π = P(y bekövetkezik)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "π = P(y bekövetkezik)"

Átírás

1 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 1 A logit modell (=logisztikus regresszió) Ha a függő változó (y ) dichotom (=két lehetséges értéke van, pl. túlélés-halál, siker-kudarc stb.), akkor általában azt feltételezzük, hogy a magyarázó változók az eredmény bekövetkezési valószínűségét befolyásolják, ezért inkább a π = P(y bekövetkezik) valószínűséget tekintjük függő változónak. Példa: Függ-e a tanulásra fordított időtől annak valószínűsége, hogy sikerül a vizsga statisztikából? Függ-e attól is, hogy vizsga előtt iszunk kávét? Gyengét vagy erőset? Pozitív vagy negatív az összefüggés? Fellép-e interakció a magyarázó változók között? A tanulásra fordított idő folytonos kovariáns, a kávéivás pedig faktor (3 szinttel: nem iszunk, gyengét iszunk, erőset iszunk).

2 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 2 A kínálkozó legegyszerűbb modell, a lineáris regresszió alkalmazhatatlan, mert a bekövetkezési valószínűség becsült értékei nem mindig fognak 0 és 1 közé esni. A logit modell alapgondolata, hogy a valószínűség helyett egy olyan a valószínűséggel egyenértékű mérőszámot használunk, az ún. logit-et amelynek értékei nem korlátozódnak a [0, 1] tartományra. π O = π / (1- π) l = ln( π / (1- π) ) valószínűség oddsz logit Visszafelé: l O = exp(l) π = exp(l) / (1+exp(l))

3 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 3 Ismétlés: 0.2 Valószínűség (szinte) lehetetlen azonos eséllyel igen vagy nem (szinte) biztos 0.25 Oddsz (szinte) lehetetlen azonos eséllyel igen vagy nem (szinte) biztos Logit (szinte) lehetetlen azonos eséllyel igen vagy nem (szinte) biztos Házi feladat: ellenőrizzék a számításokat!

4 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 4 A logit transzformáció egyértelmű megfeleltetést teremt a [0, 1] és a [, + ] tartományok között. oddsz 5 logit logit( ) ln 4 1 valószínűség logit probab. 0 0,5 1

5 A regressziós egyenlet Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 5 logit(π) = x x 2 +, itt π = P(y bekövetkezik). Az egyenletben az x-ek folytonosak vagy dichotomok. Dichotom magyarázó változó esetén az értékeket 0/1-gyel kódoljuk. A 0 lesz a referencia-csoport, az 1 a vizsgált csoport kódja. Például ha az egyik magyarázó változó A beteg manduláját korábban eltávolították-e? 0-nem, 1-igen akkor a mandulaműtéten átesetteket hasonlítjuk a többiekhez, mint referenciacsoporthoz. A kapott regressziós együtthatóból kiolvashatjuk, hogy befolyásolja-e (és hogyan, mennyire) az y bekövetkezésének esélyét a mandula eltávolítása. > 0: növeli, < 0: csökkenti, = 0: nem befolyásolja

6 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 6 Ha olyan kategóriás magyarázó változónk van, amelynek k > 2 kategóriája van, akkor abból (k 1) darab x-et készítünk. Például ha a magyarázó változó Milyen gyakran fogyaszt alkoholt? (A) soha (B) évente 1-2-szer (C) havonta 1-2-szer (D) hetente többször akkor ebből három x-et képezünk: dummy változók válasz x 1 x 2 x 3 A B C D és ezzel a (B), (C) és (D) csoportokat hasonlítjuk az (A)-hoz mint referenciacsoporthoz. A kapott három regressziós együttható az y bekövetkezésének esélyéről informál a (B), (C) és (D) csoportban az (A)-hoz képest!

7 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 7 Mit olvashatunk ki a regressziós együtthatókból? A regressziós együtthatóból esélyhányadost (=odds ratio, OR ) számolhatunk amelynek jelentése OR e a) ha az x magyarázó változó folytonos (pl. testtömeg): az x egy egységgel való növekedése hányszorosára növeli az y bekövetkezésének oddszát átlagosan! (feltéve, hogy mindig ugyanannyira) b) ha az x magyarázó változó dichotom a vizsgált csoportban az y bekövetkezésének oddsza hányszorosa a referenciacsoportbelinek c) ha a magyarázó változó több mint 2 kategóriás a szóban forgó csoportban az y bekövetkezésének oddsza hányszorosa a referenciacsoportbelinek

8 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 8 Példa: Mondjuk, a tanulással töltött időhöz tartozó regressziós együttható becslése és a hozzá tartozó SE, illetve p-érték a következők: Ekkor az esélyhányados b = 0.71, SE = 0.23, p = OR = e b = = 2.03, vagyis 1 nappal több tanulás az y bekövetkezésének (a sikeres vizsgának) az oddszát 2.03-szorosára növeli. 95%-os konfidenciaintervallum az oddsz növekedésére: e b 1.96 SE = = (1.30, 3.19) A p-érték pedig azt mondja, hogy a sikeres vizsga esélye függ a tanulással töltött időtől (szignifikáns, bizonyító erejű).

9 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 9 Példa: Mondjuk, a mandulaműtétre, mint magyarázó változóra az alábbi regressziós együtthatót kaptuk: Ennek alapján b = 0.73, SE = 0.31, p = OR = e b = = 0.48, vagyis azoknál, akik korábban átestek mandulaműtéten, az y bekövetkezésének (pl. torokgyulladásnak) az oddsza kisebb (0.48-szorosa a referenciacsoportbelinek). A p-érték alapján a különbség szignifikáns. Konfidenciaintervallumot is adhatnánk, ugyanúgy, mint az előbb.

10 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 10 Példa: Mondjuk, a vizsga előtti kávéivásra az alábbi regressziós együtthatókat kaptuk: b gyenge kávé = 0.31, SE = 0.15, p = 0.039, b erős kávé = -0.43, SE = 0.33, p = 0.193, Ezek alapján OR gyenge kávé = = 1.36, OR erős kávé = = 0.65, vagyis egy gyenge kávé elfogyasztása a sikeres vizsga oddszát 1.36-szorosára növeli a kávét nem iváshoz képest. Az oddsz szignifikánsan nő, mert p < Az erős kávé 0.65-szeresre csökkenti az oddsz-t a kávét nem iváshoz képest. A p-érték 0.193, a csökkentés nem szignifikáns.

11 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 11 Ha két vizsgált csoport közötti esélyhányados érdekel, akkor azt így kaphatjuk: OR i j OR OR i j e ( b i b j Például az erős és gyenge kávét ivók csoportja között: ( ) = = 0.48, vagyis az erős kávét ivók esélye 48%-a a gyenge kávét ivók esélyének. Ezek fiktív megállapítások, illusztrációk, nem támasztja alá kísérlet! )

12 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 12 Kitekintés: az általánosított lineáris modell Láttuk, hogy a logisztikus regresszió a lineáris regresszióhoz képest abban különbözik, hogy a baloldalon nem maga az y, hanem egy függvénye, logit( P(y bekövetkezik) ) áll. (Nem láttuk, de az is különbség, hogy az véletlen komponensnek most nem normális eloszlásúnak kell lennie, hanem másmilyennek.) A jobboldal egyébként ugyanaz, az x -ek egy lineáris kifejezése. Az általánosított lineáris modellben megválaszthatjuk, hogy az y helyett mely függvényét használjuk (pl. logit, probit, log), az milyen eloszlású (pl. binomiális, Poisson stb). R-ben: family link függvény

13 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 13 A logisztikus regressziós modellezés menete azonos a lineáris regressziós modellezésével. Főbb különbségek: A modell illesztése nem a legkisebb négyzetek módszerével, hanem a maximum likelihood módszerrel történik. Ennek lényege, hogy olyan modellt illesztünk, melynek valószínűsége az ún. likelihood a megfigyelt adatok (a minta) mellett a lehető legnagyobb. A magyarázó erő számszerűsítésére az R 2 helyett más mérőszámokat használnak (az R 2 interpretációja problémás). A modell diagnosztikája bonyolult, rendszerint statisztikussal való konzultációt igényel. Bánjunk takarékosan a magyarázó változókkal! Ha sok irreleváns változót teszünk a modellbe, nem sok jóra számíthatunk!

14 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 14 Példa: Egérembriók fejlődése során a blastocysta állapot elérésének valószínűségét vizsgálták in vitro körülmények között. Összesen 94 embrió szerepelt a kísérletben. A magyarázó változók az egycellástól a kétcellás állapotig tartó idő, a kétcellástól a háromcellásig tartó idő, valamint az, hogy az embrió időközben fragmentálódott-e (károsodott-e). Logisztikus regresszióval modellezzük a blastocysta állapot elérésének valószínűségét. Minden embrióra feljegyezzük: elérte-e a blastocysta állapotot (blastocyst: 1, ha elérte, 0, ha nem dichotom vagy más néven dummy változó), a kétcellás állapotig tartó időt (time2c, folytonos), a kétcellástól a háromcellásig tartó időt (D3C2C, folytonos), fragmentálódott-e (fragmented: 1, ha igen, 0, ha nem, dichotom).

15 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 15 A célváltozó a blastocyst, folytonos kovariánsok a time2c és a D3C2C magyarázó változók, fragmented pedig kétszintű faktor (amit azonban rögtön dummy változó formájúra írtunk át). Az adatokat táblázatba rendeztük, melyben minden embriónak egy sor és minden változónak egy oszlop felel meg: embryo id time2c D3C2C fragmented blastocyst

16 A regressziós egyenlet Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 16 logit( P(blastocyst=1) ) = time2c + 2 D3C2C + 3 fragmented Valójában két regressziós egyenletről van szó, ugyanúgy, mint az ANCOVA modellnél (vö. 11. előadás): logit( P(blastocyst=1) ) = time2c + 2 D3C2C a nem fragmentálódott embriókra, logit( P(blastocyst=1) ) = a fragmentálódottakra. + 1 time2c + 2 D3C2C Az egyenlet skálája logaritmusos, ezért a blastocysta oddsza exp( 3 )-szeres a fragmentálódott embriókra a nem fragmentálódottakhoz képest. (Azt gondoljuk, hogy az oddsz csökken, ezért 3 ra negatív értéket várunk.)

17 D3C2C Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 17 Vizsgáljuk meg a kapcsolatot először grafikusan! Graphs >> XY conditioning plot nem fragmentálódott nem érte el elérte time2c fragmentálódott Minél rövidebb a 2C-ig, illetve a 2C-től a 3C-ig terjedő időszak, annál nagyobb a blastocysta valószínűsége. A fragmentálódás csökkenti a valószínűséget, bár ezt nehéz a grafikonról megítélni, mert kevés a fragmentálódott embrió.

18 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 18 A modell illesztéséhez válasszuk a Statistics >> Fit models >> Generalized linear model funkciót. A párbeszéd-panelt az alábbi módon állítsuk be:

19 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 19 Az eredmény: Estimate Std. Error z value Pr(> z ) (Intercept) *** time2c ** D3C2C *** fragmented ** Amit kaptunk, formailag pontosan ugyanolyan, mint az ANCOVA vagy a lineáris regresszió eredménytáblája. A különbség az értelmezésben van. Ha a 2C állapot eléréséig tartó idő (time2c) egy perccel több, akkor a blastocysta állapot elérésének oddsza exp( ) szeresére változik. Reálisabb és könnyebben elképzelhető, ha a 10 perccel több idő hatását számítjuk ki: ekkor az oddsz exp(10 ( )) 0.80-szoros. A csökkenés szignifikáns, p=

20 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 20 Ha a 2C-től 3C-ig tartó idő (D3C2C) 10 perccel megnő miközben a többi magyarázó változó ugyanaz marad, akkor a blastocysta állapot elérésének oddsza exp( ) 0.83-szorosára csökken. Ha az embrió a fejlődése közben fragmentálódik, akkor a blastocysta állapot elérésének oddsza drasztikusan, exp( ) 0.03-szeresére csökken. Vegyük azért figyelembe, hogy a standard hiba nagy, a csökkenés 95%-os konfidenciaintervalluma exp(-3.41 ± ) [0.003, 0.41]. Ezért, bár a csökkenés szignifikáns, elképzelhető, hogy populációs mértéke csak 0.41-szeres. Az általánosított lineáris modellek diagnosztizálása jóval nehezebb, mint a lineáris regresszió ANOVA ANCOVA modelleké. Az R lehetőséget ad ugyan a grafikus modellvizsgálatra, de ez inkább csak a kiugró értékek, torzító pontok kiszűrésére elegendő.

21 Std. deviance resid Std. Pearson resid Residuals Std. deviance resid Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 21 A menüből válasszuk a Models >> Graphs >> Basic diagnostic plots funkciót: glm(blastocysta ~ time2c + D3C2C + fragmented) Residuals vs Fitted Predicted values Scale-Location Predicted values Normal Q-Q Theoretical Quantiles Residuals vs Leverage 17 Cook's distance Leverage A reziduumok szórása nem kell, hogy homogén legyen, eloszlása sem szükségképpen normális. Néhány kiugró érték előfordul a bal felső reziduumplot-on. A jobb alsó ábráról látszik, hogy ezek nem torzító pontok.

22 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 22 Van azonban egy egyszerű módszer, amivel könnyen vizsgálható a logisztikus regresszió illeszkedése. Csoportosítsuk a 2C-ig és a 2C-3C-ig tartó időszakokat mondjuk 300 percenként, adjuk össze a csoportokban megfigyelt blastocystás embriók számát (megfigyelt gyakoriság) és a blastocysta modell szerinti valószínűségeit (várt gyakoriság). Ha e két érték minden csoportban jó egyezést mutat, akkor a modell jól illeszkedik az adatokhoz. Illesztett valószínűségek: > embryo$expected = fitted(glmmod) Csoportosítás: > embryo$bintime2c = with(embryo, round(time2c/300)*300) > embryo$bind3c2c = with(embryo, round(d3c2c/300)*300)

23 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 23 Összegzés, megfigyelt és várt gyakoriságok: > aggregate(embryo[,c("blastocyst","expected")], by=list(bintime2c=embryo$bintime2c, BinD3C2C=embryo$BinD3C2C, fragmented=embryo$fragmented), function(x) round(sum(x),2)) Bintime2C BinD3C2C fragmented blastocyst expected Az illeszkedés minden csoportban jó!

24 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 24 Érdemes a magyarázó változók szóródási diagramján ábrázolni a blastocysta valószínűségének szintvonalait ezek egyenesek lesznek, ami kifejezi a modell lineáris jellegét library(graphics); contour(...):

25 Biomatematika (SZIE ÁOTK, tavasz) 25 A statisztika megalapozója, tudománnyá szervezője, a kurzus során tanultak nagy részének felfedezője Sir Ronald Aymler Fisher angol statisztikus, matematikus és biológus volt ( ).

Logisztikus regresszió október 27.

Logisztikus regresszió október 27. Logisztikus regresszió 2017. október 27. Néhány példa Mi a valószínűsége egy adott betegségnek a páciens bizonyos megfigyelt jellemzői (pl. nem, életkor, laboreredmények, BMI stb.) alapján? Mely genetikai

Részletesebben

LOGIT-REGRESSZIÓ a függő változó: névleges vagy sorrendi skála

LOGIT-REGRESSZIÓ a függő változó: névleges vagy sorrendi skála LOGIT-REGRESSZIÓ a függő változó: névleges vagy sorrendi skála a független változó: névleges vagy sorrendi vagy folytonos skála BIOMETRIA2_NEMPARAMÉTERES_5 1 Y: visszafizeti-e a hitelt x: fizetés (életkor)

Részletesebben

Likelihood, deviancia, Akaike-féle információs kritérium

Likelihood, deviancia, Akaike-féle információs kritérium Többváltozós statisztika (SZIE ÁOTK, 2011. ősz) 1 Likelihood, deviancia, Akaike-féle információs kritérium Likelihood függvény Az adatokhoz paraméteres modellt illesztünk. A likelihood függvény a megfigyelt

Részletesebben

Segítség az outputok értelmezéséhez

Segítség az outputok értelmezéséhez Tanulni: 10.1-10.3, 10.5, 11.10. Hf: A honlapra feltett falco_exp.zip-ben lévő exploratív elemzések áttanulmányozása, érdekességek, észrevételek kigyűjtése. Segítség az outputok értelmezéséhez Leiro: Leíró

Részletesebben

Biomatematika 12. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar. Fodor János

Biomatematika 12. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar. Fodor János Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 12. Regresszió- és korrelációanaĺızis Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision

Részletesebben

Többváltozós lineáris regressziós modell feltételeinek

Többváltozós lineáris regressziós modell feltételeinek Többváltozós lineáris regressziós modell feltételeinek tesztelése I. - A hibatagra vonatkozó feltételek tesztelése - Petrovics Petra Doktorandusz Többváltozós lineáris regressziós modell x 1, x 2,, x p

Részletesebben

Logisztikus regresszió

Logisztikus regresszió Logisztikus regresszió Bekövetkezés esélye Valószínűség (P): 0 és 1 közötti valós szám, az esemény bekövetkezésének esélyét fejezi ki. Fej dobásának esélye: 1:2 = 1 2 = 0,5. Odds/esélyérték (O): a tét

Részletesebben

Többváltozós lineáris regressziós modell feltételeinek tesztelése I.

Többváltozós lineáris regressziós modell feltételeinek tesztelése I. Többváltozós lineáris regressziós modell feltételeinek tesztelése I. - A hibatagra vonatkozó feltételek tesztelése - Kvantitatív statisztikai módszerek Petrovics Petra Többváltozós lineáris regressziós

Részletesebben

Korreláció és lineáris regresszió

Korreláció és lineáris regresszió Korreláció és lineáris regresszió Két folytonos változó közötti összefüggés vizsgálata Szűcs Mónika SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Orvosi Fizika és Statisztika I. előadás 2016.11.02.

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 8 VIII. REGREssZIÓ 1. A REGREssZIÓs EGYENEs Két valószínűségi változó kapcsolatának leírására az eddigiek alapján vagy egy numerikus

Részletesebben

Biometria az orvosi gyakorlatban. Korrelációszámítás, regresszió

Biometria az orvosi gyakorlatban. Korrelációszámítás, regresszió SZDT-08 p. 1/31 Biometria az orvosi gyakorlatban Korrelációszámítás, regresszió Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Korrelációszámítás

Részletesebben

Egy és többváltozós logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban

Egy és többváltozós logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban Egy és többváltozós logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika 2015-11-26 prohoz@kut.sote.hu

Részletesebben

Biometria az orvosi gyakorlatban. Regresszió Túlélésanalízis

Biometria az orvosi gyakorlatban. Regresszió Túlélésanalízis SZDT-09 p. 1/36 Biometria az orvosi gyakorlatban Regresszió Túlélésanalízis Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Logisztikus regresszió

Részletesebben

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Korreláció, regresszió Két változó mennyiség közötti kapcsolatot vizsgálunk. Kérdés: van-e kapcsolat két, ugyanabban az egyénben, állatban, kísérleti mintában,

Részletesebben

: az i -ik esélyhányados, i = 2, 3,..I

: az i -ik esélyhányados, i = 2, 3,..I Kabos: Adatelemzés Ordinális logisztikus regresszió-1 Többtényezős regresszió (az adatelemzésben): Y közelítése b 1 X 1 + b 2 X 2 +... + b J X J alakban, y n = b 1 x n,1 + b 2 x n,2 +... + b J x n,j +

Részletesebben

Egy és (többváltozós) logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban

Egy és (többváltozós) logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban Egy és (többváltozós) logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika 2016-11-24 prohoz@kut.sote.hu

Részletesebben

Túlélés analízis. Probléma:

Túlélés analízis. Probléma: 1 Probléma: Túlélés analízis - Túlélési idő vizsgálata speciális vizsgálati módszereket igényel (pl. két csoport között az idők átlagait nem lehet direkt módon összehasonlítani) - A túlélési idő nem normális

Részletesebben

Logisztikus regresszió

Logisztikus regresszió Logisztikus regresszió 9. előadás Kvantitatív statisztikai módszerek Dr. Szilágyi Roland Függő változó (y) Nem metrikus Metri kus Gazdaságtudományi Kar Független változó () Nem metrikus Metrikus Kereszttábla

Részletesebben

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése 4. A modell érvényességének ellenőrzése STATISZTIKA 4. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek 1. Függetlenség 2. Normális eloszlás 3. Azonos varianciák A maradék független a kezelés és blokk hatástól

Részletesebben

Regressziós vizsgálatok

Regressziós vizsgálatok Regressziós vizsgálatok Regresszió (regression) Általános jelentése: visszaesés, hanyatlás, visszafelé mozgás, visszavezetés. Orvosi területen: visszafejlődés, involúció. A betegség tünetei, vagy maga

Részletesebben

4/24/12. Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve. Regresszióanalízis

4/24/12. Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve. Regresszióanalízis 1. feladat Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve 2. feladat Az iskola egy évfolyamába tartozó diákok átlagéletkora 15,8 év, standard deviációja 0,6 év. A 625 fős évfolyamból hány diák fiatalabb

Részletesebben

Logisztikus regresszió

Logisztikus regresszió Logisztikus regresszió Kvantitatív statisztikai módszerek Dr. Szilágyi Roland Függő változó (y) Nem metrikus Metri kus Gazdaságtudományi Kar Független változó (x) Nem metrikus Metrikus Kereszttábla elemzés

Részletesebben

Két diszkrét változó függetlenségének vizsgálata, illeszkedésvizsgálat

Két diszkrét változó függetlenségének vizsgálata, illeszkedésvizsgálat Két diszkrét változó függetlenségének vizsgálata, illeszkedésvizsgálat Szűcs Mónika SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Orvosi fizika és statisztika I. előadás 2016.11.09 Orvosi

Részletesebben

(Independence, dependence, random variables)

(Independence, dependence, random variables) Két valószínűségi változó együttes vizsgálata Feltételes eloszlások Két diszkrét változó együttes eloszlása a lehetséges értékpárok és a hozzájuk tartozó valószínűségek (táblázat) Példa: Egy urna 3 fehér,

Részletesebben

Többváltozós lineáris regresszió 3.

Többváltozós lineáris regresszió 3. Többváltozós lineáris regresszió 3. Orlovits Zsanett 2018. október 10. Alapok Kérdés: hogyan szerepeltethetünk egy minőségi (nominális) tulajdonságot (pl. férfi/nő, egészséges/beteg, szezonális hatások,

Részletesebben

Khi-négyzet eloszlás. Statisztika II., 3. alkalom

Khi-négyzet eloszlás. Statisztika II., 3. alkalom Khi-négyzet eloszlás Statisztika II., 3. alkalom A khi négyzet eloszlást (Pearson) leggyakrabban kategorikus adatok elemzésére használjuk. N darab standard normális eloszlású változó négyzetes összegeként

Részletesebben

Leíró és matematikai statisztika el adásnapló Matematika alapszak, matematikai elemz szakirány 2016/2017. tavaszi félév

Leíró és matematikai statisztika el adásnapló Matematika alapszak, matematikai elemz szakirány 2016/2017. tavaszi félév Leíró és matematikai statisztika el adásnapló Matematika alapszak, matematikai elemz szakirány 2016/2017. tavaszi félév A pirossal írt anyagrészeket nem fogom közvetlenül számon kérni a vizsgán, azok háttérismeretként,

Részletesebben

Diszkriminancia-analízis

Diszkriminancia-analízis Diszkriminancia-analízis az SPSS-ben Petrovics Petra Doktorandusz Diszkriminancia-analízis folyamata Feladat Megnyitás: Employee_data.sav Milyen tényezőktől függ a dolgozók beosztása? Nem metrikus Független

Részletesebben

Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája

Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája 2015 Tematika Matematikai statisztika 1. Időkeret: 12 héten keresztül heti 3x50 perc (előadás és szeminárium) 2. Szükséges előismeretek:

Részletesebben

Statisztikai következtetések Nemlineáris regresszió Feladatok Vége

Statisztikai következtetések Nemlineáris regresszió Feladatok Vége [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 10. előadás: 9. Regressziószámítás II. Kóczy Á. László koczy.laszlo@kgk.uni-obuda.hu Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A standard lineáris modell

Részletesebben

BIOMETRIA_ANOVA_2 1 1

BIOMETRIA_ANOVA_2 1 1 Két faktor szerinti ANOVA Az A faktor minden szintjét kombináljuk a B faktor minden szintjével, minden cellában azonos számú ismétlés (kiegyensúlyozott terv). A terv szerkezete miatt a faktorok hatását

Részletesebben

Osztályozás, regresszió. Nagyméretű adathalmazok kezelése Tatai Márton

Osztályozás, regresszió. Nagyméretű adathalmazok kezelése Tatai Márton Osztályozás, regresszió Nagyméretű adathalmazok kezelése Tatai Márton Osztályozási algoritmusok Osztályozás Diszkrét értékkészletű, ismeretlen attribútumok értékének meghatározása ismert attribútumok értéke

Részletesebben

KISTERV2_ANOVA_

KISTERV2_ANOVA_ Két faktor szerinti ANOVA Az A faktor minden szintjét kombináljuk a B faktor minden szintjével, minden cellában azonos számú ismétlés (kiegyensúlyozott terv). A terv szerkezete miatt a faktorok hatását

Részletesebben

Regresszió és ANOVA. Freedman: fejezet. Freedman: fejezet. Freedman: fejezet

Regresszió és ANOVA. Freedman: fejezet. Freedman: fejezet. Freedman: fejezet Kabos: Statisztika II. Összefüggésvizsgálat 11.9 Slide 1 Slide 1 Slide 1 Összefüggésvizsgálat 2. Regresszió és ANOVA Összefüggésvizsgálat összehasonlítása 2. Regresszió és ANOVA Összefüggésvizsgálat összehasonlítása

Részletesebben

Ökonometria. Dummy változók használata. Ferenci Tamás 1 tamas.ferenci@medstat.hu. Hetedik fejezet. Budapesti Corvinus Egyetem. 1 Statisztika Tanszék

Ökonometria. Dummy változók használata. Ferenci Tamás 1 tamas.ferenci@medstat.hu. Hetedik fejezet. Budapesti Corvinus Egyetem. 1 Statisztika Tanszék Dummy változók használata Ferenci Tamás 1 tamas.ferenci@medstat.hu 1 Statisztika Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Hetedik fejezet Tartalom IV. esettanulmány 1 IV. esettanulmány Uniós országok munkanélkülisége

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok

Hipotézis vizsgálatok Hipotézis vizsgálatok Hipotézisvizsgálat Hipotézis: az alapsokaság paramétereire vagy az alapsokaság eloszlására vonatkozó feltevés. Hipotézis ellenőrzés: az a statisztikai módszer, amelynek segítségével

Részletesebben

Több valószínűségi változó együttes eloszlása, korreláció

Több valószínűségi változó együttes eloszlása, korreláció Tartalomjegzék Előszó... 6 I. Valószínűségelméleti és matematikai statisztikai alapok... 8 1. A szükséges valószínűségelméleti és matematikai statisztikai alapismeretek összefoglalása... 8 1.1. Alapfogalmak...

Részletesebben

Regresszió számítás az SPSSben

Regresszió számítás az SPSSben Regresszió számítás az SPSSben Kvantitatív statisztikai módszerek Petrovics Petra Lineáris regressziós modell X és Y közötti kapcsolatot ábrázoló egyenes. Az Y függ: x 1, x 2,, x p p db magyarázó változótól

Részletesebben

Bevezetés a Korreláció &

Bevezetés a Korreláció & Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba Petrovics Petra Doktorandusz Statisztikai kapcsolatok Asszociáció 2 minőségi/területi ismérv között Vegyes kapcsolat minőségi/területi és egy mennyiségi ismérv

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 9. Előadás Binomiális eloszlás Egyenletes eloszlás Háromszög eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell 2/62 Matematikai statisztika

Részletesebben

A többváltozós lineáris regresszió III. Főkomponens-analízis

A többváltozós lineáris regresszió III. Főkomponens-analízis A többváltozós lineáris regresszió III. 6-7. előadás Nominális változók a lineáris modellben 2017. október 10-17. 6-7. előadás A többváltozós lineáris regresszió III., Alapok Többváltozós lineáris regresszió

Részletesebben

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor Kettőnél több csoport vizsgálata Makara B. Gábor Három gyógytápszer elemzéséből az alábbi energia tartalom adatok származtak (kilokalória/adag egységben) Három gyógytápszer elemzésébô A B C 30 5 00 10

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOSÍTOTT LINEÁRIS MODELL ÉS BIZTOSÍTÁSI ALKALMAZÁSAI

AZ ÁLTALÁNOSÍTOTT LINEÁRIS MODELL ÉS BIZTOSÍTÁSI ALKALMAZÁSAI MÓDSZERTANI TANULMÁNYOK AZ ÁLTALÁNOSÍTOTT LINEÁRIS MODELL ÉS BIZTOSÍTÁSI ALKALMAZÁSAI A biztosítási károk alakulásának modellezésére jól alkalmazható az általánosított lineáris modell, amely alkalmas arra,

Részletesebben

Biostatisztika VIII. Mátyus László. 19 October

Biostatisztika VIII. Mátyus László. 19 October Biostatisztika VIII Mátyus László 19 October 2010 1 Ha σ nem ismert A gyakorlatban ritkán ismerjük σ-t. Ha kiszámítjuk s-t a minta alapján, akkor becsülhetjük σ-t. Ez további bizonytalanságot okoz a becslésben.

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június GAZDASÁGSTATISZTIKA GAZDASÁGSTATISZTIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.29. A statisztika típusai Leíró jellegű statisztika: összegzi egy adathalmaz jellemzőit. A középértéket jelemzi (medián, módus, átlag) Az adatok változékonyságát

Részletesebben

Statisztika I. 12. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 12. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 1. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Regresszió analízis A korrelációs együttható megmutatja a kapcsolat irányát és szorosságát. A kapcsolat vizsgálata során a gyakorlatban ennél messzebb

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 3 III. VÉLETLEN VEKTOROK 1. A KÉTDIMENZIÓs VÉLETLEN VEKTOR Definíció: Az leképezést (kétdimenziós) véletlen vektornak nevezzük, ha Definíció:

Részletesebben

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus.

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus. Valószín ségelméleti és matematikai statisztikai alapfogalmak összefoglalása (Kemény Sándor - Deák András: Mérések tervezése és eredményeik értékelése, kivonat) Véletlen jelenség: okok rendszere hozza

Részletesebben

A modellben az X és Y változó szerepe nem egyenrangú: Y (x n )

A modellben az X és Y változó szerepe nem egyenrangú: Y (x n ) Kabos: Adatelemzés Regresszió-1 Regresszió (az adatelemzésben): Y (x n ) = l(x n ) + ε n, n = 1, 2,.., N, ahol ε 1,.., ε N független N(0, σ 2 ) eloszlású valószínűségi változók, és σ ismeretlen paraméter,

Részletesebben

Matematika. Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium OM azonosító: Telephelyi jelentés Telephely kódja: 001

Matematika. Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium OM azonosító: Telephelyi jelentés Telephely kódja: 001 Országos kompetenciamérés 2017 3 1a Átlageredmények A telephelyek átlageredményeinek összehasonlítása Az Önök eredményei a 4 évfolyamos gimnáziumi telephelyek eredményeihez viszonyítva A szignifikánsan

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 9 IX. ROBUsZTUs statisztika 1. ROBUsZTUssÁG Az eddig kidolgozott módszerek főleg olyanok voltak, amelyek valamilyen értelemben optimálisak,

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria Bódis Emőke 2016. 04. 25. J J 9 Korrelációanalízis Regresszióanalízis: hogyan változik egy vizsgált változó értéke egy másik változó változásának függvényében. Korrelációs

Részletesebben

Elméleti összefoglalók dr. Kovács Péter

Elméleti összefoglalók dr. Kovács Péter Elméleti összefoglalók dr. Kovács Péter 1. Adatállományok létrehozása, kezelése... 2 2. Leíró statisztikai eljárások... 3 3. Várható értékek (átlagok) vizsgálatára irányuló próbák... 5 4. Eloszlások vizsgálata...

Részletesebben

Figyelem, próbálja önállóan megoldani, csak ellenőrzésre használja a következő oldalak megoldásait!

Figyelem, próbálja önállóan megoldani, csak ellenőrzésre használja a következő oldalak megoldásait! Elméleti kérdések: Második zárthelyi dolgozat biomatematikából * (Minta, megoldásokkal) E. Mit értünk hatványfüggvényen? Adjon példát nem invertálható hatványfüggvényre. Adjon példát mindenütt konkáv hatványfüggvényre.

Részletesebben

Készítette: Fegyverneki Sándor

Készítette: Fegyverneki Sándor VALÓSZÍNŰSÉGSZÁMÍTÁS Összefoglaló segédlet Készítette: Fegyverneki Sándor Miskolci Egyetem, 2001. i JELÖLÉSEK: N a természetes számok halmaza (pozitív egészek) R a valós számok halmaza R 2 {(x, y) x, y

Részletesebben

6. előadás - Regressziószámítás II.

6. előadás - Regressziószámítás II. 6. előadás - Regressziószámítás II. 2016. október 10. 6. előadás 1 / 30 Specifikációs hibák A magyarázó- és eredményváltozók kiválasztásának alapja: szakirányú elmélet, mögöttes viselkedés ismerete, múltbeli

Részletesebben

KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA

KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA ÁVF GM szak 2010 ősz KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA A MINTAVÉTEL BECSLÉS A sokasági átlag becslése 2010 ősz Utoljára módosítva: 2010-09-07 ÁVF Oktató: Lipécz György 1 A becslés alapfeladata Pl. Hányan láttak

Részletesebben

GRADUÁLIS BIOSTATISZTIKAI KURZUS február hó 22. Dr. Dinya Elek egyetemi docens

GRADUÁLIS BIOSTATISZTIKAI KURZUS február hó 22. Dr. Dinya Elek egyetemi docens GRADUÁLIS BIOSTATISZTIKAI KURZUS 2012. február hó 22. Dr. Dinya Elek egyetemi docens Biometria fogalma The active pursuit of biological knowledge by quantitative methods Sir R. A. Fisher, 1948 BIOMETRIA

Részletesebben

Ökonometria. Logisztikus regresszió. Ferenci Tamás 1 Nyolcadik fejezet. Budapesti Corvinus Egyetem. 1 Statisztika Tanszék

Ökonometria. Logisztikus regresszió. Ferenci Tamás 1 Nyolcadik fejezet. Budapesti Corvinus Egyetem. 1 Statisztika Tanszék Ferenci Tamás 1 tamas.ferenci@medstat.hu 1 Statisztika Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Nyolcadik fejezet Tartalom V. esettanulmány 1 V. esettanulmány Csődelőrejelzés 2 Általános gondolatok 3 becslése

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria. Visegrády Balázs

[Biomatematika 2] Orvosi biometria. Visegrády Balázs [Biomatematika 2] Orvosi biometria Visegrády Balázs 2016. 03. 27. Probléma: Klinikai vizsgálatban három különböző antiaritmiás gyógyszert (ß-blokkoló) alkalmaznak, hogy kipróbálják hatásukat a szívműködés

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij

y ij = µ + α i + e ij Elmélet STATISZTIKA 3. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek A magyarázat a függő változó teljes heterogenitásának két részre bontását jelenti. A teljes heterogenitás egyik része az, amelynek okai

Részletesebben

Egy és (többváltozós) logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban

Egy és (többváltozós) logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban Egy és (többváltozós) logisztikus regressziós vizsgálatok és alkalmazásaik a klinikumban Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika 2017-11-23 prohoz@kut.sote.hu

Részletesebben

Szövegértés. Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium OM azonosító: Telephelyi jelentés Telephely kódja: 001

Szövegértés. Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium OM azonosító: Telephelyi jelentés Telephely kódja: 001 Országos kompetenciamérés 2017 22 1a Átlageredmények A telephelyek átlageredményeinek összehasonlítása Az Önök eredményei a 4 évfolyamos gimnáziumi telephelyek eredményeihez viszonyítva A szignifikánsan

Részletesebben

Hipotézis STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Munkahipotézis (H a ) Tematika. Tudományos hipotézis. 1. Előadás. Hipotézisvizsgálatok

Hipotézis STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Munkahipotézis (H a ) Tematika. Tudományos hipotézis. 1. Előadás. Hipotézisvizsgálatok STATISZTIKA 1. Előadás Hipotézisvizsgálatok Tematika 1. Hipotézis vizsgálatok 2. t-próbák 3. Variancia-analízis 4. A variancia-analízis validálása, erőfüggvény 5. Korreláció számítás 6. Kétváltozós lineáris

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.22. Valószínűségi változó Véletlentől függő számértékeket (értékek sokasága) felvevő változókat valószínűségi változóknak nevezzük(jelölés: ξ, η, x). (pl. x =

Részletesebben

Több laboratórium összehasonlítása, körmérés

Több laboratórium összehasonlítása, körmérés Több oratórium összehasonlítása, körmérés colorative test, round robin a rendszeres hibák ellenőrzése, számszerűsítése Statistical Manual of AOAC, W. J. Youden: Statistical Techniques for Colorative Tests,

Részletesebben

Minitab 16 újdonságai május 18

Minitab 16 újdonságai május 18 Minitab 16 újdonságai 2010. május 18 Minitab 16 köszöntése! A Minitab statisztikai szoftver új verziója több mint hetven újdonságot tartalmaz beleértve az erősebb statisztikai képességet, egy új menüt

Részletesebben

Korreláció, regresszió. Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

Korreláció, regresszió. Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Korreláció, regresszió Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Két folytonos változó közötti kapcsolat Tegyük fel, hogy 6 hallgató a következő válaszokat adta egy felmérés

Részletesebben

Least Squares becslés

Least Squares becslés Least Squares becslés A négyzetes hibafüggvény: i d i ( ) φx i A négyzetes hibafüggvény mellett a minimumot biztosító megoldás W=( d LS becslés A gradiens számítása és nullává tétele eredményeképp A megoldás

Részletesebben

Általánosan, bármilyen mérés annyit jelent, mint meghatározni, hányszor van meg

Általánosan, bármilyen mérés annyit jelent, mint meghatározni, hányszor van meg LMeasurement.tex, March, 00 Mérés Általánosan, bármilyen mérés annyit jelent, mint meghatározni, hányszor van meg a mérendő mennyiségben egy másik, a mérendővel egynemű, önkényesen egységnek választott

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.05. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

Túlélés elemzés október 27.

Túlélés elemzés október 27. Túlélés elemzés 2017. október 27. Néhány példa Egy adott betegség diagnózisától kezdve mennyi ideje van hátra a páciensnek? Tipikusan mennyi ideig élhet túl? Bizonyos ráktípus esetén mennyi idő telik el

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE

Tartalomjegyzék I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE Tartalomjegyzék 5 Tartalomjegyzék Előszó I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE 1. fejezet: Kontrollált kísérletek 21 1. A Salk-oltás kipróbálása 21 2. A porta-cava sönt 25 3. Történeti kontrollok 27 4. Összefoglalás

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.13. Populáció és minta jellemző adatai Hibaszámítás Valószínűség 1 Esemény Egy kísérlet vagy megfigyelés (vagy mérés) lehetséges eredményeinek összessége (halmaza)

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Mi a modell? Matematikai statisztika. 300 dobás. sűrűségfüggvénye. Egyenletes eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Mi a modell? Matematikai statisztika. 300 dobás. sűrűségfüggvénye. Egyenletes eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 7. Előadás Egyenletes eloszlás Binomiális eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell /56 Matematikai statisztika Reprezentatív mintavétel

Részletesebben

Ökonometria. Logisztikus regresszió. Ferenci Tamás 1 tamas.ferenci@medstat.hu. Nyolcadik fejezet. Budapesti Corvinus Egyetem. 1 Statisztika Tanszék

Ökonometria. Logisztikus regresszió. Ferenci Tamás 1 tamas.ferenci@medstat.hu. Nyolcadik fejezet. Budapesti Corvinus Egyetem. 1 Statisztika Tanszék Ferenci Tamás 1 tamas.ferenci@medstat.hu 1 Statisztika Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Nyolcadik fejezet Tartalom V. esettanulmány 1 V. esettanulmány Csődelőrejelzés 2 Általános gondolatok 3 becslése

Részletesebben

FIT-jelentés :: Erzsébet Utcai Általános Iskola 1043 Budapest, Erzsébet u. 31. OM azonosító: Telephely kódja: 001. Telephelyi jelentés

FIT-jelentés :: Erzsébet Utcai Általános Iskola 1043 Budapest, Erzsébet u. 31. OM azonosító: Telephely kódja: 001. Telephelyi jelentés FIT-jelentés :: 2012 8. évfolyam :: Általános iskola Erzsébet Utcai Általános Iskola 1043 Budapest, Erzsébet u. 31. Létszámadatok A telephely létszámadatai az általános iskolai képzéstípusban a 8. évfolyamon

Részletesebben

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 11. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Összefüggés vizsgálatok A társadalmi gazdasági élet jelenségei kölcsönhatásban állnak, összefüggnek egymással. Statisztika alapvető feladata: - tényszerűségek

Részletesebben

Hipotézis, sejtés STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Tudományos hipotézis. Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H 0 ) 11. Előadás

Hipotézis, sejtés STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Tudományos hipotézis. Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H 0 ) 11. Előadás STATISZTIKA Hipotézis, sejtés 11. Előadás Hipotézisvizsgálatok, nem paraméteres próbák Tudományos hipotézis Nullhipotézis felállítása (H 0 ): Kétmintás hipotézisek Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H

Részletesebben

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA)

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision Date:

Részletesebben

Számítógépes döntéstámogatás. Statisztikai elemzés

Számítógépes döntéstámogatás. Statisztikai elemzés SZDT-03 p. 1/22 Számítógépes döntéstámogatás Statisztikai elemzés Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Előadás SZDT-03 p. 2/22 Rendelkezésre

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.15. Esemény Egy kísérlet vagy megfigyelés (vagy mérés) lehetséges eredményeinek összessége (halmaza) alkotja az eseményteret. Esemény: az eseménytér részhalmazai.

Részletesebben

Typotex Kiadó. Tartalomjegyzék

Typotex Kiadó. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Bevezetés... 11 A hasznos véletlen hiba... 13 I. Adatredukciós módszerek... 17 1. Fıkomponens-elemzés... 18 1.1. A fıkomponens jelentése... 25 1.2. Mikor használjunk fıkomponens-elemzést?...

Részletesebben

FIT-jelentés :: Fabriczius József Általános Iskola 2112 Veresegyház, Fő út OM azonosító: Telephely kódja: 001. Telephelyi jelentés

FIT-jelentés :: Fabriczius József Általános Iskola 2112 Veresegyház, Fő út OM azonosító: Telephely kódja: 001. Telephelyi jelentés FIT-jelentés :: 2016 8. évfolyam :: Általános iskola Fabriczius József Általános Iskola 2112 Veresegyház, Fő út 77-79. Létszámadatok A telephely létszámadatai az általános iskolai képzéstípusban a 8. évfolyamon

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.08. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

2013 ŐSZ. 1. Mutassa be az egymintás z-próba célját, alkalmazásának feltételeit és módszerét!

2013 ŐSZ. 1. Mutassa be az egymintás z-próba célját, alkalmazásának feltételeit és módszerét! GAZDASÁGSTATISZTIKA KIDOLGOZOTT ELMÉLETI KÉRDÉSEK A 3. ZH-HOZ 2013 ŐSZ Elméleti kérdések összegzése 1. Mutassa be az egymintás z-próba célját, alkalmazásának feltételeit és módszerét! 2. Mutassa be az

Részletesebben

STATISZTIKA. Fogalom. A standard lineáris regressziós modell mátrixalgebrai jelölése. A standard lineáris modell. Eredménytáblázat

STATISZTIKA. Fogalom. A standard lineáris regressziós modell mátrixalgebrai jelölése. A standard lineáris modell. Eredménytáblázat Fogalom STATISZTIKA 8 Előadás Többszörös lineáris regresszió Egy jelenség vizsgálata során általában az adott jelenséget több tényező befolyásolja, vagyis többnyire nem elegendő a kétváltozós modell elemzése

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

STATISZTIKA. A Föld pályája a Nap körül. Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapelvei, 1687)

STATISZTIKA. A Föld pályája a Nap körül. Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapelvei, 1687) STATISZTIKA 10. Előadás Megbízhatósági tartományok (Konfidencia intervallumok) Sir Isaac Newton, 1643-1727 Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapelvei, 1687)

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2011. Cecei Általános Iskola 7013 Cece, Árpád u. 3. OM azonosító: 038726 Telephely kódja: 001. Telephelyi jelentés

FIT-jelentés :: 2011. Cecei Általános Iskola 7013 Cece, Árpád u. 3. OM azonosító: 038726 Telephely kódja: 001. Telephelyi jelentés FIT-jelentés :: 2011 8. évfolyam :: Általános iskola Cecei Általános Iskola 7013 Cece, Árpád u. 3. Létszámadatok A telephely létszámadatai az általános iskolai képzéstípusban a 8. évfolyamon Tanulók száma

Részletesebben

FIT-jelentés :: Széchenyi István Gimnázium 1118 Budapest, Rimaszombati u OM azonosító: Telephely kódja: 001. Telephelyi jelentés

FIT-jelentés :: Széchenyi István Gimnázium 1118 Budapest, Rimaszombati u OM azonosító: Telephely kódja: 001. Telephelyi jelentés FIT-jelentés :: 2012 10. évfolyam :: 4 évfolyamos gimnázium 1118 Budapest, Rimaszombati u. 2-4. Létszámadatok A telephely létszámadatai a 4 évfolyamos gimnáziumi képzéstípusban a 10. évfolyamon Tanulók

Részletesebben

FIT-jelentés :: Újbudai Széchenyi István Gimnázium 1118 Budapest, Rimaszombati út 2-4. OM azonosító: Telephely kódja: 001

FIT-jelentés :: Újbudai Széchenyi István Gimnázium 1118 Budapest, Rimaszombati út 2-4. OM azonosító: Telephely kódja: 001 FIT-jelentés :: 2015 10. évfolyam :: 4 évfolyamos gimnázium Újbudai Széchenyi István Gimnázium 1118 Budapest, Rimaszombati út 2-4. Létszámadatok A telephely létszámadatai a 4 évfolyamos gimnáziumi képzéstípusban

Részletesebben

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 8. évfolyam :: Általános iskola

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 8. évfolyam :: Általános iskola FIT-jelentés :: 2014 8. évfolyam :: Általános iskola Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola 2220 Vecsés, Fő utca 90-92. Létszámadatok A telephely létszámadatai az általános

Részletesebben

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 8. évfolyam :: Általános iskola

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 8. évfolyam :: Általános iskola FIT-jelentés :: 2015 8. évfolyam :: Általános iskola Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 3. Létszámadatok A telephely létszámadatai az

Részletesebben

FIT-jelentés :: Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája 6500 Baja, Bezerédj utca 15. OM azonosító: Telephely kódja: 001

FIT-jelentés :: Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája 6500 Baja, Bezerédj utca 15. OM azonosító: Telephely kódja: 001 FIT-jelentés :: 2014 8. évfolyam :: Általános iskola Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája 6500 Baja, Bezerédj utca 15. Létszámadatok A telephely létszámadatai az általános iskolai képzéstípusban

Részletesebben

Az állat becsült kor. teljes súly. teljes hossz orrtól. törzs hossza. pocak körkörös méret. hátsó láb hossza kör

Az állat becsült kor. teljes súly. teljes hossz orrtól. törzs hossza. pocak körkörös méret. hátsó láb hossza kör Korreláció- és regresszió-analízis Az X és Y véletlen változók között az alábbi ábrákon pozitív összefüggés nem lineáris összefüggés negatív összefüggés van Előfordulhat, hogy X és Y között van kapcsolat,

Részletesebben