS NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODA

KATICABOGÁR EVANGÉLIKUS NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODA KATICABOGÁR EVANGÉLIKUS NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Hatálybalépés időpontja: 2015. szeptember 1. Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS, ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 1.1 A SZERVEZETI

Részletesebben

GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1.

GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1. GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1. 1 A házirend 1 célja Az otthon célja, hogy biztonságos és nyugodt életfeltételeket, kiegyensúlyozott

Részletesebben

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.2. Az intézményben ellátott oktatási-nevelési alapfeladatok...

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 I. Bevezető... 3 II. Középtávú makrogazdasági kitekintés... 4 II.1. A makrogazdasági

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 18 tudnivalók Térítési díj 21 Melyek a személyes gondoskodást nyújtó szociális

TARTALOMJEGYZÉK. 18 tudnivalók Térítési díj 21 Melyek a személyes gondoskodást nyújtó szociális FIGYELMEZTETÉS!!!! Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a fontosabb szociális, gyermekvédelmi, társadalombiztosítási, stb. jogszabályok alábbi ismertetése tájékoztató jellegű és folyamatosan

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 2012. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL

BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 2012. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL 5052 Újszász, Akácfa út 90. Tel.: 56/366-533 E-mail: idosek@pr.hu Web: www.zagyvaparti.hu BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 2012. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL Beszámolási időszak: 2012. január 1 2012. december

Részletesebben

Iktatószám: 12-1396-19/2012. (3 db határozati javaslat) Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése

Iktatószám: 12-1396-19/2012. (3 db határozati javaslat) Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Iktatószám: 12-1396-19/2012. (3 db határozati javaslat) Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának

Részletesebben

A nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyszolgáltatást. nyilvántartásába történő felvétel iránti kérelem

A nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyszolgáltatást. nyilvántartásába történő felvétel iránti kérelem (3000.- Ft) A nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyszolgáltatást végzők hatósági nyilvántartásába történő felvétel iránti kérelem A nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZOMBATHELYI ÉLELMISZERIPARI ÉS FÖLDMÉRÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZOMBATHELYI ÉLELMISZERIPARI ÉS FÖLDMÉRÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM SZOMBATHELYI ÉLELMISZERIPARI ÉS FÖLDMÉRÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 1. BEVEZETÉS... 5 2. NEVELÉSI PROGRAM... 7 2.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

NYÍRMADA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 106/2004./XII. 28./ Öh. h a t á r o z a t a

NYÍRMADA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 106/2004./XII. 28./ Öh. h a t á r o z a t a NYÍRMADA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 106/2004./XII. 28./ Öh. h a t á r o z a t a az önkormányzat szolgáltatástervezési koncepciójáról. A Képviselő-testület: Nyírmada Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2010/2011. tanév ÁLTALÁNOS ISKOLÁK

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2010/2011. tanév ÁLTALÁNOS ISKOLÁK A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2010/2011. tanév ÁLTALÁNOS ISKOLÁK Aranyhíd Nevelési-Okatási Integrációs Központ 2. sz. melléklet A Ktv.40 /11/ alapján, mint önkormányzati fenntartású

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. JÚNIUS 18-I ÜLÉSÉRE. Dr. Hargitai János, a közgyűlés elnöke

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. JÚNIUS 18-I ÜLÉSÉRE. Dr. Hargitai János, a közgyűlés elnöke E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. JÚNIUS 18-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 590-2/2009. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése tevékenységének félidős

Részletesebben

10/2005. ( XI. 18.) számú rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

10/2005. ( XI. 18.) számú rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Tar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2005. ( XI. 18.) számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Tar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

KIVONAT Tiszaug Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november 16-án megtartott ülés jegyzőkönyvéből

KIVONAT Tiszaug Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november 16-án megtartott ülés jegyzőkönyvéből KIVONAT Tiszaug Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november 16-án megtartott ülés jegyzőkönyvéből HATÁROZAT 192/2011. (XI. 16.) számú képviselő-testületi határozat / Berecz Skolasztika Szociális

Részletesebben

BAKTALÓRÁNTHÁZAI KISTÉRSÉG LHH TERVDOKUMENTUM ÉS PROJEKTCSOMAG

BAKTALÓRÁNTHÁZAI KISTÉRSÉG LHH TERVDOKUMENTUM ÉS PROJEKTCSOMAG BAKTALÓRÁNTHÁZAI KISTÉRSÉG LHH TERVDOKUMENTUM ÉS PROJEKTCSOMAG 1. verzió módosításai A Baktalórántházai TKT Tanácsa 2008. november 26.-i ülésén megtárgyalta a Baktalórántházai Kistérség által az LHH program

Részletesebben