BÉKEBELI VAJAS-, SAJTOS ÉS SZEZÁMMAGOS KIFLI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BÉKEBELI VAJAS-, SAJTOS ÉS SZEZÁMMAGOS KIFLI"

Átírás

1 SÓS SÜTEMÉNYEK, PÉKSÜTEMÉNYEK BÉKEBELI VAJAS-, SAJTOS ÉS SZEZÁMMAGOS KIFLI Hozzávalók : Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztı, 2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj. A sajtos kiflihez: 10 dkg reszelt sajt + egy tojás egy kiskanál sóval és egy csipet pirospaprikával habosra keverve. A szezámmagoshoz: 5 dkg szezámmag + egy tojás egy kiskanál sóval (vagy ha kapható, 2-3 kanál szezámsóval) habosra keverve. A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve. A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztıt. A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztıs tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészbıl szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és

2 félszeresére kelesztjük. Amikor megkelt, három egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük. Ezután az elsı cipóból kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levı csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belılük. A második cipót is vékony körlappá nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a sós-paprikás tojással, beszórjuk a reszelt sajt kétharmadával, a sajtot kicsit rányomkodjuk. Ezután éppen úgy, mint a vajaskiflinél, a körlapot átlósan nyolc körcikkre vágjuk, a körcikkeket kiflikké sodorjuk. Én a sajtos kiflik sarkait összenyomtam, így egy kiflikoszorú lett belılük. A harmadik cipót ugyanúgy körlappá nyújtjuk. Megkenjük a szezámsós tojással, vagy ha az nincs, akkor sós tojással, és megszórjuk némi szezámmaggal (maradjona kifli tetejére is!). Ezt a körlapot is nyolcfelé vágjuk. A körcikkeket a kör közepe felé felsodorjuk. A szezámos kifliket nem hajlítottam meg félholdformára, hanem egyenes stanglik maradtak. (Azért adtam különbözı formát a különbözı íző kifliknek, hogy nehogy összekeverjem ıket a fızés során.) A kifliket ezután még fél órát kelesztjük. Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütıt pedig elımelegítjük, és elıkészítünk két sütıpapírral bélelt nagy tepsit. Amint a víz forrni kezd, szőrılapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk ıket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kiflit, és a tepsibe rakjuk. Ezt a mőveletet minden kiflivel megismételjük. A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással. A sajtosak tetejét megszórjuk

3 reszelt sajttal, a szezámosakét szezámmaggal, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük ıket. Jó étvágyat hozzá! Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...) is formázhatunk ugyanebbıl a tésztából:

4 CROISSANT Hozzávalók: Fél kiló liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztı, 2,5 dl langyos tej, 1 tojás, 20 dkg vaj, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só. A tetejére: villával felvert tojássárgája. Az élesztıt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztıt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képzıdik). A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztıt, beleütjük a tojást, beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát hőtıgépben pihentetjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vajat. A tésztát balról, jobbról, fölülrıl, alulról összehajtjuk. Ezután fél órára megint hőtıbe tesszük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél óra pihentetéssel. Ezután a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, és elımelegített sütıben aranybarnára sütjük. A kifliket ízlés szerint tölthetjük sós vagy édes töltelékekkel is (sajttal, apróra vágott sonkával, lekvárral, nutellával, dióval, mákkal...) és a töltelékkel harmonizáló ízben díszíthetjük a tetejüket.

5 ÉLETKERÉK KENYÉR Hozzávalók: 1 kg (tönköly)búza fehérliszt (de ha nincs tönkölyliszt, jó a sima búzaliszt is), 20 dkg teljes kiırléső (tönköly)liszt, fél liter langyos tej, 5 dkg krumplipehely (vagy 5 evıkanál krumplipüré), egy kocka (5 dkg) élesztı, egy kiskanál cukor, két kiskanál só, két evıkanál olaj. A tetejére: egy tojás villával kissé felverve, csipetnyi só, szezámmag, napraforgómag, tökmag, mák (vagy másféle magvak ízlés szerint). Az élesztıt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a kiskanálnyi cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztı jól felhabosodik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a teljes kiırléső lisztet, a krumplipelyhet, a sót, beleöntjük a megkelt élesztıt és az olajat, és elkezdjük a hozzávalókat összegyúrni. Ha túl száraz, és nem áll össze (a tészta keménysége erısen függ a liszt minıségétıl), akkor nagyon óvatosan, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Kemény, de jól gyúrható, rugalmas tésztát kell kapnunk. Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától, letakarva fél órát kelesztjük. A különbözı magvakat külön-külön kis tálkákba szórjuk. A tojást villával felverjük, megsózzuk. Ezután a tésztát darabra osztjuk. A darabokat gömbbé formázzuk. A gömböket egyenként bemártjuk a tojásba, majd valamelyik magba. A tésztagömböket virágalakban sütıpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Ezután még fél órát kelesztjük. Végül 200 fokos sütıben aranybarnára sütjük.

6

7 GOMBAKRÉMES KIFLI Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg fehér tönkölyliszt, 3 dkg élesztı, 1 evıkanál olivaolaj, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, langyos víz, a tetejére szezámmag, napraforgómag, tökmag... valamint 1 tojás kissé felverve a kenéshez. A töltelékhez: 30 dkg gomba, só, pirospaprika, apróra vágott petrezselyemzöld, 2 evıkanál tejföl, 2 evıkanál fehér tönkölyliszt, 1 evıkanál olaj. Az élesztıt a cukorral felfuttatjuk a langyos vízben. Amikor megkelt, a liszthez öntjük, beleszórjuk a sót, beleöntjük az oaljat, és kenyértésztát dagasztunk belıle (ha nem elég a víz, langyos vízzel pótoljuk). A tésztát duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, két cipót formálunk belıle. A cipókat egyenként fél centi vastag köralakú lappá nyújtjuk. A kört éles késsel átlósan félbe, negyedbe majd nyolcadba vágjuk (így nyolc egyforma körcikket kapunk). A körcikkeket bekenjük tojással, a kör széle felöli széles végükre halmozunk egy evıkanál tölteléket, és a csúcsuk felé feltekerjük a körcikkeket. Csinos kifliket formálunk belılük. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk szezám- vagy napraforgómaggal, aztán elımelegített sütıben megsütjük. A töltelék elkészítése: A megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A lisztet a tejfölbe keverjük, és a keveréket megpárolt gombába öntjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr és besőrősödik, levesszük a tőzrıl. Kihőtve kenjük a tésztára.

8 GYORS LEVELES TÉSZTA Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg vaj, egy tojásfehérje, csipenyi só, 6 evıkanál víz, 2 evıkanál ecet. A liszttel egy mély tálban összemorzsoljuk a vajjal, aztán gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk az többi hozzávalót.. A tésztát vékonyra nyújtjuk és feltekerjük. A tésztarudat négy egyforma magyságú darabra vágjuk, és egyenként kinyújtjuk, az így kapott részeket egymásra fektetjük, és a hőtıben húsz percig pihentetjük. Ezután a rétegezett tésztát vékonyra nyújtjuk, és attól függıen dolgozunk tovább vele, hogy mit akarunk készíteni belıle. Sajtos masnihoz megkenjük a tetejét villával felvert sós tojással, megszórjuk sajttal, csíkokat vágunk belıle, és csavarunk néhányat a rudakon. Sós-szezámmagos rudacskához szintén megkenjük a tészta tetejét sós tojással, jól beszórjuk szezámmaggal, rudakat vágunk, esetleg megtekerjük ıket. Ezt a tésztát édes töltelékkel (dióval, mákkal, kakaóval...) is tölthetjük. Éppen úgy használhatjuk fel, mint a hagyományos leveles tésztát.

9 HAMBURGERZSEMLE vagy PUFFANCS Hozzávalók: 1 kg finomliszt, fél liter langyos tej, 5 dkg élesztı, 10 dkg puha vaj, 2 evıkanál cukor, 1 kiskanál só, villával enyhén felvert tojássárgája. Az élesztıt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztıt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képzıdik). A megkelt élesztıt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik. Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nı). A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk ıket (egymástól távol, mert megnınek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk ıket. A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával a puffancsok tetejét, és elımelegített 220 fokos sütıben aranybarnára sütjük ıket.

10 KRUMPLIS SAJTOS POGÁCSA Hozzávalók: 50 dkg áttört fıtt krumpli (vagy maradék krumplipüré, vagy krumplipehelybıl készült püré), 2 dl tejföl, 1 tojás, 5 dl tej, 1 kocka (5 dkg) élesztı, 60 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 1 evıkanál só, 20 dkg reszelt füstölt sajt, kb. fél dl étolaj. A pogácsák tetejére: egy villával felvert tojás, díszítésnek magvak vagy reszelt sajt. Az élesztıt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztıt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képzıdik). Az áttört krumplit összekeverjük a puha vajjal, a tojással, a tejföllel, a sóval és az élesztıs tejjel. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és sima, puha tésztát gyúrunk. (Csak addig kell gyúrni, amíg a tészta összeáll.) A tésztát fél óráig letakarva kelesztjük. Ezután a tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük vékonyan étolajjal, és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal (a sajtot egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába). Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük. A tekercset ismét téglalappá nyújtjuk (kb. másfél centi vastagságúra), pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütıpapírral bélelt tepsibe rendezzük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, napraforgómaggal, és elımelegített 220 fokos sütıben perc alatt aranybarnára sütjük ıket.

11 Tipp: A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, kinyújtottam, tökmaggal megszórtam és újra föltekertem, négyzet alakúra nyújtottam, de aztán nem szaggattam ki pogácsaszaggatóval, hanem tojással megkentem és sajttal megszórtam a tetejét, éles késsel hosszú rudakra vágtam és úgy sütöttem meg.

12 KÁPOSZTÁS POGÁCSA Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg nyers fejeskáposzta lereszelve vagy apróra vágva, 25 dkg puha vaj, egy kocka (5 dkg) élesztı, 1-2 dl tejföl (attól függıen, mennyitıl áll össze a tészta), kb. 1 dl étolaj, 2 kiskanál só, csipetnyi bors. A pogácsák tetejére: egy villával lazán felvert tojás. A káposztát lereszeljük vagy egészen apróra vágjuk, megsózzuk, legalább negyed órát állni hagyjuk, aztán jól kinyomkodjuk belıle a sós levet. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a kinyomkodott káposztát, belerakjuk a vajat, belemorzsoljuk az élesztıt, sózzuk, borsozzuk, és annyi tejföl hozzáadásval, amennyitıl összeáll, tésztává gyúrjuk. A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, egy kenıecsettel vékonyan bekenjük olajjal, aztán balról középre, jobbról középre, felülrıl középre és alulról rá összehajtogatjuk. Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük. A kinyújtást, olajjal kenést, hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, aztán pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütıpapírral bélelt tepsiben 220 fokra elımelegített sütıben barnára sütjük.

13

14 KRUMPLIS KENYÉR Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztı, 3 evıkanál krumplipehely (vagy egy nagyobb fıtt krumpli áttörve), 2 evıkanál szezámmag, 3 kiskanál só, fél liter langyos tej, 1 kiskanál cukor. Egy tálkába öntjük a langyos tejet, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és a cukrot és belemorzsoljuk az élesztıt, aztán várunk, hogy az élesztı felfusson (a tej tetején halványbarna hab képzıdjön). A többi lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a krumplipelyhet, a szezámmagot és sót, és beleöntjük a felfutott tejes élesztıt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos vizet adunk hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nı. A megkelt tésztából beolajozott kézzel négy egyforma nagyságú cipót formázunk, a cipók tetejét éles késsel bevágjuk. Sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk ıket, és 220 fokos sütıben barnára sütjük.

15 KRUMPLIS LEPÉNYKÉK Hozzávalók: dkg liszt, fél kiló áttört fıtt krumpli (vagy ugyanennyi langyos vízzel elkevert krumplipehely), 1 dl tejföl, 1 dl langyos tejben felfuttatott fél kocka (2-3 dkg) élesztı, 15 dkg puha vaj, só. 10 dkg reszelt füstölt sajt. A tetejére: különféle magvak, reszelt sajt ízlés szerint. A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk. A tésztát negyed óráig állni hagyjuk. Ezután egy centi vastagra kinyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belıle, melyeket sütıpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk, a tetejüket szezámmaggal, napraforgómaggal megszórjuk, és elımelegített 220 fokos sütıben aranybarnára sütjük ıket. A maradék tésztát összegyúrjuk. Négyzet alakúra kinyújtjuk. Megszórjuk a 10 dkg reszelt füstölt sajttal, aztán feltekerjük, mint a beglit. Az így kapott rúdból egy centi vastag szeleteket vágunk, melyeket sütıpapírral bélelt tepsiben, elımelegített 220 fokos sütıben aranybarnára sütünk.

16 KALÁCS Hozzávalók: fél kiló finomliszt, 10 dkg puha vaj, 2-3 evıkanál porcukor, 3 dkg élesztı, egy csipet só, langyos tej. (Esetleg mazsola, mandula, dió, díszítıcukor.) Az élesztıt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros tejben (belemorzsoljuk a tejbe, és megvárjuk, amíg a tej tetején világosbarna hab képzıdik). A felfutott élesztıt beleborítjuk a lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót (valamint, aki szereti, deka kiválogatott, megmosott mazsolát) és egybegyúrjuk az összes hozzávalót. (Lágy tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény, öntsünk hozzá még egy kis langyos tejet, de csak apránként.) Amikor egynemő, sima tésztát kaptunk, takarjuk le, és kelesszük legalább fél óráig. Amikor megkelt, gyúrjuk át újra, és sodorjunk a tésztából ujjnyi vastag, centi hosszú rudakat, amiket hármasával fonjunk össze. Így apró kalácsokat kapunk. A kalácsokat egymástól távol sütıpapírral bélelt tepsire rakjuk, és még percig kelni hagyjuk. Ezután a tetejüket megkenjük langyos tejjel (vagy egy villával kissé felvert tojással), megszórhatjuk mandulával, dióval, díszítıcukorral, végül elımelegített sütıben pirosra sütjük. Tipp: A tészta felébe belegyúrhatunk 1-2 evıkanál kakaóport, és fonhatunk barna-fehér kalácsokat is.

17 KRUMPLIS LÁNGOS Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg langyos, áttört fıttkrumpli, fél kocka friss élesztı (2,5 dkg), 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, langyos víz, olaj a kisütéshez. A tetejére tejföl, reszelt sajt, fokhagyma, só ízlés szerint. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a fıtt krumplival, a sóval és a kb. 1 dl langyos vízben csipetnyi cukorral felfuttatott élesztıvel. Az egészet sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A legnagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belıle, amiket kézzel óvatosan széthúzogatunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon el, aztán a tésztadarabokat a forró olaj felületre engedjük. Amikor barnulni kezdenek, megfordítjuk a lángosokat, és a második oldalukat is aranysárgára sütjük, majd papírtörülközıre szedve lecsepegtjük ıket.

18 KENYÉRLÁNGOS Hozzávalók: 50 dkg tönkölybúza fehérliszt (de sima fehérlisztbıl is süthetjük), fél kocka (kb. 2-3 dkg) élesztı, 3 kiskanál só, 2 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 2-3 gerezd reszelt fokhagyma, 3 evıkanál (oliva)olaj, szezámmag, napraforgómag, tökmag. Egy kis tálkába langyos tejet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztıt, aztán várunk, hogy az élesztı felfusson (a víz tetején halványbarna hab képzıdjön). A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztıt, az olajat és belereszeljük a fokhagymát. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos tejet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Amikor összeállt, simára gyúrjuk. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nı. A megkelt tésztából beolajozott kézzel hat egyforma nagyságú golyót formázunk. A golyókat centi vastagságúra lapítjuk, a tetejüket megszórjuk a magvakkal és megsózzuk. Sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk ıket, és 220 fokos sütıben barnára sütjük.

19 KENYÉR Hozzávalók: 1 kg tönkölybúza fehérliszt (de sima fehérlisztbıl is süthetjük), 1 kocka (5 dkg) élesztı, 2 kiskanál só, langyos víz, csipetnyi cukor. Egy kis tálkába langyos vizet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztıt, aztán várunk, hogy az élesztı felfusson (a víz tetején halványbarna hab képzıdjön). A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztıt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos vizet adunk hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Amikor összeállt, simára gyúrjuk. Aztán letakarjuk egy fedıvel vagy tálcával, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nı. A megkelt tésztából beolajozott kézzel négy egyforma nagyságú cipót formázunk. Sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk ıket, és 200 fokos sütıben barnára sütjük. Ugyanígy készíthetünk teljes kiırléső lisztbıl is kenyeret.

20 KRUMPLIS POGÁCSA Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 30 dkg áttört fıttkrumpli (vagy 10 dkg krumplipehely 2 dl langyos tejjel elkeverve), 10 dkg vaj, 3 dkg élesztı, só, a tetejére egy kissé felvert tojás, olvadó sajt, szezámmag, napraforgómag... Az élesztıt belemorzsoljuk a tejfölbe, aztán a többi hozzávalóval összegyúrjuk (elég lágy tésztát kapunk). Ezután kétféleképpen készíthetjük tovább. 1.) A tésztát lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán egyenlı nagyságú (kb. 5 cm oldalhosszúságú) hasábokra vágjuk. vagy 2.) A tésztát lisztezett deszkán fél centi vasragra és téglalap alakúra nyújtjuk. Balról jobbra, jobbról balra, fentrıl lefelé és lentrıl felfelé középre hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, és negyed óráig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, ezután újra kinyújtjuk a tésztát, most már kb. 2 centi vastagságúra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán egyenlı nagyságú (kb. 5 cm oldalhosszúságú) hasábokra vágjuk. A pogácsákat elımelegített sütıben kb. 200 fokon addig sütjük, míg az aljuk és tetejük megbarnul. A sütıbıl kivéve a pogácsa még meglehetısen lágy, langyosra hőtés elıtt ne fogyasszuk!

21 MALACKÁK PAPLANBAN Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka (kb. 2-3 dkg) élesztı, 3 kiskanál só, 2 dl langyos tej, 1 nagyobb vagy 2 kisebb fıtt krumpli átpaszírozva (vagy ennek megfelelı mennyiségő krumplipüré vagy krumplipehely), csipetnyi cukor, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 3 evıkanál (oliva)olaj, szezámmag, napraforgómag, tökmag. A "malackák" tetejére: kissé felvert sós sojás, reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag. A tészta elkészítése: Egy kis tálkába langyos tejet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy csipetcukrot és belemorzsoljuk az élesztıt, aztán várunk, hogy az élesztı felfusson (a víz tetején halványbarna hab képzıdjön). A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztıt, az olajat és belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az áttört krumplit. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos tejet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Amikor összeállt, simára gyúrjuk. (Puha, kicsit ragadós tésztát kell kapnunk.) A tésztát letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a duplájára nı. Amikor a tészta megkelt, fél centi vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és az alábbi töltelékek valamelyikével töltjük meg: Virslis töltelék: A tésztanégyzetek egyik végébe egy fél virsit vagy egy koktélvirslit teszünk, majd begöngyöljük a tésztába. Természetesen szója- vagy szejtánvirslit is használhatunk.

22 Virslis, sajtos, ketchupos: A tésztanégyzetek egyik végébe egy vékony suzeletke sajtot és egy fél virsit vagy egy koktélvirslit teszünk, egy csepp ketchupot nyomunk rá, majd begöngyöljük a tésztába. Természetesen szója- vagy szejtánvirslit is használhatunk. Gombás: Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besőrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tőzrıl. Kihőtve egy-egy kiskanálnyit a tésztanégyzetek egyik végébe halmozunk, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük. Gombás, füstöltsajtos: Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel

23 besőrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tőzrıl. A tésztanégyzetek egyik végébe egy-egy vékony szeletke füstölt sajtot fektetünk, ráhalmozunk egy-egy kiskanálnyit a kihőlt gombából, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük. Darált húsos: Vagy ledarált pörköltbıl készítjük, vagy darálthúsból pörköltet fızünk. A pörköltet tejföllel simára kevert liszttel besőrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tőzrıl. Kihőtve egy-egy kiskanálnyit a tésztanégyzetek egyik végébe halmozunk, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük. Természetesen szójapörköltbıl is készülhet a töltelék. Az így elkészített batyukat sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal, magvakkal megszórjuk. A süteményt elımelegített 220 fokos sütıben aranybarnára sütjük. Melegen és hidegen is finom.

24

25 MAZSOLÁS ZSEMLE Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 5 dkg vaj, 3 dkg élesztı, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 10 dkg mazsola. A zsemlék megkenéséhez: egy villával felvert tojássárgája. Egy tálba beleöntjük a langyos tejet, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy kanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztıt, aztán várunk, hogy az élesztı felfusson (a víz tetején halványbarna hab képzıdjön). A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a csipetnyi sót, a többi cukrot, beleöntjük a puha vajat és a felfutott élesztıt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. (Sima, puha, de a táltól elváló tésztát kell kapnunk.) Amikor a tészta már sima, belegyúrjuk a megmosott mazsolát is. Ezután a tésztát letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg duplájára nı. A megkelt tésztából beolajozott vagy belisztezett kézzel zsemléket formálunk. A zsemléket sütıpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejükre éles késsel egy keresztet vágunk (hogy kelés közben ne repedjenek össze-vissza), aztán megkenjük ıket tojássárgájával. Újabb negyed óra kelesztés után a zsemléket elımelegített 200 fokos sütıben szép barnára sütjük. (Ha túl hamar barnulnának, takarjuk be a tetejüket alufóliával.)

26 MOZZARELLÁS PIZZATEKERCS Hozzávalók a pizzatésztához: 50 dkg liszt, fél kocka (2,5 dkg) élesztı, 1-2 evıkanál olivaolaj, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor (esetleg egy-két gerezd reszelt fokhagyma). Hozzávalók a paradicsommártáshoz: 1 kis doboz hámozott konzerv paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, cukor, só, olasz főszerkeverék, (ha van) friss bazsalikom apróra vágva. Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg vékonyan felszeletelt füstölt Mozzarella sajt. Az élesztıt egy csésze langyos vízben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat és a sót valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve kb. fél órát kelesztjük. Amíg a tészta kel, a paradicsomot a lereszelt fokhagymagerezdekkel, cukorral, sóval és a főszerkeverékkel ízesítve jól összefızzük. Amikor a tészta megkelt, kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a paradicsommártással, megszórjuk bazsalikommal, egyenletesen elosztva rárakjuk a Mozzarella-szeleteket. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest, lazán feltekerjük. Így egy hosszú tekercset kapunk, amit éles késsel kb. két centi vastag szeletekre vágunk. A szeleteket lefektetve sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és elımelegített 200 fokos sütıben aranybarnára sütjük.

27 PITA (ZSEBES KENYÉR) Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztı, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, langyos víz, liszt a tészta nyújtásához. Egy bögre langyos vízbe beleszórunk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztıt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Megsózzuk, beleöntjük a megkelt élesztıt, és apránként még annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy sima, a tál falától elváló, puha tésztát tudjunk gyúrni. Amikor a tészta összeállt, és elválik az edény falától, letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából zsemlét formázunk, és még percig kelesztjük ıket. Ezután a zsemléket fél centi vastag kerek lapokká nyújtjuk, tepsibe rakjuk, és elımelegített 220 fokos sütıben perc alatt megsütjük. (Addig kell sütni ıket, amíg a közepük jól felfúvódik, és picit barnulni kezdenek.) A pitákat kenyérként bármilyen ételhez fogyaszthatjuk, vagy az oldalukból egy kis szeletkét levágva a sütés közben a közepükben keletkezett üreget megtölthetjük.

28

29 RONGYOSKIFLI Hozzávalók: 1 kg liszt, fél liter tej, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 kocka élesztı, 20 dkg reszelt sajt, 2 evıkanál tejföl, 2 evıkanál puha vaj. A kiflik tetejére: villával kissé felvert tojássárgája, reszelt sajt, szezámmag. Az élesztıt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk (az élesztıt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képzıdik). A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztıt, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenünk egy evıkanál puha vajat, aztán rászórjuk a reszelt sajt negyedét. A tésztát balról, jobbról, fölülrıl, alulról összehajtjuk. Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. A hajtogatást még háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel. A második hajtogatásnál a kinyújtott tésztát egy evıkanál tejföllel kenjük meg, és erre szórjuk a reszelt sajtot. A harmadik hajtogatásnál megint egy evıkanál vajjal kenjük a tésztát. Az utolsó hajtogatásnál megint tejföllel. Végül a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és elımelegített sütıben aranybarnára sütjük.

30 SOKMAGOS TELJES KIİRLÉSŐ STANGLI Hozzávalók: Fél kiló teljes kiırléső (ha lehet, tönköly-) liszt, 1 kocka (5 dkg) friss élesztı, egy kiskanál cukor, két mokkáskanál só, 1 evıkanál olivaolaj, 2 evıkanál hántolt napraforgómag, 2 evıkanál hántolt tökmag, 2 evıkanál szezámmag. Az élesztıt egy bögre langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztıs vizet, az olajat, és a magokat (a magokból összesen egy evıkanálnyit félretehetünk a stanglik tetejére), és az egészbıl szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két cipóra osztjuk. A cipókat egyenként 3-4 mm vastag körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan hat háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levı csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és stanglit formálunk belılük. A stanglikat ezután még fél órát kelesztjük. Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütıt pedig elımelegítjük, és elıkészítünk két sütıpapírral bélelt nagy tepsit. Amint a víz forrni kezd, szőrılapáttal egyenként belerakjuk a stanglikat, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk ıket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a ıket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a mőveletet minden stanglival megismételjük. A kiflik tetejét ezután megszórjuk a félretett magokkal, és 200 fokon szép

31

32 SAJTOS KRUMPLIS MUFFIN Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 kávéskanál sütıpor, 1 tojás, 5 evıkanál krumplipüré (áttört krumpli), 10 dkg reszelt sajt (én úgy csináltam, hogy a fele Trappista, a fele Karaván sajt volt), 3 dl tej, 1 dl étolaj, 2 mokkáskanál só. A tetejére: reszelt sajt és szezámmag. A hozzávalókat összekeverjük, 12 muffinformába kanalazzuk, és 200 fokos sütıben kb. fél órát sütjük (vagy addig, amíg aranybarna nem lesz). Egy megjegyzés: Ezt a muffint újabban inkább papírkosárka nélkül, csak a jól kivajazott muffinsütı tepsiben sütöm, mert az egyikfajta papírformába beleragadt. Úgy is finom volt, csak ki kellett rágni a papírból. :D )

33

34 SÖRPEREC Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, egy mokkáskanál sütıpor, fél deci tej, 10 dkg reszelt füstöltsajt (Karaván, Oázis), 1 mokkáskanál só. A tetejére: egy villával felvert tojás, szezámmag, napraforgómag, nagyobb szemő só, köménymag, darálatlan mák ízlés szerint. A tézsta hozzávalóit összegyúrjuk, a tésztát 16 részre osztjuk, minden részbıl ceruzavékony rudat sordunk, a rudat perecformára összetekerjük. A pereceket kivajazott vagy sütıpípírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, megszórjuk az ízlésünknek megfelelı díszítıanyaggal, aztán 200 fokos sütıben aranybarnára sütjük.

35 SAJTOS-MAGOS MASNI Hozzávalók: Hajtogatott leveles vajastészta (a receptjét itt találod: HAJTOGATOTT LEVELES TÉSZTA), reszelt sajt, egy kis mokkáskanál pirospaprika, só, egy villával felvert tojás két kis tálba elfelezve, szezámmag, napraforgómag és egy legalább akkora sütıpapír, mint amekkora a leveles tészta. A 2-3 milliméter vastagra és téglalap alakúra kinyújtott leveles tésztát rárakjuk a sütıpapírra. Az egyik kis tálka tojásba beleszórunk egy pici mokkáskanál pirospaprikát és néhány csipet sót. Ezt a sós-paprikás tojást szilikonecsettel rákenjük a tésztára. Képzeletben félbe osztjuk a tésztát, és az egyik felét jól megszórjuk reszelt sajttal (trappistával például), a másik felét pedig ráborítjuk úgy, hogy pont félbe legyen hajtva. Jól lenyomkodjuk. A másik tálkában levı tojásba is beleszórunk egy kis sót. A tészta tetejét bekenjük a sós tojással és nagyon alaposan megszórjuk napraforgómaggal. Ráhajtjuk a sütıpapírt, alaposan lenyomkodjuk (ettıl a napraforgómagok jól rátapadnak), és az egész tésztát papírostul megfordítjuk. Most a "csupasz" fele kerül fölülre. Ezt is megkenjük sós tojással és megszórjuk bıségesen szezámmaggal, aztán rányomkodjuk a szezámmagot. Derelyevágóval az egészet 10x1 centis csíkokra vágjuk, és tekerünk egyet-kettıt a közepükön. Elımelegített 220 fokos sütıben aranybarnára sütjük. Olyasmi, mint a sajtos masni, de a sok magtól sokkal látványosabb és finomabb.

36 SÖRKIFLI ÉS SAJTOS RÚD Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, fél csomag élesztı, egy kávéskanál szalalkáli, 15 dkg reszelt sajt, 1 evıkanál só, 2 tojás, 2 dl tej, 1 kiskanál cukor. A tetejére: reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag, darálatlan mák ízlés szerint. Az élesztıt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A vajat a liszttel, sóval, szalalkálival elmorzsoljuk, beletesszük a reszelt sajtot, majd egy egész tojással és a felfuttatott tejes élesztıvel összegyúrjuk. Fél óráig meleg helyen kelesztjük, újból összegyúrjuk, és hat kis cipót formálunk belıle. A cipókat egyenként kerekre nyújtjuk, átlósan átvágva 12 háromszögre vágjuk, és a cikkeket kifli alakúra feltekerjük. A kis kifliket villával lazán felvert sós tojással megkenjük, reszelt sajttal, szezámmaggal, napraforgómaggal megszórjuk, és forró sütıben aranybarnára sütjük.

37 Ugyanebbıl a tésztából készíthetünk sós rudacskákat is úgy, hogy a megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, aztán derelyevágóval rudakra szabdaljuk. A tetejüket tojással megkenjük, sajttal, szezámmaggal, napraforgómaggal megszórjuk, és forró sütıben aranybarnára sütjük.

38 SAJTOS STANGLI Hozzávalók: Fél kiló liszt, fél liter langyos tej, 1 tojás (a tojás kihagyható), 3 deka élesztı, 2 evıkanál cukor, 2 evıkanál étolaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 evıkanál tejföl, 1 evıkanál só. A tetejére szezámmag, reszelt sajt vagy köménymag ízlés szerint. A lisztet egy tálba szitáljuk. Elveszünk belıle egy evıkanálnyit, és egy másik tálban összekeverjük a langyos tejjel. A lisztes tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztıt, és hagyjuk az élesztıt felfutni. Amikor az élesztı felhabosodott, beleöntjük a lisztbe. Beleszórjuk a lisztbe a sót, hozzáadjuk az étolajat, a tojást, és az egészet egynemő tésztává gyúrjuk. Ezután a tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Mikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük tejföllel, és egyenletesen rászórjuk a reszelt sajtot. Ezután a tésztát összehajtogatjuk. (A bal oldaláról behajtjuk az egyharmadát jobbra, erre rá a jobb oldali egyharmadot, aztán a fölsı egyharmadot lefelé, majd az alsót fölfelé.) Ezt a nyújtást és hajtogatást még kétszer megismételjük úgy, hogy minden hajtogatás után percig letakarva pihentetjük a tésztát. (Elsı hajtogatás + 15 percig pihen a tészta letakarva + második hajtogatás + megint 15 perc pihentetés + utolsó hajtogatás + 15 perc pihentetés.) Az utolsó pihentetés végén a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk. Háromszögekre vágjuk. A háromszögek egyik oldalától a szemközti csúcs felé föltekerve kifliket sodrunk. A kifliket sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket megkenjük tejjel vagy tojással, aztán ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, reszelt sajttal, köménymaggal. Elımelegített sütıben aranybarnára sütjük ıket.

39

40 SAJTOS CSIGA Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg szitán áttört túró, 25 dkg kicsit puha vaj, 25 dkg krumplinyomón áttört krumpli, 2 kiskanál só. A töltelékhez: 20 dkg reszelt füstölt sajt, a kiskanál só, 1 kiskanál ırölt pirospaprika. A tetejére: 1 tojás, 10 dkg olvadós sajt. A tésztát tégalalap alakúra nyújtjuk. A reszelt füstöltsajtot, a sót és a pirospaprikát 1-2 evıkanál vízzel kenhetı krémmé keverjük. A sajtos keveréket széles pengéjő késsel egyenletesen elosztva a tészta tetejére kenjük. Ezután a tésztát az egyik oldalától kezdve szorosan feltekerjük. Az így kapott hengerbıl kb. 1 cm vastag karikákat vágunk, amiket vágott felületükre fektetve sütıpapírral bélelt tepsibe rendezünk. Tetejüket a villával felvert tojással megkenjük, és bıven megszórjuk sajttal. Elımelegített sütıben addig sütjük, amíg a sajt teljesen ráolvad, és itt-ott picit barnulni kezd.

41 SZERENCSEMALACOK Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl langyos tej, fél kocka (kb. 2,5 dkg) élesztı, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, egy kis pohár (1,5 dl) tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só, 1 nagyobb vagy két kisebb gerezd fokhagyma reszelve. Díszítésnek: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, néhány feketebors vagy tökmag vagy napraforgómag a malackák szemének. Szükséges még három eltérı mérető pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi + egy szívószál. Az élesztıt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag hab keletkezik). A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztıs tejet, belereszeljük a fokhagymát és összegyúrjuk. A tésztát egy meglisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán összehajtogatjuk (behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre, majd rá az alját). Az összehajtogatott tésztát percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra. A tésztából egyenlı számú korongot szaggatunk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval + fele mennyiségő korongot a közepes szaggatóval. (Például 12 nagy körlapot, 6 közepeset és 12 kicsit.) A nagy körlapokat sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert sós tojással. (Ezek a malackafejek.) A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.) A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.) A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleketorrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekbıl szemeket ragasztunk a

42 malackáinknak. (A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, és pereceket sodortam belıle.) A malac-pogácsákat és a pereceket sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és elımelegített 220 fokos sütıben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. GYSZERŐBB ÉS GYORSABB TÉSZTA A MALACKÁKHOZ Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg szitán áttört túró, 25 dkg kicsit puha vaj, 25 dkg krumplinyomón áttört krumpli (vagy ennek megfelelı mennyiségő krumplipüré, krumplipehely), 2 kiskanál só. A tetejére: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, néhány feketebors vagy tökmag vagy napraforgómag a malackák szemének. Szükséges még három eltérı mérető pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi + egy szívószál. A hozzávalókat összegyúrjuk, és 1-2 órára hőtıszekrénybe rakjuk.. Ezután a tésztát 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A tésztából egyenlı számú korongot szaggatunk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval + fele mennyiségő korongot a közepes szaggatóval. (Például 12 nagy körlapot, 6 közepeset és 12 kicsit.) A nagy körlapokat sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert sós tojással. (Ezek a malackafejek.) A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.) A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.) A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleketorrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekbıl szemeket ragasztunk a malackáinknak. (A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, és SAJTOS CSIGÁKAT sütöttem belıle.) A malac-pogácsákat sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és elımelegített 220 fokos sütıben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

43 TEKNİS KALÁCS Hozzávalók: fél kiló finomliszt, 10 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 3 dkg élesztı, egy csipet só, 2 dl langyos tej, két szem mandula, egy villával kissé felvert tojás. Az élesztıt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben (belemorzsoljuk a tejbe, és megvárjuk, amíg a tej tetején világosbarna hab képzıdik). A felfutott élesztıt beleborítjuk a lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót és egybegyúrjuk az összes hozzávalót. (Lágy tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény, öntsünk hozzá még egy kis langyos tejet, de csak apránként.) Amikor egynemő, sima tésztát kaptunk, takarjuk le, és kelesszük legalább fél óráig. Amikor megkelt, gyúrjuk át újra, és osszuk két részre. Az egyik részbıl formázzunk egy ovális cipót, a másikból négy lábat és fejet a teknısnek. A lábakat és a fejet tojással ragasszuk a teknıstesthez, a fejébe szúrjuk be a két mandulát szemnek. A kalácsot tegyük egy sütıpapírral bélelt tepsibe, a hátát vágjuk be egy éles késsel a képen látható módon, kenjük be tojással, és elımelegített 220 fokos sütıben süssük barnára.

44 TÚRÓS SAJTOS POGÁCSA Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 dl tej, 1 kocka (5 dkg) élesztı, 60 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 1 evıkanál só, 20 dkg reszelt sajt, kb. fél dl étolaj. A pogácsák tetejére: egy villával felvert tojás, díszítésnek magvak vagy reszelt sajt. Az élesztıt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztıt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képzıdik). Az áttört túrót összekeverjük a puha vajjal, a tojással, a tejföllel, a sóval és az élesztıs tejjel. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és sima, puha tésztát gyúrunk. (Csak addig kell gyúrni, amíg a tészta összeáll.) A tésztát fél óráig letakarva kelesztjük. Ezután a tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük vékonyan étolajjal, és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal (a sajtot egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába). Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük. A tekercset ismét téglalappá nyújtjuk (kb. másfél centi vastagságúra), pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütıpapírral bélelt tepsibe rendezzük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, napraforgómaggal, és elımelegített 220 fokos sütıben perc alatt aranybarnára sütjük ıket.

45 Tipp: A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, újra föltekertem és kinyújtottam, de ezt a tésztát már nem szaggattam ki pogácsaszaggatóval, hanem éles késsel bevagdostam a tetejét, négyzetekre vágtam, és úgy sütöttem meg.

46 TÖKMAGOS POGÁCSA ÉS STANGLI Hozzávalók: 50 dkg liszt (én félbarna tönkölylisztbıl csináltam, de jó a búza finomliszt is), 2 dl langyos tej, fél kocka (kb. 2,5 dkg) élesztı, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, egy kis pohár (1,5 dl) tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 10 dkg héj nélküli natúr tökmag, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só. A pogácsák tetejére: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, 3 dkg reszelt sajt, 3 dkg tökmag. Az élesztıt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag hab keletkezik). A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztıs tejet, és összegyúrjuk. A tésztát egy meglisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt és a tökmag egyharmadával, aztán összehajtogatjuk (behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre, majd rá az alját). Az összehajtogatott tésztát percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt és tökmag felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást-tökmagozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra, a tészta tetejét megkenjük a felvert sós tojással, megszórjuk reszelt sajttal és tökmaggal. A tészta felébıl pici pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk, a másik felébıl késsel egy centi szélles és tíz centi hosszú rudakat vágunk. A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát pedig újra összegyúrtam, és pereceket sodortam belıle.

47 A pogácsákat, stanglikat és pereceket sütıpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és elımelegített 220 fokos sütıben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

48 TÚRÓS KRUMPLIS POGÁCSA Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg szitán áttört túró, 25 dkg kicsit puha vaj, 25 dkg krumplinyomón áttört krumpli, 2 kiskanál só. A tetejére: 1 tojás, szezámmag, reszelt sajt, mandulaszemek, darabos dió tetszés szerint. A hozzávalókat összegyúrjuk, és 1-2 órára hőtıszekrénybe rakjuk.. Ezután a tésztát 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pici pogácsák tetejét villával felvert, megsózott tojással megkenjük, és szezámmagot, reszelt sajtot, diót... szórunk rájuk. Elımelegített sütıben megsütjük. (A pogácsák kiszaggatása után megmaradó tésztahálót nem gyúrom újra össze, hogy újabb pogácsákat szaggassak, hanem sajtos csigát készítek belıle. A receptjét elolvashatod itt, a sós sütik között : SAJTOS CSIGA.)

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befõttben. Szörpöt és más italt

Részletesebben

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só.

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Hájas tészta Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Elkészítése: 50 dkg lisztből a tojásokkal, ecettel, élesztővel rétestésztát

Részletesebben

Tartalomjegyzék Krémes receptek... 1

Tartalomjegyzék Krémes receptek... 1 Krémes receptek Tartalomjegyzék Krémes receptek... 1 Almás-krémes 1... 4 Almás krémes 2... 4 Almás krémes 3... 4 Almás krémes 4... 4 Almás krémes Anita módra... 5 Almás krémes Ilike módra... 5 Anyósszelídítı

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók:

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók: Európa édes oldala Az alábbi szöveg a Sweet Europe Let yourself be seduced című kiadványnak (kiadta: Institut der Regionen Europas, Salzburg) nemhivatalos magyar fordítása. Amióta világ a világ, azóta

Részletesebben

Receptfüzet N E G Y E D I K K I A D Á S

Receptfüzet N E G Y E D I K K I A D Á S Receptfüzet N E G Y E D I K K I A D Á S Kedves Vásárlónk! A kezében tartja a gluténérzékenyek számára készített receptes füzetünk egyik példányát. Sok hasznos információt gyûjtöttünk össze benne, mely

Részletesebben

A Drótgalamb recepttára. 5. Könyv. Összeállította: Klement András

A Drótgalamb recepttára. 5. Könyv. Összeállította: Klement András A Drótgalamb recepttára 5. Könyv PIZZA RECEPTEK Összeállította: Klement András Barcs, 2000. Május 29. Tartalomjegyzék 1.... 5 Burgonyás pizza tészta...5 Búzacsírás pizza tészta...5 Graham-lisztes pizza

Részletesebben

DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták

DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták Tartalomjegyzék DPG Recepttár 293... 1 Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták... 1 Tartalomjegyzék... 2 Máglyarakás receptek... 3 Máglyarakás

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK SERTÉS COMB SZALONNÁVAL TŰZDELVE, HÉJÁBAN SÜLT BURGONYÁVAL ÉS ALMÁS MAZSOLÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Elkészítéshez szükséges idő: 2 óra 1-1,5kg sertés lapocka 0,50kg

Részletesebben

Metélıhagymás kukorica krémleves

Metélıhagymás kukorica krémleves Metélıhagymás kukorica krémleves 20 dkg Bonduelle Gold kukorica 4 dl húsleves (kockából) 2 dl tejszín 5 dkg vaj 2 púpozott evıkanál liszt 1 csokor metélıhagyma szerecsendió ırölt fehérbors, só A kukoricáról

Részletesebben

Stahl videó-konyhája Csokoládés édességek

Stahl videó-konyhája Csokoládés édességek Stahl videó-konyhája Csokoládés édességek TARTALOMJEGYZÉK KARAMELLÁS FORRÓ CSOKOLÁDÉ... 3 CSOKOLÁDÉS CSIGÁK... 3 SZICILIAI CITROMHAB FEHÉRCSOKOLÁDÉVAL... 4 CSOKOLÁDÉS KALÁCSFELFÚJT... 4 CSOKOLÁDÉS PALACSINTA

Részletesebben

2016/06/09 07:52 1/18 Recept

2016/06/09 07:52 1/18 Recept 2016/06/09 07:52 1/18 Recept < Főoldal Recept Főétel Vegyes maradék 50 dkg babcsíra 15 dkg hús (disznó, marha, csirke) 1 teáskanál (finoman) paradicsompüré hagyma fokhagyma olívaolaj teáskanál méz 2 evőkanál

Részletesebben

2015 tavasz, édes RECEPTEK. Fény éve torta (Várhelyi Panni) I. helyezett

2015 tavasz, édes RECEPTEK. Fény éve torta (Várhelyi Panni) I. helyezett 2015 tavasz, édes RECEPTEK Fény éve torta (Várhelyi Panni) I. helyezett Hozzávalók a tésztához: 1 egész tojás, 2 evőkanál méz 3 evőkanál tej 1 kávéskanál szódabikarbóna 5 dkg zsír 18 dkg. cukor 50 dkg

Részletesebben

Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára

Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára Karácsony Mézeskalács Hozzávalók 40 darabhoz 34 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez 12 dkg vaj 20 dkg méz 2 tojássárgája 1 teáskanál

Részletesebben

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles Aszalt szilvás rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes),

Részletesebben

Vegetáriánus ételek wokban

Vegetáriánus ételek wokban Vegetáriánus ételek wokban A wok kiválasztása Öntöttvasból, acélból, nemesacélból (alumíniummaggal) vagy egyszerő vasból készült wokok közül választhatunk. A kereskedelemben rézbıl készült wokot is lehet

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

7 recept az egészségért

7 recept az egészségért 7 recept az egészségért Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Rólad Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője, egy 3 éves és egy 6

Részletesebben

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc.

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc. Sajtos húsfalatok - 20 dkg krémsajt (pl. tömlős Camping sajt), - 75 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, - 1 evőkanál vaj, 2 dl húsleves (akár kockából is), - 2 gerezd fokhagyma, - 1 csokor vegyes zöldfűszer

Részletesebben

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y Díjnyertes Muffin receptek A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken kezelt gyerekek kedvencei Leukémiás Gyermekekért A l a p í t v á n y Tudjuk, mi kell egy mosolyhoz. Kedves Sütögető Barátunk!

Részletesebben

Aljnélküli túrós. Hozzávalók :

Aljnélküli túrós. Hozzávalók : Aljnélküli túrós Hozzávalók : 1 kg túró 15 dkg lágy margarin 5 evőkanál búzadara 2 evőkanál liszt 10 evőkanál kristálycukor 4 egész tojás csipet só reszelt citromhéj 1-2 csomag vaniliás cukor 1 mokkáskanál

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

Receptkönyv Gőzölős sütő

Receptkönyv Gőzölős sütő HU Receptkönyv Gőzölős sütő 2 www.aeg.com 1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK 1.1 Zöldségek, hagyományos Főzőedény: Bármilyen főzőedényt választhat, amely legalább 100 C-ig hőálló. 400 g karfiol 200 g sárgarépa 200

Részletesebben

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Nos, íme sok-sok

Részletesebben

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK 101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK www.recept.zug.hu Recept Klub Pizzatészta A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyő és puha! 10 dkg sima és 20 dkg grízes

Részletesebben

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL szakácskönyv Tényleg ennyi pénzt szánunk a kukába? Az Európai Unióban évente 89 millió tonna étel és élelmiszer végzi a szemetesben. A naponta közel 10 000 kamionnyi mennyiség

Részletesebben

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN A kukorica P KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN Szentlászló község Baranya megye északnyugati részén, a Dél-Zselicben fekszik, a 67-es fõút mentén, Szigetvár és Kaposvár között. 2006 óta itt mûködik az ország

Részletesebben

Képes szakácskönyv. dán ételekből

Képes szakácskönyv. dán ételekből Képes szakácskönyv dán ételekből Képes szakácskönyv dán ételekből Szerkesztő: Molnár Sándor A tanulmányúton résztvevő fiatalok: Volentér Ilona, Jakubács Gábor, Czaga István Tartalomjegyzék Dán királyi

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól A nyár sztár édessége kétségtelenül a fagylalt. Érdemes a mélyhûtõben tartani egy-két doboz házilag készített fagyit, ami nem csak önmagában

Részletesebben

Kreatív karácsonyi menük konyhatündéreknek

Kreatív karácsonyi menük konyhatündéreknek A recepteket írta: Ganter Klári hivatásos konyhatündér az otthoni főzés szakértője 9+1 Karácsonyi menü azoknak, akik szeretnek időt pénzt energiát spórolni, de nem engednek a kreativitásból 1 A karácsony

Részletesebben

Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából

Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából Fekete-erdı torta 250 g vaj, feldarabolva 1 evıkanál instant kávé 375 ml forró víz 200 g étcsokoládé, feldarabolva 300 g porcukor

Részletesebben

160 Mézes Édesség. Alma mézkéregben. Almás mézes süti. Almás sütemény a reggeli kávéhoz. Mézes Édességek www.mezbarlang.hu. 1.

160 Mézes Édesség. Alma mézkéregben. Almás mézes süti. Almás sütemény a reggeli kávéhoz. Mézes Édességek www.mezbarlang.hu. 1. 160 Mézes Édesség Alma mézkéregben Hozzávalók: 1/2 dl apróra vágott datolya, 1/2 dl méz, 2 evőkanál durvára darált (pekán/hikori) dió, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 dl Graham kenyérmorzsa (vagy zsemlemorzsa),

Részletesebben

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait.

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait. Gemenci ízek Előszó Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, vajon mi köze lehet egy erdõgazdaságnak a gasztronómiához? Nagyon is sok, hiszen a vadászó-halászó életmódjuk során már õseink is rengeteg

Részletesebben

Minden kedves olvasónak békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendôt kívánunk!

Minden kedves olvasónak békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendôt kívánunk! A Rászorulókat Támogatók Egyesületének hírlevele III. évfolyam, 3. szám EGY TÁL MELEG ÉTELT KARÁCSONYRA! A Rászorulókat Támogatók Egyesülete meleg ételosztást szervez rászorulóknak, hajléktalanoknak. Az

Részletesebben

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

A recepteket összegyűjti és a kiadványt szerkeszti: Vincze Andrea

A recepteket összegyűjti és a kiadványt szerkeszti: Vincze Andrea A szlovák nemzetiség hagyományos ételei a Körös-Maros régióban 0.01 verzió A recepteket összegyűjti és a kiadványt szerkeszti: Vincze Andrea Békés Megyei Könyvtár 2005 A kiadvány a Békés Megyei Könyvtár

Részletesebben

S ü t i k s ü t é s n é l k ü l

S ü t i k s ü t é s n é l k ü l 1. Kekszes krémes 1 cs. kocka alakú háztartási keksz, 1,5 cs. vaniliás pudingpor, 2 db tojás, 7 evıkanál cukor, 1 evıkanál liszt, 12.5 dkg margarine, 7,5 dl tej, fél csomag zselatin S ü t i k s ü t é s

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 2. Hét

Menü - 1800 kcal. 2. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF MOLNÁR FERENC CUKRÁSZ CHEF SZOLJÁR CSABA ÜZLETVEZETŐ 2009. Ropogós sajtkosárka, juhsajt habbal. Juhsajt hab: kg tejszín 0,30 juhsajt 0,10 fehérbors A tejszínt

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 4. Hét

Menü - 1800 kcal. 4. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával Libamáj Capuccino Bárányborda, sütőtökös derelyével Mák szuflé, meggy raguval Fácánpástétom, tormás

Részletesebben

A FARSANGI NÉPSZOKÁSOK (forgatókönyv)

A FARSANGI NÉPSZOKÁSOK (forgatókönyv) A FARSANGI NÉPSZOKÁSOK (forgatókönyv) 1. diák I. A farsang története A farsang január 06-tól, vízkereszttıl a Húsvétvasárnapot megelızı 40 napos böjt kezdetével, hamvazószerdával zárul. A farsang utolsó

Részletesebben

Babareceptek 6 hónapos kortól

Babareceptek 6 hónapos kortól Anyatejes spenót 2 marék spenótlevél (vagy 5-6 kis adag fagyasztott leveles spenót) 2 ek olívaolaj 2 ek kukoricaliszt 150 ml anyatej Jó- ha friss spenótból dolgozunk: a spenótot megmossuk, a levelek ereit

Részletesebben

Édesburgonyás túrós pogácsa

Édesburgonyás túrós pogácsa Tripla pizza Egy főzőműsorban láttam ezt a fajta formázást, és azonnal beleszerettem. Nem mintha nem lenne mindegy, hogy milyen a formája, viszont így kapásból háromféle pizzám lett : ) És ráadásul nagyon

Részletesebben

NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS

NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS Ma már nem is lehetne egyszerűbb a konyhában tökéletes eredményeket elérni, a Whirlpool új többfunkciós sütőjének köszönhetően, amely sokféle

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1 A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Klemi 202. 1 Tartalomjegyzék...1 Levesek...6 Fűszeres hideg paradicsomleves...6 Fűszeres paradicsomleves...6 Habart paradicsomleves...6 Hideg tejszínes paradicsomleves...6

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász 33 541 05 1000 00 00 Pék-cukrász Pék-cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász 33 541 05 1000 00 00 Pék-cukrász Pék-cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2013.március. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése: Papné Szabó Ibolya Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

10 gyors és olcsó szendvicskrém

10 gyors és olcsó szendvicskrém 10 gyors és olcsó szendvicskrém Miért készítsünk szendvicskrémet? Mert a házilag készített szendvicskrémek olcsók. Az újdonság élményét hozzák a készen vásárolt kenyérrevalók között. Új ízeket varázsolnak

Részletesebben

Vizes zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,00. Hosszú zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,03

Vizes zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,00. Hosszú zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,03 Vizes zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,00 Hosszú zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,03 Vágott zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,03 Nagy zsemle 82 g Vizes 27. táblázat 2.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Erdélyiné Kiss Rita. Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés

MUNKAANYAG. Erdélyiné Kiss Rita. Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés Erdélyiné Kiss Rita Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés A követelménymodul száma: 0536-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-032-30 SZELETEK

Részletesebben

MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VÁLL-KER KFT 6900 Makó, Návay Lajos tér 8. e-mail: vall-ker@vall-ker.hu; bemutatoterem@vall-ker.hu Tel : +36 62 511 040 Fax: +36 62 212 806 Mobil: +36 30 3757434

Részletesebben

A B S O R I C E F E H É R J E P O R RECEPTKÖNYV S Ó S

A B S O R I C E F E H É R J E P O R RECEPTKÖNYV S Ó S ABSORICE FEHÉRJEPOR RECEPTKÖNYV S Ó S TARTALOM 1. Fehérjés pizza 2. Pulykafasírt 3. Kecskesajt szuflé 4. Quiche 5. Sós mugcake 6. Rost dús galuska 7. Sárgaborsó főzelék 8. Brokkoli krémleves 9. Krumplikrokett

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 207. könyv Tiramisu receptek

A Drótpostagalamb recepttára 207. könyv Tiramisu receptek A Drótpostagalamb recepttára 207. könyv Klemi 207. 1 Tartalomjegyzék A Drótpostagalamb recepttára...1 207. könyv...1...1 Tartalomjegyzék...2 Receptek...3 Ananászos tiramisu......3 Epres tiramisu (Lajos

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben

Lırinc Istvánné (Borsós Judit) Nagyrábéi ízek. Ahogy elıdeinktıl tanultuk

Lırinc Istvánné (Borsós Judit) Nagyrábéi ízek. Ahogy elıdeinktıl tanultuk Lırinc Istvánné (Borsós Judit) Nagyrábéi ízek Ahogy elıdeinktıl tanultuk Az ételek leírásában, győjtésében segítettek: Bereczky Antalné (Nagy Lili), Nemes Imréné (Gyenge Irén), Bagdiné Jakab Mária,Gyenge

Részletesebben

Menü - 1500 kcal. 3. Hét

Menü - 1500 kcal. 3. Hét Menü - 1500 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1500 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-25%-a, ami 75-93 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 50 grammnak

Részletesebben

GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL

GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL - 2. évfolyam 2. szám - 2011. február TÖBB MINT 50 r e c e p t K É S Z Ü L Ü N K A V A L E N T I N N A P R A! TARTALOMJEGYZÉK Február Még javában tart a farsang, és néhány

Részletesebben

Bab gulyás szürkemarhából

Bab gulyás szürkemarhából Bab gulyás szürkemarhából 35 dkg szürkemarha lábszár 5 dkg zsiradék 20 dkg fejtett bab 7,5 dkg vöröshagyma 10 dkg sárgarépa 5 dkg zellergumó 7,5 dkg burgonya 1 db paradicsom Fél tv paprika Fél hegyes erős

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 394. könyv

A Drótpostagalamb recepttára 394. könyv A Drótpostagalamb recepttára 394. könyv Ehetı és iható virágok Receptek Az ehetı virágok divatja meglehetısen új kelető. Ez a hóbort mintegy húsz éve született Ázsiában, s a világot járó európai szakácsok

Részletesebben

Világimanap 2010. Kamerun Receptek

Világimanap 2010. Kamerun Receptek Világimanap 2010. Kamerun Receptek Banánkenyér 1-3/4 csésze liszt 1 csésze cukor 1 tk. szódabikarbóna 2 felvert tojás 1 tk. sütıpor 3 közepesen érett banán pürévé nyomva 2 evıkanál margarin csipet só Elkészítés:

Részletesebben

desszertek Karácsonyi Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie

desszertek Karácsonyi Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie Karácsonyi desszertek Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie 1 Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val és tökmaggal Gombóc 250 g burgonya 75 g finomliszt 15 g zsír 1

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10.

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I.

Részletesebben

ÜREGI ÉVA. ól enni! DIÉTÁS RECEPTEK

ÜREGI ÉVA. ól enni! DIÉTÁS RECEPTEK ÜREGI ÉVA J ól enni! DIÉTÁS RECEPTEK Üregi Éva Pallas Antikvárium Kft., 2005 Minden jogot fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a nyilvános elõadás, a rádió- és televízióadás, valamint a fordítás jogát,

Részletesebben

33 541 05 1000 00 00 Pék-cukrász Pék-cukrász

33 541 05 1000 00 00 Pék-cukrász Pék-cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

Sajtos ételek szakácskönyve

Sajtos ételek szakácskönyve Sajtos ételek szakácskönyve Tartalomjegyzék A LEGJOBB RECEPTEK...8 Almás sajtpuding...8 Apuka krumplilevese...8 Becsei sajtos kifli...8 Csirke Pannónia módra...9 Csirkemell bazsalikomos sült paradicsommal...9

Részletesebben

DUOSO modell: BG-F-2313

DUOSO modell: BG-F-2313 DUOSO modell: BG-F-2313 Használati útmutató HU Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Üzembe helyezés előtt olvassa el a használati útmutatót, és őrizze meg későbbi áttekintésre is.

Részletesebben

Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről...

Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről... 1 Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről... A projekt folyamán mi kaptuk feladatul a Kulturális tudatosság kompetencia fejlesztését. A gyakorlatok között őseink táplálkozásával,

Részletesebben

Gasztronómiai lexikon

Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon... 1 A la Carte... 3 Abálás... 3 Adagolás... 3 Al dente... 3 Angolos bundázás... 3 Angolos-ra (rare) sütés... 3 Aszpik... 3 Átforralás... 3 Áttörés... 3 Bain-marie...

Részletesebben

83 mézes recept. az egészség megőrzésére

83 mézes recept. az egészség megőrzésére 83 mézes recept az egészség megőrzésére Az ásványianyag-szükséglet kielégítését segítő receptek Zöldségkoktél Hozzávalók 2 adaghoz: 1/4 l vegyes zöldséglé 200 g zsíros joghurt néhány csepp cinomlé só,

Részletesebben

Ebéd. a szabadban. Az év első piknikje. menüett piknik

Ebéd. a szabadban. Az év első piknikje. menüett piknik menüett piknik Ebéd a szabadban Az év első piknikje Ki ne akarná egy kicsit süttetni magát az első kellemes tavaszi hétvégén? Bringára vagy autóra, mindenesetre kalandra fel, bátran vágjunk neki a pikniknek!

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 12. szám, 2006. december

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 12. szám, 2006. december Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom A burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát karikára vágjuk,

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 1. Hét

Menü - 1800 kcal. 1. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

COUNTRY GRILL CG Szabadtéri grillezı készülék

COUNTRY GRILL CG Szabadtéri grillezı készülék Használati útmutató COUNTRY GRILL CG Szabadtéri grillezı készülék TISZTELT VÁRÁSRLÓNK! Az SVT-WAMSLER Háztartástechnikai Rt. megköszöni Önnek, hogy termékét vásárolta. Az Ön által választott grillezı készülék

Részletesebben

Omlós tészta készítése, gyúrással

Omlós tészta készítése, gyúrással Papné Szabó Ibolya Omlós tészta készítése, gyúrással A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-014-30

Részletesebben

Gasztrobloggerek KONYHÁJÁBÓL - 1. évfolyam 2. szám - 2010. április. kora tavaszi recept

Gasztrobloggerek KONYHÁJÁBÓL - 1. évfolyam 2. szám - 2010. április. kora tavaszi recept Gasztrobloggerek KONYHÁJÁBÓL - 1. évfolyam 2. szám - 2010. április TÖBB MINT 40 kora tavaszi recept Készíts RECEPTJEINKBŐL meglepetést anyák napjára! TARTALOMJEGYZÉK Hideg-meleg előételek, büféasztal Tojásos

Részletesebben

ősziesen Az ősz ízei 8 receptben. Friss tészták sokoldalúan felhasználható egyszerűen elkészíthető Friss gondolat. Finomat ad.

ősziesen Az ősz ízei 8 receptben. Friss tészták sokoldalúan felhasználható egyszerűen elkészíthető Friss gondolat. Finomat ad. Szívélyesen ősziesen okosan Az ősz ízei 8 receptben. Friss tészták sokoldalúan felhasználható egyszerűen elkészíthető Friss gondolat. Finomat ad. Minden megérett a kulinaris Elvezetekre Üdvözöljük az év

Részletesebben

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Nálunk a családban egy jó ideje már szinte hagyomány lett a gnocchi (és egyéb olasz tésztaételek) készítése. Sajnos én csak havonta egyszer, egy hétvége erejéig tudom

Részletesebben

Háztartási olajsüt k

Háztartási olajsüt k Háztartási olajsüt k STEBA DF 220 és DF 170 Használati útmutató és jótállási jegy Az Európai Unióban forgalomba hozza: STEBA GmbH & Co KG Pointstr.2. D-96129 Strullendorf Magyarországon forgalomba hozza:

Részletesebben

írtét és összeállítottét: H Az ételeket készítették: B Fotó: LEFOTO STÚDIÓ H A kötetet tervezte:

írtét és összeállítottét: H Az ételeket készítették: B Fotó: LEFOTO STÚDIÓ H A kötetet tervezte: írtét és összeállítottét: HARGITAI GYÖRGY H Az ételeket készítették: HARGITAI GYÖRGY ÉS HUNYADDOBRAI CSABA B Fotó: LEFOTO STÚDIÓ H A kötetet tervezte: PRINCZ MIHÁLY A könyv megjelenését támogatta az Agrana

Részletesebben

tészták 84 primi tészták

tészták 84 primi tészták tészták Mi a csudát lehet elmondani a tésztáról? Bár ha kíváncsi vagy az igazságra, amikor az elázott, ragacsos, unalmas tészták után az olasz otthonokban használatos alapanyagokból és felszereléssel valóban

Részletesebben

klemi-recepttar@uze.net Diétás ételek - Orvosaink diétája

klemi-recepttar@uze.net Diétás ételek - Orvosaink diétája klemi-recepttar@uze.net Diétás ételek - Orvosaink diétája Zöldborsóleves Tartalomjegyzék Diétás ételek - Orvosaink diétája... 1 Tartalomjegyzék...2 SALÁTÁK ÉS EGYÉB ZÖLDSÉGES ÉTELEK...4 Babsaláta...4 Csirkeragu

Részletesebben

Süteményes receptek 1920 körüli időből

Süteményes receptek 1920 körüli időből Süteményes receptek 1920 körüli időből...3 A torták és sütemények díszítéséről...3 Mignonok készítése...5 Torták és mignonok bevonására szolgáló mázak...5 Fehér cukormáz hideg úton...5 Fehér cukormáz meleg

Részletesebben

A látássérültek is láthatnak! Zeneiskola. Alkimista mikroba. kishírek

A látássérültek is láthatnak! Zeneiskola. Alkimista mikroba. kishírek kishírek A látássérültek is láthatnak! Elképesztő, az egész emberiség számára jelentős fejlesztést készített a Second Sight Medical Products vállalat. A cég által elkészített 60 elektródából és egy minikamerával

Részletesebben

Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium HAGYOMÁNYOK RÉGIÓK ÍZEK Hagyományok Ízek Régiók Magyarország hagyományos és tájjellegû mezôgazdasági és élelmiszer-ipari termékeinek gyûjteménye Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerek

Részletesebben

Rendelés: Nestlé Professional 1534 Budapest, Pf. 789. Tel.: (1) 224-1379 Fax: (1) 224-1395 e-mail: nestleprofessional@hu.nestle.

Rendelés: Nestlé Professional 1534 Budapest, Pf. 789. Tel.: (1) 224-1379 Fax: (1) 224-1395 e-mail: nestleprofessional@hu.nestle. Rendelés: Nestlé Professional 5 Budapest, Pf. 789. Tel.: () 22-79 Fax: () 22-95 e-mail: nestleprofessional@hu.nestle.com www.nestleprofessional.hu Sajtleves baconnal Hozzávalók 0 személyre: cikkszám: 2700,

Részletesebben

Sonkakészítő hőmérővel. *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866

Sonkakészítő hőmérővel. *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866 Sonkakészítő hőmérővel *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866 Jelmagyarázat www.tescoma.com/video/420866 PRESTO sonkakészítő hőmérővel Tulajdonságok A PRESTO sonkakészítő kiváló eszköz a házi

Részletesebben

Az ősz ízei. 2015. szeptember 7. október 4. (37-40. hetek)

Az ősz ízei. 2015. szeptember 7. október 4. (37-40. hetek) Az ősz ízei 2015. szeptember 7. október 4. (37-40. hetek) Vendéglátóknak, 37-40. hetek ELŐJEGYZÉSI AJÁNDÉK Új Hullám Vajtartó 40 000 Ft-os Parti Lélegző Kamra Hagymafélékhez 3 L Vendéglátói ajánlat 40

Részletesebben

Mini Torta Gyűjtemény

Mini Torta Gyűjtemény Mini Torta Gyűjtemény Összegyűjtőtte: Szűcs Szilvia Mindenki életében vannak jeles napok mint például a születésnapok, keresztelők, évfordulók, esküvők, amikor az ünnepi asztalra az étkezés lezárásaként

Részletesebben

GESZTENYELISZT KÓKUSZLISZT

GESZTENYELISZT KÓKUSZLISZT GESZTENYELISZT A gesztenyeliszt régebben egy alapvető élelmiszer volt a Földközi-tenger népessége körében. Manapság egy jó, gluténmentes alternatíva a búza és a gabonaallergiások számára. A múltban a gesztenyelisztet

Részletesebben