ÖKO JÁTÉKOK 1. FOGÓJÁTÉKOK. Angol fogó. Lopják a szőlőt. Keresztező fogó. Láncos fogó. Majom játék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖKO JÁTÉKOK 1. FOGÓJÁTÉKOK. Angol fogó. Lopják a szőlőt. Keresztező fogó. Láncos fogó. Majom játék"

Átírás

1 ÖKO JÁTÉKOK 1. FOGÓJÁTÉKOK Angol fogó A fogó neve az angoloknál: mumus. Fás-füves térségen kergeti a futókat a fogó. Azokat nem foghatja meg a mumus, akik egy fát megérintenek, mert az ördög semmitől sem fél jobban, mint hogy fához érjen. Ha mégis elfog egy szabad játékost, az áll a helyébe. Lopják a szőlőt A fogó a csősz a füvön fekszik. A többiek, a tolvajok körbejárják, csipkedik körülötte a füvet, lopják a szőlőt. A csősz egyszerre felugrik, s elkapja azt, aki idejében el nem szaladt. Ez lesz az új csősz. Keresztező fogó A fogó üldözőbe vesz egy játékost, aki azonban megszabadul az üldözéstől, ha egy másik játékos közte és a fogó között átszalad. A fogónak ekkor a keresztező játékos után kell iramodnia. Láncos fogó A fogó az ördög, van egy rövid kötele vagy lánca, az első futót ezzel kell megérintenie. Ha sikerült, az elfogott futóból is ördög lesz, megfogja a kötél másik végét, és úgy próbálják ketten bekeríteni a következő játékost. Az elfogott játékosok számát célszerű maximálni, és utána új ördögöt választani. Majom játék Egy vastag fa köré háromméteres kötelet hurkolnak, szabad végét markolja meg a fogó. A fa köré egy egyméteres sugarú körben sok kis követ tesznek le (ezek PET palack kupakok is lehetnek). Ezekből kell a játékosoknak minél többet felszedniük anélkül, hogy a fogó elkapná őket. Szalad a fogó a fa körül, de a kötelet nem engedheti el. Akit elfogott, az kieseik a játékból. Az nyer, akinek végül a legtöbb követ sikerült összegyűjtenie.

2 Fogd, ahol megfogtak A fogó, akit megérint, az lesz az új fogó, de most már úgy kell kergetnie a többieket, hogy egyik kezével azt a helyet fogja a testén, amit az őt megérintő fogó megfogott. Japán fogó Az a futó, akit elfogtak, továbbra is játékban marad, de dolga megnehezedik, mert köteles egyik kezével megfogni azt a testrészét, ahol megérintették: ha a vállán, akkor a vállát, esetleg a haját, derekát, térdét. Minthogy így futni jóval nehezebb, könnyű lesz őt ismét elérni. Másodszorra pedig már kiesik a játékból. Segítség Az üldözött futónak jogában áll társat keresni a bajban. Azt kiáltja: Segítség! és ha legközelebb eső társa idejében odaér, s kezét megfogja, a párost nem lehet elfogni. Ha a veszély elmúlt, megint külön futnak. Sorompós fogó résztvevő kell hozzá. Ezek úgy sorakoznak fel, hogy ötször négyes, vagy ötször ötös sort alkossanak, és vonalban össze is fogódzkodnak. Így szűk utcácskák alakulnak ki, ezekben üldözi egymást a fogó és a futó, egyik utcából ki, a másikba be. A sorok a futót segítik. Ha ugyanis a fogó már nagyon veszélyezteti a futót, a sorokat alkotó játékosok adott jelre jobbra át-ot csinálnak és újra megfogják egymás kezét. Így egészen másfajta sorok alakulnak ki, és a futó meg a fogó közé ismét fal kerül. Kendő fogó Felállás szétszórt alakzatban. A kiválasztott fogó kezébe egy kendőt vagy szalagot adunk. A fogó igyekezzen a kendőtől úgy megszabadulni, hogy azt ráteszi valamelyik menekülő vállára. Győztes az, akire sohasem került rá a szalag vagy a kendő. Lepke fogó Két gyerek kézfogással "lepkehálót" alakít. Jelre a többiek futkároznak szerteszéjjel, a kijelölt két gyermek pedig igyekezzen a menekülőket úgy megfogni, hogy egy-egy menekülőt társával kézfogással bezár. Akit megfogtak, az kijön a pálya szélére, ha ketten lesznek, ő belőlük is lepkeháló lesz. Ekkor már két pár üldözi a menekülőket. Három-négy párnál több lepkehálót ne alakítsunk ki. Győztes az, aki a lepkehálók elől mindig el tudott menekülni. Úgy is játszhatjuk, hogy a két megfogottból lesz az új lepkeháló a régi lepkeháló helyett.

3 Láncfogó 1. Felállás szétszórt alakzatban. Kijelölünk egy fogót. Akit ő megérint, az kézfogással láncszerűen kapcsolódik a fogóhoz, így lassan egy hosszabb lánc alakul ki. A láncnak csak a két végén álló játékos foghatja meg a menekülőket, így azoknak lehetőségük van a lánc közepén állók között átbújni és így megmenekülni. A játékot az nyeri, aki utoljára marad menekülő játékosként, ő lesz az új fogó. Láncfogó 2. Fogójáték, két fogóval. Felállás szétszórt alakzatban. Válasszunk ki két fogót, akik külön-külön kezdik meg jelre az üldözést. Akit a játékosok közül megérintenek, a fogóhoz láncszerűen kézfogással csatlakozik. Az eredeti fogó elöl maradva vezeti a "láncot", így már többen (2-4) üldözik a menekülőket. Közben ügyelni kell, hogy a két lánc kikerülje egymást. Az a győztes a fogók közül, aki előbb tudott öt menekülőt megérinteni és "láncához" csatlakoztatni. Békák és gólyák Felállás szétszórt alakzatban. A játékterület két sarkában a két gólya egy kis körben áll egy lábon. Jelre a "békák" mindenfelé szaladgálnak és amikor a játékvezető int, a gólyák kirepülnek és igyekeznek a menekülő békák közül minél többet megérinteni. Akit megfogott a gólya, az a megfelelő gólya fészkéhez gyülekezik. Az a győztes gólya, aki több békát fogott el. Szalagszerző fogó Minden gyerek egy szalagot tűz be a nadrágjába hátulra. A játék sípszótól sípszóig időre megy. Minden játékos célja az, hogy a társaitól minél több szalagot szerezzen meg. A megszerzett szalagot is a nadrágba kell tűzni és így folytatni a játékot. Amíg a szalagot tűzi be valaki, addig támadni nem lehet. A játék végén az nyer, akinek a legtöbb szalagot sikerül megszereznie. Játszhatjuk úgy is, hogy egyszerre több szalagot is szerezhet egy játékos egy másiktól, de úgy is, hogy mindig csak egyet kaphat meg attól, akinél már több is volt. Faroklopó A szalagszerző fogó játék változata két fogóval. A többi gyerek csacsi. Ők a nadrágjukban hátul kitűzött farokkal szaladnak a fogók elől. A fogók célja az összes csacsi farkát levadászni. Amelyik csacsi elveszítette a farkát, az kiesik a játékból. Az a fogó nyer, akinek több csacsi farkat sikerült megszereznie.

4 Terpeszfogó Ha a fogó elkapott valakit, akkor az terpeszbe áll, és csak akkor mehet tovább, ha valaki hátulról átbújt a lábai között. Ezután újra futhat tovább. Sóbálvány fogó Akit a fogó megfogott, az sóbálvánnyá meredve ott marad. Így egyre kevesebb lesz a futók száma, akik a szobrok között menekülve igyekeznek egérutat nyerni. Ha a fogó elfáradt, cseréljük le egy másik gyerekkel. Fogyó fogó Ha a fogó valakit megfogott, azon a helyen, ahol a futót megfogta, ő maga leguggol. Az új fogó addig fut, míg valakit meg nem fog, ezután ő is leguggol. Így a játszók száma állandóan fogy, a guggolóké pedig szaporodik, miközben akadályként nehezítik a futást. A legutolsó futó a győztes. Ajánlatos gyepes talajon játszani, hogy a gyerekek guggolás helyett leülhessenek a földre. Fészekfogó A gyerekek kettesével kezet fognak, kis fészkeket alkotnak. A fogó a futót kergeti a fészkek között, és igyekszik őt megfogni. A futó bemenekülhet egy fészekbe és akivel szemben megáll, azzal új fészket alkot. Aki neki háttal áll, átveszi az ő szerepét, és azonnal fut tovább a fogó elől. Nagyobb gyerekekkel úgy is lehet játszani, hogy ha valaki beáll egy fészekbe, akkor a szerepek megcserélődnek, a fogó azonnal menekül, mert belőle futó lesz, az új játékos pedig kergetőként szalad a futó után. Páros fogó 1. Kijelölünk egy fogót, akit ő megérint, az kezet fog a fogóval, és innentől párban kergetik tovább a futókat. Négy megfogottig így zajlik a játék, a negyedik embertől azonban két párra szakad szét a négy ember és így üldözik tovább a futókat. Az nyer, akit utolsóként kapnak el a párok. Páros fogó 2. A játékterepen párosával szétszórtan állnak fel a gyerekek. A fogó pár nélkül áll, tehát a létszám páratlan. A fogó üldözi a párokat, akiknek úgy kell futni, hogy egymás kezét ne engedjék el. Akit a fogó elkapott, azzal új párt alkot, s a pár nélküli gyermek lesz az új fogó. Győztes az a pár, amelyiknek egyik tagját sem fogták meg.

5 2. ÜGYESSÉGI JÁTÉKOK Ugrókötél-változatok Ketten is játszhatják egyszerre ugyanazzal a kötéllel. Egymás mellett állnak, az egyik jobb, a másik bal kezében tartja a kötél végét, együttesen lendítenek, és így ugrálnak egyszerre. Ha hátulról előre lendítve már megy, meg lehet próbálni fordítva. Máskor külön kötélhajtók vannak és a játékosok a kötéllel szemben állnak felsorakozva. Az egyik nekiindul, a második követi. Aki hibázik, kiáll és átveszi az egyik hajtó szerepét. Így egyre fogynak a játékosok és az nyer, aki utolsóként marad hiba nélkül. Gyakorlottabbak nemcsak szemből, de oldalt is ugorhatnak. Kínai kötélrúgás Ebben a játékban nem ugorni kell, hanem a magasra tartott kötelet lábbal elérni. Ezt a kötelet ketten vállmagasságban kifeszítik. A játékosok sorra eléállnak, és felrántott jobb lábukkal érinteni próbálják. Ha egy sor lement, a kötelet fejmagasságban feszítik ki, és új menet következik. Végül magasra nyújtott karjuk között feszül a kötél, és így a próba már igen nehéz lesz, mert eléréséhez ugrani kell. Aki sikertelenül kisérletezik, az kiesik, és végül a legügyesebb lesz a győztes. Ujjat húzni Ketten az asztal két oldalán ülnek. Jobb karjukat az asztallapra fektetik, két mutatóujjukat horogszerűen összeakasztják. Amelyiknek sikerül a másik kezét maga felé az asztal végéig elhúznia, az nyer. Sem a másik kezet, sem a test súlyát kihasználni nem szabad, csak a karok ereje számít. Megrántani a másik ujját tilos. A nyertes megkérdezheti, hogy ki mer vele ismét ujjat húzni. Bothúzás A két ellenfél egymással szemben ül a földön, lábukat kissé felhúzzák, talpukategymásnak feszítik. A próbához tornabotot vagy seprűnyelet is lehet használni. Kezdéskor a keresztbe tett lécet talpuk vonalában két kézzel erősen megmarkolják, és igyekeznek a másikat maguk felé húzni, hogy az az egyensúlyából kibillenjen. Szabad a lécet csavarni, ez esetben oldalirányban mozdítható ki ülőhelyzetéből az ellenfél. Veszít, aki leteszi a kezét, hogy egyensúlyát megtartsa.

6 Kakasviadal Két gyerek egymással szemben áll, kezét mellén összefonja, és egyik lábát térdből felhúzza. Az ellenfelek így csapnak össze, és megpróbálják a másikat egyensúlyi helyzetéből kibillenteni. Amelyik fél előbb kénytelen letenni a lábát, az veszít.

Kooperatív játékok gyűjteménye. (nemcsak) általános iskolásoknak

Kooperatív játékok gyűjteménye. (nemcsak) általános iskolásoknak Kooperatív játékok gyűjteménye (nemcsak) általános iskolásoknak Az alábbi játékgyűjtemény darabjait az elmúlt évek során sok forrásból sikerült összegyűjtenem. Most csak azokat közlöm, amelyekről - már

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól.

A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól. A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól. A JÁTÉK CÉLJA A játékosok megpróbálnak minél gyorsabban megszabadulni a kártyáiktól. A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE A totemet a kör közepére

Részletesebben

A Nagy Dalmuti. Az élet igazságtalan!

A Nagy Dalmuti. Az élet igazságtalan! A Nagy Dalmuti Az élet igazságtalan! Egy játék Richard Garfieldtól. Játékosok: 4-8 fő Korosztály: 8 éves kortól Játékidő: kb. 15 perc Tartozékok: 80 db kártya Alapok A játékot több körön keresztül játsszák.

Részletesebben

Évszakok Téma: Tanulási terület: Helyszín: Időtartam: Szükséges eszközök: Ráhangoló, lazító játék Asszociációs játék Narráció Beszélgetés, vita

Évszakok Téma: Tanulási terület: Helyszín: Időtartam: Szükséges eszközök: Ráhangoló, lazító játék Asszociációs játék Narráció Beszélgetés, vita Évszakok Megszoktuk, hogy a négy évszak követi egymást. Általában csak akkor foglalkozunk vele, ha az időjárás szélsőséges dolgokat produkál. A gyerekek még ennyit sem. Nekik az év, évszak, hónap elvont

Részletesebben

1. BEVEZETÉS A CQB-BE

1. BEVEZETÉS A CQB-BE ÉPÜLETHARC ALAPJAI TARTALOM 1. Bevezetés a CQB-be 2. Felderítési alapok 3. Kommunikáció 4. Fedezék és rejtekhely 5. Mozgás és szobák megtisztítása 6. Egyszerű behatolási technikák 7. Szobába behatolás

Részletesebben

Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez)

Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez) Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez) Előszó! Az uszodalátogatásaim alkalmával, érdeklődve figyeltem

Részletesebben

1. Zenés ajándék 2. Mondd el rajzzal!" 3. Váltóversenyek 4. Karácsonyfa dobálás szaloncukorral 5. Párosító játék 6. Keresd meg a harangokat

1. Zenés ajándék 2. Mondd el rajzzal! 3. Váltóversenyek 4. Karácsonyfa dobálás szaloncukorral 5. Párosító játék 6. Keresd meg a harangokat Karácsonyi Játékok 1. Zenés ajándék Csomagoljunk be egy kis ajándékot több rétegben karácsonyi csomagolópapírral. A gyerekek üljenek körbe és adogassák egymásnak az ajándékot, miközben karácsonyi zenét

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Gyermektánc tehetséggondozó program

Új Magyarország Fejlesztési Terv Gyermektánc tehetséggondozó program Új Magyarország Fejlesztési Terv Gyermektánc tehetséggondozó program 1. A tehetséggondozó program célja: tánc terén tehetségígéretes gyermekek felfedezése, fejlesztése, gondozása támogató környezet megteremtése

Részletesebben

Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés.

Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés. Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés. A kancák vemhessége 335-340 nap körül mozog, ennek hossza függ az adott fajtától és

Részletesebben

EGY KLASSZIKUS A ZOCHTÓL KLAUS ZOCH JÁTÉKA

EGY KLASSZIKUS A ZOCHTÓL KLAUS ZOCH JÁTÉKA EGY KLASSZIKUS A ZOCHTÓL KLAUS ZOCH JÁTÉKA A BAUSACK/SACK NOIR egész sor játékot kínál. A megszámlálhatatlan variációs lehetőség garantálja, hogy minden egyes építkezés egyedi lesz, az építőelemek kiválasztásában

Részletesebben

Ketten a babmaffia ellen. Uwe Rosenberg

Ketten a babmaffia ellen. Uwe Rosenberg AL CABOHNE Ketten a babmaffia ellen Uwe Rosenberg 1- játékos részére, játékidő kb. 60 perc 1 éves kortól Tartalom: 0 kékbab 19 fürtös bab 18 tűzbab szelesbab disznóbab zöldbab 13 karóbab 3 babmaffiafőnök

Részletesebben

Bors Éva Mély kútba tekinték Népi táncos gyermekjátékok

Bors Éva Mély kútba tekinték Népi táncos gyermekjátékok Bors Éva Mély kútba tekinték Népi táncos gyermekjátékok 1 Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR program Kultúra národnostných menšín 2008 Kottagrafika: Huszár Katalin 2 ISBN 80 89001

Részletesebben

SPORTRA VALÓ NEVELÉS. Készítette: Tordai Csaba TISZASÜLY

SPORTRA VALÓ NEVELÉS. Készítette: Tordai Csaba TISZASÜLY SPORTRA VALÓ NEVELÉS Készítette: Tordai Csaba 2010 TISZASÜLY A sport nemcsak a testnevelésnek, de a lélek nevelésének is leghatásosabb eszköze, és minden iskolának, a legalacsonyabbtól a legmagasabbig

Részletesebben

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez Kedves Kolléga! Resseau szerint a játék maga a tanulás, ahol ez nem uralkodó elem, ott a tanulás nehezített, akadályozott. Fontos, hogy sokféle játékot tanítsunk meg a gyerekeknek. Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Részletesebben

Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata

Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata Az obedience kiképzés a kutyának egy együttműködő és kontrollált viselkedést tanít. Hangsúlyt kell fektetni a

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 5. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály)

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Lektorálta: Prof. Dr.Vass

Részletesebben

AZ ASZTALITENISZ TECHNIKÁJÁNAK TANÍTÁSA

AZ ASZTALITENISZ TECHNIKÁJÁNAK TANÍTÁSA Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Testnevelés- és Sporttudományi Intézet Testnevelőtanár Szak AZ ASZTALITENISZ TECHNIKÁJÁNAK TANÍTÁSA Készítette: Okos Balázs Témavezető: Ács Pongrác Pécs, 2006.

Részletesebben

Csányi Vilmos. A kapcsolat

Csányi Vilmos. A kapcsolat Csányi Vilmos A kapcsolat De nem madárviselkedés-tanról van itt szó, hanem a madarak és emberek kapcsolatáról. És a hűséges beszámolóhoz az is hozzátartozik, hogy elmondjuk: miképpen viselkedtünk mi magunk,

Részletesebben

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül.

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. WASABI Játékszabály A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. A JÁTÉK ELŐKÉSZÜLETEI A játék kezdetén minden játékos kap 4 kockát,

Részletesebben

Te vagy fontos! 4. összejövetel

Te vagy fontos! 4. összejövetel Te vagy fontos! 4. összejövetel 35 Előkészítés Készíts elő egy körbe annyi széket, ahányan vagytok. Ha van olyan, akit ma nagyon vártatok, és nem jött, készíts neki is egy széket. A kör közepére helyezd

Részletesebben

Felkészülés a Versenyvizsgára

Felkészülés a Versenyvizsgára Felkészülés a Versenyvizsgára Feladatok 6. osztályosoknak 1. Ha egy tégla 2 kg meg egy fél tégla, akkor hány kg két tégla? 2. Elköltöttem a pénzem felét, maradt 100 Ft-om. Mennyi pénzem volt eredetileg?

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

13. A BÁRKÁBAN Gyülekezeti hittan: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

13. A BÁRKÁBAN Gyülekezeti hittan: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. 13. A BÁRKÁBAN Gyülekezeti hittan: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Jubileumi Kommentár, Kálvin Kiadó, 1993.; Gerhard von Rad: Az Ószövetség teológiája, Osiris

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület Vizsgaszabályzat 2010 Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület K99 Egyesület A vizsgarendszer összeállításában felhasználásra került az FCI IPO szabályzata. A K99 címû

Részletesebben

Segítenek az egyszerűbb esetek Róka Sándor, Nyíregyháza

Segítenek az egyszerűbb esetek Róka Sándor, Nyíregyháza Magas szintű matematikai tehetséggondozás Segítenek az egyszerűbb esetek Róka Sándor, Nyíregyháza 1. feladat Igaz-e, hogy 111111222222 két szomszédos egész szám szorzata? A feladat jó példa arra a problémahelyzetre,

Részletesebben

SZÁMELMÉLET FELADATSOR

SZÁMELMÉLET FELADATSOR SZÁMELMÉLET FELADATSOR Oszthatóság 1. Az 123x4 számban milyen számjegy állhat x helyén, ha a szám osztható a) 3-mal; e) 6-tal; b) 9-cel; f) 24-gyel; c) 4-gyel; g) 36-tal; d) 8-cal; h) 72-vel? 2. Határozd

Részletesebben

JÁTÉKTAN. főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz

JÁTÉKTAN. főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz JÁTÉKTAN főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz pedagógushallgatóknak gyakorló pedagógusoknak gyerekekkel foglalkozóknak tehetség-gondozóknak Az Elmetorna kurzus blokk, egy 19 részes (szándék

Részletesebben

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET A VISSZAVONULÁSRA? INGYENES TANULMÁNY MUNKAVÉDELMISEKNEK Budapest, 2009.05.19 1/11. oldal 1. Miért fejezi be valaki a vállalkozását?... 3 1.1. Aktuális ok: a válság... 3 1.2.

Részletesebben