3 A CBCT vizsgálatoknak potenciálisan új információkkal kell segítenie a beteg kezelését.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3 A CBCT vizsgálatoknak potenciálisan új információkkal kell segítenie a beteg kezelését."

Átírás

1 SEDENTEX CT Alapelvek: 1 A CBCT vizsgálatokat a beteg kórtörténeti és klinikai vizsgálata előtt tilos végrehajtani. 2 A CBCT vizsgálat csak akkor lehet indokolt, hogyha annak előnyei nagyobbak, mint a kockázatok. 3 A CBCT vizsgálatoknak potenciálisan új információkkal kell segítenie a beteg kezelését. 4 A CBCT vizsgálatot soha nem szabad rutinszerűen megismételni, mindig meg kell előznie az előnyök és kockázatok kiértékelésének. 5 Ahhoz,hogy a CBCT eljárást az arra jogosult személy elvégezhesse, a beutaló orvosnak elegendő kórtörténeti információval és vizsgálati eredményekkel kell alátámasztania a vizsgálat szükségességét. 6 A CBCT csak akkor alkalmazható, ha a kisebb dózisú (hagyományos) radiológia nem szolgáltat elégséges információt. 7 A CBCT során készített összes képnek át kell esnie egy teljes klinikai vizsgálaton (radiológiai jelentésen). 8 Amennyiben a radiológiai vizsgálat részét képezi a beteg lágy szöveteinek vizsgálata is, abban az esetben a hagyományos CT vagy MR lehet a megfelelő eszköz a vizsgálatra, a CBCT helyett. 9 CBCT berendezéseknek többféle méretválasztékot kell kínálnia és a vizsgálatok alatt azt a legkisebb, a klinikai esettel összeegyeztethető méretet kell használni, amely a lehető legkisebb sugárdózist biztosítja a páciensnek. 10 Ahol a CBCT berendezés a felbontások széles skáláját kínálja, azt kell választani, ahol a megfelelő diagnózis a lehető legalacsonyabb sugárdózis mellett érhető el. 11 Minden CBCT létesítményre (beleértve a berendezéseket, használt technikákat és a minőség ellenőrzési eljárásokat) vonatkozóan ki kell alakítani egy minőségbiztosítási programot. 12 A pontos elhelyezéshez szükséges segítőket (fény sugárjelzők) minden esetben használni kell. 13 Minden új CBCT berendezés telepítését megelőzően a munkavégzés helyével kapcsolatos engedélyeztetési eljárást kell végrehajtani, a berendezés nemzeti és európai engedélyekkel kell rendelkezzen, üzembe helyezéskor radiológiai mérésekkel kell ellenőrizni, hogy biztosítva legyen a személyzet, a környezet és a betegek optimális sugárvédelme. 14 A CBCT berendezésnek rendszeres rutinteszteken kell átesnie, hogy az intézmény dolgozóinak és betegeknek a sugárvédelme ne romolhasson számottevően. 15 A CBCT berendezés személyzetének védelméről az Európai Bizottság ide vonatkozó dokumentuma, a 136. Európai Iránymutatások a Sugárvédelem a Fogorvoslásban 6. szakasza a követendő. 16 Minden CBCT berendezést kezelő személynek megfelelő elméleti és gyakorlati képzésben kell részesülnie a radiológiai és a sugárvédelem témakörében. 17 Folyamatos oktatás és képzés szükséges a végzettség megszerzése utána is, különösen, ha új CBCT berendezések, vagy felszerelések kerülnek bevezetésre.

2 18 Azok a fogorvosok, akik felelősek a CBCT berendezések működtetéséért, és korábban nem kaptak megfelelő elméleti és gyakorlati képzést pótolniuk kell azt, olyan oktatás keretében, melyet előzőleg egy egyetem vagy azzal egyenértékű intézmény jóváhagyott. Ahol a nemzeti képzésben a Fogászati és Szájsebészeti Radiológiát oktatják, ott a CBCT képzési programjába lehetőség szerint be kell vonni fogászati és szájsebészeti radiológusokat is. 19 A fog dento-alveoláris, valamint a mandibula és a maxilla, az orr aljáig történő CBCT felvételeinek, (tehát 8cm x 8cm-es vagy kisebb látóterű felvételeit) klinikai értékelését (radiológiai jelentést) egy speciálisan képzett DMF radiológus, vagy ahol ez nem megoldható, egy megfelelően képzett általános fogorvos végezze el. 20 A nem dento-alveoláris kislátószögű és minden a koponyához és archoz tartozó CBCT felvételnek (a látószög meghosszabbodik a fogakon túlra, valamint beletartozik az állkapocs és a felső állkapocsra egészen az orr aljáig) a klinikai értékelését (radiológiai jelentést) egy speciálisan képzett DMF radiológus vagy egy klinikai radiológus (radiológus orvos) végezze el. Fokozat Magyarázatok : A Legalább egy meta-analízis, irodalmi áttekintés, vagy 1 ++ minősítésű és közvetlenül a célcsoporton alkalmazható kontrollált klinikai vizsgálat (RCT), vagy kontrollált klinikai vizsgálatok (RCT) irodalmi áttekintése vagy elsődlegesen 1+ minősítésű tanulmányok eredményeinek összessége, amely közvetlenül alkalmazható a célcsoporton, és az eredmények átfogó összefüggéseit mutatja. B C D GP ED 2++ minősítésű tanulmányok eredményeinek összessége, amely közvetlenül alkalmazható a célcsoporton és az eredmények átfogó összefüggéseit mutatja, vagy 1++ vagy 1+ minősítésű tanulmányok extrapolált eredményei 2+ minősítésű tanulmányok eredményeinek összessége, amely közvetlenül alkalmazható a célcsoporton és az eredmények átfogó összefüggéseit mutatja, vagy 2++ minősítésű tanulmányok extrapolált eredményei 3 vagy 4 minősítésű tanulmányok, vagy 2+ minősítésű tanulmányok extrapolált eredményei Helyes eljárás ( amely a irányelvet alkotók klinikai tapaszatlatán és közös megegyezésén alapul) Az ED fokozat alkalmazható, amennyiben a megállapítást közvetlenül az Európai Unió Tanácsa május 13-i, 96/29/Euratom irányelvéből (a munkavállalók és a lakosság sugárvédelmét szolgáló alapvető biztonsági előírások) vagy a Tanács június 30-i, 97/43/Euratom irányelvből (az orvosi célú ionizáló sugárzásból adódó sugárterheléssel kapcsolatos sugárvédelem) citálják A fokozat alkalmazható, ha a megállapítás közvetlenül az Európai Dento-Maxillo- Faciális Radiológiai Akadémia átal kidolgozott A CBCT Berendezések Használatával Kapcsolatos Alapvető Irányelvek című dokumentumból lett citálva, vagy azzal lényegében megegyezik.

3 Függelék 1: Szám Foko zat Leírás 1.1 GP Ezeket az iránymutatásokat a közzétételt követő kevesebb, mint ötévente felül kell vizsgálni és meg kell újítani a felmerült új tapasztalatok alapján. 4.1 ED 4.2 ED 4.3 ED Egy CBCT vizsgálat csak akkor lehet indokolt, hogyha annak előnyei nagyobbak, mint a kockázatok. A CBCT vizsgálatoknak potenciálisan új információkkal kell segítenie a beteg kezelését. Minden beteg részére biztosítani kell a vizsgálat szükségességét igazoló indoklást. A CBCT vizsgálatot csak kórtörténeti és klinikai vizsgálatok alapján lehet elrendelni. Rutin és szűrő vizsgálatok nem elegendőek. Ahhoz, hogy a CBCT eljárást az arra jogosult személy elvégezhesse, a beutaló orvosnak kielégítő kórtörténeti és vizsgálati eredményekkel kell alátámasztania a vizsgálat szükségességét. 4.4 GP Egy impaktált fog lokalizációját vizsgálata (figyelembe véve egy szomszédos fog felszívódásának lehetőségét) ahol a jelenlegi képalkotó eljárások közül az MSCT-re esne a választás, ott az alacsonyabb sugárdózis miatt a CBCT-t lehet előnyben részesíteni. 4.5 C Ahol a jelenleg alkalmazott képalkotó eljárások közül a hagyományos fogorvosi radiológiára esne a választás, és ha az információ nem nyerhető ki kisebb sugárdózisú hagyományos röntgen alkalmazásával, akkor a CBCT lehet a választás egy beteg fog helyi vizsgálatához (figyelembe véve egy szomszédos fog felszívódásának lehetőségét). 4.6 GP A sugárzási dózis csökkentéséhez a lehető legkisebb vizsgálati terület nagyságot kell alkalmazni, ami már elfogadható a vizsgálat elvégzéséhez egy beteg fog esetében (figyelembe véve egy szomszédos fog felszívódásának lehetőségét). Olyan CBCT egységek esetében, ahol csak nagy méretekből lehet választani (craniofacialis CBCT), az előírás alapos indoklást követel, és általában nem javasolja az alkalmazást. 4.7 GP Ahol a jelenlegi képalkotási eljárások közül az MSCT-re esne a választás az osztott szájpadlás vizsgálatához, a kisebb sugárdózis miatt a CBCT jobb választás lehet. Az adott vizsgálat elvégzéséhez a lehető legkisebb méretet kell alkalmazni, a kisebb sugárdózis miatt. 4.8 GP A CBCT használata általában nem javasolt a fogszabályzó ideiglenes rögzítésének megtervezéséhez. 4.9 D Nagy mennyiségű CBCT alkalmazása nem javasolt a fogszabályozási diagnosztikában GP A csontozatbeli rendellenességek összetettebb eseteiben, különösen, ha sebészeti kezelést vagy kombinált fogszabályozó eljárást igényelnek, nagyobb mennyiségű CBCT is indokolt lehet a végleges megtervezéshez, különösen, ha a jelenlegi képalkotási eljárások közül az MSCT-t választanák GP Amennyiben a CBCT eljárást a fogszabályzásban nagyobb mértékben használni kívánjuk, további olyan kutatások szükségesek, melyekkel alátámasztható a betegek gyógyulásának nagyobb aránya B CBCT nem használható a fogszuvasodás megállapítására és diagnózis felállítására C A CBCT nem javasolt parodontális támogatás rutinmódszereként.

4 4.14 C A kisméretű, nagy felbontású CBCT hatékony lehet fogágybetegség és furcatio elváltozások egyes eseteinek kezelésében, ahol a klinikai és röntgen vizsgálatok nem szolgálnak elegendő információval a menedzsment számára GP Ahol a CBCT felvételeken a fogak is láthatóak, a klinikai vizsgálat elvégzésekor (jelentés) figyelni kell a periodentális csont szintek ellenőrzésére GP A gyökércsúcs körüli betegségek állapotának ellenőrzésére a CBCT nem a bevett eljárás GP Kis méretű, nagy felbontású CBCT-t akkor lehet használni a gyökércsúcs felöli vizsgálat egyes eseteiben, ha a hagyományos röntgen negatív eredményt ad, ami ellentmondásos a pozitív klinikai tünetekkel és jelekkel GP Ahol a CBCT felvételeken a fogak is láthatóak, klinikai vizsgálat (jelentés) esetén figyelmet kell fordítani a gyökércsúcs körüli betegségekre GP A gyökércsatornák anatómiájának bemutatására a CBCT nem bevett módszer GP A kisméretű, nagy felbontású CBCT-t azokban az egyedi esetekben lehet alkalmazni, ahol a hagyományos szájon belüli röntgenfelvételek félreérthető tájékoztatást adnak a foggyökér anatómiájáról, ami kétségeket vet fel vagy nem megfelelő a kezelés megtervezéséhez; ez nagy valószínűséggel több gyökerű fogaknál fordul elő GP Endodontális műtéti eljárások tervezésekor kisméretű, nagy felbontású CBCT használata indokolt lehet egyes esetekben. A döntést a lehetséges komplikációk tudatában és a fontos anatómiai szerkezetek közelségének ismeretében kell meghozni D A gyulladásos gyökérfelszívódás vagy belső felszívódás kialakulása vagy gyanúja esetén a CBCT kisméretű, nagy felbontású használata indokolt lehet, akkor, ha a háromdimenziós információ nagy valószínűséggel megváltoztatja a diagnózist és a kezelés módját C Kisméretű, nagy felbontású CBCT indokolt lehet egyes esetekben, ahol az endodontális kezelést olyan tényezők bonyolítják, mint például a felszívódás elváltozások kombinált parodontális / endodontális elváltozásai, perforációk és atipikus anatómia B A fogászati traumával (valószínűsített foggyökérsérülés) kapcsolatos esetekben kisméretű, nagy felbontású CBCT használata indokolt lehet, ahol a hagyományos szájon belüli röntgen nem nyújt megfelelő információt a kezelés megtervezéséhez C Ahol a hagyományos röntgenfelvételek minimális távolságot feltételeznek az alsó állkapocs bölcsességfoga és az ér-idegcsatorna között, és eltávolításra fog kerülni az adott bölcsességfog, a CBCT indokolt lehet GP Ahol a hagyományos röntgenfelvételek nem adnak megfelelő információt a műtét előtti a fogínyből még nem kitört fogról, a CBCT használata indokolt lehet D Ahol a CBCT alacsonyabb sugárdózisa várható, ott használata indokolt lehet a keresztmetszeti képalkotó eljárások előtt, így kínálva alternatívát implantáció esetén GP Az implantációt megelőző keresztmetszeti képalkotó eljárások közül a CBCT állítható nézőpontjának előnye az MSCTvel szemben ott válik jelentőssebbé, ahol hasonló látószög esetén, a vizsgált terület az állkapcsok egy bizonyos részét érinti.

5 4.39 Ahol a lágy szövetek vizsgálata is szükséges a beteg radiológiai vizsgálatának részeként, a megfelelő képalkotó eljárás sokkal inkább az MSCT vagy az MR lehet, a CBCT helyett D Amennyiben az állkapocscsontok rákos fertőzöttségének megállapításához az MR vagy MSCT képalkotó eszközök nem szolgáltatnak megfelelő információval a diagnózist és a fertőzöttségi szintet illetően, meghatározott mennyiségű, nagy felbontású CBCT használható D Felső állkapocs és arccsont törések vizsgálatánál, ahol a keresztmetszeti képalkotó eljárás szükséges a diagnózis felállításához, a CBCT egy alternatív megoldás lehet az MSCT-vel szemben, amennyiben a sugárzási dózis várhatóan alacsonyabb lesz és lágyrész vizsgálat nem szükséges C CBCT használata indokolt lehet, ahol csont információk is szükségesek, a szájon belüli műtét megtervezéséhez, a koponyához és archoz tartozó 3D felvételek megszerzéséhez B Amennyiben a jelenlegi képalkotó módszerek közül az állkapocsízület (TMJ) vizsgálatra a MSCT-t alkalmazzák a vizsgálat elvégzésére, a CBCT használata javasolt, mivel a várható sugárdózis kisebb. 5.1 B A kv és a mas értékek állíthatóak kell, hogy legyenek a CBCT berendezéseken, és a használat során a klinikai vizsgálati céloknak megfelelően optimalizálni kell azokat, ideális esetben egy radiológiai fizikus segítségével beállított protokollok által. 5.2 B A többcélú CBCT fogászati berendezéseknek többféle méretválasztékot kellene kínálnia és a vizsgálatok alatt azt a legkisebb, a klinikai esettel összeegyeztethető méretet kell használni, amely a lehető legkisebb sugárdózist biztosítja a páciensnek. 5.3 GP A fogászati CBCT egységek szűrésének optimalizálását a kutatómunkák alapján el kell végezni. 5.4 GP Azokat a fogorvosi CBCT egységeket, melyeket elláttak flat-panel detektorral vagy képerősítővel, a használatba vétel előtt optimalizálni kell a sugárdózis csökkentés szempontjából. 5.5 C A többcélú fogászati CBCT berendezésnek biztosítania kell több voxel méretet (volumetrikus pixel = a kétdimenziós felbontóképesség háromdimenziós megfelelője) és a vizsgálatoknak azt a legnagyobb voxel méretet (legalacsonyabb dózis) kell használniuk, aminél még elfogadható diagnosztikai pontossággal működik a berendezés. 5.6 GP További kutatási vizsgálatok szükségesek arra nézve, hogyan befolyásolja a felvételek száma a képminőséget és a sugárdózis mértékét. 5.7 GP Az árnyékoló berendezéseket azért kell használni, hogy csökkentsék a pajzsmirigyre ható elsődleges sugárdózis mértékét. Körültekintő helymeghatározással elkerülhető az ismételt felvételkészítés. A még hatékonyabb sugárdózis csökkentéshez további kutatásokra van szükség. 6.1 GP A felszerelések teljesítményére vonatkozó publikált minimumkövetelményeket rendszeresen felül kell vizsgálni, annak fényében, ahogy egyre nagyobb tapasztalatot szereznek a fogászati CBCT egységek tesztelésében. 6.2 ED A fogászati CBCT tesztelésének, amikor a berendezés még új, tartalmaznia kell egy mindenre kiterjedő vizsgálatot és részletes átvételi és üzembe helyezési vizsgálatot, és a berendezés egész élete folyamán végezni kell rutin vizsgálatokat. A tesztelésnél követni kell a közzétett ajánlásokat és be kell vonni egy radiológusi fizikust.

6 6.3 D A fogászati CBCT berendezés gyártóinak biztosítaniuk kell a DAP-ból történő kiolvashatóságot minden felvétel után. 6.4 D A további ellenőrzési adatok közzétételéig, a testület javasolja a DAP 250 mgy cm2 alkalmazását a felső első őrlőfog implantátum CBCT képalkotásánál egy normál felnőtt páciens esetében. 6.5 GP Szükség lenne egy CBCT minőségbiztosítási programra a képek klinikai minőségének értékelésére. 6.6 GP Azoknak az intézmények, melyek CBCT vizsgálatokat hajtanak végre, félévente meg kell vizsgálniuk a sikertelen CBCT eredmények okait egy prospektív, vagy retrospektív klinikai audit keretében. 6.7 GP Jelenleg a minimális célkitűzés, hogy a CBCT vizsgálatok kevesebb, mint 5%-a legyen elfogadhatatlan. A cél, hogy ezt az arányt 50%-kal csökkentsék, minden egymást követő ellenőrzési ciklusban. 6.8 GP A fogászati CBCT részére szükség lenne egy, a képalkotás minőségére vonatkozó, ideálisan európai szintű kritériumrendszer felállítására. 7.1 ED D Fontos, hogy a CBCT üzem behelyezése és használata során is képzett szakembert hívjanak segítségül, így biztosítva az elérhető legalacsonyabb sugárdózist és azt, hogy az összes ide vonatkozó nemzeti követelmény teljesüljön. 7.2 D A CBCT berendezéseket csak megfelelően védett és zárt épületbe lehet beszerelni és az egészet Ellenőrzött Területnek kell nevezni. 7.3 D A szükséges árnyékolásokkal kapcsolatos döntések meghozatalához részletes információkkal kell rendelkezni a szórt sugárzás mértékéről. 7.4 D Az egyéni sugárdózis-ellenőrzést fontolóra kell venni. 8.1 GP A CBCT gazdasági megítélésénél fontos szempontnak kell lennie a klinikai hasznosságának is. 9.1 ED GP Minden CBCT berendezést kezelő személynek megfelelő elméleti és gyakorlati felkészítést kell kapnia a radiológiai és a sugárvédelem témakörében. 9.2 Folyamatos oktatás és képzés szükséges a végzettség megszerzése utána is, különösen, ha új CBCT berendezések, vagy felszerelések kerülnek elfogadásra. 9.3 Azok a fogorvosok és fogászati specialisták, akik felelősek a CBCT berendezésekért és korábban nem kaptak megfelelő elméleti és gyakorlati képzést pótolniuk kell azt, olyan oktatás keretében, melyet előzőleg egy egyetem vagy azzal egyenértékű intézmény jóváhagyott. Ahol a nemzeti képzésben a Fogászati és Szájsebészeti Radiológiát oktatják, ott a CBCT képzési programjába lehetőség szerint be kell vonni fogászati és szájsebészeti radiológusokat is. 9.4 GP CBCT alkalmazások specialistáinak és a gyártók ügynökeinek és a CBCT berendezések azon szállítóinak, akik a klinikai személyzet részére nyújtanak információt és oktatást, megfelelő képzésben kell részesülniük a sugárvédelem és az optimalizálás témakörökben.

7 1.1 Táblázat: Minősítési rendszerek a szintek igazolására [Scottish Intercollegiate Guidelines Network (2008)] irányelveiből átvéve 1++ Kiváló minőségű meta-analízis / próba (RCT-k), RCT-k randomizált,szisztematikus értékelése (in vitro vizsgálatokat beleértve) nagyon alacsony eltéréssel. 1+ Jó meta-analízis / RCT-k vagy RCT-k (in vitro vizsgálatokat beleértve) szisztematikus áttekintése mérsékelt eltéréssel 1- Meta-analízis/ RCT-k vagy RCT-k (in vitro vizsgálatokat beleértve) szisztematikus áttekintése magas eltéréssel 2++ Eset-kontroll vagy csoport vizsgálat kiváló minőségű szisztematikus áttekintés, Kiváló minőségű nem-randomizált próbák, eset-kontroll vagy csoport vizsgálatok nagyon alacsony kockázatú eltéréssel és az alkalmi reláció nagy valószínűségével 2+ Jó nem-randomizált próbák, eset-kontroll vagy csoport vizsgálatok mérsékelt kockázatú eltéréssel és valószínűsíthető az alkalmi reláció 2- Nem randomizált próbák, eset-kontroll vagy csoport vizsgálatok magas kockázati lehetőséggel és az alkalmi reláció kizárásával 3 Nem analitikus vizsgálatok, pl. eset sorozatok, keresztmetszet felmérések. 4 Szakvélemény

Európai sugárvédelmi előírások/ajánlások. Dózis és kockázat. Indikációs terület. Megállapítás 2.A. Megállapítás 2.B. Ajánlás 3.A. Ajánlás 3.

Európai sugárvédelmi előírások/ajánlások. Dózis és kockázat. Indikációs terület. Megállapítás 2.A. Megállapítás 2.B. Ajánlás 3.A. Ajánlás 3. Európai sugárvédelmi előírások/ajánlások Dózis és kockázat Megállapítás 2.A Alap fogászati röntgenvizsgálat során (intraoralis, panoráma, teleröntgen vizsgálat) az egyént érő sugárdózis alacsony, néhány

Részletesebben

Orvosi sugáralkalmazás és a páciensek sugárvédelme. Nemzetközi Sugárvédelmi Alapszabályzat (IBSS)

Orvosi sugáralkalmazás és a páciensek sugárvédelme. Nemzetközi Sugárvédelmi Alapszabályzat (IBSS) Orvosi sugáralkalmazás és a páciensek sugárvédelme Nemzetközi Sugárvédelmi Alapszabályzat (IBSS) FELELŐSSÉGEK GYAKORLÓ ORVOS az orvosi sugárterhelés elrendelése a beteg teljeskörű védelme SZEMÉLYZET szakképzettség

Részletesebben

Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu

Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu Röntgenvizsgálat célja Diagnosztika/tervezés Műtét közben ellenőrzés Követéses vizsgálat Felvételi

Részletesebben

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52)

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52) 5. KÉPI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT 5.A. Képi diagnosztika 5.E. Radiofarmakológia 5.3. Diagnosztikai képalkotó 5.4. Radio-farmakológiai szakasszisztens 5.5. Radio-farmakológiai szakasszisztens (egészségügyi

Részletesebben

Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfilmek készítésekor MP 020.ST

Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfilmek készítésekor MP 020.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfilmek készítésekor MP 020.ST Készítette: Kiss Tiborné fogászati

Részletesebben

CLOSER TO YOU. FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható!

CLOSER TO YOU. FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható! CLOSER TO YOU FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható! FONA XPan 3D 85x85 mm-es teljes látómező Egyetlen exponálás során a teljes látómezőről (85x85 mm) képet

Részletesebben

SUGÁRVÉDELEM. Szervdózis szöveti súlytényezők. Kit védünk? Determinisztikus hatás. Sztochasztikus hatás! Sugárterhelés orvosi sugárterhelés

SUGÁRVÉDELEM. Szervdózis szöveti súlytényezők. Kit védünk? Determinisztikus hatás. Sztochasztikus hatás! Sugárterhelés orvosi sugárterhelés SUGÁRVÉDELEM Sugárterhelés orvosi sugárterhelés PÁCIENSEKRE VONATKOZÓ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEK ÉS MUNKAHELYI SUGÁRVÉDELEM TOKÁR ANIKÓ Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszék 2017. Kit védünk? Pácienst

Részletesebben

31/2001. (X. 3.) EüM rendelet

31/2001. (X. 3.) EüM rendelet 31/2001. (X. 3.) EüM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtása során ionizáló sugárzásnak kitett személyek egészségének védelméről Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 68. -a (2) bekezdésének

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens 14. évfolyam (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 7.A. Fogászati asszisztencia 7.2. Fogászati asszisztens 7.. Fogászati asszisztens (52) 7.5. Fogorvosi asszisztens 7.6. Fogorvosi asszisztens, szájhigiénikus 7.9. Klinikai

Részletesebben

Dose Management avagydózis optimalizálásalkalmazásact vizsgálatokesetében

Dose Management avagydózis optimalizálásalkalmazásact vizsgálatokesetében Dose Management avagydózis optimalizálásalkalmazásact vizsgálatokesetében Dr. Volford Gábor 1, BaratiMilan 2, Dr. Kardos Lilla 2, KatiaKatsari 3 1. Diagnoscan Magyarország Kft. - Péterfy Sándor Utcai Kórház

Részletesebben

Háttérsugárzás. A sugáregészségtan célkitűzése. A sugárvédelem alapelvei, dóziskorlátok. Sugáregészségtan és fogorvoslás

Háttérsugárzás. A sugáregészségtan célkitűzése. A sugárvédelem alapelvei, dóziskorlátok. Sugáregészségtan és fogorvoslás A sugáregészségtan célkitűzése A sugárvédelem alapelvei, dóziskorlátok A sugáregészségtan célja az ionizáló és nemionizáló sugárzások hatásának megismerése az emberi szervezetben - annak érdekében, hogy

Részletesebben

Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok.

Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok. Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok. Dr. Kóbor József,biofizikus, klinikai fizikus, PTE Sugárvédelmi Szolgálat

Részletesebben

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf A sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos feladatok és kihívások Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf Országos Atomenergia Hivatal 2015.04.21. Sugárvédelmi hatósági feladatok átvétele 1 Tartalom

Részletesebben

Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet)

Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet) Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet) I. Irányelvek WHO 1988: Mindazon tevékenység, amely biztosítja a céltérfogatra leadott megfelelő sugárdózist az ép

Részletesebben

PTE-Klinikai Központ- Radiologiai Klinika

PTE-Klinikai Központ- Radiologiai Klinika CT vizsgálati protokollok optimalizálásának hatása a diagnosztikus pontosságra és a pácienseket ért sugárterhelésre Dr. Szukits Sándor, Dr. Kékkői László, Dr. Dérczy Katalin PTE-Klinikai Központ- Radiologiai

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően CLOSER TO YOU Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően FONA Intraorális röntgenek FONA XDC Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően A FONA intraorális röntgen

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI CLOSER TO YOU Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI Intraorális képalkotás Páciens kényelem és könnyű használat A lemez mérete és a pozicionálás megegyezik a tradicionális kisfilmes eljárással,

Részletesebben

I. A szakképzés jogi háttere

I. A szakképzés jogi háttere 2.42. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 52 725 02 GYAKORLÓ KÉPI DIAGNOSZTIKAI, NUKLEÁRIS MEDICINA ÉS SUGÁRTERÁPIÁS ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint az I. EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZATHOZ A szakképzési kerettanterv

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN

SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN 1 Kári Béla, 2 Zagyvai Péter, 3 Kanyár Béla 1 Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológia és Onkoterápiás Klinika / Nukleáris Medicina Tanszék 2 Budapesti Műszaki

Részletesebben

A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján)

A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján) A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján) Általános szempontok I.: Követelmények: A képzés eredményeként a radiológia szakvizsgát tett

Részletesebben

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER 1 of 6 12/1/2008 2:33 AM THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER Az infravörös monitorozás emisszión alapuló noninvazív képalkotó eljárás. A Budapesti Mûszaki Egyetemen kidolgozott thermográfiai vizsgálati rendszer

Részletesebben

A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök. I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció

A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök. I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció 1. A fogazati rendellenességek etiológiája 2. Az orthodontiai anomáliák, a

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN

DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN dr. Ballay László OSSKI-AMOSSO A DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA FELVETÉSE SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSEK: DÓZISTELJESÍTMÉNY MÉRÉSEK A helyszínen csak a dózisteljesítmény

Részletesebben

Orthognathiai műtétek

Orthognathiai műtétek Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika Igazgató: Prof. Dr.Barabás József Orthognathiai műtétek Prof.Dr. Barabás József MILYEN FOGSZABÁLYOZÓ FELADATOK

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: A rendelést egy 4 hónapos várandós kismama keresi fel fogászati szűrés, valamint az intrauterin életszakaszt érintő utód gyermekfogászati prevenciós tanácsadás céljából. Tájékoztassa a kismamát

Részletesebben

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEREPE A SUGÁRTERÁPIÁS SUGÁRBALESETEK MEGELŐZÉSÉBEN

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEREPE A SUGÁRTERÁPIÁS SUGÁRBALESETEK MEGELŐZÉSÉBEN MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEREPE A SUGÁRTERÁPIÁS SUGÁRBALESETEK MEGELŐZÉSÉBEN A Nemzetközi Sugárbiztonsági Normák megfogalmazása szerint BALESETNEK tekinthető: Bármely nem szándékos esemény, beleértve az üzemeltetési

Részletesebben

Minőségbiztosítás a sugárterápiában

Minőségbiztosítás a sugárterápiában Minőségbiztosítás a sugárterápiában Dr. Szabó Imre DEOEC Onkológiai Intézet Sugárterápia Tanszék Irányelvek WHO 1988: Mindazon tevékenység, amely biztosítja a céltérfogatra leadott megfelelő sugárdózist

Részletesebben

Carestream DRX-1 Rendszer. Könnyű és gyors lépés a DR rendszerek felé a világ első vezeték nélküli kazetta méretű detektorával.

Carestream DRX-1 Rendszer. Könnyű és gyors lépés a DR rendszerek felé a világ első vezeték nélküli kazetta méretű detektorával. Carestream DRX-1 Rendszer Könnyű és gyors lépés a DR rendszerek felé a világ első vezeték nélküli kazetta méretű detektorával. A hagyományos 35x43 cm méretű röntgenkazettával megegyező méretével a DRX-1

Részletesebben

Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfelvételek készítésekor MP 020.ST

Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfelvételek készítésekor MP 020.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfelvételek készítésekor MP 020.ST Készítette: Kiss Tiborné Fogászati

Részletesebben

A MED EL CI és ABI modellek MRI-ellenőrzőlistája

A MED EL CI és ABI modellek MRI-ellenőrzőlistája A MED EL CI és ABI modellek MRI-ellenőrzőlistája Mi1200 SYNCHRONY Mi1200 SYNCHRONY PIN Mi1210 SYNCHRONY ST...1 Mi1200 SYNCHRONY ABI Mi1200 SYNCHRONY PIN ABI...2 Mi1000 CONCERTO Mi1000 CONCERTO PIN SONATA...3

Részletesebben

Minőségbiztosítás a szakorvosképzésben

Minőségbiztosítás a szakorvosképzésben Minőségbiztosítás a szakorvosképzésben Lánczi Levente István (1,2), Pusztai Ferenc (1), Bézi István (1), Bágyi Péter (1,2) Debreceni Egyetem, Kenézy Gyula Egyetemi Kórház, Központi Radiológiai Diagnosztika,

Részletesebben

Áttörésükben visszamaradt bölcsességfogak diagnosztikája. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

Áttörésükben visszamaradt bölcsességfogak diagnosztikája. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika Áttörésükben visszamaradt bölcsességfogak diagnosztikája Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika Ambulancia műtéti profiljának változása 1999 2004 2008 Műtéti fogeltávolítás 4427

Részletesebben

Az implantációt előkészítő diagnosztikai vizsgálatok. Dr. Joób-Fancsaly Árpád egyetemi docens

Az implantációt előkészítő diagnosztikai vizsgálatok. Dr. Joób-Fancsaly Árpád egyetemi docens Az implantációt előkészítő diagnosztikai vizsgálatok Dr. Joób-Fancsaly Árpád egyetemi docens A fogorvosi célból végzett implantáció komplex protetikai módszer, amely kombináltan alkalmazza a sebészi és

Részletesebben

A sugárvédelem alapelvei. dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI

A sugárvédelem alapelvei. dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI A sugárvédelem alapelvei dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI A sugárvédelem célja A sugárvédelem célkitűzései: biztosítani hogy determinisztikus hatások ne léphessenek fel, és hogy a sztochasztikus

Részletesebben

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények.

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Zabaras D, Boubolis S, Spanos A, Petsinis V, Gisakis I G Bevezetés

Részletesebben

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Radioizotópok orvosi, gyógyszerészi alkalmazása Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Dr. Voszka István Az alkalmazás alapja:- A radioaktív izotóp ugyanúgy viselkedik a szervezetben, mint stabil

Részletesebben

Sugárvédelmi feladatok az egészségügybe. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésre vonatkozó általános és különös szabályok.

Sugárvédelmi feladatok az egészségügybe. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésre vonatkozó általános és különös szabályok. Sugárvédelmi feladatok az egészségügybe. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésre vonatkozó általános és különös szabályok. Dr. Csepura György PhD Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Részletesebben

A TETSZŐLEGES IRÁNYÚ FELVÉTELEZÉS SUGÁRVÉDELMI KÉRDÉSEI MULTIFUNKCIÓS ORVOSI RÖNTGENBERENDEZÉSEKNÉL

A TETSZŐLEGES IRÁNYÚ FELVÉTELEZÉS SUGÁRVÉDELMI KÉRDÉSEI MULTIFUNKCIÓS ORVOSI RÖNTGENBERENDEZÉSEKNÉL A TETSZŐLEGES IRÁNYÚ FELVÉTELEZÉS SUGÁRVÉDELMI KÉRDÉSEI MULTIFUNKCIÓS ORVOSI RÖNTGENBERENDEZÉSEKNÉL Váradi Csaba, Ballay László, Porubszky Tamás Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi

Részletesebben

Lehetséges dentális gócok előfordulásának vizsgálata orthopantomogram felvételeken

Lehetséges dentális gócok előfordulásának vizsgálata orthopantomogram felvételeken Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Lehetséges

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: A rendelőben a gyakorlat vezető fogorvos felkéri Önt, hogy készítsen előadást a konzerváló fogászati beavatkozásokról. Referáljon a gyakorlatvezetőnek az elkészült előadás tartalmáról! - a

Részletesebben

Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés?

Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés? Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés? Schiszler Tamás(1), Szukits Sándor(2), Újlaki Mátyás(3), Cseri Zsolt(3), Kárteszi Hedvig(4) 1: Monklands Hospital,

Részletesebben

Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai. Dr. Bistey Tamás

Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai. Dr. Bistey Tamás Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai Dr. Bistey Tamás Munkafázisok áttekintése Klinikai munkafázisok Betegvizsgálat, kezelési terv, preparálás, lenyomatvétel Vázpróba Laboratóriumi munkafázisok

Részletesebben

DR. HAJNAL KLÁRA / DR. NAHM KRISZTINA KÖZPONTI RÖNTGEN DIAGNOSZTIKA Uzsoki utcai kórház. Emlő MR vizsgálatok korai eredményei kórházunkban

DR. HAJNAL KLÁRA / DR. NAHM KRISZTINA KÖZPONTI RÖNTGEN DIAGNOSZTIKA Uzsoki utcai kórház. Emlő MR vizsgálatok korai eredményei kórházunkban DR. HAJNAL KLÁRA / DR. NAHM KRISZTINA KÖZPONTI RÖNTGEN DIAGNOSZTIKA Uzsoki utcai kórház Emlő MR vizsgálatok korai eredményei kórházunkban 2015.01.01-2016.04.30 között kórházunkban végzett emlő MR vizsgálatok

Részletesebben

ÚJSZÜLÖTTEK ÉS KORASZÜLÖTTEK SUGÁRTERHELÉSÉNEK VIZSGÁLATA

ÚJSZÜLÖTTEK ÉS KORASZÜLÖTTEK SUGÁRTERHELÉSÉNEK VIZSGÁLATA ÚJSZÜLÖTTEK ÉS KORASZÜLÖTTEK SUGÁRTERHELÉSÉNEK VIZSGÁLATA Elek Richárd 1,2, Kis Éva 3, Várkonyi Ildikó 3, Porubszky Tamás 2 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2 Országos "Frédéric Joliot-Curie"

Részletesebben

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály A minőség egészségügyi

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2019. március 18-21. Szóbeli és írásbeli vizsga napja: 2019. március 21. Képzési idő:

Részletesebben

Tüdőszűrő munkahelyek minőségbiztosításának és dozimetriájának néhány gyakorlati vonatkozása.

Tüdőszűrő munkahelyek minőségbiztosításának és dozimetriájának néhány gyakorlati vonatkozása. Tüdőszűrő munkahelyek minőségbiztosításának és dozimetriájának néhány gyakorlati vonatkozása. Szekeres Sándor (Szerla Röntgen Vizsgáló és Szerviz egyéni cég) X. Paraklinikai röntgen fórum (2013. október

Részletesebben

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Tartalomjegyzék 1. ÖSSZEÁLLÍTÁS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA... 3 2. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK... 12 a. Termékleírás... 12 b. Anyag... 12 c. Alkalmazási... 12

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

A világ legnépszerűbb röntgen egysége. Mostantól 3D-ben! ORTHOPHOS XG 3D

A világ legnépszerűbb röntgen egysége. Mostantól 3D-ben! ORTHOPHOS XG 3D CAD/CAM RENDSZEREK KÉZIDARABOK HIGIÉNIAI RENDSZEREK KEZELŐEGYSÉGEK RÖNTGEN RENDSZEREK ORTHOPHOS XG 3D A világ legnépszerűbb röntgen egysége. Mostantól 3D-ben! T h e D e n t a l C o m p a n y ÁTTÖRÉS A

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

Mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat

Mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat Mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat Használati útmutató Neuro A cochleáris implantátum rendszer 0459 (2015) NEURELEC 2720 Chemin Saint-Bernard, 06220 Vallauris France TEL: +33 (0)4 93 95 18

Részletesebben

A Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika tájékoztatója IV. és V. éves fogorvoshallgatók számára

A Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika tájékoztatója IV. és V. éves fogorvoshallgatók számára A tájékoztatója IV. és V. éves fogorvoshallgatók számára A gyermekfogászat és fogszabályozás oktatásának célja, hogy a hallgatók elsajátítsák mindazokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, melyeket

Részletesebben

GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ.

GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ. Be accurate. Be smart. SMART Guide Kézikönyv GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ. Tartalom A SMART Guide folyamat SMART Guide Kanál Fogtechnikus által készített CT sablon 8 Teljes kivehető fogpótlás 10 Regisztrációs

Részletesebben

FSU203_KIV_V01 Oldal: 1 / 5

FSU203_KIV_V01 Oldal: 1 / 5 FSU203_KIV_V01 Oldal: 1 / 5 FSU203_KIV_V01 Oldal: 2 / 5 KIVONAT az FSU203 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére 1. A folyamat célja A sugárzási viszonyok felügyeletének célja az atomerőmű technológiai

Részletesebben

Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok

Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok Név: Születési hely, idő: TAJ szám: Lakcím: Pontos diagnózis, oldaliság: Hasadék Centrumba kerülés időpontja: A hasadék felismerésének időpontja: Gyermeksebészeti

Részletesebben

Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszak képalkotó diagnosztikai analitika szakirány. minta - tanterve

Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszak képalkotó diagnosztikai analitika szakirány. minta - tanterve Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszak képalkotó diagnosztikai analitika szakirány minta - tanterve Elfogadta az Egészségügyi Kar Kari Tanács

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

NEM-ORVOSI KÉPALKOTÁS SAL JÁRÓ SUGÁRTERHELÉST TUDATOSAN OKOZÓ TEVÉKENYSÉGEK SZABÁLYOZÁSA és HAZAI ÁTTEKINTÉSE

NEM-ORVOSI KÉPALKOTÁS SAL JÁRÓ SUGÁRTERHELÉST TUDATOSAN OKOZÓ TEVÉKENYSÉGEK SZABÁLYOZÁSA és HAZAI ÁTTEKINTÉSE NEM-ORVOSI KÉPALKOTÁS SAL JÁRÓ SUGÁRTERHELÉST TUDATOSAN OKOZÓ TEVÉKENYSÉGEK SZABÁLYOZÁSA és HAZAI ÁTTEKINTÉSE Ballay László, Salik Ádám, Juhász László OSSKI A SZABÁLYOZÁS FEJLŐDÉSE 97/43: Igazságügyi orvosszakértői

Részletesebben

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS KÓRHÁZI HÁTTÉRREL MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ SZAK I. évfolyam 2007/2008-as tanév I. félév

EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ SZAK I. évfolyam 2007/2008-as tanév I. félév EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ SZAK I. évfolyam 2007/2008-as tanév I. félév Pszichológia I.(történet) Pszichológia I. (személyiséglélektan) Biológia-sejtbiológia Életkorok humánbiológiája Filozófia

Részletesebben

Általános radiológia - elıadás 1

Általános radiológia - elıadás 1 Sugárvédelem A röntgenvizsgálatok során a módszer biztonságos használata alapvetı fontosságú! A megfelelı berendezésre, vizsgálati technikára, sugárvédelmi eszközökre, sugárterhelés mérésre és a törvényi

Részletesebben

Érvényes: től visszavonásig. Konzultáció, betegvizsgálat, szájüregi daganatos elváltozások szűrése, kezelési terv, árajánlat készítése

Érvényes: től visszavonásig. Konzultáció, betegvizsgálat, szájüregi daganatos elváltozások szűrése, kezelési terv, árajánlat készítése Érvényes: 2018.03.01-től visszavonásig Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy a megadott árak tájékoztató jellegűek. Betegeink részére egyedi kezelési tervet készítünk, melyben az egyes árak mellett

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2425-06 Klinikum a képalkotásban követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2425-06 Klinikum a képalkotásban követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A beteg néhány nappal ezelőtt otthonában elesett, háziorvosának térdfájdalomról számolt be, aki beutalta betegét a radiológiára csontsérülés (törés) kizárása végett. A beteg a felvétel készítése

Részletesebben

MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában

MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában Gion Katalin 1, 2; Szabovik Géza 3; Palkó András 2 Diagnoscan Magyarország Kft. Affidea Csoport 1; SZTE Radiológiai Klinika 2;

Részletesebben

Képalkotó eljárások a gyermekonkológiában

Képalkotó eljárások a gyermekonkológiában Képalkotó eljárások a gyermekonkológiában Onkoradiológia 2012 Varga Edit, Rudas Gábor oncoradiologia feladata differenciáldiagnosztika terápia követése háziorvos klinikus radiológus congenitalis NBL vs

Részletesebben

Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 2. oldal (2) A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beava

Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 2. oldal (2) A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beava Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 1. oldal 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető fogászati ellátásról

Részletesebben

Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép

Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép MRT XXVIII. KONGRESSZUSA A.2.1. Klinikus-radiológus symposium: Sürgősségi radiológia. Budapest, 2016. június 24. Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép dr. Barta Miklós PhD Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Részletesebben

A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián

A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián Porcs-Makkay László Magyar Honvédség Egészségügyi Központ XXXIX. SUGÁRVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, HAJDÚSZOBOSZLÓ,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ AZ AAO PREFERRED PRACTICE PATTERN IRÁNYELVEIHEZ

ÖSSZEFOGLALÓ AZ AAO PREFERRED PRACTICE PATTERN IRÁNYELVEIHEZ ÖSSZEFOGLALÓ AZ AAO PREFERRED PRACTICE PATTERN IRÁNYELVEIHEZ Bevezetés Ezen összefoglaló az AAO alkalmazott gyakorlati eljárásainak (PPP) irányelveihez készült. Az alkalmazott gyakorlati eljárások (PPP)

Részletesebben

A röntgendiagnosztika alapjai

A röntgendiagnosztika alapjai A fotonenergia növelésével csökken az elnyelődés. A röntgendiagnosztika alapjai A csökkenés markánsabb a fotoeffektusra nézve. Kis fotonenergiáknál τ m dominál. τ m markánsan változik az abszorbens rendszámával.

Részletesebben

Ionizáló sugárzások dozimetriája

Ionizáló sugárzások dozimetriája Ionizáló sugárzások dozimetriája A becsült átlagos évi dózis természetes és mesterséges forrásokból 3.6 msv. környezeti foglalkozási katonai nukleáris ipari orvosi A terhelés megoszlása a források között

Részletesebben

Dr. Giczi Ferenc, Dr. Pellet Sándor

Dr. Giczi Ferenc, Dr. Pellet Sándor Dr. Giczi Ferenc, Dr. Pellet Sándor RADIOLÓGIAI FELVÉTELI ÉS ÁTVILÁGÍTÓ TEVÉKENYSÉGEK FELMÉRÉSE Széchenyi István Egyetem Győr, Egyetem tér 1. OKK Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet,

Részletesebben

9. SZER GYORSJELENTÉS

9. SZER GYORSJELENTÉS 9. SZER GYORSJELENTÉS A Szolgáltatáselemző Rendszer (SZER) adatállományának elemzése a 2014. április 1. és 2016. november 30. közötti időszakra vonatkozóan Tartalom Bevezetés... 3 Álláskeresőkre vonatkozó

Részletesebben

Az MPS kezelési és követési protokollok változásai. Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Az MPS kezelési és követési protokollok változásai. Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály Az MPS kezelési és követési protokollok változásai Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály MPS-k MPS I MPS II MPS III MPS IV MPS VI MPS VII MPS IX Hurler-Scheie Hunter Sanfilippo Morquio Maroteaux

Részletesebben

OEP által finanszírozott implantátumok protetikai rehabilitáció céljából történő behelyezésének várólista protokollja MP 031.ST

OEP által finanszírozott implantátumok protetikai rehabilitáció céljából történő behelyezésének várólista protokollja MP 031.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: OEP által finanszírozott implantátumok protetikai rehabilitáció céljából történő behelyezésének várólista protokollja

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1 SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2003-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

p le r ol o r www.sonoscape-ultrahang.hu

p le r ol o r www.sonoscape-ultrahang.hu p le r Dop sra ol o r á iás C lkalmaz tegór Felso ka minden a készülék www.sonoscape-ultrahang.hu 2009 2008 Entrepreneurial Company Award Product Quality Leadership Award Vállalati profil A SonoScape a

Részletesebben

Cystaszűkítő készülék alkalmazása nagy kiterjedésű ciszta esetén

Cystaszűkítő készülék alkalmazása nagy kiterjedésű ciszta esetén Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Cystaszűkítő

Részletesebben

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

Személyi felületi szennyezettség ellenőrző sugárkapu rekonstrukció a Paksi Atomerőműben

Személyi felületi szennyezettség ellenőrző sugárkapu rekonstrukció a Paksi Atomerőműben XLIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló 2018.04.17-19. Személyi felületi szennyezettség ellenőrző sugárkapu rekonstrukció a Paksi Atomerőműben Dr. Bujtás Tibor, Kiss Mihály, Makovecz Gyula

Részletesebben

Digitális képalkotás a fogászatban Problémák - megoldások Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.dentesthic.hu/oktatas/

Digitális képalkotás a fogászatban Problémák - megoldások Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.dentesthic.hu/oktatas/ Digitális képalkotás a fogászatban Problémák - megoldások Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.dentesthic.hu/oktatas/ A sikeres gyógyító munkánk alapvető része a pontos diagnózis felállítása. Napjainkban,

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN

A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN DR. GERA ISTVÁN A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN CSAK RENDSZERES PROFESSZIONÁLIS FOGTISZTÍTÁSSAL

Részletesebben

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008)

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) Beszámoló (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) A LEONARDO által támogatott gyakorlatomat Barcelonában, az Ars veterinaria (Calle Cardedeu, 3 08023 Barcelona) magánkórházban töltöttem el Artur Font Dipl.

Részletesebben

Az Európai Endodonciai Társaság(ESE) irányelvei (2006) és azok alkalmazása klinikánkon

Az Európai Endodonciai Társaság(ESE) irányelvei (2006) és azok alkalmazása klinikánkon Az Európai Endodonciai Társaság(ESE) irányelvei (2006) és azok alkalmazása klinikánkon Belső továbbképzés Dr. Juhász Alexander egyetemi adjunktus Endodoncia? Differenciáldiagnózisa és therápiája az orofaciális

Részletesebben

Pajzsmirigy dózis meghatározása baleseti helyzetben gyermekek és felnőttek esetén

Pajzsmirigy dózis meghatározása baleseti helyzetben gyermekek és felnőttek esetén Pajzsmirigy dózis meghatározása baleseti helyzetben gyermekek és felnőttek esetén A CAThyMARA (Child and Adult Thyroid Monitoring After Reactor Accident) projekt előzetes eredményei Pántya Anna, Andrási

Részletesebben

A korai orthodontiai kezelés mellett és ellene szóló érvek áttekintése a szakirodalom alapján

A korai orthodontiai kezelés mellett és ellene szóló érvek áttekintése a szakirodalom alapján Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi A korai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat május 15.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat május 15. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Minőségbiztosítás a röntgendiagnosztikában RP-162 és. időszakos felülvizsgálat

Minőségbiztosítás a röntgendiagnosztikában RP-162 és. időszakos felülvizsgálat Minőségbiztosítás a röntgendiagnosztikában RP-162 és időszakos felülvizsgálat Szekeres Sándor (Szerla Röntgen Vizsgáló és Szerviz egyéni cég) Bevezető A MOFT 2002 október 24-26-i Debrecenben tartott konferenciáján

Részletesebben

biometrikus adatainak biometrikus adat genetikai adatainak

biometrikus adatainak biometrikus adat genetikai adatainak Az adatkezelőnek, amennyiben az adatkezelése valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, szükséges az adatkezelést megelőzően elvégeznie adatvédelmi

Részletesebben

Tudományos következtetések és következtetések indoklása

Tudományos következtetések és következtetések indoklása Melléklet IV. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása, valamint a PRAC ajánlástól való eltérések részletes magyarázata Tudományos következtetések

Részletesebben

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS kórházi háttérrel MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Teleradiológia Dr. Kostyál László, Oláh Zsuzsanna

Teleradiológia Dr. Kostyál László, Oláh Zsuzsanna Teleradiológia Dr. Kostyál László, Oláh Zsuzsanna Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Teleradiológia 2018.03.22. Mi is az a teleradiológia A teleradiológia az ún. telemedicina

Részletesebben

Arany-Tóth Attila. Sebészeti röntgenvizit: 8.30. Általános radiológia - előadás

Arany-Tóth Attila. Sebészeti röntgenvizit: 8.30. Általános radiológia - előadás 1 2 Röntgen Osztály 9-15 8.00 10.00 2. illetve 5. csoport 11.00 13.00 1. illetve 4. csoport 13.00 15.00 3. illetve 6. csoport 3 4 Sebészeti röntgenvizit: 8.30 5 6 Honlapok www. univet.hu egységek sebészet

Részletesebben