ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter"

Átírás

1 ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter

2 Tartalomjegyzék Adatok ábrázolási módjai

3 Szimbólumok 1. Az alábbi ablakban lehet részletesen beállítani az adatok ábrázolásánál használt szimbólumokat azok színét és formáját. A lehetőségek: -Egy szimbólum minden adathoz (Single symbol) -Kategória szerinti szimbólumok (Caregories) -Mennyiségi adat szerinti szimbólumok (Quantities) -Ábrázolás diagrammal (Charts) -Ábrázolás több attribútum, tulajdonság alapján (Multiple Attributes) Ez a kis képecske mindig demonstrálja az ábrázolási módot.

4 Szimbólumok, Példa 1-1. A Single symbol opció ábrázolási mód választásával minden objektumot egyazon módon ábrázol a program. A jobb oldali ábrán az látható, hogy minden parcella zölddel lesz majd ábrázolva. Az is megadható hogy a szimbólum mellé milyen szöveg kerüljön adat és elhelyezés módban. Adat módban ez aszöveg jelenik meg a szimbólum mellett. Elhelyezés módban pedig az a szöveg jelenik meg a szimbólum mellett amit itt lehet megadni, a gomb megnyomása után.

5 Az eredmény itt látható. Illetve a szöveg is megjelent a szimbólum mellett. Szimbólumok, Példa 1-2.

6 Szimbólumok 2. Az adatokat lehet kategória szerint is ábrázolni. Itt három lehetőség van, ábrázolni lehet: -Egyedi értékek alapján (Unique values) -Több mezőből származó egyedi értékek alapján (Unique values, many fields) -Egy stílusnak megfelelő szimbólumokkal (Match to symbols in a style) -Melyik mező alapján végezzük a színezést (value field) -Milyen színeket használjon a program (color scheme). Később más színek is választhatók! -Itt látható a szimbólum, a szín, a címke és hogy hány elem található ebből az adatból a fólián. Az all other values jelentése: minden egyéb érték. Ezt a színt és szimbólumot használja a program a nem választott adat kategórák esetén.

7 Szimbólumok, Példa 2-1. Az ábrán azt az esetet mutatjuk be, amikor a parcella felhasználási kódja (Landuse) szerint végezzük a színezést. A szimbólum itt úgy választható meg, ha duplán kattintunk a színes négyzetre. Ha megnyomjuk ezt a gombot, akkor az összes, egyedi értéket hozzáadja a program a szín séma szerint. Például az AGRI kód azt jelenti, hogy a terület mezőgazdasági felhasználású és csak 1 ilyen telek van. Az adatok száma a Count oszlopban jelenik meg. Ha valamiért csak kérdőjelek jelennek meg a számok helyett, akkor egyszerűen kattintsunk a Count szóra és a program újra számolja az adatokat kategóriánként.

8 Szimbólumok, Példa 2-2. Az eredmény itt látható, amikor a parcella felhasználási kódja szerint történik színezés. A szimbólumok és a szöveg is megjelenik az adat panelben. Természetesen, a már korábban bemutatott szimbólum módosítási technikák itt is használhatók. (Például a szimbólumon a jobb vagy bal egér gombbal kattintva.)

9 Szimbólumok, Példa 2-3. A szimbólumok melletti szöveg (Label oszlop elemei) is megváltoztatható. Például kattintsunk a névre hosszabban, majd gépeljük be az új nevet. (A Value oszlop értékei nem változtathatók meg.) A szimbólum neve itt is megváltoztatható.

10 Szimbólumok, Példa 2-4. A szimbólumok közül néhányat el is lehet távolítani. Válasszuk ki az értéket, kattinsunk a jobb egér gombbal majd válasszuk a Remove Value(s) almenüt. Egyszerre több érték is eltávolítható, vagy akár az összes. Az összes érték eltávolításához ezt a gombot nyomjuk meg.

11 Szimbólumok, Példa 2-5. Jelen példában csak az AGRI és a COMM kódú szimbólumokat távolítottuk el. Az látható az ábrán, hogy így az AGRI és COMM kódú telkek a világos sárga színnel lesznek kirajzolva, vagyis a minden egyéb (all other values) értékeknél használt színnel.

12 A minden egyéb érték szimbóluma nem távolítható el, de kikapcsolható. Az eredmény, hogy ezek a telkek nem jelennek meg. Szimbólumok, Példa 2-6.

13 Szimbólumok, Példa 2-7. Ebben a példában egyesével definiáljuk a szimbólumokat a felhasználó által választott értékhez. Az Add Values dialógus ablak jelenik meg, ha az Add Values... gombot lenyomjuk, majd innen a COMM értéket választjuk. Ha a teljes listát látni szeretnénk a Complete List gombot kell lenyomni. Az Add Values ablakban csak a választott mező (Landuse) értékei jelennek meg. Ha másik mezőt választunk, akkor más értékek jelennek meg az ablakban.

14 Szimbólumok, Példa 2-8. Itt látható az eredmény, amikor a COMM kódú és minden egyéb kódú parcellát ábrázolunk.

15 Szimbólumok, Példa 2-9. A szimbólumok stílusát egy file-ból is be lehet tölteni. Az Import gomb megnyomásával ez a dialógus ablak jelenik meg. A szimbólumok betölthetőek egy fóliából vagy egy jelmagyarázat file-ból. Betölthető: -a teljet szimbólum definíció (Complete symbology definition) -csak a szimbólumok (just the symbols) -csak az osztályozás (just the classification)

16 Szimbólumok, Példa A kategóriákat lehet csoportosítani. Például válasszunk ki több kategóriát. (Ha egymás utáni értékeket választunk, akkor először válasszuk ki az első értéket, majd a Shift gomb nyomva tartása mellett kattinsunk az utolső értékre. Egymástól független értékek választásánál a Ctrl gomb nyomva tartása mellett kattintsunk az egérrel a kiválasztandó értékekre.) Az értékek kiválasztása után kattintsunk a jobb egér gombbal, amire megjelenik az alábbi menü. Ebből a menüből válasszuk a Group Values almenüt.

17 Szimbólumok, Példa A Group Values almenü kiválasztása és a címke átnevezése után ezt az eredményt kapjuk. A Value oszlop mutatja, hogy a szimbólum valójában három értéket reprezentál.

18 Szimbólumok, Példa Az csoportosított mezők ábrázolásának végső eredménye látható az alábbi képen.

19 Szimbólumok 3. Lehetőség van arra is, hogy ne csak egy mező, hanem több mező (maximum 3) szerinti színezést végezzünk. Az alábbi képeken az látható, hogy két mező, a Landuse és a USE_CLASS, alapján szeretnénk a telkeket színezni. Az Add Values gomb megnyomása után a jobb oldali ablak jelenik meg, ahonnan az üres (VAC) telkeket választjuk, melyeknek az osztálya (USE_CLASS) 0, 1 vagy5. A választás eredménye a bal oldalon látható, majd az eredmény a következő oldalon.

20 Szimbólumok, Példa 3-1. Ezen a képen látható az előző oldali választás eredménye. Az is észrevehető, hogy a két mező vesszővel van elválasztva

21 Szimbólumok 4. Az adatokat nem csak kategória, hanem mennyiség alapján is lehet ábrázolni. Az első opció a Graduated colors, mely lehetővé teszi, hogy az adatok színét egy színskálából válassza a program az adat egy mennyiségi tulajdonsága szerint. Az alábbi képen a választott mező a terület (Shape_Area), a Jenks féle algoritmus szerint vannak az adatok 5 féle osztályba sorolva (Classify) a választott színskála (Color Ramp) alapján. A létrehozott 5 osztály itt látható. A panel a Tartomány (Range) oszlopban látható a területek alsó és felső értéke. A címke (Label) oszlop alapesetben szintén az értékek alsó és felső értékét tartalmazza, de átnevezhető.

22 Szimbólumok, Példa 4-1. Ha a területeket 5 osztályba soroljuk a nagyságuk alapján, ahogyezt beállítottuk az előző oldalon, akkor ezt az eredményt kapjuk.

23 Szimbólumok, Példa 4-2. A Classify gomb megnyomásával egy újabb dialógus ablak jelenik meg, melyben nagyon sok mindent meg lehet tudni, illetve beállítani: -A klasszifikációs módszer (Method), például lehet egyenletes felosztást is választani -Az osztályok (Classes) száma, jelenleg 5 -Mely adatokat hagyjunk ki (Exclusion) -A mintavételezést (Sampling) Az ablak információt is ad az adatokról: -Count: Hány adatot vesz figyelembe a program -Minimum: a minimális érték -Maximum: a maximális érték -Sum: az összes adat összege -Mean: az adatok átlaga -Deviation: az eltérés az átlagtól, deviáció Az alsó ablak az adatok grafikus eloszlását is megmutatja.

24 Szimbólumok 5. Másik lehetőség a mennyiségi adat ábrázolására, hogy a szimbólumok mérete mutatja a mennyiség relatív nagyságát (Graduated symbols). A szimbólum a mennyiségek közötti relatív eltérést szimbolizálja. Itt nem színeket kell beállítani, hanem a szimbólum méretét (Symbol Size) és stílusát (Template), illetve a háttérszínt (Background). Jelen példában is 5 osztályba soroljuk a parcellák területeit (Shape_Area). A várható eredmény itt látható.

25 Szimbólumok, Példa 5-1. A képen a parcellák területeinek nagysága különböző méretű szimbólumokkal vannak jelölve.

26 Szimbólumok 6. Szükség lehet arra is, hogy a szimbólumok mérete a mennyiség absolút nagyságát reprezentálják (Proportional symbols). A különböző beállítások láthatók az alábbi képen és az eredmény a következő oldalon.

27 Szimbólumok, Példa 6-1. Proportional symbols esetén az ábrázolás eredménye az alábbi képen látható.

28 Szimbólumok 7. Az sűrűségi adatot ábrázolhatunk Dot density módban. Ezzel most nem foglalkozunk

29 Szimbólumok 8. Ha több mező egymás közti viszonyát egy diagrammal szeretnénk ábrázolni akkor a Charts ábrázolás módot válasszuk. Ebben az ábrázolási módban kördiagram (Pie), egymás melletti oszlopdiagram (Bar/Column) és egymásra helyezett oszlopdiagram (Stacked) használható. Az alábbi képen az látható, hogy a parcella területét (Shape_Area) és kerületének hosszát (Shape_Length) szeretnénk ábrázolni egy kördiagramban. Itt is nagyon sok paramétert lehet beállítani, például -A háttér színt (Background) -Színskála (Color Scheme) -Diagram mérete (Size) -Stb

30 Szimbólumok, Példa 8-1. Az eredmény az alábbi képen látható, amikor a parcella területének és kerületének arányát ábrázoljuk kördiagramokban.

31 Szimbólumok 9. Az utolsóként bemutatott ábrázolási mód, ahol mennyiségi adatot ábrázolunk minden egyes kategóriára. Ez azt jelenti, hogy először ki kell választani a kategóriákat, például az alábbi képen a Landuse és a USE_CLASS mezőkből a COMM és a 0,1,2 kategóriákat választottuk Majd ki kell választani, hogy a választott kategóriákkal kapcsolatban milyen mennyiséget akarunk ábrázolni és milyen technikával. Itt is választható színskála (Color ramp) és szimbólum méret (Symbol Size) a mennyiségi adatok ábrázolására. Jelen esetben a terület (Shape_area) nagyságát színekkel ábrázoljuk.

32 Szimbólumok, Példa 9-1. A képen látható az eredmény. A különböző kategóriákba tartozó parcellák területei a választott színskála szerint vannak ábrázolva. A választott színekből és színskálából alakul ki a végső szín.

33 Szimbólumok, megjegyzés Érdemes megjegyezni, hogy az előzőekben bemutatott ábrázolási módok igen összetett megjelenítést tesznek lehetővé, mivel az egyes ábrázolási módok külön-külön beállíthatóak a fóliákra. Nem mindegyik ábrázolási mód került bemutatásra és a bemutatottaknak sem mindegyik részlete. Több olyan finomság, apró részlet van melyet csak próbálgatással és kísérletezéssel lehet kitapasztalni.

3. gyakorlat Saját adatok használata

3. gyakorlat Saját adatok használata 3. gyakorlat Saját adatok használata Ebben a gyakorlatban megismerkedünk az ESRI coverage adattípussal hazai adatok példáján. Újabb megjelenítési módok alkalmazásával létrehozunk egy térképet saját térségünkrıl.

Részletesebben

3. Gyakorlat ellenőrzés nélküli osztályozás

3. Gyakorlat ellenőrzés nélküli osztályozás 3. Gyakorlat ellenőrzés nélküli osztályozás Hozzávalók: MultiSpec program (d: meghajtó, MultiSpecWin32 könyvtár, MultiSpecWin32.exe); ag020522_dpac_cd.lan állomány Ebben a gyakorlatban az ellenőrzés nélküli

Részletesebben

SEPA megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban

SEPA megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban SEP megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban SEP megbízás 1 Raiffeisen Expressz program keretében lehetőség van SEP megbízások (Credit Transfer) kézi rögzítésére, importálására

Részletesebben

4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás

4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás 4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás Hozzávalók: MultiSpec program (d: meghajtó, MultiSpecWin32 könyvtár, MultiSpecWin32.exe); ag020522_dpac_cd.lan állomány Ebben a gyakorlatban az ellenőrzött osztályozás

Részletesebben

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzések Ez a segédlet egy térinformatikai analízist mutat be. Nem minden lépés látható az oldalakon, de az előző segédletek megtanulása után nem szabad hogy problémát

Részletesebben

Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban

Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban Eszköz tár P a n e l Bete kintő A GroupWise fiókunkban található tételeket (leveleket, naptári elemeket, tennivalókat, napi kapcsolatokat)

Részletesebben

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6.

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6. 9 9. Entitás modulok A szerző véleménye szerint a Drupal legnagyobb erősségei közé tartozik a magas szintű, absztrakt fogalmak mentén történő építkezés. A korábbiakban már megismerkedtünk a tartalmak és

Részletesebben

ArcView 2.sz. gyakorlat

ArcView 2.sz. gyakorlat ArcView 2.sz. gyakorlat Tematikus térképek Nyissunk egy új projectet a Project ablak, File->New Project menüpontjával (ha most indítottuk az ArcViewt, akkor ez automatikusan meg is történt). Nyissunk egy

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

Gyakorló feladatok II. ZH-hoz

Gyakorló feladatok II. ZH-hoz Gyakorló feladatok II. ZH-hoz Valamennyi feladat esetén a megoldást térképen kell ábrázolni. A térkép feleljen meg a következő általános kritériumoknak: a térképen legyen jelmagyarázat (a tanult kritériumok

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatszűkítés Adatcímkézés Egyéb fólia műveletek Térképkomponens tulajdonságok Fólia tulajdonságok 1. Egy fólia ábrázolás módjának és egyéb tulajdonságainak

Részletesebben

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára 7. Előadás Makrók alkalmazása. Salamon Júlia Előadás I. éves mérnök hallgatók számára Feltételes ciklusok Ha a ciklusváltozó intervallumát, előre nem tudjuk mert például a program futása során megszerzett

Részletesebben

Statisztikai hipotézisvizsgálatok. Paraméteres statisztikai próbák

Statisztikai hipotézisvizsgálatok. Paraméteres statisztikai próbák Statisztikai hipotézisvizsgálatok Paraméteres statisztikai próbák 1. Magyarországon a lakosság élelmiszerre fordított kiadásainak 2000-ben átlagosan 140 ezer Ft/fő volt. Egy kérdőíves felmérés során Veszprém

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

Spike Trade napló_1.1 használati útmutató

Spike Trade napló_1.1 használati útmutató 1 Spike Trade napló_1.1 használati útmutató 1 ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTŐ A táblázat célja, kereskedéseink naplózása, rögzítése, melyek alapján statisztikát készíthetünk, szűrhetünk vagy a már meglévő rendszerünket

Részletesebben

MS Access Feladatgyűjtemény

MS Access Feladatgyűjtemény SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MS Access Feladatgyűjtemény Klárné Barta Éva 2014.01.01. Microsoft Access - Feladatok 1 Feladatok 1. Hozzon létre egy új adatbázist SZÁMÍTÓGÉPEK

Részletesebben

Kézikönyv. Tárgyi eszköz adótörvény szerint

Kézikönyv. Tárgyi eszköz adótörvény szerint Kézikönyv Tárgyi eszköz adótörvény szerint Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 TÁRGYI ESZKÖZ - ÜRES... 6 3 TÁRGYI ESZKÖZ - MEGJELENÍTÉS [10005 KONF SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ]... 7 4 TÁRGYI

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Adatfeldolgozás közben gyakran előfordul, hogy Önnek ugyanazt, az elemi lépésekből álló, összetett műveletsort kell sokszor, esetleg nagyon sokszor és ami

Részletesebben

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel 1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel Az ArcGIS térinformatikai programcsomag felépítésével és elemeivel megismerkedtünk már az elsı elméleti résznél. Most lássuk a gyakorlatot. Ebben az elsı gyakorlatban

Részletesebben

Feltételes formázás az Excel 2007-ben

Feltételes formázás az Excel 2007-ben Az új verzió legnagyobb újdonsága Feltételes formázás az Excel 2007-ben Formázás tekintetében a feltételes formázás területén változott a legnagyobbat a program. Valljuk meg, a régebbi változatoknál a

Részletesebben

A NetLock tanúsítványigénylés menete - MOK/HEFOP projekt

A NetLock tanúsítványigénylés menete - MOK/HEFOP projekt MediSmart Kft. 1135 Budapest, Jász utca 33-35. A NetLock tanúsítványigénylés menete - MOK/HEFOP projekt 2010. március 19. Jenei Zsolt 2010.03.19. Tartalomjegyzék 1. Előkészítés a tanúsítványigényléshez...

Részletesebben

Tematikus térképezési technikák ArcGIS 10-ben

Tematikus térképezési technikák ArcGIS 10-ben ArcGIS 10-ben Map design oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2016. 2 Tutorial 2 Map design Tutorial 2.1.

Részletesebben

Kézikönyv Általános forgalmi adó módosítás 2012

Kézikönyv Általános forgalmi adó módosítás 2012 Kézikönyv Általános forgalmi adó módosítás 2012 Tartalomjegyzék 1 FORGALMI ADÓ KONFIGURÁCIÓ - VÁLTOZTATÁS [500 STEUER ADÓÁTÁLLÁSOK] 6 2 ADÓKULCS - VÁLTOZTATÁS [1 AFA1 ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ 25 %]... 12

Részletesebben

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Általános funkciók partitúrái Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.11.14. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) II. Címkézés, Szűrés, Szelektálás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Attribútumok eszköztár Elem azonosítás - kiválasztott

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatbázisok Térképek adatai és megjelenítése Új térkép létrehozása Adatok térképhez adása Egyszerűbb ábrázolási módok Fólia tulajdonságok Adatbázis

Részletesebben

Pozíció épp hol vagyunk https://www.e-epites.hu/ Az E-építési napló lépésről lépésre

Pozíció épp hol vagyunk https://www.e-epites.hu/ Az E-építési napló lépésről lépésre E-napló oktatási anyag: Ambrus Balázs, Borz László, Vági Péter, Varga Mihály Az E-építési napló lépésről lépésre Bejelentkezés (Minden építésben részt vevő szereplőnek) 1. Első lépésként a böngészőben

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

Napfotók (webkamerás felvételek) képfeldolgozása

Napfotók (webkamerás felvételek) képfeldolgozása Napfotók (webkamerás felvételek) képfeldolgozása Jelen írásban a webkamerával készült felvételek alapvető feldolgozását mutatom be próba videók segítségével. Útmutatóm kezdők számára készült, a mellékelt

Részletesebben

OPTEN Online használati útmutató

OPTEN Online használati útmutató OPTEN Online használati útmutató www.opten.hu opten@opten.hu 2016. április - 1 - Tartalomjegyzék Bevezetés... - 4 - CÉGTÁR ALAP és KIEGÉSZÍTŐ szolgáltatások... - 7-1. Keresés / Leválogatás... - 8 - a)

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8. ESZKÖZIGÉNY Felhasználói dokumentáció verzió 2.2. Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.3 Új, oszlopszerkesztésbe

Részletesebben

Első lépések. MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok

Első lépések. MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok Első lépések MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok Akár új, akár régi felhasználó veszi használatba a 4.4-es verziót, ezzel az ablakkal kell kezdeni a munkát! Nagyon fontos, hogy a saját vállalkozásunk adatait

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Töltőfunkció Kezelési Utasítás

Töltőfunkció Kezelési Utasítás METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.)

Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.) Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.) Szerzõ dezs dezs.extra.hu - tételek gyûjteménye Kidolgozott szóbeli tételek I. (11-15.) 11. tétel a.) Az operációs rendszerek alapvetõ jellemzõi Az

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Mérleg moduljának használatához

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Mérleg moduljának használatához FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Mérleg moduljának használatához www.dimenzio-kft.hu Tartalomjegyzék A. BESZÁMOLÓK... 3 I. MÉRLEG, EREDMÉNYKIMUTATÁS... 3 I. 1. Mérleg... 3 I.

Részletesebben

Aronic Road Útnyilvántartó program

Aronic Road Útnyilvántartó program 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Road útnyilvántartó program V2.000 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy jó szoftver!

Részletesebben

Selection Tool Kijelölő eszköz

Selection Tool Kijelölő eszköz Ezzel az eszközzel többek között a kotta egy általunk kijelölt (az ütem egyetlen időegységétől a teljes kottáig terjedő) tartományát, és annak meghatározott elemeit (külön-külön is) másolhatjuk, mozgathatjuk,

Részletesebben

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2014 2 Tartalom 1 Alap működési jellemzők... 4 1.1 Dátum kitöltés... 4 1.2 Irányítószám / Település kitöltése... 4 1.3 Belföldi

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

WEBCAPS alkalmazás magyar nyelvű kezelési útmutatója

WEBCAPS alkalmazás magyar nyelvű kezelési útmutatója WEBCAPS alkalmazás magyar nyelvű kezelési útmutatója Ezzel a rövid útmutatóval szeretnénk az Ön segítségére lenni a Webcaps használatával kapcsolatban. Felhívjuk a figyelmét, hogy a szakmai tapasztalatot

Részletesebben

2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II.

2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II. 2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II. Az elızı gyakorlaton megismerkedtünk a legfontosabb alapfogalmakkal és eljutottunk odáig, hogy a felkínált gyakorló térkép tartalmát újabb rétegek illetve

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 06 Tartalom. NYITÓOLDAL...!. REGISZTRÁCIÓ...!... REGISZTRÁCIÓ AKTIVÁLÁSA...!. BEJELENTKEZÉS...!.. ELSŐ BEJELENTKEZÉS...!.. ALAP BEJELENTKEZÉS... 4!. ELFELEJTETT

Részletesebben

Cisco ViewMail for Microsoft Outlook Els lépések (8.5 és újabb kiadások)

Cisco ViewMail for Microsoft Outlook Els lépések (8.5 és újabb kiadások) Els lépések Cisco ViewMail for Microsoft Outlook Els lépések (8. és újabb kiadások) Cisco ViewMail for Microsoft Outlook (8. és újabb kiadások) Általános információk a Cisco ViewMail for Microsoft Outlook

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Kézikönyv Számlaegyenleg könyvelési okok szerint infosystem

Kézikönyv Számlaegyenleg könyvelési okok szerint infosystem Kézikönyv Számlaegyenleg könyvelési okok szerint infosystem Tartalomjegyzék 1 4 2 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 6 3 ABAS-2015ANYAG... 7 4 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - FKVSZÁMLA UTALÁS... 8 5 SZÁMLAEGYENLEG

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás A Magiszter.NET Iskolaadminisztrációs Rendszerben a tantárgyfelosztás definiálása rész segítséget nyújt Önöknek, hogy az előkészítések után egy olyan táblázatot kapjanak ami átláthatóan

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Cégek / Cég törzsadatai / Cég törzsadatainak módosítása / TB fül

Tisztelt Ügyfelünk! Cégek / Cég törzsadatai / Cég törzsadatainak módosítása / TB fül Tisztelt Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse fel jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.11.09) tartalma (változások, bővítések) Változások a 'Cégek' menüponton

Részletesebben

Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez

Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez A Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez kérjük, kövesse a következő lépéseket: Frissítő alkalmazás telepítése A számlázó

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Használati útmutató. Felhasználói felület

Használati útmutató. Felhasználói felület Használati útmutató Felhasználói felület A DigiShield telepítése után parancsikon jön létre az Asztalon és a START menüben. A program indítása a parancsikonra való dupla kattintással történik. Az első

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Vektorgrafikus rajzeszközök

Vektorgrafikus rajzeszközök 8. nap Vektorgrafikus rajzeszközök A fejezet címe kicsit megtévesztõ lehet. Mivel a Flash alapvetõen vektorgrafikus alapú képek animálására szolgál, ezért a programon belül használható rajzeszközök mindegyikével

Részletesebben

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2.

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 1. gyakorlat Vonalrajzolás, szerkesztések, szabadonformált görbék A numerikus adatbevitelről leírtaknak és egyenes vonalak rajzolásának illusztrálására készítsük el az alábbi telek- É kontúrt a sraffozott

Részletesebben

Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére

Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére Magyar Bivalytenyésztési Információs Rendszer Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére Tartalomjegyzék Általános információ... 1 Belépés... 1 Teendők listája... 2 Alapadatok... 2 Tagsági/tenyésztői

Részletesebben

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV VELUX CAD 2011 VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2 Telepítés és a VELUX CAD 2011 indítása Rendszerkövetelények: - Pentium IV alapú számítógép (vagy j obb), - Minimum 256 MB

Részletesebben

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában 1 Új menüfunkciók 2 Új eszközök 3 Új opciók 4 Újdonságok a tárgy könyvtárban 5 Egyebek 1 Új menüfunkciók 1.1 - xxx elrejtése (yyy (zzz) fólia) A xxx elrejtése

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

REACH-IT Ipari felhasználói útmutató

REACH-IT Ipari felhasználói útmutató REACH-IT Ipari felhasználói útmutató 15. rész - Gyártók vagy Importőrök Csoportjának kezelése REACH-IT Ipari felhasználói útmutató 15. rész - Gyártók vagy Importőrök Csoportjának kezelése 2.0 változat

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

ETELKA Szolgáltatói Dokumentáció v1.0 RITEK ZRt. 2009

ETELKA Szolgáltatói Dokumentáció v1.0 RITEK ZRt. 2009 Szolgáltatói dokumentáció Az ETELKA-modul főmenü szerkezete 5 feldolgozási pontból, 5 főmenü csoportból áll. Ezek láthatósága a felhasználókra ráosztott szerepkörök szerint biztosított, melyet a kulcsfelhasználók

Részletesebben

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 1 2. A PROGRAM INDÍTÁSA... 2 3. INFORMÁCIÓK... 3 3.1. BEÁLLÍTÁSOK... 3 3.2. ÜZENETEK... 3 3.3. STATISZTIKÁK... 3 3.4. MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT... 3 4. CIKKTÖRZS FELTÖLTÉSE...

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Monitoring adatszolgáltatás

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Monitoring adatszolgáltatás SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA Monitoring adatszolgáltatás Verziószám: 01 2010. február 15. Budapest FONTOS! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az elektronikus felület a Mozilla Firefox

Részletesebben

HomeManager - leírás. advix software solutions. http://www.advix.hu

HomeManager - leírás. advix software solutions. http://www.advix.hu by advix software solutions http://www.advix.hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezető... 3 Áttekintés... 3 Felhasználási feltételek... 3 Első lépések... 4 Indítás... 4 Főképernyő... 4 Értesítés

Részletesebben

Több juttatás, rengeteg élmény!

Több juttatás, rengeteg élmény! A kártyabirtokos igény esetén előleget is fizethet OTP SZÉP kártyájával a www.otpportalok.hu honlapon. Nem kell mást tennie, mint lefoglalni a szolgáltatást az elfogadóhelynél, majd egyeztetni és jelezni,

Részletesebben

HU-GO Mobil bemutatása 2014. április 16.

HU-GO Mobil bemutatása 2014. április 16. HU-GO Mobil bemutatása 2014. április 16. A HU-GO Mobil alkalmazás ingyenesen letölthető Android operációs rendszert és ios operációs rendszert használó telefonra. Windows platformra a fejlesztés folyamatban

Részletesebben

Kézikönyv EKÁER az abasban

Kézikönyv EKÁER az abasban Kézikönyv EKÁER az abasban Tartalomjegyzék 1 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 5 2 ABAS ERP... 7 3 EKAER... 8 4 EKAER... 16 5 EKÁER - MOZILLA FIREFOX... 17 6 FÁJL FELTÖLTÉSE... 19 7 EKÁER - MOZILLA FIREFOX...

Részletesebben

A dokumentum üzleti (intézményi) felhasználásához kérjen engedélyt! Magáncélra szabadon használható, a forrás (szerző) megjelölésével.

A dokumentum üzleti (intézményi) felhasználásához kérjen engedélyt! Magáncélra szabadon használható, a forrás (szerző) megjelölésével. Bódis Attila: FIREWORKS ALAPOK 2. http://members.upc.hu/abodis/ A dokumentum üzleti (intézményi) felhasználásához kérjen engedélyt! Magáncélra szabadon használható, a forrás (szerző) megjelölésével. A

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Adobe Photoshop Elements 3

Dr. Pétery Kristóf: Adobe Photoshop Elements 3 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv HostLogic SAP EKAER 1.0 megoldáshoz

Felhasználói kézikönyv HostLogic SAP EKAER 1.0 megoldáshoz Felhasználói kézikönyv HostLogic SAP EKAER 1.0 megoldáshoz verzió 3.2 2015.02.09. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1 2. Jogosultság... 3 3. EKÁER jelszó titkosítása... 4 4. Törzsadatok... 6 4.1 Cikktörzs...

Részletesebben

ORPHEUS. Felhasználói kézikönyv. C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1

ORPHEUS. Felhasználói kézikönyv. C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1 ORPHEUS Felhasználói kézikönyv C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1 Tartalomjegyzék Rendszerkövetelmények... 5 Telepítés... 6 A program célja... 10 A program indítása... 10 Rendszeradminisztráció...

Részletesebben

Tipp A Word makrók kimerítõ tárgyalását megtalálhatjuk az O Reilly gondozásában megjelent Writing Word Macros címû könyvben.

Tipp A Word makrók kimerítõ tárgyalását megtalálhatjuk az O Reilly gondozásában megjelent Writing Word Macros címû könyvben. 2. fogás Utazás a makrók birodalmába Gyorstalpaló tanfolyam, amelynek során meggyõzõdhetünk arról, milyen sokat segíthetnek a makrók a fárasztó és idõrabló feladatok automatizálásában. A Word 6-os és azutáni

Részletesebben

Új bemutató diasor létrehozása

Új bemutató diasor létrehozása w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 Számítógépes prezentáció Prezentáció: bemutató. A prezentáció vizuális eszközökkel segített információ átadás. A számítógépes prezentáció a hagyományos eszközöket (dia,

Részletesebben

Óraterv Iskolába járás Feladatlap

Óraterv Iskolába járás Feladatlap Óraterv Iskolába járás Feladatlap Bevezetés: Az elmúlt években egyre több tanulót hoznak, ill. visznek gépkocsival az iskolába. A belga Közlekedési Minisztérium által készített tanulmány (State of the

Részletesebben

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI)

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) RENDSZERBE I. ÜTEM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS AZ ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE KENYSZI: v.1.2.2.0 Dátum: 2015.04.10. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

A100F DIGITÁLIS HÚSKEMÉNYSÉGMÉRŐ KÉSZÜLÉK

A100F DIGITÁLIS HÚSKEMÉNYSÉGMÉRŐ KÉSZÜLÉK Az A100F alkalmas gyümölcsök, zöldségek és egyéb puha élelmiszerek roncsolásmentes vizsgálatára Szabadalmaztatott készülék az AGROSTA tervezése és gyártása A csomag tartalmazza: Magát az eszközt, ami egy

Részletesebben

Konténer-nyilvántartás kezelése

Konténer-nyilvántartás kezelése METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

A word első megnyitása

A word első megnyitása A word első megnyitása A Word megnyitásakor az oldalon két fő területet láthat: A menüszalag a dokumentum fölött látható. Gombokat és parancsokat tartalmaz, melyekkel különböző műveleteket (mint például

Részletesebben

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás Kari Adminisztrátor Funkcionális leírás Budapest, 2006 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 7 2. Saját adatok... 7 2.1. Személyes adatok megtekintésde és karbantartása... 8 2.1.1. Jelszóváltoztatás... 8 2.1.2.

Részletesebben

1. lecke: Nappali tervezés

1. lecke: Nappali tervezés 1. lecke: Nappali tervezés Az oktatási anyagot, melyet a kezében tart minden leendő és jelenlegi ARCHLine.XP felhasználónak ajánljuk. Segítségével bárki könnyedén, lépésről lépésre elsajátíthatja a program

Részletesebben

Tuplet Tool Hangjegycsoport eszköz

Tuplet Tool Hangjegycsoport eszköz Ezzel az eszközzel meghatározott időegységre meghatározott számú hangjegycsoportot hozhatunk létre. A hangjegycsoportokat pl. a Speedy Entry Tool-lal oktoláig az eszközön belül a számbillentyűkkel határozhatjuk

Részletesebben

CIB Elektronikus Terminál

CIB Elektronikus Terminál CIB Elektronikus Terminál Felhasználói kézikönyv 1.7.5. 2 Tartalom 1 Az Elektronikus Terminál szolgáltatás... 7 2 Általános tudnivalók... 8 2.1 Ablakváltás, elrendezés... 8 2.2 Egérrel végezhető műveletek...

Részletesebben

V074-HU2-01 NS-DESIGNER (NS-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON

V074-HU2-01 NS-DESIGNER (NS-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON V074-HU2-01 NS-DESIGNER (NS-TERMINÁL PROGRAMOZÓ SZOFTVER) RÖVID FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ OMRON Az NS-terminál egy érintőképernyős megjelenítő és adatbeviteli eszköz, amely a memóriájába letöltött program

Részletesebben

ARCHLine.XP 2010. Újdonságok. Release 2

ARCHLine.XP 2010. Újdonságok. Release 2 ARCHLine.XP 2010 Újdonságok Release 2 A dokumentációban levő anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, ami tartalmazza az ebben a dokumentumban

Részletesebben

MÁOK Sm. Szervezete 7400 Kaposvár, Cseri major Utolsó frissítés: 2009-02-07 TÁVOKTATÁS. MS Excel táblába oszlop beszúrása

MÁOK Sm. Szervezete 7400 Kaposvár, Cseri major Utolsó frissítés: 2009-02-07 TÁVOKTATÁS. MS Excel táblába oszlop beszúrása 1 / 17 T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K... 1 1. BEVEZETÉS... 2 2. MÁSOLAT KÉSZÍTÉSE ÉS MENTÉSE AZ MS EXCEL TÁBLÁRÓL... 2 2.1 MS EXCEL TÁBLÁT EBOLTÁS 2009 MEGNYITÁSA... 2 2.2

Részletesebben

A Magyar Országos Levéltár Könyvtára

A Magyar Országos Levéltár Könyvtára A Magyar Országos Levéltár Könyvtára Online katalógusunk a Levéltár honlapjának stílusában készült. Sok szempontú keresésre ad lehetőséget. Hetente egyszer frissül az új leírásokkal és a kölcsönzési adatokkal.

Részletesebben

Technikai útmutató pályázatok benyújtásához

Technikai útmutató pályázatok benyújtásához DOKUMENTUM MUNKAANYAG NEM HIVATALOS pályázatok benyújtásához Hogyan készítsünk, töltsünk ki és adjunk le pályázati anyagot az eűrlap (eform) segítségével TARTALOMJEGYZÉK pályázatok benyújtásához... 1 Tartalomjegyzék...

Részletesebben

Kezelési leírás. Agilent 34410A Digitális asztali multiméter

Kezelési leírás. Agilent 34410A Digitális asztali multiméter Kezelési leírás Agilent 34410A Digitális asztali multiméter Tartalom 1. Módválasztás... 2 2. Méréshatár kiválasztás... 2 3. A multiméter csatlakoztatása számítógéphez, Excel-táblázat készítése beépülő

Részletesebben

2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II.

2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II. 2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II. Az előző gyakorlaton megismerkedtünk a legfontosabb alapfogalmakkal és eljutottunk odáig, hogy a felkínált gyakorló térkép tartalmát újabb rétegek illetve

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. TARTALOM 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery

Részletesebben

Zsibvásár termék importáló Tartalomjegyzék

Zsibvásár termék importáló Tartalomjegyzék Zsibvásár termék importáló Tartalomjegyzék 1) Importáláshoz szükséges állományok beszerzése...2 1.1) Unas...2 1.1.1) Kiexportáljuk a termékek adatait CSV-be...2 1.1.2) Képek letöltése...4 1.2) Vatera...5

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján

Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján Biztonsági mentés készítése a 2014-es program adatairól Az évnyitás előtt fontos biztonsági mentést készíteni a 2014-es évet

Részletesebben

Adobe. indesign. Kezdő. lépések. + hasznos tippek és trükkök. www.kriszdesign.com. Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00

Adobe. indesign. Kezdő. lépések. + hasznos tippek és trükkök. www.kriszdesign.com. Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00 Adobe indesign Kezdő lépések + hasznos tippek és trükkök t www.kriszdesign.com Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00 2. Új dokumentum létrehozása Új dokumentumot létrehozhatunk a File > New > Document... segítségével.

Részletesebben