Fejezetek a klinikai onkológiából

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fejezetek a klinikai onkológiából"

Átírás

1 Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012.

2 ONKOLÓGIAI SÜRGŐSSÉGI ÁLLAPOTOK Az onkológiában előforduló sürgősségi helyzeteket a beteg várható élettartamának, kezelhetőségének figyelembe vétele mellett, az oxiológia általános szabályai szerint kell ellátni. Inkurábilis metasztatikus beteg esetén, amennyiben javulás nem várható a szenvedés meghosszabítása heroikus erőfeszítésekkel és nagy költségekkel értelmetlen. Azonban kurábilis betegeknél a tumor miatt, vagy a kezelés mellékhatásaként fellépő életveszélyes állapotokban gyorsan és hatékonyan kell cselekedni. A következő gyakori sürgősségi helyzetek alakulhatnak ki: Neurológiai (gerincvelői kompresszió, intrakraniális nyomásfokozódás) Kardiovaszkuláris (perikardiális tamponád) Respiratorikus (Vena Cava Superior Syndroma, pleuralis effusio, trachea obstrukció, tüdőembólia) Urológiai (haemorrhagiás cystitis, veseelégtelenség, húgyúti obstrukció) Gastrointestinalis (ileus, GI vérzés, GI perforáció, neuropátiás enterocolitis) Metabolikus (hypercalcaemia, tumor lysis szindróma, hyperkalaemia, hyperphosphataemia, hyperuricaemia) Hematológiai (lázas neutropénia szepszis, vénás thromboembolia (VTE), vérzés) A betegek nagy részét sürgősségi osztályokon, belgyógyászaton, sebészeten látják el. Részletesen a kifejezetten onkológián jelentkező és kezelendő állapotokat tárgyaljuk: VENA CAVA SUPERIOR SYNDROMA A vena cava superior syndroma (VCSS), amelyet általában a vena cava külső kompressziója okoz, olyan életveszélyes szövődményekhez vezethet, mint a cerebrális és a laryngeális oedema. Elsőként W. Hunter írta le 1757-ben (tbc, syph. aneurysma). A VCSS-k körülbelül 95%-át tumor okozza: tüdőrák (SCLC, NSCLC), lymphoma, mediasztinális áttét. Tünetek: A VCSS-ás betegeknél leggyakrabban faciális ödéma vagy erythema, dyspnoe, köhögés, ortophnoe vagy kar- és nyaki ödéma jelentkezik. Ezek a klasszikus tünetek általában teljes elzáródás esetén jelentkeznek, az enyhe elzáródásos betegséggel ellentétben. Fizikális vizsgálattal leggyakrabban arc-, nyaki és karödéma, a felső testfél vénáinak tágulata, az arc vérbősége vagy cianózisa észlelhető. Szembetűnő lehet a periorbitális ödéma. Diagnózis: Fontos, hogy megállapítsuk a VCSS diagnózisát és etiológiáját, hiszen bizonyos rosszindulatú daganatok jobban reagálnak a specifikus kezelési sémákra, mint más daganatok.

3 Az esetek többségében a VCSS diagnózisa egyedül klinikai vizsgálattal is egyértelmű. Az alábbi diagnosztikus eljárások segíthetnek a VCSS diagnózisában és etiológiájának megállapításában: mellkas CT, bronchoscopia, limitált thoracotomia vagy thoracoscopia, Doppler ultrahang, MRI, PET-CT. Kezelés: A kezelés során oxigént, a folyadékbevitel csökkentését, diuretikumokat és szteroidokat, trombolitikus és antikoaguláns kezelést és tumorellenes kezelést (sugárkezelést, kemoterápiát) alkalmazunk. A legtöbb beteg obstruktív tünetei tüneti kezelésre jelentősen enyhülnek, így tolerálhatóvá válik számukra a VCSS etiológiájának kiderítésére irányuló kivizsgálás. Néhány esetben a kezelés 1-2 nappal halasztható, ha biztos szövettani diagnózisra van szükség. Sugárkezelés és kemoterápia: Mind a sugárkezelés, mind a kemoterápia választható kezelési lehetőségek, a tumor típusától függően. Az alkalmazott specifikus gyógyszerek és dózisok a VCSS-t okozó rosszindulatú daganatra hatásosak. Az életet veszélyeztető tünetek, például respirációs distress esetén sürgős sugárkezelés indikált, 3-4 Gy frakciódózissal elkezdve 8-12 Gy-ig, majd a megfelelő összdózis fennmaradó része 1,8-2 Gy standard frakciódózissal is adható. A megfelelő kezeléshez még sürgős esetben is szükséges a kezelési cél meghatározása (potenciálisan kuratív vagy csak palliatív). A nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) esetén a VCSS standard kezelése a sugárterápia. A kemoterápia a sugárkezeléshez hasonlóan hatásos lehet a gyorsan zsugorodó SCLC esetén. A kemoradioterápia jobb lokális kontrollt eredményezhet az önmagában adott kemoterápiánál SCLC és non-hodgkin lymphoma esetében. Az ésszerű palliatív kezelési sémák a 2 hét alatt adott 30 Gy és a 4 hét alatt adott 40 Gy között lehetnek. A kuratív sémák 56 Gy (NHL) és 72 Gy közöttiek, a szövettantól függően. GERINCVELŐI KOMPRESSZIÓ A metasztatikus daganatos betegek 1-5%-ban alakul ki gerincvelői kompresszió. Sürgősségi állapotnak kell tekinteni, hiszen a kezelés késlekedése irreverzibilis bénulást és a bél- illetve hólyagfunkció elvesztését eredményezheti. A gerincvelői kompressziót elsősorban csontáttétek (95%) okozzák és általában a gerincoszlop tumoros érintettségéből ered. A daganatok időnként csontérintettség nélkül is metasztatizálhatnak az epidurális térbe. Gerincvelői kompresszió számos daganattípusban előfordulhat, leggyakrabban tüdőrák, emlőrák, ismeretlen primer tumor, prosztatarák és

4 veserák esetén. A leggyakrabban érintett szakasz a háti gerinc (70%), ezt követi a lumbosacralis (20%) és a nyaki gerinc (10%). Tünetek: A betegek több mint 90%-ánál gerincre lokalizálódó vagy gyöki természetű fájdalom jelentkezik (azaz nem a csontérintettségnek tulajdonítható, hanem idegkompressziónak). A csontérintettség által okozott fájdalmat rendszerint súlyosbítja a mozgás, a fekvés, a köhögés, a tüsszentés vagy a feszítés. A betegek többsége a neurológiai tünetek megjelenése előtt hetekig-hónapokig fájdalmat tapasztal. Ha a gerincvelő kompresszió kezeletlen marad, következő tünetként gyengeség jelentkezik. Ezt érzéskiesés előzheti meg vagy társulhat hozzá. Az autonóm diszfunkció tünetei, a húgyúti retenció és a székrekedés késői tünetek. Ha az autonóm, motoros vagy szenzoros tünetek megjelentek, a gerincvelői kompresszió gyorsan progrediál és kezelés nélkül 24 órán belül irreverzibilis bénulást eredményezhet. A fizikális vizsgálati leletek között a következők szerepelhetnek: az érintett gerincszakasz feletti terület tapintásra és kopogtatásra való érzékenysége, az érintett ideggyök ellátási területének fájdalma, izomgyengeség, spaszticitás, kóros izomreflexek és extensor plantaris reflexek, illetve érzéskiesés. Az érzéskiesés az érintett gerincvelői szakasz alatt jelentkezik és jelzi a kompresszió helyét. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm diszfunkció lép fel, fizikális leletként tapintható hólyag illetve csökkent rektális tónus szerepelnek. Diagnózis: A gerincvelői kompresszió diagnózisának első lépése a pontos neurológiai anamnézis és vizsgálat. Az epidurális gerincvelői kompresszió diagnózisának és lokalizálásának standardja az MR vizsgálat. A csigolyatesteket érintő primer vagy szekunder daganatok általában hosszú T1 időt mutatnak, ami a T1 súlyozott képeken csökkent jelintenzitással jár, illetve hosszú T2 időt, azaz a T2 súlyozott képeken megnövekedett jelintenzitást láthatunk. A kezelés kimenetele a kezelés előtti neurológiai deficit mértékével és időtartamával korrelál. Kezelés: A gerincvelői kompresszió kezelésének céljai: a normális neurológiai funkció helyreállítása és fenntartása, a lokális tumorkontroll, a gerinc stabilizálása és a fájdalom kontroll. A kezelés megválaszása függ a klinikai képtől, a szövettani diagnózis elérhetőségétől, a klinikai lefolyás gyorsaságától, a daganat típusától, a gerincérintettség helyétől, a gerinc stabilitásától és a megelőző kezeléstől. Szükséges a nagy dózisú szteroidok azonnali alkalmazása. Dexametazont (100 mg-ig) kell alkalmazni, ha a beteg anamnézise és neurológiai vizsgálata gerincvelői kompresszióra utalnak. Ezen betegek számára a sebészi rezekció/dekompresszió (laminektómia) és az azt követő sugárkezelés, vagy az egyedüli sugárkezelés (rövid várható élettartam esetén) a választandó kezelés.

5 Sugárkezelés: Általában a céltérfogat magába kell, hogy foglalja az epidurális kompresszió MRI által meghatározott helyét, plusz alatta és felette egy-egy csigolyatestet. Fontolóra kell venni a szomszédos kóros területek célterületbe foglalását is, amennyiben az megvalósítható. Precíz illesztési technikát kell alkalmazni azoknál a betegeknél, akiknek egymással szomszédos csigolya szintjeit kezeljük, ami nem ritka szituáció. A választott séma figyelembe kell, hogy vegyen olyan tényezőket, mint a mezőméret és a normál szöveti tolerancia. A kisebb mezők Gy-el kezelhetők megfelelő módon 1 illetve 2 hét alatt. Nagyobb mezők esetében olykor hosszabb kezelésekre van szükség, mint a 4 hét alatt adott 40 Gy, hogy a mellékhatásokat minimalizáljuk. Reirradiációt is alkalmazhatunk, különösen, ha nincs hatásos kezelési alternatíva. A reirradiációhoz alkalmazott dózisok általában 2 hét alatt 20 Gy vagy 15X 1,6 Gy. Azonban fontos, hogy a beteggel megbeszéljük az irradiációs neuropáthia kockázatát. Ráadásul csak azokat a betegeket szabad reirradiálni, akiknél a kezdeti kezelésre tartós válasz jelentkezett, hiszen azok a tumorok, amelyek az első kúrára refrakternek bizonyultak, vagy amelyek 3 hónapon belül recidiválnak, nem valószínű, hogy reagálnak a következő kezelésre. Sebészet: A csigolyatest rezekció a gerincvelő előtti, illetve a posterior laminectomia a gerincvelő mögötti tumorok esetében megfelelő kezelési opciók a gerincvelői kompresszió oldására azoknál a betegeknél, akiknél szükséges a gerinc stabilizálása, korábban sugárkezelést kaptak, a malignitás szövettani diagnózisára van szükség vagy akiknél a szteroid és az irradiációs kezelés ellenére a gerincvelői kompresszió progresszióját tapasztaljuk. Általánosságban elmondható, hogy a sebészi dekompresszió erősen megfontolandó azoknál a betegeknél, akik gerincvelői kompresszióját relatíve sugárrezisztens daganat okozza, illetve akiknek súlyos neurológiai deficitje van (mint például bél- vagy hólyagdiszfunkció). Kemoterápia: A kemoterápia szelektált, kemoszenzitív daganattal rendelkező áttétes betegeknél a gerincvelői kompresszió hatásos kezelése lehet. Más kezelési modalitásokkal, például sugárkezeléssel történő kombinációja is szóba jöhet, vagy alternatívaként, amennyiben azok a modalitások nem megfelelő opciók a gerincvelői kompresszió csökkentésére. KOPONYAŰRI NYOMÁSFOKOZÓDÁS p> 20 Hgmm Tünetek: fejfájás, hányinger nélküli hányás, szembénulások, megváltozott tudatszint, hátfájdalom. Ha a papillaödéma hosszabb ideig fennáll, az látászavarokhoz vezethet.

6 A kezelés magába foglalja magas dózisú szterod alkalmazását (dexametazon mg iv.). Mannisol: 1-1,5 g/kg 20% -os oldatban, dehidrálás céljából és antitumorális kezelésként. Intubálás szükséges, ha a PCO2 eléri a Hgmm-t. HYPERCALCAEMIA A hypercalcaemia a leggyakoribb metabolikus sürgősségi állapot daganatos egyéneknél, becslések szerint a betegek 10-20%-ában jelentkezik. A hypercalcaemiával leggyakrabban társuló daganatok a myeloma, a tüdőrák (az epidermoid tumorok gyakrabban, mint a kissejtes daganatok) és a veserák. Néhány esetben a hypercalcaemia pathogenesise parathyreoid szerű hormonok, prosztaglandinok és az osteoclast aktiváló faktor elválasztásával függ össze. A hypercalcaemia tünetei különböző szervrendszereket érinthetnek, beleértve a központi idegrendszert, a kardiális, GI és renális rendszereket (dehidráció, gyengeség, bradycardia, émelygés, polyuria, hányás, rövid QT intervallum, székrekedés, ileus, myopathia, súlyvesztés, fáradékonyság, görcsroham, pitvari vagy kamrai arrhythmia, kóma). Diagnózis: A pontos anamnézisfelvétel és fizikális vizsgálat gyakran a leghasznosabb diagnosztikus eszközök a hypercalcaemia korrigálható nem malignus okainak kizárására. Az okkult tumorokhoz társult hypercalcaemia ritka. A súlyvesztés, fáradékonyság vagy az izomgyengeség jelenléte a malignitás klinikai gyanúját erősíti a hypercalcaemia okaként. Laboratóriumi leletek: A malignus betegség okozta hypercalcaemiás betegeknél a kettős ellenanyag módszerrel meghatározott szérum ipth szint extrém alacsony vagy nem detektálható; az anorganikus foszfor szint alacsony vagy normális, és az 1,25- dihidroxivitamin D szint alacsony vagy normális. További tesztek végzése a hypercalcaemiáért felelős, annak hátterében álló malignus betegség azonosítására gyakran az anamnézistől és a fizikális lelettől függ. Kezelés: A minimálisan emelkedett kálciumszintű (<12,0 mg/dl) tünetmentes betegeket kezelhetjük ambulánsan, a kálciumszint és a tünetek szoros monitorozásával. Alapvető fontosságú az orális hidrálás ösztönzése, a mobilizáció és a hypercalcaemiát fokozó gyógyszerek eliminálása. Azoknál a betegeknél, akiknek tüneteik vannak vagy akiknek a kálciumszintje 12,0 mg/dl, fontolóra kell venni a kórházi kezelést, ha az orvosilag helyénvaló. A vesefunkció szoros monitorozása szükséges. Volumenpótlás: (pl. Ringer-laktát oldat, 0,9% NaCl) A volumenpótlás és a natriuresis növeli a renális véráramlást és emeli a kálciumkiválasztást a kálcium disztális tubulusban történő nátriumra való ioncseréje révén. A szükséges volumen a hipovolémia mértéktől és a beteg

7 kardiális és vesfunkciójától függ. Gyakran ml/órás infúziós sebesség szükséges. A hatás kialakulásához tipikusan óra szükséges. Kacsdiuretikumok: A normális vesefunkciójú betegekben a volumenpótlás után mg iv. furosemid adható. Biszfoszfonátok (etidronát, clodronát, pamidronát [Aredia] és zoledronsav [Zometa]) Antireszorptív hatásukat az osteoclastok inhibíciója és a citokinek által történt aktiváció közvetítheti. Ha a fenti kezelési stratégiák eredménytelenek, szóba jön a mithramycin 25 ug/kg, a kalcitonin 2 8 U/kg sc. vagy im óránként, és a gallium-nitrát mg/m2 folyamatos iv. infúzió adása.

Onkológiai betegeknél előforduló sűrgősségi állapotok

Onkológiai betegeknél előforduló sűrgősségi állapotok Onkológiai betegeknél előforduló sűrgősségi állapotok Sűrgősségi állapotok neurológiai kardiovaszkuláris respiratorikus urológiai gasztrointesztinális metabolikus hematológiai Urológiai sűrgősségi állapotok

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Sürgősségi állapotok az onkológiában. Prof. Dank Magdolna SE Onkológiai Központ

Sürgősségi állapotok az onkológiában. Prof. Dank Magdolna SE Onkológiai Központ Sürgősségi állapotok az onkológiában Prof. Dank Magdolna SE Onkológiai Központ Miről lesz szó? Lázas neutropenia Vena cava superior szidnróma Pericardialis tamponád Hypercalcaemia Tumorlízis szindróma

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Postterápiás követés daganatos betegségekben: mellkasi szerveket érintő korai és késői szövődmények

Postterápiás követés daganatos betegségekben: mellkasi szerveket érintő korai és késői szövődmények Postterápiás követés daganatos betegségekben: mellkasi szerveket érintő korai és késői szövődmények Lipták Zsuzsanna, Bajcsay András, Molnár Zsuzsa, Küronya Zsófia, Nagy Tünde, Ganovszky Erna, Monostori

Részletesebben

A sugárterápia szerepe a daganatok kezelésében

A sugárterápia szerepe a daganatok kezelésében A sugárterápia szerepe a daganatok kezelésében Dr. Horváth Ákos DEOEC Sugárterápia Tanszék A sugárterápia szerepe a daganatok kezelésében Onkoterápiás lehetőségek: Lokális: - sebészet - sugárterápia -

Részletesebben

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT 1 A calcium homeostasis szabályozó mechanizmusa szabályozó mechanizmusa Parathormon A mellékpajzsmirigy hormonja Elősegíti

Részletesebben

Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán

Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán Dr. Gelencsér Viktória, Dr. Boér Katalin Szent Margit Kórház, Onkológiai

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

XIII./5. fejezet: Terápia

XIII./5. fejezet: Terápia XIII./5. fejezet: Terápia A betegek kezelésekor a sebészi kezelés, a kemoterápia (klasszikus citotoxikus és a biológiai terápia), a radioterápia és ezek együttes alkalmazása egyaránt szóba jön. A gégének

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

Laryngitis subglottica

Laryngitis subglottica Laryngitis subglottica Krikovszky Dóra 2012.12.06. Croup - Kropan hangosan kiáltani Gége, trachea és a hörgık dominálóan vírusinfekció okozta ödémás gyulladása (laryngotracheobronchitis, spasticus croup,

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Dr. Losonczy György egyetemi tanár Pulmonológiai Klinika Semmelweis Egyetem Klinikai onkológia speciális kurzus. 2014.

Dr. Losonczy György egyetemi tanár Pulmonológiai Klinika Semmelweis Egyetem Klinikai onkológia speciális kurzus. 2014. Dr. Losonczy György egyetemi tanár Pulmonológiai Klinika Semmelweis Egyetem Klinikai onkológia speciális kurzus. 2014. Tüdőrák incidencia és prevalencia Magyarországon 2000-2013 között A panasz nyomán

Részletesebben

III./19.4. Myeloma multiplex. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Anamnézis. Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit

III./19.4. Myeloma multiplex. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Anamnézis. Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit III./19.4. Myeloma multiplex Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit A fejezet célja a hallgató megismertetése a myeloma multiplex diagnosztikájával, a kezelési döntés menetével, a kezelés lehetséges

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Molekuláris Medicina Mindenkinek Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika 2012. December 4. Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Felosztás Neurofibromatózis I. (Recklinghausen

Részletesebben

KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS

KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS 1. Daganatos morbiditás és mortalitás Magyarországon 2. Kémiai és fizikai tényezők szerepe a daganatok kialakulásában

Részletesebben

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna III./5. GIST Pápai Zsuzsanna A fejezet célja: a GIST daganatok epidemiológiájának, tüneteinek, diagnosztikájának valamint, kezelési lehetőségeinek áttekintése egy beteg esetének bemutatásán keresztül.

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg

Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg Osztályunkon plazmaferezissel kezelt betegek: Guillan-Barreszindróma 2 eset Hyperlipidaemiaokozta pancreatitis Anti-NMDAreceptor encephalitis A kezelés

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

A fejezet felépítése

A fejezet felépítése II./3.7. Daganatos betegségek sürgősségi ellátása Gál János, Madách Krisztina A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató legjellemzőbb onkológiai sürgősségi állapotok diagnosztikájának és terápiájának

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában

Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában Pozsony-i Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola Érsekújvár-i Szent László Ápolástani Kar Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában PhDr. Dobsonyová Andrea doc. PhDr. Jankechová Monika,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Iasibon 1 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Az oldatos infúzió készítéséhez való 1 ml koncentrátum 1

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása

A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása Molekuláris Medicina Mindenkinek Fókuszban a Neurofibromatózis Varga Edina Tímea SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Neurofibromatózis I.

Részletesebben

III./15.3. Mellékpajzsmirigy karcinóma. Hypercalcaemiás krízis. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. Tóth Miklós, Igaz Péter, Rácz Károly

III./15.3. Mellékpajzsmirigy karcinóma. Hypercalcaemiás krízis. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. Tóth Miklós, Igaz Péter, Rácz Károly III./15.3. Mellékpajzsmirigy karcinóma. Hypercalcaemiás krízis. Tóth Miklós, Igaz Péter, Rácz Károly Ebben a tanulási egységben primer hyperparathyreosis, mellékpajzsmirigy karcinóma által okozott súlyos

Részletesebben

TÜDİRÁKOK ONKOLÓGIÁJA

TÜDİRÁKOK ONKOLÓGIÁJA TÜDİRÁKOK ONKOLÓGIÁJA Dr. Maráz Anikó Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika 2012. november 14. Daganatos halálozás Európában, 1955-2015 Daganatos betegségek incidenciája /WHO, 2006/ Tüdı 1 200 000

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

Prof.Dr. Liszkay Gabriella Országos Onkológiai Intézet. Kötelező szintentartó tanfolyam Szeged, 2018.szeptember

Prof.Dr. Liszkay Gabriella Országos Onkológiai Intézet. Kötelező szintentartó tanfolyam Szeged, 2018.szeptember Prof.Dr. Liszkay Gabriella Országos Onkológiai Intézet Kötelező szintentartó tanfolyam Szeged, 2018.szeptember 12-15. Anti-CTLA4 Anti-PD1/anti-PDL1 Anti-PD1+anti-CTLA4 kombináció Yervoy, Opdivo, kombináció

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

A fejezet felépítése

A fejezet felépítése III./15.4. A mellékvesekéreg carcinoma Igaz Péter, Tóth Miklós, Rácz Károly Ebben a tanulási egységben a mellékvesekéreg carcinoma tüneteinek, diagnosztikájának valamint a kezelés lehetőségeinek az áttekintése

Részletesebben

II./3.12. fejezet: Az ismeretlen kiindulású daganat ellátása. Bevezetés. A fejezet felépítése. Sréter Lídia

II./3.12. fejezet: Az ismeretlen kiindulású daganat ellátása. Bevezetés. A fejezet felépítése. Sréter Lídia II./3.12. fejezet: Az ismeretlen kiindulású daganat ellátása Sréter Lídia A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató az ismeretlen kiindulású daganat fogalmát, definícióját, és komplex képet alkothasson

Részletesebben

A deréki gerincszakasz

A deréki gerincszakasz A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan.

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés:

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés: III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás, a címke és a betegtájékoztató a referál eljárás eredménye. Lehetséges,

Részletesebben

Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában

Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában G E LE N C S É R V I K TÓ R I A, B O É R K ATA LI N SZ E N T MA RGIT KÓ RH Á Z, O N KO LÓ GIA MAGYOT, 2016.05.05

Részletesebben

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2014.02.05. Szeminárium Szisztémás OP SPA-ban Csigolyatörés SPA-s

Részletesebben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. BelgyógyászaA Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májbetegségek

Részletesebben

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Fülöp Eszter A syncope hirtelen jelentkező, átmeneti jellegű eszméletvesztés, amely során a beteg elveszti a posturalis

Részletesebben

Pontszám 0 1 2 Belégzési hang normál érdes zörejek gyengült Stridor nincs inspiratoricus in- és exspiratoricus Köhögés nincs rekedt sírás ugató köhögés Behúzódás + orrszárnyi légzés nincs jugularis jugularis,

Részletesebben

A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA

A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA (HANDOUT) SZEKANECZ ÉVA M.D. Ph.D. DE KK Onkológiai Intézet 2016. palliative care starts when a cure is no longer possible nem az agonizáló, hanem a progrediáló betegek

Részletesebben

Syncope: mi köze k. a neurológusnak? Janszky JózsefJ Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika

Syncope: mi köze k. a neurológusnak? Janszky JózsefJ Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Syncope: mi köze k a neurológusnak? Janszky JózsefJ Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Ritka neurológiai kórképek ritkán járhatnak syncopéval Parkinson kórban ritkán és a multiszisztémás atrófia

Részletesebben

III./16.3. Gyermekkori lymphomák

III./16.3. Gyermekkori lymphomák III./16.3. Gyermekkori lymphomák Csóka Mónika, Kovács Gábor A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a gyermekkori lymphomák előfordulási gyakoriságát, kezdeti tüneteit, a diagnózis felállításához szükséges

Részletesebben

Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél

Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél Dr. Mangel László 1,2, Prof. Dr. Dóczi Tamás 3, Dr. Balogh Zsolt 4, Dr. Lövey József 2, Dr. Sipos László 5 Pécsi Tudományegyetem, Onkoterápiás

Részletesebben

Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban

Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban Prof. Dr. Soltész Pál Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Angiológiai Tanszék Szombathely, 2017. Június 16. Milyen

Részletesebben

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika 2012. szeptember 12. Gyomorégés = Reflux Normál Reflux Gyomorsav Nyelőcső reflux betegség

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

Keytruda (pembrolizumab)

Keytruda (pembrolizumab) EMA/235911/2019 EMEA/H/C/003820 A Keytruda nevű gyógyszer áttekintése és indoklás, hogy miért engedélyezték az EU-ban Milyen típusú gyógyszer a Keytruda és milyen betegségek esetén alkalmazható? A Keytruda

Részletesebben

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám SE- TK/2013.I./00025 Szemeszter 2013.I.félév Jelleg Főcím Daganatok és komplex terápiája Állapot Tanfolyam adatok még változtathatóak a szervező által Szervező Országos

Részletesebben

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát HATÓANYAG: Milliliterenként 15 mg dinátrium-pamidronát (ami megfelel 12,6 mg pamidronsavnak).

Részletesebben

Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben. Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika

Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben. Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika Etiológia Döntően gyermekkori előfordulás T sejt mediált autoimmun folyamat

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE DOCETAXEL KABI 80 mg/4 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL A koncentrátum milliliterenként 20 mg vízmentes docetaxelt

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Beutalást igénylô állapotok. A beutalás az emlôbetegséggel foglalkozó sebészhez történjen. Minden új, körülírt csomó.

Beutalást igénylô állapotok. A beutalás az emlôbetegséggel foglalkozó sebészhez történjen. Minden új, körülírt csomó. Az emlôpanaszos nôk beutalásának irányelve (Guidelines for the referral of patients with breast problems) NHS Breast Screening Programme & The Cancer Research Campaign Elôszó Az emlôrák a nôket érintô

Részletesebben

Terápiás ablak. Ionizáló sugárzás. Sugárterápia. Röntgen sugárzás. Radioaktív izotópok

Terápiás ablak. Ionizáló sugárzás. Sugárterápia. Röntgen sugárzás. Radioaktív izotópok Ionizáló sugárzás Sugárterápia Lövey József Országos Onkológiai Intézet SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Budapest Az elnyelt sugárzás mértékegysége J/kg = Gray 100 % Terápiás ablak T C P N T C P

Részletesebben

A kamaszkor jellegzetes onkológiai kórképei Garami Miklós

A kamaszkor jellegzetes onkológiai kórképei Garami Miklós A kamaszkor jellegzetes onkológiai kórképei Garami Miklós Kávészünet-17 2015. május 15 17. Házi Gyermekorvosok Egyesülete XVII. tudományos konferencia A pattanás S. Péter Bátor Tábor Jack Andarka 3 hete

Részletesebben

A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai. DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna

A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai. DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna Immunhiányos betegségek Az immunhiányos betegségeket az immunrendszer

Részletesebben

A gerinc képalkotó diagnosztikája-kazuisztika. Pozsár Kinga Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Mediworld Diagnosztikai Kft.

A gerinc képalkotó diagnosztikája-kazuisztika. Pozsár Kinga Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Mediworld Diagnosztikai Kft. A gerinc képalkotó diagnosztikája-kazuisztika Pozsár Kinga Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Mediworld Diagnosztikai Kft. Diagnosztika - differenciál diagnosztika a gerinc MR vizsgálata során Atípusos

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

III./8.4. Metasztatikus emlőrák

III./8.4. Metasztatikus emlőrák III./8.4. Metasztatikus emlőrák Szentmártoni Gyöngyvér, Dank Magdolna A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató az áttétes emlőrák kezelésének főbb állomásait, az egyénre szabott optimális ellátást.

Részletesebben

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen Kryoglobulinaemia kezelése Domján Gyula Semmelweis Egyetem I. Belklinika Mi a kryoglobulin? Hidegben kicsapódó immunglobulin Melegben visszaoldódik (37 C-on) Klasszifikáció 3 csoport az Ig komponens

Részletesebben

A só- és vízháztartás zavarai és kezelési lehetőségei a neurointenzív gyakorlatban. Ezer Erzsébet PTE ÁOK AITI

A só- és vízháztartás zavarai és kezelési lehetőségei a neurointenzív gyakorlatban. Ezer Erzsébet PTE ÁOK AITI A só- és vízháztartás zavarai és kezelési lehetőségei a neurointenzív gyakorlatban Ezer Erzsébet PTE ÁOK AITI Hypernatraemia Nagy mennyiségű és/vagy nem pótolt hyposmoláris folyadékvesztés Diabetes insipidus

Részletesebben

Hazai tapasztalatok nintedanib kezeléssel. Dr. Gálffy Gabriella Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika BIO, október 28.

Hazai tapasztalatok nintedanib kezeléssel. Dr. Gálffy Gabriella Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika BIO, október 28. Az előadás megjelenését a Boehringer Ingelheim támogatta. Az előadás tartalma az előadó (eredményeit és) önálló szakmai álláspontját tükrözi és nem tekinthető a Boehringer Ingelheim részéről közzétett

Részletesebben

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése.

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése. 50714 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 71. szám Az emberi erőforrások minisztere 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek

Részletesebben

Zemplar 5 mikrogramm/ml oldatos injekció Az oldatos injekció milliliterenként 5 mikrogramm parikalcitolt tartalmaz.

Zemplar 5 mikrogramm/ml oldatos injekció Az oldatos injekció milliliterenként 5 mikrogramm parikalcitolt tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE Zemplar 5 mikrogramm/ml oldatos injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Zemplar 5 mikrogramm/ml oldatos injekció Az oldatos injekció milliliterenként 5 mikrogramm parikalcitolt

Részletesebben

Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter

Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter Idegrendszeri daganatos betegségben szenvedık ápolása Papp László Az idegrendszer daganatainak klinikumi összefoglalása Daganatok típusai Primer/szekunder

Részletesebben

neuropathiák a gyakorlatban

neuropathiák a gyakorlatban neuropathiák a gyakorlatban Prof. Dr. Illés Zsolt Oxford, Church College neurológiai alapelv lézió helye hol van? centrum periféria tünetek oka: betegség lézió helye? rendszer struktúra lézió helye: struktúra

Részletesebben

Szemeszter 2015.I.félév Jelleg

Szemeszter 2015.I.félév Jelleg Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner Szemeszter 2015.I.félév Jelleg Szabadon választható SE- TK/2015.I./00099 Daganatok és komplex terápiája A tanfolyamot az EEKH elfogadta,

Részletesebben

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma III./15.5. Malignus phaeochromocytoma Igaz Péter, Tóth Miklós, Rácz Károly Ebben a tanulási egységben a malignus phaeochromocytoma tüneteinek, diagnosztikájának valamint a kezelés lehetőségeinek az áttekintése

Részletesebben

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási eljárásrendje

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási eljárásrendje MGYRKÖZLÖNY 2010. évi 77. szám 16751 2. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási eljárásrendje 1. z eljárásrend tárgyát

Részletesebben

Dr. Tóth Miklós. Semmelweis Egyetem, ÁOK II. Belgyógyászati Klinika. Budapest

Dr. Tóth Miklós. Semmelweis Egyetem, ÁOK II. Belgyógyászati Klinika. Budapest A laboratóriumi vizsgálatok szerepe a hypercalcaemiák differenciál-diagnosztikájában és a betegségek nyomonkövetésében Magyar Orvosi Laboratóriumi Szakdolgozók Egyesületének kongresszusa 2007. augusztus

Részletesebben

Emlőtumor agyi áttéteinek korszerű kezelése: a tumorválasz és extracraniális progresszió

Emlőtumor agyi áttéteinek korszerű kezelése: a tumorválasz és extracraniális progresszió Emlőtumor agyi áttéteinek korszerű kezelése: a tumorválasz és extracraniális progresszió összefüggései Szentmártoni Gy., Zergényi É., Torgyík L., Tóth A., Szita A., Dank M. SE Radiológiai és Onkoterápiás

Részletesebben

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból 25 January 2018 EMA/PRAC/35603/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból A PRAC 2018. január 8-11-i ülésén

Részletesebben

1.5. Szolgáltatási keretösszeg A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok egy biztosítási évben átvállalt maximális térítési összköltsége.

1.5. Szolgáltatási keretösszeg A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok egy biztosítási évben átvállalt maximális térítési összköltsége. BI548 / 20141201 K1333 Várólista - képalkotó diagnosztikai szolgáltatást finanszírozó csoportos egészségbiztosítás különös feltételek Jelen feltételek hatályba lépésének időpontja: 2014. december 1. A

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE Dr. BÁLINT GÉZA Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet 2019. április 11-12. Kétszer ad, aki gyorsan ad! Semmit sem ad, aki késlekedik! Várólista termeli a krónikus

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

Dr. SZEKANECZ Éva, dr. GONDA Andrea. DE OEC Onkológiai Intézet IV. Db. Bőrgyógyászati Napok, 2012. Október 13.

Dr. SZEKANECZ Éva, dr. GONDA Andrea. DE OEC Onkológiai Intézet IV. Db. Bőrgyógyászati Napok, 2012. Október 13. Dr. SZEKANECZ Éva, dr. GONDA Andrea DE OEC Onkológiai Intézet IV. Db. Bőrgyógyászati Napok, 2012. Október 13. ma már a legtöbb intézetben elérhetőek a biológiai terápiák bár eredményesnek bizonyultak a

Részletesebben

III. melléklet A kísérőiratok releváns pontjainak módosítása

III. melléklet A kísérőiratok releváns pontjainak módosítása III. melléklet A kísérőiratok releváns pontjainak módosítása Megjegyzés: A kísérőiratok releváns pontjainak ezen módosításaira a referral eljárás következményeként került sor. Ezt követően a kísérőiratokat

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

Dr. Kásler Miklós: A fej-nyaki tumorok epidemiológiája, incidenciája és mortalitása a nemzetközi adatok tükrében. Teendők, lehetőségek

Dr. Kásler Miklós: A fej-nyaki tumorok epidemiológiája, incidenciája és mortalitása a nemzetközi adatok tükrében. Teendők, lehetőségek ELŐZETES PROGRAM 2017. február 23. csütörtök Megnyitó 13.00-14.50 ONKOLÓGIAI AKTUALITÁSOK I. Plenáris előadások Üléselnök: Dr. Tamás László 13.00-13.25 Dr. Tamás László: A családorvosok és a szakrendelőben

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ

KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. KLINIKAI ONKOLÓGIA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16 1 THROMBOSISOK. ANTI-THROMBOTIKUS KEZELÉS ÉS ENNEK FOGÁSZATI

Részletesebben

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER 1 of 6 12/1/2008 2:33 AM THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER Az infravörös monitorozás emisszión alapuló noninvazív képalkotó eljárás. A Budapesti Mûszaki Egyetemen kidolgozott thermográfiai vizsgálati rendszer

Részletesebben

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP)

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) A genom ~ 97 %-a két különböző egyedben teljesen azonos ~ 1% különbség: SNP miatt ~2% különbség: kópiaszámbeli eltérés, deléciók miatt 11-12 millió

Részletesebben

Rossz prognózisú jóindulatú daganatok

Rossz prognózisú jóindulatú daganatok Rossz prognózisú jóindulatú daganatok Dr. Apáthy Ágnes ORFI, III. Reumatológiai Rehabilitáció MR felvételek: Mozgásszervi Diagnosztika Kft, Dr.Kaposi N.Pál, Országos Onkológiai Intézet, Radiológiai Diagnosztika,

Részletesebben

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis A sürgősségi diagnosztika és terápia alapjai a kisállat- Dr. Németh Tibor Ph.D tanszékvezető egyetemi docens Szent István Egyetem, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Sürgősségi esetek a kisállat-

Részletesebben