110 éves a 42-es villamosvonal. A BKV Zrt. és a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület kiállítása november 14.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "110 éves a 42-es villamosvonal. A BKV Zrt. és a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület kiállítása 2010. november 14."

Átírás

1 110 éves a 42-es villamosvonal A BKV Zrt. és a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület kiállítása november 14.

2 Előzmények A ma 42-es vonalként ismert pályaszakasz a lőrinci vasút szárnyvonalaként épült ki. A Budapest Szentlőriczi h. é. Vasút eredetileg egy keskeny nyomközű, gőzüzemű vasút volt, mely Kispestet kötötte össze a Ludovikával (Orczy-kerttel). Az 1887-ben létesült vasutat 1900-ban építették át normál nyomközre, amelynek során villamosították és kétvágányúsították. Ekkor létesült a mai 42-es vonal is, amelyen október 15-én indult meg a forgalom.

3 Gőzüzem a Budapest Szentlőriczi h. é. Vasúton az 50-essel ellentétben a mai 42-es vonal már villamosüzeműként nyílt meg

4 Villamosüzem a 42-esen a II. világháború előtt ( , BLVV) Az immáron BLVV-re (Budapest-Szentlőrinci Helyiérdekű Villamos Vasút) keresztelt cég számtalan típust üzemeltetett hálózatán, és sok más villamosvasút-társasággal ellentétben formailag önálló maradt egészen a második világháborúig. A kis és nagy motorkocsik, ikerkocsik, illetve villanymozdonyos szerelvények mellé ban távos (azaz távvezérlésű), középbejáratú kocsikat vásároltak a Ganz gyártól. Különleges járműnek számított az Adél becenevű csuklósított ikerkocsi, amely a főváros egyik első csuklós villamosa volt. A mai 42-es vonal Sárkány utcai (ma: Ady Endre út) szakaszán több viszonylat is közlekedett (pl. 34, 40, 43).

5 A BLVV 26-os motorkocsija a régi 42-es viszonylaton, amely nem azonos a mai 42-essel

6 Villamosszerelvény a Sárkány utcában (ma: Ady Endre út) a megnyitás utáni években

7 Három motorkocsiból és két pótkocsiból álló távos, azaz távvezérlésű szerelvény, a kor egyik leghosszabb villamosvasúti vonata

8 Adél, az 1938-ban kialakított csuklós motorkocsi

9 A BLVV korhűen felújított kocsijai próbaútjukon (fotó: Németh Zoltán Ádám)

10 A II. világháborútól a metróépítésig ( , FVV és BKV) A világháború utáni időszakban jelent meg a vonal életében a 42-es viszonylatszám, amely mindmáig elkísérte: a Fővárosi Villamosvasút (FVV) üzemeltetésében 1959-től a kispesti végállomástól egészen a Móricz Zsigmond körtérig jártak a szerelvények, a hatvanas években még betétjárat (42 A ) is közlekedett a Nagyvárad térig. Ekkoriban jelent meg az elmúlt fél évszázadot meghatározó UV típus is a vonalon. A hetvenes évek már a vonal visszavágását hozták magukkal, 1970-től a Madách térre került a végállomás, a metróépítés előrehaladtával először a Kálvin térig, majd 1977-ben a Nagyvárad térig, végül 1980 márciusában a Határ útig rövidült a viszonylat.

11 Madách tér, végállomás: a 70-es években a 42-es is itt fordult

12 Életkép a 3-as metró építésének idejéről: ideiglenes végállomás a Kálvin tér sarkán (fotó: Tim Boric)

13 UV hármas szerelvény az Üllői úton, a Nagyvárad tér közelében (fotó: Heinz Heider)

14 Utcakép 1978-ból: a metróépítés megváltoztatta a környék arculatát (fotó: Heinz Heider)

15 UV-szerelvény kanyarog a Népligetnél

16 A rövid 42-es ma (1980-tól, BKV) 1980-tól kezdődően csendes évek köszöntöttek a 42-esre, Száva kocsiszínből kiadott csatolt UV-szerelvények jártak errefelé, a rövid viszonylaton már pótkocsikra sem volt szükség. A BKV 1994-ben modernizált 20 db UV-kocsit, amelyeket a kevés utasra való tekintettel szólóban (egykocsis villamosként) is közlekedtetett, a MUV-nak keresztelt típus 2003 februárjáig szolgálta az utasokat. Az UV-k a vonalon július 31-én voltak utoljára forgalomban, a Combinók érkezésével a körúton feleslegessé váló Ganz csuklósok váltották fel őket rövid időre szeptemberében megszűnt a Tóth Árpád utcai hurokvágány, a villamosok azóta a Tulipán utcánál fordulnak, 2008-tól pedig a Hannoverből használtan vásárolt TW6000-es típusú kocsik látják el a vonal forgalmát.

17 MUV és UV szerelvények a Határ úti végállomáson a 2000-es évek elején (fotó: Kelemen Zsolt)

18 A Tóth Árpád utcai hurok az utolsó UV-s napon (fotó: Ferencz Tamás)

19 Szövetülés, zárt vezetőfülke, fénycsöves világítás, fekete kapaszkodó, világos burkolatok: így nézett ki egy MUV belülről (fotó: Baracsy Ákos)

20 A MUV-ok végnapjai: 2003-ban kivonták az utolsó példányokat is a forgalomból (fotó: Varga Ákos Endre)

21 Ganz csuklós a hurokvágányon: kép az alig másfél hónapig fennálló állapotról (fotó: Móricz Kristóf)

22 Határ út, 2010: így festenek a 42-esek mindennapjai (fotó: Móricz Kristóf)

23 Az UV típus Az UV típus az 1939-ben bemutatott Stuka kocsi áttervezésével született 1956-ban. Négy szériában (UV1, UV2, UV3, UV5) összesen 375 darab készült belőlük 1965-ig a Ganz Villamossági Művek gyárában. A közel 20 tonnás járművek augusztus 20-ig voltak menetrendszerinti utasforgalomban. Az UV kocsik távvezérléses elven működnek, a járművezető által forgatott menetkapcsoló 24 volt segítségével vezérli a hátsó peron szekrényében elrejtett 600 voltos kontaktorokat, amelyek a motorokra jutó vontatási feszültséget és így a sebességet különböző ellenállásokkal befolyásolják. A jármű üzemi fékezése villamos ellenállásfékekkel történik, emellett elektromágneses sínfékkel és sűrített levegővel működő rögzítőfékkel is rendelkezik.

24 Az első UV-szerelvény a Ganz gyárban (1956, fotó: Ganz-archívum), a 3201-es kocsi ma a MaViTE gondozásában van

25 Az eredeti, zárható műszerfal a vezetőállásban

26 Az irányváltó henger állása határozza meg a haladási irányt, az ehhez hasonló menetfékhenger pedig a menet- és fékhelyzetet különíti el (fotó: Varga Ákos Endre)

27 Kontaktorok, azaz 600 Voltos egységkapcsolók a B végi szekrényben, a csattogó hangok adják a típus egyik ismertetőjelét (fotó: Varga Ákos Endre)

28 UV-forgóvázak: jellegzetes az S alakú kereszttartó, és látható a két TA1.18-as motor egyike is (fotó: Varga Ákos Endre)

29 Ritka a járműtűz, de előfordult, jellemzően a menetfékhengeren kapcsolt 600 V ívhúzása okozta; csak az utolsó két évtizedben váltak az UV-k igazán megbízható kocsikká

30 Jellegzetes életkép a 60-as, 70-es évekből: az UV-k a budapesti villamosközlekedés gerincét alkották

31 Kísérlet a hatvanas évekből: csuklós UV (a felhasznált kocsik egyike ma 3258 pályaszámon a MaViTE gyűjteményében található)

32 Végállomás: augusztus 20-án közlekedtek utoljára menetrend szerint UV-k Budapesten, a kép a típusbúcsúztató szerelvényről készült (fotó: Kelemen Zsolt)

33 Rendkívüli események, különleges alkalmak Annak ellenére, hogy a 42-es nem tartozik Budapest legfrekventáltabb vonalai közé, az érdeklődők számtalan érdekes eseménynek lehettek szemtanúi az elmúlt években. A vonal különlegességei között megemlítendő a Hofher Albert utcai összekötővágány, ahol korábban a villamos járművezetői versenyeket is rendezték. Ez a szakasz az 50-es vonallal (illetve az egykori kispesti kocsiszínnel, ma: CBA Remíz áruház) kapcsolja össze a 42-es végállomását. A vonal Templom téri része ad otthont több éve a Kispest Retro rendezvénynek is, ahol a 3258-as pályaszámú UV-kocsi rendszeresen vendégszerepel.

34 Téli csendélet a Tóth Árpád utcai végállomáson: az akkor töretni (jeget a felsővezetékről leverni) induló 3885-ös ma a BKV nosztalgiaflottáját gazdagítja (fotó: Varga Ákos Endre)

35 Tátra-különmenet a Rendőrség épülete előtt 2008 nyarán (fotó: Borbély Csaba Ákos)

36 Villamosvezetők versenyéhez előkészített kocsik a Tóth Árpád utcai végállomáson, a verseny helyszíne a Hofher Albert utcai üzemi vágány volt (fotó: Varga Ákos Endre)

37 Ritka együttállás: a 42-es vonal TW6000-ese a 30 éves születésnapjukat ünneplő Tátrákkal a Határ úton 2010-ben (fotó: Kelemen Zsolt)

38 Az utolsó nap UV típussal a 42-es vonalon, július 31. (fotó: Kelemen Zsolt)

39 Kispest Retro 2009: a 3258 psz. jármű a Templom téren látogatókra várva (fotó: Borbély Csaba Ákos)

40 Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (MaViTE) A Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület 2004-ben alakult a magyarországi villamosvasút emlékeinek felkutatására és megőrzésére. Az évek során több különleges járművet mentettünk meg, gyűjteményünkben a legendás ezres típus mellett Bengáli és UV kocsik is megtalálhatók, köztük az első UV-szerelvény egyik tagja (3201), illetve a tízajtós FVV-csuklósok prototípusa (1200) is. A MaViTE az első magyar kísérleti szaggatós villamost is megvásárolta 2009-es "selejtezése" után, amelyet idén mozgásképessé tett. Járműfelújítási tevékenységünk mellett szakmai programokat, valamint villamosos kirándulásokat, nosztalgia- és különmeneteket is szervezünk.

41 A 3201-es UV motorkocsi felújítását a MaViTE tagjai végezték 2006-ban (fotó: Báti András)

42 Az első magyar kísérleti szaggatós villamos, a MaViTE 2010-ben újra mozgásképessé tette a BKV által forgalomból kivont járművet (fotó: Báti András)

43 A kiállítást a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület rendezte. összeállította: Móricz Kristóf, Túri Dániel Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület adószámunk: számlaszámunk: AXA Bank, Kérjük, támogassa értékmentő tevékenységünket! Forduljon hozzánk bizalommal a mavite@mavite.hu címen!

44 A Tóth Árpád utcai végállomás az UV-korszakban: a szűk utcákban forduló villamos a vonal jelképének számított (fotó: Kelemen Zsolt)

45 UV5-ösök a Határ útig rövidült 42-esen (fotó: Kelemen Zsolt)

46 42-es a népligeti sikátorban: a focipálya és az épülő felüljáró között ideiglenes vágányokon közlekedtek a járatok (fotó: Heinz Heider)

47 MUV-szerelvény indul a külső végállomásról: szombaton délutánonként, vasárnap és ünnepnapokon csak egy kocsi közlekedett (fotó: Kelemen Zsolt)

A BKV múzeumok. közlekedéstörténeti vetélkedője

A BKV múzeumok. közlekedéstörténeti vetélkedője Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság Városi Tömegközlekedési Múzeum Szentendre, Dózsa Gy. út út 3., 3., nyitva: áprilistól októberig Földalatti Városi Tömegközlekedési Vasúti Múzeum

Részletesebben

A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok

A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok 2017. október 18-20. Borbás Péter Dániel üzemigazgató A BKV Zrt. villamos telephelyei Villamos

Részletesebben

Városi vasutak fékrendszerei

Városi vasutak fékrendszerei Városi vasutak fékrendszerei 2018. december 5. Radócz Csaba BKV Zrt. - főmérnök Városi vasút, közúti villamos vasút Városi vasút HÉV Metró Közúti vasút (villamos) Az egyes közlekedési eszközökre besorolásuktól

Részletesebben

Közlekedés verseny 2014. november 29. szombat FVV villamosok 1. Az FVV villamosok története

Közlekedés verseny 2014. november 29. szombat FVV villamosok 1. Az FVV villamosok története Közlekedés verseny 2014. november 29. szombat FVV villamosok 1. Az FVV villamosok története Amikor 1961-ben kigördült a 3720-as prototípus csuklós villamos, és végigment a város főbb útjain, általános

Részletesebben

CSAK NE OLYAN NAGY HÉV-VEL

CSAK NE OLYAN NAGY HÉV-VEL CSAK NE OLYAN NAGY HÉV-VEL Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék IX. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYANAP 2016. május 25. Debrecen

Részletesebben

A Debreceni. Egy ilyen szinten kiépített rendszer mellett már-már természetes, hogy GPS alapú utastájékoztatás

A Debreceni. Egy ilyen szinten kiépített rendszer mellett már-már természetes, hogy GPS alapú utastájékoztatás A Debreceni Közlekedési Zrt. (továbbiakban DKV Zrt.) Debrecen város helyi közlekedésében a trolibuszok és villamosok üzemeltetésével foglalkozik. Emellett tevékenységi területének jelentôs része a városi

Részletesebben

A budapesti közösségi közlekedés legfontosabb jellemzői. A metróágazat szerepe a budapesti közlekedésben

A budapesti közösségi közlekedés legfontosabb jellemzői. A metróágazat szerepe a budapesti közlekedésben BME Közlekedésautomatikai Tanszék Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat 3. rész A budapesti közösségi közlekedés legfontosabb jellemzői A metróágazat szerepe a budapesti közlekedésben Metróvonalak vonalvezetése

Részletesebben

VASKEREKEK KÖZÖSSÉGI MÉDIA ÖNKÉNTESSÉG LIKE! HELYZETJELENTÉS FELÚJÍTÁSAINKRÓL, TERVEZETT BESZERZÉSEINKRŐL CSUFI A BKV ÉS AZ IKARUS KÍSÉRLETI AKTUÁLIS

VASKEREKEK KÖZÖSSÉGI MÉDIA ÖNKÉNTESSÉG LIKE! HELYZETJELENTÉS FELÚJÍTÁSAINKRÓL, TERVEZETT BESZERZÉSEINKRŐL CSUFI A BKV ÉS AZ IKARUS KÍSÉRLETI AKTUÁLIS A MAGYAR VILLAMOSVASÚT-TÖRTÉNETI EGYESÜLET KIADVÁNYA VASKEREKEK AKTUÁLIS II. ÉVFOLYAM 2.SZÁM KÖZÖSSÉGI MÉDIA ÖNKÉNTESSÉG LIKE! HELYZETJELENTÉS FELÚJÍTÁSAINKRÓL, TERVEZETT BESZERZÉSEINKRŐL JJÁRM ÁRM BEMUTATÓ

Részletesebben

1.NEGYEDÉVES MŰKÖDÉSI ADATOK

1.NEGYEDÉVES MŰKÖDÉSI ADATOK Tisztelt Adatszolgáltatónk! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kérdőívben a II. negyedévtől a tárgyidőszak végi, év elejétől göngyölt adatokat kérjük megadni. Negyedévenként részletezve: a II. negyedévben

Részletesebben

A Népligetbe tervezett úttörővasút megvalósítási terve

A Népligetbe tervezett úttörővasút megvalósítási terve A Népligetbe tervezett úttörővasút megvalósítási terve Készítette: Jákli Imre A helyszín kiválasztási szempontjai A Népliget kialakítására a XIX. század derekán született döntés. Kezdetben a cél a szálló

Részletesebben

VASKEREKEK JÁRM BEMUTATÓ INTERJÚ TÚRI DÁNIEL AKTUÁLIS TÖRTÉNELEM ERZSÉBET HÍD AZ IKREK FELÚJÍTÁSÁRÓL

VASKEREKEK JÁRM BEMUTATÓ INTERJÚ TÚRI DÁNIEL AKTUÁLIS TÖRTÉNELEM ERZSÉBET HÍD AZ IKREK FELÚJÍTÁSÁRÓL A MAGYAR VILLAMOSVASÚT-TÖRTÉNTETI EGYESÜLET KIADVÁNYA VASKEREKEK I. ÉVFOLYAM 1.SZÁM JÁRM BEMUTATÓ 2 5 7 6-2 5 7 7 AZ IKREK FELÚJÍTÁSÁRÓL INTERJÚ TÚRI DÁNIEL AZ EGYESÜLET ELNÖKE TÖRTÉNELEM ERZSÉBET HÍD

Részletesebben

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója XX. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Bükfürdő, 2019. április 9-11. Horváth Róbert ügyvezető Swietelsky Vasúttechnika Kft. 1 Budapesti 3. sz. (Észak

Részletesebben

A GAZDÁLKODÁST JELLEMZŐ FONTOSABB ADATOK 2013. I. negyedév. Cím: 2 Irányítószám: Város, község utca hsz. (hrsz.) Debrecen, Salétrom 3.

A GAZDÁLKODÁST JELLEMZŐ FONTOSABB ADATOK 2013. I. negyedév. Cím: 2 Irányítószám: Város, község utca hsz. (hrsz.) Debrecen, Salétrom 3. NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 8. (2) bekezdése és 257/2010.(XI. 9.) Korm.rendelet alapján kötelező. Nyilvántartási

Részletesebben

A Normálnyomtáv Kft. főbb referencia munkái

A Normálnyomtáv Kft. főbb referencia munkái A Normálnyomtáv Kft. főbb referencia munkái 1999. év Nagykörút Goldmann tér Fehérvári út között kitérő és átszelés építés, vágányépítés Alkotás úti vágányépítés BKV fenntartási munkák MILLFAV vágány felújítás

Részletesebben

Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása

Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása Ügyintéző: Iktatószám: Lócsi Iván VFO/151/1/2008 Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása Eset kategóriája: vasúti baleset, ütközés közúti járművel Ideje: 2006. augusztus 30. 10

Részletesebben

VASKEREKEK NYUGDÍJBAN AKTUÁLIS KÖZGYŰLÉS INDUL AZ ÉV - INDUL A MUNKA IS A PÉCSI VILLAMOSRÓL ESEMÉNYEK, BESZÁMOLÓK AZ ÚJ KÖZÖSSÉGI TÉRRŐL

VASKEREKEK NYUGDÍJBAN AKTUÁLIS KÖZGYŰLÉS INDUL AZ ÉV - INDUL A MUNKA IS A PÉCSI VILLAMOSRÓL ESEMÉNYEK, BESZÁMOLÓK AZ ÚJ KÖZÖSSÉGI TÉRRŐL A MAGYAR VILLAMOSVASÚT-TÖRTÉNTETI EGYESÜLET KIADVÁNYA VASKEREKEK II. ÉVFOLYAM 1.SZÁM AKTUÁLIS KÖZGYŰLÉS INDUL AZ ÉV - INDUL A MUNKA IS A PÉCSI VILLAMOSRÓL ESEMÉNYEK, BESZÁMOLÓK AZ ÚJ KÖZÖSSÉGI TÉRRŐL INTERJÚ

Részletesebben

VASKEREKEK 1302 NULLSZÉRIÁS CSUKLÓS EGYESÜLETÜNK ÁLLOMÁNYÁBAN BUDAFOKI VILLAMOSNAP A REKONSTRUKCIÓ ELŐTT MÉG UTOLJÁRA SZÓLTAK A CSENGŐK

VASKEREKEK 1302 NULLSZÉRIÁS CSUKLÓS EGYESÜLETÜNK ÁLLOMÁNYÁBAN BUDAFOKI VILLAMOSNAP A REKONSTRUKCIÓ ELŐTT MÉG UTOLJÁRA SZÓLTAK A CSENGŐK A MAGYAR VILLAMOSVASÚT-TÖRTÉNTETI EGYESÜLET KIADVÁNYA VASKEREKEK JÁRM BEMUTATÓ 1303-KCSV5 MAGYARORSZÁG ELSŐ SZAGGATÓS VILLAMOSA I. ÉVFOLYAM 2.SZÁM INTERJÚ SZENTESI GERGELY EGYESÜLETÜNK ALELNÖKE AKTUÁLIS

Részletesebben

Tanulmány avagy mire is jó egy vonaljegy?

Tanulmány avagy mire is jó egy vonaljegy? Tanulmány avagy mire is jó egy vonaljegy? Mire is jó egy BKV-BKK vonaljegy? Látszólag egyszerű a kérdés, a legtöbben valószínűleg azt válaszolnák rá, hogy utazásra. Igen, ez valóban így van, de ez a jegyecske

Részletesebben

A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN. Szűr Árpád. (tervező) Vasútépítés

A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN. Szűr Árpád. (tervező) Vasútépítés A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN Szűr Árpád (tervező) Vasútépítés Budapest, 2013. november 28. Történeti áttekintés Tartalom Megvalósításra

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

Az első budapesti gyorsvasúti hálózatok tervei. A budapesti metrók építésének elkezdése K-Ny-i metróvonal

Az első budapesti gyorsvasúti hálózatok tervei. A budapesti metrók építésének elkezdése K-Ny-i metróvonal BME Közlekedésautomatikai Tanszék Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat 4. rész Az első budapesti gyorsvasúti hálózatok tervei A budapesti metrók építésének elkezdése K-Ny-i metróvonal Építés leállítása

Részletesebben

A városi közlekedés aktuális kérdései, megoldandó feladatai

A városi közlekedés aktuális kérdései, megoldandó feladatai A városi közlekedés aktuális kérdései, megoldandó feladatai Bolla Tibor elnök-vezérigazgató HUNGRAIL Vasútakadémia 2017. május 3. A BKV több, mint 1,3 milliárd utast szállított 2016-ban (ebből 900 millió

Részletesebben

Városi tömegközlekedés: a budapesti metró villamosenergia-ellátása

Városi tömegközlekedés: a budapesti metró villamosenergia-ellátása Városi tömegközlekedés: a budapesti metró villamosenergia-ellátása Szén István Óbudai Egyetem KVK Villamosenergetikai Intézet szen.istvan@kvk.uni-obuda.hu Retro metró A Budapesten közlekedő emberek egy

Részletesebben

Koncepcionális javaslat Kamaraerdő buszvégállomás problémáinak realizálására

Koncepcionális javaslat Kamaraerdő buszvégállomás problémáinak realizálására AlterBMV Közlekedési Egyesület Koncepcionális javaslat Kamaraerdő buszvégállomás problémáinak realizálására Készítette: Mezei Gyula Ellenőrizte: Hoós Bence Welker Zsombor Törökbálint, 2010. augusztus 22.

Részletesebben

2013/2014. Veszprém vasúti szolgáltatásfejlesztés. Értékesítési szervezet MÁV-START Zrt

2013/2014. Veszprém vasúti szolgáltatásfejlesztés. Értékesítési szervezet MÁV-START Zrt MÁV-START VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ Zrt. 1087 Budapest, Könyves K. krt. 54-60. Postacím: 1940 Budapest Telefon (1) 511-5032 Mobil: 30 / 87 03 519 Fax: (1) 511-1001 Webcím: www.mav-start.hu Veszprém vasúti

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17.

ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17. ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos ZÁRÓJELENTÉS 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt

VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt A projekt előrehaladása 2012. január 17-től menetrendszerinti villamosközlekedés Felső-Majláth

Részletesebben

A GAZDÁLKODÁST JELLEMZŐ FONTOSABB ADATOK

A GAZDÁLKODÁST JELLEMZŐ FONTOSABB ADATOK NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. -a alapján kötelező.

Részletesebben

A NOHAB-GM ALAPÍTVÁNY 2009. évi közhasznúsági beszámolója

A NOHAB-GM ALAPÍTVÁNY 2009. évi közhasznúsági beszámolója A NOHAB-GM ALAPÍTVÁNY 2009. évi közhasznúsági beszámolója Budapest, 2010. május Közhasznúsági beszámoló Bevezetés Alapítványunk névadója, a svéd NOHAB gyár és annak kimagaslóan megbízható dízelmozdonyai

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

Ganz-Hunslet KCSV7 Használati utasítás

Ganz-Hunslet KCSV7 Használati utasítás Ganz-Hunslet KCSV7 Használati utasítás Tartalomjegyzék A jármű műszaki felépítése 3 1.1. A KCSV7 típusú villamos általános ismertetése 3 1.2. A KCSV7 típusú villamos főbb adatai 4 1.3. A villamos felépítése

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

METRÓSZERELVÉNYEK FEJLESZTÉSE GYAKORLATI TAPASZTALATOK

METRÓSZERELVÉNYEK FEJLESZTÉSE GYAKORLATI TAPASZTALATOK METRÓSZERELVÉNYEK FEJLESZTÉSE GYAKORLATI TAPASZTALATOK HARKÁNY, 2017. november 9-10. KTE Héri József Metró Üzemigazgató A budapesti metróhálózat alapadatai Munkanapi utasszám 158 000 90 000 Vonalak száma:

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 111 Budapest, Fő u. 44-5. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 111 Budapest, Fő u. 44-5. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

MTB 82 Fotók: Vladimir Varaksin SVARZ TBES ZIU 5G Moszkva a világ trolifővárosa hirdetés A KÖZLEKEDÉS ÖSSZEKÖT November végén mexikói művészek utaztak a Kisföldalatti vonalán a BKV szóvivőjével, Kiricsi

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 111 Budapest, Fő u. 44-5. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

A rendezvényt Balogh Zsolt megbízott vezéigazgató nyitotta meg Háromdimenziós Combinó-festény készül ÜNNEP A MŰJÉGPÁLYÁN Társaságunk negyvenedik évfordulóját a Műjégpályán ünnepeltük június 22-én. A 11

Részletesebben

Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt. Szeged 2013. január 23.

Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt. Szeged 2013. január 23. Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt Szeged 2013. január 23. A közösségi villamos közlekedés története 1/3 A kezdetek 1897. július 10-én indult az első villamos, a forgalmat 9 darab motor és 4 darab pótkocsival

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM 111 Budapest, Fő u. 44-5. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

Amit a Ferihegyi gyorsvasútról tudni érdemes. XVII. Városi közlekedés aktuális kérdései Budapest, szeptember 8.

Amit a Ferihegyi gyorsvasútról tudni érdemes. XVII. Városi közlekedés aktuális kérdései Budapest, szeptember 8. Amit a Ferihegyi gyorsvasútról tudni érdemes XVII. Városi közlekedés aktuális kérdései Budapest, 2017. szeptember 8. Vasúti ingajárat (FEREX) 9 km új vonal, 1 új mh., 4 motorvonat (többlet) Menetidő (Reptér->Belváros):

Részletesebben

A budapesti 1-es villamos: 35 év után teljes lehet a vonal?

A budapesti 1-es villamos: 35 év után teljes lehet a vonal? A budapesti 1-es villamos: 35 év után teljes lehet a vonal? Szilágyi Tibor Budapesti Közlekedési Központ Projektmenedzsment Tervezés és járművek szakterületi vezető Nemzeti Közlekedési Napok 2016. október

Részletesebben

Bécsi út / Vörösvári út / Kelenföld vasútállomás M

Bécsi út / Vörösvári út / Kelenföld vasútállomás M Batthyány Tér M+H 19 villamos menetrend és vonal térkép 19 Bécsi út / Vörösvári út / Kelenföld vasútállomás M Váltás Teljes Weboldal Nézetre A 19 villamos vonal (Bécsi út / Vörösvári út / Kelenföld vasútállomás

Részletesebben

ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 29. szám 125. évfolyam 2010. október 15. TARTALOM.

ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 29. szám 125. évfolyam 2010. október 15. TARTALOM. 29. szám 125. évfolyam 2010. október 15. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 62/2010. (X. 15. MÁV Ért. 29.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás a vonatok

Részletesebben

Megoldás az alagút biztonságos építésére. Második Temze alagút Tower Hill Vine Lane. Első földalatti vasút Paddington-Farrington

Megoldás az alagút biztonságos építésére. Második Temze alagút Tower Hill Vine Lane. Első földalatti vasút Paddington-Farrington BME Közlekedésautomatikai Tanszék Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat 1. rész Az első alagutak, London, első Temze alatti alagút Megoldás az alagút biztonságos építésére Második Temze alagút Tower

Részletesebben

A fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének eredményei 2016

A fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének eredményei 2016 KTE Baranya Megyei Területi Szervezetének Új megoldások a közösségi közlekedésben című konferenciája A fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének eredményei 2016 Dr. Denke Zsolt kiemelt projektvezető

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára

ELŐTERJESZTÉS. 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára ELŐTERJESZTÉS Határozati javaslat: egyszerű többség Rendeletmódosítás: minősített többség Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára Tárgy:

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV 577/IT/2015.

INTÉZKEDÉSI TERV 577/IT/2015. Közösségi Közlekedés Közlekedésszervezés INTÉZKEDÉSI TERV 577/IT/2015. Tárgy: Projekt / téma: Ütem, szakasz: Útvonal-módosítás a XXII., Tóth József utcában csatornaépítés miatt XXII., BKISZ II. ütem Érintett

Részletesebben

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON Borbély László FORMEN- VASÚT Kft. - VÁGÁNY- SZERVIZ Kft. Dunaharaszti, 2012. április 19. FORMEN Vasút Kft.

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

Ideiglenes forgalomkorlátozás a 46. Virágkarnevál idején

Ideiglenes forgalomkorlátozás a 46. Virágkarnevál idején Ideiglenes forgalomkorlátozás a 46. Virágkarnevál idején A közlekedőknek forgalomkorlátozásra kell számítaniuk Debrecenben 2015. augusztus 19- én és 20-án, a 46. Virágkarnevál miatt. A karneváli menet

Részletesebben

MIXA típusú járművek új vezetőállás pult funkcionális bemutatása 2.0

MIXA típusú járművek új vezetőállás pult funkcionális bemutatása 2.0 MIXA típusú járművek új vezetőállás pult funkcionális bemutatása 2.0 2012. 1 Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság Műszaki Igazgatóság Műszaki Üzemeltetési Szakigazgatóság Vasúti Jármű

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra TÍPUSISMERET 81-717,714 TÍPUSÚ METRÓ MOTORVONAT DŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra AVR üzemű vonat ajtói tartalékkal sem

Részletesebben

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. A közlekedés minden szakterületében részt veszünk Kötöttpályás tervezési tevékenységeink Közúti

Részletesebben

Budapest VIII. kerület Nyitva tartás Kaphatók. Cím Cégek Hétköznap Szombat Vasárnap Jegyek Bérletek

Budapest VIII. kerület Nyitva tartás Kaphatók. Cím Cégek Hétköznap Szombat Vasárnap Jegyek Bérletek Budapest VIII. kerület Nyitva tartás Kaphatók Baross utca 45. 08.00-18.00 9.00-14.00 ZÁRVA Baross utca 78. Közért 6.00-21.00 Baross utca 94. Vegyeskereskedés 6.30-18.30 7.00-14.00 ZÁRVA Baross tér édességbolt

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság. Kamerák száma (db) a kamera pontok helyszíne, elhelyezése

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság. Kamerák száma (db) a kamera pontok helyszíne, elhelyezése Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Rendőri Szerv RK, HRK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság Települések Nyíregyháza Kamerák száma (db) 12 a kamera pontok helyszíne, elhelyezése.nyíregyháza,

Részletesebben

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből Üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi szervezet Forgalmi főosztály Kiss Gábor főosztályvezető 2017. Szeptember 20. A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből 1 1. Menetrendszerűség

Részletesebben

Változások a Paraméterkönyv 2008. május 28-ára elıterjesztett változata szerint

Változások a Paraméterkönyv 2008. május 28-ára elıterjesztett változata szerint M1 M2 M3 Metrók Délutáni csúcsidıben óránként 2-3 indulással több, este 22 óráig 7-8 helyett 5, majd utána 7-8 helyett 10 percenként. Üzemideje este hosszabb, Vörösmarty térrıl 23:10 helyett 23:34-ig indul.

Részletesebben

Fenntartható városi közlekedési rendszer kialakításának lehetősége

Fenntartható városi közlekedési rendszer kialakításának lehetősége Fenntartható városi közlekedési rendszer kialakításának lehetősége Dr. Denke Zsolt a közlekedéstudomány doktora (PhD) 2004. november 17. Témavázlat Városi közlekedési feszültségek Városi közlekedés valós

Részletesebben

A BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA

A BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA A BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA hatályos: 2013. május 23. napjától Az Üzletszabályzatot jóváhagyta: a Nemzeti Közlekedési Hatóság, mint közlekedési hatóság

Részletesebben

MÓDOSUL A REPTÉRI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS, ELINDUL AZ ÉJSZAKAI VILLAMOS-KÖZLEKEDÉS

MÓDOSUL A REPTÉRI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS, ELINDUL AZ ÉJSZAKAI VILLAMOS-KÖZLEKEDÉS MÓDOSUL A REPTÉRI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS, ELINDUL AZ ÉJSZAKAI VILLAMOS-KÖZLEKEDÉS A Debrecen Airport folyamatos utasforgalmának növekedéséhez, valamint a repülőtérhez kapcsolható vállalkozások kiszolgálására,

Részletesebben

Szentendre Vontatási Szolgálat Fridli Gábor

Szentendre Vontatási Szolgálat Fridli Gábor Szentendre Vontatási Szolgálat Fridli Gábor szolgálatvezető fridlig@mav-hev.hu HÉV kezdetek 1882. április 4. a BKVT közgyűlése dönt a Közvágóhíd-Soroksár közötti első helyiérdekű vasúti vonal megépítéséről

Részletesebben

Az áruházak vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos közlekedési változások

Az áruházak vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos közlekedési változások Az áruházak vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos közlekedési változások 1) A társadalmi egyeztetésen meghirdetett javaslat A BKK kikérte az utazóközönség véleményét az áruházak vasárnapi zárva tartásával

Részletesebben

Elővárosi vasúti szolgáltatásfejlesztés sikere. Pákozdy Réka, MÁV-START Zrt., Személyszállítási szolgáltatásértékesítési vezető

Elővárosi vasúti szolgáltatásfejlesztés sikere. Pákozdy Réka, MÁV-START Zrt., Személyszállítási szolgáltatásértékesítési vezető Elővárosi vasúti szolgáltatásfejlesztés sikere Pákozdy Réka, MÁV-START Zrt., Személyszállítási szolgáltatásértékesítési vezető Az idén 10 éves MÁV-START Zrt. számokban Több, mint 7200 km-es hálózaton szolgáltatunk

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 15. szám 130. évfolyam 2015. szeptember 4. TARTALOM

ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 15. szám 130. évfolyam 2015. szeptember 4. TARTALOM 15. szám 130. évfolyam 2015. szeptember 4. ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások oldal Közlemény 36/2015. ( IX. 04. MÁV Ért. 15. ) ÁVIGH. sz. utasítás Az Állomási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a József Attila Városrészi Önkormányzat

ELŐTERJESZTÉS a József Attila Városrészi Önkormányzat Budapest Főváros I. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-2/2019. ELŐTERJESZTÉS a József Attila Városrészi Önkormányzat 2019. január 30-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat a

Részletesebben

MÁGNESVASÚT MÜNCHENBEN

MÁGNESVASÚT MÜNCHENBEN MÁGNESVASÚT MÜNCHENBEN Dr. Kazinczy László PhD. Egyetemi docens, BME Út és Vasútépítési Tanszék KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI EGYESÜLET XI. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA Csíksomlyó, 2007. május 31-június

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT (BKV ZRT. Fogaskerekű Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

Hívom a buszt Igényvezérelt közösségi buszközlekedés bevezetése Debrecenben

Hívom a buszt Igényvezérelt közösségi buszközlekedés bevezetése Debrecenben Hívom a buszt Igényvezérelt közösségi buszközlekedés bevezetése Debrecenben XV. Városi Közlekedés Aktuális Kérdései KTE konferencia Balatonfenyves 2015.09. 10. Előadó: Nagy Attila vezérigazgató 1 Tartalom

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 100 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 100 pont T 0651-06/1/1 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

A MÁV V43-as sorozatú mozdonyainak kiválasztása, az akkori nemzetközi és hazai mozdonygyártás helyzete. A járműtípus kiválasztásának gondozói

A MÁV V43-as sorozatú mozdonyainak kiválasztása, az akkori nemzetközi és hazai mozdonygyártás helyzete. A járműtípus kiválasztásának gondozói KISTELEKI MIHÁLY arany okleveles gépészmérnök, Európa mérnök nyugdíjas MÁV igazgató A MÁV V43-as sorozatú mozdonyainak kiválasztása, az akkori nemzetközi és hazai mozdonygyártás helyzete. A járműtípus

Részletesebben

III. Cím TÁJÉKOZTATÁS

III. Cím TÁJÉKOZTATÁS 21 III. Cím TÁJÉKOZTATÁS Az utastájékoztatási feladatokat a Szolgáltató látja el, továbbá gondoskodik arról, hogy az utasokat jogaikról, kötelezettségeikről, az igénybe vehető szolgáltatásokról tájékoztassa,

Részletesebben

Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend.

Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend. Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend. Vajda Zsolt Nemzetközi rendkívüli küldemények és katonai szakértő MÁV Magyar Államvasutak Zrt Forgalmi Üzemviteli Igazgatóság Üzemirányítási Központ H-1087 Budapest

Részletesebben

Boráros tér - Csepel HÉV vonal használatbavételi engedélye. AS65 fénysorompó Pesterzsébet használatbavételi engedélye

Boráros tér - Csepel HÉV vonal használatbavételi engedélye. AS65 fénysorompó Pesterzsébet használatbavételi engedélye Sorszám Azonosító Tárgy 5. sz. melléklet Engedélyek - HÉV infrastruktúra UVH/VF/380/5/2011. UVH/VF/1042/0/2011. UVH/VF/1052/0/2011. UVH/VF/1178/0/2011. KU/VF/967/39/2009. Határozat Budapest - Csepel HÉV

Részletesebben

3527 Miskolc, Szondi György u. 1. (3502 Miskolc 2. Pf: 226.) tel.: + 36 46 514-900, fax: + 36 46 514-912 mail@mvkrt.hu, www.mvkrt.hu Iktató szám: 360-K15/03144 Dátum: 2015.05.28. Szolgáltatói jelentés

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Iksz: F-2096-12/2013. Témafelelős: Cseuz András Tárgy: Szentes Város autóbusszal végzett

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS F.2. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság 1/279 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS Hatálybalépés időpontja: 2008. április hó 06. nap. 2/279 Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság F.2.

Részletesebben

MIT KÉSZÍTETTÜNK, KÉSZÍTÜNK ELŐ BUDAPESTEN?

MIT KÉSZÍTETTÜNK, KÉSZÍTÜNK ELŐ BUDAPESTEN? MIT KÉSZÍTETTÜNK, KÉSZÍTÜNK ELŐ BUDAPESTEN? Nyul Zoltán Stratégia és Innováció igazgató BKK Zrt. Budapest, 2018. november 14. MEGVALÓSULT UNIÓS TÁMOGATÁSÚ PROJEKTEK 2007-2013 2014-2020 Szél Kálmán tér

Részletesebben

A budapesti közösségi közlekedés fejlesztései. Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. május 22.

A budapesti közösségi közlekedés fejlesztései. Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. május 22. A budapesti közösségi közlekedés fejlesztései Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. május 22. Tartalom Keretek Megvalósult fejlesztések Folyamatban lévő fejlesztések További tervek

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra TÍPUSISMERET EV3 TÍPUSÚ METRÓ MOTORKOCSI IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra A vonat ajtózárás vezérlés biztosítéka (PD2)

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2014-0702-5 Vasúti baleset Budapest, Nyugati pályaudvar 2014. július 15.

ZÁRÓJELENTÉS. 2014-0702-5 Vasúti baleset Budapest, Nyugati pályaudvar 2014. július 15. ZÁRÓJELENTÉS 2014-0702-5 Vasúti baleset Budapest, Nyugati pályaudvar 2014. július 15. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

Ganz csuklós járművek felújítása

Ganz csuklós járművek felújítása Villamos Forgalmi Főmérnökség Villamos Forgalmi Üzemeltetési Osztály Villamos Forgalmi Üzemviteli csoport villamosoktatas.hu Ganz csuklós járművek felújítása - 2018 a 1441-es pályaszámú villamos alapján

Részletesebben

Indul a zarándokvonat Csíksomlyóra

Indul a zarándokvonat Csíksomlyóra Indul a zarándokvonat Csíksomlyóra Hamarosan útra kel a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, hogy utasaival együtt megtegye immáron tradicionális útját Erdély gyönyörű tájain át. 2010. május 21-24.

Részletesebben

Reagálni a változásokra

Reagálni a változásokra Reagálni a változásokra A beavatkozás lehetősége és szükségszerűsége a villamosközlekedés biztonságának javítása érdekében Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési Szolgálat szolgálatvezető

Részletesebben

A budapesti közlekedésfejlesztés aktuális kérdései

A budapesti közlekedésfejlesztés aktuális kérdései A budapesti közlekedésfejlesztés aktuális kérdései Somodi László közlekedésszervezési és fejlesztési vezérigazgató-helyettes Budapesti Közlekedési Központ 2014. május 14. Tartalom Új modell a fővárosi

Részletesebben

Nagy Sándor Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzati Képviselő 6720 Szeged, Széchenyi tér Módosító indítvány

Nagy Sándor Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzati Képviselő 6720 Szeged, Széchenyi tér Módosító indítvány Nagy Sándor Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzati Képviselő 6720 Szeged, Széchenyi tér 10-11. Módosító indítvány Tisztelt Közgyűlés! A 2013. december 20-i ülés napirendjének 13. pontjában szerepel a Tömegközlekedési

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Az utazásuk során Önöket érő esetleges kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük. Gy /2012. MÁV Zrt.

HIRDETMÉNY. Az utazásuk során Önöket érő esetleges kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük. Gy /2012. MÁV Zrt. HIRDETMÉNY Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2012. július 16-tól augusztus 31-ig a Budapest Lajosmizse Kecskemét vonalon pályaépítési munkálatok miatt módosul a vonatok menetrendje. Kispest és Dabas állomások

Részletesebben

Irinyi Terv kötöttpályás járműgyártási stratégia

Irinyi Terv kötöttpályás járműgyártási stratégia Irinyi Terv kötöttpályás járműgyártási stratégia Globális tendencia Forrás: iea.org Forrás:UIC 2 Hazai szállított utasok száma (millió fő) 669,3 671,0 671,8 656,9 518,7 519,5 522,1 508,5 481,0 368,4 147,8

Részletesebben

Változó menetrend a Budapest-Esztergom vasútvonalon Szeptember 22 október 21 között, valamint november 7-8-9-én

Változó menetrend a Budapest-Esztergom vasútvonalon Szeptember 22 október 21 között, valamint november 7-8-9-én Változó menetrend a Budapest-Esztergom vasútvonalon Szeptember 22 október 21 között, valamint november 7-8-9-én Tisztelt Utasaink! A Budapest - Esztergom vonalon tovább folytatódik a vasúti rehabilitációs

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

Gondolatok a versenyképes tömegközlekedésről

Gondolatok a versenyképes tömegközlekedésről Gondolatok a versenyképes tömegközlekedésről I. Magyar Közlekedési Konferencia Kádi Ottó Versenyképesség az az állapot, amikor egy cég sikeresen képes a saját piacán értékesíteni a termékeit, szolgáltatásait.

Részletesebben

BKV Zrt. Távközlés és Biztosítóberendezés. Kiss László Szakszolgálat-vezető kissla@bkv.hu 2012 11. 07.

BKV Zrt. Távközlés és Biztosítóberendezés. Kiss László Szakszolgálat-vezető kissla@bkv.hu 2012 11. 07. BKV Zrt. Távközlés és Biztosítóberendezés Kiss László Szakszolgálat-vezető kissla@bkv.hu 2012 11. 07. BKV Zrt. Tulajdonosi viszonyok Budapest Fővárosi Önkormányzat Tulajdonos Budapesti Közlekedési Központ

Részletesebben

Nyári menetrendi módosítások

Nyári menetrendi módosítások Nyári menetrendi módosítások Változások Budapest elővárosában 80 sz. Budapest Miskolc vasútvonal Kínálatbővítésként az 5108-as gyorsvonat megáll Pécel, Isaszeg és Tura állomásokon. Ezáltal az esti órákban

Részletesebben

A MÁV-START Zrt. jövőképe, beruházásai, fejlesztései

A MÁV-START Zrt. jövőképe, beruházásai, fejlesztései A MÁV-START Zrt. jövőképe, beruházásai, fejlesztései Csépke András üzemeltetési vezérigazgató-helyettes 2015. február 26. Kápolnásnyék A MÁV Csoport alaptevékenysége VASÚTI PÁLYAMŰKÖDTETÉS VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS

Részletesebben

Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez

Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez Légsűrítők és kiegészítő rendszerelemek beszerzése fogaskerekű járművekhez Eljárás száma: MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ Budapest, 2017. A beszerzés tárgya, leírása: Az SGP gyártmányú fogaskerekű járműveinken a sűrített

Részletesebben

Igényvezérelt közlekedés a BKK hálózatán. Dr. Denke Zsolt kiemelt munkatárs Budapesti Közlekedési Központ

Igényvezérelt közlekedés a BKK hálózatán. Dr. Denke Zsolt kiemelt munkatárs Budapesti Közlekedési Központ Igényvezérelt közlekedés a BKK hálózatán Dr. Denke Zsolt kiemelt munkatárs Budapesti Közlekedési Központ gyalog kerékpár mkp szgk taxi autóbusz trolibusz közúti vasút hév nagyvasút metró Különleges vasutak

Részletesebben

Budai fonódó villamoshálózat. A fővárosi önkormányzat rövid ismertetése a projektről

Budai fonódó villamoshálózat. A fővárosi önkormányzat rövid ismertetése a projektről Budai fonódó villamoshálózat A fővárosi önkormányzat rövid ismertetése a projektről A fejlesztés lényege az Észak- és Közép-budai villamoshálózat kapcsolatainak kiépítése, mellyel egy átjárható, fonódó

Részletesebben

Autóbusz-, villamos- és trolibusz-közlekedés a Virágkarneváli napon (2012. augusztus 20.)

Autóbusz-, villamos- és trolibusz-közlekedés a Virágkarneváli napon (2012. augusztus 20.) Autóbusz-, villamos- és trolibusz-közlekedés a Virágkarneváli napon (2012. augusztus 20.) TISZTELT UTASAINK, VÁROSUNKBA ÉRKEZŐ KEDVES VENDÉGEK! A 43. Debreceni Virágkarnevál és kísérő rendezvényei miatt

Részletesebben