Döntéselmélet KONFLIKTUSELMÉLET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Döntéselmélet KONFLIKTUSELMÉLET"

Átírás

1 Döntéselmélet KONFLIKTUSELMÉLET

2 Konfliktus A konfliktus emberek vagy csoportjaik közötti rivalizálás, verseny bizonyos javak megszerzéséért, értékeik elismeréséért. A versengés vélt vagy ténylegesen összeegyeztethetetlen célok vagy korlátozott javak elérése érdekében történik A konfliktus jellemzői: Kölcsönösen függő helyzet Egymást kölcsönösen kizáró célok A konfliktusok okai: Értékkülönbség A felek közötti viszonyrendszer problémái Információs problémák Strukturális problémák érdekkülönbségek

3 Konfliktus a csoportos döntéseknél Tárgyalás Legfontosabb konfliktus kezelési technika Két alapvető típusa van: Helyzet alapú alkudozás a tárgyaló partnere és nem a problémára koncentrál A tárgyaló fél a kívánatos végeredmény szerint rangsorolt, lehetséges megoldások egész sorát alakítja ki, és a másik félnek a megegyezés érdekében lépésenként bemutatja A nyitó helyzet a tárgyaló fél által remélt legnagyobb eredményt reprezentálja. Az összes ezt követő - többi pozíció kevesebbet igényel az ellenféltől, és ez által kevesebbet igényel az ellenféltől, és ez által kevesebb előnyt nyújt az adott tárgyaló félnek.

4 Játszmák Játszmák elemei: A játékosok A számukra elérhető stratégiák A lehetséges következmények Kétszemélyes játszmák tulajdonságai: Végesek Zéró összegűek Teljes információsok

5 Magatartás minták 1. Egoizmus x max (saját haszon maximalizásás) 2. Önmegtagadás x min (saját haszon feladása) 3. Altruizmus y max (másik hasznának maximalizásás) 4. Agresszivitás y min (másik legyőzése, megszüntetése) 5. Kooperáció (x+y) max (közös haszon maximalizásása) 6. Verseny (x-y) max (másik legyőzése, nekem legyen jobb, mint a másiknak

6 Játékelméleti alapfogalmak Stratégia: olyan módszer, amely az ellenfél hibáit kihasználva győzelemre, de legalábbis döntetlenre segíti a játékost. (A játékos legjobbnak tűnő döntése.) Játék: azon szabályok összessége, amelyek leírják a játékosok lehetséges viselkedését és az azt meghatározó körülményeket. Egy játék két, vagy többszemélyes lehet. A játék tökéletes információs: a játékosok birtokában van minden szükséges információ (szabályok, információk stb.), és a játék véges. Zéró összegű játék: a játékosok a nyereségüket csak egymás kárára növelhetik Nem zéró összegű játék: ha a játékosok együttműködnek, akkor valamilyen külső forrásból is származhat nyereségük.

7 Játékelméleti alapfogalmak Kooperatív játék: a játékosok a közös cél érdekében együttműködnek, ha nem kooperatív egy játék, akkor a játékosok versengenek egymással. Nash-egyensúly: stratégiák olyan összessége, amelyben egyik játékosnak sem lesz abból előnye, ha változtat a stratégiáján, miközben a többi játékos azonos stratégiával játszik tovább. Minden zéró összegű kétszemélyes játékban létezik mindkét fél számára optimális stratégia. Természetesen feltételezzük azt is, hogy minden játékos arra törekszik, hogy a nyeresége a legnagyobb, míg vesztesége a legkisebb legyen!

8 Játékelmélet A játékelmélet többszereplős döntési problémákat tanulmányoz, amelyek gyakran felmerülnek a közgazdaságtanban (Gibbons, 2005). A játékelmélet olyan helyzetekkel foglalkozik, amelyekben legalább két döntéshozó (például egyén, család, vállalat, intézmény, ország, stb.) próbálja saját hasznosságfüggvényét maximalizálni. (Simonovits, 2007)

9 Példák kétszemélyes játékokra Fogolydilemma A nemek harca A vezérürü játék A gyáva nyúl játék

10 Fogolydilemma (Prisoner's dilemma) Alaphelyzet: van két fogoly; ha az egyik vall, de a másik nem, akkor a vallomást tevő elmehet, míg a másik 10 évet kap; ha egyik sem vall, akkor 6-6 hónapot kapnak, ha mindketten, akkor 5-5 évet. Ez nem zéró összegű játék. A nehézség: a játék "megoldása", a domináns stratégiák melletti egyensúly az, hogy mindketten valljanak. Bármit is tesz a másik, a játékos jobban jár, ha vall. Mégis mindketten jobban járnának, ha egyikük sem vallana. A fogolydilemma jelentőségét e paradox tulajdonsága adja, vagyis hogy az egyensúly paretói értelemben rossz eredményt idéz elő. E tulajdonsága miatt a "láthatatlan kéz" ellenpontjának tekinthető. Itt ugyanis az önérdek követése nem segíti elő a közérdeket.

11 Nemek harca (Battle of the sexes) Alaphelyzet: egy fiatal pár reggel összeveszik az esti programon: focimeccs vagy színház. Reggel nincs idő a megbeszélésre, este későn végeznek a munkájukkal, és ekkor kell dönteni ki hova menjen. A felek preferenciái: elsősorban együtt tölteni az estét, másodsorban az általa kedvelt helyen. Ez sem zéró összegű játék. A játéknak két egyensúlya van tiszta stratégiákkal (mindketten színházba mennek, illetve mindketten focimeccsre mennek). Létezik egy harmadik egyensúly is kevert stratégiákkal.

12 Vezérürü Alaphelyzet: két jól nevelt ember egymást tessékeli előre az ajtóban. A nehézség: ha mindketten ragaszkodnak ahhoz, hogy a másik menjen előre, örökre az ajtó előtt ragadnak. Ha az egyikük enged, fennáll a veszélye, hogy emiatt a másik modortalannak tartja majd. Ez a helyzet nagyon hasonlít a Nemek harcára, a különbség az, hogy a kölcsönös kooperáció (önzetlenség) itt nem a legrosszabb eredményre vezet és a kölcsönös versengés még rosszabb. A versengés az a stratégia, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy a másik menjen ki először, a kooperálás pedig az, hogy a másik megvetését vállalva elsőként megyünk ki. A legrosszabb helyzet a kölcsönös versengés, mert akkor egyikük sem jut át az ajtón és éhen halnak. Ennél jobb a kooperáció, mert akkor mindketten egyszerre átpréselik magukat az ajtón. A legnagyobb közös nyereség akkor alakul ki, ha az egyikük kooperál, másikuk verseng, mivel akkor mindketten átjutnak az ajtón, csak a versengő játékos plusz nyereségként még meg is vetheti "illetlen" társát, aki pedig kooperált.

13 Gyáva nyúl (game of chicken) Alaphelyzet: Két kocsi száguld egymás felé, az veszít, aki hamarabb félrekapja a kormányt. A nehézség: Ha egyikük sem kapja félre mindketten meghalnak, de egyik sem tudhatja, hogy a másik mennyit kockáztat még.

14 Párosításelmélet A párosításelmélet lényege, hogy halmazok elemeit akarjuk egymással párosítani. Ha két egymástól eltérő, és semmilyen szinten nem keveredő halmazok elemeit akarjuk egymással összerendezni, akkor kétoldali párosításról beszélünk (pl.: egyetemi felvételi probléma) Ha csak egy halmaz elemeit akarjuk egymáshoz rendelni, akkor egyoldali párosításról beszélünk (pl.: szobatárs probléma).

15 Párosításelmélet Léteznek úgynevezett egy az egyhez párosítások, ahol az egyik halmaz minden eleméhez a másik halmazból csak egy-egy (de ezek egymástól különböző), elemét rendeljük. Ezt hívják kölcsönös egyértelmű hozzárendelésnek. Abban az esetben, ha az egyik halmaz elemeihez a másik halmazból több elem is válaszható, akkor többértelmű hozzárendelésről beszélünk, ezek az úgynevezett egy a többhöz hozzárendelések. Létezhetnek még olyan hozzárendelések, ahol nincs korlát egyik halmazban sem, hanem bármelyik elemhez bárhány elemet lehet hozzárendelni a másik halmazból.

16 Párosításelmélet Egyértelmű hozzárendelés: olyan hozzárendelés, ahol az egyik halmaz eleméhez a másik halmazból csak egy elem tartozik. Kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés: olyan egyértelmű hozzárendelés, ahol az egyik halmaz minden eleméhez hozzárendeljük a másik halmaz egy-egy (különböző) elemét. Többértelmű hozzárendelés: olyan hozzárendelés, ahol az egyik halmaz eleméhez a másik halmazból több elem is tartozhat.

17 A párosításelmélet és az operációkutatás kapcsolata Döntéselmélet Operációkutatás Játékelmélet Párosításelmélet

18 Párosításelméleti problémák Házassági probléma Iskolaválasztási Kórház /rezidens Szobatárs probléma

19 Párosításelméleti problémák Egyetemi felvételi Gale Shapley (1962) Hallgatók versengenek a jó egyetemekért, és az egyetemek a jó hallgatókért. Az eredmény egy párosítás, amely megadja, hogy kit melyik egyetem melyik szakjára vesznek fel. Egy párosítást igazságosnak (stabilnak) akkor nevezünk, ha egy diák jelentkezésének visszautasítása oka csak az lehet, hogy az adott szak kvótáját a diáknál jobb jelentkezőkkel töltötték fel.

20 Algoritmusok Mohó algoritmus Gale-Shapley algoritmus (GS) Bostoni mehanizmus A columbusi algoritmus A legjobb csere-körök módszere (Top trading Cycle)

21 Mohó algoritmus A véletlen vagy sorozatos diktatúra alkalmazásakor a hallgatókat (véletlen, azaz sorsolással kialakított) sorba rendezik, és a soron következő hallgató mintegy diktátorként választhat a megmaradt opciók közül. Így az algoritmus nem veszi figyelembe a másik fél, felvételi probléma esetében pl. az egyetemek preferenciáját, nem venné figyelembe, valóságban természetesen erre a problémára nem alkalmazzák ezt az algoritmust. 1. Vizsgáljuk az egyéneket egyenként 2. Minden egyén esetében megvizsgáljuk a hozzá tartozó preferencia sorrendeket. Ha találunk olyan alternatívát, amely szerepel az egyén preferencia listáján és még szabad, akkor kínáljuk fel azt neki innentől az alternatíva és az egyén párt alkotnak 3. Ha nem találunk az egyénnek megfelelő még szabad alternatívát, akkor az egyén nem kerül párosításra

22 Gale-Shapley algoritmus (GS) Amellett, hogy a Mohó algoritmus nem egy stabil párosító mechanizmus, a beiskolázási algoritmusok esetében egy másik probléma is felmerül, nevezetesen, hogy a különböző iskolák más és más prioritási sorrendbe rendezik a hallgatókat Tehát a beiskolázási mechanizmusnak figyelembe és tudomásul kell vennie az iskolák ilyen jellegű preferenciáit. Balinski Sönmez rávilágítottak, hogy a Gale Shapley algoritmus nemcsak hogy megfelel ezeknek az igényeknek, de még olyan további szempontok figyelembevételére is alkalmas, mint az úgynevezett szabályozott választás, ahol bizonyos korlátokat alkalmaznak a nemi, faji vagy etnikai alapú szegregáció csökkentésére

23 Gale-Shapley algoritmus (GS) Az egyének és az alternatívák egyaránt rendelkeznek saját preferenciákkal. 1. Minden egyén a legmagasabb preferenciával rendelkező alternatívát választja 2. Ha többen választják egyszerre ugyanazt az alternatívát, az alternatívák kiválasztják a preferencia sorrendjük alapján számukra legkedvezőbb egyént, és a többit visszautasítják 3. Azok az egyének akik nem kerültek kiválasztásra (mert voltak náluk jobban preferált egyének), a soron következő legmagasabb preferenciájú alternatívát választják és megismétlődik a második lépés. A harmadik lépés addig ismétlődik, míg minden személy megtalálja a számára megfelelő alternatívát, vagy saját preferencia listájának végére nem ér

24 Párosításelméleti problémák h 1 : e 2 e 1 h 2 : e 1 e 2 Kapacitás:2 h 3 : e 1 e 3 h 4 : e 2 e 3 e 1 : h 1 h 3 h 2 h 5 h 6 h 5 : e 2 e 1 e 2 : h 2 h 6 h 1 h 4 h 5 h 6 : e 1 e 2 e 3 : h 4 h 3 hallgatói sorrend egyetemi sorrend

25 Bostoni mehanizmus 1. Minden egyén a legmagasabb preferenciával rendelkező alternatívát választja 2. Ha többen választják egyszerre ugyanazt az alternatívát, az alternatívák kiválasztják a számukra legkedvezőbb egyént, és a többit visszautasítják 3. Azok az egyének, akik az első körben nem kerültek kiválasztásra, a soron következő legmagasabb preferenciájú alternatívát választják és megismétlődik a második lépés A harmadik lépés addig ismétlődik, míg minden személy megtalálja a számára megfelelő alternatívát, vagy saját preferencia listájának végére nem ér

26 A columbusi algoritmus 1. Minden egyén legfeljebb három alternatívát jelölhet meg. 2. Bizonyos alternatívák egyértelműen preferálnak bizonyos tulajdonságokat és az azzal rendelkező személyeket. Egyébként a jelentkezők rangsorát sorsolással határozzák meg. 3. A (még) szabad helyeket a fenti preferenciák figyelembevételével ajánlják meg a jelentkezőknek. Az ajánlatra három napon belül kell válaszolni. Elfogadás esetén a jelentkező kikerül a rendszerből, az elfogadott ajánlat alapján hozzárendelődik az alternatívához. Ahogy egyes ajánlatok elutasításra kerülnek, ezek a helyek megnyílnak a korábban várólistás személyeknek.

27 A legjobb csere-körök módszere (Top trading Cycle) Minden hallgató és iskola megnevezi, hogy mit/kit rangsorol az első helyre. Jelentse s n a párosításban részt vevő n-edik hallgatót (n=1,, k), míg C m a párosításban résztvevő m-edik főiskolát (college) (m=1,, k). Mivel a résztvevők száma véges, létezik olyan s 1, C 1, s 2,..., C k kör, hogy s i a C i -t preferálja, aki viszont s i+1 -t, továbbá C k az s 1 -t preferálja. Minden hallgató és minden iskola legfeljebb egy-egy körhöz tartozik. Minden olyan hallgatót, aki egy ilyen körhöz tartozik, felveszi az általa megnevezett iskola. Ezzel a hallgató kikerül a rendszerből, az iskolának pedig eggyel kevesebb szabad helye marad. Ha minden hely elfogyott, akkor az iskola is kikerül a rendszerből, így a továbbiakban a hallgatók már nem nevezhetik meg, mint kedvencüket. Minden további lépésben a megmaradt hallgatók és a megmaradt iskolák vesznek részt, ettől eltekintve a lépés lefolyása ugyanaz, tehát a résztvevők megnevezik a preferenciájukat, majd a körökhöz tartozó hallgatókat az általuk megnevezett iskola veszi fel. Az algoritmus akkor ér véget, ha a hallgatók elfogynak. Mivel minden lépésben legalább egy hallgató felvételt nyer, a szükséges lépések száma nem több mint a hallgatók száma.

28 Algoritmusok összehasonlítása Algoritmusok van értelme taktikázni aki egyszer bekerült egy helyre, az bent is marad legmeghatározóbb karakterisztika figyelembe veszi a referenciákat Mohó nincs nem leginkább preferált nem mindig Gale-Shapley nincs nem preferenciák, bármely választás Boston van igen leginkább preferált nem mindig Columbus van nem leginkább preferált nem mindig igen Top Cycles Trading nincs igen leginkább preferáltak, csere igen

29 Ellenőrző kérdések 1. Mutassa be a játékelméletet! 2. Mutassa be a párosításelméletet! 3. Ábrázolja a párosításelmélet és az operációkutatás kapcsolatát! 4. Mutassa be a különböző játékelméleti feladatokat! 5. Mutassa be a párosításelmélet problémáit! 6. Mutassa be a párosításelmélet algoritmusait! 7. Hasonlítsa össze a különböző játékelméleti algoritmusokat!

Universität M Mis is k k olol ci c, F Eg a y kultä etem t, für Wi Gazda rts ságcha tudft o sw máis n s yen i scha Kar, ften,

Universität M Mis is k k olol ci c, F Eg a y kultä etem t, für Wi Gazda rts ságcha tudft o sw máis n s yen i scha Kar, ften, 6. Előadás Piaci stratégiai cselekvések leírása játékelméleti modellek segítségével 1994: Neumann János és Oskar Morgenstern Theory of Games and Economic Behavior. A játékelmélet segítségével egzakt matematikai

Részletesebben

Mikroökonómia I. B. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 12. hét STRATÉGIAI VISELKEDÉS ELEMZÉSE JÁTÉKELMÉLET

Mikroökonómia I. B. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 12. hét STRATÉGIAI VISELKEDÉS ELEMZÉSE JÁTÉKELMÉLET MIKROÖKONÓMIA I. B ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Mikroökonómia I. B STRATÉGIAI VISELKEDÉS ELEMZÉSE JÁTÉKELMÉLET K hegyi Gergely, Horn Dániel, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely 2010.

Részletesebben

Gondolkodási módszerek 2.5 Versengés, vagy kooperáció Stratégiai játékok (csapdák, dilemmák)

Gondolkodási módszerek 2.5 Versengés, vagy kooperáció Stratégiai játékok (csapdák, dilemmák) Gondolkodási módszerek 2.5 Versengés, vagy kooperáció Stratégiai játékok (csapdák, dilemmák) Mindennapi játékainknak, a társadalmi csapdáknak több altípusa ismert. Ezek egymástól alapvetően különböző stratégiai

Részletesebben

Rasmusen, Eric: Games and Information (Third Edition, Blackwell, 2001)

Rasmusen, Eric: Games and Information (Third Edition, Blackwell, 2001) Játékelmélet szociológusoknak J-1 Bevezetés a játékelméletbe szociológusok számára Ajánlott irodalom: Mészáros József: Játékelmélet (Gondolat, 2003) Filep László: Játékelmélet (Filum, 2001) Csontos László

Részletesebben

Döntési rendszerek I.

Döntési rendszerek I. Döntési rendszerek I. SZTE Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék Készítette: London András 8 Gyakorlat Alapfogalmak A terület alapfogalmai megtalálhatók Pluhár András Döntési rendszerek

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június KÖZGAZDASÁGTAN I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Közgazdaságtan I. 11. alkalom

Közgazdaságtan I. 11. alkalom Közgazdaságtan I. 11. alkalom 2018-2019/II. 2019. Április 24. Tóth-Bozó Brigitta Tóth-Bozó Brigitta Általános információk Fogadóóra szerda 13-14, előzetes bejelentkezés szükséges e-mailben! QA218-as szoba

Részletesebben

f B B 1 B 2 A A 2 0-1

f B B 1 B 2 A A 2 0-1 az előadáson tárgyalt példák-1 Fogolydilemma A játék 2 2-es, nem-kooperatív, kétszemélyes és szimmetrikus. A játékos lehetőségei: A 1 : elismeri a bankrablást B játékos lehetőségei: B 1 : elismeri a bankrablást

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN. Játékelmélet Szalai László

KÖZGAZDASÁGTAN. Játékelmélet Szalai László KÖZGAZDASÁGTAN Játékelmélet 2017. 10. 09. Szalai László Játékelméleti problémák Racionális, haszonmaximalizáló játékosok Döntéselmélet vs. játékelmélet Döntések közötti interakciók A játékosok által élérhető

Részletesebben

Játékelmélet. előadás jegyzet. Kátai-Urbán Kamilla. Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli.

Játékelmélet. előadás jegyzet. Kátai-Urbán Kamilla. Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli. Játékelmélet Kátai-Urbán Kamilla Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli Irodalom előadás jegyzet J. D. Williams: Játékelmélet Filep László: Játékelmélet 1. Előadás Történeti

Részletesebben

Nem-kooperatív játékok

Nem-kooperatív játékok Nem-kooperatív játékok Versengő ágensek konfliktusai játékelmélet Cselekvéseivel mások cselekvéseinek hatását befolyásolják. Ettől a cselekvések (mind) várható haszna meg fog változni. A változás az én

Részletesebben

PIACI JÁTSZMÁK. Bevezető Közgazdaságtan Tanszék

PIACI JÁTSZMÁK. Bevezető Közgazdaságtan Tanszék PIACI JÁTSZMÁK Bevezető 2018. 09. 03 Közgazdaságtan Tanszék banhidiz@kgt.bme.hu Általános információk Piaci játszmák (BMEGT30V200) Oktatók és témakörök: Bánhidi Zoltán (banhidiz@kgt.bme.hu) Bevezető témakörök

Részletesebben

TÁRGYMUTATÓ. Á állam (17, 19, 118, 123, 133, 152, 160, 181) állandó összegő játék/interakció (49, 94)

TÁRGYMUTATÓ. Á állam (17, 19, 118, 123, 133, 152, 160, 181) állandó összegő játék/interakció (49, 94) TÁRGYMUTATÓ A következı alapfogalmakat, amelyek a könyvben túl gyakran fordulnak elı, a tárgymutató nem tartalmazza: csoport, domináns, döntés, döntéshozó, egyensúly, érték, individuális, interakció, játék,

Részletesebben

Egyetemi felvételi. Vesecsere program Stabil szobatárs probléma. Sziklai Balázs. ELTEcon

Egyetemi felvételi. Vesecsere program Stabil szobatárs probléma. Sziklai Balázs. ELTEcon ELTEcon 1 Egyetemi felvételi Párosítási probléma Gale-Shapley algoritmus 2 Házallokációs probléma Népszerű elosztások 3 4 Házasítási probléma I. Párosítási probléma Gale-Shapley algoritmus Házasítási probléma

Részletesebben

Kétszemélyes játékok Gregorics Tibor Mesterséges intelligencia

Kétszemélyes játékok Gregorics Tibor Mesterséges intelligencia Kétszemélyes játékok Kétszemélyes, teljes információjú, véges, determinisztikus,zéró összegű játékok Két játékos lép felváltva adott szabályok szerint, amíg a játszma véget nem ér. Mindkét játékos ismeri

Részletesebben

PIACI JÁTSZMÁK. Bevezető Szalai László

PIACI JÁTSZMÁK. Bevezető Szalai László PIACI JÁTSZMÁK Bevezető 2018. 02. 05. Szalai László Általános információk Piaci játszmák (BMEGT30V200) Oktatók és témakörök Bánhidi Zoltán Versenyképesség az EU-ban Bernek Ágnes Geopolitikai játszmák Ligeti

Részletesebben

PIACI JÁTSZMÁK. Fiú. Színház. Színház (4 ; 2) (0 ; 0) A38 (0 ; 0) (2 ; 4) Lány

PIACI JÁTSZMÁK. Fiú. Színház. Színház (4 ; 2) (0 ; 0) A38 (0 ; 0) (2 ; 4) Lány PIACI JÁTSZMÁK Bevezető Mindenki saját sorsának kovácsa tartja a közmondás. Ez azonban csak részben igaz; saját választásaink és cselekedeteink eredményét rendszerint más szereplők döntései is befolyásolják.

Részletesebben

PIACI JÁTSZMÁK. Kereskedelempolitikai játszmák Vígh László

PIACI JÁTSZMÁK. Kereskedelempolitikai játszmák Vígh László PIACI JÁTSZMÁK Kereskedelempolitikai játszmák 2016. 09. 19. Vígh László A világgazdaság anarchikus rendszer = nem létezik világkormány, ami a szabályokat kikényszerítené. A nemzetközi intézmények, szabályok,

Részletesebben

JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK

JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK 1.Feladat JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK Az alábbi kifizetőmátrixok három különböző kétszemélyes konstans összegű játék sorjátékosának eredményeit mutatják: 2 1 0 2 2 4 2 3 2 4 0 0 1 0 1 5 3 4 3

Részletesebben

11. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 11. előadás Kvadratikus alakok, Stratégiai viselkedés

11. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 11. előadás Kvadratikus alakok, Stratégiai viselkedés 11. Előadás Megyesi László: Lineáris algebra, 98. 108. oldal. Gondolkodnivalók Leontyev-modell, Sajátérték 1. Gondolkodnivaló Határozzuk meg, hogy az x valós paraméter mely értékeire lesz az alábbi A mátrix

Részletesebben

V. Kétszemélyes játékok

V. Kétszemélyes játékok Teljes információjú, véges, zéró összegű kétszemélyes játékok V. Kétszemélyes játékok Két játékos lép felváltva adott szabályok szerint. Mindkét játékos ismeri a maga és az ellenfele összes választási

Részletesebben

1. Előadás Lineáris programozás

1. Előadás Lineáris programozás 1. Előadás Lineáris programozás Salamon Júlia Előadás II. éves gazdaság informatikus hallgatók számára Operációkutatás Az operációkutatás az alkalmazott matematika az az ága, ami bizonyos folyamatok és

Részletesebben

A stratégiák összes kombinációján (X) adjunk meg egy eloszlást (z) Az eloszlás (z) szerint egy megfigyelő választ egy x X-et, ami alapján mindkét

A stratégiák összes kombinációján (X) adjunk meg egy eloszlást (z) Az eloszlás (z) szerint egy megfigyelő választ egy x X-et, ami alapján mindkét Készítette: Jánki Zoltán Richárd Robert Aumann (1930) Izraeli-amerikai matematikus 1974-ben általánosította a Nash-egyensúlyt 2005-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott (kooperatív és nem-kooperatív játékok)

Részletesebben

REKLÁMPSZICHOLÓGIA. 1/a. TÁRSTUDOMÁNYOK és ÚJ TUDOMÁNYÁGAK

REKLÁMPSZICHOLÓGIA. 1/a. TÁRSTUDOMÁNYOK és ÚJ TUDOMÁNYÁGAK REKLÁMPSZICHOLÓGIA 1/a. TÁRSTUDOMÁNYOK és ÚJ TUDOMÁNYÁGAK Interdiszciplináris tudomány kereskedelem lélektan kommunikáció kutatás kampány hatásvizsgálatok médiakutatás, mérés REKLÁM PSZICHO- LÓGIA fogyasztói

Részletesebben

Kétszemélyes játékok

Kétszemélyes játékok Mesterséges Intelligencia alapjai, gyakorlat Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék 2010 / udapest Kétszemélyes teljes információjú játékok két

Részletesebben

A klasszikus közgazdaságtanon innen és túl, avagy az érem másik oldala

A klasszikus közgazdaságtanon innen és túl, avagy az érem másik oldala Mikroökon konómia A klasszikus közgazdaságtanon innen és túl, avagy az érem másik oldala 2011.09.12. - A gazdasági gi szereplőkkel, egyéni döntéshozókkal foglalkozik - Általánosítható viselkedési si jellemzőit

Részletesebben

Agrárstratégiai irányok játékelméleti alapokon

Agrárstratégiai irányok játékelméleti alapokon fejlesztés,felzárkózás Agrárstratégiai irányok játékelméleti alapokon Dr. Zöldréti Attila Miskolc 2015.09.04. Mit értünk stratégia fogalma alatt? Ne tévedjünk el! Egy irányba kell haladni! Azért nem ilyen

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 3. Előadás A karakterisztikai elmélet Bizonytalan körülmények közötti választás A karakterisztikai elmélet Hagyományos modell a fogyasztó különböző

Részletesebben

2015/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

2015/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2015/2016-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 9. Előadás Egy példa Adott két TV csatorna (N1, N2), melyek 100 millió nézőért versenyeznek.

Részletesebben

Matematikai érdekességek a mindennapokban

Matematikai érdekességek a mindennapokban Matematikai érdekességek a mindennapokban Paradoxonok Osztályozása Valódi Paradoxonok Álparadoxonok Hamis Paradoxonok Látszólag megengedett levezetés eredménye ellentmondás Látszat Paradoxonok A Paradoxon

Részletesebben

Központi felvételi rendszerek: Taktikázás és stabilitás

Központi felvételi rendszerek: Taktikázás és stabilitás Központi felvételi rendszerek: Taktikázás és stabilitás Kóczy Á. László Kivonat Egy központi felvételi rendszer feladata a jelentkezők és az iskolák, vagy szakok párosítása. Ez a párosítás többféleképpen

Részletesebben

Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI

Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI BEVEZETÉS A racionalitás vizsgálata a döntéselmélet egyik központi kérdése. A racionalitás fogalmának változása szoros

Részletesebben

Mátrixjátékok tiszta nyeregponttal

Mátrixjátékok tiszta nyeregponttal 1 Mátrixjátékok tiszta nyeregponttal 1. Példa. Két játékos Aladár és Bendegúz rendelkeznek egy-egy tetraéderrel, melyek lapjaira rendre az 1, 2, 3, 4 számokat írták. Egy megadott jelre egyszerre felmutatják

Részletesebben

Fogalmak Navigare necesse est

Fogalmak Navigare necesse est Döntéselmélet Fogalmak Navigare necesse est - dönteni mindenkinek kell A döntés nem vezetői privilégium: de! vezetői kompetencia, a vezetői döntések hatása Fogalmak II. A döntés célirányos választás adott

Részletesebben

Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból

Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból 2. Választási modellek Levelező tagozat 2015 ősz Készítette: Prileszky István http://www.sze.hu/~prile Fogalmak Választási modellek célja: annak megjósolása,

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Keresés ellenséges környezetben Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade Ellenség

Részletesebben

Opkut deníciók és tételek

Opkut deníciók és tételek Opkut deníciók és tételek Készítette: Bán József Deníciók 1. Deníció (Lineáris programozási feladat). Keressük meg adott lineáris, R n értelmezési tartományú függvény, az ún. célfüggvény széls értékét

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

Elméleti evolúcióbiológia. Kispál András (EYQ0NP) Fizika BSc. II. évfolyam

Elméleti evolúcióbiológia. Kispál András (EYQ0NP) Fizika BSc. II. évfolyam Elméleti evolúcióbiológia Ciklikus dominancia a háromstratégiás evolúciós játékoknál Beadandó dolgozat Kispál András (EYQ0NP) Fizika BSc. II. évfolyam Budapest, 2014. május 24. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés

Részletesebben

Irányított TULAJDONSÁGRA IRÁNYULÓ Melyik minta sósabb?, érettebb?, stb. KEDVELTSÉGRE IRÁNYULÓ Melyik minta jobb? rosszabb?

Irányított TULAJDONSÁGRA IRÁNYULÓ Melyik minta sósabb?, érettebb?, stb. KEDVELTSÉGRE IRÁNYULÓ Melyik minta jobb? rosszabb? ÉRZÉKSZERVI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK RENDSZEREZÉSE I. Kókai Zoltán - dr.erdélyi Mihály v.6. 26 ÉRZÉKSZERVI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK CSOPORTOSÍTÁSA SZAKÉRTôI módszerek analitikus tesztek és eljárások FOGYASZTÓI

Részletesebben

Mikroökonómia elıadás

Mikroökonómia elıadás Mikroökonómia - 12. elıadás JÓLÉT ÉS TÁRSADALMI PREFERENCIÁK Bacsi, 12. ea. 1 Fogyasztói preferenciák A fogyasztó saját jószágkosarainak összehasonlítása pl: 1 narancs + 3 kg hús + 2 pár cipı kevésbé értékes,

Részletesebben

Programozási módszertan. Mohó algoritmusok

Programozási módszertan. Mohó algoritmusok PM-08 p. 1/17 Programozási módszertan Mohó algoritmusok Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu PM-08 p. 2/17 Bevezetés Dinamikus programozás

Részletesebben

DIPLOMAMUNKA Bir o P eter

DIPLOMAMUNKA Bir o P eter DIPLOMAMUNKA Biró Péter BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR VILÁGGAZDASÁGI TANSZÉK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY STABIL PÁROSÍTÁSOK GAZDASÁGI ALKALMAZÁSAI Készítette: Biró Péter Témavezető: Dr. Magas

Részletesebben

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Bizonytalanság A bizonytalanság egy olyan állapot, amely a döntéshozó és annak környezete között alakul ki és nem szüntethető meg, csupán csökkenthető különböző

Részletesebben

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 3. hét A KERESLETELMÉLET ALAPJAI. HASZNOSSÁG, PREFERENCIÁK

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 3. hét A KERESLETELMÉLET ALAPJAI. HASZNOSSÁG, PREFERENCIÁK KÖZGAZDASÁGTAN I. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Közgazdaságtan 1. A KERESLETELMÉLET ALAPJAI. HASZNOSSÁG, PREFERENCIÁK Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely

Részletesebben

Operációkutatás vizsga

Operációkutatás vizsga Operációkutatás vizsga A csoport Budapesti Corvinus Egyetem 2007. január 9. Egyéb gyakorló és vizsgaanyagok találhatók a honlapon a Letölthető vizsgasorok, segédanyagok menüpont alatt. OPERÁCIÓKUTATÁS

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely június

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely június KÖZGAZDASÁGTAN I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

N-személyes játékok. Bársony Alex

N-személyes játékok. Bársony Alex N-személyes játékok Bársony Alex Előszó Neumann János és Oskar Morgenstern Racionális osztozkodás törvényeinek tanulmányozása Játékosok egy tetszőleges csoportjának ereje Nem 3 személyes sakk Definíció

Részletesebben

MTA KRTK KTI, BCE BME Optimalizálás szeminárium Budapest 2013 november 14.

MTA KRTK KTI, BCE BME Optimalizálás szeminárium Budapest 2013 november 14. Egészértékű programozási modellek központi párosító programokban Biró Péter MTA KRTK KTI, BCE peter.biro@krtk.mta.hu BME Optimalizálás szeminárium Budapest 203 november 4. Stabil házasítás probléma Gale,

Részletesebben

FIGYELEM VÁLTOZÁS!!! Tisztelt Szülők!

FIGYELEM VÁLTOZÁS!!! Tisztelt Szülők! Tisztelt Szülők! Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy gyermekük számára továbbtanulási céllal valamely ünket választották. Iskolánk iránti töretlen és növekvő népszerűségét jelzi, hogy a tavalyi 600

Részletesebben

Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat

Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat Kétszemélyes játékok - Minimax A következő típusú játékok megoldásával foglalkozunk: (a) kétszemélyes, (b) determinisztikus, (c) zéróösszegű, (d) teljes információjú.

Részletesebben

Játékelmélet Elméleti segédlet

Játékelmélet Elméleti segédlet KOOPERÁCIÓ ÉS GÉPI TANULÁS LABORATÓRIUM Játékelmélet Elméleti segédlet Készítette: Kovács Dániel László (dkovacs@mit.bme.hu) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június KÖZGAZDASÁGTAN I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató Gazdálkodási és menedzsment alapszak Nappali tagozat Döntési módszerek Tantárgyi útmutató 2018/19. tanév II. félév 1 Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Döntési módszerek. D Kontaktórák száma/hét:

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan

Felelősen, egészségesen, biztonságosan Felelősen, egészségesen, biztonságosan Előadó: Geskó Sándor elnök Konszenzus Alapítvány Budapesti Szervezete www.konszenzus.org e-mail cím: konszenzusbp@konszenzus.org Telefonszám: 1/335-6463 Cselekedeteink

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok Bevezetés: vitatípusok, tárgyalási dimenziók, tartalom-folyamat-kapcsolat, belépési pont és sikerkritérium Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu

Részletesebben

Páros összehasonlítás mátrixok empirikus vizsgálata. Bozóki Sándor

Páros összehasonlítás mátrixok empirikus vizsgálata. Bozóki Sándor Páros összehasonlítás mátrixok empirikus vizsgálata Bozóki Sándor MTA SZTAKI Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport Budapesti Corvinus Egyetem Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék

Részletesebben

Alkuegyensúlyok és stabil halmazok

Alkuegyensúlyok és stabil halmazok Alkuegyensúlyok és stabil halmazok Bednay Dezső Megjelent: Solymosi Tamás Temesi József (szerk.): Egyensúly és optimum. Tanulmányok Forgó Ferenc 70. születésnapjára. Aula Kiadó. Budapest. 2012. ISBN 978-963-339-018-4

Részletesebben

AZ MTA-KTI A KÖZOKTATÁS TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRÉSE-ÉRTÉKELÉSE, AZ ISKOLÁK ELSZÁMOLTATHATÓSÁGA PROGRAMJÁNAK FERO 1405.

AZ MTA-KTI A KÖZOKTATÁS TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRÉSE-ÉRTÉKELÉSE, AZ ISKOLÁK ELSZÁMOLTATHATÓSÁGA PROGRAMJÁNAK FERO 1405. AZ MTA-KTI A KÖZOKTATÁS TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRÉSE-ÉRTÉKELÉSE, AZ ISKOLÁK ELSZÁMOLTATHATÓSÁGA PROGRAMJÁNAK FERO 1405. SZÁMÚ PRODUKTUMA A feltárt hiányosságok és ellentmondások elemzése, javaslat kidolgozása

Részletesebben

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 9. hét OLIGOPÓLIUM ÉS STRATÉGIAI VISELKEDÉS

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 9. hét OLIGOPÓLIUM ÉS STRATÉGIAI VISELKEDÉS KÖZGAZDASÁGTAN I. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Közgazdaságtan 1. OLIGOPÓLIUM ÉS STRATÉGIAI VISELKEDÉS Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely 2010. június

Részletesebben

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató Gazdálkodási és menedzsment alapszak Nappali tagozat Döntési módszerek Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1 Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Döntési módszerek. D Kontaktórák száma/hét:

Részletesebben

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Nyomtatás Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszék TANTÁRGYI ADATLAP 0 I. Tantárgyleírás

Részletesebben

Kommunikációs stratégiák

Kommunikációs stratégiák Kommunikációs stratégiák 1) Kooperatív és non-kooperatív kommunikációs stratégiák 2) Játékelméleti kitekintés 3) Együttműködés és altruizmus az állatvilágban Kommunikációs stratégiák 1 1) Kommunikációs

Részletesebben

Döntési rendszerek I.

Döntési rendszerek I. Döntési rendszerek I. SZTE Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék Készítette: London András 7. Gyakorlat Alapfogalmak A terület alapfogalmai megtalálhatók Pluhár András Döntési rendszerek

Részletesebben

Kereskedési rendszerek kétoldalú szerződésekkel

Kereskedési rendszerek kétoldalú szerződésekkel Kereskedési rendszerek kétoldalú szerződésekkel Fleiner Tamás, Jankó Zsuzsanna, Akihisa Tamura, Alexander Teytelboym 2017. június 16. MOK Fleiner Tamás, Jankó Zsuzsanna, Akihisa Tamura, Kereskedési Alexander

Részletesebben

Ütemezési problémák. Kis Tamás 1. ELTE Problémamegoldó Szeminárium, ősz 1 MTA SZTAKI. valamint ELTE, Operációkutatási Tanszék

Ütemezési problémák. Kis Tamás 1. ELTE Problémamegoldó Szeminárium, ősz 1 MTA SZTAKI. valamint ELTE, Operációkutatási Tanszék Ütemezési problémák Kis Tamás 1 1 MTA SZTAKI valamint ELTE, Operációkutatási Tanszék ELTE Problémamegoldó Szeminárium, 2012. ősz Kivonat Alapfogalmak Mit is értünk ütemezésen? Gépütemezés 1 L max 1 rm

Részletesebben

A stabil párosítások szakirodalmának, ezen belül a felvételi rendszerek elemzéséhez kapcsolódó eredmények összefoglalása és ismertetése

A stabil párosítások szakirodalmának, ezen belül a felvételi rendszerek elemzéséhez kapcsolódó eredmények összefoglalása és ismertetése AZ MTA-KTI A KÖZOKTATÁS TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRÉSE-ÉRTÉKELÉSE, AZ ISKOLÁK ELSZÁMOLTATHATÓSÁGA PROGRAMJÁNAK FERO 1401 SZÁMÚ PRODUKTUMA A stabil párosítások szakirodalmának, ezen belül a felvételi rendszerek

Részletesebben

További forgalomirányítási és szervezési játékok. 1. Nematomi forgalomirányítási játék

További forgalomirányítási és szervezési játékok. 1. Nematomi forgalomirányítási játék További forgalomirányítási és szervezési játékok 1. Nematomi forgalomirányítási játék A forgalomirányítási játékban adott egy hálózat, ami egy irányított G = (V, E) gráf. A gráfban megengedjük, hogy két

Részletesebben

Konfliktuskezelési módszerek

Konfliktuskezelési módszerek Konfliktuskezelési módszerek A tananyag alcíme Szerző: Dr. Balogh Eszter Lektor: Domschitz Mátyás Bevezető Ebben a részben áttekintést kap a ma használt legmodernebb konfliktuskezelési módszerekről, az

Részletesebben

Alternatívák rangsora Rangsor módszerek. Debreceni Egyetem

Alternatívák rangsora Rangsor módszerek. Debreceni Egyetem Döntéstámogató Rendszerek VII. előadás Bekéné Rácz Anett Debreceni Egyetem Definíciók Példa rangsorfordulásra Rangsorokkal kapcsolatos fogalmak Condorcet nyertes: Az az alternatíva, amely az összes többi

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 1/363

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 1/363 1/33 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 Az Előadások Témái 110/33 Bevezető: mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció Gráfkeresési stratégiák Szemantikus

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Az Előadások Témái Bevezető: mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció Gráfkeresési stratégiák Szemantikus hálók

Részletesebben

2. Visszalépéses keresés

2. Visszalépéses keresés 2. Visszalépéses keresés Visszalépéses keresés A visszalépéses keresés egy olyan KR, amely globális munkaterülete: egy út a startcsúcsból az aktuális csúcsba (az útról leágazó még ki nem próbált élekkel

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 1. Előadás Elérhetőség e-mail: karajz.sandor@uni-miskolc.hu tel.:46-565111/1899 Tárgy alapvető jellemzői Tárgy neve: NEPTUN kód: Óraszám: 2+0 Kredit:

Részletesebben

Programozás alapjai 9. előadás. Wagner György Általános Informatikai Tanszék

Programozás alapjai 9. előadás. Wagner György Általános Informatikai Tanszék 9. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Leszámoló rendezés Elve: a rendezett listában a j-ik kulcs pontosan j-1 kulcsnál lesz nagyobb. (Ezért ha egy kulcsról tudjuk, hogy 27 másiknál nagyobb,

Részletesebben

Monoton Engedmény Protokoll N-M multilaterális tárgyalás

Monoton Engedmény Protokoll N-M multilaterális tárgyalás Tárgyalások/2 Monoton Engedmény Protokoll N-M multilaterális tárgyalás Fordulók 1. Minden ágens előáll a javaslatával k. Mindegyik ágens vagy ragaszkodik a javaslatához, vagy engedményt tesz. Ismétlés

Részletesebben

Döntéselméleti modellek

Döntéselméleti modellek Döntéselméleti modellek gyakorlat Berta Árpád Követelmények A félév során 40 pont szerezhető 0-19 pont : elégtelen (1) 20-24 pont : elégséges (2) 25-29 pont : közepes (3) 30-34 pont : jó (4) 35-40 pont

Részletesebben

Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT

Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT döntés döntéselőkészítés D ö n t é s i f o l y a m a t döntés és megvalósítás döntéselőkészítés Döntési folyamat A probléma felismerése, azonosítása, megfogalmazása

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Problémamegoldás kereséssel ha sötétben tapogatózunk Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade

Részletesebben

Véletlenített algoritmusok. 4. előadás

Véletlenített algoritmusok. 4. előadás Véletlenített algoritmusok 4. előadás Tartalomjegyzék: elfoglalási probléma, születésnap probléma, kupongyűjtő probléma, stabil házassági feladat, Chernoff korlát (példák), forgalomirányítási probléma.

Részletesebben

Döntéselőkészítés. I. előadás. Döntéselőkészítés. Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva. Informatika Tanszék A 602 szoba

Döntéselőkészítés. I. előadás. Döntéselőkészítés. Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva. Informatika Tanszék A 602 szoba I. előadás Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva Informatika Tanszék A 602 szoba Tárggyal kapcsolatos anyagok megtalálhatók: http://www.sze.hu/~egertne Konzultációs idő: (páros tan. hét) csütörtök 10-11 30

Részletesebben

Kiszorító magatartás

Kiszorító magatartás 8. elõadás Kiszorító magatartás Árrögzítés és ismételt játékok Kovács Norbert SZE GT Az elõadás menete Kiszorítás és információs aszimmetria Kiszorító árazás és finanszírozási korlátok A BOLTON-SCHARFSTEIN-modell

Részletesebben

Nagy Péter: Fortuna szekerén...

Nagy Péter: Fortuna szekerén... Nagy Péter: Fortuna szekerén... tudni: az ész rövid, az akarat gyenge, hogy rá vagyok bízva a vak véletlenre. És makacs reménnyel mégis, mégis hinni, hogy amit csinálok, az nem lehet semmi. (Teller Ede)

Részletesebben

Ismételt játékok: véges és végtelenszer. Kovács Norbert SZE GT. Példa. Kiindulás: Cournot-duopólium játék Inverz keresleti görbe: P=150-Q, ahol

Ismételt játékok: véges és végtelenszer. Kovács Norbert SZE GT. Példa. Kiindulás: Cournot-duopólium játék Inverz keresleti görbe: P=150-Q, ahol 9. elõaás Ismételt játékok: véges és végtelenszer történõ smétlés Kovács Norbert SZE GT Az elõaás menete Ismételt játékok Véges sokszor smételt játékok Végtelenszer smételt játékok Péla Knulás: ournot-uopólum

Részletesebben

Cambridge Business Design Academy

Cambridge Business Design Academy Cambridge Business Design Academy A Cambridge Business Design Academy létrehozott egy Modern üzleti-,pszichológiai tudományokra épülő gyakorlatorientált felsőfokú képzést, amelynek elvégzésével, Hallgatóinak

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

Kereskedelempolitikai játszmák

Kereskedelempolitikai játszmák Kereskedelempolitikai játszmák A nemzetközi gazdasági kapcsolatokban, hasonlóan a nemzetgazdaságokhoz egyéni gazdasági szereplők (vállaltok és háztartások) vesznek részt, akik saját érdekeiket követik.

Részletesebben

Központi felvételi rendszerek. Taktikázás és stabilitás

Központi felvételi rendszerek. Taktikázás és stabilitás Közgazdasági Szemle, LVI. évf., 2009. május (422 442. o.) KÓCZY Á. LÁSZLÓ Központi felvételi rendszerek. Taktikázás és stabilitás Egy központi felvételi rendszer feladata a jelentkezők és az iskolák vagy

Részletesebben

Online algoritmusok. Algoritmusok és bonyolultságuk. Horváth Bálint március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok március 30.

Online algoritmusok. Algoritmusok és bonyolultságuk. Horváth Bálint március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok március 30. Online algoritmusok Algoritmusok és bonyolultságuk Horváth Bálint 2018. március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok 2018. március 30. 1 / 28 Motiváció Gyakran el fordul, hogy a bemenetet csak részenként

Részletesebben

AZ ELŐZŐ HÁROM FÉLÉVBEN ELÉRT KUTATÁSI EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉSE

AZ ELŐZŐ HÁROM FÉLÉVBEN ELÉRT KUTATÁSI EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉSE 4. félévi beszámoló név: Szombati Edit (e-mail: edith.szombati@gmail.com) PhD program: ELTE, Fizika Doktori Iskola, Fizika Tanítása program Témavezető: Szabó György, MTA doktora A dolgozat címe: A potenciáljátékok

Részletesebben

Coming soon. Pénzkereslet

Coming soon. Pénzkereslet Coming soon Akkor és most Makroökonómia 11. hét 40 pontos vizsga Május 23. hétfő, 10 óra Május 27. péntek, 14 óra Június 2. csütörtök, 12 óra Csak egyszer lehet megírni! Minimumkövetelmény: 40% (16 pont)

Részletesebben

XXXIX. MŰSZAKI FELSŐOKTATÁSI SPORTNAPOK

XXXIX. MŰSZAKI FELSŐOKTATÁSI SPORTNAPOK XXXIX. MŰSZAKI FELSŐOKTATÁSI SPORTNAPOK 2008. OKTÓBER 23-24. DEBRECEN PROGRAM A SPORTNAPOK RÉSZVEVŐI: - DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA - KECSKEMÉTI FŐISKOLA - PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM - BUDAPESTI MÜSZAKI FŐISKOLA

Részletesebben

Bevezetés a kvantum informatikába és kommunikációba Féléves házi feladat (2013/2014. tavasz)

Bevezetés a kvantum informatikába és kommunikációba Féléves házi feladat (2013/2014. tavasz) Bevezetés a kvantum informatikába és kommunikációba Féléves házi feladat (2013/2014. tavasz) A házi feladatokkal kapcsolatos követelményekről Kapcsolódó határidők: választás: 6. oktatási hét csütörtöki

Részletesebben

2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia

2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia 2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia Mind a hétköznapi, mind a tudományos életben gyakran előfordul, hogy bizonyos halmazok elemei között kapcsolat figyelhető meg. A kapcsolat fogalmának matematikai

Részletesebben

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián Fogadóóra: minden szerdán között Helyszín: 311-es szoba

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián Fogadóóra: minden szerdán között Helyszín: 311-es szoba Mikroökonómia előadás Dr. Kertész Krisztián Fogadóóra: minden szerdán 10.15 11.45. között Helyszín: 311-es szoba Költségvetési egyenes Költségvetési egyenes = költségvetési korlát: azon X és Y jószágkombinációk

Részletesebben

Játékelméleti alapvetés - I

Játékelméleti alapvetés - I Játékelméleti alapvetés - I Fáth Gábor (SZFKI) ELTE 2005. június 1. Alkalmazások pszichológia biológia nyelvészet közgazdaságtan számítástudomány Játékelmélet filozófia politika tudomány etika kulturális

Részletesebben

Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva

Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva A fogolydilemma Neumann János már 1928-ban publikált a játékelméletről, ami azonban csak 1944-ben, egy amerikai közgazdásszal, Oskar Morgenstern-nel együtt

Részletesebben

JAVASLAT A TOP-K ELEMCSERÉK KERESÉSÉRE NAGY ONLINE KÖZÖSSÉGEKBEN

JAVASLAT A TOP-K ELEMCSERÉK KERESÉSÉRE NAGY ONLINE KÖZÖSSÉGEKBEN JAVASLAT A TOP-K ELEMCSERÉK KERESÉSÉRE NAGY ONLINE KÖZÖSSÉGEKBEN Supporting Top-k item exchange recommendations in large online communities Barabás Gábor Nagy Dávid Nemes Tamás Probléma Cserekereskedelem

Részletesebben