TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok"

Átírás

1 TÖRTÉNELEM ALAPSZAK Kötelező tantárgyak (A) TANTÁRYLEÍRÁS Informatika AIB Kreditpont 2k Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Dr. Nagy Mihály, főiskolai tanár MI A hallgató az alapszintről elindulva sajátítsa el a minimális informatikai és számítógép kezelési alapismereteket, szerezzen jártasságot néhány gyakran használt felhasználói program alkalmazásában. Információtechnológiai alapismeretek. Operációs rendszerek, a Windows és a Linux. Számítógép hálózatok. Az Internet. Elektronikus levelezés. Szövegszerkesztési alapismeretek és prezentációkészítés. Táblázatkezelés. Adatbázis-kezelés alapjai. A gyakorlati foglalkozásokon feladatlapok feldolgozása történik, illetve egy vázlatosan megfogalmazott feladat (pl. adott témában prezentációkészítés) önálló, kreatív megvalósítása. Az órák látogatása kötelező. yakorlati jegy. Három számonkérő feladat várható és ezek átlaga adja a félévi jegyet. Egy-egy feladat a felhasználói programok foglalkozásokon begyakorolt alapismereteit összegzi, vagy önállóan kell elkészíteni egy dokumentumot adott elvárások szerint. Bártfai Barnabás: Hogyan használjam? (8. kiadás) BBS-Info Kft., Budapest, Iszáj-Kató-Nagy: Számítástechnika: Az alapoktól az Internetig. Bessenyei yörgy Könyvkiadó, Nyíregyháza, Kovácsné-Nagy-Ozsváth: Office XP. Computerbooks Kft., Budapest, Lengyel Veronika: Az Internet világa. Computerbooks Kft., Budapest, 1995.

2 Filozófia AIB Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 (30+0) kollokvium - Dr. Trembeczki István PhD főiskolai docens FT A tantárgy célja a hallgatók filozófiai szemléletének kialakítása és filozófiai tartalmú gondolkodásának megalapozása. A hallgatók ismerkedjenek meg a filozófiatörténet legfontosabb irányzataival, képviselőivel és problémafelvetéseivel a klasszikus görögségtől a XIX. század végéig. A kurzus részét képezik továbbá azok az általános filozófiai problémák is, amelyek összefüggésben vannak a mindennapi élet kérdéseivel. A kurzus elvégzése során a hallgatók megismerkednek a filozófiatörténet klasszikus szövegeivel, és elsajátítják azok önálló értelmezését. Ezen kívül legyen lehetőségük arra, hogy esetlegesen a kurzuson szerzett teoretikus ismereteket a saját személyes életükben is alkotó módon használhassák fel. Kollokvium Szóbeli vizsga Fürst, Maria: Bevezetés a filozófiába. Ikon Kiadó, Budapest, ilson, Etienne: A középkori filozófia szelleme. Paulus Hungarus-Kairosz, Budapest, Hársing László: Filozófia gondolkodás Thalésztól adamerig. Bíbor Kiadó, Miskolc, Stead, Christopher: Filozófia a keresztény ókorban. Osiris Kiadó, Budapest, Steiger Kornél (szerk.): Bevezetés a filozófiába. Szöveggyűjtemény. Holnap Kiadó, Budapest, 2002.

3 Kommunikáció AIB Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2 (előadás) kollokvium Dr. Szabó Ferenc főiskolai tanár MY A hallgatókat megismertesse a kommunikáció elemi módszereivel, a hatékony kommunikáció formáival. A tantárgy célja a kommunikáció alapfogalmainak, fajtáinak, rendszerének megismertetése. A kommunikáció fogalma, kutatásának története; kommunikációs modellek; a kommunikáció mint jelműködés; az emberi és az állati kommunikáció; a metakommunikáció; a nem verbális kommunikáció; a verbális kommunikáció; az akusztikai és a vizuális csatorna; a kommunikációs alaphelyzetek; a kommunikáció zavarai. : : vizsgajegy : írásbeli, szóbeli : szakirodalom, internet, multimédiás eszközök, segédanyag Allan Pease: Testbeszéd. ondolatolvasás gesztusokból. Park Könyvkiadó. Budapest, Fercsik Erzsébet Raátz Judit: Kommunikáció szóban és írásban. Korona Nova Kiadó. Budapest, H. Varga yula: Kommunikációs ismeretek. Hungarosse Kiadó. Budapest, Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Kossuth Kiadó. Budapest, Terestyéni Tamás: Kommunikációelmélet. A testbeszédtől az internetig. Akti-Typotex. Budapest, 2006.

4 TANTÁRYLEÍRÁS Könyvtári ismeretek AIB Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 K Tóthné dr. Bordé Katalin PhD, könyvtáros MI : A bölcsész szakos hallgatók képesítési követelményeinek megfelelően a tárgy keretén belül a hallgatók megismerkednek a könyvtárak használati alapismereteivel, a korszerű információhordozókkal és az információ visszakeresés lehetőségeivel, valamint a diplomakészítés technikájával. : A könyvtári gyűjtőkör. Dokumentumtípusok. A katalógusok fajtái. A könyvtári szolgáltatások. Az egyes tudományok nyomtatott és elektronikus információforrásai. Az információ visszakeresés módszerei. Az Internet által kínált lehetőségek. Számítógépes adatbázisok. Kutatásmódszertani alapismeretek. A hivatkozás módjai. A szakdolgozat elkészítésének lépései, formai és tartalmi követelményei. : Információ visszakeresési feladatok megoldása és beadása írásban. Irodalomjegyzékek készítése egy megadott kutatási témában. Hivatkozási gyakorlatok végzése. : Az elméleti ismeretek elsajátításának ellenőrzése évközben egy zárthelyi dolgozat írásával történik. A gyakorlati tudnivalók elsajátításának ellenőrzése évközben három írásban beadandó feladat megoldásával történik. Összesen négy félévközi jegy szerezhető. A félév lezárása A félévközi jegyek és a félévet záró kollokvium eredménye alapján. : A Központi Könyvtár katalógusai, tájékoztató apparátusa és felhasználói termináljain található könyvtári programok. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db.) Horváth Tibor Papp István: Könyvtárosok kézikönyve, 1 5. Bp.: Osiris, Balázs Sándor: Az információk használata, hasznosítása és haszna. Bp.: OMIKK, Majoros Pál: Kutatásmódszertan avagy: Hogyan írjunk könnyen, gyorsan jó diplomamunkát? Bp., Voit Pál. A diploma-készítés módszertana. Tatabánya, 2004.

5 Társadalmi ismeretek AIB Heti kontakt óraszám (elmélet+gyakorlat) -- Tanszék kódja 2+0 Kollokvium Dr. Aszalós Éva főiskolai docens A hallgatók ismerjék meg a társadalom és a hatalom viszonyát. Alapvető célkitűzésünk, hogy a rendszerváltozástól nyomon kövessék a társadalom fontosabb jellemzőit: rétegződését, mobilitását és negatív jelenségeit. E mellett bemutatásra kerül a politikai intézményrendszer szerkezete és működése, illetve a civil társadalom is. A korszerű társadalmi ismeretek nyelvi fogalmi rendszerét és a hallgatók kifejező készségének fejlesztését is fontosnak tartjuk. A magyar társadalom rétegződése és mobilitása 1945-től napjainkig. A társadalmi szolidaritás rendszere: szociálpolitika napjainkban. A gazdaság jellemzői 1990 után. Az alkotmány megismerése és értelmezése. Az Alkotmánybíróság feladata és működése. A demokratikus intézményrendszer pillérei napjainkban: pártok és parlament illetve kormány és önkormányzatok. A civil társadalom jellemzői. Magyarország az Európai Unióban A megszerzett ismeretek értékelése: kollokvium : írásbeli : Társadalomismeret (szerk.: Albert József) Möbius Kiadó, Nyíregyháza, Kötelező, ajánlott irodalom Bőhm Antal: A XX. századi magyar társadalom. Korona Kiadó Bp., Bayer József Jávor István Utasi József: Társadalomismeret, Dinasztia Kiadó Bp., Mi a politika? Bevezetés a politika világába. Szerkesztette: yurgyák János. Osiris Kiadó. Bp., , Magyar társadalomtörténeti olvasókönyv 1944-től napjainkig. Válogatta és szerkesztette: Valuch Tibor. Osiris Kiadó Bp., ,

6 Bevezetés a történettudományba I. B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Aszalós Éva főiskolai docens A hallgatók ismerjék meg a társtudományok módszereit, eszközeit, a legújabb kutatási eredményeket. A történelem rész- és segédtudományai. A történelem forrásai, a források kritikája. A középkor elbeszélő történelmi irodalmának műfajai. A középkori külföldi és magyar elbeszélő történelmi irodalom jeles alkotásai, művelői. A memoár és az útleírás. A magyar honismereti irodalom. A missilis, levél. Az oklevelek. A magyar oklevelezési gyakorlat. Törvények és jogszabályok. Zárthelyi, félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Apor Péter: Metamorphosis Transylvaniae. Budapest, Tessedik Sámuel: Szarvasi nevezetességek. Tessedik Sámuel és Berzeviczy egely: A parasztok állapotáról Magyarországon. Budapest, Takács Péter: Parasztvallomások a dadai járásból Nyíregyháza, 1987.

7 Bevezetés a történettudományba II. B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Dr. Aszalós Éva főiskolai docens A hallgatók ismerjék meg a társtudományok módszereit, eszközeit, a legújabb kutatási eredményeket. A történelem rész- és segédtudományai. A történelem forrásai, a források kritikája. A középkor elbeszélő történelmi irodalmának műfajai. A középkori külföldi és magyar elbeszélő történelmi irodalom jeles alkotásai, művelői. A memoár és az útleírás. A magyar honismereti irodalom. A missilis, levél. Az oklevelek. A magyar oklevelezési gyakorlat. Törvények és jogszabályok. Zárthelyi, félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Apor Péter: Metamorphosis Transylvaniae. Budapest, Tessedik Sámuel: Szarvasi nevezetességek. Tessedik Sámuel és Berzeviczy egely: A parasztok állapotáról Magyarországon. Budapest, Takács Péter: Parasztvallomások a dadai járásból Nyíregyháza, 1987.

8 Bevezetés a történettudományba III. B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Dr. Aszalós Éva főiskolai docens A tantárgy célja, hogy a történettudományt és társtudományait bemutassa, segítsen a hallgatóknak eligazodni a különböző kutatási módszerek és források világában. Alapvető képet kapjanak a történettudomány művelésének módjáról, a forrásbázisok kezeléséről. A történelem rész- és segédtudományai. A történelem forrásai, a források kritikája. A középkor elbeszélő történelmi irodalmának műfajai. A középkori külföldi és magyar elbeszélő történelmi irodalom jeles alkotásai, művelői. A memoár és za útleírás. A magyar honismereti irodalom. A missilis, levél. Az oklevelek. A magyar oklevelezési gyakorlat. Törvények és jogszabályok. Zárthelyi, félév végén gyakorlati jegy. 1. Berzsenyi Dániel: A magyarországi mezei szorgalom némely akadályárul. Berzsenyi Dániel művei. - Kis János emlékezései (Magyar Remekírók). Budapest, Kölcsey Ferenc: A szatmári adózó nép állapotáról. Kölcsey Ferenc válogatott művei II. Budapest, Jókai Mór: Emléksorok: Napló ből. Budapest, évi XII. törvény. Magyar Törvénytár évi törvénycikkek. Budapest, yörffy István: Nagykunsági krónika. Karcag, 1984.

9 Bevezetés a levéltári ismeretekbe B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 K Kujbusné dr. Mecsei Éva Ismerjék meg a hallgatók a magyarországi levéltári szervezetet, az iratképző szervezetek és intézmények főbb jellemzőit, az irattárolás és kezelés alapvető szabályait. A magyar államszervezet a középkorban és iratképző szervei, intézményei. Az iratképzés alakulása az abszolutizmus időszakában. A levéltárak létrejötte, a szervezet kiépülése Magyarországon a XVIII. századtól. A magánszféra irattermelése. A gazdasági szervezetek és irataik a dualizmus időszakában. A XX. század iratképzése. A tanácsrendszer közigazgatási gyakorlata, az iratok kezelése. A levéltár intézményei a rendszerváltás után. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Érszegi éza: Magyarország századai. Budapest, Lakatos Adél (szerk.): A Kalocsai Érseki Levéltár. Főegyházmegyei Levéltár. Kalocsa, Középkori oklevelek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei levéltárban, Összegyűjtötte, átírta: Balogh István. Nyíregyháza, Kollega Tarsoly István: A magyar Országos Levéltár címeres levelei (elektronikus dok.) Budapest, 2000.

10 Bevezetés a muzeológiába B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Dr. Szabó Sarolta Ismerjék meg a hallgatók a magyarországi múzeumi szervezetet, a tárgygyűjtés módszereit, a múzeumi intézmények főbb feladatait, a gyűjtemények tárolásának és kezelésének alapvető szabályait. A múzeumi gyűjtemények kialakulása Európában. A magyar múzeumügy kezdetei. Országos és megyei gyűjtemények létrejötte a XIX-XX. században. A múzeumi intézményrendszer átalakulása 1945 után. A muzeológia mint tudományág. A muzeológia szakterületei: természettudományi muzeológia (jeles hazai gyűjtemények); agrármuzeológia (gyűjtemények); iparművészeti, technikatörténeti, műszaki és közlekedéstörténeti, irodalom és színháztörténeti gyűjtemények. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Korek József: A muzeológia alapjai. Tankönyvkiadó. Budapest, Taxner-Tóth Ernő (szerk.): Irodalmi muzeológia. Múzsák. Budapest, Héthy Zoltán: Muzeológia és restaurálás. Budapest, Élesztős László (szerk.): Magyar múzeumi arcképcsarnok. Tarsoly Kiadó. Budapest, 2002.

11 Bevezetés a néprajzba B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Dr. Szabó Sarolta A tantárgy célja, hogy a történettudomány egyik társtudományát, a néprajzot közelebb hozza a hallgatókhoz. Ismerjék meg a néprajztudomány módszereit, a társtudományokhoz való viszonyát. Tisztában legyenek a tárgyi és szellemi néprajz alapvető módszereivel, azok alkalmazásának alapjaival. A néprajz fogalma, tárgya, vizsgálati módszerei. A néprajzkutatás szakterületei és forrásai. A magyar népi kultúra táji-történeti tagolódása. Néprajzi csoportok, tájak, etnokulturális kapcsolatok. A magyarság anyagi kultúrája (pásztorkodás, állattartás, gyűjtögetés, földművelés). Településtípusok, a telkek rendje. Az építkezés anyaga, technikája, a lakóházak beosztása. A magyar építkezés területi típusai. A magyar népművészet főbb jellemzői (történeti rétegek, viseletek, bútorok, kerámiák). A magyarság szellemi kultúrája (néphit, népszokások). A magyar paraszti társadalom (rokonsági rendszer, társadalmi csoportok, munkaszervezet). Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. A magyar folklór. Voigt Vilmos szerk. Budapest, Népi kultúra, népi társadalom. Szilágyi Miklós szerk. Budapest, Magyarországi népszokások. Réső Ensel Sándor szerk. Budapest, A Kárpát-medence néprajzi kincsei. Szelestey László összeáll. Budapest, 2000.

12 Bevezetés a művelődéstörténetbe B félév Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Konczné dr. Nagy Zsuzsanna adjunktus A hallgatók ismerjék meg a művelődéstörténet helyét, szerepét a tudományok között. Legyenek képesek az eltérő civilizációk sajátosságainak értelmezésére, összevetésére. A művelődéstörténet helye a történettudományok rendszerében. A történelem előtti korok kultúrája. Az indiai civilizáció korszakai és formái. Egyiptomi gondolkodás sajátosságai. A zsidóság története. A mítoszok tipológiája. A görög világ társadalmi és gazdasági jellemzői. A hellenizmus. A római világ kulturális arculata. Az egyházi történetírás története, tárgya és módszerei, a kereszténység történeti megközelítése. A szerzetesség története. Az arab kalifátus kultúrája, a középkor kulturális arculata. A upta birodalom művészete és gondolkodása. A japán társadalom sajátosságai. A reneszánsz, a humanizmus, a korai reneszánsz, az érett reneszánsz. A reformáció története. A mechanikus világkép és a természettudomány új rendszere. A barokk világ és művészet jellegzetességei. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. A művészet története. A kora reneszánsz. szerk.: Aradi Nóra, Corvina, Budapest, A művészet története. Az érett reneszánsz. szerk.: Aradi Nóra, Corvina, Budapest, A művészet története. A barokk. szerk.: Aradi Nóra, Corvina, Budapest, Vasari: Híres festők élete. Magyar Helikon, Budapest, Az antik világ. Szerk.: Aradi Nóra. Corvina, Budapest, 1986.

13 Bevezetés a régészetbe B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Dr. Buhály Attila főiskolai docens A tantárgy célja, hogy a történettudomány egyik társtudományát, a régészetet, illetve annak módszereit a hallgatók megismerhessék. Képesek legyenek eligazodni a különböző kutatási módszerek között. Alapvető képet kapjanak a régészet művelésének módjáról, a leletek kezeléséről. A régészet tudomány tárgya, tudománytörténete, módszertana. A régész munkája az ásatástól a feldolgozásig, a régészeti segédtudományok. A Kárpát-medence régészeti kultúrái. Magyarország kőkora. A rézkor és bronzkor Magyarországon. Magyarország a vaskorban és a római korban. A népvándorlás kora és a középkor magyarországi régészete. Házi dolgozat, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Diószegi yörgy, Fodor István etc.: Őseink nyomában. Budapest, Bakay Kornél: Őstörténetünk régészeti forrásai. Miskolc, Colin Renfrew: Régészet. Osiris, Budapest, Norah Molonay: Régészet. Kaposvár, Jakabffy Imre: A Közép-Duna-medence régészeti bibliográfiája, Budapest, 1999.

14 Őstörténet B félév Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Buhály Attila főiskolai docens Az őskor alapvető megismerése (legalapvetőbb tények, helyszínek), továbbá az újabb kutatások következtében előkerült friss ismeretanyagok megismertetése. Az őstörténet fogalma, kutatástörténet, alkalmazott módszerek. A kulturális és társadalmi evolúció legfontosabb őstörténeti kérdései. Az emberré válás legfontosabb aktuális kérdései. A korai és alsó-paleolitikum. Az afrikai bölcső, az Óvilág meghódítása. Az anyagi kultúra kezdetei. Korai vadásztársadalmak. Középső-paleolitikum. Az ember elterjedése a Földön. Felső-paleolitikum. Az emberi rasszok kialakulása. Fejlett vadásztársadalmak. A felső-paleolit forradalom, a művészet és a modern viselkedés kezdetei, a nyelvcsaládok kialakulása. A neolitikum, a földművelés és az állattenyésztés megjelenése. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Hevesi Attila, Mester Zsolt etc.: Emberelődök nyomában. Az őskőkor emlékei Északkelet- Magyarországon. Miskolc, Bray, W. M.: Az újvilág. A múlt születése. Helikon Kiadó, Budapest, Brentjes, B.: Vadállatból háziállat. Budapest, Burenhult. (főszerk.): A kőkori világ. Vadász-gyűjtögetők és korai földművelők. Az ember képes története. Officina Nova Magyar Könyvklub. Budapest, 1995.

15 Az ókori kelet története B félév Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Buhály Attila főiskolai docens Az ókori kelet államainak és kultúráinak alapvető megismerése (legalapvetőbb tények, helyszínek), továbbá az újabb kutatások következtében előkerült friss ismeretanyagok megismertetése. Az ún. magas kultúrák kialakulása: neolitikus civilizációk, Elő-Ázsia a Kr. e. III évezredig. Egyiptom története: Ó- és Középbirodalom. Az Újbirodalom. Mezopotámia története a Kr. e. III. évezredben (sumer városállamok, az agadei dinasztia, a III. Úr-i dinasztia). Elő-Ázsia a Kr. e. II. évezred első felében (az óasszír és az óbabiloni kor). A hettita állam története. Elő- Ázsia politikai, hatalmi viszonyai az Amarna-korban. Mittanni és Egyiptom. Az újasszír állam. Urartu története és kultúrája. Az újbabiloni birodalom felemelkedése és bukása. A zsidóság története. Az ókori Perzsa. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. J. Baines J. Málek: Az ókori Egyiptom atlasza. Budapest, Ch. Bermant M. Weitzman: Egy ismeretlen ókori civilizáció: Ebla. Budapest, John Bright: Izráel története. Budapest, Hahn István, Kákosy László, Komoróczy éza: Az ókor története II. Az ókori kelet története (egyiptom és Elő-Ázsia). Budapest, Kákosy László: Az ókori Egyiptom története és kultúrája. Budapest, 1998.

16 Az ókori örögország története 1. B félév Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Dr. Óbis Hajnalka főiskolai adjunktus Az ókori görög városállamok és kultúráinak alapvető megismerése (legalapvetőbb tények, helyszínek), továbbá az újabb kutatások következtében előkerült friss ismeretanyagok megismertetése. A görög történelem korai szakasza. A krétai minoszi kultúra. A görög törzsek vándorlási hullámai. Az akháj terjeszkedés. A dórok. A kialakuló poliszállamok. A poliszok berendezkedései. A gyarmatosítás kezdetei. A termelési folyamatok változásai, a társadalmak rétegzettsége. A görög kultúra kialakulása, máig élő hatása. Athén és Spárta belső politikai, társadalmi viszonyai. A görög poliszok küzdelme a perzsákkal. Az athéni demokrácia fénykora. A poliszok vetélkedése, a poliszvilág válsága. Makedónia felemelkedése. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Hegyi-Sarkady etc.: örög történelem. Budapest, Borzsák István: örög történeti chrestomátia. Budapest, Finley: Politika az ókorban. Budapest, Ritoók-Sarkady-Szilágyi: A görög kultúra aranykora. Budapest, Sarkady János: azdasági élet a régi örögországban. Budapest, 1970.

17 Az ókori Róma története 1. B félév Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Dr. Óbis Hajnalka főiskolai adjunktus Az ókori Róma mint városállam, illetve a Római Birodalom alapvető megismerése a köztársaság időszakában (legalapvetőbb tények, helyszínek), továbbá az újabb kutatások következtében előkerült friss ismeretanyagok megismertetése. Itália őstörténete. az etruszkok. A királyság kora. A kialakuló köztársaság hatalmi intézményrendszere, társadalmi tagolódása. Patríciusok és plebejusok küzdelmei. Itália meghódítása, terjeszkedés a Földközi-tenger térségében. a világbirodalommá válás gazdasági és társadalmi következményei. A római kultúra jellemzői. A késői köztársaság társadalmigazdasági változásai, a köztársasági intézményrendszer válsága. Reformkísérletek (Marius, Sulla, a racchusok, Caesar). A köztársaság bukása, a principátus kialakulása. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Ferenczy-Maróti-Hohn: Az ókori Róma története. Budapest, aál Ernő Kertész István: Az őskor és az ókor története. Eger, Borhy László: Római történelem szöveggyűjteménye. Budapest, Cornel Mattheus: A római világ atlasza. Budapest, Maróthy Horváth Castiglione: A régi Róma aranykora. Budapest, 1969.

18 Középkori egyetemes történelem 1. B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K B1008 Dr. Aszalós Éva főiskolai docens Szerezzenek a hallgatók alapvető ismereteket a feudalizmus társadalmi, gazdasági rendjének kialakulásáról, az államszervezet és az egyház szerepéről, a középkori városok létrejöttéről, a keresztes háborúkról, illetve annak következményeiről. A feudalizmus kutatásának főbb kérdései. A korszakhatárok és a belső szakaszolás körüli viták. A korszakolásról. A feudalizmus kialakulás a volt Nyugat-római Birodalom területén. Az első feudális államképződmények. A Frank Birodalom kialakulása és fénykora. A gazdaság és a társadalom jellemzői a korai feudalizmus évszázadaiban. Az állami széttagolódás, a tartományok küzdelme. A világi és az egyházi hatalom vetélkedése. Az invesztitúraharc. Keresztes hadjáratok okai és következményei. A virágzó feudalizmus gazdasági és társadalmi változásai. A városok kialakulása, önkormányzatiságuk megteremtődése. A feudális társadalom rétegződése. A feudális jog. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. unst Péter (szerk.): Európa története. Csokonai Kiadó, Debrecen, Orosz István: Európa a korai középkorban. Debrecen, Pirenne, H.: A középkori gazdaság és társadalom története. Budapest, Makkai László: Az európai feudalizmusok jellegzetességei. Budapest, Duby,.: A lovag, a nő és a pap. Budapest, 1987.

19 Földrajzi felfedezések és következményei B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Dr. Aszalós Éva főiskolai docens Ismerjék meg a hallgatók a földrajzi felfedezések alapvető okait és összefüggéseit, a világpiac kialakulásának folyamatát és az egyes régiók szerepét. Az európai expanzió okai, előzményei, technikai és társadalmi feltételei. A nagy földrajzi felfedezések első hulláma a XV-XVI. században. Az Újvilág meghódítása. A felfedezések gazdasági és társadalmi következményei: árforradalom és tőkeakkumuláció. Az európai régiók és a világpiac kialakulásának kezdetei. azdasági munkamegosztás jellemzői és annak politikai, társadalmi következményei Európában. az újkori abszolutizmusok kialakulásának okai. az új államforma történelmi gyökerei és sajátosságai. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1..Pery Anderson: Az abszolutista állam. Budapest, Immanuel Wallerstein: A modern világgazdasági rendszer kialakulása. Budapest, M. Vincent P. A. Sradling: A spanyol és a portugál világ atlasza. Budapest, R. Cameron: A világgazdaság rövid története a kőkorszaktól napjainkig. Maecenas Könyvkiadó. Budapest, Max Weber: A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme. Budapest, 1982.

20 Abszolutizmusok B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Dr. Aszalós Éva főiskolai docens Ismerjék meg a hallgatók az abszolutista államforma kialakulásának okait, előfeltételeit, az egyes államok eltérő jellemzőit és szerepét. Az államforma átalakulásának kora újkori előzményei. Az abszolutizmus általános jellemzői. A spanyol abszolutizmus kialakulása, jellege. Az angol abszolutizmus és társadalmi hátterének sajátosságai. A francia abszolutizmus kialakulása. A francia abszolutizmus fénykora XIV. Lajos uralkodása alatt. Kormányzati, vallás- és külpolitikája. Az abszolutizmus válságának kezdete és folyamata a XVIII. században. Közép- és Kelet-Európa abszolutizmusai. A Habsburg Birodalom hatalomirányítási módja. A felvilágosult abszolutizmus jellemzői, kialakulásának okai és körülményei. A felvilágosult abszolutizmus és Oroszország. Az ancien régime válsága Franciaországban, a francia forradalom pénzügyi, gazdasági és társadalmi-politikai okai, előzményei. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Hahner Péter: Franciaország története. Műszaki Könyvkiadó. Budapest, J. Ardach C. Jones: A francia világ atlasza. Helikon Kiadó, Budapest, F. Furet: A francia forradalom története ( ). Osiris Könyvkiadó. Budapest, Paul Kennedy: A nagyhatalmak tündöklése és bukása. Akadémiai Kiadó, Budapest, Kora újkori egyetemes történeti szöveggyűjtemény. Szerk.: Poór János. Osiris Kiadó, Budapest, 2000.

21 Újkori egyetemes történelem 1. (Kelet-Európa, Ázsia) B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K prof. dr. habil Czövek István tanszékvezető egyetemi tanár Az ún. hosszú 19. század kelet-európai és ázsiai történetét bemutató tárgy célja azonos azokkal az oktatási célkitűzésekkel, melyek az egyetemes történeti folyamatok és összefüggések legalapvetőbb és legfontosabb ismeretét, azok elsajátítását, az alapvető források és szakirodalom alapos megismertetését tekintik központi feladatnak. A francia forradalom és a napóleoni háborúk A franciaellenes blokk két tartópillére: Anglia és Oroszország. Napóleon bukása. Az Orosz Birodalom pozíciói az ös bécsi tárgyalásokon. A Szent Szövetség rendszere, az európai hatalmi viszonyok stabilizációja. Az orosz történelem sajátosságai a XVIII. század végén. I. Pál és az európai nagyhatalmak. I. Sándor és a kongresszusi Európa. I. Miklós abszolutizmusa és külpolitikája. A Balkán. A lengyel kérdés. Pánszlávizmus. A konzervatív szövetségi politika megerősödése. Japán a XIX. század első felében. Kína a XIX. század. első felében. A török birodalom és Egyiptom. Zárthelyi, házi dolgozat és a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Heller, Mihail: Az orosz birodalom története. Budapest, 1996, Osiris. 2. Zöllner, E.: Ausztria története Bp. 1998, Osiris 3. Arató Endre: Kelet-Európa története a 19. század első felében. Budapest, Berend T. Iván Ránki yörgy: Európa gazdasága a 19. században Budapest, 1987, ondolat Kiadó. 5. Czövek István: orcsakov diplomáciai pályája és a korabeli orosz gondolkodás. Bessenyei Kiadó, Nyíregyháza, 1998.

22 Újkori egyetemes történelem 2. (Nyugat-Európa, Amerika) B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K B1013 prof. dr. habil Czövek István tanszékvezető egyetemi tanár Az ún. hosszú 19. század nyugat-európai és amerikai történetét bemutató tárgy célja azonos azokkal az oktatási célkitűzésekkel, melyek az egyetemes történeti folyamatok és összefüggések legalapvetőbb és legfontosabb ismeretét, azok elsajátítását, az alapvető források és szakirodalom alapos megismertetését tekintik központi feladatnak. A krími háború és az európai hatalmak. Az 1860-as évek diplomáciája. A német egység létrejötte és hatása az európai erőviszonyokra. Az olasz egység megteremtése. Az USA polgárháborúja, az egységes belső piac kialakulása. A német gazdaság és társadalom átalakulása a XIX. század utolsó harmadában. A szövetségi politika kezdetei. A XIX. század végi gazdaság jellemzői. Az I. világháború előzményei, szövetségi rendszerek háborús és diplomáciai eseményei háborús és diplomáciai eseményei. Zárthelyi, házi dolgozat és a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Degler, C.N.: Az élő múlt. Milyen erők formálták Amerika mai képét? Budapest, Diederiks (szerk.): Nyugat-Európa gazdaság- és társadalomtörténete, Budapest, Diószegi István: A hatalmi politika másfél évszázada História Kiadó. Budapest, Francois Furet: A francia forradalom története Osiris Kiadó. Budapest, Hobsbawm, E.: A forradalmak kora. Budapest, 1964.

23 Nemzetközi erőviszonyok a XX. században B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Dr. Reszler ábor főiskolai tanár Az ún. rövid XX. század történetét bemutató tárgy célja azonos azokkal az oktatási célkitűzésekkel, melyek az egyetemes történeti folyamatok és összefüggések legalapvetőbb és legfontosabb ismeretét, azok elsajátítását, az alapvető források és szakirodalom alapos megismertetését tekintik központi feladatnak. Az I. világháború hatása a nemzetközi erőviszonyokra. A párizsi-washingtoni békerendszer jellemzői, kritikája. Az 1920-as évek külpolitikai alapelvei, fontos állomásai. A német jóvátétel kérdése. Németország beilleszkedése a nemzetközi kapcsolatokba, törekvés a versailles-i béke békés revíziójára. A terjeszkedő külpolitika térnyerése az 1930-as években. Olaszország, Japán és a hitleri Németország külpolitikája. A II. világháború okai, lefolyása és hatása a nemzetközi erőviszonyokra. A nyíltan kétpólusú világ jellemzői. A hidegháborús szembenállás, fegyverkezési verseny. Az el nem kötelezett országok a kétpólusú világrendben. Helyi háborúk és következményeik. A kétpólusú világrend összeomlása, nemzetközi erőviszonyok a rövid XX. század végén. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Martin Roberts: Európa története Az új barbárság kora? Budapest, E. J. Hobsbawm: A szélsőségek kora. A rövid 20. század története. Pannonica Kiadó. Budapest, J. M. Keynes: A békeszerződés gazdasági következményei. Európa Könyvkiadó. Budapest, Berend T. Iván: Válságos évtizedek. Budapest, Paul Kennedy: A nagyhatalmak tündöklése és bukása. Akadémiai Kiadó. Budapest, 1992.

24 Totalitárius rendszerek B félév Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Reszler ábor főiskolai tanár A tantárgy célja, hogy a XX. századi szélsőséges politikai mozgalmak kialakulásának körülményeit, hatalomra jutásuk és berendezkedésük körülményeit valamint következményeit alaposan megismerhessék a hallgatók. A totális állam és a totalitárius hatalomgyakorlás jellemzőiről rendszerezett tudást szerezzenek. Eszmék, eszmerendszerek a XIX-XX. század fordulóján. A konzervativizmus, a liberalizmus főbb jellemzői a XX. század elején. A keresztényszociális gondolkodás kezdetei és társadalmi hatása. A szociáldemokrácia irányzatai. Az első világháború hatása a társadalmi gondolkodásra. A szélsőséges politikai irányzatok kialakulása. Szélsőbaloldali (bolsevik) hatalomátvétel Oroszországban. A totális berendezkedés kialakulása az intervenció és polgárháború alatt. A sztálini pártállami rendszer jellemzői. A szélsőjobboldali mozgalmak és pártok jellemzői. A fasizmus olaszországi változata. A nácizmus térhódítása és hatalomra kerülése Németországban. Szélsőjobboldali totalitárius rendszerek intézményesülése és működése. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Ormos Mária: Nácizmus fasizmus. Magvető Kiadó. Budapest, Ormos Mária: Hitler. Budapest, Ormos Mária: Hitler Krausz Tamás: Sztálin. Pannonica Kiadó. Budapest, Diktátorok diktatúrák. Akik nyomot hagytak a 20. századon. 3. Napvilág Kiadó. Budapest, John Weitz: Hitler bankárja. Kossuth Kiadó. Budapest, 1998.

25 Magyarország története 1301-ig B félév Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Dr. Vinnai yőző főiskolai docens A tantárgy oktatásának a célja, hogy a történelem szakos hallgató megismerje a magyar nép történetének kezdeteit, a vándorlás földrajzi környezetét, a megtelepedés majd az államalapítás körülményeit. Az előadások anyaga révén a hallgató bővítheti a korszakra vonatkozó ismereteit, tájékozottságot szerez az alapvető szakirodalomban. Források a magyar nép eredetére és a honfoglalásra vonatkozóan. Őshazaelméletek a finnugor őshaza sajátosságai, a finnugorok kultúrája és az egység felbomlása. Az ugor-kor gazdasági társadalmi jellemzése s az ugor egység felbomlása. A magyar nép önálló élete Magna Hungaria sajátosságai, élet a Kazár birodalom területén. Etelközi szállásterület és a honfoglalás. A kalandozások kora. A magyar államalapítás, éza és István államszervező tevékenysége. A magyar társadalom Szent István korában, István külpolitikája és az utódlás kérdése. Trónharcok, pogánylázadások és a feudális állam megszilárdítása Az elfeledett XII. század, II. András új gazdasági irányvonala és az Aranybullák. IV. Béla és a tatárjárás, az ország újjáépítése a tatárjárás után. Az utolsó Árpádok kora (V. István, IV. Kun László, III. András). Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. A magyarok elődeiről és a honfoglalásról. Szerk.: yörffy yörgy, Budapest, Fodor István: Verecke híres útján. Magyar História, ondolat Kiadó, László yula: Árpád népe. Helikon Kiadó. Budapest, yőrffy yörgy: István király és műve. Budapest, 1977.

26 Középkori magyar történelem 1526-ig B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Vinnai yőző főiskolai docens A tantárgy általános célja, hogy a történelem szakos hallgató legyen képes a korszakot belehelyezni az egyetemes történelmi események folyamatába. Világosan lássa Magyarország és Nyugat-Európa gazdasága, társadalma, politikai berendezkedése közötti különbségeket. Fedezze fel és értse meg az időbeli fáziskésést a két régió között. Magyarország helye Európában a középkor alkonyán. Tartományúri megosztottság, Károly Róbert harca a korona megszerzéséért és a tartományi rendszer megszüntetéséért. I. Károly konszolidációs politikája (gazdaságpolitika, pénzügy, hadseregreform, önálló külpolitika.) I. (Nagy) Lajos király expanziós törekvései: nyugati, nápolyi és balkáni politikája. I. Lajos kormányzati reformjai és a híres 1351-es törvények. Zsigmond király magyarországi reformjainak megszilárdítása kormányzati, katonai és pénzügyi reformjai révén. Zsigmond az európai uralkodó: a török kérdés, a cseh és német területek megszerzése, a huszita probléma megoldása. Termelés és termelőerők a XIV XV. században, parasztháború 1437-ben és 1514-ben. A rendi erők győzelme, Hunyadi János és kora A rendi monarchia kiépítése, Mátyás központosítási törekvései. Mátyás nyugati irányú expanziója és a török kérdés. II. Lajos és Mohács. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Bertényi Iván: Magyarország az Anjouk korában. ondolat Kiadó. Budapest, Mályusz Elemér: Zsigmond király uralma Magyarországon. ondolat Kiadó, E. Kovács Péter: Matthias Corvinus. Kossuth Kiadó. Budapest, Teke Zsuzsa: Mátyás a győzhetetlen király. Helikon Kiadó. Budapest, Kulcsár Péter: A Jagelló-kor. ondolat Kiadó. Budapest, 1981.

27 Magyarország története ( ) B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Dr. Fazekas Rózsa főiskolai tanár A tantárgy általános és specifikus célja: bemutatni a korszakra jellemző európai vonásokat és az ettől eltérő hazai sajátosságokat. A sajátosságok rávilágítanak a korszak fő problémáira: a függetlenség elvesztése és a 3 részre szakadás okaira, a török elleni küzdelem hazai és birodalmi körülményeire. A mohácsi csatavesztés következményei. Szapolyai János uralkodása, az ország két részre szakadása. Buda eleste, az ország három részre tagolódása. A török hódító hadjáratok, a végvári küzdelmek. A török hódoltság gazdasági és társadalmi viszonyai, a közigazgatás rendje. az erdélyi fejedelemség kialakulása. Alternatívák keresése a török hódoltság felszámolására. A török elleni küzdelem és a nemzetközi erőviszonyok. A török világ és a magyar külpolitika. Függetlenségi küzdelmek a XVII. században. Bocskai-felkelés, Bethlen ábor és I. Rákóczi yörgy a harmincéves háborúban. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Barta ábor: Vajon kié az ország? Budapest, Káldi-Nagy yula: Szulejmán. Budapest, Újváry Zsuzsanna: Nagy két császár birodalmi között. Magyar História. Budapest, Barta ábor: Az erdélyi fejedelemség születése. Budapest, Hegyi Klára: Egy világbirodalom végvidékén. Budapest, 1976.

28 Harc a Habsburgok ellen B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Fazekas Rózsa főiskolai tanár A tantárgy általános és specifikus célja: bemutatni a korszakra jellemző európai vonásokat és az ettől eltérő hazai sajátosságokat. A függetlenség visszaszerzésére irányuló törekvések bemutatása, a nemesség Habsburg-ellenességének, rendi ellenállásának nyomon követése. A Habsburg dinasztia európai uralmi törekvései, helyzete a nagyhatalmi mozgástérben. A Habsburg Birodalom gazdasági helyzete, a végvári vonalak kiépítésének folyamata. A királyi Magyarország kapcsolódásai a birodalomhoz, gazdasági és társadalmi jellemzői. A birodalmi intézményrendszer kiépülése. A magyar politikai elit és a Habsburgok viszonya a XVI. században. A magyar függetlenségi törekvések fölerősödése a Habsburgokkal szemben a XVII. században. Zrínyi Miklós politikusi és hadvezéri munkássága. A vasvári béke értékelése a magyar elit körében. A Habsburg-ellenes szervezkedések, próbálkozások a XVII. század második felében. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. onda István Niederhauser Emil: A Habsburgok. Budapest, Újváry Zsuzsanna: Nagy két császár birodalmi között. Budapest, Hóvári János: A hűtlen Dobó. yomaendrőd, R. Várkonyi Ágnes: A törökvilág és a magyar külpolitika. Magvető Kiadó. Budapest, Ifj. Barta János: Budavár visszavétele. Kossuth Könyvkiadó. Budapest, 1985.

29 Magyarország története ( ) B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K B1020 Dr. Fazekas Rózsa főiskolai tanár A hallgatók korszerű történelemszemléletének kialakítása, a legújabb kutatási eredmények megismerése, a lényegkiemelő képesség fejlesztése, az önálló ismeretszerzés módszereinek elsajátítása és gyakorlása, az előadó-, illetve nyelvi kifejezőkészség fejlesztése a XVIII. és a XIX. századra vonatkozó ismereteken keresztül. Magyarország helye a Habsburg birodalomban 1711 és 1914 között többször változott. Célunk a Habsburg uralkodók, illetve a magyar politikai elit kapcsolatának ábrázolása, annak bemutatása, hogy a birodalom nagyhatalmi helyzetét és Magyarországnak a birodalmon belüli különállását hogyan sikerült összeegyeztetni. III. Károly, Mária Terézia, II József; évi magyar nemesi mozgalom; I. Ferenc abszolutizmusa. a magyar liberális reformmozgalom kibontakozásának feltételei. A Habsburg udvar és a magyar liberális ellenzék küzdelme az 1830-as, 1840-es években. Az érdekegyeztetés (társadalmi, nemzetiségi, hatalmi) sikere 1848-ban. A Habsburg birodalom újjászervezésének alternatívái között. A kiegyezés előzményei és az évi kiegyezés. Az uralkodó, a magyar, illetve az osztrák politikai elit erőviszonyának változása között. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy századi magyar történelem Szerk.: ergely András. Budapest, Polgárosodás és szabadság. Magyarország a XIX. században. Szerk. Veliky János. Nemzeti Tankönyvkiadó. Budapest, Kosáry Domokos: Újjáépítés és polgárosodás. Budapest, Diószegi István: A Ferenc József-i kor. Budapest, Diószegi István: Az Osztrák Magyar Monarchia külpolitikája, Budapest, 2001.

30 TANTÁRYLEÍRÁS Magyarország gazdasága, társadalma a XIX. században B félév Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Fazekas Rózsa főiskolai tanár A hallgatók korszerű történelemszemléletének formálása, a legújabb kutatási eredmények megismerése, a lényegkiemelő képesség fejlesztése, az önálló ismeretszerzés módszereinek elsajátítása és gyakorlása, az előadó-, illetve nyelvi kifejezőkészség fejlesztése a XIX. századra vonatkozó ismereteken keresztül. A Habsburg gazdaságpolitika XVIII. századi jellemzői. Az évi Mária Terézia-féle urbárium. Magyarország gazdasága a XIX. század első felében: a) mezőgazdaság (a konjunktúra és dekonjunktúra hatásai; a hagyományos és az okszerű gazdálkodás jellemzői); b) az ipar, kereskedelem és a közlekedés jellemzői. A magyar gazdaság fejlődése között: a mezőgazdaság kapitalizálódása, a hitelszervezet, a közlekedés és az ipar fejlődése, a rendi társadalom szerkezete. A társadalom átstrukturálódása a XIX. század második felében. Az élet- és gondolkodásmód változásai. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy 1. Kosáry Domokos: Újjáépítés és polgárosodás. Budapest, Diószegi István: A Ferenc József-i kor. Bp., Estók János: Magyarország története Budapest, Welmann Imre: A magyar mezőgazdaság a XVIII. században. Budapest, yimesi Sándor: A városok a feudalizmusból a kapitalizmusba való átmenet időszakában. Budapest, 1975.

31 Magyarország külpolitikája ( ) B félév Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Dr. Vinnai yőző főiskolai docens A tantárgy célja, hogy bemutassa a magyar történelem fontosabb történéseit az első világháború végétől a rövid XX. század végéig. Kiemelt cél a történelmi fordulópontok elemzése, a magyar és európai események közötti összefüggések feltárása. A magyar külpolitika Trianon után. Az 1920-as évek mozgástere. Nagyhatalmi támogatók és a szomszédos államokkal való viszony az 1920-as években. Nemzetközi erőviszonyok és a magyar külpolitika az 1930-as években. Külkapcsolataink kényszerpályán: a revízió bűvöletében. Diplomáciánk a második világháború idején. Sajátos magyar-német kapcsolatok. A második világháborút lezáró párizsi béke elemzése. Külpolitika az ún. ötvenes években. Nemzetközi kapcsolataink az 1956-os forradalom idején. Külpolitika az es években. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. Vizsgajegy századi magyar történelem. Szerk.: ergely-izsák-pölöskei. Budapest, Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században. Budapest, Ormos Mária: Magyarország a két világháború korában. Debrecen, alántai József: A trianoni békekötés Budapest, Magyarország és a nagyhatalmak a 20. században. Szerk.: Romsics Ignác. Budapest, 1995.

32 TANTÁRYLEÍRÁS azdaság, társadalom Magyarországon ( ) B félév Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Vinnai yőző főiskolai docens A tantárgy célja, hogy bemutassa a magyar gazdaság és társadalom fejlődésének fontosabb történéseit az első világháború végétől a második világháború végéig. Kiemelt cél a történelmi fordulópontok elemzése, a magyar és európai események közötti összefüggések feltárása. A gazdasági és pénzügyi stabilizáció Trianon után. A nemzetgazdaság intézményeinek megteremtése. azdaságpolitikai koncepciók az új államkeretekre. A gazdasági világválság hazai előzményei és társadalmi hatása. Ipar, kereskedelem és mezőgazdaság a két világháború között. Társadalmi csoportok és életmód a Horthy-korszakban. Iskola- és kultúrpolitika a korszakban. A szellemi élet meghatározó színterei. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy századi magyar történelem. Szerk.: ergely-izsák-pölöskei. Budapest, Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században. Budapest, Ormos Mária: Magyarország a két világháború korában. Debrecen, unst Péter: Magyarország gazdaságtörténete ( ). Budapest, é. n. 5. yáni ábor Kövér yörgy: Magyarország társadalomtörténete. Bp., 1998.

33 A dualizmus válsága B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Zsoldos Ildikó főiskolai adjunktus Az 1867-es kiegyezéssel létrehozott Osztrák-Magyar Monarchiában az 1890-es évekre a válság jelei mutatkoztak. A hallgatókkal tudatni kell, hogy a válság öt fő területen jelentkezett. Egyrészt kiéleződtek a közjogi ellentétek a magyar és az osztrák érdekszövetségben bekövetkezett változások miatt, de nem volt egyetértés a magyar uralkodó réteget alkotó nagybirtokos és nagytőkés csoportok, azaz az agráriusok és a merkantilisták között sem. A válság harmadik fő területéül a társadalom demokratikus átalakításáért küzdő mozgalmak megerősödése jelölhető meg. Végül a dualizmus válságához hozzájárult még a nemzetiségi mozgalmak megerősödésén túl a nagyhatalmi erőviszonyoknak a Monarchia számára kedvezőtlen átrendeződése. A hallgatók ismerjék meg a válságperiódus kormányait és azok intézkedéseit, továbbá kapjanak képet ezen időszak pártviszonyairól és országgyűlési képviselő-választásairól, különös tekintettel a korszak kuriózumának tekinthető 1905-ös választásokra, hiszen ennek eredménye 1906 áprilisáig elhúzódó kormányzati válságot idézett elő. A dualizmus válságának okai. A válságperiódus kormányai. Pártviszonyok és országgyűlési képviselő-választások a dualizmus válságának idején, különös tekintettel az 1905-ös választásokra. Az évi kormányzati válság. Magyarország részvétele az I. világháborúban. Kollokvium vizsgajegy 1. ergely András (szerk.): 19. századi magyar történelem Korona Kiadó, Bp., Hanák Péter (főszerk.): Magyarország története I-II. Akadémiai Kiadó, Bp., Pölöskei Ferenc ergely Jenő Izsák Lajos (szerk.): 20. századi magyar történelem Korona Kiadó, Bp., Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században. Osiris Kiadó, Bp., Hanák Péter: Magyarország a Monarchiában. ondolat, Bp., Boros Zsuzsanna - Szabó Dániel: Parlamentarizmus Magyarországon Korona Kiadó, Bp., Dolmányos István: A koalíció az évi kormányzati válság idején Akadémiai Kiadó, Bp., Kozári Monika: A dualista rendszer ( ). Pannonica Kiadó, Bp., 2005.

34 TANTÁRYLEÍRÁS Egyetemes történelem főbb tendenciái a XX. században B félév Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Reszler ábor főiskolai tanár Ismerjék meg a hallgatók azokat az ideológiákat és politikai törekvéseket, melyek nyomot hagytak a XX. század történelmén. A tantárgy lehetőséget kínál a korábbi ismeretek rendszerezéséhez, újabb összefüggések megismeréséhez. Eszmék és eszmerendszerek a XIX-XX. század fordulóján. A szocialista gondolkodás térhódítása, a szociáldemokrácia kompromisszuma a kapitalizmussal. A folyamatok nagy katalizátora: az első világháború. A különös XX. század jellemzői. A világgazdaság működési zavarai, a liberalizmus hanyatlása. A jóléti társadalom amerikai modellje és követése Nyugat-Európában. A létező szocializmus alternatívájának kudarca. A globalizáció mint gazdasági és társadalmi kihívás. gyakorlati jegy 1. Eric J. Hobsbawm: A szélsőségek kora. A rövid 20. század története. Budapest, Paul Johnson: A modern kor. A huszadik század igazi arca. Budapest, Paul Kennedy: A nagyhatalmak tündöklése és bukása. Budapest, Berend T. Iván: Válságos évtizedek. Budapest, Martin Roberts: Európa története Az új barbárság kora? Budapest, 1992.

35 TANTÁRYLEÍRÁS Parlamentarizmus Magyarországon ( ) B félév Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Dr. Vinnai yőző főiskolai docens Ismerjék meg a hallgatók a két világháború közötti hatalmi berendezkedés legfontosabb jellemzőit, a hatalomgyakorlási módokat és a politikai pártokat. Lehetőséget kínál a tárgy a tanult ismeretek rendszerezésére, kreatív alkalmazására. Az államforma kérdése, IV. Károly visszatérési kísérletei. A kormányzói jogkör. Az állami és társadalmi rend hatályosabb védelme. A bethleni konszolidáció lépései: az erős kormánypárt létrehozása, a Bethlen-Peyer-egyezség, új választójogi rendelet. Nemzetgyűlési választások eredményei, a pártok és párterőviszonyok. A gazdasági válság politikai következményei, Károlyi yula átmeneti kormánya. A Független Kisgazdapárt és az 1932-es pótválasztás. ömbös yula kormányalakítása, a kormánypárt átszervezése, az olasz minta követésének kísérlete. Az 1935-ös parlamenti választás. A parlamenti erőviszonyok alakulása a 30-as évek végén. Imrédy Béla tervei a politikai rendszer átformálására. A választási törvény módosítása, a kormánypárt átszervezése Teleki Pál második miniszterelnöksége alatt. Zárthelyi, a félév végén kollokvium. vizsgajegy századi magyar történelem. Szerk.: ergely-izsák-pölöskei. Budapest, Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században. Budapest, Ormos Mária: Magyarország a két világháború korában. Debrecen, Magyarország és a nagyhatalmak a 20. században. Szerk.: Romsics Ignác. Budapest, Magyarország a (nagy)hatalmak erőterében. Szerk.: Fischer Majoros Vonyó. Pécs, 2000.

36 Kötelezően választható tárgyak TANTÁRYLEÍRÁS Latin 1. B félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Dr. Óbis Hajnalka főiskolai adjunktus A tantárgy általános célja, hogy a hallgató betekintést nyerjen az indoeurópai nyelvcsalád rövid történetébe. Legyen képes az első félév során elsajátítani az alapvető kiejtési szabályokat, tanuljon meg helyesen olvasni és ismerje meg azokat az alapvető kifejezéseket, amelyek továbbélő szavak formájában hozzátartoznak mindennapi szóhasználatunkhoz. A latin abc és a kiejtési szabályok elsajátítása az első feladat. Az alapvető és leggyakrabban használt igeidők és a névszóragozás ismerete elengedhetetlen a szövegek fordításához. A félév folyamán közvetlenül a történelemhez tartozó auctorok műveiből kerül sor fordításra, a szöveg értelmezésére és az adott történelmi események megvitatására. A szövegek fordításával a hallgató elsajátíthatja az alapvető történelmi szakkifejezéseket. Havonkénti szóbeli beszámoló, végül zárthelyi. Az összevont értékelés alapján gyakorlati jegy. gyakorlati jegy 1. Komer Ilona B. Révész Mária: Latin nyelv I II. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, N. Horváth Margit Dr. Nagy Ferenc: Latin nyelvkönyv I IV. Budapest, Kerényi Károlyné: Latin olvasókönyv. Budapest, Latin chrestomathia. Tankönyvkiadó, Budapest, Latinitas Viva B. Révész Mária Mayer Erika Tegyey Imre, Budapest, 1986.

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

Történelem 9. évfolyam. 9/6. A görög történelem kezdetei: Kréta és Mükéné. 9/8. Az arisztokrácia és a démosz polgárjogi küzdelme Athénban

Történelem 9. évfolyam. 9/6. A görög történelem kezdetei: Kréta és Mükéné. 9/8. Az arisztokrácia és a démosz polgárjogi küzdelme Athénban Történelem 9. évfolyam 9/1. Az emberré válás és az őskőkor Az újkőkor 9/2. Az első civilizáció: Mezopotámia, Óbabiloni Birodalom 9/3. Egyiptom, a Nílus ajándéka 9/4. Elő-Ázsia államai: Palesztina, Fönícia,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com Babes Bolyai Tudományegyetem Történelem Filozófia Kar Történelem szak Egyetemes XX. századi történelem Szemináriumi témák és olvasmányok Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL. 2015. október 13. KPSZTI Gianone András

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL. 2015. október 13. KPSZTI Gianone András TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL 2015. október 13. KPSZTI Gianone András VÁZLAT Vizsgaleírás Kompetenciák Témakörök MIÉRT MÓDOSÍTOTTÁK AZ ÉRETTSÉGIT? Új NAT új kere;anterv A 10 év alatt összegyűlt tapasztalatok

Részletesebben

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET 5-8. évfolyam Célok és feladatok Az Ember és társadalom műveltségterület középpontjában az ember és világa áll. Az általános iskolában ide tartozik a történelem és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 16. Az R. Mellékletének TÖRTÉNELEM fejezete és az azt követő szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép: TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK 1.1. Releváns információk

Részletesebben

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben

Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára. A magyarság története a kezdetektől 1490-ig

Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára. A magyarság története a kezdetektől 1490-ig Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára Rendelkezésre álló órakeret: 3 x 36 óra= 108 óra Tematikai Előzetes tudás A tematikai nevelésifejlesztési céljai

Részletesebben

2014/15-ös tanév, II. félév. 4. Rendi szervezkedés, kuruc mozgalom; az ország török uralom alóli felszabadítása

2014/15-ös tanév, II. félév. 4. Rendi szervezkedés, kuruc mozgalom; az ország török uralom alóli felszabadítása TEMATIKA ÉS IRODALOMJEGYZÉK A Magyarország története II., valamint a Magyarország történelem és társadalomismerete a XX. században c. tanegységekhez (TAB 1106, TAB 2112) 2014/15-ös tanév, II. félév Témakörök

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura

TÖRTÉNELEM. Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura Ljubljana 2010 TÖRTÉNELEM Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura A tantárgyi vizsgakatalógus a 2012. évi tavaszi vizsgaidőszaktól érvényes az új megjelenéséig. A katalógus érvényességéről

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I. Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm+gyak) 2+0 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Nagy Andrea főiskolai docens TKI Cél, az

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Neveléstudományi modellek és paradigmák Tantárgy kódja PDM 1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 - koll. A félév kollokviummal zárul, a kollokviumra való jelentkezés

Részletesebben

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon. Tevékenységformák

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon. Tevékenységformák Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon Tevékenységformák Ismeretszerzési és feldolgozási képességek Írott források elemzése: az egyes szövegek forrásértékének megállapítása

Részletesebben

A típusú tárgyak tantárgyleírásai

A típusú tárgyak tantárgyleírásai A típusú tárgyak tantárgyleírásai 1 2 TANTÁRGYLEÍRÁS Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+4 G - Dr. Dráviczki Sándor főiskolai

Részletesebben

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK Kaposi József Történelem Közműveltségi tartalmak 1-4. évfolyamon a helyi és mikro-történelem jelenik meg (személyes, családi történelem, valamint a magyar

Részletesebben

Történelem alapképzési szak

Történelem alapképzési szak Történelem alapképzési szak Idegenvezető specializáció mintatanterve 2012. szeptemberétől Tantágy neve felelős Informatika AIB1001 0 2 G 2 MII Dr. Ionescu Klára Filozófiatörténet AIB1002 2 0 K 2 TFI Dr.

Részletesebben

Történelemtanár-képzés leírása Hallgatói tájékoztató

Történelemtanár-képzés leírása Hallgatói tájékoztató Történelemtanár-képzés leírása Hallgatói tájékoztató I) Alapozó szakmai ismeretek tantárgyi elemei Dusnoki József ovács Dávid TNT0110 A mentalitástörténettől a kultúrtörténetig N: 15 2 kollokvium vizsga

Részletesebben

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet.

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet. Kutatási tárgykörök ROVATREND a történelemtanár-továbbképzésünk tanrendje alapján I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. a. Ásatási tudnivalók, az ásatásig vezető út, ásatás. b. Temetőfeltárás,

Részletesebben

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények:

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények: A TÍPUSÚ TÁRGYAK Tantárgy neve Filozófiatörténet I. Tantárgy kódja TAB 1101 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+1 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus KÖVETELMÉNYEK 20. századi reformok és hagyományok Tantárgy kódja PDB 1102 L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 2+0 gyak.) Előfeltétel (tantárgyi kód) PDB 1103 L Tantárgyfelelős

Részletesebben

ABLAKA GERGELY (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ)

ABLAKA GERGELY (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ) (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ) SZEMÉLYES ADATOK: Név: Ablaka Gergely Születési hely és idő: Budapest, 1979. December 14. E-mail: ablakagergely@yahoo.com TANULMÁNYOK: 2003 szeptemberétől: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

2006. szeptemberétől. Heti kontakt óraszám. TRB1000 1 0 K 2 TR Dr. Aszalós Éva X. TRB1001 0 1 G 2 TR Dr. Aszalós Éva X

2006. szeptemberétől. Heti kontakt óraszám. TRB1000 1 0 K 2 TR Dr. Aszalós Éva X. TRB1001 0 1 G 2 TR Dr. Aszalós Éva X Történelem alapszak szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől Tantágy neve felelős Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Dr. Nagy Mihály X Filozófiatörténet AIB1002 2 0 K 2 FT Dr. Trembeczki István X Kommunikáció

Részletesebben

Előzmény 1-4. osztályos nem rendszerezett történelmi ismeretek. Értékelés Folyamatos szóbeli feleltetés és rendszeres témazáró dolgozatok.

Előzmény 1-4. osztályos nem rendszerezett történelmi ismeretek. Értékelés Folyamatos szóbeli feleltetés és rendszeres témazáró dolgozatok. A történelem /mint múltismeret/ - az Ember és társadalom mûveltségi terület részeként - az egyik legfontosabb alapja a nemzeti és európai azonosságtudatnak. Ugyanakkor az is kitûnik belõle, hogy a népek

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május EMELT SZINT. Írásbeli feladatsor megoldása

TÖRTÉNELEM. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május EMELT SZINT. Írásbeli feladatsor megoldása PRÓBAÉRTTSÉGI 2004.május TÖRTÉNLM MLT SZINT Írásbeli feladatsor megoldása Általános szaktanári útmutató a történelem írásbeli vizsgafeladatok javításához A dolgozatot a vizsgázó által használt színűtől

Részletesebben

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM II. KÖTET HELYI TANTERV 2015. április 5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu Tartalom H E L Y I T A N T E R V... 3 1. A választott

Részletesebben

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel:

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel: A magyar nyelv és irodalom tantárgy-pedagógiája I. TAB 2304 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB 1304 A hallgató a TVSZ. figyelembevételével

Részletesebben

13.3.3. Tanár történelemtanár mesterképzési szak tantárgytematikái

13.3.3. Tanár történelemtanár mesterképzési szak tantárgytematikái 13.3.3. Tanár történelemtanár mesterképzési szak tantárgytematikái * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag nélkül jelzett gyenge előfeltételek

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságtörténet

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságtörténet III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdaságtörténet TÁVOKTATÁS Tanév: 2015/2016. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Gazdaságtörténet Tanszék:

Részletesebben

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai TÖRTÉNELEMBŐL I. KÉPAZONOSÍTÁS (5 pont) A képeken különböző korok templomai láthatóak. Válassza

Részletesebben

TÖRTÉNELEM - G. ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26.

TÖRTÉNELEM - G. ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26. TÖRTÉNELEM - G ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26. I. A tesztkérdések, illetve azok elemei (a,b,c stb.) rövid (a kérdezett adatot vagy tömör megfogalmazást tartalmazó) választ

Részletesebben

A Nemzeti alaptanterv. Kaposi József

A Nemzeti alaptanterv. Kaposi József A Nemzeti alaptanterv Kaposi József Előzmények EU egyre nagyobb figyelem az oktatás világára nemzeti oktatáspolitikák európai koordinációja Kompetencia alapú tudásértelmezésre épülő tantervi szabályozás

Részletesebben

A KÖZÉPKOR SZERETETE

A KÖZÉPKOR SZERETETE A KÖZÉPKOR SZERETETE Történeti tanulmányok Sz. Jónás Ilona tiszteletére Szerkesztette KLANICZAY GÁBOR - NAGY BALÁZS ELTE BTK Közép- és Koraújkori Egyetemes Történeti Tanszék Budapest, 1999 Tartalom Köszöntő

Részletesebben

Műveltség és társadalmi szerepek: az arisztokrácia változó társadalmi szerepei Kora újkori szekció (Papp Klára)

Műveltség és társadalmi szerepek: az arisztokrácia változó társadalmi szerepei Kora újkori szekció (Papp Klára) Műveltség és társadalmi szerepek: az arisztokrácia változó társadalmi szerepei Kora újkori szekció (Papp Klára) Orosz István (Debreceni Egyetem, Magyarország) Szőlőbirtokos arisztokraták Tokaj-Hegyalján

Részletesebben

9. SZÁMÚ MELLÉKLET A VÁLASZTHATÓ ÉRETTSÉGI TANTÁRGYAK ÉS AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI

9. SZÁMÚ MELLÉKLET A VÁLASZTHATÓ ÉRETTSÉGI TANTÁRGYAK ÉS AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI 9. SZÁMÚ MELLÉKLET A VÁLASZTHATÓ ÉRETTSÉGI TANTÁRGYAK ÉS AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI Érettségi felkészítés: Az iskola a vizsgakövetelmények szerinti teljes körű felkészítési kötelezettséget a következő

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) -- Tantárgyfelelős

Részletesebben

Információ és Társadalom

Információ és Társadalom Információ és Társadalom Nyíregyházi Főiskola 2013. november 21 22. 2013. november 21. csütörtök 10. 30. 10.45. Megnyitó 10.45. 11.15. Plenáris előadás Z. Karvalics László: Az információtörténelem mint

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak Dunaújváros T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 2 II. Képzési

Részletesebben

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA Korszerű gyorsírási és jegyzőkönyvvezetési gyakorlatok az ügyviteli szakképzésben UV8101 Összóraszám (elm+gyak) 0+5 Gyj Tantárgyfelelős neve Veress Gabriella Tantárgyfelelős beosztása docens 1. A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Bevezetés a történettudományba

TANTÁRGYLEÍRÁS. Bevezetés a történettudományba Tantárgy neve Bevezetés a történettudományba B1031 4. félév Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Gulyás László Szabolcs főiskolai adjunktus A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Mentálhigiéné CSM 1015L Meghirdetés féléve 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján. Elégtelen

Részletesebben

Tematikai egység/ Fejlesztési cél. 15 9 24 Év végi ismétlés, rendszerezés, múzeumlátogatás, városismeret 0 7 7 Összesen: 65 46 108

Tematikai egység/ Fejlesztési cél. 15 9 24 Év végi ismétlés, rendszerezés, múzeumlátogatás, városismeret 0 7 7 Összesen: 65 46 108 Humán és Belügy 9. évf Tematikai egység/ Fejlesztési cél Órakeret 108 óra Kötelező Szabad Összesen 1. Az őskor és az ókori Kelet 8 7 15 2. Az ókori Hellász 11 8 19 3. Az ókori Róma 12 7 19 4. A középkor

Részletesebben

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított specializációk: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Filozófia, Esztétika, Etika, Vallástudomány,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

MS-4115 borito_2011.qxd 2011.11.10. 17:14 Page 1 9 7 8 9 6 3 6 9 7 5 3 2 6 MS-4115U

MS-4115 borito_2011.qxd 2011.11.10. 17:14 Page 1 9 7 8 9 6 3 6 9 7 5 3 2 6 MS-4115U 9 7896 36 975326 MS-4115U Tartalomjegyzék Az emberiség szétrajzása és a legfontosabb õsemberlelõhelyek... 2 A földmûvelés és az állattartás kezdetei... 3 Európa az õskorban... 3 A Kárpát-medence

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései PDM 1003L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Konzultációs órák száma 12 K Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Az előadáson való részvétel kötelező, orvosi

Részletesebben

Tanulmányi Tájékoztató 2012/2013. tanév II. félév

Tanulmányi Tájékoztató 2012/2013. tanév II. félév Tanulmányi Tájékoztató 2012/2013. tanév II. félév i jogi szakjogász és i jogi szakokleveles tanácsadó szakirányú továbbképzési szakok Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara 2011. év szeptemberétől

Részletesebben

Történelem alapszak Tantárgyi programok. Tantárgy neve: BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA (FILOZÓFIATÖRTÉNET)

Történelem alapszak Tantárgyi programok. Tantárgy neve: BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA (FILOZÓFIATÖRTÉNET) Tantárgy neve: BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA (FILOZÓFIATÖRTÉNET) Kredit: 2 Félév: 1. Heti óraszám: 2/0 Óratípus: Előadás X Szeminárium Értékelés: Kollokvium X i jegy A kurzus célja: megismertetni a hallgatókat

Részletesebben

NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON

NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON Ebben a dokumentumban foglaljuk össze, hogy a Zsigmond Király Főiskolán az egyes szakokon a kezdetétől függően milyen nyelvvizsgával kell rendelkezni az oklevél

Részletesebben

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig A fegyveres erők szerepe, helyzete Spanyolország XX.

Részletesebben

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához nyújt segítséget. Ennek

Részletesebben

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004 javítási útmutató 1. Jogalkotók Nevezze meg a körülírt jogalkotó történeti személyiségeket! a) A kiváltságos papi osztály helyzetének megerősítését szolgáló

Részletesebben

EGYETEMES TÖRTÉNELEM. Róma története a város alapításától Kr.u. 476-ig

EGYETEMES TÖRTÉNELEM. Róma története a város alapításától Kr.u. 476-ig EGYETEMES TÖRTÉNELEM A görög polisz és története 1. Spárta államberendezkedése és társadalma Németh György Hegyi W. György: Görög római történelem. Budapest, Osiris, 2011. 128-141. Németh György: A polisok

Részletesebben

Ember és társadalom. Célok és feladatok

Ember és társadalom. Célok és feladatok Ember és társadalom Célok és feladatok Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához ad gazdag lehetőséget. Középpontjában az ember

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia Neveléselmélet, nevelésfilozófia B1621 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll B1113 Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának 8. 1 pontja

Részletesebben

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Tantárgy neve: Filozófiatörténet Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Intézet: Társadalom- és Vezetéstudományi Tantárgyfelelős neve: Fekete László Oktatók neve: Fekete László Tantárgyfelelős beosztása: óraadó

Részletesebben

54 211 16 0010 54 03 Kézműves Textilműves

54 211 16 0010 54 03 Kézműves Textilműves A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTÉS TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TANTÁRGYBÓL HETI 2 ÓRÁBAN A 11. ÉS A 12.

EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTÉS TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TANTÁRGYBÓL HETI 2 ÓRÁBAN A 11. ÉS A 12. Helyi tanterv EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTÉS TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TANTÁRGYBÓL HETI 2 ÓRÁBAN A 11. ÉS A 12. ÉVFOLYAMON Kiegészítése a gimnáziumi osztályok számára (nyelvi

Részletesebben

Térkép és vetülettan I-II.

Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy neve Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy kódja FDB1303; FDB1304 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm+gyak) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

Témakörök: Művelődés- és könyvtörténet Tájékoztatási ismeretek Könyvkereskedelmi ismeretek. Művelődés- és könyvtörténet

Témakörök: Művelődés- és könyvtörténet Tájékoztatási ismeretek Könyvkereskedelmi ismeretek. Művelődés- és könyvtörténet 2 Témakörök: Művelődés- és könyvtörténet Tájékoztatási ismeretek Könyvkereskedelmi ismeretek Művelődés- és könyvtörténet 1. A mezopotámiai kultúra kialakulása. A könyv megjelenési formája. Az ékírás megfejtése.

Részletesebben

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA BÁTHORI GÁBOR Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején című doktori

Részletesebben

VALLÁSTUDOMÁNY MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZETEK: Ókortudományi Intézet, Filozófia Intézet

VALLÁSTUDOMÁNY MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZETEK: Ókortudományi Intézet, Filozófia Intézet VALLÁSTUDOMÁNY (MA) TANEGYSÉGLISTA (2015) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított szakirányok: szociológia Képzési terület, képzési ág: társadalomtudományi, társadalomismeret Képzési ciklus: alap Képzési forma (tagozat): nappali A szakért felelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Általános- és fejlődéslélktan SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+1 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Almássy Zsuzsanna, főiskolai adjunktus A kollokviummal

Részletesebben

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja A CEGLÉDI KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2 0 1 3 Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 1.1. Az iskola adatai 2. Nevelési program 2.1. Pedagógiai alapelvek 2.2. A gimnáziumban folyó

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS LISTA Dr. Valuch Tibor

PUBLIKÁCIÓS LISTA Dr. Valuch Tibor PUBLIKÁCIÓS LISTA Dr. Valuch Tibor I. Könyv 1. Külföldön idegen nyelven 1. Gábor Gyáni -György Kövér -Tibor Valuch: Social History of Hungary from the Reform Era to the End of the Twentieth Century. Budapest-New

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI Anatómia I. TNB1111 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős

Részletesebben

2014-15 tanév féléves vizsgakövetelmények

2014-15 tanév féléves vizsgakövetelmények 2014-15 tanév féléves vizsgakövetelmények Tanár/tantárgy 9 gólya 10T 11C 11 befogadó 12C Huzsvári Erzsébet magyar Irodalom: minden hónapban egy érvelő esszé elkészítése, havonta egy iskolai dolgozat, havonta

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 5. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár Fejezetek a geometriából MT2401 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős

Részletesebben

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 Vállalatgazdasági Tanszék AGRÁRMARKETING MM1606 Meghirdetés féléve: 6. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Félév száma heti óraszám 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 MM2501, MM1502 Palotainé

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM SZOCIÁLPOLITIKAI ALAPISMERETEK 50 KREDITPONTOS DIFFERENCIÁLT SZAKMAI ISMERETEK

Részletesebben

Történelem 5-8. 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

Történelem 5-8. 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Történelem 5-8 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Az Apáczai Kiadó az új Nemzeti Köznevelési törvény, a Nemzeti Alaptanterv és a történelem kerettanterv alapján kialakította

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 9. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

IRODALOM. Ősköltészet (i.e. IV. évezred) Az ókori Kelet: Mezopotámia, Egyiptom, Palesztina, India, Kína (i.e. IV. i.e. I. évezred)

IRODALOM. Ősköltészet (i.e. IV. évezred) Az ókori Kelet: Mezopotámia, Egyiptom, Palesztina, India, Kína (i.e. IV. i.e. I. évezred) Művelődés- és irodalomtörténeti vázlat Ősköltészet (i.e. IV. évezred) Mágikus világkép, totemizmus, fetisizmus, animizmus. Nem különülnek el a megismerésformák (tudományvallás-művészet-mindennapi megismerés)

Részletesebben

Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak

Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak II. A szakirányú továbbképzési

Részletesebben

Előterjesztés. A PTE BTK Kari Tanácsa.. ülésére 2007. április 18. Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása.

Előterjesztés. A PTE BTK Kari Tanácsa.. ülésére 2007. április 18. Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása. Előterjesztés A PTE BTK Kari Tanácsának. ülésére 2007. április 18. Előterjesztő: Dr. Szijártó Zsolt a Professzió Bizottság elnöke Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása. Előzmények:

Részletesebben

Érvényes: 2009. szeptember 15-től. Kedvezményes ajánlatainkért, akcióinkért keresse üzletkötőinket!

Érvényes: 2009. szeptember 15-től. Kedvezményes ajánlatainkért, akcióinkért keresse üzletkötőinket! 1155 Budapest, Kolozsvár u. 13. 1615 Budapest, Pf. 209 Telefon: (1) 415-2010, 415-2020 Telefax: (1) 414-7080 Mintaboltok: 1064 Budapest, Podmaniczky u. 51. 4029 Debrecen, Csapó u. 61. E-mail: iskola@stiefel.hu

Részletesebben

ASZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI LEVÉLTÁR KIADVÁNYAI 1976-1997. ÉVKÖNYVEK

ASZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI LEVÉLTÁR KIADVÁNYAI 1976-1997. ÉVKÖNYVEK László Géza ASZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI LEVÉLTÁR KIADVÁNYAI 1976-1997. ÉVKÖNYVEK Szabolcs-Szatmár megyei helytörténetírás, 1-2. Szerk.: Gyarmathy Zsigmond. Nyíregyháza, 1979. 424 p. /Szabolcs-Szatmár

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Nevelés és oktatáslélektan PDM 1004 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az előadáson való részvétel ajánlott.

Részletesebben

MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22.

MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22. MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22. 1. A kenyér és cirkusz politika az ókori Rómában Megszerkesztettség, A diák a római szórakoztatás ír, kiemelve azok a politikában betöltött jelentőségét.

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Pedagógiai program Történelem, társadalmi és állampolgári

Részletesebben

A TUDOMÁNY RENDSZERTANI ÉRTELMEZÉSE

A TUDOMÁNY RENDSZERTANI ÉRTELMEZÉSE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM A TUDOMÁNY RENDSZERTANI ÉRTELMEZÉSE Szerkesztette: Dr. Szilágyi Tivadar ezredes Budapest, 2003. TARTALOMJEGYZÉK I. A TUDOMÁNYRÓL ÁLTALÁBAN... 3 1. A tudomány fogalma...3

Részletesebben

2. melléklet 2.2.04 Kerettanterv az általános iskola 5 8. évfolyama számára történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek

2. melléklet 2.2.04 Kerettanterv az általános iskola 5 8. évfolyama számára történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek Helyi tantervi ajánlás az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. melléklet 2.2.04 történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek 5 8. évfolyam számára Kiadói bevezető Az EMMI kerettanterv

Részletesebben

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin

KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: bölcsészettudomány mester nappali

Részletesebben

Tanulmányi tájékoztató 2007-2008

Tanulmányi tájékoztató 2007-2008 Tanulmányi tájékoztató 2007-2008 Miskolci Egyetem 3515 Miskolc-Egyetemváros Rektor: Prof. Dr. Patkó Gyula Egészségügyi Fıiskolai Kar 3508 Miskolc Mész u. 1. Dékán: Dr. Peja Márta OM azonosító: FI 87515

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat és 1 db beadandó feladat határidőre történő leadása.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat és 1 db beadandó feladat határidőre történő leadása. Filozófia ADB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 kollokvium Dr. habil Kiss Lajos András főiskolai tanár FT A hallgatók filozófiai szemléletének alakítása,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Elméleti szintézisek

Tartalomjegyzék. Elméleti szintézisek Tartalomjegyzék Elméleti szintézisek A románság római eredete a történészek szemszögéből... 2 Az elrómaiasítás (romanizare) lépései... 2 A római eredet a történelmi dokumentumokban... 3 Helyi autonómia

Részletesebben

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző megnevezésű elágazás szakképesítés

Részletesebben

Történelem és társadalomismeret

Történelem és társadalomismeret Történelem és társadalomismeret tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Célok és feladatok Thököly Imre Általános Iskola, Hajdúszoboszló A történelem minden társadalom kollektív emlékezete. A múlt megismerése nélkülözhetetlen

Részletesebben

Januári programajánló

Januári programajánló Januári programajánló 2015. január 13. kedd, 17 óra Rendezvényterem Gullivertől Gulliverlandiáig Az OIK Világhálós világirodalom c. rendezvénysorozatának januári előadója Dr. Takács Ferenc lesz, aki Jonathan

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Matematika Tantárgy kódja ÜS1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 Félévi követelmény kollokvium

Részletesebben