Fizikai kémia 2. ZH V. kérdések I. félévtől

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fizikai kémia 2. ZH V. kérdések I. félévtől"

Átírás

1 Fizikai kémia 2. ZH V. kérdések I. félévtől Szükséges adatok és állandók: k=1, JK; c= 2, m/s; e= 1, C; h=6, Js; N A= 6, mol -1 ; me= 9, kg; mp= 1, kg; µ N = 5, J/T; µ B = 9, J/T. 1. Milyen állapotok közötti átmenetekkel kell számolnunk, ha egy molekulát a látható és/vagy az ultraibolya tartományban sugározzuk be? 2. Mely állapotok hullámfüggvényének figyelembe vétele elégséges, hogy értelmezzük a molekulák elektronszínképének a finomszerkezetét? 3. Írja fel az elektronátmenetek általános kiválasztási szabályát az elektron és a rezgési hullámfüggvények figyelembe vételével az elektronátmenetekre! 4. Mi a Franck-Condon tényező? 5. Mit mond ki a Franck - Condon-elv? Miért? 6. A potenciális energia görbe mely paraméterei változnak meg, ha egy molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronja alapból gerjesztett állapotba kerül? 7. Hogyan változnak a potenciális energia görbe paraméterei, ha egy molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronja alapból gerjesztett állapotba kerül? 8. Miért változnak meg a potenciális energia görbe paraméterei, ha egy molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronja alapból gerjesztett állapotba kerül? 9. Milyen molekulákra jellemző az, hogy az egyensúlyi magtávolság, a kötésdisszociációs energia, és a rezgési erőállandó alig változik a molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronjának a gerjesztésekor? Mondjon legalább egy példát is! 10. Mi jellemzi az olyan molekulák elektronszínképét, amelyekben az egyensúlyi magtávolság, a kötésdisszociációs energia, és a rezgési erőállandó alig változik a molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronjának a gerjesztésekor? Rajzolja fel a jellemző színképet! 11. Az alap és a gerjesztett állapot potenciálgörbéinek felrajzolásával, a legvalószínűbb, majd a még jellemző átmenetek bejelölésével magyarázza meg, hogy miért jellemzi a nagy molekulákat az olyan színkép, amelyben a legintenzívebb sáv a 0 0 átmenet, és a sáv magasabb energiájú oldalán találhatók még további, kis intenzitású sávok? 12. Milyen molekulákra jellemző az, hogy az egyensúlyi magtávolság, a kötésdisszociációs energia, és a rezgési erőállandó közepesen változik a molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronjának a gerjesztésekor? 13. Mi jellemzi az olyan molekulák elektronszínképét, amelyekben az egyensúlyi magtávolság, a kötésdisszociációs energia, és a rezgési erőállandó közepesen változik a molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronjának a gerjesztésekor? Rajzolja fel a jellemző színképet!

2 14. Az alap és a gerjesztett állapot potenciálgörbéinek felrajzolásával, a legvalószínűbb, majd a még jellemző átmenetek bejelölésével magyarázza meg, hogy miért jellemzi a közepes molekulákat az olyan színkép, amelyben a legintenzívebb sáv a v 0 átmenet, és a sáv magasabb és alacsonyabb energiájú oldalán egyaránt találhatók még további, kisebb intenzitású sávok, de nem tapasztalható a molekula disszociációjára jellemző folytonos elnyelés? 15. Milyen molekulákra jellemző az, hogy az egyensúlyi magtávolság, a kötésdisszociációs energia, és a rezgési erőállandó jelentősen változik a molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronjának a gerjesztésekor? 16. Mi jellemzi az olyan molekulák elektronszínképét, amelyekben az egyensúlyi magtávolság, a kötésdisszociációs energia, és a rezgési erőállandó erősen változik a molekula legkönnyebben gerjeszthető elektronjának a gerjesztésekor? Rajzolja fel a jellemző színképet! 17. Az alap és a gerjesztett állapot potenciálgörbéinek felrajzolásával, a legvalószínűbb, majd a még jellemző átmenetek bejelölésével magyarázza meg, hogy miért jellemzi a kis molekulákat az olyan színkép, amelyben a legintenzívebb sáv a v 0 átmenet, és a sáv magasabb és alacsonyabb energiájú oldalán egyaránt találhatók még további, hasonló intenzitású sávok, és tapasztalható a molekula disszociációjára jellemző folytonos elnyelés? 18. Mi a jele az elektronszínképben, hogy egy molekula esetében számolni kell a predisszociáció jelenségével? 19. Hogyan magyarázható meg a predisszociációt jelző elektronszínkép keletkezése? (Készítsen rajzot!) 20. Hogyan változik a molekula energiaállapota a fluoreszcencia színkép keletkezése során, (Készítsen rajzot!) 21. Hogyan változik a molekula energiaállapota a foszforeszcencia színkép keletkezése során, (Készítsen rajzot!) 22. Hasonlítsa össze a nagy molekulák elnyelési és fluoreszcencia színképét! Miért? (Rajzot készítsen!) 23. Hasonlítsa össze a közepes molekulák elnyelési és fluoreszcencia színképét! Miért? (Rajzot készítsen!) 24. Hogyan viszonyulnak egymáshoz az elnyelési, és a foszforeszcencia színképek megjelenési tartomány, és rezgési finomszerkezet szempontjából? 25. Milyen folyamatok eredményeként kaphatunk emissziós elektronszínképeket? 26. Mik azok a szingulett triplett átmenetek? Mi jellemzi őket? 27. Mi a közös a fluoreszcencia és a foszforeszcencia jelenségében? 28. Hogyan különböztethető meg a sugárzás megszűnésének időbeli lezajlása alapján a fluoreszcencia és a foszforeszcencia folyamata? 29. Mi a közös, és ugyanakkor mi a lényeges eltérés a foszforeszcencia és a predisszociáció jelenségében? 30. Melyik állapot rezgési finomszerkezetéről ad információt az elnyelési színkép? Miért? 31. Melyik állapot rezgési finomszerkezetéről ad információt az emissziós színkép? Miért? 32. Mit nevezünk kromofor csoportnak tágabb értelemben? 33. Mit nevezünk HOMO-LUMO átmenetnek?

3 34. Mit jelent az, hogy egy elektronátmenet σ* σ típusú? 35. Mit jelent az, hogy egy elektronátmenet π* π típusú? 36. Mit jelent az, hogy egy elektronátmenet π* n típusú? 37. Mit jelent, az, hogy egy elektron átmenet d d típusú? 38. Állítsa sorba a színképben való megjelenésük várható tartománya lapján az egyes elektronátmenet típusokat! Nevezze meg a tartományokat is! 39. Mit értünk szűkebb értelemben kromofornak? 40. Mely kromoforokra jellemző a π* π típusú elektronátmenet? 41. Mely kromoforokra jellemző a π* n típusú elektronátmenet? 42. Mely kromoforokra jellemző a d d típusú elektronátmenet? 43. Mik azok a töltésátviteli sávok? 44. Mi jellemzi a töltésátviteli sávokat? Miért? 45. Mely molekularészlet a kromofor, a telítetlen szerves vegyületeknél? Milyen típusú átmenetek jellemzik? 46. Milyen irányba tolódik el a HOMO-LUMO átmenet sávja a konjugált poliénekben, a konjugált szénlánc hosszának növekedésével? Miért? 47. Melyik molekularész a kromofor a telített ketonoknál/aldehideknél/karbonsavaknál/észtereknél? Milyen típusú átmenetek jellemzik? 48. Mely molekularész a kromofor az átmeneti fém komplexekben? Milyen átmenetek jellemzik? 49. Vezesse le az átmeneti fémionok d-szintjeinek a felhasadását oktaéderes komplexben a kristálytér elmélet alapján! 50. Vezesse le az átmeneti fémionok d-szintjeinek a felhasadását tetraéderes komplexben a kristálytér elmélet alapján! 51. A csoportelmélet segítségével mutassa meg, hogy a d d átmenet tiltott az oktaéderes átmeneti fémion komplexek esetében! 52. A csoportelmélet segítségével mutassa meg, hogy a d d átmenet megengedett a tetraéderes átmeneti fémion komplexek esetében! 53. A csoportelmélet segítségével döntse el, hogy a tetragonális bipiramisos átmeneti fémion komplexekben a átmenet megengedett-e? (A komplex, és az átmenet változhat!) 54. Mi a Laporte-féle kiválasztási szabály? Milyen szimmetriájú vegyületekre vonatkozik? 55. Mik a vibronikus átmenetek? Mi a következménye? 56. Hogyan térhetnek vissza alapállapotba a gerjesztett elektronállapotú molekulák? 57. Milyen nem sugárzásos legerjesztődési módokat ismer? 58. Mi az ütközéses legerjesztődés? 59. Mi a belső konverzió? 60. Mi az Intersystem Crossing?

4 61. Írja fel azt az alapegyenletet, amelyen a fotoelektron spektroszkópiák alapulnak! Mit ábrázolunk a színképen? 62. Mit mond ki a Koopmans-tétel? 63. Mi az az UPS spektroszkópia? Milyen besugárzást alkalmazunk, és mit mérünk? 64. Honnan származnak a fotoelektronok az UPS színkép felvételekor? Milyen információt hordoz a színkép? 65. Mi az az XPS spektroszkópia? Milyen besugárzást alkalmazunk, és mit mérünk? 66. Honnan származnak a fotoelektronok az XPS színkép felvételekor? Milyen információt hordoz a színkép? 67. Milyen tulajdonságú az a rendszer, amely minimálisan szükséges ahhoz, hogy lézert lehessen építeni köréje? 68. Vázolja fel a háromszintes lézer működési elvét! 69. A lézer melyik átmenete a pumpálás? 70. Milyen típusú átmenet a lézerátmenet? 71. Mi a populáció inverzió? 72. Mi a rezonátor, és mi a feladata? 73. Rajzolja fel egy négyszintes lézer energiadiagramját? Mi az előnye a háromszinteshez képest? 74. Miért előnyös, ha a lézer több, egymáshoz közeli gejesztett szingulett állapottal rendelkezik? 75. Milyen alapvető két csoportba sorolhatók az anyagok a mágneses térben való viselkedésük alapján? 76. Hogyan viselkedik a Gouy-mérlegben egy diamágneses anyag? 77. Hogyan viselkedik a Gouy-mérlegben egy paramágneses anyag? 78. Hogyan függ az egységnyi térfogatban létrejött mágnesezettség az azt létrehozó térerősséggel? 79. Definiálja a (térfogati) mágneses szuszceptibilitást! 80. Milyen mennyiség a (térfogati) mágneses szuszceptibilitás? Hogyan mutatja meg, hogy egy anyag para-, vagy diamágneses? 81. Definiálja a fajlagos szuszceptibilitást? Hogyan függ össze a térfogati szuszceptibilitással? 82. Definiálja a moláris szuszceptibilitást! Hogyan függ össze a térfogati, és a fajlagos szuszceptibilitással? 83. Definiálja a mágneses indukciót! Hogyan függ össze a mágneses szuszceptibilitással? 84. Mi az indukált mágneses momentum? Hogyan jön létre? 85. Mi a permanens mágneses momentum? 86. Milyen molekuláknak van permanens mágneses momentuma? 87. Milyen összefüggés van az elektron spinje és mágneses momentuma között? 88. Mi a giromágneses együttható? Hogyan függ össze a szabad elektron g-tényezőjével?

5 89. Adja meg az elektron spinjének a mágneses tér irányára eső, (z-irányú) vetületét! 90. Adja meg az elektron mágneses momentumának a mágneses tér irányára eső, (z-irányú) vetületét! 91. Definiálja a Bohr-magnetont! 92. Adja meg az elektronspin lehetséges energiaszintjeit B indukciójú mágneses térben! 93. Igaz-e az az állítás, hogy az elektronspin alacsonyabb energiájú állapota az, amikor a spinvektor térirányú komponense azonos értelmű, párhuzamos a külső térrel? Állítását indokolja! 94. Hogyan lehet a vektormodellel magyarázni az anyagok paramágneses viselkedését? 95. Milyen tagokból áll össze egy molekula teljes szuszceptibilitása? 96. Mitől, és hogyan függ a diamágneses szuszceptibilitás? 97. Mitől és hogyan függ a paramágneses szuszceptibilitás? 98. Hogyan adja meg a Curie-törvény a teljes szuszceptibilitás hőmérsékletfüggését? 99. Milyen kooperatív kölcsönhatásokat ismer? 100. Miből származik a ferromágnesesség? 101. Miből származik az antiferromágnesesség? 102. Mi a feltétele annak, hogy egy részecske ESR-aktív legyen? 103. Az elektronspinek energiaszintjeit megadó összefüggés és a kiválasztási szabály segítségével vezesse le az ESR spektroszkópia rezonancia-feltételét? 104. Honnan származik az ESR-színképek hiperfinom szerkezete? 105. Milyen adatok nyerhetők ki az ESR-színkép finomszerkezetéből? 106. Mi a csatolási állandó? Mit fejez ki? 107. Milyen kölcsönhatások léphetnek fel a párosítatlan elektron és a mágneses magok mágneses momentumai között? 108. Mit nevezünk dipól-dipól kölcsönhatásnak a mágneses momentumok között? Hogyan függ a távolságtól? Mekkora a szerepe a folyadékminták színképének hiperfinom szerkezetének alakításában? 109. Mi a lényege a Fermi-féle kontakt kölcsönhatásnak? 110. Hogyan járul hozzá a spinpolarizációs mechanizmus az ESR színkép hiperfinom szerkezetének alakításában? 111. Melyik kölcsönhatás dominál az elektron és a mag mágneses momentuma közötti kölcsönhatásban, ha az a molekulapálya, amelyen a párosítatlan elektron található, jelentős s-pálya hozzájárulással rendelkezik? Hogyan hat a csatolási állandóra az s-jelleg növekedése? 112. Melyik kölcsönhatás dominál az elektron és a mag mágneses momentuma közötti kölcsönhatásban, ha az a molekulapálya, amelyen a párosítatlan elektron található, nem rendelkezik s-pálya hozzájárulással? 113. Hogyan hat a spinpolarizációs mechanizmusban résztvevő párosított elektronok molekulapályájának s-jellegének növekedése a csatolási állandóra?

6 114. Milyen összefüggés adja meg azt, hogy hány vonalra hasad fel, egy párosítatlan elektron ESR színképének a jele, n darab, I spinkvantumszámú, ekvivalens maggal történő csatolása miatt? 115. Hányad része az kölcsönhatás nélküli ESR sáv intenzitásának, az n darab, I spinkvantumszámú, ekvivalens maggal történő csatolása miatt létrejövő multiplett legkisebb intenzitású jelének az intenzitása? 116. Hogyan kaphatjuk meg az n darab, I=½ spinkvantumszámú, ekvivalens mágneses maggal történő csatolása miatt létrejövő multiplett sávjainak a relatív intenzitásait? 117. Számítsa ki a Pascal-háromszög segítségével, hogy hány sávra hasad egy párosítatlan elektron ESR jele, négy ekvivalens I=½ spinkvantumszámú mag hatására! Adja meg a sávok intenzitását is! (N=5, 1/16:4/16:6/16:4/16:1/16) 118. Valamely gyökben a párosítatlan elektron 5 protonnal van azonos erősségű kölcsönhatásban. Vázolja föl a gyök pálcika ESR-spektrumát, tüntesse fel az egyes vonalak helyét és intenzitását! I H = ½, a hiperfinom csatolási állandó 4 mt, a színkép közepe 320 mt-nál van. (A kölcsönhatásban lévő magok száma, a csatolási állandó és a színkép közepe eltérő is lehet.) 119. Valamely gyökben három proton van, kettő közülük ekvivalens, a hiperfinom csatolási állandójuk értéke 2 mt, a harmadiké 3 mt. Rajzolja fel a molekula ESR színképét, ha I H = ½ és a színkép közepe 350 mt-nál van. Tüntesse fel az egyes vonalak helyét és intenzitását! (A kölcsönhatásban lévő magok száma, a csatolási állandó és a színkép közepe eltérő is lehet.) 120. Mekkora mágneses tér kellene ahhoz, hogy egy 60 MHz-es NMR-készülékkel elektronspin-rezonanciát figyelhessünk meg? g e =2,0023. (2,141 mt irreálisan kicsi!) 121. Határozzuk meg egy mintában az α és β-spinállapot betöltési számainak arányát, ha B=0,3 T, a hőmérséklet pedig 25 C. g e =2,0023. (Az indukció, a hőmérséklet változhat!) (1,00135) 122. Egy 9,2231 GHz-en működő spektrométerben az atomos hidrogén ESR-spektrumának a közepe 329,12 mt-nál van. Mekkora a H-atomok g-tényezője? (2,0022) 123. Valamely gyök két ekvivalens protont tartalmaz, 3 vonalból álló ESR-spektrumában, amelyben a vonalak intenzitáseloszlása 1:2:1, a vonalak 330,2 mt, 332,5 mt és 334,8 mt térnél vannak. Mekkora a hiperfinomcstolási állandó a protonokra? Mekkora a gyök g-tényezője, ha a spektrométer mérési frekvenciája 9,319 GHz? (a H =2,3 mt, g=2,00245) 124. A benzol gyök-anionjára g=2,0025. Mekkora térnél keressük a rezonanciát, ha a műszer mérési frekvenciája 9,302 GHz? (331,89 mt) 125. Valamely gyök egyetlen mágneses magot tartalmaz, ESR-spektruma négy, egyenlő intenzitású vonalból áll. Mekkora a mag spinje? (I=3/2) 126. Mely atommagok vizsgálhatók mágneses magrezonancia-spektroszkópiával? 127. Hányféleképpen orientálódhat egy I spinű mag mágneses térben? 128. Adja meg a mágneses magok energiaszintjeit B indukciójú mágneses térben! 129. A mágneses magok energiaszintjét megadó összefüggés, és a speciális kiválasztási szabály segítségével vezesse le az NMR színkép rezonancia-feltételét! 130. Mi az a Larmor-frekvencia?

7 131. A 32 S-mag spinje 3/2, g-tényezője pedig 0,4289. Határozza meg a magspin lehetséges állapotainak energiáját 7,500 T indukciójú mágneses térben! (E(±3/2)= ±2, J; E(±1/2)= ±8, J) 132. Határozzuk meg, hogy 15,00 T indukciójú mágneses térben mekkora energiakülönbség van a 14 N-mag legmagasabb és legalacsonyabb spinállapota között. I=1, g N =0,4036. (6, J) 133. Határozzuk meg, hogy milyen mágneses tér tesz eleget a rezonancia-feltételnek 150,0 MHz-es rádiófrekvenciás térrel besugárzott protonok esetében! I=½, g N =5,586. (3,5226 T) 134. Mekkora mágneses tér kellene ahhoz, hogy egy ESR-spektrométerrel (ν=9 GHz) 1 H-NMR-t figyelhessünk meg? Az 1 H mag g-tényezője 5,586. (211,36 T irreálisan nagy!) 135. Miért nem azonos frekvenciánál mérhetők az azonos rendszámú mágneses magok jele? 136. Definiálja a kémiai eltolódást az NMR spektroszkópiában! Miért szükséges a bevezetése? 137. Mi befolyásolja egy mágneses mag árnyékolását, mik az árnyékolási tényező fő összetevői? 138. Hogyan változik a mágneses mag kémiai eltolódása a szomszédos magok induktív hatásának eredményeként? 139. Hogyan változik a mágneses mag kémiai eltolódása, a mag oxidációs állapotának a változásával? 140. Mi az ún. anizotróp szomszédcsoport hatás? 141. Milyen típusú csoportoknak van anizotróp saját mágneses tere? 142. Mi hozza létre az NMR-spektrum finomszerkezetét? 143. Milyen kölcsönhatások révén valósul meg a spin-spin csatolás? 144. Hogyan működik a spinpolarizációs mechanizmus két mag között? 145. Mitől függ a spin-spin csatolási állandó nagysága? 146. Mikor nevezzük az atommagok egy csoportját kémiailag ekvivalensnek? 147. Mikor nevezzük az atommagok egy csoportját mágnesesen ekvivalensnek? 148. Mi a feltétele annak, hogy egy spinrendszer elsőrendben felhasadt NMR színképet eredményezzen? 149. Elemezze ki, hogy milyen spinrendszer eredménye az az 1 H-NMR színkép, amelyben a sávokra az alábbi táblázatban megadott adatok jellemzők. Adja meg a kémiai eltolódás(oka)t, az 3 J HH = csatolási állandó(ka)t. A készülék mérési frekvenciája ν o = 240 MHz. Nr. ν-ν o /Hz Rel.int. intenz

8 150. Vázolja föl egy A 2 X 3 homonukleáris spinrendszer pálcika NMR-spektrumát, ha I A = I X = ½, δ(a) = 2 ppm, δ(x) = 4 ppm, a csatolási állandó 3 J HH = 8 Hz, és a mérési frekvencia ν o = 60 MHz. Tüntesse föl a vonalak helyét és intenzitását is! (Az adatok bármelyike eltérő lehet a fentiektől.) 151. Milyen körülmények között változhat egy nem elsőrendben felhasadt spektrum elsőrendűvé? 152. Miért előnyös minél nagyobb mágneses teret alkalmazni az NMR-spektrométerekben? 153. Az acetaldehidben a CH3-csoport protonjainak kémiai eltolódása δ=2,20 ppm, a CHO-csoportbeli protoné pedig δ=9,80 ppm. Hány hertz frekvenciakülönbség van a két csoport protonjainak rezonanciajele között a) 60 MHz-en, b) 350 MHz-en működő spektrométer esetében? 154. Az előző feladat adatait felhasználva rajzoljuk fel a molekula pálcika spektrumát az a) 60 MHz-en, b) 350 MHz-en működő spektrométer esetében, ha a csatolási állandó 3 J HH = 2,90 Hz Hogyan befolyásolják az NMR sávok alakját a kémiai cserefolyamatok? Mi a hatása a lassú, a közepes, és az igen gyors cserének? 156. Hogyan befolyásolja a belső rotáció, a konformáció változása az érintett magok NMR jelét? 157. Mi a feltétele annak, hogy a konformáció változás sebességének növekedése miatt bekövetkezik a két sáv összeolvadása, koaleszcenciája? 158. Egy molekula konformereinek egyedi spektrumait akarjuk mérni, de a jelek egybeolvadnak. Hogyan kell változtatnunk a kísérleti körülményeket? 159. Valamely molekula kétféle alakjának élettartama 200 ms. A két konformer rezonanciafrekvenciájának különbsége 90,0 Hz egy 100 MHz-es NMR-készülékben. Állapítsa meg, hogy az adott készülékben egybeolvad-e a két spektrumvonal! (τ koal. =5ms azaz nem olvadnak össze, vagy δν= 0,7958 Hz azaz Δν >> δν, tehát nem olvadhatnak össze!) 160. Számítsa ki, hogy milyen élettartam, illetve sebességi állandójú belső rotáció eredményeként következik be az egymástól 40 Hz-re lévő két jel koaleszcenciája? (τ=0,01125 s, k=88,86 s -1 ) 161. Definiálja az NMR jelenségek szemléltetésére használt ún. laboratóriumi koordinátarendszert! 162. Definiálja az NMR jelenségek szemléltetésére használt ún. forgó koordinátarendszert! 163. Hogyan írja le a klasszikus elektrodinamika a síkban polarizált fényt? 164. Mutassa be, a forgó koordinátarendszerben, a rezonáns, síkban polározott, rádiófrekvenciás besugárzás hatását az egyes mágnesezettségi komponensek változására! 165. Milyen hatással van a π/2 (90 fokos) impulzus a mágnesezettség különböző komponenseire? 166. Milyen következményekkel jár a π/2 (90 fokos) impulzus az I=½ spinű mag két állapotának a populációjára, benépesítettségére? 167. Milyen hatással van a π (180 fokos) impulzus a mágnesezettség z-irányú komponensére? 168. Milyen következményekkel jár a π (180 fokos) impulzus az I=½ spinű mag két állapotának a populációjára, benépesítettségére? 169. Mi a spin-rács, illetve longitudinális relaxáció?

9 170. Hogyan változik a mágnesezettség z-irányú komponense egy π/2 (90 fokos) impulzus, a rádiófrekvenciás tér kikapcsolása után? 171. Mi a longitudinális relaxációs idő (T 1 )? 172. Mennyi idő alatt épül vissza a mágnesezettség z-irányú komponensének 90%-a egy π/2 impulzus után, ha, a longitudinális relaxációs idő, T 1 = 4,18 s? (t= 9,625 s) 173. Mi a spin-spin, illetve transzverzális relaxáció? 174. Hogyan változik a mágnesezettség xy-irányú komponense ideális esetben, egy π/2 (90 fokos) impulzus, a rádiófrekvenciás tér kikapcsolása után? 175. Mi a transzverzális relaxációs idő (T 2 )? 176. Hogyan változik a mágnesezettség xy-irányú komponense valós körülmények közt, egy π/2 (90 fokos) impulzus, a rádiófrekvenciás tér kikapcsolása után? 177. Mi az effektív transzverzális relaxációs idő (T 2 *)? 178. Mennyi idő alatt csökken az xy-síkbeli mágnesezettség az 1/5 részére, ha az effektív transzverzális relaxációs idő T 2 *= 3,2 s? (t= 5,15 s) 179. Mi a FID, a Free Induction Decay? Mire szolgál? 180. Miért, és milyen irányban tér el az effektív és a valós transzverzális relaxációs idő egymástól? 181. Mi a quadrature detection? 182. Adja meg a T 2 mérésére szolgáló, Carr-Purcell impulzussorozatot! Elemezze az egyes szakaszok hatását a mágnesezettség különböző komponenseire! 183. Adja meg a T 1 mérésére szolgáló impulzussorozatot! Elemezze az egyes szakaszok hatását a mágnesezettség különböző komponenseire! 184. Milyen problémákkal kell számolnunk a 13 C magok NMR jelének mérésekor? 185. Mi a szelektív és a szélessávú (broad band) lecsatolás (decoupling)? Mi a hatásuk? 186. Hogyan hajtjuk végre a 13 C és az 1 H magok közötti széles sávú lecsatolást? 187. Milyen kölcsönhatáson alapul a NOE (Nuclear Overhauser Effect)? Milyen eredménnyel jár a vizsgált mag intenzitására? 188. Mi a különbség a 13 C és az 1 H magok közötti széles sávú lecsatolást, és a NOE-t eredményező kísérlet között? 189. Mi dönti el, hogy milyen hatásos a NOE kísérlet egy mag jelének intenzitásnövelésében? Mindenféle mag esetében ajánlott? Miért? 190. Mi a feltétele a jelintenzitás növeléséhez használt polarizáció transzfer (Polarisation Transfer) jelenség használatának? Milyen típusú magok esetében használható? 191. Milyen lehetőségünk van a 13 C-NMR színképben a magok rendűségének a meghatározására? 192. Ismertesse az APT szekvenciát! Mi az eredménye a színképben? 193. Melyek a klasszikus értelemben is 2D-NMR színkép létrehozását eredményező pulzussorozat szakaszai? 194. Mi jellemzi a 2D-NMR színképet eredményező pulzussorozat előkészítő (Preparation) szakaszát? 195. Mi jellemzi a 2D-NMR színképet eredményező pulzussorozat kifejlesztő (Evolution)

10 szakaszát? 196. Mi jellemzi a 2D-NMR színképet eredményező pulzussorozat keverés nevű (Mixing) szakaszát? 197. Mi történik a 2D-NMR színképet eredményező pulzussorozat detektáló (Detection) szakaszában? 198. Melyek a 2D-NMR kísérletek fő típusai? 199. Mi a célja a COSY szekvenciának? 200. Rajzolja fel az AB spinrendszer COSY színképének a vázlatát! Nevezze meg az egyes csúcstípusokat! 201. Mi az eredménye a J-spektroszkópiáknak? 202. Milyen körülmények között mérik az MRI elsődleges jeleit? Milyen információt tartalmaz ez a jel, a képalkotási eljárások alkalmazása előtt?

Fizikai kémia Részecskék mágneses térben, ESR spektroszkópia. Részecskék mágneses térben. Részecskék mágneses térben

Fizikai kémia Részecskék mágneses térben, ESR spektroszkópia. Részecskék mágneses térben. Részecskék mágneses térben 06.08.. Fizikai kémia. 3. Részecskék mágneses térben, ESR spektroszkópia Dr. Berkesi Ottó SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke 05 Részecskék mágneses térben A részecskék mágneses térben ugyanúgy

Részletesebben

Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia

Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia Paramágneses anyagok vizsgáló módszere. A mágneses momentum iránykvantáltságán alapul. A mágneses momentum energiája B indukciójú mágneses térben E m S μ z

Részletesebben

Mágneses módszerek a mőszeres analitikában

Mágneses módszerek a mőszeres analitikában Mágneses módszerek a mőszeres analitikában NMR, ESR: mágneses momentummal rendelkezı anyagok minıségi és mennyiségi meghatározására alkalmas analitikai módszer Atommag spin állapotok közötti energiaátmenetek:

Részletesebben

Mágneses módszerek a műszeres analitikában

Mágneses módszerek a műszeres analitikában Mágneses módszerek a műszeres analitikában NMR, ESR: mágneses momentummal rendelkező anyagok minőségi és mennyiségi meghatározására alkalmas Atommag spin állapotok közötti energiaátmenetek: NMR (magmágneses

Részletesebben

A különböző anyagok mágneses térrel is kölcsönhatásba lépnek, ugyanúgy, ahogy az elektromos térrel. Ez a kölcsönhatás szintén kétféle lehet.

A különböző anyagok mágneses térrel is kölcsönhatásba lépnek, ugyanúgy, ahogy az elektromos térrel. Ez a kölcsönhatás szintén kétféle lehet. 1 A különböző anyagok mágneses térrel is kölcsönhatásba lépnek, ugyanúgy, ahogy az elektromos térrel. Ez a kölcsönhatás szintén kétféle lehet. A legjobban az ún. Gouy-mérlegben való viselkedés példázza

Részletesebben

Fizikai kémia Mágneses magrezonancia spektroszkópia alapjai. Mágneses magrezonancia - NMR. Mágneses magrezonancia - NMR

Fizikai kémia Mágneses magrezonancia spektroszkópia alapjai. Mágneses magrezonancia - NMR. Mágneses magrezonancia - NMR Fizikai kémia 2.. Mágneses magrezonancia spektroszkópia alapjai Dr. Berkesi Ottó SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke 205 Mágneses magrezonancia - NMR Amint azt a korábbiakban megismertük a molekulákban

Részletesebben

Biomolekuláris szerkezeti dinamika

Biomolekuláris szerkezeti dinamika Kísérletek, mérések célja Biomolekuláris szerkezeti dinamika Kellermayer Miklós Biomolekuláris szerkezet és működés pontosabb megismerése (folyamatok, állapotok, átmenetek, kölcsönhatások, stb.) Rádióspektroszkópiák

Részletesebben

Mi mindenről tanúskodik a Me-OH néhány NMR spektruma

Mi mindenről tanúskodik a Me-OH néhány NMR spektruma Mi mindenről tanúskodik a Me-OH néhány NMR spektruma lcélok és fogalmak: l- az NMR-rezonancia frekvencia (jel), a kémiai környezete, a kémiai eltolódás, l- az 1 H-NMR spektrum, l- az -OH és a -CH 3 csoportokban

Részletesebben

Műszeres analitika II. (TKBE0532)

Műszeres analitika II. (TKBE0532) Műszeres analitika II. (TKBE0532) 7. előadás NMR spektroszkópia Dr. Andrási Melinda Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék NMR, Nuclear Magnetic

Részletesebben

Elektronszínképek Ultraibolya- és látható spektroszkópia

Elektronszínképek Ultraibolya- és látható spektroszkópia Elektronszínképek Ultraibolya- és látható spektroszkópia Elektronátmenetek elektromos dipólus-átmenetek (a molekula változó dipólusmomentuma lép kölcsönhatásba az elektromágneses sugárzás elektromos terével)

Részletesebben

Biomolekuláris szerkezeti dinamika

Biomolekuláris szerkezeti dinamika Kísérletek, mérések célja Biomolekuláris szerkezeti dinamika Kellermayer Miklós Biomolekuláris szerkezet és működés pontosabb megismerése (folyamatok, állapotok, átmenetek, kölcsönhatások, mozgások, stb.)

Részletesebben

Szerves oldott anyagok molekuláris spektroszkópiájának alapjai

Szerves oldott anyagok molekuláris spektroszkópiájának alapjai Szerves oldott anyagok molekuláris spektroszkópiájának alapjai 1. Oldott molekulában lejátszódó energetikai jelenségek a Jablonski féle energia diagram alapján 2. Példák oldatok abszorpciójára és fotolumineszcenciájára

Részletesebben

Átmenetifém-komplexek ESR-spektrumának jellemzıi

Átmenetifém-komplexek ESR-spektrumának jellemzıi Átmenetifém-komplexek ESR-spektrumának jellemzıi A párosítatlan elektron d-pályán van. Kevéssé delokalizálódik a fémionról, a fém-donoratom kötések meglehetısen ionos jellegőek. A spin-pálya csatolás viszonylag

Részletesebben

Magmágneses rezonancia (NMR) és elektronspinrezonancia (ESR) alapjai

Magmágneses rezonancia (NMR) és elektronspinrezonancia (ESR) alapjai Magmágneses rezonancia (NMR) és elektronspinrezonancia (ESR) alapjai Dóczy-Bodnár Andrea 2011. szeptember 28. Magmágneses rezonanciához kapcsolódó Nobel-díjak * Otto Stern, USA: Nobel Prize in Physics

Részletesebben

Műszeres analitika II. (TKBE0532)

Műszeres analitika II. (TKBE0532) Műszeres analitika II. (TKBE0532) 4. előadás Spektroszkópia alapjai Dr. Andrási Melinda Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék A fény elektromágneses

Részletesebben

Dóczy-Bodnár Andrea október 3. Magmágneses rezonancia (NMR) és elektronspinrezonancia (ESR) alapjai

Dóczy-Bodnár Andrea október 3. Magmágneses rezonancia (NMR) és elektronspinrezonancia (ESR) alapjai Dóczy-Bodnár Andrea 2012. október 3. Magmágneses rezonancia (NMR) és elektronspinrezonancia (ESR) alapjai Atommagok saját impulzusmomentuma (spin) protonok, neutronok (elektronhoz hasonlóan) saját impulzusmomentum

Részletesebben

Térjünk vissza a mágneses momentumok viselkedésének a leírásához, hogy megértsük a modern, Fourier-transzformációs NMR spektrométer működési elvének

Térjünk vissza a mágneses momentumok viselkedésének a leírásához, hogy megértsük a modern, Fourier-transzformációs NMR spektrométer működési elvének 1 Térjünk vissza a mágneses momentumok viselkedésének a leírásához, hogy megértsük a modern, Fourier-transzformációs NMR spektrométer működési elvének a megértéséhez. A jelenségeket két egymással szoros

Részletesebben

5.4. Elektronspektroszkópia

5.4. Elektronspektroszkópia 5.4. Elektronspektroszkópia Két módszer: UV-VIS spektroszkópia: M + hν M PES, XPS (ESCA): M + hν M + + e 5.4.1. UV-VIS ultraibolya-látható spektroszkópia Alapelvek: l. fizikai kémia és műszeres analitika

Részletesebben

Abszorpció, emlékeztetõ

Abszorpció, emlékeztetõ Hogyan készültek ezek a képek? PÉCI TUDMÁNYEGYETEM ÁLTALÁN RVTUDMÁNYI KAR Fluoreszcencia spektroszkópia (Nyitrai Miklós; február.) Lumineszcencia - elemi lépések Abszorpció, emlékeztetõ Energia elnyelése

Részletesebben

Műszeres analitika. Abrankó László. Molekulaspektroszkópia. Kémiai élelmiszervizsgálati módszerek csoportosítása

Műszeres analitika. Abrankó László. Molekulaspektroszkópia. Kémiai élelmiszervizsgálati módszerek csoportosítása Abrankó László Műszeres analitika Molekulaspektroszkópia Minőségi elemzés Kvalitatív Cél: Meghatározni, hogy egy adott mintában jelen vannak-e bizonyos ismert komponensek. Vagy ismeretlen komponensek azonosítása

Részletesebben

Szerves vegyületek szerkezetfelderítése NMR spektroszkópia

Szerves vegyületek szerkezetfelderítése NMR spektroszkópia Szerves vegyületek szerkezetfelderítése NMR spektroszkópia Az anyag összeállításához Krajsovszky Gábor, Mátyus Péter és Perczel András diáit is felhasználtuk. 1 (hullámhossz) -sugárzás röntgensugárzás

Részletesebben

A fény és az anyag kölcsönhatása

A fény és az anyag kölcsönhatása A fény és az anyag kölcsönhatása Bohr-feltétel : E = E 2 E 1 = hν abszorpció foton (hν) E 2 E 2 E 1 E 1 E 2 E 2 spontán emisszió E 1 E 1 stimulált (kényszerített) emisszió E 2 E 2 E 1 E 1 Emissziós és

Részletesebben

Lumineszcencia. Lumineszcencia. mindenütt. Lumineszcencia mindenütt. Lumineszcencia mindenütt. Alapjai, tulajdonságai, mérése. Kellermayer Miklós

Lumineszcencia. Lumineszcencia. mindenütt. Lumineszcencia mindenütt. Lumineszcencia mindenütt. Alapjai, tulajdonságai, mérése. Kellermayer Miklós Alapjai, tulajdonságai, mérése Kellermayer Miklós Fotolumineszcencia Radiolumineszcencia Fotolumineszcencia Radiolumineszcencia Aurora borrealis (sarki fény) Biolumineszcencia GFP-egér Biolumineszcencia

Részletesebben

Hogyan bírhatjuk szóra a molekulákat, avagy mi is az a spektroszkópia?

Hogyan bírhatjuk szóra a molekulákat, avagy mi is az a spektroszkópia? Hogyan bírhatjuk szóra a molekulákat, avagy mi is az a spektroszkópia? Prof. Túri László (ELTE, Kémiai Intézet) turi@chem.elte.hu 2012. november 19. Szent László Gimnázium Önképzőkör 1 Kapcsolódási pontok

Részletesebben

Spektroszkópiai módszerek 2.

Spektroszkópiai módszerek 2. Spektroszkópiai módszerek 2. NMR spektroszkópia magspinek rendeződése külső mágneses tér hatására az eredő magspin nem nulla, ha a magot alkotó nukleonok közül legalább az egyik páratlan a szerves kémiában

Részletesebben

1D multipulzus NMR kísérletek

1D multipulzus NMR kísérletek D multipulzus NMR kísérletek Rohonczy János ELTE, Szervetlen Kémia Tanszék Modern szerkezetkutatási módszerek elıadás 202. . Protonlecsatolt heteronukleáris mérések Elv 3 C mag detektálása alatt a protoncsatornán

Részletesebben

Név... intenzitás abszorbancia moláris extinkciós. A Wien-féle eltolódási törvény szerint az abszolút fekete test maximális emisszióképességéhez

Név... intenzitás abszorbancia moláris extinkciós. A Wien-féle eltolódási törvény szerint az abszolút fekete test maximális emisszióképességéhez A Név... Válassza ki a helyes mértékegységeket! állandó intenzitás abszorbancia moláris extinkciós A) J s -1 - l mol -1 cm B) W g/cm 3 - C) J s -1 m -2 - l mol -1 cm -1 D) J m -2 cm - A Wien-féle eltolódási

Részletesebben

Az elektromágneses hullámok

Az elektromágneses hullámok 203. október Az elektromágneses hullámok PTE ÁOK Biofizikai Intézet Kutatók fizikusok, kémikusok, asztronómusok Sir Isaac Newton Sir William Herschel Johann Wilhelm Ritter Joseph von Fraunhofer Robert

Részletesebben

MÁGNESES MAGREZONANCIA A KÉMIÁBAN, GYÓGYSZERÉSZETBEN, ORVOSTUDOMÁNYBAN

MÁGNESES MAGREZONANCIA A KÉMIÁBAN, GYÓGYSZERÉSZETBEN, ORVOSTUDOMÁNYBAN MÁGNESES MAGREZONANIA A KÉMIÁBAN, GYÓGYSZERÉSZETBEN, ORVOSTUDOMÁNYBAN 1) A jelenség 2) Nuclear Magnetic Resonance (NMR) 3) Magnetic Resonance Imaging (MRI) 4) Magnetic Resonance Spectroscopy (MRS) NMR

Részletesebben

Mágneses magrezonancia (NMR) spektroszkópiák

Mágneses magrezonancia (NMR) spektroszkópiák 1 A szerves vegyületek szerkezetének meghatározására kezdetben az elemi analízist és az analógiákon alapuló szerkezetbizonyító szintézist illetve lebontást alkalmazták. Bonyolultabb vegyületek szerkezetének

Részletesebben

MÁGNESES MAGREZONANCIA A KÉMIÁBAN, GYÓGYSZERÉSZETBEN, ORVOSTUDOMÁNYBAN

MÁGNESES MAGREZONANCIA A KÉMIÁBAN, GYÓGYSZERÉSZETBEN, ORVOSTUDOMÁNYBAN MÁGNESES MAGREZONANIA A KÉMIÁBAN, GYÓGYSZERÉSZETBEN, ORVOSTUDOMÁNYBAN 1) A jelenség 2) Nuclear Magnetic Resonance (NMR) 3) Magnetic Resonance Imaging (MRI) 4) Magnetic Resonance Spectroscopy (MRS) NMR

Részletesebben

2, = 5221 K (7.2)

2, = 5221 K (7.2) 7. Gyakorlat 4A-7 Az emberi szem kb. 555 nm hullámhossznál a Iegnagyobb érzékenységű. Adjuk meg annak a fekete testnek a hőmérsékletét, amely sugárzásának a spektrális teljesitménye ezen a hullámhosszon

Részletesebben

Átmenetifém-komplexek mágneses momentuma

Átmenetifém-komplexek mágneses momentuma Átmenetifém-komplexek mágneses momentuma Csakspin-momentum μ g e S(S 1) μ B μ n(n 2) μ B A komplexek mágneses momentuma többnyire közel van ahhoz a csakspin-momentum értékhez, ami az adott elektronkonfigurációjú

Részletesebben

lásd: enantiotóp, diasztereotóp

lásd: enantiotóp, diasztereotóp anizokrón anisochronous árnyékolási állandó shielding constant árnyékolási járulékok és empirikus értelmezésük shielding contributions diamágneses és paramágneses árnyékolás diamagnetic and paramagnetic

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. március 2. A mérés száma és címe: 5. Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 2009. március 5. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet

Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Az atomok színképe (1) A fehér fény komponensekre bontható: http://en.wikipedia.org/wiki/spectrum

Részletesebben

Mézerek és lézerek. Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19.

Mézerek és lézerek. Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19. és lézerek Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19. Fény és anyag kölcsönhatása 2 / 19 Fény és anyag kölcsönhatása Fény és anyag kölcsönhatása E 2 (1) (2) (3) E 1 (1) gerjesztés (2) spontán

Részletesebben

Magmágneses rezonancia. alapjai. Magmágneses rezonanciához kapcsolódó Nobel-díjak. γ N = = giromágneses hányados. v v

Magmágneses rezonancia. alapjai. Magmágneses rezonanciához kapcsolódó Nobel-díjak. γ N = = giromágneses hányados. v v Magmágneses rezonancia (MR) és elektronspinrezonancia (ESR) alapjai Dóczy-Bodnár Andrea 211. szeptember 28. Magmágneses rezonanciához kapcsolódó obel-díjak * Otto Stern, USA: obel Prize in Physics 1943,

Részletesebben

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István OPTIKA Fénykibocsátás mechanizmusa Dr. Seres István Bohr modell Niels Bohr (19) Rutherford felfedezte az atommagot, és igazolta, hogy negatív töltésű elektronok keringenek körülötte. Niels Bohr Bohr ezt

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 28. március 18. A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 28. március 26. A mérést végezte: 1/7 A mérés leírása:

Részletesebben

A nehézfémek növényi vízháztartásra gyakorolt hatásának vizsgálata Mágneses Rezonancia készülékkel. Készítette: Jakusch Pál Környezettudós

A nehézfémek növényi vízháztartásra gyakorolt hatásának vizsgálata Mágneses Rezonancia készülékkel. Készítette: Jakusch Pál Környezettudós A nehézfémek növényi vízháztartásra gyakorolt hatásának vizsgálata Mágneses Rezonancia készülékkel Készítette: Jakusch Pál Környezettudós Célkitűzés MR készülék növényélettani célú alkalmazása Kontroll

Részletesebben

Készítette: NÁDOR JUDIT. Témavezető: Dr. HOMONNAY ZOLTÁN. ELTE TTK, Analitikai Kémia Tanszék 2010

Készítette: NÁDOR JUDIT. Témavezető: Dr. HOMONNAY ZOLTÁN. ELTE TTK, Analitikai Kémia Tanszék 2010 Készítette: NÁDOR JUDIT Témavezető: Dr. HOMONNAY ZOLTÁN ELTE TTK, Analitikai Kémia Tanszék 2010 Bevezetés, célkitűzés Mössbauer-spektroszkópia Kísérleti előzmények Mérések és eredmények Összefoglalás EDTA

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. okt. 25. A mérés száma és címe: 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Értékelés: A beadás dátuma: 2011. nov. 16. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

KÉMIAI ANYAGSZERKEZETTAN

KÉMIAI ANYAGSZERKEZETTAN KÉMIAI ANYAGSZERKEZETTAN (Ábragyűjtemény) / tanév /. BEVEZETÉS.. ábra. A Fraunhofer-vonalak a Nap színképében Minta omorú holografikus rács Rések Fényforrás Fotódiódatömb.. ábra. Egyutas UV-látható abszorpciós

Részletesebben

Fermi Dirac statisztika elemei

Fermi Dirac statisztika elemei Fermi Dirac statisztika elemei A Fermi Dirac statisztika alapjai Nagy részecskeszámú rendszerek fizikai jellemzéséhez statisztikai leírást kell alkalmazni. (Pl. gázokra érvényes klasszikus statisztika

Részletesebben

2. ZH IV I.

2. ZH IV I. Fizikai kémia 2. ZH IV. kérdések 2018-19. I. félévtől Szükséges adatok és állandók: k=1,38066 10-23 JK; c= 2,99792458 10 8 m/s; e= 1,602177 10-19 C; h=6,62608 10-34 Js; N A= 6,02214 10 23 mol -1 ; me=

Részletesebben

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el.

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el. 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Energetikai mérnöki alapszak Mérnöki fizika 2. ZH NÉV:.. 2018. május 15. Neptun kód:... g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus

Részletesebben

http://www.nature.com 1) Magerő-sugár: a magközéppontból mért távolság, ameddig a magerők hatótávolsága terjed. Rutherford-szórásból határozható meg. R=1,4 x 10-13 A 1/3 cm Az atommag terének potenciálja

Részletesebben

A fény. Abszorpciós fotometria Fluoreszcencia spektroszkópia. A fény. A spektrumok megjelenési formái. A fény kettıs természete: Huber Tamás

A fény. Abszorpciós fotometria Fluoreszcencia spektroszkópia. A fény. A spektrumok megjelenési formái. A fény kettıs természete: Huber Tamás A fény Abszorpciós fotometria Fluoreszcencia spektroszkópia. 2010. október 19. Huber Tamás PTE ÁOK Biofizikai Intézet E A fény elektromos térerısségvektor hullámhossz A fény kettıs természete: Hullám (terjedéskor)

Részletesebben

Koherens lézerspektroszkópia adalékolt optikai egykristályokban

Koherens lézerspektroszkópia adalékolt optikai egykristályokban Koherens lézerspektroszkópia adalékolt optikai egykristályokban Kis Zsolt MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont H-1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33 2015. június 8. Hogyan nyerjünk információt egyes

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Radioaktivitás Biofizika előadások 2013 december Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal PTE ÁOK Biofizikai Intézet, Orbán József Összefoglaló radioaktivitás alapok Nukleononkénti kötési energia (MeV) Egy

Részletesebben

Sohár Pál Varázslat, amitől láthatóvá válnak és életre kelnek a molekulák: Az NMR spektroszkópia

Sohár Pál Varázslat, amitől láthatóvá válnak és életre kelnek a molekulák: Az NMR spektroszkópia MTA -ELTE FEÉRJEMODELLEZŐ KUTATÓCSOPORT - ÁLTALÁNOS ÉS SZERVETLEN KÉMIAI TANSZÉK EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Sohár Pál Varázslat, amitől láthatóvá válnak és életre kelnek a molekulák: Az NMR spektroszkópia

Részletesebben

Mágneses rezonanciás képalkotás AZ MRI elve, fizikai alapok

Mágneses rezonanciás képalkotás AZ MRI elve, fizikai alapok MR-ALAPTANFOLYAM 2011 SZEGED Mágneses rezonanciás képalkotás AZ MRI elve, fizikai alapok Martos János Országos Idegtudományi Intézet Az agy MR vizsgálata A gerinc MR vizsgálata Felix Bloch Edward Mills

Részletesebben

ESR színképek értékelése és molekulaszerkezeti értelmezése

ESR színképek értékelése és molekulaszerkezeti értelmezése ESR színképek értékelése és molekulaszerkezeti értelmezése Elméleti alap: Atkins: Fizikai Kémia II, 187-188, 146, 1410, 152 158 fejezetek A gyakorlat során egy párosítatlan elektronnal rendelkező benzoszemikinon

Részletesebben

I. Az NMR spektrométer

I. Az NMR spektrométer I. Az NMR spektrométer I. Az NMR spektrométer fő részei Rádióelektronikai konzol Munkaállomás Mágnes 2 I. Ultra-árnyékolt mágnesek Kettős szupravezető tekerccsel csökkenthető a mágnes szórt tere. Kisebb

Részletesebben

Stern Gerlach kísérlet. Készítette: Kiss Éva

Stern Gerlach kísérlet. Készítette: Kiss Éva Stern Gerlach kísérlet Készítette: Kiss Éva Történelmi áttekintés 1890. Thomson-féle atommodell ( mazsolás puding ) 1909-1911. Rutherford modell (bolygó hasonlat) Bohr-féle atommodell Frank-Hertz kísérlet

Részletesebben

Elektronspin rezonancia

Elektronspin rezonancia Elektronspin rezonancia jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika MSc I. Mérés vezetıje: Kürti Jenı Mérés dátuma: 2010. november 25. Leadás dátuma: 2010. december 9. 1. A mérés célja Az elektronspin mágneses rezonancia

Részletesebben

9. Fotoelektron-spektroszkópia

9. Fotoelektron-spektroszkópia 9/1 9. Fotoelektron-spektroszkópia 9.1. ábra. Fotoelektron-spektroszkópiai módszerek 9.2. ábra. UP-spektrométer vázlata 9/2 9.3. ábra. N 2 -fotoelektron-spektrum 9.4. ábra. 2:1 mólarányú CO-CO 2 gázelegy

Részletesebben

Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia

Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia E m S Elektronspinrezonancia (ESR) - spektroszkópia Paramágneses anyagok vizsgáló módszere. A mágneses momentum iránykvantáltságán alapul. A mágneses momentum energiája B indukciójú mágneses térben = µ

Részletesebben

ATOMMODELLEK, SZÍNKÉP, KVANTUMSZÁMOK. Kalocsai Angéla, Kozma Enikő

ATOMMODELLEK, SZÍNKÉP, KVANTUMSZÁMOK. Kalocsai Angéla, Kozma Enikő ATOMMODELLEK, SZÍNKÉP, KVANTUMSZÁMOK Kalocsai Angéla, Kozma Enikő RUTHERFORD-FÉLE ATOMMODELL HIBÁI Elektromágneses sugárzáselmélettel ellentmondásban van Mivel: a keringő elektronok gyorsulnak Energiamegmaradás

Részletesebben

Alkalmazott spektroszkópia

Alkalmazott spektroszkópia Alkalmazott spektroszkópia 009 Bányai István MR és a fémionok: koordinációs kémiai alkalmazások Bányai István Debreceni Egyetem TEK Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék A mágnesség A mágneses erő: F pp

Részletesebben

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (a) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: november 15. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (a) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: november 15. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 4. (a) Kvantummechanika Utolsó módosítás: 2015. november 15. 1 Előzmények Az atomok színképe (1) A fehér fény komponensekre bontható: http://en.wikipedia.org/wiki/spectrum

Részletesebben

Fluoreszcencia módszerek (Kioltás, Anizotrópia, FRET)

Fluoreszcencia módszerek (Kioltás, Anizotrópia, FRET) Fluoreszcencia módszerek (Kioltás, Anizotrópia, FRET) Biofizika szeminárium PTE ÁOK Biofizikai Intézet Huber Tamás 2014. 02. 11-13. A gerjesztett állapotú elektron lecsengési lehetőségei Gerjesztés Fluoreszcencia

Részletesebben

Az NMR spektroszkópia a fehérjék szolgálatában. Bodor Andrea. ELTE Szerkezeti Kémia és Biológia Laboratórium Visegrád

Az NMR spektroszkópia a fehérjék szolgálatában. Bodor Andrea. ELTE Szerkezeti Kémia és Biológia Laboratórium Visegrád Az NMR spektroszkópia a fehérjék szolgálatában Bodor Andrea ELTE Szerkezeti Kémia és Biológia Laboratórium 2011.01.18. Visegrád Nobel díjak tükrében 1952 Fizika: Módszer és elméleti alapok Felix Bloch

Részletesebben

Speciális fluoreszcencia spektroszkópiai módszerek

Speciális fluoreszcencia spektroszkópiai módszerek Speciális fluoreszcencia spektroszkópiai módszerek Fluoreszcencia kioltás Fluoreszcencia Rezonancia Energia Transzfer (FRET), Lumineszcencia A molekuláknak azt a fényemisszióját, melyet a valamilyen módon

Részletesebben

Atomfizika. Az atommag szerkezete. Radioaktivitás Biofizika, Nyitrai Miklós

Atomfizika. Az atommag szerkezete. Radioaktivitás Biofizika, Nyitrai Miklós Atomfizika. Az atommag szerkezete. Radioaktivitás. 2010. 10. 13. Biofizika, Nyitrai Miklós Összefoglalás Atommag alkotói, szerkezete; Erős vagy magkölcsönhatás; Tömegdefektus. A kölcsönhatások világképe

Részletesebben

Szerves spektroszkópia

Szerves spektroszkópia Szerves spektroszkópia ETR kód: kv1n1es5 Típus: kötelezően választható előadás (BSC, 5. félév) Heti óraszám: 2, Kreditérték: 2 Tantárgyfelelős: Vass Elemér Az előadás célkitűzése A szerves vegyületek szerkezetvizsgálatában

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont)

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1. 2. 3. Mondat E1 E2 NÉV: Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, 2017. december 05. Neptun kód: Aláírás: g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus /

Részletesebben

Rádióspektroszkópiai módszerek

Rádióspektroszkópiai módszerek Rádióspektroszkópiai módszerek NMR : Nuclear magneic resonance : magmágneses rezonancia ESR : electron spin resonance: elektronspin-rezonancia Mikrohullámú spektroszkópia Schay G. Rádióspektroszkópia elég

Részletesebben

M N. a. Spin = saját impulzus momentum vektor: L L nagysága:

M N. a. Spin = saját impulzus momentum vektor: L L nagysága: Az MR és MRI alapjai Magmágneses Rezonancia Spektroszkópia (MR) és Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI) uclear Magnetic Resonance: Alapelv felfedezéséért Fizikai obel díj, 1952 Felix Bloch és Edward M.

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés J.J. Thomson (1897) Katódsugárcsővel végzett kísérleteket az elektron fajlagos töltésének (e/m) meghatározására. A katódsugarat alkotó részecskét

Részletesebben

Reakciókinetika és katalízis

Reakciókinetika és katalízis Reakciókinetika és katalízis 8. előadás: 1/18 A fény hatására lejátszódó folyamatok részlépései: az elektromágneses sugárzás (foton) elnyelése ill. kibocsátása - fizikai folyamatok a gerjesztett részecskék

Részletesebben

Talián Csaba Gábor Biofizikai Intézet 2012. április 17.

Talián Csaba Gábor Biofizikai Intézet 2012. április 17. SUGÁRZÁSOK. ELEKTROMÁGNESES HULLÁMOK. Talián Csaba Gábor Biofizikai Intézet 2012. április 17. MI A SUGÁRZÁS? ENERGIA TERJEDÉSE A TÉRBEN RÉSZECSKÉK VAGY HULLÁMOK HALADÓ MOZGÁSA RÉVÉN Részecske: α-, β-sugárzás

Részletesebben

Fluoreszcencia 2. (Kioltás, Anizotrópia, FRET)

Fluoreszcencia 2. (Kioltás, Anizotrópia, FRET) Fluoreszcencia 2. (Kioltás, Anizotrópia, FRET) Gerjesztés A gerjesztett állapotú elektron lecsengési lehetőségei Fluoreszcencia 10-9 s k f Foszforeszcencia 10-3 s k ph 10-15 s Fizika-Biofizika 2. Huber

Részletesebben

Emlékeztető Paramágneses anyagok

Emlékeztető Paramágneses anyagok Emlékeztető Paramágneses anyagok Ha az eredő spinkvantumszám S 0, vagyis a részecske rendelkezik eredő spinimpulzus momentummal, akkor mágneses momentuma is van. E vektorok abszolútértéke (hossza) S S(S

Részletesebben

Lumineszcencia. Lumineszcencia. Molekulaszerkezet. Atomszerkezet

Lumineszcencia. Lumineszcencia. Molekulaszerkezet. Atomszerkezet Lumineszcencia Lumineszcencia Alapok, tulajdonságok Molekula energiája Spinállapotok Lumineszcencia típusai Lumineszcencia átmenetei A lumineszcencia paraméterei A lumineszcencia mérése Polarizáció, anizotrópia

Részletesebben

A kémiai kötés magasabb szinten

A kémiai kötés magasabb szinten A kémiai kötés magasabb szinten 13-1 Mit kell tudnia a kötéselméletnek? 13- Vegyérték kötés elmélet 13-3 Atompályák hibridizációja 13-4 Többszörös kovalens kötések 13-5 Molekulapálya elmélet 13-6 Delokalizált

Részletesebben

http://www.flickr.com Az atommag állapotait kvantummechanikai állapotfüggvénnyel írjuk le. A mag paritását ezen fv. paritása adja meg. Paritás: egy állapot tértükrözéssel szemben mutatott viselkedését

Részletesebben

Szilárdtestek mágnessége. Mágnesesen rendezett szilárdtestek

Szilárdtestek mágnessége. Mágnesesen rendezett szilárdtestek Szilárdtestek mágnessége Mágnesesen rendezett szilárdtestek 2 Mágneses anyagok Permanens atomi mágneses momentumok: irány A kétféle spin-beállású elektronok betöltöttsége különbözik (spin-polarizáció)

Részletesebben

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás Mágneses oentu, ágneses szuszceptibilitás A olekuláknak (atooknak, ionoknak) elektronszerkezetüktől függően lehet állandóan eglévő, azaz peranens ágneses oentua (ha van bennük párosítatlan elektron, azaz

Részletesebben

Kifejtendő kérdések június 13. Gyakorló feladatok

Kifejtendő kérdések június 13. Gyakorló feladatok Kifejtendő kérdések 2016. június 13. Gyakorló feladatok 1. Adott egy egyenletes térfogati töltéssel rendelkező, R sugarú gömb, melynek felületén a potenciál U 0. Az elektromos potenciál definíciója (1p)

Részletesebben

Az elektromágneses tér energiája

Az elektromágneses tér energiája Az elektromágneses tér energiája Az elektromos tér energiasűrűsége korábbról: Hasonlóképpen, a mágneses tér energiája: A tér egy adott pontjában az elektromos és mágneses terek együttes energiasűrűsége

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Fizikai kémia 2. Előzmények. A Lewis-féle kötéselmélet A VB- és az MO-elmélet, a H 2+ molekulaion

Fizikai kémia 2. Előzmények. A Lewis-féle kötéselmélet A VB- és az MO-elmélet, a H 2+ molekulaion 06.07.5. Fizikai kémia. 4. A VB- és az -elmélet, a H + molekulaion Dr. Berkesi ttó ZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke 05 Előzmények Az atomok szerkezetének kvantummehanikai leírása 90-30-as

Részletesebben

Medical Imaging 10 2009.04.07. 1. Mágneses rezonancia (MR, MRI, NMR) x B. Makroszkopikus tárgyalás

Medical Imaging 10 2009.04.07. 1. Mágneses rezonancia (MR, MRI, NMR) x B. Makroszkopikus tárgyalás Mágneses rezonancia (MR, MRI, NMR) Bloch, Purcell 1946, Nobel díj 1952. Mágneses momentum + - Mágneses térben a mágneses momentum az erővonalakkal csak meghatározott szöget zárhat be. Különböző irányokhoz

Részletesebben

Fluoreszcencia módszerek (Kioltás, Anizotrópia, FRET) Modern Biofizikai Kutatási Módszerek

Fluoreszcencia módszerek (Kioltás, Anizotrópia, FRET) Modern Biofizikai Kutatási Módszerek Fluoreszcencia módszerek (Kioltás, Anizotrópia, FRET) Modern Biofizikai Kutatási Módszerek 2012. 11. 08. Fotonok és molekulák ütközése Fény (foton) ütközése a molekulákkal fényszóródás abszorpció E=hν

Részletesebben

Fotokémiai alapfogalmak, a fotonok és a molekulák kölcsönhatása

Fotokémiai alapfogalmak, a fotonok és a molekulák kölcsönhatása Fotokémiai alapfogalmak, a fotonok és a molekulák kölcsönhatása A fotokémia tárgya A földi élet számára alapvető a Nap mint energiaforrás Termodinamika. főtétele: zárt rendszer energiája állandó Termodinamika.

Részletesebben

Orvosi Biofizika I. 12. vizsgatétel. IsmétlésI. -Fény

Orvosi Biofizika I. 12. vizsgatétel. IsmétlésI. -Fény Orvosi iofizika I. Fénysugárzásanyaggalvalókölcsönhatásai. Fényszóródás, fényabszorpció. Az abszorpciós spektrometria alapelvei. (Segítséga 12. tételmegértéséhezésmegtanulásához, továbbá a Fényabszorpció

Részletesebben

Szilárdtestek sávelmélete. Sávelmélet a szabadelektron-modell alapján

Szilárdtestek sávelmélete. Sávelmélet a szabadelektron-modell alapján Szilárdtestek sávelmélete Sávelmélet a szabadelektron-modell alapján A Fermi Dirac statisztika alapjai Nagy részecskeszámú rendszerek fizikai jellemzéséhez statisztikai leírást kell alkalmazni. (Pl. gázokra

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 011. okt. 04. A mérés száma és címe: 1. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 011. dec. 1. A mérést végezte: Domokos Zoltán Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

1. mérés: Benzolszármazékok UV spektrofotometriás vizsgálata

1. mérés: Benzolszármazékok UV spektrofotometriás vizsgálata 1. mérés: Benzolszármazékok UV spektrofotometriás vizsgálata A vegyi anyagok (atomok és molekulák) és az elektromágneses sugárzás kölcsönhatásának vizsgálata jelentős szerepet játszik ezen anyagok mind

Részletesebben

A kémiai kötés magasabb szinten

A kémiai kötés magasabb szinten A kémiai kötés magasabb szinten 11-1 Mit kell tudnia a kötéselméletnek? 11- Vegyérték kötés elmélet 11-3 Atompályák hibridizációja 11-4 Többszörös kovalens kötések 11-5 Molekulapálya elmélet 11-6 Delokalizált

Részletesebben

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Atom- és molekula-spektroszkópiás módszerek Módszer Elv Vizsgált anyag típusa Atom abszorpciós spektrofotometria (AAS) A szervetlen Lángfotometria

Részletesebben

Modern fizika vegyes tesztek

Modern fizika vegyes tesztek Modern fizika vegyes tesztek 1. Egy fotonnak és egy elektronnak ugyanakkora a hullámhossza. Melyik a helyes állítás? a) A foton lendülete (impulzusa) kisebb, mint az elektroné. b) A fotonnak és az elektronnak

Részletesebben

Bevezetés a részecske fizikába

Bevezetés a részecske fizikába Bevezetés a részecske fizikába Kölcsönhatások és azok jellemzése Kölcsönhatás Erősség Erős 1 Elektromágnes 1 / 137 10-2 Gyenge 10-12 Gravitációs 10-44 Erős kölcsönhatás Közvetítő részecske: gluonok Hatótávolság:

Részletesebben

Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben?

Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben? Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben? Szalay Péter egyetemi tanár ELTE, Kémiai Intézet Elméleti Kémiai Laboratórium Van közös bennük? Egy kis történelem

Részletesebben

Alkalmazott spektroszkópia Serra Bendegúz és Bányai István

Alkalmazott spektroszkópia Serra Bendegúz és Bányai István Alkalmazott spektroszkópia 2014 Serra Bendegúz és Bányai István A mágnesség A mágneses erő: F p1 p2 r p1 p2 C ( F C ) C áll 2 2 r r r A mágneses (dipólus) momentum: m p l ( m p l ) Ahol p a póluserősség

Részletesebben

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás 3. A kémiai kötés Kémiai kölcsönhatás ELSŐDLEGES MÁSODLAGOS OVALENS IONOS FÉMES HIDROGÉN- KÖTÉS DIPÓL- DIPÓL, ION- DIPÓL, VAN DER WAALS v. DISZPERZIÓS Kémiai kötések Na Ionos kötés Kovalens kötés Fémes

Részletesebben

A kovalens kötés polaritása

A kovalens kötés polaritása Általános és szervetlen kémia 4. hét Kovalens kötés A kovalens kötés kialakulásakor szabad atomokból molekulák jönnek létre. A molekulák létrejötte mindig energia csökkenéssel jár. A kovalens kötés polaritása

Részletesebben

N I. 02 B. Mágneses anyagvizsgálat G ép. 118 2011.11.30. A mérés dátuma: A mérés eszközei: A mérés menetének leírása:

N I. 02 B. Mágneses anyagvizsgálat G ép. 118 2011.11.30. A mérés dátuma: A mérés eszközei: A mérés menetének leírása: N I. 02 B A mérés eszközei: Számítógép Gerjesztésszabályzó toroid transzformátor Minták Mágneses anyagvizsgálat G ép. 118 A mérés menetének leírása: Beindítottuk a számtógépet, Behelyeztük a mintát a ferrotestbe.

Részletesebben