A váltófutás oktatásának általános iskolai gyakorlatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A váltófutás oktatásának általános iskolai gyakorlatai"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatásának általános iskolai gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Halminé Mikó Erzsébet HYN4OC 2013/2014

2 1. A váltófutás jelentősége, iskolai lehetőségei, szerepe a testnevelésben A váltófutást régen stafétafutásnak is nevezték. Az általános iskolában is a legnépszerűbb mozgások közé sorolhatjuk, hisz az alsó tagozat játékos sportversenyének gyakorlatanyaga, az atlétika versenyszámai széles lehetőséget adnak a felkészüléshez, a versenyzéshez. A váltással kapcsolatos diákolimpiai versenyszámok korcsoportonként I-II. korcsoport III. korcsoport IV. korcsoport V. korcsoport Játékos sportversenadvány külön ki- Ügyességi és váltó csapatbajnokság Összetett csapatverseny Egyéni és váltó verseny Kisiskolák atlétika versenye 4*100 m fiú, lány VI. korcsoport 10*200 m (5 fiú, 5 lány) 4*1500 m fiú 4*800 m lány svédváltó (100m-200m- 300m-400 m) fiú, lány 4*100 m fiú, lány 4*100 m fiú, lány 4*1000 m fiú 4*600 m lány svédváltó (100m-200m-300m-400 m) fiú, lány, korosztályonkénti megkötéssel 4*100 m fiú, lány 4*400 m fiú, lány A váltófutás célja, hogy a csapat tagjai a váltóbotot a rajthelyről - a szabályoknak megfelelő módon minél rövidebb idő előtt jutassák a célba maximális futóteljesítménnyel, úgy, hogy a számukra kijelölt táv végén sebességcsökkenés nélkül adják át a váltóbotot. Az atlétikai pályán rendezett váltóversenyeken a váltást 20 m s váltóterületen kell megoldani. A botot átvevő futó a 4x100 és a 4x200 m - es váltó kivételével - csak a kijelölt váltóterületen belül indulhat. A felsorolt két váltóban a 20 m - es váltóterület előtt 10 m - ről, vagy annál rövidebb távolságról indulhat. Így elérhető az a sebesség, amivel a botot hozó érkezik. (Dr. Koltai Jenő és Dr. Oros Ferenc o.) A cél megvalósítása komoly követelményt jelent a versenyző futó számára: - Következetes felkészülés szükséges a jó síkforma kialakításához; - Komoly pszichikai felkészülést igényel, tér- és ritmusérzéket a sebesség fokozása melletti bot átadása, átvétele, és a váltóhatár figyelése; - A váltótagok számára nagy összehangoltság, sok gyakorlás szükséges a törés nélküli váltások végrehajtásához. A váltóversenyek és az azokra történő felkészülés nemcsak a fizikai és pszichikai képességek fejlesztése szempontjából jelentős, hanem kitűnő eszköze a jó közösségi és küzdő szellem kialakulásának, az egyéni és a közösségi érdek összehangolásának, és ezen keresztül a személyiség formálásának. 2. A váltófutás technikájának leírása: A váltási technika alapján két változatot különböztetünk meg a kétkezes és az egykezes váltási technikát: - A kétkezes váltási technika végrehajtásakor az átvevő társ jobb kezébe kapja a botot, majd mindjárt átveszi a balkezébe és azzal adja tovább. Előnye: a kétkezes váltás esetén minden váltás egyformán történik, a csapat kialakítása könnyebben változtatható, kevesebb gyakorlás elég, biztonságosabb, egyszerűbb.

3 Ezért az általános iskolában ajánlatosabb oktatni. Hátránya, hogy útveszteség keletkezik, mert mindenki a jobb oldalán kapja a botot. - Az egykezes váltási technika végrehajtásakor a kanyarban futók jobb kézben viszik a botot és az egyenesben futó társak bal kezébe adják, nem kell egyik kézből a másikba átvenni a botot. Előnye, hogy váltáskor a futás ritmusa kisebb mértékben törik meg, a bot elejtésének esélye kisebb. A kanyarfutók, akik a jobb kezükben viszik a botot, a futópálya belső szélén futnak, így rövidebb utat tesznek meg, az egyenesben futók pedig jobban látják érkező társukat. Hátránya a bot elfogyás, a csapattagok nehezen variálhatók. 1. ábra Váltófutás kétkezes (A), egykezes (B) technikája (Dr. Oros Ferenc, Dr. Schulek Ágoston o.) A bot átadásának és átvételének formái: - Alsó váltáskor az átvevő a karját rézsútos mélytartásba nyújtja hátra úgy, hogy a kéz cm-rel a csípőízület mögé kerül. A tenyér hátrafelé, a botot hozó társ felé mutat és a hüvelykujj a többi ujjtól eltávolított helyzetben van. Az átadó nyújtott karral és alulról felfelé irányuló mozdulattal helyezi a váltóbotot a társa kezébe. (Dr. Oros Ferenc és Dr. Schulek Ágoston 2003). Egyszerűbb, könnyen elsajátítható, biztonságos, az iskolai testnevelésben alkalmazható forma. (2. ábra) - A felső átadás-alkalmazásakor az átvevő majdnem vízszintes helyzetbe lendíti hátra a karját úgy, hogy az a futás irányával párhuzamos. A kézfej a kar meghosszabbításában van és a tenyér felfele néz. Az átadó a természetes karmozgás megváltoztatásával lendíti előre karját és felülről irányuló mozdulattal adja át a botot.. (Dr. Oros Ferenc és Dr. Schulek Ágoston 2003). Előnyös átadás, mert a futók a bot átadásakor a távolabb lehetnek egymástól, de a hibalehetőség miatt, hogy ez a szabad távolság lerövidül, nem tud a kar teljesen vízszintesen lendülni és botelhagyáshoz vezethet. Versenyre felkészülni sok gyakorlással, türelmes munkával érdemes. (2. ábra)

4 - Előre toló átadásnál az átvevő majdnem vízszintes helyzetben nyújtja hátra a karját. A kar helyzete könyökízületben nyújtott és hátratoló mozdulatra emlékeztet. (csak versenysport) - Feltartott bottal történő váltáskor az átadó a botot fáklyaszerűen fölfelé tartja, amit az átvevő ki vesz a kezéből. A 4x400 m és hosszabb távú váltófutásoknál alkalmazzák. Iskolai alkalmi váltóknál a legegyszerűbb botátadási forma. (3. ábra) 2. ábra Alsó és felső váltás 3. ábra Feltartott bottal történő váltás (Dr. Oros Ferenc és Dr. Schulek Ágoston o.) A váltófutásnál alkalmazott indulási módok: - Az első futó a 4x400 m - es futásig térdelőrajttal indul, a többiek állórajttal, ill. gyakran előfordul, hogy egy kézre támaszkodva indulnak a futók 4x100 m, 4x 200m en. - Állórajt mindkét formáját alkalmazzák, de elterjedtebb a hátul lévő lábbal indulás. a kétkezes váltásnál a jobb láb van hátul, míg az egykezes váltásnál a harmadik futónak a jobb, a második, negyedik futónak a bal lába van hátul. Az állórajttal történő indulásnál, a gyorsabb indulás érdekében az átvevő a fejét mérsékelten a bal válla fölött hátra fordítja, hogy jól láthassa a botot hozó váltótársát, és azt a pillanatot kell figyelnie, amikor a botot hozó társ eléri a pálya felületén megjelölt indulási segédjelet. 4. ábra Alkalmazott rajthelyzetek váltófutásnál ( ) Az indulási segédjelet a felgyorsulási zóna kezdetét jelző vonaltól visszafelé kell mérni, kb lábfej távolságra, amely távolság függ a botot hozó végsebességétől és a botot vivő felgyorsulási képességétől. Amikor a botot hozó váltótag odaér az indulási segédvonalhoz, az átvevő elindul. A váltóhatár előtt, kb. 3 5 m távolságnál a botot hozó társ hangjelére ( Bot!, Most! Hopp! stb.) a botot váró kezét leengedve, karját hátralendíti a csípő mögé. A segédjel helyének meghatározása és kimérése az egyik legfontosabb feladat, mely az egyéni futóteljesítmény után a legdöntőbb mértékben befolyásolja a csapat eredményességét.

5 A váltó eredményességét meghatározó tényezők Sztipics szerint (1999), ha a váltó végső eredményességének összetevőit elemezzük, a következő fontossági sorrendet lehet felállítani: m-es egyéni futóteljesítmény; 2. a pontos indulás képessége; 3. magas szintű gyorsasági állóképesség 125 m-ig; 4. jó kanyarfutó technika; 5. stabil gyorsulási képesség módosított rajthelyzetből; 6. megbízható botátadási és - átvételi technika; 7. az indulási jel helyének pontos megállapítása. ( ) 3. A váltófutás legfontosabb versenyszabályai - Az egyes résztávok határvonalait a pályán keresztbe húzott 5 cm széles fehér vonallal kell megjelölni. - Minden váltóterület (váltózóna) 20 m hosszú, és a középvonaluk a résztávolságok határvonala. A zóna kezdete és vége az azt kijelölő vonalaknak a rajtvonalhoz közelebb eső széle, a futás irányában. Ezek a vonalak is 5 cm szélesek. - A 4x400 m első váltásánál (és a 4x200 m második váltásánál) a váltózónák középvonala megegyezik a 800 m rajtvonalaival. - A 4x400 m második és utolsó váltásánál a váltózónát a rajt- /célvonaltól előre és hátra m-re húzott vonalak határolják. - A túlsó egyenes elején, a pályán keresztbe húzott ív mutatja azt a helyet, ahol a második (4x400 m) és a harmadik futók (4x200 m) elhagyhatják a pályasávjukat. A 4x100 m-es, és ha lehet 4x200 m-es váltófutást is a teljes távon kimért pályán kell végigfutni. A 4x200 m-en (ha nem végig kimért pályán futják) és a 4x400 m- en a versenyzőknek az első kört és a másodiknak a túlsó egyenes kezdetéig (bevágási vonal) tartó részét a kimért pályán kell futni. Megjegyzés: A 4x200 m-nél és a 4x400 m-es váltóknál, ha négy vagy annál kevesebb csapat indul, ajánlatos, hogy csak az első kör első kanyarját fussák kimért pályán. - A 4x100 m-es és a 4x200 m-es váltófutásoknál a csapatok tagjai (az elsők kivételével) legfeljebb 10 m-rel a váltóterület előtt kezdhetnek futni. Ennek a helyét elütő színű vonallal kell megjelölni valamennyi pályán. - A nem kimért pályán futott váltószámnál (beleértve a 4x200 m és a 4x400 m megfelelő részét) a futók elfoglalhatják a belső pozíciót, amikor csapattársuk megérkezik, feltéve, ha nem lökdösődnek és nem akadályozzák a többi futó zavartalan továbbhaladását. - Jelzések. A teljesen vagy részben kimért pályán futott váltószámok esetén, minden versenyző használhat egy jelzést a saját pályáján. A legfeljebb 5x40 cm-es öntapadószalag - jelnek olyan színűnek kell lennie, amely nem téveszthető össze semmilyen más, állandó jelzéssel. Salakos, füves pályán a versenyzők megkarcolhatják saját futósávjuk felszínét. A fentieken kívül semmilyen esetben, semmiféle más jelzés nem használható. - A váltóbot belül üres, sima felületű, kör keresztmetszetű, egy darab fából, fémcsőből vagy más merev anyagból készül. Hossza cm, kerülete cm és tömege legalább 50 g. A váltóbot, hogy jobban lehessen látni, lehetőleg színes legyen. - A váltóbotot a táv végéig kézben kell vinni. A versenyzők nem használhatnak kesztyűt, és nem kenhetnek semmit a kezükre a bot jobb fogása érdekében. Ha elejti a botot versenyző, neki kell felvennie. Botfelvétel közben elhagyhatja a pályá-

6 ját, ha ezzel nem csökkenti a teljesítendő távot. Amennyiben betartotta ezeket a szabályokat, és nem akadályozott más versenyzőket, a bot elejtése miatt nem kell kizárást alkalmazni. - A váltóbotot csak a váltóterületen belül adhatják át egymásnak a futók. A bot átadása akkor kezdődik, amikor az átvevő futó először ér a bothoz, és akkor tekinthető befejezettnek, amikor már csak az átvevő kezében van. A váltózónán belüli váltás tényét a bot, és nem a test vagy a végtagok helyzete határozza meg. A bot váltózónán kívül történő átadása kizárást von maga után. - A versenyzők a bot átvétele előtt, és/vagy átadása után mindaddig kötelesek saját pályájukon, illetve a váltózónában maradni, az átadás után addig, amíg valamennyi pálya szabaddá nem válik, hogy más versenyzőt ne akadályozzanak. Ha valamelyik versenyző saját távjának végén helyének vagy pályájának elhagyásával szándékosan akadályozza egy másik csapat valamelyik tagját, az akadályozó versenyző csapatát ki kell zárni a versenyből. - Kizárással kell büntetni a lökéssel, tolással vagy bármely más módszerrel történő segítségadást. - Bármelyik fordulóban bármelyik négy versenyző indulhat a váltóban, akit a versenyre neveztek, akár erre vagy más versenyszámra. Azonban a váltócsapat a versenyen történő indulását követően csak két tartalékversenyzőt vehet igénybe helyettesítőként. Ezen szabály be nem tartása a csapat kizárását vonja maga után. MASZ Atlétikai Szabálykönyv váltófutás előkészítő gyakorlatai: Az előkészítő gyakorlatok biztosítják szinte minden mozgás elsajátításának és eredményes végrehajtásának feltételét. Az előkészítő gyakorlatok közvetlen feladata a szervezet élettani, fiziológiai előkészítése a magasabb terhelésű feladatok elvégzésére. Az előkészítő feladatok két fő csoportját különböztetjük meg: - szabadgyakorlati alapformájú gyakorlatok - természetes gyakorlatok A futások oktatásának előkészítő gyakorlatai: - gimnasztikai gyakorlatok - testnevelési játékok - sor- és váltóversenyek - az alsó végtag izomcsoportjait fejlesztő gyakorlatok - ízületi mozgékonyságot fejlesztő gyakorlatok Néhány gyakorlat az (Dr. Kurt Murer 2000 szerkesztő) 1003 atlétika játék és gyakorlat című könyvből: - szkippelés feszesen tartott gumiszalagig csípő magasan, helyben - bordásfalba három fok magasan akasztott gumikötélbe lépés,kéz a bordásfalon támaszkodik, helyben futás erőteljes láblendítés hátrafelé - gumikötéllel ló és kocsi mp magas térdemelés és határozott karmozdulat Társas gyakorlatok: - kézfogással be- és kilépés - fordulat párban - társ kifordítása háton - malomkörzés - nyakpergető - lábra lépés - húzó- és tolóverseny

7 - kakasviadal - lökőverseny - karnyomás hason fekve - fekvőtámaszharc - árnyékfutások Nyújtó gyakorlatok eszköz nélkül: 5. ábra Nyújtó gyakorlatok párosával Futóiskola gyakorlatok: - térdemeléssel futás - sarokemeléssel futás - nyújtott térdlendítéssel futás - keresztlépésekkel futás - térdemeléssel, szökkenéssel futás - dzsoggolás, szkippelés - kifutások helyből, magas térdemelésből, sarokemelésből - fokozó futás - repülő futás - futás iramváltásokkal A váltófutásban résztvevő izmok: - musculus gluteus maximus: nagy farizom - musculus gluteus medius: középső farizom - musculus quadriceps femoris: négyfejű combizom - musculus sartoris: szabóizom - musculus biceps femoris: kétfejű combizom - musculus gracilis: karcsúizom - musculus semimembranus: félmembrános hajlító izomzat hátul - musculus adductor longus: hosszú közelítő izom - musculus triceps surae: háromfejű lábikra-izom - tendo Achillei: Achilles-ín - musculus trapezius: csuklyásizom

8 - musculus latissimus dorsi: széles hátizom - musculus rectus abdominis: egyenes hasizom - musculus transversus abdominis: haránt hasizom - musculus obliquus abdominis: ferde hasizom 4.2. A játékok, a gyakorlat száma: 1 A gyakorlat megnevezése: Hányat ütött az óra? Forrás megjelölés: (Dr. Pásztory Attila és Dr. Rákos Etelka1992, Iskolai és népi játékok 114. o.) Alkalmazási területe: (3-5. osztály, reagálás, gyorsindulás) Eszközök: 20 m hosszú, futásra alkalmas pálya, csoportonként 1 db bója, 1db ugrózsámoly A résztvevők száma: osztálylétszám, 3x5-10 fős csoportok. A gyakorlat leírása: 3 egyforma létszámú csapatot alakítunk és választunk egy óra szerepű tanulót, aki a zsámolyok mögött helyezkedik el. A tanár kérdésére: Hányat ütött az óra? ő elkezd számolni és minden számnál tapsol egyet. Az utolsó szám tapsa után leguggol és erre a jelre a csapatok azonos számú versenyzője kiszalad, a zsámoly mögé áll, az azon található bóját a feje fölé emeli. Aki elsőnek fejezte be a feladatot, óra lesz, a régi óra annak a szerepét tölti be, aki nyerte a futást, a többiek visszaállnak, vagy kiestek. Kritikus momentum: fontos, hogy a hármasok körülbelül azonos futógyorsaságúak legyenek, az óra hangosan, tempósan számoljon, egyértelmű legyen a leguggolás, csak az a tanuló induljon, akinek a számát mondták. Megjegyzés: a gyerekek gyakran cserélnek csapatot, nem állandóak a tagok. - a csapattagok, akik nem nyertek, visszaállnak a helyükre, a győztes csapat 1 pontot kap - a csapattagok, akik nem nyertek kiestek, a többiek eggyel előbbre csúsznak, új számuk lesz - egyéni verseny, a győztes futó kap egy pontot, és az nyer, aki többször volt óra. Rajz: 6. ábra Hányat ütött az óra? A gyakorlat száma: 2 A gyakorlat megnevezése: Hullócsillag Forrás megjelölés: (Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid és Walter Bucher szerkesztő 2000): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. 51. o. Alkalmazási területe: 3-5. osztály, reagálás, körívfutás.

9 Eszközök: kb. 10 m sugarú kör kialakításához szükséges terület, csoportonként. A résztvevők száma: osztálylétszám, vagy 6-10 fős csoportok. A gyakorlat leírása: A tanulók kört alkotnak, és a hullócsillag körbeszáguld. Ha becsap két játékos közé, az egyik balra, a másik jobbra rohan. Aki utoljára ér az eredeti helyére, ő lesz az új hullócsillag. Kritikus momentum: a futás közben kétszer ütközhetnek, figyelni kell, hogy ne legyen baleset. Megjegyzés: biztonságosabb, ha társuk helyére érnek vissza, így csak egy találkozás van. - a gyakorlat végrehajtáskor különböző testhelyzetekből indulhatnak a gyerekek, amit a hullócsillag is irányíthat. - több kört alakítunk, gyorsabb lesz a játék. Rajz: 7. ábra Hullócsillag A gyakorlat száma: 3 A gyakorlat megnevezése: Botgyűjtés Forrás megjelölés: (Dr. Kurt Murer 2000 szerkesztő) 1003 atlétika játék és gyakorlat 18. o. Alkalmazási területe: 4-6. osztály, ügyesség-, gyorsaságfejlesztés. Eszközök: kb. 5 m sugarú kör kialakításához szükséges terület. A résztvevők száma: 6-8 fős csoportok. A gyakorlat leírása: a játékosok nagy körben állnak a kihelyezett bóják mellett. Egy tanuló a körön belül védi a lerakott botokat, a többiek feladata a botok elrablása egyesével. Akit megérintett a fogó, kiesik. Kritikus momentum: ha sokan játsszák ütközések fordulhatnak elő, a megérintett tanuló nem áll ki. - a megérintett tanuló nem esik ki, hanem újra kifut a bójához, majd folytatja a gyűjtést. Rajz: 8. ábra Botgyűjtés

10 A gyakorlat száma: 4 A gyakorlat megnevezése: Helyrablás Forrás megjelölés: (Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid és Walter Bucher szerkesztő 2000): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat.51. o. Alkalmazási területe: 4-6. osztály, reagálás hangjelzésre. Eszközök: kb. 10 m sugarú kör kialakításához szükséges terület. A résztvevők száma: osztálylétszám, 2x fős csoportok. A gyakorlat leírása: a játékosok nagy körben ülnek, kettesével egymásnak háttal, a kör közepén két társuk ül, hátuk összeér. Hangjelzésre a körbelsejében lévők a külső körben elhelyezkedők mögé futnak. Akinek nem jutott hely, a kör közepére ül a külsőkkel együtt. Kritikus momentum: ha sokan játsszák ütközések fordulhatnak elő, néhányan legközelebbi társukat választják, Megjegyzés: A nagyobb távú futás érdekében - új szabályként - nem lehet a társ mögé és annak szomszédai mögé állni. - különböző startpozíciók (törökülés, fekvőtámasz, térdelőrajt stb.) - különböző jelekre indulás (síp, taps, szöveg: most, hopp ) Rajz: 9. ábra Helyrablás A gyakorlat száma: 5 A gyakorlat megnevezése: Ellenfutás Forrás megjelölés: (Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid és Walter Bucher szerkesztő 2000): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. 55. o. Alkalmazási területe: 5-8 osztály, reakció, gyorsfutás fejlesztése. Eszközök: gyorsfutásra alkalmas m hosszú futópálya. A résztvevők száma: osztálylétszám, két csapattal. A gyakorlat leírása: két csapatot alakítunk, egymással szemben felállnak a kijelölt vonal mögött. Indításra az elsők gyorsfutással elindulnak az ellenkező oldal felé. A találkozáskor, az kap -1 pontot, akinek a találkozási pont a térfelén volt. Kritikus momentum: nehezen számolható az eredeti -1, gyakori a felezőn való találkozás, ha a kicsi a távolság. A mikor átfutottak a másik oldalra, összekeveredhetnek a másik csapattal. Megjegyzés: Érdemes minden tanulót egyszer futtatni, erősorrendet felállítani. - a találkozási pont idejekor indítja újra a tanár a második, harmadik stb. párokat, és a végén lesz egy pont, ami megmutatja, melyik csapat győzött

11 - a csapatok oldalt állnak fel, és a játékosok véletlenszerűen indulnak, ahogyan a tanárszámukat hangosan mondja. Rajz: 10. ábra Ellenfutás A gyakorlat száma: 6 A gyakorlat megnevezése: Startfogó Forrás megjelölés: (Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid és Walter Bucher szerkesztő 2000): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. 74. o. Alkalmazási területe: 4-8 évfolyam, gyorsaság fejlesztése, vesztesek új szerepet kapnak. Eszközök: legalább 20 m hosszú terület, indulóvonalak jelzése, szalagok. A résztvevők száma: osztálylétszám. A gyakorlat leírása: a futók az egyik indulóvonalnál, a fogó velük szembeni indulóvonalnál áll fel. Előtte, 3m re egy szalag van elhelyezve. Sípszóra mindenki futni kezd, a fogó a szalagot felveszi, ezzel jelzi, hogy neki kell a többieket a vonal előtt elkapni. Akit elkapott, szalagot vesz és ő is fogóvá válik. Az a győztes, aki legtovább túléli. Kritikus momentum: gyenge fogó esetén újra kellene játszani, mert nem lenne társa, sok fogónál nincs esély menekülni Megjegyzés: az új fogók csak az új játéknál állhatnak be, és ők is leteszik a földre a szalagot. - félperces fogó, melyik tud több futót elkapni - félperces fogó két fogóval, kézfogással, kézfogás nélkül. Rajz: 11. ábra Startfogó

12 A gyakorlat száma: 7 A gyakorlat megnevezése: Labdaverseny futók ellen Forrás megjelölés: (Dr. Kurt Murer 2000 szerkesztő) 1003 atlétika játék és gyakorlat 45. o. Alkalmazási területe: 5-8 évfolyam, reakció, gyorsulási fázis fejlesztése. Eszközök: legalább 20 m hosszú terem vagy pálya, 6 db bója, 1 db labda. A résztvevők száma: osztálylétszám, két csapattal. A gyakorlat leírása: Jelre, az A csapat megpróbálja a labdát passzolással a célba juttatni. Mellettük párhuzamosan B játékos megpróbál gyorsabban célba érni. Kritikus momentum: A B játékos nem fut ki a bójákig, így neki külön kell két bóját helyezni a pálya sarkaiba. Az A csapat elveszíti a labdát és kedvetlenekké válnak, feladják. Megjegyzés: Fontos az állandó figyelmeztetés a pontos átadásra. - A B csapat tagjai egyszerre futnak - Nem csapatokkal, hanem osztály és egy futó versenyez időre. Melyik futó tudja megtenni legrövidebb idő alatt a távolságot, úgy hogy az átadások számának megnövekedésével a távolságot is növelni kell? Rajz: 12. ábra Labdaverseny futók ellen A gyakorlat száma: 8 A gyakorlat megnevezése: Futás a győzelemért Forrás megjelölés: (Dr. Kurt Murer 2000 szerkesztő) 1003 atlétika játék és gyakorlat 49. o. Alkalmazási területe: 5-8 évfolyam, győzelemre törekevés. Eszközök: m hosszú, futásra alkalmas terület. A résztvevők száma: osztálylétszám, csapatok kialakítása egyforma létszámmal, képességgel A gyakorlat leírása: A csapatok oszlopba állnak fel, egy tanuló rajtol. A helyezési pontokat összeadjuk, az a csapat nyer, akinek a legkevesebb pontja van. Kritikus momentum: a vesztes csapat tagjai elveszítik motivációjukat.

13 Rajz: 13. ábra Futás a győzelemért A gyakorlat száma: 9 A gyakorlat megnevezése: Üldözőfutás Forrás megjelölés: (Dr. Kurt Murer 2000 szerkesztő) 1003 atlétika játék és gyakorlat 50. o. Alkalmazási területe: 5-8 évfolyam, botátadásnál a körülnézés megakadályozása. Eszközök: 30 m hosszú, futásra alkalmas terület. A résztvevők száma: osztálylétszám, párok kialakítása. A gyakorlat leírása: A B csoport jelzésre együtt rajtol a fogótér felé. Az A csoport együtt indul, nem néz körül, hanem megpróbálja B társuk elfogását elkerülni. A játékban a fogótér szaggatott vonalain túli elfogás a menekülők pontját jelöli. Akit később fognak el, több pontot kap. Kritikus momentum: a menekülő hirtelen megáll, a társa belerohanhat, átfutnak a másik sávjába. Megjegyzés: érdemes hasonló képességű tanulókat párba állítani, majd cserélni. - nem állítunk fel pontozó vonalakat, csak fogóteret jelölünk ki - különböző helyzetekből történő indulások. Rajz: 14. ábra Üldözőfutás

14 A gyakorlat száma: 10 A gyakorlat megnevezése: Hendikep-sprint Forrás megjelölés: (Dr. Kurt Murer 2000 szerkesztő) 1003 atlétika játék és gyakorlat 48. o.). Alkalmazási területe: 3-8 osztály, önbizalom fejlesztése a gyengébb futóknál is, versenyszellem a hajrában. Eszközök: legalább 3 futó párhuzamos indítására alkalmas terület m hosszan. A résztvevők száma: teljes osztály, hármasával gyenge, közepes, jó képességű tanulókkal. A gyakorlat leírása: 2/10 mp-es befutási hátránnyal 100 m-en a rajtot 1,5 m-rel előretolhatjuk. Ki lesz így elsőként a célban? Kritikus momentum: rossz sorrendben állítottuk fel a tanulókat. Megjegyzés: a hendikep segítségével a gyengébb tanulók is sikerélményhez jutnak. - az előny a célnál - az előny a rajtnál Rajz: 15. ábra Hendikep-sprint

15 4.3. Cél- és rávezető gyakorlatok A gyakorlat száma: 1 A gyakorlat megnevezése: Optikai rajtindítás Forrás megjelölés: (Dr. Kurt Murer 2000 szerkesztő) 1003 atlétika játék és gyakorlat 46. o.) Alkalmazási területe:3-8 évfolyam, optikai reakció fejlesztése, rajtolás, indulósebesség javítása, váltás előkészítése, hogy a jelet követően a lehető leggyorsabb indulást hajtsák végre. Eszközök: m es táv a futáshoz, indulóvonalak kijelölése, labda. A résztvevők száma: az a) ábrán párokban, a b), c) ábrán 4-5 fős csoportmunka A gyakorlat leírása: a) ábra: páros fogó az A tanuló indulóhelyzetben a vonal mögött áll (álló rajt). A B tanuló szemben vele közelít az A-tól 4-5 m messzire lévő vonalhoz, lábbal megérinti, majd gyors félfordulattal elfut. A üldözi B-t. b) ábra: 3 futó indul a vonalról akkor, amikor a szemből érkező labda áthalad a rajtjelzésen. c) ábra: Több futó áll az induló vonalon, akik akkor indulnak, mihelyt a hátulról érkező labda áthalad az előttük lévő rajtjelzésen. Villámgyors rajttal megpróbálják beérni azt. Kritikus momentum: a) változatban, ha előbb indul el az A tanuló. b-c) változatban, ha a labda nem egyenesen gurul, zavaró a futásnál. Megjegyzés: nagy koncentrálást igényel. indulás különböző rajthelyzetekből. Rajz: 16. ábra Optikai rajtindítás A gyakorlat száma: 2 A gyakorlat megnevezése: Optikai rajtindítás_2. Forrás megjelölés: (Dr. Kurt Murer 2000 szerkesztő) 1003 atlétika játék és gyakorlat 46. o.) Alkalmazási területe:4-8 évfolyam, optikai reakció fejlesztése, rajtolás, indulósebesség javítása, váltás előkészítése, hogy a jelet követően a lehető leggyorsabb indulást hajtsák végre.

16 Eszközök: m es táv a futáshoz, indulóvonalak kijelölése, bója. A gyakorlat leírása Több futó áll az induló vonalon, akik álló rajt helyzetből, hátra tekintéssel a váll fölött, akkor indulnak, mihelyt a hátulról érkező tanuló áthalad a mögöttük lévő segédjelzésen. Villámgyors rajttal megpróbálják elkerülni, hogy az ne érje be őket. Kritikus momentum: az elöl futók kizárják a hátulról érkezőt. Megjegyzés: állórajt ismerete, váll fölötti hátratekintés kialakítása. - különböző startpozíciókból - párokban - hármasával, amikor a botot hozó a két társat elválasztó vonalon érkezik, akik közül az egyik a bal, a másik a jobb válla fölött néz hátra. Rajz: 17. ábra Optikai rajtindítás_2. A gyakorlat száma: 3 A gyakorlat megnevezése: Keresztváltó Forrás megjelölés: (Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid és Walter Bucher szerkesztő 2000): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. 76. o. Alkalmazási területe: 3-8 osztály, köríves futás, váltás. Eszközök: Legalább 10 m sugarú kör kialakítására alkalmas terület, 4 db pad, váltóeszközök (szalag, bot, labda stb.). A résztvevők száma: 4x 4-7 fős csapatok. A gyakorlat leírása: Csoportosan egy padon ülve: a csapatok első emberei körülfutják a négy padot, majd váltanak a pad végére kiülő társukkal. A feladat befejezésekor mindjárt a helyükre kell menni, a pad elejére. A játéknak akkor van vége, ha az utolsó váltótag állásban, felemelt kézzel jelezte a teljesítést. Kritikus momentum: ha nem ülnek ki a pad végére, rövidebb távot futnak, a megérkezéskor nem indulnak vissza a pad elejéhez, utolérik egymást és a hely szűke miatt torolódás keletkezik. Megjegyzés: gyors a játék, nagyon kell figyelni a helyezésekre. - egyenkénti váltás különböző eszközökkel - a csapatnak egyszerre kell megtenni 1,2 kört - pad nélkül végezzük, meghatározott alakzatban, helyzetben. - váltás alsó kétkezes váltással

17 Rajz: 18. ábra Keresztváltó A gyakorlat száma: évesek számára kiválóan alkalmasak a sorkerülő váltók, melyek fokozatainak betartása javasolt: váltóverseny tárgy-, vagy sorkerüléssel úgy, hogy a visszaérkező társ szemből kézráütéssel vált (vizuális és mechanikai ingerek együtt jelentkeznek) váltóverseny tárgy-, vagy sorkerüléssel úgy, hogy a visszaérkező társ hátulról kézráütéssel indítja társát. (az induló a válla fölött hátranézve várja az érkezőt) Az előző feladat botátadással úgy, hogy a mozgás közben sor előtt 5-10 m-es szakaszon kell váltani Az előző feladat, de a tárgy vagy sor megkerülése után hangjelzés előzze meg a bot átadását (pl. most, hopp, kéz). A váltóbotot- vagy egyéb tárgyat - kijelölt határ végéig kell átvenni. A szakasz hossza mindig függ a pálya, terem hosszától, de váltóbotot hozónak mindig kell lenni 4-5 méter kifutási lehetőségének. (Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc 2004) Az atlétika oktatása. SETSK jegyzete, 49. o. A gyakorlat megnevezése: Futás váltóbottal Forrás megjelölés: Játékos sportverseny gyakorlatanyaga 16. o. Alkalmazási területe: 2-6. osztály, váltás. Eszközök: 20 m hosszú pálya, 5 bója, egy zsámoly, egy váltóbot. A résztvevők száma: 12 fős csapatok. A gyakorlat leírása: Induló jelre az első játékos oda-vissza szlalom futással halad. Visszafelé miután teljesítette a feladatot, oszlopkerülés után a rajtvonal és az első bója közötti területen váltja a társát. A játék akkor ér véget, amikor a 12. tanuló váltóbottal a kezében a rajtcélvonalon áthalad. Kritikus momentum: ha a gyerekek nem rendezett sorban állnak, így nagyobbat kell kerülni Megjegyzés: gyors a játék, nagyon kell figyelni a helyezésekre.

18 Rajz: 19. ábra Futás váltóbottal A gyakorlat száma: 5 A gyakorlat megnevezése: Kétkezes, alsó váltás gyakorlása Alkalmazási területe: 5-8 osztály, váltástechnikájának kialakítása, a bot átvétele átadása. Eszközök: futópálya, egy váltóbot. A résztvevők száma: párok, 4 fős csapatok. A gyakorlat leírása: a futók előre, kb. 1 méterre, oldalirányban, kb. 50 centiméterre, rézsútosan balra állnak egymástól. 20. ábra Kétkezes, alsó váltás ( ) Kritikus momentum: nem megfelelő ritmus, kéztartás nem megfelelő, átvevő nem veszi át a botot a bal kezébe Megjegyzés: a változatokról csak pontos végrehajtás után térjünk át a következőre - kezdetben hátratekintéssel - hangjelzésre jobb karlendítés hátra rézsútos mélytartásba - átlós felállással 21. ábra ( ) - helyben futással - lassú futással - gyorsfutással, 4-6 m segédvonalakkal

19 A gyakorlat száma: 6 A gyakorlat megnevezése: váltás fős csapatokban lassú közepes sebességő futással m-es futás közben Forrás megjelölés: (Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc 2004) Az atlétika oktatása. SETSK jegyzete, 54. o. Alkalmazási területe: 5-8 osztály, váltástechnikájának kialakítása, a bot átvétele - átadása Eszközök: futópálya, egy váltóbot A résztvevők száma: párok, fős csapatok A gyakorlat leírása: Folyamatosan ismétlődő váltásokkal adják előre a botot, botot átadó tanuló gyorsan előre fut és beáll a sor elejére. Kritikus momentum: nem folyamatos a mozgás, hibáznak az átvételkor az elején érdemes rövidebb távon gyakorolni (40-60 m) A gyakorlat száma: 7 A gyakorlat megnevezése: Rajtok, kanyarfutások technikája Forrás megjelölés: (Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc 2004) Az atlétika oktatása. SETSK jegyzete, 56. o. Alkalmazási területe: 5-8 osztály, térdelőrajt kanyarban, a kanyarfutás technikája. Nagyobb frekvencia, pálya belső része felé történő erőteljesebb jobb kar és láblendítés. Eszközök: futópálya, rajtgép, váltóbot. A résztvevők száma: egyéni, páros gyakorlatok. A gyakorlat leírása: a rajt gép leverése érintő vonalban, helyes botfogás rajthelyzetben. 22. ábra (Dr. Oros Ferenc és Dr. Schulek Ágoston o.) Kritikus momentum: két azonos gyorsaságú futó fusson egymás mellett. Megjegyzés: 4-8 rajt alkalmanként. A gyakorlat száma: 8 A gyakorlat megnevezése: váltás fős csapatokban fokozófutás közben m-es távon váltózóna és segédvonal kijelöléssel. Forrás megjelölés: (Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc 2004) Az atlétika oktatása. SETSK jegyzete, 54. o. Alkalmazási területe: 5-8 osztály, váltástechnikájának kialakítása, a bot átvétele átadása váltózóna, indulási segédvonal kijelölése. Eszközök: futópálya, egy váltóbot, segédvonal és a váltózóna kijelöléséhez bóják.

20 23. ábra A váltózóna és az indulási segédvonal ( ) A résztvevők száma: párok, fős csapatok A gyakorlat leírása: Folyamatosan ismétlődő váltásokkal adják előre a botot, m-en egyszer teljesíthető a botok átadása. Kritikus momentum: ritmusvesztés, nem alakul ki két futó sebességazonossága a váltózónában, botelhagyás, kezdőknél pályaelhagyás. Megjegyzés: végrehajtás szubmaximális sebességű futás közben. A gyakorlat száma: 9 A gyakorlat megnevezése: váltás meghatározott távok többszöri lefutásával = végtelen váltó (400m es pálya) Forrás megjelölés: (Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc 2004) Az atlétika oktatása. SETSK jegyzete, 54. o. Alkalmazási területe: 5-8 osztály, váltástechnikájának kialakítása, a bot átvétele átadása. Eszközök: futópálya, egy váltóbot. A résztvevők száma: párok, 9 fős csapatok. A gyakorlat leírása: Folyamatosan ismétlődő váltásokkal adják előre a botot, 100m-en. A beosztás a 9 futó esetén: - rajthely: 1, 5, 9 - következő váltóhely 2, 6 - harmadik hely: 3, 7, - negyedik hely: 4. 8 futó elhelyezkedésével. Kritikus momentum: Az első futó átadja a botot másodiknak és ott marad a második helyén, stb. Megjegyzés: végrehajtás szubmaximális sebességű futás közben. A gyakorlat száma: 10 A gyakorlat megnevezése: 4x100 m-es váltó kétkezes alsó váltással. Alkalmazási területe: 6-8 osztály, váltóverseny a váltózóna és segédvonalak használatával. Eszközök: futópálya, bóják a váltózóna kijelölésére, csapatonként egy váltóbot. A résztvevők száma: 4 fős csapatok. A gyakorlat leírása: a versenyszabályok átismétlése után, a rajthelyek kijelölése, a váltózónák kimérése, a csapattagok elhelyezkedése a segédvonalakhoz. Verseny indítása. Kritikus momentum: szabályok figyelmen kívül hagyása. Megjegyzés: 10 perces pihenő után lehet még egyszer. Az egykezes váltást sportkörön gyakoroljuk versenyre való felkészüléshez.

21 Rajz: 24. ábra Kétkezes alsó váltás 4x100 m-es távon ( )

22 5. Irodalomjegyzék: 1. Lisa Lobsiger-Brugger, Anita Shmid: Walter Bucher (2000 szerkesztő): 1000 bemelegítő játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. 2. Dr. Kurt Murer (2000 szerkesztő): 1003 atlétika játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. 3. Dr. Pásztory Attila, Dr. Rákos Etelka (1992): Iskolai és népi játékok. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest Dr. Oros Ferenc, Dr. Schulek Ágoston (2003 szerkesztők): Új atlétikai 1x1 Nemzeti Atlétikai Program. Kiadja a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), Budapest. 5. Koltai Jenő (1980 szerkesztő): Atlétika II. Franklin Nyomda, Budapest 6. Dr. Koltai Jenő Dr. Oros Ferenc (2004 szerk.): Az atlétika oktatása. SETSK jegyzete, ( ) 8. Varga Enikő - váltófutás, általános iskola.pdf ( ) 9. Játékos-Sportverseny_Feladatgyűjtemény.pdf ( ) ( )

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában

A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatásának gyakorlatai általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Kovássy Kata 1. A váltófutás technikája

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Atlétika. Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató 2010 / 2011 I. félév

Atlétika. Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató 2010 / 2011 I. félév Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Váltófutás, általános iskola Készítette: Gaál László Testnevelés-tanár MSC Levelező tagozatos hallgató

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens ATLÉTIKA SMDLTE2202 A váltófutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Név:

Részletesebben

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Papp Miklós Tibor testnevelő

Részletesebben

ATLÉTIKA. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SMDLTE2202

ATLÉTIKA. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA SMDLTE2202 Módszertani gyakorlatgyűjtemény a váltófutás oktatásához Középiskola 2010/2011 I. félév

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata

A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A váltófutás oktatása általános iskola felső tagozata Készítette: Németh Norbert

Részletesebben

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE 2202 Varga Enikő XFWO9M 1. A váltófutás

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása

A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák 2014 / 2015-ös tanév Heves megyei Kapkodd a lábad versenykiírása A verseny célja: A sportág népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása,

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság ÁPRILIS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a

Részletesebben

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Kamarás Ákos Szak: Testnevelő tanár- játék és szabadidő szervező- MSC levelező tagozat Versenyszámok versenyszámok:

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság MÁRCIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok eléréséhez

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság MÁJUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Dr. Koltai Miklós Katzler

Részletesebben

A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai

A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás általános iskolai felső tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Bertalan Ákos QIZLCZ 1.

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

Eszkimó-Indián Játékok 2018.

Eszkimó-Indián Játékok 2018. Eszkimó-Indián Játékok 2018. A 2019-es versenyévadtól bevezetésre kerül a Korosztály-specifikus tehetségmenedzselési rendszer mérési programja, amelyet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által megbízott szakmai

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JÚLIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet Konzulens: Dr. Koltai Miklós Atlétika módszertana Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL A futás technikája I.A közép és hosszútávfutás, állórajt

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JANUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A II-III-IV. korcsoport 1. A bajnokság célja: A megyebajnoki cím eldöntése. Versenyalkalom biztosítása a 2000-2001-2002-2003-2004-2005-ben

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél-Kelet Magyarország Régió teremverseny 1. Békés, 2018. január 19. PÉNTEK 12.00 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Készítette: Horváthné Gáspár Bianka Neptun Kód: EGLYD5

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia

I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia I., II. korcsoportos atlétika diákolimpia Budapesti Honvéd SE XIII. ker. Dózsa György út 53. 2015. május 5. kedd www.bpdiaksport.hu 1. A bajnokság célja: Budapest 2015. évi Diákolimpia Bajnoka cím. Az

Részletesebben

Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva. 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban

Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva. 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs Elõszó A gyakorlatgyûjtemény története 1978-

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Sudár Mónika

Részletesebben

Európai Diáksport Napja Magyarország

Európai Diáksport Napja Magyarország Európai Diáksport Napja Magyarország Budapesti rendezvény 2016. szeptember 30. Programfüzet Európai Sporthét Köszöntő A Magyar Diáksport Szövetség immár egy évtizede hirdeti meg a Magyar Diáksport Napját

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16.

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16. SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE 6600 Szentes, Klauzál u. 16. 1. Verseny célja: Versenylehetőség és motiváció biztosítása a régióban, Bács- Kiskun és Csongrád megyékben

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer Magyar Népi Küzdelmi Játékok Futárméta Versenyrendszer A versenyszabályokat az Országos Baranta Szövetség adja ki, azok felhasználása, sokszorosítása, felhasználása csak a Szövetség engedélyével történhet.

Részletesebben

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: Körverseny rendszerű lebonyolítás a táblázatban látható versenyszámokkal

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra

Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra Készítette: Csaba László nyugalmazott egyetemi Docens és ILS vízimentő oktató Endlein Viktória testnevelő és egészségtan tanár, ILS vízimentő a Csepeli Öttusa

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET. 4. osztály Évi óraszám: 109

TESTNEVELÉS TANMENET. 4. osztály Évi óraszám: 109 TESTNEVELÉS TANMENET A tanmenet heti 3 órában dolgozza fel a kötelezô tartalmakat. Ezen belül számos lehetôség kínálkozik az egyes témák súlyozására, a hagyományoknak megfelelô testnevelést tanító nevelôi

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában ATLÉTIKA SMDLTE2202 Készítette: Jeszencsák Edvin

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II.

Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II. Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny

Részletesebben

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (5.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben