4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Gyakorlati jegy.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Gyakorlati jegy."

Átírás

1 Kötelező tantárgyak TANTÁRGYLEÍRÁS Informatika AIB1001 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Nagy Mihály főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja MI A hallgató az alapszintről elindulva sajátítsa el a minimális informatikai és számítógép kezelési alapismereteket, szerezzen jártasságot néhány gyakran használt felhasználói program alkalmazásában. Információtechnológiai alapismeretek. Operációs rendszerek, a Windows és a Linux. Számítógép hálózatok. Az Internet. Elektronikus levelezés. Szövegszerkesztési alapismeretek és prezentációkészítés. Táblázatkezelés. Adatbázis-kezelés alapjai. A gyakorlati foglalkozásokon feladatlapok feldolgozása történik, illetve egy vázlatosan megfogalmazott feladat (pl. adott témában prezentációkészítés) önálló, kreatív megvalósítása. Az órák látogatása kötelező. Gyakorlati jegy. Három számonkérő feladat várható és ezek átlaga adja a félévi jegyet. Egy-egy feladat a felhasználói programok foglalkozásokon begyakorolt alapismereteit összegzi, vagy önállóan kell elkészíteni egy dokumentumot adott elvárások szerint. segédanyagok 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Bártfai Barnabás: Hogyan használjam? (8. kiadás) BBS-Info Kft., Budapest, Iszáj-Kató-Nagy: Számítástechnika: Az alapoktól az Internetig. Bessenyei György Könyvkiadó, Nyíregyháza, Kovácsné-Nagy-Ozsváth: Office XP. Computerbooks Kft., Budapest, Lengyel Veronika: Az Internet világa. Computerbooks Kft., Budapest, 1995.

2 Filozófiatörténet AIB1002 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Trembeczki István PhD, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja FT A tantárgy célja a hallgatók filozófiai szemléletének kialakítása és filozófiai tartalmú gondolkodásának megalapozása. A hallgatók ismerkedjenek meg a filozófiatörténet legfontosabb irányzataival, képviselőivel és problémafelvetéseivel a klasszikus görögségtől a XIX. század végéig. A kurzus részét képezik továbbá azok az általános filozófiai problémák is, amelyek összefüggésben vannak a mindennapi élet kérdéseivel. A kurzus elvégzése során a hallgatók megismerkednek a filozófiatörténet klasszikus szövegeivel, és elsajátítják azok önálló értelmezését. Ezen kívül legyen lehetőségük arra, hogy esetlegesen a kurzuson szerzett teoretikus ismereteket a saját személyes életükben is alkotó módon használhassák fel. Kollokvium Szóbeli vizsga segédanyagok 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Fürst, Maria: Bevezetés a filozófiába. Ikon Kiadó, Budapest, Gilson, Etienne: A középkori filozófia szelleme. Paulus Hungarus-Kairosz, Budapest, Hársing László: Filozófia gondolkodás Thalésztól Gadamerig. Bíbor Kiadó, Miskolc, Stead, Christopher: Filozófia a keresztény ókorban. Osiris Kiadó, Budapest, Steiger Kornél (szerk.): Bevezetés a filozófiába. Szöveggyűjtemény. Holnap Kiadó, Budapest, 2002.

3 Kommunikáció AIB1003 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2 +0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Ferenc főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja MY A hallgatókat megismertesse a kommunikáció elemi módszereivel, a hatékony kommunikáció formáival. A tantárgy célja a kommunikáció alapfogalmainak, fajtáinak, rendszerének megismertetése. A kommunikáció fogalma, kutatásának története; kommunikációs modellek; a kommunikáció mint jelműködés; az emberi és az állati kommunikáció; a metakommunikáció; a nem verbális kommunikáció; a verbális kommunikáció; az akusztikai és a vizuális csatorna; a kommunikációs alaphelyzetek; a kommunikáció zavarai. : : vizsgajegy : írásbeli, szóbeli segédanyagok: szakirodalom, internet, multimédiás eszközök, segédanyag 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Allan Pease: Testbeszéd. Gondolatolvasás gesztusokból. Park Könyvkiadó. Budapest, Fercsik Erzsébet Raátz Judit: Kommunikáció szóban és írásban. Korona Nova Kiadó. Budapest, H. Varga Gyula: Kommunikációs ismeretek. Hungarosse Kiadó. Budapest, Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Kossuth Kiadó. Budapest, Terestyéni Tamás: Kommunikációelmélet. A testbeszédtől az internetig. Akti-Typotex. Budapest, 2006.

4 Könyvtárismeret AIB1009 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Tóthné dr. Bordé Katalin PhD, könyvtáros Tantárgyfelelős tanszék kódja MI : A bölcsész szakos hallgatók képesítési követelményeinek megfelelően a tárgy keretén belül a hallgatók megismerkednek a könyvtárak használati alapismereteivel, a korszerű információhordozókkal és az információ visszakeresés lehetőségeivel, valamint a diplomakészítés technikájával. : A könyvtári gyűjtőkör. Dokumentumtípusok. A katalógusok fajtái. A könyvtári szolgáltatások. Az egyes tudományok nyomtatott és elektronikus információforrásai. Az információ visszakeresés módszerei. Az Internet által kínált lehetőségek. Számítógépes adatbázisok. Kutatásmódszertani alapismeretek. A hivatkozás módjai. A szakdolgozat elkészítésének lépései, formai és tartalmi követelményei. : Információ visszakeresési feladatok megoldása és beadása írásban. Irodalomjegyzékek készítése egy megadott kutatási témában. Hivatkozási gyakorlatok végzése. : Az elméleti ismeretek elsajátításának ellenőrzése évközben egy zárthelyi dolgozat írásával történik. A gyakorlati tudnivalók elsajátításának ellenőrzése évközben három írásban beadandó feladat megoldásával történik. Összesen négy félévközi jegy szerezhető. A félév lezárása A félévközi jegyek és a félévet záró kollokvium eredménye alapján. segédanyagok: A Központi Könyvtár katalógusai, tájékoztató apparátusa és felhasználói termináljain található könyvtári programok. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db.) Horváth Tibor Papp István: Könyvtárosok kézikönyve, 1 5. Bp.: Osiris, Balázs Sándor: Az információk használata, hasznosítása és haszna. Bp.: OMIKK, Majoros Pál: Kutatásmódszertan avagy: Hogyan írjunk könnyen, gyorsan jó diplomamunkát? Bp., Voit Pál. A diploma-készítés módszertana. Tatabánya, 2004.

5 Társadalmi ismeretek AIB1010 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Óraszám 2+0 Követelmény Kollokvium - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Aszalós Éva főiskolai docens Tanszék kódja TR : A hallgatók ismerjék meg a társadalom és a hatalom viszonyát. Alapvető célkitűzésünk, hogy a rendszerváltozástól nyomon kövessék a társadalom fontosabb jellemzőit: rétegződését, mobilitását és negatív jelenségeit. E mellett bemutatásra kerül a politikai intézményrendszer szerkezete és működése, illetve a civil társadalom is. A korszerű társadalmi ismeretek nyelvi fogalmi rendszerét és a hallgatók kifejező készségének fejlesztését is fontosnak tartjuk. : A magyar társadalom rétegződése és mobilitása 1945-től napjainkig. A társadalmi szolidaritás rendszere: szociálpolitika napjainkban. A gazdaság jellemzői 1990 után. Az alkotmány megismerése és értelmezése. Az Alkotmánybíróság feladata és működése. A demokratikus intézményrendszer pillérei napjainkban: pártok és parlament illetve kormány és önkormányzatok. A civil társadalom jellemzői. Magyarország az Európai Unióban. : - 4. A megszerzett ismeretek értékelése: kollokvium : írásbeli segédanyagok: Társadalomismeret (szerk.: Albert József) Möbius Kiadó, Nyíregyháza, Kötelező, ajánlott irodalom Bőhm Antal: A XX. századi magyar társadalom. Korona Kiadó Bp., Bayer József Jávor István Utasi József: Társadalomismeret, Dinasztia Kiadó Bp., Mi a politika? Bevezetés a politika világába. Szerkesztette: Gyurgyák János. Osiris Kiadó. Bp., , Magyar társadalomtörténeti olvasókönyv 1944-től napjainkig. Válogatta és szerkesztette: Valuch Tibor. Osiris Kiadó Bp., ,

6 Bevezetés az irodalomtudományba AIB1020 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja MY A tantárgy megismerteti a hallgatókat az irodalomtudomány történetileg változó fogalmával, elméletével és alapvető módszereivel. Képet ad a diszciplína főbb ágairól, érinti az irodalomtörténet, az irodalomtörténet-írás és az irodalomelmélet problémaköreit, egymáshoz való viszonyát. Gondot fordít az alapvető textológiai, filológiai, poétikai ismeretek átadására, nem hagyva figyelmen kívül a könyv- és folyóirat-kiadás, az irodalomkritika, a verstan, valamint az irodalmi kánon- és kultuszképződés kérdéskörét sem. : : vizsgajegy : írásbeli, szóbeli segédanyagok: szakirodalom, internet, multimédiás eszközök. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Bókay Antal: Irodalomtudomány a modern és posztmodern korban. Osiris Kiadó. Budapest, Hima Gabriella: Az irodalomtudomány jelenkori irányzatai. Eötvös Kiadó. Budapest, Rohonyi Zoltán (szerk.): Irodalmi kánon és kanonizáció. Osiris Kiadó. Budapest, Szili József: Az irodalomfogalmak rendszere. Akadémiai Könyvkiadó. Budapest, Szili József: A poétikai műnemek interkulturális elmélete. Akadémiai Könyvkiadó. Budapest, 1997.

7 Bevezetés a nyelvtudományba AIB1021 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Peténé dr. Csige Katalin főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja OR A hallgatók ismerjék meg a nyelvtudomány legfontosabb kérdéseit, alapfogalmait, ágazatainak feladatait, a nyelvrokonság tudományos értelmezését. A nyelv alapvető funkcióinak elemzése. A nyelv és a beszéd sajátosságának feltárása. Az írott és a beszélt nyelv különbségei, és azonos funkciói. A szemantika alapfogalmai. A frazeológia és parömiologia mint a világ nyelvi képének tükrözője. A világ nyelvei, a nyelvcsaládok jellemző vonásai. Az indoeurópai nyelvek kutatása és a nyelvtudomány fejlődése, szakaszai. A hallgatók folyamatosan tanulmányozzák az ajánlott irodalmat. Szerezzenek a vizsgált témakörben önálló ismereteket. A hallgatók ismeretszerzéséről folyamatos tájékozódás. Zárthelyi dolgozatok segítségével visszajelzés szerzése a hallgatók tevékenységéről. Félév végi kollokvium. A hallgatók dialektikus nyelvszemléletére, a lényeg kiemelésére alkalmat biztosító feladatok adása. A nyert információ motiváló hatásának biztosítása. segédanyagok A hazai és nemzetközi szakirodalom, amit a főiskola könyvtárának igen gazdag anyaga biztosít: könyvek, folyóiratok, konferenciakötetek. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Horányi Özséb: Kommunikáció I-II.. Budapest: General Press Kiadó, Crystal, David: A nyelv enciklopédiája. Budapest: Osiris, Cs. Jónás Erzsébet: Ismerkedjük a szemiotikával! Nyíregyháza: Krúdy Kiadó, Kiefer Ferenc: Jelentéselmélet. Budapest: Corvina, Kiss Jenő: Társadalom és nyelvhasználat. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, 2002.

8 Nyelvi ismeretek I. Nyelv és stílusgyakorlat I. NEB1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+3 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Riskó Enikő PhD adjunktus A nyelvi alapozó szakasz általános célja a lexikális és kommunikatív nyelvismeret elmélyítése, valamint a hallgatók felkészítése az idegen nyelven folyó előadások megértésére. A tantárgyi elem magában foglalja az adott hétköznapi társalgási témakörök szókincsének elsajátítását 1. család, családi kapcsolatok, 2. lakás, lakáshelyzet, a lakás felszerelése 3. tanulás, iskolarendszer, tanulási módszerek - valamint írott vagy hangosított szövegek olvasás, illetve hallás utáni megértését. Nagy szerepet kapnak az írásbeli és szóbeli kommunikációs gyakorlatok, a beszédkészség fejlesztése (érvelés szóban, gyakorlatok referátum tartásához). A szemináriumok látogatása kötelező. A megengedett hiányzások száma a kontakt óraszám háromszorosa. Elmaradt zárthelyi dolgozat csak abban az esetben pótolható, ha a hallgató hivatalosan tudja igazolni (pl. orvosi igazolás) a hiányzást. A tantárgyi elem gyakorlati jegy megszerzésével zárul. A gyakorlati jegy magában foglalja a zárthelyi dolgozatok, a félév végi beszámoló, a szódolgozatok, valamint az órai munka (beleértve a házi feladatok rendszeres elkészítését) eredményét. A gyakorlati jegy a félév során megszerzett érdemjegyek átlagából születik meg. segédanyagok 1. Deutsche Welle- Radio Transkription. Blickpunkt Europa. (Hangkazetta). Köln, 1994, Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Kiss Judit - Papp László - Csatlós Judit: Lerne gerne Deutsch! 1-2. Panoráma Nyelvstúdió. Debrecen, Péntek Békési: Német szóbeli nyelvvizsgafeladatok. Székesfehérvár, Eichheim. H/Storch G.: Mit Erfolg zum Zertifikat Deutsch. Klett Verlag:Stuttgart, 2000.

9 Nyelvi ismeretek II. Nyelv és stílusgyakorlat II. NEB1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+3 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Riskó Enikő PhD adjunktus A nyelv- és stílusgyakorlat órák célja az előző félévben megszerzett nyelvi készségek és alapvető lexikai, stilisztikai ismeretek továbbfejlesztése. Folytatja a Nyelv- és stílusgyakorlat I. tanegységgel megkezdett tantárgy témaköreinek feldolgozását: 1. bevásárlás, 2. étkezés, egészséges táplálkozás, 3. szolgáltatások. Magában foglalja az adott társalgási témakörök szókincsének elsajátítását, valamint írott vagy hangosított szövegek olvasás, illetve hallás utáni megértését. Nagy szerepet kapnak az írásbeli és szóbeli kommunikációs gyakorlatok, a beszédkészség fejlesztése (érvelés szóban, gyakorlatok referátum tartásához). A tantárgyi elem gyakorlati jegy megszerzésével zárul. A szemináriumok látogatása kötelező. A megengedett hiányzások száma a kontakt óraszám háromszorosa. Elmaradt zárthelyi dolgozat csak abban az esetben pótolható, ha a hallgató hivatalosan tudja igazolni (pl. orvosi igazolás) a hiányzást. A tantárgyi elem gyakorlati jegy megszerzésével zárul. A gyakorlati jegy magában foglalja a zárthelyi dolgozatok, a félév végi beszámoló, a szódolgozatok, valamint az órai munka (beleértve a házi feladatok rendszeres elkészítését) eredményét. A gyakorlati jegy a félév során megszerzett érdemjegyek átlagából születik meg. segédanyagok Német nyelvű folyóiratok, számítógépes programok, internetes honlapok. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Kiss Judit - Papp László - Csatlós Judit: Lerne gerne Deutsch! 1-2. Panoráma Nyelvstúdió. Debrecen, Péntek Békési: Német szóbeli nyelvvizsgafeladatok. Székesfehérvár, 1999.

10 Nyelvi ismeretek III. Nyelv és stílusgyakorlat III. NEB1003 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+3 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Riskó Enikő PhD adjunktus A nyelv- és stílusgyakorlat órák célja az előző félévben megszerzett nyelvi készségek és alapvető lexikai, stilisztikai ismeretek továbbfejlesztése. A tanegység folytatja a Nyelv- és stílusgyakorlat I-II.-ben megkezdett témakörök feldolgozását. Továbbra is cél a szókincs tematikus bővítése meghatározott témakörökön belül. A félév során három témakörben folytatunk komplex feldolgozást: 1. egészség, egészséges életmód, 2. sport, extrém sportok, élsport, 3. környezetünk, környezetvédelem. A szeminárium szem előtt tartja a fogalmazási készség fejlesztését, egy témakör kifejtésének, idegen nyelvi előadásának képességét és a nyelvi készségek alakítását. A szemináriumok látogatása kötelező. A megengedett hiányzások száma a kontakt óraszám háromszorosa. Elmaradt zárthelyi dolgozat csak abban az esetben pótolható, ha a hallgató hivatalosan tudja igazolni (pl. orvosi igazolás) a hiányzást. A tantárgyi elem gyakorlati jegy megszerzésével zárul. A gyakorlati jegy magában foglalja a zárthelyi dolgozatok, a félév végi beszámoló, a szódolgozatok, valamint az órai munka (beleértve a házi feladatok rendszeres elkészítését) eredményét. A gyakorlati jegy a félév során megszerzett érdemjegyek átlagából születik meg. segédanyagok Német nyelvű folyóiratok, számítógépes programok, internetes honlapok. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Kiss Judit - Papp László - Csatlós Judit: Lerne gerne Deutsch! 1-2. Panoráma Nyelvstúdió. Debrecen, Péntek Békési: Német szóbeli nyelvvizsgafeladatok. Székesfehérvár, Hasenkamp, Günter: Leselandschaften. Verlag für Deutsch: Ismaning/München, 2000.

11 Nyelvi ismeretek IV. Nyelv és stílusgyakorlat IV. NEB1004 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr.Riskó Enikő PhD adjunktus A szemináriumi feladatokon kívül szintetizáló szerepet is kap a tárgy, amennyiben hozzásegíti a hallgatót az alapvizsga letételéhez, amely vizsga számon kéri a többféle nyelvi készségeket fejlesztő egymásra épülő tanegységeket. A tanegység folytatja a Nyelv- és stílusgyakorlat III.-at és ebben a félévben lezárja a négy tanegységből álló összefüggő tárgyat. A tantárgy e félévi témakörei: 1. Utazás, a német nyelvű országok, 2. Szabadidő, annak tartalmas eltöltése; 3. Közlekedés, közlekedési eszközök, a közlekedései szabályok és betartásuk. A munkaformák közül hangsúlyozottabb szerepet kapnak az esszészerű feladatok és a társalgás. A szemináriumok látogatása kötelező. A megengedett hiányzások száma a kontakt óraszám háromszorosa. Elmaradt zárthelyi dolgozat csak abban az esetben pótolható, ha a hallgató hivatalosan tudja igazolni (pl. orvosi igazolás) a hiányzást. A tantárgyi elem gyakorlati jegy megszerzésével zárul. A gyakorlati jegy magában foglalja a zárthelyi dolgozatok, a félév végi beszámoló, a szódolgozatok, valamint az órai munka (beleértve a házi feladatok rendszeres elkészítését) eredményét. A gyakorlati jegy a félév során megszerzett érdemjegyek átlagából születik meg. segédanyagok Német nyelvű folyóiratok, számítógépes programok, internetes honlapok. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Kiss Judit - Papp László - Csatlós Judit: Lerne gerne Deutsch! 1-2. Panoráma Nyelvstúdió. Debrecen, Péntek Bernadett, Gárvány Hajnalka, Marcus Hammerstein: Szóbeli témakörök és szituációk a német középszintű érettségire és a nemzetközi nyelvvizsgákra Győr:Nordwest Eichheim. H/Storch G.: Mit Erfolg zum Zertifikat Deutsch. Klett Verlag:Stuttgart, 2000

12 Nyelvi ismeretek V. Szövegértés (Hallás utáni) NEB1005 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Csiky Nándor PhD adjunktus A szeminárium célja az idegennyelvű hallott szöveg megértésének fejlesztése, különböző szövegtípusokhoz tartozó szövegek hallás utáni szelektív/részletes vagy globális megértése és a hallottak alkalmazása. A szeminárium lehetőséget nyújt mindhárom megértési típus gyakorlására autentikus szövegek segítségével. A szemináriumok látogatása kötelező. A megengedett hiányzások száma a kontakt óraszám háromszorosa. Elmaradt zárthelyi dolgozat csak abban az esetben pótolható, ha a hallgató hivatalosan tudja igazolni (pl. orvosi igazolás) a hiányzást. A gyakorlati jegy megszerzéséhez a zárthelyi dolgozatok legalább 60%-os teljesítése szükséges. A tantárgyi elem gyakorlati jegy megszerzésével zárul. A gyakorlati jegy magában foglalja a zárthelyi dolgozatok, az órai munka (beleértve a házi feladatok rendszeres elkészítését) eredményét. segédanyagok Német nyelvű hangkazetták, letölthető irodalmi szövegek, videofilmek. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Eichheim H/Storch G.: Mit Erfolg zum Zertifikat Deutsch. Klett Verlag:Stuttgart Deutsche Welle- Radio Transkription. Blickpunkt Europa. Köln

13 Nyelvi ismeretek VI. Írott szöveg értése NEB1006 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Csiky Nándor PhD adjunktus A szeminárium célja az olvasás és megértés készségének általános fejlesztése, különböző szövegtípushoz tartozó szövegek megértése, az olvasottak alkalmazása, továbbfejlesztése, újrafogalmazása, beillesztése korábbi tudáskeretbe. A szeminárium célja az idegennyelvű írott szöveg megértésének fejlesztése, különböző szövegtípusokhoz tartozó szövegek szelektív/részletes vagy globális megértése és az olvasottak alkalmazása. A szemináriumok látogatása kötelező. A megengedett hiányzások száma a kontakt óraszám háromszorosa. Elmaradt zárthelyi dolgozat csak abban az esetben pótolható, ha a hallgató hivatalosan tudja igazolni (pl. orvosi igazolás) a hiányzást. A gyakorlati jegy megszerzéséhez a zárthelyi dolgozatok legalább 60%-os teljesítése szükséges A gyakorlati jegy a félév során megszerzett érdemjegyek átlagából születik meg. segédanyagok Német nyelvű folyóiratok, prospektusok, a különböző szövegtípusoknak megfelelő szövegek 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Eichheim H/Storch G.: Mit Erfolg zum Zertifikat Deutsch. Klett Verlag:Stuttgart Kiss Judit/Papp László: Lerne gerne Deutsch 2. Panoráma Nyelvstúdió:Debrecen 2001

14 Nyelvi ismeretek VII. Szövegalkotás NEB1007 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Csiky Nándor PhD adjunktus : A fogalmazási készség elmélyítése magyar és német nyelven, a különböző szövegfajták konvencióinak megismerése és gyakorlása. A hallgatók a következő szövegfajták elkészítését gyakorolják: Önéletrajz, pályázat, kérelem, köszönetnyilvánítás, kérvény, panasz, üzleti levél, irodalmi formák (mese, fabula, elbeszélés). A hallgatóknak különböző írásműveket kell a félév során beadniuk, illetve egy dolgozatot kell írniuk. zárthelyi Az írásbeli számonkérések és a zárthelyi dolgozat alapján gyakorlati jegyet szereznek a hallgatók. A jegyek egyszerű átlagszámítással keletkeznek, 6 tizedtől felfelé kerekítünk. segédanyagok: Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Szikszainé Nagy Irma: Szövegértés, szövegelemzés, szövegalkotás. Szövegtani gyakorlatok. Budatest, Osiris, Jav. Kiadás. 2. Böth, W.: Bewußter schreiben: Prozessorientierte Aufsatzdidaktik. Ffm: Diesterweg, Praxis Deutsch Schneider, W.: Deutsch für Kenner. Die neue Stilkunde. Hamburg, Gruner + Jahr, 1986

15 Nyelvészeti ismeretek I. Gyakorlati német nyelvtan I. NEB1008 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Csiky Nándor PhD adjunktus A tantárgyi elem célja a hallgatók nyelvtani ismereteinek továbbfejlesztése és a hallgatók felkészítése a nyelvi alapvizsgára, különös tekintettel az írásbeli vizsgarész nyelvtan részfeladatára. Ezen kívül a tantárgyi elem alapozó tárgyként szolgál a Német leíró nyelvtan szem. I. és II. tárgyakhoz. Témakörök: Az igék ragozása kijelentő mód jelen, elbeszélő múlt és befejezett múlt időben, az igék vonzata, a visszaható igék, a főnevek ragozása, a melléknevek ragozása, a számnév. A félév során folyamatos szóbeli és írásbeli számonkérés zajlik. Ezen kívül a témakörök után zárthelyi dolgozatok írására kerül sor. A megszerzett ismeretek értékelése az írásbeli és a szóbeli számonkérések, valamint a zárthelyi dolgozatok eredményei alapján történik. A megszerzett írásbeli és szóbeli jegyek átlaga alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok - 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Dreyer, Hilke & Schmitt, Richard: Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik. Neubearbeitung. Ismaning: Hueber Hall, Karin & Scheiner, Barbara: Übungsgrammatik DaF für Fortgeschrittene. Ismaning: Hueber Földeak, Hans: Sag s besser! Teil 1 und 2. Ismaning: Hueber Schmitt, Richard: Weg mit den typischen Fehlern! Teil 1 und 2. Ismaning: Hueber Bassola, Péter: Német nyelvtan és gyakorlatok 18 fejezetben. Szeged: Grimm Rug, Wolfgang & Tomaszewski, Andreas: Grammatik mit Sinn und Verstand. Neufassung. Stuttgart: Klett 2004.

16 Nyelvészeti ismeretek II. Gyakorlati német nyelvtan II. NEB1009 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Csiky Nándor PhD adjunktus A tantárgyi elem célja a hallgatók nyelvtani ismereteinek továbbfejlesztése és a hallgatók felkészítése az alapvizsgára, a nyelvi alapvizsgára, különös tekintettel az írásbeli vizsgarész nyelvtan részfeladatára. Ezen kívül a tantárgy alapozó tárgyként szolgál a Német leíró nyelvtan szem. III. tárgyhoz. Témakörök: Az egyes igeidők funkciói, az egy-, az elő- és az utóidejűség, a módbeli segédigék objektív és szubjektív használata, a cselekvő és szenvedő alakok, a függő beszéd, a kötőmóddal képzett szintaktikai szerkezetek és a kötőmód egyéb funkciói. A félév során folyamatos szóbeli és írásbeli számonkérés zajlik. Ezen kívül a témakörök után zárthelyi dolgozatok írására kerül sor. A megszerzett ismeretek értékelése az írásbeli és a szóbeli számonkérések, valamint a zárthelyi dolgozatok eredményei alapján történik. A megszerzett írásbeli és szóbeli jegyek átlaga alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok - 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Dreyer, Hilke & Schmitt, Richard: Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik. Neubearbeitung. Ismaning: Hueber Hall, Karin & Scheiner, Barbara: Übungsgrammatik DaF für Fortgeschrittene. Ismaning: Hueber Kocsány, Piroska & László, Sarolta: Die Wortklassen des Deutschen. Budapest: Tankönyvkiadó. Földeak, Hans: Sag s besser! Teil 1 und 2. Ismaning: Hueber Rug, Wolfgang & Tomaszewski, Andreas: Grammatik mit Sinn und Verstand. Neufassung. Stuttgart: Klett 2004.

17 Nyelvészeti ismeretek III. Fonetika ea. NEB1010 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A hallgatók megismertetése a fonetika legfontosabb fogalmaival, valamint a német nyelv alapvető standard kiejtési szabályaival. Az előadás keretei között a fonetika mint nyelvészeti diszciplína mellett bemutatásra kerül a fonetikai gyakorlatok jelentősége az idegennyelv-oktatásban, a fonetikai kompetencia szintjei, valamint a fonetikai interferencia jelensége is. Súlyponti témák továbbá: a fonetika alapfogalmai, a beszédszervek felépítése és működése, a nemzetközi átírási jelek rendszere, a kiejtési szótár használata, az intonáció (szó- és mondathangsúlyok, a beszéd ritmusa, dallama, a szünetek szerepe), a magánhangzók rendszere, a diftongusok és a mássalhangzók rendszere. --- A kurzus a vizsgaidőszakban leteendő írásbeli vizsgával zárul. Az írásbeli vizsgán legalább a kérdések ötven százalékát kell helyesen megválaszolni az elégséges jegyért. segédanyagok Kötelező, ajánlott irodalom 1. Aussprachewörterbuch. DUDEN Band 6. Dudenverlag, Pilarsky, Jirí: Deutsche Phonetik. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, Valaczkai, László Brenner, Koloman: Abriss einer deutschen Phonetik. Handbuch für das Germanistikstudium mit deutsch-ungarischen Materialien. Veszprémi Egyetemi Kiadó: Veszprém, 1999.

18 Nyelvészeti ismeretek IV. Fonetikai gyakorlatok I. NEB1011 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A kurzus célja, hogy a hallgatók a fonetika alapvető fogalmainak megismerése mellett tudatosítsák azokat a kiejtési problémákat, melyek a német nyelvben - különösen a magyar anyanyelvűek számára - nehézséget okoznak. A kiejtési gyakorlatokon keresztül a résztvevőknek lehetősége nyílik kiejtésük csiszolására, tökéletesítésére; ezek a gyakorlatok hozzájárulnak továbbá a hallásértés fejlesztéséhez is. A félév főbb témái: Diphthonge; Aspiration von p, t, k; Auslautverhärtung; Vokalneueinsatz; Stimmlosigkeitsassimilation; vokalisches R; Unterschied Ich- und Ach-Laute. Az alapvető kiejtési szabályok ismerete és alkalmazása, valamint a nemzetközi átírási jelek passzív ismerete (átírási jelekkel megjelenített szavak felismerése). Önálló feladatként a kijelölt kiejtési gyakorlatok rögzítése hangkazettára és felkészülés a szóbeli beszámolóra. Zárthelyi dolgozatok a kiejtési szabályok aktív ismeretének és az átírási jelek passzív ismeretének ellenőrzésére. A szóbeli feladatok beszámoló formájában történő értékelése. A félév végén gyakorlati jegy. A zárthelyi dolgozatokon és a beszámolón is legalább ötven százalékos teljesítményt kell elérni. segédanyagok Kötelező irodalom: 1. Eberhard Stock und Ursula Hirschfeld (Hrsg): Phonothek Deutsch als Fremdsprache. Langenscheidt, Ajánlott irodalom: 1. Dieling, Helga und Hirschfeld, Ursula: Phonetik lehren und lernen (Erprobungsfassung) Goethe-Institut. München, H. Göbel, H. Graffmann, E. Heumann: Ausspracheschulung Deutsch. Inter Nationes, Wolf Dieter Ortmann und Erika Qasim: Phonotek. Goethe-Institut. München,1989.

19 Nyelvészeti ismeretek V. Fonetikai gyakorlatok II. NEB1012 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A Fonetikai gyakorlatok I. kurzus keretében gyakorolt kiejtési problémák további korrigálása, az intonáció javítása. A kurzus keretében az intonációs gyakorlatok kerülnek előtérbe (Wortakzentuierung, Satzakzentuierung und Pausierung, Rhythmisierung, Melodisierung). A tipikus hibaforrások kiküszöbölését célzó konkrét gyakorlatokon kívül a hallgatóknak képesnek kell lenniük a megszerzett ismereteket rövidebb szövegek felolvasása során is alkalmazni. Az alapvető intonációs szabályok ismerete és alkalmazása, valamint a nemzetközi átírási jelrendszer diakritikus jeleinek ismerete. Önálló feladatként a kijelölt kiejtési gyakorlatok rögzítése hangkazettára és felkészülés a szóbeli beszámolóra. Zárthelyi dolgozatok a kiejtési szabályok ismeretének ellenőrzésére. Hallás utáni tesztek egyes hangok és intonációs minták felismerésének és megkülönböztetésének ellenőrzésére. A szóbeli feladatok beszámoló formájában történő értékelése. A félév végén gyakorlati jegy. A zárthelyi dolgozatokon és a beszámolón is legalább ötven százalékos teljesítményt kell elérni. segédanyagok Kötelező irodalom: 1. Eberhard Stock und Ursula Hirschfeld (Hrsg): Phonothek Deutsch als Fremdsprache. Langenscheidt, Ajánlott irodalom: 1. Dieling, Helga und Hirschfeld, Ursula: Phonetik lehren und lernen (Erprobungsfassung) Goethe-Institut: München, H. Göbel, H. Graffmann, E. Heumann: Ausspracheschulung Deutsch.Inter Nationes, Wolf Dieter Ortmann und Erika Qasim: Phonotek. Goethe-Institut, München,1989.

20 Nyelvészeti ismeretek VI. Bevezetés a germanisztikai nyelvészetbe NEB 1013 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr.Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A Bevezetés a nyelvtudományba c. tantárgy keretei között szerzett általános ismeretekre támaszkodva meg kell ismertetni a hallgatókat a germanisztikának, illetve a germanisztikai nyelvészetnek speciális feladataival, részterületeivel. Nyelv, nyelvi jel. A nyelvi jel motiválatlansága és relatív motiváltsága. A nyelvrokonság, nyelvváltozatok. A nyelvcsaládokkal és az indoeurópai nyelvcsaláddal kapcsolatos általános ismeretek felelevenítése, illetve ezen ismeretek bővítése. A germanisztika feladata. A germán nyelvcsaládhoz tartozó nyelvek áttekintése. A ma élő germán nyelvek áttekintése, közös jellemzőinek bemutatása. A déli germán nyelvek, különös tekintettel a német és a hollandflamand nyelvre. A német nyelv kialakulásának szakaszai. A német irodalmi nyelv, nyelvjárások. A német nyelv szintjei (fonológia, morfonológia, morfológia, morfoszintaxis, mondattan, szövegtan). A szemantikai háttér, a világ nyelvi képe a német nyelv, a germán nyelvek ismerete alapján. Lehetőség van az előadások anyagának írásbeli dolgozat formájában történő számonkérésére. Kollokvium: szóbeli felelés kiadott tematika alapján. Vizsgajegy. Szóbeli felelés előzetesen közreadott tételsor alapján segédanyagok 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Kálmán L. Trón T.: Bevezetés a nyelvtudományba. Budapest: Tinta Könyvkiadó, Hutterer M.: A germán nyelvek. Budapest: Gondolat, Geschichte der deutschen Sprache. (Autorenkollektiv unter der Leitung von Wilhelm Schmidt). Volk und Wissen, Berlin, 1984

21 Nyelvészeti ismeretek VII. Német leíró nyelvtan I. NEB1014 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A tantárgy általános célkitűzése a német igével kapcsolatos legfontosabb elméleti és gyakorlati kérdések tárgyalása. Az előadás keretei között tisztázandó a nyelv, a nyelvtudomány, a grammatika, a szófaj fogalma, az igei kategóriák meghatározása. Az előadás tematikája: az igék osztályozása, ragozása kijelentő módban, az igeidők, a kötőmód használata, a függőbeszéd, a felszólító mód, a módbeli segédigék, a modalitás, a főnévi igenév, a melléknévi igenév, igevonzatok. Az előadásnak biztosítani kell az alapvető nyelvtani ismeretek elsajátítását, és segítenie kell a kommunikatív, gyakorlatorientált nyelvtudás fejlődését. Az előadás módszertani szempontból a leíró nyelvtanok hagyományait követi, de indokolt utalásszerűen foglalkozni a descriptív nyelvészettől eltérő nyelvészeti irányzatok, illetve a kontrasztív nyelvészet megállapításaira is. Az előadások anyaga írásbeli dolgozatok révén évközben is számon kérhető. Az előadás anyagának elsajátítását kollokvium keretei közötti kell értékelni. A kollokviumon a hallgatók vizsgajegyet kapnak. Kollokvium: szóbeli felelés kiadott tematika alapján. segédanyagok Leíró nyelvtanok, egyetemi jegyzetek. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Helbig, G. Buscha, J.: Deutsche Grammatik. Ein Handbuch für den Ausländerunterricht. Langenscheidt. Berlin; München; Wien; Zürich Engel, U.: Deutsche Grammatik I., Heidelberg Budapest, 1991, Uzonyi P.: Rendszeres német nyelvtan. AULA Kiadó. Budapest 1996.

22 Nyelvészeti ismeretek VIII. Német leíró nyelvtan ea. II. NEB1015 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) NEB1014 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr.Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A tantárgyi elem a névszói szófajokkal foglalkozik, célja ennek megfelelően a névszói szófajokkal kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Témakörök: a főnév, a névelő, a melléknév, a névmás, a határozószó, a módosítószó, az elöljárószó, a kötőszó, a mondatértékű szavak. - A kurzus szóbeli vizsgával zárul a vizsgaidőszakban. A szóbeli vizsgán a kihúzott vizsgatételből nyújtott önálló szóbeli teljesítmény, továbbá a vizsgatételre vonatkozó, valamint az egész tananyag elsajátítását ellenőrző szúrópróbaszerű kérdésekre adott válaszok alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok - 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Helbig, Gerhard & Buscha, Joachim: Deutsche Grammatik. Ein Handbuch für den Ausländerunterricht. Berlin u. a.: Langenscheidt Uzonyi, Pál: Rendszeres német nyelvtan. Budapest: AULA Kiadó Duden. Grammatik der deutschen Gegenwartssprache. (DUDEN Band 4) 6. Aufl. Mannheim u. a.: Dudenverlag Hentschel, Elke & Weydt, Harald: Handbuch der deutschen Grammatik. Berlin New York: de Gruyter Glück, Helmut Sauer, Wolfgang Werner: Gegenwartsdeutsch. 2., überarb. u. erw. Aufl. Stuttgart Weimar: Metzler Sick, Bastian: Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod. Folge 1: Ein Wegweiser durch den Irrgarten der deutschen Sprache. Folge 2: Neues aus dem Irrgarten der deutschen Sprache. Köln: Kiepenheuer & Witsch u. a

23 Nyelvészeti ismeretek IX. Német leíró nyelvtan ea. III. NEB1016 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) NEB 1015 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A tantárgyi elem a mondattannal foglalkozik, célja ennek megfelelően a német mondattan fejezeteinek elsajátítása sok gyakorlati példa segítségével. Témakörök: I. A mondattan alapfogalmai. 1. A szavak vagy a szónál nagyobb egységek közötti szintagmatikus kapcsolatok fajtái Az alárendelés A mellérendelés. 2. A szintagmatikus kapcsolat formai jegyei. 3. A mondat A mondat és a nyilatkozat viszonya A mondat szerkezeti meghatározása. 4. A mondat elemeinek osztályozása. 5. A mondat fajtái. II. Az egyszerű mondat és részei. 1. Az állítmány. 2. Az alany. 3. A kiegészítők. 4. A határozók. 5. A jelzők. III. Az összetett mondat. 1.Mellérendelő összetételek. 2. Alárendelő összetételek. IV. Többszörösen összetett mondatok. V. A német mondat szórendje. VI. A legjelentősebb nyelvészeti iskolák kutatási módszerei és eredményei a mondattan területén. - A kurzus szóbeli vizsgával zárul a vizsgaidőszakban. A szóbeli vizsgán a kihúzott vizsgatételből nyújtott önálló szóbeli teljesítmény, továbbá a vizsgatételre vonatkozó, valamint az egész tananyag elsajátítását ellenőrző szúrópróbaszerű kérdésekre adott válaszok alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok - 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Helbig, Gerhard & Buscha, Joachim: Deutsche Grammatik. Ein Handbuch für den Ausländerunterricht. Berlin u. a.: Langenscheidt Erben, Johannes: Grundzüge der deutschen Syntax. 2. überarb. Aufl. Berlin: Weidler Eroms, Hans-Werner: Syntax der deutschen Sprache. Berlin u. a.: de Gruyter Eisenberg, Peter: Grundriss der deutschen Grammatik. Der Satz. 2. überarb. und aktualisierte Aufl. Stuttgart: Metzler Uzonyi, Pál: Rendszeres német nyelvtan. Budapest: AULA Kiadó 1996.

24 Nyelvészeti ismeretek X. Német leíró nyelvtan szem. I. NEB1017 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A tantárgyi elem az ige szófajával foglalkozik, célja ennek megfelelően a német igével kapcsolatos ismeretek gyakorlása és elsajátítása. Témakörök: Az ige meghatározása, az igék osztályozása, az osztályozás alapelvei, az ige ragozása kijelentő mód jelen, elbeszélő múlt és befejezett múlt időben, a haben ill. a sein segédige kiválasztásának szabályai a befejezett múltban, elváló és nem elváló igekötős igék, visszaható igék, személytelen igék, az igeidők, a módbeli segédigék objektív és szubjektív használata, Genus Verbi, az igemódok, a főnévi igenevek és a melléknévi igenevek. A félév során folyamatos szóbeli és írásbeli számonkérés zajlik. Ezen kívül a témakörök után zárthelyi dolgozatok írására kerül sor. A megszerzett ismeretek értékelése az írásbeli és a szóbeli számonkérések, valamint a zárthelyi dolgozatok eredményei alapján történik. A megszerzett írásbeli és szóbeli jegyek átlaga alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok - 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Hall, Karin & Scheiner, Barbara: Übungsgrammatik DaF für Fortgeschrittene. Ismaning: Hueber Helbig, Gerhard & Buscha, Joachim: Übungsgrammatik Deutsch. Berlin u. a.: Langenscheidt Kocsány, Piroska & László, Sarolta: Die Wortklassen des Deutschen. Budapest: Tankönyvkiadó. Dreyer, Hilke & Schmitt, Richard: Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik. Neubearbeitung. Ismaning: Hueber Bassola, Péter: Német nyelvtan és gyakorlatok 18 fejezetben. Szeged: Grimm Földeak, Hans: Sag s besser! Teil 1 und 2. Ismaning: Hueber

25 Nyelvészeti ismeretek XI. Német leíró nyelvtan szem. II. NEB1018 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati nyelv Előfeltétel (tantárgyi kód) NEB1017 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A tantárgyi elem a névszói szófajokkal foglalkozik, célja ennek megfelelően a névszói szófajokkal kapcsolatos ismeretek gyakorlása és elsajátítása. Témakörök: a főnév, a névelő, a melléknév, a névmás, a határozószó, a módosítószó, az elöljárószó, a kötőszó, a mondatértékű szavak. A félév során folyamatos szóbeli és írásbeli számonkérés zajlik. Ezen kívül a témakörök után zárthelyi dolgozatok írására kerül sor. A megszerzett ismeretek értékelése az írásbeli és a szóbeli számonkérések, valamint a zárthelyi dolgozatok eredményei alapján történik. A megszerzett írásbeli és szóbeli jegyek átlaga alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok - 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Helbig, Gerhard & Buscha, Joachim: Übungsgrammatik Deutsch. Berlin u. a.: Langenscheidt Kocsány, Piroska & László, Sarolta: Die Wortklassen des Deutschen. Budapest: Tankönyvkiadó. Graigg, Leopoldine: Diese verflixten Artikel. Ismaning: Hueber Dreyer, Hilke & Schmitt, Richard: Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik. Neubearbeitung. Ismaning: Hueber Földeak, Hans: Sag s besser! Teil 1 und 2. Ismaning: Hueber

26 Nyelvészeti ismeretek XII. Német leíró nyelvtan szem. III. NEB1019 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) NEB1018 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A tantárgyi elem a mondattannal foglalkozik, célja ennek megfelelően a német mondattannal kapcsolatos ismeretek gyakorlása és elsajátítása. Témakörök: mondatelemzés, az összetett mondat, mellérendelő összetételek (kapcsolatos, ellentétes, megszorító, választó, magyarázó, következtető és megengedő viszony), alárendelő összetételek (alanyi, tárgyi, határozói és jelzői mellékmondatok), mellékmondatok és főnévi igeneves szerkezetek, ritkábban használt német kötőszavak, a német mondat szórendje. A félév során folyamatos szóbeli és írásbeli számonkérés zajlik. Ezen kívül a témakörök után zárthelyi dolgozatok írására kerül sor. A megszerzett ismeretek értékelése az írásbeli és a szóbeli számonkérések, valamint a zárthelyi dolgozatok eredményei alapján történik. A megszerzett írásbeli és szóbeli jegyek átlaga alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok - 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Hall, Karin & Scheiner, Barbara: Übungsgrammatik DaF für Fortgeschrittene. Ismaning: Hueber Helbig, Gerhard & Buscha, Joachim: Übungsgrammatik Deutsch. Berlin u. a.: Langenscheidt Kocsány, Piroska & László, Sarolta: Die Wortklassen des Deutschen. Budapest: Tankönyvkiadó. Dreyer, Hilke & Schmitt, Richard: Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik. Neubearbeitung. Ismaning: Hueber Földeak, Hans: Sag s besser! Teil 1 und 2. Ismaning: Hueber

27 Nyelvészeti ismeretek XIII. Lexikológia és frazeológia ea. NEB1020 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár Annak tisztázása, hol helyezkedik el a lexikológia a nyelvtudomány diszciplínái között, mi a lexikológia tárgya, melyek az e tudományágban alkalmazott vizsgálati eljárások. A szóalkotástan, a frazeológia alapfogalmainak tárgyalása. A német szókincs változásának bemutatása. A lexikológia és a lexikográfia elhatárolása. A szó és a lexikális jelentés fogalma. A lexikológiai alapfogalmak. A poliszémia, homonímia, szinonímia, antonímia fogalmának tisztázása. Az onomasziológia és az onomasztika fogalmának tárgyalása. A szóalkotástan általános kérdései. Az igék, a főnevek és a melléknevek képzésének legfontosabb változatai. Bevezetés a frazeológiába. A frazeologizmusok, a közmondások és a szállóigék. Neologizmusok és archaikus kifejezések. A német szókincs változása a történelem során. Szó- és jelentésátvétel. A német szókincs rétegei. A szótárírás, szótártípusok. A szócsaládok. Frazeológiai egységek a szövegekben. Kontrasztív vizsgálatuk. A lexikológiai ismeretek alkalmazási lehetőségei a nyelvtanítás, a nyelvtanulás folyamatában. Lehetőség van az előadások anyagának írásbeli dolgozat formájában történő számonkérésére. Kollokvium, vizsgajegy. Szóbeli felelés előzetesen közreadott tételsor alapján segédanyagok Szakkönyvek 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Schippan, Th.: Lexikologie der deutschen Gegenwartssprache. Tübingen: Max Niemeyer Verlag, Hessky R. Knipf E.: Lexikologie I.-II. Bp.: Nemzeti Tankönyvkiadó, Hessky R.: Durch die Blumen = Virágnyelven. Bp.: Tankönyvkiadó, Székely, G.: Kalandozások a német szókincs birodalmában. Bp.: Scholastica, 1998.

28 Nyelvészeti ismeretek XIV. Lexikológia és frazeológia szem. NEB1021 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A szemináriumokon a hallgatók megismerik a lexikológia (alkalmazott) nyelvészeten belüli szerepét, a határ- illetve résztudományait. Bővítik szókincsüket, tudatosítják és alkalmazzák a német nyelv szóképzési szabályait, megismerkednek a különböző szótártípusokkal. A tantárgy felöleli a szorosabban vett szókészlettan, a szóalkotástan és a frazeológia teljes tematikáját. Ennek megfelelően e tárgy keretei között kerül sor a lexikológia alapfogalmainak (a szó, a szó jelentése, poliszémia, homonimia, stb.), a szókészlet rendszerjellegét bizonyító összefüggéseknek (például szinonímia, antonímia), továbbá a szóalkotástan és a frazeológia tematikájának, valamint a szókészlet változását előidéző folyamatoknak a teljes körű bemutatására. A tárgy magában foglalja a lexikográfiai stúdiumokat is. A hallgatók elolvasnak (egy nem szépirodalmi) kötelező olvasmányt (legalább 150 oldal terjedelemben) és arról referátumot tartanak. A megszerzett ismeretek értékelése az írásbeli számonkérések, a zárthelyi dolgozatok és a referátum eredményei, valamint az évközi órai közreműködés alapján történik. A megszerzett írásbeli és szóbeli jegyek átlaga alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok Egynyelvű és kétnyelvű szótárak. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Schippan, Th.: Lexikologie der deutschen Gegenwartssprache. Tübingen: Max Niemeyer Verlag, Hessky, R.: Durch die Blume = Virágnyelven. Bp.: Tankönyvkiadó, Hessky, R. Knipf E.: Lexikologie I.-II. Bp.: Nemzeti Tankönyvkiadó, 1998.

29 Nyelvészeti ismeretek XV. Német nyelvtörténet NEB1022 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A hallgatók ismerkedjenek a germán nyelvek rokonsági kapcsolataival, valamint a német nyelvnek a lutheri reformáció korával bezáródó fejlődéstörténetével. Tartalmilag az alábbi témakörök kerülnek bemutatásra: az indoeurópai nyelvcsalád kialakulása, az indoeurópai alapnyelv jellemzése, a germánság kialakulása. A germán nyelv jellemzése, a germán hangrendszer változása, az I. mássalhangzó-eltolódás. A germán nyelvek csoportosítása. A német nyelv történeti előzményei, korszakai: ófelnémet, középfelnémet, újfelnémet szakasz. Az egyes nyelvtörténeti korszakok legfontosabb változásainak bemutatása a hangrendszer, a morfológia és a szintakszis szintjén. Az utolsó előadás egy részében a féléves kötelező olvasmány írásbeli számonkérésére kerül sor, amelynek sikeres megírása a vizsgára bocsátás előfeltétele. 4. A megszerzett ismeretek értékelése A kurzus a vizsgaidőszakban leteendő írásbeli vizsgával zárul. Az írásbeli vizsgán a kérdések legalább ötven százalékát kell helyesen megválaszolni az elégséges jegyért. segédanyagok - 7. Kötelező irodalom: Hutterer Miklós: A germán nyelvek. Budapest, Ajánlott irodalom: Wilhelm Schmidt: Geschichte der deutschen Sprache. Berlin, 1980.

30 Nyelvészeti ismeretek XVI. Stilisztika I. ea. NEB1023 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár : A tantárgy célja, hogy a német nyelv nyelvtani és lexikai jegyeit figyelembe véve a stilisztikai finomságokra is ráhangoltassa a hallgatókat. A Stilisztika I. tantárgy elsősorban a nyelvészet felől közelíti meg a stilisztikát. : A stílus és a stilisztika fogalma. A stílus fogalmának történeti aspektusai. A stilisztika mint az irodalom- és a nyelvtudomány részterülete. A stíluselemzés különböző aspektusai: mikro- és makrostilisztika, szintaktikai stílusjegyek, stílusrétegek, lexikai stíluselemek. : Az utolsó előadás egy részében egy ún. beugró írásbeli számonkérésére kerül sor, amelynek sikeres megírása a vizsgára bocsátás előfeltétele. A kurzus a vizsgaidőszakban leteendő írásbeli vizsgával zárul. Az írásbeli vizsgán a kérdések legalább ötven százalékát kell helyesen megválaszolni az elégséges jegyért. segédanyagok: - 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Sowinski, B. Stilistik. Stuttgart: Metzler, 1999 ( = Sammlung Metzler, Band 272) 2. Loós, Monika. Hilfe! Stilistik ( = Wissenschaft und Unterricht. Reihe für Studienmaterialien Bd. 2). Nyíregyháza: Hét Nyelv Kiadó, Duden, Band 2. Das Stilwörterbuch. Mannheim: Bibliographisches Institut, 2002

31 Nyelvészeti ismeretek XVII. Szövegtan ea. NEB1024 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Székely Gábor CSc habil. egyetemi tanár A leíró nyelvtan szövegtani részterületének bemutatása. Az előadások keretében sor kerül a szövegtan általános kérdéseinek a tárgyalására. A hallgatók megismerik a szövegalkotás szabályait, valamint a különböző szövegfajták jellemző vonásait. A hallgatók megismerkednek a szövegtan alapvető kategóriáival, konfrontálódnak különféle szövegtípusokkal, és feltárják azok legfontosabb típusjegyeit. Konkrét szövegek elemzése révén fejlesztik receptív (auditív és vizuális) készségeiket. Alkalmassá válnak a szövegek tartalmi, formális, valamint funkcionális elemzésére. A félév során folyamatos szóbeli és írásbeli számonkérés zajlik. A témakörök után zárthelyi dolgozatok írására kerül sor. A megszerzett ismeretek értékelése az írásbeli zárthelyi dolgozatok, valamint a félév végi kollokvium alapján történik. A megszerzett írásbeli jegyek átlaga alapján kerül kialakításra a végső osztályzat. segédanyagok Saját készítésű szöveggyűjtemény. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) 1. Uzonyi, Pál: Rendszeres német nyelvtan. AULA Kiadó. Budapest Duden: Grammatik der deutschen Gegenwartssprache (DUDEN Band 4) 6. Aufl. Dudenverlag. Mannheim; Leipzig; Wien; Zürich Engel, Ulrich: Deutsche Grammatik. Julius Groos Verlag. Heidelberg 1988

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Informatika AIB1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Nagy Mihály főiskolai tanár Tantárgyfelelős

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel:

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel: A magyar nyelv és irodalom tantárgy-pedagógiája I. TAB 2304 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB 1304 A hallgató a TVSZ. figyelembevételével

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

A típusú tárgyak tantárgyleírásai

A típusú tárgyak tantárgyleírásai A típusú tárgyak tantárgyleírásai 1 2 TANTÁRGYLEÍRÁS Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+4 G - Dr. Dráviczki Sándor főiskolai

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Német Helyi Tanterv 2014

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Német Helyi Tanterv 2014 Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Német Helyi Tanterv 2014 A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola NÉMET HELYI TANTERVE Nyelvi előkészítő osztály

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) -- Tantárgyfelelős

Részletesebben

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA Korszerű gyorsírási és jegyzőkönyvvezetési gyakorlatok az ügyviteli szakképzésben UV8101 Összóraszám (elm+gyak) 0+5 Gyj Tantárgyfelelős neve Veress Gabriella Tantárgyfelelős beosztása docens 1. A tantárgy

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Általános nyelvészet A tantárgy típusa DF DD DS DC X II.

Részletesebben

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak Dunaújváros T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 2 II. Képzési

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Mentálhigiéné CSM 1015L Meghirdetés féléve 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján. Elégtelen

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁSOK. Bevezetés az orosz nyelvészeti tanulmányokba Tantárgy kódja OR 1202 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2 + 0

TANTÁRGYLEÍRÁSOK. Bevezetés az orosz nyelvészeti tanulmányokba Tantárgy kódja OR 1202 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2 + 0 TANTÁRGYLEÍRÁSOK Szak neve: Orosz nyelv és irodalom A) Kötelező tárgyak Tantárgy neve Bevezetés az orosz nyelvészeti tanulmányokba Tantárgy kódja OR 1202 Meghirdetés féléve 1. Összóraszám (elm+gyak) 2

Részletesebben

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01. Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.1 (A) változatához Magyar nyelv és irodalom az általános iskolák 5 8. évfolyama

Részletesebben

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok A BA-záróvizsga nyelvtudományi tételsora amelynek alapján besoroljuk a magyar szakon a nyelvtudományi témájú szakdolgozatokat alapképzési témakörbe, illetve szakirányi témakörbe Alapkézési tételek HANGTAN:

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Társadalomismeret CSM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős

Részletesebben

MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás

MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 5. évfolyam 2 72 6. évfolyam 2 72 7. évfolyam 2 72 8. évfolyam 2 72 5. évfolyam Tematikai egység címe Beszédkészség,

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV. I. idegen nyelv. 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam. nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható

HELYI TANTERV NÉMET NYELV. I. idegen nyelv. 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam. nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható HELYI TANTERV NÉMET NYELV I. idegen nyelv Első idegen nyelv 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam KERszintben nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható TANTÁRGYI ÓRASZÁMOK 9. évf. 10. évf.

Részletesebben

A nyelvterjesztési politika formái az egykori NDK-ban

A nyelvterjesztési politika formái az egykori NDK-ban TANULMÁNYOK Alkalmazott Nyelvtudomány VIII. évfolyam 1-2. szám 2008. MIHALOVICSNÉ LENGYEL ALOJZIA Pannon Egyetem, MFTK, Germanisztikai Intézet alojzia@btk.uni-pannon.hu A nyelvterjesztési politika formái

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központ Felnőttképzési csoport. Pedagógus-továbbképzés képzési kínálata a 2015/2016.

Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központ Felnőttképzési csoport. Pedagógus-továbbképzés képzési kínálata a 2015/2016. Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központ Felnőttképzési csoport Pedagógus-továbbképzés képzési kínálata a 2015/2016. tanévre - Az agresszió jelenségvilága, az iskolai agresszió kezelése - Gyermek-

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Nevelés és oktatáslélektan PDM 1004 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az előadáson való részvétel ajánlott.

Részletesebben

SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított szakirányok: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK Orosz bölcsészettudományi, modern filológia

Részletesebben

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények:

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények: A TÍPUSÚ TÁRGYAK Tantárgy neve Filozófiatörténet I. Tantárgy kódja TAB 1101 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+1 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin

KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: bölcsészettudomány mester nappali

Részletesebben

Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve szeptemberétől

Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve szeptemberétől Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve 2006. szeptemberétől Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Dr. Nagy Mihály x Filozófiatörténet AIB1002 2 0 K 2 FT Dr. Trembeczki István x Kommunikáció AIB1003

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a hat évfolyamos gimnáziumok számára készült. A tanterv két fő részre osztható: a 7 8. évfolyam tematikai egységeiben elsősorban a fejlesztési célok és követelmények

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Általános- és fejlődéslélktan SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+1 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Almássy Zsuzsanna, főiskolai adjunktus A kollokviummal

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus KÖVETELMÉNYEK 20. századi reformok és hagyományok Tantárgy kódja PDB 1102 L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 2+0 gyak.) Előfeltétel (tantárgyi kód) PDB 1103 L Tantárgyfelelős

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM SZOCIÁLPOLITIKAI ALAPISMERETEK 50 KREDITPONTOS DIFFERENCIÁLT SZAKMAI ISMERETEK

Részletesebben

Kortárstánc-instruktor

Kortárstánc-instruktor 2 félév Kortárstánc-instruktor Szakirányú továbbképzés diplomával rendelkezők számára A képzés oklevél kiadásával zárul. Célcsoport: legalább alapképzésben vagy főiskolai szintű képzésben szerzett bármilyen

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Neveléstudományi modellek és paradigmák Tantárgy kódja PDM 1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 - koll. A félév kollokviummal zárul, a kollokviumra való jelentkezés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései PDM 1003L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Konzultációs órák száma 12 K Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Az előadáson való részvétel kötelező, orvosi

Részletesebben

A német árnyaló partikulák fordítási lehetőségei

A német árnyaló partikulák fordítási lehetőségei PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR NYELVTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI PROGRAM A német árnyaló partikulák fordítási lehetőségei Zrínyi Andrea DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS T é z

Részletesebben

/Gyula Szent István út 38./ Szakiskolát végzettek szakközépiskolai érettségire történő felkészítésének helyi tanterve

/Gyula Szent István út 38./ Szakiskolát végzettek szakközépiskolai érettségire történő felkészítésének helyi tanterve Ikt.sz: 9/a. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Célnyelvi Civilizáció Helyi tanterv 9-2.évfolyam Budapest, 20. május. TARTALOMJEGYZÉK. A tantárgy tanulásának célja 2.. Követelmények. Ellenőrzés,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A tanulói személyiség megismerése. Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Konzultációs óraszám: 6

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A tanulói személyiség megismerése. Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Konzultációs óraszám: 6 A tanulói személyiség megismerése TKM1011L Meghirdetés féléve 3 Konzultációs óraszám: 6 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001L Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens A konzultáción való

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I. Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm+gyak) 2+0 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Nagy Andrea főiskolai docens TKI Cél, az

Részletesebben

A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége.

A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége. Hidasi Judit, Osváth Gábor, Székely Gábor A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége. A rokon olyan személy,

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Négy évfolyamos gimnáziumi képzés 9-12. osztály Az alábbi kerettanterv a négy évfolyamos gimnáziumok és szakközépiskolák számára készült. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítás

Részletesebben

KÖNYVEKRÕL, FOLYÓIRATOKRÓL MURÁNYI ISTVÁN

KÖNYVEKRÕL, FOLYÓIRATOKRÓL MURÁNYI ISTVÁN KÖNYVEKRÕL, FOLYÓIRATOKRÓL MURÁNYI ISTVÁN Foglalkoztatáspolitika: problémák és megoldások (Csoba Judit Czibere Ibolya [szerk.]: Tipikus munkaerõ-piaci problémák atipikus megoldások, Kossuth Egyetemi Kiadó,

Részletesebben

NÉMET NYELV ÉS IRODALOM TANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT. Tantárgyleírás

NÉMET NYELV ÉS IRODALOM TANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT. Tantárgyleírás Nyelv- és stílusgyakorlat I. Tantárgy kódja NE 1101 Meghirdetés féléve 1 (és 3) Kreditpont 3 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+3 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Bazsóné Sőrés Marianna Tantárgyfelelős beosztása

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI Anatómia I. TNB1111 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok TÖRTÉNELEM ALAPSZAK Kötelező tantárgyak (A) TANTÁRYLEÍRÁS Informatika AIB1001 1.Kreditpont 2k Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Dr. Nagy Mihály, főiskolai tanár MI A hallgató az alapszintről elindulva

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában

TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában PSU1117 Félévi kontakt óraszám 9 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens A kurzus célja, felkészíteni

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat és 1 db beadandó feladat határidőre történő leadása.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat és 1 db beadandó feladat határidőre történő leadása. Filozófia ADB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 kollokvium Dr. habil Kiss Lajos András főiskolai tanár FT A hallgatók filozófiai szemléletének alakítása,

Részletesebben

ÉLŐ IDEGEN NYELVEK NÉMET - 2. idegen nyelv, emelt szint, 9-12. évfolyam

ÉLŐ IDEGEN NYELVEK NÉMET - 2. idegen nyelv, emelt szint, 9-12. évfolyam ÉLŐ IDEGEN NYELVEK NÉMET - 2. idegen nyelv, emelt szint, 9-12. évfolyam Az idegen nyelvi kommunikáció az anyanyelvi kommunikációhoz hasonlóan az alapvető nyelvi készségekre épül: fogalmak, gondolatok,

Részletesebben

ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam

ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és

Részletesebben

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam I. Bevezetés Célnyelvi civilizáció tantárgy (német nyelv) 5.-8. évfolyam Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS, LEVELEZŐ

MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS, LEVELEZŐ MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS, LEVELEZŐ I. ÉVF. ÓRARENDJE 7 8. 13.15 14.45 Az órák helye: általában a B/2. ép. III. em. 306-os terem. Február 12. p. 1 5. Régi magyarországi irodalomtörténet szem.

Részletesebben

Módszertani ismeretek (történelemtanár)

Módszertani ismeretek (történelemtanár) 9. Módszertani ismeretek (történelemtanár) A tantárgy neve: A történelemtanítás elmélete (történelemdidaktika) A tantárgyért felelős szervezeti egység: Pedagógiai Intézet A tantárgy kódja: (nem kell kitölteni)

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM 1 Civilizáció 5-8. évfolyam I. Célja, feladata: Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapszak

Műszaki szakoktató alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki szakoktató alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző megnevezésű elágazás szakképesítés

Részletesebben

Romanisztika alapszak (BA) olasz szakirány

Romanisztika alapszak (BA) olasz szakirány Romanisztika alapszak (BA) olasz szakirány 2015-től felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: D = szakdolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium V = vizsga Z = záróvizsga k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

Tantárgyi program. I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév

Tantárgyi program. I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév Tantárgyi program I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév A tantárgy neve (csoportja): Közgazdaságtan (Mikroökonómia) (AV_SSZLB004) A neve, beosztása:

Részletesebben

Borbás Gabriella Dóra bibliográfiája

Borbás Gabriella Dóra bibliográfiája Borbás Gabriella Dóra bibliográfiája Tudományos munkássága a Magyar Tudományos Művek Tárában: https://vm.mtmt.hu//search/slist.php?lang=0&authorid=10023178 Könyv A Biblia mint kommunikációs tankönyv. Vince

Részletesebben

Germanisztika BA szak tantárgytematikái

Germanisztika BA szak tantárgytematikái Germanisztika BA szak tantárgytematikái * A csillag (*) erős előfeltteleket jelöl, melyek az adott tanegysg felvtelnek felttelei (míg a csillag nlkül jelzett gyenge előfelttelek párhuzamosan is teljesíthetők).

Részletesebben

Mintatanterv magyartanár -- német nyelv és kultúra tanára szakos hallgatók számára Közös képzési szakasz

Mintatanterv magyartanár -- német nyelv és kultúra tanára szakos hallgatók számára Közös képzési szakasz Érvényes: 201/2015 tanévtől (/V/SZ) Mintatanterv kód: M76+N7 201OOZN TÖRZSTÁRGYA - PEDAGÓGIA (13 REDIT) Tanári pályaszocializáció Tanári tapasztalatok, nézetek (tréning) Nevelésfilozófia A keresztyén nevelés

Részletesebben

NT-56544 KON-TAKT 4 TANMENETJAVASLAT. Képleírás, különböző szövegtípusok (vers, beszéd, meghívó, stb.) Kép értelmezése, állásfoglalás kifejezése

NT-56544 KON-TAKT 4 TANMENETJAVASLAT. Képleírás, különböző szövegtípusok (vers, beszéd, meghívó, stb.) Kép értelmezése, állásfoglalás kifejezése 1 NT-56544 KON-TKT 4 TNMENETJVSLT Lektion 1 - Familienleben Óra Takt címe 1-3. z élet stációi, Glücksmomente egy patchwork, ill. egy modern (mini) család működése 4-6. Typisch Mann, typisch Frau? 7-9.

Részletesebben

I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY

I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY SPANYOL NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e valós kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12.

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. HAT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. NÉGY ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. ÖT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS REÁL JELLEG 9-12. KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÉPZÉS 9-12. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítása

Részletesebben

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. 10. 11. Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 12. 13. Irodalom 2 2 4 É 3 É Magyar nyelv 2 2 1 É 1 É Történelem és társadalomismeret

Részletesebben

Nagy Rozália tantárgyprogramjai

Nagy Rozália tantárgyprogramjai Nagy Rozália tantárgyprogramjai TANTÁRGYPROGRAM Tantárgy neve: NGF_IT014_1 (jogi szaknyelv) Tanár: Nagy Rozália TANANYAG HETI BONTÁSBAN 1. A hatályos jog ismérvei definíciók, szómagyarázatok, értelmezés.

Részletesebben

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 Vállalatgazdasági Tanszék AGRÁRMARKETING MM1606 Meghirdetés féléve: 6. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Félév száma heti óraszám 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 MM2501, MM1502 Palotainé

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár Fejezetek a geometriából MT2401 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL Ez a tájékoztató segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy mélyebben megismerjék a BA képzés három szakirányát. Az írásos anyagot a szakirányok

Részletesebben

Tantárgyleírások. Üzleti levelezés I. (angol) Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 15+15

Tantárgyleírások. Üzleti levelezés I. (angol) Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 15+15 Tantárgyleírások 1. Szakmai modul Hivatali kommunikációs modul Tantárgy neve Üzleti levelezés I. (angol) GL1105 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 15+15 Előfeltétel (tantárgy kód)

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK A tantárgy kódja, neve: PDM1005 Euroharmonizáció A tantárgy felelőse, beosztása: Dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna főiskolai adjunktus Heti óraszám (nappali): 2+0 Kredit: 4 Féléves óraszám (levelező): 12

Részletesebben

Az olvasási képesség fejlõdése és fejlesztése Gondolatok az olvasásról és az olvasástanításról egy tanulmánykötet kapcsán

Az olvasási képesség fejlõdése és fejlesztése Gondolatok az olvasásról és az olvasástanításról egy tanulmánykötet kapcsán OLVASÁSPEDAGÓGIA Az olvasási képesség fejlõdése és fejlesztése Gondolatok az olvasásról és az olvasástanításról egy tanulmánykötet kapcsán Az olvasás az egyik legfontosabb eszköztudásunk, hiszen az írott

Részletesebben

Tantárgy Neptun kódja: BTINYK201 Tantárgyfelelős intézet: MFI Német Nyelv- és Irodalomtudományi Intézeti Tanszék Tantárgyelem: Tantárgy neve:

Tantárgy Neptun kódja: BTINYK201 Tantárgyfelelős intézet: MFI Német Nyelv- és Irodalomtudományi Intézeti Tanszék Tantárgyelem: Tantárgy neve: Magyar nyelvhelyesség és nyelvművelés Tantárgy Neptun kódja: BTINYK201 Tantárgyfelelős intézet: MFI Német Nyelv és Paksy Tünde Javasolt félév: Előfeltétel: A szeminárium célja, hogy felfrissítse és elmélyítse

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA

HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA Készült a Nat 2012: 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet Idegen nyelv műveltségterület, valamint az 51/2012.

Részletesebben

AZ OLASZ NYELV ÉS IRODALOM (NAKI) KREDITES TANEGYSÉGLISTÁJA

AZ OLASZ NYELV ÉS IRODALOM (NAKI) KREDITES TANEGYSÉGLISTÁJA AZ OLASZ NYELV ÉS IRODALOM (NAKI) KREDITES TANEGYSÉGLISTÁJA Kód Tanegység Heti óraszám Jelleg Félévi óraszám Értékelés Kredit Megjegyzés Elıfeltétel Alapképzés Nyelvi képzés BI-101 Nyelv- és stílusgyakorlat

Részletesebben

Szakiskolát végzettek érettségire történő felkészítése. 14. számú melléklet. (Nappali képzés) Hatályos: 2014. év április hó 01.

Szakiskolát végzettek érettségire történő felkészítése. 14. számú melléklet. (Nappali képzés) Hatályos: 2014. év április hó 01. Ikt.sz: 14. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon

Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon Pannon Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola Doktori értekezés tézisei Kovács László Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon A mentális lexikon (gazdasági) szaknyelvi és (általános) hálózatos szerveződésének

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Informatika alapok OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 MC1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár Számítógépet

Részletesebben

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Szakindítás Képzési program Dunaújváros 2008 Tartalom 1. Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Képzési és Kimeneti Követelmény...

Részletesebben

Térkép és vetülettan I-II.

Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy neve Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy kódja FDB1303; FDB1304 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm+gyak) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Pedagógiai program Német nyelv tantárgy helyi tanterve A nevelőtestület

Részletesebben

Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Pénzügyi szakügyintéző megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei... 6

Részletesebben

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Tantárgy neve: Filozófiatörténet Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Intézet: Társadalom- és Vezetéstudományi Tantárgyfelelős neve: Fekete László Oktatók neve: Fekete László Tantárgyfelelős beosztása: óraadó

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd" hallgatók részére mvel"désszervez" szak, levelez" tagozat

TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd hallgatók részére mveldésszervez szak, levelez tagozat Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképz Fiskolai Kar TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd" hallgatók részére mvel"désszervez" szak, levelez" tagozat

Részletesebben

Német C2 1 1 030 nyelvi programkövetelmény

Német C2 1 1 030 nyelvi programkövetelmény Német C2 1 1 030 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve, vagy cég neve Hueber Verlag GmbH&Co.KG Közvetlen Magyarországi Kereskedelmi Képviselet Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2014/15 Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2014/15 INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz,

Részletesebben

Helyi tanterv. NÉMET 4-8. évfolyam

Helyi tanterv. NÉMET 4-8. évfolyam Helyi tanterv NÉMET 4-8. évfolyam Az idegen nyelvi kommunikáció az anyanyelvi kommunikációhoz hasonlóan az alapvető nyelvi készségekre épül: fogalmak, gondolatok, érzések, tények és vélemények megértése,

Részletesebben

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is).

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is). Tantárgy neve Antropogén tájformálás Tantárgy kódja FDM 1821 L Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0 Ellenőrzés módja Kollokvium: beszámoló szóban (1) és az antropogén formaképzés tipizálása írásban

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia Neveléselmélet, nevelésfilozófia B1621 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll B1113 Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának 8. 1 pontja

Részletesebben

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Fürdővezető szakirányú továbbképzésre

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Fürdővezető szakirányú továbbképzésre JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS Fürdővezető szakirányú továbbképzésre 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Fürdővezető szakirányú továbbképzési szak 2. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Készítette: a magyar munkaközösség (Balogh Anikó, Dr. Szabóné Bánkuti Katalin, Mándoki Mária,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős képzés hallgatói számára 2015/2016.

TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős képzés hallgatói számára 2015/2016. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI TUDOMÁNYOK INTÉZETE BÜNTETŐELJÁRÁSJOGI TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős

Részletesebben

Berlin nevezetességei

Berlin nevezetességei Berlin nevezetességei Projektterv: Berlin Összeállította: Ősz Ágnes Wendler Andrea Iskola: Budenz József Általános Iskola és Gimnázium Tanév : 2009/2010 Projektleírás Kiemelt téma Időtartam Órakeret Évfolyam

Részletesebben

KÉPZÉSI- ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK

KÉPZÉSI- ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK KÉPZÉSI- ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK HR SZAKJOGÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK 1. A szakirányú továbbképzési szakok megnevezése: HR szakjogász 2. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: HR szakjogász

Részletesebben

VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ

VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ Kedves Diákok! A tagozatos és fakultációs órák célja, hogy felkészítsen az emelt szintű, vagy a középszintű

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Szakirányú továbbképzések. (levelező és esti tagozat)

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Szakirányú továbbképzések. (levelező és esti tagozat) FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013. tanévre Szakirányú továbbképzések (levelező és esti tagozat) Budapest, 2011. november Budapesti Gazdasági Főiskola TARTALOMJEGYZÉK Szakirányú továbbképzések Adó- és Pénzügyi

Részletesebben

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ AZ ALAPKÉPZÉSI TANULMÁNYAIKAT 2014 SZEPTEMBERÉBEN MEGKEZDŐ HALLGATÓK RÉSZÉRE: CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT Szerkesztette: Mészárosné Dr. Darvay Sarolta Technikai

Részletesebben