Nyeregetetős csarnokszerkezetek terhei az EN 1991 alapján

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyeregetetős csarnokszerkezetek terhei az EN 1991 alapján"

Átírás

1 BME Hdak és Szerkezetek Tanszék Magasépítés acélszerkezetek tárgy Gyakorlat útmutató Nyeregetetős csarnokszerkezetek terhe az EN 1991 alapján Összeállította: Dr. Papp Ferenc tárgyelőadó Budapest, szeptemer 11.

2 2 Az épületek terhet az MSz EN 1991 szavány tartalmazza. Az elkülönített keret terhet csak a teljes épület terhenek elemzése alapján lehet felvenn. Először a teljes épületre ható teherfajták számítását mutatjuk e, majd azok smeretéen meghatározzuk az elkülönített keretre ható tervezés terheket. T.1 Az egyszerű nyeregtetős csarnokra ható terhek fajtá Az egyszerű daruzatlan nyeregtetős csarnok épületre az alá szaványos teherfajták hatnak: a tartószerkezet önsúlya a tető- és a falurkolat súlya állandó jellegű hasznos terhek (pl. gépészet teher) hóteher szélteher T.1.1 A tartószerkezet önsúlya A tartószerkezet önsúlyát súlyelemzéssel kell meghatározn (az acélanyag súlya: 77-78,5 kn/m 3 ). Elegendő a vázlatterv geometra méretekől meghatározott súlyterhet fgyeleme venn, amt nem kell újra számoln akkor sem, ha a szerkezet keresztmetszete a tervezés során megváltoztak. Az önsúly terhet a programok automatkusan fgyeleme veszk. T.1.2 A tető és a falurkolatok súlya A urkolatok súlyát a rétegek súlyának elemzésével kell meghatározn. A trapézlemez m 2 súlyát, lletve a Z szelemen folyóméter súlyát a gyártók katalógusa tartalmazzák. A proflok önsúlyát a keresztmetszet programmodulok által adott névleges keresztmetszet területől s kszámolhatjuk. Ha a vázlatterven szereplő proflok a tervezés során megváltoznak, a súlyváltozás matt nem kell új analízst végezn. T.1.3 Állandó jellegű hasznos teher Az állandó jellegű hasznos teher olyan teherfajta, amelyet általáan az építészmérnök és/vagy a gépészmérnök határoz meg, és a szerkezetre állandó jelleggel hat. Ilyen teher lehet az egyre gyakor zöld tető terhe (pl. adott vastagságú földréteg), vagy vllamosság, lletve gépészet erendezések terhe (pl. specáls vlágítás erendezések, esetleg klímaerendezések, st.). A teher ntenztását, megoszlásnak jellegét, lletve a hatáspontját mndg egyedleg kell meghatározn.

3 3 T.1.4 A hóteher A szerkezetek hóterhet az MSz EN szaványkötet tartalmazza. A szavány magyarország evezetéséhez elkészült a nemzet melléklet (NA), amnek értelméen a hóterhet mnt rendkívül hatást s számítása kell venn. Ennek megfelelően az EN 1990 szavány rendkívül teherkomnácókra vonatkozó előírása s érvényesek rá. A hóteher értéke tartós és deglenes tervezés állapotokra: s = µ C C s e t k ahol s a tető hóterhe vízszntes vetületre vonatkoztatva[kn/m 2 ]; µ az alak tényező; C e a szélhatás tényező; C t a hőmérséklet tényező; s k a felszín hóteher karaktersztkus értéke a vzsgált helyen [kn/m 2 ]. A felszín hóteher karaktersztkus értékét Magyarország területén a következőképpen kell meghatározn (NA1.5 szernt): s s k k = 0, kn 1,25 2 m A 100 kn 2 m ahol A [m] az építés terület talajfelszínének adra tengersznt felett magassága. A C e tényező értéke a terepvszonyok függvényéen: - szeles terep esetén: C e = 0,8 - szokásos terep esetén: C e = 1,0 - védett terep esetén: C e = 1,2 Szeles terep olyan sík, akadálymentes terület, ahol valamenny oldalon legfelje a terep magasa építménye vagy a fák nyújtanak elhanyagolható mértékű védelmet; Szokásos terep olyan terület, ahol a terepvszonyok, a szomszédos építmények vagy a fák matt a szél nem hordja el jelentős mennységen a havat az építmény tetőszerkezetéről; Védett terep olyan terület, amelyen a vzsgált építmény sokkal alacsonyaan helyezkedk el a környező terepnél, lletőleg ahol magas fák és/vagy magasa építmények fogják közre;

4 4 Amennyen a hó lecsúszását a tetőről semm sem akadályozza meg, akkor az alak tényező nyeregtető esetén az alá tálázat alapján határozható meg: A tető hajlásszöge (α) 0 α < α < α µ 1 0,8 0,8(60-α)/30 0,0 A hóteher eloszlása szernt az alá három eset lehetséges: - totálsan megoszló hóteher: µ 1 - féloldalas hóteher: 0,5µ 1 µ 1 0,5µ 1 Ha a tetőn hófogó vagy más, a hó mozgását akadályozó elem található, lletőleg ha a tető alsó szélét fal zárja le, akkor a hóteher alak tényezője legalá 0,8. Más eseteken (pl. csatlakozó tetőknél) a hó felmalmozódás hatását rendkívül gondosan kell elemezn! A C t hőmérséklet tényezőt a nagy (> 1 W/m 2 K) hő átocsátás tényezőjű tetők, különösen egyes üvegtetők hő vesztesége matt ekövetkező hóolvadás fgyelemevételére alkalmazzuk. Mnden más eseten C t = 1,0. A hóterhet függőlegesnek kell feltételezn, és a tetőfelület vízszntes vetületére kell vonatkoztatn. Ahol a hóra eső hullhat, és annak következtéen a hó megolvadhat és megfagyhat, ott a tető hóterhét célszerű növeln, különösen akkor, ha a hó és a jég eltorlaszolhatja a tető csapadékvíz-elvezető rendszerét. A hó átlagos halmazsűrűsége tájékoztató céllal a következő:

5 5 A hó típusa A hó halmazsűrűsége [kn/m 3 ] frss hó 1,0 megülepedett hó (a havazás után tö órával vagy 2,0 nappal) rég hó (a havazás után tö héttel vagy hónappal) 2,5-3,5 nedves hó 4,0 Magyarország területén a rendkívül felszín hóterhet az MSz EN :2005 NA1.2. paragrafusa szernt a jelen helyzeten rendkívül hatásnak s kell teknten, azonan a tervezés feladat kapcsán ezt az esetet nem vzsgáljuk. A következőken csak tájékoztatásul írjuk le a rendkívül hóteher meghatározását. A rendkívül felszín hóteher az a teher, amelyet a rendkívül ks valószínűséggel előforduló hóesés következtéen a felületen kalakuló hóréteg okoz). A rendkívül felszín hóteher képlete: s = µ C C s e t Ad ahol s Ad = Ces1sk a rendkívül felszín hóteher tervezés értéke az adott helyen [kn/m mértékegységen, és ahol C esl a rendkívül hóterhek tényezője (a magyar nemzet melléklet szernt 2,0). A terhek és hatások komnácója rendkívül tervezés állapotokan az MSz EN , pontja (6.11. képlete) alapján: G, j P + Ad + ( ψ 1,1 vagy ψ 2,1 ) Qk,1 + ψ 2, k ahol G k,j + Qk, az állandó teher; P a feszítésől származó teher (jelen eseten zérus); A d a rendkívül teher; (Ψ 1,1 vagy Ψ 2,1 ) a Ψ tényezők közül (a szavány szernt) a rendkívül tervezés állapot jellegétől függően kell kválasztan a tervező mérlegelése alapján; jelen feladatan a Ψ 2 alkalmazzuk; Q k,1 a kemelt esetleges teher; a tö esetleges teher. Q k, Összehasonlításképpen a terhek és hatások komnácója tartós és deglenes tervezés állapotokan az MSz EN , pontja (6.10. képlete) alapján (alapkomnácók): γ, j G j + γ p P + γ Q,1 Qk,1 + ψ 0, G k, ahol Q k, 2 ]

6 6 γ G az állandó teher parcáls tényezője (acélszerkezet esetén: 1,35); γ p a feszítésől származó teher parcáls tényezője; γ Q, az -edk esetleges teher parcáls tényezője (szél és hóteher esetén: 1,5); Ψ 0, a komnácós tényező (szélteher esetén: 0,5). Épületek hóterhének számításánál Magyarországon az alá Ψ tényezőket kell fgyeleme venn (NA1.6. szakasza): Ψ 0 az esetleges hatás komnácós értékét megadó tényező (0,5) Ψ 1 az esetleges hatás gyakor értékét megadó tényező (0,2) Ψ 2 az esetleges hatás kváz állandó értékét megadó tényező (0,0)

7 7 T.1.5 A szélteher A szélteher a szerkezet, lletve a szerkezet elem felületére merőlegesen ható nyomó, lletve szívó hatás. A hatás a felület külső és első felületén s jelentkezhet. A normálrányú hatás mellett létrejöhet az érntőleges súrlódó hatás s. A szélhatást egyszerűsített teherelrendezéssel vesszük fgyeleme, amely egyenértékű a turulens szél szélsőséges hatásával. A szélteher esetleges tehernek számít. A szélhatásól származó teher karaktersztkus értékét az MSz EN szaványkötet szernt a szélseesség alapértékéől kell meghatározn. A szél hatása egy adott épületen általánosságan az alá paraméterektől függ: az épület mérete; az épület alakja; az épület dnamka tulajdonsága. A külső lletve a első felületre ható szélnyomást az alá képletekkel kell kszámítan: w e = q ( z ) c p p e pe w = q ( z ) c p ahol q p ( z ) - a szélső értékű seességhez tartozó nyomás; z e z pe - a külső referenca magasság; - a első referenca magasság; c - a külső nyomás tényező; c p - a első nyomás tényező. Az alá árák szernt a poztív előjelű szélnyomás a felület rányáa hat, a negatív attól elfele (szélszívás): (-) (+) A szélnyomások kfejezéseen szereplő paraméterek számítását az aláakan foglaljuk össze. A referenca magasságok felvételénél a következő szaályokat kell alkalmazn: amennyen az épület magassága (h) nem nagyo, mnt a szél támadta felület oldalhossza ():

8 8 h 1 esetén teljes magasságan ze = h és z = ze ; amennyen az épület magassága (h) nagyo, mnt a szél támadta felület oldalhossza (), de kse, mnt annak kétszerese: h 1 < < 2 esetén magasságg z e = és z = ze ; a (-h) sávan z e = h és z = ze Een az eseten vszont az 1-3. számú mellékletek helyett más tálázatokat kell használn! A feladat kapcsán csak az első esettel foglalkozunk. T A szélső értékű seességhez tartozó szélnyomás A szélső értékű szélseességhez tartozó nyomás számítása az aláak szernt történk: q p ( z ) = c ( z ) q e ahol c e ( z ) - a helyszíntényező; q - az alap értékű szélseességhez tartozó nyomás. A kfejezésen szereplő paraméterek számítását a következőken írjuk le. T Az alap értékű szélseességhez tartozó nyomás A szélseesség alapértékéől keletkező nyomást az aláak szernt kell meghatározn: q 1 = ρ v 2 2 m ( z ) ahol a levegő sűrűsége: ρ = 1,25 kg 3 m és a szélseesség átlagos értéke v m ( z ) = c ( z ) c ( z ) v r 0 ahol v az alap értékű szélseesség; c r ( z ) az érdesség tényező; c 0 ( z ) a hegyrajz tényező.

9 9 m A haza szaályozás szernt az alap értékű szélseesség az ország egész területén v = 20. s Amennyen az építés terület sík vdéken fekszk (a lejtés nem nagyo, mnt 5%), a hegyrajz (topográfa) tényező c 0 ( z ) = 1, 0 lehet. Az érdesség tényező a referenca magasság függvényéen a következő: z - ha z < z mn akkor mn c = r( z ) kr ln z0 - ha z z mn akkor ahol a tereptényező: z kr = 0,19 z és ahol z, II 0 0,II 0 = 0,07 0,05 [ m] c ( r z ) = k r ln z z 0, lásd az alá helyszínkategóra tálázatan a II. kategórát. A fent kfejezéseken a z0 az érdesség hossz és zmn a mnmáls magasság, melyek a helyszínkategóra függvényéen az alá tálázat szernt megadott konstansok: helyszínkategóra z 0 (m) z mn (m) I tavak és sík vdékek elhanyagolható növényzettel 0,01 1 II kevés növényzet, elszórtan fák és épületek 0,05 2 III összefüggő növényzettel takart vdék (falu, előváros, 0,3 5 erdőség) IV a terület mn. 15%-a fedett épületekkel, amelyek átlagos magassága tö, mnt 15 m 1,0 10 T A helyszíntényező A helyszíntényező azt mutatja meg, hogy a szélseesség szélső értékéhez tartozó nyomás (q p ) hányszorosa az alap szélseességhez tartozó nyomásnak (q ). A tényező a következő képlettel számítható: c ( e z ) = I v ( z ) ahol a turulenca ntenztása: ki - ha z < z mn akkor I v( z ) = z mn c 0( z ) ln z0 ki - ha z z mn akkor I v( z ) = z c 0( z ) ln z0 A turulenca tényező más előírás hányáan k I = 1,0.

10 10 T A külső nyomás tényező A külső nyomás tényező a referenca magasság függvénye, és függ a referenca területtől s. Az utó vonatkozásáan a szavány két értéket határoz meg a külső nyomás tényezőre: c pe,1 - az 1m 2 referenca területhez tartozó érték (a szélhatásnak közvetlenül ktett szerkezet elemek tervezéséhez használjuk, pl. a tető héjszerkezete esetén); c pe,10 - a 10 m 2 referenca területhez tartozó érték (pl. a főtartó keret tervezésénél). A két érték között A m 2 referenca területre logartmus alapú nterpolácót kell alkalmazn: cpe,a = cpe,1 ( cpe,1 cpe,10 ) lg10 A c pe,1 c pe,10 0,1 1,0 10 A(m 2 ) A külső nyomás tényezőt a szavány tálázatok formájáan adja meg. Az aláakan az egyszerű szmmetrkus nyeregtetős csarnoképületre vonatkozó tálázatokat smertetjük: szélhatás a függőleges helyzetű falakon (1. sz. melléklet) θ=0 0 keresztrányú szélhatás a tető felületén (2. sz. melléklet) θ=90 0 hosszrányú szélhatás a tető felületén (3. sz. melléklet) Elsősoran a keresztrányú szélteher tetőre vonatkozó nyomás tényező tálázatáan találunk olyan esetet, amkor egy soran két (egy + és egy -) érték szerepel. Fontos szaály, hogy egy összefüggő tetősíkon (jelen eseten a fél tetőn) a sorokat vegyesen nem lehet alkalmazn. Nézzünk egy példát a tálázat értelmezésére. Az 5 0 os tetőhajlás esetén a tálázat megfelelő sora négy komnácót határoz meg: zónák α F G H I J c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 5/1-1,7-2,5-1,2-2,0-0,6-1,2-0,6-0,6 +0,2 +0,2 5/2-1,7-2,5-1,2-2,0-0,6-1,2-0,6-0,6-0,6-0,6 5/ ,6-0,6 +0,2 +0,2 5/ ,6-0,6-0,6-0,6

11 11 A tálázat mechankus alkalmazása a komnácók nagy száma matt csak a gép (automatkus) komnálás esetén lehetséges. Egyszerű csarnokok esetéen a mérnök megfontoláson alapuló teherfelvételnél például a fent tálázatól nagy valószínűséggel csak az 5/2 jelű - a szélszívásra mértékadó - esettel célszerű foglalkoznunk. Természetesen különleges eseteken (például egy gen könnyű szerkezet esetén) az 5/4 jelű aszmmetrkus szélteher s lehet mértékadó.

12 12 1. sz. melléklet: Külső nyomás tényező a függőleges helyzetű falakon (csak h< esetén érvényes) zónák h/d A B C D E c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 1-1,2-1,4-0,8-1,1-0,5 0,8 1,0-0,5 0,25-1,2-1,4-0,8-1,1-0,5 0,7 1,0-0,3 felülnézet e = mn( ;2h ) Oldal zónák e<d esetén: w D E A B C h e/5 e d A B C h oldal Oldal zónák e>d esetén: A B e/5 A B Megjegyzés: Egy téglalap alapú nyeregtetős csarnokszerkezet esetén a mndg az épület azon oldalának hossza, amelyet a szél támad, és d a rá merőleges oldal hossza. A szél támadhatja a csarnok hosszant oldalát (keresztrányú szél; θ=0 0 ) és az oromfal oldalát (hosszrányú szél; θ=90 0 ).

13 13 2. sz. melléklet: Külső nyomás tényező a tető felületén a θ=0 0 keresztrányú szélhatásól (csak h< esetén érvényes) zónák α F G H I J c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 0* -1,8-2,5-1,2-2,0-0,7-1,2 +0,2 +0,2 +0,2 +0,2-0,2-0,2-0,2-0,2 5-1,7-2,5-1,2-2,0-0,6-1,2-0,6-0,6 +0,2 +0,2 +0,0 +0,0 +0,0 +0,0 +0,0 +0,0-0,6-0,6 10** -1,3-2,25-1,0-1,75-0,45-0,75-0,5-0,5-0,4-0,65 +0,1 +0,1 +0,1 +0,1 +0,1 +0,1 +0,1 +0,1 15-0,9-2,0-0,8-1,5-0,3-0,3-0,4-0,4-1,0-1,5 +0,2 +0,2 +0,2 +0,2 +0,2 +0,2 +0,0 +0,0 +0,0 +0,0 * az éles párkánnyal rendelkező (parapet vagy lekerekítés nélkül) lapos tető esete (α=5 0 -g) ** lneárs nterpolácó az α=5 0 és az α=15 0 tetőhajláshoz adott értékek között θ=0 0 w α h tetőgernc e = mn( ;2h ) e/4 F w G H J I e/4 F e/10 e/10

14 14 3. sz. melléklet: Külső nyomás tényező a tető felületén a θ=90 0 hosszrányú szélhatásól (csak h< esetén érvényes) α F G H I c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 c pe,10 c pe,1 0* -1,8-2,5-1,2-2,0-0,7-1,2 +0,2 +0,2-0,2-0,2 5-1,6-2,2-1,3-2,0-0,7-1,2-0,6-0,6 10** -1,45-2,1-1,3-2,0-0,65-1,2-0,55-0, ,3-2,0-1,3-2,0-0,6-1,2-0,5-0,5 * az éles párkánnyal rendelkező (parapet vagy lekerekítés nélkül) lapos tető esete ** lneárs nterpolácó az α=5 0 és az α=15 0 tetőhajláshoz adott értékek között θ=90 0 w h tetőgernc w e/4 F G H I G e/4 F H I e/10 e/2

15 15 T A első nyomás tényező A első nyomás a külső nyomással egy dően hathat. A c p első nyomás tényező az épületen található nyílások (elsősoran alakok és ajtók, lletve kapuk) méretétől és eloszlásától függ. Az alá smertetett szaályok nem vonatkoznak arra az esetre, amkor legalá két felületen (oldalfal és/vagy tetősík) a nyílások aránya egyenként meghaladja a 30%-ot. Amennyen domnáns felülete van az épületnek (domnáns egy felület, ha a rajta található nyílások összes felülete meghaladja a tö felületen található nyílások összes felületének kétszeresét; pl. lyen eset a hangár ejárat oldala), akkor rendkívül tervezés körülményként kell kezeln az esetet, amkor a első szélnyomást az alá kfejezések adják meg: a domnáns felületen található nyílások összes felülete meghaladja a tö felületen található nyílások összes felületének kétszeresét: c = 0, 75 p c pe a domnáns felületen található nyílások összes felülete meghaladja a tö felületen található nyílások összes felületének háromszorosát: c = 0,90 p c pe Amennyen a c pe külső nyomás tényező változk a felületen, akkor az átlagértékkel lehet számoln. Amennyen az építmény nem tartalmaz domnáns felületet, és a nyílások eloszlása egyenletes, akkor a első nyomás tényező számítása az aláak szernt történk: h / d 0,25 esetén: - ha µ 0, 33 akkor c 0, 35 p = - ha µ > 0, 9 akkor cp = 0, 3 - ha 0, 33 < µ 0, 9 akkor c = 0, 726 1,14µ h / d 1,0 esetén: - ha µ 0, 33 akkor c 0, 35 p p = - ha µ > 0, 95 akkor cp = 0, 5 - ha 0, 33 < µ 0, 95 akkor c = 0,802 1,37µ p A kfejezéseken található µ nyíláshányadot az alá képlettel kell kszámítan, µ = A negatív A

16 16 ahol Anegatív azon nyílások felületének összege, amelyek negatív vagy zérus cpe értékkel rendelkező felületen találhatók, A az összes nyílás felülete. A referenca magasságok felvételénél a következő szaályokat kell alkalmazn: amennyen az épület magassága (h) nem nagyo, mnt a szél támadta felület oldalhossza (): h 1 esetén: teljes magasságan ze = h és z = ze ; amennyen az épület magassága (h) nagyo, mnt a szél támadta felület oldalhossza (), de kse, mnt annak kétszerese: h 1 < < 2 esetén: magasságg z e = és z = ze ; a (-h) sávan z e = h és z = ze T A tervezés szélteher gyakorlat felvétele T A szélteher esete A tetőre vonatkozó külső nyomás tényező helyfüggősége matt a csarnokon elül egyes keretekre különöző nagyságú szélteher hathat. Általáan a ztonságos, lletve a gazdaságos tervezés javára döntünk, ha mnden keretet az oromfaltól számított másodk keretálláshoz tartozó tervezés szélteherre méretezünk: oromfal keretállások közenső keretállások A méretezésre kjelölt keretállásra az alá fő szélteher eseteket kell fgyeleme venn (az árák példaképpen a h/d<0,25, α=5 0 és A>10m 2 esethez tartoznak): keresztrányú (θ=0 0 ) szélhatásól külső szélnyomás (4. sz. melléklet) keresztrányú (θ=0 0 ) szélhatásól külső + első szélnyomás (5. sz. melléklet) hosszrányú (θ=90 0 ) szélhatásól külső szélnyomás (6. sz. melléklet) hosszrányú (θ=90 0 ) szélhatásól külső + első szélnyomás (7. sz. melléklet) A fent fő eseteken elül tová esetek s lehetségesek. Például a fent alapadatok esetén a szélteher 10 különöző teheresetet jelent, amennyen a szmmetrát s khasználjuk (azaz a két fő szélrányon elül csak egy-egy rányt veszünk számítása).

17 17 4. sz. melléklet: keresztrányú (θ=0 0 ) szélhatásól külső szélnyomás példaképpen a h/d<0,25; α=5 0 és A>10m 2 eteen 1. eset c pe,10 =-1,2 1,7 c pe,10 =+0,2 c pe,10 =0,7 c pe,10 =-0,3 2. eset c pe,10 =-1,2 1,7 c pe,10 =0,7 c pe,10 =-0,3 3. eset c pe,10 =+0,2 c pe,10 =0,7 c pe,10 =-0,3 4. eset c pe,10 =0,7 c pe,10 =-0,3

18 18 5. sz. melléklet: keresztrányú (θ=0 0 ) szélhatásól külső+első szélnyomás példaképpen a h/d<0,25; α=5 0 és A>10m 2 eseten 1. eset c pe,10 =-1,2 1,7 c pe,10 =+0,2 c pe,10 =0,7 (+c p ) c pe,10 =-0,3 2. eset c pe,10 =-1,2 1,7 c pe,10 =0,7 (+c p ) c pe,10 =-0,3 3. eset c pe,10 =+0,2 c pe,10 =0,7 (+c p ) c pe,10 =-0,3 4. eset c pe,10 =0,7 (+c p ) c pe,10 =-0,3

19 19 6. sz. melléklet: hosszrányú (θ=90 0 ) szélhatásól külső szélnyomás példaképpen a h/d<0,25; α=5 0 és A>10m 2 eseten c pe,10 =-0,7 c pe,10 =0,7 c pe,10 =-0,3 7. sz. melléklet: hosszrányú (θ=90 0 ) szélhatásól külső+első szélnyomás példaképpen a h/d<0,25; α=5 0 és A>10m 2 eseten c pe,10 =-0,7 c pe,10 =0,7 c pe,10 =-0,3

20 20 A keretszerkezetre vagy annak szerkezet elemére ható szélerő a felületre ható szélnyomás smeretéen az alá összefüggések alapján számítható: - külső szélerő: F = c c w A w,e s d e felület - első szélerő: F = w A w, felület - súrlódás szélerő: Ffr = c fr q p( ze ) Afr ref ahol A ref a felület referenca értéke, A fr a szélránnyal párhuzamos külső felület (csarnokot érő hosszrányú szélhatás esetén a 2 és a 4h közül a ksek, ahol a csarnok szélessége, h a tetőtaréj magassága). A c s c d szerkezet tényező a 15 m-nél alacsonya épületek esetén 1,0. A c fr súrlódás tényező a felület kképzéstől függően 0,1-0,4 között vehető fel. A feladat kapcsán a 0,3 érték felvételét javasoljuk. A teher értelemszerűen a szerkezet elem tengelye mentén megoszló teherként s felvehető. A feladat kapcsán az egyszerűség érdekéen az utót javasoljuk. ref T.2 A terhek gép modellezése T.2.1 A tervezés teherkomnácók A terhek és hatások komnácója tartós és deglenes tervezés állapotokan (alapkomnácók) az MSz EN , pontja (6.10. képlete) alapján az alá formulával írható le: γ, j G j + γ p P + γ Q,1 Qk,1 + ψ 0, G k, ahol γ G az állandó teher parcáls tényezője (acélszerkezet esetén: 1,35) γ p a feszítésől származó teher parcáls tényezője γ Q, az -edk esetleges teher parcáls tényezője (szél és hóteher esetén: 1,5) Ψ 0, a komnácós tényező (hó és szélteher esetén: 0,5) Q k, A komnácók száma függ az egyes teherfajtákon elül fgyeleme veendő teheresetek számától. A tervezés gyakorlatan a komnácók felvételére két módszert alkalmazunk: teherkomnácók automatkus összeállítása; teherkomnácók összeállítása mérnök megfontolások alapján. Az első módszer tpkusan csak számítógép alkalmazásával lehetséges, mvel egy egyszerű szmmetrkus nyeregtetős keret esetén a komnácók száma meghaladhatja a százat s. A módszer gép megvalósítása egyszerű, de hátránya egyrészt, hogy a másodrendű számítás esetén annyszor kell megoldan a feladatot, ahány komnácó van (ugyans nem érvényes a szuperpozícó elve), másrészt a sok adat matt az eredmények áttekntése nehéz feladatot

21 21 jelent a mérnök számára. A másodk módszert a vezető tervezők tösége előnyen részesíten, mvel egyszerű megfontolások után a nem mértékadó komnácók megérzésen alapuló kzárásával - jelentősen csökkenthető a komnácók száma, és a feladat átteknthetővé válk. T.2.2 A terhek felvétele a számítógépen A keret szerkezet modelljén a szaványos terheket pontan koncentrált erőkkel, vagy vonal ment megoszló erőkkel lehet felvenn. Szelemenes, lletve falváz gerendás héjszerkezet esetéen a felületen ható hatásokól származó terhek (héjszerkezet súlya, hóteher, szélteher) a keret szerkezet elemen (oszlop, gerenda) a valóságan pontan ható koncentrált erőkként jelennek meg: ConSteel 4.0 Vszonylag sűrű szelemenezés esetén megengedhető közelítés, hogy a terheket az elem mentén megoszló teherrel modellezzük: ConSteel 4.0

SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ

SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ A segédlet nem helyettesíti az építmények teherhordó szerkezeteinek erőtani tervezésére vonatkozó

Részletesebben

Csarnokszerkezetek terhei

Csarnokszerkezetek terhei Csarnokszerkezetek terhe A scarnokszerkezet terhet az angol nyelvő EN 1991 szabvány tartalmazza. A szabvány egyes fejezetenek magyar nyelvő leírása, lletve magyarázata megtaláljuk a Sprnger Méda Magyarország

Részletesebben

A méretezés alapjai I. Épületek terheinek számítása az MSZ szerint SZIE-YMMF BSc Építőmérnök szak I. évfolyam Nappali tagozat 1. Bevezetés 1.1. Épületek tartószerkezetének részei Helyzetük szerint: vízszintes:

Részletesebben

A méretezés alapjai II. Épületek terheinek számítása az MSZ szerint SZIE-YMMF 1. Erőtani tervezés 1.1. Tartószerkezeti szabványok Magyar Szabvány: MSZ 510 MSZ 15012/1 MSZ 15012/2 MSZ 15020 MSZ 15021/1

Részletesebben

A MÉRETEZÉS ALAPJAI ÉPÜLETEK TARTÓSZERKEZETI RENDSZEREI ÉS ELEMEI ÉPÜLETEK TERHEINEK SZÁMÍTÁSA AZ MSZ SZERINT

A MÉRETEZÉS ALAPJAI ÉPÜLETEK TARTÓSZERKEZETI RENDSZEREI ÉS ELEMEI ÉPÜLETEK TERHEINEK SZÁMÍTÁSA AZ MSZ SZERINT A MÉRETEZÉS ALAPJAI ÉPÜLETEK TARTÓSZERKEZETI RENDSZEREI ÉS ELEMEI ÉPÜLETEK TERHEINEK SZÁMÍTÁSA AZ MSZ SZERINT ÉPÜLETEK TERHEINEK SZÁMÍTÁSA AZ EUROCODE SZERINT 1 ÉPÜLETEK TARTÓSZERKEZETÉNEK RÉSZEI Helyzetük

Részletesebben

Csarnokszerkezet szélteher esetei: Számpélda

Csarnokszerkezet szélteher esetei: Számpélda Magaséítési aélszerkezetek 008 Dr. Pa Feren egy doens (fa@eito.be.hu) Csarnokszerkezet szélteher esetei: Száélda Határozzuk eg az alább egadott egyszerő sarnokéület keretszerkezetének szélteher eseteit.

Részletesebben

Segédlet és méretezési táblázatok Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz

Segédlet és méretezési táblázatok Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz A trapézprofilokat magas minőség, tartósság és formai változatosság jellemzi. Mind a legmagasabb minőséget képviselő

Részletesebben

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára Szerelés útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára 604975.00-.SD 6 70649 HU (006/04) SD Tartalomjegyzék Általános..................................................

Részletesebben

T E R V E Z É S I S E G É D L E T

T E R V E Z É S I S E G É D L E T BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM HIDAK ÉS SZERKEZETEK TANSZÉK T E R V E Z É S I S E G É D L E T a Magasépítési Vasbetonszerkezetek című tantárgy féléves gyakorlati feladatához (BSc. képzés)

Részletesebben

Feszített vasbeton gerendatartó tervezése költségoptimumra

Feszített vasbeton gerendatartó tervezése költségoptimumra newton Dr. Szalai Kálmán "Vasbetonelmélet" c. tárgya keretében elhangzott előadások alapján k 1000 km k m meter m Ft 1 1 1000 Feszített vasbeton gerendatartó tervezése költségoptimumra deg A következőkben

Részletesebben

Darupályák ellenőrző mérése

Darupályák ellenőrző mérése Darupályák ellenőrző mérése A darupályák építésére, szerelésére érvényes 15030-58 MSz szabvány tartalmazza azokat az előírásokat, melyeket a tervezés, építés, műszak átadás során be kell tartan. A geodéza

Részletesebben

Csatlakozási lehetőségek 11. Méretek 12-13. A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14. Acél teherbírása 15

Csatlakozási lehetőségek 11. Méretek 12-13. A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14. Acél teherbírása 15 Schöck Dorn Schöck Dorn Tartalom Oldal Termékleírás 10 Csatlakozási lehetőségek 11 Méretek 12-13 A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14 Acél teherbírása 15 Minimális szerkezeti méretek és tüsketávolságok

Részletesebben

Schlüter -KERDI-BOARD. Közvetlenűl burkolható felületű építőlemez, többrétegű vízszigetelés

Schlüter -KERDI-BOARD. Közvetlenűl burkolható felületű építőlemez, többrétegű vízszigetelés Schlüter -KERDI-BOARD Közvetlenűl burkolható felületű építőlemez, többrétegű vízszgetelés Schlüter -KERDI-BOARD Schlüter -KERDI-BOARD A csempeburkolat készítésének unverzáls alapfelülete Pontosan, ahogy

Részletesebben

VII. Gyakorlat: Használhatósági határállapotok MSZ EN 1992 alapján Betonszerkezetek alakváltozása és repedéstágassága

VII. Gyakorlat: Használhatósági határállapotok MSZ EN 1992 alapján Betonszerkezetek alakváltozása és repedéstágassága VII. Gyakorlat: Használhatósági határállapotok MSZ EN 199 alapján Betonszerkezetek alakváltozása és repedéstágassága Készítették: Kovács Tamás és Völgyi István -1- Készítették: Kovács Tamás, Völgyi István

Részletesebben

Az elektromos kölcsönhatás

Az elektromos kölcsönhatás TÓTH.: lektrosztatka/ (kbővített óravázlat) z elektromos kölcsönhatás Rég tapasztalat, hogy megdörzsölt testek különös erőket tudnak kfejten. Így pl. megdörzsölt műanyagok (fésű), megdörzsölt üveg- vagy

Részletesebben

Téma: A szerkezeti acélanyagok fajtái, jelölésük. Mechanikai tulajdonságok. Acélszerkezeti termékek. Keresztmetszeti jellemzők számítása

Téma: A szerkezeti acélanyagok fajtái, jelölésük. Mechanikai tulajdonságok. Acélszerkezeti termékek. Keresztmetszeti jellemzők számítása 1. gakorlat: Téma: A szerkezeti acélanagok fajtái, jelölésük. echanikai tulajdonságok. Acélszerkezeti termékek. Keresztmetszeti jellemzők számítása A szerkezeti acélanagok fajtái, jelölésük: Ádán Dulácska-Dunai-Fernezeli-Horváth:

Részletesebben

Lindab vékonyfalú profilok méretezése DimRoof statikai szoftverrel

Lindab vékonyfalú profilok méretezése DimRoof statikai szoftverrel indab Profil oktatási program 010 indab vékonyfalú profilok méretezése DimRoof statikai szoftverrel indab Kft. 1 1. A statikai tervezés eszközei a indabnál indab vékonyfalú acélszelvények (burkolati lemezek

Részletesebben

V. Gyakorlat: Vasbeton gerendák nyírásvizsgálata Készítették: Friedman Noémi és Dr. Huszár Zsolt

V. Gyakorlat: Vasbeton gerendák nyírásvizsgálata Készítették: Friedman Noémi és Dr. Huszár Zsolt . Gyakorlat: asbeton gerenák nyírásvizsgálata Készítették: Frieman Noémi és Dr. Huszár Zsolt -- A nyírási teherbírás vizsgálata A nyírási teherbírás megfelelő, ha a következő követelmények minegyike egyiejűleg

Részletesebben

ELŐFESZÍTETT VASBETON TARTÓ TERVEZÉSE AZ EUROCODE SZERINT

ELŐFESZÍTETT VASBETON TARTÓ TERVEZÉSE AZ EUROCODE SZERINT BUDAPEST MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszéke ELŐFESZÍTETT VASBETON TARTÓ TERVEZÉSE AZ EUROCODE SZERINT Segédlet v1.14 Összeállította: Koris Kálmán Budapest,

Részletesebben

A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák

A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák A.14.1. Bevezetés A gerendák talán a legalapvetőbb szerkezeti elemek. A gerendák különböző típusúak lehetnek és sokféle alakú keresztmetszettel rendelkezhetnek

Részletesebben

A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek

A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek A mágneses tér energája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek A mágneses tér energája Egy koncentrált paraméterű, ellenállással és nduktvtással jellemzett tekercs Uáll feszültségre kapcsolásakor az

Részletesebben

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai Tárcsák számítása A felületszerkezetek A felületszerkezetek típusa A tartószerkezeteket geometra méretek alapjá osztálozzuk Az eddg taulmáakba szereplı rúdszerkezetek rúdjara az a jellemzı hog a hosszuk

Részletesebben

Magasépítési vasbetonszerkezetek

Magasépítési vasbetonszerkezetek Magasépítési vasbetonszerkezetek k Egyhajós daruzott vasbetoncsarnok tervezése Szabó Imre Gábor Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Szilárdságtan és Tartószerkezetek Tanszék Rövid főtartó

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 6.2. fejezet 483 FEJEZET BEVEZETŐ 6.2. fejezet: Síkalapozás (vb. lemezalapozás) Az irodaház szerkezete, geometriája, a helyszín és a geotechnikai adottságok is megegyeznek az előző (6.1-es) fejezetben

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 6. Előadás Stabilitás II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 6. Előadás Stabilitás II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 6. Előadás Stabilitás II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Kifordulás jelensége Rugalmas hajlított gerenda kritikus nyomatéka Valódi hajlított gerendák viselkedése

Részletesebben

MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. Napkollektorok üzemi jellemzőinek modellezése

MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. Napkollektorok üzemi jellemzőinek modellezése MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Napkollektorok üzem jellemzőnek modellezése Doktor (PhD) értekezés tézse Péter Szabó István Gödöllő 015 A doktor skola megnevezése: Műszak Tudomány Doktor Iskola tudományága:

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 24-2012

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 24-2012 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS GÉPJÁRMŰ-GUMIABRONCSNYOMÁS MÉRŐK HE 24-2012 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 5 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK... 6 2.1 Használt mennyiségek... 6 2.2 Jellemző mennyiségi értékek

Részletesebben

Szennyvíztisztítási technológiai számítások és vízminőségi értékelési módszerek

Szennyvíztisztítási technológiai számítások és vízminőségi értékelési módszerek Szennyvíztsztítás technológa számítások és vízmnőség értékelés módszerek Segédlet a Szennyvíztsztítás c. tantárgy gyakorlat foglalkozásahoz Dr. Takács János ME, Eljárástechnka Tsz. 00. BEVEZETÉS Áldjon,

Részletesebben

LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok

LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok Budapest, 2004. 1 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A tervezési útmutató tárgya... 4 1.2. Az alkalmazott szabványok...

Részletesebben

A.11. Nyomott rudak. A.11.1. Bevezetés

A.11. Nyomott rudak. A.11.1. Bevezetés A.. Nyomott rudak A... Bevezetés A nyomott szerkezeti elem fogalmat általában olyan szerkezeti elemek jelölésére használjuk, amelyekre csak tengelyirányú nyomóerő hat. Ez lehet speciális terhelésű oszlop,

Részletesebben

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika Fuzzy rendszerek A fuzzy halmaz és a fuzzy logka A hagyományos kétértékű logka, melyet évezredek óta alkalmazunk a tudományban, és amelyet George Boole (1815-1864) fogalmazott meg matematkalag, azon a

Részletesebben

TARTÓK STATIKÁJA I. Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet)

TARTÓK STATIKÁJA I. Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet) Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet) 1. A program telepítése A ConSteel program telepítő fájlja a www.consteelsoftware.com oldalról tölthető le

Részletesebben

8556 Pápateszér, Téglagyári út 1. Tel./Fax: (89) 352-152

8556 Pápateszér, Téglagyári út 1. Tel./Fax: (89) 352-152 Pápateszéri Téglaipari Kft. 8556 Pápateszér, Téglagyári út 1. Tel./Fax: (89) 352-152 Bakonytherm Födémrendszer használati és kezelési útmutatója! 1 Alkalmazási és tervezési útmutató Bakonytherm födémrendszer

Részletesebben

Szeglemezes tető formák

Szeglemezes tető formák Elérhetőségek: Telefon: +36 70 2 772 472 E-mail: fa-lak@t-email.hu KÖNNYŰSZERKEZETES, FAVÁZAS, MINŐSÍTETT HÁZÉPÍTÉSI RENDSZER SZEKSZÁRD minősítés Web: www.fa-lak.hu Tevékenységeink: -Könnyűszerkezetes

Részletesebben

A pályázat címe: Új elméleti és numerikus módszerek tartószerkezetek topológiaoptimálására

A pályázat címe: Új elméleti és numerikus módszerek tartószerkezetek topológiaoptimálására 00. év OKA zárójelentés: Vezetı kutató:lóó János A pályázat címe: Új elmélet és numerkus módszerek tartószerkezetek topolóaoptmálására determnsztkus és sztochasztkus feladatok esetén. (Részletes jelentés)

Részletesebben

Ikerház téglafalainak ellenőrző erőtani számítása

Ikerház téglafalainak ellenőrző erőtani számítása BME Hidak és Szerkezeek Tanszék Fa-, falazo és kőszerkezeek (BMEEOHSAT19) Ikerház églafalainak ellenőrző erőani számíása segédle a falaza ervezési feladahoz v3. Dr. Varga László, Dr. Koris Kálmán, Dr.

Részletesebben

Megjegyzés. Mérnöki faszerkezetek - gyakorlat. RRfa gerendák típusai. Tört tengely, alul lekerkítve. Szilárdsági osztályok [N/mm 2 ]

Megjegyzés. Mérnöki faszerkezetek - gyakorlat. RRfa gerendák típusai. Tört tengely, alul lekerkítve. Szilárdsági osztályok [N/mm 2 ] Megjegyzés Mérnöki faszerkezetek - gyakorlat a 2009. november 4. v 1.2 A gyakolat fóliái nem tartalmazzák a teljes anyagot Az esetleg előforduló hibákat kérem jelezzék a molnar@vbt.bme.hu címen RRfa gerendák

Részletesebben

Központi értékesítés: 2339 Majosháza Tóközi u. 10. Tel.: 24 620 406 Fax: 24 620 415 vallalkozas@sw-umwelttechnik.hu www.sw-umwelttechnik.

Központi értékesítés: 2339 Majosháza Tóközi u. 10. Tel.: 24 620 406 Fax: 24 620 415 vallalkozas@sw-umwelttechnik.hu www.sw-umwelttechnik. Központi értékesítés: 2339 Majosháza Tóközi u. 10. Tel.: 24 620 406 Fax: 24 620 415 vallalkozas@sw-umwelttechnik.hu www.sw-umwelttechnik.hu Termékeink cementtel készülnek Helyszíni felbetonnal együttdolgozó

Részletesebben

járta, aprít ó é s tuskófuró a NEFA G fejlesztésében

járta, aprít ó é s tuskófuró a NEFA G fejlesztésében ható, max. 140 cm munkaszélességre és 15 25 cm-es munkamélységre készült. A gép üzem próbájára ez évben kerül sor. A műveletcentrkus egyed gépkalakítások mellett nem mondtunk le egy bázsgép rendszerű csemetekert

Részletesebben

Ytong tervezési segédlet

Ytong tervezési segédlet Ytong tervezési segédlet Tartalom Statika Falazott szerkezetek 4 Áthidalások Pu zsaluelemekkel 8 Pu 20/25 jelű Ytong kiváltógerenda 9 Pu 20/30 jelű Ytong kiváltógerenda 10 Pu 20/37,5 jelű Ytong kiváltógerenda

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI Dr. Czeglédi Ottó ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI o Fogalma: falakra, pillérekre támaszkodó sík vagy.., ferde térlefedő szerkezet o Rendeltetése:

Részletesebben

A.15. Oldalirányban nem megtámasztott gerendák

A.15. Oldalirányban nem megtámasztott gerendák A.15. Oldalirányban nem megtámasztott gerendák A.15.1. Bevezetés Amikor egy karcsú szerkezeti elemet a nagyobb merevségű síkjában terhelünk, mindig fennáll annak lehetősége, hogy egy hajlékonyabb síkban

Részletesebben

Harántfalas épület két- és többtámaszú monolit vasbeton födémlemezének tervezése kiadott feladatlap alapján.

Harántfalas épület két- és többtámaszú monolit vasbeton födémlemezének tervezése kiadott feladatlap alapján. TERVEZÉSI FELADAT: Harántfalas épület két- és többtámaszú monolit vasbeton födémlemezének tervezése kiadott feladatlap alapján. Feladatok: 1. Tervezzük meg a harántfalas épület egyirányban teherhordó monolit

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK 2013.02.11.

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK 2013.02.11. TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK 2013.02.11. A felületszerkezetek csoportosítása Felületszerkezetek Sík középfelület Görbült középfelület (héjszerkezet) Tárcsa Lemez Egyszeresen görbült Kétszeresen

Részletesebben

SZÉLTEHER. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SZÉLTEHER. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Szakmérnöki tanfolyam SZÉLTEHER Erdélyi Tamás egy. tanársegéd BME Építészmérnöki kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2014. február 27. Szabványok MSZ EN 1991-1-4: 2005. Wind actions pren 1991-1-4

Részletesebben

GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA

GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA MÓDOSÍTOTT ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ AZ ATLÉTIKA ÉPÜLETRE VONATKOZÓAN II. KÖTET TARTÓSZERKEZET ÉPÍTTETŐ: GYŐR PROJEKT KFT. 9024 Győr, Orgona u. Kapcsolattartó:

Részletesebben

Vasbetontartók vizsgálata az Eurocode és a hazai szabvány szerint

Vasbetontartók vizsgálata az Eurocode és a hazai szabvány szerint Vasbetontartók vizsgálata az Eurocoe és a hazai szabvány szerint Dr. Kiss Zoltán Kolozsvári Műszaki Egyetem 1. Bevezetés A méretezési előírasok betartása minenhol kötelező volt régen is, kötelező ma is.

Részletesebben

Oktatási segédlet ACÉLSZERKEZETI ELEMEK TERVEZÉSE TŰZTEHERRE AZ EUROCODE SZERINT. Dr. Jármai Károly. Miskolci Egyetem

Oktatási segédlet ACÉLSZERKEZETI ELEMEK TERVEZÉSE TŰZTEHERRE AZ EUROCODE SZERINT. Dr. Jármai Károly. Miskolci Egyetem Oktatási segédlet ACÉLSZERKEZETI ELEMEK TERVEZÉSE TŰZTEHERRE AZ EUROCODE SZERINT a Nemzetközi Hegesztett Szerkezettervező mérnök képzés hallgatóinak Dr. Jármai Károly Miskolci Egyetem 2014-1 - 1 Bevezetés

Részletesebben

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció Közlekedés létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vzsgálat módszerenek fejlesztése PhD Dsszertácó Budapest, 2006 Alulírott kjelentem, hogy ezt a doktor értekezést magam készítettem, és abban

Részletesebben

Biostatisztika e-book Dr. Dinya Elek

Biostatisztika e-book Dr. Dinya Elek TÁMOP-4../A/-/-0-005 Egészségügy Ügyvtelszervező Szakrány: Tartalomfejlesztés és Elektronkus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Bostatsztka e-book Dr. Dnya Elek Tartalomjegyzék. Bevezetés a mátrok

Részletesebben

AZ ELSŐ MAGYAR NAGYSZILÁRDSÁGÚ/NAGY TELJESÍTŐKÉPESSÉGŰ (NSZ/NT) VASBETON HÍD TERVEZÉSE ÉS ÉPÍTÉSE AZ M-7-ES AUTÓPÁLYÁN

AZ ELSŐ MAGYAR NAGYSZILÁRDSÁGÚ/NAGY TELJESÍTŐKÉPESSÉGŰ (NSZ/NT) VASBETON HÍD TERVEZÉSE ÉS ÉPÍTÉSE AZ M-7-ES AUTÓPÁLYÁN AZ ELSŐ MAGYAR NAGYSZILÁRDSÁGÚ/NAGY TELJESÍTŐKÉPESSÉGŰ (NSZ/NT) VASBETON HÍD TERVEZÉSE ÉS ÉPÍTÉSE AZ M-7-ES AUTÓPÁLYÁN Dr. Farkas János Kocsis Ildikó Németh Imre Bodor Jenő Bán Lajos Tervező Betontechnológus

Részletesebben

KERETSZERKEZETEK. Definíciók, Keretek igénybevételei, méretezése. 10. előadás

KERETSZERKEZETEK. Definíciók, Keretek igénybevételei, méretezése. 10. előadás KERETSZERKEZETEK Definíciók, Keretek igénybevételei, méretezése 10. előadás Definíciók: Oszlop definíciója: Az oszlop vonalas tartószerkezet, két keresztmetszeti mérete (h, b) lényegesen kisebb, mint a

Részletesebben

Tartószerkezetek IV.

Tartószerkezetek IV. Papp Ferenc Ph.D., Dr.habil Tartószerkezetek IV. TERVEZÉSI SEGÉDLET I. VÁZLATTERV Szakmai lektorok: Dr. Németh György Dr. Bukovics Ádám, PhD Fekete Ferenc Széchenyi István Egyetem 014 I.1 A tervezés célja

Részletesebben

The original laser distance meter. The original laser distance meter

The original laser distance meter. The original laser distance meter Leca Leca DISTO DISTO TM TM D510 X310 The orgnal laser dstance meter The orgnal laser dstance meter Tartalomjegyzék A műszer beállítása - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Bevezetés - -

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ

SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ SZENT ISTVÁN EGYETEM YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR EUROCODE SEGÉDLETEK A MÉRETEZÉS ALAPJAI C. TÁRGYHOZ A segédlet nem helyettesíti az építmények teherhordó szerkezeteinek erőtani tervezésére vonatkozó

Részletesebben

P. Nagy József, Akadémiai Kiadó A hangszigetelés elmélete és gyakorlata

P. Nagy József, Akadémiai Kiadó A hangszigetelés elmélete és gyakorlata 1. Ajánlott irodalom P. Nagy József, Akadémiai Kiadó A hangszigetelés elmélete és gyakorlata. Alafogalmak, hullám jellemzői Hullám jellemzői eriódusidő (T) [s] frekvenciája (f) [Hz] hullámhossz (λ) [m]

Részletesebben

Használhatósági határállapotok

Használhatósági határállapotok Használhatósági határállapotok Repedéstágasság ellenőrzése Alakváltozás ellenőrzése 10. előadás Definíciók Határállapot: A tartószerkezet olyan állapotai, amelyeken túl már nem teljesülnek a vonatkozó

Részletesebben

AutoN cr. Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben. elméleti háttér és szemléltető példák. 2016. február

AutoN cr. Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben. elméleti háttér és szemléltető példák. 2016. február AutoN cr Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben elméleti háttér és szemléltető példák 2016. február Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 3 2 Célkitűzések és alkalmazási korlátok... 4 3 Módszertan...

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA Kutatás téma 2002 2005. Nylvántartás szám: T0 37555 TARTALOMJEGYZÉK 1. Kutatás célktűzések... 2 2.

Részletesebben

SZILÁRDSÁGTAN A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak egyetemi ágon tanuló hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév, szigorlat)

SZILÁRDSÁGTAN A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak egyetemi ágon tanuló hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév, szigorlat) SILÁRDSÁGTAN A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak egetemi ágon tanuló hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév, szigorlat) Szilárdságtan Pontszám 1. A másodrendű tenzor értelmezése (2) 2. A

Részletesebben

A magyar szabvány és az EC 2 bevezet összehasonlítása építtetk számára

A magyar szabvány és az EC 2 bevezet összehasonlítása építtetk számára A magyar szabvány és az EC bevezet összehasonlítása építtetk számára 1. Bevezetés A 90-es évek kezdete óta egyre több beruházó és építtet akar Magyarországon építeni. Közülük általában keveset tudnak a

Részletesebben

Cél. ] állékonyság növelése

Cél. ] állékonyság növelése Szivárgók Cél Síkvidék: magas talajvízszint esetén - TV szintcsökkentés, - teherbírás növelés, - fagyveszély csökkentés Bevágás: megszakított TV áramlás kezelése Töltés: ráhullott csapadék kivezetése Támszerkezetek:

Részletesebben

Oszlopok. Dr. Németh György főiskolai docens. Oszloptípusok

Oszlopok. Dr. Németh György főiskolai docens. Oszloptípusok Dr. émet Görg ősko docens Oszopok Oszoptípusok Sttk váz szernt: ngoszop (mndkét végén csukós) eogott oszop Keresztmetszet szernt: ándó keresztmetszetű (druztn csrnok, vg ks druteer) épcsőzetesen vátozó

Részletesebben

Szerelési és beüzemelési útmutató

Szerelési és beüzemelési útmutató Mndg az Ön oldalán Szerelés és beüzemelés útmutató Napkollektorok SRD. V Vízszntes elhelyezés teraszon és ferde tetőn, karbantartás TRTLOMJEGYZÉK BEVEZETÉS Műszak leírás.... dokumentácó....... készülék

Részletesebben

Philosophiae Doctores. A sorozatban megjelent kötetek listája a kötet végén található

Philosophiae Doctores. A sorozatban megjelent kötetek listája a kötet végén található Phlosophae Doctores A sorozatban megjelent kötetek lstája a kötet végén található Benedek Gábor Evolúcós gazdaságok szmulácója AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST 3 Kadja az Akadéma Kadó, az 795-ben alapított Magyar

Részletesebben

Környezetvédelmi analitika

Környezetvédelmi analitika Az anyag a TÁMOP-4...A/- /--89 téma keretében készült a Pannon Egyetemen. Környezetmérnök Tudástár Sorozat szerkesztő: Dr. Domokos Endre XXXIV. kötet Környezetvédelm analtka Rezgés spektroszkópa Blles

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése,

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, Tartalomjegyzék 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, fedélsíkok valódi méretének meghatározása... 27 3.1. Fedélidomok szerkesztése... 27 3.1.1.

Részletesebben

Födémszerkezetek 2. Zsalupanelok alkalmazása

Födémszerkezetek 2. Zsalupanelok alkalmazása Födészerkezetek 1. A beton Évkönyv 000-ben Dr. László Ottó és Dr. Petro Bálint egy kiváló összeoglalást adtak a beton, vasbeton és eszített vasbeton ödéekrl, elyet jól kiegészít Dr. Farkas György ejezete,

Részletesebben

Elosztott rendszerek játékelméleti elemzése: tervezés és öszönzés. Toka László

Elosztott rendszerek játékelméleti elemzése: tervezés és öszönzés. Toka László adat Távközlés és Médanformatka Tanszék Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Eurecom Telecom Pars Elosztott rendszerek játékelmélet elemzése: tervezés és öszönzés Toka László Tézsfüzet Témavezetők:

Részletesebben

1. Az ajánlatkérő neve és címe: Pannonhalma Város Önkormányzata 9090 Pannonhalma, Dózsa György út 10.

1. Az ajánlatkérő neve és címe: Pannonhalma Város Önkormányzata 9090 Pannonhalma, Dózsa György út 10. 9. elléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez 1. Az ajánlatkérő neve és cíe: Pannonhala Város Önkorányzata 9090 Pannonhala, Dózsa György út 10. Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 2.A közbeszerzés

Részletesebben

Lindab Protectline Műszaki információ. Lindab Protectline. Lindab Tetőbiztonsági rendszer Műszaki információ

Lindab Protectline Műszaki információ. Lindab Protectline. Lindab Tetőbiztonsági rendszer Műszaki információ Lindab Protectline Műszaki információ Lindab Protectline Lindab Tetőbiztonsági rendszer Műszaki információ Lindab Protectline Tetőbiztonsági rendszer A Lindab Protectline tetőbiztonsági rendszer célja

Részletesebben

Segédlet. Kizárólag oktatási célra! Faanyagok jellemzői Tűlevelűek és nyárfafélék. Tűlevelűek és nyárfafélék. Fenyők C14 C16 C18 C22 C24 C27 C30 C40

Segédlet. Kizárólag oktatási célra! Faanyagok jellemzői Tűlevelűek és nyárfafélék. Tűlevelűek és nyárfafélék. Fenyők C14 C16 C18 C22 C24 C27 C30 C40 Segédlet Kizárólag oktatási célra! Faanyagok jellemzői Tűlevelűek és nyárfafélék Fenyők Tűlevelűek és nyárfafélék C14 C16 C18 C22 C24 C27 C30 C40 Szilárdsági értékek (N/mm 2 ) Hajlítás f m,k 14 16 18 22

Részletesebben

Fogópáros fa fedélszék számítása

Fogópáros fa fedélszék számítása BUDAPEST MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építőmérnöi Kar Hida és Szerezete Tanszée Fogópáros fa fedélszé számítása Segédlet v3. Összeállította: Koris Kálmán Erdődi László Molnár András Budapest, 010.

Részletesebben

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató BAKONYTHERM Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, a 12,0 cm-es szélességi méretből adódóan kevesebb áthidalóval megoldható

Részletesebben

Twist kerámia tetõcserép

Twist kerámia tetõcserép 0 A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete TWIST alapcserép TWIST szellőzőcserép TWIST hófogócserép,-0, db / m db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint TWIST jobbos szegőcserép,-,0 db

Részletesebben

Értékesítési dokumentáció. Vállalkozói Csarnok a Nagykanizsai Ipari Parkban

Értékesítési dokumentáció. Vállalkozói Csarnok a Nagykanizsai Ipari Parkban Értékesítési dokumentáció Vállalkozói Csarnok a Nagykanizsai Ipari Parkban A Nagykanizsai Ipari park és logisztikai központ szervezésében vállalkozói csarnok épül. Célunk a felmerült igények kielégítése.

Részletesebben

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Wolf Ákos Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Királyegyháza, cementgyár - esettanulmányok Tartalom Bevezetés Projekt ismertetés, helyszín bemutatása Főbb műtárgyak, létesítmények Talajadottságok

Részletesebben

20.10.2014. Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék LAKÓÉPÜLETEK TERVEZÉSE

20.10.2014. Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék LAKÓÉPÜLETEK TERVEZÉSE Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék BME - MET 2014 / 2015. - gyakorlat Készítette: Dr. Csanaky Judit Emília, BME Építőmérnöki

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET. Helyszíni felbetonnal együttdolgozó felülbordás zsaluzópanel. SW UMWELTTECHNIK Magyarország. Kft 2339.

TERVEZÉSI SEGÉDLET. Helyszíni felbetonnal együttdolgozó felülbordás zsaluzópanel. SW UMWELTTECHNIK Magyarország. Kft 2339. TERVEZÉSI SEGÉDLET Helyszíni felbetonnal együttdolgozó felülbordás zsaluzópanel Készítette: SW UMWELTTECHNIK Magyarország. Kft 2339. Majosháza Majosháza, 2007. február TARTALOMJEGYZÉK: STATIKAI MŰSZAKI

Részletesebben

III. Áramkör számítási módszerek, egyenáramú körök

III. Áramkör számítási módszerek, egyenáramú körök . Árakör száítás ódszerek, egyenáraú körök A vllaos ára a vllaos töltések rendezett áralása (ozgása) a fellépő erők hatására. Az áralás ránya a poztív töltéshordozók áralásának ránya, aelyek a nagyobb

Részletesebben

Oktatási segédlet. Acél- és alumínium-szerkezetek hegesztett kapcsolatainak méretezése fáradásra. Dr. Jármai Károly.

Oktatási segédlet. Acél- és alumínium-szerkezetek hegesztett kapcsolatainak méretezése fáradásra. Dr. Jármai Károly. Oktatási segédlet Acél- és alumínium-szerkezetek hegesztett kapcsolatainak méretezése fáradásra a Létesítmények acélszerkezetei tárgy hallgatóinak Dr. Jármai Károly Miskolci Egyetem 013 1 Acél- és alumínium-szerkezetek

Részletesebben

Darupályák tervezésének alapjai

Darupályák tervezésének alapjai Magasépítési Acélszerkezetek B/6 előadás Darupályák tervezésének alapjai készítette: Dr. Kovács Nauzika 2009.10.14. 1 Tartalom Szerkezeti kialakítás Híddaruk, Szelvények, kapcsolatok, megtámasztások, Darusín

Részletesebben

Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: radnaylaszlo@gmail.com

Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: radnaylaszlo@gmail.com Csarnoképületek kialakítása, terhei Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: radnaylaszlo@gmail.com Csarnoképületek kialakítása Adott egy belső

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése: Szabó László Szilárdságtan A követelménymodul megnevezése: Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője és vegyipari technikus feladatok A követelménymodul száma: 047-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

T P. TALENT - PLAN Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

T P. TALENT - PLAN Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. T P TALENT - PLAN Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 9023 Győr, Richter János u. 11. Tel: 96/418-373 Fax: 96/418-699 e-mail: talent_plan@arrabonet.hu MOSONSZENTMIKLÓS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA 5/2005.(VII.1.)

Részletesebben

Tartószerkezetek közelítő méretfelvétele

Tartószerkezetek közelítő méretfelvétele Tudományos Diákköri Konferencia 2010 Tartószerkezetek közelítő méretfelvétele Készítette: Hartyáni Csenge Zsuzsanna IV. évf. Konzulens: Dr. Pluzsik Anikó Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék Budapesti

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK. I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1.

AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK. I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1. AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1. ) Területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt,

Részletesebben

Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzési módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre

Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzési módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre Tanulmányok Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzés módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre Hajdu Tamás, az MTA Közgazdaságés Regonáls Tudomány Kutatóközpont Közgazdaságtudomány

Részletesebben

Pétfürdő Nagyközség Képviselő-testületének. 2/2001. (III.20.) önkormányzati rendelete

Pétfürdő Nagyközség Képviselő-testületének. 2/2001. (III.20.) önkormányzati rendelete Pétfürdő Nagyközség Képviselő-testületének 2/2001. (III.20.) önkormányzati rendelete és szabályozási tervéről Pétfürdő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Miskolci Egyetem Bányászati és Geotechnikai Intézet Bányászati és Geotechnikai Intézeti Tanszék ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Oktatási segédlet Szerző: Dr. Somosvári Zsolt DSc professzor emeritus Szerkesztette:

Részletesebben

Darupályatartók. Dr. Németh György főiskolai docens. A daruteher. Keréknyomás (K) Fékezőerő (F)

Darupályatartók. Dr. Németh György főiskolai docens. A daruteher. Keréknyomás (K) Fékezőerő (F) Dr. émeth Görg főiskoli docens Drupáltrtók s f c 6vg e f sz c/ >,5 e s ~,.. A druteher Q 4 4 eréknomás () Fékezőerő (F) F Oldlerő () Biztonsági ténező dru fjtájától (híddru/függődru) és névleges teherírástól

Részletesebben

Solar 7000 TF FT226-2 Lapos tetőre és homlokzatra szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás

Solar 7000 TF FT226-2 Lapos tetőre és homlokzatra szerelés. Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez. Szerelési és karbantartási utasítás 670647803-00.T Síkkollektor termikus szolárrendszerekhez Solar 7000 TF Lapos tetőre és homlokzatra szerelés Szerelési és karbantartási utasítás 6 70 804 83(03/03) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Szimbólumok

Részletesebben

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK S Z E R K E Z E T E K M E G E R Ő S Í T É S E BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi

Részletesebben

Alapozások számítása SOFiSTiK FUND program használatával

Alapozások számítása SOFiSTiK FUND program használatával 1.1 Bevezető Alapozások számítása SOFiSTiK FUND program használatával 1.1.1 Ismertető A FUND programmal a terhek és megengedett talaj határfeszültség megadása után meghatározhatjuk a szükséges alaptest

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatály: 2016.I.1. 2017.XII.31. A jelek a bekezdések múltbeli és

Részletesebben

kétállószékes fedélszék tervezése

kétállószékes fedélszék tervezése Dr. Németh Gör főikoai docen fééve feadat: kétáózéke fedézék tervezée Kétáózéke fedézék Õ SZARUÁLLÁS LLÉK SZARUÁLLÁS kézítendő feadatrézek Kereztmetzet : Statikai zámítá Terhek mehatározáa Tetőécek méretezée

Részletesebben

Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint)

Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint) Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint) (ESZÉV 2004.minta III./7) Egy négyoldalú gúla alaplapja rombusz. A gúla csúcsa a rombusz középpontja felett van, attól 82 cm távolságra. A rombusz oldalának hossza

Részletesebben

Trapézlemezek szerelési UTASÍTÁSA

Trapézlemezek szerelési UTASÍTÁSA Trapézlemezek szerelési UTASÍTÁSA 1. Az utasítás tárgya. Anyagfajták Az utasítás tárgya a BLACHY és POLMETÁL PRUSZYŃSKI (Pruszyński Lemezek) cég által gyártott trapézlemezek (1. ábra) szerelési irányelvei.

Részletesebben

Legkisebb keresztmetszeti méretek: 25 cm-es falnál 60 25 cm (egy teljes falazó elem) 30 cm-es falnál 50 30 cm 37,5 cm-es falnál 40 37,5 cm.

Legkisebb keresztmetszeti méretek: 25 cm-es falnál 60 25 cm (egy teljes falazó elem) 30 cm-es falnál 50 30 cm 37,5 cm-es falnál 40 37,5 cm. Statika Tartalom Falazott szerkezetek...4 Áthidalások Pu zsaluelemekkel...8 Pu 20/25 jelű YTONG kiváltógerenda...9 Pu 20/30 jelű YTONG kiváltógerenda...10 Pu 20/37,5 jelű YTONG kiváltógerenda...11 Pu

Részletesebben