Készítsük el a saját térképünket az ArcGIS Online segítségével

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készítsük el a saját térképünket az ArcGIS Online segítségével"

Átírás

1 Bevezető modul Készítsük el a saját térképünket az ArcGIS Online segítségével Tartalomjegyzék 2 Térképek létrehozása I. rész (rendelkezésre álló térképek és az ArcGIS Online térképes szolgáltatásainak használata) Térképek kezelése (mentés, megosztás, publikálás) Térképek létrehozása II. rész (az ArcGIS Online Feature service bemutatása) Saját adatok hozzáadása (shp, csv, gpx vagy feature-ök manuális hozzáadása)... 14

2 1 Bevezetés - Látogassunk el a honlapra! - Kattintsunk a Log in (Bejelentkezés) gombra! 2 - Jelentkezzünk be a saját fiókunkba (1), vagy hozzunk létre egy újat (2)! A későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében ne felejtsük el beállítani, hogy bejelentkezve maradjunk ( stay logged in )!

3 - Ezután kattintsunk a Map (térkép) gombra: 3 - Most beléptünk az ArcGIS Online térképes használói felületére. - Kezdjük a grafikus felhasználói felülettel (GUI)! Lehet: elmozdíthatjuk a térképet ( pan eszköz, drag and drop ), rá lehet nagyítani ( zoomolni : görgetővel = dupla kattintás, navigációs sáv [2]), és lehet navigálni a térképes felületen [1]. - Változtatgassuk az alaptérképeket [3], ismerkedjünk velük!

4 Ezek voltak az ArcGIS Online grafikus felületének az alapvető elemei. Itt az idő, hogy megismerkedjünk olyan térképekkel, amelyeken valamivel több információ van, mint egy alaptérképen! - Térjünk vissza az ArcGIS Online kezdőlapjára (bal felső sarok, Home fül): 4 - Ha most megnyitjuk a Galériát ( Gallery ), akkor látni fogjuk az összes térképet tartalmazó listát [2], amelyek a saját szervezetünkben vannak megosztva (azaz az iguess kurzusban). - Ha a kurzort valamelyik térkép fölé helyezzük, akkor felugrik egy ablak. Ha többet akarunk megtudni a térképről, akkor kattintsunk a Details gombra [1], ha meg akarjuk nyitni a térképet, akkor pedig az Open gombra [2]:

5 - Rá is kereshetünk térképekre. Írjunk be egy kulcsszót a keresőmezőbe [1]! Most megjelenik a találati lista [2], amely kizárólag csak a szervezetünkön belül végez keresést. Ha a keresést ki akarjuk terjeszteni az összes térképre, amely az ArcGIS Online-on elérhető, akkor vegyük ki a pipát az Only search in Digital Earth Centres of Excellence beállítás melletti jelölőnégyzetből [3]: 5 - A találati listából is meg tudjuk nyitni a térképet, és az adatait is megnézhetjük. - Keressünk egy érdeklődési körünknek megfelelő térképet, nyissuk meg és fedezzük fel!

6 2 Térképek létrehozása I. rész (rendelkezésre álló térképek és az ArcGIS Online térképes szolgáltatásainak használata) Most, hogy már ismerjük az ArcGIS Online grafikus felületének az alapvető elemeit, elkészíthetjük az első, egyszerűbb térképeinket. A GIS alapelve a rétegek használata. Ez azt jelenti, hogy különböző adatállományokat tudunk egyszerre kezelni és vizualizálni úgy, hogy különálló rétegekbe tesszük őket. Különböző rétegek használatával hozzunk létre egy egyszerű térképet (földrengésekről)! - Réteget úgy tudunk a legegyszerűbben a térképünkhöz adni, hogy egy már létező térképhez olyan információt adunk, amelyet valaki más töltött fel az ArcGIS Online-ra. Rétegeket, azaz térképeket a következőképp kereshetünk: Add gomb [1], majd Search for layers [2]. 6 - Itt kulcsszavakat írhatunk a keresőmezőbe [1], hogy az érdeklődésünknek megfelelő térképrétegeket találjunk. Határozzuk meg, hogy melyik domainben akarunk keresni [2] (ez lehet a saját szervezetünk ( My Organization ), az internet, vagy az ArcGIS Online maga - a legjobb eredmény érdekében az utóbbit ajánljuk). - Most földrengés helyszíneket keresünk. A találati listában meg fognak jelenni a keresés erdeményei. Ha rákattintunk a térkép címére [3], további információt kapunk róla. Ha az Add gombra kattintunk [4], akkor rétegként hozzá lesz adva a térképünkhöz. - Most válasszuk a következő réteget: [ ] (World Earthquakes published by EMT2011 (mert egyszerű és jól demonstrálható; most még nem számít az adatok minősége, ezzel később foglalkozunk). - Adjuk hozzá ezt a réteget, és kattintsunk a bal alsó sarokban a Done Adding Layers -re. Ezek az adatok most hozzá vannak adva a térképünkhöz, és megjelennek a térképen [1].

7 - A Details mezőben [2] kiválaszthatjuk, hogy milyen információkat akarunk látni ( About this map - A térképről -, Contents of Map - a térkép tartalma -, és Map Legend - jelmagyarázat) [3]. - Válasszuk a Contents of Map -et, hogy lássuk milyen rétegeket tartalmaz a térkép (a jelen esetben kettőt: 1. az alaptérképet, és 2. a mi földrengéses rétegünket) [4]. 7

8 - Ha a kurzort valamelyik réteg fölé állítjuk, akkor egy kis háromszög alakú gomb jelenik meg. Ha rákattintunk, akkor a legördülő menüben a réteggel kapcsolatos opciókat találunk: 8 - Itt láthatjuk az összes fajta elrendezési beállítást, amely erre a rétegre elérhető (pl. átlátszóság, átnevezés, áthelyezés - ha több réteg is van, akkor elmozdíthatjuk felfelé vagy lefelé). Minél több beállítás érhető el egy réteghez, annál több látszik ebben a menüben (lásd a 4. részt). A GIS használatának az előnye az, hogy nem csak egy, hanem több réteget is egymásra helyezhetünk egy térképen. Most adjunk hozzá még egy réteget, amely olyan témát tartalmaz, amit könnyen tudunk a földrengések helyeivel együtt ábrázolni! - Keressünk és adjunk hozzá egy olyan réteget, amely a Föld tektonikus lemezeinek a széleit mutatja! Ismét az Add a Layer folyamatot kell elvégezni. - Állítsuk be a térkép elrendezését a rétegek melletti háromszög alakú gomb használatával (tegyük a rétegeket tetszés szerinti sorrendbe, változtassuk meg az átlátszóságot, válasszunk másfajta alaptérképet, ami csak ilik a térképünk mondanivalójához...). - Az alábbihoz hasonló térképet fogunk kapni. Van bármilyen kapcsolat a két jelenség között (földrengések és lemezek)? Gratulálunk! A rendelkezésre álló adatokból és különböző rétegekből létrehoztuk az első térképünket az ArcGIS Online-on.

9 3 Térképek kezelése (mentés, megosztás, publikálás) Amikor létrehozunk egy térképet, akkor el is akarjuk menteni, hogy később megnézhessük vagy módosíthassuk. - Kattintsunk a Save > Save As parancsra [1], majd töltsük ki a kért információkat [2]: 9 A térkép mostantól online lesz tárolva a My Content menüben. Ezt kétféleképpen érhetjük el: vagy megnyitjuk a My Content legördülő menüt a térképes nézetből, vagy az ArcGIS Online fiókunk kezdőlapján kattintunk rá a My Content gombra. Ha elmentettük a térképünket, akkor meg is oszthatjuk. Több lehetőségünk is van: a) bárkivel az interneten, b) a saját szervezetünkön belül, c) csoportokkal, melyeknek tagjai vagyunk*. Válasszuk ki a térképet, majd kattintsunk a Share gombra, hogy kiválasszuk, kivel akarjuk megosztani. - Most osszuk meg a térképünket az iguess csoportunkkal! Ha nyilvánosra állítottuk be a térképünket (tehát mindenki láthatja), akkor Twitteren, Facebookon és Web URL-lel is megoszthatjuk. Blogra és honlapra is beágyazhatjuk.

10 * Létrehozhatunk különböző csoportokat (p. különböző tanórákhoz), de csatlakozhatunk más csoportokhoz is, hogy tartalmakat oszthassunk meg. Lásd a Groups (Csoportok) menüt további lehetőségekért. 4 Térképek létrehozása II. rész (az ArcGIS Online Feature service bemutatása) A réteges felépítés mellett a GIS másik nagy előnye, hogy a jelölésrendszer és a térkép elrendezése megváltoztatható. Ez az ArcGIS Online-ban úgy működik, hogy egy olyan réteget adunk a térképünkhöz, amely különböző értékekben kifejezett tulajdonságokat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ez a réteg nem csak különböző elemeket tartalmaz, mint például pontokat, vonalakat vagy alakzatokat, hanem ezekhez az elemekhez különböző adatok is hozzá vannak rendelve egy adatbázisban (ezek az egyes feature -ök a feature táblában). Az ArcGIS Online-ban ezeket mások által közzé tett rétegeket feature service -nek hívják (csak úgy, mint az előző részben használt térképeket). Fedezzük fel, milyen lehetőségeket rejt a feature service : - Kezdjünk egy üres térképpel, és adjunk hozzá egy réteget! Figyeljünk arra, hogy a réteg, amit hozzáadunk, feature service legyen (a keresőmezőbe beírt kulcsszó mellé segítségképpen beírhatjuk, hogy feature service ). Tehát keressünk egy service feature layer -t, amely jelentős városokat ábrázol (pl. gépeljük be azt, hogy World_Cities (feature service), közzétéve sajitthomas által), és adjuk hozzá a térképünkhöz: 10 - Ahhoz, hogy lássuk, milyen adatokat tartalmaz ez a réteg, nyissuk meg az attribútum tábláját! Kattintsunk a layer options gombra [1], majd a Show Table opcióra [2] (vagy a Hide Table -re, ha be akarjuk zárni)! Most meg fog jelenni az összes adat, amely ehhez a réteghez tartozik. Ebben a példában a város népessége oszlop ( POP ) [3] a legérdekesebb:

11 Itt látszik, hogy milyen sok várost tartalmaz ez a réteg: túl sokat is, ahhoz, hogy mindet megnézzük! Nem lenne jobb, ha csak azokat a városokat látnánk a térképen, amelyek - mondjuk - legalább 1 milliós lakossággal rendelkeznek? Ehhez a Filter (szűrés) opciót fogjuk használni. - Kattintsunk a Filter parancsra a World cities réteg Layer options menüjében! Itt meghatározhatjuk, hogy milyen adatokat szűrjünk ki ebből a rétegből. Esetünkben: az összes várost, amelynek a lakossága fő felett van ( POP [1] is at least [2] [3]): 11 - Kattintsunk az Apply Filters gombra! Most térképünk már csak az 1 millió feletti lakosságú városokat mutatja, ami sokkal átláthatóbb. A következőkben elkezdhetjük vizualizálni az ehhez a feature service -hez tartozó adatokat: - Kattintsunk a Change Symbols -ra [1] a Layer options menüben! Itt lehet beállítani a szimbólumokat [2], (1) milyen szimbólumokkal akarjuk jelölni a adatainkat (egyszerű vagy egyedi szimbólummal, a színek és a méretek beállításával), (2) melyik tulajdonságot fogjuk a saját értékével szimbolizálni (ha a méretet vagy a színt választottuk), (3) melyik osztályozási módszert akarjuk alkalmazni, és (4) hány kategóriát akarunk használni. Ha ezeket beállítottuk, akkor manuálisan módosíthatjuk a szimbólumokat (pl. minden kategória méretét). Ha az ablak alsó részében [3] a konkrét kategóriákra kattintunk, akkor láthatjuk a további lehetőségeket [4&5].

12 - Ábrázoljuk a városok lakosságát különböző méretű körökkel! Minél nagyobb a város, annál nagyobb a kör. Találjunk néhány megfelelő szimbólum beállítást és meghatározást! - Mentsük el a térképet! Körülbelül ilyen térképet fogunk kapni: 12 Eddig pontok szimbólumait változtattuk meg (esetünkben városokét), de ezt alakzatokkal is meg tudjuk tenni, pl. területek esetében. - Adjunk hozzá egy újabb feature service layer -t, amely a világ országait és népességi adatokat tartalmaz (keressünk rá erre pl.: Countries (feature service) megosztva jccdtc által). - A térkép most kicsit kaotikusan fog kinézni! Változtassuk meg a rétegek sorrendjét! Helyezzük a Cities réteget a lista tetejére, és állítsuk a szimbólumok átlátszóságát 0%-ra! Most már jobban néz ki, ugye? Most pedig a Countries réteg szimbólumait fogjuk megváltoztatni. - Fedezzük fel, hogy milyen adatokat tartalmaz ez a réteg! (adattábla) - Állítsuk be a szimbólumokat az országok teljes népességének megfelelően! Most használjunk színeket különböző méretű szimbólumok helyett (konkrét alakzatokat nem is lehet az utóbbi módon jelölni). Végezzük el ugyanazokat a lépéseket, mint a Cities réteg esetében. Csak ebben az esetben a színskálát kell kiválasztanunk és beállítanunk. A térképen most láthatjuk az összes olyan várost, amelyben több, mint 1 millió ember él (a lakosság méretét a térképszimbólum mérete jelzi), és minden országot (népességük méretét az alakzat színe jelzi). Elég komolyan néz ki, ugye? - Ne felejtsük elmenteni a térképet!

13 Az adatok közlésének egy másik módja az előugró ablakok ( popup ) alkalmazása. Ez egy olyan kis információt tartalmazó ablak, amely akkor jelenik meg a képernyőn, amikor egy bizonyos térképelem fölé visszük a kurzort. A előugró ablakokat is tudjuk szerkeszteni: szöveget vagy linket illeszthetünk be, listázhatunk (kiválasztott) feature információkat, vagy grafikonokat is beszúrhatunk: - Ismerkedjünk meg ezekkel a lehetőségekkel, és hozzunk létre néhány értelmes előugró ablakot a térképünkhöz: 13 Gratulálunk! A rendelkezésre álló feature service -ek használatával létrehoztunk egy komolyabb webes térképet, amelynek saját térképszimbólumai és egyedi előugró ablakai vannak.

14 5 Saját adatok hozzáadása (shp, csv, gpx vagy feature-ök manuális hozzáadása) Most már tudjuk, hogy hogyan kell különböző rétegeket, adatokat vagy szolgáltatásokat hozzáadni a térképhez. De ezek mind olyan elemek, amelyek az ArcGIS Online-on vannak tárolva, és csak itt elérhetőek. Pedig a saját adatainkat vagy máshonnan letöltött adatokat is hozzáadhatunk a térképünkhöz. - Kattintsunk a következőkre: Add > Add layer from file - Innen fel tudunk tölteni fájlokat a számítógépünkről, és be tudjuk szúrni őket a térképünkbe. 14 Háromféle fájlt adhatunk hozzá: szöveges fájlokat vagy speadsheet adatokat (CSV formátumban), GPSadatfájlokat (GPX formátumban) vagy úgynevezett shapefile -okat (SHP formátumban). - Spreadsheets: o A térképhez hozzáadhatunk adatokat spreadsheet fájlokból. Fontos, hogy ez a táblázat térbeli információkat tartalmazzon az adott FEATURE-ről: vagy koordinátákat (egy-egy oszlopot az X és az Y koordináták számára) vagy címeket (különálló oszlopokban utca + házszám, irányítószám, város, állam, stb): o o Fontos, hogy a spreadsheet fájl formátuma CSV legyen (comma separated values = vesszővel elválasztott értékek)! Az ArcGIS Online nem tud Excel fájlokat kezelni - ezért ezeket először CSV fájlként kell elmenteni! Miután feltöltöttük a CSV-táblázatot, állítsuk be a térbeli információkat:

15 15 - GPS adatok: o Feltölthetünk, beilleszhetünk és feldolgozhatunk GPX fájlokat is (útvonalakat és útvonalpontokat is beleértve), amelyeket a GPS eszközünkkel vettünk fel (GPS, okostelefon, tablet, stb). - Shapefile-ok: o A shapefile (SHP) formátum az ESRI szabványos formátuma, amelyben térkép fájlokat lehet menteni, tárolni és kezelni. A következő iguess modulokban, az ArcGIS 10.1 asztali szoftver használata során többet fogunk megtudni erről a formátumról. Egy másik (teljesen manuális) megoldás az az, hogy a saját adatainkat egy map note réteg létrehozásával adjuk hozzá: - Kattintsunk a következőkre: Add > Add Map Notes : - Egy lista fog megjelenni, amelyből manuálisan választhatunk ki elemeket (pontokat, vonalakat és alakzatokat). Kattintsunk egy elemre, majd arra a pontra a térképen, ahová helyezni szeretnénk!

16 16 - Ezt az elemet később bármikor elmozdíthatjuk a térképen, vagy a jellemzőit ismegváltoztathatjuk, ha rákattintunk. Az előugró ablak tartalmát [1] és magát a szimbólumot is [2] megváltoztathatjuk, vagy akár törölhetjük is őket [3]: - Ha végeztünk a saját rajzolt elemeink hozzáadásával és szerkesztésével, akkor kapcsoljuk ki az Edit gombot [1]. A Details ablakban különálló rétegként ( Map Notes ) [2] fognak megjelenni az általunk elhelyezett megjegyzések a térképen.

17 Tehát nincs is szükségünk arra, hogy mások által közzé tett térképeket használjunk fel a saját térképünk elkészítéséhez! A saját adatainkat is hozzá tudjuk adni, és mi is meg tudjuk rajzolni a térképelemeket. Most pedig szánjunk egy kis időt arra, hogy megismerkedjünk a rendelkezésre álló térképekkel, rétegekkel és szolgáltatásokkal! 17

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

LOGON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

LOGON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LOGON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A LOGON a LafargeHolcim Csoport egységes megrendelés-kezelő rendszere, amely lehetőséget biztosít Partnereink számára a megrendelésük online rögzítéséhez, azok későbbi nyomon

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710 Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz Magyar 2 A Fő menü Amikor a Mio Map elindul, a fő menü jelenik meg. Innen lehet elérni a Mio Map minden

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet

E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet Hogyan mentsünk ki oldalakat, fejezeteket az elektronikus könyvekből? 1. Nyissuk meg az Egyetemi Könyvtár weboldalát (www.ek.szte.hu ), és kattintsunk

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

Aromo Szöveges Értékelés

Aromo Szöveges Értékelés Aromo Szöveges Értékelés AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver v2.50 - Felhasználói kézikönyv- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges Értékelés 1 Bevezetés 3 A Szöveges Értékelés modul koncepciója

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

Apache OpenOffice telepítési útmutató

Apache OpenOffice telepítési útmutató Apache OpenOffice telepítési útmutató 1. Az OpenOffice magyar nyelvű verziójának telepítését az alábbi oldalról tudod elkezdeni. Katt a linkre: http://www.openoffice.org/download/ Mindig a legfrissebb

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Segédanyag az iktatáshoz. Tartalomjegyzék

Segédanyag az  iktatáshoz. Tartalomjegyzék Segédanyag az email iktatáshoz Tartalomjegyzék I. Digitális, bejövő email iktatás... 2 II. Digitális, belső irányú email iktatása... 14 III. Kimenő email iktatása... 23 I. Digitális, bejövő email iktatás

Részletesebben

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Ahhoz, hogy bármilyen ios-t használó eszközt tudjunk, rendeltetésszerűen használni szükségünk van egy úgynevezett Apple ID-re. Ennek segítségével jogosultságot

Részletesebben

Útmutató lépésről lépésre. Ismerkedés a TestvérTér használatával

Útmutató lépésről lépésre. Ismerkedés a TestvérTér használatával Útmutató lépésről lépésre Ismerkedés a TestvérTér használatával Profilok szerkesztése... 3 Tanárok és látogatók meghívása a TestvérTérbe... 5 Diákok meghívása a TestvérTérbe... 8 Blogok létrehozása a TestvérTér

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek Ezen dokumentumban a Canvas LMS régi, illetve az új, modernebb felhasználói felületének eltéréseire térünk ki, segítséget adva azon felhasználóknak, akik

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

DogsWorld nevelde telepítése és beállítása

DogsWorld nevelde telepítése és beállítása DogsWorld nevelde telepítése és beállítása Kérdés vagy probléma esetén: dogsworld@uw.hu 1 Tartalomjegyzék DogsWorld nevelde telepítése és beállítása... 1 1. Az UW tárhelyen regisztráció... 3 2. Az UW beállítása...

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok Citációs index időintervallumra 2019.02.20. - DE MTMT Adminisztrátorok Szerzőnként le kell keresni adott időintervallumhoz tartozó adott évi idézéskapcsolatokat, ezeket az idézéskapcsolatokat egy közös

Részletesebben

Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak

Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak 1. fejezet: Regisztráció 2. fejezet: Profil szerkesztése 3. fejezet: Hirdetésfeladás menete 4. fejezet: Hirdetések kezelése 5. fejezet: Hallgatói Pályázatok böngészése

Részletesebben

Kézikönyv online bérletvásárláshoz

Kézikönyv online bérletvásárláshoz 1 Kézikönyv online bérletvásárláshoz REGISZTRÁCIÓ A regisztrációhoz létre kell hoznia egy felhasználói profilt. 1. A kezdőlapon kattintson a Regisztráció gombra. 2. Kérjük, írja be az összes kért adatot.

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 operációs rendszeren 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3.

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

EKÁER használati utasítás

EKÁER használati utasítás EKÁER használati utasítás Bevezetés A program célja, hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen lehessen EKÁER számokat kérni, módosítani és véglegesíteni. A használatához be kell regisztrálni a NAV-os honlapon

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv Mikroszámla Interneten működő számlázóprogram Kézikönyv Tartalomjegyzék Weboldal 2 Regisztráció 3 Bejelentkezés 4 Főoldal 6 Menüsor szerkezete 7 Számlák 8 Beállítások 9 Fizetési módszerek kezelése 10 Kedvezmények

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v1.1 2017.12.29 Tartalom 1. Menüpontok, toolbar... 3 1.1. Menüpontok... 3 1.2. Toolbar... 4 2. Idővonal... 4 2.1. Új bejegyzések... 5 2.2. Bejegyzések funkciói...

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE)

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1. Bevezető Az XMap egy korszerű, internetes, böngésző alapú, térképes utastájékoztató szoftver. Jelenleg Tatabánya

Részletesebben

Az Óbudai Egyetem Moodle rendszere. Felhasználói kézikönyv hallgatóknak

Az Óbudai Egyetem Moodle rendszere. Felhasználói kézikönyv hallgatóknak Az Óbudai Egyetem Moodle rendszere Felhasználói kézikönyv hallgatóknak A rendszert azért hoztuk létre, hogy minél hatékonyabban tudjuk támogatni az elektronikus oktatást, és hogy az Egyetemen egy központi

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Első lépések. A Microsoft Outlook 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

Első lépések. A Microsoft Outlook 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Outlook 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Személyre szabás Az Outlookot testre szabhatja. Másik

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató

Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató A Digitális Szabadidő Térkép mobilalkalmazás a lovas illetve vízi túrázóknak fejlesztett alkalmazás, amely jelentősen megkönnyíti és a közösséghez

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

VirtueMart bővítmény letölthető termékek eladásához

VirtueMart bővítmény letölthető termékek eladásához Kézikönyv a VirtueMart letölthető termékek bővítményhez. Ez a bővítmény lehetővé teszi a digitális termékek fizetős, vagy ingyenes, vagy regisztráláshoz kötött letöltését. Pld.: Szoftverek, e-könyvek,

Részletesebben

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját.

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját. Körlevél l készk szítésese Mi a körlevk rlevél? l? A körlevél több személynek küldendő azonos tartalmú levél, amely azáltal válik személyessé, hogy minden levél a címzettre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató AÁ OK sablon Használati útmutató Tartalomjegyzék Dia elrendezésének kiválasztása... 2 Szöveg formázása... 3 Ajánlott betűformázások... 4 Színek használata... 5 Kép beillesztése... 6 Diagram formázása...

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére

Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére Az alábbi oldalakon szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a Virtualoso Meeting szolgáltatás Telefonkonferencia

Részletesebben

CÍMJEGYZÉK ÜDVÖZLÜNK A TALK FUSION CÍMJEGYZÉK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJÁBAN

CÍMJEGYZÉK ÜDVÖZLÜNK A TALK FUSION CÍMJEGYZÉK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJÁBAN CÍMJEGYZÉK ÜDVÖZLÜNK A TALK FUSION CÍMJEGYZÉK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJÁBAN A hét minden napján minden órában elérhető videó kommunikációs központodból, bármikor néhány lépéssel videó e-mail-t küldhetsz. Láss

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

*Ezen felületet kell kitölteni saját fiók létrehozásáho z

*Ezen felületet kell kitölteni saját fiók létrehozásáho z Olvasóink otthonról is kereshetnek az EBSCOhost adatbázisban, olvasójegy számuk megadásával. (pl.: VFMK és hat számjegy) http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,cookie,cpid&custid=s5028516 Vonalkódunk

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban az NB termékek 3D modelljeinek generálása, használata kerül bemutatásra. A webes felület használatához regisztráció nem szükséges! Tartalomjegyzék Belépés... 2 Szükséges

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI)

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013.

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város civil szervezeti számára pályázatok Civil Alapból, Kulturális Alapból és Ifjúságpolitikai Alapból történő finanszírozásának online igényléséhez 2013/04/02/

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés

A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés A weboldalakat, más néven honlapokat azért készítik, hogy egy személyt, vagy szervezetet, például egy alapítványt, megtaláljanak

Részletesebben

Logon megrendelő felület

Logon megrendelő felület Szilárd, megbízható alapokon. Logon megrendelő felület Felhasználói kézikönyv Holcim Magyarország Kft. Cement Logisztika 2014 Holcim Country Company Name 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bejelentkezés

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pázmány Péter Katolikus Egyetem Levelezőrendszere Felhasználói segédlet (Kiegészítés) Tartalom Bevezetés... 3 Általános ismertető... 4 Levelezés... 5 Levelek írása... 6 Aláírás... 7 Mellékletek csatolása...

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

XTB TŐZSDEVERSENY 2012

XTB TŐZSDEVERSENY 2012 2. KERESKEDÉSI FELÜLETEK (PLATFORMOK) Két kereskedési felületet ajánlunk a verseny során: MetaTrader nemzetközileg ismert online tőzsde kereskedési platform, illetve xstation a web-böngésző alapú felület.

Részletesebben

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 operációs rendszeren 1(7) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3.

Részletesebben

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL GYIK Gyakran Ismételt Kérdések A DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL NEM TUDOK REGISZTRÁLNI! 2 NEM TUDOK BELÉPNI, NEM FOGADJA EL AZ AZONOSÍTÓT ÉS A JELSZÓT! 3 NEM TUDOK BELÉPNI, ELFELEJTETTEM A JELSZÓT!

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 2 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 2.1. FELÜLET... 3 2.2. FELHASZNÁLÓI FUNKCIÓK... 4 2.2.1. Modulok... 4 2.2.2. Előzmények... 4 2.2.3. Lekérdezés működése, beállítások... 5 2.2.4.

Részletesebben

Tele Élettel Programportál. Adminisztrátori segédlet

Tele Élettel Programportál. Adminisztrátori segédlet Tele Élettel Programportál Adminisztrátori segédlet 2015 Tartalomjegyzék 1. Belépés az admin felületre... 2 2. Profil adatok, jelszó megváltoztatása... 3 3. Új esemény feltöltése... 3 3.1. Az esemény fő

Részletesebben

FordEcat Gyors útmutató

FordEcat Gyors útmutató FordEcat Gyors útmutató Bejelentkezés Megjegyzés: Inserire il proprio nome utente assegnato e la propria password. Ezt követően válassza ki a nyelvet. Nome: prestare attenzione rispetta maiuscole/minuscole.

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

IBM TRIRIGA használatának megkezdése - TRIRIGA környezet személyre szabása videó parancsfájl

IBM TRIRIGA használatának megkezdése - TRIRIGA környezet személyre szabása videó parancsfájl IBM TRIRIGA használatának megkezdése - TRIRIGA környezet személyre szabása videó parancsfájl ii IBM TRIRIGA használatának megkezdése - TRIRIGA környezet személyre szabása videó parancsfájl Tartalom IBM

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása.

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.8.0 Trunk (Az 1.6 os verzió fejlesztői kiadása) Cím: Tagolt szöveg réteg hozzáadás; WKT - Well Known Text - opció. Minta fájl: http://www.box.net/shared/adayk6f5oy Az alábbiakban

Részletesebben