A deréki gerincszakasz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A deréki gerincszakasz"

Átírás

1 A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan. Németországban ez az ortopédusok által második leggyakrabban diagnosztizált betegség, általános rendeléseken pedig a harmadik. A többi európai ország hasonló statisztikával rendelkezik. A következőkben jellemezni fogjuk a deréki csigolyaszakasz problémáinak leggyakoribb tüneteit, melyek sokféle formában jelentkeznek, és gyakran nehezen diagnosztizálhatók. Szeretnénk, ha megismerkedne a gerincoszlophoz kapcsolódó fontosabb fogalmakkal, így tájékozottabbá válhat, vagy adott esetben jobban megérthetik egymást orvosával. 1. Bevezetés A gerincoszlop a hát csontjait jelenti, mely stabilitást biztosít a felsőtest számára. Különálló szakaszai többféle mozgást tesznek lehetővé, melyeket később ismertetünk részletesen. Ebben a részben a deréki gerincszakasz degeneratív elváltozásaival foglakozunk, és szándékosan hagyjuk figyelmen kívül a sérüléseket és a születési rendellenességeket. Mint minden ízület és belső szerv, a gerincoszlop is ki van téve a normális, korral járó elváltozásoknak, de a húzódások, a túlterhelés, a fizikai inaktivitás és a túlsúly felgyorsíthatják ezeket. Ezen felül a fiziológiai tényezők - például a stressz - is eredményezhetnek rossz testtartást és izommerevséget. 2. Anatómia és fiziológia A deréki gerincszakaszt a derék csigolyái alkotják. Minden csigolyapár között csigolyaközti porckorongok találhatók, melyek lehetővé teszik a csigolyák mozgását, valamint rugóként és energiaelnyelőként is működnek. A deréki csigolyákat csontos kinövések tartják közel egymáshoz. Kapcsolódási felületüket egy porcos réteg vonja be, lehetővé téve az ízületként való működést. Az idegpályák a gerinccsatornán futnak keresztül, mely a csigolyák belsejében és azok között található. A deréki gerincszakasz lehetővé teszi a felsőtest hajlítását, nyújtását és oldalra döntését. Adott tengely mentén csak limitált hosszirányú forgás lehetséges, mivel az ilyen mozgásokért a magasabban lévő háti és a nyaki csigolyák a felelősek. A rájuk nehezedő terhelés miatt a derék csigolyái a gerincoszlop legnagyobb alkotóelemei.

2 A csigolyákat ínszalagok rendszere tartja egyben, az izmok pedig mind a tudatos, mind a vegetatív mozgásokért felelősek. Az ideggyökök hátsó oldalán a csigolyaívek formálnak alagutat, ami a gerincidegeket zárja magába, melyek pedig a csigolyaközti lyukakon lépnek ki. Ezen idegek kontrollálják a felsőtest és a végtagok izmait. A gerincoszlopot ínszalagok erőteljes rendszere tartja össze. A gerinc hosszában számos ponton kapcsolódó izmok felelnek a felsőtest nem tudatos stabilizációjáért és az aktív, tudatos mozgásokért is. 3. A deréki gerinc fájdalmas tünetei (az alsó hát fájdalma, lumbágó, deréki idegzsába, derékfájás) Legtöbb esetben a korral járó elhasználódási és kopási folyamatok okozzák a derék fájdalmát. A porckorongok veszítenek rugalmasságukból és laposabbá válnak. Ebből kifolyólag csökken a csigolyapárok közti rés, ami hosszú távon a csigolyaközi ízületek kopásához (spondyloarthritis) és az idegpályák csatornáinak szűküléséhez vezet, csakúgy, mint gerinccsatorna kidudorodásához. Ezen elváltozások bármelyike az idegek fájdalmas irritációját és az izmok merevségét okozza. Ezen tüneteket gyakran rossz testtartás, nehéz tárgyak megemelése, vagy egyéb fizikai tevékenység (kertészkedés, cipekedés) váltja ki. A fiziológiai stressz és és feszültség szintén okozhat derékfájást. A fájdalmas, feszült izmok a gerinc két oldalán tipikus tünetek. A fájdalom néha a farpofába és a combba is kisugárzik. A lumbágó kifejezést akkor használják, ha a fájdalom éles és hirtelen. A derék csigolyáiról készített röntgen komoly elváltozásokat zárhat ki. Fiatal és középkorú betegek esetében a röntgen gyakran képtelen kimutatni az anatómiai elváltozásokat, ellentmondáshoz vezetve a röntgendiagnózis és a tünetek között. Idősebb betegek esetében könnyebb felfedezni a csigolyák rendellenességeit (laposabb forma, ékalak vagy recés élek (spondylophytes), melyek mind az osteoarthritis jelei). Amennyiben idegrendszeri tünetek jelentkeznek, mint például a láb zsibbadása, paresztéziája vagy bénulása, további vizsgálatokra van szükség. A CT és az MRI segítségével kimutatható a porckorongsérv, bár ezek legtöbbje nem okoz panaszokat. Az idegek károsodása elektroneurográfiával vizsgálható. Az erős fájdalomcsillapítók és az ágynyugalom is enyhíthetik az akut fájdalmat. Hogy enyhítse az akut fájdalmat, a betegnek fájdalomcsillapítót kell szednie az orvos utasításai szerint. A fizikoterápia, a hő, a jegelés és a pihenés szintén enyhülést hozhatnak.

3 Kerülje a gerinc megterhelését, ügyeljen a megfelelő mozgásra és testtartásra mindennapi tevékenysége közben és kövesse orvosa utasításait. Az irodai dolgozók kerüljék az egész napos székhez kötött munkavégzést, ehelyett álljanak fel és rendszeresen váltsanak testhelyzet. A mozgás kulcsfontosságú. Végül, de nem utolsó sorban: Ha fiziológiai stressz is közrejátszik, a fentiek csak kismértékű, vagy semmilyen enyhülést nem hoznak. Ilyen esetekben a koncentrált lazítási technikák és a fizikoterápia segíthetnek. 4. A porckorongsérv Ezt az állapotot a csigolyaközti porckorongok elhasználódása idézheti elő. A külső, rostos gyűrűk elszakadnak, így porckorongok magja kinyomódik, mely irritálja és nyomást gyakorol a gerinc idegeire. A porckorongsérvet gyakran a gerinc túlterhelése, a nem megfelelő módon történő emelgetés és az elhízás okozza. A páciensek háta általában már régebb óta fáj, a sérvet pedig túlzottan nagy súly megemelése, vagy szokatlan forgó mozgás okozza. Az idegrendszeri rendellenességek, mint az érzéketlenség és a gyengeségérzet csak késve jelentkeznek. Fájdalom jelentkezésekor a hát izmai szélsőségesen feszültek lehetnek, a mozgás pedig nehéz; a betegek láthatóan fájdalomcsökkentő testtartást vesznek fel. A fájdalom kisugározhat a farpofákba és a lábakba. Az idegrendszeri tünetek, mint a paresztézia és a gyengeség néha hirtelen jelentkeznek, de legtöbbször csak késve tapasztalhatóak. A derék csigolyáiról készített röntgen komoly elváltozásokat zárhat ki. Ha a porckorongsérv klinikai tüneteit diagnosztizálják, mint az érzéketlenség és a láb gyengesége (például nehéz megemelni), akkor további vizsgálatokra van szükség. Az idegek károsodása elektroneurográfiával vizsgálható. A CT és az MRI vizsgálatok lehetővé teszik, hogy az orvos felmérje a porckorongok állapotát. A legfontosabb a fájdalom enyhítése. A betegnek anti-reumatoid szereket és izomlazítókat kell szednie az orvos utasításai szerint. Akut fájdalom jelentkezésekor ügyeljünk rá, hogy ne súlyosbítsuk a tüneteket. Az akut tünetek enyhülésekor fizikoterápia válhat szükségessé. A rugalmas fáslik a hatékony rehabilitáció részét képezhetik.

4 Amennyiben a feljebb leírt kezelések nem csillapítják a neurológiai tüneteket, sebészeti beavatkozás válhat szükségessé. Többféle eljárás is megoldást jelenthet, a porckorongsérv típusától és helyétől függően, de helyhiány miatt ezeket nem áll módunkban itt bemutatni. Csakis szakember képes objektíven eldönteni korábbi esetek alapján, hogy szükséges-e, illetve képes-e segíteni a sebészi beavatkozás. 5. Hogy működnek a FUTURO TM háttámaszok? Rugalmasságuknak, és képességüknek köszönhetően, mely lehetővé teszi a test formájának felvételét, a FUTURO háttámaszok a felsőtestre és a gerinc ívére simulnak, így biztosítva terápiás hőt, mely segíti a gyógyulást. Emellett megtámasztják a beteg érintett csigolyáját, és meggátolják annak extrém mozgását. Gyakori félelem, hogy ezek a háttámaszok tovább gyengítik a hát izmait, de a legújabb kutatások kimutatták, hogy ez nem következik be.

5 A következőkben bemutatjuk a nyaki gerinc leggyakoribb klinikai jellemzőit. Szeretnénk, ha megismerkedne a gerincoszlophoz kapcsolódó fontosabb fogalmakkal, így tájékozottabbá válhat, vagy adott esetben jobban megérthetik egymást orvosával. 1. Bevezetés A gerincoszlop a hát csontjait jelenti, mely stabilitást biztosít a felsőtest számára. Különálló szakaszai többféle mozgást tesznek lehetővé, melyeket később ismertetünk részletesen. Ebben a részben a deréki gerincszakasz degeneratív elváltozásaival foglakozunk, és szándékosan hagyjuk figyelmen kívül a sérüléseket és a születési rendellenességeket. Mint minden ízület és belső szerv, a gerincoszlop is ki van téve a normális, korral járó elváltozásoknak, a húzódások, a túlterhelés, a fizikai inaktivitás és a túlsúly felgyorsíthatják ezeket. Ezen felül a fiziológiai tényezők - például a stressz - is eredményezhetnek rossz testtartást és izommerevséget. 2. Anatómia és fiziológia A nyaki gerincet hét csigolyatest alkotja. Minden csigolyapár között csigolyaközti porckorongok találhatók, melyek lehetővé teszik a csigolyák mozgását, valamint rugóként és energia-elnyelőként is működnek. A nyakcsigolyákat csontos kinövések tartják közel egymáshoz. Kapcsolódási felületüket egy porcos réteg vonja be, lehetővé téve az ízületként való működést. A nyakat és karokat kontrolláló idegek a csigolyaközi lyukakon lépnek ki, melyek az egyes csigolyák közt találhatók. A laterális transzverzális nyúlványokon is találhatók lyukak, így az agyba vezető artériák átnyúlhatnak ezeken. Ezen felül a csigolyákat ínszalagok erőteljes rendszere tartja össze.. A gerinc hosszában számos ponton kapcsolódó izmok felelnek a felsőtest nem tudatos stabilizációjáért és az aktív, tudatos mozgásokért is. Anatómiai tulajdonságai, a széles mozgástartomány és az intenzív mozgás következtében a nyaki gerinc hajlamos a rendellenességekre. Egy normális, egészséges nyakcsigolya széles mozgástartományt biztosít jobbra és balra forgás, előre és oldalra, valamint hátrafelé döntés. Mivel sok csont, ínszalag és csigolya van kis helyre összezsúfolva főleg a nyaki gerincben -, valamint a mozgások puszta száma és intenzitása következtében a nyaki gerinc fokozottan hajlamos az idő előtti kopásra és elhasználódásra. 3. A nyaki gerinc fájdalmas tünetei (nyakfájás, cervicalis szindróma, cervicobrachiális szindróma, váll-kar szindróma)

6 A csigolyaközti lyukak kóros összehúzódása, a csigolyaközti porckorongok összenyomódása és a nyak ízületeinek osteoarthritis-e különösen problémásak. Ezek az idegek összenyomódását eredményezhetik, mely akár az artériák esetében is felléphet, ami verterobaziláris szindróma néven ismert. A csigolyaközti porckorongok elváltozásai, mint a közönséges porckorongsérv szintén közre játszanak. Ilyenkor a külső, rostos gyűrűk elszakadnak, így porckorongok magja kinyomódik, mely irritálja és nyomást gyakorol a gerinc idegeire. A fájdalom a intenzív formában jelentkezik a nyak izmaiban. A fejet csak kismértékben tudjuk mozdítani és oldalra dönteni, a nyak merev. A csigolyaközti lyukak elváltozásai irritációt és összenyomódást okozhatnak a rajtuk keresztül futó idegekben, melynek következtében a fájdalom kisugározhat a karba és a vállba. Ez paresztéziát (zsibbadó, bizsergő, viszkető érzés) vagy a kar és a kéz gyengeségét okozhatja. A fájdalmat akár a tarkón is érzékelhetjük. A gerincartériák szűkülete szédülést, fülzúgást, kettős látást idézhet elő. A nyaki gerincről, a csigolyaközti lyukakról vagy a csigolyatestekről készített röntgenfelvételek megmagyarázhatják a tüneteket. A CT és az MRI vizsgálatok lehetővé teszik, hogy az orvos felmérje a porckorongok állapotát. Legtöbb esetben, a nyak izmainak masszírozását is alkalmazó fizikoterápia és a helyileg alkalmazott terápiás hő gyors enyhülést hoznak. Akut fázisban a reuma elleni fájdalomcsillapítók és az izomlazítók szintén ajánlottak a fájdalom gyors enyhítésére. Az úgynevezett nyakrögzítő gallérok, melyek gátolják a fájdalmas mozdulatokat és terápiás hőt biztosítanak, szintén hasznosnak bizonyulhatnak. Amennyiben ezek a kezelések sikertelennek bizonyulnak, injekció, vagy sebészeti beavatkozás válhat szükségessé. A beteg állapotának alapos felmérése után, az ortopéd specialista feladata eldönteni, hogy szükség van-e operációra, avagy sem. Ha nincsenek megfigyelhető anatómiai elváltozások, és a fent leírt kezelések mind hatástalanok, a speciális lazító gyakorlatok még mindig hatékonyan csillapíthatják a fájdalmat. 4. Hogy működnek a FUTURO TM nyakrögzítők? Köszönhetően az anyaguk rugalmasságának és annak, hogy illeszkednek a páciensek bármely anatómiai jellemzőjéhez, a FUTURO rögzítők nagyon jól idomulnak az anatómiai körvonalakhoz. Enyhe nyomást fejtenek ki az érintett, fájó ízületre, továbbá némi meleget biztosítanak, mely csökkenti az izmok merevségét.

7 A fejlesztés orvosi specialisták és terapeuták közreműködésével történik.

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Fekvekezelés, négykezes kezelés

Fekvekezelés, négykezes kezelés Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Konzerváló Fogászati Klinika Fekvekezelés, négykezes kezelés Dr. Bonczföldi-Pozsgay Sarolta Hogyan képzeled el magad ~20-30 év fogorvosi munka után? Fogorvosi tevékenység

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

Ortopédiai betegek rehabilitációja

Ortopédiai betegek rehabilitációja Ortopédiai betegek rehabilitációja Törpe növés Veleszületett végtag hiányok Hibás testtartás Végtag deformitások Arthrosisok Izomzat és kötőszövet veleszületett hibái Izombetegségek Csontok és izületek

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Vertebroplasztika, Kifoplasztika (a törött csigolyatest cementes feltöltése, stablilizálása)

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Vertebroplasztika, Kifoplasztika (a törött csigolyatest cementes feltöltése, stablilizálása) MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Vertebroplasztika, Kifoplasztika (a törött csigolyatest cementes feltöltése, stablilizálása) A BETEGSÉG NEVE: A CSIGOLYATEST KOMPRESSZIÓS TÖRÉSE (Vertebral compression fracture, VCF)

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

A BETEGSÉG NEVE: A CSIGOLYATEST KOMPRESSZIÓS TÖRÉSE (Vertebral compression fracture, VCF)

A BETEGSÉG NEVE: A CSIGOLYATEST KOMPRESSZIÓS TÖRÉSE (Vertebral compression fracture, VCF) A BETEGSÉG NEVE: A CSIGOLYATEST KOMPRESSZIÓS TÖRÉSE (Vertebral compression fracture, VCF) A MŰTÉT NEVE: VERTEBROPLASZTIKA, KIFOPLASZTIKA (a törött csigolyatest feltöltése, stabilizálása) KEDVES BETEGÜNK!

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 10. Oszteokondrózis (szinonimái: oszteonekrózis, avaszkuláris nekrózis) 10.1 Mi ez? Az oszteokondrózis" szó csontelhalást"

Részletesebben

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe A mozgás szervrendszere Tartalom Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Mozgásról általában 2.1 A csontrendszer biológiai szerepe 2.2 A csontok szerkezete 2.3 Csontok alakja 2.4 Csontösszeköttetések 3. Csontrendszer

Részletesebben

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2 Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a használati

Részletesebben

A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből

A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből 1. rész A kajak egy csodálatos sportág, a világszínvonalú versenyeken való eredményes szerepléseinket megszámlálhatatlan remek,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ)

A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ) A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ) KEDVES BETEGÜNK! A vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy

Részletesebben

PAIN GONE Használati Utasítás

PAIN GONE Használati Utasítás PAIN GONE Használati Utasítás Nyílt sebre ne használja! Ha más személyt kezel, akkor kezelés közben ne érintse meg a kezelt személy testét. 1. Általános utasítás Hogyan használja a PAIN GONE-t Fogja kézbe

Részletesebben

Gyermekkori Dermatomiozitisz

Gyermekkori Dermatomiozitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Dermatomiozitisz Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Más ez a gyermekeknél, mint a felnőtteknél? Felnőtteknél a dermatomiozitisz mögöttes rákbetegséget

Részletesebben

Mozgásszervi betegségek fizioterápiája

Mozgásszervi betegségek fizioterápiája Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Mozgásszervi betegségek fizioterápiája Mozgásszervi betegségek, prevalenciájuk Magyarországon, a fizioterápia szerepe gyógyításukban Dr. Papp Miklós Kiss Alexandra 2013.

Részletesebben

A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis)

A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A MŰTÉT NEVE: VENTRÁLIS(ELÜLSŐ) STABILIZÁCIÓ AZ ÁGYÉKI GERINCEN (fúzió, rögzítés) KEDVES BETEGÜNK! A vizsgálatok

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Boostrix Polio szuszpenziós injekció diftéria, tetanusz, pertusszisz (acelluláris összetevő) és inaktivált poliomielitisz vakcina (adszorbeált, csökkentett

Részletesebben

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 1 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Az alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 2 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Elmozdítható

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

C M Y K Verzió: 2 REF 5010 AMED-TECH

C M Y K Verzió: 2 REF 5010 AMED-TECH Verzió: 2 REF 5010 Tartalom A TENS indikációs területei, kontraindikációk 3 Mire használható a készülék? 4 A biztonságra vonatkozó fontos megjegyzések 5 A készülék elemei 6 Ábrák 7 Mûszaki adatok 7 A készülék

Részletesebben

Gyermekkori Dermatomiozitisz

Gyermekkori Dermatomiozitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Dermatomiozitisz Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI DERMATOMIOZITISZ 1.1 Milyen betegség ez? A gyermekkori dermatomiozitisz (JDM) az izmokat és a

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A MŰTÉT NEVE: VENTRÁLIS(ELÜLSŐ)

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Kombinált diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, inaktivált poliomielitisz adszorbeált

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek

III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek III./2.1. Spondylolysis, spondylolisthesis III./2.1.1 Definíció Spondylolysis a csigolyaív pars interarticularisanak megszakadása, mely lehet egy, vagy

Részletesebben

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész

A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint - I. rész A gerincpanaszok megoldása McKenzie elvek szerint I. rész Az összefoglaló az utóbbi évek legfontosabb ismereteinek gyûjteménye a gerincproblémák témakörébõl. Aktuális kutatásokon alapul, amelyek sok régi

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Helyzetkép az emberi gerinc biomechanikájával foglalkozó nemzetközi kutatási irányzatokról és az emberi gerinc húzásvizsgálatára vonatkozó

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő A csodákhoz mozdulni kell a megszokott kis világunkból Kelemen Dóra szakképzett kineziológus, AFT, elmeakupunktúra és biodinamikus cranius, sacralis terápiakezelő vagyok. Én nagyon szeretnék veletek megismerkedni,

Részletesebben

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 a globalizáció, az információs technológiák térhódítása, a létszámcsökkenés, az időkényszer,

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. A kézi anyagmozgatás értékelése

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. A kézi anyagmozgatás értékelése Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei A kézi anyagmozgatás értékelése Név Személyi kód Dátum Idő Egység neve Beosztás Műszak jele Vizsgálatvezető Gondoljon arra, hogyan érzi magát ebben

Részletesebben

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát!

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. (Albert Schweitzer) TARTALOM Önnek van férfigyógyásza? Kincs, ami nincs? Férfiegészség

Részletesebben

CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS

CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS Kedves Betegünk! Kivizsgálása során az orvosi és eszközös vizsgálatok segítségével megállapítottuk, hogy panaszai hátterében csuklótáji idegleszorítás elnevezésű

Részletesebben

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Idiopátiás Artritisz Verzió 2016 2. A JIA KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAI 2.1 Léteznek-e a betegségnek különböző típusai? A JIA-nak számos formája létezik. Különbséget

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában.

HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában. FOSAMAX 70 MG TABLETTA Fosamax 70 mg tabletta 70 mg alendronsav nátrium-alendronát-trihidrát formájában HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát

Részletesebben

A calcitonin fájdalomcsillapító hatása 2002

A calcitonin fájdalomcsillapító hatása 2002 40 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 2003/1 A calcitonin fájdalomcsillapító hatása 2002 A calcitonin fájdalomcsillapító hatásáról, annak experimentális és klinikai vonatkozásairól, mechanizmusáról évtizedek óta

Részletesebben

Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései. Problémák álló testhelyzetben

Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései. Problémák álló testhelyzetben Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései Az álló testhelyzet Az ülő testhelyzet RSI-CTD A szem problémái a képernyős munkahelyeken Az ülő (számítógépes) munkahely javasolt (klasszikus) elrendezése

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net Lotus Therme Lotus egészség 1 www.lotustherme.net HU 2 Gyógyászati kezelések A kezelések előtt orvosi konzultáció szükséges Orvosi vizsgálat HUF 6.500, Receptírás / darab HUF 3.000, Pakolások és fürdők

Részletesebben

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE)

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Az SLE diagnózisa a panaszok (mint pl. fájdalom), a

Részletesebben

A patikában nem kapható: Egészség másképp

A patikában nem kapható: Egészség másképp A patikában nem kapható: Egészség másképp Egészség másképp? Azoknak, akik elviselhetetlen fájdalmaktól szenvednek, vagy olyan problémájuk van, amit az egészségügy feltehetően nem tud az elvárásunknak megfelelően,

Részletesebben

AZ ELLÁTÁSSZERVEZÉS DILEMMÁI 2014-2020

AZ ELLÁTÁSSZERVEZÉS DILEMMÁI 2014-2020 LAKOSSÁGI SZÜKSÉGLETEK ÉS INTÉZMÉNYI ÉRDEKEK AVAGY AZ ELLÁTÁSSZERVEZÉS DILEMMÁI 2014-2020 Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán 2013. AZ ELLÁTÁSSZERVEZÉS DILEMMÁI LAKOSSÁGI SZÜKSÉGLETEK ÉS INTÉZMÉNYI ÉRDEKEK AZ ELLÁTÁSSZERVEZÉS

Részletesebben

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Porckorongsérv-eltávolítás a nyaki gerincszakaszon

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Porckorongsérv-eltávolítás a nyaki gerincszakaszon MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Porckorongsérv-eltávolítás a nyaki gerincszakaszon A BETEGSÉG NEVE: A PORCKORONG SÉRVESEDÉSE A NYAKI GERINCSZAKASZON (diszkusz hernia) A MŰTÉT NEVE: PORCKORONG-ELTÁVOLÍTÁS ÉS STABILIZÁLÁS

Részletesebben

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 1. MI A BEHCET-KÓR 1.1 Mi ez? A Behçet-szindróma vagy Behçet-kór (BD) egy szisztémás vaszkulitisz (az egész testre kiterjedő érgyulladás),

Részletesebben

Tájékoztató az 5%-os adómérték alá tartozó sertés tőkehúsokról

Tájékoztató az 5%-os adómérték alá tartozó sertés tőkehúsokról Tájékoztató az 5%-os adómérték alá tartozó sertés tőkehúsokról Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 82. (2) bekezdése és a 3. számú melléklet I. részének

Részletesebben

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Alulírott..(szül. hely és idő:.) jelen nyilatkozat aláírásával tanúsítom, hogy engem dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész és audiológus szakorvos mint a műtétet

Részletesebben

Betegtájékoztató ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil

Betegtájékoztató ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil HATÓANYAG: Alprosztadil. SEGÉDANYAG: Vízmentes etanol. JAVALLAT: Az Alprestil

Részletesebben

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi.

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. CS 2163 CS 2165 CS 2171 CE-länder Használati utasítás Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. A szimbólumok magyarázata

Részletesebben

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi.

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. CS 2156, CS 2159 Használati utasítás Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. A szimbólumok magyarázata VIGYÁZAT A motorfırészek

Részletesebben

Használati utasítás Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi.

Használati utasítás Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Használati utasítás 355 Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Magyar Szimbólumok A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA VIGYÁZAT

Részletesebben

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható.

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható. Fiziológiás Reflux Fiziológiás körülmények között, azaz normál élettani körülmények között a savanyú vagy ritkábban a lúgos gyomornedv tartalom időnként a nyelőcsőbe jut (ezt hívjuk Reflux -nak), és annak

Részletesebben

Boka Térd. Élj többet! http://solutions.3mmagyar.hu/wps/ portal/3m/hu_hu/eufuturo/global/

Boka Térd. Élj többet! http://solutions.3mmagyar.hu/wps/ portal/3m/hu_hu/eufuturo/global/ Boka Térd Élj többet! http://solutions.3mmagyar.hu/wps/ portal/3m/hu_hu/eufuturo/global/ csukló Csuklórögzítő kéztőalagút (Carplais) szindróma rándulás FuturoTM Night Éjszakai Csuklórögzítő éjszakai használatra

Részletesebben

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK!

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! Az elvégzett műtéti beavatkozást követően közvetlenül, Ön (Önök gyermeke) az intenzív terápiás osztályon kerül elhelyezésre. Szükséges, hogy a műtét előtt ismeretet szerezzen

Részletesebben

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK!

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! Az elvégzett műtéti beavatkozást követően közvetlenül, Ön (Önök gyermeke) az intenzív terápiás osztályon kerül elhelyezésre. Szükséges, hogy a műtét előtt ismeretet szerezzen

Részletesebben

Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából

Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Õsszel és télen megszaporodik az ízületi panaszokkal, különféle fájdalmakkal küszködõk száma. Számukra szeretnénk

Részletesebben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben 1 I. BEVEZETÉS 1.A Kovács-módszer meghatározása, célja A Kovács-módszer az egészséges zenész-életmód programja és természettudományos ismeretanyaga, a zenei foglalkozási ártalmak megelőzésének pedagógiája,

Részletesebben

281XP 288XP. Használati utasítás. Magyar

281XP 288XP. Használati utasítás. Magyar Használati utasítás 281XP 288XP Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Magyar A fırészen látható szimbólumok: A SZIMBÓLUMOK

Részletesebben

HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday. Védőoltások. Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után

HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday. Védőoltások. Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday Védőoltások Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után Bevezető Ez a tájékoztató a gyermekének közvetlenül az első születésnapja

Részletesebben

Betegtájékoztató FOBIVEN 150 MG RETARD KEMÉNY KAPSZULA

Betegtájékoztató FOBIVEN 150 MG RETARD KEMÉNY KAPSZULA FOBIVEN 150 MG RETARD KEMÉNY KAPSZULA Fobiven 37.5 mg retard kemény kapszula Fobiven 75 mg retard kemény kapszula Fobiven 150 mg retard kemény kapszula venlafaxin HATÓANYAG: Venlafaxin. Fobiven 37,5 mg

Részletesebben

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból.

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. AS1 Férfi izomfigura A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. 27 darabra szedhető: koponya, agy (2), mellkasi és hasi fal, tüdő felek (2), szív (2), máj, gyomor, duodenum, vékony- és vastagbél, jobb

Részletesebben

Yoga anatómia és élettan

Yoga anatómia és élettan Yoga anatómia és élettan Áttekintés Csont és ízülettan I. (felső végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2015.08.15. Anatómia és Élettan 1. Csonttan 1. Keringés 2. Ízülettan 2. Légzés 3. Izomtan

Részletesebben

Degeneratív gerincelváltozások a különböző életkorokban

Degeneratív gerincelváltozások a különböző életkorokban MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi Kar Degeneratív gerincelváltozások a különböző életkorokban Konzulens: Prof. Em. Dr. Lombay Béla Klinikai Radiológiai Tanszék Készítette: Váradi Zsófia IV.évfolyam képalkotó

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Alternatív mozgás masszázsterapeuta 2001. október 15. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő

Részletesebben

ASZTMA. Ön és az asztma. www.onesazasztma.hu

ASZTMA. Ön és az asztma. www.onesazasztma.hu ASZTMA Ön és az asztma www.onesazasztma.hu Tartalom Bevezetés 2 Mi az asztma? 4 Mi okozza az asztmát? 6 Asztmatriggerek 8 Az asztma kontrollálása 10 Milyen kezelések léteznek? 12 Bevezetés Az asztma bármilyen

Részletesebben

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Arepanrix szuszpenzió és emulzió emulziós injekcióhoz Pandémiás influenza (H1N1) vakcina (split virion, inaktivált, adjuvánshoz

Részletesebben

Avagy a terhességi mérgezésről

Avagy a terhességi mérgezésről Avagy a terhességi mérgezésről Csak az emberi fajra jellemző tünetegyüttes a terhességben előforduló magas vérnyomás, melyhez fehérjevizelés, ödéma és egyéb elváltozások kapcsolódhatnak, például szív-

Részletesebben

III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai

III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai 34/42 A. Alkalmazási előírás 4.1 Terápiás javallatok [a jelenleg elfogadott indikációk törlendők és a következőkkel

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek.. alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1. Melyik állítás

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? A klinikai jelek és a vizsgálatok

Részletesebben

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele a traumákhoz kapcsolódó pszichés kórképek igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről A különböző súlyosságú sérüléseket, különösen a

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2000. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Stabilizáció

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Stabilizáció MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Stabilizáció A BETEGSÉG NEVE: A GERINC INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A MŰTÉT NEVE: STABILIZÁCIÓ AZ ÁGYÉKI GERINCEN (fúzió, rögzítés) KEDVES BETEGÜNK!

Részletesebben

ELEKTROSTIMULÁTOR Elektromos masszázs BeautyRelax BR-670

ELEKTROSTIMULÁTOR Elektromos masszázs BeautyRelax BR-670 ELEKTROSTIMULÁTOR Elektromos masszázs BeautyRelax BR-670 FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ 1 TARTALOM BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK 3 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK 5 MŰKÖDÉSI FELTÉTELEK 6 FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEK 6 ALAP TULAJDONSÁGOK

Részletesebben

Villamos áram élettani hatása

Villamos áram élettani hatása Villamos áram élettani hatása Ember és a villamosság kapcsolata Légköri, elektrosztatikus feltöltődés, villamos erőművek, vezetékek, fogyasztók, berendezések, készülékek, stb. A villamos energia előnyösebben

Részletesebben

A gerincbetegségek háromdimenziós CT vizsgálata

A gerincbetegségek háromdimenziós CT vizsgálata MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi Kar Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai alapszak Képalkotó diagnosztikai szakirány A gerincbetegségek háromdimenziós CT vizsgálata Konzulens: Dr. Martos János

Részletesebben

Mi a biomechanika? Mechanika: a testek mozgásával, a testekre ható erőkkel foglalkozó tudományág

Mi a biomechanika? Mechanika: a testek mozgásával, a testekre ható erőkkel foglalkozó tudományág Biomechanika Mi a biomechanika? Mechanika: a testek mozgásával, a testekre ható erőkkel foglalkozó tudományág Biomechanika: a mechanika törvényszerűségeinek alkalmazása élő szervezetekre, elsősorban az

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. DHC Continus 60 mg retard tabletta dihidrokodein-hidrogén-tartarát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. DHC Continus 60 mg retard tabletta dihidrokodein-hidrogén-tartarát Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA DHC Continus 60 mg retard tabletta dihidrokodein-hidrogén-tartarát

Részletesebben

Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz

Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz Verzió 2016 1. MI A VASZKULITISZ 1.1 Mi ez? A vaszkulitisz a vérerek falának gyulladásos betegsége. A

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁZSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely a következő dokumentumot kíséri A TANÁCS IRÁNYELVE

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁZSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely a következő dokumentumot kíséri A TANÁCS IRÁNYELVE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.5.30. SWD(2012) 138 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁZSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA amely a következő dokumentumot kíséri A TANÁCS IRÁNYELVE az ionizáló sugárzás

Részletesebben

A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre

A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre Tárgyszavak: rezgésterhelés; mechanikai

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben