TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában"

Átírás

1 Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában PSU1117 Félévi kontakt óraszám 9 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens A kurzus célja, felkészíteni a hallgatókat arra, hogy tisztában legyenek az elektronikus szövegbevitel - mint az ügyviteli feladatok írásbeli alapja - oktatásának legújabb módszereivel. Megismerjék a legfrissebb tankönyveket és egyéb oktatási segédanyagokat, valamint a számítógép adta lehetőségeket. Tisztában legyenek a megváltozott képességű tanulók tanításához szükséges sajátos oktatási módszerekkel. Az oktatás új tárgyi feltételeinek megismertetése (számítógép, programok). Az elektronikus szövegbevitel tanításának korszerű módszerei. yakorlattípusok a hatékony szövegbevitel elsajátításához. Dokumentumkészítés elektronikus szövegbevitel segítségével. Tapasztalatok a számítógépes szövegbevitel oktatásával kapcsolatban. Megváltozott képességű tanulók oktatásának lehetőségei, sajátos módszerei. 3. Évközi tanulmányi követelmények: gyakorlattípusok összeállítása segédanyagok: számítógépterem, belső jegyzetek, feladatok, kerettanterv Bertóthyné Végvári Erzsébet: Az elektronikus írástechnika alapjai. Nyíregyházi Főiskola, Bertóthyné Végvári Erzsébet: Elektronikus írástechnika lépésről lépésre. Nyíregyházi Főiskola, Elbert yuláné: épírás a betűtanulástól a hivatalos levelekig. Közgazdasági és Jogi könyvkiadó, Budapest Forrai Sándor: épírás számítógépen I.. Forrai azdasági Akadémia, Budapest, Jakabné Zubály Anna: Írásgyakorlatok I., II., Nyíregyházi Főiskola, 2011.

2 Az adatbevitel módjai és módszerei a éves korosztály számára PSU1218 Meghirdetés féléve 4. Tantárgyfelelős neve és beosztása Dankó Márta főiskolai docens Megismertetni a hallgatókkal az adatbevitel legkorszerűbb módjait és módszereit, különös tekintettel az elektronikus írástechnika, a tízujjas gépírás készségének elsajátítására a éves korosztály számára. A tízujjas vakírás alapjai, előnyei. A helyes test- és kéztartás; az ergonomikus számítógépes munkakörnyezet kialakítása Az alaptartás. Betűtanítás Ujjrend Betűfogások. épírási készség kialakítása és fejlesztése. 3. Évközi tanulmányi követelmények: az órán való aktív részvétel, feladatmegoldások segédanyagok: számítógépterem, szoftverek Bertóthyné Végvári Erzsébet: Az elektronikus írástechnika alapjai. Nyíregyházi Főiskola, yetvainé Nevelős Erzsébet: Kipp-Kopp oktatóprogram. MAYOSZ, Budapest, Jakabné Zubály Anna: A gépírás tanításának módszertana. Nyíregyházi Főiskola, Kalotay Kálmán: A gépírás elmélete. Nyíregyházi Főiskola, Kökény Sándor-Kökény Sándorné: Tanári kézikönyv a gépírás és a szövegszerkesztés tanításához. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., 2000.

3 Oktatóprogramok az elektronikus írástechnika tanításában PSU1219 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 5 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dankó Márta Julianna főiskolai docens Cél, hogy a hallgatók megismerjék a jelenleg használt gépírási oktatóprogramokat, azok felépítését, használatát, tanításának módszertanát. További cél, hogy a hallgatók képesek legyenek megítélni egyes oktatóprogramok pedagógiai, módszertani alkalmasságát az oktatásra. A kurzus keretén belül az alábbi gépírási oktatóprogramok használatára, szakmai elemzésére, tanítás-módszertanának megismerésére nyílik lehetőség: ASD gépírásoktató program WINJav 2005 program Kipp-Kopp gépírásoktató épírás gépírásoktató program ABC WJav oktatóprogram 3. Évközi tanulmányi követelmények: az órán való aktív részvétel, feladatmegoldások segédanyagok: számítógépterem, szoftverek ASD gépírásoktató program, WINJav 2005 program, Kipp-Kopp gépírásoktató, ABC WJav épírás gépírásoktató program. INIS Kft., Budapest, Jakabné Zubály Anna: A gépírás tanításának módszertana. Nyíregyházi Főiskola, Kalotay Kálmán: A gépírás elmélete. Nyíregyházi Főiskola, Kökény Sándor-Kökény Sándorné: Tanári kézikönyv a gépírás és a szövegszerkesztés tanításához. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest, 2000.

4 A szövegszerkesztés tanításának metodikája PSU1120 Félévi kontakt óraszám 15 Tantárgyfelelős neve és beosztása Veres abriella főiskolai docens A kurzus felkészíti a hallgatókat arra, hogy képesek legyenek a szövegszerkesztést úgy tanítani, hogy az általuk oktatott tanulók a szövegszerkesztő programok segítségével önálló irodai, ügyviteli munkák elvégzésére legyenek alkalmasak. Ehhez az szükséges, hogy a szövegszerkesztési ismereteket felhasználó központú szemléletmóddal oktassák. A különböző szövegszerkesztő programok, szolgáltatások megismerése. A programok és szolgáltatások tanításának metodikája. Az oktatott korosztályok sajátosságai. Oktatási módszerek típusai, alkalmazásuk. Önálló tananyagtervezés, -strukturálás, gyakorlófeladatok, feladatgyűjtemények kidolgozása. A számonkérés fajtái, módszerei, alkalmazásuk. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Feladatok elvégzésének önálló megtervezése, végrehajtása, komplex szövegszerkesztési feladatok összeállítása, mikrotanítások tartása. segédanyagok: szaktanár által készített módszertani útmutató Énekes Ferenc: Kiadványszerkesztés. Novella Kiadó, Budapest, Informatikai és Hírközlési Minisztérium: A szövegszerkesztés alapjai, Microsoft XP tananyag. Budapest, Kovács Tivadar: Mit kell tudni? A PC-ről. ComputerBooks, Budapest, Rozgonyi-Borus Ferenc: RAM-ba zárt világ. Számítástechnikai segédkönyv. Budapest, Open/Office: A szövegszerkesztés alapjai. hu.wikibooks.org

5 A levelezési ismeretek tanításának új módszerei PSU1221 Meghirdetés féléve 4. Tantárgyfelelős neve és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens Megismertetni a hallgatókkal az ügyviteli munkában jelentkező írásbeli kapcsolattartás legkorszerűbb módjait, a hivatali és üzleti levelezés hagyományos és elektronikus formáit, valamint az iratfeladatok megjelenésének vizsgaformáit és tanítás-módszertani kérdéseit. Az iratkészítés hagyományos és korszerű formái. Egyszerű iratok és nyomtatványok. Üzleti és hivatali levelek. Az iratkészítés vizsgafeladatai. Az iratkészítés tanításának módszertani kérdései. 3. Évközi tanulmányi követelmények: csoportos, irányított gyakorlatok, önálló feladatok segédanyagok: Számítástechnikai szaktanterem (számítógép Internet-eléréssel, cím), belső jegyzet, gyakorlófeladatok, vizsgafeladat-minták, iratminták, vizsgakövetelmények, kerettanterv F.Dornbach Mária: Üzleti levelezés a gyakorlatban. Verlag Dashöfer Szakkiadó Kft. Budapest, (és folyamatosan megújuló kiegészítései) Freisinger Edéné: Levelezési ismeretek. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., Honffy Pál: Levelezési tanácsadó hivatalos és magánlevelezés. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Jakabné Zubály Anna: Levelezési ismeretek és üzleti adminisztráció I-II. Nyíregyházi Főiskola, Móricz Attila: Levelezés az interneten. Computer Books, Budapest, 2002.

6 A jegyzőkönyvvezetés tanításának módszertana PSU1122 Kreditpont 5 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Veres abriella főiskolai docens A hallgatók legyenek képesek a jegyzőkönyvvezetés elméletének és gyakorlatának oktatására, a szövegszerkesztés adta lehetőségeket kihasználva készítsék fel a tanulóikat arra, hogy mind tartalmilag, mind formailag kifogástalan jegyzőkönyveket tudjanak készíteni. A jegyzőkönyvek fajtái. A jegyzőkönyvek tartalmi és formai követelményei, jelenlegi formák, formanyomtatványok. Jegyzőkönyv-vezetési előgyakorlatok. Szó szerinti és kivonatos jegyzőkönyvek, feljegyzések önálló elkészítése. A számítógépes (gépírásos) jegyzőkönyvvezetés sajátosságai. A szöveg- és stílushűség, hitelesítés. Önálló tananyagtervezés, -strukturálás, feladatok, jegyzőkönyvi nyersanyag készítése. Számonkérés fajtái, módszerei, alkalmazásuk az oktatói tevékenységben. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Feladatok elvégzésének önálló megtervezése, végrehajtása, előgyakorlatok és teljes jegyzőkönyvek összeállítása, mikrotanítások tartása. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: kollokvium segédanyagok: feladatlapok, korrektúrafeladatok, versenyfeladatok Dokumentum-Sablonok mutatója Kappa yörgy-kökény Sándorné: yorsírás III. Tankönyvkiadó, Budapest, Kökény Sándor: épírás IV. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Szabó Imréné: Jegyzőkönyv-vezetési gyakorlatok. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Veres abriella: Segédlet a jegyzőkönyv-vezetési előgyakorlatok és ismeretek tanításához. Nyíregyházi Főiskola, 2012.

7 Az ügyiratkezelés tanításának metodikája PSU1123 Tantárgyfelelős neve és beosztása Veres abriella főiskolai docens A tantárgy tanításának célja, hogy a hallgatók legyenek képesek az ügyviteli ismeretek elméletének és gyakorlatának oktatására. Készítsék fel a tanulóikat arra, hogy gyakorlatban használható elméleti ismereteket szerezzenek. Az ügyviteli munka önálló megszervezése, ellátása. Az ügyviteli munka területei, fázisai, formai és tartalmi követelményei. A levéltári törvény, iratkezelés folyamata hagyományos és elektronikus módja. Az adatvédelmi törvény, minősített iratok, bélyegzők. Irodaszerek, készletnyilvántartás, nyomtatványok, bizonylatok kezelése. Önálló tananyagtervezés, -strukturálás, feladatok, jegyzőkönyvi nyersanyag készítése. Számonkérés fajtái, módszerei, alkalmazásuk az oktatói tevékenységben. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Feladatok elvégzésének önálló megtervezése, végrehajtása, szemléltetőeszközök beszerzése vagy készítése, mikrotanítások tartása. segédanyagok: jegyzet, szemléltetőanyagok LXIII. Törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról LXVI. Törvény a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről évi C. Törvény (a számvitelről) hatályos állapota /2004. (XI.19.) IM rendelet 335/2005. (XII.29.) Kormányrendelet Szakképzési Elektronikus Akadémia: Tanirodai gyakorlatok. Apertus közalapítvány,

8 Az üzleti kommunikáció formái és módszerei PSU1124 Kreditpont 4 Félévi kontakt óraszám 9 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens Megismertetni a hallgatókkal a kapcsolattartás hagyományos és modern formáit, eljárásait. A kommunikáció megjelenését és alkalmazási vetületeit, a hivatali és üzleti nyelvi kultúra követelményeit, valamint a konfliktusok kezelésének technikáit az ügyviteli tevékenységben. Cél továbbá megismertetni a kommunikációs tartalom oktatási feltételeit, lehetőségeit, módszereit. A kapcsolattartás módjai az ügyviteli munkaterületen. Az emberi kapcsolatok konfliktusai és kezelési módjaik. Nyelvi, nyelvhelyességi követelmények, hivatali-üzleti nyelvi kultúra. A tananyag tanítása, módszertani kérdései az ügyviteli munkatevékenységhez kapcsolódóan. 3. Évközi tanulmányi követelmények: óravázlat a tananyaggal összefüggésben 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: kollokvium segédanyagok: belső jegyzet, vizsgafeladat-minták, vizsgakövetelmények, kerettanterv Borgulya Ágnes-Somogyvári Márta: Kommunikáció az üzleti világban. Akadémiai Kiadó, Budapest, lovacz Miklósné: Viselkedés és kommunikációs kultúra. NSZFI, Budapest, Langer Katalin-Raátz Judit: Üzleti kommunikáció. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Radó András: Üzleti kommunikáció. Saldo Zrt., Budapest, Rosengren, Karl Erik: Kommunikáció. Typotex Elektronikus Kiadó, Budapest, 2004.

9 Viselkedéskultúra és protokollismeret az ügyvitelben PSU1225 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 4 K Tantárgyfelelős neve és beosztása erliczkiné dr. Schéder Veronika főiskolai adjunktus A tantárgy célja, hogy a pedagógusoknak korszerű és speciális módszertani ismereteket nyújtsunk az ügyviteli munkakörök betöltéséhez szükséges etikett- és protokollismeretek szakképzésben történő tanításához. Az etikett és protokoll szabályai a hivatali és az üzleti életben. A munkahelyi viselkedéskultúra alapnormáinak tanítási lehetőségei. Az irodai munkavégzés etikai irányelveinek tanításmódszertana. A céges partnerkapcsolatok ápolásának módjai. A munkahelyi konfliktusok kezelési technikái (módszertani gyakorlatok). Az udvarias és asszertív viselkedés szabályai (módszertani gyakorlatok). Az ügyfelekkel való bánásmód irányelveinek alkalmazása szituációs gyakorlatok keretében. 3. Évközi tanulmányi követelmények: tanórákon való aktív részvétel, beszámolók 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: kollokvium segédanyagok: laptop, projektor, belső jegyzetek, szakirodalmak Bagdy Emőke-Telkes József: Személyiségfejlesztő módszerek az iskolában. TKK, Budapest, Csurgó Ottóné-Dr. Hajdú Péter: Üzleti etika. Saldo Kiadó, Budapest, Fercsik Erzsébet-Raátz Judit: Kommunikáció. Krónika Nova Kiadó, Székesfehérvár, Konczosné Szombathelyi Márta: Kommunikációs ismeretek. UNIVERSITAS-YŐR Kht. yőr, Ottlik Károly: Protokoll. Panoráma, Budapest, 2004.

10 Rendezvényszervezés PSU1226 Meghirdetés féléve 4. Tantárgyfelelős neve és beosztása Veres abriella főiskolai docens A tantárgy tanításának célja, hogy a hallgatók képesek legyenek a tantárgy tanítására, és ezzel a tanulóikat megtanítani a rendezvényszervezés területén rendezvényszervezői, értékesítési, szervezési feladatok ellátására, rendezvények komplett lebonyolítására valamint a lebonyolításhoz kapcsolódó szervezési-ütemezési tevékenységre, technikai forgatókönyv készítésére. Korszerű, magas szintű szakmai ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezzenek. A rendezvényszervezés elméleti háttere. A rendezvények előkészítése, lebonyolítása, lezárása. A rendezvényszervezés tanításának módszertani tudnivalói. Az információs források használata. A korrekt üzleti kapcsolatok kialakítása. A különböző műsorok, programtervek, rendezvények összeállítása. A tanulói gyakorlatok vezetése. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Egy rendezvény megtervezése, a technikai forgatókönyv elkészítése, rendezvény lebonyolítása, dokumentálása, saját munkájának értékelése. segédanyagok: jegyzetek, forgatókönyvek yarmati Ildikó: Rendezvényszervező kézikönyv. Szókratész Külgazdasági Akadémia, Budapest, yarmati Ildikó: Rendezvényszervező kalauz. Athenaeum Kiadó, Budapest, Káposzta József: Rendezvényszervezés módszertana. Szent István Egyetem, ödöllő, Veres abriella: Rendezvényszervezés elektronikus jegyzet. Nyíregyházi Főiskola,

11 Üzleti és ügyviteli adminisztráció PSU1127 Kreditpont 5 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dankó Márta főiskolai docens Megismertetni a hallgatókkal a munkahelyi és ügyfélkapcsolatok hagyományos és modern formáit, az üzleti élet etikett és protokoll szabályait, az ügyviteli munkatevékenységben alkalmazott tárgyalás technikáit, valamint a munkatevékenységet szolgáló időgazdálkodás elemeit, mindezek adminisztrációs teendőit. Cél továbbá megismertetni az oktatási tartalom tanításának körülményeit, módszereit. A munkahelyi viselkedés alapvető normái az ügyviteli munkaterületen. A hatékony tárgyalás technikája az ügyviteli folyamatban. Munkahelyi és ügyfélkapcsolatok. Időmenedzsment az ügyviteli munkafolyamatban. 3. Évközi tanulmányi követelmények: óravázlat a tananyaggal összefüggésben 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: írásbeli, szóbeli (kollokvium) segédanyagok: belső jegyzet, vizsgafeladat-minták, vizsgakövetelmények, kerettanterv David Oliver: Sikeres tárgyalástechnika. Manager Könyvkiadó, Budapest, Kepes Ágnes-Siller István: Protokoll és etikett a gyakorlatban. Akadémia Kiadó, Budapest, Neményiné yimesi Ilona: Hogyan kommunikáljunk tárgyalás közben. KJK-KERSZÖV Kft., Budapest, Arany-Balázs-Seprődi-Tóth: Személyes ügyfél-kommunikáció. HE Alapítvány, Budapest, Kovács Tünde: Az ügyfélszolgálat művészete. asztrotop Kft.., Budapest, 2009.

12 Mestergépírás tanításának módszertana PSU1128 Félévi kontakt óraszám 9 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Cél, hogy a hallgatók a különféle gyakorlattípusok elvégzése által elsajátítsák a mestergépírás oktatásának új, korszerű módszertani ismereteit. Legyenek képesek önállóan meghatározott feladatokat készíteni. A mestergépírás fogalomköre. A bemelegítő ujjtechnikai gyakorlatok fajtái. A mestergépíráshoz kapcsolódó szó- és mondatgyakorlatok típusai. A szövegfeldolgozás új módszerei. Szövegkészítési tudnivalók az enter nélküli másoláshoz. A hosszú időtartamú másolások jellemzői. A mestergépírás oktatásának módszertani sajátosságai. 3. Évközi tanulmányi követelmények: meghatározott gyakorlattípusok elvégzése, feladattípusok elkészítése segédanyagok: számítógépterem, szoftverek, tankönyv, segédanyagok Bertóthyné Végvári Erzsébet: Elektronikus írástechnika mesterfokon. Nyíregyháza, Bertóthyné Végvári Erzsébet: Elektronikus írástechnika diktálás után. Nyíregyháza, Jakabné Zubály Anna: Írásgyakorlatok I-II. Nyíregyházi Főiskola, Jakabné Zubály Anna: A gépírástanítás módszertana (elektronikus jegyzet). Nyíregyházi Főiskola, Kökény Sándor: épírás IV. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2000.

13 A jegyzetelő írástechnika tanításának módszertana PSU1129 Tantárgyfelelős neve és beosztása erliczkiné dr. Schéder Veronika főiskolai adjunktus A szakvizsgázott pedagógus képes legyen a gyorsírási ismeretek gyakorlati oktatásának szakképzési keretek között történő, új típusú, alacsony óraszámú, de hatékonyságát és eredményességét megtartó kivitelezésére. További cél a szövegkészítési és a diktálási technika fejlesztése, a szabatos és áttételi feladatok értékelési, javítási előírásainak elsajátítása. Az egységes magyar gyorsírási rendszer jeleinek és jelölési szabályainak (tanítás-módszertani szempontú) átismétlése A rövidítéstani ismeretek áttekintése, a rövidítési készség fejlesztésének lehetőségei Sebességfokozó gyakorlatok készítése Szövegkészítés (korszerű gazdasági, pénzügyi, jogi, politikai témakörökben) Diktálási gyakorlatok A gyorsírással készíthető dokumentumok fajtáinak, szerkesztési követelményeinek áttekintése (pl. emlékeztető, feljegyzés, jegyzőkönyv) A szövegértési készség fejlesztése 3. Évközi tanulmányi követelmények: a gyakorlati órákon való aktív részvétel, házi (beadandó) feladatok elkészítése 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy segédanyagok: speciális vonalas tábla, kréta, cd- (vagy mp3-) lejátszó, stopperóra, tankönyvek, szakmai folyóiratok, gyorsírófüzet, 2B-s ceruza Bertóthyné Végvári Erzsébet: yorsírási fogalomgyűjtemény. Nyíregyháza, Bertóthyné Végvári Erzsébet: Szöveggyűjtemény a magas fokú gyorsírás oktatásához. Nyíregyházi Főiskola, Forrai Sándorné-S.Forrai Rege: yorsírás. ITMI, Budapest, Forrai Sándorné-S.Forrai Rege: yorsírási gyakorlószövegek. ITMI, Budapest, Kalotay Kálmán: Az egységes magyar gyorsírás alapokmánya. MAYOSZ, Budapest, 1984.

14 Adat- és információkezelés, feldolgozás PSU1230 Meghirdetés féléve 4. Félévi kontakt óraszám 15 Tantárgyfelelős neve és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens A tantárgy oktatásának alapvető célja, hogy a hallgatók megismerjék a bizalmas információk jellemzőit, ismérveit, kialakulásuk menetét; az információ rendszerezés, -felhasználás és - megőrzés körülményeit; az adatfeldolgozás táblázatkezelési formáját. Meg kell ismertetni az adatok, információk fajtáit, az adatvédelmi szabályokat, valamint ennek tanítás-módszertani kérdéseit. Adat és információ fajtái, csoportosítása Az adatfelhasználás, adatkezelés körülményei Adatok feldolgozása táblázatkezelő programmal Az adat- és információkezelés tanításának módszertani kérdései 3. Évközi tanulmányi követelmények: irányított, csoportos gyakorlatok, önálló feladatok segédanyagok: Számítástechnikai szaktanterem (számítógép Internet-eléréssel, cím), belső jegyzet, gyakorlófeladatok, vizsgafeladat-minták, iratminták, vizsgakövetelmények, kerettanterv, adatvédelmi törvény, adatkezelési szabályzat évi CXII. törvény az adatvédelemről Benkő Tiborné-Benkő László: Amit az Excel, PowerPoint, Access-ről tudni érdemes. Béda Books Kiadó, Budapest, Kovlaciskné Pintér Orsolya: Az Excel függvényei A-tól Z-ig. Computerbooks Kiadó, Budapest, Lévayné Lakner Mária: Excel táblázatkezelő a gyakorlatban. Computerbooks Kiadó, Budapest, Nógrádi László: Excel XP alapokon. Nógrádi PC Suli, Budapest, 2006.

15 Az ügyviteli ismeretek tartalmi jellemzői PSU1231 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 5 Félévi kontakt óraszám 15 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens Annak megismerése, hogy az ügyviteli ismeretek sokrétű tartalmi elemei hogyan illeszkednek a képzési folyamatba elsősorban a közoktatás és az iskolarendszerű szakképzésben, továbbá a felnőttképzésben. Az ügyviteli ismeretek tartalmi elemei, oktatási formái. A képzési-oktatási sajátosságok, körülmények. Szakmai és vizsgakövetelmények. Tanítás-módszertani kérdések, gyakorlati és vizsgafeladatok. 3. Évközi tanulmányi követelmények: irányított csoportos és egyéni feladatok 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: írásbeli és szóbeli (kollokvium) segédanyagok: Számítástechnikai szaktanterem (számítógép Internet-eléréssel, cím), vizsgafeladat-minták, vizsgakövetelmények, kerettanterv évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 110/2012. (VI. 4.) Kormányrendelet a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról. 110/2012. (VI. 4.) - Magyar Közlöny évi CI. törvény a felnőttképzésről évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos szakmai és vizsgakövetelmények:

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA Korszerű gyorsírási és jegyzőkönyvvezetési gyakorlatok az ügyviteli szakképzésben UV8101 Összóraszám (elm+gyak) 0+5 Gyj Tantárgyfelelős neve Veress Gabriella Tantárgyfelelős beosztása docens 1. A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Matematika Tantárgy kódja ÜS1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 Félévi követelmény kollokvium

Részletesebben

Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon

Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon Tanterv 2014 2014.07.23. 2 Tartalomjegyzék Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Csoportos gyakorlat I. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Csoportos gyakorlat I. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy neve Csoportos gyakorlat I. CG1006 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+4 A gyakorlatokról csak orvosi igazolással lehet hiányozni. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele, az órákon való aktív

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Társadalomismeret CSM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős

Részletesebben

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 346 01 GÉP- ÉS GYORSÍRÓ, SZÖVEGSZERKESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 346 01 GÉP- ÉS GYORSÍRÓ, SZÖVEGSZERKESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 346 01 GÉP- ÉS GYORSÍRÓ, SZÖVEGSZERKESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához az 54 346 01 Irodai asszisztens szakképesítés kerettanterve alapján

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Általános- és fejlődéslélktan SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+1 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Almássy Zsuzsanna, főiskolai adjunktus A kollokviummal

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel:

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel: A magyar nyelv és irodalom tantárgy-pedagógiája I. TAB 2304 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB 1304 A hallgató a TVSZ. figyelembevételével

Részletesebben

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző megnevezésű elágazás szakképesítés

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyi programok, tantárgy-leírások Az egyes tantárgyak keretében elsajátítandó ismeretanyag rövid, leírása, valamint minden tantárgyhoz a tantárgyfelelős, az előtanulmányi feltételek, a kredit feltüntetése,

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja Digitális kommunikáció I. GO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 G Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens TI A hallgató legyen képes elvégezni a következő

Részletesebben

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Levelező tagozat. Tantárgyi útmutató

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Levelező tagozat. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése Levelező tagozat Tantárgyi útmutató 2014/2015. tanév 1.

Részletesebben

A 109. sorszámú Irodai asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 109. sorszámú Irodai asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 109. sorszámú Irodai asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 346 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A TÁMOGATÓ SZOLGÁLATI KÉPZÉSEK OKTATÁSI PROGRAMJA

A TÁMOGATÓ SZOLGÁLATI KÉPZÉSEK OKTATÁSI PROGRAMJA A TÁMOGATÓ SZOLGÁLATI KÉPZÉSEK OKTATÁSI PROGRAMJA Nemzeti Erőforrás Minisztérium Budapest Engedélyezési szám:52998-1/2010-0016szfö SK Engedélyezte: Nyitrai Imre Helyettes államtitkár Intézményi akkreditációs

Részletesebben

Közszolgálati protokoll szakirányú továbbképzési szak

Közszolgálati protokoll szakirányú továbbképzési szak Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet Közszolgálati protokoll szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI PROGRAM Szakfelelős: Dr. Back András I. A Közszolgálati protokoll szakirányú

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI Anatómia I. TNB1111 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős

Részletesebben

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Logisztikai műszaki menedzserasszisztens megnevezésű elágazás

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör. A képzési program Gazdasági informatikus E-001291/2015/A055

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör. A képzési program Gazdasági informatikus E-001291/2015/A055 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör Megnevezése A képzési program Gazdasági informatikus OKJ azonosító 54 481 02 Szakmai, vagy nyelvi programkövetelmény azonosítója - Engedély megszerzését követően a nyilvántartásba-vételi

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 Vállalatgazdasági Tanszék AGRÁRMARKETING MM1606 Meghirdetés féléve: 6. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Félév száma heti óraszám 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 MM2501, MM1502 Palotainé

Részletesebben

Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Pénzügyi szakügyintéző megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei... 6

Részletesebben

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Fürdővezető szakirányú továbbképzésre

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Fürdővezető szakirányú továbbképzésre JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS Fürdővezető szakirányú továbbképzésre 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Fürdővezető szakirányú továbbképzési szak 2. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Logisztikai műszaki menedzserasszisztens megnevezésű elágazás

Részletesebben

DISCIMUS Szakközépiskola Debrecen OM: 100571 PEDAGÓGIAI PROGRAM

DISCIMUS Szakközépiskola Debrecen OM: 100571 PEDAGÓGIAI PROGRAM DISCIMUS Szakközépiskola Debrecen OM: 100571 PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Jogszabályi háttér... 3 2. Az iskola nevelési programja... 3 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógia alapelvei, céljai,

Részletesebben

Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14.

Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14. Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14. évfolyam HELYI TANTERV KECSKEMÉTI LESTÁR PÉTER SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA

Részletesebben

ELMÉLETI KÉPZÉSI PROGRAM

ELMÉLETI KÉPZÉSI PROGRAM Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont VASÚTSZAKMAI OKTATÓ ELMÉLETI KÉPZÉSI PROGRAM NAPPALI HATÓSÁGI KÉPZÉS 2013. Készült a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. megbízása

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Mentálhigiéné CSM 1015L Meghirdetés féléve 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján. Elégtelen

Részletesebben

Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés

Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés Tanterv. augusztus 3. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Idegenforgalmi szakmenedzser megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei...

Részletesebben

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

EURÓPA ALAPÍTVÁNY KÖZPONTI INTÉZET SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PEDAGÓGIA PROGRAM

EURÓPA ALAPÍTVÁNY KÖZPONTI INTÉZET SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PEDAGÓGIA PROGRAM EURÓPA ALAPÍTVÁNY KÖZPONTI INTÉZET SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA JA 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ISKOLA ADATAI... 4 2. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA AZ ISKOLARENDSZERŰ KÉPZÉSBEN... 6 2.1. Az iskolában folyó

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT IV. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1401L Meghirdetés féléve: 6 Kreditpont: 2 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben

516. sz. Ipari Szakképző Iskola és Kollégium 7200 Dombóvár, Népköztársaság u. 21. 52 811 02 0000 00 00 VENDÉGLŐS. Helyi tanterv 2008.

516. sz. Ipari Szakképző Iskola és Kollégium 7200 Dombóvár, Népköztársaság u. 21. 52 811 02 0000 00 00 VENDÉGLŐS. Helyi tanterv 2008. 56. sz. Ipari Szakképző Iskola és Kollégium 700 Dombóvár, Népköztársaság u.. 5 8 0 0000 00 00 VENDÉGLŐS Helyi tanterv 008. Készítette: Ériné Dávid Erzsébet . A képzés szabályozásának jogi háttere A központi

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM. Vörösné Grünvald Anna intézményvezető

SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM. Vörösné Grünvald Anna intézményvezető 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM Vörösné Grünvald Anna intézményvezető 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. www.uzletizala.hu ; zalaegerszeg@sob.hu

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Ügyvitel..SZAKMACSOPORT Irodai asszisztens..szakma OKJ SZÁMA: 33 346 01 1000 00 00 1 /

xkir Tesztintézmény Ügyvitel..SZAKMACSOPORT Irodai asszisztens..szakma OKJ SZÁMA: 33 346 01 1000 00 00 1 / xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Ügyvitel..SZAKMACSOPORT Irodai asszisztens..szakma OKJ SZÁMA: 33 346 01 1000 00 00 1 / !TanterviProgram.ervenyesseg1!!TanterviProgram.ervenyesseg2! 2 / Feladatok,

Részletesebben

179900 Ft helyett csak 161 910 Ft 16 658 Ft/hó helyett csak 14 993 Ft/hó

179900 Ft helyett csak 161 910 Ft 16 658 Ft/hó helyett csak 14 993 Ft/hó Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: Ütemezés: Időtartam: 2016-06-04 A tanfolyam elindult, becsatlakozási lehetőség. Még 3 szabad hely! 2 hetente 12 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

A típusú tárgyak tantárgyleírásai

A típusú tárgyak tantárgyleírásai A típusú tárgyak tantárgyleírásai 1 2 TANTÁRGYLEÍRÁS Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+4 G - Dr. Dráviczki Sándor főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nádudvar, 2015.08.31. Dr. Takácsné Baranyai Etelka Igazgató 1 Tartalom 1. Általános rendelkezések 1.1 Bevezető

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI

Részletesebben

55 346 02 0010 55 02 Titkárságvezető Ügyviteli szakügyintéző

55 346 02 0010 55 02 Titkárságvezető Ügyviteli szakügyintéző A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

KIADVÁNY A 2016 SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOKRÓL VEZETŐ- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZERVEZÉSI KÖZPONT

KIADVÁNY A 2016 SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOKRÓL VEZETŐ- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZERVEZÉSI KÖZPONT KIADVÁNY A 2016 SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOKRÓL VEZETŐ- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZERVEZÉSI KÖZPONT A kiadvány lezárva: 2016. június 1. Általános tudnivalók, valamint a jelentkezéssel

Részletesebben

INFORMATIKA 5-8. évfolyam

INFORMATIKA 5-8. évfolyam INFORMATIKA 5-8. évfolyam A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 2. melléklet 2.3.2 Informatika 5-8. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP Programmodul részletes bemutatása 4. SZ. MELLÉKLET Valamennyi programmodulra különkülön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL Ez a tájékoztató segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy mélyebben megismerjék a BA képzés három szakirányát. Az írásos anyagot a szakirányok

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.) NAPPALI TAGOZAT érvényes a 2013/2014.

Részletesebben

VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 811 02 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Vendéglős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Drogprevenció SPB1904 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB1108 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Györgyiné Dr. Harsányi

Részletesebben

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 1 Bevezető Az iskola jogi státusa TARTALOM I. Nevelési program 1. Alapelveink 7.o. 2. Képzési szakaszok,

Részletesebben

PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub

PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub 2. A projekt átfogó célja: A projekt általános céljának megfogalmazása. A KLUB elsődleges célja, hogy a hátrányos helyzetű tanulóknak lehetőséget

Részletesebben

Banki szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Banki szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Banki szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Banki szakügyintéző megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei... 6 A követelménymodulok

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) -- Tantárgyfelelős

Részletesebben

Módszertani ismeretek (történelemtanár)

Módszertani ismeretek (történelemtanár) 9. Módszertani ismeretek (történelemtanár) A tantárgy neve: A történelemtanítás elmélete (történelemdidaktika) A tantárgyért felelős szervezeti egység: Pedagógiai Intézet A tantárgy kódja: (nem kell kitölteni)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE 1 AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE Az intézmény hivatalos elnevezése: BÁTAI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az intézmény székhelyének címe: 7149 Báta, Fő u. 174. Az intézmény alapításának

Részletesebben

Térkép és vetülettan I-II.

Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy neve Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy kódja FDB1303; FDB1304 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm+gyak) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Informatika alapok OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 MC1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár Számítógépet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Számonkérés: Meghatározott időegységre történő, meghatározott sebességű másolások.

KÖVETELMÉNYEK. Számonkérés: Meghatározott időegységre történő, meghatározott sebességű másolások. Elektronikus írástechnika VI. MAB2106 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) MAB2105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné

Részletesebben

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak Dunaújváros T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 2 II. Képzési

Részletesebben

Feljegyzés. Budapest, 2015. 09.12. Varga Zsuzsa gyógypedagógus

Feljegyzés. Budapest, 2015. 09.12. Varga Zsuzsa gyógypedagógus Feljegyzés Javaslat a 31 346 02 SZÁMÍTÓGÉPES ADATRÖGZÍTŐ részszakképesítés 1. 2015-2016 tanév órarendi felosztására a 10.sz osztályban tanuló 9. és 10. évfolyamos tanulók szakmai követelménymodulokhoz

Részletesebben

A Karrier Adó Szakképző Iskola

A Karrier Adó Szakképző Iskola A Karrier Adó Szakképző Iskola Pedagógiai Programja 2013 2. verzió TARTALOMJEGYZÉK: TARTALOMJEGYZÉK A KARRIER ADÓ... 1 SZAKKÉPZŐ ISKOLA... 1 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... 1 TARTALOMJEGYZÉK:... 2 JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Szakindítás Képzési program Dunaújváros 2008 Tartalom 1. Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Képzési és Kimeneti Követelmény...

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár Fejezetek a geometriából MT2401 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős

Részletesebben

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA 2006 KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ÉS TANTÁRGYELEMEIK PSZICHOLÓGIA A TANTÁRGY CÉLJA: A pszichológia oktatása

Részletesebben

Informatikus könyvtáros alapszak Tantárgyi programok

Informatikus könyvtáros alapszak Tantárgyi programok Tantárgy neve: Kommunikációs készségfejlesztés Kurzus neve: Kommunikációs készségfejlesztés Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 I. tantárgyfelelős neve: Csider Sándor kurzusfelelős neve: Csider

Részletesebben

SZERK2 ÉPÜLETSZERKEZETEK II.

SZERK2 ÉPÜLETSZERKEZETEK II. SZERK2 ÉPÜLETSZERKEZETEK II. ALAPADATOK FÉLÉV VEZETŐJE OKTATÓK, ELŐADÓK Bódi Attila Velősy András, Pandula András, Bódi Attila LEÍRÁS (ÖTSOROS) A primer szerkezetek-kőműves szerkezetek tárgykörébe tartozó

Részletesebben

Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola VÁM-, JÖVEDÉKI- ÉS TERMÉKDÍJ ÜGYINTÉZŐ szakképzése a legjobb választás?

Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola VÁM-, JÖVEDÉKI- ÉS TERMÉKDÍJ ÜGYINTÉZŐ szakképzése a legjobb választás? Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola VÁM-, JÖVEDÉKI- ÉS TERMÉKDÍJ ÜGYINTÉZŐ szakképzése a legjobb választás? VÁRUNK TÉGED IS A 2016. SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ OSZTÁLYUNKBA! Leérettségiztél, de nem sikerült

Részletesebben

Budapest XVI. Kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium (1065 Bp.Táncsics u 7-9.) Pedagógiai Program. 2013.március

Budapest XVI. Kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium (1065 Bp.Táncsics u 7-9.) Pedagógiai Program. 2013.március Budapest XVI. Kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium (1065 Bp.Táncsics u 7-9.) Pedagógiai Program 2013.március 1 PEDAGÓGIAI PROGRAM Mert mi is lehetne szebb, mint abban a sok benyomásban,

Részletesebben

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 13-19. OM 201558 PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Cseh Gyöngyi 2015. május 1 Tartalomjegyzék I.BEVEZETŐ... 4 1.1 Az iskola

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK sorszámú Festő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 03 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó folyamatosan a köznevelés megújításának szolgálatában

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó folyamatosan a köznevelés megújításának szolgálatában Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó folyamatosan a köznevelés megújításának szolgálatában NAT 2012 kiadványok - MATEMATIKA Bemutatjuk az új Nemzeti alaptantervhez és kerettantervekhez illeszkedő tananyagfejlesztések

Részletesebben

BEVEZETÉS. A tantárgy célja

BEVEZETÉS. A tantárgy célja BEVEZETÉS A 21. század információs társadalmában, globalizálódó világunkban talán minden eddiginél nagyobb szerepe van a magyar nyelv és irodalom tantárgynak. Biztos és állandó értékeket közvetít, kapcsolatot

Részletesebben

Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés

Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés Tanterv.07.21. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 4 Óraterv:... 7 tantárgyainak rövid leírása... 8 Munkaerőpiaci, kommunikációs és pénzügyi

Részletesebben

Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14.

Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14. Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14. évfolyam HELYI TANTERV LESTÁR PÉTER EGYSÉGES KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA

Részletesebben

Sarkadi Általános Iskola

Sarkadi Általános Iskola Sarkadi Általános Iskola Pedagógiai Programja 2015. 0 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei... 3 1.1.1. Az nevelő-oktató munkánk sajátos pedagógiai

Részletesebben

HELYI TANTERV. A Speciális Szakiskola enyhén értelmi fogyatékos tanulói számára 9 10. évfolyam. 9. E évfolyam 9. évfolyam 10.

HELYI TANTERV. A Speciális Szakiskola enyhén értelmi fogyatékos tanulói számára 9 10. évfolyam. 9. E évfolyam 9. évfolyam 10. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 139022 OM azonosító: 038551 Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV

Részletesebben

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 13-19. OM 201558 PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Cseh Gyöngyi megbízott intézményvezető 2013. augusztus 28. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

TITKÁRSÁGVEZETŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI

TITKÁRSÁGVEZETŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI TITKÁRSÁGVEZETŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI Tantárgy neve: Helyesírás TI1041 Meghirdetés féléve: 1. Kreditpont: 3 Óraszám: 0+2 Dr. Szopos András főiskolai docens A tantárgyfelelős tanszék kódja:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 2. tanulmányokhoz III. évfolyam PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 2 tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2015/2016) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi számvitel 2. Tanszék: Számvitel Intézeti

Részletesebben

Andragógia alapképzési szak

Andragógia alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Andragógia alapképzési szak TÁMOP 4.1.2 D projekthez kapcsolódó tanterv. július 30. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv... 9 tantárgyainak rövid ismertetése... 13 Filozófiatörténet

Részletesebben

SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye

SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Pedagógiai program PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 Tartalomjegyzék Az iskola legfontosabb adatai... 4 Az iskola története...

Részletesebben

A 21. sorszámú Távközlési technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 21. sorszámú Távközlési technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 21. sorszámú Távközlési technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 523 05 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Pedagógiai programja SZÉKESFEHÉRVÁR 2013 Tartalom Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka

Részletesebben

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények:

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények: A TÍPUSÚ TÁRGYAK Tantárgy neve Filozófiatörténet I. Tantárgy kódja TAB 1101 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+1 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 165

2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 165 164 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Egyéb szolgáltatások szakmacsoportos alapozó ismeretek Egyéb szolgáltatások

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP Programmodul részletes bemutatása 3. SZ. MELLÉKLET Valamennyi programmodulra különkülön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése

Részletesebben

Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. 1 TARTALOM ISKOLÁNKRÓL... 4 1. NEVELÉSI PROGRAM... 5 1.1. ISKOLÁNKBAN FOLYÓ NEVELŐ ÉS OKTATÓ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI,

Részletesebben

OKTATÁSTECHNOLÓGIA ÉS MULTIMÉDIA

OKTATÁSTECHNOLÓGIA ÉS MULTIMÉDIA Tóth Béláné - Tóth Péter OKTATÁSTECHNOLÓGIA ÉS MULTIMÉDIA LIGATURA Kiadó A jegyzet Leonardo támogatás keretében készült. Szerzők: Tóth Béláné (1-5. fejezet) Tóth Péter (6-10. fejezet) Lektor: Dr. Varga

Részletesebben

Projektmenedzserasszisztens. szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Projektmenedzserasszisztens. szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Projektmenedzserasszisztens szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Projektmenedzser-asszisztens szakügyintéző felsőfokú szakképzés Alapadatok:...

Részletesebben

Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium

Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium OM azonosító: 201526 MUNKATERVE a 2015/2016-os tanévre 1. Az iskolában folyó oktató-nevelő munka az alábbi alapdokumentumokra épül: - Az 1993. évi LXXIX. törvény

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A képzés megnevezése: Veszélyes áru belvízi szállítási katasztrófavédelmi ellenőri képzés 1.2. A képzés végrehajtásának jogi háttere Magyarország Alaptörvénye 2011. évi

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) CGB 1001 Tantárgyfelelős neve és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) CGB 1001 Tantárgyfelelős neve és beosztása Csoportos gyakorlat II. Tantárgy kódja CGB 1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) CGB 1001 A gyakorlati órák előadás jelleggel zajlanak.

Részletesebben

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben