A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata"

Átírás

1 Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata Készítette: Németh Norbert Szak: Testnevelő tanár Msc, levelező NEPTUN kód: TJBYS4 Dátum: október 28.

2 A váltófutás: A váltófutás, mint a többi futásos feladatok mindegyike nagyon népszerű a gyerekek körében. Ennek oka, hogy könnyen elsajátítható a technikája és gyorsan élményhez jutatja a gyerekeket. A váltófutás célja, hogy a négy főből álló csapat minél gyorsabban, a lehető legrövidebb idő alatt jutassa a célba a váltóbotot a szabályok betartása mellett. Ahhoz, hogy a versenyzők sikeresen tudjanak szerepelni sokat, kell gyakorolniuk: - fejleszteni kell a térérzékelést, hiszen ez a váltások végrehajtásánál rendkívül fontos, fel tudja mérni milyen messze van tőle a társa ill. abban, hogy a versenyző érzékelje a váltási zónák határait; - a tökéletes váltásokhoz sokat kell gyakorolni, hogy kialakuljon a váltók között a megfelelő összhang és a váltások közben a mozgás ne törjön meg; - gyakorolni kell a kanyarban való futás helyes technikáját. A váltófutás nem csak arra jó, hogy fejlesszük a tanulók fizikai állóképességét, gyorsaságát, arra is kiváló, hogy kialakuljon a jó csapatszellem, küzdőszellem. Váltási technikák terén két fajtát különböztetünk meg: - egykezes váltás, - kétkezes váltás (Az általános iskola felső tagozatában a kétkezes váltást oktatjuk) A kétkezes váltás: Technikája: Előnye: - Ennél a váltási formánál a botot vivő futó a bal kezébe viszi a váltóeszközt és társa jobb kezébe adja át a váltóeszközt. - ez a váltási technika könnyen elsajátítható, túl sok gyakorlást sem igényel, az sem okoz problémát ennél a váltási technikánál, ha a párok nem összeszokottak, mivel a váltástechnika mindenhol ugyanaz. Hátránya: - mivel a váltóbotot a versenyzők bal kézben viszik és társuk jobb kezébe teszik, ezért többet kell futniuk, mint amennyi az optimális lenne; - másik nagy veszély forrása a váltásnak, hogy a tanulónak a botot az egyik kezéből a másikba át kell, tenniük ezért előfordulhat, hogy elejtik azt. Bot átadása és átvétele: A váltóbot átadásának és átvételének 4 lehetséges módja van ezek közül általános iskolában kettőt előfordulása jellemző: Alsó váltás: A váltóbotot hozó versenyző átadáskor karját nyújtott helyzetben lendíti és így próbálja meg botot lentről felfelé irányuló mozdulattal társa hátul lévő, rézsútosan tartott kezébe helyezni. Az átadásnak nagyon határozott mozdulatnak kell lenni, kellő erővel kell végrehajtani. A botot átvevő versenyző tenyere a botot hozó

3 társ felé néz. Az újjak zárt helyzetben vannak, a hüvelykujj a többi ujjtól távol helyezkedik el. Könnyen elsajátítható, túl sok gyakorlást sem igénylő váltási mód, ezért általános iskolában ennek oktatása ajánlott. Váltófutásnál előforduló rajthelyzetek: A váltófutás esetében kétféle rajthelyzetet engedélyez a szabálykönyv: - térdelőrajtot ill. állórajtot. A váltófutás legfontosabb versenyszabályai: 1. Az egyes résztávok határvonalait a pályán keresztbe húzott 5 cm széles fehér vonallal kell megjelölni. 2. Minden váltóterület (váltózóna) 20 m hosszú, és a középvonaluk a résztávolságok határvonala. 3. A váltóbot belül üres, hossza cm, kerülete cm és tömege legalább 50 g. 4. A váltóbotot a táv végéig kézben kell vinni. A versenyzők nem használhatnak kesztyűt, és nem kenhetnek semmit a kezükre a bot jobb fogása érdekében. Ha elejti a botot versenyző, neki kell felvennie. 5. A váltóbotot csak a váltóterületen belül adhatják át egymásnak a futók. A bot átadása akkor kezdődik, amikor az átvevő futó először ér a bothoz, és akkor tekinthető befejezettnek, amikor már csak az átvevőkezében van. 6. Kizárással kell büntetni a lökéssel, tolással vagy bármely más módszerrel történő segítségadást. (MASZ Atlétikai Szabálykönyv, 2010.) A váltófutásban részt vevő izmok: Hasizmok: - musculus rectus abdominis (egyenes hasizom): a hasfal első részén függőlegesen fut. Hátizmok: - musculus latissimus dorsi (széles hátizom) Lábizmok: - musculus biceps femoris (kétfejű combizom) - musculus quadriceps femoris (négyfejű combizom) Karizmok: - musculus triceps brachii (könyök feszítőizom) - musculus biceps brachii (könyökhajlító izom)

4 Előkészítő gyakorlatok: Gyakorlat száma: 1 Gyakorlat megnevezése: Farkincafogó Forrás megjelölés: Nádasi Lajos (2001): Motoros cselekvési játékok az iskolai testnevelésben. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Alkalmazási terület: osztály, térérzékelés és reakció gyorsaság fejlesztésére. Eszközök: bóják ( 4 db) és szalagok (min. Osztálylétszám). Résztvevők száma: egész osztály játszhatja egy időben. Gyakorlat leírása: a négy bója segítségével kijelöljük, azt a területet ahol a játékot játszhatják a tanulók. Minden tanuló kap egy kb. 20 cm hosszúságú szalagot ez lesz az ő farkincája. A szalagot a nadrágja hátulsó felébe tűri, úgy hogy annak nagy része kilógjon a nadrágból. A tanár jelére a tanulók elindulnak és megpróbálnak minél több farkincát-szalagot szerezni társaiktól. A játékot a tanár jelzése zárja le. A játékot az nyeri aki legtöbb szalagot tudta megszerezni. - a pályát úgy kell kijelölni, hogy fallal ne érintkezzen, mert a gyerekek oda állnak majd hogy védjék szalagjaikat; - fel kell hívni a gyerekek figyelmét rá, hogy ne az legyen a fő szempont, hogy a szalagjaikra vigyázzanak, hanem az hogy minél többet szerezzenek; Megjegyzés: készüljünk több szalaggal, mint az osztálylétszám, így elkerülhetjük, hogy valaki gyorsan kiessen. - két csapatba osztjuk a gyerekeket és csak a másik csapat tanulóinak farkincáját lehet megszerezni. Gyakorlat száma: 2 Gyakorlat megnevezése: Páros futás

5 Forrás megjelölés: Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid és Walter Bucher szerkesztő 2000): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. Alkalmazási terület: osztály, gyorsaság fejlesztés, indulási sebesség és reakció fejlesztése. Eszközök: - Résztvevők száma: Létszám egész osztály egy időben. Gyakorlat leírása: a tanulókat párokba állítjuk és a tornacsarnok felező vonalától egyenlő távolságba egymással szembe. Minden páros kap tőlünk egy számot, a párosok tagjai lesznek az egyesek, kettesek és így tovább. A tanár bemondja az egyik tanulópáros számat, akik ennek meghallásakor gyorsfutásban elindulnak egymás irányába az a nyertes, aki a találkozáskor a másik térfelén van. A találkozás után a páros tagjai visszakocognak eredeti helyükhöz. A számokat gyorsan mondhatjuk, mivel a tanulók nem akadályozzák egymást futás közben. Különböző testhelyzetekből indulhatnak a tanulók, nem kell mindig ugyanaz. - oda kell figyelni, hogy a párosok azonos képességű tanulókból álljanak; - igyekezni kell minden párost ugyanannyiszor kihívni; - ha páratlan az osztálylétszám, akkor az egyik tanuló fogja a számokat mondani Megjegyzés: a feladat nagyon jó versenyhelyzetet teremt a tanulók között. - különböző testhelyzetekből történhet az indulás (térdelésből, hason- hanyattfekvésből, törökülésből), - különböző távolságból indulhatnak a tanulók (rövidítsük a tanulók közötti távolságot így a reakció gyorsaság), - lehet nem számok mondásával, hanem felmutatásával.

6 Gyakorlat száma: 3 Gyakorlat megnevezése: Üldözőfogó Forrás megjelölés: Nádasi Lajos (2001): Motoros cselekvési játékok az iskolai testnevelésben. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Alkalmazási terület: osztály, megismerhetik a kanyarfutást. Eszközök: 4 bója. Gyakorlat leírása: az osztály két csoportra osztjuk és a két csapatot a bóják által határolt terület egyik átlójának két végében állítjuk. A tanár jelére a két csapat egymás üldözésébe kezd, az a csapat nyer, amelyiknek előbb sikerül a másik csapat utolsó tagját utolérnie. - oda kell figyelni, hogy a tanulók ne csalják le a pálya sarkait. Megjegyzés: a játék tovább nehezíthető ha minden kit meg kell fogni a másik csapatból, kiváló feladat az állóképesség fejlesztésére is. - az egyes bójáknál lehet feladatokat végeztetni, - az a csapat nyer, amelyik a másik csapat összes tagját megfogja.

7 Gyakorlat száma: 4 Gyakorlat megnevezése: Fekete- fehér Forrás megjelölés: - Alkalmazási terület: osztály, gyorsaság fejlesztés és reakció idő csökkentése. Eszközök: - Résztvevők száma: egész osztály. Gyakorlat leírása: a tanulókat egymással szembe a felezővonalhoz állítjuk, egymástól jól megválasztott távolságra. Az egyik csapat lesz a fekete csapat a másik a fehér. A felezővonaltól egyenlő távolságra mindegyik csapat mögött kijelölünk egy védelmi vonalat, meneküléskor eddig kell eljutnia a csapatnak. A tanár kimondja az egyik csapat színét erre az a csapat, amelyik hallotta a színét üldözőbe veszi a másik csapatot. A menekülő csapat megpróbál az előzőleg kijelölt házig eljutni. A kiinduló helyzetet folyamatosan lehet változtatni. - a tanulók csak a velük szemben lévő társukat kergethetik, ezért azonos képességű tanulókat kell szembe állítani; - egyenlő számba szólítsuk a csapatokat; - a tanulók közötti távolságot jól meg kell változni, ne legyen túl nagy mert akkor nem tudják majd utolérni egymást; - a védővonalat kellő távolságba jelöljük ki. Megjegyzés: - különböző testhelyzetekből indulás (hason-hanyattfekvésből a karok összeérnek, egymásnak háttal ülnek, egymással szembe térdelnek)

8 - a távot folyamatosan csökkentjük a tanulók között. - a tanár nem mondja, hanem felmutatja az egyik csapat színét. Gyakorlat száma: 5 Gyakorlat megnevezése: Csillagfogó Forrás megjelölés: Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid és Walter Bucher szerkesztő 2000): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. Alkalmazási terület: osztály, körívfutás megismerése, reagálási gyorsaság fejlesztése. Eszközök: - Résztvevők száma: teljes osztály, ha nagy a létszám, akkor két csoportot csinálunk. Gyakorlat leírása: a tanulók kört alkotnak, egymástól egész kartávolságba helyezkednek. Egy tanuló körbe fut a kör körül (ő a csillag), majd megáll két játékos között, akik ekkor jobb és balra indulva minél gyorsabban megpróbálnak visszaérni eredeti helyükre. Aki előbb visszaér az nyer, a vesztes lesz az új csillag. - figyelni kell arra, hogy a kör körbefutásakor ne ütközzenek össze a játékosok; - tudatosítani kell a futókba, hogy merre kell indulniuk mikor társuk, beáll közéjük; - késztetni kell a gyerekeket arra, hogy folyamatosan más helyre álljanak be, mindenki gyakorolja a futást. Megjegyzés: nagyon oda kell figyelni a gyerekeknek egymásra, mert súlyos sérülést okozhatnak egymásnak, ha nem így tesznek. - lehet két kört alakítani ezzel is gyorsítva a játékot.

9 - a kört alkotó gyerek valamilyen feladatot végeznek, Gyakorlat száma: 6 Gyakorlat leírása: Fokozó futás Forrás megjelölés: Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc (2004): Az atlétika oktatása. Platin Print Bt, Budapest Alkalmazási terület: osztály, futási gyorsaság fejlesztése. Eszközök: - Gyakorlat leírása: Gyerekeket felállítjuk az alapvonal mögé egymás mellé. Induló helyzetükben végezzenek helyben futást, jelre kezdjenek futni minél nagyobb sebességgel, míg el nem érik max. futási sebességüket. Ezután folyamatosan lassítsanak vissza, míg meg nem állnak. Visszafelé sétálhatnak. - figyeljenek arra, hogy elérjék a max. sebességüket; - fokozatosan növeljék, majd csökkentsék sebességüket. - ne álljanak meg egyből a max. sebességül elérése után. Megjegyzés: figyeljünk rá, hogy a maximális futási sebességet el is érjék a gyerekek ne hagyják előbb abba a feladatot. - a rajthelyzetek legyenek a váltófutásnál szereplő változatok.

10 Gyakorlat száma: 7 Gyakorlat megnevezése: Folyosófogó Forrás megjelölés: Dr. Kurt Murder (2000 szerkesztő): 1003 atlétikai Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs játék és gyakorlat. Alkalmazási terület: osztály, hirtelen irányváltások gyakorlása, gyorsaságfejlesztés. Eszközök: - Gyakorlat leírása: A tanulókat négy oszlopba osztjuk lehetőleg úgy, hogy minden oszlopba ugyannyi tanuló legyen. Miután kialakítottuk az oszlopokat a tanulók egyenlő kartávolságra nyitódnak (mellső- és oldalsó középtartás). Mellettük, mögöttük és előttük lévő tanulótól is olyan távolságra legyenek, hogy kezükkel elérjék társukat. Ezután a tanulók kezüket oldalsó középtartásba helyezik, ezáltal folyosókat képeznek. A fogó és a menekülő ezekben a folyosókban közlekedhetnek. A tanár jelére a folyosót képző gyerekek derékszögben elfordulnak balra, így más folyosók jönnek létre és ezekben folytatódik a fogó játék. - ha páratlanul vannak a tanulók, akkor egy tanulót kinevezünk játékvezetőnek és az ő jelére fognak a folyosóban lévő gyerekek elfordulni; - figyelni kell rá, hogy a ne bujkáljanak át társaik keze alatt a diákok. Megjegyzés: a feladat végre hajtása, sok gondot okozhat, ha nem megfelelő korosztálynál alkalmazzuk, mert a fordulások könnyen összekeverhetőek. - a gyerekek helyett padokkal jelöljük ki a pályát így többen is végezhetik a feladatot.

11 Gyakorlat száma: 8 Gyakorlat megnevezése: Cápafogó Forrás megjelölés: Dr. Pásztory Attila és Dr. Rákos Etelka1992, Iskolai és népi játékok Alkalmazási terület: osztály, mozdulat és mozgásgyorsaság, reakció gyorsaság. Eszközök: - Gyakorlat leírása: a játékot kézilabdapályán játsszuk. Egy tanuló a felezővonalon helyezkedik el, társai az egyik alapvonalon, tanári jelre az alapvonalon helyezkedő tanulók megpróbálnak átjutni a másik oldalon lévő alapvonalra. Az alapvonalon álló társuk megpróbálja elkapni őket. A fogó mozgását behatárolhatjuk csak a felező vonalon mozoghat, esetleg kijelölünk számára egy területet, ami között megfoghatja társait. - figyelni kell a megfelelő létszámú fogók kiválasztására a túl sok és a túl kevés is élményvesztéshez vezet. - balesetveszélyre fel kell hívni a figyelmet ne lökjék fel egymást miközben megpróbálják a fogót kicselezni. Megjegyzés: a feladat nehezítésével, még jobb versenyhelyzetet teremthetünk. - egyszerre több fogó is lehet; - akit megfognak fogó lesz, - növelhetjük a fogó(k) mozgási területét.

12 Gyakorlat száma: 9 Gyakorlat megnevezése: Váltóverseny Forrás megjelölés: - Alkalmazási terület:7.-8. osztály, gyorsaságfejlesztés, csapatszellem fejlesztése. Eszközök: versenyben résztvevő csapatok számának megfelelő számú bója zsámoly és kislabda. Gyakorlat leírása: a bóják jelzik a kiindulási helyeket a zsámolyok pedig a pálya végét. Kiválasztunk 3 csapatot, úgy hogy mindegyikbe lehetőleg azonos képességű tanulók legyenek. A csapatok tagjai a csapatkapitányok mögött helyezkednek el. Tanári jelzésre az első ember kezében a kislabdával futva elindul, hogy megkerülje a zsámolyt. Mikor visszaér, beáll az oszlopa végére és onnan előre adja a labdát, mikor az előre ér indulhat a következő futó. A versenynek akkor van vége, ha az első ember újra első helyre kerül. - figyelni kell, ne csalják le a pályát a tanulók. - a labda átadása történjen mindig kétkezes átadással,ne egykezessel. Megjegyzés: a feladattal kiválóan szolgálja a csapatszellem erősítését és fejlesztését. - növelhetjük a futással megteendő távolságot, - a zsámolynál valamilyen feladatot adhatunk.

13 Gyakorlat száma: 10 Gyakorlat megnevezése: Futóiskola Forrás megjelölés: - Alkalmazási terület: osztály, izmok, ízületek felkészítése a váltófutásra. Eszközök: - Gyakorlat leírása: a pálya hossza 40 méter körüli legyen. Nagyon sok feladat elvégzésére van lehetőségünk ennek a feladatnak az alkalmazása során: - kocogás közepes intenzitással, kijelölhetjük a gyerekek számára a lépés távokat is; - ollózó futás; - lassú futás közben gyors sarok felkapás 3 lépésenként; - lassú futás közben gyors térd felkapás 3 lépésenként; - követeljük meg a feladatok pontos végrehajtását; - folyamatosan próbáljuk meg ösztönözni a gyerekeket, hogy minél gyorsabban végezzék el a feladatot. Megjegyzés: sokat javíthatunk a futási technikán. - különböző gyorsasággal hajtsuk végre a feladatokat, - az ütemszámokat változtassuk.

14

15 Rávezető gyakorlatok: Gyakorlat száma: 1 Gyakorlat megnevezése: Rajt indulás Forrás megjelölés: - Alkalmazási terület: osztály, a tanulók elsajátítsák a váltófutáshoz szükséges rajtolási technikákat (térdelő- és állórajt) Eszközök: rajtgép. Gyakorlat leírása: a tanulókat a rajthelyhez állítjuk, egyszer térdelő rajthelyzetbe egyszer álló rajthelyzetbe. Tanári jelre el kell indulniuk és a lehető leggyorsabban el kell érniük a kijelölt helyzet, visszafelé kocoghatnak. - törekedjünk rá, hogy egy sorba azonos képességű tanulók kerüljenek; - figyelni kell, hogy a gyerekek egyenes vonalon mozogjanak; - igyekezni kell versenyhelyzeteket teremteni, hogy ösztönözzük a gyerekeket a gyors futásra; - figyelni kell a kiugrásokra, hiszen ezek a versenyeken kizárást eredményezhetnek. Megjegyzés: versenyhelyzetet is teremthetünk, csak figyeljünk rá, hogy azonos képességű diákok versenyezzenek egymással. - indulás elől lévő lábbal, - indulás után fokozatosan növeljék futási sebességüket. Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc (2004): Az atlétika oktatása. Platin Print Bt, Budapest

16 Gyakorlat száma: 2 Gyakorlat megnevezése: Körfogó Forrás megjelölés: - Alkalmazási terület: osztály, körívfutás megismerése, annak technikájának elsajátítása, reagálási gyorsaság fejlesztése. Eszközök: - Résztvevők száma: teljes osztály, ha nagy a létszám, akkor két csoportot csinálunk. Gyakorlat leírása: a tanulók kör alakzatba helyezkednek el, egymástól egész kartávolságra. Két tanuló a körön kívül helyezkedik, egyikőjük a fogó másik a menekülő (ő kap egy kis előnyt). Tanári jelre az a fogó megpróbálja elkapni menekülő társát, ha a menekülő belép a körön belülre és ott beáll valaki elé, akkor az lesz a fogó és az, aki eddig a fogó volt az lesz a menekülő. - balesetet okozhat ha a tanulók nem figyelnek oda a a fogó és menekülő váltásokra, mert ilyenkor összeütközhetnek, erre fel kell hívni a figyelmüket; - figyelni kell, hogy ne mindig ugyanazok fussanak körbe-körbe, mindenki jusson lehetőséghez. Megjegyzés: nagyon oda kell figyelni a gyerekeknek egymásra, mert súlyos sérülést okozhatnak egymásnak, ha nem így tesznek. - a kört alkotó gyerek valamilyen feladatot végeznek, - alakíthatunk két kört, ezáltal gyorsabb és intenzívebb lesz a játék.

17 Gyakorlat száma: 3 Gyakorlat megnevezése: Iramtartó futás Forrás megjelölés: Dr. Koltai Print Bt, Budapest Jenő Dr. Oros Ferenc (2004): Az atlétikaa oktatása. Platin Alkalmazási terület: osztály, maximális futási gyorsaság megtartásának technikájának elsajátítása. Eszközök: - Gyakorlat leírása: végrehajtása teljesen megegyezik az előző feladatéhoz, a különbség csak az, hogy a maximális sebesség elérésekor meg kell tartania azt amíg, bírja és csak azután lassíthat vissza és állhat meg. - tartsák meg a sebességüket és ne lassítsanak le egyszerre. Megjegyzés: versenyhelyzetet is teremthetünk, csak figyeljünk rá, hogy azonos képességű diákok versenyezzenek egymással. - a rajthelyzetek legyenek a váltófutásnál szereplő változatok.

18 Gyakorlat száma: 4 Gyakorlat megnevezése: Kétkezes alsó váltás gyakorlása Forrás megjelölés: - Alkalmazási terület: osztály, a tanulók elsajátítsák a helyes botfogás és átadás technikáját. Eszközök: váltóbot a csapatok számának megfelelően. Gyakorlat leírása: az osztály létszámának megfelelően kialakítunk csoportokat, a csoportok oszlopokba állnak a tagok egymástól mellső középtartásnyira. A váltóbot a leghátsó tanulónál van. Jelre minél gyorsabban előre kell jutatni a botot, a kétkezes váltási technikának megfelelően. A feladat a tanulók közti távok növelésével nehezíthető. - figyelni kell a helyes váltásokra, kéztartásokra; - páratlan osztály létszám esetén egy tanulót kinevezhetünk hiba figyelőnek; Megjegyzés: versenyt is csinálhatunk, csak figyeljünk rá, hogy a váltási technika helyes legyen. - növelhetjük a távolságot a gyerekek között, így elérve hogy futva vigyék majd a botot. Gyakorlat száma: 5 Gyakorlat megnevezése: Zsámolykerülő váltóbot átadással Forrás megjelölés: -

19 Alkalmazási terület: osztály, a tanulók mozgás közben is képesek legyenek a kétkezes alsó váltás helyes végrehajtására. Eszközök: csapatok létszámának megfelelő számú váltóbot és zsámoly. Gyakorlat leírása: az osztály létszámának megfelelően csoportokba osztjuk a tanulókat. A csapatok csapatkapitányuk mögött sorakoznak fel. Minden csapat elé 20 méteres távolságba kihelyezünk, egy-egy zsámolyt a csapatoknak ezeket kell majd megkerülniük. A váltóbot az első emberek kezében van, a tanár jelére az első emberek elindulnak és a zsámoly megkerülésével a saját soruk végére sietnek, ahol kétkezes váltásnak megfelelően átadják a botot az előttük álló társuknak a bot. Aki szintén így előre adja a botot ez így megy, míg a bot az elsőhöz nem jut. A versenynek akkor van vége, amikor újra a csapatkapitány kerül előre. - figyelni kell, hogy a versenyzők megkerüljék a zsámolyokat; - helyes váltásokkal kerüljön, előre a bot ne csaljanak a tanulók; - páratlan osztály létszám esetén az egyik diák lehet a bíró, aki indít és a szabályok betartására figyel. Megjegyzés: a verseny miatt a technika helyes végrehajtás rovására is mehet a feladat ezért nagyon figyeljünk, rá, hogy betartsák a tanulók a váltási technika előírásait. - növelhetjük a futással megteendő távolságot, - a zsámolynál valamilyen feladatot adhatunk. Gyakorlat száma: 6 Gyakorlat megnevezése: Csapat váltó időre-két kezes alsó váltással Forrás megjelölés: - Alkalmazási terület: osztály, a tanulók gyorsaságának állóképességének javítása, helyes váltás elsajátítása, csapatszellem erősítése.

20 Eszközök: csapatok létszámának megfelelő számú váltóbot és zsámoly. Gyakorlat leírása: a két csapat egymással szembe áll fel. mindegyik csapat előtt egy-egy zsámoly van egyenlő távolságra. Jelre az első ember elindul megkerüli a zsámolyt visszafut a társa mögé, akinek kétkezes váltás szerint átadja a váltóbotot és ekkor ő indul futni. Az egész időre megy, az a csapat nyer, amelyik több váltást tud végrehajtani. - legyen meg a zsámoly kerülés; - legyen helyes a váltási technika; - azonos képességű tanulók alkossák az egyes csoportokat, amennyire ez lehetséges; - diferáljuk a csapatokat egy jó képességű egy rossz. Megjegyzés: mivel időre megy a verseny ezért nagyon figyelni kell rá, hogy helyesen történjen a váltás, mert a gyerekek nyerni akarnak és nem mindig figyelnek a helyes technikára. - növelhetjük a távolságot, - megjelölhetjük a kiindulási pozíciókat, - csökkenthetjük a rendelkezésre álló időt. Gyakorlat száma: 7 Gyakorlat megnevezése: Körváltó Forrás megjelölés: Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid és Walter Bucher szerkesztő (2000): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs Alkalmazási terület: osztály, a körív futás megtanulása ill. a helyes váltási technika elsajátítása. Eszközök: váltóbot.

21 Gyakorlat leírása: a tanulókat négy csapatba osztjuk. Kialakítunk egy 20 méter átmérőjű kört. Bejelölünk a körön belül két átmérőt. A csapatok az így kapott négy sugárra állnak. A csapatkapitány a körön kívül helyezkedik csapata előtt. Jelre a körön kívül álló tanulók elindulnak és minél gyorsabban igyekeznek megtenni a távot, amikor az első elindult a következő a helyére áll. Mikor visszaér a futó tanuló a csapta végére áll, váltás után társa indul. Az a csapat nyer, amelyiknél minél előbb helyre áll a csapaton belüli sorrend. - engedjük a körön kívüli előzéseket, de hívjuk fel a figyelmet a balesetveszélyre; Megjegyzés: a feladat nehézsége miatt csak felsőbb évfolyamokban ajánlott, mert egyszerre több dologra is kell figyelni. - növeljük a kör átmérőjét. Gyakorlat száma: 8 Gyakorlat megnevezése: Váltók egy ember ellen. Forrás megjelölés: Dr. Kurt Murder (2000 szerkesztő): 1003 atlétikai játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. Alkalmazási terület: osztály,bot átadás technikájának gyakorlása, gyorsaság fejlesztés. Eszközök: váltóbot. Gyakorlat leírása: kétfős csapatokat alakítunk, akik egy ember ellen fognak versenyezni. A kétfős csapat egyik emberét a teljesítendő táv feléhez állítjuk. Jelre elindul a verseny fél távnál a csapat tagok váltanak.

22 - figyeljünk rá, hogy ne legyen nagy különbség a versenyzők képességei között. Megjegyzés: az egy elleni futásnál az egyedüli versenyzőnek helyzeti előnye van ezért célszerűbb, ha a nagyon jó képességű gyerekeket nem állítjuk ilyen pozícióba. - egyre nagyobb legyen a táv, - a váltásokban egyre többen vegyenek részt. Gyakorlat száma: 9 Gyakorlat megnevezése: Végtelen váltó. Forrás megjelölés: Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc (2004): Az atlétika oktatása. Platin Print Bt, Budapest. Alkalmazási terület: osztály, helyes váltások; helyes futási technika kialakítása. Eszközök: váltóbot. Gyakorlat leírása: Az osztály négyfős csapatokba osztjuk és mindegyik csapattagot egy-egy váltózónához állítunk. Feladat során a váltók betartva a váltófutás szabályait végzik a futásokat váltásokat, de folyamatosan. Tehát nem állnak meg mikor körbe ért a váltóbot, hanem újra indul kör. Ezáltal is elsajátítják a váltási- és futási technikákat. - figyeljünk a szabályok betartására, váltózónák, botátadás, pálya elhagyás stb. Megjegyzés: figyeljünk a helyes technikai végrehajtásokra.

23 - különböző futópályán fussanak a tanulók. Gyakorlat száma: 10 Gyakorlat megnevezése: Váltófutás kétkezes alsó váltással. Forrás megjelölés: - Alkalmazási terület: osztály, a váltófutás helyes technikájának elsajátítása. Eszközök: váltóbot. Gyakorlat leírása: a váltófutás végrehajtása 400 méteres futópályán. - tartsanak be minden szabályt. Megjegyzés: figyeljünk a helyes technikai végrehajtásokra. - 4*100 méteres váltó futás, - 4*400 méteres váltófutás,

24 Felhasznált irodalom: Dr. Kurt Murder (2000 szerkesztő): 1003 atlétikai játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid: Walter Bucher (2000 szerkesztő): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. Dr. Koltai Jenő (1980 szerkesztő): Atlétika II. Franklin Nyomda, Budapest. Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc (2004): Az atlétika oktatása. Platin Print Bt, Budapest. Dieter Kruber (2000): Az atlétika oktatása tornateremben, Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. Dr. Pásztory Attila és Dr. Rákos Etelka(1992): Iskolai és népi játékok. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Nádasi Lajos (2001): Motoros cselekvési játékok az iskolai testnevelésben. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. MASZ Atlétika szabálykönyv Horváth Zoltán (1999): Játék- és szabadidősport, Szombathely.

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában

A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Kovássy Kata 1. A váltófutás technikája

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Papp Miklós Tibor testnevelő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE 2202 Varga Enikő XFWO9M 1. A váltófutás

Részletesebben

A váltófutás oktatásának általános iskolai gyakorlatai

A váltófutás oktatásának általános iskolai gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatásának általános iskolai gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Halminé Mikó Erzsébet HYN4OC 2013/2014

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Atlétika. Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató 2010 / 2011 I. félév

Atlétika. Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató 2010 / 2011 I. félév Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Váltófutás, általános iskola Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens ATLÉTIKA SMDLTE2202 A váltófutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Név:

Részletesebben

Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10,

Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10, Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10, http://www.hhrf.org/tabortuz/ Szöveg típusa: dokumentum Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz Javasolt felhasználás:

Részletesebben

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer Magyar Népi Küzdelmi Játékok Futárméta Versenyrendszer A versenyszabályokat az Országos Baranta Szövetség adja ki, azok felhasználása, sokszorosítása, felhasználása csak a Szövetség engedélyével történhet.

Részletesebben

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Kamarás Ákos Szak: Testnevelő tanár- játék és szabadidő szervező- MSC levelező tagozat Versenyszámok versenyszámok:

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság MÁJUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

ATLÉTIKA. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SMDLTE2202

ATLÉTIKA. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202 Módszertani gyakorlatgyűjtemény a váltófutás oktatásához Középiskola 2010/2011 I. félév

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság ÁPRILIS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JÚLIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet Konzulens: Dr. Koltai Miklós Atlétika módszertana Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL A futás technikája I.A közép és hosszútávfutás, állórajt

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai

A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Bertalan Ákos QIZLCZ 1.

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva. 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban

Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva. 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs Elõszó A gyakorlatgyûjtemény története 1978-

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia

I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia Budapesti Honvéd SE XIII. ker. Dózsa György út 53. 2015. május 5. kedd www.bpdiaksport.hu 1. A bajnokság célja: Budapest 2015. évi Diákolimpia Bajnoka cím. Az

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JANUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1. Békés, 2018. január 19. PÉNTEK 12.00 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Eszkimó-Indián Játékok 2018.

Eszkimó-Indián Játékok 2018. Eszkimó-Indián Játékok 2018. A 2019-es versenyévadtól bevezetésre kerül a Korosztály-specifikus tehetségmenedzselési rendszer mérési programja, amelyet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által megbízott szakmai

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Dr. Koltai Miklós Katzler

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola

FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tiszteletére rendezett akadályverseny feladatai (közös játék) 12 fős csapatokkal Az iskolai verseny ideje: 2015. március 10. kedd 9 óra Szervező:

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Készítette: Horváthné Gáspár Bianka Neptun Kód: EGLYD5

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II.

Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II. Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Beachtennis szabálykönyv ( )

Beachtennis szabálykönyv ( ) Beachtennis szabálykönyv (2010.06.17.) Tartalom 1: A pálya 2: A pálya borítása 3: A labdák 4: Az ütők 5: A számolás 6: Az adogató és a fogadó 7: A meccs előtti sorsolás 8: A térfélcsere 9: A poén kezdete

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A verseny célja: A sportág népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása,

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság MÁRCIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok eléréséhez

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Szij Réka 1. I. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

Vízi fejlesztő program Módszertani segédlet TÁMOP 6.1.5

Vízi fejlesztő program Módszertani segédlet TÁMOP 6.1.5 Szent-Györgyi Albert:"Milyen embert is akarunk formálni? A válasz egyszerű: egészséges testű, akaraterős, jó ítéletű, értelmes, tettrekész, szép célokért hevülő és áldozó embereket, akik meg tudják érteni

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm.

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm. Röplabda 1-2. évfolyam Előkészítő csoport Cél - Előképzés, a labdás ügyesség és az ehhez szükséges koordinációs képességek fejlesztése. Előkésztő játékok alkalmazása. Tananyag Követelmény Megjegyzés I.

Részletesebben

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A II-III-IV. korcsoport 1. A bajnokság célja: A megyebajnoki cím eldöntése. Versenyalkalom biztosítása a 2000-2001-2002-2003-2004-2005-ben

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina A 3. évfolyam ebben a tanévben októbertől decemberig tartó időszakban úszásoktatáson vesz részt heti két órában. Ebből

Részletesebben