VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ"

Átírás

1 Vendéglátóipar ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) Tisztelt Javító Kolléga! 1. A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. a) Bizonyos feladatoknál példákat, jellemzőket kérünk, a pontszám ezek számával arányos. Többletpontszám nem adható akkor sem, ha az elvártnál többet sorolna fel a vizsgázó. b) A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalást talál. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. c) Teljes pontszám csak hibátlan feladatmegoldásért adható. d) A javítás során fel kell tüntetni a részpontszámokat és meg kell jelölni az előforduló hibákat. e) Bizonyos tesztjellegű feladatoknál csak az egyértelműen javított válasz fogadható el. 2. A számítási feladatoknál a vizsgázó számológépet használhat, de minden mellékszámításnál ki kell jelölnie: a számított adat vagy mutató megnevezését, a számítás módját (a matematikai művelet a rendelkezésre álló adatokkal felírva), a kapott eredményt a mértékegységével együtt. a) A számítási feladatokban a részeredményekért adható pont csak akkor jár, ha a vizsgázó megnevezte, hogy mit számol ki, helyes adatokat használt a számítás során, megfelelően alkalmazta a kerekítés szabályait, meghatározta a helyes eredményt és annak helyes mértékegységét is. b) A részpontszámok fele adható egész számra kerekítve, ha a vizsgázó a számítási módot helyesen jelölte ki, de korábban már rontott számítása miatt rossz számmal számolt, így adatai és a részeredmény nem helyes, vagy helytelenül kerekített, vagy nem használt, illetve helytelen mértékegységet használt. c) Amennyiben az előbb felsoroltak közül egynél több hibát ejtett, vagy nem nevezte meg, hogy mit számolt ki, vagy az eredménye rossz, a részpontszám nem jár. d) Az egyes részszámításokért járó pontokat akkor is meg kell adni, ha a vizsgázó összevont vagy szétválasztott lépéseket, vagy más módon számolt. A vizsgázó a részszámításokat más sorrendben is végezheti. e) Egyes feladatoknál többféle megoldás lehetséges. A javítási-értékelési útmutatótól eltérő más, helyes megoldásokat is el kell fogadni. Jó munkát kívánunk! 1911 írásbeli vizsga 2 / május 15.

3 Vendéglátó gazdálkodás 1. feladat 3 pont A táblázat megfelelő cellájába írja be a felsorolt rövidítéseket és a felsorolt nemzetközi gazdasági szervezetek neveit! Egy-egy rövidítést illetve nemzetközi gazdasági szervezetet csak egy cellába írjon be! Rövidítések: WTO, IMF, IBRD Nemzetközi gazdasági szervezetek: Világbank, Nemzetközi Valutaalap, Világkereskedelmi Szervezet Feladat Rövidítés Szervezet Átmeneti pénzügyi segítséget nyújt a tagországoknak. Célja a gazdasági növekedés beindítása, az újjáépítés elősegítése, a nemzetközi kereskedelem fejlesztése. Felel a világ erőforrásainak optimális felhasználásáért. IMF IBRD WTO Nemzetközi Valutaalap Világbank Világkereskedelmi Szervezet Értékelés: Minden helyesen kitöltött sorért adható. Erre a feladatra összesen 3 1 = 3 pont adható. Pont csak akkor jár, ha a szervezet neve, rövidítése és a szervezet feladata is jó helyre van írva. 2. feladat 5 pont Töltse ki az alábbi, a szükségletek csoportosítására vonatkozó ábrát a megfelelő fogalmak beírásával! Fontosság szerint Kiváltó ok szerint (kielégítés módja szerint) primer szekunder egyéni közösségi tercier Értékelés: Minden helyes válasz ot ér. Természetesen a szavak magyar nyelvű megfelelői is elfogadhatóak, pl. primer elsőrendű, szekunder másodrendű, tercier harmadrendű, luxus, egyéni személyes, közösségi társas, társadalmi szükséglet. Erre a feladatra összesen 5 1 = 5 pont adható írásbeli vizsga 3 / május 15.

4 3. feladat 5 pont Töltse ki az alábbi, a piac tényezőivel kapcsolatos táblázatot! Piaci alapkategória Definíció Befolyásoló tényezők (Nevezzen meg 2 példát!) Kereslet Ár Fizetőképes vásárlási szándék. A termék vagy szolgáltatás pénzben kifejezett ellenértéke. Szükséglet, szokások, reklám, egyéb szubjektív tényezők, jövedelem stb. A termék előállítási és forgalmazási költsége, áfa rakódhat rá, infláció is jellemezheti Értékelés: A fogalom (ár) meghatározásáért adható. Hiányos fogalommeghatározás esetén egész számú részpont nem adható. A piaci alapkategóriák (kereslet, ár) megadásáért 1-, a keresletet befolyásoló tényezőknél a 2 példa megnevezéséért 1- adható, összesen 2 pont, többletpont nem adható. Erre a feladatra összesen [1 + (2 1) + (2 1)] = 5 pont adható. 4. feladat 4 pont Az alábbi ábra a gazdálkodás körforgását mutatja. Töltse ki az ábrát! Az első szakasz a fenti körbe kerüljön, majd az óramutató járásával megegyezően folytassa a beírást! Termelés Fogyasztás Gazdálkodás körforgása Elosztás Csere Értékelés: a gazdálkodás körforgásának szakaszainál a helyes válaszokért 1- adható, összesen, 4 1 = 4 pont. Ha a vizsgázó a szakaszokat felsorolta, de nem a helyes sorrendben, akkor erre a feladatra maximum 2 pontot kaphat írásbeli vizsga 4 / május 15.

5 5. feladat 3 pont Írja be a megfelelő fogalmat az alábbi definíciókba! A/az árubeszerzés a nyersanyagok, félkész és késztermékek biztosítása a vendéglátó üzlet számára. A/az szakosított tárolás lényege, hogy az egyes nyersanyagokat természetüknek és adottságaiknak megfelelő hőmérsékleten és páratartalmon kell raktározni. A szárazáru vagy más néven élelmiszerraktár legfőbb berendezési tárgya az ún. dexion-salgó polc (polcos rendszer). Értékelés: A helyes válaszokért 1- adható. Erre a feladatra összesen 3 1 = 3 pont adható. Csak ezek a válaszok vagy rokon értelmű megfelelőik fogadhatók el. 6. feladat 4 pont Döntse el az alábbi állításokról, hogy igazak vagy hamisak! A megfelelő oszlopba írjon X - et! Állítás Igaz Hamis A korlátlan felelősség értelmében a vállalkozás tagjai saját vagyonukkal is felelnek a társaság tartozásaiért. Az egyéni vállalkozás indításának egyik feltétele a Magyarországon bejelentett ideiglenes lakhely megléte. Részvénytársaság esetén a nyereségfelosztás a törzsbetétarány szerint történik. A kft. alapításához legalább Ft törzstőkére van szükség. X X X X Értékelés: Minden helyes válasz ot ér. Erre a feladatra összesen 4 1 = 4 pont adható. 7. feladat 2 pont Önt állásinterjúra hívták be egy étterembe. A vendéglátó üzlet vezetője azt kérdezi, milyen követelményeknek kell eleget tenniük a vendéglátásban dolgozóknak. Soroljon fel ezek közül négyet! Rendelkezzen szakmai ismeretekkel Jó megjelenés Kulturált viselkedés Idegen nyelv(ek) ismerete Emberismeret, problémamegoldás képessége stb. Értékelés: Egyéb válasz is elfogadható, amit a javítótanár szakmailag helyesnek ítél meg. Kétkét helyes válasz ot ér. Összesen 2 pont adható erre a feladatra. Páratlan számú helyes válasz esetén lefelé kell kerekíteni írásbeli vizsga 5 / május 15.

6 8. feladat 4 pont A felsorolt fogalmak közül melyik a kakukktojás? Húzza alá, majd írja a választott fogalom betűjelét a táblázatba! Indokolja is választását! a) A) Áfa D B) Szja C) Társasági adó D) Hipa Indoklás: A hipa a helyi adók közé tartozik, míg a többi a központi adók csoportjába. b) A) 27%-os áfakulcs B) 25%-os áfakulcs C) 18%-os áfakulcs D) 5%-os áfakulcs B Indoklás: 25%-os áfakulcs jelenleg (2019-ben) nincs. Értékelés: A helyes kiválasztásért, a helyes indoklásért is jár feladatonként. Hiányos indoklás esetén részpont nem adható. Ha a vizsgázó csak aláhúzta, de a választott fogalom betűjelét nem írta a táblázatba vagy nem húzta alá de a választott fogalom betűjelet beírta a táblázatba, a pont akkor is megadható. Más logikus megoldás is elfogadható a szaktanár belátása szerint. Erre a feladatra összesen 2 (1 + 1) = 4 pont adható. Marketing és kommunikáció a gyakorlatban 9. feladat 4 pont Töltse ki a táblázatot a személyiségtípusok beírásával! Segítségül megadtunk 1-1 példát. Vérmérséklet szerint szangvinikus kolerikus flegmatikus melankolikus A környezettel való viszony alapján extrovertált introvertált Értékelés: Minden helyes válasz ot ér. Erre a feladatra összesen 4 1 = 4 pont adható írásbeli vizsga 6 / május 15.

7 10. feladat 4 pont Határozza meg a következő fogalmak közötti különbségeket! a) primer információ szekunder információ A primer információk új, még nem ismert és nem publikált eredeti, elsődleges adatok, míg a szekunder információk más célból már összegyűjtött, elérhető adatok. b) reklámeszköz reklámhordozó A reklámeszközök segítségével a reklám mondanivalóját juttatjuk el a célcsoporthoz, míg a reklámhordozó egy csatorna, amelyen keresztül a címzettekhez továbbítjuk a reklámeszközökön megfogalmazott üzenetet. Értékelés: A lényeges különbségek felsorolásáért feladatonként 2-2 pont jár. Hiányos válasz esetén egész számú részpontszám adható. Erre a feladatra összesen 2 2 = 4 pont adható. 11. feladat 3 pont A felsorolt fogalmakra, meghatározásokra írjon 2-2 példát! a) Kereskedőket, viszonteladókat ösztönző módszerek (push stratégia): beszerzési kedvezmények, reklámanyagok rendelkezésre bocsátása, anyagi ösztönzés az eladók, a bolti alkalmazottak számára, kereskedelmi tevékenységet segítő információk, merchandising foglalkoztatása stb. b) Ösztönző árak: alkalmi ár, pénzvisszatérítés, reklámár stb. c) Szegmentációs alapváltozók: földrajzi, demográfiai, pszichológiai, magatartási stb. Értékelés: A fentieken túl más, a javítótanár által helyesnek vélt válaszok is elfogadhatóak. Kétkét helyes példa ot ér. Erre a feladatra összesen 3 1 = 3 pont adható. Páratlan számú helyes válasz esetén lefelé kell kerekíteni. 12. feladat 4 pont Döntse el az alábbi állításokról, hogy igazak-e vagy hamisak! Igaz válasz esetén a válasz oszlopba írja, hogy IGAZ, hamis válasz esetén pedig, hogy HAMIS! Állítás a) A művi út esetén a termelő közvetlenül a nagykereskedelemnek értékesít. Az emberi tényező szerepe a szolgáltatási szférában különleges b) jelentőségű. A kedves, udvarias, jól képzett személyzet elengedhetetlen eleme a szolgáltatásmarketingnek. c) A piac egynemű, homogén részekre történő felosztása a piackutatás. d) A vállalati arculat tartalmi elemei közé tartozik a vállalat küldetése, kultúrája és a vállalat logója. Értékelés: Minden helyes válasz ot ér, összesen 4 1 = 4 pont adható. Válasz HAMIS IGAZ HAMIS HAMIS 1911 írásbeli vizsga 7 / május 15.

8 13. feladat 5 pont Egy étterem az étlapján szereplő ételek választékát szeretné bővíteni. Ismertesse a termékfejlesztés szakaszait! Segítségül megadtunk egy folyamatszakaszt! 1. Új ötletek kutatása 2. Ötletek szelektálása 3. Termékfejlesztés 6. Értékelés 5. A termék piaci bevezetése 4. A termék piaci tesztelése Értékelés: Minden helyes válasz ot ér. Csak ezek a megoldások vagy rokon értelmű megfelelőik fogadhatók el. Erre a feladatra összesen 5 1 = 5 pont adható. 14. feladat 4 pont A felsorolt fogalmak közül melyik a kakukktojás? Húzza alá és írja a választott fogalom betűjelét a táblázatba! Indokolja is választását! a) A) Rádióreklám B) Plakátok C) Járműveken elhelyezett hirdetések D) Megállító-, útbaigazító tábla A Indoklás: A rádióreklám nem tartozik a közterületi reklámok közé. b) A) Termelésorientált korszak B) Fogyasztóorientált korszak C) Társadalomorientált korszak D D) Ár-érték orientált korszak Indoklás: Az ár-érték orientált korszak nem tartozik a marketing fejlődéstörténeti szakaszaihoz. Értékelés: A helyes kiválasztásért, a helyes indoklásért jár feladatonként. Hiányos indoklás esetén egész számú részpont nem adható. Egyéb helyes megoldás is elfogadható a szaktanár belátása szerint. Erre a feladatra összesen 2 (1 + 1) = 4 pont adható. Ha a vizsgázó csak aláhúzta, de a választott fogalom betűjelét nem írta a táblázatba vagy nem húzta alá de a választott fogalom betűjelet beírta a táblázatba, a pont akkor is megadható írásbeli vizsga 8 / május 15.

9 15. feladat 3 pont Határozza meg, mit jelentenek az alábbi kifejezések, rövidítések! a) 4P = Product, Price, Place, Promotion (Vagy: termék, ár, hely, promóció) b) PR= Public Relations = közönségkapcsolatok c) SWOT-analízis = A vállalkozások erősségeinek (strengths), gyengeségeinek (weaknesses), lehetőségeinek (opportunities) és veszélyeinek (threats vagy threatens) elemzése. Értékelés: Minden helyes válasz ot ér. A megoldásoknál az angol és a magyar nyelvű válaszok is elfogadhatóak. Erre a feladatra összesen 3 1 = 3 pont adható. 16. feladat 3 pont Sorolja fel három pontban, milyen viselkedési hibákat követhet el a vendégekkel érintkező vendéglátásban dolgozó! Nem vesz tudomást a vendégről. Nem mosolyog. Vitatkozik a vendéggel. Elhárítja a problémát. Túl sokat beszél. Nem őszinte stb. Értékelés: A feltüntetett megoldások helyett más is elfogadható a szaktanár megítélése szerint. Minden helyes válasz ot ér, de erre a feladatra összesen 3 1 = 3 pont adható. Szakmai számítások 17. feladat ( ) 14 pont Végezzen árképzéssel kapcsolatos számításokat a Csillag étterem adatainak felhasználásával! a) Az alábbi táblázat két étel kalkulációját tartalmazza adagra. Számolja ki a hiányzó adatokat és írja be az üres cellákba! A két étel haszonkulcsa megegyezik. A vendégek az étteremben helyben fogyasztják el az ételeket (áfa = 5%). Kerekítés: az adatokat egész számra kerekítse! Megnevezés Rántott camembert sajt áfonyával, sült burgonyával adatai Bakonyi sertésszelet galuskával adatai Nyersanyagérték (elábé) (Ft) Árrés (Ft) Haszonkulcs (%) Nettó eladási ár (Ft) Értékesítési áfa (5%) Bruttó eladási ár (Ft) írásbeli vizsga 9 / május 15.

10 Rántott camembert sajt áfonyával, sült burgonyával: Nettó beszerzési ár = = Ft Haszonkulcs = ( ) 100 = 350% Értékesítési áfa = ,05 = Bruttó eladási ár = ,05 = Ft vagy bruttó eladási ár = = Ft Bakonyi sertésszelet: Nettó eladási ár = ,05 = Értékesítési áfa = = Ft vagy értékesítési áfa = ,05 = 1.261, Ft Nettó beszerzési ár = ,5 = 5.608, Ft Árrés = = Ft vagy árrés = ,5 = Ft b) Határozza meg egy adag étel fogyasztói (eladási) árát! A fogyasztói ár kialakítását az 5 Ftra kerekítés szabályainak megfelelően végezze! Rántott camembert sajt áfonyával, sült burgonyával = = 2.362, Ft Bakonyi sertésszelet galuskával = = Ft c) Számolja ki a fizetendő turizmusfejlesztési hozzájárulást 50 adag rántott camembert sajt áfonyával, sült burgonyával megnevezésű étel után! A turizmusfejlesztési hozzájárulás mértéke 4%, amelyet az 5%-os (helyben fogyasztás) áfa esetén kell fizetni a nettó eladási ár után. Fizetendő turizmusfejlesztési hozzájárulás = ( ) 0,04 = Ft 2 pont d) Mennyit kellene fizetnie összesen egy 25 fős csoportnak a bakonyi szeletért, ha a bruttó eladási árból (fogyasztói ár) 15% árkedvezményt kapnak? A fogyasztói ár kialakítását az 5 Ftra kerekítés szabályainak megfelelően végezze! ,85 = , Ft 2 pont 18. feladat (5 + 2) 7 pont a) A Kocka büfében novemberben 5 fő dolgozott, bruttó átlagbérük Ft/fő volt. A szociális hozzájárulási adó 19,5%, a szakképzési hozzájárulás 1,5%. Számítsa ki a bérrel kapcsolatos járulékokat, valamint a bérrel kapcsolatos összes költséget! Töltse ki az alábbi táblázat adatait! Kerekítés: az adatokat egész számra kerekítse! Megnevezés Számítás módja Eredmény Értékelés A dolgozók bruttó bére Ft Szociális hozzájárulási adó , Ft Szakképzési hozzájárulás , Ft Bérjárulék összesen Ft Összes bérjellegű költség Ft írásbeli vizsga 10 / május 15.

11 b) Számolja ki a havi termelékenységet, ha a büfében az éves nettó árbevétel E Ft! = E Ft/fő/hó 2 pont 19. feladat 5 pont A Rombusz étterem bevételének éves áfatartalma E Ft, anyagfelhasználása E Ft, az átlagos áfakulcs 16%. Kerekítés: az adatokat egész számra kerekítse! Számítsa ki az alábbi adatokat! Nettó bevétel = ,16 = E Ft Árrés = = E Ft Árrésszint = [( ) 100] = 69,23% 69% Elábé-szint= = 31% vagy elábé-szint = = 30,77 31% Átlagos haszonkulcs = [( ) 100] = 225% vagy átlagos haszonkulcs = (69 31) 100 = % 1pont 1pont 20. feladat 8 pont A Kör büfé negyedéves készletadatai a következők: nyitókészlet beszerzés értéke zárókészlet E Ft E Ft E Ft Az adatok nettó beszerzési áron állnak rendelkezésre. Határozza meg az alábbi készletgazdálkodási mutatókat! Kerekítés: az adatokat egész számra kerekítse! Átlagkészlet = ( ) 2 = E Ft 2 pont Elábé = = E Ft 2 pont Fsn Forgási sebesség napokban = ( ) E Ft = 14,2 14 nap/negyedév vagy 90 6 = 15 nap/negyedév 2 pont Fsf Forgási sebesség fordulatokban = = 6,34 6 fordulat/negyedév2 pont vagy 90 14,2 = 6,43 6 fordulat/negyedév 21. feladat 6 pont A Kör büfében az egyik évben a nettó árbevétel E Ft volt. A következő évre 10%-os forgalomnövekedést terveztek, a tényleges árbevételük E Ft lett. Határozza meg: a tervfeladat viszonyszámot, a tervezett árbevételt, a tervteljesítési viszonyszámot, a forgalom tényleges alakulását %-os formában (a bázisviszonyszámot)! Kerekítés: az adatokat egész számra kerekítse! Tervfeladat viszonyszám = = 110% Tervezett árbevétel = ,1 = E Ft Tervteljesítési viszonyszám = ( ) 100 = 92,59 93% Bázisviszonyszám = ( ) 100 = 101,85 102% 2 pont 2 pont 1911 írásbeli vizsga 11 / május 15.

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%. A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését. Soroljon fel a vállalat mikrokörnyezeti

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését.

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 02 Kereskedelmi képviselő Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (a 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető

Részletesebben

A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Versenyző kódja: 36 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 36 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 811 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 811 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy vendéglátó

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A pontszámok odaítélésénél a következő elveket kell követni:

A pontszámok odaítélésénél a következő elveket kell követni: T 54 341 01//1/6T A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 01 Kereskedő A pontszámok odaítélésénél a következő elveket

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat Összesen: 6 pont Melyik melegkonyhás vendéglátóhelyre jellemzőek a következő megállapítások? A megfelelő betűt írja a meghatározás

Részletesebben

Versenyző kódja: 21 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 21 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 33 811 02 1000 00 00-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 33 811 02 1000 00 00 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet

Részletesebben

Cukrász Cukrász. Kedves Vizsgázó!

Cukrász Cukrász. Kedves Vizsgázó! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERESKEDELEM ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kereskedelem ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KERESKEDELEM ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk!

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

33 811 03 0100 31 01 Gyorséttermi- és ételeladó Szakács

33 811 03 0100 31 01 Gyorséttermi- és ételeladó Szakács A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására.

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős

Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Írásbeli vizsgafeladat, javítási-értékelési útmutató 2010 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Írásbeli vizsgafeladat, javítási-értékelési útmutató 2010 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET É 145206/1/17 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU Érvényességi idő: 2010. 02. 03. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti

Részletesebben

Versenyző kódja: 33 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 33 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 811 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 811 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy vendéglátó

Részletesebben

KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 19 pont Egy papír-írószerbolt 2018. évi árbevétele 85 000 ezer Ft. Az üzlet 24%-os

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAISMERETEK KÖZÉSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt!

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt! 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/1 GAZDÁLKODÁSI SZÁMÍTÁSOK, VESZTESÉGSZÁMÍTÁS, KAPACITÁSSZÁMÍTÁS 1. a) Ön egy vendéglő vezetője. Kérem, mutassa be, hogy üzletében az árubeszerzéskor milyen források állnak rendelkezésére,

Részletesebben

1. A teljes pontszám csak hibátlan feladatmegoldásért adható meg. Hiányzó válasz esetén a válaszért adható részpontszámot le kell vonni.

1. A teljes pontszám csak hibátlan feladatmegoldásért adható meg. Hiányzó válasz esetén a válaszért adható részpontszámot le kell vonni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 01 Kereskedő A pontszámok

Részletesebben

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő

51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Tisztelt Javító

Részletesebben

Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő

Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK

KERESKEDELEM ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kereskedelem ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kereskedelem ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 21 pont Egy kereskedő vállalkozó 2018-ban 308 600 ezer Ft forgalmat ért el 28%-os

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős

Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek emelt szint 1222 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kereskedelem ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPARi ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására!

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására! A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése: 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ A javítás

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

A kereskedelem. A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai. Nagykereskedelem. Vendéglátás. Kiskereskedelem

A kereskedelem. A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai. Nagykereskedelem. Vendéglátás. Kiskereskedelem A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai Musinszki Zoltán MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék A kereskedelem Fogalma: Az

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 811 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 811 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Számológépet használhat, de minden mellékszámítást ki kell jelölnie

Számológépet használhat, de minden mellékszámítást ki kell jelölnie A 27/2012 (VIII. 27.) NGM-rendelet (29/2016 (VIII.26) NGM-rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 34 811 01 Cukrász Tájékoztató

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

Gazdálkodási feladatok ellátása

Gazdálkodási feladatok ellátása PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-9/2019. Érvényességi idő: 2019. január 29. 9:00 Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Ez a: sz.

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális

Részletesebben

A azonosító számú Gazdálkodás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai számítások tantárgy

A azonosító számú Gazdálkodás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai számítások tantárgy A 10045-12 azonosító számú Gazdálkodás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai számítások tantárgy 1 1. A 10045-12 azonosító számú, Gazdálkodás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan) középszint 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 341 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 341 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) 0621 ÉRETTSÉG VZSGA 2007. május 25. KÖZGAZDASÁG ALAPSMERETEK (ELMÉLET GAZDASÁGTAN) EMELT SZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ OKTATÁS ÉS KULTURÁLS MNSZTÉRUM JAVÍTÁS ÚTMUTATÓ A javítás

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben