A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Bertalan Ákos QIZLCZ

2 1. A váltófutás általános iskola felső tagozatában oktatott technikájának a leírása: A váltó futás, az atlétika futószámain belül a csapatszámokhoz sorolható. Lényege, hogy a versenyszámban részvevő futók egy váltóbotot úgy adnak át egymásnak, hogy lehetőleg a váltás az utolsó váltóember befutáskor mért csapatidőből ne vegyen el. Ehhez járul még hozzá, hogy a bot átadását, egy erre a célra kijelölt sávban kell elvégezni. A versenyszám lehetőséget biztosít arra, hogy az egyenként kisebb futásteljesítményre képes sportolók megfelelő váltótechnikát és csapatmunkát alkalmazva legyőzzenek egy náluk jobb egyéni futóidőket produkáló csapatot. A 400 méteres futópályán, 20 méter hosszú az a terület, amelyen belül a bot átadása meg kell, hogy történjen. A 4x100 és a 4x200- méteres váltót kivéve a botot átvevők ebből a sávból indulnak. A kivételként említett számokban a rajtolók a váltózóna elől 10m-ről is indulhatnak. Ekkora távon már fel tudják venni az érkező társuk tempóját és megvalósíthatják azt a célkitűzést, mely szerint a váltásnál, csapattempó csökkenés ne legyen. Mivel az egymásra figyelés és a fegyelem elengedhetetlen a cél elérése érdekében, ezért, kimagasló a váltófutás nevelési értéke. Ez önmagában is indokolttá teszi az általános iskolai oktatását. Ezen felül a futómozgás mellett olyan egyéb képességeket is javít, mint a térérzékelés, a ritmusérzék és a mozgásérzékelés. Technikáját tekintve két változatot ismerünk. Az egyik az egykezes, a másik az általános iskolában is oktatott kétkezes váltási mód. A bot átadásának felső, illetve alsó lehetőségei közül, az utóbbit tanítjuk a éves korosztálynak. A kétkezes alsó váltás lényege az, hogy az átadó futó a bal kezében tartott botot, rézsútos mélytartásban nyújtja előre az átvevőnek, aki a szert alulról kapja meg a jobb tenyerébe - hasonló 45 fokos hátranyújtott kartartással -, majd azonnal át is veszi a balba úgy, hogy a jobb keze alatt fogja meg a szert. Az átadó, az átvevő jobb oldala mellé fusson. Mindezt a váltózónán belül, lehetőleg az iram megtartásával kell elvégezni. Ez a fajta átadása a botnak meglehetősen természetes mozgás, ezért viszonylag hamar elsajátítható és kevesebb hibalehetőséggel alkalmazható a korosztályos atlétikai versenyeken is.

3 1. ábra: 4x100m-es váltó futás 2. ábra: Kétkezes váltás. Diákolimpiai váltófutó számok: II. korcsoport: 4x100m-es váltó (fiú- és leányváltók részére) III. korcsoport: 4x100m-es váltó (fiú- és leányváltók részére) IV. korcsoport: 4x100m-es váltó (fiú- és leányváltók részére); 4x600m-es váltó a leányváltók részére; 4x1000m-es váltó a fiúváltók részére. Svédváltó fiú- és leányváltók részére: 100m: 2005-ben, vagy utána születettek; 200m: ben születettek; 300m: 2002-ben születettek; 400m: 2001-ben születettek. 2. A váltófutás legfontosabb versenyszabályai:

4 A résztávok határát egy keresztbe meghúzott, 5 centiméter szélességű vonallal kell kijelölni. A váltózónák 20 méter hosszúságúak és a résztávok határvonalai, a váltóterületek középvonalainál vannak. A zóna kezdete a rajthoz közelebbi vége. A 4x400 m második és utolsó váltásánál a váltózónát a rajt- /célvonaltól előre és hátra10-10 m-re húzott vonalak határolják. A 4x100 és 4x200 méteres váltófutást kimért pályán kell végigfutni. Pályalehagyás nincs. a 4x400 méteres távnál, a második futók, a túlsó egyenes kezdeténél bejöhetnek a belső sávokba. Itt már elhagyhatják a sávjukat. Azt a vonalat, ahol megkezdhetik a sávelhagyást, bevágási vonalnak nevezzük. A 4x100 m és a 4x200 m-es távnál a futók a váltózónától maximum 10 méterrel előrébb indulhatnak. A 4x400 m-es számban a második, a harmadik és a negyedik futónak a váltózónán belülről kell indulnia. A 4x400 m-es futamnál a váltóembereknek olyan sorrendben kell felállniuk a váltáshoz, amilyen sorrendbe a futók a 200 méteren áthaladtak. A sorrendet belülről kifelé kell érteni. A váltóbot jellemzői: üreges, sima felülettel rendelkező bot, amely hossza cm, kerülete 12-13cm és súlya legalább 50gramm. Érdemes élénk színre festeni, a jobb érzékelés miatt. A váltóbotot végig a kézben kell tartani, a táv végéig. Amennyiben elejti véletlenül a versenyző, nem köteles felvenni. Ha nem akadályozott az elejtett bot másik versenyzőt a futásban, akkor nem zárják ki a vétkest. Ha valamelyik futó a távjának teljesítése után zavarja a másik csapat tagját kizárhatják a csapatát. Ugyanígy kizárást von maga után, ha a saját csapattársát meglökéssel, vagy tolva segíti.

5 3. A váltófutás előkészítő gyakorlatai: A váltófutás oktatási előfeltételei: Kondicionális: - Láb alaperő - Gyorsaság - Gyorsasági állóképesség - Reakció gyorsaság Koordinációs: - Térbeli tájékozódási képesség - Ritmusérzék - Mozgásérzékelés A váltófutás kivitelezésében dominánsan résztvevő izmok: Láb izmai közül: - musculus gluteus maximus - musculus quadriceps femoris - musculus biceps femoris - musculus semimembranus - musculus semitendinosus - musculus triceps surae - musvulus extensores cruris - tendo Achillei Törzs izmai közül: - musculus rectus abdominis - musculus transversus abdominis - musculus latissimus dorsi - musculus trapezius pars inferior Kar izmai közül: - musculus biceps brachii - musculus triceps brachiikézfej mozgató izmok

6 10db gyakorlat, illetve testnevelési játék leírása: A gyakorlat száma:1. A gyakorlat megnevezése: Egyszerű fogó Forrás megjelölés: Pásztory Attila, Rákos Etelka (1992): Iskolai és népi játékok. Tankönyvkiadó, Bp. Alkalmazási területe: osztály gyorsaság és reakciógyorsaság fejlesztésére, valamint a mozgásérzékelés javítására. Változataiban erőfejlesztésre. Eszközök: Tornaterem A gyakorlat leírása: Az osztály a terem egészében szétszórt alakzatban helyezkedik el. A kijelölt fogó sípszóra futásban próbálja megfogni valamelyik társát. Akit megfogtak hangos Én vagyok a fogó kiáltással jelez a többieknek. A legügyesebbeket dicsérjük meg. Kritikus momentum: Akkora területen játsszuk, hogy ne legyen baleset, de sűrűn váltakozzanak a fogók. Megjegyzés: Amennyiben egy kevésbé jó képességű gyereknél lelassul a játék, akkor jelöljünk ki új fogót. Változatok: A játékot lehet pókjárásban és mackójárásban is végezni, így jelentős erőfejlesztést végezhetünk a kar és a törzs izmaiban is.

7 A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Páros fogó. Alkalmazási területe: osztály gyorsaság, gyorsasági állóképesség és a térbeli tájékozódás fejlesztésére. Eszközök: Tornaterem, vagy sportpálya. A gyakorlat leírása: A tanulókat szétszórt alakzatba állítsuk fel a játéktéren. Jelöljük ki az első párost, akik kézen fogva próbálnak majd megfogni valakit. Akit megfogtak beáll közéjük kézfogással fogónak. Ha már négyen lesznek akkor párokra szakadnak. A legügyesebb párokat díjazzuk. (szóbeli dicséret, kisötös órai munkára stb). Kritikus momentum: Hívjuk fel a fogók figyelmét, hogy a gyorsabb társaikat próbálják elkapni a játék elején. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a pároknak össze kell dolgozniuk Megjegyzés: A csapatmunkára nagy szükség van az utolsók megfogásánál. A pálya optimális mérete fontos, mert ha kicsi, akkor nem lesz megfelelő a terhelés, ha pedig nagy akkor nem lesz elég motiváló a feladat. Változatok: Meg lehet határozni háznak statikus erőfejlesztő gyakorlatokat (Pl: fekvőtámasz, guggolóállás, vagy lebegőülés).

8 A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: Átfutó játék Forrás megjelölés: Pásztory Attila, Rákos Etelka (1992): Iskolai és népi játékok. Tankönyvkiadó, Bp. Alkalmazási területe: osztályos tanulók gyorsaságának, térérzékelésének és ritmusérzékének a fejlesztése. Eszközök: Tornaterem, vonalak, vagy ragasztószalag (festőszalag). A gyakorlat leírása: A két kijelölt fogó egymás kezét fogva vár a terem középső részén kialakított fogósávban. Az osztály az egyik alapvonal (induló vonal) mögött helyezkedik el. Sípszóra az osztály megpróbál keresztülfutni a fogósávon a túloldalra, miközben a fogók igyekeznek minél többet megfogni közülük. Aki átért, újra próbálkozhat visszafelé, akit megfogtak az beáll fogónak. Amikor a fogók száma eléri a hatot, új párt választunk. Az a győztes, akit a játékidő alatt nem tudtak megfogni. Kritikus momentum: A fogók csak a fogósávon belül foghatják meg a többieket. A fogók nem szakadhatnak szét. A pálya méretét körültekintően kell meghatározni, hogy ne legyen nagy a balesetveszély. Megjegyzés: Érdemes a gyengébb képességűeket, a gyorsabbakkal párba állítani, hogy önbizalmat szerezhessenek. A győzteseket ki kell emelni. Változatok: A fogók számának növelésével, vagy csökkentésével változtathatjuk a terhelést. A fogósáv mérete, vagy a játékidő csökkentése is nehezítés.

9 A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Vonalfogó Alkalmazási területe: osztályosok gyorsaságának, térbeli tájékozódásának és mozgásérzékelésének a fejlesztése. Eszközök: Tornaterem, felfestett labdajáték pálya (Pl: röplabda pálya) A gyakorlat leírása: A gyakorlat egyszerű fogójáték, azzal a kikötéssel, hogy mindenki csak az előre meghatározott vonalakon haladhat. Akit megfognak, hangos Én vagyok a fogó felkiáltással veszi át a szerepkört. Kritikus momentum: Ne legyen túl zsúfolt a pálya, mert veszélyes és nem is hatékony a játék. Ha valaki kilöki a társát, vagy lelép a vonalról mindkét lábával az kiesik. Megjegyzés: A gyengébb képességű tanulók mellé adjunk egy ügyesebb párt. Változatok: Lehet két fogóval is játszatni, vagy úgy, hogy egyik lábbal sem lehet ellépni a vonalról. Növelhetjük is a pálya méretét (kézilabda pálya).

10 A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Fekete-fehér Forrás megjelölés: Pásztory Attila, Rákos Etelka (1992): Iskolai és népi játékok. Tankönyvkiadó, Bp. Alkalmazási területe: osztályos tanulók gyorsaságának, reakció gyorsaságának, valamint mozgásérzékelésének fejlesztésére. Változatai kiváló törzs- és karerősítő gyakorlatok. Eszközök: Tornaterem, sportpálya, ragasztó szalag. A gyakorlat leírása: A tornaterem felezővonala mentén kijelölünk egy 2-3m-es sávot, amelynek két oldalánál sorakozik fel a két egyenlő létszámú csapat. Az egyik a fekete, a másik a fehér. Amelyik a nevét hallja, annak kell megfognia az ellenfél csapatában levő párját, még az alapvonal elérése előtt. Kritikus momentum: Hasonló képességű tanulók álljanak egymással szemben. Hívjuk fel a figyelmet a fegyelemre és a balesetveszélyre (ütközések elkerülése). Mindkét csapat egyforma esélyt kapjon a játék során. A több győzelmet elért csapatot díjazzuk a végén. Megjegyzés: A játékot vezényelheti a felmentett tanuló is. Jelzőmezzel is játszhatjuk, ebben az esetben a színválasztás a meznek megfelelő legyen. Változatok: A különböző indulási testhelyzetekkel tudjuk a játékot az erőfejlesztés irányába vinni. Pl: fekvőtámasz, karhajlításból (karizmok); hanyattfekvés, magas tartásból (hasizmok), lovaglóállásból (lábizmok)

11 A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Zsámolytoló verseny. Alkalmazási területe: osztályosok gyorsasági erő-állóképességének fejlesztésére. Eszközök: Tornaterem, zsámolyok. A gyakorlat leírása: A tanulók a tornaterem egyik alapvonalánál helyezkednek el a talajon levő, felfordított zsámolyokat fogva. Sípszóra, futva tolják át a kijelölt vonalig a szereket. Kritikus momentum: A zsámolyok nem emelkedhetnek el a talajtól. Az első ötöt pontozzuk ( ig). Az utolsó futam után rangsorolunk és az első hármat díjazzuk (órai munka ötös). Megjegyzés: A futamok között hagyjunk időt a pulzus visszaállásra. Annyiszor végeztessük a gyakorlatot, hogy a tempó ne lassuljon látványosan. Ha nincs elég zsámoly, akkor felváltva dolgozzon két sorban az osztály. Változatok: Lehet rövidebb távokat nehezített szerekkel is végeztetni (medicin labda a zsámolyban). Hátrafelé is csináltathatjuk a gyakorlatot, ilyenkor húzzák hátrafutásban a szereket. Így az antagonista izmokat is fejleszthetjük.

12 A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: Folyosó fogó Forrás megjelölés: Pásztory Attila, Rákos Etelka (1992): Iskolai és népi játékok. Tankönyvkiadó, Bp. Alkalmazási területe: osztályosok gyorsaságának, reakciógyorsaságának és a térbeli tájékozódásának a fejlesztésére. Eszközök: Tornaterem, sportpálya. A gyakorlat leírása: Az osztályt sorokba és oszlopokba állítjuk be úgy, hogy egymástól kartávolságra legyenek. Ha megvan az alakzat, akkor oldalsó középtartásban folyosókat alkotnak. A kijelölt fogónak és az üldözöttnek kizárólag az így keletkezett folyosókon szabad haladnia. A tanár jobbra át, illetve balra át vezényszavakkal változtatja a folyosók helyzetét. Egy üldözés maximális ideje 1 perc. Ha elfogás történt az időn belül, akkor szerepet cserélnek. Akiknek sikeres elfogása volt, név szerint emeljük ki az óra végén. Kritikus momentum: Hasonló képességű párokat alkossunk. Mindenki legyen fogó a játék során. Megjegyzés: Érdemes a játék előtt rendgyakorlatokat végezni és gyakorolni fogópárok nélkül a fordulásokat. Változatok: A folyosók alakzat-változtatásának sebességével növelhetjük a reakció gyorsaság fejlesztését. Szerényebb képességű osztályoknál, tornapadokkal építsük ki a folyosókat.

13 A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Váltóverseny tárgykerüléssel, utánzó járásokkal. Alkalmazási területe: osztályosok erőfejlesztésére (kar-, törzs-, lábizmok). Eszközök: Tornaterem, 4db bója. A gyakorlat leírása: Az osztály tanulóiból négy, azonos számú és képességi-szintű csapatot alakítunk. A csapatokat oszlopokba állítjuk fel az rajtvonal mögött, egymás mellé. Minden oszlop előtt 10m-re van a bójája, amit meg kell kerülnie mindenkinek egyenként a feladatok során. Sípszóra az elsők elindulnak, megkerülik a bóját, visszafelé megkerülik az oszlopukat és kéz ráütéssel indítják a következő csapattársukat. Az a csapat nyer, amelyik utolsó embere először ér vissza a rajtvonalon. A futamokat pontozzuk (4.-1. pontig). A végén a győztes csapatot jutalmazzuk. 1. futam: törpejárás. 2. futam: mackójárás. 3. futam: pókjárás. 4. futam: kúszás. Kritikus momentum: az utánzó járásokat pontosan hajtsák végre. A váltások szabályosak legyenek. Megjegyzés: A kúszásnál célszerű a melegítő alsó használata. A kiemelkedő egyéni teljesítményeket díjazzuk. A szabálytalanságok büntetését előre beszéljük meg a tanulókkal. Változatok: Lehet egyes gyakorlatokat párosan is végezni. Pl: Pókjárásnál a hátsó lábfején támaszkodik az első; kúszásnál a hátsó fogja az első lábát; amennyiben hasonlóak a súlyarányok, háton is vihetik egymást a párok.

14 A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Medicinlabda gyakorlatok. Alkalmazási területe: osztály, gyorsasági erő és alaperő fejlesztésére. Eszközök: Tornaterem, medicin labdák. A gyakorlat leírása: Hasonló képességű párokat alakítunk. Páronként egy labdával, egymással szembe helyezkednek el. 1. feladat: hanyattfekvésből, törzsemeléssel és kétkezes mellső átadással adják egymásnak a labdákat. A törzsemelésnél a láb hajlítva, a talpak a talajon és a derék lent marad. (törzs és kar erőfejlesztés) 2. feladat: hason fekvésből, törzsemeléssel kétkezes mellső átadások (törzs és kar erőfejlesztés, antagonista hatás) 3. feladat: guggolásból felugrással kétkezes mellső átadások. A guggolásokat teljes talpon, 90 fokos térdszögig kell végezni. A felugrásokat robbanékonyan hajtsák végre! Kritikus momentum: A feladatokat pontos technikával végezzék. Az erőhatásoknál legyen a kilégzés. Megjegyzés: A gyengébb képességűeknek könnyebb szereket adjunk. Megfelelő távolságra legyenek egymástól a párok. Változatok: Nehezebb szerekkel növelhetjük a hatást. Akadály felett kell átlökni a medicint.

15 A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: Iramfutások Alkalmazási területe: osztály gyorsasági állóképesség fejlesztésére. Eszközök: Atlétika pálya A gyakorlat leírása: Az osztály lassú futásban halad a futópályán. A sípszóra 30 másodpercig sprintelnek, amit a második sípszó állít le. Ezután folyatják a lassú futást 30 másodpercig. A következő sípszóra 20 másodpercig sprintelnek, majd 20 másodpercig kocognak. Az újabb sípszó a 10 másodperces iramfutást indítja, amit 10 másodperc kocogás követ. Ezután, az utolsó sípra megállnak és egy perc pihenő következik. Így 2 perces munkával és egy perces pihenőkkel terheljük őket - képességeik szerint 3, vagy 6 sorozatban. Kritikus momentum: A gyakorlat előképzettséget igényel. Folyamatos pulzuskontrolt kell alkalmazni. A sorozatok után mindenki számol magának 15 másodperc pulzust ( tanár irányítja), majd beszorozza 4-el. Megjegyzés: Akinek nagyon felugrik a pulzusszáma (szub-maximális fölé), vagy nem áll vissza eléggé az 1 perces pihenők alatt ( ), azt pihentessük. Változatok: A sorozatok számának emelésével lehet növelni a terhelést.

16 4. A váltófutás cél- és rávezető gyakorlatai: A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: Futóiskola Alkalmazási területe: osztályosok futótechnikájának a javítása. Eszközök: Tornaterem, sportpálya, futópálya. A gyakorlat leírása: Dzsoggolás, minden harmadik lépésre térdfelrántással. Ugyanez sarok emeléssel. Futás sarokemeléssel. Futás térdemeléssel. Kritikus momentum: Ellentétes karlendítés legyen a test mellett, függőleges síkban. Rövidebbeket lépjenek a szokottnál. Törzs ne dőljön hátra. Megjegyzés: A jobb képességűek legyenek elől. Ne versenyezzenek a tempóval. Változatok: A gyakorlat közben lépés gyorsításokkal is fokozhatjuk a hatékonyságot. Lerakhatunk akadályokat is, amiken át kell lépni (lyukas bójákba rudakat) osztályosoknak sarok és térdemeléssel futást is lehet gyakorolniuk (a rudak segítik a gyakorlást).

17 A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Fokozó futás. Alkalmazási területe: osztályosok futótechnikájának a javítása. Optimális lépéshossz kialakítása. Eszközök: Futópálya, bója. A résztvevők száma: Az osztályt elosztjuk a sávokban. A kimért 60m-es pálya közepét, oldalt elhelyezett bójával jelöljük meg. Sávonként egyszerre egy embert indítunk, állórajtból. A 30m-es jelzésig fokozatosan növelik a futótempójukat úgy, hogy a pálya közepénél érjék el a maximális sebességüket. Ezután egyenletesen lassulva a 60m-nél megállnak. Kritikus momentum: Fel kell gyorsulniuk a maximumra. Be kell tartaniuk a fokozatos gyorsulást. Ügyeljenek a futótechnikára. Megjegyzés: Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ne versenyezzenek egymással. A gyorsabbakat kell elől indítani. Változatok: A pálya első felénél lerakhatunk plusz jelzéseket az iram fokozásának egyenletesebbé tételére osztályban nagyobb távot is meghatározhatunk (100m).

18 A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: Repülő Futás Alkalmazási területe: osztályosok helyes lépéshosszának a fejlesztése az iram fokozása közben. Az iram tartásának gyakorlása. Eszközök: Atlétika pálya. A gyakorlat leírása: A 60m-es futópályát három egyenlő szakaszra osztjuk bóják segítségével. Sípszóra elindulnak a futók lassú futásban, amit egyre fokoznak úgy, hogy a második harmadot jelző bójánál már teljes sebességgel futnak. Az utolsó harmadban fokozatosan lassítva a célvonal után megállnak. Pályánként egy tanuló fut, pályaelhagyás nincs. Kritikus momentum: Figyeljenek a helyes karmunkára is. A középső szakaszon maximális sebességet kell tartani. Megjegyzés: A gyorsabbak elől menjenek. Az obesitas és gyengébb képességűeknek, rövidebb szakaszokat is meghatározhatunk. Az osztályban gyakorolt fokozó futás után, meg kell tanulniuk a maximális iram tartását is. Változatok: A szakaszok egymáshoz viszonyított arányán változtathatunk. A távot is növelhetjük 100m-re.

19 A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Kanyarfutó verseny. Alkalmazási területe: osztályosok kanyarfutó technikájának a javítása. Eszközök: Sportpálya, bóják, jelzőcsíkok. A gyakorlat leírása: Az osztályt egyenlő számú és képzettségű oszlopokba állítjuk. A rajt- és célvonal ugyanaz. Az oszlopok elé félkörívben rakunk le bójákat úgy, hogy a megkerülésükkel balra kanyarodva, ívben kelljen futniuk a tanulóknak. Sípszóra indulnak az elsők. Megkerülve a bójákat átfutnak a rajt- célvonalon és ekkor indul a második. Az a csapat nyer, amelyiknek hamarabb célba érkezik az utolsó tagja. A győztes csapaton kívül, emeljük ki a szép technikával futó tanulókat is. Kritikus momentum: A kanyarfutásnál be kell dőlni. Pontos állórajtokat kérjünk. Megjegyzés: Az ív ne legyen túl éles. A csapatok kellő távolságban legyenek egymástól. Változatok: Lehet egyszerre indítani a csapatokat sorverseny jelleggel, de csak akkor, ha hasonló képességűekből állnak. Gyakoroltassuk a másik irányba is a szimmetrikus technikai végrehajtás miatt.

20 A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Botátadó gyakorlatok. Alkalmazási területe: osztályosok kétkezes alsó váltás technikájának tanulása, javítása. Eszközök: Váltó botok. A gyakorlat leírása: A tanulók párosával állnak fel egymás mögé úgy, hogy a hátulsó bal válla, az elől álló jobb válla mögött van. A hátulsó a botot a bal kezével nyújtja előre alulról, az elől álló pedig a jobb kezével nyúl hátra érte felülről. Az átvevő rögtön átteszi a váltóbotot a bal kezébe úgy, hogy a jobb keze alá fog. Az átadó a szándékát, Most felszólítással jelzi. A legügyesebbeket dicsérjük meg és mutattassuk be velük a gyakorlatot. Kritikus momentum: Figyelni kell a váltópárok közötti optimális távolságra. Ne legyen túl gyors a mozdulat. Megjegyzés: Ha már párosával megy, akkor jobbra eltolt oszlopban is végre lehet hajtani. Változatok: Két oszlopot alakítva, versenyt is lehet rendezni. Ha már helyből jól megy a váltás, akkor járásból és lassúfutásból is lehet gyakorolni osztályban is lehet gyakoroltatni - ha régebben volt váltó futás -, emlékeztető jelleggel. Náluk diktálhatunk nagyobb tempót.

21 A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Botátadó verseny. Alkalmazási területe: osztály váltás technikájának a gyakorlása. Eszközök: Váltóbotok. A gyakorlat leírása: Az osztályt azonos számú és képességű oszlopokba állítjuk. Egy átlagos osztálylétszámnál 3-4 oszlopnál nem kell több. A leghátsóknál van a váltóbot, amit a sípszóra, előreadnak. Amikor a legelsőhöz ér a bot, hátrafut és ő is előreadja. Az a csapat nyer, amelyiknél a leghamarabb ér vissza mindenki az eredeti helyére. A győztes csapatot jutalmazzuk. Kritikus momentum: Ne álljanak túl közel egymáshoz. Pontos legyen a technika. Megjegyzés: Amennyiben egy gyengébb képességű tanulónál jó technikát látunk, akkor emeljük ki és mutattassuk be vele is. Változatok: A botot Hopp vezényszóra adják át. A vezényszót az átadó adja ki.

22 A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: Rajtgyakorlatok (állórajt, térdelőrajt) Alkalmazási területe: osztály rajttechnika javítása. Eszközök: Atlétika pálya, rajtgépek, rajt-cél vonalak. A gyakorlat leírása: Minden tanuló húz magának egy vonalat a futópályán, ahol az állórajt és a térdelőrajt tanári bemutatása vagy bemutattatása- után egyénileg gyakorol. A tanár egyéni segítséget ad. Miután már jól megy a technika, páronként indítja őket a rajtvonaltól mind a két változatban. Kritikus momentum: Pontos technikai végrehajtás. Ne ugorjanak ki a Rajt vezényszó előtt. Megjegyzés: A hibák mellet mondjuk el mindegyik tanulónak azt is, hogy mi volt a jó a végrehajtásukban. Változatok: Miután már jól mennek a technikák, használjuk a rajtgépeket. Rendezzünk rajtversenyt 10m-en osztályosoknál az alaptechnikát már tudni kell, ezért inkább a rajtversenyekkel próbáljuk korrigálni az apró hibákat. Térdelőrajt.

23 A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Helyes időben való elindulás gyakorlása. Forrás megjelölés: Horváth Zoltán (2010): Sport- és játékmix. NYME-SEK: SzOESE. Szombathely. Alkalmazási területe: osztályban, a váltóember indulásának helyes technikájának a fejlesztése. Eszközök: Tornaterem, 6db bója, jelző csíkok. A gyakorlat leírása: A tanulókat hasonló képességű párokra osztjuk. Három vonalat jelölünk ki, amelyek széleit bójákkal tesszük érzékelhetőbbé. A hátsó vonal mögül 4-5 méterről indul a fogó. Amikor a hátsó vonalhoz ér, akkor indul el a rajtvonalról az üldözött és megpróbál a célvonalon áthaladva a házba érni, mielőtt a fogó elérné. A jó teljesítményt nyújtókat dicsérjük meg. Kritikus momentum: Az üldözöttnek érdemes szabályos állórajtból indulni, hogy ne késse le a rajtot. A rajt és a célvonal közötti távolság ugyanannyi legyen, mint a hátsó és a rajtvonal között. Megjegyzés: A rajt technikája legyen pontos. Változatok: osztályban, lehet a futópályán is gyakorolni térdelő rajtból és rajtgéppel. Lehet csökkenteni a távolságokat a vonalak között.

24 A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Botátadás a váltózónában. Alkalmazási területe: osztályosok váltótechnikájának a javítása. Eszközök: Futópálya, felfestett váltózónákkal. A gyakorlat leírása: A tanulókat párokba állítjuk és először lassú, majd közepes iramú futásnál gyakoroljuk a 4x100m-es váltófutás technikáját a futópálya egyik váltózónájánál. A váltózónából és a zóna előtt való indulást egyaránt gyakoroljuk. Kritikus momentum: A váltás szabályainak betartása. A futás sebessége legyen arányban a váltómozdulat begyakorlottsági szintjével. Pontos rajtok legyenek. Megjegyzés: Mindenki gyakoroljon minden poszton. A felmentettek segíthetnek az indításokban osztályban maximális sebességgel is lehet gyakorolni. Változatok: A futótempó növelésével fokozható a gyakorlat hatása.

25 A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: 4x100m-es váltófutó verseny. Alkalmazási területe: osztályosok váltófutás technikájának a javítása. Eszközök: Futópálya, felfestett váltózónákkal. A résztvevők száma: 4 fős csapatok. A gyakorlat leírása: Az osztályt, vagy az évfolyamot 4 fős csapatokra osztjuk és a 4x100mes váltó futás szabályainak megfelelően versenyeztetjük egymással őket. Lehet évfolyambajnokság, vagy csak az osztályon belüli verseny is. A díjazást előre beszéljük meg a tanulókkal. Kritikus momentum: Ügyeljünk a szabályok pontos betartására. Megjegyzés: Ha évfolyambajnokságot, vagy felső tagozatos bajnokságot hirdetünk, akkor a tanulók úgy is megszervezik a csapatokat. Amennyiben az osztályon belül versenyeztetünk, érdemes a különböző képességűeket arányosan szétosztani a csapatok között. Így a lassabb futó is lehet győztes. A felmentettek írhatják az eredményeket. Változatok: Hivatalos versenyeken való részvétel (diákolimpia). Egyéb versenyhelyzetekben való alkalmazása a váltófutásnak.

26 5. Irodalomjegyzék: Pásztory Attila, Rákos Etelka (1992): Iskolai és népi játékok. Tankönyvkiadó, Bp. Horváth Zoltán (2010): Sport- és játékmix. NYME-SEK: SzOESE, Szombathely. Letöltve: Térdelőrajt ábra: ved=0ahukewj35r_x5obkahwkxhqkhvghdvyqjrwibw&url=http%3a%2f%2fwww. sek.nyme.hu%2f_layouts%2f1038%2fsport%2fdvd%2fatletika.html&psig=afqjcnen QlPLnC00dw8Ppi3o0jhMAYvcfA&ust= Letöltve:

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Kamarás Ákos Szak: Testnevelő tanár- játék és szabadidő szervező- MSC levelező tagozat Versenyszámok versenyszámok:

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata

A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata Készítette: Németh Norbert

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában

A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Kovássy Kata 1. A váltófutás technikája

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE 2202 Varga Enikő XFWO9M 1. A váltófutás

Részletesebben

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet Konzulens: Dr. Koltai Miklós Atlétika módszertana Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL A futás technikája I.A közép és hosszútávfutás, állórajt

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens ATLÉTIKA SMDLTE2202 A váltófutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Név:

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Készítette: Horváthné Gáspár Bianka Neptun Kód: EGLYD5

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina A 3. évfolyam ebben a tanévben októbertől decemberig tartó időszakban úszásoktatáson vesz részt heti két órában. Ebből

Részletesebben

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Dr. Koltai Miklós Katzler

Részletesebben

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A verseny célja: A sportág népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása,

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. T1 U11 és U13 korosztály számára 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) áll fel a futás irányával megegyezően, egy oszlopban. 2. A

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Sudár Mónika

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JANUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Papp Miklós Tibor testnevelő

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1. Békés, 2018. január 19. PÉNTEK 12.00 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10,

Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10, Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10, http://www.hhrf.org/tabortuz/ Szöveg típusa: dokumentum Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz Javasolt felhasználás:

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JÚLIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

5. állomás Sport-mozgás

5. állomás Sport-mozgás 5. állomás Sport-mozgás Mottó: Ép testben, ép lélek. 1 Indító szöveg: A rendszeres sportolás elengedhetetlen az ember fizikai, pszichikai fejlődéséhez. A mozgás az ember alapvető igénye és szükséglete.

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság MÁJUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon Évfolyam: 5-8. Kézilabda Korosztály: Cél A korosztálynak megfelelő kondicionális képességek kialakítása. A hozott kézilabdás mozgásminták megerősítése, ill. felülvizsgálata alapján jó technikai alapok

Részletesebben

Atlétika. Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató 2010 / 2011 I. félév

Atlétika. Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató 2010 / 2011 I. félév Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Váltófutás, általános iskola Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató

Részletesebben

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16.

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16. SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE 6600 Szentes, Klauzál u. 16. 1. Verseny célja: Versenylehetőség és motiváció biztosítása a régióban, Bács- Kiskun és Csongrád megyékben

Részletesebben

ATLÉTIKA. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SMDLTE2202

ATLÉTIKA. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202 Módszertani gyakorlatgyűjtemény a váltófutás oktatásához Középiskola 2010/2011 I. félév

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (2.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság ÁPRILIS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Készítette:

Részletesebben

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A testnevelés és sport műveltségtartalma a középiskolában tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A II-III-IV. korcsoport 1. A bajnokság célja: A megyebajnoki cím eldöntése. Versenyalkalom biztosítása a 2000-2001-2002-2003-2004-2005-ben

Részletesebben

Eszkimó-Indián Játékok 2018.

Eszkimó-Indián Játékok 2018. Eszkimó-Indián Játékok 2018. A 2019-es versenyévadtól bevezetésre kerül a Korosztály-specifikus tehetségmenedzselési rendszer mérési programja, amelyet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által megbízott szakmai

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Rövidtávfutás, térdelőrajt általános iskola alsó tagozat

Rövidtávfutás, térdelőrajt általános iskola alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt általános iskola alsó tagozat

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Gyorsaság fejlesztése

Gyorsaság fejlesztése Gyorsaság fejlesztése katalinracz@mail.com A gyorsaság fejlesztésének módszerei Ismétléses módszer Beleerősítéses módszer: Lassú mozgásra jelre váltás max. iramra. Iramjátékok. Rajtgyorsasági módszerek:

Részletesebben

I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia

I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia Budapesti Honvéd SE XIII. ker. Dózsa György út 53. 2015. május 5. kedd www.bpdiaksport.hu 1. A bajnokság célja: Budapest 2015. évi Diákolimpia Bajnoka cím. Az

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben