Fejezetek a klinikai onkológiából

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fejezetek a klinikai onkológiából"

Átírás

1 Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012.

2 Daganat etiológia, epidemiológia A daganatok kóroktana (daganat etiológia) és elterjedése, népességi szintű jellemzőinek megfigyelése (epidemiológia) alapja a daganatok elsődleges megelőzési és szűrési stratégiájának kidolgozásának. A daganat keletkezés feltétele a sejtek DNS állományának megváltozása, mely a daganatos jellemzők (korlátlan sejtproliferáció, invázió, áttétképződés) érvényre jutását eredményezi. A DNS károsodás kijavításának képességével valamennyi sejt rendelkezik, de amennyiben ez akár a DNS károsodások számának növekedésével vagy a javító mechanizmusok károsodásával zavart szenved, olyan végleges változások alakulnak ki a szabályozási mechanizmusban, hogy daganatsejtek keletkezhetnek. A kóros állapot létrejöttét mind külső hatások, mind veleszületett genetikai jellemzők vagy akár hibák segíthetik. A külső rákkeltő hatások között lehetnek karcinogének és promoterek. Karcinogén az a hatás, mely DNS károsodást/változást idéz elő. A promoterek a megváltozott DNS állományú sejtek számára kedvező körülményeket teremtenek, és így segítik a daganatos átalakulást. Egyetlen karcinogén hatásra nem keletkezik daganat, és a promoter hatás önmagában sem idéz elő daganatot. A folyamatos promoter hatás azonban elősegítheti a kevés karcinogén hatás mellett kialakult szerény DNS változás érvényesülését, és hasonlóképpen sokszoros karcinogén hatás is előidézheti a daganatos elfajulást. A karcinogének a sejtek génállományát megváltoztató hatások (kémiai, fizikai, biológiai behatások), lehetnek: oxidatív stresst okozó szabad gyökök, reaktív oxigén származékok, vírusok, vagy egyéb kémiai reakciók. A promoterek a megváltozott génállománnyal rendelkező sejtek számára kedvező körülményeket biztosító anyagok, pl. hormonok, gyulladásos mediátorok. A DNS változás hatására komplex szabályozási zavar alakul ki, melynek része a protoonkogének aktivációja, -ez gátnélküli sejtproliferációt okoz, és az immunrendszer, vagyis a daganatellenes védekezés hibás működése. A daganatképződés többlépcsős folyamat, melynek sebessége függ a genetikai eltéréstől és a daganatsejt környezetétől. A daganat környezeti ártalmak közül a legjelentősebbek az étkezéssel kapcsolatos tényezők (33%), a dohányzás (30%) és az UV sugárzás (10%), míg a vírus etiológia és az egyéb hatások (kemikáliák, sugárhatás) kevésbé érintenek hatalmas tömegeket. A hormonális hatások (promoter) nem választható el az egyéb etiológiai tényezőktől. Ezeknek az okoknak földrajzi megoszlása nem egyenletes. Míg a fejlett országokban nagy jelentősége van a civilizációs ártalmaknak (diéta, túlsúly, dohányzás), addig a fejlődő országokban a dohányzás mellett előtérbe kerül a vírus etiológia. Érdekes megfigyelés, hogy a migráló népességek daganatos jellemzői gyorsan (1-2 generáción belül) hasonlóvá válnak a befogadó népességéhez.

3 A táplálkozás minőségi mennyiségi jellemzői különféle, olykor nem is elkülöníthető mechanizmusokkal befolyásolhatják a rák kialakulását. A legnagyobb jelentősége a magas kalóriatartalmú étkezés mellett kialakuló túlsúlynak, illetve úgynevezett viszcerális syndromának van. Az energia egyensúly megbomlása kedvez a népbetegségnek számító emlő-, colorectalis, prosztata és endometrium rák kedvez. A viszcerális syndroma velejárójaként emelkedik a keringésben a mitogén hatású inzulin, IGF-I és IGF-II szint, a nemi hormonok szintje illetve hatása, továbbá nő a gyulladásos mediátorok szintje. A viszcerális syndroma kialakulását elősegítő zsírdús és rostszegény diéta lokális hatással emeli a colorectalis rák kockázatát. Az alkoholfogyasztás sokszor dohányzással társul, részben lokális, részben szisztémás hatás révén emeli a fejnyak, pancreas és a nyelőcső tumorok előfordulását. A forró vagy sós, füstölt és tartósított ételek nagyrészt lokális hatásukkal emelik a gyomor, nyelőcső és a fejnyak daganatok incidenciáját. A dohányzás a második legjelentősebb daganatos etiológiai tényező, (és a legjelentősebb globális egészségkárosító faktor). Részben lokális hatás révén, részben a felszívódó kátrányszármazékok révén fejti ki hatását a tüdő-, fej-nyak-, nyelőcső, gyomor, pancreas, vese-, hólyagrák esetében. A dohányzás hatását befolyásolják az egyéb életmódbeli szokások, így a táplálkozás és energiaháztartás, továbbá a genetikai háttér. Ezért különféle populációkban a dohányzással kapcsolatos megbetegedések aránya változó. A hormonfüggő daganatok hátterében hormonális tényezők is lehetnek, bár valószínű, hogy ezek jelentősége, ellentmondásos volta összefüggésben áll a daganat típusával. Így az emlőrák esetében a összefüggést találtak a kumulatív ösztrogénhatás (menarche, menopausa ideje, testsúly, HRT, egyéb hormonkezelések)és a fokozott emlőrák illetve endometrium rák kockázat között. A gesztagén alkalmazása ugyancsak fokozza az emlőrák hajlamot. Antikoncipiens alkalmazása mellett csökkent ovarium és endometrium rák előfordulást észleltek. Egyes emlőrákok esetében a korai életkorban vállalt első terhesség és a szoptatás védő hatást gyakorolt. Jól ismert a fokozott UV sugár expozíció és a bőrrákok, köztük a melanoma előfordulásának kapcsolata. A fertőző ágensek hatásukat részben a DNS-állomány megváltoztatásával, részben krónikus gyulladás keltése révén fejtik ki. Gyomor carcinoma kialakulására hajlamosít a krónikus Helicobacter pylori fertőzés. Férgesség esetén gyes tumorok kockázata nő (schistosomiasis: hólyag, májrák; máj férgek: májrák). Az aflatoxint termelő gombával fertőzött gabona májrák kockázatot jelent. A HPV fertőzés cervix, nyelőcső, fejnyak, anogenitalis tumorra hajlamosít. A HBV, HCV fertőzés májrák, a HSV fertőzés anogenitalis és fejnyaki, az EBV fertőzés nasopharyngealis rák kialakulására hajlamosít. Az etiológiai tényezők között kisebb jelentőségűek a munkahelyi ártalmak, a iatrogén ártalmak és a sugárhatás.

4 A daganatok durván 10%-nál, a családi halmozódást mutató daganatok egy részénél veleszületett génmutáció, többnyire a javító funkciót ellátó gének működészavara mutatható ki a háttérben. Ezekben az esetekben a család több tagjánál tipikus daganatok megjelenése mutatható ki, sokszor fiatal életkorban. Legismertebb az emlőrák, ovarium rák, a vastagbélrák (FAP, HNPCC), a medullaris pajzsmirigyrák előforduláshoz vezető génmutáció. Vannak magas rák kockázatot jelentő, nagy penetranciájú génhibák, ezek relatíve ritkák. Az alacsony penetranciájú génhibák esetében több, az egészséges populációban is előforduló gén variáns együttes jelenléte mutatható ki, többnyire a repair gének, vagy a karcinogének metabolizmusában vagy a hormonális hatásokban szerepet játszó gének egyetlen nukleotidban való eltérése ( single nucleotide polymorphism, SNP). Mivel a géneltérés az egyén valamennyi sejtjében kimutatható (germinális mutáció), a genetikai eltérés könnyen vizsgálható pl. egyszerű vérvétellel. A daganatos hajlamot jelző etiológiai tényezőket rizikó tényezőknek nevezzük. Ilyen pl. a dohányzás, alkoholfogyasztás, a túlsúly, a speciális diéta, vagy a genetikai predispositio. Azokat az egyéneket, akiknél fokozott rákhajlam állapítható meg, rizikócsoportba sorolhatjuk (pl. alkoholizáló dohányosok, kövér cukorbetegek, BRCA1/FAP mutáció hordozók stb.) A rizikócsoportba sorolható egyéneknél általában a fokozott rák rizikó indikátorai kimutathatók (egyéni jellemzők, társbetegségek, genetikai terheltség). Ezekből akár számszerűen megállapítható az úgynevezett abszolút és relatív rák rizikó, vagyis annak a valószínűsége, hogy egy egyén életében milyen valószínűsége van egy adott daganat kialakulásának, illetve hogy az egyén rákhajlama az átlag népességhez képest milyen fokú. A rizikó megbecsülhető, sőt akár számszerűen megadható, számos rizikó becslésre szolgáló módszer ismert. A rizikóbecslés ideálisan nagy populációt kiszolgáló, akkreditált, speciális, több szakma képviselőit felvonultató központban történik, nagy tapintattal és hozzáértéssel. A rák rizikó ismerete a beteg számára stresszt jelent, melyet csakis egyénileg mérlegelve, a pszichés teher/haszon arány szembeállításával lehet vállalni. Daganat prevenció Primer prevención a daganat kialakulásáért felelős tényezők kiiktatását vagy a tényezők hatásának elhárítását értjük. Szekunder prevención (szűrés) a daganatmegelőző állapot vagy eltérés illetve a kialakult daganat kezdeti stádiumban történő felismerését értjük. A prevenció lehetőségei függnek az etiológiai-epidemiológiai konstellációtól, a kulturális, tradicionális adottságoktól, és az ország anyagi lehetőségeitől. A prevenció lehet tömeges (akár nemzeti szintű), és korlátozódhat rizikócsoportra. Tercier prevención egy már daganatban megbetegedett egyén fokozott rák kockázata miatt gyakorolt gondozást értünk, melynek célja további elsődleges daganatos megbetegedés korai diagnózisa. Primer prevenció

5 A primer prevenció legésszerűbb és tömeges daganatcsökkenéshez vezető módja az életmódbeli változtatás elérése. Emellett lehetőség a gyógyszeres prevenció ( kemoprevenció ) illetve vaccinálás, és a sebészi ablatív módszerek alkalmazása (célszerv eltávolítása). Az életmódbeli változtatások közül az étkezési szokások (túlsúly/fokozott energiabevitel, zsírdús, rostszegény étrend) megváltoztatása, a dohányzás és az alkohol elhagyása, vitaminok (A,E,D) természetes formában történő alkalmazása mindenkinek ajánlható. A hormonfüggő daganatok közül pl. emlőrák esetében, különösen igazolt rizikó tényezők (pl. túlsúly, diabetes, fokozott emlő denzitás) esetén lehetőleg kerülendő hormonális beavatkozások alkalmazása, és érdemes családalapítással kapcsolatos kérdésekről beszélni. Az életmódbeli változtatások sikeres elérésében óriási szerepe van a tömegtájékoztatásnak, és az egészségügyi személyzetnek, elsősorban a háziorvosnak! A fertőzések megelőzése, a fertőző ágensek eradikálása fontos lehetőség. Új lehetőségként adódik a HPV 16 és 18 törzsek ellenes vakcina alkalmazása lehetőleg korai életkorban, az első szexuális érintkezés előtt, jelenleg a méhnyakrák megelőzésében. A kemoprevenció olyan gyógyszeres kezelés, mely a daganatképződést elősegítő tényezők hatását gátolja, modulálja. Többnyire rizikócsoportban alkalmazzuk. A tamoxifen emlőrák kockázat csökkentésére törzskönyvezett szer Észak-Amerikában, a vastagbél polyposis illetve rák megelőzésére NSAID-t alkalmaztak sikerrel. Sebészi ablatív módszerként a daganatra veszélyeztetett célszerv eltávolítása is lehetséges. Természetesen csakis nagy rák kockázat, többnyire magas penetranciájú génhiba esetén jön szóba. Így van mód bilateralis mastectomia, oophorectomia, teljes colectomia vagy profilaktikus thyroidectomia végzésére. Minden esetben gondos és egyénre szabott döntés szükséges! Szekunder prevenció (Szűrés) A szekunder prevenció célja az olyan rákmegelőző elváltozások, kisméretű daganatok korai felfedezése, melyek nagy valószínűséggel gyógyíthatók, tehát együttesen valódi megelőzés és korai detektálás. Céljaira csakis olyan módszer alkalmas, mely biztonságos, egyszerű, megbízható, a vizsgálati alany számára elfogadható. A sikeres szűrés feltétele, hogy a ráktípus tünetmentes fejlődési ideje relatíve hosszú legyen, későn adjon metasztázist, alkalmas diagnosztikus módszer álljon rendelkezésre, és a korai diagnózis és kezelés kedvező hatással van a betegség lefolyására. A szűrés jellemzői a szenzitivitás, specificitás, költséghatékonyság, vagyis eredményesség. Korlátozódhat rizikó csoportra, vagy lehet népesség szintű. Jelenleg népességi szintű szűrő programként olyan fejlett országokban, mint Magyarország is, az emlőszűrés, a méhnyakrák szűrés és a vastagbélrák szűrés ajánlható.

6 Az emlőszűrés éves nők esetében kétévente kétirányú kétoldali mammográfiás felvétel készítését jelenti. Előtte asszisztens-végezte fizikális vizsgálat és anamnézis felvétel történik. Eredményeként a szűrt populációban 30-40%-os mortalitás csökkenés várható. Továbblépés várható a szűrés fiatalabb korosztályra történő kiterjesztése tekintetében. Magyarországon az ÁNTSZ szervezi az emlőszűrést a háziorvosok szolgáltatta lakossági nyilvántartás alapján, meghívólevéllel. A szűrés kiértékelése úgynevezett kettős leolvasással történik (ui. két mammográfus egymástól független véleménye alapján). Amennyiben eltérést észlelnek, az asszonyt visszahívják, klinikai vizsgálat történik (lsd. később). A szűrés minőségi mutatói a nemzetközi standardnak felelnek meg. A különféle utakon végezhető szűrésnek köszönhetően az alacsony részvételi arány ellenére a lakosság átszűrtsége magasabb. Az emlő önvizsgálatnak vagy egészségügyi személyzet által végzett fizikális vizsgálatnak nincs túlélés javító hatása, de kétségtelenül segíti a tapintható vagy tünetet adó tumorok kevésbé előrehaladott stádiumban való felismerését. Szükség van a tömegtájékoztatás további javítására. A cervix karcinóma tipikus szűréssel megelőzhető, gyógyítható betegség, hiszen a rákmegelőző állapot hosszú, és könnyen detektálható rendszeres vizsgálattal. A rutin méhnyakrák szűrést az első szexuális eseménytől kezdve, 3-5 évente javasolják, amennyiben eredménye normális. Módszere a kismedencei vizsgálat és a méhnyak felszínéről illetve az endocervicalis csatornából vett kenet cytológiai vizsgálata. A cytológiai vizsgálat utalhat vírusfertőzésre, rák megelőző állapotra vagy daganatra. A cervix carcinóma okozta halálozás teljes mértékben megelőzhető volna Pap teszttel. A rendszeres szűrésben részesülő populációban a cervix rák előfordulása 80%-kal csökken! A vastagbélrák szűrést a legtöbb fejlett országban 50 éves kortól kezdődően ajánlják az átlag populációban. Szűréssel a vastagbél illetve végbél daganatok jelentős része megelőzhető, hiszen a daganatos átalakulást az esetek jelentős részében gyulladásos elváltozás vagy polip hosszas fennállása előzi meg, mely szűréssel felismerhető. A vastagbél szűrésre több módszer áll rendelkezésre, nincs legjobb teszt, érdemes az egyén számára legmegfelelőbb, legelfogadhatóbb módszer kiválasztása. Amennyiben széklet vértesztet végeznek, az évente kell ismételni. A flexibilis sigmoidoscopia 5 évente, a colonoscopia 10 évente ismétlendő amennyiben eltérést nem észlelnek.

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A laboratóriumba vendég érkezik. Tájékoztassa a rákmegelőzés lehetőségeiről! Ismertesse a citológiai előszűrő vizsgálatok lényegét! - a primer és szekunder prevenció fogalma, eszközei - a citológia

Részletesebben

Klinikai onkológia ÁOK V. éves hallgatók számára. Szántó János Onkológiai Tanszék DEOEC

Klinikai onkológia ÁOK V. éves hallgatók számára. Szántó János Onkológiai Tanszék DEOEC Klinikai onkológia ÁOK V. éves hallgatók számára Szántó János Onkológiai Tanszék DEOEC Felépítés 7 tantermi óra (fakultatív) 14 szemináriumi előadás (kötelező) Hand-out vs. Internet Szemináriumokon betegbemutatás

Részletesebben

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai Determinisztikus hatás Sztochasztikus hatás Sugársérülések

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény 2016.10.17. 1 2016.10.17. 2 2016.10.17. 3 A TUMORMARKEREK TÖRTÉNETE I. ÉV FELFEDEZŐ

Részletesebben

Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében

Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében Márton Béla DE-ÁOK PA III. évfolyamos hallgató Témavezető: Dr. Kovács Ilona PhD. DE Kenézy Gyula Kórház Patológia Epidemiológiai adatok Méhnyakrák epidemiológiai

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

Szervezett lakossági szűrés Magyarországon

Szervezett lakossági szűrés Magyarországon BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Szervezett lakossági szűrés Magyarországon Magyarországon a rákbetegség különösen súlyos népegészségügyi probléma, évente mintegy 60.000 új rosszindulatú daganatos megbetegedés

Részletesebben

WHO adatok EU államokra vonatkozóan

WHO adatok EU államokra vonatkozóan SE II Belklinika Klinikai Onkológia Fakultáció WHO adatok EU államokra vonatkozóan 2000-2010-re vonatkozó mortalitási adatok Keringési rendszer betegségei 9,7% Légzőszervi megbetegedések 5,8% Daganatos

Részletesebben

Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában

Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában Norvég Alap támogatással javul

Részletesebben

Szervezett lakossági szűrés Magyarországon

Szervezett lakossági szűrés Magyarországon BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Szervezett lakossági szűrés Magyarországon Magyarországon a rákbetegség különösen súlyos népegészségügyi probléma, 2015-ben összesen 80134 új rosszindulatú daganatos megbetegedés

Részletesebben

Daganatok kialakulásában szerepet játszó molekuláris folyamatok

Daganatok kialakulásában szerepet játszó molekuláris folyamatok Daganatok kialakulásában szerepet játszó molekuláris folyamatok Genetikai változások Onkogének Tumorszuppresszor gének DNS hibajavító gének Telomer és telomeráz Epigenetikai változások DNS-metiláció Mikro-RNS

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre Dr. Kovács Attila 1 Elsődleges megelőzés /primer prevenció/: a betegség biológiai létrejöttének megakadályozását célozza meg

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

2. SZ. SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ PIR 2

2. SZ. SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ PIR 2 Az Országos Onkológiai Intézet Norvég Finanszírozási mechanizmus keretében elnyert Kutatás Fejlesztési Pályázata Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon

Részletesebben

Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekbe

Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekbe Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekben a korcsoportokban ez a leggyakoribb daganatos halálozási

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Népegészségügyi szűrővizsgálatok jelentősége, különös tekintettel az emlőszűrésre

Népegészségügyi szűrővizsgálatok jelentősége, különös tekintettel az emlőszűrésre Népegészségügyi szűrővizsgálatok jelentősége, különös tekintettel az emlőszűrésre Dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos Rózsáné Rigó Éva megyei szűrési koordinátor Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása Rákellenes Világnap 2017.02..04. Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust.

Részletesebben

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2007-2011 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai

Részletesebben

COLORECTALIS CARCINOMA (CRC) SZŰRÉS (MP 059.B1)

COLORECTALIS CARCINOMA (CRC) SZŰRÉS (MP 059.B1) Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: COLORECTALIS CARCINOMA (CRC) SZŰRÉS (MP 059.B1) Készítette: Dr. Várvölgyi Csaba egyetemi adjunktus Jóváhagyta: Dr.

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

Magyar ILCO Szövetség. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983.

Magyar ILCO Szövetség. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983. Magyar ILCO Szövetség 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983. Komplex kezelés Szűrés A felismert daganatos beteg kivizsgálása Labor Colonoscópia Szövettan RTG UH CT MR Neoadjuvans kezelés Komplex

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

A rák, mint genetikai betegség

A rák, mint genetikai betegség A rák, mint genetikai betegség Diák: Ferencz Arnold-Béla la Felkész szítı tanár: József J Éva Bolyai Farkas Elméleti leti LíceumL Mi is a rák r tulajdonképpen? A rák r k egy olyan betegség g ahol sejt

Részletesebben

A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei

A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei Dr. Budai András Országos Tisztifőorvosi Hivatal Budapest, 2010. június 14. Daganatok Rosszindulatú daganatos megbetegedés

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt mus által támogatott projekt BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Kedves Betegeink! A daganatokról

Részletesebben

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP)

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) A genom ~ 97 %-a két különböző egyedben teljesen azonos ~ 1% különbség: SNP miatt ~2% különbség: kópiaszámbeli eltérés, deléciók miatt 11-12 millió

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatokról

Nőgyógyászati daganatokról Nőgyógyászati daganatokról 2015.10.08 Egészségfejlesztési Iroda Tapolca Dr. Lövei Péter Anatómia Méhtest Méhnyak Méhnyak Méh üregében: egyrétegű hám Hüvelyben: többrétegű hám A kettő találkozásánál: átmenet

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD.

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD. III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Novák János PhD. Gasztroenterológiai kérdőíves szűrés adatainak feldolgozása Összesen

Részletesebben

Többes malignus tumoros eseteink elemzése. Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya

Többes malignus tumoros eseteink elemzése. Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya Többes malignus tumoros eseteink elemzése Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya Szövettanilag bizonyított tumoros betegség Különböző szövettani típus Azonos vagy különböző szervek

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont ISSM definíció- 2014 Szexuális aktivitás során az ejakuláció állandóan vagy visszatérően bekövetkezik

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

Mindentudó 2006/2. A rákszûrésrôl. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa

Mindentudó 2006/2. A rákszûrésrôl. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Mindentudó A rákszûrésrôl Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2006/2 A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért köszönetünket fejezzük

Részletesebben

Profilaktikus emlősebészet. Maráz Róbert. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kecskemét Általános Sebészet, Onkoradiológiai Központ

Profilaktikus emlősebészet. Maráz Róbert. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kecskemét Általános Sebészet, Onkoradiológiai Központ Profilaktikus emlősebészet Maráz Róbert Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kecskemét Általános Sebészet, Onkoradiológiai Központ BReast CAncer BRCA gén Mary-Claire King volt a névadó, aki 1990- ben

Részletesebben

A daganatos beteg megközelítése. Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18

A daganatos beteg megközelítése. Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18 A daganatos beteg megközelítése Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18 Kezelés??? Ellátás??? Gyógyítás??? Stigma Félelem Szerteágazó tünettan Minden szakma érintett Érzelmek? IJESZTŐ ADATOK WHO adatok

Részletesebben

A mammográfiás szűrővizsgálat és Z0011 vizsgálat hatása az emlőrák sebészetére (és komplex kezelésére). Kecskeméti tapasztalatok.

A mammográfiás szűrővizsgálat és Z0011 vizsgálat hatása az emlőrák sebészetére (és komplex kezelésére). Kecskeméti tapasztalatok. A mammográfiás szűrővizsgálat és Z0011 vizsgálat hatása az emlőrák sebészetére (és komplex kezelésére). Kecskeméti tapasztalatok. Markó László 1,2 Pajkos Gábor 1, Maráz Róbert 2,1, Boross Gábor 2, Svébis

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

2. Anamnesztikus adatok/rizikófaktorok Alkoholfogyasztás: igen / nem Ha igen: gyakoriság: alkalmanként/havonta/hetente/naponta mennyiség (g/nap):

2. Anamnesztikus adatok/rizikófaktorok Alkoholfogyasztás: igen / nem Ha igen: gyakoriság: alkalmanként/havonta/hetente/naponta mennyiség (g/nap): 1. Személyes adatok TAJ szám:.. Név:.. Születési dátum:.. Cím:.... Telefonszám: E-mail cím:. Intézmény:. Orvos:... Vérminta kódja:. Vérminta vétel ideje:.. Nem: F / N Rassz: Indiai/Ázsiai - Fehér - Fekete

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

Szemeszter 2015.I.félév Jelleg

Szemeszter 2015.I.félév Jelleg Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner Szemeszter 2015.I.félév Jelleg Szabadon választható SE- TK/2015.I./00099 Daganatok és komplex terápiája A tanfolyamot az EEKH elfogadta,

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

A praxisközösségi működés eredményei Romák körében

A praxisközösségi működés eredményei Romák körében A praxisközösségi működés eredményei Romák körében Bárdos-Csenteri Orsolya, Földvári Anett, Kovács Nóra, oráczkiné álinkás Anita, Szabó Edit, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria, Vincze Ferenc

Részletesebben

KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS

KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS 1. Daganatos morbiditás és mortalitás Magyarországon 2. Kémiai és fizikai tényezők szerepe a daganatok kialakulásában

Részletesebben

Tesztkérdések. 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86%

Tesztkérdések. 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86% Tesztkérdések 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86% 2. Az étkezés és az életmód megváltoztatásával milyen arányban előzhetők meg a szívérrendszeri betegségek?

Részletesebben

Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg!

Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg! Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg! Dr. Ács Nándor Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Az előadás a GlaxoSmithKline Kft. felkérésére készült A méhnyakrák gyakori betegség Világszerte:

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017.

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. Pécsvárady Zsolt Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2012-2016. évi eredmények, és a visszérbetegség kockázat összefüggésének

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

Prosztata vizsgálatok

Prosztata vizsgálatok Prosztata vizsgálatok A lakosság elöregedésével a krónikus betegségek előfordulása és így az ezek okozta halálozási okok gyakorisága fokozatosan emelkedik, mivel a daganatos megbetegedések kétharmada a

Részletesebben

Daganatos megbetegedések etiológiája és epidemiológiája, a megelőzés és szűrés módszerei Polgár Csaba

Daganatos megbetegedések etiológiája és epidemiológiája, a megelőzés és szűrés módszerei Polgár Csaba Daganatos megbetegedések etiológiája és epidemiológiája, a megelőzés és szűrés módszerei Polgár Csaba Országos Onkológiai Intézet, Semmelweis Egyetem ÁOK Onkológiai Tanszék Rosszindulatú daganatok etiológiája

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2014. június 25. 1 A humán papillomavírus Fehérjeburokból

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv 1. Parodontálisan teljesen egészséges egyén kezelési terve aktuális teendőnk nincs panaszok esetén, illetve legalább

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Daganatos megbetegedések etiológiája és epidemiológiája, a megelőzés és szűrés módszerei Polgár Csaba

Daganatos megbetegedések etiológiája és epidemiológiája, a megelőzés és szűrés módszerei Polgár Csaba Daganatos megbetegedések etiológiája és epidemiológiája, a megelőzés és szűrés módszerei Polgár Csaba Országos Onkológiai Intézet, Semmelweis Egyetem ÁOK Onkológiai Tanszék Rosszindulatú daganatok etiológiája

Részletesebben

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária:,,Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban című

Részletesebben

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Szűcs József dr. Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Atherothrombosis mint globális betegség

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A KÜLÖNBÖZŐ SZERVRENDSZEREK BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSE BALESET MEGELŐZÉS, MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORBAN

Részletesebben

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata Frissített útmutató Page 2 Ebben a betegtájékoztatóban a méhnyakszűrés eredményét magyarázzuk el, amely vizsgálat célja a méhnyak (a méh alsó része) sejtjeiben

Részletesebben

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám SE- TK/2013.I./00025 Szemeszter 2013.I.félév Jelleg Főcím Daganatok és komplex terápiája Állapot Tanfolyam adatok még változtathatóak a szervező által Szervező Országos

Részletesebben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Vizsgálati

Részletesebben

A szűrővizsgálatok változó koncepciója

A szűrővizsgálatok változó koncepciója A szűrővizsgálatok változó koncepciója Magyar Tudomány Ünnepe 2010. Vályi Péter dr. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Szűrővizsgálat: olyan vizsgálat, amelynek célja a betegség tüneteit nem mutató

Részletesebben

Onkológiai betegek és az oszteoporózis

Onkológiai betegek és az oszteoporózis Onkológiai betegek és az oszteoporózis Dr. Nusser Nóra Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház (2011.) Oszteoporózis (OP) jelentősége Az első törésig tünetmentes! Az 50 év feletti nők 50%-ának, férfiak

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. február 28-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

CT-lézer -mammográfia

CT-lézer -mammográfia Tájékoztató anyag CT-lézer -mammográfia Sok nő fél az emlőráktól, mégis nehezen szánják rá magukat a szűrővizsgálatra. A MeDoc Egészségközpontban rövid időn belül, fájdalommentes vizsgálat során a jelenleg

Részletesebben

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok:

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok: A FLAVIN 7 szerepe a betegségek megelőzésében és gyógyításában A harmadik évezred kihívásai a tudományos természetgyógyászat kérdéseit, eredményeit sem hagyták érintetlenül. Őszinte büszkeséggel adunk

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. Az emlőrák komplex onkológiai kezelése Az emlőrák progresszív és heterogén betegség.

Részletesebben

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája Dr. Orosz Enikő Országos Onkológiai Intézet Budapest 2013. Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a D-Vitamin? Mi a D 1 -D 2 Vitamin és mit takar az aktív D-Vitamin

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések)

NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések) NÉPEGÉSZSÉGTAN (zh kérdések) 1. Soroljon fel 5 egészségdeterminánst! -jövedelmi támogatottság -társadalmi támogatottság (szoc. ellátórendszer fejlettsége) -iskolázottság -foglalkoztatottság és munkakörülmények

Részletesebben

Bevezetés a klinikai onkológiába

Bevezetés a klinikai onkológiába Bevezetés a klinikai onkológiába IJESZTŐ ADATOK WHO adatok EU államokra vonatkozóan 2000-2010-re vonatkozó mortalitási adatok Keringési rendszer betegségei 9,7% Légzőszervi megbetegedések 5,8% Daganatos

Részletesebben

Tumorbiológia Dr. Tóvári József (Országos Onkológiai Intézet)

Tumorbiológia Dr. Tóvári József (Országos Onkológiai Intézet) a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztály, Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság Immunológia Világnapja - 2016 Tumorbiológia Dr. Tóvári József (Országos Onkológiai Intézet) Az

Részletesebben

III./3.1. fejezet: Elsődleges májrák

III./3.1. fejezet: Elsődleges májrák III./3.1. fejezet: Elsődleges májrák Dank Magdolna, Torgyík László Ebben a fejezetben a cél az elsődleges májrák epidemiológiájának, tüneteinek, szűrési lehetőségeinek, diagnosztikájának valamint kezelési

Részletesebben

NŐGYÓGYÁSZATI DAGANATSEBÉSZET

NŐGYÓGYÁSZATI DAGANATSEBÉSZET NŐGYÓGYÁSZATI DAGANATSEBÉSZET A SZEMÉREMTEST KRÓNIKUS BŐRBETEGSÉGEI 1. Szeméremtest és hüvely daganat megelőző állapotai (etiológia, diagnosztika, terápia) 2. A méhnyak rákmegelőző állapota (CIN) 3. Méhnyak

Részletesebben

MEGELŐZŐ ORVOSTAN ÉS NÉPEGÉSZSÉGTAN

MEGELŐZŐ ORVOSTAN ÉS NÉPEGÉSZSÉGTAN MEGELŐZŐ ORVOSTAN ÉS NÉPEGÉSZSÉGTAN A. 1. A népegészségügyi ciklus 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder és tercier prevenció

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Egészséghét homokpusztai 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Homokpusztai Egészséghét megnyitása Helyszín: Homokpusztai Közösségi Ház Sándorfalva, Kéri dűlő 25. A rendezvényt megnyitja: Gajdosné

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

CSALÁDORVOSTAN II. Debreceni Egyetem. Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék. Népegészségügyi Kar. 2017/2018. tanév. II.

CSALÁDORVOSTAN II. Debreceni Egyetem. Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék. Népegészségügyi Kar. 2017/2018. tanév. II. CSALÁDORVOSTAN II. Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék 2017/2018. tanév II. szeminárium 1 A szemináriumok témái I. A háziorvosi rendszer történeti áttekintése,

Részletesebben