Az egészséges táplálkozás alapjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az egészséges táplálkozás alapjai"

Átírás

1 Az egészséges táplálkozás alapjai

2 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETİ... 3 II. TÁPLÁLÉKPIRAMIS... 4 III. AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 10 PONTJA Táplálkozzunk változatosan és rendszeresen! Fogyasszunk naponta elegendı folyadékot, elsısorban vizet! Fogyasszunk naponta többször teljes ırléső gabonatermékeket! Együnk sokféle zöldséget és gyümölcsöt naponta többször! Fogyasszunk naponta legalább fél liter tejet, vagy annak megfelelı mennyiségő tejtermékeket! Fogyasszunk naponta, vagy hetenként többször különféle sovány húsokat, húsételeket és tojást!13 7. Csökkentsük táplálkozásunkban az állati eredető zsírokat, helyettük fogyasszunk növényi zsiradékot, olajat! Kerüljük a sóban gazdag élelmiszereket, csökkentsük a sózást! Mellızzük a cukor és a hozzáadott* cukorban gazdag táplálékok, édességek, sütemények, cukros üdítık rendszeres fogyasztását! Végezzünk minden nap legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgást!... 18

3 3 I. BEVEZETİ A lakosság, tehát az Ön egészségi állapota is, döntı mértéken függ a táplálkozástól és az életmódtól. A táplálkozással és életmóddal összefüggı betegségek (szív- és ér-, daganatos betegségek, cukorbetegség, elhízás) a magyar lakosság körében a vezetı megbetegedések közé tartoznak. Mit jelent a táplálkozással és életmóddal összefüggı betegség kifejezés? Azokat a betegségeket, amelyek kialakulásában a túl sok, vagy túl kevés energia fogyasztása, vagy egyes tápanyagok túlzott (például túl sok só vagy állati zsír) illetve hiányos bevitele (pl. kalcium elégtelen mennyisége) lényeges szerepet játszik. Ezek a kórképek azonban nagyrészt megelızhetık! Hogyan? Természetesen egészséges táplálkozással és életmóddal.

4 4 II. TÁPLÁLÉKPIRAMIS A táplálékpiramis összefoglalja és jobban érthetıvé teszi a táplálkozási alapismereteket, egy kategóriába sorolva az azonos jellegő élelmiszereket, nyersanyagokat és kiegészíti ezt az egyes élelmi anyagok mennyiségi ajánlásaival. Mivel a mozgás is szerves részét képezi az egészséges életmódnak, a modern táplálékpiramis körüli szimbólumok a különbözı mozgási formákat jelképezik. Napi minimum fél óra közepes intenzitású mozgás mindenkinek ajánlott. A piramis alapja a tiszta víz, melybıl átlag napi 2-2,5 litert kell fogyasztani. A piramis következı szintjét a gabonafélék, cereáliák alkotják, melyek fı tápanyagai az összetett szénhidrátok, ezekbıl visszük be a legtöbbet szervezetünkbe energiaforrásként. Ezt követı szint a zöldség-gyümölcsök szintje, melyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, és szintén nem elhanyagolható szénhidráttartalommal rendelkeznek. A következı emeleten a tej- és tejtermékek, valamint a húsok és húskészítmények helyezkednek el, jellemzı tápanyagaik a különbözı fehérjék. A táplálékpiramis csúcsán a fogyasztásra legritkábban szánt zsiradékok és a nassolnivalók találhatók, melyek értékes tápanyagban szegények, és sok felesleges luxuskalóriát tartalmaznak.

5 5 Gyermekeknek szánt piramis Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kidolgozott egy korszerő, gyermekek számára érthetıbb táplálkozási piramist az OÉTI hajót:

6 6 III. AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 10 PONTJA 1. Táplálkozzunk változatosan és rendszeresen! Az elsı ajánlás célja, hogy minél többféle nyersanyagot használjunk étrendünk összeállításához, egymástól minél különbözıbb ételkészítési módokat alkalmazva. Fontos, hogy mindezt úgy tegyük, hogy a mindennapi táplálékunkat 5 részre osztva, vagyis 5 étkezés keretében fogyasszuk el. Az ötszöri étkezés azért lényeges, mert így kisebb az esélye annak, hogy valamely tápanyag, vitamin vagy ásványi anyag elégtelen mennyiségben kerül a szervezetbe. Elkerülhetı továbbá, hogy emésztırendszerünknek szélsıséges helyzetekkel kelljen megbirkóznia (koplalás, túlevés), illetve minıségi vagy mennyiségi táplálkozási hiánytünetek alakulhassanak ki. Szakítsunk tehát azzal, hogy rutinszerően, esetleg kényelmi szempontokat elıtérbe helyezve, nap mint nap ugyanazt a megszokott reggelit vagy vacsorát fogyasztjuk, esetleg kihagyunk 1-2 étkezést, mert ez az anyagcsere egyensúlyvesztését idézheti elı és alapját képezheti a tápcsatorna betegségeinek vagy számos egyéb megbetegedésnek. Fontos! Sose hagyjuk el a reggelit (2dl folyadék, összetett szénhidrát tartalmú szilárd étel) mert ez szükséges a megfelelı aktivitáshoz és az agymunkához. 2. Fogyasszunk naponta elegendı folyadékot, elsısorban vizet! A víz nélkülözhetetlen a szervezet számára az egészség megırzéséhez, a sejtek, szervek, az egész szervezet mőködéséhez, az élethez. Fogyasszunk naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot, és ne várjuk meg amíg szomjasak leszünk! A folyadékszükségletet nagymértékben befolyásolja a külsı hımérséklet, a testhımérséklet vagy a fizikai munkavégzés. Többet kell innunk melegben, vagy nehéz fizikai munkavégzés közben. Lázas állapotban kb. 10%-kal, hányás és hasmenéses megbetegedésekben akár 50-80%-kal megnıhet a szervezet folyadék igénye. Fontos! Az elégtelen folyadék bevitel elsı jele sokszor nem a szomjúság, hanem a fejfájás, figyelemzavar, ingerlékenység. Javasolt, hogy a folyadékpótlás elsısorban víz, ásványvíz, cukormentes tea vagy 100%-os zöldség- gyümölcslé formájában történjen. A cukros,

7 7 szénsavas üdítık fogyasztása kifejezetten káros a magas kalória- (1 pohár kólában 11 kockacukornak megfelelı cukor van!), és étkezési sav- (elsısorban foszforsav) tartalmuk miatt, ami növeli a fogszuvasodás, a csontritkulás és az elhízás veszélyét. TIPP: vigyünk magunkkal a munkahelyünkre minden nap egy üveg (1,5 liter) ásványvizet és fogyasszuk el a munkaidı végére! 3. Fogyasszunk naponta többször teljes ırléső gabonatermékeket! Mely gabonákról és gabonatermékekrıl van szó? Legfontosabb gabonáink: búza, durumbúza, tönkölybúza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs, köles, hajdina. Készülnek belılük lisztek, darák, puffasztott magok (ezeknek finom és teljes ırléső változatai), pelyhek, korpa, csíra. A teljes ırléső azt jelenti, hogy a gabonaszem minden értékes, emberi fogyasztásra alkalmas része (korpa, csíra) benne marad a termékben. További feldolgozás során készülnek ezekbıl: kenyerek, péksütemények, száraztészták, sütemények, egyéb tésztafélék, kásák és felhasználjuk ıket ételkészítés során sőrítı-, lazító anyagnak stb. A gabonafélék beltartalmi értékei A gabona magvakból nyerhetı fı tápanyag a szénhidrát, melynek legnagyobb része % - keményítı. Emellett tartalmaznak még egyéb összetett szénhidrátfélét (fıként a héjban, a korpában illetve a magbelsıben vízben oldódó, illetve vízben nem oldódó rostokat. Számottevı még fehérjetartalmuk (nem teljes értékő fehérjék), mely 10-15% között változik. Zsírtartalmuk viszonylag alacsony (0,3-4%). Ezen kívül eltérı mennyiségben többféle vitamin fıleg B-vitaminok illetve E-vitamin -, és ásványi anyagok kálium, magnézium, vas, cink, mangán, króm forrásának számítanak.

8 Élelmi anyag Energia (Kcal) Fehérje Zsír Szénhidrát 10 dkg félbarna kenyér db zsemle (54g) < dkg zabpehely dkg nyers rizs < dkg száraztészta (4 tojásos) db kakaós csiga (52g) A teljes ırléső gabonafélék élettani hatásai A teljes ırléső gabonafélékben található élelmi rostok jótékony hatásait megkülönböztethetjük aszerint, hogy mely béltraktuson haladnak éppen át. A felsı béltraktusban: - epesavakat kötnek meg, csökkentik a koleszterinszintet - lassítják a gyomorürülést - hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához - szabályozzák az emésztés és felszívódás folyamatát Vastagbélben: - a béltartalom áthaladási idejét csökkentik (mérgezı anyagok kevésbé képzıdhetnek ill. hatásukat kevéssé fejthetik ki ) - növelik a széklet tömegét és ürítésének gyakoriságát (anyagcsere normalizáló hatás, székrekedés ellenes hatás) - a vastagbélben a rostokból olyan ún. prebiotikus anyagok képzıdnek, amelyek a vastagbélben élı baktériumok növekedését és aktivitását serkentik, ezáltal egyensúlyban tartják a bélflórát, daganat ellenes hatásúak és javítják az immunrendszer ellenálló képességét. Gabona alapú táplálék Rost tartalom 10 dkg búzamag 15g 10 dkg fehér búzaliszt 3,2g 10 dkg teljes kiırléső búzaliszt 13g 10 dkg zabpehely 14g 10 dkg fehér kenyér 4g 10 dkg Graham kenyér 12g

9 9 10 dkg búza korpa 54g Fontos! A változatos táplálkozás érdekében gabonafélékbıl is naponta többfélét fogyasszunk, és ennek legalább fele (de inkább több) teljes értékő legyen! A magas rosttartalmú termékek fogyasztásánál ügyeljünk a megfelelı folyadék bevitelre is! 4. Együnk sokféle zöldséget és gyümölcsöt naponta többször! Mik azok a zöldség- és fızelékfélék? A zöldségfélékhez tartoznak mindazon növényi részek - termések, virágok, hajtások, szárak, levelek, gyökerek, gumók és magvak - melyek nyersen, vagy konyhatechnikai feldolgozás után emberi fogyasztásra alkalmasak. A zöldség-, és fızelékfélék csoportjába tartozik a burgonya is, de jelentısebb szénhidrát- és energiatartalma, valamint eltérı biológiai hatása miatt a táplálkozási ajánlásokban más helyre kerül. Mik azok a gyümölcsök? Gyümölcsnek nevezzük a termesztett vagy vadon termı többéves növények húsos, lédús termését (áltermését) és annak olajtartalmú magvait. Az ajánlás elsısorban a friss gyümölcsökre és azok frissen préselt leveire vonatkozik. Friss híján a fagyasztott gyümölcsök, aszalt gyümölcsök és a cukor nélkül eltett befıttek, lekvárok és egyéb gyümölcskészítmények érthetıek ide. Miért együnk naponta 5x zöldség- és fızelékféléket, gyümölcsöket? Friss, lédús gyümölcsök A friss, lédús gyümölcsök legnagyobb része (75-90%) víz. Energiatartalmuk ezért alacsony (átlagosan 40 kcal/100g), szénhidrát tartalmuk (glükóz, fruktóz, répacukor, diétás rostok) 2-25% között változik. Fehérjetartalmuk mindössze 0,1-1,5%, zsírtartalmuk elhanyagolható. Vitaminok közül a C-vitamin és B-vitamin csoport mellett a karotin tartalmuk jelentıs. Ásványi anyagok közül a kalcium, kálium, magnézium, vas és foszfor a kiemelendı.

10 10 Antioxidáns tartalom szempontjából is elıkelı helyet foglalnak el a zöldségekkel karöltve. Szárazterméső (héjas) gyümölcsök Ide tartoznak a mandula, mogyoró, dió, gesztenye, paradió, kesudió, pisztácia, sulyom. Ezen gyümölcsök kémiai összetétele nagyban eltér a lédús gyümölcsökétıl. Fı tápanyaguk a zsír (növényi olaj), mely koleszterinmentes, és aránya 50-60%-ot is kitesz. Ennek köszönhetıen energiatartalmuk is magas. 10 dkg olajos mag energiatartalma 600 Kcal ( Kcal). Olajaik zsírsavösszetétele az egészségre nézve kedvezıek (érvédı és koleszterinszint csökkentı hatásúak). Víztartalmuk alacsony, fehérjetartalmuk 5-30%-között változik. Vitaminjaik a B1, B2, és az E-vitamin számottevı. Ásványi anyagaik közül pedig a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas jelentıs. Zöldségek A zöldségfélék túlnyomó részét (75-95%) víz alkotja. Fehérjetartalmuk 1-5%-ra tehetı. A szénhidrátfélékbıl 2-25%-ban találunk bennük, melynek jelentıs része diétás rost. A zsírtartalmuk elenyészı (1% alatti). 10 dkg zöldségféle energiatartalma átlagosan 30 kcal (12-40 kcal). Tudnunk kell azonban, hogy a hüvelyesek adatai ezektıl igen eltérıek. A hüvelyesek csak 12-17% vizet tartalmaznak, azonban kitőnı energia és fehérje forrásnak számítanak. Fehérje tartalmuk 7-40%, szénhidrát tartalmuk 23-58%, mely fıként keményítı. Egyedül zsírtartalmuk hasonló a zöldségfélékhez - 1% körüli, kivéve a szóját (21g/100g). Tehát, még csak véletlenül se vegyük egy kalap alá ıket a többi zöldség- és fızelékfélével! Általánosságban a zöldségek és a hüvelyesek elsısorban jó C-vitamin forrásnak tekinthetıek (nyers állapotban), de B1, B2, niacin és karotin tartalmuk sem elhanyagolható. Az ásványi anyagok tekintetében a kálumot, a nátriumot, a kálciumot, a magnéziumot és a foszfort sorolhatjuk fı komponenseik közé. Élelmi rost szempontjából kiemelkedı forrást jelentenek. Nagyobb mennyiségő oxálsav található a zellergumóban, sóskában, spenótban, céklában és a rebarbarában. Javasolt minden nap legalább 400 gramm zöldséget illetve gyümölcsöt elfogyasztani, melynek többsége nyers legyen.

11 11 Jó tanácsok: - Igyekezzünk idény és elsısorban hazai terményeket fogyasztani, kerüljük a primırt! - Gyakran válasszunk sötétzöld levelő zöldség-fızelékféléket, paradicsomot, citrusféléket, valamint hüvelyes fızelékeket, mert ezek antioxidáns tartalma magasabb! Magas antioxidáns tartalmúak a mélyszínő zöldségek, gyümölcsök, pl.: narancssárga pl. sárgarépa, sütıtök, sárgabarack piros pl. paradicsom, ribizli, vörös szılı zöld pl. spenót, saláta, brokkoli, kelbimbó lila pl. padlizsán, szilva, szılı - Jegyezzük meg, hogy a fejes saláta és a sárgarépa kifejezetten hajlamos a mőtrágya nitrát tartalmát magában felhalmozni! Ez a vegyület a szervezetben nitritté alakulva rákkeltı anyagként ismert, ezért fokozott figyelmet szenteljünk annak, hogy az áru megbízható helyrıl származzék. - Javasolt a friss zöldséget és gyümölcsöt hőtve vagy hővösben tárolni, a száraztermésőeket pedig hővös, száraz helyen (diót megtörve például a fagyasztóban) raktározni és mielıbb elfogyasztani. - Tanácsos a zöldségfélék elkészítéséhez ún. kíméletes ételkészítési eljárásokat alkalmazni, mint például a párolás, kis lángon való fızés, grillezés, kuktában való rövid párolás. - A zöldség és fızelékfélék elkészítése során ízesítésre só helyett válasszunk friss vagy szárított főszernövényeket (pl. kapor, bazsalikom, oregáno, petrezselyem)! - A gyümölcsöket, zöldség és fızelékféléket minden esetben alaposan mossa meg fogyasztás, illetve ételkészítés elıtt! Gyümölcs görögdinnye alma kivi cseresznye narancs szılı Fıbb tápanyagok jelentıs antioxidáns tartalom jelentıs rost és flavonoid tartalom Ca, K, Mg, C-vitamin rost, szénhidrát C-vitamin, foszfor, Mg, folsav, Ca, K szénhidrát, rost, foszfor, Ca

12 12 málna foszfor, Mg, C-vitamin ıszibarack karotin körte rost sárgadinnye K, Mg, karotin, folsav, C- vitamin földieper flavonoid, Ca, P, C-vitamin, mandarin C-vitamin, K, foszfor, karotin szilva rost, K kajszibarack rost, karotin, K 5. Fogyasszunk naponta legalább fél liter tejet, vagy annak megfelelı mennyiségő tejtermékeket! Miért fontos a rendszeres tejfogyasztás? A tehéntej tartalmazza a felnıtt emberi szervezet számára szükséges összes tápanyagot. A tej fı alkotórésze a víz, amely a szervezet napi folyadékigényébe beleszámítandó. A tej legfontosabb szénhidrátja a laktóz, azaz a tejcukor, amely nagyban hozzájárul a bélflóra karbantartásához. A tej fehérjéi teljes értékőek, könnyen emészthetıek, az emészthetıséget javítja a tej homogénezése és pasztırözése. A tejben a legtöbb ismert vitamin megtalálható, de nem mindegy, hogy milyen zsírtartalmú és feldolgozottságú tejet választunk. Ajánlott elsısorban a 1,5%-os, idınként a 2,8% zsírtartalmút választani. Az ásványi anyagok közül kiemelendı a kalcium, valamint a foszfor, magnézium, vas, mangán, réz. A tej kalciumtartalma jelenti a szervezet számára a fı kalciumforrást. A felnıtteknek javasolt napi bevitele 800 mg kalcium (60 év felett 1000 mg/nap), ami 660 ml tej vagy 100 g pl. Eidami sajt elfogyasztásával érhetı el. A kalcium felszívódási hatékonysága javul, ha a táplálék tejcukrot is tartalmaz. A tejzsír kiválóan emészthetı, de kedvezıtlen összetételő és koleszterin tartalma is jelentıs. Bıséges bevitele ezért a szív-érbetegségek kockázatát növelı tényezı.

13 13 Bizonyos egyéneknél a tejfehérje fogyasztása allergiás reakciót vált ki. Elıfordulhat még a tejcukorral szembeni intolerancia, mely lehet átmeneti vagy állandó, és részleges vagy teljes laktáz (tejcukorbontó) enzim hiányakor jelentkezik. Tej, Tejtermék Energia (kcal) Fehérje (g) zsír(g) szénhidrát(g) Tej 100ml 62 3,4 2,8 5,3 Tejföl 100g 216 3, Tehéntúró félzsíros 100g ,7 Trappista sajt 100g ,6 Köményes sajt 100g ,6 Camping sajt 100g ,5 26,4 1,7 Habtejszín 100ml 302 2, teavaj 100g 746 0,4 80 0,5 A tejtermékek A sajtok legfontosabb alkotórésze a fehérje, de zsírtartalmuk alapján csoportosítjuk ıket: Zsíros sajtok (25-45% zsír) például: Márvány, Karaván, Camping, Trappista, Pannónia Félzsíros sajtok (20-25% zsír) például: Pálpusztai, Camambert, Bakony, Krém fehérsajt Zsírszegény sajtok (8-18% zsír) például: Köményes, Fokhagymás, Óvári Fontos!A nemzetközi és hazai ajánlás a kis zsírtartalmú tej, tejtermékek fogyasztását javasolja. A túró koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. Készül zsíros - 12%, félzsíros - 7% és zsírszegény - 0,5%-os változatban. FIGYELEM! A juhtúró zsírtartalma igen magas (21%) és konyhasó tartalma is jelentıs, ezért ritkán fogyasszuk! Fontos!A sajtok sótartalma általában magas (kiváltképp a márványsajtnak, krém fehérsajtnak, feta sajtnak), így számottevı jelentıségük van a napi konyhasó bevitelben. Mindig olvassuk el vásárláskor a címkét, és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú terméket! 6. Fogyasszunk naponta, vagy hetenként többször különféle sovány húsokat, húsételeket és tojást!

14 14 Miért fontos a rendszeres húsfogyasztás? A hús az állatok izomszövete, fı tápanyaga a fehérje (20%). Zsírtartalma a nagy vágóállatoknál,(pl. sertés, marha) valamint a baromfiféléknél 2,5-37% között van, mely elınytelen összetételő, emellett jelentıs a koleszterintartalma. Szénhidráttartalmuk elhanyagolható. Legfontosabb ásványi anyagaik a nátrium, kálium, kalcium, magnézium és a vas. Vitaminjai az A, D, E és a B-vitamin csoport. A húsok víztartalma 70-80%. Diétás rostot nem tartalmaznak. A húsok fehérjéi nagyban hozzájárulnak a szövetek, immunanyagok, hormonok, enzimek, véralkotók stb. felépítéséhez, és emellett energiaadók is. Magyarországon jellemzı azonban a túlzott húsfogyasztás, melybıl túlzott fehérjebevitel következik. Ez megterheli a vesét, és hozzájárul a köszvény kialakulásához, valamint az így bevitt zsiradék és koleszterin a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli. Fontos! A belsıségek koleszterin tartalma igen jelentıs (pl.10dkg sertés máj 430mg, 10 dkg velı 3000mg (!), 10dkg hurkaféle 150mg), ezért fogyasztásuk maximum 2 hetente javasolható, alkalmanként 10 dkg-nál nem nagyobb mennyiségben. A húsfélék képezik a szervezet számára az elsırangú vasforrást, de napi dkg húsnál többre nincs szüksége a felnıtt szervezetnek. A húsbevitel elsısorban szárnyasokból, borjú ételekbıl és halakból történjen! Mindig a zsírszegény árukat válasszuk (pl. baromfi virsli, darabolt nyelv-mozaik, Pulyka java, Kapos sonka, piknik sonka, csirkemell sonka.)! Készítsük ételeinket zsírszegény konyhatechnikai eljárással (párolt, fıtt, grillezett, agyagedényben párolt, sütızacskóban, és nem bı olajban sült stb.)! Csak másodsorban éljünk a feldolgozott húsárukkal, mert ezek sótartalma igen jelentıs lehet! Miért együnk hetente többször halat? A halhús fehérjéje teljes értékő, mennyisége 15-20%. A halak zsírtartalmának (1-16%) zsírsavösszetétele kedvezı, a jelentıs arányú omega-3 típusú zsírsavak miatt, amely érvédı hatású. A halhús víztartalma meghaladja a 75%-ot. A szénhidráttartalom jelentéktelen. Vitaminok közül említésre méltóak: A, D, E, K, B1, B2, niacin. Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, vas és a réz, illetve a tengeri halaknál a jód emelhetı ki. Diétás rostot nem tartalmaz. Ajánlott heti 2-3-szor busa, hekk, keszeg és tengeri halak fogyasztása.

15 15 Miért fontos táplálék a tojás? A tojás nagyon széleskörően felhasználható, kitőnıen emészthetı nyersanyagunk. Ásványi anyagokban, fıként vasban gazdag. A szénhidrát tartalma elhanyagolható. Vitaminjai az A, B1, B2, D, E, pantoténsav. Fehérje tartalom 1 tojásban 13%. Zsírtartalma 10-12%, mely a tojás sárgájában koncentrálódik. A tojás koleszterin tartalma magas, 1 tojás sárgában lévı koleszterinmennyiség majdnem kielégíti 1 napi koleszterin igényünket! A tojás teljes értékő táplálék, de a tojásételekre is legyen igaz a zsírszegénység elve. Fızve, teflonedényben vagy buggyantva készítsük el ıket. Tojásból heti 3-nál többet ne együnk. 7. Csökkentsük táplálkozásunkban az állati eredető zsírokat, helyettük fogyasszunk növényi zsiradékot, olajat! A zsiradékok élettani hatásai A zsírok energiaforrásul és energiaraktárul is szolgálnak a szervezetben. Részt vesznek számos szövet és az epesavak felépítésében, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában is szerepük van, de a feleslegben bevitt zsiradék a zsírraktárakban, egy része pedig az érfalban rakódik le. A zsírok, olajak zsírsav aránya nem mindegy a szervezet számára. A telített zsírsavakban gazdag táplálkozás hatására növekszik a vérben az ún. LDL-( rossz ) koleszterin és az összes koleszterin mennyisége, ezáltal fokozódik az érelmeszesedés, így a szív- és érbetegségek kockázata. A növényi olajokban és az olajos magvakban lévı ún. egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik az össz- és az LDL-koleszterin szintet. A fölöslegben bevitt koleszterin hatása hasonló a telített zsírsavakéhoz. Jelentısebb mennyiség van a szalonnában, vajban és kiemelkedıen sok a belsıségekben: máj, velı, vese, kenımájas. Az omega-3 zsírsavaknak számos kedvezı hatása ismert: csökkentik a vérben a szív- és érbetegség kockázatát növelı koleszterin és triglicerid-szintet, csökkentik a vérrög képzıdés veszélyét, mérséklik a magas vérnyomást, gyulladás csökkentıek. Fı forrás: halak, lenolaj, dió, repce-, szójaolaj.

16 16 Zsiradékok forrásai 1. Állati eredető sertészsír, marha és birkafaggyú, baromfizsír, tejzsír valamint az állatok élelmiszeripari feldolgozása során elıállított élelmiszerekben (pl. szalonna, tepertı és számos felvágott, vaj, tejszín, tejföl, sajt stb.) és állati eredető alapanyagból készülı ételekben jelenlévı zsírok 2. Növényi eredető növényi olajok, növényi zsírok (napraforgó, olíva, repce, szója, lenmagolajak stb. - olajos magvakban, gyümölcsben) 3. Mesterséges margarin Állati zsírok összetétele Fı tápanyag összetevıjük a zsír. Zsírsavaik aránya és összetétele a szervezet számára elınytelen. Energiatartalmuk jelentıs. Vitaminok: E-vitamin. Koleszterintartalmuk magas! A halolaj összetétele, a benne található magas omega-3 tartalom miatt jótékony hatású. Növényi olajok, zsírok Fı tápanyaguk a zsír, de emellett még számos növényi eredető komponenst tartalmazhatnak (polifenolokat, karotint, skvalént, luteint, növényi fitoszterineket, aroma anyagokat stb.), melyek a kedvezıbb zsírsavarányokkal együtt elınyös hatást gyakorolnak a szervezetre. Energiatartalmuk jelentıs. Vitaminjaik: A, D, E. Koleszterint NEM tartalmaznak. TIPPEK: 1. Kerüljük az állati eredető zsírok használatát, válasszuk a zsírszegény termékeket, fızéshez olajat használjunk, süteményekhez margarint! 2. Tartózkodjunk a hidrogénezett zsírtartalmú élelmiszerektıl (pl. nápolyik, chipsek, snack-ek, kekszek), valamint a bı olajban sült ételektıl azok transz-zsírsav tartalma miatt! Nézzük meg az élelmiszer összetevıket, ha szerepel rajta hidrogénezett növényi zsír/olaj szólaljon meg a fejünkben a vészcsengı! 3. Az állati eredető élelmiszerekben ún. rejtett zsír fordul elı, pl. tejzsír minden tejtermékben, valamint a húsokat hálószerően átszövı zsír, a baromfi bıre alatt megbúvó zsiradék. A baromfiról ezért mindig távolítsuk el a bırét, illetve a húsokról elıkészítéskor szedjük le a látható zsírokat!

17 17 4. Az olajat ne hevítsük túl maximum 180C fokra melegítsük, mert magasabb hıfokon rákkeltı anyagok képzıdnek benne! 5. A növényi olajokat ne tároljuk sokáig, igyekezzünk minél frissebbet választani, tartsuk sötét, hővös helyen és minél kevesebbet melegítsük! 8. Kerüljük a sóban gazdag élelmiszereket, csökkentsük a sózást! A só (konyhasó, nátrium-klorid), illetve egyik alkotóeleme a nátrium nélkülözhetetlen a szervezet számára, de túlzott bevitele kockázati tényezıje a magas vérnyomásnak, a szívés érbetegségeknek, valamint a gyomorráknak. A felnıttek számára legfeljebb 5 g/nap konyhasó (kb. 2 csapott kávés kanál) bevitele szükséges. Magyarországon a férfiak átlagosan közel négyszer, a nık csaknem háromszor több sót fogyasztanak, mint az ajánlott mennyiség. Ez egyrészt abból adódik, hogy a sóbevitel 77%-a a feldolgozott élelmiszerekbıl származik, ami ellen nem védekezhetünk. Leggazdagabb só-források a húskészítmények, a sajtok, a kenyerek és péksütemények, az ételízesítık, leves-porok, készételek, konzervek, snackek. Ezen felül a magyar konyha jellemzıen az ételkészítés során nagy mennyiségő sót használ. Fontos! Ritkán és csak kis mennyiségben fogyasszunk sóban gazdag élelmiszereket. Fokozatosan csökkentsük az ételkészítéskor felhasznált só mennyiségét, ne sózzuk meg a nyersen fogyasztható zöldségféléket és a margarinos kenyeret sem. Só helyett használjunk különféle friss és szárított főszernövényeket. 9. Mellızzük a cukor és a hozzáadott* cukorban gazdag táplálékok, édességek, sütemények, cukros üdítık rendszeres fogyasztását! A napi táplálkozásunkban jelenlévı természetes forrásokból tej, gyümölcsök, néhány zöldségféle származó cukor mennyisége elegendı az ember számára. A cukorban gazdag élelmiszerek, ételek, édességek energiatartalma nagy, tápanyag tartalmuk azonban elenyészı.

18 18 *Az élelmiszer- és italgyártás során, valamint az otthoni sütemények, édességek, a kávé, tea elkészítésekor hozzáadott cukor megnevezése A túlzott és rendszeres cukorfogyasztás kockázati tényezıje az elhízás illetve a fogszuvasodás kialakulásának. Az ún. light termékek édesítıszerrel készülnek, így nem okoznak fogszuvasodást, de nem mind kalóriamentes! Édes alternatívák: Tejes, túrókrémes, gyümölcsös desszertek, sütik Házi készítéső gyümölcsjoghurt és puding gyümölccsel Zabpelyhes, gyümölcsös, magvas muffin Étcsokoládé (max. 1-2 kocka egyszerre), müzliszelet Alma-, ananász-, banáncsipsz, aszalt gyümölcs Buláta (puffasztott, csíráztatott búza), natúr pattogatott kukorica Méz édesítésre 10. Végezzünk minden nap legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgást! A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére. Mégis a magyar lakosság igen kis hányada sportol szabadidejében. Pedig mind az inaktív életmód, mind az alacsony állóképesség a szív- és érrendszeri betegségek önálló kockázati tényezıjének tekinthetı. Ez azt jelenti, hogy minden egyéb tényezıtıl függetlenül (nem, életkor, dohányzás, elhízás, stb.) az aki aktívabban él és/vagy az állóképessége jó, annál kisebb eséllyel alakul ki agyvérzés vagy szívinfarktus, mint azoknál, akik legtöbb idejüket a TV képernyıje elıtt töltik. Néhány tipp arra, hogy hogyan élhet aktívabban: lift vagy mozgólépcsı helyett lépcsın menjen ahelyett, hogy felhívja a kollégáját vagy t küld neki, álljon fel a székbıl és menjen oda

19 19 ne körözzön órákig azért, hogy a bejárathoz legközelebb parkolhasson; álljon meg az elsı helyen, mait meglát a buszról / villamosról szálljon le egy megállóval korábban és a maradék távot gyalog tegye meg jó idıben menjen munkahelyére kerékpárral vagy gyalog Ha ezeket az ötleteket megfogadja és beépíti a mindennapjaiba máris tett valamit azért, hogy csökkentse az elhízás kialakulásának esélyét. Az aktív életmód és a rendszeres testmozgás azonban nem csupán a túlsúly megelızése / súlycsökkentés / súlytartás szempontjából fontos, hanem számos egyéb kedvezı hatása is van. A rendszeres testmozgás hatásai Azoknál, akik rendszeresen naponta legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgást végeznek bizonyítottan csökken a cukorbetegség, egyes zsíranyagcsere zavarok, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió, a csontritkulás kialakulásának kockázata. Fontos, hogy ezek a hatások minden életkorban fennállnak, így bármikor elkezdhet sportolni. Természetesen aki soha nem sportolt fokozatosan kell elérnie a napi legalább 30 percet. Elıször kezdje heti 2 alkalommal, s ha a 30 perc soknak tőnik végezze a mozgást 20 percig. Soha ne feledkezzen meg a bemelegítésrıl vagy a levezetésrıl, amely mindig tartalmazzon nyújtó gyakorlatokat is. Válasszon a számtalan sportolási lehetıség közül kedvére valót, de bármelyik mellett is dönt ne feledje a sport mindig jó választás.

Táplálkozási alapismeretek

Táplálkozási alapismeretek Táplálkozási alapismeretek 2 Tartalomjegyzék BEVEZETİ... 3 1. SZÉNHIDRÁTOK... 4 Mi történik a szénhidrátokkal a szervezetben?... 4 A szénhidrátok fajtái... 4 Cukoralkoholok... 4 Mennyi szénhidrátot fogyasszunk?...

Részletesebben

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 2 egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page

Részletesebben

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET MI VAN? N O R É Y N A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük így jut megfelelő

Részletesebben

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet 1 Az első tanári órához Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN Gyakorlati módszertani útmutató sorozat szakemberek számára Táplálkozás OTH,

Részletesebben

Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei

Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei A szív és érrendszeri megbetegedések kockázata csökkenthető! Magyarországon a halálozási statisztikák vezető helyén az érelmeszesedés

Részletesebben

A táplálkozás egészségtana

A táplálkozás egészségtana A táplálkozás egészségtana Tejcukor-érzékenységnek (intolerancia) nevezzük azt az enzimhiányos vagy csökkent enzimmőködési állapotot, amikor tejcukor (laktóz) elfogyasztása után az egyén jellemzı tüneteket

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar. Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén.

Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar. Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén. Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén. Bétéri Csabáné Ápoló 2009 A szakdolgozat a Debreceni Egyetem Egészségtudományi

Részletesebben

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt Vállalati szolgáltatások alprojekt 5.3.1. Vállalkozási szolgáltatási igények és követelményjegyzék,

Részletesebben

Dr. Endre László Országos Egészségfejlesztési Intézet

Dr. Endre László Országos Egészségfejlesztési Intézet Ételek lehetséges -védı és kiváltó- szerepe az allergiás betegségekben. Dr. Endre László Országos Egészségfejlesztési Intézet Allergének Nagyon leegyszerősítve: allergiásnak nevezzük a szervezetünknek

Részletesebben

Stratégiai dokumentum

Stratégiai dokumentum EGÉSZSÉGES ÉTEL AZ EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ Stratégiai dokumentum DIETETIKAI TANÁCSOK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉHEZ ÉS EGYES BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉHEZ, GYÓGYÍTÁSÁHOZ Készítette a Vas Megyei Markusovszky

Részletesebben

SPar Free From. Korlátok nélkül. Éljen egészségesen! Hogyan. terítéken A tészták. kuckó Együtt sütni jó!

SPar Free From. Korlátok nélkül. Éljen egészségesen! Hogyan. terítéken A tészták. kuckó Együtt sütni jó! 2009. november Ingyenes szám www.spar.hu Éljen egészségesen! Hogyan sportoljunk télen? előzzük meg az érelmeszesedést? terítéken A tészták kuckó Együtt sütni jó! életöröm és VitaLitáS Interjú Szellő Istvánnal

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 2. szám, 2006. február

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 2. szám, 2006. február Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról,

Részletesebben

TEMESVÁRI GABRIELLA SZÉNANÁTHA ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT

TEMESVÁRI GABRIELLA SZÉNANÁTHA ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT TEMESVÁRI GABRIELLA SZÉNANÁTHA ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT 2002 TEMESVÁRI GABRIELLA Egészség-füzetek sorozat SZÉNANÁTHA ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT Szerkesztette, a borítót tervezte: Temesvári

Részletesebben

Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó funkcionális húskészítmény kifejlesztése

Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó funkcionális húskészítmény kifejlesztése Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó funkcionális húskészítmény kifejlesztése IRODALMI ÁTTEKINTÉS A hazai táplálkozás-egészségügyi helyzet A táplálkozástudomány egyik legfontosabb tétele, hogy

Részletesebben

A fiatalság forrása bennünk van. Éljen egészségesen! Egy csepp figyelem Interjú Erős Antóniával ANTI-AGING. grillezzünk? eddzünk a vízben?

A fiatalság forrása bennünk van. Éljen egészségesen! Egy csepp figyelem Interjú Erős Antóniával ANTI-AGING. grillezzünk? eddzünk a vízben? 2009. május Ingyenes szám www.spar.hu Éljen egészségesen! Hogyan grillezzünk? eddzünk a vízben? test-őr Éljen könnyebben! terítéken A joghurt és a kefir Egy csepp figyelem Interjú Erős Antóniával ANTI-AGING

Részletesebben

MAGAS SZÉRUM HUGYSAVSZINT és KÖSZVÉNY DIÉTÁJA

MAGAS SZÉRUM HUGYSAVSZINT és KÖSZVÉNY DIÉTÁJA 1 MAGAS SZÉRUM HUGYSAVSZINT és KÖSZVÉNY DIÉTÁJA AZ ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁS ALAPELVEI A megfelelő étrend célja köszvényben elsősorban a vér húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint

Részletesebben

Kezd egészségesen a napot. Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet

Kezd egészségesen a napot. Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet Kezd egészségesen a napot Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet A helyes, változatos, egészséges táplálkozás gyermekkorban Biztosítja, hogy szervezetük megfelelő mennyiségű és

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL Az alábbiakban hasznos információkat találnak a transz-zsírsavakról. Kérjük, olvassák el figyelmesen valamennyi kérdésre adott válaszunkat. Ha egyéb kérdésük lenne

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése Szabóné Koncz Zsuzsanna Az élelmiszerek fő csoportjai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

Az élet cukorbetegként

Az élet cukorbetegként Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Az élet cukorbetegként Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Az élet cukorbetegként 1 Rajtad múlik! - életmódprogramok

Részletesebben

Diéta ABC Cooley diéta: Csökkentett kalóriaértékű, zsírszegény vegyes táplálkozás: Evers diéta: Fit for life diéta: Friss zöldséglé diéta:

Diéta ABC Cooley diéta: Csökkentett kalóriaértékű, zsírszegény vegyes táplálkozás: Evers diéta: Fit for life diéta: Friss zöldséglé diéta: Itt a nyár, tombol a diéta őrület. Azonban nem árt vigyázni, nem mindegy, hogy a pár kiló feleslegtől milyen módon szabadulunk meg. Némely diéta többet árthat, mint használhat. A diéták nagy kavalkádjában

Részletesebben

LEVEKTÔL EGÉSZSÉGESEN

LEVEKTÔL EGÉSZSÉGESEN Danubius léböjt kézikönyv LEVEKTÔL EGÉSZSÉGESEN Tudnivalók, jótanácsok a méregtelenítô léböjt kúráról danubiushotels.hu Tartalom A léböjtkúra általános heti programja 6 A böjt története 7 Nincsen élet

Részletesebben

Dializáltbetegekétrendje

Dializáltbetegekétrendje Dializáltbetegekétrendje Dializált betegek étrendje Szerkesztette: Papp Rita Szerzõk: Dr. Zakar Gábor, Bana Ágnes, Papp Rita Fresenius Kabi Hungary Kft., 2001. Minden jog fenntartva. A könyvben szereplõ

Részletesebben

Betegtájékoztató. Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek

Betegtájékoztató. Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek Betegtájékoztató Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek Betegtájékoztató Tartalom 1. Bevezetés 3 2. Az emésztôrendszer mûködése 4 3. Táplálkozás Crohn betegségben és colitis ulcerosában

Részletesebben

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás)

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) American Dietetic Association and Dietitians of Canada Ez az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség

Részletesebben

ÖSSZEGYŰJTÖTT MORZSÁK

ÖSSZEGYŰJTÖTT MORZSÁK ÖSSZEGYŰJTÖTT MORZSÁK Lajos Atya és Szabó György (a füvesember) tanácsaiból és egyéb hasznosságok HADD TERJEDJEN A JÓ, - VETNI KELL, BÁRKI IS ARAT. Minden rét és mező, valamennyi hegyoldal és lankás mind

Részletesebben