ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter"

Átírás

1 ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter

2 Tartalomjegyzék Adatszűkítés Adatcímkézés Egyéb fólia műveletek Térképkomponens tulajdonságok

3 Fólia tulajdonságok 1. Egy fólia ábrázolás módjának és egyéb tulajdonságainak legrészletesebb beállításait úgy lehet végrehajtani, ha a fóliára kattintás (kiválasztása) után a jobb egér gombot megnyomjuk, majd a Properties almenüt választjuk. A megjelenő ablak a következő oldalon látható.

4 Fólia tulajdonságok 2. Egy fólia tulajdonságainak részletes beállítására alkalmas az alábbi ablak. Több beállítással már foglalkoztunk most az utolsó három fül által ajánlott opciók használatával foglalkozunk.

5 Tábla mezők A fólián megjelenő adatok tárolására használt adatbázis tábla mezőit mutatja meg az alábbi ablak. Az ablak megmutatja a mező típusát (type), például valós szám (double), nagy egész szám (long), stb..., a mező adatainak tárolására használt byte-ok száma (length), precizitás (precision), stb. Ebben az ablakban lehet az elsődleges mezőt (primary display field) kiválasztani. Ez a mező nagyon fontos több helyen a programban, például a cimkézésnél.

6 Adatszűkítés A fólián megjelenő adatokat lehet szűkíteni egy SQL kifejezéssel. Ez azt jelenti, hogy csak azok az objektumok jelennek meg a fólián melyeket a megadott SQL kifejezés kiválaszt az adattáblából. Az SQL kifejezés interaktív módon a Query Builder ablakban hozható létre. A Query Builder elindításához az alábbi gombot kell választani.

7 SQL kifejezés készítése Az SQL kifejezés felépítését segítő ablak látható az alábbi képen. Emlékezzünk arra, hogy az ArcGIS program az adatokat egy geoadatbázisban tárolja. Ez az adattárolási forma teszi lehetővé, hogy szabályos SQL kifejezéseket tudunk megfogalmazni az adatokra vonatkozóan. Az ablak felépítése: -A fólia vagy adattábla mezői (Fields) -Az adatok közötti relációk -A kiválasztott mezőkben előforduló értékek (Unique values). Itt csak akkor jelennek meg az értékek, ha kiválasztunk egy mezőt a bal oldalról -Az SQL kifejezés eleje. A kifejezés szabatos fordítása: -Válasszunk (SELECT) ki mindent (*) a olyan parcellát, vagyis a parcella poligon adattáblából (parcels_polygon) amelyek (WHERE)... -Az alsó ablakba lehet begépelni a kifejezés végét ami a következő oldalon kerül bemutatásra.

8 SQL kifejezés példa 1. Jelen példában azt szeretnénk elérni, hogy a fólia csak azokat a parcellákat jelenítse meg, melyeknél a USE_CLASS mező értéke 0. A mező begépelhető az ablakba vagy duplán kattinhatunk rá és akkor megjelenik. A választott mező összes egyedi értéke megjelenik a jobb oldali ablakban.

9 SQL kifejezés példa 2. Adjuk meg, hogy olyan parcella poligonokat szeretnénk kiválasztani, melyeknél (WHERE) a USE_CLASS mező értéke egyenlő zérussal.

10 SQL kifejezés példa 3. A program lehetővé teszi az SQL kifejezés elenőrzését, ehhez nyomjuk meg a Verify gombot. Érvényes SQL kifejezés esetén ez az ablak jelenik meg. Az SQL kifejezés betölthető (Load) vagy elmenthető (Save). Betöltés esetén ez az ablak jelenik meg.

11 SQL kifejezés példa 4. A felépített SQL kifejezésnek csak az utolsó része jelenik meg a fólia tulajdonságokat mutató ablakban. Az OK gomb megnyomása után keletkező eredmény a következő oldalon látható.

12 SQL kifejezés példa 5. Az alábbi képen látható az eredmény, a fólia a parcelláknak csak egy részét ábrázolja, használja a program.

13 SQL kifejezés példa 6. Az látható itt is, hogy a program csak a szűkített adatokat használja, még akkor is amikor kategória szerint végzünk ábrázolást.

14 Adatok címkézése Lehetőségünk van a megjelenített adatok felcimkézésére is. Ehhez a jelölt opciót kell választani. -Milyen módon (Method) végezze a program az automatikus címkézést -Melyik mezőt írja ki vagy mit írjon ki (Text string), ugyanis kifejezés is megadható -A betű típus, forma, méret is beállítható (Text symbol) -Címke elhelyezés (Label Placement options) módja -Méretarány (Scale Range) amelyeknél a címke megjelenjen -Vagy előre definiált stílus is választható (Pre-defined Label Style)

15 Adatok címkézése, Példa 1. Vegyük azt a példát, hogy az utcák neveit szeretnénk megjeleníteni az alábbi térképen.

16 Adatok címkézése, Példa 2. Válasszuk ki a fóliát, majd a jobb egér gomb lenyomása után megjelenő a menüből a Properties almenüt választva majd a Labels címkére (fülre) kattinva kapjuk az alábbi ablakot. Pipáljuk ki a Label Features in this layer, vagyis a címkézzük e fólia objektumait opciót. Az is látható, hogy a címkézésre használható fóliák csak a fólia adattáblájának mezői lehetnek. Jelen esetben nevet (NAME) használjuk a címkézéshez. A Label all the features the same way opció azt jelenti, hogy minden objektumot azonos módon címkézzen a program. Címkeként nem csak a mező értéke használható, hanem bonyolultabb kifejezés (Expression) is definiálható. Egyszerre akár több mező értéke vagy módosított szöveg is felírható a térképre.

17 Adatok címkézése, Példa 3. A program lehetővé teszi további paraméterek definiálását. Például: -a címke formája, szimbóluma, betütípusa -az elhelyezési stratégia (Label Placement Options), például hova és hogyan helyezze el a címkét az objektumhoz képest -mely méretarányoknál (Scale Range) legyen látható a címke (Alapesetben minden méretarányban látható a címke) -Esetleg előredefiniált címke stílusok is használhatóak (Pre-defined Label Styles)

18 Adatok címkézése, Példa 4. Meg kell jegyezni, hogy bár egyszerűnek tűnik a címkék elhelezése, de valójában igen bonyolult feladat automatikusan végrehajtani, mivel rengeteg feltételt kell figyelembe venni. Ezt demonstrálja a bal oldalon látható ablak, mely a Label Placement Options gomb megnyomása után jelenik meg. Az ablak nem csak az elhelyezési (Placement) paramétereket képes definiálni, hanem a konfliktusok, címkék átfedésének, elkerülését is lehet vezérelni a Conflict Detection fül kiválasztásával.

19 Adatok címkézése, Példa 5. A címkézés eredménye látható az alábbi képen.

20 Adatok címkézése, Példa 6. Ezen a képen az látható, hogy a címkék stílusa, nagysága a zoomolás, nagyítás után is megmarad.

21 Adatok címkézése osztályok szerint Másik lehetőség a címkézésnél, hogy az objektumokból osztályokat definiálunk egy SQL kifejezés alapján és mindegyik objektum osztályt másképpen címkézünk. Ez mód látható a képen. -Az Add gombbal hozhatunk létre új objektum osztályt a címkézéshez -A Delete gombbal törölhetünk egy osztályt -A Rename gombbal nevehetünk át egy osztályt és -Az SQL Query gombbal definiálhatjuk, hogy az osztályba tartozó objektumokat milyen SQL kifejezéssel lehet kiválasztani -Az is szabályozható, hogy az adott osztály címkézve legyen vagy sem a Label features in this class opcióval Ezzel a lehetőséggel itt nem foglalkozunk

22 Fóliák másolása További műveletek fóliákkal. Ha fóliákat akarunk másolni két térképkomponens között, akkor -A jobb egér gombbal kattintsunk a fóliára, majd válasszuk a Copy almenüt (Másoljuk le a fóliát) -Ezután a jobb egér gombbal kattintsunk a térképkomponensre és válasszuk a Paste Layer almenüt (Illesszük be a fóliát)

23 Fólia nézet 1. Tekintsük az alábbi nézetet. Előfordulhat, hogy a jobb oldali ablakban a parcels_polygon fólia minden objektumát szeretnénk látni. Ebben az esetben kattintsunk a jobb egér gombbal a fóliára majd válasszuk Zoom To Layer almenüt.

24 Fólia nézet 2. Az alábbi képen látható az aeredmény, vagyis a fólia összes objektuma megjelenik a jobb oldali ablakban.

25 Fólia láthatóság A jelölt almenü kiválasztásával lehet beállítani, hogy a fólia milyen lépték tartományban legyen látható. Mikor lehet szükség erre a beállításra? Vegyük azt az esetet, amikor egy nagy terület, például egy egész megye, térképét kezeljük. Tegyük fel továbbá hogy az adatbázis tartalmazza a megye városainak és falvainak részleteit is, nemcsak a települések közötti utakat. Ebben az esetben ha készítünk egy nagy léptékű térképet, akkor esetleg zavaró lehet a városok, falvak utcáinak épületeinek, stb kirajzolása, hiszen nagy léptékben csak egymásra rajzolódnak nagyon kis területen és a részletekből semmi nem látható. Tehát ilyenkor érdemes beállítani, hogy nagy léptéknél a városok falvak fóliái ne jelenjenek meg. A másik eset is előfordulhat, hogy kis léptéknél egy nagy méretű objektum fóliáját szeretnénk kikapcsolni, hiszen ebben az esetben az objektumból nem sok látható. Ha az aktuális lépték egy fólia lépték tartományán kívülre esik akkor a fólia kikapcsolódik időlegesen. Ezt egy szürke pipa jelzi.

26 Címkézés ismét A címkézés egyszerű és gyor ki- és bekapcsolására alkalmas a jelölt almenü.

27 Adat exportálás Szükség lehet egy fólia adatainak exportálására, például ha egy másik project-ben is fel akarjuk használni egy elemzés eredményeit. Két lehetőség van. Az első esetben válasszuk a jelölt almenüt. Ennek hatására a fenti ablak jelenik meg, ahol be kell állítani, hogy -mit exportálunk, -milyen koordinátarendszerben, a layer s source data koordinátarendszer a fólia adatainak eredeti koordinátarendszerét jelenti, míg a data frame koordináta rendszere a térképkomponens aktuális koordinátarendszerét jelenti -melyik file-ba mentjük el (Output shapefile or feature class).

28 Fólia adatainak elmentése Egy fólia adatainak másik elmentési lehetősége ha mint egy fólia file-t (Layer file) mentjük el. Az almenü választásával az alábbi ablak jelenik meg. Itt nincs lehetőség a koordinátarendszer megadására mint az előző oldalon.

29 Térképkomponens tulajdonságok 1. Természetesen nem csak a fóliáknál lehet a különböző tulajdonságokat beállítani hanem a térképkomponenseknél is. Ugyanakkor a térképkomponensek tulajdonságainak egy jelentős része csak a végső prezentációs módban játszik fontos szerepet így itt csak néhány, de nagyon fontos tulajdonságokkal foglalkozunk. A többi tulajdonságot később tárgyaljuk. A térképkomponensek tulajdonságait megjelenítő ablak hasonló módon hozható elő mint a fóliáknál: -Válasszuk ki a térképkomponenst -Kattintsunk a jobb egér gombbal -Majd válasszuk a Properties almenüt -A megjelenő ablak a következő oldalon látható

30 Térképkomponens tulajdonságok 2. A térképkomponens tulajdonságait lehet beállítani a bal oldalt látható ablakban. Itt is több fül közül választhatunk. Az aktuális ablakban az általános (General) tulajdonságokat lehet beállítani: -A térképkomponens neve (Name) -Leírást, megjegyzést (Description) lehet fűzni a térképkomponenshez -Mértékegység (Units), NAGYON FONTOS -Referinca lépték -Forgatási szög (Rotation) -A címkézést végző motor (Label Engine)

31 Térképkomponens forgatása Például a térképkomponens 45 fokos elforgatása látható a képen.

32 Mértkéegység 1. NAGYON FONTOS: Előfordulhat az az eset, hogy először egy olyan fóliát adunk a térképkomponenshez, amelyik nem definiál mértékegységet. Ez látható az alábbi képen, ahol először az épületeket (buldings_point) adtuk a térképhez. Ha megnyitjuk a térképkomponens tulajdonságait bemutató ablakot, akkor a mértékegységeknél ismeretlen egység (Unknown Units) fog megjelenni. Ez később problémát jelenthet, így vagy be kell állítani a mértkéegységet vagy olyan fóliát kell először hozzáadni a térképhez amelyik definiál mértkéegységet.

33 Mértkéegység 2. Az előzőekben bemutatott probléma a mértékegységekkel nem korrigálódik ha újabb fóliákat adunk a térképhez, ez látható az alábbi képeken. Mindenképpen kézzel kell beállítani ebben az esetben!!!

34 Térképkomponens tulajdonságok 3. A másik nagyon fontos és alapvető tulajdonsága a térképeknek és térképkomponenseknek a koordinátarendszerük és a vetítési módszer. Ezek részleteiről itt nem esik szó. Ugyanakkor itt is az jellemző, hogy a térképkomponens koordináta rendszerét az első hozzáadott fólia határozza meg. A bal oldali képen látható egy példa. Az ablak megjeleníti az aktuális koordinátarendszert, de ez meg is változtatható az ablakból. Vannak előre definiált koordinátarendszerek (Predefined) illetve fóliánként is meg lehet nézni a koordinátarendszereket (Layers). Mivel az ArcGIS program nagyon sok koordinátarendszert ismer ezért az is előfordulhat, hogy a fóliák különböző koordinátarendszerekben vannak és a térképkomponens is egy másik koordinátarendszerben. Ebben az esetben a fólia koordinátarendszere és a térképkomponens koordinátarendszere közötti kapcsolat segíségével az összes objektum a térkékomponens koordinátarendszerében jelenik meg.

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter Térképek prezentálása Tartalomjegyzék Az elkészített analízis eredményeit, vagy egyszerűen magát a térképet prezentálni is kell. Ez azt jelenti, hogy össze kell

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatbázisok Térképek adatai és megjelenítése Új térkép létrehozása Adatok térképhez adása Egyszerűbb ábrázolási módok Fólia tulajdonságok Adatbázis

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

3. gyakorlat Saját adatok használata

3. gyakorlat Saját adatok használata 3. gyakorlat Saját adatok használata Ebben a gyakorlatban megismerkedünk az ESRI coverage adattípussal hazai adatok példáján. Újabb megjelenítési módok alkalmazásával létrehozunk egy térképet saját térségünkrıl.

Részletesebben

ArcView 2.sz. gyakorlat

ArcView 2.sz. gyakorlat ArcView 2.sz. gyakorlat Tematikus térképek Nyissunk egy új projectet a Project ablak, File->New Project menüpontjával (ha most indítottuk az ArcViewt, akkor ez automatikusan meg is történt). Nyissunk egy

Részletesebben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Hol vannak azok a helyek, amelyek.? oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatok ábrázolási módjai Szimbólumok 1. Az alábbi ablakban lehet részletesen beállítani az adatok ábrázolásánál használt szimbólumokat azok színét

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzés Ezek a segédletek a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, Műszaki Informatikai Tanszékén oktatott Térinformatika tantárgyhoz készültek. A

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata

1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata 1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata Hozzávalók: MultiSpec program (MultiSpecWin32.exe); ag020522_dpac_cd.lan állomány. A program és a gyakorlatokhoz szükséges állományok elérhetők ingyenesen

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

12. A térképek publikálása

12. A térképek publikálása Geoinformatika a környezetvédelemben 1 12. A térképek publikálása Feladatunk az, hogy az eddigiekben megtanult módon elkészített térképeket illusztrációként beillesszük a szöveges állományunkba, illetve

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával TeIR Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1 BEVEZETÉS Az útmutató célja

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzések Ez a segédlet egy térinformatikai analízist mutat be. Nem minden lépés látható az oldalakon, de az előző segédletek megtanulása után nem szabad hogy problémát

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

Komplex feliratok készítése Maplex-el. Beke Dániel

Komplex feliratok készítése Maplex-el. Beke Dániel Komplex feliratok készítése Maplex-el Beke Dániel Áttekintés Milyen típusú feliratok vannak az ArcGIS-ben? - Labeling - Maplex Label Engine vs. Annotation Felirat pozíciója Felirat elhelyezési stratégiák

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Tisztelt Ügyfelünk! Az Invitel - szolgáltatás biztonsági és minőségjavító okokból módosítja a @fibermail.hu domainhez tartozó e-mail címeket

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Kézikönyv Korosítás infosystem

Kézikönyv Korosítás infosystem Kézikönyv Korosítás infosystem 1 4 Tartalomjegyzék 2 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 6 3 ABAS ERP... 7 4 KOROSÍTÁS... 8 5 "VÁLASSZON!"... 9 6 KOROSÍTÁS... 10 7 KOROSÍTÁS (15.07.22) - ABAS ERP WEBBÖNGÉSZ...

Részletesebben

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén A http://www.gnssnet.hu/valos_trafo.php weboldalon található, Spectra Precision

Részletesebben

Kézikönyv Mandant másolás HILFE menüben

Kézikönyv Mandant másolás HILFE menüben Kézikönyv Mandant másolás HILFE menüben Tartalomjegyzék 1 4 2 TARTALOM... 5 3 PROGRAM MANAGER... 7 4 PUTTY CONFIGURATION... 9 5 10.0.0.236 - PUTTY... 10 6 PROGRAM MANAGER... 22 7 ÖSSZEFOGLALÁS... 23 8

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve. Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba

Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve. Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba Inheritance beállítás Ez egy olyan beállítás, amely a modell alapján

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) Ez a leírás ahhoz nyújt segítséget, hogy szkennelt térképet vagy ortofotót

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén Új dia létrehozása A Fájl/Új dokumentum vagy a Szokásos eszközsoron található ikon használatával tudunk Új diasorozatot, prezentációt készíteni. (De az előző fejezetben

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Grafikonrajzoló. Felhasználói kézikönyv. UNIQA Biztosító Zrt.

Grafikonrajzoló. Felhasználói kézikönyv. UNIQA Biztosító Zrt. Grafikonrajzoló Felhasználói kézikönyv UNIQA Biztosító Zrt. 1 Tartalomjegyzék I. Eszközalapok kiválasztása... 3 1. Kiválasztott eszközalapok - felső sáv... 3 2. Kereső/szűrő sáv... 4 3. Eszközalapokat

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 BEVEZETÉS A Közlekedési Környezeti Centrum (KKC) projekt keretében létrejött ELZA (Elektronikus Levegő- és Zajvédelmi Adattár) egy online felületen elérhető alkalmazás, ahol a

Részletesebben

Molekuláris evolúció második gyakorlat

Molekuláris evolúció második gyakorlat Molekuláris evolúció második gyakorlat Szekvenciák illesztése (alignment készítés) Szekvenciák szerkesztése Programok: ClustalX (http://evolution.genetics.washington.edu/phylip/software.html) GeneDoc (http://www.psc.edu/biomed/genedoc/)

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

3. gyakorlat Saját adatok használata

3. gyakorlat Saját adatok használata 3. gyakorlat Saját adatok használata Ebben a gyakorlatban megismerkedünk az ESRI coverage adattípussal hazai adatok példáján. Újabb megjelenítési módok alkalmazásával létrehozunk egy térképet saját térségünkről.

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata Felhasználói kézikönyv 2015. 02. 14. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban 1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban Bizonylat pénzügyi ellenőrzése és kontírozása A Pénzügy modulban történő kontírozást megelőzően a Tárgyi eszköz

Részletesebben

Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10

Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10 Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10 oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2016. 2 1.1. ARCMAP LEGALAPVETŐBB ALKALMAZÁSAI

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

FordEcat Gyors útmutató

FordEcat Gyors útmutató FordEcat Gyors útmutató Bejelentkezés Megjegyzés: Inserire il proprio nome utente assegnato e la propria password. Ezt követően válassza ki a nyelvet. Nome: prestare attenzione rispetta maiuscole/minuscole.

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

SuliStat felhasználói dokumentáció

SuliStat felhasználói dokumentáció SuliStat felhasználói dokumentáció A jelen dokumentáció által tárgyalt program képes egy iskola tanulmányi adataiból statisztikákat készíteni. Osztály illetve iskola szintű statisztika készítésére van

Részletesebben

Sequoia program. Felhasználói kézikönyv

Sequoia program. Felhasználói kézikönyv Sequoia program Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 1. Bevezetés...2 2. Installálás...2 3. Felhasználói felület...3 3.1 Menü sor...3 3.2 Ikon menü...4 3.3 Státusz sor...4 4. Navigálás...5

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

OKTATÓANYAG. Cseh Péter. Webes alkalmazás készítése JDeveloper segítségével CSPOAAI.ELTE

OKTATÓANYAG. Cseh Péter. Webes alkalmazás készítése JDeveloper segítségével CSPOAAI.ELTE OKTATÓANYAG Webes alkalmazás készítése JDeveloper segítségével Cseh Péter CSPOAAI.ELTE Feladat: JDeveloper segítségével egy webes alkalmazás elkészítése, amellyel egy HALLGATO (EHA, NEV, ATLAG) táblába

Részletesebben

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 2 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 2.1. FELÜLET... 3 2.2. FELHASZNÁLÓI FUNKCIÓK... 4 2.2.1. Modulok... 4 2.2.2. Előzmények... 4 2.2.3. Lekérdezés működése, beállítások... 5 2.2.4.

Részletesebben

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710 Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz Magyar 2 A Fő menü Amikor a Mio Map elindul, a fő menü jelenik meg. Innen lehet elérni a Mio Map minden

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM

PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Simon István & Bauer Mihály Tel. : ( 99) / 317 327 (30) / 297-4900 - 1 - TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS PROMRAMKEZELÉSI LEÍRÁS ----------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram A szervezeti diagram fogalma A szervezet egy többé-kevésbé állandó tagsággal rendelkező, emberekből álló csoport, melynek van egy vezető rétege. (forrás: Dr. Sediviné Balassa Ildikó: Szervezési Ismeretek

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban az NB termékek 3D modelljeinek generálása, használata kerül bemutatásra. A webes felület használatához regisztráció nem szükséges! Tartalomjegyzék Belépés... 2 Szükséges

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 12. ELŐADÁS Adatbázis-kezelés Delphiben 2 Adatmegjelenítés lekérdezés segítségével A táblákhoz hasonlóan a lekérdezések is az adatbázis

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben