Szakképzési tematika

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakképzési tematika"

Átírás

1 Szakképzési tematika Értelmileg akadályozottak készségfejlesztő speciális szakiskolájának Szakképző évfolyamaira ( évfolyam) Szakterület: Kézműipar Tevékenység: Papírtermék készítés A tematikát készítette: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Pedagógiai Szakszolgálat és Gyermekotthon Homok szakmai munkacsoportja, a Rumi Általános Iskola Gyermek és Diákotthon központi modulja alapján, mely a 24112/2001. számon került jóváhagyásra.

2 2 Jogi alapok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. tv. 27. (9) (10) b. (11) (12), 45. (6), 52. (3) G. (16) A szakképzésről szóló évi LXXVI. tv. 2. (1) (2) c. és A képzésben résztvevő személyek: A tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság jogerős szakvéleménye alapján értelmileg akadályozottak intézményeibe utalt (középsúlyosan értelmi fogyatékos) fiatalok 16 és 25 éves életkor között, akik a készségfejlesztő speciális szakiskola közismereti anyagot, illetve pályaorientációs tananyagot az érvényes kerettanterv szerint oktató évfolyamát eredményesen befejezték, és a képzéssel kapcsolatos egészségügyi kizáró tényező nem áll fenn. Képzési idő: Két év szakképzési évfolyamon ( évfolyam) A képzés célja: Az értelmileg akadályozott tanulók szocializációjának segítése, a munkavégzéshez szükséges kötöttségek, szabályok interiorizált elsajátíttatása, a későbbi rehabilitációs, illetve védett munkahelyeken történő munkavégzés képességének elősegítésére. Olyan egyszerű szakmai tevékenység alapjainak elsajátíttatása, ami a rehabilitációs és védett munkahelyek legtöbbjében megtalálható. Képessé tevés családi körben is végezhető bedolgozói munka végzésére, ami a fogyatékos ember teljesebb életét, a társadalomban és a termelőmunkában való részvételét, ezzel együtt részleges társadalmi habilitációját és rehabilitációját segíti elő.

3 3 Tárgyi feltételek: A képzés biztosításának megfelelő jól megvilágított, az egészségügyi és higiéniai feltételeknek is megfelelő szaktanterem, vagy tanműhely. Öltözködést, tisztálkodást (helyben legalább meleg vizes kézmosást) WC-t biztosító elhelyezés. A tanulók kényelmes és egészséges munkavégzését lehetővé tevő munkaasztal és ülőalkalmatosság. Az anyagokat és munkadarabokat megfelelően tároló raktárhelyiség, illetve a raktározásra alkalmas polc, vagy szekrények. A munkavégzés szerszámai: - Vágó, daraboló szerszámok. - Hajlító, nyomó, hajlítást segítő szerszámok. - Vágó és hajlító, illetve vágást és hajlítást jelölő, valamint összeállító sablonok. - Ragasztó szerszámok és eszközök. - Összeállítást, ragasztást segítő nyomató szerszámok. - Rajzoló, jelölő, mérő eszközök. A munkavégzéshez szükséges anyagok: - Különféle típusú, a célnak megfelelő papíranyagok és kiegészítő anyagok, eszközök (pl. kapcsok, betétek stb.). - Ragasztó anyagok. - Csomagoló anyagok az adjusztáláshoz. - Kézi nyomdai eszközök, címkék. Az oktatást segítő szemléltető eszközök: - Írásvetítő, illetve egyéb kivetítést lehetővé tevő eszközök (pl. diavetítő vagy számítógép képernyővel stb.). - Kivetíthető információhordozók a papír, a papírgyártás, a papírfeldolgozás, illetve a munkavégzés algoritmizálásának szemléltetésére. - Rajzos írásos munka-algoritmus táblák. - Tanári adminisztrációt, anyag- és eszköznyilvántartást segítő eszközök. - Hagyományos taneszközök (tábla, kréta stb.) - Hangtechnikai eszközök (pl. magnó, rádió stb.

4 4 Egyéni védőeszközök, védőfelszerelések: - munkaköpeny, - védő (gumi) kesztyű (egyes ragasztásokhoz). A képzés speciális sajátosságai: Minimális elméleti ismeret, igényes tevékenység, elsősorban tevékenységbe ágyazott ismeretszerzéssel történő elsajátíttatása. Folyamatos szoktatás a termelőmunkában megszokott munkaidő szerinti terheléshez, figyelembe véve a fogyatékos személyiség tűrőképességét és az egyes tanulók egyéni terhelhetőségét. Az alapfokú iskolában megszerzett ismeretek lehetséges szinten tartása, Az egyéni képességek figyelembevételével történő fejlesztés. A gyógypedagógiai irányelvek szerinti korrektív, kompenzáló és rehabilitációs célú fejlesztés, gyógypedagógus aktív részvételével. Munkavégzéshez szükséges alapvető szakmai ismeretek elsajátíttatása, szakképzés.

5 5 Követelmények: Legyen képes a tanuló a munkafegyelem és a munkavégzés alapvető szabályainak betartására. Legyen képes a tanuló az alapvető munkavédelmi és balesetmegelőző szabályok betartására. Ismerje meg a különféle papírokat és legyen képes a megtanult munkafolyamat során szükséges papíranyag kiválasztására. Legyen képes a segédeszközök és sablonok segítségével a papírt méretre vágni, a hajlítási karcot bejelölni, a szükséges hajlításokat elvégezni. Legyen képes a méretre vágott és hajlított papírárut jelzés, vagy sablon segítségével ragasztóval összeállítani, megfelelően rögzíteni. Legyen képes a fenti tevékenységeket algoritmizálva fázisaiban elkülönítve, szalagmunka jelleggel elvégezni. Legyen képes a készárut csoportosítani, csomagolni, kereskedelmi forgalom számára felcímkézni. Alapfokon tudatosuljon a tanulóban, hogy hasznos munkát végez, az általa előállított terméknek értéke van. Alakuljanak ki fogalmai a teljesítményről, illetve a teljesítményarányos juttatásról.

6 6 Óraszámok a készségfejlesztő szakiskola évfolyamán Tantárgy Heti óraszám Éves óraszám Közismereti tárgyak Olvasás-írás 2 72 Társ. ism. és gy Számolás-mérési gy Testnevelés 2 72 Szakmai elmélet Munka- és körny. v. i Szakmai ismeretek Szakmai gyakorlat Munkatevékenység ,5 rehab. Összesen: Az összefüggő szakmai gyakorlatok óraszáma: évfolyamon 120 óra, ősszel 2 hét, nyáron 2 hét évfolyamon 60 óra, amit az éves óraszám tartalmaz.

7 7 Olvasás-írás évfolyam Cél: Alkalmazza azokat a képességeket, amelyek lehetővé teszik a rövid szöveg olvasását, értelmezését, és az írásbeli kapcsolatteremtést. Tegye képessé a tanulókat a megszerzett ismeretek önálló alkalmazására, a hétköznapi életben történő felhasználására. Fejlesztési feladatok: A megszerzett ismeretek folyamatos gyakorlásával mélyítse el a tanulók kultúrtechnikai ismereteit. Segítse a tanulók hétköznapi életbe való minél önállóbb beilleszkedését, az információk közötti tájékozódást. Követelmények: A tanuló tudjon az adott szóval (segítséggel) mondatot alkotni. Egyéni képességeinek és adottságainak megfelelően ismerje fel a betűket, rövid mondatot olvasson és értelmezzen. Ismerje fel a mindennapi életben használatos legfontosabb szimbolikus jelzéseket, piktogramokat és legyen képes utasításaik szerint cselekedni. (Veszélyt jelző felhívások, információkat adó jelzések.).

8 8 Olvasás-írás 11. osztály Témakör Tartalom Tanulói tevékenység Fejlesztendő készségek, képességek Beszédfejlesztés 32 óra Anyanyelvi, szakmai témájú, irodalmi élmények, versek, mondókák. Átélt, olvasott élmények önálló megfogalmazása, elmondása. Eligazodás a mindennapi kommunikációs helyzetekben. Kommunikációs készség, beszédtechnika Írás gyakorlása 10 óra Képességek szintjének felmérése, vonalvezetési gyakorlatok. Szövegírás vonalközbe és segédvonalra. Mondatok másolása kiinduló vagy folyamatos írással. Írás gyakorlása tollbamondással. Személyi adatok és levél írása. Íráskészség Írásbeli kifejezőképesség fejlesztése Olvasás 15 óra Szavak, rövid mondatok olvasása, értelmezése. Kép és mondat egyeztetése. Mondat és mondat egyeztetése. Szóbeli kifejezőképesség fejlesztése Tagmondatok összefüggéseinek felismerése.

9 9 Értő olvasás 15 óra Rövid mondatok értelmezése. Piktogramok, egyszerű jelek alkalmazása, megértése, használata. Térkép használata. Irodalmi, történelmi szemelvények, versek olvasása, értelmezése. Piktogramok, egyszerű jelek felismerése, gyakorlati alkalmazásuk területei. Szövegértő képesség Térképolvasás.

10 10 Olvasás-írás 12. osztály Témakör Tartalom Tanulói tevékenység Fejlesztendő képességek, képességek Beszédfejleszt és 32 óra Anyanyelvi, szakmai témájú, irodalmi élmények, versek, mondókák. Szakmai kommunikáció. Egyszerű dramatikus játékok. Eligazodás a mindennapi kommunikációs helyzetekben. Szakmai témájú élmények önálló megfogalmazása, elmondása. Információszerz és gyakorlása. Kommunikációs készség Társalgási stílus elsajátítása. Metakommunikáci ós kifejezőképesség Írás gyakorlása 10 óra Vonalvezetési gyakorlatok. Nyomtatványok megismerése. Szövegírás vonalközbe és segédvonalra. Mondatok másolása írottról írottra, nyomtatottról írottra. Íráskészség Írásbeli kifejezőképesség fejlesztése Nyomtatványok kitöltése. Levél írása, tollbamondás. Olvasás Szavak, rövid Kép és mondat Szóbeli

11 11 15 óra mondatok olvasása, értelmezése. Egyszerű olvasási gyakorlatok. egyeztetése. Mondat és mondat egyeztetése. Tagmondatok összefüggéseinek felismerése. kifejezőképesség fejlesztése Értő olvasás 15 óra Rövid mondatok értelmezése. Mindennapi életben használt piktogramok, fontos jelek megértése, használata. Ismeretterjesz tő kiadványok, folyóiratok megismerése. Irodalmi, történelmi szemelvények, versek olvasása, értelmezése. Piktogramok, fontos jelek felismerése, értelmezése. Kiadványok, folyóiratok tanulmányozása, értelmezése. Szövegértő képesség

12 12 Társadalmi ismeretek és gyakorlatok ( évfolyam) Cél: Bővítse a tanuló azon ismereteit, melyek elősegítik a társadalomba való beilleszkedést. Nyújtson olyan gyakorlati ismereteket, melyek megkönnyítik a tanulónak a környezeti és társadalmi elvárásoknak való megfelelést. Nyújtson olyan ismereteket, melyek a tanuló képességeinek kibontakoztatásával elősegítik, hogy teljesebb életet élhessen. Fejlesztési feladatok: Tegye lehetővé, hogy minél több gyakorlati tapasztalatot szerezhessen a szolgáltató és közintézmények használatában. Gyakorolhassa a tanult viselkedési és magatartási formákat egyéni képességeinek és a társadalom elvárásainak megfelelően. Szituációs helyzetgyakorlatokban gyakorolhassa a köznapi életben adódó helyes cselekvést. Követelmények: A tanuló irányítás mellett legyen képes igénybe venni a közszolgáltató és közintézmények alapvető szolgáltatásait. Igazodjon el a legfontosabb társadalmi szabályokban, értelmi szintjének megfelelően ismerje legalapvetőbb törvényes jogait és a legfontosabb törvényi szabályokat, legyen képes azok betartására. Ismerje a törvények megszegésének lehetséges következményeit. Értelmi képességihez mérten ismerje meg a közlekedés legfontosabb szabályait, kiemelten a saját élete és testi épsége szempontjából legfontosabb szabályokat. Ismerje meg a törvényesség betartását biztosító szervezetek, kiemelten a rendőr munkáját. Ne féljen tőle, tanuljon meg szükség esetén segítséget kérni. Legyen fogalma arról, hogy mi az adó és a közpénz.

13 13 Társadalmi ismeretek és gyakorlatok 11. osztály Fejlesztendő Témakör Tartalom Tanulói tevékenység készségek, képességek Hivatalos ügyintézés 22 óra Közintézmények fogalmának kialakítása, csoportosítása. Intézménylátogatás. Adekvát viselkedés kialakítása, üdvözlő formulák használata. Közintézmények feladatai, közhasznú létesítmények és azok feladatai. Feladatlapok megoldása, a téma feldolgozása beszélgetéssel. Segítségkérés gyakorlása a hivatalos ügyintézésben. Önálló elképzelés alapján hivatali teendők tervezése. Hivatalos iratok, formanyomtatványok kitöltése. Szocializáció, kapcsolatteremt és és alkalmazása (önismeret, alkalmazkodás).

14 14 Munkahelyi ügyintézés 23 óra Munkaviszony létesítésével kapcsolatos elemi ismeretek. Munkaviszony létesítése. Alapvető munkaügyi fogalmak: munkaidő, pihenőidő, ebédszünet, szabadság, Ismerkedés a különböző szakmákhoz szükséges követelményekkel (iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság stb.) Szituációs gyakorlatok a munkába állással és a munkaviszonyban töltött idővel kapcsolatban. Állami és egyházi ünnepek és megünneplésük. Önbizalom erősítése, jogok és kötelességek megkülönbözteté se, fontosságának felismerése. A gyakorlatok során a szókincs bővítése, szituációhoz illő viselkedési módok interiorizálása. betegállomány munkabér, Hétvégi pihenő eltöltése. vezető, beosztott stb. megismerése. Jogok és köteles- ségek 20 óra A társadalom alapvető működését szabályozó eszközrendszerének, egyszerűbb fogalmainak megismerése. Feladatlapok segítségével a törvényes és törvénytelen cselekedetek megkülönböztetése. Szabálysértés, bűncselekmény fogalmának megbeszélése. Nemzeti és állampolgári identitástudat kialakítása.

15 15 A törvények betartása és az erre létesült szervezetek (rendőrség, bíróság, büntetésvégrehajtás). A törvényesség betartását szolgáló hatóságok és a velük való együttműködés. Alapvető jogaik és kötelességeik megismerése a munkaerőpiacon illetve a mindennapok során. Néhány eset feldolgozása szituációs gyakorlatokkal. Problémamegoldó gondolkodás Az adó és a közpénzek 7 óra Miért és mit vonnak le a fizetésből? Milyen szerepe van a közpénzeknek? SZJA, Munkavállalói, Ismerkedés nagyvonalakban az államháztartás rendjével, az egészségügyi illetve nyugdíjrendszer által nyújtott szolgáltatásokkal. Ismeretlen szavak magyarázatával szókincsbővítés. Egészségbiztosítási, Nyugdíjbiztosítási járulékok, A szakszervezet és más érdekképviseleti szervek megismerése. Magánnyugdíjpénztári illetve szakszervezeti tagdíjak. Mire használja fel az állam a beszedett adót? Beszélgetés az adózás jelentőségéről. Emlékezet, verbális memória

16 16 Társadalmi ismeretek és gyakorlatok 12. osztály Fejlesztendő Témakör Tartalom Tanulói tevékenység készségek, képességek Hivatalos ügyintézés 22 óra Egyes közintézmények szerepe, működése. Intézménylátogatás. (posta, orvosi rendelő, rendőrség) Közlekedési szabályok betartása. Üdvözlési formulák egyre önállóbb használata. Viselkedési szabályok, szokások a közintézményekben. Kórház, orvosi rendelő, rendőrség, bank, Alapvető szabályok és szokások összegyűjtése, feladatlapok segítségével. Legfontosabb teendők megbeszélése a különböző intézmények igénybevétele kapcsán. Ok-okozati összefüggések felismerése az élet különböző területein. posta, önkormányzati hivatal Néhány formanyomtatvány kitöltése. Személyi adatok pályaudvar stb. gyakorlása. A közhasznú intézmények igénybevétele, segítségkérés. Szituációs gyakorlat néhány példa alapján: segítségkérés különböző intézményekben. Önálló ötletek verbalizálásával szókincsbővítés.

17 17 Munkahelyi ügyintézés 23 óra Az előző tanévben szerzett ismeretek elmélyítése. Munkahelyi ügyintézés, munkafegyelmi kérdések. A tanultak felidézése, a munkahelyhez kapcsolódó fogalmak rendszerezése. Szituációs gyakorlatok segítségével a munkafegyelem fontosságának felismerése. Adekvát viselkedési módok interiorizálása. Szókincsbővítés, verbális kifejezőkészség Jogok és köteles- ségek 20 óra Az előző évben megszerzett ismeretek bővítése. Alapvető jogok és kötelezettségek a törvények alapján. Az alapvető jogokkal és kötelességekkel kapcsolatos kérdések megbeszélése. Önismeret, reális énkép kialakítása. Legfontosabb szabályok az általános viselkedésben, közlekedésben, ügyintézésben stb. Udvariassági formulák gyakorlása. Közlekedés gyalogosan és tömegközlekedési eszközökkel. Közlekedési szabályok önálló alkalmazása.

18 18 Az adó és a közpénzek 7 óra Az előző évben megszerzett ismeretek bővítése. Az egészségügyi és szociális intézmények szolgáltatásai, igénybevételük. Különböző nyomtatványok kitöltése: Adószám, TAJ-szám, Személyi adatok igazolására szolgáló okmányok használata. Ismeretlen szavak magyarázatával szókincsbővítés. Identitás

19 19 Számolás-mérés Készségfejlesztő Speciális Szakiskola o. Cél: Műveletek végzése segítse a fogalmi gondolkodás fejlődését, fejlessze azoknak a képességeknek a kialakulását, melyek közvetlen segítséget adnak a mindennapi élethelyzetekben. Fejlesztési feladatok: Az időbeli tájékozódás témakörben szerzett ismeretek épüljenek a mindennapi életükbe. Tudják alkalmazni a pénzhasználatban tanultakat. Végezzenek műveleteket 100-as számkörben. Mérések gyakorlati alkalmazása. Követelmények: A tanulóknak legyenek alapvető tapasztalataik a mennyiségekről, és azok egymáshoz való viszonyáról. Legyenek elemi tapasztalatai a tárgyak kiterjedéséről, térbeli elhelyezkedéséről. Legyenek képesek alapfokon ismerni a pénz értékét, és azt fizetőeszközként segítséggel felhasználni. Alapfokon tájékozódjanak az idő fogalomkörében és az órahasználatban.

20 20 Számolás-mérés 11. osztály Témakör Tartalom Tanulói tevékenység Fejlesztendő készségek, képességek Számolási gyakorlatok Mennyiségek felismerése, összehasonlítása, viszonyítások. Mennyiségekkel való műveletek. Feladatlapok megoldása. Gondolkodási funkciók Mennyiségfogalmak rögzítése. 12 óra Pénznemek felismerése, váltási gyakorlatok. Vásárlási gyakorlatok pénz felhasználásával. Műveletek végzése pénz segítségével. A pénz, mint fizetőeszköz. Mérés 10 óra Mértékegységek, mérések gyakorlása. Hossz-, tömeg- és űrmértékek. Mérések végzése. Matematikai szókincs Időbeli tájékozódás 10 óra Évszak, hónap, hét, nap. Az óra. Felsorolás, sorba rendezés. Az óra leolvasása, beállítása. Időbeli viszonyok és összefüggések felismerése.

21 21 Térbeli tájékozódás 5 óra Távolságok megbecsülése. Térbeli elhelyezkedés. Feladatlapok megoldása, gyakorlati alkalmazása. Megfigyelő és összehasonlító képesség

22 22 Számolás-mérés 12. osztály Témakör Tartalom Tanulói tevékenység Fejlesztendő készségek, képesség Számolási gyakorlatok 12 óra Mennyiségek felismerése, összehasonlítása, viszonyítások. Pénzkezelési gyakorlatok. Értékek viszonyítása. A pénz értéktartalma. Feladatlapok megoldása. Boltos játék. Olcsó drága termékek szétválogatása. Beszélgetés a pénz értékéről. Gondolkodási funkciók Feladatmegoldó képesség Önállóság Problémamegoldó képesség Mérés 10óra Mérések gyakorlása, összehasonlítások, egyszerű becslések. Mérések végzése. Matematikai szókincs Erő és súly érzékelésének

23 23 Időbeli tájékozódás 10 óra Tájékozódás a naptárban. Az óra. Időbeli viszonyok összehasonlítása. Naptárban időpontok megkeresése. Játékórán megadott idő beállítása. Verbális memória Összehasonlító képesség Időbeli viszonyok felismerése Térbeli tájékozódás. Feladatlapok megoldása, Téri orientáció Térbeli tájékozódás 5 óra Térbeli elhelyezkedés és viszonyfogalmak változásai a térbeli elhelyezkedés változásaival. gyakorlati alkalmazása. Logikus gondolkodás, figyelem, megfigyelőképesség Térbeli tájékozódás

24 24 Testnevelés és sport ( évfolyam) Cél: A tananyag járuljon hozzá az elemi munkatevékenységhez szükséges fizikai és szociális képesség kialakításához. Segítse a megtanult, begyakorolt testhelyzetek, gimnasztikai formájú gyakorlatok, elemi mozgássorok reprodukálására való alkalmasságot. Biztosítsa az egyéni érdeklődés és adottság szerinti sportolás, rendszeres testmozgás motívumainak rögzítését, ezzel segítse a tanulók társadalmi habilitációját. Fejlesztési feladatok: A tanult és begyakorolt alapmozgások és egyszerű mozgássorok reprodukálásával a mozdulatmemória, a mozgásos emlékezet Tornaszerek adekvát, egyre önállóbb használatának megtanítása. Növekvő elem- és ütemszámú ciklikus mozgássorok elsajátítása. Térbeli irányok és viszonyfogalmak használata, lateralitás kialakítása (tájékozódás a tornateremben lévő társakhoz és tárgyakhoz viszonyítva). Gimnasztikai alapformájú gyakorlatok rögzítése. Alapmozgások (futás, ugrás, dobás) gyakoroltatása képességfejlesztő gyakorlatokkal, játékos feladatmegoldásokkal. Sportjátékok alapvető játékelemeinek, játékszabályainak alkalmazása versenyszerűen. Testi fejlődés zavarainak korrekciója a helyi lehetőségekhez igazodó terápiás eljárások alkalmazásával.

25 25 Követelmények: Tudja saját testéhez viszonyítva a tornaszerek, tárgyak helyzetét megmutatni, lehetőség szerint szóban is megfogalmazni. Legyen képes mozgásának ritmusát, dinamikáját és kifejező erejét szabályozni. Tudjon gimnasztikai alapformákat összekapcsolni és irányítás mellett a mozdulatsort folyamatosan végezni. Irányítás mellett tudja testtartását és légzésének ritmusát összehangolni. Tudja alkalmazni a labdabiztonságot a sportjátékok során. A versenyek és csapatjátékok közben törekedjen a játékszabályok betartására, sportszerű magatartásra. Legyen képes a begyakorolt mozgáselemeket, egyszerű mozgássorokat változó körülmények között is alkalmazni.

26 26 Testnevelés és sport - Készségfejlesztő szakiskola 11. évfolyam Témakör Rendgyakorlatok, Téri tájékozódás, Gimnasztikai alapformák 22 óra Tartalom / Tanulói tevékenység Irányítással menetelés helyben járással, takarás, igazodás, ütemtartással. Sorbontás, szakadozás, fejlődés helyben. Testfordulatok talpon és sarkon. Sorakozás magasság szerint segédeszközök nélkül. Egyszerű gyakorlatok: nyak, kar, törzs, láb. Összetett gyakorlatok, előkészítő, nyújtó és ernyesztő hatású gyakorlatok, kéziszer nélkül és kéziszerrel. Fejlesztendő készségek, képességek Foglalkozások rendjének és a fegyelem szükségszerűségének felismerése saját élményen és tapasztalaton keresztül. A szervezett forma elfogadása, a rendgyakorlatok pontos kivitelezése és a testtartás összehangolása. Képességfejlesztő gyakorlatok, játékos feladatok 20 óra Egyensúlyozó járás segítséggel, nehezített körülmények között. Sorozatgurulás előre, hátra. Kúszás, mászás, függeszkedés természetes akadályok között, mászás kötélen. Távolugrás helyből. Gyorsfutás fejlesztése különböző testhelyzetekből. Az erő, az állóképesség, a gyorsaság, az ügyesség növelése. Jellemtulajdonságok akarat, bátorság

27 27 Labdás gyakorlatok 10 óra Kislabda-hajítás irányítással, nekifutással. Labdavezetés váltott kézzel lassú futás közben akadályok megkerülésével. Átadások mozgás közben. Súlylökés tömött labdával. Az alapvető fizikai képességek komplex módon, valamint külön-külön történő fejlesztése, mozgásműveltség Sportjátékok elemei 20 óra Kosárlabda átadások különböző típusainak alkalmazása, kosárra dobás álló helyzetből. Labdarúgás, labdaadogatás társnak, álló helyzetből. Pontrúgások. Szivacslabda ütögetés, labda elkapása, visszadobása háló felett. A személyiség formálása csoport-, illetve csapatjátékokon keresztül. Az adott sportág technikai, taktikai elemeinek bevésése.

28 28 Testnevelés és sport - Készségfejlesztő szakiskola 12. évfolyam Témakör Rendgyakorlatok, Téri tájékozódás, Gimnasztikai alapformák 22 óra Tartalom / Tanulói tevékenység Sorbontás, szakadozás, fejlődés helyben. Térérzékelés. Testfordulatok talpon és sarkon. Sorakozás magasság szerint segédeszközök nélkül. Jelentés, vezényszavak használata. Több mozgáselem összekapcsolása mozdulattá. Lábgyakorlatok prioritása. Összetett gyakorlatok, előkészítő, nyújtó és ernyesztő hatású gyakorlatok, kéziszer nélkül és kéziszerrel. Fejlesztendő készségek, képességek A mozgásszervek általános képzése, előkészítése, életfontosságú készségek fejlesztése, mozgáskoordináció javítása. Kondicionálás, erőnlét megszerzése, fenntartása, állandó fokozása. Képességfejlesztő gyakorlatok, játékos feladatok 20 óra Egyensúlyozó járás segítséggel, nehezített körülmények között. Sorozatgurulás előre, hátra. Kúszás, mászás, függeszkedés természetes akadályok között, mászás kötélen. Magasugrás előkészítése ugrómérce alkalmazásával. Közepes iramú futás terepviszonyok között. Az erő, az állóképesség, a gyorsaság, az ügyesség növelése. A test valamennyi izomcsoportjának, valamint az egész szervezetnek általános

29 29 Labdás gyakorlatok 10 óra Kislabda hajítás önállóan, nekifutással. Labdavezetés váltott kézzel lassú futás közben akadályok megkerülésével. Átadások mozgás közben. Súlylökés súlygolyóval. Az alapvető fizikai képességek komplex módon, valamint különkülön történő fejlesztése, mozgásműveltség Sportjátékok elemei 20 óra Kosárlabda átadások különböző típusainak alkalmazása, különböző szituációkban. Kosárra dobás labdavezetésből. Védekezés alkalmazása. Labdarúgás, labdaadogatás, labda megállítása különböző játékszituációban. A személyiség formálása csoport-, illetve csapatjátékokon keresztül. Az adott sportág technikai, taktikai elemeinek bevésése.

30 30 Munka- és környezetvédelmi ismeretek évfolyam Cél: A tanulók figyelmének, érdeklődésének felkeltése saját és közvetlen környezetük esztétikus kialakítására. Legyenek képesek a kijelölt munka elvégzéséhez az időjárásnak megfelelő öltözéket felismerni. Szívesen tartózkodjanak a jó levegőn, szeressék a természetet, segítséggel tegyék vonzóvá környezetüket. Értelmi képességeik függvényében ismerjék fel a környezetvédelem fontosságát és tudják, mit tehetnek a környezet védelmében, a mindennapok során. Ismerjék fel a veszélyhelyzeteket és tudják jelenteni azokat. Fejlesztési feladatok: Az elméleti ismeretek elsajátíttatása elsősorban tevékenységbe ágyazott ismeretszerzéssel. Az alapfokú iskolában megszerzett ismeretek bővítése a tantárgyhoz kapcsolódó ismeretek körében. A veszélyhelyzetek megelőzésével és kezelésével kapcsolatos teendők elsajátíttatása. A munkaruha és a különböző védőfelszerelések használatának begyakoroltatása. Követelmények: A tanulók tanulják meg, hogy a biztonságos munkavégzés egyik alapfeltétele a figyelmes, fegyelmezett magatartás. Tudják rendeltetésszerűen használni a szükséges eszközöket, kéziszerszámokat. Ismerjék meg a veszélyt jelző piktogramokat. Ismerjék meg a szakmájuk során előforduló veszélyforrásokat. Sajátítsák el a munka során használt anyagok, eszközök biztonságos kezelésének szabályait.

31 31 Munka- és környezetvédelmi ismeretek 11. évfolyam Fejlesztendő Témakör Tartalom Tanulói tevékenység készségek, képességek Baleset- Az osztály- és Az osztály- és munkaterem Feladattudat, megelőzés az iskolában munkaterem használatának rendje. rendjének kialakítása után az eszközök helyének Kitartás, 7 óra pontos betartása. Pontos munkavégzés, A munkavédelmi szabályok betartása, a munkába állás Feladatlapok segítségével a legfontosabb munkavédelmi szabályok megismerése. Megfelelő munkatempó, Rendszeretet, feltételei. Fegyelem A munkaruha és a védőfelszerelések funkciójának megismerése. A munkaruha és a kötelező védőfelszerelések használata, a balesetek megelőzése. A baleseti veszélyforrások felismerése, kiküszöbölése.

32 32 Baleset- Kulturált, fegyelmezett Pontos megelőzés a viselkedés a kertben munkavégzés, gyakorlaton 7 óra (fólia, üvegház). Az időjárás viszontagságainak veszélyei (napszúrás, felégés, allergia). A fizikai állóképesség figyelembe vétele. Balesetmegelőzés szabályainak megismerése, alkalmazása. Beszélgetés a veszélyforrásokról. Rendszeretet, Fegyelem, Döntésképesség, Alkalmazkodó képesség A leggyakoribb foglalkozási mérgezések megelőzése (személyi higiéné). Tűzvédelem. Tűzvédelmi kategóriák, technikák megismerése. Tűzvédelmi napló vezetése. Ismeretlen fogalmak magyarázatával szókincsbővítés Teendők Az elsősegélynyújtás Elsősegély-nyújtási Helyzetfelismerő baleset egyszerűbb módjai. technikák alkalmazása. képesség bekövetkezésekor 7 óra Baleset bejelentése. Teendők áramütés esetén. Részfeladatok összekapcsolása, Teendők baleset fejlesztése Döntésképesség kialakítása. A legfontosabb teendők tűz esetén. bekövetkezésekor (szituációs játék)

33 33 Környe- Az ember és A környezet és az Környezet-tudatos zetünk környezetének élőlények közötti tevékenység védelme kapcsolata, kölcsönhatások, felismertetése. 15 óra kölcsönhatásai. összefüggések felismerése. A környezetvédelem közegészségügyi vonatkozásai. Rendszeretet kialakítása. A természetvédelem fontossága. A vegyszer nélküli növényvédelem Album készítése folyóiratokból kivágott képek segítségével, az egészséges környezet szépségéről. Környezetóvás képességének lehetőségei a természet egyensúlyának fenntartásában. Finommotorika, esztétikai érzék Képzelőerő

34 34 Munka- és környezetvédelmi ismeretek 12. évfolyam Fejlesztendő Témakör Tartalom Tanulói tevékenység készségek, képességek Baleset- Az osztály- és Az osztály- és munkaterem Feladattudat, megelőzés az iskolában munkaterem használatának rendje. rendjének kialakítása után az eszközök helyének Kitartás, 7 óra pontos betartása. Feladatlapok segítségével a Pontos munkavégzés, A munkavédelmi munkavédelmi szabályok megismerése. Megfelelő munkatempó, szabályok betartása, a munkába állás feltételei. A védőfelszerelések funkciójának megismerése. A baleseti veszélyforrások Rendszeretet, Fegyelem felismerése, kiküszöbölése. A munkaruha és a kötelező védőfelszerelések használata, a balesetek megelőzése

35 35 Baleset- A munkavégzéshez a Fegyelmezett Pontos megelőzés a legmegfelelőbb munkavégzés, az utasítások munkavégzés, gyakorlaton 7 óra szerszámok kiválogatása, rendeltetésnek megfelelő használata. Az időjárás viszontagságainak veszélyei (napszúrás, felégés, allergia). pontos betartása, a megfelelő eszközök kiválasztása. Balesetmegelőzés szabályainak megismerése, alkalmazása. Beszélgetés a veszélyforrásokról. Rendszeretet, Fegyelem, Döntésképesség, Alkalmazkodó képesség A fizikai állóképesség figyelembe vétele. Munkavédelmi szabályok megismerése. A leggyakoribb foglalkozási mérgezések megelőzése (személyi higiéné). Tűzvédelem. Tűzvédelmi kategóriák, technikák megismerése. Tűzvédelmi napló vezetése. Ismeretlen fogalmak magyarázatával szókincsbővítés Teendők Az elsősegélynyújtás Elsősegély-nyújtási Helyzetfelismerő baleset egyszerűbb módjai. technikák alkalmazása. képesség bekövetkezésekor 7 óra Baleset bejelentése. Teendők áramütés esetén. Részfeladatok összekapcsolása, Teendők baleset fejlesztése Döntésképesség kialakítása. A legfontosabb teendők tűz esetén. bekövetkezésekor (szituációs játék)

36 36 Környe- Az ember és A környezet és az Környezet-tudatos zetünk környezetének élőlények közötti tevékenység védelme kapcsolata, kölcsönhatások, felismertetése. 15 óra kölcsönhatásai. összefüggések felismerése. A környezetvédelem közegészségügyi vonatkozásai. A természetvédelem fontossága. Album készítése folyóiratokból kivágott képek segítségével, az Rendszeretet kialakítása. A vegyszer nélküli egészséges környezet növényvédelem szépségéről. lehetőségei a természet egyensúlyának fenntartásában. A hulladékok és a környezetre káros csomagoló és egyéb Környezetóvás képességének mérgező anyagok kezelésének szabályai. A szelektív Hulladékok gyűjtése, szelektálása, elszállítása. Finommotorika, esztétikai érzék hulladékgyűjtés fogalma, gyakorlata. Képzelőerő

37 37 Papírtermék készítő Szakmai ismeretek évfolyam Cél: - A tanulók alkalmassá váljanak az elsajátított munkafázisok végzésére, értelmi képességük figyelembevételével lehetőleg önállóan vagy irányítással. - A tanulók figyelmének, érdeklődésének felkeltése saját és közvetlen környezetük esztétikus kialakítására. - Ismerjék meg a tanulók a munkájukhoz szükséges eszközök hatékony, balesetmentes használatát, a munkafolyamatok pontos sorrendjét. Fejlesztési feladatok: - Egyre önállóbbá váló munkavégzés kialakítása a papírtermékek készítésében. - Az egyéni képességek figyelembevételével a szakma minél teljesebb elsajátíttatása. - A munkavégzéshez szükséges alapvető szakmai ismeretek elsajátíttatása, szakképzés. Követelmények: - Legyenek elemi ismeretei a papírgyártásról, a munka során felhasznált papír fajtájáról, esetleg fajtájának elnevezéséről. - Rendelkezzen elméleti ismeretekkel a felhasznált ragasztókról és segédanyagokról. - Legyenek elemi ismeretei a papíráruk megmunkálásának eszközeiről és munkafolyamatairól. - Legyen képes a munkafolyamatok egymásutániságát megjegyezni.

38 38 Papírtermék-készítő szakmai ismeret 11. osztály Témakör Tartalom Tanulói tevékenység Fejlesztendő készségek, képességek Anyag és eszközismeret 47 óra Papír eredete, papírgyártás. Papírfajták megismerése: karton, tapéta, selyempapír, fotókarton, merített papír stb. Szövegek olvasása, lényegkiemelés. Különböző papírfajták, tulajdonságaik megismerése. Olvasási, szóbeli szövegalkotási, szövegértési képesség Ragasztók megismerése. Ragasztás szerepe a papírral végzett munkában, vízben oldott ragasztók. A ragasztás algoritmizálása, munkamenete. A ragasztás felhordásához használt eszközök és módok. Papír megmunkálásához használt eszközök megismerése: olló, tapétavágó. Ragasztók és tulajdonságaik megismerése. Csoportosítás, képek válogatása. A munkamenet rögzítése, eszközök ismerete és használatuk. Eszközök csoportosítása, helyes használatuk, képek válogatása. Csoportosítás, összehasonlítás megkülönbözetés, kognitív funkciók Eszközhasználat gyakorlása.

39 39 Papír megmunkálása 24 óra A papírból készült termékek áttekintése, Késztermék, szétszedése, a munkafolyamatok megismerése. Verbális emlékezet, szerialitás, megmunkálásukkal való megismerkedés. Felhasznált eszközök és alapanyagok felsorolása. kognitív funkciók kialakítása. Papírtermékek 37 óra Mappa készítése Boríték, italtartó, készítése. Csomagolás folyamata. Felhasznált anyagok, eszközök felsorolása. Munkafolyamatok rögzítése. Kognitív funkciók fejlesztése, rendszerező képesség, csoportosítás, összehasonlítás kialakítása.

40 40 Papírtermék-készítő szakmai ismeretek 12. osztály Témakör Tartalom Tanulói tevékenység Fejlesztendő készségek, képességek Anyag és eszközismeret 17 óra Papír eredete, a papírgyártás folyamata. Papírfajták áttekintése, tulajdonságai, legfontosabb jellemzőik: írólap, karton, csomagoló papír stb. A gyártás főbb mozzanatai, papír eredete. A különféle papírfajták és tulajdonságaikkal való megismerkedés, tanultak felelevenítése. Olvasási készség, szóbeli és írásbeli szövegalkotás kialakítása. Kognitív funkciók, rendszerező képesség, csoportosítás Ragasztóanyagok áttekintése. Ragasztók csoportosítása. Ragasztóanyagok keverése, felhasználási területük. A papír megmunkálása során használt kézi és gépi eszközök használatának felelevenítése. A ragasztó szerepe a papírral végzett munkában. Vízben oldott ragasztók áttekintése. Az eszközök helyes használatának ismétlése, gyakorlása. Helyes, pontos eszközhasználat

41 41 Papírtermékek készítése 91 óra Papírtermékek készítése: mappa, boríték, italtartó, Eszközök helyes használata. A munkafolyamatok gyakorlása, Olvasási készség, szóbeliés írásbeli irattartó, szalvétakép, fényképtartó, díszdoboz vizsgára való felkészítés. és ezek tételszerű rögzítése. szövegalkotási képesség, helyesírás

42 42 Papírtermék - készítő Munkatevékenység (szakmai gyakorlat) évfolyam Cél: - A szakmai képzés célja, hogy a tanulók alkalmassá váljanak az elsajátított munkafázisok végzésére, értelmi képességüktől függően lehetőleg önállóan, illetve irányítással vagy segítséggel. - Munkavégzéshez szükséges alapvető szakmai ismertek elsajátíttatása, szakképzés. - A tanulók sajátítsák el a munkájukhoz szükséges eszközök hatékony és balesetmentes használatát. Fejlesztési feladatok: - Egyre önállóbbá váló munkavégzés kialakítása a papírtermékek készítésében. - Feladattudat, feladattartás, munkafegyelem - Az egyéni képességek figyelembevételével a szakma minél teljesebb elsajátíttatása. Követelmények: - Legyen képes a tanuló a munkafegyelem és a munkavégzés alapvető szabályainak betartására. - Legyen képes az alapvető munkavédelmi és balesetmegelőző szabályok betartására a gyakorlati munkavégzés során. - Ismerje meg a különféle papírokat és legyen képes a megtanult munkafolyamat során szükséges papíragyag kiválasztására. - Legyen képes a segédeszközök és sablonok segítségével a papírt méretre vágni, a hajlítást, karcot bejelölni, a szükséges hajlításokat elvégezni. - Legyen képes a mértre vágott és hajlított papírárut jelzés, vagy sablon segítségével, ragasztóval összeállítani, megfelelően rögzíteni.

43 43 Papírtermék-készítő gyakorlat 11. osztály Témakör Tartalom Tanulói tevékenység Fejlesztendő készségek képességek Anyag és eszközismeret 80 óra A papírgyártás folyamata. Gyártás főbb mozzanatai, darabolás, áztatás, szűrés, szárítás. Kognitív funkciók Papírfajták áttekintése, tulajdonságaik megismerése: karton, fotókarton, csomagolópapír, merített papír, zsírpapír stb. Papírból készült termékek áttekintése, megmunkálásukkal való megismerkedésmappa, italtartó, szalvétakép, irattartó stb. Ragasztóanyagok megismerése, biztonságos használatuk. Préselt papír, merített papír készítése. Papír tulajdonságainak megtapasztalása, különbözőségük, hasonlóságuk észrevétele. Papírképek, dekorációk készítése. Különböző ragasztók és azok tulajdonságainak, veszélyeinek megismerése. Szóbeli és írásbeli készség kialakítása. Osztályozás, csoportosítás, megkülönböztetés Verbális emlékezet, megfigyelőképesség

44 44 Papír megmunkálásához használt kézi eszközök: olló, tapétavágó, ecset, vonalzó, lyukasztó használatának megismerése. Vonalzóval vonal húzása, olló használatának gyakorlása egyenes vonal mentén. Tapétavágó helyes fogásának megismerése. Önálló tanulói aktivitásra nevelés. Kézügyesség pontos koordinált mozgásra nevelés. Szerialitás Szerszámok helyes használata. Papír megmunkálása Tépés, nyírás, hajtogatás, vágás 200 óra Tépés gyakorlása, először nagyobb majd kisebb darabok térése. Forma mentén tépés. Tépés gyakorlása, nagyobb majd kisebb darabok tépése különböző papírfajtákból. Dísztárgyak készítése, bevonás a tépett darabokból. Finommotorika koordinált mozgáskészség kialakítása. Kognitív funkciók Hajtogatás folyamata, egyszerűbb majd bonyolultabb formák hajtogatása különböző fajtájú papírból. Egyszerűbb formák: csákó, kishajó készítése különböző fajtájú papírból. Bonyolultabb formák hajtogatása különböző fajtájú papírból: papagáj, virág, csillag, hóember. Kézügyesség, koncentráció, figyelem emlékezet, téri tájékozódás

45 45 Pontos illesztés gyakorlása. Ragasztás folyamata. Illesztés gyakorlása. Ragasztás lapolással, élben vagy sarkolva. Kézügyesség, koncentráció, kognitív funkciók, helyes szerszámfogás Ollóval különböző fajtájú papíron nyírás gyakorlása. Helyes ollófogás kialakítása. Nyírás, vágás folyamata. Szabadon, egyenes vonal, forma mentén. Tapétavágó helyes használatának kialakítása fokozatok betartásával. Téri tájékozódás, manuális készség kialakítása. Papírtermékek készítése 440 óra Aktualitások figyelembe vételével dekorációk, képek készítése. Boríték, mappa, italtartó készítése. Csomagolás, dobozolás. Szalvétakép, ceruzatartó, tavaszi, őszi, téli, dekorációk, ajtó, ablakdíszek, díszdoboz készítése. Papírgalacsin kép készítése. Finommotorika, kognitív funkciók Koordinált mozgáskészség kialakítása.

46 46 Papírtermék-készítő szakmai gyakorlat 12. osztály Témakör Tartalom Tanulói tevékenységek Fejlesztendő készségek, képességek Anyag és eszközismeret 10 óra Papírgyártás folyamata. Papírból készült termékek áttekintése, megmunkálásuk megtekintése. Gyártás főbb mozzanatai.(darálás, áztatás, szűrés, szárítás, préselés). Alapanyagok. Merített papír, préselt papír készítése. Munkafolyamatok megtekintése, sorrend megállapítása. Emlékezet, figyelem, szóbeli szövegalkotás Csoportosítás, összehasonlítás megkülönböztetés, szerialitás kialakítása. Hasonlóság, megkülönböztetés Papírfajták áttekintése, tulajdonságaik megismerése. Csoportosítás tulajdonság alapján. Papírdíszek, dekorációk készítése. Elemző képesség kialakítása.

47 47 Papír megmunkálásáho z szükséges eszközök áttekintése, helyes használatuk gyakorlása. Ismerkedés a gépi eszközökkel. Vonalzóval vonal húzása, olló használatának gyakorlása. Tapétavágó balesetmentes használata, lyukasztóval való dolgozás elsajátítása. Helyes eszközhasználat kialakítás. Koncentráció, kézügyesség, éri tájékozódás Papír megmunkálás a 90 óra Tépés, hajtogatás, nyírás, vágás gyakorlása. Ragasztás folyamata. A ragasztás algoritmizálása, munkamenete. Ragasztás lapolással, élben vagy sarkolva. A ragasztó anyag felhordásának eszközei. Tépés gyakorlása nagyobb darabokon majd kisebbeken, végül forma mentén. Képek készítése. Hajtogatás gyakorlása, a fokozatok betartásával. Nyírás, vágás gyakorlása eszközök helyes fogása. Ragasztási munkafolyamatok megismerése, gyakorlása. Helyes eszközhasználat kialakítása. Manuális készség, emlékezet, figyelem, szerialitás Feladattudat, munkafegyelem kialakítása.

48 48 Papírtermékek készítése Mappa 80 óra Szalvétakép 100 óra Különböző papírtermékek készítése: irattartó, mappa, boríték, italtartó, szalvétakép, díszdoboz, fényképtartó. Sablon körülrajzolása, nyírás a vonal mentén, hajtogatás, fülek lenyírása, ragasztás, bevonás, illesztés. Kézügyesség, téri tájékozódás, koncentráció, figyelem, munkafegyelem, feladattudat, feladattartás Fényképtartó 100 óra Irattartó 100 óra Italtartó 80 óra Boríték 40 óra Díszdoboz 80 óra

49 49 A beszámolás rendje a szakmai ismeretek megszerzéséről: A szakképzés befejezésével a tanulók gyakorlati munkavégzés közben adnak számot felkészültségükről. A tananyagban szereplő éppen aktuális munka kiscsoportos végzésével. A minősítést a szakmai követelmények megvalósulásáról az oktató team végzi, beszámítva a képzési folyamat során elért eredményeket is. Írásbeli és szóbeli vizsgára a képzés befejezésével nem kerül sor, mert az értelmükben akadályozott tanulók korlátai ezt nem teszik lehetővé. A képzésről kiadott bizonyítvány: A Készségfejlesztő Speciális Szakiskola befejezésekor a Bizonyítvány mellé Tanúsítványt adunk a tanulók fejlődéséről, valamint részletes javaslatot arról, hogy milyen munkatevékenységben milyen önállósági fokon foglalkoztatható életvitele során. A Tanúsítványban bejegyzésre kerülnek: a tanuló azonosító adatai, a képző intézmény azonosító adatai (közöttük OM számnak), illetve annak a ténynek, hogy a tanuló ismereteit a készségfejlesztő speciális szakiskolában szerezte, a képzési szakterület, a képzési idő és a képzés engedélyezésének száma. A Tanúsítvány minősítése: kiválóan megfelelt, jól megfelelt, megfelelt, a képzésben részt vett* lehet. * A képzésben részt vett minősítés a követelmények teljesítésének képtelensége esetén kerül bejegyzésre a képzésben aktívan részt vevő, de a követelményeket teljesíteni nem képes értelmileg akadályozott fiatal tanúsítványába.

50 50

Szakképzési tematika

Szakképzési tematika Szakképzési tematika Értelmileg akadályozottak készségfejlesztő speciális szakiskolájának Szakképző évfolyamaira (11-12. évfolyam) Szakterület: Kézműipar Tevékenység: Kézi rongyszőnyeg és lábtörlő szövő

Részletesebben

Szakképzési tematika

Szakképzési tematika Szakképzési tematika Értelmileg akadályozottak készségfejlesztő speciális szakiskolájának Szakképző évfolyamaira (11-12. évfolyam) Tevékenység: Zöldségtermelő-palántanevelő A tematikát készítette: A Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM. Készségfejleszt Speciális Szakiskola szakképz évfolyamai 11-12.

SZAKMAI PROGRAM. Készségfejleszt Speciális Szakiskola szakképz évfolyamai 11-12. SZAKMAI PROGRAM Készségfejleszt Speciális Szakiskola szakképz évfolyamai 11-12. Szakterület: Egyéb szolgáltatások szakterület Tevékenység: Parkápoló Készült: 2007. 04. 23. Kiadását az oktatási miniszter

Részletesebben

Szakképzési tematika

Szakképzési tematika Szakképzési tematika Értelmileg akadályozottak készségfejlesztő speciális szakiskolájának Szakképző évfolyamaira (11-12. évfolyam) Tevékenység: Kézi cirokseprűkötő A tematikát készítette: A Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 44 óra. 1. Rendgyakorlatok, téri tájékozódás

TESTNEVELÉS. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 44 óra. 1. Rendgyakorlatok, téri tájékozódás TESTNEVELÉS A tantárgy célja a záró évfolyamokon elsősorban kialakítani a rendszeres mozgás, testedzés, és az egészséges életmód iránti igényt, továbbá a testnevelés tantárgy tanítása során kialakított

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI HELYI TANTERV RENDÉSZET ÁGAZATHOZ

SZAKKÉPZÉSI HELYI TANTERV RENDÉSZET ÁGAZATHOZ SZAKKÉPZÉSI HELYI TANTERV RENDÉSZET ÁGAZATHOZ 468 Tantárgyak, témakörök Fegyveres szervek és vagyonvédelem I. A magyarországi fegyveres szervek története Fegyveres szervek alapismeretek A fegyveres szervek

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM TANULÁSMÓDSZERTAN HELYI TANTERV

PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM TANULÁSMÓDSZERTAN HELYI TANTERV SZÉCHENYI ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Hajdúböszörmény PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM... MOLNÁR MAGDOLNA ILONA

Részletesebben

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 TÁMOP 3.4.3 08/2 Elsődleges cél volt a gyermek személyiségét több irányból fejleszteni a kiemelkedő képességeit tovább csiszolni, a testilelki komfortérzetét

Részletesebben

1. OSZTÁLY ÉNEK-ZENE. 1.félév

1. OSZTÁLY ÉNEK-ZENE. 1.félév ETIKA 1. félév 1. Mit tudok magamról: önismeret, önértékelés (Milyen vagyok?) 2. Érzelmek kifejezése. 3. Nehéz helyzetekben hozott döntések vizsgálata. 4. Kedvenc helyeim, játékaim. 5. Egészséges életmód:

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Önálló életkezdésre felkészítés Szakma 2.

Önálló életkezdésre felkészítés Szakma 2. Önálló életkezdésre felkészítés Szakma 2. Készségfejlesztő Speciális Szakiskolai Tanulók Szakmai Képzéséhez Készült: Rum Kastély EGYMI 2014. Tartalom 1. A KÉPZÉS SZABÁLYOZÁSÁNAK JOGI HÁTTERE... 4 2. KÉPZÉSI

Részletesebben

A TANULÓK ÉRTÉKELÉSE, OSZTÁLYOZÁSA (testnevelés)

A TANULÓK ÉRTÉKELÉSE, OSZTÁLYOZÁSA (testnevelés) A TANULÓK ÉRTÉKELÉSE, OSZTÁLYOZÁSA (testnevelés) Alapja I. Az elvégzett munka (tanulási folyamat, gyakorlás) II. A tanulási folyamat során bekövetkező változások - technikai - taktikai tudásszint; - általános

Részletesebben

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása.

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása. Testnevelés Elvárt eredmények 1. osztály végén: A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás között álló és ülő helyzetben.

Részletesebben

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 A tantárgy modulja: 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság A tantárgy címe: Munkahelyi egészség

Részletesebben

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Helyi tanterv 2013/2014 től felmenő rendszerben Testnevelés és sport 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Gyakorlati tudásanyag Az iskolai testnevelés és sport célja, hogy a tanulók életkori sajátosságaihoz,

Részletesebben

EFOP VEKOP A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés

EFOP VEKOP A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés SNI nem SNI A különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

HELYI TANTERV. Értelmileg akadályozottak készségfejlesztő speciális szakiskolája. 9-10. évfolyam

HELYI TANTERV. Értelmileg akadályozottak készségfejlesztő speciális szakiskolája. 9-10. évfolyam HELYI TANTERV Értelmileg akadályozottak készségfejlesztő speciális szakiskolája 9-10. évfolyam Készítette: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Pedagógiai Szakszolgálat

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

HELYI TANTERV TANULÁSMÓDSZERTAN A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLY RÉSZÉRE

HELYI TANTERV TANULÁSMÓDSZERTAN A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLY RÉSZÉRE HELYI TANTERV TANULÁSMÓDSZERTAN A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLY RÉSZÉRE Tanulásmódszertan helyi tanterv alapjai A NAT 110/2012. rendelete alapján, valamint az Oktatáskutató

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása /1. Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos

Részletesebben

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika 6. osztály - 1 - Étkezés, egészséges táplálkozás Az innováció közvetlen célja táplálkozás témakörének bemutatása különböző tantárgyak bevonásával, minél szélesebb körű megismerése volt. Fejleszteni kívánt

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÖRNYEZETISMERET Évfolyam: 1-4.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÖRNYEZETISMERET Évfolyam: 1-4. EMBER ÉS TERMÉSZET Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1-4. ok évfolyamonként Tantárgy 1. 2. 3. 4. Környezetismeret 1 1 1 2 Éves óraszám 36 36 36 72 Célok és feladatok Érdeklődés felkeltése, a gyermek természetes

Részletesebben

HELYI TANTERV A Készségfejlesztő Speciális Szakiskola középsúlyos értelmi fogyatékos tanulói számára

HELYI TANTERV A Készségfejlesztő Speciális Szakiskola középsúlyos értelmi fogyatékos tanulói számára Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 139022 OM azonosító: 038551 Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP Programmodul részletes bemutatása 3. SZ. MELLÉKLET Valamennyi programmodulra különkülön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP /

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP / BESZÁMOLÓ A PÁLYÁZAT CÉLJA A gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel, képességekkel rendelkező munkavállalók neveléséhez való hozzájárulás. A társadalmi, gazdasági és technológiai változásokra való

Részletesebben

Ellenörző és elökészítő, beállító műveletek és funkció próba elsajátítása

Ellenörző és elökészítő, beállító műveletek és funkció próba elsajátítása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok HELYI KERETTANTERV Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények Értékelési szempontok Tanext Budapest, 2017. / 2018. Tanév Moncz Anikó A11992-16

Részletesebben

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv TÉA- ÓA- Z 1-2 TATAO FOGAA, TÉNYÉG, ÓDZ FADAT A magyar ábécé kis- és nagybetűinek felismerése nyomtatott és kézírásos formában. A magyar ábécé kis-

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN TANTERV AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 5-6. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE

TANULÁSMÓDSZERTAN TANTERV AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 5-6. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE TANULÁSMÓDSZERTAN TANTERV AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 5-6. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Tanulásmódszertan helyi tanterv alapjai A NAT 110/2012. rendelete alapján, valamint az Oktatáskutató

Részletesebben

Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Szakmai program

Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Szakmai program Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szakiskola és Kollégium Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Szakmai program a 11.-12. szakképző évfolyamok számára 2013. /A 2010.-ben elfogadott

Részletesebben

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki óra az emberi élet olyan területeivel foglalkozik, mint a helyes, erkölcsös magatartás, udvarias viselkedés, konfliktusmegoldás, környezettudatos

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Óbudai Almáskert Óvoda Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától Az Óbudai Almáskert Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM UDVAROS KÖZPONTI SZAKMAI MODUL KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLAI TANULÓK SZAKMAI KÉPZÉSÉHEZ AJÁNLÁS 2008 Készült a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

Részletesebben

TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM

TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM TÁNC ÉS DRÁMA 613 CÉLOK ÉS FELADATOK A Tánc és dráma tantárgy tanterve nem elméleti ismeretek tanítását helyezi a középpontba, hanem a drámajáték eszköztárának

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

Modul címe: Szent Iván éj

Modul címe: Szent Iván éj TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0207 pályázat Moduláris program megszervezése EZ AZ ÉJSZAKA MÁS MINT A TÖBBI.. Modul címe: Szent Iván éj Készítette: Kiss Tamás MODUL LEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott időkeret:

Részletesebben

Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból. Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény

Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból. Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény Debrecen, 2015. 10. 15. A jó gyakorlat célja Kompetenciaalapú

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben Mentálisan akadálymentes közlekedés A gyógypedagógiai vizsgálatok, megfigyelések célja Az ügyfél megismerése (meglévő képességek, készségek;

Részletesebben

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek Közlekedési ismeretek szakkör éves munkaterve a 2013/14-es tanévre A szakkör helyszíne: Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola 4274, Hosszúpályi, Szabadság tér 30. A szakkör elnevezése: Közlekedési

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

Ügyfélkapcsolat szerviztevékenység gyakorlása

Ügyfélkapcsolat szerviztevékenység gyakorlása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009 Szakmai szolgáltató és kutatást

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei 1. A gyógypedagógia fogalma, értelmezése (tárgya, célja, feladatai, integráció, szegregáció) 2. A fogyatékosság fogalma, kritériumai és területei (normalitás, okok,

Részletesebben

A nevelés-oktatás tervezése I.

A nevelés-oktatás tervezése I. A nevelés-oktatás tervezése I. Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária (2004): Pedagógiai tervezés. Pécs, Comenius Bt. Kotschy Beáta (2003): Az iskolai

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Erasmus Óraterv Varga Zsuzsanna. Óraterv 42. óra

Erasmus Óraterv Varga Zsuzsanna. Óraterv 42. óra A pedagógus neve: Varga Zsuzsanna Tantárgy: Gazdálkodási ismeretek Osztály: 11.C. Erdészeti szakmunkás tanuló, végzős szakiskolai osztály) A tanulási-tanítási egység témája: Jogi alapok Óraterv 42. óra

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA I. A KÉPZÉS PEDAGÓDIAI CÉLJA: Az általános műveltséget erősítő előképzettség, valamint a szakmacsoportos alapozó ismeretek megszerzése után a szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató

Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY Jogszabályok a képzésben 1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Magatartás Szorgalom Olvasás írás 1.oszt. Matematika 1.oszt. Környezetismeret 1.osztály 2. oszt. első félév

Magatartás Szorgalom Olvasás írás 1.oszt. Matematika 1.oszt. Környezetismeret 1.osztály 2. oszt. első félév Magatartás Kiegyensúlyozottan változó hangulattal nyugtalanul fegyelmezetlenül viselkedsz az iskolában. Az iskolai szabályokat betartod nem mindig tartod be gyakran megszeged. Olvasás írás 1.oszt. Szóbeli

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása RAJZ TANTÁRGY 1. óra : Az európai népviseletek bemutatása A MODUL CÉLJA Az óra célja : Az egyes népviseletek jellegzetességeinek kiemelése, vizsgálatuk különböző szempontokból. Ruhadarabok funkciója az

Részletesebben

kompetencia-alap vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3

kompetencia-alap vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3 A munkaerő-piaci esélyek javítása a kompetencia-alap alapú oktatás bevezetésével vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3 3.1.3-05/1. 05/1.-2005-10-0421/1.00421/1.0 A Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 50-06/1 Vegyipari munkavédelem, környezetvédelem, tűzvédelem és biztonságtechnika Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

TÁMOP3.1.4C Móra EGYMI

TÁMOP3.1.4C Móra EGYMI TÁMOP3.1.4C Móra EGYMI Az intézményben tanulásban és értelmileg akadályozott általános iskolai tanulók gyógypedagógiai nevelése-oktatása folyik. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya 47%, hátrányos

Részletesebben

Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA. Tanóra / modul címe: ALKALMAZZUK A SZIMMETRIÁT! SÍK- ÉS TÉRBELI TENGELYESEN TÜKRÖS ALAKZATOK ELİÁLLÍTÁSA

Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA. Tanóra / modul címe: ALKALMAZZUK A SZIMMETRIÁT! SÍK- ÉS TÉRBELI TENGELYESEN TÜKRÖS ALAKZATOK ELİÁLLÍTÁSA Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA Tanóra / modul címe: ALKALMAZZUK A SZIMMETRIÁT! SÍK- ÉS TÉRBELI TENGELYESEN TÜKRÖS ALAKZATOK ELİÁLLÍTÁSA 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és

Részletesebben

Technika követelmény első félév 5. o.

Technika követelmény első félév 5. o. Technika követelmény első félév 5. o. Olyan ismeretekkel rendelkezzen, amelyek továbbfejlesztve alkalmasak legyenek a jövőbeni felhasználásra is. Olyan ismereteket, készségeket, képességeket, beállítódásokat

Részletesebben

FEJLESZTÉSI MEGÁLLAPODÁS

FEJLESZTÉSI MEGÁLLAPODÁS FEJLESZTÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Székhely/postacím: 1082 Budapest, Üllői út 76. adószám: 15493857-1-42 statisztikai

Részletesebben

Informatika évfolyam

Informatika évfolyam Informatika 1-4. évfolyam Heti óraszám: 1.,2.,3. évfolyam 0,5 óra 4. évfolyam 1 óra Az információs és kommunikációs kultúra az oktatás kiemelt fejlesztési területei közé tartozik. Mivel a számítógép felhasználása

Részletesebben

Villanyszerelő. A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00. Szakképesítés-elágazások: Hozzárendelt FEOR szám: 7624

Villanyszerelő. A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00. Szakképesítés-elágazások: Hozzárendelt FEOR szám: 7624 Villanyszerelő A szakképzés megnevezése: Villanyszerelő A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00 Szakképesítés-elágazások: nincsenek Hozzárendelt FEOR szám: 7624 Szakképzési évfolyamok száma:

Részletesebben

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Szakközépiskola 11-12. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Dr. Magyarné Sz. Ilona, Tóthné Kulcsár Ibolya 2. Óraszámok: 11. osztály: 74 óra 12. osztály: 64 óra

Részletesebben

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem!

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem! ÚTON AZ ISKOLA FELÉ Hurrá! Nagycsoportos lettem! Prevenciós munka Nagycsoportosok szűrése Konzultáció óvónőkkel Egyéni vizsgálatok-készség, képesség felmérés, javaslattétel Iskolába lépéshez szükséges

Részletesebben

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné 1. osztály Írjunk hát egy medve-dalt! Minden medve tudja majd, minden medve megtanulja, két perc múlva fejből fújja: medve-dal, medve-dal, amit minden medve hall! (Nemzetközi medve-induló) Készítette:

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és témakörök oktatása során

Részletesebben

PLC és számítógép hálózat, programozás, ellenőrzés végrehajtása és értékelése

PLC és számítógép hálózat, programozás, ellenőrzés végrehajtása és értékelése II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Foglalkozási napló. Szociális szakgondozó

Foglalkozási napló. Szociális szakgondozó Foglalkozási ló a 0 /0. tanévre Szociális szakgondozó (OKJ száma: 54 7 03) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Gondviselő

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TECHNIKA Évfolyam:

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TECHNIKA Évfolyam: ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1. - 4. Óraszámok Tantárgy Óraszám évfolyamonként 1. 2. 3. 4. Technika 1 1 1 1 Éves óraszám 36 36 36 36 Témakörök Tematikai egység címe: 1. 2. 3. 4. Család,

Részletesebben

A azonosító számú Foglalkoztatás II. megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Foglalkoztatás II. tantárgy

A azonosító számú Foglalkoztatás II. megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Foglalkoztatás II. tantárgy A 11499-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. 1. A 11499-12 azonosító számú, megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és a témakörök oktatása

Részletesebben

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK 5. osztály KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK A SOKSZÍNŰ MATEMATIKA TANKÖNYVCSALÁD TANKÖNYVEIBEN ÉS MUNKAFÜZETEIBEN A matematikatanítás célja és feladata, hogy a tanulók az őket körülvevő világ mennyiségi

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben